Na današnji dan

Dan kada smo slavili kapitulaciju ili 9. jun 1999.

Boris Drenca RSS / 09.06.2020. u 15:39

                                                                                                                                     (odlomak)

Počelo je da se smrkava, komarci su večerali, mi smo povremeno osluškivali centar veze.

 

Danima su iz komande dolazili oficiri sa crnim beretkama, bezbednjaci kažu. Stalno su nešto zamerali oficirima. Nadgledali su da li su rakete i granate obezbeđene.

Vikali su stalno da se ne sme pucati na avione koji sleću na Batajnički aerodrom ili sa njega uzleću. 'Šta te briga što nemaju naše oznake! BONACA! Jel'ti jasno?' 

Nisu vikali na mene te mi nije bilo jasno. Tačnije nije me bilo briga. Bio sam samo bolničar. I to nestručan. Sve što nije malo zatezanje zavoja preko skočnog zgloba ili stavljanje flastera sam slao kod nekog ozbiljnijeg.

Na mene su vikali, uglavnom, zbog minđuše pa ni to nije deo ove priče.

Dakle, danima su džipovi sa crnim beretkama dolazili i odlazili. Hajde sada, uvek je bio jedan isti, nervozni lik. Kvario nam je ustaljenu dnevnu nirvanu.

Te večeri je došao i naredio da se sve rakete i granate zaključaju. Zatim je sa oficirima išao da proveri. 

Kada je izlazio iz kruga magacina gde nam je bila komanda neko ga je pitao 'jesmo li pobedili?' Odgovor je bio jednostavan 'MRŠ'

Krenulo je da se smrkava, komarci su večerali, mi smo povremeno osluškivali centar veze. Devojke nas jesu povremeno obaveštavale da neki avioni lete ali uz insistiranje da je 'Bonaca'. Jedan od Gorana , a bilo ih je među nama, kaže 'hajdemo na piće'. Na straži je trebalo da ostane Pera Vikler*. I da ga jedan od nas zameni posle.

Uzeli smo neki kombi i krenuli. Stigli smo do Sremčice. Tamo je jedan od Gorana, a bilo ih je među nama, otišao do kuće svoje drugarice sa posla. Nije bila kod kuće. Odosmo do kafića u njenoj ulici. Konobarica kafića 'Kum' nam je rekla da je lokal zatvoren i da je u toku privatna žurka , rođendan.

Dok smo išli ka kombiju, dotrčala je jedna devojka i rekla 'Moj je rođendan, častim piće PVO' rekla je pokazala na naše plave beretke.

Ušli smo u kafić, jedan od Gorana, a bilo ih je među nama, je prepoznao svoju drugaricu sa posla i zezanje je počelo. Popili smo nekoliko pića ili više od nekoliko...platili smo nekoliko tura . Sećam se da sam uz pesmu 'ide mi u životu, ide mi ...' plesao , malo sam, malo sa jednom od gošći na stolu za bilijar**.....

I onda, onda,..... sećam se da smo nekoliko sati po odlasku pevajući 'Pero, Peeero, majstore pa ti si bog' ušli u magacin gde nam je bio 'položaj/komanda'.

Major Mitar i stariji vodnik Gruja su nas dočekali uz priličnu buku. Viču. Kažu da smo maznuli kombi, kažu da smo se bez dozvole udaljili iz jedinice, kažu da smo pijani, kažu da je Pera počeo treću smenu za redom na straži..... Ali mnogo su vikali pa ih nisam pažljivo slušao. Poslao sam Peru da spava a ja sam uzeo svoju pušku i stao na stražarsko mesto. Dogovorio sam se sa Goranom, a bilo ih je među nama, da ću ga probuditi u 4 da preuzme smenu.

Major i stariji vodnik su pregledali kombi kome ništa , osim malo goriva, nije nedostajalo i na kraju i oni otišli da spavaju. Jedan od drugara je seo u centar veze da preuzme smenu. I sve se smirilo. Naslonjen na zgradu sam zaspao i probudio se pred svitanje. Mađar***, pored čije kuće je bio 'položaj/komanda' me je ponudio kafom. Popio sam kafu sa njim, probudio Gorana, a bilo ih je među nama, i legao da spavam.

Sutradan smo čuli da je te noći potpisana kapitulacija (Kumanovski sporazum se zove). Lagano smo sedeli i čekali da nas demobilišu, kada se vojska povuče sa Kosova i odemo kući.

Par dana kasnije su nas postrojili na neku pistu, održali govore, podelili pohvale i činove. 25. juna su nam dali papire i rekli da, bez oružja, možemo kući. I otišli smo.

15134579_10210801180923494_7067386014652489503_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=cdbe9c&_nc_eui2=AeGHqFazGIV0J2FvIEXOeavJfxRkEt1xYjN_FGQS3XFiMw_xBGPTod4b5ZYLviOplsg&_nc_oc=AQmpskyaJGn5wCTHnGqhdN5ot91ICLM124ImMZ5-z7xcC4OEGXSUMTqNd_ONcbmDb64&_nc_ht=scontent.fbeg4-1.fna&oh=25b851c4ef258b9658841b9d06d1893c&oe=5F0346F1 

Interesantno, bio sam sam na stanici međugradskog autobusa na novom Obrenovačkom putu stao je automobil , nervozni oficir sa crnom beretkom koga je nervirala moja minđuša iz prve epizode, išao je do grada pa me je povezao. Bio je opušten i fino smo ćaskali.

P.S. Ekipa koja je bila kod 'Kuma' se okupila još jednom da razduži uniforme u školi, a posle i kafani u Maloj Moštanici. Ne sećam se tačno koji je datum bio ali još je bilo leto i znam da sam zakasnio na neko postdiplomsko piće. Trebalo je doći do Beograda iz Moštanice.



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 15:57 09.06.2020

Misterija razrešena!

Znači ti si bio dobri vojnik Švejk? Bravo!


Boris Drenca Boris Drenca 16:11 09.06.2020

Re: Misterija razrešena!

ti si bio dobri vojnik Švejk


Na žalost nisam. Verujem da bi ljudima bilo zabavnije oko mene. Ipak sam sve vreme bio nezainteresovani depresivac.

Ni pojava Miloša Šestića, koji je bio sa nama u jedinici jedno vreme, nije me razveselila.
Boris Drenca Boris Drenca 16:04 09.06.2020

*

Pera Vikler je nadimak dobio zbog toga što je radio u radnji za viklovanje elektromotora. Radnja se ako se dobro sećam nalazila u beogradsko/zemunskoj ulici Tošin bunar. Ne znam šta je sa njim, ni sa radnjom. Nisam dugo prolazio tim krajem
Boris Drenca Boris Drenca 16:05 09.06.2020

**

Izvinjavam se vlasnicima kafića ako sam isprljao sto za bilijar
Boris Drenca Boris Drenca 16:08 09.06.2020

***

Mađar- Čovek koji je radio kao čuvar magacina propale firme. Imao je kuću uz ogradu magacina. U kući je živeo sa suprugom i njenom ćekom. Ne znam ime ali su ga svi zvali Maki, Mađar. Verovatno i jeste bio etnički Mađar. Srpski je govorio sa karakterističnim akcentom
magnus magnus 22:44 09.06.2020

hm

da je kapitulacija ne bi nas 20 godina poalje još terali da je potpišemo, ipak pat pozicija dok vreme radi za nas ..( šiptari brže propadaju, antiislamizam raste, amwerički fokus seli se na pacifik) tako da ni obilje grantova ne pokriti činjenicu da nisu uspjeli
predatortz predatortz 07:43 10.06.2020

Re: hm

da je kapitulacija ne bi nas 20 godina poalje još terali da je potpišemo


Šta znam... meni liči na kapitulaciju na delu teritorije. Ne znam kako bih drugim imenom nazvao to kada predaš deo teritorije, povučeš vojsku i policiju sa njega, a za njima krene i narod. Potom, ako na nekom delu teritorije ne funkcioniše pravni sistem tvoje države, ne poštuju se njeni zakoni, ne plaćaju joj se porezi, ne važi njen obrazovni sistem, to je za mene opet kapitulacija. Kada ruše tvoje svetinje, pale crkve i manastire, ubijaju tvoje građane, hvataju ih kao divljač i odvode put žutih kuća, a ti ne možeš da reaguješ, ne smeš da staneš u zaštitu - to je kapitulacija.

Možemo smišljati pravne izraze, možemo se igradi rečima i to nazivati nekakvim rogobatnim terminima, ali to je kapitulacija.
Boris Drenca Boris Drenca 15:39 10.06.2020

Re: hm

Kapitulirali to kaže dokument koji je komanda potpisala
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:27 10.06.2020

Re: hm

Možemo smišljati pravne izraze, možemo se igradi rečima i to nazivati nekakvim rogobatnim terminima, ali to je kapitulacija.


Nije kapitulacija.
Kad neko kapitulira prvo što mora da uradi je da razoruža i rasformira vojsku.

Poraz jeste, kapitulacija nije, hajmo da budemo objektivni.
Ako samo malo začačkamo po istoriji, srpskoj, naići ćemo na poraze koji nisu bili kapitulacija.
maksa83 maksa83 21:39 10.06.2020

Re: hm

Kad neko kapitulira prvo što mora da uradi je da razoruža i rasformira vojsku.

Ne, kapitulacija je predaja određene teritorije.

Čerčil kaže da je predaja Singapura Japanu "the worst disaster and largest capitulation in British history". Ni britanska ni australijska vojska nisu rasformirane posle predaje.
predatortz predatortz 21:50 10.06.2020

Re: hm

Nije kapitulacija.


To je kompromis da se stvar ne bi nazvala pravim imenom.
Po Ustavu, niko nema pravo da potpiše kapitulaciju države, ili nekog njenog dela.
Niko nema pravo da prizna stranu vlast, niti da preda bilo koji deo teritorije.
Ko bi to uradio počinio bi veleizdaju.

Po meni, Srbija je trebalo da proglasi okupaciju dela teritorije umesto što je Kosovo faktički predala u ruke neprijatelju.
Ako te neko okupira, za hiljadu godina imaš pravo da to oslobodiš.
Kada predaš, kapituliraš, kao Mađari u Vojvodini npr, to ti je to burazeru.
Posle možeš da kukaš i da se žališ na nepravdu, ali preko toga više ništa.
Trebalo je, dakle, proglasiti okupaciju.
Sad je kasno.
freehand freehand 21:51 10.06.2020

Re: hm

Boris Drenca
Kapitulirali to kaže dokument koji je komanda potpisala

Ma neće biti. ne može se kapitulirati u nepostojećem ratu koji jedna strana zove "intervencijom". A u kome su neprijateljstva okončana vojno-tehničkim sporazumom na osnovu političkog dogovora i rezolucije UN u kojoj se potvrđuje suverenitet zaraćene strane koja je "kapitulirala".
To je sukob bez pobednika, do danas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:53 10.06.2020

Re: hm

Ne, kapitulacija je predaja određene teritorije.


Srbija u prvom balkanskom ratu izbija na more u Albaniji.
Italija najviše, a ne samo ona, insistira da se povuče odatle.
Srbija se povlači, predaje teritoruiju koju je osvojila i smatrala svojom.
Da li je Strbija kapitulirala u prvom balkanskom ratu?
Pa nije.
Ili, Srpska u Dejtonu predaje neke teritorije koje je satrala svojim.
A ni Dejton se ne može zvati kapitulacijom Srpske.

Kapitulacija je prilično precizan termin, i nije dobro relativizovati ga jer je to zgodno da pljunemo na Miloševića.
Isti slulčaj je i sa izrazim fašizam, od silnog raubovanja, jer je zgodno, se više i ne zna šta je zapravo fašizam.

Srbija je poražena u sukobu sa NATO, ali nije kapitulirala.
Sa nekim ko kapitulira više nema razgovora ne tu temu, kapitulacijom je stvar rešena.
A stvar Kosova nije rešena.

freehand freehand 21:53 10.06.2020

Re: hm

Po meni, Srbija je trebalo da proglasi okupaciju dela teritorije umesto što je Kosovo faktički predala u ruke neprijatelju.

Kad je Jugoslavija (ne Srbija) potpisivala dokumente Kosovo nije bilo ni u čijim rukama a VJ je sve držala pod kontrolom. Nijedan deo teritorije nije kontolisala nikakva druga vojna ili paravojna snaga.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:59 10.06.2020

Re: hm

Kada predaš, kapituliraš, kao Mađari u Vojvodini npr, to ti je to burazeru.


E dobro ovo pomenu.
Iako to što se poraz AU ne zove potpisivanjem kapitulacije nego potpisivanjem primirja, ne opovrgava stvarno stanje da je to zapravo bila kapitulacija.

Trijanonskim sporazumom je Mađarima tačno propisano kakva će država biti, kakvu vojsku sme da ima, kakvo naoružanje, i nije se sa njom razgovaralo, njoj je to naloženo.
Sa Srbijom nije takav slučaj, ni blizu.
predatortz predatortz 22:00 10.06.2020

Re: hm

freehand
Po meni, Srbija je trebalo da proglasi okupaciju dela teritorije umesto što je Kosovo faktički predala u ruke neprijatelju.

Kad je Jugoslavija (ne Srbija) potpisivala dokumente Kosovo nije bilo ni u čijim rukama a VJ je sve držala pod kontrolom. Nijedan deo teritorije nije kontolisala nikakva druga vojna ili paravojna snaga.


E tu se krije jadac!
Mislim da NATO nije bio spreman na kopnenu intervenciju. Položaji naše vojske na Kosovu nisu bili ozbiljno ugroženi, niti je bombardovanje značajno uticalo na odnos i raspored snaga.
Zašto smo napustili Kosovo, to nećemo skoro saznati.
Mislim da priče o tepih bombardovanju Srbije ne piju vodu, niti bi to tako lako prošlo.
Ako mene pitaš, naše rukovodstvo je ušlo u rat sa ciljem da se reši Kosova kao višedecenijskog problema i izvora nestabilnosti. A to je, ako sam u pravu, veleizdaja!
predatortz predatortz 22:02 10.06.2020

Re: hm

Trijanonskim sporazumom je Mađarima tačno propisano kakva će država biti, kakvu vojsku sme da ima, kakvo naoružanje, i nije se sa njom razgovaralo, njoj je to naloženo.
Sa Srbijom nije takav slučaj, ni blizu.


Nešto slično je urađeno Dejtonskim sporazumom.
Određeno je koliko ko sme vojske da ima i kako ona može da bude naoružana.
Napravljen je regionalni paritet.
maksa83 maksa83 22:04 10.06.2020

Re: hm

Kapitulacija je prilično precizan termin, i nije dobro relativizovati ga jer je to zgodno da pljunemo na Miloševića.

Ja ga ne relativizujem, kažem da rasformiravanje vojske nije uslov da se nešto zove kapitulacija, a ako Čerčil kaže da je predaja Singapura Japancima kapitulacija (najgora u britanskoj istoriji) onda je to ... kapitulacija.

Sa nekim ko kapitulira više nema razgovora ne tu temu, kapitulacijom je stvar rešena

Pa ta stvar je poprilično rešena, kurabecali se mi ili ne, sa nama se kao "razgovara" ali nemamo nikakav specijalan upliv. Nije da se dogovaramo šta će biti sa tom teritorijom, ona je ono što je, samo je pitanje u kojoj meri i u kom modalitetu ćemo to da zgutamo. Da pojednostavim - Kosovo će da postoji ovakvo kakvo je priznavali ga mi ili ne.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:08 10.06.2020

Re: hm

Zašto smo napustili Kosovo, to nećemo skoro saznati.


Pa mislim da je to prilično jasno, nije imalo smisla više držati vojsku tamo, jer funkcija vojske nije da se krije, nego da se bije.
A ta vojska nije mogla da se bije sa NATO.

Nađen je način da se poraz prihvati a da se ne kapitulira.
U tom momentu, u tim okolnostima, mislim da je to bilo najbolje moguće rešenje.

I danas se Srbija oslanja, najjače joj je uporište, ta "kapitulacija" tj 1244 što je direktna polsedica "kapitulacije"

Nije moguće, ni logički, da iko svoju najjaču kartu nalazi u sopstvenoj kapitulaciji.
Nije to bila kapitulacija, ipak.

A šta je rešenje za Kosovo, e to je tek tema.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:12 10.06.2020

Re: hm

a ako Čerčil kaže da je predaja Singapura Japancima kapitulacija


kapitulacija ili poraz?
Ne znam šta je tačno rekao, ali sve i da je uoptrebio izraz kapitulacija, on, političar, sa ko zna kojim motivima može koristiti i neadekvatne termine.
Tako da to nije dokaz.
Pa ta stvar je poprilično rešena, kurabecali se mi ili ne, sa nama se kao "razgovara" ali nemamo nikakav specijalan upliv.


E sad...
Imammo jer od našeg potpisa mnogo toga zavisi, da nije tako ne bi se mnogo mučili.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:15 10.06.2020

Re: hm

Nešto slično je urađeno Dejtonskim sporazumom.


Da, ali uslove nije određivala suprotna strana, neprijatelj, kao Mađarima.
Njima su uslove određivali oni koji su ih porazili u ratu, Srpskoj nije uslove postavljao Alija.
predatortz predatortz 22:22 10.06.2020

Re: hm

Pa mislim da je to prilično jasno, nije imalo smisla više držati vojsku tamo, jer funkcija vojske nije da se krije, nego da se bije.
A ta vojska nije mogla da se bije sa NATO.


Ja mislim da NATO nije bio spreman, osim vazdušnih udara koji su lagano gubili smisao, da se bije sa Vojskom Jugoslavije.
Ne zbog toga što se plašio, nego zbog toga što bi bilo teško objasniti hiljade kovčega da bi tamo neko šiptarsko pleme dobilo nezavisnost.

Da je NATO hteo totalni rat sa nama, ne bi bilo nikakvog sporazuma.
Tih meseci sam bio u rezervi, kao rezervni oficir u VRS. Mi smo bili spremni da izvršimo udar na NATO i Vojsku Federacije u okolini Tuzle i da otvorimo koridor Drinskoj diviziji za napad po dubini i odbijanje NATO od granice. To je bila jedna od opcija prenošenja sukoba. Zanimljivo je to što su NATO i Muslimani, koji su napad na Srbiju mogli da iskoriste za svoje ratne ciljeve i udare na RS, bili mirni kao bubice.
Onda mi je bilo jasno da je u pitanju neki veći dil.
Nama su u RS jaja bila u procepu. Srbija u ratu protiv NATO, NATO u BiH, muslimani žedni osvete i sanjaju izlazak na Drinu... A nas niko mrko nije pogledao.
Dil, Huči... Dil!
predatortz predatortz 22:28 10.06.2020

Re: hm

hoochie coochie man
Nešto slično je urađeno Dejtonskim sporazumom.


Da, ali uslove nije određivala suprotna strana, neprijatelj, kao Mađarima.
Njima su uslove određivali oni koji su ih porazili u ratu, Srpskoj nije uslove postavljao Alija.


Određivao je neprijatelj - Amerika.
Zaboravljaš da smo u ratu sa njima i NATO bili još '95. godine.
maksa83 maksa83 22:30 10.06.2020

Re: hm

kapitulacija ili poraz?
Ne znam šta je tačno rekao, ali sve i da je uoptrebio izraz kapitulacija, on, političar, sa ko zna kojim motivima može koristiti i neadekvatne termine.Sa nekim ko kapitulira više nema razgovora ne tu temu, kapitulacijom je stvar rešena.

Napisao sam šta je tačno rekao, da ne ponavljam, ima gore.

Kako god, potegao sam onu mitsku "Budimčevu knjigu", i tamo se reč kapitulacija pojavljuje 20 puta, na par mesta čak kaže da je Miloševiću bilo jako važno da se ne vidi odmah da je to kapitulacija nego da bude zamotano, ali zanimljivo - jedan u ekipi (za kog se svašta može reći, ali ne i da je glup) je zapravo shvatio šta je to.

Milosevic's wife was a notorious hard-liner, but she supported her husband. She argued that agreeing to the terms was not surrender, merely the abandonment of an ineffective policy. Seselj, a virulent nationalist, voiced strenuous objections: "The document means capitulation. It is a shameful document." This in turn angered Draskovic, the most moderate of the group: "This is the capitulation of your policy, of your dream of converting Serbia into a Gulag separate from Europe." Draskovic agreed that they should accept the demands. Milosevic asked Seselj to abstain from voting against the pact, but Seselj did not provide Milosevic any assurances. The meeting broke up soon after, with Milosevic having secured enough votes to push the agreement through.

Imamo jer od našeg potpisa mnogo toga zavisi, da nije tako ne bi se mnogo mučili.

Ne zavisi bog zna šta, imaju parlament, imaju Vladu (koju im doduše Ameri rasklope pa opet sklope ako im se ne sviđa), imaju vojsku, imaju policiju, svoje izbore, zakone, itd. Sve elemente Države.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:32 10.06.2020

Re: hm

Dil, Huči... Dil!


Jel dil il je kapitulacija?

Ne znam da li sam najbolje razumeo ovo sa udarom na NATO, na koju granicu da ga odbijete, i kako je to vezano sa bombardovanjem Srbije, ali kako god, iz kog god razloga, NATO nije hteo ili mu se nije isplatilo da Srbiju gazi do kapitulacije.
Mogao je naravno, ali nije.

Zbog visoke cene, zbog ovoga ili onoga, nije.
Tako da izostanak kapitulacije ne smatram nekom pobedom, niti ga pripisujem srpskoj snazi, pameti, bilo čemu, nego samo konstatujem stanje, da kapitulacije nije bilo.



hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 10.06.2020

Re: hm

na par mesta čak kaže da je Miloševiću bilo jako važno da se ne vidi odmah da je to kapitulacija nego da bude zamotano


ako se već on nešto pitao, ako je uzimano u obzir šta je njemu važno, to je već dovoljno da se stvar ne smatra kapitulacijom.
Da li je iko pitao šta Karlu (AU caru) odgovara kad se pitpisivala kapitulacija, ili Hitleru, ili kralju Petru?
Pa nije.


imaju parlament, imaju Vladu (koju im doduše Ameri rasklope ako im se ne sviđa), imaju vojsku, imaju policiju, svoje izbore, zakone, itd. Sve elemente Države.


Pa što se onda uopšte akaju sa Srbijom po Briselu?

floki floki 22:53 10.06.2020

Re: hm

иначе, 1945 је капитулирала само немачка војска, не и држава (Bedingungslose Kapitulation der Wehrmacht), капитулацију нису потписивали представници власти, него војске, а војска би морала да има по уставу неког ко је изнад њих...

мислим, швабе би морале да су имали механизам уређен уставом/законом ко преузима власт у случају смрти фирера, тај неко би ваљда морао и да је потписивао капитулацију, кад оно цврц, само војска...

едит:
исто тако је краљевина југославија на последњој седници, 15. априла 1941 одлучила да неће капитулирати држава, него само војска
predatortz predatortz 22:56 10.06.2020

Re: hm

Ne znam da li sam najbolje razumeo ovo sa udarom na NATO, na koju granicu da ga odbijete, i kako je to vezano sa bombardovanjem Srbije, ali kako god, iz kog god razloga, NATO nije hteo ili mu se nije isplatilo da Srbiju gazi do kapitulacije.
Mogao je naravno, ali nije.


To je bila opcija ako NATO odluči da krene kopneno na Srbiju. Kod aerodroma Dubrave su imali veliku bazu i jake snage. U Bosni su generalno imali jake snage. U tom slučaju mi u RS nismo imali puno izbora. Ako krenu, udariti i čekati snage iz Srbije da pređu Drinu. Dakle, prvi udar jedinice VRS, posle zajedno pa šta nam Bog da. A ne bi nam puno dobrog dao. Ni nama, ni njima. Nama posebno.
predatortz predatortz 22:59 10.06.2020

Re: hm

Jel dil il je kapitulacija?


Dil da se predaja Kosova ne zove kapitulacija.
A što se akaju po Briselu?
Brakorazvodna parnica! Oko nešto malo imovine i pravnih zavrzlama. A žena je otišla kod švalera.
maksa83 maksa83 23:04 10.06.2020

Re: hm

ako se već on nešto pitao, ako je uzimano u obzir šta je njemu važno, to je već dovoljno da se stvar ne smatra kapitulacijom.

Ja bih rekao da se ti i pok. Slobodan mnogo više opterećujete tom formom od njih. "Potpiši ovde da ćeš da skloniš vojsku i zovi to kako hoćeš."

Mislim da ne može da se ima baš mnogo utemeljenog mišljenja o tom ratu bez čitanja te Budimčeve knjige, zapravo je poprilično otkrovenje i tek iz nje vidiš koliko smo mi tu bili samo poligon, npr. Rusija je odbacivala NATO uslove (Rusija odbacuje uslove?) dok NATO nije počeo da pravi ozbiljne planove za kopnenu invaziju (da li bi se ona desila ili ne je druga stvar, to je bilo najkontraverznija stvar među članicama pošto NATO operiše na principu konsenzusa, kako god planovi su napravljeni), Rusima je bilo prihvaljivije da pristanu na manje zlo, tj. NATO uslove (koji su se svodili na "Srbi da se bezuslovno sklone sa Kosova" ) nego da se NATO vojska prostre do Beograda.
maksa83 maksa83 23:08 10.06.2020

Re: hm

To je bila opcija ako NATO odluči da krene kopneno na Srbiju

To bi bilo jako tesno, oko toga nisu mogli da se dogovore, pošto tad ulog postaje kudikamo veći i više nije džojstik-zajebancija, ali moguće da bi se i to desilo da se stvar još razvukla tj. da Rusi nisu legli na rudu. Ili to ili mnogo ozbiljnija pajčenja kakva vidiš po Bliskim Istocima, što bi isto imalo ogromnu cenu za njih (loš PR), ali kudikamo veću za nas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:32 10.06.2020

Re: hm

Ja bih rekao da se ti i pok. Slobodan mnogo više opterećujete tom formom od njih. "Potpiši ovde da ćeš da skloniš vojsku i zovi to kako hoćeš."

Pa o tome i razgovaramo, kako to treba zvati, kapitulacijom ili ne.
A ja ti rekoh da je sklanjane vojske sa nekih teritorija bilo i pre i da to niko ne smatra kapitulacijom.

Po tad potpisanom se čak i srpska vojska se u nekim slušajevima može naći na Kosovu, a ja ne znam za primer države koja je kapituplirala a kojoj se dozvoljava da njena vojska bude prisutna na spornoj teritoriji.

Ili, da ponovim, Srbiji je najjače uporište u pregovorima upravo potpis na "kapitulaciji"
Ima li to smisla?
maksa83 maksa83 23:46 10.06.2020

Re: hm

Pa o tome i razgovaramo, kako to treba zvati, kapitulacijom ili ne.
A ja ti rekoh da je sklanjane vojske sa nekih teritorija bilo i pre i da to niko ne smatra kapitulacijom.

Ja bih rekao da je to po svim parametrima kapitulacija, ali da je nekome bilo jako važno da "sačuva lice", mislim da konačno nije bitno kako to zoveš, eto Čerčil je ono zvao kapitulacija (verovatno zato što su u svemu figurisali neki pregovori), ti ovo ne bi zvao kapitulacija, ja možda bih, možda ne bih ali mislim da je to skroz nebitno.

Pazi ovaj deo.

U.S. negotiators touched down at the Bonn-Cologne airport early in the day on June 1, and a motorcade quickly whisked them along a steep and winding road to the Petersberg, a German government guesthouse nestled scenically atop the Siebengebirge mountain range. In the aftermath of World War II, the Petersberg had been headquarters for the Allied High Commission administering ministering Germany. At that time, locals, chaffing under restrictions imposed posed by the Allies, derisively nicknamed the Petersberg "Mount Veto." After extensive remodeling in the 1980s, the Petersberg had reopened as a guesthouse for official state visitors and a resort hotel. Its front veranda offered fered a sweeping panorama of the Rhine River and the city of Cologne and a spectacular setting for a round of make-or-break trilateral talks that President Ahtisaari said he knew "would be the last one." The U.S. delegation was the first of the three teams to arrive. The Russian and Finnish delegations soon arrived as well, and Talbott and Chernomyrdin headed into a one-on-one session, as last minute German pleas to be included cluded in the sessions were rebuffed. The trilateral military experts began separate discussions. Gen. Leonid Ivashov was again the ranking officer representing resenting the Russians, General Foglesong represented the United States, and Admiral Kaskeala represented Finland. Gen. Viktor Zavarzin, the former Russian military liaison to NATO, also joined Ivashov. General Ivashov, intent tent on laying down a tough marker to begin the talks, declared, "I have come to negotiate, not to capitulate."

Mislim, verujem da će ovo da pročita jedan ili dvoje, a za ostale, poenta je - održava se sastanak a učesnici su Amerikanci, Rusi i Finci (hteli i Nemci ali ih oduvali) i na tom sastanku ruski general (Ivašov, GRU) kaže "došao sam da pregovaram ali ne i da kapituliram." Ej, on pregovara, on neće da kapitulira.

Dalje ide tekst je o tome da su pregovarali i da li i koliko srpske vojske može tamo da ostane ili se eventualno vrati da čuva "historical sites", šta je ko ti rekao, itd.

Primeti da nas tu nigde nema.
crossover crossover 01:49 11.06.2020

Re: hm

maksa83


Pazi ovaj deo.


И овај део из исте књиге је занимљив, у предговору који је писао Строуб Талбот (аутор те књиге, Џон Норис, је био ’99. Талботов помоћник), Клинтонов специјални изасланик и који је шатловао између Вашингтона, Москве и Хелсинкија, каже:

As the nations throughout the region strove to reform their economies, mitigate their ethnic tensions, and broaden civil society, Belgrade seemed to delight in continually moving in the opposite direction. It is small wonder NATO and Yugoslavia ended up on a collision course. It was Yugoslavia's resistance to the broader trends of political and economical reforms -- not the plight of Kosovar Albanians -- that best explains NATO's war. Milosevic had been a burr in the side of transatlantic community for so long that the United States felt that he would only respond to military pressure.

А данас, Талбот каже да је рат завршен највише захваљујући руској дипломатији:

„Како додаје, послао је Виктора Черномирдина, једног од његових бивших премијера, да заједно са Мартијем Ахтисаријем, председником Финске, формира тим. "Двојица лидера земаља које нису биле чланице НАТО успели су да присиле Милошевића да поклекне. Кључни фактор је била способност Черномирдина да разувери Милошевића да ће Русија стати у одбрану Србије, и не само то, Русија је подржавала захтеве Запада за обустављањем бомбардовања и да међународне мировне снаге, међу којима су биле руске војне јединице, преузму контролу над Косовом", тврди даље Талбот.”

maksa83 maksa83 07:22 11.06.2020

Re: hm

А данас, Талбот каже да је рат завршен највише захваљујући руској дипломатији:

Meni to zvuči kao tekst koji bi objavila NSPM a potpisala nepostojeća agencija sa jednim zaposlenim koja se zove Tanjug, i to zvuči tako zato što to jeste tekst koji je objavila NSPM a potpisala nepostojeća agencija sa jednim zaposlenim Tanjug, a ima još bolja intepretacija tog teksta u isto to vreme koja zvuči kao da je iz Informera pošto jeste iz Informera:
RUSIJA JE SPREČILA SRBE DA PORAZE NATO 1999!

Da rezimiramo, Černomirdinov doprinos je što je rekao Miloševiću "vidi, mi vas podžavamo ali stvarno definitivno evo kunem ti se tu me seci ne mislimo da ratujemo za vas", i da je bolje da potpiše kapit... pardon, to nešto što nije kapitulacija ali jeste povlačenje vojske sa Kosova, pošto će u suprotnom NATO da nas ispečatira (što je bezveze za nas) ili dođe kopnom i spoji NATO teritoriju sa Mađarskom (što je bezveze za njih, a ne bismo ni mi uživali u tom procesu). I Slobodan potpisao.


P.S. Šta zaboga ovo znači:

Русија је подржавала захтеве Запада за обустављањем бомбардовања

predatortz predatortz 08:17 11.06.2020

Re: hm

maksa83
To je bila opcija ako NATO odluči da krene kopneno na Srbiju

To bi bilo jako tesno, oko toga nisu mogli da se dogovore, pošto tad ulog postaje kudikamo veći i više nije džojstik-zajebancija, ali moguće da bi se i to desilo da se stvar još razvukla tj. da Rusi nisu legli na rudu. Ili to ili mnogo ozbiljnija pajčenja kakva vidiš po Bliskim Istocima, što bi isto imalo ogromnu cenu za njih (loš PR), ali kudikamo veću za nas.


I ja mislim da NATO nije ozbiljno pomišljao da uđe u kopneni rat protiv Jugoslavije. Jedini koji je otvoreno bio za tu opciju, bar prema dostupnim nam podacima, je prijatelj i savetnik našeg dragog predsednika, Toni Bler.

Sa druge strane, samo bombardovanje je polako gubilo smisao jer na terenu nije dalo željene rezultate. NATO sebi nije mogao da dozvoli pat poziciju i nerešeno sa malom državicom. Da su to uradili, njegovo postojanje bi postalo besmisleno. Imaš ekstremno jak tim, u koji si uložio neviđene sume novca, sve same zvezde u najboljoj mogućoj opremi, onda taj tim igra nerešeno sa Slogom iz Kraljeva. Ne ide!

Mislim da je presudio set pritisaka ekonomsko političke prirode. A možda su i rekli da im ne ostavljamo drugi izbor osim da nas dezintegrišu. Ko zna...

Kako god, mislio sam onda, a mislim to i danas, nije pametno igreti se ruske gubernije ako nemaš granicu sa Rusijom i ako ne možeš sa te strane očekivati brzu i efikasnu pomoć.

No, i da imamo tu granicu, mislim da bi i dalje bilo glupavo da prihvatimo status ruske gubernije.

crossover crossover 17:21 11.06.2020

Re: hm

maksa83
А данас, Талбот каже да је рат завршен највише захваљујући руској дипломатији:

Meni to zvuči kao tekst koji bi objavila NSPM a potpisala nepostojeća agencija sa jednim zaposlenim koja se zove Tanjug, i to zvuči tako zato što to jeste tekst koji je objavila NSPM a potpisala nepostojeća agencija sa jednim zaposlenim Tanjug, a ima još bolja intepretacija tog teksta u isto to vreme koja zvuči kao da je iz Informera pošto jeste iz Informera:
RUSIJA JE SPREČILA SRBE DA PORAZE NATO 1999!

Da rezimiramo, Černomirdinov doprinos je što je rekao Miloševiću "vidi, mi vas podžavamo ali stvarno definitivno evo kunem ti se tu me seci ne mislimo da ratujemo za vas", i da je bolje da potpiše kapit... pardon, to nešto što nije kapitulacija ali jeste povlačenje vojske sa Kosova, pošto će u suprotnom NATO da nas ispečatira (što je bezveze za nas) ili dođe kopnom i spoji NATO teritoriju sa Mađarskom (što je bezveze za njih, a ne bismo ni mi uživali u tom procesu). I Slobodan potpisao.


P.S. Šta zaboga ovo znači:

Русија је подржавала захтеве Запада за обустављањем бомбардовања



Добро бре Максо, где баш мени нађе да подмећеш Тањуг и Информер, шта сам ти ја скривио? :) Усрани и непостојећи Тањуг (испод части ми је уопште да причам о овој другој сплачини) јесте манипулаторско смеће али смисао његовог превода је тачан, знаш да ја такве ствари увек добро проверим.

Промакла ти је моја поента да сам тим цитатом хтео да кажем да су Руси (Черномирдин) притисли Милошевића и да се без тог притиска рат не би завршио тако како се завршио. Да ли је то добро или није, да ли је то капитулација или није (по мени јесте али кога боле уши шта је мислим), то скоро да и није битно из ове перспективе. Мислим и да ке боље што се све тако завршило јер да није, настала би тешка кланица у коју би биле увучене и све околне земље.

Ево ти оригинал па ти сам процени шта то значи:

Yeltsin’s attendance at the Washington meeting was out of the question while NATO bombers were pummeling Belgrade. But even with this grim situation in the Balkans, Yeltsin called Clinton during the event and made it clear that Russia—meaning himself—would do everything it could on the diplomatic track if it could end the war. He sent Victor Chernomyrdin, one of his former prime ministers, to be teamed up with Martti Ahtisaari, the president of Finland. Two leaders of non-member states of NATO were able to pound Milošević into submission. The critical factor was Chernomyrdin’s ability to disabuse him of the notion that Russia would protect Serbia—and, more than that, Russia was backing the West’s demands for the bombing to stop and for international peacekeepers, including Russian army units, to control Kosovo.

NATO’s creators hoped the Alliance would never have to go to war. For 40 years, that was the case. When, in the 1990s, NATO did go into combat, the enemy wasn’t Russia. Moreover, that catastrophic war finally came to an end in large measure because of Russian diplomacy.

ЛИНК
maksa83 maksa83 17:48 11.06.2020

Re: hm

Добро бре Максо, где баш мени нађе да подмећеш Тањуг и Информер, шта сам ти ја скривио? :)

Pa tekst koji si okačio je potpisao Tanjug, bre.

Промакла ти је моја поента да сам тим цитатом хтео да кажем да су Руси (Черномирдин) притисли Милошевића и да се без тог притиска рат не би завршио тако како се завршио. Да ли је то добро или није, да ли је то капитулација или није (по мени јесте али кога боле уши шта је мислим), то скоро да и није битно из ове перспективе. Мислим и да ке боље што се све тако завршило јер да није, настала би тешка кланица у коју би биле увучене и све околне земље.

Ja ne vidim oko čega se mi ne slažemo, sve je to baš tako. (Bez trunke ironije.)

To je upravo moja poenta, cela stvar je ruska igra i sa Rusima se sve vreme pregovaralo, i samo je na kraju Černomirdin rekao Slobodanu "ovo ćeš da potpišeš, dosta je bilo zaebancie, sve ostale varijante su gore".

Ali tu nije bilo gotovo, pošto postoje 2 ruske struje; i tvrda - koja nas je gurala u celu stvar, pa se tako u Kumanovu pojavljuje neki general Barmjantsev koji odvlači našu delegaciju u šator i onda sve što je dogovorio Černomirdin - buć, ovaj loži naše da odbace sve NATO predloge (zbog da ga boli q., ne bombarduju njega) i pregovori se resetuju, pa Ahtisari opet zove Slobodana, ovaj ga odjebava kao da se sa Černomirdinom ništa nije dogovorio, i onda je usledilo 24h pajčenja oko Beograda, a Vesli Klark naređuje dovlačenje jedinica ka Albaniji za eventualnu kopnenu intervenciju (on je bio prilično usamljen u toj ideji, ali je bio glavnokomandujući i mogao je da mrda trupe kako hoće) I posle tog tvrđeg gađanja oko Beograda Ahtisari opet zove Slobodana koji je malo smekšao.

gedza.73 gedza.73 18:16 11.06.2020

Re: hm

predatortz
nije pametno igreti se ruske gubernije ako nemaš granicu sa Rusijom i ako ne možeš sa te strane očekivati brzu i efikasnu pomoć.

I ovo se pojavilo iz prošlosti
Pisma kralja Milana Obrenovića sinu Aleksandru

Kralj Milan pisma piše 1897. u Beču i upozorava sina na dramatične promene koje se pripremaju u Evropi. U to vreme Balkan je bure baruta koje preti da eksplodira, a velike sile se ubrzano naoružavaju. Milan upozorava sina, mladog vladara, da je Srbija u opasnosti jer je vojno nespremna. Pola godine kasnije on se vraća u Srbiju, a Aleksandar ga postavlja za komandanta Aktivne vojske. Kao prvi general svog sina, Milan izvodi suštinske reforme, od školovanja stručnih kadrova do nabavke oružja. On je tvorac srpske vojske koja je pobeđivala u balkanskim ratovima i Velikom ratu.

Njega su uvažavale najznačajnije ličnosti toga doba i zahvaljujući tome je došao do informacije o sastanku austrougarskog i ruskog cara u Zimskom dvorcu, na kome su se oni dogovarali o sudbini Balkana, o čemu piše sinu. Ova pisma su dragocena i kao upozorenje na štetnost naših tradionalnih podela i isključivosti. One su nas dovele do brisanja istorijskog pamćenja i nesposobnosti da razumemo i prošlost i sadašnjost.




vcucko vcucko 18:28 11.06.2020

Re: hm

maksa83

Pa ta stvar je poprilično rešena, kurabecali se mi ili ne, sa nama se kao "razgovara" ali nemamo nikakav specijalan upliv. Nije da se dogovaramo šta će biti sa tom teritorijom, ona je ono što je, samo je pitanje u kojoj meri i u kom modalitetu ćemo to da zgutamo. Da pojednostavim - Kosovo će da postoji ovakvo kakvo je priznavali ga mi ili ne.

Ima tu mnogo argumenata i gore i dole i levo i desno. Ali u osnovi - nije baš tako. Da jeste, ne bi nam stalno uvrtali ruku, udarali čvengere i ponekad mahali psećim kolačićem na dugom štapu, da ga priznamo.
Treba im to priznanje, još kako im treba.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:30 11.06.2020

Re: hm

Položaji naše vojske na Kosovu nisu bili ozbiljno ugroženi, niti je bombardovanje značajno uticalo na odnos i raspored snaga.


Pa ne baš, tamo je (na Kosovu), vojska bila saterana u mišje rupe, snabdevanje onemogućeno, i počelo je ozbiljno da ponestaje hrane i drugih sredstava, pod bombama neprestano, i raslo je nezadovoljstvo među oficirima višeg ranga, Slobi je ozbiljno pretila pobuna, da ga uhapse, to jest da mu se desi vojni puč. To je bila dodatna motivacija da se ovaj preda, to jest potpiše kapitulaciju, ili kako to već hoćemo da nazovemo. Ovo sam čuo iz više izvora, od mog brata, koji je tada bio u vosjci, u okolini Peći, i od jednog drugara koji je bio viši oficir u jedinici vojne policije za posebne namene. S druge strane, mi u Beogradu smo se uglavnom zajebavali na Adi ciganliji, ko je bio mobilisan, a ko nije - i on je bio na Adi.

Ali da je krenula kopnena intervencija, i ja mislim da bi bilo zajebano, najebali bismo ko žuti, tu se slažem sa tobom.


maksa83 maksa83 18:47 11.06.2020

Re: hm

Ima tu mnogo argumenata i gore i dole i levo i desno. Ali u osnovi - nije baš tako. Da jeste, ne bi nam stalno uvrtali ruku, udarali čvengere i ponekad mahali psećim kolačićem na dugom štapu, da ga priznamo.

Probao sam da budem precizan u napisanom - tok je nepromenjiv, kao što Vojvodina nikad više neće biti deo Mađarske tako se ni ta pasta u tubu neće vratiti, uprkos sviim parolama sa uzvicima i loženjima.

Inače je njima sad baš "zanimljivo", oni su se primili na tu demokratiju i izbore i utripovali da stvarno mogu nešto da odlučuju i biraju pa su izabrali Kurtija (uz kog je manje više sve tamošnje "progresivno" ) i ovaj je isto umislio da on tu može nešto da odlučuje pa ga je stiglo vi-ste-kolonija-ukras-za-Bondstil otrežnjenje, ali svejedno na bilo kojim ponovljenim izborima ovaj bi opet dobio. Tako da tokom pedes godina dala baba tries milijardi lobistima da u kolo uđe, dala bi četres milijardi da iz kola izađe ali kolovođa ima druge ideje...
freehand freehand 18:59 11.06.2020

Re: hm

To je upravo moja poenta, cela stvar je ruska igra i sa Rusima se sve vreme pregovaralo, i samo je na kraju Černomirdin rekao Slobodanu "ovo ćeš da potpišeš, dosta je bilo zaebancie, sve ostale varijante su gore".

Kakva veze Rusi sa Kosovom imaju , u kontekstu o kome se ovde govori? Na Kosovu si od početka dvadesetog veka imao bar deset otvorenih pobuna, što većih što manjih, samo od '45 4-5. I od toga '97 pravi rat sa zauzimanjem i kontrolom ozbiljnog dela teritorije, s potpuno neupitnom saradnjom i podrškom - propagandnmom, u obuci, materijalnom, logističkom - SAD i drugih zemalja iz sastava NATO. Srbija policijski i Jugoslavija vojno reagovale su kudikamo blaže nego što bi to učinila bilo koja od tih zemalja na svojoj teritoriji i u blažem slučaju. Nikakve to veze sa Rusijom nije imalo, sem što je Rusija odbijala da se na bilo koji način meša.
Aovo što govoriš - Rusija se ponašala kao stalna članica SB i krajnje politički korektno.
Inače, sve što se odigralo daleko je od bilo kakve definicije "pobeda-poraz" za obe strane u sukobu. I to se vuče i do danas. A najveće frustracije zapadnih stratega u toj igri nisu bile u tome što Milošević nije srušen na ulici petog dana bombardovanja, nego to što ni posle dvehiljadite kad je on otišao - nisu od "prozapadnih" snaga" dobili ništa od onoga što su mislili da će biti samo formalnost.
Jeste, silom su nagurali do Briselskog sporazuma, no ostaje ona knedla što neće niz grlo.
maksa83 maksa83 19:03 11.06.2020

Re: hm

Kakva veze Rusi sa Kosovom imaju , u kontekstu o kome se ovde govori?

Ako sam ja dobro ispratio, kontekst je 1999. godina, ne balkanski ratovi i arnautske bune.
freehand freehand 19:04 11.06.2020

Re: hm

maksa83
Kakva veze Rusi sa Kosovom imaju , u kontekstu o kome se ovde govori?

Ako sam ja dobro ispratio, kontekst je 1999. godina, ne balkanski ratovi i arnautske bune.

Pozvani da saniraju štetu i pomognu obema stranama da izađu iz sranja. I to uradili dosta gospodski, ako se mene pita.
ali učinilo mi se da si insinuirao da su oni iza sukoba.
maksa83 maksa83 19:11 11.06.2020

Re: hm

ali učinilo mi se da si insinuirao da su oni iza sukoba.

Vidi, ovde jedino vcucko (kog ja sigurno ekstremno nerviram, ali bih da kažem da ga (iako se debelo ne slažem sa njim) bez trunke ironije iznimno poštujem zato što je pošten i kongruentan) kapira kako i zašto su se ovde stvari dešavale i čiju smo mi bitku vodili.

Mislim, možda kapiraju i drugi ali se prave, kao što je (ne mogu da verujem da ću da upotrebim tu reč) drugosrbijancima problem da zgutaju da ih je Zapad zajebao (i bombarducnuo) tako je i rusofilima u opštem slučaju teško da priznaju (sebi ili drugima) da smo igrali dupetom po oštrici brijača za ruski račun.

Ja stvarno ne bih na to ovde trošio vreme sedamdeseti put i čitao sve kontraargumente i opet kucao kontrakontraargumente, pa štagod odgovorio računaj da sam ti napisao "nisi u pravu" i završio sa tim.
freehand freehand 19:14 11.06.2020

Re: hm

Ja stvarno ne bih na to ovde trošio vreme sedamdeseti put i čitao sve kontraargumente i opet kucao kontrakontraargumente, pa štagod odgovorio računaj da sam ti napisao "nisi u pravu" i završio sa tim.

Ne gospodine, ja mislim da Vi niste u pravu, i nek tako ostane zapisano.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:12 11.06.2020

Re: hm

tok je nepromenjiv, kao što Vojvodina nikad više neće biti deo Mađarske tako se ni ta pasta u tubu neće vratiti,


Teško mi da poverujem da ne vidiš razliku, ogromnu razliku.

Mađarskoj su nacrtali granice, u tim granicama nije bilo Vojvodine, i tačka.
Niko je ništa nije pitao, nikome nije trebalo njeno priznavanje, ni sa kim nije pregovarala oko Vojvodine, sve je teklo bez ikakve mogućnosti da Mađarska bilo šta uradi.
Bila je apsolutno po strani.

Sa Srbijom i Kosovom stvari ipak stoje bitno drugačije.

Naravno, retki su fanatici koji misle da će Peć više ikad biti u Srbiji, u suštinskom pa i formalnom smislu, ali s obzirom na to da se od Srbije traži pristanak, priznavanje, da se sa Srbijom pregovara, sasvim pogrešno bi bilo da se Srbija postavi na način na koji ti vidiš situaciju, gotovo je, pasta je istisnuta, ne može se vratiti, kraj.

Nije kraj, a kakav će biti kraj i od Srbije mnogo zavisi.
maksa83 maksa83 20:17 11.06.2020

Re: hm

da se sa Srbijom pregovara, sasvim pogrešno bi bilo da se Srbija postavi na način na koji ti vidiš situaciju, gotovo je, pasta je istisnuta, ne može se vratiti, kraj.

A Srbija se, sa ovim SNS sponzorisanim satelitima, tzv. srpskom listom koja učestvuje u kosovskim izborima i parlamentu postavila kako tačno?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:43 11.06.2020

Re: hm

A Srbija se, sa ovim SNS sponzorisanim satelitima, tzv. srpskom listom koja učestvuje u kosovskim izborima i parlamentu postavila kako tačno?


Pogrešno.
A i kako bi drugačije nego pogrešno kad nema cilj, stvarno ga nema, niko ga nije definisao, ne zna šta hoće.
Niko živi ne zna šta su bilo kakvi, maksimalni, minimalni, kakvi god ciljevi koje Srbija gađa.
Ona pregovara jer eto treba da pregovara, da ostane na evropskom putu.
Ne zna se šta je osnov pregovora, država Srbija, srpska nacija, niko pojma nema.
Naravno, lični ciljevi, lova, kriminal, to je dobro definisano i to se postiže, ali ne pričam o tome.

Sva je sreća da su i Albnci ne baš prisebni, da se previše pale na antisrpstvo pa izglasavaju onog Kurtija i Haradinaja koji uvode takse, reciprocitete, pa se zbog tih njihovih gluposti stvar oteže, što daje vremena Srbiji da se dozove pameti i defniše ciljeve.
A da li će, slaba mi je nada.

Uglavnom, da je živ Rugova, ili da se neko normalniji dole pita, recimo Veton Suroi, odavno bi sve bilo gotovo.
Ovako njihovi ekstremisti, koji imaju podršku uspaljenih, a takvih je izgleda mnogo, idu na ruku Srbiji.

Ovo sa ukidanjem reciprociteta novog premijera me u početku malo lednulo, pomislio sam jebote, evo ga novi Rugova, neće ovi naši znati da mu pariraju, a onda vidim ona tri njegova načela, i shvatim da je i on budala, ili se među Albancima drukčije ne može.
niccolo niccolo 20:45 11.06.2020

Re: hm

Srbiji da se dozove pameti i defniše ciljeve

Good one...
crossover crossover 17:25 12.06.2020

Re: hm

maksa83

Ali tu nije bilo gotovo, pošto postoje 2 ruske struje;



Верујем, али не знам скоро ништа о тим догађајима у Куманову па немам богзнашта паметно да ти кажем. Пратио сам оно после, од кад су Џејмс Блант и Мајкл Џексон (само први је музичар) тврдили да су спречили почетак Трећег светског рата на Слатини.

Него, још једна књига коју си негде цитирао или препоручивао, не сећам се више; сама књига није нешто нарочито, са неким ставовима не слажем; углавном су ми најзанимљивија била његова искуства са терена, а један детаљ на самом почетку књиге ми је био баш убедљив:

I was working with a team of Serbs in Belgrade at the time and asked what would happen if NATO came: “We will put our cameras down, Tim, and pick up guns” was the response. They were liberal Serbs, good friends of mine and opposed to their government, but they still pulled out the maps and showed me where the Serbs would defend their territory in the mountains, and where NATO would grind to a halt. It was some relief to be given a geography lesson in why NATO’s choices were more limited than the Brussels PR machine made public.

Tim Marshall, Prisoners of Geography

floki floki 17:53 12.06.2020

Re: hm

кога не мрзи, клинтонова администрација је пре коју годину декласификовала његове разговоре са јељцином, па ту може да се види како су око косова и милошевића преговарали - линак

ја сам једном био кренуо да слушам кад је неки рус, историчар фурсов, анализирао цитате одавде, али сам, јеби га, заспао

за бомбардовање је крив само НАТО и искључиво НАТО, све остало је смешно

да су се руси мешали, сигурно да јесу, поготово кад је бомбардовање почело, онда сигурно имаш свакојаке ликове, поготово из војних служби и кругова, који ко зна којекакве своје циљеве протурају
ја скроз могу да поверујем да је тада било њиховог мешања које нама није ишло у корист, било је вероватно и оног што је нама ишло у корист
који је баланс тога, не знам

ко год се 1999 хтео ослањати на русе морао је бити апсолутни морон и ништа више
milisav68 milisav68 18:12 12.06.2020

Re: hm

ко год се 1999 хтео ослањати на русе морао је бити апсолутни морон и ништа више

Neki su se oslanjali i 1941. pa su posle pobegli u Bosnu.

Ali s posle vratili.

Elem, to mešanje traje stalno, uvek su postojale dve struje u vojsci.

Gde je bio Kadijević tokom raspada zemlje, i gde je posle završio?

Tako je bilo i `99. neki su ubeđivali Miloševića - saće Rusija samo što nije, a neko je ubeđivao, traži primirje - neće ništa da ti rade.

Danas su svi ti proruski generali proterani iz vojske, a vojska organizovana po NATO standardu, sa budžetom i brojnošću/organizovanošću, da svako lovačko društvo može da je razoruža.
floki floki 18:25 12.06.2020

Re: hm

све јасно

пази, они који су се 44 ослањали на стаљина, нису (из своје перспективе) погрешили, дошли на власт после рата

што се мене тиче, прво најгоре што је нас србе спопало је југославија, друго су комунисти и тито који су дошли на власт (без црвене армије не би никад дошли на власт)

русима да није било стаљина и његове индустријализације, тешко да би преживели рат са хитлером, тако да мене нимало не чуди што се он тако високо тамо котира (и око овога може да се дискутује до бесконачности)

што се нас срба тиче, комунизам нам није ништа добро донео, бар ја тако мислим
но, поред тога мислим да бисмо ми срби много лакше прегурали комунизам да он није био југословенски и титов

увек су се велики мешали негде где виде неки свој интерес, јеби га, ја то мрзим али не могу да променим

иначе, овај видео од драгана петровића није незанимљив (негде од 7:00 почиње), мада се ни ту не слажем са свим скроз, али добро:

crossover crossover 18:31 12.06.2020

Re: hm

Скоро сви ратови после Другог светског рата су били прокси ратови, ако си мали то не можеш да избегнеш шта год да радиш. Превелико грљење са Русима или Американцима том малом се на крају увек олупа о главу.
milisav68 milisav68 18:58 12.06.2020

Re: hm

све јасно

пази, они који су се 44 ослањали на стаљина, нису (из своје перспективе) погрешили, дошли на власт после рата

Naravno, ja mislim na `41. i "Užičku Republiku".

Ima jedna interesntna knjiga "Bermanov dosije""Bermanov dosije" od Alaksandra Bajta, Slovenac, pritajeni monarhista, ekonomista koji je bio u vrhu SFRJ, i koji je slobodno (uslovno rečeno) mogao da brlja po dokumentima iz ratnog i poratnog perioda, gde dokumentovano navodi šta se dešavalo između redova, a tamo gde nema dokumenata se ograđuje.
што се мене тиче, прво најгоре што је нас србе спопало је југославија, друго су комунисти и тито који су дошли на власт (без црвене армије не би никад дошли на власт)

Slažem se, s tim što mislim da je jedno vuklo drugo, odnosnosno da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni Tita, pa bi danas bili neka Mađarska/Rumunija/Bugarska - članica EU.

Ovako ima da se zlopatimo još 200 godina zbog tih "sjajnih" 20-30 godina.
freehand freehand 19:31 12.06.2020

Re: hm

I was working with a team of Serbs in Belgrade at the time and asked what would happen if NATO came: “We will put our cameras down, Tim, and pick up guns” was the response. They were liberal Serbs, good friends of mine and opposed to their government, but they still pulled out the maps and showed me where the Serbs would defend their territory in the mountains, and where NATO would grind to a halt. It was some relief to be given a geography lesson in why NATO’s choices were more limited than the Brussels PR machine made public.

To je bilo i ostalo razmeđa, ta linija odbrane države i naroda. Tada i kasnije postalo vododelnica koja je Drugu Srbiju pocepala na razumnu i ono što je ostalo sa Srđom Popovićem, Sonjom Biserko i ostalim "liberalnim" pro-NATO staljinistima.
freehand freehand 22:46 09.06.2020

Slaviti kapitulaciju

Interesantno je da kapitulaciju nisu slavili ni gladni ni oni što su zaista krvarili i nosili glave u torbi, ni najveća većina protivnika Miloševićeve vlasti. Mora da tu ima nešto, jal u slavljenicima jal u ovima sa druge strane, na stranu što to i nije bila kapitulacija ni po jednoj od poznatih pravnih ili političkih definicija.
Boris Drenca Boris Drenca 15:36 10.06.2020

Re: Slaviti kapitulaciju

Budući da sam taj istorijski trenutak proveo na njivi i u kafani dragomi je bilo što ću uskoro uniformu skinuti. Da je kapitulacija saznao sam kada sam pročitao dokument koji je to. Dokument o kapitulaciji. Oni koji su se branili prepuštaju teritoriju napadaču. Bez mnogo pravnih začkoljica. Nato i SRJ. Jedni osvajaju drugi se povlače
Boris Drenca Boris Drenca 15:38 10.06.2020

Re: Slaviti kapitulaciju

Inače štose slavlja tiče: Bili smo tamo a nismo želeli. Nikome nije baš stalo da ginemo ...lična uvodna rečenica oficiru je bila 'Mogu ja i kod kuće da se plašim'
freehand freehand 15:54 10.06.2020

Re: Slaviti kapitulaciju

Boris Drenca
Inače štose slavlja tiče: Bili smo tamo a nismo želeli. Nikome nije baš stalo da ginemo ...lična uvodna rečenica oficiru je bila 'Mogu ja i kod kuće da se plašim'

To razumem. Svi vojnici slave kraj rat, ali niko sopstvenu kapitulaciju. Sem možda talijanskih partizana onomad.
Черевићан Черевићан 00:52 10.06.2020

трагом

sporazumа u Kumanovu

Победник је ...онај
што је непобеђен,
а .....Губитник онај
у то ........неубеђен
Boris Drenca Boris Drenca 15:32 10.06.2020

Re: трагом

невољко чизме носили
у њивама туђим ноћили
победе и поразе, блажени
другима препустили
amika amika 20:45 10.06.2020

Јесмо ли победили?

Kada je izlazio iz kruga magacina gde nam je bila komanda neko ga je pitao 'jesmo li pobedili?' Odgovor je bio jednostavan 'MRŠ'


БЕОГРАД - ДАН СЕДАМДЕСЕТ ПЕТИ
Мика - Јун 6, 1999 15:43 (195.250.*)

Безумље се, изгледа, приводи крају. Ракете још експлодирају по Косову и понегде по Јужној Србији. Београд, Ниш и друге градове надлећу мала јата беспилотних летилица (ноћас их је било 4-5 над Сењаком и још понека ту и тамо). Снимају, ваљда, оно што су до сада разрушили, да им остане за успомену.

У Београду се више и не дају узбуне, а ПВО само изузетно отвара ватру. НАТО авиони су до јуче повремено пробијали звучни зид, и то усред дана и координирано, по неколико у истом тренутку, да се звук рашири што даље - као пијанац који не може да верује да је ноћ његовог лудила прошла, па празне флаше лупа о зид да поново привуче пажњу...

Војни договори су почели на српско-македонској граници, у Блацу, у кафани са вишеструко симболичним именом: Европа 93. Настављени су на кумановском спортском аеродрому - под шатором. То је, изгледа, и пут који смо и ми и Европа у међувремену прошли - од Европе у бившем значењу те речи до пољског шатора...

Ако буде среће и обостране памети (мудрост је, нажалост, наивно очекивати), временом ће многе ране зацелити и остати као опомена (вероватно узалудна) онима после нас. Остаће и новостворено или старо, сада само потврђено и бомбама дубоко утиснуто, неповерење у Запад и његове вредности које су се показале тако танушне, бешчашћу и манипулацијама склоне...

Али оно што се једноставно не може опростити и што треба памтити то су побијена деца (... а децу, децу вам нећу опростити... - Бора Ђорђевић у једној од својих пророчких песама), затим срушени мостови (око 45, у вредности од преко 2 милијарде долара и најмање три године рада), као и тешка загађена земље, воде и ваздуха... .
.. а децу, децу вам нећу опростити…

Достојевски има једну познату и често цитирану реченицу о дечјој сузи - НАТО је строго водио рачуна да ова и многа друга деца не стигну ни да заплачу...

линк линк линк
shmoo shmoo 14:27 11.06.2020

Неки сте капитулирали, а неки нисмо









П.С. -







rodni rodni 20:27 11.06.2020

Pa da!

Maksa postao vojni strateg - mogao bi da nadjača Lazanjskog!
Jebote!
maksa83 maksa83 21:03 11.06.2020

Re: Pa da!

Maksa postao vojni strateg - mogao bi da nadjača Lazanjskog!
Jebote!

Reci Filipe šta nije jasno.
rodni rodni 11:53 12.06.2020

Re: Pa da!

maksa83
Maksa postao vojni strateg - mogao bi da nadjača Lazanjskog!
Jebote!

Reci Filipe šta nije jasno.

Sve OK Đorđe!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana