Gost autor| Istorija| Politika| Umetnost

CENA OTRGNUTE STRANICE MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA

maksa83 RSS / 25.10.2019. u 23:34

7:1 - kada Vlada sedmostruko plati ono što nam je oduzeto

 

Potpuno je ispod radara prošla još jedna fantastična pobeda naše Vlade u rangu one daleko poznate od 5:0. Sada je rezultat još luđi i iznosi 7:1 ali ne za našu zemlju. Ovaj rezultat ima veze sa ukradenom ili pak otuđenom stranicom iz najvrednijeg srpskog rukopisa - Miroslavljevog jevanđelja koje je 2005. godine upisano na UNESCO listu ‘’Pamćenje sveta’’.

 

Malo je poznato da je iz našeg najstarijeg ćiriličnog rukopisa i spomenika srpskog književnog jezika, ali i najvrednije srpske relikvije stare čak devet vekova, ukradena jedna stranica pre 174 godine. To se dogodilo 1845. godine kada je Hilandar posetila ruska duhovna misija na čelu sa arhiepiskopom Porfirijem Uspenskim. Iako je nemoguće tačno ustanoviti šta se tačno dogodilo pre skoro dva veka, moguća su dva scenarija. Prema prvom, arhiepiskop Uspenski je, oduševljen lepotom našeg rukopisa, 166. stranicu jednostavno ''poneo'' sa sobom. Prema drugom, monasi Hilandara su mu sami poklonili jednu stranicu kao znak zahvalnosti zbog pomoći u vidu hrane. Važno je pomenuti da je tada Hilandar bio više pod bugarskom nego pod srpskom jurisdikcijom, pa je stoga i ovakav scenario moguć. Nakon što je list odnet sa Hilandara, od 1846. do 1883. godine nalazio se u Kijevu, a potom je prenet u današnju Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Petersburgu gde se i dalje nalazi. 

 

Prilikom januarske posete Vladimira Putina Beogradu, pomenuo se povratak pomenute stranice u Srbiju, a tokom prošlonedeljne posete Medvedeva, potpisan je sporazum koji ovo detaljno uređuje. Međutim, potpisan Sporazum predviđa RAZMENU kulturnih dobara, a ne VRAĆANJE, iako bi VRAĆANJE ODUZETOG (odn. ponetog sa sobom) bilo jedino logično i pravdeno.

 

Prema Sporazumu, da bi nam bilo VRAĆENO ono što nam je ODUZETO iz najvažnijeg rukopisa našeg naroda, Srbija Rusiji treba da da čak sedam slika ruskog slikara Nikolaja Reriha. Tih sedam slika koje se čuvaju u našem Narodnom muzeju, Rerih je POKLONIO našoj zemlji kako tvrde pojedini izvori. Nažalost, u javnosti se ne mogu pronaći precizni podaci niti dokumenta koja mogu da posvedoče o tome kako su tačno slike dospele kod nas. Nikola Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja, podseća da je tridesetih godina prošlog veka organizovana velika ruska izložba u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, te da nakon te izložbe, većina ruskih autora nije povukla svoje radove, već ih je poklonila muzeju. Stoga, veruje se da je umetnik lično poklonio šest svojih dela Narodnom muzeju u Beogradu tridesetih godina prošlog veka, a sedmo je donela ruska emigracija. Svakako, dela su legalno dospela u naš muzej.

 

Utoliko je neshvatljivija odluka aktuelne Vlade da OTUĐI sedam slika koje pripadaju svima nama i koje su lični poklon umetnika srpskom narodu, i vrati Rusiji, za jednu stranicu koja je ODUZETA iz najdragocenijeg i najznačajnijeg rukopisa naše kulture.

Sam Rerih, iako nije toliko poznat u našoj zemlji, bio je veoma plodan umetnik koji je stvorio oko sedam hiljada dela. Rusi, koji svoja kulturna dobra stavljaju u takozvane rangirovke, Reriha svrstavaju u prvu kategoriju u kojj su najveći ruski umetnici poput Maljeviča, Kandinskog, Rjepina… Na sajtovima aukcijskih kuća, Rerihova dela dostižu astronomske vrednosti i retko koje delo je procenjeno na cifru manju od nekoliko stotina hiljada pa do tri miliona američkih dolara. Nesumnjivo je da je stranica Miroslavljevog Jevanđelja za naš narod neprocenjiva, ali ne izgleda nimalo fer kada je razmenimo sa Rusijom za sedam dela koje takođe imaju ogromnu vrednost. 

 

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Nenad Makuljević u poslednjem broju lista Vreme ističe da je poklanjanje Rerihovih slika iz Narodnog muzeja u zamenu za jednu stranicu Miroslavljevog jevanđelja neprihvatljivo iz više razloga - etičkih, istorijsko-kulturnih i ekonomskih. On takođe ističe da razmena sedam Rerihovih slika za nedostajuću stranicu Miroslavljevog jevanđelja ne predstavlja čin bratske saradnje Rusije i Srbije, već je mnogo više izraz samovolje vrha države, koja se iz svojih političkih interesa opredelila da napravi i sprovede krajnje nekorektan dogovor i trajno doprinese osiromašenju kultrunog bogatstva Srbije. Istinski pravedan i pravičan čin bio bi da Rusija vrati otrgnuti list srpskom narodu bez ikakve nadoknade. Sve drugo je pobeda poput one nadaleko poznate od 5:0. S tim što bi ova, čiji je krajni ishod 7:1, još porazniji po nas, naše nasleđe i kulturu. 

 

Dr Ana Stevanović, članica predsedništva Stranke Slobode i Pravde, i narodna poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije

 

P.S. Beleška na margini - ovu objavu (ne kažem tekst, pošto tekst nije moj pa ne mogu da ga posvetim) posvećujem Dragoljubu, pošto se pominju slike, slikari i Bugari. Nedostaje mi njegov komentar na ovu stvar.

 



Komentari (769)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aureus aureus 23:40 25.10.2019

Mogu misliti...

...šta bi se sada dešavalo da su ti Rusi, umjesto jedne stranice, iz Hilandara ponijeli sa sobom pola knjige.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:16 26.10.2019

Re: Mogu misliti...

Онда би им морали дати НИС.
aureus aureus 00:43 26.10.2019

Re: Mogu misliti...

marco_de.manccini
Онда би им морали дати НИС.

Sad su već neke stvari jasnije.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:43 26.10.2019

Re: Mogu misliti...

NIS smo im već dali, dajmo im nešto veće i skuplje - naprimer Banat ceo.
shone shone 10:03 26.10.2019

Re: Mogu misliti...

Онда би им морали дати НИС.

Sad su već neke stvari jasnije.


Otišo bi i Aluminij d.d. Mostar ko predujam. Jel se tako kaže?
aureus aureus 20:01 26.10.2019

Re: Mogu misliti...

shone
Онда би им морали дати НИС.

Sad su već neke stvari jasnije.


Otišo bi i Aluminij d.d. Mostar ko predujam. Jel se tako kaže?

Tako se možda kaže, al' se piše: "Otiš'o bi i Aluminij d.d. Mostar k'o predujam. Je l' se tako kaže?"
Jebem mu pisanje.
I psovanje.
shone shone 02:55 27.10.2019

Re: Mogu misliti...

Tako se možda kaže, al' se piše: "Otiš'o bi i Aluminij d.d. Mostar k'o predujam. Je l' se tako kaže?"
Jebem mu pisanje


I još jedan dodatak, tipoglikemija:

Nsiam vrevoao da zpavrao mgou rzmaueti ono što čtaim. Zaavljhuujći
nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nučainka sa
Kmbreidža, njie vžano kjoim su roedsldoem npiasnaa slvoa u rčei,
jdieno je btino da se pvro i psldeonje sovlo nlaaze na sovm msteu.
Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu
oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa što
ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo pnaooosb, već rčei psmraota kao
cleniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan tipoglikemija.

Začudjujuće, zar ne? A uevk ste msilili da je pavrpois vžaan.
Черевићан Черевићан 00:19 26.10.2019

лепљиви прсти

u vezi sa otuđenom stranicom iz najvrednijeg srpskog rukopisa - Miroslavljevog jevanđelja

прича знана ..макну Порфирије
ту страницу богме (и свак' би је),
јербо тело Жене* који исту краси
у нагости својој ..измами уздаси,

монашкога света висећ'... над кревета,
упс

Vavilonska bludnica* – metafora za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda ....inače jedini inicijal sa ženskim likom u Mj.....eeee,grešni Porfirije
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:48 26.10.2019

Re: лепљиви прсти

Znači, Maksa nečovečno pritiska Predsednika da nam golotinju vrati u posed, nije mu dovoljno što Predsednik strada duševno zbog Kosova, nego još hoće da ukvari odnose sa Rusima?!

PS. Maksimoviću, za koju stranku ti radiš?! Kako si se drznuo, sada, kada preko 171 strana delegacija se nalazi u poseti zemlji?! Zna se za koga radiš, i kojoj stranoj ambasadi se nalaziš na platnom spisku!



Ali, neće ti to ništa pomoći, jer Naš Predsednik je genije, i takve poput tebe on otrese sa rukava kao prašinu, a ti objašnjavaj posle mravima zašto mrziš Srbiju i Acu Srbina!

angie01 angie01 00:45 26.10.2019

zar ne postoji

neki zakon, po kom ne moze tek tako da vladar otudjuje muzejske eksponate,

takodje mi je nejasan detalja, da ne postoji zapis da su sporni radovi poklonjeni muzeju, jer su takve stvari obavezne za takvu jednu instituciju, tj, da postoji jasan trag kako je svaki eksponat postao vlasnistvo muzeja.

isto je jasno i zasto je neminovno potreban povracaj stranice jevadjelja.

taj Unesko, izmedju ostalog i ima za cilj ocuvanje svetske kulturne bastine i da obezbedi medjunarodne dogovore oko ovakvih stvari,...

evo jedan primer tudje bastine- egipatske, koja se bespravno prodaje,...mene generalno nervira to sto su oteti egipatski eksponati po tudjim muzejima i kolekcijama- koji bi trebalo da se vrate,

EGIPAT POKUSAO DA ZAUSTAVI PRODAJU

tasadebeli tasadebeli 01:05 26.10.2019

Супер!

Опште је познато да сви воле да враћају за џабе оно што украду.

Нарочито империје то воле да раде. И то нарочито малима и слабима.



Srpska baština u rasejanju


Srpsko nacionalno blago "u rasejanju" sadrži, između ostalog, i takva remek-dela koja su publikovana u mnogim istorijama umetnosti kao veoma značajna za određene periode evropske i svetske baštine.

Pomenimo, od iluminiranih rukopisa, takozvani Minhenski psaltir (nastao oko 1390. godine, čuva se u Državnoj biblioteci u Minhenu, a dva fototipska izdanja u Odeljenju za staru i retku knjigu Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu), Vukanovo jevanđelje (nastalo početkom 13. veka, sada u biblioteci u Sankt Peterburgu, gde se nalazi i još nekoliko srpskih rukopisa, među kojima Radoslavljevo jevanđelje iz 15. veka ima izuzetno lepe minijature), Četvorojevanđelje iz 1372. godine ili, recimo, Srpski paterik iz druge polovine 14. veka (danas se čuvaju Nacionalnoj biblioteci u Beču uz još pet srpskih srednjovekovnih rukopisa), Četvorojevanđelje serskog mitropolita Jakova iz 1354. godine (sada je u Britanskom muzeju u Londonu), Apostol iz druge polovine 14. veka (deo je zbirke Državne biblioteke u Berlinu, sa još nekoliko srpskih srednjovekovnih knjiga), Aleksandrida iz 15. veka (čuva se u Narodnoj biblioteci u Sofiji), Četvorojevanđelje iz 14. veka (nalazi se u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi), Mletački zbornik skraja 14. ili spočetka 15. veka (u Biblioteci Marčiana u Veneciji), Hvalov zbornik s početka 15. veka (danas u Univerzitetskoj biblioteci u Bolonji).

Srpski rukopisi i u Vatikanu

Srpski rukopisi, uglavnom izuzetnih iluminacija, nalaze se i u Vatikanu, Milanu, Firenci, Utrehtu, Odesi, Oksfordu, Stokholmu, Čikagu, na Sinaju...

Baštini u rasejanju pripada i ikona iz 14. veka sv. Nikole sa donatorima - srpskim kraljem Stefanom III Dečanskim i njegovom ženom - koja se može videti u Bariju, u crkvi sv. Nikole. Često se pominje i ikona sv. Petra i Pavla s kraja 13. veka, na kojoj su prikazani u donjem delu donatori - kraljica Jelena Anžujska i njeni sinovi Milutin i Dragutin. Ikona se čuva u Rimu u Riznici crkve sv. Petra, a kopiju, koja se nalazi u Galeriji fresaka u Beogradu, svojevremeno je uradila Zdenka Živković. Među najlepšim ikonama koje su deo inostranih zbirki a potiču iz srpskih manastira ističemo jednu dvojnu s kraja 14. veka, na kojoj su predstavljeni Bogorodica Katafigi (Pribežište) i Jovan Bogoslov, s jedne, i Čudo u manastiru Hristos Latomu, s druge strane. Ona se danas nalazi u Sofiji u Arheološkom muzeju, a nekada je pripadala manastiru sv. Jovana Bogoslova u Poganovu, za koji je i rađena. U Sofiji se čuva i ikonostas iz iste crkve nastao 1622. godine.

Dragocenosti na buvljim pijacama

Ovoj baštini priključuje se i imovina srpskih crkava u Mađarskoj, Trstu, Rumuniji, Grčkoj, koja je jednim delom naučno obrađena i publikovana. Tome treba pridodati i srpsku baštinu sa prostora nekadašnje Jugoslavije (čije su dragocenosti često pronalažene na inostranim buvljim pijacama).

Navedene dragocenosti samo su mali deo koji je nekada pripadao srpskom narodu a sada je u inostranstvu, što upućuje na zaključak da treba nastaviti traganje za našim odnetim blagom, po mogućstvu otkupiti pronađeno i vratiti matičnoj zemlji. Povezanost sa svetskim aukcionim kućama koje bi prvo našu zemlju obaveštavale da se pojavio deo njene baštine jedan je od puteva. Sistematska saradnja sa svetskim bibliotekama da se jedan po jedan rukopis digitalno obradi i tako vrati, poput Nikoljskog jevanđelja, drugi je vid popunjavanja te "duhovne praznine".



ЛИНКЛИНКЛИНК




Или, на пример...


Britanski muzej nastao na pljački umetničkih dela iz sveta

Tako je uglavnom pljačkom i krađom umetničkog blaga koje su u kontinuitetu vršili visoki britanski zvaničnici, ambasadori, navodni istraživači, arheolozi, guverneri, vicekraljevi u Indiji, ministri … nastajao deo po deo sadašnjeg Britanskog muzeja. Tako da je taj Muzej čuven najviše po otetim, ukradenim umetničkim delima iz celog sveta. Egipatska zbirka je pokradena, Grčka isto, kao i Rimska, da ne nabrajamo dalje. Nema relevatnih dokaza da su Britanci dela kupovali, a više je nego jasno da je u ono vreme vladao pricip jačeg koji je Britanija koristila u svim oblastima života, pa je shodno svojoj opštoj praksi i umetnička dela širom sveta otimala.




Мене овај гостујући текст код Максе помало подсећа на школско двориште за време великог одмора када неки насилник из осмог разреда узима лову петаку из џепа, а овај шврћа му за то време говори како то није фер и није поштено на шта се насилник слатко насмеје и оде да потроши отету лову.

Шта га знам...

Што се мене тиче, много ми је важније то што је Мирослављево јеванђеље коначно комплетирано пошто је, ево, већ више од 120 година у престоници Србије хвала богу. По мени, за тако нешто вредело би дати и више него што је дато.

Мислим, кад већ нема никог ко би империјама могао да нареди да врате све што су покрали на силу од малих и слабих.

У школи макар сада у добу ненасиља можеш да се пожалиш наставницима када те старији и јачи ојади.

Коме Грци да се жале на Британски музеј?

Коме ми да се пожалимо за све оно наведено у Блицовом тексту?
tasadebeli tasadebeli 01:14 26.10.2019

И немој да би ми неко

случајно овде поменуо ону блесаву синтагму "браћа Руси"!

Империја као и свака друга империја откако је света и века.



„Према формули, коју су секретари, при саслушавању сербских официра, употребљавали, Волков, онда, запита Исаковича зашто се сели. Исакович се онда трже и проговори, па поче да прича, како су Серби, на Косову, царство изгубили, како је цар Лазар погинуо, али Милош распорио Мурата и како су они, Исаковичи, у Аустрију прешли, и како живе сад у Срему и темишварској Генералкоманди, у Банату, који су Новом Сервијом назвали. Међутим, секретар га прекиде. То је интјересно, каже, али то су већ чули! Господин Николај Черњев, премијер-секретар, не може више ока да, због њих, склопи. Почео је да сања Мурата и цара Лазара, на Косову. То су већ чули. Него, нека му капетан каже, искрено, шта је, њега, натерало да иде. То да му каже и нека, кад говори немецки, не жури. Волков је почео, кад то рече, да хода по соби, а кретао се као да је Исакович неки сат, а он сказаљка пред тим сатом, шеталица. При томе је брисао зној са чела, чипканом марамицом, а нешто загледао у марамици. Павле се онда зачуди шта га снађе. Тај млади човек, брат Рус, сав у свили, неће да му дозволи ни да исприча сербске јаде, ни да му каже шта су све Серби препатили. Не да му чак ни да реченице, мирно, заврши. То је интјересно! Али, то су већ чули. Павле онда поче да прича недавну прошлост своју и недавне муке, које су пропатили. Како су Исаковичи, са Вуком Исаковичем из Црне Баре, у Аустрију прешли, како су постали официри, како су на Францеза и Прајса ишли, како су... Међутим, Волков га опет прекиде.

...


Волков затим приђе столу и узе са мастионице звонце. А лакеј, који уђе, отпрати Павла низ мраморне степенице, до капије у мрачној хладовини, иако је напољу била врућина. Павле је корачао погнуте главе. Био је уморан, као да је јахао из Срема, до Беча, на некој лудој кобили, без одмора, без циља, без памети. Није ни приметио Агагијанијана, који га је чекао у капији. Вратар посланства онда приђе капетану и запита га, где је Ihro Gnaden оставило своје кочије? А Исакович погледа човека, као да се из сна буди, не рече ништа, и оде, не осврћући се, ни на Агагијанијана, који га је, зачуђено, пратио очима. Павле је био изишао на улицу ћутке, а пустио сабљу да му се вуче по калдрми. То је у Бечу било чудо невиђено и људи су се за њим освртали. Капетан је пролазио гегајући се, онако, како су се у то време гегали прости, сирмијски, хусари.“



(„Сеобе 2“ – Црњански)
tasadebeli tasadebeli 01:15 26.10.2019

Дакле,

у датој ситуацији урадиш оно што можеш, а не оно што би желео.

Као што то, уосталом, ради и свако од нас појединаца у свом животу.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:57 26.10.2019

Re: Дакле,

Jb'te, daj'te da doniramo Tasiću više pun kofer sendviča...
freehand freehand 07:21 26.10.2019

Re: Дакле,

Srđan Fuchs
Jb'te, daj'te da doniramo Tasiću više pun kofer sendviča...

Našao se ko će o sendvičima.
Sve što je Tasa napisao stoji. Sad, možda nije baš Mosadova, američka i saudijska kučka, al jebiga.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:29 26.10.2019

Re: Дакле,

Pali bre, bolesnik - koje od "P-A-L-I" nije jasno, šta si dosadan? Kao egzibicionista u parku koji ide za nekim u stopu, širi mantil i dobacuje: "Ks! Ks!"

Sad, možda nije baš Mosadova, američka i saudijska kučka,
freehand freehand 07:32 26.10.2019

Re: Дакле,

Srđan Fuchs
Pali bre, bolesnik - koje od "P-A-L-I" nije jasna, šta si dosadan? Kao egzibicionista u parku koji ide za nekim u stopu, širi mantil i dobacuje: "Ks! Ks!"

Pa okrene li se Tasa nekad? Da probaš da zviždiš?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:42 26.10.2019

Re: Дакле,

O dosado božja. Jedino što je interesantno kod tvoje patologije je da si zlobu prema kolektivu usmerio na pojedinca, ili je obratno? Ako je obratno, tim je patologija žalosnija. Nego, viđen ti je Borisica na letu iz NYC u društvu službenika Kongresa i SD-a. Šta ćeš sad? Nemoj samo ruku da digneš na sebe!
shone shone 10:06 26.10.2019

Re: Дакле,

Jb'te, daj'te da doniramo Tasiću više pun kofer sendviča...


Možeš ti da ljubomorišeš kolko oćeš ali kad Taske prostre čaršav - prostrto je. I zategnuto po PSu pod konac.

tasadebeli tasadebeli 10:55 26.10.2019

Некултурна култура (и цивилизација?)

freehand

Sve... stoji.




И Анђа је окачила добар линк.


EGIPAT POKUSAO DA ZAUSTAVI PRODAJU



А ја се сетио како сам половином осамдесетих слушао причу да је постојала намера да се Богородица Љевишка буквално "расклопи" део по део и да се пренесе у Гугенхајма и тамо опет "склопи".


Срећом, те је неко тада спречио те намере.

Зато су данас зидови Богородице Љевишке ограђени бодљикавом жицом.



VRŠNJAKINJA NOTR DAMA - Bogorodica Ljeviška je 2006. godine upisana na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, a u tom hramu prvo i jedino venčanje od 1999. obavljeno je 2016. godine. Bogosluženja u Bogorodičinom hramu u Prizrenu, poslednjih par godina, od kada je obnovljena i Bogoslovija u tom gradu, služe se za praznike posvećene majci Isusa Hrista,a sve ostale dane njena vrata su zatvorena, a zidovi zaštićeni žicom.






Можемо на ову тужну листу да додамо и уништену банку пољопривредног семена у Ираку током инвазије у Другом заливском рату 2003. у којој су се чувале неке врсте житарица које је човек узгајао још пре 5000 година у долини Тигра и Еуфрата.

(Био сам и видео како је некада, у првој половини осамдсетих, изгледао пољопривредни комплекс Дуђајила у Ираку који им је градио наш ПКБ. Четири жетве годишње су имали.)


И то је такође било некакво културно добро читавог човечанства. Јер и исхрана спада такође у културу, мајка му стара.


Да би убрзо потом Бил Гејтс направио свој Свалбард.








tasadebeli tasadebeli 11:01 26.10.2019

Re: Некултурна култура (и цивилизација?)

shone

ali kad Taske prostre čaršav - prostrto je.




Не може без љубљења!

Где сте ви видели да се двоје узму, а да се не љубе?




alselone alselone 06:10 26.10.2019

Ovi su gori Bugari od Bugara

Ali dobro, bar smo im NIS naplatili onomad ko čipsaru, pa nije frka da ovde malo sada mi preplatimo.

macak.tosa031 macak.tosa031 06:25 26.10.2019

Da!

Hvala vam braćo Rusi!
Konačno da se vrati ta stranica.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:00 26.10.2019

Re: Da!



Meni ovo lepše, naprimer, kao svojina Srbije, mada, ako kaže Mr. Čer da je u pitanju stranica koja sadrži srednjevekovnu erotiku, onda je to zanimljivo, jer se može tretirati kao srpska renesansa.
shone shone 08:34 26.10.2019

Re: Da!

И немој да би ми неко
случајно овде поменуо ону блесаву синтагму "браћа Руси"!


Da!
Hvala vam braćo Rusi!
Konačno da se vrati ta stranica.



freehand freehand 06:53 26.10.2019

Jel ovo znači

... da je Vučićeva zakletva nekako nepotpuna i da će morati da je kompletira nad tom istrgnutom stranicom?
Ok, može pred Putinom. Važilo bi se i to umesto skupštine.
zilikaka zilikaka 07:24 26.10.2019

Doobro

Imamo znači početnu situaciju da Bugari časte Rusa srpskom relikvijom, a posle da Srbija od Rusa tu relikviju "otkupi" slikama vrednim možda i nekoliko miliona evra.
Ne znam koliko je ovo sa trgovačke strane dobar posao, al pouzdano znam da mi Rusima značimo tačno koliko i nama Bangladeš. Znamo da postoji al moramo da pogledamo kartu i proverimo gde je tačno.
freehand freehand 07:25 26.10.2019

Re: Doobro

al pouzdano znam

Solidno hrabro, komšike.
zilikaka zilikaka 07:43 26.10.2019

Re: Doobro

freehand
al pouzdano znam

Solidno hrabro, komšike.
Znaš, postoji čitava mala nauka o uzorcima i uzorkovanju.
U odnosu na ogromnu većinu u Srbiji, ja imam prilično dobar uzorak.
freehand freehand 07:52 26.10.2019

Re: Doobro

zilikaka
freehand
al pouzdano znam

Solidno hrabro, komšike.
Znaš, postoji čitava mala nauka o uzorcima i uzorkovanju.
U odnosu na ogromnu većinu u Srbiji, ja imam prilično dobar uzorak.

Ne znam o kakvom je uzorku reč ali koliko ja mogu da prosudim - i ovo je vrlo hrabro.
Dodaš, npr, reč neki ispred Rusi, ili veliki broj i izjava bude na mestu. Ovako, bar meni, opasno bode oči pretencioznošću.
milisav68 milisav68 08:05 26.10.2019

Re: Doobro

Ne znam koliko je ovo sa trgovačke strane dobar posao, al pouzdano znam da mi Rusima značimo tačno koliko i nama Bangladeš. Znamo da postoji al moramo da pogledamo kartu i proverimo gde je tačno.

To je super, s obzirom da smo za zapadni svet ljudožderi iz Sibira.
macak.tosa031 macak.tosa031 08:14 26.10.2019

Re: Doobro

zilikaka
Imamo znači početnu situaciju da Bugari časte Rusa srpskom relikvijom, a posle da Srbija od Rusa tu relikviju "otkupi" slikama vrednim možda i nekoliko miliona evra.
Ne znam koliko je ovo sa trgovačke strane dobar posao, al pouzdano znam da mi Rusima značimo tačno koliko i nama Bangladeš. Znamo da postoji al moramo da pogledamo kartu i proverimo gde je tačno.

Gluposti!
Nas i Rusa par stotina miliona.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:39 26.10.2019

Re: Doobro

milisav68

To je super, s obzirom da smo za zapadni svet ljudožderi iz Sibira.


Za demokrate. Republikanci znaju razliku između Srbije, Sibirije i Sirije taman koliko između pomenutog Bangladeša, Bangkoka i bengalskog tigra.

alselone alselone 08:42 26.10.2019

Re: Doobro


Za demokrate. Republikanci znaju razliku između Srbije, Sibirije i Sirije taman koliko između pomenutog Bangladeša, Bangkoka i bengalskog tigra.


Ovo je više urbana legenda nego istina.
Upoznao sam tek par Amera za sve ove godine koji su mešali Srbiju sa Sibirom.

Mislim, mi smo toliko sranja pravili i u toliko sranja učestvovali da je malo verovatno da neko ne zna za nas. A i sport je tu, takođe.

Osim ako je živeo u buretu. Dovoljno je bilo upaliti TV poslednjih 30ak godina i verovatno je vest o Srbiji bila tu negde.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:43 26.10.2019

Re: Doobro

macak.tosa031

Gluposti!
Nas i Rusa par stotina miliona.


"Nas" Srba ložana i njih, Rusa koji znaju za Srbe i podržavaju ih, da li iz pravoslavno-hrišćanskog, pravoslavno-komunističkog ili pravoslavno-trgovinskog motiva ima možda tek par miliona. Ostale stotine znaju i mare za Srbiju taman koliko i Amer republikanac. Ovo loženje mase pravite vi koji verovatno imate neki finansijski interes u tome.
freehand freehand 08:46 26.10.2019

Re: Doobro

Srđan Fuchs
macak.tosa031

Gluposti!
Nas i Rusa par stotina miliona.


"Nas" Srba ložana i njih, Rusa koji znaju za Srbe i podržavaju ih, da li iz pravoslavno-hrišćanskog, pravoslavno-komunističkog ili pravoslavno-trgovinskog motiva ima možda tek par miliona. Ostale stotine znaju i mare za Srbiju taman koliko i Amer republikanac. Ovo loženje mase pravite vi kojo verovatno imate neki finansijski interes u tome.

Interesantno je da o tuđem finansijskom interesu najčešće govori onaj ko u svakom drugom tvitu novac pominje na ovaj ili onaj način. Otprilike isto onako kao što se onaj ko se direktno i otvoreno malo-malo pa nudi svima naokolo, od službi do diplomatije trti da druge zove sendvičarima.
Kako ti ne dosadi?
macak.tosa031 macak.tosa031 08:51 26.10.2019

Re: Doobro

Srđan Fuchs
macak.tosa031

Gluposti!
Nas i Rusa par stotina miliona.


"Nas" Srba ložana i njih, Rusa koji znaju za Srbe i podržavaju ih, da li iz pravoslavno-hrišćanskog, pravoslavno-komunističkog ili pravoslavno-trgovinskog motiva ima možda tek par miliona. Ostale stotine znaju i mare za Srbiju taman koliko i Amer republikanac. Ovo loženje mase pravite vi kojo verovatno imate neki finansijski interes u tome.

Kako da ne!?
Ja očekujem da mi braća Rusi bače par miliona na račun.
Jebote!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:53 26.10.2019

Re: Doobro

freehand

Interesantno je da o tuđem finansijskom interesu najčešće govori onaj ko u svakom drugom tvitu novac pominje na ovaj ili onaj način.


Šta je "tuđi finansijski interes"?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:55 26.10.2019

Re: Doobro

macak.tosa031

Kako da ne!?
Ja očekujem da mi braća Rusi bače par miliona na račun.
Jebote!


Pa šta koj moj smaraš tim parolama i pokličima kao da si retard stranački?
freehand freehand 08:58 26.10.2019

Re: Doobro

Srđan Fuchs
freehand

Interesantno je da o tuđem finansijskom interesu najčešće govori onaj ko u svakom drugom tvitu novac pominje na ovaj ili onaj način.


Šta je "tuđi finansijski interes"?


Srđan Fuchs
freehand

Interesantno je da o tuđem finansijskom interesu najčešće govori onaj ko u svakom drugom tvitu novac pominje na ovaj ili onaj način.


Šta je "tuđi finansijski interes"?


Čitaj bar svoje tvitove sa razumevanjem, ako je moguće.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:08 26.10.2019

Re: Doobro

Kakve tvitove? Šta si mislio tom sintagmom?
maksa83 maksa83 09:44 26.10.2019

Re: Doobro

Dovoljno je bilo upaliti TV poslednjih 30ak godina i verovatno je vest o Srbiji bila tu negde.


0:03



(Doduše to je spot braće američkih Jermena.)
macak.tosa031 macak.tosa031 10:43 26.10.2019

Re: Doobro

freehand
Srđan Fuchs
freehand

Interesantno je da o tuđem finansijskom interesu najčešće govori onaj ko u svakom drugom tvitu novac pominje na ovaj ili onaj način.


Šta je "tuđi finansijski interes"?


Srđan Fuchs
freehand

Interesantno je da o tuđem finansijskom interesu najčešće govori onaj ko u svakom drugom tvitu novac pominje na ovaj ili onaj način.


Šta je "tuđi finansijski interes"?


Čitaj bar svoje tvitove sa razumevanjem, ako je moguće.

Previše tražiš.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:09 26.10.2019

Re: Doobro

Čaki, banovaću te zbog ovog virenja iz Frihendove guze.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:06 26.10.2019

Re: Doobro

macak.tosa031

No, kada se već šalimo, evo da ti ne ostanem dužan - dakle, možeš i da mi popušiš, što bi se reklo!
De, de, zašto se odmah ljutiš - šalimo se.
Naši smo!


Stvar se usložnila ! Pala mi je na pamet perfidna ideja da banujem vas trojicu da bi me Krla pustila, da viđemo ko tu koga zaista ljubi, a ko guzi jer voli da puzi !
macak.tosa031 macak.tosa031 12:09 26.10.2019

Re: Doobro

Srđan Fuchs
macak.tosa031

No, kada se već šalimo, evo da ti ne ostanem dužan - dakle, možeš i da mi popušiš, što bi se reklo!
De, de, zašto se odmah ljutiš - šalimo se.
Naši smo!


Stvar se usložnila ! Pala mi je na pamet perfidna ideja da banujem vas trojicu da bi me Krla pustila, da viđemo ko tunkoga zaista ljubi, a ko guzi jer voli da puzi

Pa čekaj - Krlo te banovao?!
Pa to nije lepo!
Mora da si nešto, kako bi se reklo, grdno zasrao - ne bi on to iz čista mira.
Nije on baš tolika pička.
maksa83 maksa83 12:11 26.10.2019

Re: Doobro

Pa čekaj - Krlo te banovao?!
Pa to nije lepo!
Mora da si nešto, kako bi se reklo, grdno zasrao - ne bi on to iz čista mira.
Nije on baš tolika pička.

Moram da pohvalim Krstića - opametio se. Mene je preventivno banovao, a ne tek pošto mu zapišam paradu.

A posle kažu da mator konj ne uči nove trikove...
shone shone 12:17 26.10.2019

Re: Doobro

Pa čekaj - Krlo te banovao?!
Pa to nije lepo!
Mora da si nešto, kako bi se reklo, grdno zasrao - ne bi on to iz čista mira.


Ma iz čista mira. Fuchs je veseo lik.


maksa83 maksa83 12:22 26.10.2019

Re: Doobro


U pokušaju da budem dobar domaćin i da sprečim eventualne izgrede pred gostima pogasio sam skriptove pa sam izložen svakom klenu koji je uspeo ovde da se registruje.

Tasin šulj se dovoljno naigrao i sad ima ukor pred isključenje.

Ovim putem apelujem na njega da postane pametan i da prestane da zasipa komentare toksičnim stupidarijama. U suprotnom će svi biti obrisani, sa sve njim.

P.S. Koristim priliku da pohvalim Tasu za konstruktivan pristup diskusiji, uz želje da tako ostane tj. da ga šulj ne razdraži opet.
macak.tosa031 macak.tosa031 12:26 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83
Pa čekaj - Krlo te banovao?!
Pa to nije lepo!
Mora da si nešto, kako bi se reklo, grdno zasrao - ne bi on to iz čista mira.
Nije on baš tolika pička.

Moram da pohvalim Krstića - opametio se. Mene je preventivno banovao, a ne tek pošto mu zapišam paradu.

A posle kažu da mator konj ne uči nove trikove...

Mora da si preterao.
Moraš da budeš suptilniji da bi mogao da deluješ i odloženo.
macak.tosa031 macak.tosa031 12:28 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83

U pokušaju da budem dobar domaćin i da sprečim eventualne izgrede pred gostima pogasio sam skriptove pa sam izložen svakom klenu koji je uspeo ovde da se registruje.

Tasin šulj se dovoljno naigrao i sad ima ukor pred isključenje.

Ovim putem apelujem na njega da postane pametan i da prestane da zasipa komentare toksičnim stupidarijama. U suprotnom će svi biti obrisani, sa sve njim.

P.S. Koristim priliku da pohvalim Tasu za konstruktivan pristup diskusiji, uz želje da tako ostane tj. da ga šulj ne razdraži opet.

Čemu taj posprdljiv ton pri zahvaljvanju?
maksa83 maksa83 12:31 26.10.2019

Re: Doobro

Čemu taj posprdljiv ton pri zahvaljvanju?

Trunke posprdnog nema u tome. Ja sam uočio da se Tasa ponaša (u granicama ljudskih mogućnosti, svi mi imamo nešto) normalno dok se/ga šulj ne upali, i onda u tom inflamatornom stanju postaje podložan uticajima Šekspirovih protagonista tj. antagonista (da ne vadim sad onaj Mirelin citat, setićeš se o čemu je reč), a to niko ne voli da gleda.
shone shone 12:34 26.10.2019

Re: Doobro

Ovim putem apelujem na njega da postane pametan i da prestane da zasipa komentare toksičnim stupidarijama. U suprotnom će svi biti obrisani, sa sve njim.


Držiš da je to neka velika šteta za ravnotežu u vaseljeni?

Slobodno brate mili ako mene pitaš. I ja bih ti savetovao da vratiš diskusiju na akademski nivo.



Tasin šulj se dovoljno naigrao i sad ima ukor pred isključenje.


Ovo je malo ispod svakog pa i tvog intelektualnog smisla za humor ali jbg niko nije savršen. Što bi reko Čarli za ovo tasin šulj možeš da mi popušiš kurac - zezamo se naravno.

Gledaj sad kako ću ja tebe da banujem u 13:37

Duvaj ga Maximilijane - domaćinski!
maksa83 maksa83 12:38 26.10.2019

Re: Doobro

Gledaj sad kako ču ja tebe da banujem u 14:32
Duvaj ga Maximilijane - domaćinski!

Ne možemo toliko da čekamo, bilo bi dobro da se pribereš pre toga.

Meni mindeđ, ionako za nedelju dana ideš nazad u korpu sa anonanusom i tamo možete da se igrate sa odbačenim ljušturama od qqrq...

Do tad, budi fini i ne smaraj ovaj svet.

Hvala unapred.
shone shone 12:42 26.10.2019

Re: Doobro

Meni mindeđ, ionako za nedelju dana ideš nazad u korpu sa anonanusom i tamo možete da se igrate sa odbačenim ljušturama od qqrq..


Obaveštavamo vas da vas je bloger shone banovao i vaše komentare nismo u stanju da mu prosleđujemo.
Hvala na razumevanju.

Externa moderacija.
macak.tosa031 macak.tosa031 12:50 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83
Gledaj sad kako ču ja tebe da banujem u 14:32
Duvaj ga Maximilijane - domaćinski!

Ne možemo toliko da čekamo, bilo bi dobro da se pribereš pre toga.

Meni mindeđ, ionako za nedelju dana ideš nazad u korpu sa anonanusom i tamo možete da se igrate sa odbačenim ljušturama od qqrq...

Do tad, budi fini i ne smaraj ovaj svet.

Hvala unapred.

Dajte ljudi, naši smo!
Čemu (sve) to?!
zilikaka zilikaka 13:21 26.10.2019

Re: Doobro

Moram da pohvalim Krstića - opametio se. Mene je preventivno banovao, a ne tek pošto mu zapišam paradu.

A posle kažu da mator konj ne uči nove trikove...


Eto, sad si i mene naterao da odem tamo, iz majmunske radoznalosti i proverim. Banovo isto i mene.

Kanda je stvarno malo probrao publiku.
dragosevacsutra dragosevacsutra 13:34 26.10.2019

Re: Doobro

Kakve tvitove? Šta si mislio tom sintagmom?


tvitove na sunce

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:41 26.10.2019

Re: Doobro

Не знам стварно шта је мислио тиме. Ено моје твит странице па go figure.

Узгред, историчар Дејан Ристић тврди да Рерихове слике уопште нису у власништву Србије, већ су на позајмици из њујоршког музеја.
maksa83 maksa83 13:48 26.10.2019

Re: Doobro

Узгред, историчар Дејан Ристић тврди да Рерихове слике уопште нису у власништву Србије, већ су на позајмици из њујоршког музеја.

Da budemo precizni - Dejan Ristić, Tomin pulen, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja od 2013.

Nego, štttaajebreovo:

Jevrejska opština Beograd: Rabin Isak Asiel zauzeo sinagogu uz pomoć navijača

Mothafuckawhat?!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:54 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83

Da budemo precizni - Dejan Ristić, Tomin pulen, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja od 2013.

Nego, štttaajebreovo:

Jevrejska opština Beograd: Rabin Isak Asiel zauzeo sinagogu uz pomoć navijača

Mothafuckawhat?!



Стварно, нисам знао за ово за Ристића. Дапаче, чуо сам из других извора да је Тадићев играч.

Ово за ЈОБ јавим ускоро.
maksa83 maksa83 14:01 26.10.2019

Re: Doobro

Стварно, нисам знао за ово за Ристића. Дапаче, чуо сам из других извора да је Тадићев играч.

To je npr. tip koji tvrdi ovo:

- Golubačka tvrđava je do pre nekoliko godina bila ruglo i stecište zmija, a danas je to prekrasna tvrđava na Dunavu i predstavlja turističku atrakciju koja će doprinositi privrednom razvoju tog dela Srbije...

A u realnosti je celu stvar preuzela građevinska mafija, probila rokove, otela duplo više para, zasrala je betonom, itd. itd.

Restauraciju je finansirala Ruska Federacija sa 6.7 miliona EUR.

Šalim se, naravno da nije, nego Evropska Unija.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:24 26.10.2019

Re: Doobro

Demant - naši su osvojili sinagogu; čekam detalje. Ođe bekgraund situacije; u međuvrijeme...
freehand freehand 16:37 26.10.2019

Re: Doobro

Ovo je malo ispod svakog pa i tvog intelektualnog smisla za humor ali jbg niko nije savršen. Što bi reko Čarli za ovo tasin šulj možeš da mi popušiš kurac - zezamo se naravno.

Baš sam se pitao - na koga li je mislio?
tasadebeli tasadebeli 17:41 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83

P.S. Koristim priliku da pohvalim Tasu za konstruktivan pristup diskusiji,




Јбт, Максо, а је л' свака академска дискусија овако пуна натакњивања на фрулице и осталих аргумената?


Ја сам ипак само наставник у основној школи, а тамо не сме да се псује у учионицама. Барем не овако гласно као у универзитетским амфитеатрима.


pogasio sam skriptove pa sam izložen svakom klenu koji je uspeo ovde da se registruje.



Знам да не припадам кругу оних којима си то поделио или би им поделио.

Али да ли би ми барем то изнајмљивао? Плаћао бих ти ренту уредно.

Треба ми за двојицу блогера (за сада) на Блогу Б92.

Не знам како да се одбраним, не остављају ме на миру иако сам их више пута лепо замолио и објаснио им да са таквима не желим комуникацију чак ни преко усране мотке.

Али џабе глувом и глупом говорити и неписменом, неваспитаном и некултурном написати.


Ако разумеш шта ти желим рећи...




Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:58 26.10.2019

Re: Doobro

Šta se prenemažeš, Debeli, ako nekog ne želiš da vidiš, njega ni nema. Šta se foliraš koj kjur i glumataš debelu povređenu đanu?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:30 26.10.2019

Re: Doobro

Upoznao sam tek par Amera za sve ove godine koji su mešali Srbiju sa Sibirom.


Ja sam upoznao možda dva para. Uglavnom nas mešaju sa Sirijcima, a jednom je jedan mislio da sam iz Čečenije, nemam pojma kako je do toga došlo. A kako sad engleski parlam nešto bolje, češće puta misle da sam Irac, sačuvaj bože. Dobro, preko telefona, kad ima kažem ime, oće da pomisle da sam Indijac, ali to samo ako je sa druge strane neki neamerikanac po poreklu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:45 26.10.2019

Re: Doobro

srdjan.pajic
Upoznao sam tek par Amera za sve ove godine koji su mešali Srbiju sa Sibirom.


Ja sam upoznao možda dva para. Uglavnom nas mešaju sa Sirijcima, a jednom je jedan mislio da sam iz Čečenije, nemam pojma kako je do toga došlo. A kako sad engleski parlam nešto bolje, češće puta misle da sam Irac, sačuvaj bože. Dobro, preko telefona, kad ima kažem ime, oće da pomisle da sam Indijac, ali to samo ako je sa druge strane neki neamerikanac po poreklu.

Word, ja im na kraju kažem da sam iz Kurdistana, kada me poprilično iznerviraju, a njih pitam, "A vi, s Kube ili iz Mehika?" a ovi belci neki pa popizde, samo im se zenice skupe u tačku.

PS. Inače, javio se Ajzak, neto laž Betina! Nije bilo fantomki!
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:54 26.10.2019

Re: Doobro

PS. Inače, javio se Ajzak, neto laž Betina! Nije bilo fantomki!


freehand freehand 21:00 26.10.2019

Re: Doobro

srdjan.pajic
PS. Inače, javio se Ajzak, neto laž Betina! Nije bilo fantomki!



srdjan.pajic srdjan.pajic 21:02 26.10.2019

Re: Doobro

Tasin šulj se dovoljno naigrao i sad ima ukor pred isključenje.


Došlo je do toga da je dovoljno samo da vidim klip ili giff koji je okačen u komentaru pa da sa verovatnoćom većom od 90% pogodim da je njegov komentar u pitanju. Slično je i sa Tasinim komentarima, mada su kod njega dužina i prored (za koji je on umislio da dodaje na dramatici i značaju napisanih misli i opažanja, a čitaocima pruža priliku da se udube u smisao i da tako prodru u dubine komentara) sasvim siguran pokazatelj autorstva.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:09 26.10.2019

Re: Doobro

Došao narod beogradski u sinagogu na večernju, predvođen Ajzakom i zadržao se tamo, nije bilo nikakvog lomljenja i fantomki. Čista laž Vesićevih pajtosa. Duga je priča. Restituisali su nam 25 milki evra, koje smo mi Vojvođani blokirali jer je došlo do zloupotreba, a Beograđani kašnuli bandu na unutarkomunskim izborima; što banda osporava sada. U svakom slučaju, ako vas zanima - privates info.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:16 26.10.2019

Re: Doobro

Ne znam koliko je ovo sa trgovačke strane dobar posao,


Ali je sa strane srpskog dostojanstva, i srpske države i srpske nacije, nesumnjivo dobar.

Čist račun je, kažu, preduslov za dugu ljubav.

Ne dugujemo im više ništa za tu stranicu.
Hteli smo da je imamo, platili smo je, sad je naša.

Mnogo, malo?
Nedefinisano polje.

Očekivanja da nam Rusija nešto poklanja zato što nas voli su uglavnom u glavama onih koji verglaju priču bez ikakve osnove o braći, i onih drugih, koji se ubiše od sreće kad su u prilici da ovima prvima "dokažu" da nisu.

Rusija, velika svetska sila, je na strani srpskih interesa, čak je i vetom štitila te interese, nikada u istoriji nas nije napala, malo li je?

Još se očekuje da nam poklanja sve što imaju a i mi bismo da imamo?
Što bi, a i šta bi u tom slučaju bilo sa srpskim dostojanstvom i integritetom?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:33 26.10.2019

Re: Doobro

Je li Huči, pusti Ruse i taj brainwashing, kako objašnjavaš retardaciju Valjevaca i Valjevki, na pitanja nerežimskih medija o uzbunjivaču iz Krušika, da su svi upitani ćutali kao kurve i da vas je savršeno bolelo uvo da su čoveka makli u samicu na 20 dana? Pa, Vranje je postalo slobodarsko za vas, kol'ko ste se uvukli Vučku u... tamo gde Čarli voli Frihendu, Tasi i Šonketu d'uniđe.
aureus aureus 21:36 26.10.2019

Re: Doobro

hoochie coochie man

Rusija, velika svetska sila, je na strani srpskih interesa, čak je i vetom štitila te interese, nikada u istoriji nas nije napala, malo li je?

Znači već smo oprostili ulazak Crvene armije u Beograd i instaliranje komunista na vlast, od čega se srpstvo do dana današnjeg nije oporavilo, a kaće ne zna se??!
predatortz predatortz 21:40 26.10.2019

Re: Doobro

Znači već smo oprostili ulazak Crvene armije u Beograd i instaliranje komunista na vlasti, od čega se srpstvo do dana današnjeg nije oporavilo, a kaće ne zna se??!


Huči jeste, ja nisam.
Ja u tome vidim samo smenu okupatora.
Ja, i veći deo Evrope koji je osetio blagodeti sovjetskog oslobođenja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:41 26.10.2019

Re: Doobro

Je li Huči,


Ti reče da ne razgovaramo, da ne dolazim više na tvoje blogove?
Ja poštovao, a šta je ovo sad?
Ne znam što se malo ljudi okupljalo tim povodom.

A o brejvošingu, Rusi nisu uspeli, a vala neće ni ovaj tvoj pokušaj sa Jevrejima.
Pričaš o tom njihovom džapanju za pare u Srbiji, kao da je to najvažnija stvar na svetu.
Meni se, pravo da ti kažem, živo jebe šta se to kod njih dešava.
Neka se pokolju što se mene tiče.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:45 26.10.2019

Re: Doobro

Znači već smo oprostili ulazak Crvene armije u Beograd i instaliranje komunista na vlasti, od čega se srpstvo do dana današnjeg nije oporavilo, a kaće ne zna se??!


Komunisti ne fermaju mnogo nacionalnost, pa je priča o Rusiji i armiji sa petokrakama na kapama malo komplikovanija.

maksa83 maksa83 21:46 26.10.2019

Re: Doobro

Još se očekuje da nam poklanja sve što imaju a i mi bismo da imamo?

Kakva izmišljotina, šta koj qrtz da poklone, da vrate ono što je neki njihov mentol iscepao na Hilandaru i poneo sa sobom. Ili iscepao neki Bugarin i dao mu da ponese, i ovaj poneo, isti k.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:51 26.10.2019

Re: Doobro

Šta koj qrtz da poklone, da vrate ono što je neki njihov mentol iscepao na Hilandaru i poneo sa sobom. Ili iscepao neki Bugarin i dao mu da ponese, i ovaj poneo, isti k.


To kad dođe neko srećno vreme pa kad krenu da svi vraćaju što je nekad davno neko njihov uzeo negde.
Kad se Londonski muzej isprazni i vrati u Indiju ono što su otud doneli, na primer.
Al jbg, nema toga, dobro je da su ova naša braća pristala i da nam prodaju naše.

Nije pošteno, a takav smo svet.
maksa83 maksa83 22:00 26.10.2019

Re: Doobro

Došao narod beogradski u sinagogu na večernju, predvođen Ajzakom i zadržao se tamo, nije bilo nikakvog lomljenja i fantomki. Čista laž Vesićevih pajtosa. Duga je priča. Restituisali su nam 25 milki evra, koje smo mi Vojvođani blokirali jer je došlo do zloupotreba, a Beograđani kašnuli bandu na unutarkomunskim izborima; što banda osporava sada.

Čkčkčkčkčk... Ja sam se u međuvremenu raspitao kod nekih poznanika Jevreja (old skul, od onih što su im roditelji preživeli Aušvic) i ako sam dobro shvatio prethodni Predsednik je zapravo Vesićev pulen, to je neka ekipa koja se ušunjala u JOB i etablirala sa idejom da između ostalog api jednu lepu zgradu u Kralja Petra i podeli plen sa Vesićem, i kad je zajednica shvatila sa kim ima posla - deinstalirala ih na regularnim izborima.

I sad problem nastaje što se Država (koja treba samo da potpiše odluku JOB, to je verska zajednica i nad njom nemaju nikakve ingerencije da im biraju predsednike) pravi blesava, tj. odbija da prihvati novu realnost, tj. da je Vesićev pulen sada Bivši Predsednik koji od supermoći ima samo đoku u ruci, sa čim ne može bog zna šta da uradi po pitanju uzimanja lepih zgrada u Kralja Petra.

Da li grešim ili je ovaj Ajzak deo te Vesićeve ekipe koja ne priznaje da je skinuta na regularnim izborima? Ili je Ajzak deo one ne-Vesić ekipe?

Ova zemlja je definitivno postala 1-1 Monti Pajton film.


maksa83 maksa83 22:01 26.10.2019

Re: Doobro

Al jbg, nema toga, dobro je da su ova naša braća pristala i da nam prodaju naše.

"Evo tebi ono što si mi poklonio a daj ti meni to što mi si ot'o."

Sirijsli dud...
angie01 angie01 22:03 26.10.2019

Re: Doobro

Архимандрит Порфирије Успенски је у зиму 1845/46. године посетио Хиландар. Кришом је украо један лист исекавши га из књиге (фолио 166; по нашој пагинацији 330—331) и пренео га у Русију, где се и данас чува тај украдени део.

Током наредних 28 година о „листу српског јеванђеља из 12. века” написано је неколико приказа у којима су се о вредности и лепоти његових украса изрицале најпохвалније речи. У јавности се, под именом "петроградски лист", први пут у новијој историји појављује на археолошкој изложби у Кијеву 1874. године, где га је и фотографисао Стојан Новаковић, тадашњи управник Народне библиотеке у Београду, који је и читавом рукопису дао име Мирослављево јеванђеље.[16]

На листу се налазе чтенија (читања) за 7. (20.) јануар, празник Светог Јована Крститеља, украшена иницијалом са ликом Вавилонске блуднице — метафором за злу Иродијаду, жену цара Ирода, која од мужа захтева главу светог Јована. То је био једини наги женски лик у књизи.[10]

Од тада до данас овај лист је само једанпут боравио у Србији. Током пролећа 2015. био је изложен у Вуковом и Доситејевом музеју у Београду.[18][19] Покренута је акција да се овај лист врати у Србију.[20]

wiki



ukradena strana 116.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:04 26.10.2019

Re: Doobro

"Evo tebi ono što si mi poklonio a daj ti meni to što mi si ot'o."


Tako nekako.
Mene teši to što makar nismo jedini, što je takav običaj.
I ne bih baš bio presrećan ako bi nam braća, mimo običaja, "poklanjala", strepeo bih šta li se krije iza toga.
Milan Novković Milan Novković 22:07 26.10.2019

Re: Doobro

zilikaka
...Banovo isto i mene...

Kanda je stvarno malo probrao publiku.

Ti si meni uvek bila sumLjiva
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:08 26.10.2019

Re: Doobro

hoochie coochie man


Meni se, pravo da ti kažem, živo jebe šta se to kod njih dešava.
Neka se pokolju što se mene tiče.


Ne čudi me stav Nedićevog simpatizera spram manjinskih naroda u Srbiji, ali nisam te to pitao, već na gluvonemost Valjevaca na očitu krađu i uništavanje vaše lokalne privrede. Pij manje rakije, btw, retardirao ti je duh opažanja.
angie01 angie01 22:13 26.10.2019

Re: Doobro

http://rs.n1info.com/Kultura/a537803/Sedam-vrednih-Rerihovih-slika-razmenjeno-za-stranicu-Miroslavljevog-jevandjelja.html

Nikolaj Konstantinovič rerih, uticajni umetnik, emigrirao je posle Oktobarske revolucije, a bitne periode emigrantskog života proveo je u SAD, kao i u Indiji gde je i umro. Bio je povezan sa ruskom emigrantskom zajednicom i Kraljevinom Jugoslavijom. Kalmičkom budistilkom hramu poslao je kip Bude, a Narodnom muzeju, kako navodi Vreme, poslao je na poklon šest svojih slika 1932. godine.
Muzej je za ove slike spremio specijalnu sobu.U istom peridou Rerih je poklonio Muzeju savremene umetnosti dvadeset četiri svoja rada, uglavnom nacrta, planova i skica za pozorište.
Iskazivanje poštovanja Nikolaju Rerihu potvrđeno je 1932, kada ga je kralj Aleksandar Karađorđević odlikovao Ordenom Svetog Save prvog reda.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:19 26.10.2019

Re: Doobro

Pij manje rakije, btw, retardirao ti je duh opažanja.


Dal je rakija il šta drugo ne znam, ali ti imaš problema sa opažanjem jer sam ti ja odogovrio na to o Krušiku, eno piše gore, ponoviću
Ne znam što se malo ljudi okupljalo tim povodom.


A baš treba da brinem ko će od tih Jevreja što se glože oko velike kinte u Srbiji da je se i dokopa?
A ako mi to nije prva briga onda je moj stav spram manjinskih naroda sumnjiv, a još ako su Jevreji u pitanju onda sam antisemita?
Pa vidi, uopšte me nije briga za njih, vraćeno im je njihovo, kako će ga oni međusobno podeliti, baš me zaboli, nek se kolju.
maksa83 maksa83 22:22 26.10.2019

Re: Doobro

Milan Novković
zilikaka
...Banovo isto i mene...

Kanda je stvarno malo probrao publiku.

Ti si meni uvek bila sumLjiva


maksa83 maksa83 22:24 26.10.2019

Re: Doobro

dragosevacsutra
Kakve tvitove? Šta si mislio tom sintagmom?


tvitove na sunce


Miki, sledeći put - So i Biber.

Roštilj level Don Gedže + koješta još odozgo (sač, itd., njihov forte su navodno i čorbe ali to nisam ni stigao da probam), i ne mora da se naručuje nego ima ok baštu, jedino što je hard kor gužva, uputno je rezervisati. Upozorenje - sve je 2-3x veće nego što je normalno.
Milan Novković Milan Novković 22:38 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83
Milan Novković
zilikaka
...Banovo isto i mene...

Kanda je stvarno malo probrao publiku.

Ti si meni uvek bila sumLjiva



Vido sam to

Dosta se "umotane" igre igraju - Macron je interesantan igrač - gledamo ga sledećih nekoliko dana.

Nije isključeno da šuruje sa Borisom, koje je lupio packu laburistima sa izborima za koje je znao da oni ne mogu odobre, i okreće se E Kansilu.

Macron, kako god odigrao sledećih nekoliko dana lupa packe Merkelovoj, ona je jako nervozna pošto dosta gube ako Uk izađu bez dila pa počnu da "ucenjuju" (UK sa Nemcima imaju desetine milijardi trgovisnki deficit godišnje).

A Macron je britanski čovek (jbg, ne pitaj, imaju idve Britanije, deep gov X i deep gov Y, ja uvek moram da skoknem do frižidera da se smirim posle ovih glavolomki) - Frncuski ambasadaor u UK ga je postavio, u stvari, tj "napravio" (pardon my French), Jean-Pierre Jouyet, a on je britanski čovek ...

.. e sad, I Soroš je, pa uopšte veliki deo (bar do nedavno) US foreign officea, sve od Ruzvelta koji im je bio "penicilin" u WW2 i posle, i Staljin tvrdio da su ga britanci otrovali, i odjednom "teorija" počinje da ima "smisla".

Ako ne pratiš pažljivo Russiangate, nije bitno sa koje strane ograde si, mnogo propuštaš ovih dana, on tek sada postaje interesantna.

E sad, neki sa Trump Inc upravnog odbora polako prelaze i na Tulsi G. upravni odbor - pošto sam ja floating voter možda se nađemo u istom, njenom timu jednog dana da zajedno bacamo petarde

A sa Putinom na Bliskom Istoku neću da te sekiram, iako su izgleda svi nego vredno dobili osim Izraela ...

... sekiraću te kad sledeća partija u Africi izađe iz otvaranja u neku razradu
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:41 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83

Čkčkčkčkčk... Ja sam se u međuvremenu raspitao kod nekih poznanika Jevreja (old skul, od onih što su im roditelji preživeli Aušvic) i ako sam dobro shvatio prethodni Predsednik je zapravo Vesićev pulen, to je neka ekipa koja se ušunjala u JOB i etablirala sa idejom da između ostalog api jednu lepu zgradu u Kralja Petra i podeli plen sa Vesićem, i kad je zajednica shvatila sa kim ima posla - deinstalirala ih na regularnim izborima.

I sad problem nastaje što se Država (koja treba samo da potpiše odluku JOB, to je verska zajednica i nad njom nemaju nikakve ingerencije da im biraju predsednike) pravi blesava, tj. odbija da prihvati novu realnost, tj. da je Vesićev pulen sada Bivši Predsednik koji od supermoći ima samo đoku u ruci, sa čim ne može bog zna šta da uradi po pitanju uzimanja lepih zgrada u Kralja Petra.

Da li grešim ili je ovaj Ajzak deo te Vesićeve ekipe koja ne priznaje da je skinuta na regularnim izborima? Ili je Ajzak deo one ne-Vesić ekipe?

Ova zemlja je definitivno postala 1-1 Monti Pajton film.


Kod nas ti je uvek The Life of Brian.

Dobar je, inače, precizan opis stanja Oldschoolera, s tim što je više od jednog objekta po sredi + plus Ajzak je naš, vojvođanski igrač.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:50 26.10.2019

Re: Doobro

hoochie coochie man

A baš treba da brinem ko će od tih Jevreja što se glože oko velike kinte u Srbiji da je se i dokopa?
A ako mi to nije prva briga onda je moj stav spram manjinskih naroda sumnjiv, a još ako su Jevreji u pitanju onda sam antisemita?
Pa vidi, uopšte me nije briga za njih, vraćeno im je njihovo, kako će ga oni međusobno podeliti, baš me zaboli, nek se kolju.


Bože, zlo si postao. Sačuvaj Bože, сохрани Господи... "Velika kinta" je 343.75 evra duši godišnje. Uzev u obzir da mi sredovečni ne koristimo tu kintu, ispada da matorci i klinci imaju oko 575 evra po duši godišnje, što uglavnom ide na lekove i na subvencije za godišnje ekskurzije po regionu. Antisemita nisi bio po duhu, al' po retardaciji brljom jesi postao. Naša lokalna komuna, za razliku od valjevske lokalne samouprave, ne želi da dopusti da nas banda potkrada. Vama ako je okej da vam banda uništava privredu i produkciju, nama nije.
maksa83 maksa83 22:51 26.10.2019

Re: Doobro

... sekiraću te kad sledeća partija u Africi izađe iz otvaranja u neku razradu

Mene to ne sekira. Moji problemi i sekiracije su mnogo prizemniji, npr. ovih dana me sekira što sam taman naučio da dokerizujem jedan Go servis da radi pod CentOS 7 (i naučio da mu srežem imidž sa idiotskih 900 Mb na podnošljivih 15Mb), i onda vidim da Docker neće da radi pod Centos 8 pošto RedHat gura neke svoje kontejnere koji nisu Docker. Pajebemti tačno da ih sve pobije čovek i ode na neko brdo da gaji koze i sluša žabe...

freehand freehand 22:57 26.10.2019

Re: Doobro

i ode na neko brdo da gaji koze i sluša žabe...

Teško da na brdu ima žaba al meni je to najlepša muzika, level iznad večernjeg hora zrikavaca međ pinijama.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:58 26.10.2019

Re: Doobro

"Velika kinta" je 343.75 evra duši godišnje.


Milion evra godišnje jeste dobra para, neko će njom raspolagati, sad je frka ko će, i ja treba da se sekiram oko toga.
Živ se pojedoh.
tasadebeli tasadebeli 23:31 26.10.2019

Re: Doobro

angie01

Архимандрит Порфирије Успенски је у зиму 1845/46. године посетио Хиландар. Кришом је украо један лист исекавши га из књиге



Извини што упадам у реч, Анђо, намера ми је да припомогнем. Све што си навела је тачно.

И лист 166, тј. стране 330—331, и за вавилонску блудницу, тј. Иродијаду...

Једино на овој твојој слици је страна 330 (ти испод написала 116?).

А страна 331 украденог, а сада враћеног листа 166, изгледа овако:






И, како кажу у овом филму, можемо само да нагађамо да ли је преосвећеног Успенског привукао баш тај лист из Мирослављевог јеванђеља зато што је на једној његовој страни прилично смео (за средњи век) цртеж наге жене који представља вавилонску блудницу.



На 10:30 (ЛИНК)









А на 55:40, на одјавној шпици филма каже се да је то била једина забрањена књига у доба Милошевића. (ЛИНК)


Занимљива је била и серија сачињена од проширених снимљених материјала за овај филм Бошка Савковића и Вељка Топаловића У почетку беше реч коју је после много мука и отезања Јавни сервис коначно приказао 2014. године. Током зимског распуста, у преподневним терминима током једне недеље, дан за даном. (ЛИНК)


Bombaradovanje Srbije Veljko Topalović i Dušan Mrđenović su sačekali u Johanesburgu, radeći na pratećim knjigama. Rešavaju da se vrate u Srbiju, a pred sam povratak, Dezmond, mašinista koji je knjigu štampao, u isto vreme i sveštenik u lokalnoj crkvi, organizuje posebno bogosluženje na kome je pred svojom crnom pastvom, osvetio fototipsko izdanje najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa. Kako tada reče - "Bog je jedan. U početku beše reč, i reč beše u Boga!"




У серији Топаловић прича како су он и Мрђеновић из издавачке куће "Досије" током деведесетих, намеравајући да ураде фототипско издање Мирослављевог јеванђеља (прво после оног из 1896. које је у Бечу у име краља Александра Обреновића радио Љуба Стојановић), пронашли Мирослављево јеванђеље у Народном музеју у пиљевини у једној дрвеној кутији коју је службеница Народног музеја користила да подигне ноге док седи за својим столом (ваљда да јој не отекну од дугог седења).

А овај лист








је био на плакату који се могао купити у октобру 2013. године док је Јеванђеље било изложено за посетиоце. Моји клинци из школе и ја покуповали те плакате, урамили их и устаклили и сада висе у учионицама моје школе и у зборници поред слика Светог Саве, Доситеја и Вука.


Тада смо чекали у реду у Народном музеју да видимо Јеванђеље. Било је изложено у малој соби, под стакленим звоном због температуре и влажности ваздуха, а свакога јутра је службеник Музеја окретао странице ради проветравања (ради се о пергаменту), тако да је сваки дан била изложена нека друга страница коју су посетиоци могли да виде. У ту собицу је улазило по 5-8 нас из реда и задржавали смо се по пар минута под будним оком неколико наоружаних чувара и службеника Музеја.

После тога, Јеванђеље је било изложено за посетиоце и у децембру прошле 2018. године али у краћем временском периоду и то је отприлике, тих 5 година, неко оквирно време које је установљено да Мирослављево јеванђеље може да се излаже публици а да се при томе књига не оштећује.



П.С. - Често помислим како та књига има судбину какву има и овај наш народ.

А када се гледа овај филм и серија Топаловића и Савковића, као да се гледа неки Индијана Џонс.

Клинци у школи (7. и 8. разред - историја српског књижевног језика) одгледају филм без даха.

Поновићу још једном оно што рекох код гос'н Бобића.

Сада коначно, када ме клинци после гледања филма питају зашто нам Руси не врате тај један лист који је Успенски однео пре 175 година, могу да им кажем да је лист враћен тамо где и припада.
razmisljam razmisljam 23:53 26.10.2019

Re: Doobro

maksa83

Miki, sledeći put - So i Biber.

Roštilj level Don Gedže + koješta još odozgo (sač, itd., njihov forte su navodno i čorbe ali to nisam ni stigao da probam), i ne mora da se naručuje nego ima ok baštu, jedino što je hard kor gužva, uputno je rezervisati. Upozorenje - sve je 2-3x veće nego što je normalno.


Е, ово је права прилика да се уденем, јер ме мој Р. данима прогања по том питању. Наиме, са кумом је оверио пар места са твојим препорукама за главу у шкембету, а онда нам се у комшилуку појавио нови ресторан и сада њих двојица пробавају редом. За главу у шкембету каже да је одлична, али да је порција премала у односу на цену, док бризле не уме довољно да нахвали. Остало са менија тек чека (пр)оцену.
Иначе, петком је рибљи дан, који је такође изазвао похвалне реакције.

Кафана Под лозом 78

Одмах поред је и једна симпа радња у којој може да се набави нешто од сјеничких деликатеса: козји сир, путер, суџук... А има и добрих чварака, правих сремачких.

Кога не мрзи, може да скокне и да се сам увери. А ако не буде како сам рекла, нека се има на уму да сам само преносилац туђих опсервација, јер лично нисам неки љубимац таквих делиција.
maksa83 maksa83 00:03 27.10.2019

Re: Doobro

Наиме, са кумом је оверио пар места са твојим препорукама за главу у шкембету

Je l'? Ovo verovatno nisam bio ja. Jedini put i jedino mesto gde sam jeo tu ... glavu je pre jedno 15+ godina a sad ni ne mogu da se setim kako se zove, tamo u Ruzveltovoj, zove se kao neki broj, npr. 3600 (tako nekako, mislim da je gazda dao ime kafani kad je dobio sina pa koliko je bio težak).
razmisljam razmisljam 00:10 27.10.2019

Re: Doobro

maksa83

Je l'? Ovo verovatno nisam bio ja. Jedini put i jedino mesto gde sam jeo tu ... glavu je pre jedno 15+ godina a sad ni ne mogu da se setim kako se zove, tamo u Ruzveltovoj, zove se kao neki broj, npr. 3600 (tako nekako, mislim da je gazda dao ime restoranu kad je dobio sina pa koliko je bio težak).


А ја била убеђена да си ти тај препоручилац.
Ако ниси ти, ко ли је?
Какогод, ваљда ће неком ваљати информације које сам прикупила.
А можда се поштен препоручилац и сам пријави ако прочита ове коментаре.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana