Svaka škola se plaća

Nune Popović RSS / 16.05.2008. u 15:27

U noći posle završetka prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i objavljivanja rezultata, Čeda Jovanović je tražio da dođem u sedište LDP. Kada sam stigao, zagrlio me i dirnuto rekao: »Znam da ne bi ušli u skupštinu da nisi dao srce«.

Podsećanja radi, sajt »Od nas zavisi« koji sam koncipirao, grafički dizajnirao i vodio u toj kampanji, bio je najposećeniji izborni sajt i veruje se da je koaliciji LDP-GSS-SDU-LSV omogućio glasove kojima je prekoračen cenzus.

Ko bi rekao da će upravo ta stranka, kojoj sam toliko pomogao i čijem sam predsedniku priskakao u pomoć kada su ga privodili i kada mu je život bio ugrožen, da mi se oduži podnošenjem lažne krivične prijave protiv mene.

Naime, LDP je protiv mene podnela lažnu krivičnu prijavu zbog navodne sabotaže izbornog sajta »Od nas zavisi«, pomenute koalicije.

Iako smo prethodno završili saradnju, optužuju me da sam dva meseca posle izbora promenio pasvorde (lozinke) i tako onemogućio dostup do softvera (programa) kojim se ažurirao sadržaj sajta »Od nas zavisi«. Tehnički je bilo nemoguće da ja promenim pasvorde i tako počinim krivično delo sabotaže sajta, jer ja nisam ni programer ni vlasnik tog programa za ažurianje sajta. Softver je, inače, bio tako napravljen da nikome od korisnika nije omogućavao promenu pasvorda. A, kao što sam rekao, ja u to vreme nisam imao nikakvu saradnju sa LDP, pa tako ni sa sajtom »Od nas zavisi«. Bio sam tada već u Sloveniji. O tome sam blagovremeno obavestio i vlasnike softvera. Dakle, šta god da je bilo posredi u vezi sa softverom sajta »Od nas zavisi«, koalicija LDP-GSS-SDU-LSV je trebalo to da reguliše sa vlasnikom softvera, koji je i jedini nadležan. Ako je istekao korisnički nalog za sajt, dva meseca po završetku izbora, trebalo je da pomenuta koalicija sa vlasnikom softvera dogovori dalju saradnju (hosting, licenca za upotrebu i ostali troškovi). Ali, umesto da su to učinili, LDP je protiv mene podnela krivičnu prijavu zbog navodne sabotaže sajta.

U poslednjih mesec i po dana, mehanizmom te krivične prijave LDP mi je natovario policiju i prateće, neizbežne neprijatnosti, kojih sam tokom devedesetih imao i previše. Samo onaj ko nije osetio na sopstvenoj koži šta znači biti krivično prijavljen, može da misli da je to bezazlena igra.

Torture kojima sam godinama bio izložen neizbežno su ostavile posledice, ne samo na mene, već i na moje najbliže. Pratila me je policija, upadali su mi u stan u sred noći pod punim naoružanjem, prepadali su moju majku, pritvarali me, brutalno isleđivali, prisluškivali. Bežao sam iz zemlje da ne bih bio osuđen i ležao u zatvoru... Od 1996. pa sve do pred kraj 2003. godine protiv mene su trajali montirani prekršajni i krivični sudski procesi.

Sve do sada nisam želeo da javno govorim o ovom sramnom potezu LDP protiv mene. Pre svega nisam hteo da o tome govorim za vreme predizborne kampanje, jer u jednom delu građanske Srbije vlada veliko slepilo, netolerantnost i ostrašćenost od silne produkcije »Istine«, »Poštenja«, »Pravde« i ostalih parola LDP-a. Drugi razlog je to što nikada nisam bio, niti ću biti takav kao oni koji me progone i maltretiraju, kao oni koji su u životu, izgleda, naučili samo da se prema drugima ponašaju onako kako sami ne žele da se drugi ponašaju prema njima.

Paradoksalno je da su u političkom savetu LDP predstavnici onih nevladinih organizacija, kojima bih povodom mog slučaja, a po prirodi stvari, verovatno trebalo da se obratim za pomoć zbog proganjanja, od strane tog istog LDP-a.

Šta još da kažem osim da sam i ja naivno poverovao da LDP-u i njenom lideru Čedomiru Jovanoviću treba da pomognem. Mislio sam da ću na taj način doprineti razvoju građanske opcije i demokratije u Srbiji. Toliko sam u to verovao da sam samog sebe ubedio da i nije bitno što je Čedi intelektualni uzor nekada bio Dobrica Ćosić, što je recitovao Gavrila Principa i što je išao na krštenje pod Amfilohijeve ruke i to u vreme dok sam ja bio hapšen zbog mojih performansa sa grupom Magnet o mračnoj ulozi SANU, SPC, UKS... dok sam pisao i govorio o tome da optuženi za ratne zločine moraju u Hag. Ubedio sam sebe da je Čeda žrtva upravo zbog svojih pozitivnih promena, da on kao i ja želi modernu, demokratsku, građansku Srbiju.

Zbog tih naivnih verovanja, iz najboljih namera, radio sam besplatno mnoge stvari:

- 2004. godine sam organizovao dolazak Čedomira Jovanovića u Ljubljanu i predstavio ga tadašnjem slovenačkom ombdusmanu, čiji sam tada bio kreativni direktor i vodio produkciju te institucije kojoj sam kreirao i vizualni identitet. Zamolio sam ombudsmana i da se angažuje na zaštiti Jovanovićevih ljudskih prava. (Organizovao sam i da Čeda tokom susreta sa ombudsmanom dobije zastavu EU i tako simbolično položi zakletvu da će mu jedan od glavnih ciljeva biti Srbija u EU.)
- Koncipirao sam i dizajnirao sajt »Čedomir Jovanović«, napravivši i Čedin personalni grafički imidž.
- Uradio sam grafički identitet tadašnje Liberalno demokratske frakcije, uz sponzorsko štampanje aplikacija...
- Omogućio sam slogan »Srbiji se žuri!« za prvu kampanju Liberalno demokratske frakcije, a prilikom osnivanja LDP je taj slogan iskoristila za naziv svog programa.
- Pozajmio sam kancelariji LDP-a svoj izložbeni print velikog formata sa logotipom »Zoran Đinđić«.
- Pozajmio sam im i svoju skulpturu »Srpska noćna mora«, koja je trebalo da služi kao inspiracija mladim aktivistima LDP.
- Uradio sam koncept i grafički dizajn sajta »Od nas zavisi« i od 00 do 24 sata vodio taj sajt, svakodnevno, tokom maratonske i iscrpljujuće dvomesečne kampanje za parlamentarne izbore u januaru 2007. godine.

»Zahvala« za sve ovo je stigla u obliku lažne krivične prijave.

LDP-ovo podnošenje te krivične prijave protiv mene, očito ima za cilj da me udari tamo gde sam najosetljivi i gde me najviše boli – da me natera da ponovo mislim o represiji i proganjanjima koje sam preživeo devedesetih. Da me podseti na staru i napravi mi novu traumu.

Mogu samo da kažem da im je bar ta namera uspela. Povredili su me i uvredili. Od srca im čestitam i na tom rezultatu.


P.S. Izvinite, o ovome ne mogu da razgovaram, muka mi je.



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana