Razglednica iz Bankoka, 3. deo

Mozaik RSS / 11.05.2008. u 16:11

 

Moja subina po Budi
Moja subina po Budi
Udjem u jedan od okolnih hramova, jos uvek ne znam koji je centralni u kome leskari Buda. Mozda mi je od vrucine malo pomracen mozak? Cuvar hrama mi pruzi jednu svecu i tri stapica koja se upale pa lepo mirisu. Takodje mi pruzi jedan presavijeni papiric. Ja ne znam sta cu sa tim, jedna zena mi pokaze gde da upalim svecu i stapice. Ja sve lepo i pomno pratim, uvek sam bila dobar djak. Onda mi pokaze da treba da otvorim papiric, da izvadim zlatnu foliju koja je unutra i zalepim na jednog malog Budu ispred onog velikog Bude. Sve lepo uradim, mada mi se ona folija nekako razvuce po prstima pa sto sam vise lepila na Budu, sve vise pozlate mi je ostajalo po prstima koji su ionako bili lepljivi od vrucine i vlage. Posle mi daju jednu crvenu casu u kojoj su stapici da to drmusam. Drmusaju one, drmusam i ja. U jednom trenutku, jedan stapic treba da ispadne. Kod njih se to desilo kod mene nije. Ja prodrmam i nagnem malo jace casu i ispadne stapic sa brojem 6. Bez reci, jedna od njih pogleda stapic, dogovori sa se koleginicom da je to broj 6 i ode do obliznje policice da mi donese papiric koji je na naslovnoj strani ovog nastavka. Tu procitam sudbinu koju mi je Buda prorekao. Narocito mi se dopala prva recenica. Kako li je Buda znao da sam rodjena panicarka?

Prilazim velikom belom zidu iznad kojeg je tajlandski grb. Na ulazima su neki tipovi obuceni u zute majice (da li si sumnjala?) sa tajlandskim grbovima. To su cons. Ti ljudi pokusavaju da skrajnu turiste sa redovne turisticke rute i da ih odvedu u razne radnje gde ce pokusati da im prodaju sve i svasta. Ponekad ih cak ni ne salju u radnje. Ponekad jednostavno lazu i to je to.

Palata
Palata
Priblizavam se jednom ulazu u tvrdjavu (ne znam kako da nazovem taj kraljevsko-hramski kompleks) i citam natpis na ulazu. Pise: otvoreno je od 9 ujutru do 16h. Dakle, moze da se udje. Jedan covek me zgrabi za ramena i kaze da tu radi, pokaze na grb i uzme moju mapu iz ruke, razvije je i pocinje da mi prica kako danas ne mogu da udjem u hram. Danas je veliki budisticki praznik i hram ce biti otvoren za posete tek posle 14h. Nego, da odem u hram koji je on meni obelezio na karti, taj hram je otvoren SAMO danas (I NIKAD VISE!) i da tamo vidim sta se moze, pa da dodjem u 14h.

Bila sam totalno impresionirana!!! Identican scenario i identicna prica su ispricani na upustvima za turiste koji su me cekali u mojoj hotelskoj sobi. Dakle, cons ce pokusati da vas ubede da ne ulazite u hram, da je danas veliki budisticki praznik i da dodjete kasnije, da treba videti neki drugi hram koji je otvoren samo danas. Upustvo: mirno se nasmesite i nastavite dalje. Doslovce sam sledila upustvo! Uputim se ka ulazu i mirno kupim kartu za obilazenje hramova i palate.

E sad, ono sto sam tu videla ne moze se opisati! To je neka vrsta Diznilenda. Ogromne figure, neverovatni mitski likovi, hramovi neverovatno uredjeni, puno jarkih boja, budisticki svestenici koji setaju u svojoj odeci boje safrana, crne figure slonova, maketa hrama u Ankoru. zeleni, smaragdni Buda...

Jedan od hramova je posvecen jednoj figurici visokoj 66cm napravljenoj od smaragda (sigurno nije smaragd, ali necemo sad o detaljima). Prica o figurici je neverovatna i ja sam sigurna da ce se Spilberg pozabaviti njome (ako vec nije). Neverovatni zapleti, neverovatna dogadjanja. Napravljen u Indiji, prosao kroz Sri Lanku,Kambodzu, Laos da bi na kraju zavrsio na Tajlandu u Wat Phra Kaew gde ga kralj redovno presvlaci (pred kisnu i pred suncanu sezonu).

Ulazim u hram posto sam skinula cipele. U unutrasnjosti je zabranjeno slikanje, ali nije i ispred hrama. Budu mozes da slikas samo ako imas objektiv od 1m, sto ja nisam imala.

Na ulazu pise da ne smes niposto da usmeris svoja stopala ka Budi. Dakle, kleknes ili sednes po turski (kopiras Budu). Jedva nadjem mesto da sednem. Neke monahinje u belom se mole i pevuse, a ispred njih naradzasti svestenici ih prate. Odsedim tako uzivajuci u potpuno neverovatnoj atmosferi jedno pola sata. Na celom tom mestu je vladao neverovatni mir i spokoj.

Izadjem iz hrama, javim se porodici, probudim ih i kazem gde sam. Pored mene prolaze budisticki svestenici, plase se da ih slucajno nisam uslikala, turisti u sorcevima, neki koji se slikaju u blesavim pozama pored mitoloskih bica...

Napravim jednu poduzu setnju citavim kompleksom, malcice se skuvam, islikam sve sto se moglo slikati i odlucim da predjem u onaj deo u kome je kraljeva palata. Mora se priznati da je jako impresivno. Mozda malo previse sljasti za moj ukus, ali sam brzo shvatila da moj zapadni ukus uopste ne moze da razume lepotu tog okruzenja. Odsedim jedno 15min pod jednim drvetom, popijem flasicu vode i odlucim da odem do hrama u kome Buda lezi jer je doziveo Nirvanu.

Buda koji mi je prorekao sudbinu
Buda koji mi je prorekao sudbinu
Izadjem napolje u vruci, zagadjeni Bangkok. Jedan tuktuk mi ponudi da me vozi za 10 bata (neka sica) do gorepomenutog hrama. Udjem u tuktuk, ajde da probam i to cudo i da ustedim noge, pa makar se otrovala od izduvnih gasova. Misko se okrene ka meni, pokaze mi razglednicu lezeceg Bude i pita da li ja to hocu da vidim. Ja klimnem glavom. Ali to ne moze sada, danas je veliki budisticki praznik, Wat je zatvoren madame... Danas cu da vas vozim na jedno mesto koje je otvoreno samo danas.  Prepoznam scenario i iz istih stopa se nasmesim i iskocim iz tuktuka. Do hrama cu ici peske.

Bila je to setnja od jedno 20 minuta po najvecoj vrucini koju mozes za zamislis! Udjem na neki sporedan ulaz, totalno slucajno i shvatim posle nekog vremena da sam ja u stvari izbegla placanje ulaznice. Iskreno, nemam pojma gde se placa ulaznica, a po onoj vrucini mi nije padalo na pamet da trazim.

Nadjem se u jednom kompleksu hramova i salona za masazu stopala. Cudna kombinacija? Ne, to je cuveni Wat Pho koji ima svoju skolu za tajlandsku masazu. Nekako mi se nije gubilo vreme na masiranje nogu (a prijalo bi mi posle tolikog hodanja i nepijenja vode!).

Buda u nirvani
Buda u nirvani
Udjem u jedan od okolnih hramova, jos uvek ne znam koji je centralni u kome leskari Buda. Mozda mi je od vrucine malo pomracen mozak? Ulazim dakle u hram, a tamo dve zene sprovode neki ritual. Pridruzim im se. Cuvar hrama mi pruzi jednu svecu i tri stapica koja se upale pa lepo mirisu. Takodje mi pruzi jedan presavijeni papiric. Ja ne znam sta cu sa tim, jedna zena mi pokaze gde da upalim svecu i stapice. Ja sve lepo i pomno pratim, uvek sam bila dobar djak. Onda mi pokaze da treba da otvorim papiric, da izvadim zlatnu foliju koja je unutra i zalepim na jednog malog Budu ispred onog velikog Bude. Sve lepo uradim, mada mi se ona folija nekako razvuce po prstima pa sto sam vise lepila na Budu, sve vise pozlate mi je ostajalo po prstima koji su ionako bili lepljivi od vrucine i vlage. Posle mi daju jednu crvenu casu u kojoj su stapici da to drmusam. Drmusaju one, drmusam i ja. U jednom trenutku, jedan stapic treba da ispadne. Kod njih se to desilo kod mene nije. Ja prodrmam i nagnem malo jace casu i ispadne stapic sa brojem 6. Bez reci, jedna od njih pogleda stapic, dogovori sa se koleginicom da je to broj 6 i ode do obliznje policice da mi donese papiric koji je na naslovnoj strani ovog nastavka. Tu procitam sudbinu koju mi je Buda prorekao. Narocito mi se dopala prva recenica. Kako li je Buda znao da sam rodjena panicarka? Moje koleginice nisu imale tako lepa prorocanstva kao ja. Jedna je izvukla broj 22 i nije bila ni malo zadovoljna, pa je ostavila papiric na licu mesta. Ja sam svoj ponela, a ostavila sam i lepu donaciju hramu. Njih dve me pogledaju nekako zahvalno. Nismo progovorile ni rec medju sobom, ali smo se razumele.

Nastavim da setam sama kompleksom i u neko doba odlucim da pojedem jednu od one dve banane iz tasne kako me neko ne bi nasao polumrtvu na sred nekog hrama. Buda me nece spasiti ako se slogiram od vrucine i gladi. Prava je steta sto nema vremena i za masasu.

Mermerni hram
Mermerni hram
U neko doba cujem pesmu monaha i shvatim da se priblizavam Budi u Nirvani. Na tom mestu shvatim da i budizam moze da bude jako megalomanski. Dakle, lezeci Buda je ogroman. Apsolutno neverovatno velik ! Ne postoji mesto sa kojeg mozes da ga obuhvatis pogledom! Na ulazu skines cipele (to vise necemo pominjati, to se podrazumeva, a ljustenje shtroke uvece necemo opisivati !). Krenes u setnju hramom od Budine glave i setas, i setas pa u neko doba stignes do stopala koja su ukrasena sedefom. Temperaturu i mirise necemo pominjati.

Prodjem mirno i bez zaljenja pored skole za masazu. Shvatim da su mi noge natekle i da nema nikakvog smisla da se zaustavljam ako hocu jos nesto da vidim i da cu da se pozabavim svojim telom tek veceras posto prodjem kroz ovaj duhovni trenutak... Izadjem iz Wat Pho-a i uhvatim taksi. Kazem mu da hocu u Mermerni hram.

E, mermerni hram je dozivljaj sezone. Pazi, sad smo se vec upoznali sa Budom. Ja njega upoznala, a i on mene (izgleda da je on o meni odmah sve znao !?). Dakle, tu nema sta da nas impresionira. Ali, park oko mermernog hrama izgleda rajski.

Jedan od Buda u Mermernom hramu
Jedan od Buda u Mermernom hramu
Mermerni hram (napravljen od mermera iz Carare) je u jednom prelepom parku. Mislim da nikad nisam videla i osetila slican mir i spokoj. Na sredini jednog travnjaka jedan decak prica sa budistickim svestenikom. Oko njih dvojice jedan prodavac sladoleda se muva i nikog ne spopada da nudi svoju robu, jedan potok, mostic, poneki hram. Sve lepo, cisto sredjeno... Naglo izgubim kompas!

Udjem u hram, odsedim jedno pola sata ispred ventilatora (mozda nije zdravo, ali je beskrajno prijatno) gledajuci Budu i ljude koji mu prinose cvece i svece... Izadjem, a tamo jos 52 statue Bude ispod trema! To su kopije raznih statua nadjenih po hramovima sirom Tajlanda. Gledajuci te statue iz daljine, ja zakljucim da Buda uopste nije muskarac, nego zena! Kad sam tu teoriju iznela svojoj drugarici Chum, ona se nije slozila. Ne, Buda je muskarac! Pogledaj Tajlandjane. Pogledala sam i i dalje tvrdim da je Buda zena. U svakom slucaju u svojoj sledecoj reinkarnaciji ce se pojaviti kao zena. Dakle, mozda je on to bio i u svojoj prethodnoj, samo se svi pravimo blesavi?

Park oko Mermernog hrama
Park oko Mermernog hrama
U neko doba odlucim da nastavim setnju. E, tu napravim nevidjenu gresku. Jeste da sam pojela svoju poslednju bananu, ali razdaljine u Bangkoku su ogromne! Da predjes ulicu ti treba bar 10 minuta jer ulica ima 5 traka u jednom smeru i 5 u drugom. Da li sam vec rekla da se vozi levom stranom i da su trake malcice ispremetane? Ponekad na jednoj strani imas 2-3 leve trake i 2-3 desne trake, pa onda jednu levu i jednu desnu. To znaci da je prelazenje ulice pravi podvig.

Vec polumrtva uhvatim taksi. Udjem u taksi, er kondisn ide direkt u moju glavu, pocne da me boli glava, ali tako je to kad se ne pije voda...

Svratim u neko shopping centar da kupim deci poklone. Sve je strasno jeftino. Ja sam htela nesto tajlandsko, pa makar bilo i folklorno! Nadjem neke drvene igracke glavolomke. Jos uvek, sest meseci posle mog putovanja ne umemo porodicno da ih resimo, a silno smo se trudili.

Ne potrosih mnogo para. Postavlja se pitanje, kako potrositi pare!? Odgovor je masaza !

Dodjem u hotel i odlucim da pojedem neko voce i istrcim na masazu u susednu Lavanu. Jedini problem je protrcavanje kroz budzak ulicice.

Ulazak u spa
Ulazak u spa
Vratim se u hotel kao ponovo rodjena. U baru cujem neko svira. Jedan dzez orkestar. Uz vocni koktel se nauzivam jedno sat ipo slusajuci dzez... Sasvim sama...

Poslednji dan provedem radeci. Negde oko 16h shvatim da treba krenuti na aerodrom. Izadjem iz centra, Chum i ja se izgrlimo i izljubimo ko da smo sestre.

Udjem u jedan taksi, a taksista pocne da me seta oko Bangkok-a. Pocne da me hvata panika. Uopste se nismo razumeli. Kazem mu da zaustavi kod nekog anonimnog hrama. Obidjem anonimni hram (polako sve Bude pocinju da mi lice) i uhvatim drugi taksi. On me odvede do hrama Arun, ali preko mosta i to sa pogresne strane reke. Kako da mu objasnim da je promasio? On ne zna da cita kartu, a mozda ne zna uopste ni da cita. Sa teskim laptopom na ledjima, po nevidjenoj vrucini (opet pazim da ne ozednim!) jedva nadjem feri koji me prebaci na dobru stranu. E sad, odlucim da se popnem na hram (ili sta je vec to). Stepenice visoke jedno pola metra svaka. Dusu svoju plemenitu mal ne ispustih!!!

Onda ide trk na reku, prelazak ferijem i trazenje gradskog recnog prevoza koji nikako da stigne.

Na aerodromu odem na masazu nogu kao sto je Chum napomenula. Posto sam ja dobar djak, postupim skroz po uputstvu. Neopisano zadovoljstvo!

U petak ponovo uzimam nocni let za Bangkok. Chum mi je narucila brdo cokolada, pa sam vec pocela da biram i uredno redjam kutijice u kofer...

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 18:15 12.05.2008

Putovanje :-)

Prvo da preporucim pa da citam jer sam neprekidno zeljna da putujem....i zamisli, dobijem putovanje na poklon, mogu da biram gde cu....a ja ne mogu da putujem. Odjutros tragam za mogucim dobitnikom MOG PUTOVANJA medju rodbinom , jer kazu da mogu da ga ustupim. Sad odoh da citam i da placem.
mariopan mariopan 18:44 12.05.2008

Re: Putovanje :-)

Svi komplimenti za tekst, samo da covek pozeli da ode, meni samo smeta vrucina, smorim se i cuclam iz flasica, a dobra kondicija se podrazumeva......
Mozaik Mozaik 19:37 12.05.2008

Re: Putovanje :-)

E mariopan... Ja MRZIM da putujem, ali mi takav posao pa moram.

Ako mozes da biras kuda ces (mada, ne znam gde zivis...) izaberi nesto lepo i toplo. Ja obozavam Aziju i Bliski Istok. Jordan, Maroko, Egipat ili daleki Istok...
mariopan mariopan 20:04 12.05.2008

Re: Putovanje :-)

DUBAI mogu da izaberem ali ne mogu da putujem jer negujem bolesnog muza...on bi siroma tesko podneo da nisam bas ja pored njega tako da to otpada. Zaista cu pokloniti...sta cu ali obozavam da putujem, naravno "svuda podji ali kuci dodji" to mi je jos sladje. Moja sestricina je sada u Barseloni a posle putuje u Rim to je isto radi posla (moda) ali sta smeta, blago vama obema odmah se setim Jelicinog bloga o Barseloni...slike samo mame na put.
Mozaik Mozaik 20:35 12.05.2008

Re: Putovanje :-)

Iskreno, i ja bih poklonila svoja putovanja kad bih mogla... Ti moras, a ja ne mogu.
mariopan mariopan 21:06 12.05.2008

Re: Putovanje :-)

Ah sudbino kleta )))
marta l marta l 04:11 13.05.2008

Re: Putovanje :-)

mariopan, ma kako zvucalo IDI NA PUT...razumece onaj zbog koga bi da ostanes. za ostale te bas briga. IDI jer ce oboma biti lakse posle.
mariopan mariopan 20:02 13.05.2008

Re: Putovanje :-)

marta l
mariopan, ma kako zvucalo IDI NA PUT...razumece onaj zbog koga bi da ostanes. za ostale te bas briga. IDI jer ce oboma biti lakse posle.

Pomislila i ja tako , sve mu objasnila, on mi kaze da idem, ali ja znam da on ne moze zaista bez mene to je samo malo lepih zelja. Putovacu ja kada budem mogla, on bi morao previse da otrpi a to bi mi tesko palo mada se on junaci da moze...a ne moze. Ima dana..

A jedna sestra mi se udaje u nedelju pa imam kome da poklonim, lep poklon za pocetak braka ))))
stari stari 06:57 13.05.2008

; ) provokacija uspela , al' zamalo : ))

.. За изречено у списима до јутра рана , упориште тражих ти - али не нађох.
Можда,на подвижништво не свикло ти тело,немање мане и воде , сигнал фатаморгане упути,те ум за светлост замени.
У Махајани еманација (један од појавних облика) Маитреји-Бодхисатва-Авалокитешвара,ипак са Чум одговор од Маје тражи.
Не знам.Нисам паметан.Можда грешим?

Z.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana