Ljudska prava| Politika| Religija| Život

Doživotna? A drugima slava? Doživotni koloseum za ex-yu svet

loader RSS / 08.06.2021. u 17:53

"Њиове" и "наше" жртве? Аух, братијооо.... са обе стране... Сигурни сте да Бог сада одваја жртве по сортама? Уместо да ужива уз Р. Гарос навијајући за најбоље? 

Ко се у овом првом пасусу не проналази има прилику да барем за сада буде задовољан собом, условно речено. 

Осуди злочин у соби. Други злочин у истој соби не осуди. Онда си стварно судија над судијама, јер си кроз изговор да делиш правду заправо судио самој правди. Тако си одабрао да две стране трајно више не верују у правду, него у сналажљивост, силу... Тако се не гради мир на „овим просторима“, а баш тог мира су пуна уста судитељима. Инвестиција у будућа жртвовања овдашњих људи, ако то коме са стране опет затреба.  

Би ли могао да убијеш човека?

x9i2Pgt.jpg

Или, чак, да убијеш дете? Сигуран сам да не. А уколико ти неко каже да је оно друкчији и не наш човек, а оно дете је друкчије и не наше дете, да ли би тада могао? Ако ти је срце имало заиграло већ си у ситуацији да размишљаш о себи и да тражиш исписницу из сладуњавих верских кружока. То ти је једини (условно речено једини) испит. 

Технички, сурово технички, увек су једни убили више, други мање. Скоро је немогуће да тај број буде идентичан. Да ли то што су први убили више значи да су други невидљиви пред оком званичне правде? А жртве? Е, баш за њих нико не хаје. Оне се по други пут жртвују у име овог морала, који је морално узвишен над оним моралом.    

Релативизујеш злочин, мали човече, чим изједначаваш жртве - каже еуфорични победник у хашкој кладионици. 

Верује ли победник овог суђења да онај њиов, у оближњим шумама и засеоцима заиста није чинио злочине, и то на много разноврсније начине? Наравно да не верује. Њему, који овим или оним путем зна шта се отприлике десило, то је једна одлична победа сналажљивошћу, вештином мимикрије, мангупским додворавањима јачем савезнику.., а све то лукавство, уз несумњиву свест да је Богу немило, исправдано је унапред датим моралним преимућством над оном другом страном. Морал је шта се у неком одређеном времену може без последица чинити, а вера је како ваља живети, у било ком времену.  

Стога, ни једна од страна нема простора за ликовање.  


 



Komentari (534)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gvozden1 gvozden1 18:04 08.06.2021

Ista meta isto odstojanje

Presudili, a kao da nisu.
Baš ništa se nije promenilo, malo je onih koje ova stvar interesuje a da su čekali presudu da donesu svoj sud.
A da ga je neko promenio zbog presude, e takvi ne postoje.
Sve ostaje isto.

Kredibilitet suda :)
loader loader 18:08 08.06.2021

Re: Ista meta isto odstojanje

malo je onih koje ova stvar interesuje a da su čekali presudu da donesu svoj sud.

Да.

A da ga je neko promenio zbog presude





Черевићан Черевићан 20:34 08.06.2021

est nobis voluisse satis

тјст,верује ли победник овог суђења

пропратисмо ....већ подуго
................агонију Генерала,
пресуда је .......била знана
(дал' истина се спознала)

solo solo 20:58 08.06.2021

Re: sila Boga ne ....



Bog silu toleriše.

kad već spominješ Boga.


Šta piše u mišljenju sudije Nijambe u presudi Mladiću
Hronika Autor:Beta08. jun. 202121:21

Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda, Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), usprotivila se današnjoj osuđujućoj pravosnažnoj presudi koje je to veće izreklo generalu Ratku Mladiću, uz stav da bi suđenje Mladiću trebalo ponoviti.

U opširnom suprotnom mišljenju, priloženom uz presudu, sudija Nijambe je naglasila da je sud pogrešio kada je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva snajperisanjem i granatiranjem, 1992-95.

Nijambe se složila samo za zaključkom većine sudija da je Mladić snosi krivicu za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, u leto 1995.

Umesto izrečene doživotne kazne, Nijambe bi, kako je navela u suprotnom mišljenju, Mladića osudila na 20 godina zatvora, u skladu sa zakonima bivše Jugoslavije i njegovim narušenim zdravljem.

Predsedavajuća Apelacionog veća je naglasila da bi usvojila osam od devet osnova Mladićeve žalbe, koju je većina sudija u potpunosti odbacila.

Sudija Nijambe je, posle analize dokaza, zaključila da VRS pod Mladićevom komandom u Srebrenici, u julu 1995, nije počinila genocid nad muslimanskim muškarcima, niti prisilno premestila žene, decu i starace.

Mladić je, odlukom većine sudija, pravosnažno osuđen kao glavni akter zločinačkog udruženja čiji je cilj bila eliminacija srebreničkih Muslimana ubistvom muškaraca i prisilnim premeštanjem žena i dece.

Iako kao nesporno prihvata da je u Srebrenici, koju je 11. jula 1995. osvojila VRS, bilo „osvete i ubistava ratnih zarobljenika“, sudija Nijambe, kao i odbrana, smatra da su počinioci bili lokalni Srbi, pripadnici MUP RS i „odmetnuti pripadnici bezbednosne linije VRS“.

To su „učinili u vreme kad Mladić nije bio u tom području, protivno Mladićevim naređenjima i bez njegovog znanja“, napisala je Nijambe u mišljenju suprotnom zaključku većine.

Bezbednosni oficiri VRS imali su, po njoj, posebnu liniju komande koja je mogla isključiti Mladića.

„Bez ijednog direktnog naređenja i bez direktnih dokaza koji bi Mladića povezali sa bilo kojim ubistvom, raspravno veće je počinilo svoju najtežu grešku“, smatra sudija Nijambe.

Njen stav je i da, dok je bio u Beogradu u vreme streljanja zarobljenika, od 14. do 16. jula 1995, Mladić nije komandovao VRS.

Po sudiji Nijambe, to što je Mladić u Beogradu pristao da omogući da Crveni krst pristupi zarobljenicima u Srebrenici, ne može biti dokaz „bilo kakvog zločinačkog udruženja u cilju istrebljenja, a kamoli genocida nad istim osobama“.

„Mora se naglasiti da su za osudu sva nezakonita ubistva u Srebrenici van borbe, ali ona nisu povezana s Mladićem“, napisala je Nijambe.

Prvostepeno veće, po sudiji Nijambe, „propustilo je da utvrdi broj žrtava i njihovu vezu sa bilo kojim zločinom, a kamoli genocidom“.

Nijambe je prihvatila i tvrdnju odbrane da je Mladić organizovao „humanitarnu evakuaciju“ civila, na zahtev Unprofora, a da ih nije oterao na silu.

Sudija Nijambe ocenila je da je Mladić pogrešno osuđen i kao protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio progon Muslimana i Hrvata sa velikog dela teritorije BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

„Postoje direktni dokazi da Mladić nije imao tu zločinačku nameru, a to su njegova naređenja da VRS poštuje Ženevske konvencije i sporazume o prekidu vatre, kao i zapisi u njegovoj ratnoj beležnici“, naglasila je Nijambe.

Navela je, kao primer, Mladićeva naređenja za suzbijanje paravojski, koja, kako zaključuje, dokazuju da je on pogrešno osuđen za njihove zločine, na osnovu indirektnih dokaza.

Kao pogrešan zaključak iz presude, Nijambe je označila i to da je Mladić komandovao policijom RS, uprkos svedočenjima da policija nikada nije bila prepotčinjena vojsci.

Sudija Niambe: Naložila bih da se Mladiću ponovi suđenje

Nijambe je utvrdila i da je VRS imala „legitimne vojne ciljeve“ kojima se „ne može pripisati zla namera“.

„Naređenja Glavnog štaba VRS, uvedena u dokaze, a naročito ona Mladićeva potpuno su zakonita i legitimna“, a njihova svrha „ne može ni na koji način biti povezana sa bilo kojim zločinačkim planom ili ciljem“, ocenila je sudija Nijambe.

Osuđujuća presuda Mladiću za terorisanje stanovništva Sarajeva, po sudiji Nijambe, takođe ne bi trebalo da opstane zato što podvrgavanje teroru, u vreme rata u BiH, nije bilo prepoznato kao zločin u međunarodnom običajnom pravu.

Sudija Nijambe istakla je da su bile utemeljene i proceduralne osnove žalbe Mladićeve odbrane.
loader loader 22:01 08.06.2021

Re: sila Boga ne ....

Bog silu toleriše.

kad već spominješ Boga.


Ne. Spominjao sam R. Garos.

Иначе, Бог се у ове ствари, ни у већину ствари не меша. Дао ти слободу, а ти, сад ... ... Замислите да вам неко џарне слободу (или у срце сујете, ако кварно схватате слободу)?! Па, свако ће се потући да одбрани его. Е, онда би, ако треба, избио 4. светски рат ..! Криво схваћена слобода зове се сујета, гордост, ...

Дакле, дао ти је слободу, а ти је користи како хоћеш. Неће да квари твоје изборе. Или више волиш да ти одузме слободу и претвори те у диригованог лутка? Тешко.
solo solo 23:04 08.06.2021

Re: sila Boga ne ....

Ne. Spominjao sam R. Garos.

Иначе, Бог се у ове, ни у већину ствари не меша. Дао ти слободу, а ти, сад ... ... Замислите да вам неко џарне слободу (или у срце сујете, ако кварно схватате слободу9, онда би избио 4. светски рат ..!


Je onda niš'. A kad smo već kod toga....


ISPISAO ISTORIJU Amerikanci se poklonili Jokiću, MVP-iju NBA lige

Srpski as Nikola Jokić u ranim jutarnjim časovima i zvanično će postati MVP NBA lige.

Jokić je prvi košarkaš u istoriji NBA lige koji je u četiri uzastopne sezone bio najbolji poenter, najbolji skakač i najbolji asistent svog tima!




loader loader 11:09 09.06.2021

Re: sila Boga ne ....

Баскетара!
Игра као они ветерани у гимназијском дворишту који су некада одлично играли аматерски, а сада су набацили које кило вишка, па, оно - клај-клај ... мало гурка леђима... мување лопте испод руке... па мало гурке раменом... па одмицање... јефтина финта... и свака без коске...

shmoo shmoo 06:29 10.06.2021

Пар личних утисака са улице...

solo

Šta piše u mišljenju sudije Nijambe u presudi Mladiću

Je onda niš'. A kad smo već kod toga....



Штоване колеге Соло и домаћине Лоудере, дозволите ми овде на овом месту да вам испричам пар личних утисака са улица Београда гледе ове приче овде.

У крају у којем се налази моја школа у којој радим на једној згради већ десетак година стоји велики графит, сада већ дужине 5 метара и висине 2 метра, који се током тих десетак година развијао као и свако уметничко дело па сте лепо могли да пратите уметнички процес стварања... Графит је рађен разнобојним спрејовима, али и бојама, оним масним отпорним на воду, и осталима...

Првобитно је на графиту величине 2 пута 2 метра био нацртан само генерал Младић, са оном официрском шапком краљевског официра српске војске на глави, како салутира. И испод је било написано генералово име и презиме.

Затим се графит проширио и продужио у својој висини и дужини и додата му је српска тробојка.

Затим је пре 2-3 године читавој слици која доминира изнад тротоара јер је зграда на брдашцету изнад коловоза улице и сваки пролазник мора да је види када туда пролази, додато и:

"Ово је мој бунт."

Графит се редовно обнавља бојом и освежава.

(Сликао сам тај графит више пута током ових десетак година колико већ траје уметнички процес стварања и окачио бих вам радо те слике овде али још увек нисам научио да аплоудујем своје слике у коментарима на Блогу Б92. Зато морам да описујем ово дело уличне уметности.)

Првобитне ауторе нисам видео док су стварали, али ове који су додавали ово је мој бунт јесам јер пролазим туда свакодневно. Момци од двадесетак година који нису били ни рођени док је трајао рат у Босни. Све их познајем, били су моји ђаци.

Нико из комшилука, а ни полицијске патроле које редовно пролазе туда, није им замерио док су цртали и писали по том зиду.

И редовно видим ту неке чиче у том крају који када пролазе на свом путу до продавнице и назад стану мирно, по војнички колико им оматорела кичма дозволи, испред тог графита, салутирају, а неки од њих и кажу гласно:"Поздрав, генерале!"

На ледини испред тих зграда сваке године од пролећа до јесени те исте чиче се свакодневно и балотају у касним поподневним и предвечерњим часовима када сунце мало охане. Имају и незванично међусобно такмичење под називом "Куп генерала Младића".

Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске.

И мушко и женско. Без разлике. Ту је очигледно питање родне равноправности одавно решено и није им потребан никакав закон за то.

Барем половина младића између 14-15 година и 25-30 година које ја видим на београдским улицама носи црне мајице са ликом Гаврила Принципа, а на некима и пише:

"Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу."


Ето, то хтедох да вам испричам... То је оно што ја видим свакога дана у реалном свету, ван овог Блога Б92.

Па да не остане незабележено.








mariopan mariopan 09:57 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

"Ово је мој бунт."

Šta misliš, protiv čega je taj bunt?

Da je ovo opis poremećenog društva jasno mi je, ali šta je to konktetno protiv čega se bune? Znaš li?

Da li mladi ljudi u Srbiji imaju razloga da budu ponosni na svoju zemlju, da iskažu svoj patriotizam a da ne budu ismejani? Da li je i njima, kao drugim mladim ljudima na svetu potreban ponos da bi odrasli u zdrave ljude ili im se to pravo sistematski odriče jer su rođeni u Srbiji? A Srbija se sve vreme, od pre njihovog rođenja, targetira kao zločinačka zemlja sa zločinackim narodom, zaostalim u pogledu civilizacije, kog treba zbrisati sa planete?

Mada, kako kažeš, tada nisu ni bili rođeni.....a zašto se onda osećaju uvređeno i poniženo pa, dok tragaju za svojim identitetom, ponosom i patriotizmom, lutaju po bespućima naše istorijske zbilje? Pa im je potreban grafit, da nešto kažu, iskažu svoj bunt, neki znak kojim mogu da makar tako dožive patriotizam i odglume dostojanstvo, skriveni u anonimnosti crtača grafita, a ne slobodno, kako bi trebalo?

Da li se tako osećaju mladi u okruženju, recimo oni na Tompsonovim koncertima? Oni se isto nisu rodili u ta vremena ali su na njih jako ponosni? Zašto oni mogu svoja patriotska osećanja slobodno da iskazuju a naši krišom, noću, pišu grafite i uzvikjuju pogrešne parole, zbunjeni i sluđeni?

Da li je taj posao sluđivanja i ponižavanja Srbije, spolja i iznutra, koji je sistematski trajao poslednjih dvadesetak godina, uspešno odrađen? Kao i sve što dovoljno dugo i žestoko pritiskaš, to jednom mora da pukne?
Ili da se do zemlje savije?
Jesmo li se dovoljno savili da sada možemo samo na gore, dole više ne može?
Ili još može?
shmoo shmoo 10:45 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

mariopan
"Ово је мој бунт."

Šta misliš, protiv čega je taj bunt?



Све о чему мислим већ је постављено у свим овим твојим питањима која и сам себи постављам.

А одговоре на та питања, као и могуће закључке на основу тих одговора, најбоље би било да свако извуче сам за себе.

Саговорници и њихова мишљења о свему томе, у том појединачном тражењу одговора и извлачењу сопствених закључака из ове дате слике у мом коментару, не могу бити ни од какве користи.

Имамо некакву слику пред собом па нека свако од нас закључи из те слике оно што би било његово сопствено мишљење о њој.

Верујем у то да то треба да уради свајко сам за себе.

А зашто верујем да треба то свако за себе да уради, без упкитања и суфлирања са стране?

Па ето, на пример, ти и ја се не бисмо сложили већ на твом првом почетном изреченом суду о тој слици:

Da je ovo opis poremećenog društva jasno mi je


Мени није јасно.

Можда зато што не знам шта се подразумева под синтагмом поремећено друштво.
Поремећено у односу на шта?

Самим тим, не знам ни која су то друштва нормална, непоремећена.

Много ту има тога што би прво требало разјаснити да би се о тој слици уопште и могло дискутовати.

Зато мислим да је боље за сада да ту свако од нас остане на свом унутрашњем монологу (што твој коментар са овим многобројним питањима заправо и јесте).

А до дијалога ће свакако доћи ако икада буде некакве озбиљне и искрене потребе за дијалогом.

Није ни сваки дијалог баш неопходан. Напротив, понеки пут може бити и штетан. Нарочито ако је наметнут силом под плаштом лажне демократије и универзалних "вредности".

solo solo 11:11 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Ето, то хтедох да вам испричам... То је оно што ја видим свакога дана у реалном свету, ван овог Блога Б92.


Život je čudo.

Taske ponovo jezdi kroz blog. De si bre ,,bitango matora,,


mariopan mariopan 11:28 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

А одговоре на та питања, као и могуће закључке на основу тих одговора, најбоље би било да свако извуче сам за себе.

Kako onda misliš da proverim da nisam možda zastranila, zar ne bi trebalo da razmenim mišljenje sa nekim pa da mi prijatelji skrenu pažnju da pogrešno mislim, ili kažeš da je bolje da budem najpametnija u moja četri zida, jer tu jesam najpametnija, niko mi ne odgovara da nisam u pravu i nemam sa kim da odmerim stavove, pa možda i da ih korigujem?
Razočarao si me i kao drug i kao komuništa.
loader loader 14:06 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

shmoo

.... Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске. ...


Шта год деца славила, неко ће им на томе замерити. Или са једне, или са друге стране.
Јер, због онолике идеолошке расекотине, која траје још од 1944. и коју због и даље махните оштрице истог тог ножа употребљеног за сечење још увек не можемо чак ни да почнемо да лечимо, расекотине која ово друштво и ову нацију немилосрдно одржава располућеном на двоје, овде је напросто условљено да било какво угледање и слављење некога и нечега у том отрованом и посвађаном друштву једноставно мора да буде осуђено. Чије год мајице ова деца да обуку, биће под лупом. Могу да славе само оне које смо им кроз новију историју понудили. А ти су већ у старту и сами располућени, па су истовремено и браниоци, и злочинци, и издајници, и патриоте... Има ли некога из сфере ове врсте патриотизма кога могу да славе, а да их неки део друштва не гледа попреко?
То наслеђе нелечене прошлости свом снагом је натоварено на леђа нових генерација.

mariopan mariopan 14:24 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

loader
shmoo

.... Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске. ...


Шта год деца славила, неко ће им на томе замерити. Или са једне, или са друге стране.
Јер, због онолике идеолошке расекотине, која траје још од 1944. и коју због и даље махните оштрице истог тог ножа употребљеног за сечење још увек не можемо чак ни да почнемо да лечимо, расекотине која ово друштво и ову нацију немилосрдно одржава располућеном на двоје, овде је напросто условљено да било какво угледање и слављење некога и нечега у том отрованом и посвађаном друштву једноставно мора да буде осуђено. Чије год мајице ова деца да обуку, биће под лупом. Могу да славе само оне које смо им кроз новију историју понудили. А ти су већ у старту и сами располућени, па су истовремено и браниоци, и злочинци, и издајници, и патриоте... Има ли некога из сфере ове врсте патриотизма кога могу да славе, а да их неки део друштва не гледа попреко?
То наслеђе нелечене прошлости свом снагом је натоварено на леђа нових генерација.


Ti si ovo mnogo bolje nego ja rekao, ja sam to opširno i ne bas jasno napisala gore.
haklberi_tom haklberi_tom 16:41 10.06.2021

Re: sila Boga ne ....

solo
Ne. Spominjao sam R. Garos.

Иначе, Бог се у ове, ни у већину ствари не меша. Дао ти слободу, а ти, сад ... ... Замислите да вам неко џарне слободу (или у срце сујете, ако кварно схватате слободу9, онда би избио 4. светски рат ..!


Je onda niš'. A kad smo već kod toga....


ISPISAO ISTORIJU Amerikanci se poklonili Jokiću, MVP-iju NBA lige

Srpski as Nikola Jokić u ranim jutarnjim časovima i zvanično će postati MVP NBA lige.

Jokić je prvi košarkaš u istoriji NBA lige koji je u četiri uzastopne sezone bio najbolji poenter, najbolji skakač i najbolji asistent svog tima!





Jedan je Jokić!
shmoo shmoo 17:33 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

mariopan
А одговоре на та питања, као и могуће закључке на основу тих одговора, најбоље би било да свако извуче сам за себе.

Kako onda misliš da proverim da nisam možda zastranila, zar ne bi trebalo da razmenim mišljenje sa nekim pa da mi prijatelji skrenu pažnju da pogrešno mislim, ili kažeš da je bolje da budem najpametnija u moja četri zida, jer tu jesam najpametnija, niko mi ne odgovara da nisam u pravu i nemam sa kim da odmerim stavove, pa možda i da ih korigujem?




Не треба ти други да би видела да си у томе застранила.

Сама дођеш до тога. Пре или касније.


Razočarao si me i kao drug i kao komuništa.



Верујем ти.

Можда зато што нисам ни друг ни комунисхта?



shmoo shmoo 17:40 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

loader
shmoo

.... Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске. ...


Шта год деца славила, неко ће им на томе замерити. Или са једне, или са друге стране.
Јер, због онолике идеолошке расекотине, која траје још од 1944. и коју због и даље махните оштрице истог тог ножа употребљеног за сечење још увек не можемо чак ни да почнемо да лечимо, расекотине која ово друштво и ову нацију немилосрдно одржава располућеном на двоје, овде је напросто условљено да било какво угледање и слављење некога и нечега у том отрованом и посвађаном друштву једноставно мора да буде осуђено. Чије год мајице ова деца да обуку, биће под лупом. Могу да славе само оне које смо им кроз новију историју понудили. А ти су већ у старту и сами располућени, па су истовремено и браниоци, и злочинци, и издајници, и патриоте... Има ли некога из сфере ове врсте патриотизма кога могу да славе, а да их неки део друштва не гледа попреко?
То наслеђе нелечене прошлости свом снагом је натоварено на леђа нових генерација.





Питам се све време ко им је то натоварио и са којом намером?

Шта је крајњи циљ тог натоваривања тог терета на плећа сваке генерације у Србији, па ето и ових сада клинаца од 14-15 година?

Ко то омета излечење?

Ко има користи од тога?


(Сад се сетих једног дијалога са Блога од пре пар година, мислим да сам то са Геџом констатовао, можда и са Хучијем, како нам у ствари док гледамо серију "Корени", тада се први пут приказивала на ТВ, све време стоји нека кнедла у грлу исто као и када смо читали роман јер у Катићима препознајемо историјат сопствених породица и фамилија и тек онда постанемо свесни какав терет натоварен на плећа и ми носимо кроз читав живот. Хоћу рећи, ови клинци које сам поменуо нису ни прва ни последња генерација са теретом на плећима у овој земљи Србији... Отуд и ова моја питања изнад.)


shmoo shmoo 17:52 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

solo

De si bre ,,bitango matora,,



Последњих дана сам углавном испред тог описаног графита са ликом Ратка Младића.

Салутирам и вичем:"Поздрав, генерале!"




Знаш већ овај клип и од раније...






mariopan mariopan 18:24 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Можда зато што нисам ни друг ни комунисхта?

Ma bre kako nisi drug?
Ni ja nisam komuništa pa smo i tu ok.
solo solo 19:50 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Последњих дана сам углавном испред тог описаног графита са ликом Ратка Младића.

Салутирам и вичем:"Поздрав, генерале!"


Za Tasu,Čakija i sve vesele blogere.





Ajoooooooooooooooj. God Save The Queen!
bangyahead bangyahead 23:11 10.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Taske ponovo jezdi kroz blog. De si bre ,,bitango matora



magnus magnus 06:09 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

mariopan
"Ово је мој бунт."

Šta misliš, protiv čega je taj bunt?

"Teška vremena stvaraju jake ljude. Jaki ljudi stvaraju dobra vremena. Dobra vremena stvaraju slabe ljude. Slabi ljudi stvaraju teška vremena."
znaš kako preci njihovi su bili jaki ljudi u preteškim vremenima , onda su načinili grešku i stvorili jugoslaviju . vremena su bila bolja opustili se malo, onda je došao pomor WWII isplivali su najlošiji među mjima, stvorila se generacija đabalebaroša koja je "išla u Dubrovnik na kafu!! korumpirali ih kradući od njihove dece u budučnosti,na kraju stvorili su teška vremane , teška vremana stvaraju jaku decu , ali i prvu generaciju koja je imala srpsku istoriju, veronauk ali nije imala očeve "pobednike " koji ih dave čuvajči svoju iluziju veličine ( pogledaj decu partizanskih boraca po dedinjima) . e sad ta deca rastu ko Melkisedeci , od "kilavih" očeva koji više ne mogu biti kastratori. Pavić je to lepo opisao u "predelu slikanom čajem" generacija koja nije otrovana " marksizmom, tipssom, tekovinama avnoja, narativu o velikosrpskoj buržoaziji, "našem moru", " našoj važnosti u trečem svetu", našoj superiornosti nad istokom i zapadom --
shmoo shmoo 08:44 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

mariopan
Можда зато што нисам ни друг ни комунисхта?

Ma bre kako nisi drug?
Ni ja nisam komuništa pa smo i tu ok.





shmoo shmoo 08:46 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

solo
Последњих дана сам углавном испред тог описаног графита са ликом Ратка Младића.

Салутирам и вичем:"Поздрав, генерале!"


Za Tasu,Čakija i sve vesele blogere.

Ajoooooooooooooooj. God Save The Queen!






loader loader 13:00 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

mariopan
loader
shmoo

.... Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске. ...


Шта год деца славила, неко ће им на томе замерити. Или са једне, или са друге стране.
Јер, због онолике идеолошке расекотине, која траје још од 1944. и коју због и даље махните оштрице истог тог ножа употребљеног за сечење још увек не можемо чак ни да почнемо да лечимо, расекотине која ово друштво и ову нацију немилосрдно одржава располућеном на двоје, овде је напросто условљено да било какво угледање и слављење некога и нечега у том отрованом и посвађаном друштву једноставно мора да буде осуђено. Чије год мајице ова деца да обуку, биће под лупом. Могу да славе само оне које смо им кроз новију историју понудили. А ти су већ у старту и сами располућени, па су истовремено и браниоци, и злочинци, и издајници, и патриоте... Има ли некога из сфере ове врсте патриотизма кога могу да славе, а да их неки део друштва не гледа попреко?
То наслеђе нелечене прошлости свом снагом је натоварено на леђа нових генерација.


Ti si ovo mnogo bolje nego ja rekao, ja sam to opširno i ne bas jasno napisala gore.


Ви и ја смо екипа која ради на случају. Делимо резултат. Томе служи блог.
loader loader 13:02 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

shmoo
loader
shmoo

.... Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске. ...


Шта год деца славила, неко ће им на томе замерити. Или са једне, или са друге стране.
Јер, због онолике идеолошке расекотине, која траје још од 1944. и коју због и даље махните оштрице истог тог ножа употребљеног за сечење још увек не можемо чак ни да почнемо да лечимо, расекотине која ово друштво и ову нацију немилосрдно одржава располућеном на двоје, овде је напросто условљено да било какво угледање и слављење некога и нечега у том отрованом и посвађаном друштву једноставно мора да буде осуђено. Чије год мајице ова деца да обуку, биће под лупом. Могу да славе само оне које смо им кроз новију историју понудили. А ти су већ у старту и сами располућени, па су истовремено и браниоци, и злочинци, и издајници, и патриоте... Има ли некога из сфере ове врсте патриотизма кога могу да славе, а да их неки део друштва не гледа попреко?
То наслеђе нелечене прошлости свом снагом је натоварено на леђа нових генерација.





Питам се све време ко им је то натоварио и са којом намером?

Шта је крајњи циљ тог натоваривања тог терета на плећа сваке генерације у Србији, па ето и ових сада клинаца од 14-15 година?

Ко то омета излечење?

Ко има користи од тога?


(Сад се сетих једног дијалога са Блога од пре пар година, мислим да сам то са Геџом констатовао, можда и са Хучијем, како нам у ствари док гледамо серију "Корени", тада се први пут приказивала на ТВ, све време стоји нека кнедла у грлу исто као и када смо читали роман јер у Катићима препознајемо историјат сопствених породица и фамилија и тек онда постанемо свесни какав терет натоварен на плећа и ми носимо кроз читав живот. Хоћу рећи, ови клинци које сам поменуо нису ни прва ни последња генерација са теретом на плећима у овој земљи Србији... Отуд и ова моја питања изнад.)




Ако се систем није променио још од 1944. - када је постављен овде - ваљда је јасно коме се не исплате промене система. То су те вредности, и тај стечен, енорман капитал, само у другој пресвлаци и са другим беџевима. Није компл.

... јер у Катићима препознајемо историјат сопствених породица и фамилија и тек онда постанемо свесни какав терет натоварен на плећа и ми носимо кроз читав живот. Хоћу рећи, ови клинци које сам поменуо нису ни прва ни последња генерација са теретом на плећима ...


Говорите о наравима, трвењима, политичким борбама... То тада је био систем плурализма и какве такве демократије. Много мана, али унутар демократије, а она значи свашта афирмативно у глобалу. Овај случај, систем од 1944. је потпуно други свемир, у коме такође има истих тих лоших људи и колективне карактерологије - али у нашем актуелном систему те карактерологије нису битне, јер систем је такав да не трпи ни добре ни лоше карактере, плурализам, изборе, класичне политичке борбе... Тај систем је створен да буде несмењив, а не да у њему нешто бирате. Као трула биљка кроз чију средину иде један жилав, постојан механизам вредности и моћи. Он "месо" биљке обнавља кад много затрули, а ако крене да зри гура је према труљењу. Чува то месо, ради сопственог опстанка. То је нешто као антиживот. Стога, ако се то не схвата, све површне сличности неких елемената пре и после 1944. су потпуно збуњивање, суштинско машење.
solo solo 14:04 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Можда зато што не знам шта се подразумева под синтагмом поремећено друштво.
Поремећено у односу на шта?


Poremećeno na period SFRJ u kojoj smo živeli,školovali se,lečili i postali ovo što jesmo - recimo za početak.Da se ne upoređujemo sa rimskim carstvom ipak su nam ovde svežija i neposredna iskustva i sećanja.
Opet prihvatam kako kome ali smatram da je većini bilo bolje što je već dovoljno za statističke zaključke.

I što je još važnije - evo Čakiju nije bilo bolje u SFRJ siguran sam ali što bi nas to sprečilo da nastavimo normalno dalje u ovome u čemu smo se zatekli.

Blog koji odslikava opštu atmosferu u društvu je postao ,,ratište,, naših razlika i uspomena umesto da je mesto početka novog,kreativnog i dobronamernog života. Dokle više kopanja po grobovima i prevrtanja kostiju. Gde nas to vodi. Pa baš tu gde jesmo u začaranom krugu jada i očaja.

Znaš debeli zašto su ovi oko nas bolji - zato što gledaju šta će danas i kako će sutra. Mi se bavimo prošlošću i kopamo oči jedni drugima. Pa ti si izgubio autorsku jer se nekome nije sviđalo tvoje razmišljanje i tvoji stavovi. Ovde se prave neprijatelji i to se podgreva umesto da se stiču novi prijatelji unatoč razlikama pa makar i u receptima za sarmu.

Mnogo negativne energije svuda pa i na blogu. Ko je prvi počeo više nije ni bitno. Zasrali smo svi po malo.

Imam negde i razumevanja. Mnogo su nas mučili ti oko nas godinama. Muče nas i danas. ne vole nas jbg. Naše je da se zapitamo zašto. Ne vole Đokoviča, ne vole Jokića vole Nadala, Federera - može im se. Mi ne volimo sami sebe. Možda su to prepoznali u nama.

Znaš ti nas jebo ti nas.
haklberi_tom haklberi_tom 16:09 11.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

solo
Можда зато што не знам шта се подразумева под синтагмом поремећено друштво.
Поремећено у односу на шта?


Poremećeno na period SFRJ u kojoj smo živeli,školovali se,lečili i postali ovo što jesmo - recimo za početak.Da se ne upoređujemo sa rimskim carstvom ipak su nam ovde svežija i neposredna iskustva i sećanja.
Opet prihvatam kako kome ali smatram da je većini bilo bolje što je već dovoljno za statističke zaključke.

I što je još važnije - evo Čakiju nije bilo bolje u SFRJ siguran sam ali što bi nas to sprečilo da nastavimo normalno dalje u ovome u čemu smo se zatekli.

Blog koji odslikava opštu atmosferu u društvu je postao ,,ratište,, naših razlika i uspomena umesto da je mesto početka novog,kreativnog i dobronamernog života. Dokle više kopanja po grobovima i prevrtanja kostiju. Gde nas to vodi. Pa baš tu gde jesmo u začaranom krugu jada i očaja.

Znaš debeli zašto su ovi oko nas bolji - zato što gledaju šta će danas i kako će sutra. Mi se bavimo prošlošću i kopamo oči jedni drugima. Pa ti si izgubio autorsku jer se nekome nije sviđalo tvoje razmišljanje i tvoji stavovi. Ovde se prave neprijatelji i to se podgreva umesto da se stiču novi prijatelji unatoč razlikama pa makar i u receptima za sarmu.

Mnogo negativne energije svuda pa i na blogu. Ko je prvi počeo više nije ni bitno. Zasrali smo svi po malo.

Imam negde i razumevanja. Mnogo su nas mučili ti oko nas godinama. Muče nas i danas. ne vole nas jbg. Naše je da se zapitamo zašto. Ne vole Đokoviča, ne vole Jokića vole Nadala, Federera - može im se. Mi ne volimo sami sebe. Možda su to prepoznali u nama.

Znaš ti nas jebo ti nas.

Mudro zboriš!
Čoveče!
shmoo shmoo 08:01 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

solo
Можда зато што не знам шта се подразумева под синтагмом поремећено друштво.
Поремећено у односу на шта?


Poremećeno na period SFRJ u kojoj smo živeli,školovali se,lečili i postali ovo što jesmo - recimo za početak.Da se ne upoređujemo sa rimskim carstvom ipak su nam ovde svežija i neposredna iskustva i sećanja.
Opet prihvatam kako kome ali smatram da je većini bilo bolje što je već dovoljno za statističke zaključke.



Прихватам одговор али само за почетак уверен да сигурно постоји и нешто боље у односу на шта треба да поредимо нашу данашњу сопствену поремећеност као друштво.

Не бих да ти кварим задовољство, али морам да те подсетим да нас је управо то и такво друштво СФРЈ (са свим њеним државним називима од 1945. до 1991.) са својим двоструким моралним стандардима и негативном селекцијом заснованом на морално-политичкој подобности узрочно-последичним везама управо и довело до овога у чему смо данас.


Није ништа боље искуство ни нашег колективистичког експеримента након ослобођења од Немаца, упркос лепим речима и жељама његових идеалистичких твораца и још више идеалистичких следбеника. Ако ми на овом месту сада поменете идеалну Титову Југославију, наш некадашњи црвени пасош и доживотни посао за све, све што могу да кажем је да не постоји ништа што се не може решити довољно великим кредитом. Фарса се у тој Југославији још и појачала, због притиска да се помире мед и млеко званичне пропаганде са корупцијом и некомпетенцијом 'на терену'.

Перманентни сукоб између идеалног и реалног, стабилности и нестабилности, логике и ирационалности, знања и простаклука, одговорности и самовоље, поверења и изневеравања тог поверења, општег добра и личне користи, закона и безакоња и – више него било шта друго – свакодневног искуства да лоши момци на крају, дугорочно, увек победе, с временом су учвршћивали и распиривали наш надреално-фарсични ментални калуп.



А старе Римљане не бих ни ја узимао за узор. Засновано на перманентним ратовима и освајањима, те збирању блага из освојених провинција, као и на раду робова, то друштво је кренуло силазном путањом чим су освајања нових територија и поробљавања нових робова престала.

И исто се то догађало и са свим другим потоњим империјама на овом свету (нпр. Отоманска империја јер нема рата без Турака), па ево како видимо све до ових империја нашег доба.


I što je još važnije - evo Čakiju nije bilo bolje u SFRJ siguran sam ali što bi nas to sprečilo da nastavimo normalno dalje u ovome u čemu smo se zatekli.



Ма Чакију је у сваком друштву добро само ако му оно обезбеди качамак поплашен реш прженом сланиницом.

Ако је само клот качамак, Чаки ће да кука.

Чаки је у души бонвиван.


Blog koji odslikava opštu atmosferu u društvu je postao ,,ratište,, naših razlika i uspomena umesto da je mesto početka novog,kreativnog i dobronamernog života. Dokle više kopanja po grobovima i prevrtanja kostiju. Gde nas to vodi. Pa baš tu gde jesmo u začaranom krugu jada i očaja.

Znaš debeli zašto su ovi oko nas bolji - zato što gledaju šta će danas i kako će sutra. Mi se bavimo prošlošću i kopamo oči jedni drugima. Pa ti si izgubio autorsku jer se nekome nije sviđalo tvoje razmišljanje i tvoji stavovi. Ovde se prave neprijatelji i to se podgreva umesto da se stiču novi prijatelji unatoč razlikama pa makar i u receptima za sarmu.

Mnogo negativne energije svuda pa i na blogu. Ko je prvi počeo više nije ni bitno. Zasrali smo svi po malo.

Imam negde i razumevanja. Mnogo su nas mučili ti oko nas godinama. Muče nas i danas. ne vole nas jbg. Naše je da se zapitamo zašto. Ne vole Đokoviča, ne vole Jokića vole Nadala, Federera - može im se. Mi ne volimo sami sebe. Možda su to prepoznali u nama.



Да, ту се потпуно слажемо.

Сећаш се како им је ономад рекао онај један блогер (мислим да је то био Радован Настић, али нисам сигуран) који одавно не живи у Србији када се после више година вратио на Блог Б92 ауторским текстом, па када је видео коментаре испод тог свог ауторског текста, само је кратко констатовао:

"Јбт, појешће вас мржња... Све вас ту,"

После тог свог текста на Блогу Б92 човек се више никада није појавио.

А имао је још много тога да нам каже што би вредело прочитати, али ето...



Znaš ti nas jebo ti nas.



Знам.

И то нас знам много боље него што бих то заиста желео.

Боље би било да нас не знам баш толико добро.

Па да одморим мозак на једно три дана.

shmoo shmoo 08:02 12.06.2021

Грешка. За брисање.


.
freehand freehand 08:10 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Сећаш се како им је ономад рекао онај један блогер (мислим да је то био Радован Настић, али нисам сигуран) који одавно не живи у Србији када се после више година вратио на Блог Б92 ауторским текстом, па када је видео коментаре испод тог свог ауторског текста, само је кратко констатовао:

"Јбт, појешће вас мржња... Све вас ту,"

Jadan čovek. A samo je promovisao Levijatan fašiste.
shmoo shmoo 08:20 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

freehand
Сећаш се како им је ономад рекао онај један блогер (мислим да је то био Радован Настић, али нисам сигуран) који одавно не живи у Србији када се после више година вратио на Блог Б92 ауторским текстом, па када је видео коментаре испод тог свог ауторског текста, само је кратко констатовао:

"Јбт, појешће вас мржња... Све вас ту,"

Jadan čovek. A samo je promovisao Levijatan fašiste.



Што није био разлог да буде дочекан вилама, кукама и мотикама самозваних антифашиста и пластичних левичара Блога Б92. (EDIT: Махом свих одгајаних и васпитаваних баш у том друштву двоструког морала и негативне селекције у СФРЈ на које се Соло позива. )

Могло је и другачије да му се каже шта је то Левијатан, без толико мржње у коментарима јер он дуго већ не живи у Србији и све што види од Србије је медијска слика те Србије која се никако и никада не поклапа са реалном сликом Србије.

То видимо ми који живимо у томе. (Ко хоће да види. Ко неће из ко зна којих разлога, то је његов лични проблем.) Он са неколико хиљада километара даљине не може то добро да види.

Као и Пајић, Милан, Блоговатељ, Наск, мој Кум, мој буразер и сви остали који немају свакодневног додира са том Србијом данас другачије сем посредно, медијским путем.

Не треба им онда баш толико узимати за зло те лажне представе које су сами изградили на основу медијске слике Србије која, понављам, никако није исто што и реална Србија, јер они немају непосредно искуство живота у тој и таквој данашњој стварној Србији, зар не?

(EDIT: Зато сам вам овде и испричао ону причу о графиту с ликом Ратка Младића.)

Могло је ипак другачије да се Радовану кажу неке ствари. Не ради се о томе шта му је тада све писано у коментарима испод тог његовог текста. Ради се о начину на који је то тамо писано, са толико пуно мржње...

Зато и разумем зашто се човек после тога више није никада појавио на Блогу Б92.

Зашто би самог себе малтретирао, није мазохиста, када је ионако одавно напустио ово друшптво тако пуно мржње?

И ја бих, право да ти кажем, исто урадио на његовом месту.

Али ето... Ја још увек живим у Србији. И то је онда та разлика између њега и мене.

freehand freehand 08:27 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Али ето... Ја још увек живим у Србији. И то је онда та разлика измеђђу њега и мене.


Pa ti onda moraš da dolaziš na blog pun mržnej jer si u Srbiji i ovde je internet mnogo drugačiji nego njemu u inostranstvu.
Ok.
Inače, patetišeš bez razloga i kriviš sliku. Koliko se ja sećam - a mrzi me sad da tražim i čitam ponovo - na početku te priče i jeste mu lepo rečeno i ukazano i šta je Levijatan i ko su Levijatanci. Kako su se on i neki drugi upinjali da to relativizuju tako su i odgovori bili srazmerni.
Ništa bitno.
Samo se nadurio još jedan što iz daljine bolje vidi a niko ovde neće da ga čuje dok prenosi poruku istine.
shmoo shmoo 08:46 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

freehand

Pa ti onda moraš da dolaziš na blog pun mržnej jer si u Srbiji


Ма не морам ни ја да долазим, није то дневна заповест у ЈНА.

Поготово што је ситуација потпуно обрнута од овога што ти кажеш. Моју мржњу не генерише реална слика Србије као такве.

Напротив, моју мржњу успева да генерише управо Блог Б92 јер ја не верујем у ово што Соло каже да је Блог Б92 пресек некакве реалне слике Србије.

Није. И много тога и много њих на Блогу Б92 недостају да би ово место заиста било пресек и просек реалне слике Србије.

Испробавао сам, експериментисао... Веруј ми, много ми је боље када не долазим на Блог Б92. Мnого се боље осећам... Нема депресије, апатије, мржње према свему и свачему и свакоме ко је другачији и другачије мисли од мене...

Па тако када не долазим на Блог Б92, онда u stvari нема шта да генерише у мени ту мржњу о којој причамо са свим пратећим осећањима која сам ти побројао.

Уосталом, знаш већ и сам ону стару мудрост:

Какве су ти мисли, такав ти је живот. И такав си човек.


П.С. - Докле год овај Блог Б92 буде схватан као место за промовисање и острашћено заступање сопствених политичких ставова (јер је тако и са том идејом и започео свој живот), он ће бити само и искључиво генератор мржње и ништа више.

И џаба су сви покушпаји да се он неким занимљивим и неисполитизованим текстовима учини другачијим.

Мрзитељи су увек ту да такве "заблуделе" ауторе врате на прави пут, онај пут на којем је и замишљено да се Блог Б92 креће од самог његовог настанка.

Ево, живи били па видели... Врло брзо, ускоро, почеће и нова предизборна кампања у Србији. Заправо, већ је почела, али незванично.

И опет, по ко зна који пут, нови круг генерисања мржње, чему ово место на интернету изгледа и служи, завртеће се на том рингишпилу.


Resistance!

Biljana Srbljanović (12 Jun, 2007 - 17:54)

Drugari, na ovom tajnom mestu, osećam se kao De Gol na Radio Londonu, however pretentious it might be! Dobro - i zato što imam tempiš i upalu grla, pa malo ne znam gde udaram, ali ipak najviše zbog toga što novi blog osećam kao okupaciju, kao razvodnjavanje, kao i neku vrstu kompromitacije i zatrpavanja onoga što smo zajedno uspeli da predhodnih godinu dana napravimo - da zatalasamo javno mnjenje, da utičemo na njega u važnim trenucima i oko agresije novim ustavom i tokom predizborne kampanje sleš izbora (setite se samo jednog primera, eksploziva pod službenim vozilom LDP-a, informacija je preko Bloga nekako procurela u javnost, u toku farsične izborne ćutnje, da bi iz javnosti odmah bila proterana, a pravo na slobodu informisanja jedino je isterao Blog).


freehand freehand 08:57 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Ма не морам ни ја да долазим, није то дневна заповест у ЈНА.

Поготово што је ситуација потпуно обрнута од овога што ти кажеш. Моју мржњу не генерише реална слика Србије као такве.

Niti sam rekao da ti nešto moraš, niti govorim o tvojoj mržnji. Sam kažeš da je BLOGmestopuno mržnje, ali da on, eto ne mora. A ti, valjda,moraš. Pa rekoh - ko te tera ako to u tebi izaziva toliku mučninu?
Mislim, meni je svejedno i žao mi je svakog blogera koga više nema (dobro, nije mi žao za njih par). Uostalom, pročitaj još jednom šta si napisao pa onda nastavi dalje:

Ради се о начину на који је то тамо писано, са толико пуно мржње...

Зато и разумем зашто се човек после тога више није никада појавио на Блогу Б92.

Зашто би самог себе малтретирао, није мазохиста, када је ионако одавно напустио ово друшптво тако пуно мржње?

И ја бих, право да ти кажем, исто урадио на његовом месту.

Али ето... Ја још увек живим у Србији. И то је онда та разлика између њега и мене.
shmoo shmoo 09:04 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

loader
shmoo
loader
shmoo

.... Јуче су осмаци (14-15 година имају) из моје школе прослављали (уз трубаче) крај своје школске године. Половина њих је била заогрнута српском државном заставом, а неки од њих су били заогрнути и заставама, рецимо, динарске дивизије и осталим ратним заставама војних јединица Републике Српске Крајине и Републике Српске. ...


Шта год деца славила, неко ће им на томе замерити. Или са једне, или са друге стране.
Јер, због онолике идеолошке расекотине, која траје још од 1944. и коју због и даље махните оштрице истог тог ножа употребљеног за сечење још увек не можемо чак ни да почнемо да лечимо, расекотине која ово друштво и ову нацију немилосрдно одржава располућеном на двоје, овде је напросто условљено да било какво угледање и слављење некога и нечега у том отрованом и посвађаном друштву једноставно мора да буде осуђено. Чије год мајице ова деца да обуку, биће под лупом. Могу да славе само оне које смо им кроз новију историју понудили. А ти су већ у старту и сами располућени, па су истовремено и браниоци, и злочинци, и издајници, и патриоте... Има ли некога из сфере ове врсте патриотизма кога могу да славе, а да их неки део друштва не гледа попреко?
То наслеђе нелечене прошлости свом снагом је натоварено на леђа нових генерација.





Питам се све време ко им је то натоварио и са којом намером?

Шта је крајњи циљ тог натоваривања тог терета на плећа сваке генерације у Србији, па ето и ових сада клинаца од 14-15 година?

Ко то омета излечење?

Ко има користи од тога?


(Сад се сетих једног дијалога са Блога од пре пар година, мислим да сам то са Геџом констатовао, можда и са Хучијем, како нам у ствари док гледамо серију "Корени", тада се први пут приказивала на ТВ, све време стоји нека кнедла у грлу исто као и када смо читали роман јер у Катићима препознајемо историјат сопствених породица и фамилија и тек онда постанемо свесни какав терет натоварен на плећа и ми носимо кроз читав живот. Хоћу рећи, ови клинци које сам поменуо нису ни прва ни последња генерација са теретом на плећима у овој земљи Србији... Отуд и ова моја питања изнад.)




Ако се систем није променио још од 1944. - када је постављен овде - ваљда је јасно коме се не исплате промене система. То су те вредности, и тај стечен, енорман капитал, само у другој пресвлаци и са другим беџевима. Није компл.

... јер у Катићима препознајемо историјат сопствених породица и фамилија и тек онда постанемо свесни какав терет натоварен на плећа и ми носимо кроз читав живот. Хоћу рећи, ови клинци које сам поменуо нису ни прва ни последња генерација са теретом на плећима ...


Говорите о наравима, трвењима, политичким борбама... То тада је био систем плурализма и какве такве демократије. Много мана, али унутар демократије, а она значи свашта афирмативно у глобалу. Овај случај, систем од 1944. је потпуно други свемир, у коме такође има истих тих лоших људи и колективне карактерологије - али у нашем актуелном систему те карактерологије нису битне, јер систем је такав да не трпи ни добре ни лоше карактере, плурализам, изборе, класичне политичке борбе... Тај систем је створен да буде несмењив, а не да у њему нешто бирате. Као трула биљка кроз чију средину иде један жилав, постојан механизам вредности и моћи. Он "месо" биљке обнавља кад много затрули, а ако крене да зри гура је према труљењу. Чува то месо, ради сопственог опстанка. То је нешто као антиживот. Стога, ако се то не схвата, све површне сличности неких елемената пре и после 1944. су потпуно збуњивање, суштинско машење.



Ово је тако добро речено да морам да га поновим болдованог:


Говорите о наравима, трвењима, политичким борбама... То тада је био систем плурализма и какве такве демократије. Много мана, али унутар демократије, а она значи свашта афирмативно у глобалу. Овај случај, систем од 1944. је потпуно други свемир, у коме такође има истих тих лоших људи и колективне карактерологије - али у нашем актуелном систему те карактерологије нису битне, јер систем је такав да не трпи ни добре ни лоше карактере, плурализам, изборе, класичне политичке борбе... Тај систем је створен да буде несмењив, а не да у њему нешто бирате. Као трула биљка кроз чију средину иде један жилав, постојан механизам вредности и моћи. Он "месо" биљке обнавља кад много затрули, а ако крене да зри гура је према труљењу. Чува то месо, ради сопственог опстанка. То је нешто као антиживот. Стога, ако се то не схвата, све површне сличности неких елемената пре и после 1944. су потпуно збуњивање, суштинско машење.



Једино бих додао да се не бих баш тако олако одрицао узрочно-последичних веза у свему томе.

Оне јесу суштинске и зато се не слажем са Вама да је баш "суштинско машење".

Сложеније је све то од те једноставне слике пре и после 1944.

Тако мени барем изгледа...

Хоћу рећи, ћораву кутију ипак нису измислили Тито и његови титићи.

Само су је преузели од неких пре њих.







То би Вам исто рекао и мој другар пореклом из Водица (Смедеревска Паланка) који каже овако за те изборе и власт пре 1944:

"Пашићеви радикали на власти, мој деда срески начелник. Радикали са власти, мој деда сеоски учитељ."

Не видим ја да се такав приступ политици у Србији баш суштински променио после 1944. па до данас.

Избор пре 1944. за који кажете да је постојао није био уопште од суштинског значења у свему томе. Тачно је, није био привид избора као што је то данас, али није то било оно што је суштина која то друштво треба да учини бољим.


Принцип негативне селекције засноване на морално-политичкој подобности очигледно је постојао и пре 1944.

А то је та суштина коју треба мењати да бисмо постали боље друштво.


shmoo shmoo 09:28 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

freehand

Niti sam rekao da ti nešto moraš, niti govorim o tvojoj mržnji. am kažeš da je BLOGmestopuno mržnje, ali da on, eto ne mora. A ti, valjda,moraš. Pa rekoh - ko te tera ako to u tebi izaziva toliku mučninu?



Е, па ниси тако баш написао:


freehand

Pa ti onda moraš da dolaziš na blog pun mržnej jer si u Srbiji i ovde je internet mnogo drugačiji nego njemu u inostranstvu.
Ok.



Ова твоја два исказа никако не воде ка истом закључку.


Mislim, meni je svejedno i žao mi je svakog blogera koga više nema (dobro, nije mi žao za njih par).



Свеједно ти је, а жао ти је?

Доооброоо... Покушаћу да ово разумем.

Мада, морам да те упозорим на време, комплексност овог твог исказа можда превазилази моје могућности поимања написанога.


Uostalom, pročitaj još jednom šta si napisao pa onda nastavi dalje:


Аааа! Па што ми одмах ниси на то указао.

Стварно, када се тако извади из контекста и цитира, испадне да си ти у праву:


Ради се о начину на који је то тамо писано, са толико пуно мржње...

Зато и разумем зашто се човек после тога више није никада појавио на Блогу Б92.

Зашто би самог себе малтретирао, није мазохиста, када је ионако одавно напустио ово друшптво тако пуно мржње?

И ја бих, право да ти кажем, исто урадио на његовом месту.

Али ето... Ја још увек живим у Србији. И то је онда та разлика између њега и мене.


Али када то цитирано ставиш у контекст читавог коментара, онда се ово што си ти извукао из контекста много боље разуме.

Но, и даље мислим да је ово суштина читаве наше приче овде:

Могло је ипак другачије да се Радовану кажу неке ствари. Не ради се о томе шта му је тада све писано у коментарима испод тог његовог текста. Ради се о начину на који је то тамо писано, са толико пуно мржње...



Ево ти и овде на овом блогу очигледан пример...

Господин Лоудер и ја се углавном не слажемо када се дописујемо о политици у Србији, и данас и у прошлости.

Да ли си у његовим коментарима и у мојим коментарима приметио трунку мржње према саговорнику?

Ја нисам тако нешто никада осетио у Лодеровим коментарима које ми напише.

А рецимо код тебе, у твојим коментарима то врло често видим. Не у сваком коментару, али често. И то не само према мени него и према неким другима са којима се дописујеш а који се не слажу са оним што ти мислиш.

И то баш мржњу. Видљива је.

Зашто, Фрихенде? Откуд та мржња у теби према неистомишљеницима?

Да ли је то ствар менталног склопа? Васпитања? Тренутне ситуације?

Или све то заједно?

Или, као пример, погледај Брајино дописивање са неким блогерима мало ниже доле... Начин његовог опхођења према онима који се са њим не слажу.

То је суштина ове наше приче овде.


А у коментарима на последњем Настићевом блогу многи су писали баш тако како ти овде кажем. С мржњом.


Да цитирам твог омиљеног хипопотамуса на Блогу Б92 са енормно развијеним егом и сујетом:

"Милости вам не тражим нити бих вам је дао."

(Мада мислим да је и он то у ствари само цитирао неког Титовог титића из Другог светског рата али нисам сигуран. Не памтим баш добро ауторе тих партизанских цитата.)


Је л' то у питању, Фрихенде?

Политика је увек борба на живот и смрт?

Са обавезном ликвидацијом, сваке врсте па ако прилике дозволе и физичком ливидацијом, неистомишљеника?

milisav68 milisav68 09:33 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

shmoo
"Пашићеви радикали на власти, мој деда срески начелник. Радикали са власти, мој деда сеоски учитељ."

Uh, stani.

Šta je nelogično da ne budeš sreski načelnik, ako tvoja partija izgubi izbore?
shmoo shmoo 09:38 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

milisav68
shmoo
"Пашићеви радикали на власти, мој деда срески начелник. Радикали са власти, мој деда сеоски учитељ."

Uh, stani.

Šta je nelogično da ne budeš sreski načelnik, ako tvoja partija izgubi izbore?







А способнији си за то место начелника од онога чија је партија добила изборе?

EDIT: Подсетићу те, читава прича је почела од мог захтева да се дефинише шта је то поремећено друштво.








freehand freehand 09:38 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Је л' то у питању, Фрихенде?

Политика је увек борба на живот и смрт?

Са обавезном ликвидацијом неистомишљеника?

Sublimacija bulšita.
Uspeo si da ne omašiš Tita i titiće, mog hipopotamusa, život, smrt i naravno - likvidaciju.
Kao Pavić u svojim potonjim danima kad ga je inspiracija napustila pa je u beskraj reciklirao sopstvene metafore gurajući ih sve dalje u besmisao.
Tako i ti, kao da deset godina recikliraš jedan isti komentar valjajući ga i gnječei a ono na kraju uvek ispadne isti bezukusni pačvork ničega.
Važi Shmoo.
shmoo shmoo 09:42 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

freehand

Važi Shmoo.



Добро, Фри.


EDIT: Да не испадне да сам ти украо цитат, оно за хипопотамуса на Блогу Б92 који има енормно развијен его, то сам ја у ствари тебе цитирао.

Сећаш се, то си ти описивао оног блогера који је тебе називао жуто куче.

Претпостављам да ти за њега није жао што се не појављује више овде?





milisav68 milisav68 09:45 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

shmoo
А способнији си за место начелника од онога чија је партија добила изборе?



Nisam ovo očekivao od tebe.

Da je prethodnik vodio dobro, odnosno da je partija imala kvlitetniji kadar, ne bi izgubila izbore.

Zato služe izbori, da se stalno menja, da postoji kakava-takva kontrola vlasti.

shmoo shmoo 10:00 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

milisav68
shmoo
А способнији си за место начелника од онога чија је партија добила изборе?



Nisam ovo očekivao od tebe.

Da je prethodnik vodio dobro, odnosno da je partija imala kvlitetniji kadar, ne bi izgubila izbore.

Zato služe izbori, da se stalno menja, da postoji kakava-takva kontrola vlasti.




Па оно јесте тако, Милисаве, ако политику посматрамо као вођење непрекидне изборне кампање.

(Ти ти је исто као и револуција која тече. После је била транзиција која тече. Па изборна кампања која тече... Стално се све мења... Час револуција, час транзиција, час избори,... )

Али ако политику посматрамо као вођење државе и друштва ка нечему бољем, онда не би смело да буде тако, зар не?

А ето, кулминацију тог вишедеценијског приступа политици (негативна селекција по морално-политичкој подобности а не по способности са све пратећим му лицемерјем, двоструким моралом и булшитом) управо доживљавамо... И свима је то нормално.

Јбг, знам... Милан ми је већ рекао пар пута да не могу навлачити на главу политичара капу хришћанског морала.

Али предалеко се у томе отишло... Предалеко.






milisav68 milisav68 10:44 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

shmoo
Па оно јесте тако, Милисаве, ако политику посматрамо као вођење непрекидне изборне кампање.

(Ти ти је исто као и револуција која тече. После је била транзиција која тече. Па изборна кампања која тече... Стално се све мења... Час револуција, час транзиција, час избори,... )

Pa nije isto, pričamo o vremenu pre revolucije.

Takvi izbori su poginuli u ratu.

Film Poseban tretman, Milan Srdoč i Bata Stojković:

- Mi smo pre rata učili u školi da ima boga.
- E od rata ga nema.
- Da nije poginuo u ratu?
А ето, кулминацију тог вишедеценијског приступа политици (негативна селекција по морално-политичкој подобности а не по способности са све пратећим му лицемерјем, двоструким моралом и булшитом) управо доживљавамо... И свима је то нормално.

Šta te čudi, traje skoro 70 godina.

Negativna selekcija nastaje tamo gde je jedna partija, tamo gde ih ima više postoji izbor.

Druga je stvar što se kod nas nije desio reset u odnosu na 1944.

Evo, i ovaj blog, i tema Srebrenica, opet se gura sve pod tepih sa nekom patetikom o 500 dece.

Kада је власт у Сарајеву именовала новог директора Меморијалног центра Поточари прво сам помислила како је непримерено да особа која се по медијима повлачила због породичног насиља брине о сећању на жртве. Но господин Суљагић је и ван граница БИХ целебритy ’’преживела жртва геноцида у Сребреници’’ те се некоме у Сарајеву учинио као идеалан кандидат.

Одмах по ступању на функцију најавио је прелазак у ’’нови стадиј сјећања’’ те је под његовом палицом Меморијални центар упутио јавни позив преживелима из Сребренице да донирају личне предмете или предмете најмилијих.

Он сам је врло великодушно поклонио очеву личну карту за нови музеј сећања, објавивши то преко Твитера. Али ту се нашао један ’’србочетнички негатор геноцида’’ који је приметио да је рахметли Емира бабо погинуо када му време није, бар за жртву ’’геноцида у Сребреници’’.

А Суљагић у твиту даје следеће податке о свом оцу, које ћу накнадно проверити:

’’ Понукан колико оним што је урадио @боснианбеаст27, колико и реакцијом из Србије која је „у биткама и пред биткама“: ово је мој херој. Суљагић Суљо (1952.-1992.) Самостални батаљон „Вољавица“, погинуо од артиљеријске ватре са Нијемића (Љубовија, Србија). #АрмијаРБиХ

Запитала сам се шта ће лична карта припадника Армија БИХ погинулог у борби 1992. као артефакт будућег музеја сећања у Поточарима, кад је Високи представник за БИХ Волфганг Петрич исте основао са намером да буду мезарје и спомен обележје за жртве масакра из јула 1995. године?

На сајту Поточара покушавам да кликнем на ’’Листе жртава геноцида’’, али ме сајт уместо на списак страдалих пребације на градска гробља у Сребреници. Сетим се да је исти проблем постојао и пре две године, али сам тада мислила да им је неко хаковао сајт.

Сада схватам да су листе са именима закопаних у Поточарима трајно склоњене са сајта.


itd

link
freehand freehand 10:46 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Да не испадне да сам ти украо цитат,


Da ne ispadne da si napisao komentar bez edita, misliš? I da osstane komentar bez jeftino skrivne uvrede u pokušaju, ali da se to ne uzima u obzir kad ti se odgovori pa krene skvičanje i bacakanje uz patetično udaranje nožicama?
shmoo shmoo 14:58 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

freehand
komentar bez jeftino skrivne uvrede u pokušaju



Тјах, драги мој господине Прдхенде Смрадхенд(л)овићу, шта га знам...

Можда сте ви и у праву. Можда вас стварно на Блогу Б92 нико није називао жутом џукелом. И можда стварно ви никога на Блогу Б92 нисте називали хипопотамусом са преувеличаним егом и сујетом.

Сећања на протекли живот умеју да заварају.

Зато живот и јесте чудо, што каже Соло.

Извините, не могу више да са вама овако дубокоумно разговарам, јер моји интелектуални капацитети не могу да испрате сву величину и дубину ваших размишљања и визионарских балона.

Одох да оперем и дезинфикујем руке после овог дијалога са вама па да на миру навијам за Велшане против Шипцараца. То ми је ипак занимљивије. Тренутно.






freehand freehand 20:37 12.06.2021

Re: Пар личних утисака са улице...

Тјах, драги мој господине Прдхенде Смрадхенд(л)овићу, шта га знам...

Ovoliko kreativno napregnuće, ovakav vašarski pokušaj da me uvrediš i nijedna preporuka?!
Mislim, ja bih ti sad oduzeo pravo da predaješ omladini, samo zato što si tako jeftino nedarovit i tako isprazno plitak.
Ni ovi tvoji domaćini i fašisti iz Levijatana koje tako zdušno braniš a ve kao preko onog nekog nikog?
Strašno.
Kuda ide ovaj svet?!

Filip Mladenović Filip Mladenović 20:49 08.06.2021

Pravda...

Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda jednom nehumanom, totalitarnom, zločinačkom režimu pod vodjstvom Slobodana Miloševića.

Kolika tolika uteha za sve rodjake i prijatelje žrtava.
gvozden1 gvozden1 20:58 08.06.2021

Re: Pravda...

Kolika tolika uteha za sve rodjake i prijatelje žrtava.

A rođakice i prijateljice?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:02 08.06.2021

Re: Pravda...

Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda jednom nehumanom, totalitarnom, zločinačkom režimu pod vodjstvom Slobodana Miloševića.


Nije. Presuda je jednom konkretnom coveku - ne veruj Dodiku, Vucicu, Seselju, Vulinu... Ovo sto ti pominjes trebalo je da uradi neki sud u Srbiji. Ne moze se uvek izvlaciti na to da neko nesto uradi umesto nas. Jer i kad uradi opet nije kako valja:
'Nisu dobro uradili. Mi bi to drugacije.'
'Kako?'
'Nikako!'
solo solo 21:04 08.06.2021

Re: Pravda...

Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda


Simbolička? Zar to postoji u pravnoj nauci?

Izvini Filipe teška glupost,ako pretenduješ da budeš ozbiljan čovek pa onda i novinar.

Shvati ovo kao ,,simboličnu,, kritiku ako treba da se sprdamo.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:07 08.06.2021

Re: Pravda...

Simbolička? Zar to postoji u pravnoj nauci?


Tacno, tek to nema smisla. Ni u politickom a ni u pravnom smislu.
magnus magnus 21:16 08.06.2021

Re: Pravda...

A rođakice i prijateljice?
ili čak one koji se rodno ne izjašnjavaju,
nego reuže Filipe , ti znaš da su podrinjsk turci u ww2 mahom bii crna legija ili 13 ss 91 su to obnovili , no drug tito i đuro pucar su to temeljitije odradili od jna ratka, filipe to ti je išlo po kućnom broju , oni koji su 44 bili u partizanima bili su u VRS , oni u ustašama i SS bili kod Nasere , pa ti vidi filipe
jebiga svi balkanski/ srednjoeuropski narodi koji su u EU po oslobađanju od turaka svoje turke su rehristijanizili ili proterali , srbi nisu, 18 su od agresora radili braću, 45, od fašista liberalne komuniste . . sad su sudili za odmazdu a nisu za ono što je odmazdu izazvalo, .. doviđenja do sljedečeg rata, misliš li da če tad srbi imati kočnicu. a rat globalniji je pred vratima filipe
gvozden1 gvozden1 21:16 08.06.2021

Re: Pravda...

Nisu dobro uradili. Mi bi to drugacije.'
'Kako?'
'Nikako!'

Uozbilji se i pogledaj broj osuđenih pred domaćim sudovima, posebno obrati pažnju na nacionalnost osuđenih po pojedinim državama.

Test pitanje: koje nacionalnosti je najveći broj osuđenih u Hrvatskoj, BiH i Srbiji?
bene_geserit bene_geserit 21:35 08.06.2021

Re: Pravda...

Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda jednom nehumanom, totalitarnom, zločinačkom režimu pod vodjstvom Slobodana Miloševića.

Ovo mora da se ispravi, daklem:
Izrečena kazna komunističkom generalu Ratku Mladiću nema veze sa jednim totalitarnim režimom u susednoj zemlji pod vodjstvom komunističkog apartčika Slobodana Miloševića.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:42 08.06.2021

Re: Pravda...

Uozbilji se i pogledaj broj osuđenih pred domaćim sudovima, posebno obrati pažnju na nacionalnost osuđenih po pojedinim državama.


Da li smo osudili Milosevica i co za ono sto su nama i drugima radili? Nismo. Sto? Eto tako.

Sud u Hagu nije pogresio sto je ove sto je osudio osudio nego sto nije osudio i one druge. Napomena: ovo je laicka a ne pravnicka konstantacija. Zato je prvi deo naslova bloga pogresan. Pa naravno dozivotna za skota. A zasto su neki pusteni, neki osudjeni na premale kazne pojma nemam. Kao sto - pretpostavljam - niti iko drugi na ovom blogu zna. Ono 'sudili nasima a onima njima ne' naravno nije znanje nego uzimanje u usta splacine koju oni-sto-nam-se-od-gore-rugaju (sa svih strana) zadnjih 30 godina redovno serviraju pucanstvu.

Besmislena rasprava.

gvozden1 gvozden1 21:47 08.06.2021

Re: Pravda...

Nismo. Sto?

Zato što na to nismo smeli ne da pomislimo, morao se izručiti i tačka.
Zar stvarno misliš da bi pravdoljubivi, demokratski itd zapad dopustio Srbiji da ne izruči Slobu nego da mu ona sudi?

Probudi se čoveče.
Pa Srbiji ni sad ne daju da osuđenike iz Haga prihvati u zatvore u Srbiji (na šta formalno ima pravo) a da joj dopuste sa sudi Slobi.

U kom ti svetu živiš jbz.
loader loader 21:54 08.06.2021

Re: Pravda...

Filip Mladenović
Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda jednom nehumanom, totalitarnom, zločinačkom režimu pod vodjstvom Slobodana Miloševića.

Kolika tolika uteha za sve rodjake i prijatelje žrtava.


То уопште није тема. Ту чињеницу знамо и није предмет ни спорења, ни разговора. Тема је како овакве пресуде у оваквом контексту (регионалном, глобалном) утичу на будући потенцијал да се ствари сређују, или да иду ка новим конфликтима, све на рачун овдашњих људи (у региону).
Филипе, ајмо мало пажње. Вратите се на текст (пост).
Удостојите сами себе. Не морате баш увек да говорите паролашки.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:15 08.06.2021

Re: Pravda...

Doživotna je još jedan mali, ali značajan korak ka pomirenju, toleranciji i blagostanju budućih generacija svih naroda Balkana.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:16 08.06.2021

Re: Pravda...

Zato što na to nismo smeli ne da pomislimo, morao se izručiti i tačka.
Zar stvarno misliš da bi pravdoljubivi, demokratski itd zapad dopustio Srbiji da ne izruči Slobu nego da mu ona sudi?


Bas su nas sjebali. A mi onoliko hteli. Pa sto mu nisu sudili u odsustvu? Sto nisu sudili njegovim saradnicima? Koliko je ono bese neko u ime vlade R. Srbije podneo prijava, zalbi, tuzbi protiv Miloseviceve politike do danas pred sudovima u Srbiji?

Pa Srbiji ni sad ne daju da osuđenike iz Haga prihvati u zatvore u Srbiji (na šta formalno ima pravo) a da joj dopuste sa sudi Slobi.


Uf, sto bi se usrecili. I Srbija i osudjenici. Kako je sa drugim nacijama posto volis poredjenja. U HR i BH corkama leze 'njihovi' haski zatocenici?

U kom ti svetu živiš jbz.


Da ti kazem da mi nije lose. U ovom svetu gde ja zivim Srbi nisu svetski arhineprijatelji i nije tesko Srbin biti.

Jos jednom, glupa rasprava. Sve poznato nema sta da se doda. Samo da gledas kako ce koja budala da reaguje na ovo. Srpske vodje ce jaukati o nepravdi ili ce makar mudro cutati, hrvatske ce glasno isticati kako su oni uvek bili za pravdu (pod uslovom da se ne radi o nasim braniteljima), bosnjacke ce galamiti 'malo je ovo'. I tako. Sve, samo mi ne diraj u politiku koja 30 godina savrseno fercera. Eno ga onaj ceka da odrzi govor za udzbenike (valjda istorije?).
gvozden1 gvozden1 22:31 08.06.2021

Re: Pravda...

Bas su nas sjebali

Dogovori se sa sobom, pitaš li ili odgovaraš.
Pitaš li što mu nismo sudili, ili odgovaraš na to pitanje.
Uf, sto bi se usrecili. I Srbija i osudjenici.

A to ovi što nam ne daju to rade za naše dobro, mi maloumni pa tražimo (a Srbija to zvanično traži) a oni pametni pa nam ta naše dobro to ne daju.
Kako je sa drugim nacijama posto volis poredjenja

Značajno različito, njihove ne osuđuju nego oslobađaju, vraćaju se ne u zatvore nego u predsedničke kabinete.
Kad već pitaš kako kod njih.



Da ti kazem da mi nije lose.
verujem.
Postoji ona izreka o brizi i pameti, ko nema jedno nema ni drugo.


Jos jednom, glupa rasprava


A ti, vidim, ćutiš.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:53 08.06.2021

Re: Pravda...

verujem.
Postoji ona izreka o brizi i pameti, ko nema jedno nema ni drugo.


Hoces reci, ti si bolji posto se ubi od brige.
Za haskim zatvorenicima. Nasim.
Jesi bolji covek.


A ti, vidim, ćutiš.


Da cutim nije tacno. Da raspravljam o Haskom sudu nije tacno.

Dogovori se sa sobom, pitaš li ili odgovaraš.
Pitaš li što mu nismo sudili, ili odgovaraš na to pitanje.


Moja pitanja pokazuju besmislenost tvoje tvrdnje: "Zato što na to nismo smeli ne da pomislimo, morao se izručiti i tačka."

Mani, sta cemo se svadjati zbog Mladica. Osudjen je. Odlicno. Ali i ocekivano. Pa covek je ubijao druge ljude i unistavao gradove sistematski. Nije on neki 'slucajni ubica'. Svaki takav osudjenik jedan argument manje onima koji kazu 'svi smo mi Mladic'. Tome sluze institucije - da ne moze neki Drndek da kaze e nije bilo tako neg 'vako i da truje sledece tri generacijama necim sto bi da se ne radi o tolikom stradanju bilo uporedivo sa jeftinim ribolovackim pricama.






gvozden1 gvozden1 23:04 08.06.2021

Re: Pravda...

Tome sluze institucije - da ne moze neki Drndek da kaze e nije bilo tako neg 'vako

E sad ne može, sad je Hag saopštio istinu :)

Pa to i jeste najveći problem, što tek sad može, što je Hag devalvirao INSTITUCIJU.

Sad više ne postoji način da se sazna Istina, sad svako sa punim pravom može i hoće da gura svoju priču.

Ne možeš se igrati institucije nego moraš biti institucija.
A kad neko pobije sve svedoke, a ti kažeš pa dobro, onda nije kriv, onda je nevin, ili kad nekoga prvo osudiš na 40 godina pa se posle predomisliš i kažeš, a ne, ne zaslužuje ni jednu, on je nevin, onda ti nisi institucija nego si sprdnja.

I što je najgore uništio si šansu da se ikad ikakva institucija time bavi.

Ne priča se ovde o Mladiću ili Slobi nego o onoj sprdnji iz Haga što samo štetu pravi.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:13 08.06.2021

Re: Pravda...

Ne možeš se igrati institucije nego moraš biti institucija.
A kad neko pobije sve svedoke, a ti kažeš pa dobro, onda nije kriv, onda je nevin, ili kad nekoga prvo osudiš na 40 godina pa se posle predomisliš i kažeš, a ne, ne zaslužuje ni jednu, on je nevin, onda ti nisi institucija nego si sprdnja.


Pa da, ali to sto je jedna strana ubila svedoke nema apsolutno nikakav uticaj na pravnu kvalifikaciju cinjenica iznesenih u drugom slucaju. Da pojednostavim: to sto je Haradinaj pobio svedoke nije nikakav dokaz ili argument da Mladic nije naredio ubijanja i unistavanja za koja je osudjen.

Jedna stvar je kritikovati rad Suda zbog propusta u odredjenim slucajevima - sto treba raditi (ali ne vulinski nego opet institucionalno) - a druga je negirati donete presude.


E sad ne može, sad je Hag saopštio istinu :)


Pa da. To je sada pravno gledano Istina o ulozi Mladica u BH za vreme rata. To sta ce se po kafanama i proslavama pod znojavim satrama pricati je drugo pitanje. Ali presuda obavezuje druge institucije (vlade zemalja, politicare, domace sudove) da prihvate jedino tu Istinu. Mladic od danas vise nije general Mladic nego osudjeni ratni zlocinac.
gvozden1 gvozden1 23:27 08.06.2021

Re: Pravda...


Jedna stvar je kritikovati rad Suda zbog propusta u odredjenim slucajevima - sto treba raditi (ali ne vulinski nego opet institucionalno) - a druga je negirati donete presude.

A taj sud je malo dobar malo nije dobar?
I to može?
Ja mislio da je sud dobar ili loš, da ima kredibilitet ili ga je izgubio, da ne može da bude malo trudan malo nevin.

Haške presude su sprdnja, šta on kaže za Maldića a i sve ostale je, posle svih skandala, nevažno i najverovatnije netačno.

O Mladiću, Slobi, Tačiju, Oriću, će svako formirati svoje sudove, i sad a i ubuduće, presude su devalvirane.

I, ponavljam, šteta je što je uopšte postojao takav sud koji je prepreka da nekad neka visoka pravnika instanca utvrdi šta se zaista tu dešavalo.

Zvanično je npr utvrđena lažna cifra od 8000 ubijenih u Srebrenici, a svi znaju da to nije istina.
I imamo situaciju da je zvanično pogrešno.
Onda je sve drugo u opticaju.

A da je sud bio objektivan i nepristrasan....

Al gotovo je, nije bio i ko ga ebe.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:59 08.06.2021

Re: Pravda...

Haške presude su sprdnja, šta on kaže za Maldića a i sve ostale je, posle svih skandala, nevažno i najverovatnije netačno.

O Mladiću, Slobi, Tačiju, Oriću, će svako formirati svoje sudove, i sad a i ubuduće, presude su devalvirane.


Tako krenes i onda ides od lokalnog pa do Ustavnog suda i dodjes do istog zakljucka: ove osudio, ove nije, jebo sud! Znamo mi sta je bilo. To se zove anarhija all over carsija. Al' dobro.

Jos jednom. Rad Suda je imao i ima propusta. Recimo da se premalo bavio zrtvama. Ozbiljan propust. Na ovu i druge teme napisano je na desetine strucnih clanaka. Ali, mogli su Srbi, Hrvati i Bosnjaci da se dogovore pa da naprave zajednicki sud i osude onu bagru. Ali nisu ni zajedno ni pojedinacno. I ne zato sto nisu smeli nego nisu hteli. Zato sto ako mora da se sudi i nasima za njihove zrtve onda bolje da se ne sudi ni njihovima za nase zrtve.

Evo i teksta presude: http://t.co/YB0q1xRpqG?amp=1]
gedza.73 gedza.73 07:22 09.06.2021

Re: Pravda...

Filip Mladenović
Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda jednom nehumanom, totalitarnom, zločinačkom režimu pod vodjstvom Slobodana Miloševića.

Filipe, ne rehabilituj zločinačku ideologiju koja je kriva za razaranje i žrtve na ovim prostorima. Taj totalitaran i zločinački režim ima svoje ime.
Slobodan Milošević ... Član Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije

Горан Хаџић ... Од младости је био члан Савеза комуниста Југославије.

Momčilo Perišić... Komunista: "Bio sam član SK, jer niko nije mogao biti oficir bez ove članske karte", objasnio je general.

Ratko Mladić... Saveza komunista, a u popisu se izjašnjavao kao Jugosloven.

Veselin Šljivančanin ... Ne stidim se članske knjižice Saveza komunista i danas je čuvam.

Милан Милутиновић ... Секретар за идеологију Градског комитета Савеза комуниста


mariopan mariopan 08:43 09.06.2021

Re: Pravda...

Filip Mladenović
Izrečena kazna Ratku Mladiću simbolički je presuda jednom nehumanom, totalitarnom, zločinačkom režimu pod vodjstvom Slobodana Miloševića.

Kolika tolika uteha za sve rodjake i prijatelje žrtava.

Kako se to "simbolički" presuđuje? Kao pokazna vežba za nauk drugima ili kako? Gde to postoji i u čijim zakonima?

A sad pitanje za tebe: kako nisu ni "simbolički" osudili zločine nad srpskim stanovništvom u tom ratu? Da bude malo "utehe" (jer zato se valjda sudi, po tvom) i za srpske žrtve, za njihove rođake, prijatelje i prijateljice, kumove i mnogobrojnu ostalu rodbinu?
A to, ništa....?
Sad jedan aplauz za taj "sud"?
loader loader 11:15 09.06.2021

Re: Pravda...

mariopan

kako nisu ni "simbolički" osudili zločine nad srpskim stanovništvom

freehand freehand 21:37 09.06.2021

Re: Pravda...

18 su od agresora radili braću

Onih Srba sa prostora K und K koji su složno sa drugima u uniformama carevine napali Srbiju?

voje turke su rehristijanizili ili proterali

Izvanredan ljudski i bogougodan čin. nego,
Da ne pitam sad kako su to Turke "rehristijanizirali", ako Turci nikad hrišćani nisu bili?
Pretpostavljam da se misli na Srbe i Hrvate koji su primili Islam, al ne razumem zašto ih se onda zove Turcima, sem ako to nije neka patološka mržnja i prema Turcima i prema Islamu. al pitanje je onda - kakva je to crkva i kavko je to hrišćanstvo koje počiva na ljubavi a druge silob Bogu privodi? I odakle mi asocijacija na katoličke sveštenike što su Srbe nad jamama katoličili i odakle mi ideja da među onima koji takve stvari prizivaju i opravdavaju razlike nema?

magnus magnus 22:08 09.06.2021

Re: Pravda...

freehand freehand 22:10 09.06.2021

Re: Pravda...

magnus

Dabre, dvaput ništa je ništa, crva nije ni bilo.
magnus magnus 05:51 10.06.2021

Re: Pravda...

Doživotna je još jedan mali, ali značajan korak ka pomirenju, toleranciji i blagostanju budućih generacija svih naroda Balkana.
dakle kad sve naše osude , Đuro će nam oprostiti što nas je tuko
evo još malo za tebe

https://twitter.com/i/status/1388155318207647744
tess1 tess1 06:09 10.06.2021

Re: Pravda...


evo još malo za tebe

https://twitter.com/i/status/1388155318207647744

Hehe, ovo je sjajno.

:)
alselone alselone 06:12 10.06.2021

Re: Pravda...

magnus
Doživotna je još jedan mali, ali značajan korak ka pomirenju, toleranciji i blagostanju budućih generacija svih naroda Balkana.
dakle kad sve naše osude , Đuro će nam oprostiti što nas je tuko
evo još malo za tebe

https://twitter.com/i/status/1388155318207647744


alselone alselone 06:13 10.06.2021

Re: Pravda...

Slobo što nas zavadi.
freehand freehand 09:03 10.06.2021

Re: Pravda...

magnus
Doživotna je još jedan mali, ali značajan korak ka pomirenju, toleranciji i blagostanju budućih generacija svih naroda Balkana.
dakle kad sve naše osude , Đuro će nam oprostiti što nas je tuko
evo još malo za tebe

https://twitter.com/i/status/1388155318207647744

I šta tačno znači ovaj bulšit? Ovo je nekakav naučni dokaz da je Turke koji nikad nisu bili hrišćani rehristinijarizirati a one koji su bili "Turci" to jest Sloveni koji su prihvatili Islam nasilno pokrstiti ili/i pšroterati?
Ne znam ko je ovaj dilber na tribini, ali mogao si i nekog Jerotića isto da okačiš, ili Šešelja, oni su isto puno pričali raznih nedokazanih i nediokazivih stvari kojima si mogao da ilustruješ šta hoćeš. Samo kad ti zatreba.
Inače, i Ratko Mladić je bio komunista, kao i svi najbolji ofoiciri VRS koji su napravili RS.
crossover crossover 09:40 10.06.2021

Re: Pravda...

Neues aus der Nachbarschaft

Evo i teksta presude: http://t.co/YB0q1xRpqG?amp=1]


Хвала за линк.
Као што сам и претпостављао, издвојено мишљење председнице апелационог већа је више него занимљиво, чак и кад се ради о таквом кршу од институције која себе зове резидуални механизам.
haklberi_tom haklberi_tom 16:47 10.06.2021

Re: Pravda...

Filip Mladenović
Doživotna je još jedan mali, ali značajan korak ka pomirenju, toleranciji i blagostanju budućih generacija svih naroda Balkana.

Gluposti!
loader loader 13:23 11.06.2021

Re: Pravda...

Filip Mladenović

Doživotna je još jedan mali, ali značajan korak ka pomirenju, toleranciji i blagostanju budućih generacija svih naroda Balkana.


Доживотна само једној страни, од три које су барабар учествовале у злочинима, неће изазвати опште помирење, већ осећај неправедности код ове прве стране, што је гарант да се до даљњег не угаси потенцијал неповерења, подозрења, после и непријатељства... Да су сви главни злочинци осуђени, не би било простора за отровно ликовање "званичног судског победника" (муслимани и хрватска страна) и осећаја оштећености код "званично судски побеђеног"(српска страна). То обезбеђује све друго, само не добру међусобну енергију.
loader loader 23:05 11.06.2021

Re: Pravda...

Neues aus der Nachbarschaft

Ali, mogli su Srbi, Hrvati i Bosnjaci da se dogovore pa da naprave zajednicki sud i osude onu bagru.



magnus magnus 21:15 12.06.2021

Karijerno siroče.

Kolika tolika uteha za sve rodjake i prijatelje žrtava.

Jel pravda i za Emira Suljagića, karijerno siroče ,direktora memorijalnog centra Srebrenica i vodećeg sociopata gradžanske bosne , eno mu babe Sulje , jednog od zvjezde ( moglo bi se reči bismilaha ) Mladićevih žrtava na Srebreničkom mezaru, mrtvak a mediska zvjezda , poklanjali se razni, drugosrbijanske katarzične suze mu grob kvasile , katarza ili katatonija jebemliga , kad ono "kurac dragi gledaoci " kako je volio reči legionar Mladen Delić . suljo rikno iljadu dana prije , obična lešina , fake "mrtvačko mučenički selebriti" i sad mali sociopat traži da policija sazna ko je objavio umrlicu ( ili crknuljušu) jer kaže emir, srebreničko karijerno siroče , crknuljuša je privatni dokument , sjebalo mu životni skript . Inače je po njihovoj gradžanskoj bosanskoj "nomenklaturi " valjda srbijanac jer je rođen u Ljuboviji,


freehand freehand 21:32 12.06.2021

Re: Karijerno siroče.

Jel pravda i za Emira Suljagića, karijerno siroče ,direktora memorijalnog centra Srebrenica i vodećeg sociopata gradžanske bosne , eno mu babe Sulje , jednog od zvjezde ( moglo bi se reči bismilaha ) Mladićevih žrtava na Srebreničkom mezaru, mrtvak a mediska zvjezda , poklanjali se razni, drugosrbijanske katarzične suze mu grob kvasile , katarza ili katatonija jebemliga , kad ono "kurac dragi gledaoci " kako je volio reči legionar Mladen Delić . suljo rikno iljadu dana prije , obična lešina , fake "mrtvačko mučenički selebriti" i sad mali sociopat traži da policija sazna ko je objavio umrlicu ( ili crknuljušu) jer kaže emir, srebreničko karijerno siroče , crknuljuša je privatni dokument , sjebalo mu životni skript . Inače je po njihovoj gradžanskoj bosanskoj "nomenklaturi " valjda srbijanac jer je rođen u Ljuboviji

Ja bih na tvom mestu pazio, ovo je prilično klizav teren. Jer, principijelno gledajući - a ljudi smo od principa, jelda - ako bi Hrvati dokazali da jedna, dve ili pet žrtatava sa spiska jasenovačkih žrtava nije umrla bnasilno i ne baš u Jasenovcu - štato znači za ukupan jasenovački narativ?
Dakle, ako su Muslimani-Bošnjaci i njihovi menotri (nisu Rusi i nisu komunisti, viđu vraga sa sedam binjiša?!) na broj zverski pobijenih nenaoružanih civila, među njima mnoštvo maloletnika, dodali hiljadu, dve ili pet hiljada koje tu ne pripadaju - znači li to da naredbodavci i direktne ubice onih preostalih hiljadu ili dve nisu krivi? I da je zločin manji? i da je krivica zločinacamanja?
I da li to što hrvatski i muslimanski zločinci nisu osuđeni znači da ne treba da bvudu ni dokazano svirepi neljudi koji su zlom sudbinom rođeni kao Srbi?
I da li tvojoj duši, ipak, tu teskobu olakšava činjenica da je 99% tih visokih oficira i funkcionera RS iz redova nekadašnjih članova Saveza komunista?

magnus magnus 22:09 12.06.2021

Re: Karijerno siroče.

al ja ti ovdje govorim o "diginitetu" karijernog siročeta emira , koji je na babi šehitu karijeru napravio, kad ono babo crko prije roka
freehand freehand 22:21 12.06.2021

Re: Karijerno siroče.

magnus
al ja ti ovdje govorim o "diginitetu" karijernog siročeta emira , koji je na babi šehitu karijeru napravio, kad ono babo crko prije roka

Pa mogao si i manje široko da zahvatiš da bi to rekao. Njegov je dignitet mesto opšte sprdnje i u samom Sarajevu.
Nego, postavio sam gore nekoliko teza, pa pošto je Suljo sranje po sebi možda da na njih odgovoriš?
Da li hiljadu žrttva manje znači da zločina nije bilo? I ako znači - znači li svuda i uvek ili samo tamo gde tebi odgovara?
Pa u skladu sa tim, aako je bilo hiljadu ili tri hiljade žrtava manje a zločina je bilo da li je zločin počinilaca manji ako je 5000 a ne 3000, na primer?
I na kraju, ako je bilo tih 500 žrtava, i zna se ko je zločin počinio, treba li ga smatrati nevinim ako neki drugi negde drugde nisu suđeni i osuđeni?

Da pomognem ovde parafrazom patrijarha Porfirija, kako ga Brajović prenosi: "Neće te Bog pitati šta je on tebi radio, nego šta si ti njemu radio."
Valjalo bi to imati na umu.

predatortz predatortz 22:53 08.06.2021

Obrt

Svi znaju da sam ovde više puta izneo negativan stav o Mladiću. Imao sam takav stav i tokom rata, to znaju svi oni koji me poznaju iz tog vremena. Realno, bilo je i opasno da jedan balavac, jer u rat sam ušao sa 22 godine, sitan šrafčić, pa još rezervista, nešto tamo sere o Mladiću pred ljudima koji su bili opčinjeni njime. A jesu! Volela ga je i vojska i narod. I to ne malo.
Haški tribunal, njegova selektivna pravda, licemerje i zapišavanje naše zemlje, nipodaštavanje naših silnih žrtava, učinilo je ono što nisam očekivao - zavoleo sam Ratka Mladića.
Naš je, nesavršen, emotivan, nekad bahat, isključiv i sve ono što kao narod jesmo. I takav, nesavršen i sa hiljadu mana, je moralna i ljudska gromada za većinu onih koji se danas raduju njegovoj osudi ovde u Srbiji.

Dobro ti zdravlje, generale!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:03 08.06.2021

Re: Obrt

Haški tribunal, njegova selektivna pravda, licemerje i zapišavanje naše zemlje, nipodaštavanje naših silnih žrtava, učinilo je ono što nisam očekivao - zavoleo sam Ratka Mladića.


Pomalo pateticno ali (suze su) ok.
Nego, nije ti dobar kraj. Treba:
Hvala Ti Haski Tribunale!


je moralna i ljudska gromada za većinu onih koji se danas raduju njegovoj osudi ovde u Srbiji.


Ubica osudjen za teske zlocine. Tu nema mesta radosti. Tuga je sve to.



gvozden1 gvozden1 23:17 08.06.2021

Re: Obrt

. I takav, nesavršen i sa hiljadu mana, je moralna i ljudska gromada za većinu onih koji se danas raduju njegovoj osudi ovde u Srbiji.

Zamka je ovo Pred.
Ne treba u odnosu na njih ništa vagati, u odnosu na njih je lako biti gromada, čak je i Mladić za njih gromada.
Niti je zločinac zato što tako Hag kaže, ni Hag ni ovi drugi nisu mera ni za šta.

Razum, čast, moral, zdrava pamet, to treba da bude etalon.
Ali u odnosu na razum, čast, moral, nije gromada.
Ratni zarobljenici se ne ubijaju, a on ih je ubijao, nije gromada.

Spretan vojskovođa, da, dobar stsateg i taktičar, vojni zanatlija, da, ljudska gromada ne.

predatortz predatortz 23:17 08.06.2021

Re: Obrt

:
Hvala Ti Haski Tribunale!


Na čemu? Na onome što je i Hitler radio? Posebna pravila samo za Srbe? Srpski civil, srpsko ubijeno dete,silovana Srpkinja ne zaslužuju pravdu? Ne zaslužuju da se oni koji su ih ubili zovu zločincima i da snose posledice počinjenih zločina?

Ozbiljan si čovek da iskreno misliš ono što si napisao.
predatortz predatortz 23:19 08.06.2021

Re: Obrt

Spretan vojskovođa, da, dobar stsateg i taktičar, vojni zanatlija, da, ljudska gromada ne.


U odnosu na... (pa sledi poduži spisak) ipak jeste.
gvozden1 gvozden1 23:39 08.06.2021

Re: Obrt

predatortz
Spretan vojskovođa, da, dobar stsateg i taktičar, vojni zanatlija, da, ljudska gromada ne.


U odnosu na... (pa sledi poduži spisak) ipak jeste.

Čitaš li ovaj cirkus iz Sarajeva? :)

Neki Alkalaj treba da govori u ime BiH u UN.
Dodik šalje zvanično pismo u UN da taj Alkalaj nema ovlašćenje Predsedništva BiH da govori, Komšić šalje drugo pismo da ima :)

I kažu, ostaće ta država, pa ne može, brate, nikako ne može.

Zamisli kako su se smejali ljudi u Njujorku koji su čitali ta pisma.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 00:07 09.06.2021

Re: Obrt

Ozbiljan si čovek da iskreno misliš ono što si napisao.


Nisi razumeo. Ne kazem to ja, nego ispada iz ovoga sto si napisao da se ti trebas zahvaliti Tribunalu posto da njega nebi nikad ne bi zavoleo Mladica. Nego nema selameta od inat-ljubavi pa mi ni to tvoje ne deluje iskreno.

A ja se institucijama ne zahvaljujem. Poso im je da rade - antioksimoron.
predatortz predatortz 00:07 09.06.2021

Re: Obrt

gvozden1
predatortz
Spretan vojskovođa, da, dobar stsateg i taktičar, vojni zanatlija, da, ljudska gromada ne.


U odnosu na... (pa sledi poduži spisak) ipak jeste.

Čitaš li ovaj cirkus iz Sarajeva? :)

Neki Alkalaj treba da govori u ime BiH u UN.
Dodik šalje zvanično pismo u UN da taj Alkalaj nema ovlašćenje Predsedništva BiH da govori, Komšić šalje drugo pismo da ima :)

I kažu, ostaće ta država, pa ne može, brate, nikako ne može.

Zamisli kako su se smejali ljudi u Njujorku koji su čitali ta pisma.


Ma, to ti je BiH. Ne postoji kao organizovana celina.
Sprdnja od države. Ali, čak i u takvoj sprdnji od države postoji zakon koji kaže da odluke Predsedništva moraju biti usaglašene konsenzusom. Ako odluke nema, a nema je, Alkalaj je večeras bio tamo protiv zakona i ustava.
crossover crossover 03:10 09.06.2021

Re: Obrt

Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda, Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), usprotivila se današnjoj osuđujućoj pravosnažnoj presudi koje je to veće izreklo generalu Ratku Mladiću, uz stav da bi suđenje Mladiću trebalo ponoviti.

U opširnom suprotnom mišljenju, priloženom uz presudu, sudija Nijambe je naglasila da je sud pogrešio kada je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva snajperisanjem i granatiranjem, 1992-95.

[LINK]
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:20 09.06.2021

Re: Obrt

predatortz
Svi znaju da sam ovde više puta izneo negativan stav o Mladiću. Imao sam takav stav i tokom rata, to znaju svi oni koji me poznaju iz tog vremena. Realno, bilo je i opasno da jedan balavac, jer u rat sam ušao sa 22 godine, sitan šrafčić, pa još rezervista, nešto tamo sere o Mladiću pred ljudima koji su bili opčinjeni njime. A jesu! Volela ga je i vojska i narod. I to ne malo.
Haški tribunal, njegova selektivna pravda, licemerje i zapišavanje naše zemlje, nipodaštavanje naših silnih žrtava, učinilo je ono što nisam očekivao - zavoleo sam Ratka Mladića.
Naš je, nesavršen, emotivan, nekad bahat, isključiv i sve ono što kao narod jesmo. I takav, nesavršen i sa hiljadu mana, je moralna i ljudska gromada za većinu onih koji se danas raduju njegovoj osudi ovde u Srbiji.

Dobro ti zdravlje, generale!

Дабогда ти такав чувао децу, као ону у Сребреници што је чувао, па да видиш колика је громада.
mariopan mariopan 08:54 09.06.2021

Re: Obrt

crossover
Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda, Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), usprotivila se današnjoj osuđujućoj pravosnažnoj presudi koje je to veće izreklo generalu Ratku Mladiću, uz stav da bi suđenje Mladiću trebalo ponoviti.

U opširnom suprotnom mišljenju, priloženom uz presudu, sudija Nijambe je naglasila da je sud pogrešio kada je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva snajperisanjem i granatiranjem, 1992-95.

[LINK]

Čitala sam njeno obrazloženje. Čini mi se da se samo ona zaista držala zakona, tražila dokaze i nije ih našla, i vrlo hrabro istupila protiv politički nametnute presude Ratku Mladiću.
tess1 tess1 09:02 09.06.2021

Vrijeme

Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda, Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe)

Ovo je jako interesantno, ne znam jel samo neki njen revolt, inat. Il je shvatila i ona da je bosanski rat prije svega način bogaćenje već nekoliko decenija, svi su oni izašli kao milioneri iz pobjede pravde, pa sad na kraju i nije bitno šta ko o suđenju stvarno misli. Moglo bi se i ponoviti, još jedna tura, opet, bolje i suđenje nama nego još jedan naš rat da im podmiruje račune.

Međutim, šta me interesuje, da li je general Mladić uračunljiv uopšte? Da li je suđenje uračunljivim i neuračunljivim ljudima isto? Ozbiljno pitam. Ne mislim da bi izbjegao kaznu, mislim na njihovu spremnost da dovedu suđenje do kraja iako je preko puta njih čovjek koji nije u stanju donositi ispravne odluke ili u potpunosti ne razumije šta se dešava, deluziran možda?, i koliko njima na ruku ide predstaviti svijetu negativca i zločinca (od kojeg su se obogatili) koji plazi jezik i pokazuje rukom ispod vrata svjedocima, mnogo?, da li je suđenje neuračunljivom čovjeku nezakonito?, meni se čini da jeste.. Možda je neko već primjeti kao ja, nisam čitala.. Kako je odbrana reagovala, i ko je njih plaćao? Familija il Srbija? I kad sam kod Srbije, i oba naša junaka u njoj, Dr Dabić kao iscjelitelj i general Mladić zdravstveno nezbrinut u nekom selu Vojvodine (za razliku od Slobodana Miloševića koji se dostojanstveno branio pred Sudom pravde, ne kažem ironično, nemam vremena* za to, poenta je da je Slobodan M. bio artikulisan, svjestan i zdrav dok se ova dvojica kriju po Srbiji, ne čak ni u svojoj zemlji nego drže taocima par miliona ljudi druge države i jedan od njih je maskiran iscjelitelj, a drugi nema osnovnu ljudsku brigu o sebi, živi od slave, mita za života), šta me još interesuje?, da li su konačno otkrili da li ubistva vojnika u Topčideru imaju veze sa kao što se pričalo generalom Mladićem? Iskreno, ne znam dobro gdje je Topčider al sam to zapamtila zato što imam dijete i zato što mislim da se nečija djeca ne ubijaju radi generala koji se kriju, i da bi neko morao dovesti tasove u ravnotežu, ne može to tako, mislim na zemaljske, ljudske zakone ne ove u Hagu..


*The Tyranny Of Time

"The religious fervor for rationing time and disciplining one’s life around it led the American historian Lewis Mumford to describe the Benedictine monks as “perhaps the original founders of modern capitalism.” It is one of the great ironies of Christianity that it set the wheels in motion for an ever-unfolding mania of scientific accuracy and precision around timekeeping that would eventually secularize time in the West and divorce God, the original clockmaker, from the picture entirely."
mariopan mariopan 09:15 09.06.2021

Re: Vrijeme

Međutim, šta me interesuje, da li je general Mladić uračunljiv uopšte? Da li je suđenje uračunljivim i neuračunljivim ljudima isto? Ozbiljno pitam. Ne mislim da bi izbjegao kaznu,

Ja mislim da on odavno nije uračunljiv, ozbiljno, i da ne može da prati suđenje, što njih ni malo nije sprečilo.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:19 09.06.2021

Re: Obrt

Čitala sam njeno obrazloženje. Čini mi se da se samo ona zaista držala zakona, tražila dokaze i nije ih našla, i vrlo hrabro istupila protiv politički nametnute presude Ratku Mladiću.


Ima jedan problemcic sa medijskom promocijom ovog izdvojenog misljenja (znaci ne samog misljenja - izdvojena misljenja nisu ni do sada bila neuobicajena). Sta je sa neneizdvojenim misljenjima? Ja sam recimo siguran da su svi koji sada isticu hrabrost, razboritost i sl. sudijke Nijambe procitali misljenja drugih sudija. I ostatke presude naravno. Inace, otkud bi znali da je presuda politicka?

Ljudi, ne pecajte se na informer fore. Truju vas.

Eno cak je i AV uspeo da kaze nesto makar polovicno pametno. Kaze, glavu gore (ovo je onaj deo nepametne polovine jer sto bi neko u Srbiji ili BH spustao glavu zbog ove presude?), ovo nije presuda Srbima (pametniji deo koji do sada cini mi se ni jedan premijer ili predsednik Srbije nije izjavio).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana