Budućnost| Lingvistika| Ljubav| Moj grad| Reč i slika

crtezi koji iskazuju emocije

jednarecfonmoi RSS / 20.07.2021. u 00:41

 

 

staje kisa u beogradu i dok mi se pricinjava da svetlost trci izmedju ulicnih svetiljki, opticka varka, cujem kako odzvanja jos poneka zaostala kap. sutrasnji dan je ponovna borba za dostojanstvo, za profesiju, za delic srece koju nam donese uspeh i nagrada sa kojom onda obradujes sebe i bliznje.

 u medjuvremenu u zivahnom i nadasve vise postojecem neko nepostojecem svetu koji nazivaju virtuelnim rodila se nova vrsta pismenosti, upotreba crteza koji izrazavaju nase raspolozenje. koliko puta vam se desilo, priznajte, da se nervirate jer u brzini ne mozete da nadjete odgovarajuci da potkrepi vasu misao i bez njega se osecate nedoreceno,a zurite da zavrsite poruku. ovo je jos smesnije, osecamo se nekako jadno kad koristimo one koje je viber, naprimer, ponudio kao prvu verziju i kad posaljete neki od tih, nit vas sagovornik posebno uzvelica u glavi a ni vi sami sebe. e, ali ako pronadjete nov nacin da iskazete svoju emociju, bilo novim,do tad nevidjenim emotikonima, na konju ste i glavni u drustvu. jos ako otkrijete opciju da u grupi sem obicnog lajka nadjete i srce,vi za trenutak bar dominirate virtuelnim prostorom i vrlo ste postovani. 

 pojavljuju se i oni vrlo ozbiljni likovi koji nikad ne koriste smajlije jer su iznad toga i smajliji unistavaju lepotu pisanog iskaza. preozbiljno shvataju sebe a nekad se jednostavno lose snalaze sa koriscenjem aplikacija a na ovaj nacin se to sakrije.

ti lajkovi, svidjanja, i ocene su postali deo nasih zivota do te mere, da je nekad "lajk" gori od "ubi me prejaka rec"

velike ljubavi se tresu kao autobus 83 uz nemanjinu onomad, samo zbog pogresno stavljenog lajka. nestaju osmesi sa lica dama zbog smajlija na mestu na kom ne bi trebalo da bude. gospoda vreba iz potaje i na "lajk" drugom gospodinu, iskacu iz tame nepisanog i pojavljuju se sa energijom baziliska koji ubija pogledom.

 kako reci onda bilo kome da je lepo sto nocas u beogradu pada kisa i da ce sutra negde izrasti pupoljak. na kalemegdanu, novom beogradu, konjarniku,miljakovcu ili adi,

svejedno je.

bice tu.

Tagovi



Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shmoo shmoo 09:31 20.07.2021

Нова писменост, старе страсти и емоције

Па да започнемо нашу стандардну партизани/четници расправу овде на твом блогу... Не знам шта уопште ти људи и чекају до сада...






solo solo 09:46 20.07.2021

Re: Нова писменост, старе страсти и емоције

партизани/четници расправу овде на твом блогу



LOL



p.s.

shmoo shmoo 10:04 20.07.2021

Re: Нова писменост, старе страсти и емоције




Овога ми крста!!!

haklberi_tom haklberi_tom 17:18 20.07.2021

Re: Нова писменост, старе страсти и емоције

shmoo
Па да започнемо нашу стандардну партизани/четници расправу овде на твом блогу... Не знам шта уопште ти људи и чекају до сада...



Šmuuu, kakvo je ovo prenemaganje da se rečenice započinju malim slovom!?
Ne znam da li mi je to gore (preseravanje) ili ono pisanje sisanom latinicom?!
haklberi_tom haklberi_tom 17:20 20.07.2021

Re: Нова писменост, старе страсти и емоције

shmoo



Овога ми крста!!!


Do jaja!
Kako se ovaj trener krsti - zajebao stranu!
shmoo shmoo 19:51 20.07.2021

Re: Нова писменост, старе страсти и емоције

haklberi_tom
shmoo
Па да започнемо нашу стандардну партизани/четници расправу овде на твом блогу... Не знам шта уопште ти људи и чекају до сада...



Šmuuu, kakvo je ovo prenemaganje da se rečenice započinju malim slovom!?
Ne znam da li mi je to gore (preseravanje) ili ono pisanje sisanom latinicom?!



То није у зони моје одговорности.

Молим вас, вратите се на шалтер број 1 па тамо питајте.


jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:00 20.07.2021

Re: Нова писменост, старе страсти и емоције

salter

shmoo shmoo 09:43 20.07.2021

Emotikoni ulaze u udžbenike za osnovne ško

Kada biste čuli da će se u osnovnim školama na časovima srpskog jezika obrađivati emotikoni – možda biste reagovali jednim LOL. Ovaj savremeni uzvik je dovoljno rasprostranjen, da ne iziskuje poseban prevod.

Kako prenosi list Blic, od naredne školske godine, učenike drugog i šestog razreda čeka manje lektire i književnih dela za obradu, a jedna od novina je i da će broj časova biti posvećen razvijanju jezičke i kulture pisanja, u šta spada i obrađivanje emotikona.

Zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) Dejana Milijić Subić, izjavila je za Tanjug da je “ograničen jezički izraz jasan problem”.

“To nije problem samo kod nas, već svuda u svetu gde internet caruje. Veliki broj časova biće posvećen razvijanju jezičke kulture i kulture pisanja, obrađivanja emotikona pravim rečima”, kaže Milijić Subić.

“LOL” možda nije dovoljno
Zamenica direktora Zavoda dodaje da više “nije dovoljno reći da je nešto ‘LOL’ ili ‘haos’, već je potrebno rečima objasniti šta je doživljaj koji stoji iza toga”.



Međutim, Svetlana Medar, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi “Učitelj Tasa” u Nišu i predsednica Društva za srpski jezik i književnost grada Niša ima malo drugačiji pogled na razvoj i upotrebu jezika.

“Komunikacija ne može biti štetna. To što neko ne radi po pravilima na koje smo mi navikli, ne znači da nije u pravu”, kaže Medar za BBC.

Pojašnjava da je bolje da deca u komunikaciji koriste reči, forimiraju rečenice i stil izražavanja, ali da je jednako bitna i “namena poruke”.



“Kada pogledate, mi u usmenoj komunikaciji skraćujemo rečenice, formiramo nepotpune, podrazumevamo subjekte – to su drugi uslovi u kojima se komunikacija dešava”, kaže Medar.

Šta sve može da se kaže uz pomoć emodžija?
Emodžiji su ovladali našim tastaturama i čet prozorima. Toliko su popularni da je o njima čak 2017. snimljen dugometražni animirani film, koji je, i uz izuzetno negativne kritike, zaradio 217 miliona dolara.

Bili u gužvi ili ne – često u komunikaciji svoja mišljenja, stavove, odluke, pa čak i porudžbine hrane izražavamo preko minijaturnih slika.

“Jezik je živa materija koja teži ekonomiji i ta priroda jezika je jedna činjenica koju ne treba zanemariti”, smatra nastavnica Medar.

Ali kako radnici u prosveti mogu da pomognu pri razumevanju i korišćenju digitalnih zamenica za emocije?

“Ideja je da se deca opismene i da koriste emotikone, to jest da znaju da ih koriste na pravi način.”

Kultura, kao i način života su se promenili poslednjih decenija, ističe profesorka Medar i dodaje da “jezik mora to da prati”.


“Mi treba da obrazujemo decu koja će biti sposobna da u više oblasti stvaraju i rade. A jezik je sigurno oblast u kojoj se može kreirati i stvarati.”

Jezik u koraku s tehnologijom
Medar ističe da kod većine dece trenutno postoji problem sa fondom reči.

“Ako napravite jedan presek, videćete kako je to skromno za njihov uzrast.”

Međutim, iako zanemaruju jezik i takav tradicionalni oblik komunikacije, deca razvijaju i dopunjuju njihova znanja u drugim oblastima.

“Moramo da napravimo i presek u digitalnoj tehnologiji i kada bismo to uradili, deca bi se našla u nekom vrhu te liste, ukoliko možemo da rangiramo njihova znanja. Pogledajte recimo Jutjub i to kako deca ‘troše’ svoje vreme, i videćete da oni zapravo kreiraju u multimedijima”, kaže Medar.

Spoj jezika i tehnologije vidi kao gotovo savršenu formulu za uspeh u daljem obrazovanju, ali ističe da nastavni kadar u Srbiji, nažalost, “nije u dovoljnoj meri obučen da prati tehnologije na istom nivou na kom to rade i deca”.

“Ja bih stvarno bila presrećna da u svim školama postoje uslovi i da su nastavnici osposobljeni da tehnologije koriste na pravi način.”

Manje lektire za veći učinak
Kako navode u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, drugi deo reforme jeste manji broj književnih dela koje će đaci obrađivati u nastavi. Na taj način će, tvrde u Zavodu, “učitelji i nastavnici imati dovoljno vremena da sa učenicima dobro urade književno delo, a ne da ga samo pretrče”.

Tako je za učenike šestog razreda, ukupan broj književnih dela smanjen sa 41 na 31.

Zamenica direktora ZUOV objašnjava da je bilo izmena u izbornom programu, ali da “nacionalni korpus književnih dela nije menjan”.

Svetlana Medar kaže da je zadovoljna izmenom, ali kao najveći problem ističe “veoma mali broj časova” srpskog jezika.

“Meni je potrebno 13 časova srpskog jezika, maternjeg, kao što je to u zapadnim sistemima, ali problem je što mi posle petog razreda dobijamo samo četiri.”

Dodaje da profesori srpskog jezika već godinama traže povećanje fonda časova.

“Jezička kultura je nepravedno zanemarena oblast i ovakvim programom se ona delimično poboljšava, ali za nekakav izuzetan rezultat je potrebno mnogo više vremena”, kaže Medar.



ЛИНК

shmoo shmoo 10:03 20.07.2021

WYWH

Само још да додам да сада већ у половини писмених задатака писаних руком у вежбанкама на часу у школи обавезно стоји макар један



а често и више њих... И скраћенице са интернета.

А ја не умем да прочитам ниједну скраћеницу коју су ми клинци из школе током ове онлан наставе још од марта прошле године писали и на вибер групи и на образовној платформи преко које радимо и у мејловима... Рецимо...



Ја: Ниси ми послао домаћи задатак? Касниш.
Огњен: B3.
Ја: Шта бре, B3? Какав ти је то домаћи? Даћу ти кеца!
Огњен: J/K.


А ја се мислим, да ми је сад тај Огњен под руком... WYWH



ЛИНК





solo solo 11:00 20.07.2021

Re: WYWH

А ја не умем да прочитам ниједну скраћеницу коју су ми клинци из школе током ове онлан наставе још од марта прошле године писали и на вибер групи и на образовној платформи преко које радимо и у мејловима..



old school

haklberi_tom haklberi_tom 17:24 20.07.2021

Re: WYWH

shmoo

....

А ја не умем да прочитам ниједну скраћеницу коју су ми клинци из школе током ове онлан наставе још од марта прошле године писали и на вибер групи и на образовној платформи преко које радимо и у мејловима... Рецимо...

...

Guglaj Šmuu!
U čemu je problem!

Izguglaš tonu koječega, a ne možeš nekoliko skraćenica.
shmoo shmoo 19:57 20.07.2021

Wuche, Wuche, you lazy bug! ( beetle?)

haklberi_tom
shmoo

....

А ја не умем да прочитам ниједну скраћеницу коју су ми клинци из школе током ове онлан наставе још од марта прошле године писали и на вибер групи и на образовној платформи преко које радимо и у мејловима... Рецимо...

...

Guglaj Šmuu!
U čemu je problem!

Izguglaš tonu koječega, a ne možeš nekoliko skraćenica.




Ма пусти!

Ленчуга!







Знам да није beatle, него је beetle.

Од мене довољно.





nask nask 22:47 20.07.2021

Re: Wuche, Wuche, you lazy bug! ( beetle?)

Ove matore pubrtetlije ovde da iskipuješ, il će ih voz, il će ih struja smiriti.

nikvet pn nikvet pn 13:35 20.07.2021

Re: ...

Дакле за пар генерација хијероглифи се враћају на велика врата?
solo solo 13:55 20.07.2021

Re: ...

Дакле за пар генерација.........



shmoo shmoo 15:43 20.07.2021

Re: ...

nikvet pn
Дакле за пар генерација хијероглифи се враћају на велика врата?



Не знам.

Не верујем.

Али да је другачије од онога што је било, јесте. И то другачије је вероватно у комбиновању онога од раније и овога новога.

Као и у свему осталом, зар не?

Опречни су ставови о томе међу онима који се баве језиком и онима који користе језик кроз ону његову трећу функцију у том светом тројству - уметничко стварање (прве две су комуникација и складиштење и чување информација и знања). (ЛИНК)

(Овде би Мирела могла још много тога да каже.)

Неки мисле да је то враћање на цртеже праисторијског човека по пећинама, а неки мисле да је то једноставно само другачије од онога што смо до сада радили пишући своје текстове.


(Пардонирајте на клиповима, мрзи ме да препричавам.)









indije indije 11:19 21.07.2021

Re: ...

shmoo

nikvet pnДакле за пар генерација хијероглифи се враћају на велика врата?Не знам.Не верујем.Али да је другачије од онога што је било, јесте. И то другачије је вероватно у комбиновању онога од раније и овога новога.Као и у свему осталом, зар не?Опречни су ставови о томе међу онима који се баве језиком и онима који користе језик кроз ону његову трећу функцију у том светом тројству - уметничко стварање (прве две су комуникација и складиштење и чување информација и знања). (ЛИНК)(Овде би Мирела могла још много тога да каже.)Неки мисле да је то враћање на цртеже праисторијског човека по пећинама, а неки мисле да је то једноставно само другачије од онога што смо до сада радили пишући своје текстове.(Пардонирајте на клиповима, мрзи ме да препричавам.)


shmoo

nikvet pnДакле за пар генерација хијероглифи се враћају на велика врата?Не знам.Не верујем.Али да је другачије од онога што је било, јесте. И то другачије је вероватно у комбиновању онога од раније и овога новога.Као и у свему осталом, зар не?Опречни су ставови о томе међу онима који се баве језиком и онима који користе језик кроз ону његову трећу функцију у том светом тројству - уметничко стварање (прве две су комуникација и складиштење и чување информација и знања). (ЛИНК)(Овде би Мирела могла још много тога да каже.)Неки мисле да је то враћање на цртеже праисторијског човека по пећинама, а неки мисле да је то једноставно само другачије од онога што смо до сада радили пишући своје текстове.(Пардонирајте на клиповима, мрзи ме да препричавам.)



za početak bi ti treb'o
da ne koristiš rusku ćirilicu
u italiku...
shmoo shmoo 12:41 21.07.2021

Re: ...

indije

za početak bi ti treb'o
da ne koristiš rusku ćirilicu
u italiku...



Знаш како каже онај пандур, инспектор (Мики Манојловић), у филму "Тајванска канаста":

"Боли ме кита за дилере, ја то не радим!"

Што ће рећи, није то мој пос'о.

Том руском ћирилицом у италику треба да се позабаве ови компјутераши што су из не знам ког разлога увртели себи у главу да су данас они најпаметнији на свету па да нам онда реше и тај проблем.

Ионако се вазда хвалимо по свету да су ови наши домаћи гикови бољи и јефтинији и од оних индијских и од оних кинеских.

Па нека онда они мало пораде нешто и за свој матерњи српски језик.

Не може ту јадан Таса све сам да постигне.

Него и то, бре, све лењо као бубе.



maksa83 maksa83 12:47 21.07.2021

Re: ...

Том руском ћирилицом у италику треба да се позабаве ови компјутераши што су из не знам ког разлога увртели себи у главу да су данас они најпаметнији на свету па да нам онда реше и тај проблем.

"Fontove" (ovo je pogrešan izraz, a pošto je popularan ostaviću ga tako) ne prave kompjuteraši nego dizajneri, konkretno dizanjeri pisma.
shmoo shmoo 13:10 21.07.2021

Re: ...

maksa83
Том руском ћирилицом у италику треба да се позабаве ови компјутераши што су из не знам ког разлога увртели себи у главу да су данас они најпаметнији на свету па да нам онда реше и тај проблем.

"Fontove" (ovo je pogrešan izraz, a pošto je popularan ostaviću ga tako) ne prave kompjuteraši nego dizajneri, konkretno dizanjeri pisma.




Е па добро, нека онда њима компјутераши пренесу које су потребе тржишта па да решимо и тај проблем руске ћирилице у италику у коментарима на Блогу Б92.


Stiže novi ćirilični font!

18.01.2021. • 16:44 Srbija Danas/Telegraf

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja

Povodom obeležavanja devet godina od početka registracije .srb (ispisano ćirilicom) domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) 27. januara korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo - Orto RNIDS.

Pismo je urađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar, a kako je saopšteno iz RNIDS-a, novo pismo biće predstavljeno tokom onlajn skupa "Ćirilica u digitalnom svetu" 27. januara.

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja, a njegove karakteristike će predstaviti docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti i autorka fontova Ana Prodanović.

Povodom predstavljanja novog fonta naučna saradnica na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Svetlana Slijepčević Bjelivuk će održati predavanje o tome koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije.

Razgovaraće se i o ulozi ćirilice u poslovanju, kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je ona korišćena u dizajnu, te o programiranju na ćirilici.



ЛИНК


indije indije 14:22 21.07.2021

Re: ...

shmoo

maksa83
Том руском ћирилицом у италику треба да се позабаве ови компјутераши што су из не знам ког разлога увртели себи у главу да су данас они најпаметнији на свету па да нам онда реше и тај проблем."Fontove" (ovo je pogrešan izraz, a pošto je popularan ostaviću ga tako) ne prave kompjuteraši nego dizajneri, konkretno dizanjeri pisma. Е па добро, нека онда њима компјутераши пренесу које су потребе тржишта па да решимо и тај проблем руске ћирилице у италику у коментарима на Блогу Б92.
Stiže novi ćirilični font!18.01.2021. • 16:44 Srbija Danas/TelegrafOrto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanjaPovodom obeležavanja devet godina od početka registracije .srb (ispisano ćirilicom) domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) 27. januara korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo - Orto RNIDS.Pismo je urađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar, a kako je saopšteno iz RNIDS-a, novo pismo biće predstavljeno tokom onlajn skupa "Ćirilica u digitalnom svetu" 27. januara.Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja, a njegove karakteristike će predstaviti docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti i autorka fontova Ana Prodanović.Povodom predstavljanja novog fonta naučna saradnica na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Svetlana Slijepčević Bjelivuk će održati predavanje o tome koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije.Razgovaraće se i o ulozi ćirilice u poslovanju, kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je ona korišćena u dizajnu, te o programiranju na ćirilici.ЛИНК


...

dijagonalno procitah
gadi mi se...

maxo,
fontografer i fontmonger
sam koristio 94/5
bez nekog većeg straha
o askiju, unikodu, epromima na epsonima i olivetijima, hapegeelu i postskriptu
da ne pričamo
shmoo shmoo 14:29 21.07.2021

Re: ...

indije

dijagonalno procitah
gadi mi se...



Ко год може и уме (и што је најважније хоће) да уради боље, ја вероватно не бих био једини који би му био захвалан.

А овако од ове празне приче овде нико нема никакве вајде.

indije indije 14:55 21.07.2021

Re: ...

shmoo
indijedijagonalno procitahgadi mi se...Ко год може и уме (и што је најважније хоће) да уради боље, ја вероватно не бих био једини који би му био захвалан.А овако од ове празне приче овде нико нема никакве вајде.


frit, frit...
shmoo shmoo 15:02 21.07.2021

Re: ...

indije
shmoo
indijedijagonalno procitahgadi mi se...Ко год може и уме (и што је најважније хоће) да уради боље, ја вероватно не бих био једини који би му био захвалан.А овако од ове празне приче овде нико нема никакве вајде.


frit, frit...






crossover crossover 20:27 21.07.2021

Re: ...

maksa83
Том руском ћирилицом у италику треба да се позабаве ови компјутераши што су из не знам ког разлога увртели себи у главу да су данас они најпаметнији на свету па да нам онда реше и тај проблем.

"Fontove" (ovo je pogrešan izraz, a pošto je popularan ostaviću ga tako) ne prave kompjuteraši nego dizajneri, konkretno dizanjeri pisma.


Kad već daješ časove iz tipografije, a sve si lepo rekao, onda treba da znaš i to da se ne kaže italik nego kurziv.
Molim, i drugi put.
shmoo shmoo 21:44 21.07.2021

Re: ...

crossover
maksa83
Том руском ћирилицом у италику треба да се позабаве ови компјутераши што су из не знам ког разлога увртели себи у главу да су данас они најпаметнији на свету па да нам онда реше и тај проблем.

"Fontove" (ovo je pogrešan izraz, a pošto je popularan ostaviću ga tako) ne prave kompjuteraši nego dizajneri, konkretno dizanjeri pisma.


Kad već daješ časove iz tipografije, a sve si lepo rekao, onda treba da znaš i to da se ne kaže italik nego kurziv.
Molim, i drugi put.




Да ли се обраћаш Макси или indije или мени?

crossover crossover 21:55 21.07.2021

Re: ...

shmoo

Да ли се обраћаш Макси или indije или мени?


Obraćam se Maksi, njega sam citirao, ali može da čita ko god hoće.
shmoo shmoo 22:11 21.07.2021

Re: ...

crossover
shmoo

Да ли се обраћаш Макси или indije или мени?


Obraćam se Maksi, njega sam citirao, ali može da čita ko god hoće.



Наравно, Блог Б92 је отворен за свакога. Иначе бисмо могли да се дописујемо удвоје и на друге начине.

Него није Макса уопште поменуо то "италик" него прво indije, па ја и зато нисам знао коме се обраћаш па сам питао.

Сада знам.

Ко пита, не скита.

solo solo 22:27 21.07.2021

Re: ...

Ко пита, не скита.


Ko skita boli ga .... a ....

shmoo shmoo 22:39 21.07.2021

Re: ...

solo
Ко пита, не скита.


Ko skita boli ga .... a ....




Па јес, у праву си.

Ето ја мало скитао, па када сам се вратио кући видим да овде на Блогу и није све баш онако како је било када сам кренуо у скитњу. Нешто ми фали, нема га.

Али боли ме... јер као што рекох, већ сам скитао вечерас.

И сутра ћу опет.

У скитњу.

Због истог разлога.

Да би ме болела...

Черевићан Черевићан 13:45 20.07.2021

и

kako onda reći bilo kome

реч писана богме ...забораву склизи
немушта усменост све је присутнија,
филована туђицама младима дојаја
дијалози сутрашњице тема упитнија

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:05 20.07.2021

Re: и

da, gos’n cer, ko zna sta nosi komunikacija u buducnosti.

taso, procitala sam nekoliko postova koje si stavio, bilo zanimljivo.

mariopan, mislim da i ja volim, pogotovo ako nesto pronajdem neke koje mi sluze kao potpis, ovde me smara sto oh je malo.

na viberu i whatsupu imam sad neku plavusu koja je ispruzila ruku kao da baca nesto u daljinu…tu dodam leptira, cvet..sta vec,,,i potpuno sumanuto, ali to me obraduje uvek, kao da saljem neku ne znam kako lepu energiju sagovorniku….

mariopan mariopan 20:13 20.07.2021

:)

Volim emotikone.

Volim i da pišem cele poruke, ne skraćenice, samo volim da ih ukrasim slatkim malim nasmejanim sličicama. Zašto da ne kad već postoje?
nask nask 23:03 20.07.2021

Pismenost i druge anomalije ovih dana

likovi koji nikad ne koriste smajlije

Jedan sam od tih, barem jedno tri godine već. Imali smo na tu temu jednu raspravu svojevremeno kod Krkara. Ja sam stanovišta da je, barem kada su blogovi u pitanju, upotreba smajlija upravo pokazatelj nepismenosti na oba kraja komunikacije. Ponekad i pokazatelj intelektualne lenjosti. Vidim takođe da su u poslednje vreme uspeli čak i emotikone da stave pod istragu za navodni rasizam, tako da bih tri puta razmislio pre nego bih iste koristio kao način za komuniciranje vlastitog mentalnog stanja. I na kraju se postavlja pitanje da li je ovo ironija, sarkazam ili sam mrtav ozbiljan.

BTW Pozdrav blogodruštvu sa Novog Beograda
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:08 20.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

kapiram te nask.

dajke i tu su stigli sa pc ludilom, au, to jos ne videh na srecu…..emotikoni koji vredjaju….

a nbg… gde smem da ti stavim sad….lajk!
noboole noboole 23:21 20.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

A, neko je jednom davno stavio dve tacke i zagradu
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 01:06 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

da l je prvo nastao zagrljaj ))

ili osmeh :)
shmoo shmoo 01:30 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask

BTW Pozdrav blogodruštvu sa Novog Beograda



А што само са Новог Београда?

(Ако не питам превише. Ако питам превише, занемари моје питање.)

maksa83 maksa83 07:18 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

A, neko je jednom davno stavio dve tacke i zagradu

( . )( . )
noboole noboole 09:53 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

jednarecfonmoi
da l je prvo nastao zagrljaj ))

ili osmeh :)


Bez grljenja, delta varijanta, distanca, samo osmeh ocima (ispod maske svako moze da radi sta 'oce).
Milan Novković Milan Novković 10:04 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask
likovi koji nikad ne koriste smajlije

Jedan sam od tih, barem jedno tri godine već. Imali smo na tu temu jednu raspravu svojevremeno kod Krkara. Ja sam stanovišta da je, barem kada su blogovi u pitanju, upotreba smajlija upravo pokazatelj nepismenosti na oba kraja komunikacije. Ponekad i pokazatelj intelektualne lenjosti. Vidim takođe da su u poslednje vreme uspeli čak i emotikone da stave pod istragu za navodni rasizam, tako da bih tri puta razmislio pre nego bih iste koristio kao način za komuniciranje vlastitog mentalnog stanja. I na kraju se postavlja pitanje da li je ovo ironija, sarkazam ili sam mrtav ozbiljan.

BTW Pozdrav blogodruštvu sa Novog Beograda

Meni je prvi instinkt bio da si u kvantnoj superpoziciji ironije, sarkazma i smrtne ozbiljnosti

Dečica koja nisu bar malo zaronila u Deride, semiotike i dekonstrukcije, pa fenomenologije razne, ako ništa drugo ono bar kroz izmišljanje njihovog ličnog i tajnog "alfabeta", do bogatijeg semiotičkog "skupa", pa bar do trenutka kad su im se devojčice i dečaci pojavili na horizontu, su, po mom mišljenju, uskraćena za jednu kreativnu igru, ... onomad

Po mom mišljenju intelektualna lenjost - bar za ljude koji nisu skoro uvek ozbiljni, ili nisu skoro uvek u nekom neozbiljnom zezanju, žarim-te-palim-te-kaljava-si-peć maniru - je nekorišćenje novih simbola koji nam nude efikasnije, raznovrsnije i dublje komuniciranje, slikanje stanja svesti koja su pre bila teža za slikanje


Milan Novković Milan Novković 10:13 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

maksa83
A, neko je jednom davno stavio dve tacke i zagradu

( . )( . )

A zamisli tek da nas fašistoidni sistem vrednosti ne sputava

Baš gledam The Big Bang Theory ponovo, "sistematski", dobacio do 5. sezone relativno brzo, oni bi se ugasili bez "simbola" koji nisu samo jezički, čad i da ostavimo po strani Klingon.

Pa onda od simbola sitnog punjenja, koji su nam dovoljni za razmišljanje o seksu svakih 9 sekindi (eto vidiš, tebi dovoljna tri simbola, za sada , do fotki - izbor fotke je semiotika svoje vrste, el treba i njih da mrko gledamo ?!

mariopan mariopan 10:36 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Milan Novković
maksa83
A, neko je jednom davno stavio dve tacke i zagradu

( . )( . )

A zamisli tek da nas fašistoidni sistem vrednosti ne sputava

Baš gledam The Big Bang Theory ponovo, "sistematski", dobacio do 5. sezone relativno brzo, oni bi se ugasili bez "simbola" koji nisu samo jezički, čad i da ostavimo po strani Klingon.

Pa onda od simbola sitnog punjenja, koji su nam dovoljni za razmišljanje o seksu svakih 9 sekindi (eto vidiš, tebi dovoljna tri simbola, za sada , do fotki - izbor fotke je semiotika svoje vrste, el treba i njih da mrko gledamo ?!



Opasne fotke stavljaš, mislim da ovakve emotikone ne dozvoljavaju?
shmoo shmoo 10:47 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Milan Novković

A zamisli tek da nas fašistoidni sistem vrednosti ne sputava

el treba i njih da mrko gledamo ?!




Стекао сам утисак да су ти ове намрчене и скопрчене, нарочито у души, омиљене?

Ово је већ трећи или четврти пут да видим ову исту фотку у твојим коментарима.





Milan Novković Milan Novković 11:29 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

shmoo
Milan Novković

A zamisli tek da nas fašistoidni sistem vrednosti ne sputava

el treba i njih da mrko gledamo ?!




Стекао сам утисак да су ти ове намрчене и скопрчене, нарочито у души, омиљене?

Ово је већ трећи или четврти пут да видим ову исту фотку у твојим коментарима.






Ja sam anarho-sindikalista

A i ne fali mi niti nama fotki Helmuta Newtona
Milan Novković Milan Novković 11:59 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

mariopan
Milan Novković
maksa83
A, neko je jednom davno stavio dve tacke i zagradu

( . )( . )

A zamisli tek da nas fašistoidni sistem vrednosti ne sputava

Baš gledam The Big Bang Theory ponovo, "sistematski", dobacio do 5. sezone relativno brzo, oni bi se ugasili bez "simbola" koji nisu samo jezički, čad i da ostavimo po strani Klingon.

Pa onda od simbola sitnog punjenja, koji su nam dovoljni za razmišljanje o seksu svakih 9 sekindi (eto vidiš, tebi dovoljna tri simbola, za sada , do fotki - izbor fotke je semiotika svoje vrste, el treba i njih da mrko gledamo ?!



Opasne fotke stavljaš, mislim da ovakve emotikone ne dozvoljavaju?


Ma to snowflakes ne dozvoljavaju, al i oni će da se istope na kraju
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 12:07 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

ova fotka se nalazi u “enciklopediji erotike” koliko se secam
shmoo shmoo 15:10 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Milan Novković


Ja sam anarho-sindikalista



Неолибералног профила?


A i ne fali mi niti nama fotki Helmuta Newtona



Ако, ако, хвала богу, од тржишног вишка не треба глава уопште да нас боли, иако то није баш у складу са прописима (јер прописи су прописи). Чак ни на Блогу Б92.





zilikaka zilikaka 18:44 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Jedan sam od tih, barem jedno tri godine već. Imali smo na tu temu jednu raspravu svojevremeno kod Krkara. Ja sam stanovišta da je, barem kada su blogovi u pitanju, upotreba smajlija upravo pokazatelj nepismenosti na oba kraja komunikacije. Ponekad i pokazatelj intelektualne lenjosti. Vidim takođe da su u poslednje vreme uspeli čak i emotikone da stave pod istragu za navodni rasizam, tako da bih tri puta razmislio pre nego bih iste koristio kao način za komuniciranje vlastitog mentalnog stanja. I na kraju se postavlja pitanje da li je ovo ironija, sarkazam ili sam mrtav ozbiljan.

BTW Pozdrav blogodruštvu sa Novog Beograda

Ne znam kolko si ozbiljan, al eto ja da se upišem na Milančetovu stranu. NEkad komentar stvarno ište nekog smajlija. Bez njega bude ko supa bez rezanaca. Ne znaš da li treba tako il je neko nešto zaboravio.

A u ostalom, bar ovde možemo da se opustimo.

...pozdrav Novom Beogradu s tobom na čelu. I da te ne udari preterana vrućina od onolikog betona.

haklberi_tom haklberi_tom 19:02 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

zilikaka
Jedan sam od tih, barem jedno tri godine već. Imali smo na tu temu jednu raspravu svojevremeno kod Krkara. Ja sam stanovišta da je, barem kada su blogovi u pitanju, upotreba smajlija upravo pokazatelj nepismenosti na oba kraja komunikacije. Ponekad i pokazatelj intelektualne lenjosti. Vidim takođe da su u poslednje vreme uspeli čak i emotikone da stave pod istragu za navodni rasizam, tako da bih tri puta razmislio pre nego bih iste koristio kao način za komuniciranje vlastitog mentalnog stanja. I na kraju se postavlja pitanje da li je ovo ironija, sarkazam ili sam mrtav ozbiljan.

BTW Pozdrav blogodruštvu sa Novog Beograda

Ne znam kolko si ozbiljan, al eto ja da se upišem na Milančetovu stranu. NEkad komentar stvarno ište nekog smajlija. Bez njega bude ko supa bez rezanaca. Ne znaš da li treba tako il je neko nešto zaboravio.

A u ostalom, bar ovde možemo da se opustimo.

...pozdrav Novom Beogradu s tobom na čelu. I da te ne udari preterana vrućina od onolikog betona.


Ja nikada nisam upotrebio smajli!
Čemu?!
bene_geserit bene_geserit 19:44 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Opasne fotke stavljaš

Milan kači najbolje fotke, a Solo najgore.
Milan Novković Milan Novković 20:18 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

haklberi_tom
zilikaka
Jedan sam od tih, barem jedno tri godine već. Imali smo na tu temu jednu raspravu svojevremeno kod Krkara. Ja sam stanovišta da je, barem kada su blogovi u pitanju, upotreba smajlija upravo pokazatelj nepismenosti na oba kraja komunikacije. Ponekad i pokazatelj intelektualne lenjosti. Vidim takođe da su u poslednje vreme uspeli čak i emotikone da stave pod istragu za navodni rasizam, tako da bih tri puta razmislio pre nego bih iste koristio kao način za komuniciranje vlastitog mentalnog stanja. I na kraju se postavlja pitanje da li je ovo ironija, sarkazam ili sam mrtav ozbiljan.

BTW Pozdrav blogodruštvu sa Novog Beograda

Ne znam kolko si ozbiljan, al eto ja da se upišem na Milančetovu stranu. NEkad komentar stvarno ište nekog smajlija. Bez njega bude ko supa bez rezanaca. Ne znaš da li treba tako il je neko nešto zaboravio.

A u ostalom, bar ovde možemo da se opustimo.

...pozdrav Novom Beogradu s tobom na čelu. I da te ne udari preterana vrućina od onolikog betona.


Ja nikada nisam upotrebio smajli!
Čemu?!

Vrlo je prosto, da ti pomogne u poslu lepo objašnjenom kao:

'... to “designate the crevice through which the yet unnameable glimmer beyond the closure can be glimpsed” ...'
solo solo 20:48 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Milan kači najbolje fotke, a Solo najgore.


Stvar ukusa reče pas i nastavi da liže svoja jaja.

A da kačim najgore - kačim.

Evo još jedne da ostanem u trendu.



p.s.

solo solo 20:54 21.07.2021

Re: pozdrav Milančetu

nask nask 21:15 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

А што само са Новог Београда?

Pozdrav blogodruštvu, sa Novog Beograda.

Eh kako su ovi brđani osetljivi na ravničare.

Danas mi je bio lep dan na Novom Beogradu. Savu nisam prelazo, nisam hteo da kvarim ugođaj.
Milan Novković Milan Novković 21:23 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

solo
Milan kači najbolje fotke, a Solo najgore.


Stvar ukusa reče pas i nastavi da liže svoja jaja.

A da kačim najgore - kačim.

Evo još jedne da ostanem u trendu.


Yep! Ja sam big fan tvojih fotki, btw
crossover crossover 21:45 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask
А што само са Новог Београда?

Pozdrav blogodruštvu, sa Novog Beograda.


Hvala, pozdrav i tebi, uz jednu staru novobeogradsku sa Hale sportova.



shmoo shmoo 21:56 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask

Pozdrav blogodruštvu, sa Novog Beograda.

Eh kako su ovi brđani osetljivi na ravničare.

Danas mi je bio lep dan na Novom Beogradu. Savu nisam prelazo, nisam hteo da kvarim ugođaj.



Претпоставио сам да је нешто интимно. Извини што сам уопште и питао.

А ти равничари су мени вазда били онако мало депресивни типови. Ваљда због те географије после које мора доћи и историја као и у сваком добром школском распореду часова.

Сад... Шта га знам, то је ипак само мој лични утисак, не нека неоспорно утврђена чињеница.

А нека си се лепо провео, и треба.

Понављај такве дане што чешће. Вреди.

nask nask 22:31 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

sa Hale sportova

Eeeh, prođe mi mladost pored hale (prve dve godine Grafička) i u hali (basket Partizan) ali priznajem nisam nikada bio na krovu ove građevine od prednapregnutog betona. Jbt, izgleda kao da su u nekoj pustinji ili na onom nesretnom radio teleskopu što se urušio onomad.
solo solo 22:33 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Yep! Ja sam big fan tvojih fotki, btw


E pa ondak evo ti par dobrih nogica u reciprocitetu.



p.s. ok to je bilo više zbog London Boy.

A sad ozbiljnije. Crnkica na violini je već malo žešće


nask nask 22:40 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Извини што сам уопште и питао.

Što bre. Nego mogao si usput da napišeš nešto o tome kako pogrešno (ne)upotrebljena zapeta može da dovede do nesporazuma.
Понављај такве дане што чешће. Вреди.

Trudim se, pa koliko postignem ili me zapadne. Mada po tom pitanju sama geografija i topologija igraju minornu ulogu.

Imam ovih dana u planu da forsiram Savu. Samo kažem, da ne bude posle "iznenadio nas sneg u januaru".
nask nask 22:50 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

da si u kvantnoj superpoziciji ironije, sarkazma i smrtne ozbiljnosti

E jbg sad, izvršeno merenje, urušila se funkcija, a odgovor nismo saznali.



Stigle me godine, spremam se za poslednju pričest, stići će me zaslužena kazna za moje grehove.

Jesam li pogodio?

Ma znam da nisam.

Edit

Ja sam anarho-sindikalista

A i ne fali mi niti nama fotki Helmuta Newtona


Uh, pa onda ti je vreme da kačiš Mejpltorpove fotke ili baram Ričardsonove.

nask nask 22:54 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

ko supa bez rezanaca.

Nema tog emotikona koji će popraviti umjetnički dojam supe sa rezancima ako isti ne valjaju ništa. I tebi otpozdrav sa NBG. Mada sam ja više na začelju ovih dana. Vreme mi je ovih dana idealno.
shmoo shmoo 22:55 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask
Извини што сам уопште и питао.

Što bre. Nego mogao si usput da napišeš nešto o tome kako pogrešno (ne)upotrebljena zapeta može da dovede do nesporazuma.




Ма пусти, запете су ти гадна ствар. Знаш и сам да је још у оно доба, док је још било каквих-таквих хероја каквих данас више немамо, код оних дрогираних вештица у Делфима једна једина запета означавала разлику између живота и смрти.

Да, тек из другог пута, када си ставио запету у ту реченицу тамо где треба, схватио сам да у ствари ти са Новог Београда где се налазиш поздрављаш блогодруштво и то у целини целости.


Понављај такве дане што чешће. Вреди.

Trudim se, pa koliko postignem ili me zapadne. Mada po tom pitanju sama geografija i topologija igraju minornu ulogu.

Imam ovih dana u planu da forsiram Savu. Samo kažem, da ne bude posle "iznenadio nas sneg u januaru".



Само напред. Уживај.

(Не знам, нисам одавно проверавао да ли још увек вози онај бродић од блокова 45 и 70 до Аде и назад. Ретко форсирам Саву у супротном смеру од овог твог намераваног. А и тада, у тим приликама, не идем тим бродићем. И тако већ годинама...)

nask nask 23:13 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

@Tasa, ako nije previše indiskretno, je si li ti išao u Strahinju.
shmoo shmoo 23:22 21.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask
@Tasa, ako nije previše indiskretno, je si li ti išao u Strahinju.



Није индискретно.

Нисам. Ишао сам у Панчићку.

solo solo 07:16 22.07.2021

Re: Omorike dajke

Ишао сам у Панчићку.



Kaže neki kauboj da postavljam loše slike. Svašta.

Pančićeva omorika.



A Strahiniću Bane je u stvari Franko Nero samo se lažno predstavljao da zavara Turci. Dočim Turci se bolje rimuje nego ,,ko skita,, no kako god okreneš vrti se oko zajedničke imenice ,,milokliz,,

Jezik je neiscrpna zajebancija još кад се умеша италична ћирилица иди бегај бре.



Тасо како се каже исправно Страхинићу Бане или Бене? Ili Muad'Dib?
И питанје за Чарлија. Мачак јел истина да си ишао у школу 7 секретара СКОЈА на Новом Београду?
mariopan mariopan 08:29 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

bene_geserit
Opasne fotke stavljaš

Milan kači najbolje fotke, a Solo najgore.

Solo se istančano zeza a Milan stvarno ima istančan ukus, moram da se pridružim pohvali.
noboole noboole 08:37 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Alija, najveci badass filmskog platna. Steta sto ... da ne kvarim ugodjaj onima koji nisu procitali knjige koje se bave Polovim potomcima.


EDIT: gde zavrsi ovaj odgovor ... >:<
shmoo shmoo 08:49 22.07.2021

Re: Omorike dajke

solo

И питанје за Чарлија. Мачак јел истина да си ишао у школу 7 секретара СКОЈА на Новом Београду?






Познавао сам једног старог господина, бивша наша четничка емиграција у САД, који је једва избегао (што се каже, усрало га) да га Британци не изруче из тог логора у Италији, где је боравио у првом тренутку после бежања одавде 1945, у руке Јову Опачићу и екипи да га стрељају са осталима тамо горе у Словенији. После се у САД и оженио госпођом чији је први муж био краљев официр и којег Британци јесу изручили овим Титовима који су га стрељали тада тамо у Словенији, без суда и суђења.

Елем, тај стари господин се са својом супругом почетком деведесетих коначно вратио у Србију где су обоје и умрли и овде су сахрањени. Редовно их обилазим када обилазим моје на Топчидерском гробљу. Мени баш драги и добри људи.

Елем, док смо тако причали о свему и свачему, каже тај господин мени једном приликом:

"Је л' видиш ти, богати, што ти је иронија животне судбине... Ја који сам проживео све то што сам проживео, данас у Србији живим у Партизанској улици у Скојевском насељу."

И при томе се слатко смејао.



Jezik je neiscrpna zajebancija



Вазда био и остао. И биће и надаље и поред свих ових сличица којима покушавају да нам замене језик.






solo solo 08:50 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Solo se zeza


Istančano se zeza, Maryon, istančano - popravi to ako imaš ambicija da budeš visokosofisticirana naratorica.

Opet i nije zameriti ljubiteljima crnogorskog primorja.

solo solo 08:59 22.07.2021

Re: Omorike dajke

е л' видиш ти, богати, што ти је иронија животне судбине... Ја који сам проживео све то што сам проживео, данас у Србији живим у Партизанској улици у Скојевском насељ


U Rušnju ima ulica partizanski sastanak, na NBGD bila ulica proleterske solidarnosti pa je promenili u antifašističke borebe......

Čekam zbog Čarlija ulicu komunjarskog kontinuuma. Smestio bi je negde na Banović Strahinja brdu. Dokle više da se kurče ovi Novobeograđani.

Познавао сам једног старог господина, бивша наша четничка емиграција у САД,


Gde si ti čuo za partizansku emigraciju? Četnička i ostale emigracije su nastale nakon partizanske infiltracije u procesu imigracije. 'Ebote jezik je čudo. Jedno slovo menja suštinu a boga mi i staništa u korenu.
shmoo shmoo 09:18 22.07.2021

Re: Omorike dajke

solo
е л' видиш ти, богати, што ти је иронија животне судбине... Ја који сам проживео све то што сам проживео, данас у Србији живим у Партизанској улици у Скојевском насељ


U Rušnju ima ulica partizanski sastanak, na NBGD bila ulica proleterske solidarnosti pa je promenili u antifašističke borebe......

Čekam zbog Čarlija ulicu komunjarskog kontinuuma. Smestio bi je negde na Banović Strahinja brdu. Dokle više da se kurče ovi Novobeograđani.






Овде на Брду, на углу Тургењевљеве и Кировљеве, стоји лепа предратна вила још увек. И памтим још откада сам научио да читам да је на тој кући била спомен табла на којој је писало да је баш ту одржан састанак КПЈ на којем је одлучено да се крене у устанак и да се позове народ да учествује (време састанка вероватно било између Барбаросе 22. јуна и Жикице Шпанца 7. јула).

Од пре десетак година те табле више нема. Сада је у тој кући неки приватни Чика Зуба. То јест, на кући сада стоји његова табла за ординацију.

А после овде на Блогу прочитам да је тих места на којима је донета одлука о устанку било више. Свако има неку своју теорију, а и многи су желели да баш себи присвоје ту светлу улогу која је сигурно и имала неког битног значаја за развој пасивних крајева у периоду од 1945. до 1991.

Како год, али мој ујак погибе на Сремском фронту са непуних 19 година, ћале био два пута рањаван, теча и други ујак такође добили на поклон по један швапски метак тада... А ниједан није никада био члан КПЈ или касније СКЈ. Без обзира на ордење које су подобијали, претпостављам не због идеолошког опредељења него због храбрости.

Ја ишао у обданиште које се данас зове Свети Сава, а док сам ја ишао у њега звало се Драган Маузер...

Ћале живео тридесетих прошлог века у улици која се звала Хартвигова, после рата се звала Бориса Кидрича, па су је данас опет вратили на Београдска како се извала пре Хартвигове.

У мојој старој улици смо деценијама сваког 20. октобра остављали цвеће код једне бандере где је 1944. изгорео један црвеноармејски тенк са све посадом у њему. Ови нови клинци који сада тамо живе не знају ништа о томе.

А овај споменик је у шумици (Шервуду) преко пута Панчићке у Пожешкој. Ту још увек остављамо цвеће. Није споменик палим комунистима или титоистима, како год, него споменик палим борцима.








'Ebote jezik je čudo. Jedno slovo menja suštinu a boga mi i staništa u korenu.




Ма шта једно слово! Један зарез, бре!

Види моје дописивање са Наском док нисам укапирао шта је човек у ствари хтео да каже.



mariopan mariopan 10:02 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Istančano se zeza, Maryon, istančano - popravi to ako imaš ambicija da budeš visokosofisticirana naratorica.

Popravila

Ne bih da se zezam sa budućom karijerom koju počinjem pod stare dane, da me ne urekneš?

solo solo 11:05 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Ne bih da se zezam sa budućom karijerom koju počinjem pod stare dane, da me ne urekneš?


Pu,pu protiv uroka.



crossover crossover 16:45 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask
sa Hale sportova

Eeeh, prođe mi mladost pored hale (prve dve godine Grafička) i u hali (basket Partizan) ali priznajem nisam nikada bio na krovu ove građevine od prednapregnutog betona. Jbt, izgleda kao da su u nekoj pustinji ili na onom nesretnom radio teleskopu što se urušio onomad.


I ja sam je prvi put video odozgo baš u ovom spotu, a dugo sam živeo tu blizu. To bi bilo baš dobro da je Hala sportova istovremeno i radio teleskop, sviđa mi se koncept. :)
bene_geserit bene_geserit 20:16 22.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Solo se istančano zeza a Milan stvarno ima istančan ukus

A ako te ne proglase za najboljeg, sledeća najbolja stvar je da te proglase za najgoreg.
Tako su Koju i Disciplin A Kitschme proglasili svojevremeno za najgoru grupu u UK.
Milan Novković Milan Novković 08:06 23.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

mariopan
bene_geserit
Opasne fotke stavljaš

Milan kači najbolje fotke, a Solo najgore.

Solo se istančano zeza a Milan stvarno ima istančan ukus, moram da se pridružim pohvali.




Milan Novković Milan Novković 08:12 23.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

mariopan
Istančano se zeza, Maryon, istančano - popravi to ako imaš ambicija da budeš visokosofisticirana naratorica.

Popravila

Ne bih da se zezam sa budućom karijerom koju počinjem pod stare dane, da me ne urekneš?


Ma, tu starost su izmislili zlikovci da podmetnu nogu nama što imamo dosta godina


Milan Novković Milan Novković 08:53 23.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

nask
da si u kvantnoj superpoziciji ironije, sarkazma i smrtne ozbiljnosti

E jbg sad, izvršeno merenje, urušila se funkcija, a odgovor nismo saznali.



Stigle me godine, spremam se za poslednju pričest, stići će me zaslužena kazna za moje grehove.

Jesam li pogodio?

Ma znam da nisam.

Edit

Ja sam anarho-sindikalista

A i ne fali mi niti nama fotki Helmuta Newtona


Uh, pa onda ti je vreme da kačiš Mejpltorpove fotke ili baram Ričardsonove.


U stvari ti si me stvarno potsetio na superpoziciju, i sasvim očekivane ishode tri izmišljena scenarija gde u nečemu što ja ne poznajem dobro mene mnogo bolji od mene mogu relativno lako ubediti u njihovo mišljenje - zamisli da nasamo sedim za kafanskim stolom sa Mirelom, Tasom ili Brajovićem i da oni imaju supotstavljena mišljenja na ovu temu pa krenu strpljivo da mi objasne tipa Pazi vamo Milane ... ja bih logično odreagovao tipa Pa da, Mirela zna znanje prvi put u kafani, drugi put bi bilo Vidi stvarno, Tasa ovo baš kapira, ... da bih treći put značajno klimnuo glavom Logično, Brajović je sve potpuno koreektno složio u celinu ...

E sad, zamisli druge scenarije gde smo razni mi u samom vrhu svoje profesije, i napinjemo se da u nekoj sitnici budemo najbolji na svetu - kao svetski rekord u sportu, samo zamisli to kao rabotu koja ne zavisi toliko od fiziologije - to je izuzetno teško, kao i produbljivanje najdubljih znanja - evo fizika ih decenijama nije produbila, npr.

I ovde, na temu semiotike je besmisleno da idem dalje svojim rečima pošto sam Emsiju priložio rečenicu jednog filozofa o Deridi - iz mangupskih poriva, pošto Emsi ima raw intelect, ali se suzio malo u radoznalosti, pa mu ja tako, kad mi đavo ne da mira, stavim ponekad sniplet koji mu je na samoj granici radoznalosti, ili malo iza, a samo da bih ga drugarski sekirao

Da ponovim, ovo se odnosi na rabotu mukotrpnog traženja novih simbola, gramatičkih konstrukcija, novo-svecko-rekordskih, pa njihovih kompozicija, tj co-kompozicija sa postojećim da bi se:

'... to “designate the crevice through which the yet unnameable glimmer beyond the closure can be glimpsed” ...'


Dakle, u superpoziciji onog tvog naravno, i mene će mnogo bolji od mene, a ima ih jako mnogo na ovu temu, ubediti (na neko vreme) kako nam ne treba ništa od novog, ubediće me postojeće-proširenim rečima tipa ... vidi Tolstoja ... nauči, bre, da se bolje koristiš postojećim jezikom ... ali ...

... uzmi neki noumenon pa pokušaj da ga objasnih srpljivom slušaocu - videćeš kako je na kraju nemoguć posao ako sebi cilj postaviš previše visoko ... a svaka kuća što drži do sebe ne zastaje pred nemogućim

... pa su, dodatno, i moja majka, pa moja mlađa ćerka (ona dok je bila mala) volele da izmišljaju reči


haklberi_tom haklberi_tom 09:22 23.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

Milan Novković

...

I ovde, na temu semiotike je besmisleno da idem dalje svojim rečima pošto sam Emsiju priložio rečenicu jednog filozofa o Deridi - iz mangupskih poriva, pošto Emsi ima raw intelect, ali se suzio malo u radoznalosti, pa mu ja tako, kad mi đavo ne da mira, stavim ponekad sniplet koji mu je na samoj granici radoznalosti, ili malo iza, a samo da bih ga drugarski sekirao
...


Jeste!
Stvarno je sirovina.
Milan Novković Milan Novković 09:36 23.07.2021

Re: Pismenost i druge anomalije ovih dana

haklberi_tom
Milan Novković

...

I ovde, na temu semiotike je besmisleno da idem dalje svojim rečima pošto sam Emsiju priložio rečenicu jednog filozofa o Deridi - iz mangupskih poriva, pošto Emsi ima raw intelect, ali se suzio malo u radoznalosti, pa mu ja tako, kad mi đavo ne da mira, stavim ponekad sniplet koji mu je na samoj granici radoznalosti, ili malo iza, a samo da bih ga drugarski sekirao
...


Jeste!
Stvarno je sirovina.

Ne sirovina, nego nezainteresovan
solo solo 11:43 23.07.2021

Re:London Boy

Ma, tu starost su izmislili zlikovci da podmetnu nogu nama što imamo dosta godina


Too Old to Rock ’n’ Roll, Too Young to Die




haklberi_tom haklberi_tom 15:58 23.07.2021

Re: Re:London Boy

solo
Ma, tu starost su izmislili zlikovci da podmetnu nogu nama što imamo dosta godina


Too Old to Rock ’n’ Roll, Too Young to Die



Aaaaaaaahhh!
Jedan je Džetro Tal!

Samo sa Soloa, Šmuuua, Maksu, Milana, Mariopan, Apačero, gospodina Gedžu, Gvozdena, Vrapca, Predatora, Doksumanutoga i ostale naše - te ostalo veselo društvo.




solo solo 21:02 23.07.2021

Re: Re:London Boy

Aaaaaaaahhh!
Jedan je Džetro Tal!


Da!

Čarli samo za tebe snimak iz Sava Centra. Bio ja na dva koncerta 2004 i 2018.




haklberi_tom haklberi_tom 07:05 24.07.2021

Re: Re:London Boy

solo
Aaaaaaaahhh!
Jedan je Džetro Tal!


Da!

Čarli samo za tebe snimak iz Sava Centra. Bio ja na dva koncerta 2004 i 2018.





Da, da!
solo solo 09:22 22.07.2021

.


Natasha, jesi dobro?

Namigni ako je sve ok I samo pažljivo sa amplifierom!



I ovaj sjebo biblioteku.


shmoo shmoo 10:05 22.07.2021

Re: .

solo

I ovaj sjebo biblioteku



Ма пусти, све сам го љотићевац до љотићевца!

Мајке им га љотићевско-левичарске набијем!

Јуче сам читав дан покушавао да скинем "ЗАКЉУЧНИ ИЗВЈЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА СВИХ НАРОДА У СРЕБРЕНИЧКОЈ РЕГИЈИ У ПЕРИОДУ ОД 1992. ДО 1995. ГОДИНЕ" на српском језику преко линкова које су качили наши медији по интернету и није ми дозвољавао.

Једноставно, на сваком линку би се отварање документа блокирало на пола и стајало би тако незавршено...

Јутрос ми Кум пошаље линк са којег сам коначно успео да даунлоудујем тај извештај на српском језику у ПДФ.

А ево, већ пола сата касније, када кликнем на тај линк што ми га је Кум послао, добијем само оно 404 Ова страница не постоји, па не могу да вам линкујем ПДФ верзију на српском језику.


Али зато могу да ставим овде адресу за енглеску верзију:


https://incomfis-srebrenica.org/


(Из неког ралога не ради на Блогу Б92 линковање за ову адресу.)

(Има доле заставица да се текст на сајту пребаци на српски језик.)


Добро је да сам ону верзију на српском језику у ПДФ даунлоудовао на време.

А сад на читање.

mariopan mariopan 10:57 22.07.2021

Re: .

Јуче сам читав дан покушавао да скинем "ЗАКЉУЧНИ ИЗВЈЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА СВИХ НАРОДА У СРЕБРЕНИЧКОЈ РЕГИЈИ У ПЕРИОДУ ОД 1992. ДО 1995. ГОДИНЕ" на српском језику преко линкова које су качили наши медији по интернету и није ми дозвољавао.

Mene je isto interesovalo da pročitam, ako možeš, kad pročitaš, samo kratki sažetak za nas koji nemamo nacina da to vidimo? Zato što je verovatno nepristrasan (ako je) pa ma kako nam bilo teško da to prihvatimo moraćemo, ako je istina?

Pogodilo me i ono što je Nataša napisala jer je verovatno imala razloga da to napise? I što je povukla blog, jer je i nju pogodilo ono što je čitala u komentarima na tu temu pa ne bih volela da je povukla blog zbog naših komentara? Ja ne verujem komentarima čitalaca jer to često nisu nikakvi čitaoci već botovi na zadatku.
solo solo 11:19 22.07.2021

Re: .

Из неког ралога не ради на Блогу Б92 линковање за ову адресу.)

(Има доле заставица да се текст на сајту пребаци на српски језик.)


Evo adresa za srpski prevod pa ko želi da čita. Jedino što je italic ćirilica

https://incomfis-srebrenica.org/wp-content/uploads/2021/07/Izvjestaj%20komisije%20za%20Srebrenicu%20-%20srpski%20jezik.pdf



Bonus


mariopan mariopan 11:46 22.07.2021

Re: .

solo
Из неког ралога не ради на Блогу Б92 линковање за ову адресу.)

(Има доле заставица да се текст на сајту пребаци на српски језик.)


Evo adresa za srpski prevod pa ko želi da čita. Jedino što je italic ćirilica

https://incomfis-srebrenica.org/wp-content/uploads/2021/07/Izvjestaj%20komisije%20za%20Srebrenicu%20-%20srpski%20jezik.pdf



Bonus



Hvala solo.
shmoo shmoo 11:53 22.07.2021

Re: .

mariopan
Јуче сам читав дан покушавао да скинем "ЗАКЉУЧНИ ИЗВЈЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА СВИХ НАРОДА У СРЕБРЕНИЧКОЈ РЕГИЈИ У ПЕРИОДУ ОД 1992. ДО 1995. ГОДИНЕ" на српском језику преко линкова које су качили наши медији по интернету и није ми дозвољавао.

Mene je isto interesovalo da pročitam, ako možeš, kad pročitaš, samo kratki sažetak za nas koji nemamo nacina da to vidimo? Zato što je verovatno nepristrasan (ako je) pa ma kako nam bilo teško da to prihvatimo moraćemo, ako je istina?

Pogodilo me i ono što je Nataša napisala jer je verovatno imala razloga da to napise? I što je povukla blog, jer je i nju pogodilo ono što je čitala u komentarima na tu temu pa ne bih volela da je povukla blog zbog naših komentara? Ja ne verujem komentarima čitalaca jer to često nisu nikakvi čitaoci već botovi na zadatku.




И мене је погодило када је Наташа написала да ВЕЋИНА СРБА подржава стерилизацију Рома коју су иначе стварно практиковали у неким цивилизираним и надасве сада врло демократским земљама за углед те средње и мало шире Ојропе попут Чешке, Словачке, Шведске,...

Можда је Наташа и сама увидела да је претерала са тим својим субјективним одокативним ставом на основу читања коментара које су написали неколико будала испод тог текста на Би-Би-Сију на српском језику (међу огромном већином других коментара такође ту испод истог текста у којима су се људи згражавали над тим чином и осуђивали га) па је зато повукла свој блог.


Овакви извештаји као што је овај о Сребреници независне комисије се не препричавају. То ипак свако за себе треба да прочита и да размисли о томе шта је прочитао. Ако је заинтересован, наравно...

Ево, Соло окачио линк за тај извештај на српском у ПДФ.

Овде на овом сајту је извештај и на енглеском и на српском.


ИЗВЕШТАЈ



mariopan mariopan 12:33 22.07.2021

Re: .

Hvala shmo
Pročitala sam vest u medijima ali to su sve naši mediji kojima ne verujem ni kad napišu vremensku prognozu. Čitaću popodne natenane da ne brzeljam, sad nešto radim.
solo solo 20:33 22.07.2021

Re: .

Hvala solo.


mariopan mariopan 20:53 22.07.2021

Re: .

solo
Hvala solo.



Baš si zgodan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana