Eksperimenti u blogovanju| Gost autor| IT| Obaveštenja| Obrazovanje

Pokuš.AI Lab

Dragan Pleskonjic RSS / 16.09.2019. u 13:19

Gost autor: Deniz Hoti, Izvršni direktor, Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva "Connecting". Prenosim tekst odnosno saopštenje po njegovoj molbi. Deniz će se registrovati na blogu i odgovarati na pitanja.

Sledi tekst:

******************** 

Kampanja prikupljanja sredstava za otvaranje stvaralačke laboratorije za decu - POKUŠ.AI Lab

Kampanja prikupljanja sredstava za otvaranje POKUŠ.AI LABa - prve stvaralačke laboratorije u Pančevu namenjene deci, pokrenuta je u okviru Nacionalnog dana davanja.

Da bi se na inicijativu SINHRO haba opremio POKUŠ.AI LAB, cilj je da lokalna zajednica, kompanije i entuzijastični pojedinci do 9. oktobra prikupe 1.498.539 dinara putem kampanje na sajtu Donacije.rs. Prikupljena sredstva biće uložena za nabavku najnovije tehnologije poput lego robota, 3d štampača, računara i grafičkih tabli, ali i opreme koja pokriva oblasti virtuelne realnosti, veštačke inteigencije i internet „stvari".

Laboratorija će osposobiti decu da u budućnosti budu TVORCI tehnologije, a ne samo korisnici.

Organizatori ove kampanje navode da je izuzetno važno postojanje „učionice" sa savremenim učilima, jer tako opremljeni prostori omogućavaju pokretanje programa koju decu uče algoritamskom razmišljanju i upućuju ih u svet kreativnog računarstva.

Ova moderna učionica će olakšati održavanje nastave informatike u osnovnim školama.

Laboratorija je zamišljena kao tačka susreta teorije i prakse, epicentar prelaska iz ideje u prototip, uz pomoć svih neophodnih resursa - materijala, alata, računara, elektronike, stručne mentorske podrške i iskustvenih trikova vršnjaka.

Svako od 66 odeljenja V i VI razreda svih škola u Pančevu dobiće po 10 školskih časova informatike koje nastavnici mogu, umesto u školi, održati u LABu. Pored toga, na proleće kreću i 3 kreativna kursa "Ilustracija i animacija", "Dizajn video igara" i "Programiranje robota" za decu uzrasta od 6 do 15 godina.

Više informacija o organizatorima i samoj kampanji za osnivanje laboratorije za decu moguće je pronaći na sajtu donacije.rs.

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 15:42 16.09.2019

закораком

ka tačkama susreta teorije i prakse

овакво ...улагање
једино је вредно,
јер се Деце знање
стиче непосредно
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:03 16.09.2019

Re: закораком

Черевићан
овакво ...улагање
једино је вредно,
јер се Деце знање
стиче непосредно


Hvala gospodine Čer.
myredneckself myredneckself 22:21 16.09.2019

Talking to Transformer...

Odličan i divan pokušAI, srećno. Razmišljam nešto kako svu decu u Srbiji treba hrabriti pozitivnim očekivanjima o tome šta ona sve mogu naučiti i učiniti, da bismo bili spremni za 4.0 revoluciju.

Usput sam se malo i zabavljala




P.S. - rečenicu na koju se nastavila neuralna mreža uzela sam sa sajta donacije.rs. i prevela je na engleski, jer transformer valjda još ne govori srpski.
shone shone 22:49 16.09.2019

?


Prepoznao bih dobru,logičnu i iskrenu nameru u inicijativi da firme koje su u specifikaciji:
Gigatron, PC Wizard, WIN WIN, Smart Robotics, BG Elektronik, Digistor etc budu donatori opreme kao uspešne i finanskijski moćne firme.
Ovako ispada da im neko nabacuje posao.
Nešto tu malo baš bode oči.

Potrebna sredstva za opremanje POKUŠ.AI laba su 1.498.539,00 dinara. Novac će biti utrošen za kupovinu 3d štampača, laptop računara, grafičkih tabli, VR opreme, super računara, lego robota, projektora i prateće opreme za potrebe funkcionisanja POKUŠ.AI Laba u okviru SINHRO haba u kojem će učenici 5. i 6. razreda osnovnih škola u Pančevu biti u prilici da uz pomoć eksperata/kinja i najsavremenije opreme kreiraju jedinstvena rešenja.

denizht denizht 12:28 17.09.2019

Re: ?

Cao Shone,

Hvala na komentaru i sugestiji.

Kreirali smo specifikaciju sa ciljem da transparentno predstavimo nas budzet. Cene smo formirali na bazi ponude kompanija koje svako moze da proveri. Ono sto se dogodolo jeste da su nas neki od gore spomenutih brendova kontaktirali i ponudili popust na njihove proizvode. Mozda smo nespretno u specifikaciji predstavili brendove i tako im uradili pro bono marketing, ali ko radi taj i gresi.

Na kraju zelimo da vam se zahvalimo na izdvojenom vremenu i citanju i isto tako vas pozivamo u SINHRO hab na kafu i druzenje.

Leep dan zelim
shone shone 23:09 17.09.2019

Re: ?

Na kraju zelimo da vam se zahvalimo na izdvojenom vremenu i citanju


I ja vama želim da uspešno odradite akciju.
Sve najbolje.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 05:47 17.09.2019

u razgovorima/panelima

sa kolegama, na poslednja dva skupa o AI, Deep Learning and design patterns and modelling - i nachinima da se HS i undergrads (BA, BS, etc) pripreme za "joining the workforce" - osim standardnih i ochiglednih sugestija (math, stats, science subjects increase) - skoro da postoji konsenzus da Filozofija, Psihologija i Logika MORAJU da budu deo (VAZAN) novog-prelozenog curriculum-a.
Koliko se secam - nase gimnazije su u ovim predmetima bile IZVANREDNE.
Just sayin'
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:20 17.09.2019

Re: u razgovorima/panelima

cane.srbljanovic
konsenzus da Filozofija, Psihologija i Logika MORAJU da budu deo (VAZAN) novog-prelozenog curriculum-a.

Slažem se.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana