Životni stil

глотофагични коронизатори

Черевићан RSS / 31.10.2020. u 01:10

 cijela stvar ima smisla samo ako šutimo o onom o čemu nemamo što reći ( g. M. Jergovic)


казати да се магловити светови сексуалних фантазија полако губе из немира влажних ми полуснова у светлу умишљаја лабилне кокете и мене са пренаглашеним еротским сценама, потпуно је сувишно за ове моје наборане животне године, иако опис таковог приступа могућој блого теми јесте пријемчив читалачкој публици, бојазан имам да би пикантан речни приказ био на самој граници доброг читалачког укуса....па с'тога нећу,
него..o oвомби (као прилог досадашњем већ постираном низу блогоосвта других аутора а на тему језика)....усмереност кућном боравку (у нетеренскоми време) као последица наново живнутог Вируса актуелног показује неуобичајености, па тако докон чујем Унуке када су у интернет комуникацијама са исписницима, и ништа их не разумем, комуницирају неким србглиш језиком, фонда ограниченог, али њима посве довољним да се споразумевају .па их питам - зар немамо наш неки нсадски социоелект кад Вам српски језик не задовољава потребе у локалу, па да Вас и ми старији разумемо. гледају бело уз примедбу - Деда мораш бити у тренду на буђ ћеш се почети осећати .а ја се својим бабадедама (добро,има томе) у тим унучећим ми ж. годинама обраћах са Ви.
елем, у поводу вишегодишње школске акције „Негујмо српски језик" ту скоро исказа дојучерашњи министар културе нам - језик је брод којим пловимо на бурним таласима историје, али је истовремено и лука у коју можемо да упловимо када историјске околности почну да праве велике таласе. Поменути,вели још да се (уз учење и поштовање сопственог језика ) - ствара могућност учења и познавања других језика и култура, а тиме настају мостови разумевања, мостови култура и цивилизација. прочитах пак у Светом писму где пророк Данило указује да грађење Вавилонске куле остаје средиште и основа схватања о деоби језика обзиром да је Бог баш у том Вавилон-у (на јидишу - збрка) помешао језике када је схватио лудост градитеља Куле који су намеравали да допру до Неба и Њега виде. код тадањег вавилонског владара поменути Пророк је добио објашњење да је то привремено и да ће временом кренути враћање опет на један језик као и до тада што је било. обзиром да се навршило 2.500 г. од Пророка ,гле чуда, обећање се спонтано и десило вративши глобално употребљив језик за нашу Планету, (за сада) Енглески. људи не могу ово да спрече па су такви покушаји узалудни, иако учење локалног вокабулара грађанске ,или пак руралне етике, нам омогућава да назремо несигурну будућност, дајући нам успутну лекцију о непроменљивој прошлости. прочитах такође да на остајању националних језика

20j3j17.jpeg инсистирају полуписмени национални владари,земаљски историчари, те професори истих, а што је на опасној линији између жељене осаме и тескобне усамљености ...и гле ево спонтано нове теме која се из претходног намеће .реч је о литератури у којој главну улогу има читалац јер Писац ствара дело, али никада није његов судија. он жели да његове књиге буду читане, да их многи познају, да уђу у колективно сећање народа, али читаоци одлучују другачије. од поплаве књига које су написане, ми читаоци, бирамо тек понеке, а све остале су осуђене на заборав. то је огромна моћ коју има читалац који одлучује о томе шта је литература, а шта није. још је Борхес говорио да је велика разлика између Писца и Читаоца у томе што Писац пише оно што може, а Читалац чита оно што жели, док се сама интерпретација текста одвија на више нивоа ( пише да је још Данте дао четири нивоа: дословни, симболички, аналошки и смисаони). оно што читамо, наша библиотека, одсликава наш портрет јер можемо да се препознамо у књигама које читамо (посебно у долазећем загрљају зиме) сваки читалац разгранате маште и нескривених емоција, у њих намах моћи ће да се удене. и ту у колизију долазе поменути профедори националних језика јер непознавање страних језика осујећује читаоца за сусрет са делом у изворној форми обзиром да преводи ,ма како били успешни , доживљај аутентичности разводњавају .и имати на уму да је библиотека простор смирења јер књиге поседују утешно својство зато што нисмо заиста њихови власници него смо у њиховој власти. онај ко дуго живи међу књигама зна да је последње поглавље једне књиге заправо само почетак неког новог тома (по могућству у форми измишљене стварности која садржи све аспекте живота који водимо, док лаковерност наше имагинације пак омогућава нам да верујемо да је свет око нас наративни свет и да догађаји описани су само део неке приче коју смо присиљени да следимо).

и тако ..... обузети глобалном претњом актуелне Пандемије сваки од нас са ногама на земљи не би згрешио кад би се присетио поодавне опаске šjor V.Ivančić-a који би van , кад је ситуација баш узаврела, умео казати - a i šta bi me kurijo bolac za to ,(па могуће  и за овај скрибомански ми лингво ошамут ) .

 Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shmoo shmoo 01:39 31.10.2020

Мишн акомплишд

Ово је већ трећи блог о језику у последњих недељу дана (и пети-шести блог о језику у последњих месец дана) на Блогу Б92.

Моја мисија на Блогу Б92 је обављена.

Идем спавати = идем да спавам.

Мирне савести и са вером у бољу будућност српске културе и језика.


Узгред, мислим да је термин глотофагија у лингвистику увео Калве...Не дајте се ошамућивати тако лако, поштовани гос'н Чер!

Не приличи то нашим годинама.

Черевићан Черевићан 02:02 31.10.2020

трагом семиолога

вазда збори мудро госн shmoo*
а То богме није ........посве лако,
o ......да ....језик изазов за вазда
допринос му ..трeбa дати свако


*захвалан Вам на блогoприлогу
nsarski nsarski 02:44 31.10.2020

Borhes

још је Борхес говорио...


"ja sam uvek zamišljao da je Raj neka vrsta Biblioteke..."

(I have always imagined that Paradise will be a kind of library. - Jorge Luis Borges)

Ja mislim, gos-n Čer, da je jezik živ i prilagodljiv vremenima prošlim i onima koja dolaze, ali nisam uveren da će se svi postojeći jezici jednom stopiti nazad u neki hibridni "predvavilonski" stadijum.
Verujem da je ljudska mašta i ljudska svest mnogo raznovrsnija i da se nikada ne može svesti na jedan jezički kod.

Черевићан Черевићан 03:39 31.10.2020

errando discimus

nisam uveren da će se svi postojeći jezici jednom stopiti nazad

у језику ........мис'им.......нема назад
сутрашњица .........мења га свакако,
људи у промени - међуконтакт исто
не можемо данас тo схватити лако

г nsarski ХВАЛА на зорњак јавки
macak_tosa macak_tosa 06:00 31.10.2020

?

Zar ne bi trebalo da se kaže postovanom, a ne postiranom?
Черевићан Черевићан 13:34 31.10.2020

искрено

Zar ne bi trebalo

кад расчланим себе........к'о лингвисту
језик баш и није ...........сигурна ми кућа,
у писању ували се реч дублету слична
па стога опаска Вам .....посве је могућа

г macak_tosо ....хвала на блогодужењу
loader loader 09:52 31.10.2020

+4

(по могућству у форми измишљене стварности


Pa, druge i nema
Черевићан Черевићан 13:51 31.10.2020

nullus effectus sine causa

bez druge

дал' је стварност ..оно што живимо?
ил' је само ............такву умишљамо,
кад већ није ........она ......планирана
ко нам пречи да је самоформирамо


г loader-у.... ХВАЛА да ми поста уочисте
nask nask 12:02 31.10.2020

Pikanterije

бојазан имам да би пикантан речни приказ био на самој граници доброг читалачког укуса....па с'тога нећу,

Pa ko će onda da nam čuva taj darežljivo nadražljiv deo jezika. S'toga slobodno koristite jake začine, od njih se lakše diše pod maskama.
Черевићан Черевићан 14:11 31.10.2020

maam nadražljivog

slobodno koristite jake začine

вагајући' ми ....суноврат година живота
одабир им зачина .......права је истрага,
п.с.
(бремза мене ........узрелост (понекад)
да'с пикантних причи примири потрага)

гђо nask....заХВАЛАн да сте блогоприсутна
nask nask 15:12 31.10.2020

Re: maam nadražljivog

гђо nask

U to ime živeli


Черевићан Черевићан 16:28 31.10.2020

јеб'га


опа ....sorry.......грешка ненамерна
да'с не деси трудим се ...почесто,
сам nick приказ полност не казује
нe сматрајте овај кикс ..злочесто,

Господине nask
amika amika 18:13 02.11.2020

Латински, енглески па...????

Пророк је добио објашњење да је то привремено и да ће временом кренути враћање опет на један језик као и до тада што је било. обзиром да се навршило 2.500 г. од Пророка ,гле чуда, обећање се спонтано и десило вративши глобално употребљив језик за нашу Планету, (за сада) Енглески


У Средњем веку образовани људи су, поред матерњег, знали и латински језик, а многи и грчки.
Тада је латински био свепланетарни, сада је енглески, а који ће бити трећи - кинески? Можда то зависи и од тренутно свеприсутне короне?

DOK JE POLA EVROPE U KARANTINU, OVAKO JE U VUHANU: Ne mare više za virus, uz neviđene gužve i žurke proslavili Noć veštica (VIDEO)[url=http://www.kurir.rs/planeta/3560233/vuhan-korona-noc-vestica-evropa-u-karantinu-maske-i-distanca][/url]
apacherosepeacock apacherosepeacock 23:33 02.11.2020

Re: Латински, енглески па...????

DOK JE POLA EVROPE U KARANTINU, OVAKO JE U VUHANU: Ne mare više za virus, uz neviđene gužve i žurke proslavili Noć veštica (VIDEO)


Znaju nešto što ostatak sveta ne zna. (šaaalim se)
Черевићан Черевићан 12:24 03.11.2020

in genere

Znaju nešto što ostatak sveta ne zna

дал Природе вољом .....(или можда људи)
недорек Wǔhàn-а ........ваљда ће се дозна,
сведоци смо пандемије оно баш глобалне
(или је зачетак биолошког рата...... ко зна)

гђо apacherosepeacock ХВАЛА на учествовању у блоготемиЧеревићан Черевићан 12:42 03.11.2020

глобиш

насупрот 6500 локалних језика

глобални језик уме .......да намами
(уствари он се одсебе..... наметне),
олако повеже ..нас све по Планети
ал' никако не сме локалне заметне

г amika..... ХВАЛА на коментару
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:51 05.11.2020

moram priznati

da je doprinos mr "cherevican"-a znachajan i nemerljiv.
to je jedno matoro, sebichno, narcisoidno govedo koje bi trebalo da bude uzor novim generacijama.

to dosledno insistiranje na nepismenosti, besmislu, izostanku svrhe i vrednosti je prava mala post-modernistichka, gerijatrijska bajka.

I ja mogu samo da "skinem kapu" i priznam da je Mr cherevican-ova besmislenost i uzaludnost daleko ispred moje.

Nadjite neki visok most, gosn Cherevican. Najvishi.
Черевићан Черевићан 15:45 05.11.2020

искрености јавка

priznaјеm da je Mr cherevican-ova besmislenost i uzaludnost daleko ispred moje

бесмисленој теми ..........узалудно
одвајкада ........за разраду тежим,
к'о преписке а с'другчемислећим
од које исто срозан ја ..не бежим

Mr cherevican ili jedno matoro, sebichno, narcisoidno govedo koje bi trebalo da bude uzor novim generacijama

Сремци миси'м нису копирљиви
(па ни copy труд ИХ овајдити неће),
свако треба ........усе да'с поузда
ту'ћ с'познати богме више среће

Nadjite neki visok most, gosn Cherevican. Najvishi.

TOOO..........ћуприја ја сам заљубљеник
коловоза по њима .....изградих подоста,
за суицид бирао њих не би ...............али
прц би мог'о пасти подно-уз стуб моста


.. cane.srbljanovic-у , ХВАЛА на блогоопаски
gavros gavros 11:03 05.11.2020

Sastav

Vaš novi čitam sa malim zakašnjenjem i oku mi je legao kao i uvijek gos'n Sveta! Sjajno!
haklberi_tom haklberi_tom 11:13 05.11.2020

Re: Sastav

gavros
Vaš novi čitam sa malim zakašnjenjem i oku mi je legao kao i uvijek gos'n Sveta! Sjajno!

Meni nije nešto.
Черевићан Черевићан 15:06 05.11.2020

доприносом

ili,meni i nije nešto.....

укуси* су посве различити
ја поштујем........ свач'ји суд,
упоредбу ето Вам побудих
па с'тог труд ми није узалуд

г haklberi_tom-е ...ХВАЛА на текстамипроцени

*читалачки
Черевићан Черевићан 15:21 05.11.2020

без кашњења

Vaš novi čitam .... oku mi je legao

усагласја са стилом текстоказивања
текстописцу умеју ...... сујету надраже,
(ловорике ипак ...одложит' за касније)
она само креативни замах ....окураже


г gavros-е ...ХВАЛА Вам на томе

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana