Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

DOĐITE, NEĆETE SE VRATITI (3/3)

horheakimov RSS / 29.12.2019. u 15:11

Izlazim kroz zadnja vrata samoposluge, pravo u ljude koji u hipnotičkim krugovima okružuju banku. Ta ljudska spirala, poderani jednostruki heliks dezorijentisanih ribonukleusa, nosi na grbačama, na hrskavičavim i koštanim skeletima, svako svoju vreću nula. Čekaju ispred vrata piramide, iza kojih se odvija magija boga (ali i boginje) sunca. Javlja mi se i Kleopatra. Oni koji su došli na red, mogu da čuju kroz staklo primamljivi šapat: 120%, 150%, 200%.

            Ako bi se ta naivna namama pustila unazad čulo bi se: Dođite, nećemo vam vratiti!

            

Kada zazvoni trenutak za molitvu, prvi do vrata klekne i gleda kroz ključaonicu kako se nule pare i ponavlja: 120%, 150%, 200%.

            - Ja sam prodao Yuga!

            - Ja sam prodao Golfa dvojku!

            - Ja sam prodala sav svoj zlatni nakit!

            - Ja sam prodala stan na Novom Beogradu!

            - Ja sam prodao auto, zlato, stan, vikendicu i decu!

            I onda graknu složno u glas: I SVE ĆEMO NULE ULOŽITI KOD VAS!   

           

Stojim iza poslednjeg, sa svojim skromnim zavežljajem u kom je nekada transportovan krompir, i računam u sebi koliko je 120% od nula. Nisam siguran da sam dobio tačan iznos, pa se okrećem svom digitron satu. Kucam 150% od nula. Izbaci nula. Cimnem ruku u neverici i ćušnem čilagera iza kog sam se ukotvio. Kao domine, krenu redom da padaju, crni ljudi sa belim tufnama. Kada je i poslednji u nizu ljosnuo, piramida se urušila, kao dečiji dvorac u pesku, i podigla toliku prašinu da nisam video prst pred okom.

            Kada se prašina slegla, oko mene je ostala pustopoljina kojoj nisam mogao da sagledam kraj. Jedini detalj koji je odudarao od ove prostorne i vremenske katastrofe bila je govornica u kojoj je ubrzo počeo da zvoni telefon. Skočio sam da se javim, ali nisam mogao da otvorim vrata. Tražio sam čekić da razbijem staklo, bravu, celu govornicu, ali sada čekića nigde nije bilo. Onda se telefon javio sam sebi i cela skalamerija je počela da se trese od jačine zvuka koji je izbijao iz spuštene slušalice. Horizont je počeo da se skuplja ka meni (i govornici), počeo je da dobija obrise konačnosti, okvir koji je mogao da se obuhvati nečijim životom, ili makar nečijom mladošću. Na kraju se prostor (i vreme sa njim) skupio u scenografiju dnevne sobe, iza čijih vrata se odvijao Bolji život. Glasovi su zaječali.

            - Gospodine Robinson, Dragi naši prijatelji, šta ja smatram i mislim u ovom trenutku i nije bitno, kada smo vam mi obećali bolji život, razlika između prvog avgusta i februara devedeset prve godine je očigledno vremenska diskrepanca, malo ko je verovao u nas, od šest meseci. I ja ne znam na kakav zločinački poduhvat, Danas bolji život obećavaju svi, misli gospodin Najs, da li od prvog avgusta ili od februara devedeset prve godine, kako mogu da pitam gospodina Šešelja u vezi sa tim?

            - Meni je to jasno, gospodine Miloševiću. Od prvog februara devedeset prve, neka se ispuni makar mali deo onoga što smo naobećavali jedni drugima, ja sam sam bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, sam sa sobom sam se udružio, a posle šest meseci ste mi se i vi ostali priključili. … i biće bolje nego što je bilo. Ja sam to odmah shvatio.

             - Aha, dobro gospodine Šešelj, vi ste tu pomogli gospodinu Najsu veoma mnogo i meni je vrlo drago da vi tako dobro sarađujete sa gospodinom Najsom… Srećna vam Nova 1991 godina! (smeh) Ja ću da nastavim sa ovim pitanjima…

            Rođak, potpuno unezveren i sav znojav, u pratnji svojih zaposlenih, pričao mi je kasnije da su me našli na sankalištu iznad bazena Košutnjak. Sedeo sam u travi, zagledan u budućnost, ali i u šumu. Rekao mi je da oni svi dolaze na posao da bi radili i da bi ja trebalo da dolazim na posao da bih radio i da ako još jednom odlutam iz hangara, kompleksa Avala filma, Košutnjačke šume, mogu slobodno da se ne vratim.

 

Iz zbirke kratkih priča Stradijavirus. 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 15:31 29.12.2019

бесповратка а и штоби

zagledan u budućnost

е сад ми је лакше
зебња ми минула ,
сутрашњица мамљива
сазнања ме дирнула
mirelarado mirelarado 17:19 29.12.2019

Napred u bolju budućnost!

docsumann docsumann 19:11 29.12.2019

dođite, dođite...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana