Gost autor| Istorija| Muzika

Od Yu do ex-Yu

Srđan Mitrović RSS / 14.05.2008. u 18:16

28830.jpgili Sve šta treba da znate o Evroviziji 7. U prošlom postu ste mogli pročitati o Jugoslaviji od 1961 do 1976. Sledi sedmi deo teksta Željka Jankova o Evroviziji.

JUGOSLAVIJA 1981-1992

Da su Jugosloveni ozbiljno shvatili povratak na «Eurosong» svedoči i činjenica što su se na nacionalnoj selekciji 1981. u Beogradu pojavili: Maja Odžaklijevska, Slađana Milošević, Dejan Petković, Novi fosili, Srebrna krila... Pobedu je odneo tada izuzetno popularni Bosanac, Seid Memić-Vajta sa kompozicijom «Lejla». Nažalost, on je nastavio neslavnu tradiciju svojih prethodnika plasiravši se u donjem delu tabele. Mršavim rezultatom (14. mesto) se iz Herogejta 1982. vratio trio Aska sa melodijom Aleksandra Sanje Ilića, «Halo, halo».

Tek je 1983. godina čitavoj naciji vratila veru da neki bolji evrovizijski dani za Jugoslaviju dolaze. Te godine je izbila čitava polemika što u Minhen nisu otišle tada najveća folk diva, Lepa Brena i numera Kornelija Kovača «Sitnije Cile, sitnije». Umesto Brene pravo da zastupa SFRJE je izborio malo poznati, Daniel Popović sa melodijom «Džuli». Pre takmičenja bilo je dosta kritičara koji su smatrali da jugoslovenska muzika može da se predstavi i nečim boljim od jedne «kaubojske» pesme. Već posle prvih ovacija publike nakon Danielovog nastupa kome su svesrdno doprinele sestre Barudžija kao prateći vokali, porasle su nade da će se Jugosloveni dobro plasirati. Krajnji rezultat je bio 4. mesto, a «Džuli» je postala najslušanjija melodija sa «Evrovizije '83» u čitavoj Evropi. Zbijala se šala kako je Daniel prodao u svojoj zemlji više albuma sa ovom pesmom nego što je u celoj Jugoslaviji tada bilo gramofona.

Uspeh se nažalost nije ponovio godinu dana kasnije. Jedna od takmičarskih numera na nacionalnom izboru u Prištini je bila i «Negde izvan planeta» u izvedbi Slađane Milošević i Dade Topića. I danas ova pesma spada u pravi evrgreen ex-yu muzike. Žiri je imao više sluha za Vladu Kalembera i Izoldu Barudžiju i izabrao da u Luksemburg ode «Ljubavna priča broj 1», docnije preimenovana u nesto internacionalnije «Ciao amore». Završili su na pretposlednjem mestu, ostavivši jedino Austrijance iza sebe.

Posle pauze 1985. godine jer se «Evrovizija» održavala tačno na petogodišnjicu smrti Predsednika Tita, u Bergenu je 1986. jugoslovenske boje branila atraktivna Splićanka Doris Dragović sa kompozicijom Zrinka Tutića «Željo moja». Iako se plasirala u sredini, ova pesma je bila odskočna daska u karijeri pevačice, a i danas važi za jednu od najpopularnijih melodija sa «Eurosonga» u celoj bivšoj Jugoslaviji.

U periodu od 1987. do 1989. godine, autor jugoslovenskih kompozicija je bio Rajko Dujmić, a svaka od njih se plasirala izuzetno visoko. Prvo su Novi Fosili u Briselu 1987. izveli «Ja sam za ples» i završili na 4. poziciji, zatim su u Dablinu naredne godine pesma «Mangup» i Srebrna krila bili šesti, da bi se najzad 1989. dogodio trijumf. Zadarska grupa Riva je bez puno pompe ispraćena na takmičenje, a pesma u kojoj se pominju Šopen, Mocart i List nije važila za favorita. Međutim u moru vrlo sporih i bledih melodija koje su te večeri preovlađivale u Lozani, mladi Zadrani su delovali među najsvežijima i na kraju se okitili pobedom, dok je pesma «Rock me», bar što se plasmana tiče postala i najvećim jugoslovenskim evrovizijskim uspehom. Sastav Riva se vrlo brzo raspao, njegova vokalna solistkinja Emilija Kokić je nastavila solidnu solo karijeru, a pobednička kompozicija nije doživela naročitu slavu čak ni u zemlji, a pogotovo ne u inostranstvu.

Kako je sledeće takmičenje bilo u Zagrebu, nacija je stala iza nove miljenice publike, Tatjane Matijas-Tajči i Tutićeve vesele melodije «Hajde da ludujemo». Pesma je vrlo brzo postala veliki hit, a na «Evroviziji» stigla do sedmog mesta, a te godine je pobedu slavio čuveni italijanski pevač Toto Cutugno.

Na poslednje dve «Evrovizije» na kojima je Jugoslavija nastupala zemlju su predstavljali izvođači iz Srbije. U Rim je 1991. godine otišla izuzetno popularna Bebi Dol sa pesmom «Brazil». Već na domaćem izboru u Sarajevu pokazalo se do koje mere su zaoštreni međurepublički odnosi u državi. Bebi Dol su otvoreno podržavali žiriji iz Srbije sa obe pokrajine, kao i Crne Gore, dok su članovi žirija iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske favorizovali Daniela i pesmu «Ma daj obuci levisice». Bebi Dol je pobedila sa dva poena razlike i otišla u Italiju gde je dobila samo jedan poen od malteškog žirija plasiravši se na pretposlednje mesto. Još jednom su samo Austrijanci bili slabije ocenjeni od Jugoslovena.



Poslednji jugoslovenski izbor za «Evroviziju» održan je u Beogradu krajem marta 1992. Zemlja se praktično već raspala, a Slovenci, Hrvati i Makedonci koji su već ranije proglasili nezavisnost nisu ni poslali predstavnike, pa je u konkurenciji pevača iz BiH, Srbije i Crne Gore pobedila Extra Nena i balada Radeta Radivojevića «Ljubim te pesmama». Nedelju dana nakon toga izbio je rat u Bosni i Hercegovini a neposrdno pre održavanja «Evrovizije '92» u Malmeu zemlja koju su sačinjavale samo Srbija i Crna Gora je postala SR Jugoslavija. Mnogi stručnjaci i dobri poznavaoci «Eurosonga» ocenjuju ovo poslednje učesće Jugoslavije i najglamuroznijim, a Nenin plasman na 13. mesto u konkurenciji 23 kompozicije većina ne gleda kao neuspeh, naročito ako se uzmu u obzir sve političke okolnosti od rata u Bosni do međunarodnih sankcija.



EX-YU NA «EUROSONGU»

Već od 1993. godine Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nastupaju na «Pesmi Evrovizije» kao samostalne države, Makedonija se festivalu priključuje koju godinu kasnije dok ce Srbija i Crna Gora morati da čekaju do 2004. godine kad će im biti omogućen povratak na festival. Četiri bivše jugoslovenske republike su nastavile da šalju, proverena imena na evrovizijsko takmičenje a Hrvatska je u tome bila nešto uspešnija od ostalih. Za nju su tako između ostalih nastupali: Toni Cetinski, Magazin, Maja Blagdan, Danijela Martinović, Doris Dragović, Goran Karan, Vesna Pisarović, Vanna, Ivan Mikulić, Boris Novković, Severina, Dado Topić... BiH su predstavljali i: Davor Popović, Dino Merlin, Maja Tatić, Deen, Feminem, Hari Mata Hari... Boje Makedonije su branili: Vlado Janevski, Karolina Goceva, Toše Proeski, Martin Vučić, a Slovenije: Darja Svajger, Tanja Ribić, Nusa Derenda, trio Sestre, Karmen Stavec...

U SUTRAŠNJEM, POSLEDNJEM POSTU, MOŽETE PROČITATI O POVRATKU SRBIJE I BEOGRADU 2008.

ARHIVA:

1. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O EVROVIZIJI

2. OD KLIFA RIČARDA DO DANE INTERNACIONAL

3. OD PLAKARA DO KUĆE

4. OD JEZIKA DO VODITELJA

5. OD ABBE DO PROŠIRENJA

6. JUGOSLAVIJA 1961 - 1976.

 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 19:33 14.05.2008

nesreća u sreći

bila je pozicija mlađahne Tajči - s obzirom da smo te godine bili domaćini - pošto je to - po mom skromnom mišljenju - naša najbolja pesma & nastup za Eurosong, ever
...ali - grom ne udara dva puta u isto mesto
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:51 14.05.2008

Re: nesreća u sreći

..ali - grom ne udara dva puta u isto mesto

bogami udara, ima primera.
a ko zna, možda i ove godine. Eurosong is here to stay!
Mairosu Mairosu 19:39 14.05.2008

Danijel

Album koji je Danijel izdao po uspehu Dzuli je tek bio spektakl. "Djeni nosi ketjke, djeni ljubi detjke", "nok-aut, nok-aut, tvoja ljubav baca me u aut" (tako nekako), kakve pesme covece !

Secam se da sam pitao koga god stigoh sta su, k vragu, "ketjke"...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:50 14.05.2008

Re: Danijel

"ketjke"..

I šta je to na kraju?
Unfuckable Unfuckable 20:01 14.05.2008

Re: Danijel

keČke
kikice
"Đeni nosi kečke
Đeni ljubi deĆke
Đeni ljubi deĆke
starije od nas..."
man ray loves me man ray loves me 00:00 15.05.2008

Re: Danijel

"nok-aut, nok-aut, tvoja ljubav baca me u aut"

ovo me podseti na 'tuti fruti bend'... "ushi nek izgubim da te poljubim"...
ivana23 ivana23 19:46 14.05.2008

***

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:52 14.05.2008

Re: ***

Tajči je bila i omiljena meta srpskih navijač au vreme raspada yu
ivana23 ivana23 20:04 14.05.2008

Re: ***

Srđan Mitrović
Tajči je bila i omiljena meta srpskih navijač au vreme raspada yu

Secam se kako su neukusno skandirali da uvrede Hrvate... a u stvarnosti, postojala je potajna zelja da to zaista urade - iz ceznje. Bila je stvarno sexy.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:40 14.05.2008

Re: ***

hrvatska Merylin Monroe )
ivana23 ivana23 20:49 14.05.2008

Re: ***

KLIK
Mairosu Mairosu 23:49 14.05.2008

Re: ***

Srđan Mitrović
hrvatska Merylin Monroe )


Pre par godina se videh sa jednim drugarom iz Rijeke, rekao mi da je Tajchi ovih dana ultra-hriscanski raspolozena, born-again Christian ili sta vec...
ivana23 ivana23 00:00 15.05.2008

Re: ***

Mairosu

Pre par godina se videh sa jednim drugarom iz Rijeke, rekao mi da je Tajchi ovih dana ultra-hriscanski raspolozena, born-again Christian ili sta vec...


Tajci - I do believe
Radovan Nastić Radovan Nastić 20:52 14.05.2008

konačno - DŽULI !!!

E to sam čekao... Au, kakav je bio...

A Tajči izbrisah iz sećanja, jel imala ona ličnu kartu dok je bila na estradi ??

Ne pitam zbog pevanja, nego zna se šta se tamo radi...baKanalije !!! :)

p.s. izvini, ali na EXTRA NENU moram da se ispovraćam...
Unfuckable Unfuckable 20:53 14.05.2008

Re: konačno - DŽULI !!!

p.s. izvini, ali na EXTRA NENU moram da se ispovraćam...


pridružujem se....
ivana23 ivana23 21:00 14.05.2008

Re: konačno - DŽULI !!!

Unfuckable
p.s. izvini, ali na EXTRA NENU moram da se ispovraćam...
pridružujem se.....

Vidis Unf.. kod Srdjana se ne prima Pink.
edit: Popravi ga, ufff.
edit 2: Ipak ne radi )
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:01 14.05.2008

Re: konačno - DŽULI !!!

p.s. izvini, ali na EXTRA NENU moram da se ispovraćam...

nemam ništa protiv. naprotiv
Radovan Nastić Radovan Nastić 23:29 14.05.2008

Re: konačno - DŽULI !!!

HVALA :):):):):)

p.s. dovoljno je da je zamislim, ne treba mi fotka.... to se ne zaboravlja :)
angie angie 00:17 15.05.2008

Re: konačno - DŽULI !!!

Unfuckable
p.s. izvini, ali na EXTRA NENU moram da se ispovraćam...
pridružujem se.....


al sve sa nikolpm rackovim za klavirom.
Badenac Badenac 11:33 15.05.2008

Specijalno za Srdjana

Evo jedne pevacice koja nije ni YU ni ex-YU mada bi se njena slava mogla vezati za nesto sto bi se moglo zvati ex-ex-YU iza grad koji ce ove godine biti domacin Evrosonga.Pesma je sa Evrovizije 1961 godine,kada je debitovala ex-YU u liku tada mlade Ljiljane Petrovic(sramno je sto nije ni pozvana u Beograd!).
Lale Andersen 1961. godina
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:39 15.05.2008

Re: Specijalno za Srdjana

Specijalno za Srdjana

zahvaljujem!

Lale Andersen made the original recording of Lili Marlene in 1939. After being broadcast on a German military radio station from Belgrade during WW2 the song became a huge favourite with troops on both sides. Lale Andersen (real name Liese-Lotte Helene Berta Bunnenberg) was born in Bremerhaven in 1905 and died in Vienna in 1972. The 1961 Eurovision entry came 13th.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana