Kultura| Literatura| Sex| Umetnost| Život

Erotsko psihološki triler: SAVRŠEN ANTITALENAT ZA SREĆU

Nebojša Milenković RSS / 13.10.2021. u 11:48

20083.pngNebojša Milenković, "Savršen antitalenat za sreću", Erotsko psihološki triler, Akademska knjiga, Novi Sad, 2021.


Onemogućeni da promene život kojim nisu zadovoljni, junaci romana balansiraju širokom skalom raspoloženja, od depresije do orgastičke euforije, u isti mah oslobođeni i sputani težnjama ka erotskim i profesionalnim ispunjenjima. Savršen antitalenat za sreću višeslojna je priča koja teme ljubavi, braka, preljube, seksa, masturbacije, straha od samoće i napuštanja - ali i lične i kolektivne tabue - osvetljava iz različitih vizura, te je i čitalac, umesto da se opredeljuje, motivisan da prihvati i razume. Iskustveno potvrđujući Frojdovu tezu da svaki seksualni čin predstavlja proces koji uključuje najmanje četiri osobe, akteri romana uviđaju kako ishod onog što je u životu najvažnije uglavnom odrede okolnosti.


Smeštajući radnju u period od početka opsade Sarajeva do dana u kom je ubijen premijer Zoran Đinđić, povezujući ove događaje, Milenković piše o malom čoveku koji se, mimo svoje volje, našao u epicentru istorijskih lomova. Skupa sa akterima, ravnopravan junak ove knjige je i jezik kojim je pisana - saglasno Nabokovljevoj tezi da najbolji siže literature svakog pravog pisca predstavlja sam stil.

S izdavačkim popustom knjigu možete poručiti direktno od izdavača - Akademske knjige na ovom linku.

Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 14:39 13.10.2021

e, lepo,

Cestitam!

...al posto sam se prosli put suzdrzala da zvocam na detalj u dizajnu korica, koji je sada ponovljen- sada moram da kazem:),...pa majkumu, zasto je nelogicno spusten naslov, praveci rogobratnu nisu ispod tvog imena, kada su vec ime autora i naslov dela dovoljno jasno podeljeni, levim i desnim blokom u slaganju i jos razlicitomi velicinom i bojom slova-ovako je cist likovno/graficki pleonazam i to nezgrapan u kompoziciji same naslovne strane, jer deluje kao da visinaslov...isto je uradjeno i na knjizi-Nesto sto strasno podseca na zivot, gde je jos dodat Alan Ford koji pada ispod padajuceg naslova, pa ga jos vizuleno vuce nadole, umesto da je montiran upravo u toj nastaloj nisi,(kada vec dizajnervoli daje pravi) -praznini ispod tvog imena, kako bi se ostvarila neka ravnoteza desavanja i elemenata...znaci Alan Fordje trebalo da se pomeri levo,sto sem kompozicije, josocigledno navodi polozaj njegovog tela i ispruzene noge...ok, sad je gotovo, al je i meni lakse sto sam rekla:).
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:59 14.10.2021

Re: e, lepo,

Najpre - hvala na čestitkama

Što se primedbi na dizajn tiče - samo da pojasnim da Alan Ford na naslovnoj strani prethodnog romana nije bio nikakva "ilustracija" pošto on jeste junak romana - odnosno alter-ego mog glavnog junaka - pesnika, bibliotekara, (konceptualnog) umetnika i gradobranitelja - Slavka Matkovića. Navedeni kolaž zapravo je njegov vizuelni rad koji je. čak i sadržinski, deo samog teksta... i na slici se nalazi tačno tamo gde ga je njegov autor tj.Slavko Matković "smestio"... Što se odnosa naslova i teksta tiče on je isti to jest identičan na svim izdanjima istog izdavača - kao deo njihovog vizuelnog identiteta - e sad, kod knjiga koje imaju kraće naslove to možda izgleda sretnije - ali ja kratke naslove, makar zasad, ne volim.

Eto - nek si mi kazala




angie01 angie01 14:24 14.10.2021

Re: e, lepo,

Navedeni kolaž zapravo je njegov vizuelni rad koji je. čak i sadržinski, deo samog teksta...


nije sporna ilustracija-koja to svakako jeste,i formalno i sadrzajno:)...bila ona konceptualni Matkovicev rad upotrebljen u dizajnu korica, ili sta drugo,...ja sam komentarisala nesrecno resenje tipografskog dela i njegovu losu uklopljenost u ilustrativni deo.

Što se odnosa naslova i teksta tiče on je isti to jest identičan na svim izdanjima istog izdavača - kao deo njihovog vizuelnog identiteta -


kapiram, al je jasno da to isto resenje nije uvek uporebljivo, a sigurno nije kod dugackih naslova, kao sto i ta vizuelna forma koju prave slova autora i naslova, ne mogu samo da se nalepe na iliustrativni deo uvek na isti nacin, jer svaka ilustracija ima drugacije potrebe i mogucnosti, narocito je zahebano na tako malom formatu, gde je svaki detalj vidljiviji,...ovo sve nema veze sa tobom, al ti se zalomilo:))
u novoj knjizi cak ladno moze naslov da se cita, u odnosu na to kako je postavljen- Milenkovic savrsen antitalenat za srecu,...:)


..necu vise-pozdrav.

Черевићан Черевићан 16:34 13.10.2021

sine clausula

mali čovek u epicentru istorijskih lomova

захвалан је.... историјски потсет
да тематски смести се...у књиге,
окуш'о се ...............Аутор у теми
у поводу с' тога држимо му фиге.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:01 14.10.2021

Re: sine clausula

Pa ovde ljudi uvek jesu (pasivne ili malo aktivnije) žrtve nekakvih "istorijskih okolnosti" - zapravo bi sve knjige mogle biti baš o tome

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana