Umetnost| Život| Životinjski svet

Vesnici Proleća

mikele9 RSS / 25.04.2021. u 16:13

Proljece na moje rame slijece, djurdjevak zeleni, djurdjevak zeleni… Jbg, nit proleća, nit đurđevka zelenog, ono, rame je tu ali koja vajda od njega kada se čas smrzavam kao da su me ostavili na Antarktiku na jedno pešes godina da se adaptiram, čas se znojim kao da kulučim neprekidno. Kako izdržavam, kako te promene izdržavamo svi kad bi i čelik popustio! Pošto živim u gradu asfaltiranom i zabetoniranom, visibaba, kukureka, jagorčevina i lastavica, notornih vesnika Proleća, nema ni u tragovima, štono bi rekli hemićari. Umesto vesnika, ja imam Vesića a on nije nikakav vesnik ili ničega vesnik, osim uređivanja Beograda po svojim umetničkim kriterijumima koji su dozlaboga jezivi, uništavajući, razarajući, asfaltovani… Niko u istoriji Beograda nije toliko zla naneo gradu kao dotični. Ali ne želim više da govorim o njemu, dovoljan je on sam sebi, urušiće se kad tad. Upravo se setih reči (ko ih je da je izrekao, skidam mu kapu): Dovoljno je reći govno, sve drugo tipa tvrdo, meko, proliv... samo mu daje na značaju. Znam da niste navikli na ovakvo moje izražavanje, izvinjavam vam se ali doćeralo cara do duvara!

Još pre nekih dvadestak ili više godina, išao sam na Avalu, brao ženi visibabe i  nežne ljubičice, moje omiljeno cveće. Vekovima na svojim platnima suprotstavljam ljubičastu raznih nijansi, žutoj i svetlo zelenoj boji ali samo mama Priroda je mogla da stvori tako savršen cvetić! Nežna svetlozelena stabljičica i listići, cvet od bele, svetlo ljubičaste, do tamno ljubičaste i žuti prašnici.Kada sam je kao klinac prvi put ugledao, odmah sam se zaljubio u nju! Daklem, od vesnika Proleća imam... šta imam, ništa, nada, rien, zero...a i koji će mi moj vesnici i to baš Proleća? Imam ja važnija posla, kako preživeti dan, pa drugi, pa sledeći... zadatak je to vrlo ozbiljan i kompleksan sestre i braćo. Doručkujem bananu, umutim kurkumu sa malo bibera i kašičicom meda, skuvam kafu, izađem na terasu, sednem, zapalim i uživam u vrapčićima koji neprestano dživkajući zoblju proso koje im je na zaklonjenom mestu stavila moja žena. E oni su meni, te malene pernate loptice, vesnici svega najlepšeg i najradosnijeg! Obezobrazili se bre (šalim se) pa kad pozoblju svo proso, energično dživkaju: Šta čekaš, sipaj još, gladni smo! Sipam ponovo, dva vrapčića dolete, skoro me udarivši u glavu, da provere jesam li ispunio njihov zahtev. Neopisivo uživam kada se probudim a vrapčići već dživkaju iako znam da im je moja žena već nasula proso. Pojeli, pozobali ga očas.

Da privedem pisanije kraju. Dakle, meni pored pernatih loptica, slatkih, milih vrapčiča, nije potreban nikakav vesnik bilo kojeg godišnjeg doba iako su se ona svela na samo dva od četiri koliko ih je bilo, zimu (traljavu i nikakvu) i leto, koje, diljem svijeta je davno obznanjeno, najvolijem. Po meni, moglo bi Leto da se protegne na celu godinu, ič nemam protiv.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maliperica maliperica 16:37 25.04.2021

Baš , baš ...

...lepa - jesen.

angie01 angie01 18:30 25.04.2021

vesnici,



angie01 angie01 18:31 25.04.2021

Re: vesnici,

angie01 angie01 18:34 25.04.2021

Re: vesnici,

angie01 angie01 18:37 25.04.2021

Re: vesnici,

mariopan mariopan 20:09 25.04.2021

Re: vesnici,

Evo ti proleća donela ti Anđa.

Pre neki dan se vraćam iz prodavnice a kod komsinice u drvetu, u visini moje glave, jato vrabaca toliko galami da sam stala da vidim oko čega se oni svađaju i jure.

Ali nema razloga za svađu, samo su radosni. Takvu radost jos nisam videla, cvrkuću na sav glas, opšta galama, skakuću čas ovde čas tamo...po celom drvetu ih je bilo. Stala sam da ih gledam, preslatki su, majušni a tako brzi i glasni. I raspoložili me u trenutku.

Verujem da su se obradovali proleću i Suncu, da ih najzad ogreje?
Kao i mi, samo što mi ne pevamo na sav glas. :)
cmix909 cmix909 13:41 26.04.2021

Re: vesnici,

U moj deo Podunavlja laste su se vratile pocetkom aprila. Malo ih je. Zgrade bi morale da imaju zgodna mestasca za gnezđenje pticica raznih vrsta, podalje od prozora i balkona. Plus odgovarajuce (zasticeno) zelenilo tu i tamo. Pa panoi sa preporukama za hranjenje i jos neke sitnice.

Jedan od mnogobrojnih fenomenalnih snimaka Cikaskog simfonijskog orkestra pod (sadistickom) palicom Frica Rajnera:

angie01 angie01 20:35 26.04.2021

Re: vesnici,

vratice se rode u Nikolince.

alselone alselone 19:55 25.04.2021

Od vesnika proleća izdvajam

da je kod mene u dvorištu prošle nedelje četir dana radila mjelaš'ca.

Prvih vesnici proleća su bosanci u siledžijkama pored mješalce.
nask nask 22:07 25.04.2021

Šta čekaš, sipaj još, gladni smo!

Черевићан Черевићан 00:26 26.04.2021

Proleća jok

ali od vesnika Ga imam...

присећам се гле стихова
(прерађених .....ко одоли),
...................Corona zahaja
prebivalstvo žvrgoli...........

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana