Vladar, ljubavnik i ružičasti zec

Vesna Knežević Ćosić RSS / 23.06.2007. u 20:47

 

ružičasti zec
ružičasti zec
Da problemi u državi mogu da počnu jednom izjavom ljubavi, zaplet je drame »Edward II« Christophera Marlowea (1564-1593), u reziji Diega de Breaa. Radnja se dešava u četrnaestom veku i prikazuje šta biva kad vladar ima dečka i ne skriva svoju homoerotičnu strast. Nesnosno licemerni plemići se zgražavaju nad monarhovim seksualnim sklonostima, ali ih još više izludjuje prosto poreklo kraljevog izabranika. Ni kralj nije cvećka. Nekritički dodeljuje ljubavniku državne privilegije, za neprijatelje na granici ne mari, prazne blagajne i siromaštvo ga ne uzbudjuju. Rečju, »smrdele su reke, smrdeli su trgovi, smrdele su crkve, smrdelo je pod mostovima i u dvorovima. Seljak je smrdeo kao i sveštenik, šegrt kao i majstorova žena, smrdelo je kompletno plemstvo, čak je i kralj smrdeo, smrdeo je kao grabljivica,  a kraljica kao stara koza, kako leti tako i zimi«, sto bi rek'o Patrik Ziskind u »Parfemu«. 

»Edward II« se smatra najznačajnijom klasičnom dramom u kojoj je glavni junak homoseksualac, a njen autor, Christopher Marlowe, Šekspirov savremenik i večiti drugi, dobiva kultni status klasika u gej kulturi. Rodjen kao sin kenterberijskog obućara, školovao se na Corpus Christi College u Kembridžu i homoseksualnim temama, te erotskim i senzualnim nabojem u poeziji i komadima, debelo iritirao elizabetansko okruženje svoga doba. Prizori boga Jupitera koji miluje svog ljubavnika Ganimeda, Neptunova uzavrela strast prema golom Leandru, Edwardova izjava ljubavi muškarcu, tumačene su kao greh i platforma za stvaranje haosa i nereda u drustvu. Radikalni religiozni reformista Henry Barrow (pogubljen 1593. godine) tvrdio je čak da su društvene konvencije muških prijateljstava samo maska za sodomiju. A Philip Stubbes, veliki protivnik pozorišta, istupio je sa identičnom optužbom protiv travestitskih konvencija u teatru.

:)
:)
Danas, skoro pet vekova kasnije, pravo na izbor i pravo na uvažavanje ličnog (erotskog) ukusa, budi nadu da se percepcija pomalo menja i da je kraj homofobije iza ugla i u ovom delu sveta. Jer, u Beogradu se igrao Edward II. U Zagrebu je bio queer festival, namenjen heteronormativnosti detinjstva i queer umetnosti za decu i mlade. Konkurs za queer bajku podrazumevao je priču u kojoj bi princ svoju sreću mogao pronaći s drugim princom. Prosto, queer bajka relaksirana je od stereotipa i podrazumeva toleranciju i pravo na rodne, seksualne i druge identitete. 

Nemačka slikovnica »Kralj i kralj« (L. De Haan i N. Stern), tipičan je primer queer bajke, koja pokazuje da se ljubav i prijateljstvo dogadjaju i ljudima istog pola. Medjutim, iako retko kome smeta što se u bajkama prinčevi pojavljuju i kao žabe, a iste bez pardona cmaču kmezave princeze, ili pak stare babe guraju u peć, slikovnice poput »Dodji da ti pokažem svoje roditelje«, u kojoj dečaka usvaja homoseksualni par, izazivaju bes i negodovanje, s obrazloženjem da je to sve prekomplikovano i zbunjujuće, te da »drugačija« seksualnost može da sludi decu. Zagovornici queer bajki opet, tvrde, da upoznavanje sa istopolnom ljubavlju kroz slikovnice u najranijem detinjstvu, jeste neka vrsta brane da buduće odrasle osobe ne kidaju vezu sa svojim detetom, ako se ispostavi da je ono različito seksualno orijentisano. 

:))
:))
Šta hoću da kažem? Pravo na različitost ne znači da je Edward II, čiju smo sudbinu, vidjenu očima Christophera Marlowea, u režiji Diega de Breaa,  otpratili u pozorištu, bio dobar dečko. Isto tako, njegova gej orijentacija teško da može da bude opravdanje za osionost, nemarnost i vladarske promašaje. Gledano iz današnjeg ugla, biti ili ne biti gej je privatna stvar i pravo svakog pojedinca da bude ono što jeste. Jer, ljudi su pre i posle svega - osobe. Zato favorizovanje gej prava i gej kulture ima smisla jer je u funkciji procesa gradjenja tolerancije. Sve dok gej osobu neko hoće da bije, kazni i eliminiše, ili je pak vidi i tretira kao simpatičnog, ogromnog ruzičastog zeca, diskriminacija živi.

Uzgred, becka umetnicka grupa Gelatin, na obronku planine Coletto Fava, postavila je, ima već i-ha vremena, 60 metara velikog, mekanog, ružičastog zeca od vune, sa željom da se planinari odmaraju na njegovom mekanom, vunenom trbuhu sledećih dvadeset godina.

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 20:58 23.06.2007

kucnuta preporuka!

da se zna,da ne bude prozivanja!:))))
Черевићан Черевићан 22:13 23.06.2007

заведимосе

без обзира да ли се појам queer схвата као трансвеститиски перформанс или академска деконструкција циљ queer теорије је да учини чудним,да фрустрира,да делегитимише,да кемпује хетеронормативна знања и институције ,као и формације субјективности, друштва и културе које настају као њихова последица.с обзиром да се појам queer неможе довести у везу ни са једном конкретном категоријом идентитета ,он је погодан за читав низ најразличитијих теоријских и полотичких анализа те експеримената и у сваком случају превазилази критику политика идентитета која се задржава само на сексуалним идентитетима,присетих се ево ,трошан и неприлагодљив новинама,када сам се на тему ‘queer-кишобран за коалицију културно-маргиналних сексуалних али и других само идентификација’ , има томе, у окружењу које је одисало . . . . посебношћу ,слудио начисто.
Greshka Greshka 23:55 23.06.2007

pre nove ere

Tvrdi se po knjigama da je Aleksandar Makedonski ludo voleo decake, poznata su samo dva imena njegovih mogucih ljubavnika - Hefest i Bagoas. Hefest je ostao njegov odan prijatelj do svoje smrti i igrao je takodje važnu ulogu u javnom životu i vojsci, prvo kao komandant konjice a kasnije i kao 'hiliarh' - drugi na hijerarhijskoj lestvici, odmah iza titule kralja. Nijedan savremeni izvor ne iznosi nepobitno da su bili ljubavnici, iako veliki broj anegdota pokazuje da si bili ekstremno bliski. Tako je npr. pri poseti Troji, Aleksandar položio venac na Ahilejevu grobnicu, dok je Hefest odao istu pocast na grobnici Patrokla. Kad je Hefest preminuo, Aleksandar je ispoljio tugu na neobican nacin. Lezao je satima pored njega, naredio je javno zaljenje, pompozne pogrebne rituale i odao mu pocast nalik polubozanstvu.

S obzirom na to da su bili isto godiste, njih dvojica se nisu uklapali u uobicajen obrazac grcke homoseksualnosti. Medjutim, može se pretpostaviti da su u mladosti imali ljubavnu vezu, a kasnije je fizicka strast sazrela u blisko prijateljstvo puno uzajamnog postovanja i privrzenosti - o cemu Aristotel u svom delu "Etika" govori kao o cestoj pojavi.

Mnogo manje prominentan, ali za Aleksandra izuzetno bitan, bio je persijski evnuh Bagoas, kojeg Plutarh opisuje kao kraljevog 'eromenos-a' (ljubavnika). U mladosti izuzetne lepote, Bagoasa je Aleksandru poklonio jedan persijski ugledan covek, koji je time zeleo da obezbedi sebi naklonost. Bagoasov uticaj na kralja mogao se utvrditi kao spletkaroski - kao u slucaju kada je kovao zaveru protiv dvoranina koji ga je javno uvredio nazvavsi ga kraljevom kurvom. Mase su, medjutim, uzivale u ovom odnosu. Na velikom javnom takmicenju u plesu nagrada je (neocekivano) dodeljena Bagoasu. Ali kada je zauzeo svoje mesto do Alexandera, puk je zahtevao da kralj poljubi svog miljenika, što je on i ucinio, sa uzivanjem.

Queeria Queeria 01:21 24.06.2007

We Are Queer...

Odličan tekst :)
Mala ispravka "Koning en Koning" je holandska knjiga i ima svoj nastavak King & King & Family.
Čitao sam skoro biografiju Kristofera Marloa i jedino što mogu da kažem jeste da je za to vreme bio jako hrabar gej muškarac...
Puno poljubaca za Vesnicu :)
johnny011 johnny011 01:34 24.06.2007

slatkiši

U Zagrebu je bio queer festival, namenjen heteronormativnosti detinjstva i queer umetnosti za decu i mlade. Konkurs za queer bajku podrazumevao je priču u kojoj bi princ svoju sreću mogao pronaći s drugim princom. Prosto, queer bajka relaksirana je od stereotipa i podrazumeva toleranciju i pravo na rodne, seksualne i druge identitete.


Slatko..... "I tako su se, sine moj, njih dvojica voleli do kraja života.... A da bih izbegao stereotipe heteronormativnosti detinjstva, od sada ću ti jedno veće čitati one zastarele bajke o kmezavim princezama, a svako drugo veče čitaću ti homoerotične bajke o prinčevima koji sreću pronalaze sa drugim prinčevima. Ili sa kraljem ili mladim šegrtom, svejedno. Pa ti, moj sine, izaberi šta želiš i koja ti od dve ponuđene opcije više odgovara, s obzirom da smo mama i ja rešili da u našoj porodici negujemo toleranciju i pravo na izbor rodnih, seksualnih i drugih identiteta. E, da, takođe predlažem da utorkom i četvrtkom čitamo bajke o sadističko/mazohističkim odnosima, a ponedeljkom i petkom mogli bismo malo o čarima fetišizma. Pa ti, moj sine, izaberi šta ti iz menija najviše odgovara".
Queeria Queeria 01:40 24.06.2007

Re: slatkiši

Evo našao se brzo neko ko će da lupeta...
Seksualnost nije stvar izbora, nije to odlazak na glasanje pa zaokružuješ jel oćeš Tadića ili Čedu...
Stvar je da su deca svoje seksualnosti svesna tek u pubertetu a da ih mi seksualnim informacijama bombardujemo od samog početka, tj. bombardujemo ih heteroseksualnim infomacijama od samog početka. A ako je dete homoseksualno, ono će biti zbunjeno...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:57 24.06.2007

Re: slatkiši

... i tako smo doshli do tabua (i predrasude)

ili u prevodu, homoseksualnost je ok, ali ne u mojoj kuci, a nikako ne pred decom, jerbo pederska slikovnica mozh' svashta tu neshto, jel'te, khm....

:)))







johnny011 johnny011 02:15 24.06.2007

Re: slatkiši

Haha, drago mi je što sam brzo razmrdao atmosferu..... Queerija, nemoj da si tako ozbiljan. Ovaj Vesnin post me je podsetio na predavanja klincima u South Park Elementary School. U skladu s tim je bila i moja reakcija. A ovo tvoje o "brzom lupetanju" me je samo uverilo da sam ispravno reagovao. Pozdrav!
johnny011 johnny011 02:18 24.06.2007

Re: slatkiši - vesna

Rekoh Pedji (ili Bobanu), ali evo i odgovor na tvoj komentar:
Ovaj post me je podsetio na predavanja klincima u South Park Elementary School. U skladu s tim je bila i moja reakcija. A, Vesna, i ovaj tvoj komentar je potvrdio da sam dobro postupio jer sam u komentaru pokazao dokle može da ode banalizacija cele priče, jer tako stvari idu u South Parku.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 02:21 24.06.2007

Re: slatkiši - vesna

'fala za razmrditis. cenim:)))

TheRaven TheRaven 02:26 24.06.2007

Re: slatkiši

A zar nismo svi mi manje-više S/M i fetišisti? Dok neki priznaju da im je malo grebuckanja ili zavezane oči (Vau!) ok, drugi će svoju frustriranost nastalu zbog itekakvog stida jerbo rade slicne stvari ispoljavati tako sto ce homoseksualnost porediti sa samotako nastranim sadomazohizmima i baš disgasting fetišima. E pa to ne valja. Ili od početka grešim? Čekam samo da se jave oni (kojih uvek ima kad su ovakve teme u pitanju) pa da dodaju homoseksualnost=pedofilija=štagodjošsmisle.
Dragi moj johny011, homoseksualce nisam voleo u periodu kada nisam bio dovoljno emocionalno razvijen i zreo, nadam se da ste i Vi sada u tom periodu, jer bi bilo loše da niste u (pred)pubertetu, a koristite se ovakvim poredjenjima.
Život nije bajka!
johnny011 johnny011 02:29 24.06.2007

Re: slatkiši - vesna

Ma, sve je kuul :) Kasno-noćno mrdanje, šta tome može da fali :))
Eto, samo zamisli Stenovog oca (Sten, lik iz South Parka) kako klincu izgovara onaj komentar koji sam stavio u navodnike i biće ti verovatno jasno kako priča može da ode u tri lepe..... Poenta je u tome da je obrazovanje dece vrlo delikatno, izuzetno osetljivo pitanje. Što se mene tiče, podjednako su zatupljujuće bajke o princezama i gay prinčevima. Znaš šta je dobro? Batman!! Tu na jednom mestu dobiju sve :)))

johnny011 johnny011 02:31 24.06.2007

Re: slatkiši

Gavrane, suviše si ozbiljan u ove kasne sate. A i ne znaš o čemu govoriš. Hajde, odleti.
TheRaven TheRaven 02:38 24.06.2007

Re: slatkiši

johnny011 johnny011 02:42 24.06.2007

Re: slatkiši

Hvala, baš si ljubazan.
Samo pazi da ne udariš u prvi prozor.
Mada...... Fotka iz 2003? Nema veze, greetings to Nell!!
G r o f G r o f 09:46 24.06.2007

Re: slatkiši

Lupetanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba i krajnje je vreme da se neko pobrine o ljudskim pravima lupetara..
Mislim da je glupost praviti tu oštru granicu izmedju homo i hetero. Svim toplokrvnim bićima prija dodir drugog toplokrvnog bića. Od prijatnog dodira do seksualnosti mali je razmak. Zbog toga mislim da su izričiti homoseksualci u istom košu sa izričitim heteroseksualcima, tj. sputavaju prirodnu lepotu dodira.
Querija, možda seksualnost nije stvar izbora ali, kao i sve drugo, ona se oblikuje, i bitno je kako.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 02:09 24.06.2007

:)

htedoh reci, malo me je smorila vechito ista argumentacija/ulaznica za bratstvo tolerantnih,
koja se svodi na klishe "jao shto volem gej paradu, a imam i druga pedera"

mozhe to i bolje:)))

Queeria Queeria 02:15 24.06.2007

Re: :)

Da... Imati gej druga je postala moda... Kao privezak :)
Ne možeš biti shic devojka ako nemaš druga pedera... Ja od toga živim, iznajmljujem se :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 02:16 24.06.2007

Re: :)

rent-a-peder

:)
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:21 24.06.2007

Token gay

a ima i token black. svako ko drzi do sebe mora da ima te aksesorije medju prijateljima, a jos bolje u rodbini.
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:29 24.06.2007

Zaboravio sam

token bankrotirani aristokrata. To je tesko nije normalno, posto su doticni generalno nepodnosljivi.

i token poluludi umetnik i kolekcija token friends je kompletna.
Queeria Queeria 02:37 24.06.2007

Re: Zaboravio sam

A Kinezi i Azijati? Oni se ne kotiraju najbolje?
korto malteze korto malteze 09:48 24.06.2007

token West Balkan

Nekad je dovoljno biti stranac. Naleteo sam u Nemackoj na nekoliko ljudi kojima je bilo zanimljivo moje balkansko poreklo, kao, eto, preziveo d najntiz i bombardovanje i vidi ga normalan, radi na sebi isto kao i mi - eto vidis da moze, i nije nam nista. Od toga, sa mozda jednom desetinom ta prvobitna zainteresovanost, kada se malo prevazidje cinjenica da smo po difoltu razliciti, prerasla je u iskreno ljudsko interesovanje (koje vise nije imalo veze sa Zapadnim Balkanom). Pripadnici vecine koji su zaista tolerantni prema manjini su retki, a jos su redji oni koji koji 'egzotici' prilaze bez predrasuda (ako tako neceg uopste ima).
Milan Novković Milan Novković 12:27 24.06.2007

Re: token West Balkan

Pripadnici vecine koji su zaista tolerantni prema manjini su retki, a jos su redji oni koji koji 'egzotici' prilaze bez predrasuda

Ja mislim da nema potrebe pričati o "egzotici" i da se radi o širem i sveprisutnom pojmu razlike, bila ona rasna, polna, etnička, seksualno orijentaciona, klasna ili bilo koja druga.

Šta znači biti "zaista tolerantan" na nekom frontu što razdvaja dve grupe ljudi je isto ogromno pitanje na koje ja nemam odgovor. Isto tako, mislim da je nemoguće prilaziti razlikama bez predrasuda, nego je važnije koliko su jake, kako ih kontrolišemo i šta radimo da mi, naša deca i naša okolina budu bolja od nas.

Ako svaku predrasudu, u svakoj snazi i svakoj nijansi pokušamo da deklarišemo kao nezdravu onda samo idemo protiv svoje prirode i sebi činimo štetu, kao kad bismo rekli da je bilo koja forma straha nezdrava.

I ma gde bilo društvo mi osećamo da su predrasude deo sistema, kao što lepo iznosi naš prijatelj Nobodyhere iz zemlje Holandije koju po pravilu uzimamo kao pozitivan primer.

Beingness Beingness 12:46 24.06.2007

Re: :)

Vesna Knežević Ćosić
klishe "jao shto volem gej paradu, a imam i druga pedera"





Nekada derpe, koji živi u habitatu zvanom Provincijalna Srbija, mora da se zadovolji i takvim tretmanom :)

Na konto teme "Deca i gej issue", moram da postujem moj svih-vremena-omiljeni link, apsolutno fantabulozno, iz 'Olandije - a odakle bi drugde:

http://www.youtube.com/watch?v=_qf0puHJ-KM


ps. Vesna, kao i uvek... tvoji tekstovi su zakon. Be my hag! :]
korto malteze korto malteze 13:53 24.06.2007

Re: token West Balkan

Pod 'egzotika' sam mislio na svaku razliku koja dovoljno jasno strci u nekoj sredini. A pod 'zaista tolerantan' - izvorno tolerantan - a ne zato sto je popularno (odatle naslov token West Balkan, gde sam zapravo nastavio omanji trol na Token teme). U zelji da budem sto kraci, napisah pomalo nerazumljiv post.
Za nedostatak predrasuda...pa, nadao sam se da ce se neko zakaciti za to.
Igor S. Igor S. 02:43 24.06.2007

The Laramie Project

Upravo sam pogledao film "The Laramie Project" na svajcarskoj televiziji, posvecen gnusnom ubistvu Matthewa Sheparda, 1998 u Laramie, Wyoming. Kidnapovan, svezan za stub negdje u preriji, premlacen dok mu lobanja nije pukla na vise mjesta. Pao je u komu i umro nakon nekoliko dana. Shvaticete da mi duhovita razmrdavanja nakon ovog filma izazivaju blagu mucninu. Da ne kazem nesto ruznije.
Doctor Wu Doctor Wu 10:52 24.06.2007

Even in the quietest

moment... eto, sta je talenat. With a little help from my friends i ova su, izgleda, van kategorije.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:41 24.06.2007

Re: Even in the quietest

doktore, hvala za linkove:)
ChainReaction ChainReaction 17:20 24.06.2007

Pitanja seksualnosti

Meni samo nije jasno odakle ljudima ideja da smeju da zaviruju u tudje krevete i (nepozvani) se bave pitanjima tudje seksualnosti? Kakva drskost!!!
Naravno da je potrebno decu na vreme uvesti u pricu o seksualnoj orijentaciji i svim njenim varijantama, a ne vidim bezbolniji i interesantniji nacin za to od ovoga koji Vi, Vesna, pominjete. Kazem da je to vazno i potrebno iz tog razloga sto meni niko o tome nije pricao kada sam bio mali, a da jeste- postedeo bi me godina mucenja i mozganja da li je u redu ili nije zagledati decake. Sva sreca; snadjoh se i sam :)
omnispacer omnispacer 17:37 24.06.2007

razvijajmo svest, nesvesno ne mozemo

Taska Dana Taska Dana 17:38 24.06.2007

Tolerancija

Za moj ukus, tolerancija je takodje veoma arogantan termin ili stav...kako hocete.
Odakle god da dolazi i gde god da se sprovodi , tolerantnost pre svega izrazava jednu aroganciju.
Priroda, ovaj svet, je jedno harmonicno stanje ukljucujuci i procese misljenja i sposobnost poimanja sveopste pojavnosti.
Duboko sam uverena da su religija i politicki procesi vezani za nju poremetili i zaustavili razvoj ljudske misli tj. coveka u progresu ka istinskom humanom bicu.

Zar rec tolerancija ne zulja iskrenog coveka koji shvata i razume razlicitost u jedinstvu opsteg postojanja.
Ko je taj koji moze da kaze da je ruza lepsa od krina ili obrnuto? Ovo je provokativno pitanje koje ce nas verovatno dovesti do grupisanja prema naklonosti carima ruze ili pak carima krina.

Zasto smo stalno zajedno ako stalno tezimo da se odvojimo? Jesmo li mi, ljudi, ipak samo arogantna, licemerna bica, koja uprkos sjajnim psihovizickim talentima ne uspeva da dokuci sustinu postojanja?

Da li ostale zemaljske vrste imaju kategoriju TOLERANCIJA. Po svemu sudeci ne.

Pozdrav svima!!!


ChainReaction ChainReaction 18:04 24.06.2007

Re: Tolerancija

Ali mi je, kao ljudskom bicu, data mogucnost da ne mrzim i ne ugnjetavam, jer shvatam, valjda, koliko je to neproduktivno i besmisleno. Ja ne mrzim i ne smetaju mi heteroseksualni parovi, ali zato mi se desavalo da dozivljavam neprijatnosti upravo od njih i upravo zbog toga kakav sam. Tolerancija sluzi tome; ne slazemo se svi oko toga sta je lepse, ruza ili krin, ali ne negiramo postojanje ni jednog od njih i ne zelimo svi nasiljem ili na bilo koji nacin da iskorenimo onu varijantu koja se ne uklapa u nas nacin poimanja sveta.
Taska Dana Taska Dana 19:07 24.06.2007

Re: Tolerancija

Upravo sam to htela da kazem...tolerancija sluzi , kao instrument ili nacin, kako hocete, da prevazidjemo sopstvenu glupost, ogranicenost ili programiranost nekakvom dogmom. I naravno ne negiram toleranciju i razvijanje tolerancije kao metodu u procesu ucenja i sazrevanja....ali svakako mislim da je jedan arogantan stav u principu....jer su ga smislili oni koji misle da su "normalni" ....ili boze moj, prirodniji ....Samo sam zelela da podcrtam ljudsko licemerje.

Svi smo mi jednaki i niko nema pravo da ugnjetava ili negira postojanje bilo koga na ovom svetu...samim tim sto svi vec ocigledno postojimo.
Netolerantni i agresivni heteroseksulaci kao veca grupa su izrazeno arogantni i po mom misljenju veoma sputani upravo tom arogancijom, proisteklom iz dogmi koja zapravo i upravo vlada pre svega nad njima .

korto malteze korto malteze 09:25 25.06.2007

Re: Tolerancija

Ne slazem se sa tvrdnjom da je tolerancija arogantna. Sustinska tolerancija se svodi na postovanje razlika. A arogantno je suditi o nekom kao ispravnom/neispravnom/vrednom/manje vrednom na osnovu tih razlika, pa im oprastati u ime sopstvene velicine.
Ako razlike nekom smetaju (ne mozemo se praviti da se to ne dogadja cesto) , pomoci ce mu ako ume da te razlike postuje, bilo da je tome sklon ili da je tako naucio. Tu dolazimo i do eventualnog uticaja na 'pravoverne' - prvi korak je upravo shvatanje da razlike nisu nesto nenormalno i da ni jedan stav nije nepromenljiv, pogotovo ako je usvojen nekada davno, a najcesce nekriticki. Pa kom se svidja to sto je razlicito, kom se ne svidja, ali vazno je poci od toga da su prava jednaka, bez obzira na to ko sta posmatra kao 'iste' i 'razlicite'.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana