Društvo| Na današnji dan| Politika| Život

Hapšenja pred 12. mart

loader RSS / 11.03.2021. u 13:07

Slučajno ili ne (ja naravno ne mislim da je slučajno), baš ovih dana se odvija najveća novovremena kampanja borbe protiv kriminala. Srećom, tu je televizija, pa sve može da bude transparentno. Dakle, to su ti strašni kriminalci, a mi vas od njih, evo, branimo. Sklonite decu dok vas branimo.

SRizbAD.jpg

Pa, mogli su da ih hapse bilo kad. Nije ta kriminogena kamarila od juče. Visoki funkcioneri partije znaju šta je ko o njima lanuo na društvenim mrežama, a ne znaju, jadni i čedni, ne znaju za promet milijardi i milijardi crnog novca koji se odvija godinama? Da, da...  

Ne čini li se da se (baš) ovih nedelja medijska borba protiv kriminala odvijala (i) iz tog razloga što se bližio 12. mart? (On u trenutku pisanja ovog bloga pada sutra.) Kakve to veze ima?

Naravno da ima veze. Ko iole poznaje prirodu ovog režima mora da zna kako se sve odvija iz interesa partije i sve bogatijih pojedinaca koji su u njoj ili imaju direktne veze sa njom, a bukvalno ništa se ne događa zato da bi se sproveo zakon. Makar ništa što je iole bitno.   

Već poduže se uprkos petostrukoj medijskoj blokadi čak i u onaj anestezirani deo sveta koji gleda „nacionalne frekvencije“ probije poneki abar da je rodbina tog i tog ministra opljačkala državu za toliko i toliko miliona evra, da se državna mafija posvadila oko plena, da se sumnja na onoga zbog ovoga... Koliko god ti „u pojam ubijeni“ ljudi verovali u ono što im se na silu nameće iz propagandne kuhinje koja radi 24 sata, u mislima im se ipak zadržavaju ovi nezgodni abrovi. A abar o lopovluku se veoma lako lepi. Na to je ogromna većina osetljiva (borila se protiv toga ili ne). Jedan od razloga ove kampanje je da se dokaže ne samo da vlast nije prožeta kriminalom, nego je odlučno protiv kriminala i, evo, bori se protiv njega rizikujući živote svojih funkcionera. Kod većine puka će ta poruka - poduprta besomučnom tv-kampanjom - izlečiti sumnje da vlast ima veze sa kriminalom. Taj razlog se, smatram, samo slučajno poklopio sa ovim periodom oko 12. marta, jer bi iz navedenog marketinškog razloga neka javna akcija morala da bude izvedena u skorijem periodu. Pa, kad je već tako, svakako je ta nužnost prepoznata kao dobrodošla, te je prisajedinjena već pomenutoj, osnovnoj ideji povodom 12. marta.

Realno, kad su po sredi praktični razlozi „obračuna države sa mafijom i saradnjom nekih svojih službenika sa mafijom“, tu se nešto stvarno dešava (nevezano za ovu hipotezu o korišćenju 12. marta). Kad struktura u kojoj se vrti sve više poharanog novca omoća do određene kritične mere, neminovna je tuča oko novih preraspodela u upravljanju i posedovanju moći, tj. posedovanju ovog ogromnog novca. Ali to je nesuštinska stvar, jer se radi o zatvorenom „familijarnom“ krugu, i potpuno je irelevantno ko će u toj družini da kosi, a ko vodu da nosi. Šteta po društvo je bukvalno ista. Barem meni, te tv-atrakcije oko hapšenja znače isto koliko i vremenska prognoza. Čak, ako sam planirao da vozim bicikl, a najavljuje se kiša, prognoza me zanima znatno više. Dakle, ovaj segment je maltene nebitan za našu priču o pred-dvanaestomartovskim aktivnostima partije. Kao što rekoh, kriminal je konstanta i obračun protiv njega se mogao  obaviti bilo kad. Obračun, sada, nije nametnuta stvar (uslovljena do nedopustivosti povećanim aktivnostima mafije), već stvar po izboru, tj. po političkoj proceni. Zašto, kako?

Evo. Dakle, ide 12. mart. Šta je opšte mesto koje se kroji iz propagandnog štaba? Osnovna premisa je pravljenje paralela. Onda, 12. marta 2003. izvršen je na predsednika srpske vlade atentat. Slično, i ovoga čoveka danas neke zavereničke strukture malo-malo, pa žele da uklone (tako kaže režim). Onaj čovek je uprkos manama bio veoma sposoban i to mu se mora priznati. Isto tako, samo još više, sposoban je i ovaj koji danas vodi državu. Onoga onda baš zbog njegove sposobnosti mnogi nisu trpeli. I ovoga danas zbog do sada nezabeležene sposobnosti mnogi ne vole. Onaj je želeo da povede Srbiju pravim putem. I ovaj želi da povede Srbiju pravim putem. I tako možemo da nabrajamo još puno elemenata koji se porede. E, sad, na osnovu toga – što je i suština priče – ide konstatacija da je onaj na koga je izvršen atentat šurovao sa kriminalom, pa su ga zato uklonili. I ovoga danas žele da uklone, ali on za razliku od onoga onda ne šuruje sa kriminalom, već je rešio da se sa kriminalom obračuna, pa je zato među kriminalcima neomiljen. Ako su šurovali njegovi saradnici on će, bilo ko da je, nemilosrdno ukloniti te saradnike kao principijelan, pravedan, nepokolebljiv političar. Pojednostavljeno, poruka je sledeća – one strukture onda su bile naklonjene kriminalu, a ova struktura na vlasti danas se bori protiv kriminala koji su upravo oni bivši stvorili. Mi danas nećemo dozvoliti da se te stare kriminalne strukture vrate na vlast, a sve vreme smo svedoci takvih pokušaja, koje narod dobro prepoznaje i ne podržava (zato su im stranke bez podrške), nego ćemo uz bilo kakav rizik po nas braniti narod od kriminalaca i voditi Srbiju ka još većem boljitku.

To je u ovom čudnom dobu, na žalost, postao 12. mart.   

Sa Zoranom Đinđićem počela je i završila se jedna epoha. Sada smo van ikakve epohe.  

Pozdrav iskrenim poštovaocima koji će, razbijeni i razvrstani po grupicama, otići pred zgradu vlade da polože cveće.



Komentari (279)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milisav68 milisav68 13:16 11.03.2021

Slučajno?

Jel` slučajno što je Valensa dobio Nobelovu nagradu i što je Papa em stranac, em Poljak?!

CIA snajka CIA, odnosno u ovom slučaju DEA.

Zaigrala se deca.
loader loader 13:19 11.03.2021

Re: Slučajno?

Jel` slučajno


Nipošto
nsarski nsarski 16:55 11.03.2021

Re: Slučajno?

loader
Jel` slučajno


Nipošto

Nekako, ti profesori pravnog voze ljute mašine (setimo se onih iz Kragujevca onomad), što ukazuje da imaju sasvim solidne plate. Slučajno?

loader loader 18:47 11.03.2021

Re: Slučajno?

Slučajno?


Nipošto.

Naročito kad su grobari u pitanju.


Inače, solidne plate su sada svojstvo Srbije. Očekujem da evro bude devalviran za još 50%, što će reći da ćemo uskoro preteći bratiju iz Dežele po platama. Msm, u dinarima pretvorenim u te i takve evre. Sledeći su Nemci. Ako je Novak smoždio RF, možemo i mi Rajh :)
kamilo_emericki kamilo_emericki 17:40 11.03.2021

Informatičari gdje ste da ste

htio bih da čujem kako će izgledati informatički rat Amerika-Rusija i da li je već počeo ruskim usporavanjem nekih društvenih mreža. Neki kažu da je juče napadnut "Rostelekom".
loader loader 18:50 11.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste




Upravo zovem neke klince iz komšiluka, pre nego što odu preko grane (zbog uterivanja dugova za neplaćen porez tokom hakjovanja evra),
da se pozabave ovim jednostavnim pitanjem.

Ako se ne jave, znači da je fiskalna politika ove zemlje snažna i nepokolebljiva, te su pomenuti dužnici budžeta otišli dan ranije, ostavivši nas bez odgovora. No, ako imaju mrežu u vozu ...
maksa83 maksa83 01:55 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

htio bih da čujem kako će izgledati informatički rat Amerika-Rusija i da li je već počeo ruskim usporavanjem nekih društvenih mreža. Neki kažu da je juče napadnut "Rostelekom".

Tooo je prilično irelevantno, sitno nadjebavanje. Rusija usporava Twitter zato što opoziciono nastrojeni Rusi tamo mogu slobodno da laju, a preveliki je i preskup da bi ga kupili i zatukli kao onomad LiveJournal, ali sve je to nebitno. Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Izvadiću samo jedan meni bitan deo iz dole linkovanog teksta (koji nema veze sa tehnologijom, mislim deo koji citiram, ostatak teksta ima veze) - srednja klasa se osipa svuda na planeti i ta stratifikacija na sirotinju i prebogate destabilizuje Zapadno društvo (otud bujanje desničarskih pokreta, odbacivanje nauke i okretanje ka šamanizmu i sličan ravnovakseraj, klovnovi tipa Tramp na vlasti i sl.).

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste. I to je zapravo ono što je bitno i što (pored tehnološke nadmoći Kine) određuje budućnost civilizacije u neko dogledno vreme. Ne mogu da naglasim dovoljno koliko je ovo bitno.

Hurricane China - How To Prepare.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:43 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste.


Gde si, makso, druže, bez tebe je ovde zavlado neki čemer i jad.

Nego, pre neki dan sam se zavitlavao na račun ovih sisica iz Teksasa i kako ih je malo minusa zamalo istrebilo, dok smo mi Kolorađani, surovi mauntimenovi, jel'te, bili skroz kul na dvaput manjem minusu. E, izgleda da sam nas urekao, evo sad su najavili i već dva dana plaše narod nekom snežnom olujom nezapamćenom još od 1885. (guglao sam i ne mogu da nađem ništa značajno te godine, a najveće zabeleženo zatrpavanje u mom selu je bilo 1921. aprila meseca, kad je palo 76" snega u cugu. Ovamo u Trampolendiji, gde mi živi tehničarka, kaže, ispraznili su već prodavnice kao na početku korone. A žena mi se vratila iz nabavke ovde u Libtardlendu, i žali se, nestalo banana i veganskih hamburgera, i ne znamo šta sada da radimo. Znači sad su banane ono što je bio WC papir onomad...

No, mi smo spremni, drva koliko hoćeš, štek hrane i potrepština kao kod Tita u pećini (veganske hamburgere koje sam mudro šteknuo još ranije ne smem da pominjem), lopate na gotovs, sve je spremno kao za Sudnji dan. Jedino što moram u subotu da vozim dete na skijanje, a tad su baš kao za inat najavili najveće padavine. Možda joj odlože čas ako ne uspeju da prokopaju put do resort-a, ili je ubedim do ostanemo kući i pičimo igrice na plejstejšnu.



bene_geserit bene_geserit 06:07 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

otud bujanje desničarskih pokreta

Ma da bre, buja ko posle kiše, takoreći ko u Vučićevim pozorište vestima kako se obračunavaju sa kriminalom.

Nego jel znate šta se desi ovde kod nas (da ne pominjem baš tačno gde po kojim firmama i školskim institucijama) ako nešto pogrešno tj. politički nekorektno ili nedaj bože rasno nesenzitivno zucnete gde ne treba ?
Čeka vas nešto što se zove "investigation by the Office of Diversity, Equity and Affirmative Action", ajkidjunot.
Budi vrlo neugodne asocijacije.
Ne zna čovek dal da plače il da se smeje. Mislim da je plakanje bolja opcija.
nsarski nsarski 07:28 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Čeka vas nešto što se zove "investigation by the Office of Diversity, Equity and Affirmative Action", ajkidjunot.
Budi vrlo neugodne asocijacije.
Ne zna čovek dal da plače il da se smeje. Mislim da je plakanje bolja opcija.


Bem ti sunce!!!

U S. Arabiji postoji The Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice i sprovoditelji vrlina idu ulicom i pendreče i kažnjavaju one koji su neprimereno obučeni, ili se ne mole dovoljno usrdno, ili su previše našminkani, ili whatever...
Ne šalim se.

Saudi Arabia's religious police ordered to be 'gentle'




cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:53 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

bene_geserit
otud bujanje desničarskih pokreta

Ma da bre, buja ko posle kiše, takoreći ko u Vučićevim pozorište vestima kako se obračunavaju sa kriminalom.

Nego jel znate šta se desi ovde kod nas (da ne pominjem baš tačno gde po kojim firmama i školskim institucijama) ako nešto pogrešno tj. politički nekorektno ili nedaj bože rasno nesenzitivno zucnete gde ne treba ?
Čeka vas nešto što se zove "investigation by the Office of Diversity, Equity and Affirmative Action", ajkidjunot.
Budi vrlo neugodne asocijacije.
Ne zna čovek dal da plače il da se smeje. Mislim da je plakanje bolja opcija.


Yeah. Ne zna chovek.
Re "bujanje desnicharskih pokreta" - to je vec malo kompleksnija tema a i chini mi se da postoji znachajna razlika u tome izmedju Evrope i US. Mozemo o tome kasnije i u detalje.
Rekao bih da je bujanje ekstremno levicharskih pa i levo-fashistichkih organizacija (od NGOs, raznih "marksistichkih" grupa, do blm/antifa, etc) mnogo uochljivije u poslednjih 15 godina, i da su te organizacije mnogo bolje organizovane, finansirane, etablirane i da imaju card-blanche, pa i znachajnu podrshku od medija/establishmenta. Takva situacija izuzetno zanimljiva i prilichno unikatna.
Ako su DoJ, DoD i DoE (i pretty much sva ostala ministarstva) sada duboko involvirana i aktivna u promovisanju takvog ideoloshkog/politichkog koncepta - stvari su zaista otishle verovatno predaleko.
Neka neko zalepi ovde Bouvi&metini "this is not america" kao moj punktum.


kamilo_emericki kamilo_emericki 09:16 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
htio bih da čujem kako će izgledati informatički rat Amerika-Rusija i da li je već počeo ruskim usporavanjem nekih društvenih mreža. Neki kažu da je juče napadnut "Rostelekom".

Tooo je prilično irelevantno, sitno nadjebavanje. Rusija usporava Twitter zato što opoziciono nastrojeni Rusi tamo mogu slobodno da laju, a preveliki je i preskup da bi ga kupili i zatukli kao onomad LiveJournal, ali sve je to nebitno. Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Izvadiću samo jedan meni bitan deo iz dole linkovanog teksta (koji nema veze sa tehnologijom, mislim deo koji citiram, ostatak teksta ima veze) - srednja klasa se osipa svuda na planeti i ta stratifikacija na sirotinju i prebogate destabilizuje Zapadno društvo (otud bujanje desničarskih pokreta, odbacivanje nauke i okretanje ka šamanizmu i sličan ravnovakseraj, klovnovi tipa Tramp na vlasti i sl.).

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste. I to je zapravo ono što je bitno i što (pored tehnološke nadmoći Kine) određuje budućnost civilizacije u neko dogledno vreme. Ne mogu da naglasim dovoljno koliko je ovo bitno.

Hurricane China - How To Prepare.

Hvala makso, za objašnjenje kao i za predloženi članak za čitanje.
Ja sam pitanje o informatičkom sukobu postavio zbog ovog članka Link a ovo je pasus koji mi je naročito privukao pažnju:
"I actually believe that a set of measures that are understood by the Russians, but may not be visible to the broader world, are actually likely to be the most effective measures in terms of clarifying what the United States believes are in bounds and out of bounds, and what we are prepared to do in response,” he added."
maksa83 maksa83 10:41 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

"I actually believe that a set of measures that are understood by the Russians, but may not be visible to the broader world, are actually likely to be the most effective measures in terms of clarifying what the United States believes are in bounds and out of bounds, and what we are prepared to do in response,” he added."

Iskreno ne vidim mnogo supstance u tom pasusu a ni u celom tom NYT članku - tamo piše "drugovi primećene su pojave" a zatim "drugovi mi mora dodgovorimo preduzećemo mere" a nije jasno ni kakve mere, a zapravo i ne mogu da preduzmu neke specijalne bombastične mere, mogu samo oni da probaju da hakuju Ruse i Kineze (što verovatno sve vreme i rade, sa ograničenim uspehom) dok ovi hakuju njih. Amerikanci nisu dominantna sajber sila već neko vreme. Da, imali su svoje ECHELON andromolje dok su ostali bili u kamenom dobu, ali vremena su se vrlo promenila, bojište je mnogo veće i mnogo složenije, a ni drugi nisu više u kamenom dobu. Po meni je jedina sila koja može da se odupre sajbermaltretiranju i adektvatno uzvrati Izrael, pre nego Amerika. Ono što Amerima ide na ruku u toj sferi je što je Izrael (koji je baš baš opaka sajber sila, potpuno nesrazmerno njegovoj velilčini) na njihovoj strani, ali ni Izrael ne može da te zaštiti tako velikog i otromboljenog i izloženog "na izvolte".

maksa83 maksa83 11:14 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Nego, pre neki dan sam se zavitlavao na račun ovih sisica iz Teksasa i kako ih je malo minusa zamalo istrebilo, d

Jes najebaše ljudi ozbiljno, raspad sistema po svim šavovima. Inače je isplivao neočekivani pobednik u tom galimatijasu - Ford Motor Company. Ko je imao onaj njihov Ford F-150 furgon je bio miljenik u komšiluku pošto to čudo ima nazad u onom delu za teret šteker za struju, pa su ga koristili kao dizel agregat.
loader loader 11:52 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.



benedykt benedykt 13:08 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

cane.srbljanovic
Re "bujanje desnicharskih pokreta" - to je vec malo kompleksnija tema a i chini mi se da postoji znachajna razlika u tome izmedju Evrope i US. Mozemo o tome kasnije i u detalje.
Rekao bih da je bujanje ekstremno levicharskih pa i levo-fashistichkih organizacija (od NGOs, raznih "marksistichkih" grupa, do blm/antifa, etc) mnogo uochljivije u poslednjih 15 godina, i da su te organizacije mnogo bolje organizovane, finansirane, etablirane i da imaju card-blanche, pa i znachajnu podrshku od medija/establishmenta. Takva situacija izuzetno zanimljiva i prilichno unikatna.
Ako su DoJ, DoD i DoE (i pretty much sva ostala ministarstva) sada duboko involvirana i aktivna u promovisanju takvog ideoloshkog/politichkog koncepta - stvari su zaista otishle verovatno predaleko.

WTF gosn Cane...!?! Pa što ne kažeš čoveče da ti je Fox News na 24/7 modu tj samo ostaje da saznamo ko ti je omiljeni lik u Fox & Friends (tipujem da je Brian Kilmeade tačan odgovor), odnosno da li ti je u prime time terminima ljubimac Tucker ili je ipak to Hannity, a kapiram da si još u šoku što je Rush legenda koja hoda zauvek napustio radio talase. Skoro pa fascinantno (ne)znanje gde smo saznali kako postoji nekakav levi-fašizam, a to ekstremno levičarskih mu sigurno dođe onaj čuveni the radical Left koji se ad nauseam pojavljuje kod gore navedenih. Takođe koliko shvatam imaju tu i neki kao marksisti čiju agendu promovišu čak i u DoJ, što je pretpostavljam skoro pa neverovatno dostignuće novog AG-a da za samo jedan jedini dan uspe toliko toga. Nadam se samo da pod promocijom ne podrazumevaš i ono što je Bill Barr radio pošto ono više vonja na Opus Dei nego na marksizam, ali mislim što da ne jer kada već postoji levi-fašizam onda je valjda sve na ovom svetu moguće...

P.S. Nisam veruj mi živ dok ne čujem te kao detalje o kompleksnosti i razlikama između Evrope i the US glede desničarskih pokreta, ali mi se javlja da ćeš da to ostaviš za neku drugu prigodu, koja da pogađam neće nikada ni doći.
Milan Novković Milan Novković 13:18 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
htio bih da čujem kako će izgledati informatički rat Amerika-Rusija i da li je već počeo ruskim usporavanjem nekih društvenih mreža. Neki kažu da je juče napadnut "Rostelekom".

Tooo je prilično irelevantno, sitno nadjebavanje. Rusija usporava Twitter zato što opoziciono nastrojeni Rusi tamo mogu slobodno da laju, a preveliki je i preskup da bi ga kupili i zatukli kao onomad LiveJournal, ali sve je to nebitno. Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Izvadiću samo jedan meni bitan deo iz dole linkovanog teksta (koji nema veze sa tehnologijom, mislim deo koji citiram, ostatak teksta ima veze) - srednja klasa se osipa svuda na planeti i ta stratifikacija na sirotinju i prebogate destabilizuje Zapadno društvo (otud bujanje desničarskih pokreta, odbacivanje nauke i okretanje ka šamanizmu i sličan ravnovakseraj, klovnovi tipa Tramp na vlasti i sl.).

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste. I to je zapravo ono što je bitno i što (pored tehnološke nadmoći Kine) određuje budućnost civilizacije u neko dogledno vreme. Ne mogu da naglasim dovoljno koliko je ovo bitno.

Hurricane China - How To Prepare.

Pošto sam boldovao "otpozadi" (pardon my French) tako i komentarišem:

- Ovaj lik, u suštini, potpuno maši većinu (osimo obrazovanju). Ideološki ti je brat do te mere da na trenutke zvuči kao da je ukrao tvoje pisanje ali ti je samo echo-chamber, ko sirena

- Naime, još uvek sanjari u imperijalističko-hegemonističkoj ravni gde misli da su jedina pravila igre ona koja je on izmislio, dok su svi drugi pokušaji kriminalni - SHA256 su NSA izmislili, MD5, pa svašta - glavni učitelj njegovog izumitelja (Dobro, de, tu je i Knuth onda) - Yale, Stanford, ... danas ti Ameri razbijaju https komunikaciju ne u milisekundama, nego u mikrosekudnama, imaju specijalizovane računare za to (NSA)

- Firewall primat - US firme.

A samo znanje, patenti (iako si se malo pomerio u stavu, primetise, ali reklo bi se nerado) - pa jedan od naj-amera je napisao knjigu o tome i tu njihovu patentnu filozofiju naslovio The Crime of Reason: And the Closing of the Scientific Mind - Robert B. Laughlin, US nobelovac iz fizike - probaj to, ako budeš čitao samo istomišljenike onda ćemo se samo ovako iz zezanja ponekad sresti, ali ja sa svojim težinskim faktorom ne mogu nikako biti dovoljan da te pomerim.

I ovo je samo pravno-tehnološka crtica kad su sila i krađa u pitanju, pogledaj vruće ratove pa štampanje dolara od "krupnih" stvari.

Srednaj klasa i Kina - jeste, njima je to prirodno i tako se ide iz siromaštva - prvi i lakši deo je kokanje korupcije, a onda ide teži deo, srednja klasa i realna proizvodnja.

I iza toga je politički sistem, dok je politički sistem u US protiv toga, crony kapitalizam - skoro ko makazama su se podelili na dva dela bez neke značajne difuzije između - insajdere i outsajdere.

I kakvi bre trampovi desničari među outsajderima, šta ćeš sa onima kojima su Bernijeve pletene rukavice "white priviledge" - frenetična, beskorisna i lenja pseudo-levica ih baca na kolea.

A o lupetanju ovog autora da ne pričamo kako se poigrava oružjem u obliku ovih sad tehnoloških giganata gde Elonu Masku botatstvo skoči 5x pod kovidom - štampanje love na dugme koja onda ide njemu - e sad, goditivim ja njega, i njegove SpaceX igrarije, al su mu one uopšte moguće dobrim delom zato što su NASU bacili na kolina onomad, metanišući da li da im odobre neke budžete koji se mere u milijardama (to mu dođe ko džeparac danas) ili desetini milijardi - toliko troše samo na najnižu ratnu tehnologiju, kinetik ekplozive koje bacaju po bliskom istoku i ostatku sveta.

Al sjebaće ono još više i NASU i slične gde su iskreno i značajno ispred drugih, samo ne tako što će "dozvoliti" kinezima da im maznu know-how, nego zato što će umesto njih podržavati crony gramzivost, frenetičko lopatanje novca i bolesnu grabež.

Sjebali su se onomad oni ne zato što su im Kinezi nešto maznuli, nego zato što njihov iskreni genijalac nije smeo da prdne pre nego što vidi da li je to neko već patentirao tamo i koliko mu treba investicija samo da plati patent-holderu dažbine.

Kinezima rad, proizvodnja i state-sponsored kapitalizam rade posao dalje u nivoima gde će prestiće zapad, ne toliko ni brojnost - tržište je presporo da bi dovoljno brzo odgovorilo na izazov gde država, sa novcem već na raučunu, može brzo da uleti i sa značajnom dozom analitičkog u planiranju šireg spektra i vizije.
benedykt benedykt 13:24 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83

Tooo je prilično irelevantno, sitno nadjebavanje. Rusija usporava Twitter zato što opoziciono nastrojeni Rusi tamo mogu slobodno da laju, a preveliki je i preskup da bi ga kupili i zatukli kao onomad LiveJournal, ali sve je to nebitno. Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Izvadiću samo jedan meni bitan deo iz dole linkovanog teksta (koji nema veze sa tehnologijom, mislim deo koji citiram, ostatak teksta ima veze) - srednja klasa se osipa svuda na planeti i ta stratifikacija na sirotinju i prebogate destabilizuje Zapadno društvo (otud bujanje desničarskih pokreta, odbacivanje nauke i okretanje ka šamanizmu i sličan ravnovakseraj, klovnovi tipa Tramp na vlasti i sl.).

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste. I to je zapravo ono što je bitno i što (pored tehnološke nadmoći Kine) određuje budućnost civilizacije u neko dogledno vreme. Ne mogu da naglasim dovoljno koliko je ovo bitno.

Za Rusiju si potpuno u pravu jer je ta priča sa usporavanjem Twittera samo nastavak gomile idiotarija na planu cenzure za koje se van Rusije manje više i ne zna, a nešto slično su pre par godina pokušavali da urade i sa Telegramom. Što se tiče Kine čovek koji je pisao taj tekst je manje više u pravu, samo tu postoji par začkoljica tipa da je to bujanje srednjeg sloja samo posledica, kao i da je čak i onakva Rusija carstvo svakojake slobode za Kinu. Sve u svemu, dokle god Kina ili neko drugi ne osmisli neku novu društvenu paradigmu Zapad će imati ključnu prednost, a da je Kina sledeća svetska Imperija tu nema zbora. Oni igraju the long game i razmišljaju na potpuno drugačiji način, tako da nije pitanje if već when...
Milan Novković Milan Novković 13:46 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
maksa83

Tooo je prilično irelevantno, sitno nadjebavanje. Rusija usporava Twitter zato što opoziciono nastrojeni Rusi tamo mogu slobodno da laju, a preveliki je i preskup da bi ga kupili i zatukli kao onomad LiveJournal, ali sve je to nebitno. Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Izvadiću samo jedan meni bitan deo iz dole linkovanog teksta (koji nema veze sa tehnologijom, mislim deo koji citiram, ostatak teksta ima veze) - srednja klasa se osipa svuda na planeti i ta stratifikacija na sirotinju i prebogate destabilizuje Zapadno društvo (otud bujanje desničarskih pokreta, odbacivanje nauke i okretanje ka šamanizmu i sličan ravnovakseraj, klovnovi tipa Tramp na vlasti i sl.).

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste. I to je zapravo ono što je bitno i što (pored tehnološke nadmoći Kine) određuje budućnost civilizacije u neko dogledno vreme. Ne mogu da naglasim dovoljno koliko je ovo bitno.

Za Rusiju si potpuno u pravu jer je ta priča sa usporavanjem Twittera samo nastavak gomile idiotarija na planu cenzure za koje se van Rusije manje više i ne zna, a nešto slično su pre par godina pokušavali da urade i sa Telegramom. Što se tiče Kine čovek koji je pisao taj tekst je manje više u pravu, samo tu postoji par začkoljica tipa da je to bujanje srednjeg sloja samo posledica, kao i da je čak i onakva Rusija carstvo svakojake slobode za Kinu. Sve u svemu, dokle god Kina ili neko drugi ne osmisli neku novu društvenu paradigmu Zapad će imati ključnu prednost, a da je Kina sledeća svetska Imperija tu nema zbora. Oni igraju the long game i razmišljaju na potpuno drugačiji način, tako da nije pitanje if već when...

Ne znam šta si ovde mislio - zapad sada, u paradigmatskom smislu, juri Kinu, ne Kina zapad, u dve/obe osnovne WW3 dimenzije - hightechu, i fintechu.
maksa83 maksa83 13:54 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

- Ovaj lik, u suštini, potpuno maši većinu (osimo obrazovanju). Ideološki ti je brat do te mere da na trenutke zvuči kao da je ukrao tvoje pisanje ali ti je samo echo-chamber, ko sirena

Ja Yeggea čitam već recimo minimum 15 godina, još od kad je bio lowly Amazon programer, i njegovi rantovi su uvek zanimljivi (a priča se da su ih pomno čitali i Sergej Brin i Larry Page dok je radio u Guglu), ali se ne slažem sa njim u recimo 30% slučajeva u proseku. Ne sećam se da se ikad doticao politike i ideologije, ali tada je to bilo lako pošto je to bilo jedno relativno laminarno vreme po tom pitanju, svet još nije krenuo da se menja.

Inače se ne slažem sa tobom, njegov asesment je prilično tačan, a ono što mu ti lepiš (i je l' da posredno meni) su neki vrednosni sudovi koji ne postoje, dakle ne znam sa čime se svađaš pošto tekst na nekoliko mesta kaže da ne sadrži nikakav vrednosni sud, i da je to nešto što ljudi apsolutno moraju da zanemare u tom kontekstu. On kaže bukv. "Ljudi Kina je sve prešišala, jedina šansa da ne svi ne budemo njeni vazali je da se uzmemo u pamet". I to je sve, i vrlo je tačno, s tim da je za ovo uzimanje u pamet rekao bih kasno.

Naime, još uvek sanjari u imperijalističko-hegemonističkoj ravni

Pa od kad je hipi pokret neslavno propao i propustio da preplavi i promeni svet to je ipak jedina realna ravan koja postoji. Imperijalizam je živ i zdrav i nikad jači.

Edit: upravo sam shvatio da tebe verovatno žulja što Yegge nije baš Trunpoljub, mada ga se dotiče samo onako po tangenti. Šta da kažem - izdrži. :)))
Milan Novković Milan Novković 14:54 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
- Ovaj lik, u suštini, potpuno maši većinu (osimo obrazovanju). Ideološki ti je brat do te mere da na trenutke zvuči kao da je ukrao tvoje pisanje ali ti je samo echo-chamber, ko sirena

Ja Yeggea čitam već recimo minimum 15 godina, još od kad je bio lowly Amazon programer, i njegovi rantovi su uvek zanimljivi (a priča se da su ih pomno čitali i Sergej Brin i Larry Page dok je radio u Guglu), ali se ne slažem sa njim u recimo 30% slučajeva u proseku. Ne sećam se da se ikad doticao politike i ideologije, ali tada je to bilo lako pošto je to bilo jedno relativno laminarno vreme po tom pitanju, svet još nije krenuo da se menja.

Inače se ne slažem sa tobom, njegov asesment je prilično tačan, a ono što mu ti lepiš (i je l' da posredno meni) su neki vrednosni sudovi koji ne postoje, dakle ne znam sa čime se svađaš pošto tekst na nekoliko mesta kaže da ne sadrži nikakav vrednosni sud, i da je to nešto što ljudi apsolutno moraju da zanemare u tom kontekstu. On kaže bukv. "Kina je sve prešišala, jedina šansa da ne svi ne budemo njeni vazali je da se uzmemo u pamet". I to je sve, i vrlo je tačno, s tim da je za ovo uzimanje u pamet rekao bih kasno.

Naime, još uvek sanjari u imperijalističko-hegemonističkoj ravni

Pa od kad je hipi pokret neslavno propao i propustio da preplavi i promeni svet to je ipak jedina realna ravan koja postoji.

Pa dobro, rekao sam da zvuči ko da on čita tebe, ne ti njega
... neki vrednosni sudovi koji ne postoje, dakle ne znam sa čime se svađaš pošto tekst na nekoliko mesta kaže da ne sadrži nikakav vrednosni sud ...

Meni članak vrvi od vrednosnog suda - prvih 50-60% je samo to, i činjenica da ativno navodi disklejmere ne znači ništa - konspiracione teorije, ubacivanje narativa u narative, ... to su sad već decenijama onomad formalno definisane cijine tehnologije.

Prosto mene navija ta priča o IP koju nam neko krade, iz sledećeg razloga:

- Ja sam rođen, odrastao i svo vreme živeo na zapadu - Eropljanin.

- I dotiče me to što se Zapad urušava, ma koliko voleo raznolikost te tamošnje daleke istočne kulture su mi i dalje strane do te mere da se ne bih osećao ni približno udobo kao ovde ako bih tamo živeo.

- I ovi "naši" nam sve urušavaju suludom brzinom - taj IP je velikim delom razlog, Robert BL napisa celu knjigu i daću dole deo.

- Verovano znaš da je Bill Gates ovih dana patentirao (ne znam detalje pa nagađam dosta) posao parametrizovanja avatara našim podacima i informacijama dal sad sa društvenih mreža.

- Ukratko, možda grešim, ti sad više ne možeš da napraviš svoga avatara koristeći svoje podatke da parameterizaciju.

- I zapadno pomeranje ovog tipa ide dalje, i tu ide sad ona vulgarna ponovo - gde mi nećemo smeti da prdnemo dok ne proverimo da li je Billi to već patentirao, prdenje (imaš članaka dosta o njemu ovih dana, jedan je svašta sažeš, lik je baš sam đavo), dok će ga Kinezi ingorisati, i po meni ...

... to nije krađa, nego ovo što on i slični nama je kriminal.

Ovu knjigu sam ja kupio čim je izašla, 2008, znači pre 13 godina. Već tada nisam mogao da se setim kad sam u prošlosti naleteo na prvi primer patentiranja tople vode. Kladim se da je sličan slučaj i sa tobom.

I džaba ti obrazovanje ako ti neverovatna količina vremena i resursa u budućnosti, kako ti padne ideja na pamet, ode na analizu gde su ti sve pravni patent rizici.

I nije mi jasno kako ti je čovek toliko u pravu kad mu je pored opštih mesta značajan deo rešenja tehnološki giganti, ovom prilikom Tviter, Fejsbuk, Gugle i šta li još - ako bi se sad čovek oslonio samo na njih, zapadnjak, bio mi, u relativnom slislu, lošije informisan nego ja iz jugoslovenskih MSM vrhove krajem 80tih, kad sam došao ovde.

Ne znam da li je ljudim uopšte jasno koliko se sada rutinski skidaju sa ovih "giganata" sada mišljenja značajnih pojedinaca ili grupa ako idu protiv "zvaničnog" narativa - baš juče čitam kako su skinuli grupu značajnih kanadskih medicinara čija priča ne odgovara zvaničnicima, ...

... the globalistima, WEF, Klaus Schwab, Soros (on je malo ufitiljio izgleda, pa prebacio kormilo onom emaj6 britancu nedavno), Gejts ... the Davos crowd (tu je i intelektualna gromada, ovde "naš" princ koji je jedva dobio nekoliko trojki u srednjoj školi).

Dakle, mo meni je njegov stav, iako kaže da ga nema, znači difuzijom je "raznesen" po članku:

- Na zapadu postoji dobro definisani patentni zakon i korišćenje onoga što je on odobrio kao patent, bez pitanja, je kršenje zakona, krađa - ovaj amer, i ja se slađem, kaže nije tako, taj zakon je kriminalan.

- Čuvajmo ove sad velike tech firme kakve jesu, one su nam najveće oružje - ja mislim da su kriminalni, i da su među najvećim medium-to-long term neprijateljima, pošto sarađuju sa ...

- ... globalistima, zlo grupe senilnih matoraca, multimilijardera, koji su uz pomoć armije korisnih idiota podjarmili srednju klasu i iništavaju je (projekat skoro gotov). E sad, ovo mi je osvrt na politički sistem gde ...

- Bez pitanja poletimo da prihvatimo još uvek kako je zapad cool (samo da nije Trampa, valjda), Kina, Rusija nisu - možda je to još uvek tako u absolutnom smislu, ko ume da ga meri, ili nekom weighted relativnom, al sve više samo za nas koji smo se snašli, po pravilu upper-middle class++ i sve manje siće kako idemo niže.

Neoliberalizam je razorio zapad, neocons rade bending-backwards da dalje urušavanje i dalje imam krvavu komponentu, i u neverovatnoj su neo-colonijalnoj, senilnoj iluziji da ga Klaus Schwab može spasiti (pogledaj ga kako Putin na Davos forumu ove godine kaže, parafriziram "Ej, polako sa tim resetom", faca mu ko malom detetu uhvaćenom u sitnoj laži ili sa rukom u gaćama pošto mu prija da se igra sa jajcima.

Ameri još uvek imaju taj nedostižni preduzimački mentalitet, i mogućnost finansiranja ideja.

Ovaj lik, Google, Fejs i ostali su napravili opipljivo veliku stvar (tj ne računam delove kapitalizacije koji su eksplodirali sad, pod Covid štampanjem novca) u uslovima koji su više ličili na ono što je Trump (ne on, naravno, nego neki mu savetnici koje je slušao) hteo da vrati pošto ...

... bez promene poreske politike i uvezivanej sad pocepane Amerike, na dva dela, oni su gotovi - oni sad skoro da nemaju "ekonomiju", da ne koristim priprostu reč "proizvodnju" proizvoda, usluga i informacija - oni su sad neka vrsta vrhovnih trgovaca udruženih sa silom - samo zato mogu Kinezi i ostatak sveta tako brzo da ih prestižu.

I sve je to kriminalno poprilično, a ako svetskim moćnicima Amerika više nije dobar "vihikl" (žena i ja zavoleli ovu reč od kada je onaj policajac u Meet the Parents naredio Robertu de Niru da izađe iz kola pa ga stavio na struju na kratko) pa to žele da prebace u Evropu - ne vidim kako im je ovo sad pravi način, ... neki samo kažu kako je, u stvari, Nemačka i višedimenzionalnom šahu postala skoro pametna ko Rusi ...

... i možda idemo u neku evroazijsku integraciju
Milan Novković Milan Novković 15:53 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
... Ja Yeggea čitam već recimo minimum 15 godina, još od kad je bio lowly Amazon programer ...

Ja sam opet zaboravio da navedem Roberta B. Laughlina ("...Robert Betts Laughlin (born November 1, 1950) is the Anne T. and Robert M. Bass Professor of Physics and Applied Physics at Stanford University. Along with Horst L. Störmer of Columbia University and Daniel C. Tsui of Princeton University, he was awarded a share of the 1998 Nobel Prize in physics for their explanation of the fractional quantum Hall effect.

In 1983, Laughlin was first to provide a many body wave function, now known as the Laughlin wavefunction, for the fractional quantum hall effect, which was able to correctly explain the fractionalized charge observed in experiments. This state has since been interpreted as the integer quantum Hall effect of the composite fermion. ...".

On me je inspirisao da mu pročitam knjigu 2008. zato što me je impresionirao prethodnom knjigom, i iako sam uglavnom i pre te knjige mislio kao on on je sve to sdkupio i skoro sigurno me donekle navio na ovu temu.

Pa tako, uvod iz knjige The Crime of Reason: And the Closing of the Scientific Mind (po meni, pored neoliberalizma i korupcije jedan od osnovnih razloga tupljenja američke kreativne naučno-tehnološke oštrice:

"THE END OF INNOCENCE

When we are young, we learn that knowledge is a beautiful, logical thing that anyone can use as he likes—provided, of course, he has the patience to read and think. This idea partly comes from parents, who never tire of inventing reasons for us to study more, excel in exams, and so forth, but it’s also something we usually conclude on our own. Most of us decide in young adulthood that the ability to reason and understand is natural, human, and rightfully ours.

Unfortunately, this conclusion is erroneous. While some information is indeed available for free and even forced upon us in school, most economically valuable knowledge is private property and secret. The owners of this knowledge do not want it made public and certainly do not want the state paying people to “discover” it. One can argue endlessly about whether “no trespassing” signs in libraries and schools are good things, but the debate is academic. As a practical matter, our rights to learn have already been circumscribed.

People often have trouble speaking about this problem because it’s a worldly matter—like the practicalities of having children—that polite individuals don’t discuss. Instead they smile and insist that education is golden and that the various ways of withholding knowledge—intentional generation of confusion, stonewalling, lying, disinforming—are obnoxious but not conspiratorial. They then deflect the discussion in a new direction by declaring the concerned person to be paranoid.

This denial is extremely irresponsible. The issue is the criminalization of learning. It’s important. It’s something we need to think about.

Our tendency to underestimate the danger of knowledge sequestration is partly a side effect of our otherwise sensible practice of separating knowledge into “technical” and “nontechnical” categories, rather like social class divisions, and then dismissing sequestration of the former because it’s unimportant. Unfortunately, the reasoning behind this practice is exactly backward. We don’t really accept sequestration of knowledge because it’s technical. We redefine knowledge to be technical when it becomes sequestered. That is to say, when intellectual activity becomes valuable enough to be bought and sold, it changes character. The owner doesn’t bother to explain it clearly to you anymore, and you don’t bother to ask him for details. You just buy his product—or not, as you choose. That’s why repairing your car is technical while driving your car is not. Both involve knowing how cars work, but repair is something you can buy relatively cheaply on the open market, whereas getting where you want to go is expensive unless you do it yourself. On purely intellectual grounds, however, there is no difference between technical and nontechnical knowledge.

Once you accept that the issue might be economic rather than cultural, you are forced to rethink some legal fundamentals. Refusing to apply traditions of free speech and free inquiry to things because they’re property is different from doing so because they don’t matter. A tiresome discussion about technical detail suddenly becomes a deadly serious one about the conflict between personal freedom and property rights. The freedom in question is not the familiar one of political speech, instituted to discourage the consolidation of power by governments, but the freedom to learn and understand things relevant to making your living. In the past, nobody worried about protecting this freedom because the major problems of the day were political, and technical property issues didn’t obstruct personal economic betterment.

But now we have entered the Information Age, a time when access to understanding has become more important, in many instances, than access to physical means. The growing efforts of governments, corporations, and individuals to prevent competitors from knowing certain things that they themselves know has led to a stunning expansion of intellectual property rights and the strengthening of state classification powers. The Digital Millennium Copyright Act of 1998 and EU Copyright Directive of 2001, for example, make it a crime to circumvent anti-piracy measures (understand encrypted communication) and distribute code-cracking devices (tell other people about it). The Bayh-Dole and Stevenson-Wydler Acts of 1980 redefine the mission of government-supported research to be the generation of intellectual property. The Microsoft antitrust decision institutionalizes corporate monopolization of communication. Courts now sustain patent claims for hiring strategies, real estate sales techniques, the discovery of chemical correlations in the body, and gene sequences. Broad areas of two sciences, physics and biology, are now off-limits to public discourse because they are national security risks Our society is sequestering knowledge more extensively, rapidly, and thoroughly than any before it in history. Indeed, the Information Age should probably be called the Age of Amnesia because it has meant, in practice, a steep decline in public accessibility of important information. This is particularly ironic given the rise of the Internet, which appears to spectacularly increase access to information but actually doesn’t.

The attitudes about knowledge implicit in this development raise profoundly troubling questions about human beings’ fundamental rights to question and know. More and more, the “flash of insight” that we so admired in Galileo and Newton—the sudden understanding of a thing and its implications—is turning out to be a patent infringement or a state security danger. More and more, the act of reasoning something out for yourself is potentially a crime.

The increasingly conservative legal interpretation of invention as theft echoes our society’s growing ambiguity over how it feels about technical power. We sympathize with the young genius who, in an impetuous act of reason, breaks through the confusion and makes a glorious contribution to knowledge. We also fear the genetic manipulation, nuclear conflict, usurpation of airplanes by terrorists, job export, and so forth that his contributions might facilitate. Unable to decide which is more important to us, we label his acts as criminal, or not, after the fact, according to principles that shift over time and that he didn’t understand when he did his work. He is like the soldier making brave decisions on the battlefield without knowing whether he will receive a commendation or a court-martial. We respect what he stands for but absolutely will not grant him full creative license. Too much is at stake. The irresponsible publication of a trade secret or military technology “discovered” by accident could mean death for a corporation, chaos in the streets, or loss of life in war.

Thus at the dawn of the Information Age we find ourselves dealing with the bizarre concept of the “crime of reason,” the unsocial nature or outright illegality of understanding certain things. Legislatures, with our tacit blessing, have begun writing laws that criminalize understanding and speech because it is easier than criminalizing the behavior they engender. The argument they make, echoing that of previous eras, is that incremental curtailment of freedom is a reasonable price to pay for continued safety and prosperity. We will regulate and censor certain things for your own good. Don’t worry about the details. They’re technical. But who will the censors be? To whom will they report?

Unfortunately, the simplistic reflexive response technically informed people make, “liberty or death,” falls on deaf ears. It simply isn’t workable. Our society has already decided, quite firmly, that a growing body of technical understanding shouldn’t be accessible to everybody.16 We have no option other than to sit down and plan, as best we can, what the rules of knowledge containment will be. That requires informing ourselves of the facts and thinking hard about them, since things you understand incompletely are easy to dismiss as confusing, boring, and irrelevant, even when they aren’t. Sanitized knowledge is also deliberately designed to look this way.

Meanwhile the wiser heads are sorrowful and silent, for they understand the full significance of this moment. It marks the final, terrible demise of Enlightenment optimism. Descartes’ brave declaration, “I think, therefore I am,” has become a satire. We have collectively resolved to relinquish our intellectual rights, to vote them out of existence on the grounds that they are too inconvenient and frightening to live with. The “technical” nature of the banned knowledge is irrelevant. Knowledge is knowledge. Once we accept that some of it is too important for ordinary people to have, we are no longer at Orwell’s doorstep but sitting together in his parlor discussing proper placement of the furniture. That’s not the way many of us wanted it, but that’s the way it is.


Laughlin, Robert B. The Crime of Reason: And the Closing of the Scientific Mind (pp. 1-9). Basic Books. Kindle Edition. " (£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)


maksa83 maksa83 16:07 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

(£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)

Dobro-dobro-dobro kupio sam, mada mene to košta $8.27.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:17 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
(£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)

Dobro-dobro-dobro kupio sam, mada mene to košta $8.27.


Realno, lako je Novkoviću da se qrči sa tim cenama knjiga.
Milan Novković Milan Novković 16:18 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

many body wave function

Znao sam, kažem kad Maksa vidi "...many body wave function..." ima nervna aktivnost da mu se raspiri ko požar i neće izdržati

Baš juče "objašnjavam" ženi kako je Amazon razmišljao da od The Three-Body Problem napšravi svoj Game of Thrones serijal (koji upravo ponovo gledam), pa odustao, i evo sad gledam i izgleda da je Netflix uzeo "operaciju" pod svoje Sep 2020.
niccolo niccolo 16:31 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Ne zna čovek dal da plače il da se smeje.

Nego, čitam da je sad kod vas i Pepe le Tvor sporan?
maksa83 maksa83 16:36 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Baš juče "objašnjavam" ženi kako je Amazon razmišljao da od The Three-Body Problem napšravi svoj Game of Thrones serijal (koji upravo ponovo gledam), pa odustao, i evo sad gledam i izgleda da je Netflix uzeo "operaciju" pod svoje Sep 2020.

Šteta, mada bi najbolje bilo da ga uzme HBO, oni su najozbiljniji. Inače Amazon je navodno ispusto stvar zbog stigme asocijacija sa Kinom. Ja se ložim na Foundation koji snima Apple, kilavo zbog kovida, ali uporno. Bila bi fora da se nekako u isto vreme pojave ekranizcije te dve ravnopravno velike (po meni i najveće) SF epopeje.
benedykt benedykt 16:38 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Milan Novković

Ne znam šta si ovde mislio - zapad sada, u paradigmatskom smislu, juri Kinu, ne Kina zapad, u dve/obe osnovne WW3 dimenzije - hightechu, i fintechu.

Imam neki utisak da nisi baš na ti sa pojmom društvena paradigma, čim ti se javlja nekakav WW3, odnosno hightech & fintech. Da pomognem, u konkretnom slučaju Zapad je na temeljima liberalizma i onog čuvenog liberté, égalité et fraternité sagradio društvo koje počiva na hajde da kažemo laissez faire (barem u teoriji, da sad ne idemo do Kejnza i priče koja odudara od toga), društvenom status-quo, vlasničkom pravu kao temelju sistema odnosno svim ostalim pravima pojedinca, te takozvanom politikom neizbežnosti koja se zasniva na veri u napredak ili ti ga da će sutra biti bolje od danas. Ta društvena paradigma je nešto čemu svi ostali teže, a Zapad je zahvaljujući svojoj dominaciji i medijima taj model postavio na pijedestal. Tako da, dokle god svaki mlad & talentovan Indijac, Rus, Afrikanac, Arapin ili bilo ko drugi, bude sanjao da ode u US ili bilo gde na Zapad, postojaće ključna prednost na toj strani. Na onoj drugoj strani, niko živi ne hrli da ode u Kinu sem ako baš ne mora, a kada vidiš mlade Kineze bilo gde po svetu, shvatiš koliko je Zapad imao uticaja na njih. E sad, pitanje svih pitanja je da li će pre društvena paradigma Zapada podriti sistem u Kini, ili će ipak Kina svojom brutalnom ekonomskom silom i svime što uz to ide postati nova i neprikosnovena Imperija pre toga.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:44 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
Nego, pre neki dan sam se zavitlavao na račun ovih sisica iz Teksasa i kako ih je malo minusa zamalo istrebilo, d

Jes najebaše ljudi ozbiljno, raspad sistema po svim šavovima. Inače je isplivao neočekivani pobednik u tom galimatijasu - Ford Motor Company. Ko je imao onaj njihov Ford F-150 furgon je bio miljenik u komšiluku pošto to čudo ima nazad u onom delu za teret šteker za struju, pa su ga koristili kao dizel agregat.


Užgali furgone i greju se na grejalicu, uz prisećanje na Alamo. A Greta se samo mršti...

No, sad su se malo oporavili, i odma raspištoljili sa nenošenjem maski i držanjem distance, mislim, what can possibly go wrong with that?

nsarski nsarski 17:55 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
(£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)

Dobro-dobro-dobro kupio sam, mada mene to košta $8.27.

Kako to da sam ja pre 5 minuta platio $8.99? Eh, sirotinjo, uvek plaćaš više.
Milan Novković Milan Novković 17:55 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
Milan Novković

Ne znam šta si ovde mislio - zapad sada, u paradigmatskom smislu, juri Kinu, ne Kina zapad, u dve/obe osnovne WW3 dimenzije - hightechu, i fintechu.

Imam neki utisak da nisi baš na ti sa pojmom društvena paradigma, čim ti se javlja nekakav WW3, odnosno hightech & fintech. Da pomognem, u konkretnom slučaju Zapad je na temeljima liberalizma i onog čuvenog liberté, égalité et fraternité sagradio društvo koje počiva na hajde da kažemo laissez faire (barem u teoriji, da sad ne idemo do Kejnza i priče koja odudara od toga), društvenom status-quo, vlasničkom pravu kao temelju sistema odnosno svim ostalim pravima pojedinca, te takozvanom politikom neizbežnosti koja se zasniva na veri u napredak ili ti ga da će sutra biti bolje od danas. Ta društvena paradigma je nešto čemu svi ostali teže, a Zapad je zahvaljujući svojoj dominaciji i medijima taj model postavio na pijedestal. Tako da, dokle god svaki mlad & talentovan Indijac, Rus, Afrikanac, Arapin ili bilo ko drugi, bude sanjao da ode u US ili bilo gde na Zapad, postojaće ključna prednost na toj strani. Na onoj drugoj strani, niko živi ne hrli da ode u Kinu sem ako baš ne mora, a kada vidiš mlade Kineze bilo gde po svetu, shvatiš koliko je Zapad imao uticaja na njih. E sad, pitanje svih pitanja je da li će pre društvena paradigma Zapada podriti sistem u Kini, ili će ipak Kina svojom brutalnom ekonomskom silom i svime što uz to ide postati nova i neprikosnovena Imperija pre toga.

Da pomognem i ja tebi, pošto i ja imam neki utisak da i ti persiraš pojmu društvene paradigme s obzirom na tvoj "konkretan" slučaj, koji se po meni ama baš nikako ne podrazumeva u svetlu ove diskusije, a posebno je nebitan deo o željama pojedinaca da putuju po svetu, pa mi se nekako čini da sasvim sigurno persiraš geopolitičkoj turbulenciji i pomeranjima "ovih dana" pošto su ti, izgleda, pojmovi WW3 (aj, malo rastegnut), hightech i fintech nejasni do, reklo bi se, besmislenosti, i/ili besmisleni do nejasnosti:

- Ne treba da idemo u prošlost do priča koje odudaraju od "laissez faire" sistema zato što Klaus Schwab baš ovih dana i meseci priča, izdaje knjige i slično o Great Resetu. S obzirom da je WEF netrivijalna organizacija u moćima razne vrste, i sasvim sigurno nam dosta reguliše živote ovih dana, eno mu knjige na Amazonu pa čitaj, da ja ne objašnjavam ko DANAS paradigmatski juri koga i želi da ga prestigne.

- Hightech i fintech - ogromna borba, rat, i ogrmona tema pa ću ti pomoći sa smo dve crtice i dva uža primera:

1. Uzmi US - šuplja, ostala ljuštura zbog liberalng kapitalizma, poptpomognuta u urušavanju sa suludo destruktivnim neocon snom o nedostižnom imperijalizmu iako sve ide protiv takvog maštarenja, destruktivnom u finansijskom, diplomatskom, šire-ekonomskom, kulturološmom smislu. Spomenjemo ovde uništavanje srednje klase, u Made in China 2025 planu, a oni te planove uglavnom ostvaruju, gde će prestići zapad u hightechu. Taj hightech je toliko bitan, pošto će roboti preuzeti još neke poslove, AI mnoge (primer, dok ti Kinez za sada uglavnom ne piše pravne dokumente u US, AI će dosta toga uskoro preuzeti), space exploration doneti nove sirovine, materijale i tehnologije, life-sciences postati/već jesu "nauka" 21. veka. I tako je opasnost da se US ljuštura još više tanji, rupe u njoj šire. U Evropi su mnogi na kolenima, dok US mlati po svima, onda imamo i Nemačku koja mlati po mnogim evropljanima - da ne ulazimo sad u Euro, EU, EC i slične.

2. Fintech - manje očigledan, iako zapadnjaci odavno eksperimentišu sa digitalnim valutama, doduše u Indijama i sličnom, dok ih, "niotkuda", Kina nije pretekla i sad ide tuča za - ljudima, pojedincima, pa u najvećim brojevima.

Tako, zapad se kobajagi "trgnuo" i odjednom video da (US mi je ultimativni primer) kineski state-sponsored kapitalizam nema iole konkurentnu značajno-zapadnu opciju - ne može da se uvede preko noći i u tom smislu je interesantna igrarija plasiranja novog novca uz pomoć BlackRock monolita, pa pomeranja u dinamici vlada-BlackRock-FED-Trezor i ostali - nije lako, toliko je interesa, biće, možda, nekog pristizanja Kine u "paradigmama" ali se dosta traći na naduvavanje cena akcija velikih, kao što gledamo ovih dana.

...
Milan Novković Milan Novković 18:09 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

stefan.hauzer
maksa83
(£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)

Dobro-dobro-dobro kupio sam, mada mene to košta $8.27.


Realno, lako je Novkoviću da se qrči sa tim cenama knjiga.

Tu su knjige stvarno skupe, jedva malo jeftinije nego vode u apsolutnom smislu.
maksa83 maksa83 18:10 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Kako to da sam ja pre 5 minuta platio $8.99? Eh, sirotinjo, uvek plaćaš više.

Ponuda i potražnja, Novković izveo klasičan pump&dump, navukao nas, mi pojurili, cena skočila, i sad će on da proda svoj Kindle primerak po $9.
stemajz stemajz 18:23 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

ово максино "објашњење" око твитера у русији је за забавиште

твитер до сада нико у русији није дирао а тамо разни либтардски накот из невладиних организација лаје непрекидно (као што лаје и на вконтакте, телеграму и осталим фејсбуцима, па и на еху москве који се финансира државним парама - лају на сав глас, само их мало ко слуша)

разлог зашто су их сада мало прикочили је једноставан - роскомнадзор је тражио од твитера да блокира налоге багре која је позивала малолетнике на недозвољене "милионске" протесте око наваљног, твитер се прави блесав (и још увек се прави блесав)

kamilo_emericki kamilo_emericki 19:00 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Milan Novković

... i možda idemo u neku evroazijsku integraciju

NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U GOVORU PRED AMERIČKIM THINK-TANKOM: "Nadamo se da ćemo sada, nakon dolaska Bidena na vlast, moći zajedno sa SAD-om koordinirati sankcioniranje Rusije i Kine"

Link.
Kako se ovo uklapa u te evroazijske integracije?
Milan Novković Milan Novković 19:10 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

kamilo_emericki
Milan Novković

... i možda idemo u neku evroazijsku integraciju

NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U GOVORU PRED AMERIČKIM THINK-TANKOM: "Nadamo se da ćemo sada, nakon dolaska Bidena na vlast, moći zajedno sa SAD-om koordinirati sankcioniranje Rusije i Kine"

Link.
Kako se ovo uklapa u te evroazijske integracije?

Finta telom! Tuča je tamo, sitna, a i odjednom se priča kako Nemci igraju taj 4D geo-politički šah odlično.

Tj biznisi su za integraciju, pa je političare teže interpreteriati - neki kupljeni, neki zastrašeni, a neki se prosto lepo smeše, jedno pričaju a drugo misle.

U stvari su nedavno lupili packe amerima baš poptpisujući silne ugovore sa kinom, i nastavljajući završetak severnog toka 2.

Tj ovo je jedan, sasvim mogući način uklapanja
stemajz stemajz 19:16 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

severnog toka 2


ако крене срање на донбасу ускоро, знаш и због чега је...

русима треба отприлике до краја маја да поставе обе цевке до краја (једна баржа сад ради у водама данске, друга треба да крене ускоро да ради паралелно на другој цевки)

тако да се америма жури (јуче је комадант копнених нато снага био у кијеву) да украјинци крену да нападну донбас пре него се цеви поставе, не би ли испровоцирали русе да улете и најебу се мајке укронацистима добрано
benedykt benedykt 21:46 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

stemajz
ово максино "објашњење" око твитера у русији је за забавиште

твитер до сада нико у русији није дирао а тамо разни либтардски накот из невладиних организација лаје непрекидно (као што лаје и на вконтакте, телеграму и осталим фејсбуцима, па и на еху москве који се финансира државним парама - лају на сав глас, само их мало ко слуша)

разлог зашто су их сада мало прикочили је једноставан - роскомнадзор је тражио од твитера да блокира налоге багре која је позивала малолетнике на недозвољене "милионске" протесте око наваљног, твитер се прави блесав (и још увек се прави блесав)


Bogo dragi, ti pobratime Rusiju pretežno sanjaš kao i svaki putriJota činimiske. Dakle da pomognem, jedini razlog zašto se na Ehu može lajati je to što su matori Venik i Dima Peskov dva drugara, i što se cela programska šema zasniva na tome da ima za svakoga po nešto, pa na Šenderoviča dođe Serjoža Markov, na Parhomenka Kosačev a na Svanidzea Movčan, sa time da se skoro svake nedelje kod njih na sajtu pojavi neki tekst Maše Zaharove, Sobjanina, ili padišaha Ramzana Kadirova na primer.
Niko nije pozivao nikakve maloletnike na nedozvoljene proteste, ne veruj u jeftinu propagandu a takođe da ti pomognem u Ustavu RF je zagarantovano pravo da izađeš i mirno protestvuješ. Takođe, više je Tik-Tok bio taj kome su iz Roskomnadzora zamerali takve stvari, pošto su sami klinci kačili video klipove uz hashtag #свободунавальному, pa se tu naukupilo 800 miliona pregleda. Oko Twittera je navodni razlog za celu priču to što kao nisu uklonili pozive na samoubistvo, nekakvu dečiju pornografiju i informacije o drogama.
benedykt benedykt 22:08 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Milan Novković

Da pomognem i ja tebi, pošto i ja imam neki utisak da i ti persiraš pojmu društvene paradigme s obzirom na tvoj "konkretan" slučaj, koji se po meni ama baš nikako ne podrazumeva u svetlu ove diskusije, a posebno je nebitan deo o željama pojedinaca da putuju po svetu, pa mi se nekako čini da sasvim sigurno persiraš geopolitičkoj turbulenciji i pomeranjima "ovih dana" pošto su ti, izgleda, pojmovi WW3 (aj, malo rastegnut), hightech i fintech nejasni do, reklo bi se, besmislenosti, i/ili besmisleni do nejasnosti:

...

Imam blagi utisak da ti definitivno nije jasno šta tačno znači pojam društvene paradigme i pored mog maksimalnog truda da ti simplifikujem. Čemu služi ta naložena papazjanija koju si napisao kao odgovor samo ti znaš, a valjda je bila poenta da me zaseni moć nekakvog znanja, mada bih ja tu stavio navodnike na dati pojam. Promašio si ceo fudbal, ali to očigledno i ne shvataš. Skini malo navijački šal za promenu, prestani da sanjaš WW3 koga ćeš valjda sa kokicama da gledaš dok veselo navijaš za te neke ”Naše”, potkuj se znanjem a ne mambo-džambo tekstovima sa neta, pošto primećujem globaliste, neocon ekipu, MI6, Soroša i Bil Gejtsa. Dati problem je plašim se ipak malčice dublji nego što ti ga predstavljaju kojekakvi šarlatani ili gde god da si sve te s’oproštenjem idiotarije pokupio.
Milan Novković Milan Novković 22:37 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
Milan Novković

Da pomognem i ja tebi, pošto i ja imam neki utisak da i ti persiraš pojmu društvene paradigme s obzirom na tvoj "konkretan" slučaj, koji se po meni ama baš nikako ne podrazumeva u svetlu ove diskusije, a posebno je nebitan deo o željama pojedinaca da putuju po svetu, pa mi se nekako čini da sasvim sigurno persiraš geopolitičkoj turbulenciji i pomeranjima "ovih dana" pošto su ti, izgleda, pojmovi WW3 (aj, malo rastegnut), hightech i fintech nejasni do, reklo bi se, besmislenosti, i/ili besmisleni do nejasnosti:

...

Imam blagi utisak da ti definitivno nije jasno šta tačno znači pojam društvene paradigme i pored mog maksimalnog truda da ti simplifikujem. Čemu služi ta naložena papazjanija koju si napisao kao odgovor samo ti znaš, a valjda je bila poenta da me zaseni moć nekakvog znanja, mada bih ja tu stavio navodnike na dati pojam. Promašio si ceo fudbal, ali to očigledno i ne shvataš. Skini malo navijački šal za promenu, prestani da sanjaš WW3 koga ćeš valjda sa kokicama da gledaš dok veselo navijaš za te neke ”Naše”, potkuj se znanjem a ne mambo-džambo tekstovima sa neta, pošto primećujem globaliste, neocon ekipu, MI6, Soroša i Bil Gejtsa. Dati problem je plašim se ipak malčice dublji nego što ti ga predstavljaju kojekakvi šarlatani ili gde god da si sve te s’oproštenjem idiotarije pokupio.

A ja imam jak utisak da tebi ništa nije jasno pošto i pored maksimalnog truda skoro ništa ne kažeš.
benedykt benedykt 22:55 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Milan Novković
Meanwhile the wiser heads are sorrowful and silent, for they understand the full significance of this moment. It marks the final, terrible demise of Enlightenment optimism. Descartes’ brave declaration, “I think, therefore I am,” has become a satire.

Sad tek videh ovu skoro pa neverovatno pozivanje na Dekarta, koji se od 2008. pa na ovamo sigurno prevrće u grobu sa obzirom kako je gdin Laughlin u stilu tipičnog fah-idiota shvatio ono legendarno Cogito ergo sum. Tragikomično ali zaista, čemu Dekartov ontološki dualizam i podela na res cogitans i res extensa, da pogađam nije ni bitno. Tja...
benedykt benedykt 23:22 12.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Milan Novković

A ja imam jak utisak da tebi ništa nije jasno pošto i pored maksimalnog truda skoro ništa ne kažeš.

Meni je savršeno jasno da tu ”pamet” kupiš u nekakvoj internet zemlji šarlataniji i da pri tome Putina u Davosu a čini mi se i bilo gde drugde pretežno gledaš jednom rukom, valjda te ponese emocija. Mislim, a šta dalje objašnjavati čoveku koji bukvalno nema pojma šta tačno znači društvena paradigma, pa sve vreme nabacuje sebi samom loptu u neko plitko oranje. U prevodu, ti mene razumeš kao što je Laughlin shvatio Dekarta i njegovo Cogito ergo sum, uz svu onu prateću papazjaniju o robotima, AI, space exploration, digitalnim valutama i BlackRock monolitu. Dublja je i to daleko cela ta priča ili barem ona o kojoj ja govorim, a tebe kao i većinu zanima samo onaj najprizemniji deo iste, uz naravno te dodatne globalisti-Mi6-Soroš budalaštine.
haklberi_tom haklberi_tom 08:44 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83
htio bih da čujem kako će izgledati informatički rat Amerika-Rusija i da li je već počeo ruskim usporavanjem nekih društvenih mreža. Neki kažu da je juče napadnut "Rostelekom".

Tooo je prilično irelevantno, sitno nadjebavanje. Rusija usporava Twitter zato što opoziciono nastrojeni Rusi tamo mogu slobodno da laju, a preveliki je i preskup da bi ga kupili i zatukli kao onomad LiveJournal, ali sve je to nebitno. Hakuju svi sve i to sve vreme, samo je neko u tome bolji, a neko gori, za nekog se sazna a za nekog se ne sazna. Svi su hakovani non stop.

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Izvadiću samo jedan meni bitan deo iz dole linkovanog teksta (koji nema veze sa tehnologijom, mislim deo koji citiram, ostatak teksta ima veze) - srednja klasa se osipa svuda na planeti i ta stratifikacija na sirotinju i prebogate destabilizuje Zapadno društvo (otud bujanje desničarskih pokreta, odbacivanje nauke i okretanje ka šamanizmu i sličan ravnovakseraj, klovnovi tipa Tramp na vlasti i sl.).

Nasuprot tome u Kini koja je najveći deo XX veka (a i prethodnih) bila masovna sirotinja srednji sloj sada buja i raste. I to je zapravo ono što je bitno i što (pored tehnološke nadmoći Kine) određuje budućnost civilizacije u neko dogledno vreme. Ne mogu da naglasim dovoljno koliko je ovo bitno.

Hurricane China - How To Prepare.

Čekaj!
Pa zar nije, upravo, Trumponja pokušao da zaustavi taj sunovrat Amerike u odnosu na Kinu?!
Zar nije on hteo da 'mejk Ameriku grejt agein'!?
haklberi_tom haklberi_tom 09:14 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

stefan.hauzer
maksa83
(£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)

Dobro-dobro-dobro kupio sam, mada mene to košta $8.27.


Realno, lako je Novkoviću da se qrči sa tim cenama knjiga.

Ja nemam para za razbacivanje na knjige.
Milan i Maksa isfiltiraju sadržaj, istaknu bitne detalje, generišu solidan siže - i ja sam dobio većinu relevantnih informacija ... uz beskonačan benefit.
Jer - bez obzira na to što je deljenje sa nulom nepostojeća situacija, možemo da aproksimiramo sa beskonačno malim brojem, pa tada 'dobijena informacija / beskonačno mali broj uloženih para na kupovinu knjige' meni generiše beskonačno veliku dobit.
haklberi_tom haklberi_tom 09:39 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
Milan Novković

A ja imam jak utisak da tebi ništa nije jasno pošto i pored maksimalnog truda skoro ništa ne kažeš.

Meni je savršeno jasno da tu ”pamet” kupiš u nekakvoj internet zemlji šarlataniji i da pri tome Putina u Davosu a čini mi se i bilo gde drugde pretežno gledaš jednom rukom, valjda te ponese emocija. Mislim, a šta dalje objašnjavati čoveku koji bukvalno nema pojma šta tačno znači društvena paradigma, pa sve vreme nabacuje sebi samom loptu u neko plitko oranje. U prevodu, ti mene razumeš kao što je Laughlin shvatio Dekarta i njegovo Cogito ergo sum, uz svu onu prateću papazjaniju o robotima, AI, space exploration, digitalnim valutama i BlackRock monolitu. Dublja je i to daleko cela ta priča ili barem ona o kojoj ja govorim, a tebe kao i većinu zanima samo onaj najprizemniji deo iste, uz naravno te dodatne globalisti-Mi6-Soroš budalaštine.

Šta tačno znači društvena paradigma?
benedykt benedykt 10:38 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

haklberi_tom

Šta tačno znači društvena paradigma?

Društvo znaš šta je a kao što i sama reč παράδειγμα lepo kaže to je neki primer ili model za ugled. Prema tome problem smene ili ti dolaska nove Imperije na vlast, odnosno nekih osnovnih finansijsko-ekonomskih zakonitosti koje prate taj proces je obrađivan kako od Brodela u Materijalna civilizacija, ekonomija i kapitalizam, tako se na njega nastavio i Arigi u Dugi dvadeseti vek, odnosno Volerstin u Moderni svetski sistem. Međutim kanda što gdin Šumpeter lepo reče na početku svoje Teorije privrednog razvoja... Društvene činjenice su, barem odmah, rezultat ljudskog ponašanja, ekonomske činjenice su rezultat ekonomskog ponašanja. Pretpostavljam da ne treba da ulazim u cikluse Kondratijeva odnosno Šumpeterov nastavak date priče.
E sad se ti već sigurno pitaš, o čemu pobogu ovaj čovek priča. Ok, sada ide deo koji tebe kao zanima.
Dakle, u međuvremenu dok su svi oni pametni ljudi gore navedeni proučavali neke ekonomske zakonitosti, je Zapad postao globalno sveobuhvatna pojava na planu društvene paradigme, ili ti ga društvenog modela, pa svi ostali samo prate, prepisuju i kopiraju. Da sad ne idemo u priču zašto to sve štuca, i zavlačimo se u meandre. Dakle koja to društvena paradigma ili ideja stoji iza Kine, i putriJotama srcu drage majčice Rusije...?!? Realno stoji jedno veliko ništa, odnosno to što oni nude jedva i to na silu mogu i u svojoj kući da prodaju. Ako sad krenem na Špenglera i sebe samog ću da smorim, tako da taj deo preskačemo.
Elem, u toj Kini žive neki ljudi pa tako dok standard raste se i stvara ta neka srednja & viša klasa, dok se opet u toj bezveznoj priči gosn Milančeta o robotima, AI i space exploration, cela Kina posmatra kao monolitna stena sa sve mudrim rukovodstvom i drugom Si Djinpingom na čelu. Sve u svemu, Zapad kakav god da je i dalje ima tu neku izlizanu ideju, odnosno na istu i dalje dobija hearts & minds okolo, plus gomilu najtelentovanijih sa svih strana sveta koji dolaze da zauvek ostanu. Pitanje svih pitanja je ko će pre, tj da li društvena paradigma Zapada ili kineska gola sila na planu ekonomije i svega onoga što je prati, odnosno ako i sutra-prekosutra Kina postane globalna Imperija na šta će sve to tačno da liči. U ovom trenutku Kina živi i umire kopirajući do besvesti, odnosno bukvalno nema ništa što sama pravi a drugi kopiraju, plus naravno proizvodi jer je jeftina radna snaga i dalje dominantna. To prosto ne može da potraje unedogled...
mentol mentol 10:51 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

maksa83

Hajtek rat koji se dešava je Kina - Amerika (i zapravo ostatak sveta tj. Zapad), a Zapad gubi straobalno.

Hurricane China - How To Prepare.


Amerika se kladila na naftu i vojsku, tako koncipirala infrastrukturu i prihode pa zato ne sme dozvoliti zelenu i mirnu budućnost.
Ali i taj rat, kao i onaj za autorska prava, će da izgube...
Ja u tom tehnološkom, a pogotovo transportno-saobraćajnom, ajmo reći nadmetanju, navijam da Kinezi pošalju ratoborne fosile u istoriju.
Da ih podržim i naredni telefon će mi biti kineski, i to bez Google servisa (one koji mi budu trebali ću instaliram za pet minuta)... a prijavio sam se i za kinesku vakcinu

Kineska železnica je nekih pedesetak godina ispred američke. Uskoro ćemo ih i mi ostaviti u prašini imaju 1% elektrifikovanih pruga u 21. veku a pokazaće se i koliko su besmisleni projekti kamiona na baterije, hajperlupovi i slični infrastrukturni projekti u tako ogromnoj zemlji gde je satnica radnika 20$. Ionako smo došli u apsurdnu situaciju da bogati putuju vozom a sirotinja leti avionom O tome, koliko je je to ekološki pogubno ne treba ni govoriti.



solo solo 10:56 13.03.2021

Re: benedykt

Ok, sada ide deo koji tebe kao zanima.


A što mu ti KAO odgovaraš jer njega KAO zanima?

Kome vi pojedini ljudi i zašto u stvari prosipate svoje ,,znanje i bisere,, na blogu? Jel ovo neki vid online nastave, lečenje kompleksa zbog neostvarenih ambicija..... otkuda ta potreba? Pritom sve besplatno.
Onaj Shmoo jedini pošteno napiše ponekad da neka ozbiljnija razrada teme mora da mu se plati - pošteno - sve ima svoju cenu.

Ovi KAO besplatni su mi sumnjivi.

Čekam da vidim šta će KAO Čarli da ti KAO kaže na ovo KAO objašnjenje.

Kao kakao.


milisav68 milisav68 11:54 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

mentol
Kineska železnica

Železnička stanica Wuhan, selendra od nekih 12 miliona ljudi, odakle je (valjda) krenuo virus.


tess1 tess1 12:06 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Ja u tom tehnološkom, a pogotovo transportno-saobraćajnom, ajmo reći nadmetanju, navijam da Kinezi pošalju ratoborne fosile u istoriju.
Da ih podržim i naredni telefon će mi biti kineski, i to bez Google servisa (one koji mi budu trebali ću instaliram za pet minuta)... a prijavio sam se i za kinesku vakcinu

Ma baš te briga.. ček, kako se na kineskom kaže "boli te patka", postoji li kod njih taj bol uopšte, taj pačiji? :)

Postoji, i to na tradicionalno kineskom,

的鴨子好痛
Wǒ de yāzi hǎo tòng
solo solo 12:26 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Ma baš te briga.. ček, kako se na kineskom kaže "boli te patka", postoji li kod njih taj bol uopšte, taj pačiji? :)


Interesantno kako jedna tema implicira drugu.
Baš pomislih ko je,kako i zašto muški polni organ između mnogobrojnih tepanja nazvao i patkom. Ženski rod za jednu tako bitnu mušku stvar.
Patka.

Čudno.

Da nije zbog....

tess1 tess1 12:57 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Interesantno kako jedna tema implicira drugu.
Baš pomislih ko je,kako i zašto muški polni organ između mnogobrojnih tepanja nazvao i patkom. Ženski rod za jednu tako bitnu mušku stvar.
Patka.

Da, i ja sam pomislila isto (naravno da sam jer razmišljam o onom o čemu pišem), međutim: 1) sad je riječ o bezbrižnosti, baš ga briga za sve 2) držala sam se teme, kraj kineske invazije sve je malo i nebitno, pa i fakt da kod njih ne postoji ono što razgaljuje balkanskog čovjeka kao npr bol u patki..
Da nije zbog....

Šta? Ne razumih.
benedykt benedykt 13:45 13.03.2021

Re: benedykt

solo
Kome vi pojedini ljudi i zašto u stvari prosipate svoje ,,znanje i bisere,, na blogu? Jel ovo neki vid online nastave, lečenje kompleksa zbog neostvarenih ambicija..... otkuda ta potreba? Pritom sve besplatno.
Onaj Shmoo jedini pošteno napiše ponekad da neka ozbiljnija razrada teme mora da mu se plati - pošteno - sve ima svoju cenu.

Hvala vi na pitanju, ja pišem jedino lične zabave radi uz prateće uvedžbavanje pisanija u formi relativno kratkih internet komentara. Takođe, ne znam kako tebi ali IMHO ovo nije videlo bilo kakve ozbiljnije razrade bilo čega, ili ti ga pretežno je maksimalno uprošćeno da ne kažem simplifikovano do krajnjih granica. Eto, nadam se da sam zadovoljio tvoju znatiželju...
loader loader 13:56 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

milisav68

Železnička stanica Wuhan, selendra od nekih 12 miliona ljudi, odakle je (valjda) krenuo virus.


Dakle, ta stanica je jedna od manjih u Kini?

Jel ima odatle do Prokopa?
loader loader 13:59 13.03.2021

Re: benedykt

benedykt
solo
Kome vi pojedini ljudi i zašto u stvari prosipate svoje ,,znanje i bisere,, na blogu? Jel ovo neki vid online nastave, lečenje kompleksa zbog neostvarenih ambicija..... otkuda ta potreba? Pritom sve besplatno.
Onaj Shmoo jedini pošteno napiše ponekad da neka ozbiljnija razrada teme mora da mu se plati - pošteno - sve ima svoju cenu.

Hvala vi na pitanju, ja pišem jedino lične zabave radi uz prateće uvedžbavanje pisanija u formi relativno kratkih internet komentara. Takođe, ne znam kako tebi ali IMHO ovo nije videlo bilo kakve ozbiljnije razrade bilo čega, ili ti ga pretežno je maksimalno uprošćeno da ne kažem simplifikovano do krajnjih granica. Eto, nadam se da sam zadovoljio tvoju znatiželju...


"u formi relativno kratkih internet komentara."

To je strahovito bacanje rukavice u lice Shmoovim strpljivim razradama, dugim dodavanjima na stredini i strpljivoj završnici. Uvek igra 90 minuta. To je u proseku strana i po (A4, 12, Times New Roman).



solo solo 14:06 13.03.2021

Re: benedykt

Takođe, ne znam kako tebi ali IMHO ovo nije videlo bilo kakve ozbiljnije razrade bilo čega, ili ti ga pretežno je maksimalno uprošćeno da ne kažem simplifikovano do krajnjih granica. Eto, nadam se da sam zadovoljio tvoju znatiželju


Nisi naravno. Naprotiv,recimo Shmoovi ili ,,Benediktovi,, narativi sigurno nisu maksimalno uprošćeni (sad si ih uvredio) a tek Canetovi i da ne nabrajam Freea Milikića , Apostatu i ostale koji se baš trude a i ostavljaju takav utisak. Moguće da nisu u maksimumu ali okarakterisati ih kao ,,simplifikovano do krajnjih granica,, je malo onako....

Naravno sve je stvar subjektivnog dojma.

Ja sam za haiku i simpa mi je g Čer style malo nategnutih rimovanja.
solo solo 14:07 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Šta? Ne razumih.


Šega malo.
solo solo 14:10 13.03.2021

Re: loader

To je strahovito bacanje rukavice u lice Shmoovim strpljivim razradama, dugim dodavanjima na stredini i strpljivoj završnici. Uvek igra 90 minuta. To je u proseku strana i po (A4, 12, Times New Roman).


Hahahahah ovo je žešće ,,pujdanje,,(stavio sam navodnike debeli mojne se primaš na kereći glagoli plz) a ja se baš trudio da ne zavađam ljude




Uvek igra 90 minuta.


Eeee to je Čukarički mr Loader
haklberi_tom haklberi_tom 14:19 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
haklberi_tom

Šta tačno znači društvena paradigma?

Društvo znaš šta je a kao što i sama reč παράδειγμα lepo kaže to je neki primer ili model za ugled. Prema tome problem smene ili ti dolaska nove Imperije na vlast, odnosno nekih osnovnih finansijsko-ekonomskih zakonitosti koje prate taj proces je obrađivan kako od Brodela u Materijalna civilizacija, ekonomija i kapitalizam, tako se na njega nastavio i Arigi u Dugi dvadeseti vek, odnosno Volerstin u Moderni svetski sistem. Međutim kanda što gdin Šumpeter lepo reče na početku svoje Teorije privrednog razvoja... Društvene činjenice su, barem odmah, rezultat ljudskog ponašanja, ekonomske činjenice su rezultat ekonomskog ponašanja. Pretpostavljam da ne treba da ulazim u cikluse Kondratijeva odnosno Šumpeterov nastavak date priče.
E sad se ti već sigurno pitaš, o čemu pobogu ovaj čovek priča. Ok, sada ide deo koji tebe kao zanima.
Dakle, u međuvremenu dok su svi oni pametni ljudi gore navedeni proučavali neke ekonomske zakonitosti, je Zapad postao globalno sveobuhvatna pojava na planu društvene paradigme, ili ti ga društvenog modela, pa svi ostali samo prate, prepisuju i kopiraju. Da sad ne idemo u priču zašto to sve štuca, i zavlačimo se u meandre. Dakle koja to društvena paradigma ili ideja stoji iza Kine, i putriJotama srcu drage majčice Rusije...?!? Realno stoji jedno veliko ništa, odnosno to što oni nude jedva i to na silu mogu i u svojoj kući da prodaju. Ako sad krenem na Špenglera i sebe samog ću da smorim, tako da taj deo preskačemo.
Elem, u toj Kini žive neki ljudi pa tako dok standard raste se i stvara ta neka srednja & viša klasa, dok se opet u toj bezveznoj priči gosn Milančeta o robotima, AI i space exploration, cela Kina posmatra kao monolitna stena sa sve mudrim rukovodstvom i drugom Si Djinpingom na čelu. Sve u svemu, Zapad kakav god da je i dalje ima tu neku izlizanu ideju, odnosno na istu i dalje dobija hearts & minds okolo, plus gomilu najtelentovanijih sa svih strana sveta koji dolaze da zauvek ostanu. Pitanje svih pitanja je ko će pre, tj da li društvena paradigma Zapada ili kineska gola sila na planu ekonomije i svega onoga što je prati, odnosno ako i sutra-prekosutra Kina postane globalna Imperija na šta će sve to tačno da liči. U ovom trenutku Kina živi i umire kopirajući do besvesti, odnosno bukvalno nema ništa što sama pravi a drugi kopiraju, plus naravno proizvodi jer je jeftina radna snaga i dalje dominantna. To prosto ne može da potraje unedogled...

Aaaa, to je, dakle, društvena paradigma!
Ja mislio da je to ko zna šta!
tess1 tess1 14:29 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Šega malo.

loader loader 14:32 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

tess1
Šega malo.



Рутински поступак на блогу.
solo solo 14:35 13.03.2021

Re: kratko ali jebitačno

Рутински поступак на блогу



solo solo 14:41 13.03.2021

Re: tess1

Šta? Ne razumih.


Vidim u čemu je ,,patka,, Klip je pokazna vežba gde tip objašnjava brinetici kako se duva u vabilicu za patke.
Mislim ostao sam u temi - mala razrada.
tess1 tess1 14:52 13.03.2021

Re: tess1

Vidim u čemu je ,,patka,, Klip je pokazna vežba gde tip objašnjava brinetici kako se duva u vabilicu za patke.
Mislim ostao sam u temi - mala razrada.

Jesi li ti to lukav il samo infantilan, oboje je nemoguće, prvo to. Drugo, u čemu je kvaka, ne patka. I tri, nije brinetica, tipić objašnjava plavušici kako se duva u frulicu, vabilicu patki.

??
tess1 tess1 14:54 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Рутински поступак на блогу.

apacherosepeacock apacherosepeacock 15:14 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

milisav68
mentol
Kineska železnica

Železnička stanica Wuhan, selendra od nekih 12 miliona ljudi, odakle je (valjda) krenuo virus.


Super im je železnica, nema spora.

Ali, ne znam kako vama (pl.) ali meni jezivo zvuči termin selo od 12M stanovnika (..grad od 112M stanovnika, recimo..)

Ceo (gusto naseljen) kontinent Evropa je samo pola jedne države - Kine, i pola jedne države - Indije.

Ništa protiv Kine i Indije nego brojčano..
loader loader 15:23 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Super im je železnica, nema spora.

Nema spora.
Spora ne može da bude, ako je onoliko brza.
solo solo 17:06 13.03.2021

Re: tess1

Jesi li ti to lukav il samo infantilan, oboje je nemoguće, prvo to. Drugo, u čemu je kvaka, ne patka. I tri, nije brinetica, tipić objašnjava plavušici kako se duva u frulicu, vabilicu patki.

??


Neka tvoja bude zadnja. Sve se slažem.
Milan Novković Milan Novković 17:10 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
haklberi_tom

Šta tačno znači društvena paradigma?

Društvo znaš šta je a kao što i sama reč παράδειγμα lepo kaže to je neki primer ili model za ugled. Prema tome problem smene ili ti dolaska nove Imperije na vlast, odnosno nekih osnovnih finansijsko-ekonomskih zakonitosti koje prate taj proces je obrađivan kako od Brodela u Materijalna civilizacija, ekonomija i kapitalizam, tako se na njega nastavio i Arigi u Dugi dvadeseti vek, odnosno Volerstin u Moderni svetski sistem. Međutim kanda što gdin Šumpeter lepo reče na početku svoje Teorije privrednog razvoja... Društvene činjenice su, barem odmah, rezultat ljudskog ponašanja, ekonomske činjenice su rezultat ekonomskog ponašanja. Pretpostavljam da ne treba da ulazim u cikluse Kondratijeva odnosno Šumpeterov nastavak date priče.
E sad se ti već sigurno pitaš, o čemu pobogu ovaj čovek priča. Ok, sada ide deo koji tebe kao zanima.
Dakle, u međuvremenu dok su svi oni pametni ljudi gore navedeni proučavali neke ekonomske zakonitosti, je Zapad postao globalno sveobuhvatna pojava na planu društvene paradigme, ili ti ga društvenog modela, pa svi ostali samo prate, prepisuju i kopiraju. Da sad ne idemo u priču zašto to sve štuca, i zavlačimo se u meandre. Dakle koja to društvena paradigma ili ideja stoji iza Kine, i putriJotama srcu drage majčice Rusije...?!? Realno stoji jedno veliko ništa, odnosno to što oni nude jedva i to na silu mogu i u svojoj kući da prodaju. Ako sad krenem na Špenglera i sebe samog ću da smorim, tako da taj deo preskačemo.
Elem, u toj Kini žive neki ljudi i kako standard raste i stvara se ta neka srednja & viša klasa, pa se u toj bezveznoj priči gosn Milančeta o robotima, AI i space exploration, cela Kina posmatra kao monolitna stena sa sve mudrim rukovodstvom i drugom Si Djinpingom na čelu. Sve u svemu, Zapad kakav god da je i dalje ima tu neku izlizanu ideju, odnosno na istu i dalje dobija hearts & minds okolo, plus gomilu najtelentovanijih sa svih strana sveta koji dolaze da zauvek ostanu. Pitanje svih pitanja je ko će pre, tj da li društvena paradigma Zapada ili kineska gola sila na planu ekonomije i svega onoga što je prati, odnosno ako i sutra-prekosutra Kina postane globalna Imperija na šta će sve to tačno da liči. U ovom trenutku Kina živi i umire kopirajući do besvesti, odnosno bukvalno nema ništa što sama pravi a drugi kopiraju, plus naravno proizvodi jer je jeftina radna snaga i dalje dominantna. To prosto ne može da potraje unedogled...

Eto, taman sam mislio da te ostavim na miru, pošto si počeo sve neljubaznije da ponavljaš jedno te isto, mimo teme, al kad ovako ljubazno kažeš "gosn Milanče" kako da odolim

Ovako, ja ću pomeriti malo kontekst pa ti vidi da li ti odgovara da u njemu pišeš ili ne:

- Paradigma nije primer za ugled, ili model za ugled. Tj reč "model" ne znači model za ugled nego mustra, obrazac uopšte.

- Ne postoji jedna društvena paradigma, tri ili četiri, čak i kad veća grupa ljudi voli tako da ih grupiše, neko više njih i svako može da uvede neku novu, koju drugi mogu prepoznati i priznati, da bi izneo svoje argumente.

- Paradigme i grupe paradigmi ne moraju da budu ortogonalne.

- Ja bih baš voleo da uđeš u "Šumpeterov nastavak date priče" da vidim šta ti pod njom misliš pošto bih i ja mogao da je potegnem ali se plašim da ćemo je opet drugačije "interpreterate" - tj gde ćeš bolji primer od implozije neoliberalnog kapitalizma od US ovih dana, gde se paradigme ne samo pomeraju nego ko da si ih ubacijo u cementni mixer, iako ...

... ti, čini mi se, stanje stvari u US i Kini danas vidiš iz zastarele perspektive, dok stanja i odnosi galopiraju - svašta ti Kinezi već kreativnog i već odavno rade i Made in China 2025 plaši nas, i mene uključujući, prestizanjem zapada u mnogim visokim tehnologijama za samo nekoliko godina.

Pošto "vidim" da si i "ljubitelj" logike, epistemologije, pa svakako i matematike pošto plačeš i nad Dekartom, i to na suvo, ja te podsetim, iako znam da nije potrebno:

- Znanja se ne produbljuju (kripto)indukcijom - zaokružen i zatvoren sistem (priprosto rečeno, ne sasvim tačno ali ok za ilustraciju) uvezan indukcijom je kontradiktoran, da ne pojašnjavam pošto ne sumnjam da si na ti i sa Gedelom. Pa, verovao ili ne, Kinezi su već toliko toga "produbili" i to nije bilo moguće samo koporanjem zapada, o Rusima da ne govorimo.

A iz društvenih "nauka" - nije lepo biti bezobrazan, a plitko detinjasto je duvati takav bezobrazluk svakim komenatrom sve više.

Nema veze, pošto si potegao i moje izvore "znanja", na neviđeno, pročitam ja jako mnogo knjiga - nije bitno kako mi poneke rečenice izleću ovde, i mnogo talentovaniji od mene ne umeju baš sve da sažmu u iole kvalitetnu mnogo kraću formu.

Evo ti par knjiga, tebi će otvoriti oči:

- J IS FOR JUNK ECONOMICS: A Guide To Reality In An Age Of Deception

- The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West

Ako budeš i dalje bezobrazan:

- Pa mimo teme - šta znam, cenim da je glupo da se gušimo dalje pa neka tvoja bude poslednja, osim ako ne insistiraš na gušenju

- Unutar teme - naporno je, ko bi ga znao, zavisi koliko je nebezobrazni deo interesantan

E sad, evo na kraju nečeg što je stvar ukusa, pa se nema potrebe ubeđivati kakvo je, iz arhitekture i građevine. Ovde je dovoljno bez diskusije sa drugima prelistati dosta tih Kineskih fotke pa kakav god utisak na kraju da ostane:

- Najveći "horizontalni neboder na svetu", pa ovaj gore horizontalni deo:





Koliko su oni omašili u pravljenju praznih gradova i smešnih kopija zapada nije potrebno ponavljati.

Ali, to su njima usputne greške, i, sad već neko vreme, niko ko ih iole prati ne pomišlja ni da spomene poređenje San Franciska pa nekog sad poodmaklog kineskog grada - ne samo po arhitekturi, naravno, ne može da se zaobiđe zapadno civilizacijsko nasleđe ni na koju temu, nego kad u gradove stavimo ljude, pa neke počnu da kenjaju na ulicama, paradigme upadaju u operatore koje zovemo "paradigm shifts".





milisav68 milisav68 17:18 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

apacherosepeacock

Ali, ne znam kako vama (pl.) ali meni jezivo zvuči termin selo od 12M stanovnika (..grad od 112M stanovnika, recimo..)

Ceo (gusto naseljen) kontinent Evropa je samo pola jedne države - Kine, i pola jedne države - Indije.

Ništa protiv Kine i Indije nego brojčano..

To sam ja malo karikiro zapadno potcenjivački pogled na Kinu i Istok.

A da su brojevi veliki - jesu.



Kina - 1.394.015.977

Indija - 1.326.093.247

USA - 327.403.000
tess1 tess1 17:53 13.03.2021

Re: tess1

Neka tvoja bude zadnja. Sve se slažem.

O, čovječe.
shmoo shmoo 17:54 13.03.2021

Re: benedykt

loader
benedykt
solo
Kome vi pojedini ljudi i zašto u stvari prosipate svoje ,,znanje i bisere,, na blogu? Jel ovo neki vid online nastave, lečenje kompleksa zbog neostvarenih ambicija..... otkuda ta potreba? Pritom sve besplatno.
Onaj Shmoo jedini pošteno napiše ponekad da neka ozbiljnija razrada teme mora da mu se plati - pošteno - sve ima svoju cenu.

Hvala vi na pitanju, ja pišem jedino lične zabave radi uz prateće uvedžbavanje pisanija u formi relativno kratkih internet komentara. Takođe, ne znam kako tebi ali IMHO ovo nije videlo bilo kakve ozbiljnije razrade bilo čega, ili ti ga pretežno je maksimalno uprošćeno da ne kažem simplifikovano do krajnjih granica. Eto, nadam se da sam zadovoljio tvoju znatiželju...


"u formi relativno kratkih internet komentara."

To je strahovito bacanje rukavice u lice Shmoovim strpljivim razradama, dugim dodavanjima na stredini i strpljivoj završnici. Uvek igra 90 minuta. To je u proseku strana i po (A4, 12, Times New Roman).






Ти си бооол срца моооог... Шалим се, госпођо, шалим се.


Уосталом, објаснио ти је ту појаву колега Соло:


Uvek igra 90 minuta.



Eeee to je Čukarički mr Loader



Бундес лига Цвајте, брате. Нема милости за противника.







haklberi_tom haklberi_tom 19:13 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

milisav68
apacherosepeacock

Ali, ne znam kako vama (pl.) ali meni jezivo zvuči termin selo od 12M stanovnika (..grad od 112M stanovnika, recimo..)

Ceo (gusto naseljen) kontinent Evropa je samo pola jedne države - Kine, i pola jedne države - Indije.

Ništa protiv Kine i Indije nego brojčano..

To sam ja malo karikiro zapadno potcenjivački pogled na Kinu i Istok.

A da su brojevi veliki - jesu.



Kina - 1.394.015.977

Indija - 1.326.093.247

USA - 327.403.000

O maj Gaš!
Bangladeš po površini nešto manje kao 2 Srbije, a više stanovnika od Rusije!
Jbt!
benedykt benedykt 19:28 13.03.2021

Re: benedykt

solo


Nisi naravno. Naprotiv,recimo Shmoovi ili ,,Benediktovi,, narativi sigurno nisu maksimalno uprošćeni (sad si ih uvredio) a tek Canetovi i da ne nabrajam Freea Milikića , Apostatu i ostale koji se baš trude a i ostavljaju takav utisak. Moguće da nisu u maksimumu ali okarakterisati ih kao ,,simplifikovano do krajnjih granica,, je malo onako....

Naravno sve je stvar subjektivnog dojma.

Pričao sam jedino jedino i samo o svojim komentarima ako smem da primetim, odnosno o svojoj želji da to maksimalno uprostim. Znam da sa strane ume da izgleda kao prvo poglavlje Tihog Dona, ali veruj mi baš se trudim. Mož’ misliti na šta bi tek ličilo da ne ulažem toliki napor na planu simplifikacije...
solo solo 19:34 13.03.2021

Re: benedykt

Pričao sam jedino jedino i samo o svojim komentarima ako smem da primetim, odnosno o svojoj želji da to maksimalno uprostim. Znam da sa strane ume da izgleda kao prvo poglavlje Tihog Dona, ali veruj mi baš se trudim. Mož’ misliti na šta bi tek ličilo da ne ulažem toliki napor na planu simplifikacije...



Milan Novković Milan Novković 20:01 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

haklberi_tom
milisav68
apacherosepeacock

Ali, ne znam kako vama (pl.) ali meni jezivo zvuči termin selo od 12M stanovnika (..grad od 112M stanovnika, recimo..)

Ceo (gusto naseljen) kontinent Evropa je samo pola jedne države - Kine, i pola jedne države - Indije.

Ništa protiv Kine i Indije nego brojčano..

To sam ja malo karikiro zapadno potcenjivački pogled na Kinu i Istok.

A da su brojevi veliki - jesu.



Kina - 1.394.015.977

Indija - 1.326.093.247

USA - 327.403.000

O maj Gaš!
Bangladeš po površini nešto manje kao 2 Srbije, a više stanovnika od Rusije!
Jbt!

Vidi Tajvan (Republic of China u stvari - neće se baš prekosutra vratiti Kini, osim ako se zaratim onda hoće, al vratiće se):

Skoro 2.5 puta manji od Srbije po površini
Skoro 3.5 puta više stanovnika
Skoro 12 puta veći GDP, i nominalni i po kupovnom paritetu

Aj to, al vidi u svojoj industriji - neke od najnaprednijih elektronskih firmi u svetu su tamo


cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:18 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

WTF gosn Cane...!?! Pa što ne kažeš čoveče da ti je Fox News na 24/7 modu


Mladicu - fox ne gledam, rusha ne slusham, ne znam ko je Brian K.
TV retko koristim (osim tennis&nba channel). Pogledam CNN ponekad,, najceshce na nekom aerodromu ili u hotelu.
Svashta neshto/nekog si pobrkao.

Smiri se malo, nemoj da se blamirash tako odjednom, za sve pare. Vidish da su te ovi mangupi i mangupkinje provalili pa ti bushe nove rupe na sve strane.
Toliko si se zajapurio i uspalio da ne znash gde udarash.

benedykt benedykt 20:20 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Ovako, ja ću pomeriti malo kontekst pa ti vidi da li ti odgovara da u njemu pišeš ili ne:

- Paradigma nije primer za ugled, ili model za ugled. Tj reč "model" ne znači model za ugled nego mustra, obrazac uopšte.

- Ne postoji jedna društvena paradigma, tri ili četiri, čak i kad veća grupa ljudi voli tako da ih grupiše, neko više njih i svako može da uvede neku novu, koju drugi mogu prepoznati i priznati, da bi izneo svoje argumente.

- Paradigme i grupe paradigmi ne moraju da budu ortogonalne.

- Ja bih baš voleo da uđeš u "Šumpeterov nastavak date priče" da vidim šta ti pod njom misliš pošto bih i ja mogao da je potegnem ali se plašim da ćemo je opet drugačije "interpreterate" - tj gde ćeš bolji primer od implozije neoliberalnog kapitalizma od US ovih dana, gde se paradigme ne samo pomeraju nego ko da si ih ubacijo u cementni mixer, iako ...

Može biti da si primetio da sam reč παράδειγμα napisao u originalu na grčkom, ili misliš da ja to radim tek tako bezveze. Elem, παράδειγμα potekla od παραδείκνυμι tj παρα + δείκνυμι, a to starogrčko δείκνυμι mu danas dođe δείχνω, pa kad hoćeš nekom nešto da pokažeš a ti kažeš θα σου δειχνω. Prema tome παράδειγμα mu u bukvalnom značenju dođe primer tj model za pokazivanje i izlaganje tj za ugled. Takođe, kada već tako lepo nabacuješ loptu pominjući reč mustra, ona je nama došla od nemačkog das Muster a Nemcima je verovao ili ne došlo iz italijanskog mostrare to jest gle čuda pokazati ili izložiti. Šta da ti kažem gosn Milanče, već bilo kuda a ono Kiki svuda. To je jedan.
Koliko shvatam, do malopre nisi znao šta je uopšte društvena paradigma, onda si pitao pobratima ti Googleta, a sad si odnekle umislio kako ja tvrdim da postoji samo jedna društvena paradigma. Da pomognem gosn Milanče, ima ih kano kusih pasa... Mislim tih nesretnih društvenih paradigmi. E sad, očigledno da ma koliko ja simplifikovao do tebe ne dopire da sam ja još tamo na početku napisao da problem i jeste što nema neke ganz neue društvene paradigme koja može ovoj staroj izlizanoj i globalno sveprisutnoj makar da opepeli što-no-se-kaže. Prema tome dabome, svaka čast braći Kinezima i mudrom im rukovodstvu, i svim tim prelepim i visokim zgradama i čudima koja grade, ali avaj nije u tom grmu sakriven Žele-zeka. To je dva.
Ne plačem ja nad Dekartom, nego primećujem neukog fah-idiota koji je upotrebio Cogito, ergo sum u najtragikomičnijem mogućem obliku. Da pomognem, Dekart je mislio na nešto sasvim deseto ili ti ga da um i mozak ne mogu biti deo iste ontološke supstance, pa je zaključio da nezavisno jedno od drugog postoje res extensa ili ti ga deljiva supstanca koja je nesposobna za razmišljanje i res cogitans tj nedeljiva supstanca sposobna za razmišljanje. Dakle, stavio je on prst na čelo pa rekao sebi da ako je možda i mogao da sumnja u postojanje svog sopstvenog tela i svega što ga okružuje, sama ta činjenica da je sposoban da misli znači da ne može sumnjati u svoje postojanje, inače ne bi postojao entitet koji bi obavljao bilo kakvu introspekciju. U prevodu, Cogito, ergo sum. Da li sad konačno shvataš sav jad i bedu onoga što je Laughlin rekao...?! Pa Dragan Kojić Keba i njegova obrada Paint it, Black, su predivno izvođenje koje je pogodilo samu srž originala u odnosu na to.... To je tri
Što se tiče J IS FOR JUNK ECONOMICS: A Guide To Reality In An Age Of Deception kao i The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West, bez ljutnje ali mene interesuju neke malo ozbiljnije knjige, koje zadiru ipak malčice dublje u problematiku a ne Pol Krejg Roberts i njemu slični. U svakom slučaju hvala na preporuci. Ne zameri ako sam te nečim uvredio, nije bila zla namera veruj mi.

P.S. Slobodno ti kreni sa Šumpeterom, niko sretniji od mene. Sorry, komentar se već malo odužio, pa ko veli da ne preterujem još i sa tim.



Milan Novković Milan Novković 20:23 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

nsarski
maksa83
(£3.99 samo, ja polako sve papirne knjige koje me interesuju zamenjujem elektrnski, da ne gubim pola sata svaki put da nešto nađem kad me ponovo zainteresuje)

Dobro-dobro-dobro kupio sam, mada mene to košta $8.27.

Kako to da sam ja pre 5 minuta platio $8.99? Eh, sirotinjo, uvek plaćaš više.

Kad ste već izmakli svakoj kontroli evo vam jedna tužna poslastica, priča o Zhangu Shouchengu, profesoru fizike sa Stanforda, Laughlinovom prijatelju kod kojeg je često tražio utehu.

On je "izmislio" topološki izolator, iako sam ja davno spominjao ovde Google donosi dosta o potencijalu u elektronici koja bi mogla da u budućnosti baci u senku svu ovu sada - dramatično brža, a istovremeno sa dramatično manjom potrošnjom (treba još dosta vremena)

Njega je Nobelova nagrada zaobišla za života, možda zato što je Kinez, a možda bi ga stigla kasnije da nije otišao u večna lovišta.

On se ubio, neki kažu suicided. Ja verujem više u ovo drugo pošto je istog dana uhapšena ćerka Haveia u Kanadi, a tih dana gorela i jedna zgrada Holanđana, lidera u EUV litografiji (Extreme UV), pa prećeno Tajvancima kako su i jednim i drugim Kinezi prilazili s novcem - po zapadnim "pravilima" igre, ništa skriveno.

Priča je neverovatno tužna projekcija bizarnog sveta gde su na vrhu vlade sa Klintonovima, agencijama tipa FBI i slični, i iako ga nisu optuživali ni za šta kriminalno on je bio one-world mentalitet, ko iz Star Treka i iskreno voleo i Kinu i US, Nemačku (tamo studirao) itd, a počeli da ga provlače kroz blato razne vrhunske budale od lovaca na veštice.

Well worth reading, 15tak minuta, lepo osmišljena priča koja poprilično odmara od naših prečesto i prebrzo potegnutih crno-belih argumenata:

Death of a Quantum Man - Stanford physics professor Zhang Shoucheng, a potential Nobel laureate, was among the first casualties of the U.S.-China trade war. But when the world loses a brilliant scientist, who really wins?


haklberi_tom haklberi_tom 21:27 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
Ovako, ja ću pomeriti malo kontekst pa ti vidi da li ti odgovara da u njemu pišeš ili ne:

- Paradigma nije primer za ugled, ili model za ugled. Tj reč "model" ne znači model za ugled nego mustra, obrazac uopšte.

- Ne postoji jedna društvena paradigma, tri ili četiri, čak i kad veća grupa ljudi voli tako da ih grupiše, neko više njih i svako može da uvede neku novu, koju drugi mogu prepoznati i priznati, da bi izneo svoje argumente.

- Paradigme i grupe paradigmi ne moraju da budu ortogonalne.

- Ja bih baš voleo da uđeš u "Šumpeterov nastavak date priče" da vidim šta ti pod njom misliš pošto bih i ja mogao da je potegnem ali se plašim da ćemo je opet drugačije "interpreterate" - tj gde ćeš bolji primer od implozije neoliberalnog kapitalizma od US ovih dana, gde se paradigme ne samo pomeraju nego ko da si ih ubacijo u cementni mixer, iako ...

Može biti da si primetio da sam reč παράδειγμα napisao u originalu na grčkom, ili misliš da ja to radim tek tako bezveze. Elem, παράδειγμα potekla od παραδείκνυμι tj παρα + δείκνυμι, a to starogrčko δείκνυμι mu danas dođe δείχνω, pa kad hoćeš nekom nešto da pokažeš a ti kažeš θα σου δειχνω. Prema tome παράδειγμα mu u bukvalnom značenju dođe primer tj model za pokazivanje i izlaganje tj za ugled. Takođe, kada već tako lepo nabacuješ loptu pominjući reč mustra, ona je nama došla od nemačkog das Muster a Nemcima je verovao ili ne došlo iz italijanskog mostrare illi gle čuda pokazati ili izložiti. Šta da ti kažem gosn Milanče, već bilo kuda a ono Kiki svuda. To je jedan.
Koliko shvatam, do malopre nisi znao šta je uopšte društvena paradigma, onda si pitao pobratima ti Googleta, a sad si odnekle umislio kako ja tvrdim da postoji samo jedna društvena paradigma. Da pomognem gosn Milanče, ima ih kano kusih pasa... Mislim tih nesretnih društvenih paradigmi. E sad, očigledno da ma koliko ja simplifikovao do tebe ne dopire da sam ja još tamo na početku napisao da problem i jeste što nema neke ganz neue društvene paradigme koja može ovoj staroj izlizanoj i globalno sveprisutnoj makar da opepeli što-no-se-kaže. Prema tome dabome, svaka čast braći Kinezima i mudrom im rukovodstvu, i svim tim prelepim i visokim zgradama i čudima koja grade, ali avaj nije u tom grmu sakriven Žele-zeka. To je dva.
Ne plačem ja nad Dekartom, nego primećujem neukog fah-idiota koji je upotrebio Cogito, ergo sum u najtragikomičnijem mogućem obliku. Da pomognem, Dekart je mislio na nešto sasvim deseto ili ti ga da um i mozak ne mogu biti deo iste ontološke supstance, pa je zaključio da nezavisno jedno od drugog postoje res extensa ili ti ga deljiva supstanca koja je nesposobna za razmišljanje i res cogitans tj nedeljiva supstanca sposobna za razmišljanje. Dakle, stavio je on prst na čelo pa rekao sebi da ako je možda i mogao da sumnja u postojanje svog sopstvenog tela i svega što ga okružuje, sama ta činjenica da je sposoban da misli znači da ne može sumnjati u svoje postojanje, inače ne bi postojao entitet koji bi obavljao bilo kakvu introspekciju. U prevodu, Cogito ergo sum. Da li sad konačno shvataš sav jad i bedu onoga što je Laughlin rekao...?! Pa Dragan Kojić Keba i njegova obrada Paint it, Black, su predivno izvođenje koje je pogodilo samu srž originala u odnosu na to.... To je tri
Što se tiče J IS FOR JUNK ECONOMICS: A Guide To Reality In An Age Of Deception kao i The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West, bez ljutnje ali mene interesuju neke malo ozbiljnije knjige, koje zadiru ipak malčice dublje u problematiku a ne Pol Krejg Roberts i njemu slični. U svakom slučaju hvala na preporuci. Ne zameri ako sam te nečim uvredio, nije bila zla namera veruj mi.

P.S. Slobodno ti kreni sa Šumpeterom, niko sretniji od mene. Sorry, komentar se već malo odužio, pa ko veli da ne preterujem još i sa tim.




Nije lako biti Srbin!
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:39 13.03.2021

Re: benedykt

a tek Canetovi i da ne nabrajam Freea Milikića , Apostatu i ostale koji se baš trude a i ostavljaju takav utisak


Samo jedna mala napomena (ne smeta mi shto me izlistavash ovde) ali moram da te ispravim. Ne trudim se. Trud mi je odvratan. Napor, znoj, rad i sl mi izazivaju muchninu na samu pomisao.
Jedino mesto gde je to prihvatljivo je na terenu (reket, lopta, itd) - bilo gde drugde to je znak prostakluka i peasantry. Divljashtva.
Za Apostatu i ostale koje si izlistao, ne znam - to je njihova stvar, ali - to nije moj cup of tea.
benedykt benedykt 21:58 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

haklberi_tom

Nije lako biti Srbin!

Za sve si ti kriv samo da znaš...
benedykt benedykt 23:27 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

cane.srbljanovic
WTF gosn Cane...!?! Pa što ne kažeš čoveče da ti je Fox News na 24/7 modu


Mladicu - fox ne gledam, rusha ne slusham, ne znam ko je Brian K.
TV retko koristim (osim tennis&nba channel). Pogledam CNN ponekad,, najceshce na nekom aerodromu ili u hotelu.
Svashta neshto/nekog si pobrkao.

Smiri se malo, nemoj da se blamirash tako odjednom, za sve pare. Vidish da su te ovi mangupi i mangupkinje provalili pa ti bushe nove rupe na sve strane.
Toliko si se zajapurio i uspalio da ne znash gde udarash.


Wooooow znači gosn Cane, imaš toliku braću i sestre a da i ne znaš za njih, pa samo ostaje da saznamo odakle si onda došao na te skoro pa ingeniozne ideje o tim zlim marksistima, Antifi & BLM, odnosno DoJ, DoD & DoE?! Mislim ako ne pratiš nikakva dešavanja po medijima, pošto nema se vremena sem ti aerodromi i hoteli, a pri tome se ne trudiš sem ako tu nije neka lopta i neki reket, jer to je kaže veliki gosn Cane znak prostakluka i peasantry, tj divljaštva. Tja, pokušavam da ti kažem još od one priče sa fiksacijom vezanom za pominjanje viskija, da samo šabani pričaju o tome da nisu šabani nego fina gospoda. Neke stvari se prosto rade gosn Cane bez mnogo priče, jer je ista znak da ti je stalo da to pokažeš.
Hvala na pitanju, glede tih mangupa und die mangupkinja, ti i da se sve sapleteš pa upadneš u rupu ne bi bio sposoban da je prepoznaš, a ja se super zabavljam čisto da ti pomognem. Međutim ti polaziš od samog sebe, pa pošto sveukupno umeš da valjaš ona svoja dva izlizana šabanska fazona i tri smaračke lose fore, onda misliš da ako neko napiše nešto duže da je to plod neke silne zanimacije i ogromne želje. Samo se blamiraš po običaju...
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 23:50 13.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Hvala na pitanju, glede tih mangupa und die mangupkinja,

Eh. Izgubio si se potpuno. Razmecesh se kao pijana budala nekim imenima, "kljuchnim rechima", knjigama, trsish se i kurchish... "Ja kad malo popijem, udjem u kafanu, pa razgrnem shtrumfetera, dekarta, Dragana Kojica i onu pitchku Laughlina... pa im se nahebem svega na grchkom, arapskom, nemachkom i maternjem mi - seronjskom".

Seronjo jedan besprizorni. Palanachka prostachino. Ko te je i zashto pravio, pi*da mu ma*terina.
bene_geserit bene_geserit 04:08 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

observacije o kompartmentalizaciji znanja, zabrani znanja kroz sistem patentnih prava i zabranama od strane države uz raznorazne izgovore ... nebitna opaska uz Dekartovu Mislim, dakle postojim ...
Laughlin, Robert B

benedykt
gdin Laughlin u stilu tipičnog fah-idiota shvatio ono legendarno Cogito ergo sum

ti mene razumeš kao što je Laughlin shvatio Dekarta i njegovo Cogito ergo sum

Da li sad konačno shvataš sav jad i bedu onoga što je Laughlin rekao

Samo potpuni idiot može da se uhvati za jednu nebitnu opasku (a iz razloga da bi valjda demonstrirao svoje poznavanje filozofije) i da to ponavlja kao pokvarena ploča a da pri tome o samoj tezi ne kaže ništa.
Da možda je Laughlin upotrebio Dekartovo "Mislim, dakle postojim" na delimično pogrešan način, ali kakve to ima veze sa time što je čovek rekao a sve je apsolutno na mestu.
Patentiranje budalaština i da imaš pristup informacijama na need-to-know bazi imam prilike da gledam svaki dan.
bene_geserit bene_geserit 04:25 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

je Zapad postao globalno sveobuhvatna pojava na planu društvenog modela, pa svi ostali samo prate, prepisuju i kopiraju. ... zašto to sve štuca ...
Dakle koja to društvena paradigma ili ideja stoji iza Kine, i putriJotama srcu drage majčice Rusije...?!? Realno stoji jedno veliko ništa, odnosno to što oni nude jedva i to na silu mogu i u svojoj kući da prodaju. ...
Zapad kakav god da je i dalje ima tu neku izlizanu ideju, odnosno na istu i dalje dobija hearts & minds okolo, plus gomilu najtelentovanijih sa svih strana sveta koji dolaze da zauvek ostanu. ...
Pitanje svih pitanja je ko će pre, tj da li društvena paradigma Zapada ili kineska gola sila na planu ekonomije i svega onoga što je prati, odnosno ako i sutra-prekosutra Kina postane globalna Imperija na šta će sve to tačno da liči. U ovom trenutku Kina živi i umire kopirajući do besvesti, odnosno bukvalno nema ništa što sama pravi a drugi kopiraju, plus naravno proizvodi jer je jeftina radna snaga i dalje dominantna. To prosto ne može da potraje unedogled

Samo što se taj društveni model na zapadu rastače pred našim očima
Ja pre 10 godina nisam nikog čuo da priča kako želi da ode iz USA nazad u Srbiju ili već negde drugde, danas ih čujem koliko hoćeš
Najtalentovaniji i dalje dolaze, nešto manje nego pre, ali dolaze na škole koje su sve više gomila ideološke idonkrinacije a sve manje ono što škole treba da budu

Kina je prošla odavno taj korak gde je samo kopirala, ti baš nemaš uvida u hi-tech.
Jel znaš na primer koliko ima fabrika čipova novije generacije u celom zapadnom sevtu ? Sve što postoji su Intelove fabrike, a oni su zaostali jedno 5 godina, dakle 0. To što se dobar deo dizajna radi na Zapadu (opet od strane uvezenih Azijata) a čipovi štancaju na Tajvanu ne znači ništa, samo je jedan ne previše veliki korak do toga da poznavanje cele tehnologije nestane po zapadnim zemljama.
nsarski nsarski 07:39 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

Najtalentovaniji i dalje dolaze, nešto manje nego pre, ali dolaze na škole koje su sve više gomila ideološke idonkrinacije a sve manje ono što škole treba da budu

Kina je prošla odavno taj korak gde je samo kopirala, ti baš nemaš uvida u hi-tech.


Moja starija ćerka je bila postdiplomac na prestižnom građevinskom fakultetu (structural engineering). Od oko 30 studenata, ona je bila jedino žensko, i jedini Amerikanac. Ostali su bili iz Azije, mahom Kinezi. Na kraju studija, svi Kinezi su otišli u Kinu. A za nju posla na sve strane, čak i sada sa ovim virusom.

Jebiga, građevinski fakultet je težak, i mnogo je lakše učiti Gender studies, Racial sensitivity i sličan bulšit Studies. Kod Amera se te hard sciences još drže na visokom nivou, ali ne bih se zgranuo ako i kod njih počnu da uvode Marksizam, pardon, Social Inclusion Studies kao obavezan predmet.
benedykt benedykt 07:48 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

cane.srbljanovic
Hvala na pitanju, glede tih mangupa und die mangupkinja,

Eh. Izgubio si se potpuno. Razmecesh se kao pijana budala nekim imenima, "kljuchnim rechima", knjigama, trsish se i kurchish... "Ja kad malo popijem, udjem u kafanu, pa razgrnem shtrumfetera, dekarta, Dragana Kojica i onu pitchku Laughlina... pa im se nahebem svega na grchkom, arapskom, nemachkom i maternjem mi - seronjskom".

Seronjo jedan besprizorni. Palanachka prostachino. Ko te je i zashto pravio, pi*da mu ma*terina.

Opet ta fiksacija fekalijama dobri moj gosn Cane, opet ta psihološka projekcija sa palanačkom prostačinom uz sve taj selo-veselo prostački vokabular. Da ti pomognem κακομοιρουλη μου, to moje kao razmetanje koje tebi neukom čobaninu bode oči je brutalno simplifikovanje najosnovnijeg što je bukvalno svako i to još davnih dana da kao pesmicu nauči, mislim ako uopšte ima nameru da se uključi u ovakvu nekakvu raspravu. E sad, generalno volim da onako iz čistog zezanja žongliram sa rečima i raznim jezicima jer me to užasno zabavlja, nešto kao igranje Sudoku samo dok pišem komentar. Znaš kako kažu, ako ne možeš sebe samog da zabaviš, neće to onda moći niti iko drugi.
Eh da, ako misliš da sam ja odgovarao bilo šta Haklberi Finu kada me je kao pitao a šta je društvena paradigma, onda si gluplji nego što sam mislio. Iskoristiš tako komentar mangupa koji bi kao da te gasira da bi odgovorio nekom drugom.
benedykt benedykt 07:54 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

bene_geserit

Samo potpuni idiot može da se uhvati za jednu nebitnu opasku (a iz razloga da bi valjda demonstrirao svoje poznavanje filozofije) i da to ponavlja kao pokvarena ploča a da pri tome o samoj tezi ne kaže ništa.
Da možda je Laughlin upotrebio Dekartovo "Mislim, dakle postojim" na delimično pogrešan način, ali kakve to ima veze sa time što je čovek rekao a sve je apsolutno na mestu.
Patentiranje budalaština i da imaš pristup informacijama na need-to-know bazi imam prilike da gledam svaki dan.

Pod jedan upotrebio je na potpuno pogrešan način, pod dva nisam se niti jednog trenutka dotakao bilo čega o čemu je pisao, niti bilo šta rekao o istom. Zašto je on imao potrebu da se uhvati za Dekarta, zašto makar nije proučio najosnovnije ako je već želeo da se pozove na njega, zaista nemam pojma. Znam samo da to (barem meni) bode oči a priloženi pasus mu (sem toga) uopšte nije loš, daleko od toga da budem iskren.
benedykt benedykt 08:01 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

nsarski
Najtalentovaniji i dalje dolaze, nešto manje nego pre, ali dolaze na škole koje su sve više gomila ideološke idonkrinacije a sve manje ono što škole treba da budu

Kina je prošla odavno taj korak gde je samo kopirala, ti baš nemaš uvida u hi-tech.


Moja starija ćerka je bila postdiplomac na prestižnom građevinskom fakultetu (structural engineering). Od oko 30 studenata, ona je bila jedino žensko, i jedini Amerikanac. Ostali su bili iz Azije, mahom Kinezi. Na kraju studija, svi Kinezi su otišli u Kinu. A za nju posla na sve strane, čak i sada sa ovim virusom.

Jebiga, građevinski fakultet je težak, i mnogo je lakše učiti Gender studies, Racial sensitivity i sličan bulšit Studies. Kod Amera se te hard sciences još drže na visokom nivou, ali ne bih se zgranuo ako i kod njih počnu da uvode Marksizam, pardon, Social Inclusion Studies kao obavezan predmet.

Nažalost u pravu si, nisam se dotakao tog dela i zato namerno nisam pominjao Kineze kao one koji dolaze, jer je situacija upravo takva kakvu je ti opisuješ. Takođe, nemoj molim te nsarski o marksizmu, tamo gde ga zaista nema. Pusti sad to ili nazivaj stvari pravim imenima, jer šta god ono što ti toliko bode oči bilo, marksizam sigurno nije. Inače, realno me, čisto da ne bude nesporazuma, baš zabole briga za marksizam kao ideologiju kojoj su sva rešenja problema (koje doduše ume dobro da opisuje i kritikuje) katastrofalna.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 08:15 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
cane.srbljanovic
Hvala na pitanju, glede tih mangupa und die mangupkinja,

Eh. Izgubio si se potpuno. Razmecesh se kao pijana budala nekim imenima, "kljuchnim rechima", knjigama, trsish se i kurchish... "Ja kad malo popijem, udjem u kafanu, pa razgrnem shtrumfetera, dekarta, Dragana Kojica i onu pitchku Laughlina... pa im se nahebem svega na grchkom, arapskom, nemachkom i maternjem mi - seronjskom".

Seronjo jedan besprizorni. Palanachka prostachino. Ko te je i zashto pravio, pi*da mu ma*terina.

Opet ta fiksacija fekalijama dobri moj gosn Cane, opet ta psihološka projekcija sa palanačkom prostačinom uz sve taj selo-veselo prostački vokabular. Da ti pomognem κακομοιρουλη μου, to moje kao razmetanje koje tebi neukom čobaninu bode oči je brutalno simplifikovanje najosnovnijeg što je bukvalno svako i to još davnih dana da kao pesmicu nauči, mislim ako uopšte ima nameru da se uključi u ovakvu nekakvu raspravu. E sad, generalno volim da onako iz čistog zezanja žongliram sa rečima i raznim jezicima jer me to užasno zabavlja, nešto kao igranje Sudoku samo dok pišem komentar. Znaš kako kažu, ako ne možeš sebe samog da zabaviš, neće to onda moći niti iko drugi.
Eh da, ako misliš da sam ja odgovarao bilo šta Haklberi Finu kada me je kao pitao a šta je društvena paradigma, onda si gluplji nego što sam mislio. Iskoristiš tako komentar mangupa koji bi kao da te gasira da bi odgovorio nekom drugom.


"Fiksacija fekalijama"?

Pridajesh sebi previshe vaznosti.


"...ako ne možeš sebe samog da zabaviš..."

Samo ti samog sebe zabavljaj, pa promeni ruku. Ali nemoj ovde i pred ljudima - nepristojno je a i malo je odvratno.


"...odgovarao bilo šta Haklberi Finu kada me je kao pitao a šta je društvena paradigma..."

Bilo bi dobro da to sa njim raspravish (niti sam primetio, niti me interesuje, zashto se meni zalish?) - a ne da se vadish ko piz*a na njega i njegovo pitanje. Ako te je pitao, odgovori mu - ili ne. Ali nemoj da se krijesh iza njega kao piz*a.

Shto, ruku na srce, i jesi. Mala, palanachka, brbljiva piz*a.
benedykt benedykt 08:38 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

bene_geserit

Samo što se taj društveni model na zapadu rastače pred našim očima
Ja pre 10 godina nisam nikog čuo da priča kako želi da ode iz USA nazad u Srbiju ili već negde drugde, danas ih čujem koliko hoćeš
Najtalentovaniji i dalje dolaze, nešto manje nego pre, ali dolaze na škole koje su sve više gomila ideološke idonkrinacije a sve manje ono što škole treba da budu

Kina je prošla odavno taj korak gde je samo kopirala, ti baš nemaš uvida u hi-tech.
Jel znaš na primer koliko ima fabrika čipova novije generacije u celom zapadnom sevtu ? Sve što postoji su Intelove fabrike, a oni su zaostali jedno 5 godina, dakle 0. To što se dobar deo dizajna radi na Zapadu (opet od strane uvezenih Azijata) a čipovi štancaju na Tajvanu ne znači ništa, samo je jedan ne previše veliki korak do toga da poznavanje cele tehnologije nestane po zapadnim zemljama.

Potpuno tačno da se taj model rastače odnosno štuca kao što rekoh, samo nisam prosto želeo da se zavlačim u meandre. Puno je razloga za to, Zapad odavno štanca jedan te isti model nečega čemu je već odavno isteklo vreme, pokušava nešto da se prilagodi ali sve je to nešto traljavo, međutim problem svih problema je što nema onog novog modela od nekog drugog.
Što se tiče čipova novije generacije, Kinezi i dalje samo kopiraju a ako nisi znao Apple je sa M1 čipom, inače na brzinu sklepanim čisto da pokažu šta mogu, oduvao celu x86 praistorijsku arhitekturu i ostavio kompletnu konkurenciju u prašini. Nije ga dizajnirao nikakav Azijat već legenda koja hoda Jony Srouji inače Izraelac. Tako da sve što radi npr Huawei je da brutalno kopira, tj krenuli su stopama Samsunga i popeli se na copycat tron. Sve u svemu, Kinezi i dalje samo kopiraju i zato sam pomenuo Kondratijeva tj Šumpeterovu verziju ili ti razradu njegovih ciklusa. Jer bez tog der Unternehmergeist koji će osmisliti neuer Kombinationen nema uzlazne krive u ciklusu, nema schöpferischen Zerstörung tj kreativne destrukcije kada novo zamenjuje staro, jer Kinezi uvek izigravaju kako to on kaže onaj roj imitatora koji samo kopira.
Njihov model se barem trenutno zasniva na postavkama koje će od njih a sve zahvaljući gluposti drugih koja je pohlepne provinijencije, napraviti novu globalnu Imperiju. Dakle, ja to ne sporim kada je ekonomski deo u pitanju, samo da bi to i ostali oni moraju nešto da promene jer će tim putem iseći granu na kojoj sami sede, tj ubiće kao tumor domaćina od koga (trenutno) žive. Ne znam, možda koliko sutra krenu da osmišljavaju genijalne stvari koje će drugi kopirati, ali za sada to ne rade u iole značajnijoj meri.
haklberi_tom haklberi_tom 08:42 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
bene_geserit

Samo što se taj društveni model na zapadu rastače pred našim očima
Ja pre 10 godina nisam nikog čuo da priča kako želi da ode iz USA nazad u Srbiju ili već negde drugde, danas ih čujem koliko hoćeš
Najtalentovaniji i dalje dolaze, nešto manje nego pre, ali dolaze na škole koje su sve više gomila ideološke idonkrinacije a sve manje ono što škole treba da budu

Kina je prošla odavno taj korak gde je samo kopirala, ti baš nemaš uvida u hi-tech.
Jel znaš na primer koliko ima fabrika čipova novije generacije u celom zapadnom sevtu ? Sve što postoji su Intelove fabrike, a oni su zaostali jedno 5 godina, dakle 0. To što se dobar deo dizajna radi na Zapadu (opet od strane uvezenih Azijata) a čipovi štancaju na Tajvanu ne znači ništa, samo je jedan ne previše veliki korak do toga da poznavanje cele tehnologije nestane po zapadnim zemljama.

Potpuno tačno da se taj model rastače odnosno štuca kao što rekoh, samo nisam prosto želeo da se zavlačim u meandre. Puno je razloga za to, Zapad odavno štanca jedan te isti model nečega čemu je već odavno isteklo vreme, pokušava nešto da se prilagodi ali sve je to nešto traljavo, međutim problem svih problema je što nema onog novog modela od nekog drugog.
Što se tiče čipova novije generacije, Kinezi i dalje samo kopiraju a ako nisi znao Apple je sa M1 čipom, inače na brzinu sklepanim čisto da pokažu šta mogu, oduvao celu x86 praistorijsku arhitekturu i ostavio kompletnu konkurenciju u prašini. Nije ga inače dizajnirao nikakav Azijat već legenda koja hoda Jony Srouji inače Izraelac. Tako da sve što radi npr Huawei je da brutalno kopira, tj krenuli su stopama Samsunga i popeli se na copycat tron. Sve u svemu, Kinezi i dalje samo kopiraju i zato sam pomenuo Kondratijeva tj Šumpeterovu verziju ili ti razradu njegovih ciklusa. Jer bez tog der Unternehmergeist koji će osmisliti neuer Kombinationen nema uzlazne krive u ciklusu, nema kako on to kaže schöpferischen Zerstörung tj kreativne destrukcije kada novo zamenjuje staro. Kinezi uvek izigravaju onaj roj imitatora koji samo kopira i to je ono o čemu ja pričam. Njihov model se barem trenutno zasniva na postavkama koje će od njih a sve zahvaljući gluposti drugih koja je pohlepne provinijencije, napraviti novu globalnu Imperiju. Dakle, ja to ne sporim kada je ekonomski deo u pitanju, samo da bi to i ostali oni moraju nešto da promene jer će tim putem iseći granu na kojoj sami sede, tj ubiće kao tumor domaćina od koga (trenutno) žive. Ne znam, možda koliko sutra krenu da osmišljavaju genijalne stvari koje će drugi kopirati, ali za sada to ne rade u iole značajnijoj meri.

Nisam siguran da Kinezi samo kopiraju!
Bio bih oprezniji pri izricanju takvih iskaza.
benedykt benedykt 08:57 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

cane.srbljanovic


"Fiksacija fekalijama"?

Pridajesh sebi previshe vaznosti.


"...ako ne možeš sebe samog da zabaviš..."

Samo ti samog sebe zabavljaj, pa promeni ruku. Ali nemoj ovde i pred ljudima - nepristojno je a i malo je odvratno.


"...odgovarao bilo šta Haklberi Finu kada me je kao pitao a šta je društvena paradigma..."

Bilo bi dobro da to sa njim raspravish (niti sam primetio, niti me interesuje, zashto se meni zalish?) - a ne da se vadish ko piz*a na njega i njegovo pitanje. Ako te je pitao, odgovori mu - ili ne. Ali nemoj da se krijesh iza njega kao piz*a.

Shto, ruku na srce, i jesi. Mala, palanachka, brbljiva piz*a.

Opet gosn Cane ta već odavno potrošena i izlizana psihološka projekcija sa nekakvom palankom, opet taj kulovsko-dripački vokabular. Šta da ti kažem gosn Cane, ne zabavljamo se svi na isti način, a za Haklberija ti objašnjavam pošto si činimske umislio da se ja primam na ta sitna podbadanja i provakacije pa nešto laprdaš o nekom kao zajapurivanju i uspaljivanju. Eh da, kapiram da si posle one prošle lopatica & bager varijante, pun nekih negativnih emocija ali samo se bezveze dublje zakopavaš. Pobogu gosn Cane pa do kraja Univerzuma da se dopisujemo ti ćeš da se do besvesti ponavljaš sa te svoje dve mož’ biti i čitave tri smaračko šabanske fore uz naravno taj obavezni sastav selo-veselo psovki za poneti. Kako smo ono naučili...?! Samokontrola i samopouzdanje...
benedykt benedykt 09:02 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

haklberi_tom

Nisam siguran da Kinezi samo kopiraju!
Bio bih oprezniji pri izricanju takvih iskaza.

Kanda što rekoh i gazda Canetu, onaj kao duži odgovor kao fol tebi je bio u suštini odgovor gosn Milančetu, koji je stoga u istom bio i spomenut. Sorry, znam da si se smejao ali je zadovoljstvo uz prateći osmeh ipak bilo samo moje. Ko veli, vidi kako mi samo lepo nabacuju lopte a da i nisu svesni. Tako da ne primaj se za bezveze, pošto sam pre nego što sam se vratio ovde proveo godine raspravljajući se sa likovima kojima možeš cipele da čistiš na planu dobacivanja i podbadanja.
haklberi_tom haklberi_tom 10:20 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
haklberi_tom

Nisam siguran da Kinezi samo kopiraju!
Bio bih oprezniji pri izricanju takvih iskaza.

Kanda što rekoh i gazda Canetu, onaj kao duži odgovor kao fol tebi je bio u suštini odgovor gosn Milančetu, koji je stoga u istom bio i spomenut. Sorry, znam da si se smejao ali je zadovoljstvo uz prateći osmeh ipak bilo samo moje. Ko veli, vidi kako mi samo lepo nabacuju lopte a da i nisu svesni. Tako da ne primaj se za bezveze, pošto sam pre nego što sam se vratio ovde proveo godine raspravljajući se sa likovima kojima možeš cipele da čistiš na planu dobacivanja i podbadanja.

Iskusno!
Milan Novković Milan Novković 10:21 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

bene_geserit
observacije o kompartmentalizaciji znanja, zabrani znanja kroz sistem patentnih prava i zabranama od strane države uz raznorazne izgovore ... nebitna opaska uz Dekartovu Mislim, dakle postojim ...
Laughlin, Robert B

benedykt
gdin Laughlin u stilu tipičnog fah-idiota shvatio ono legendarno Cogito ergo sum

ti mene razumeš kao što je Laughlin shvatio Dekarta i njegovo Cogito ergo sum

Da li sad konačno shvataš sav jad i bedu onoga što je Laughlin rekao

Samo potpuni idiot može da se uhvati za jednu nebitnu opasku (a iz razloga da bi valjda demonstrirao svoje poznavanje filozofije) i da to ponavlja kao pokvarena ploča a da pri tome o samoj tezi ne kaže ništa.
Da možda je Laughlin upotrebio Dekartovo "Mislim, dakle postojim" na delimično pogrešan način, ali kakve to ima veze sa time što je čovek rekao a sve je apsolutno na mestu.
Patentiranje budalaština i da imaš pristup informacijama na need-to-know bazi imam prilike da gledam svaki dan.

Nije naš novi blogo-drugar na ti ni sa filozofijom, pogotovo ne sa Dekartom, niti je Laughlin nešto iole pogrešno uradio na ovom mestu - ne daj da te zbuni njegovo frljanje vlastitim imenicama, ponekim odnosom koji nije baš potpuno ukapirao i agresijom, ti to mnogo bolje kapiraš od njega i tamo gde su ti samo intuicija i ad-hoc razmišljanje na raspolaganju.

Al da mu ne odgovaram indirektno ovde kod tebe ...
Milan Novković Milan Novković 11:46 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

benedykt
haklberi_tom

Nisam siguran da Kinezi samo kopiraju!
Bio bih oprezniji pri izricanju takvih iskaza.

Kanda što rekoh i gazda Canetu, onaj kao duži odgovor kao fol tebi je bio u suštini odgovor gosn Milančetu, koji je stoga u istom bio i spomenut. Sorry, znam da si se smejao ali je zadovoljstvo uz prateći osmeh ipak bilo samo moje. Ko veli, vidi kako mi samo lepo nabacuju lopte a da i nisu svesni. Tako da ne primaj se za bezveze, pošto sam pre nego što sam se vratio ovde proveo godine raspravljajući se sa likovima kojima možeš cipele da čistiš na planu dobacivanja i podbadanja.

Ti si odgovorio, sad na više mesta, sledeće:

1. Da sam ne znaš dobro definiciju reči paradigma, pa tako ni iole šire značenje pošto bi onda znao definiciju, pa bi imao manje krut stav po pitanju tekućih paradigm shifts čak i ako nisi dobro.

2. Počevši od prvog komentara ja sam se ogradio rečima "...Ne znam šta si ovde mislio...", kako si potegao paradigmu Kine, pa Zapada, kao jedninu. Tu si pokazao, iako si blago krenuo, da si frenetično agresivan u iracionalnosti i nesvesosti svog neznanja pošto si počeo potezati definicije da bi na kraju optužio mene kako ih Guglujem dok si ih, isto tako, frenetično guglovao sam. Ja, kao i armija programera, iako ne svi, ne moramo da guglujemo definicije reči tipa paradigma (programski jezici su dosta paradigmatični pa brzo u karijeri naletimo i na reč i na njenu upotrebu kod već prvih rasprava i navijanja na tu temu)

3. Pa si odgovorio da ne znaš šta znači reč "model" ni na engleskom ni na srpskom pošto si sugerisao da ti misliš kako je to, obavezno, i dobar uzor, a nije - igrom slučaja još više programera zna šta je model, to danas skoro svi znaju, i modeli pa design patterns im već na nos izlaze (tvoje potezanje geneze reči od grčkog je isto deo frenetičnog guglovanja, bez očigledne potrebe i ne znači ništa.

4. Kod Dekartovog "ontološkog dualizma" si odgovorio da ovako voliš da potegneš zvučne reči pa kobajagi "potegneš" "veliki" argument ni iz čega, čisto frljanje sa nesvesnim očekivanjem da ćeš impresionirati one koje to nije interesovalo ni do prelistavanja, zato što slobodno vreme ulažu u nešto drugo - to tvoje potezanje nema nikakve veze sa diskusijom ovde, Laughlinovom upotrebom i on ama baš ništa pogrešno nije uradio. Zmisli, Bene ti je to inteligentnije intuitivno shvatio nego ti sa kobajagi nekom sugerisanom načitanošću. Plus, teško da ti iole kapiraš Dekarta, pa dalje pojmove, ti teško da kapiraš šta je reč "meditacija" onomad značila, pa danas, pa varijante na temu danas kod Laughlina i sličnih, inženjera, Zen budista i sličnog (po meni je opštiji princip, iako ne mora da znači, to da ljudi koji dublje i ozbiljnije razumeju neki pojam ne moraju da potežu etimologije reči, nego su opušteniji. Ovo je čak širi princip, evo primera na našem blogokolegi Srkiju P (on je simpa lik koji je žilav i ume da uzvrati udarac, pa ne brinem) - on nam nikad neće lupati šamare ako se frljamo na EM, GHz elektronsku foru, outdoor aktivnosti i slično, pošto je veliki stručnjak, nego će nam strpljivo i drugarski pojasniti, a potrebu za pesničenjem upražnjava na teme koje slabije poznaje, i ne ostaje dužan Samo teške amaterčine, koje se prodaju kao stručnjaci, lupaju šamare na sve strane na teme gde se prodaju kao stručnjaci.

5. Odgovorio si nam da pomeraš stavove brzo bez eksplicitnog priznanja često kako ti se suprotstavi sa kvalitetnijim znanjem/informacijama.

6. Nači knjiga: "Descartes' Error: Emotion, Reason, and the Human Brain is a 1994 book by neurologist António Damásio" (iskopirao naslov posle guglovanja, ali je imam u štampanoj verziji od kad je izdata u UK, pa u Kindle verziji pošto je ponekad prelistam ponovo na mestima - samo kažeš pošto ti nezajažljivo lepiš te "plitko guglovanje" nalepnice drugima, bez pokrića, dok očigledno sam frenetično tiho gugluješ a pozivaš se na tezvučne lične i nelične imenice. Otkud knjiga:

Zato što si nam odgovorio da ne umeš da čitaš i razmišljaš. Evo kako:

- Ne uči se klasična mehanika bolje čitanjem originalnog Njutnovog pisanja na latinskom. To je priprosto pisanje ako se poredi kvalitet u "apsolutnom" smislu čak i sa danas prosečnim asistentom na univerzitetu bilo koje zemlje trećeg sveta. Njutvnov genije nije u onome što je napisano, nego kada je napisano, kakva je bila civilizacijska kumulativa tada. Njegov genije je u produbljivanju znanja, ne njegovom bezvremenskom dokumentovanju.

Tako, i iako je ovo sveže, nije ni vek prošao, možeš ti da naučiš Šumpeterovo pisanje napamet, ali ti nama odgovaraš da ti to nikad nećeš ukapirati kao Bene, na primer, sa tekućim "pristupom" čitanju i učenju, čak i ako ni on ne čita PCR ili Hudsonove knjige, pošto on zastane ponekad i pročita im članke, al s razumevanjem, povrh već tekućeg razboritog znanja za nekoga ko to radi u slobodno vreme.

Ja sam tone knjiga iz filozofije pročitao, većinu napisali velikani, gde mi se nešto bolje razumevanj eprečesto uvezalo i sleglo tek kad mi je neki obsukrni lik, sa manje poznate institucije, pojasnio, često u kratkom članku. A, bez da se prisećam, skoro sam siguran da sam mnogo stvari bolje po prvi put shvatio i naučio iz takvog pisanja nego da sam, ili i ako sam, kasnije pročitao knjige genijalaca o kolija je članak bio.

Nazad do Antonio Damasija i Dekartove Greške - on, na primer, na prvi pogled malo više greši interpretirajući Dekarta, a jedan je od najvećih neurologa danas. Na drugi pogled - ne greši ni on ništa, to što oni koriste se u drami, npr, zove (ovo mi simpa primer sada, ima i boljih) "plot device".

Eto, simples, provokativan odgovor na provokaciju, klasično pesničenje bez loše namere u crno-belom smislu, i bez zlopamćenja


solo solo 12:33 14.03.2021

Re: Filozofi gdje ste da ste

Ja sam tone knjiga iz filozofije pročitao, većinu napisali velikani,


I Milanče na kraju toga puta i znanja imaš li odgovor šta je suština tvoga života (i kolektivnog općenito)?

Produžiti vrstu?

Jbg to smo znali i bez tona knjiga - use, nase i podase.

Šteta utrošenog vremena.

M'da ok,vredi pokušati po metodologiji ,,vsak kmet ima svojo veselico,,

maksa83 maksa83 12:35 14.03.2021

Re: Informatičari gdje ste da ste

a ako nisi znao Apple je sa M1 čipom, inače na brzinu sklepanim čisto da pokažu šta mogu

Pa nije baš na brzinu sklepan, drljaju oni te RISC-ove još od prvog ajFona, dakle već još malo pa 15 godina. Za A12 pričaju da je desktop grade već godinama ali im se verovalo sa dignutom obrvom.

Ne rade oni ništa na brzaka nego pod teškom omertom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana