Život

KRV

mikele9 RSS / 04.12.2021. u 15:03

Imađah onda dvadesetjednu godinu, bio sam druga godina Prava i na pamet mi nije padalo davanje krvi. Provodio sam se sa drugarima kako god smo znali i mogli. Grgeč nam je bio polazna i dolazna stanica. Naravno da se nalazilo  vremena i za devojke! Pre predavanja, sedeli smo u holu i merkali devojke. I jednom baš u sred merkanja, prišao nam je kolega sa kojim se nismo družili ali smo ga znali. Rekao je da mu je sestra stradala u saobraćajnom udesu, u teškoj je situaciji, biće operisana ali je potrebno mnogo krvi. Pitao nas je, Gašu, Budu, Pecu i mene, da li bismo dali krv za nju. Bez razmišljanja smo pristali. Potrpao nas je u taksi i odvezao u bolnicu na Banjici. Uveo nas je u ordinaciju lekara kojeg je poznavao. Lekar nije zvao nikakvu sestru, sam nam je izvadio krv, prethodno proverivši kapljicom iz prsta koja smo krvna grupa i da li možemo da damo krv. Pošto smo se izređali, rekao nam je da sednemo i zapalimo a on je iz frižidera izvadio dve boce gustog crnog vina. Vino će pomoći da brže povratite datu krv, nasmejao se. Popismo vino, pozdravismo se sa lekarom i izađosmo. A sada vas vodim u Starca Vujadina da nešto pregrizemo, rekao je kolega.

Pregrizavanje je trajalo sve do fajronta, jedva su nas izbacili iz kafane. Bili smo najedeni i pijani kao klenovi, što bi rekao, sada već pokojni, moj drugar Ćeva.

Na svu sreću, operacija je bila uspešna i sestra našeg kolege se brzo oporavila. Doveo je jednog dana dok smo sedeli u Grgi i rekao ovo su drugari koji su ti svojom krvlju pomogli da ostaneš živa. Seli su, ona nam se neprekidno zahvaljivala, nikako da je prekinemo. Onda je Gaša rekao: Bojali smo se samo da zbog količine alkohola naša krv ne bude upotrebljiva. Nastao je smeh.

Život je tekao dalje ustaljenom kolotečinom sve dok me jednog dana ispred solitera nije srela moja drugarica i komšinica Olgica .H. i pitala da li bih pošao sa njom i još nekoliko drugarica i drugara u Zavod za transfuziju krvi da dam krv. Tu je kombi Zavoda, odvešće nas i vratiće. To je bilo godinu dana kasnije. Pristao sam. U Zavodu su nam opet proveravali krv, dobio sam knjižicu davaoca krvi i dao, odnosno, ispumpali su mi 300 ml krvi, tada još u teglicu sa sivom gumom na poklopcu. Posle smo jeli sendviče i pili sokove.

Onda sam odlučio da svaka tri meseca idem u Zavod i dajem krv. Pitao sam brata i on je pristao. U početku su nas pitali za koga dajemo krv a kako se naš odgovor ponavljao: Za onu ili onoga kome bude potrebna, posle trećeg ili četvrtog puta, već su nas znali i pitanja su prestala. I zaista, svaka tri meseca smo išli u Zavod. Često je sa nama išao i Buda, postali smo skoro domaći. Kuvarice su se trudile, kad bi nas videle, da nam naprave ogromne bogate sendviče. Limunadu i oranžadu su samo dolivale u bokale. Posle petog davanja dobio sam srebrnu značku a posle desetog i zlatnu. Burazer i ja smo čim bi proteklo tri meseca odlazili u Zavod. Već su bili uveli u upotrebu plastične kese. Pravila propisuju da stisneš šaku da bi se istakla vena, onda sestra uvuče dosta debelu iglu u nju, otpustiš šaku i gledaš kako se kesa puni. Ležiš na zelenom mušemom pokrivenom ležaju. I to je to. Posle ideš na sendviče i sokove. E, oko ubadanja igle u venu bilo je raznih situacija. Sećam se da je kao medicinski brat, šezdesetih godina, radio bivši bokser teške kategorije, ne mogu imena da mu se setim, ogroman, dlakav, hrapavog glasa ali majstor za uguravanje igle u venu! Bila je još jedna sestra, ogromne natapirane crne kose, zdepasta ali ono što kažu, lake ruke. Osim uboda, ništa drugo se nije javljalo na koži. Za razliku od njih bilo je sestara od čijih uboda sam po mesec, dva, imao ogromne plavo ljubičaste podlive na ruci. Posle nekog vremena dobio sam u crvenoj kutiji zlatnu plaketu.

Pošto imam retku krvnu grupu AB+ (krvna grupa AB je najređa krvna grupa na svetu. U Srbiji4% populacije je AB pozitivno a 1% AB negativno. Pitali su me da li pristajem da me zovu telefonom ako im zatreba krv ili plazma. Pristao sam naravno. Četiri puta su me zvali, od toga sam dva puta dao plazmu za tek rođene bebe..

I dok sam bio u vojsci nastavio sam da dajem krv, jednom u Somboru i dva puta u Mostaru.

Kada smo vakcinisani protiv Variole vere, posle propisanog vremena, brat i ja smo otišli u Zavod i dali krv za pravljenje vakcine.

 

Život je čudo! Godinu ili dve pre smrti, moja majka je polomila kuk i prebacili su je u bolnicu. Zadužen lekar nam je rekao da mora biti operisana, ugradiće joj veštački kuk ali da je porebno da bar tri osobe daju krv koju će oni zameniti odgovarajućom u Zavodu za transfuziju krvi. Brat i ja smo odmah pristali ali su nas odbili zbog godina i bolesti od kojih bolujemo. Pomalo izbezumljen objavio sam na ovom blogu i FB poziv za davaoce. Javili su mi se odmah drage prijateljice i prijatelji sa bloga a i sa FB. Mnoge su iz raznoraznih razloga odbili ali ipak su neki moji dragi i mili uspeli da daju krv. Operacija je uspela i majka se relativno brzo oporavila. Želeći da im se zahvalim, pozvao sam prijateljice i prijatelje u restoran Ušće. Hteo sam da zajedno ručamo ali oni su svi do jednog odbili, Popićemo piće, najvažnije je da ti je majka dobro. Neću pominjati imena ali ona su zauvek upisana u moje srce!

Krv sam dao preko sedamdeset puta i dalje bih je davao ali stigla me starost.

Idite u Zavod i dajte krv, pomozite nekoj ili nekom da ostane živ. Dajući krv za nekoliko dana u vama se stvara nova sveža krv u količini koja je data.Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 21:56 04.12.2021

животна зрнца

Idite u Zavod i dajte krv

г. mikele.. хумани гест
поздравиће ама свако,
ако има... добре воље
ово јесте посве... лако

kamilo_emericki kamilo_emericki 00:04 05.12.2021

Re: животна зрнца

Bravo Mikele. I ja sam bio dobrovoljni davalac krvi ali nisam dao koliko i ti. Rano me srce zaustavilo.
mariopan mariopan 12:58 05.12.2021

Re: животна зрнцаI nama su pravili bogate sendviče samo nam niko nije nudio vino. Nisam ni sumLJala Mikele da si od te humane fele.

Imam dosta retku krvnu grupu (AB+) i davala sam krv sve dok sam bila zdrava da to mogu. Imam legitimaciju koja me oslobađa plaćanja participacije na preglede kod lekara, doživotno, što verovatno i ti imaš.

Svi u kući smo bili davaoci krvi, deca čim su postala punoletna a sin i sada redovno daje krv u Grčkoj, svaka tri meseca.

Trebalo bi da se više propagira davanje krvi jer to zaista spasava živote a nama ni malo nije škodilo.
shmoo shmoo 14:25 05.12.2021

Re: животна зрнца

mariopan

I nama su pravili bogate sendviče samo nam niko nije nudio vino.Вас двоје, ти и Микеле, спадате у ону групу сендвичара које једино у Србији и волим. :)

Почео сам да дајем крв на трећој години гимназије. Данас, на жалост, то више не могу из истих разлога као и Микеле иако сам малкице млађи од њега... :)

А занимљиво, у студентском добу док се још нисмо ни венчали моја жена је имала 40 кила и ишла са мном да даје крв. И сваки пут када би је тамо угледали лекари, само би рекли:

"Шта с' ти дошла? Да ми се онесвестиш овде! Сестро дајте јој сендвич и нека иде кући!"

Тако да је она џабе јела. Али сам зато ја давао крв и за њене и за моје сендвиче.

Баш су били богати ти сендвичи, колико се сећам. И онако, морнарски... По киле леба (добро, претерујем), са мноштво надева различитог порекла.

mariopan mariopan 15:04 05.12.2021

Re: животна зрнца

shmoo
mariopan

I nama su pravili bogate sendviče samo nam niko nije nudio vino.Вас двоје, ти и Микеле, спадате у ону групу сендвичара које једино у Србији и волим. :)

Почео сам да дајем крв на трећој години гимназије. Данас, на жалост, то више не могу из истих разлога као и Микеле иако сам малкице млађи од њега... :)

А занимљиво, у студентском добу док се још нисмо ни венчали моја жена је имала 40 кила и ишла са мном да даје крв. И сваки пут када би је тамо угледали лекари, само би рекли:

"Шта с' ти дошла? Да ми се онесвестиш овде! Сестро дајте јој сендвич и нека иде кући!"

Тако да је она џабе јела. Али сам зато ја давао крв и за њене и за моје сендвиче.

Баш су били богати ти сендвичи, колико се сећам. И онако, морнарски... По киле леба (добро, претерујем), са мноштво надева различитог порекла.Ja sma isto bila jako mršava ali mi uvek uzmu krv, pretpostavljam zbog retke krvne grupe da im uvek treba.

A bilo je momaka kao od brega odvaljen, imao dobru volju, došao, stoji a sve zeleniji u licu, i kad dođe na red i vidi one što već daju krv, a ono se mućka i ljulja ona plastična kesa...samo vidiš kako pada kao sveća. Bilo mi je žao, ne može ali bi želeo da pomogne.
shmoo shmoo 15:56 05.12.2021

Re: животна зрнца

mariopan

Ja sma isto bila jako mršava ali mi uvek uzmu krv, pretpostavljam zbog retke krvne grupe da im uvek treba.

A bilo je momaka kao od brega odvaljen, imao dobru volju, došao, stoji a sve zeleniji u licu, i kad dođe na red i vidi one što već daju krv, a ono se mućka i ljulja ona plastična kesa...samo vidiš kako pada kao sveća. Bilo mi je žao, ne može ali bi želeo da pomogne.Вероватно је због ретке крвне групе... Мада сигурно још неки фактори ту учествују, а не само килажа. Да, и ја сам гледао како момци од 2 метра висине и 100 кила падају у несвест. Није крупноћа, да тако кажем, ту пресудан фактор. Вероватно лекари знају зашто...

mariopan mariopan 17:29 05.12.2021

Re: животна зрнца

Вероватно је због ретке крвне групе.

Kako sam čitala samo 4% ljudi ima tu krvnu grupu, pa valjda zato uzimaju uvek.

Prvo se proveri da li će ona kap da potone, to znači da je dovoljno hemoglobina, da nisam malokrvna....a nije manje značajno ni to što se naša krv testira na sve poznate zarazne bolesti i to lepo piše u kartonu pa znaš da nemaš HIV, tuberkulozu, hepatitis C i slično...što provere i tvoje zdravlje pa znaš da nemaš neku opasnu bolest.

mikele9 mikele9 18:03 05.12.2021

Re: животна зрнца

г. mikele.. хумани гест
поздравиће ама свако,
ако има... добре воље
ово јесте посве... лако

Zaista dobri moj G. Čer.
mikele9 mikele9 18:04 05.12.2021

Re: животна зрнца

Bravo Mikele. I ja sam bio dobrovoljni davalac krvi ali nisam dao koliko i ti. Rano me srce zaustavilo.

Žao mi je a propos srca, čuvaj se!
mikele9 mikele9 18:06 05.12.2021

Re: животна зрнца

Trebalo bi da se više propagira davanje krvi jer to zaista spasava živote a nama ni malo nije škodilo.

Tako je draga moja koleginice!
mikele9 mikele9 18:07 05.12.2021

Re: животна зрнца

Вас двоје, ти и Микеле, спадате у ону групу сендвичара које једино у Србији и волим. :)

Ha ha ha, dakle mi smo sendvičari ali pozitivne konotacije
shmoo shmoo 18:19 05.12.2021

Re: животна зрнца

mikele9
Вас двоје, ти и Микеле, спадате у ону групу сендвичара које једино у Србији и волим. :)

Ha ha ha, dakle mi smo sendvičari ali pozitivne konotacijeТо!А мислим да је моја драга увек добијала гратис тај сендвич на давању крви баш због овога што каже Мариопан:


Prvo se proveri da li će ona kap da potone, to znači da je dovoljno hemoglobina, da nisam malokrvna....Јер није џабе моја кева њој и мојој сестри вазда стављала зелене орашчиће у мед па су оне то узимале. (Уз реченицу упућену мени када ме види да сам и ја стао у ред за тај еликсир с кашичицом у руци која отприлике гласи овако: Теби, Дебели, то не треба, ти си као мали упао у казанче с напитком! )

А данас ми је стварно жао што не могу више да дајем крв због разноразних... Ма како ти кажеш а да не ширим причу, сустигле године.

mariopan mariopan 19:03 05.12.2021

Re: животна зрнца

Теби, Дебели, то не треба, ти си као мали упао у казанче с напитком! )

zilikaka zilikaka 16:22 06.12.2021

Re: животна зрнца

A bilo je momaka kao od brega odvaljen, imao dobru volju, došao, stoji a sve zeleniji u licu, i kad dođe na red i vidi one što već daju krv, a ono se mućka i ljulja ona plastična kesa...samo vidiš kako pada kao sveća.

Uh, ima toga i nema veze sa veličinom pacijenta. I kod običnog vađenja krvi. One što vade krv kažu da ume da bude i velik problem nekad.
Mene jednom zamolila koleginica da idem sa njom, da je pratim, treba da vadi krv za analizu zbog neke intervencije.
Malo je reći da sam bila besma što me cima za glupost, dok nisam videla kako to izgleda.
Ovima trebalo malo više, 2-3 epruvete, a ona gubila svest više puta. Samo joj kljokne glava. Onda panika, podizanje, umivanje, šetnja, kiseonik, pa hajde opet, jer mora da se uradi.
Najkraće rečeno meni preselo.
gedza.73 gedza.73 21:38 06.12.2021

Re: животна зрнца

mariopan
Imam dosta retku krvnu grupu (AB+)


I ti? Znači troje je nas sa 'najmodernijom verzijom' ovde i svi smo dobrovoljni davaoci.

Trebalo bi da se više propagira davanje krvi jer to zaista spasava živote

Zahteva vrlo malo vremena i prava je sramota da su uopšte potrebni javni pozivi da ljudi daju krv jer je u nekim trenucima nema dovoljno.
gedza.73 gedza.73 21:44 06.12.2021

Re: животна зрнца

shmoo
Да, и ја сам гледао како момци од 2 метра висине и 100 кила падају у несвест. Није крупноћа, да тако кажем, ту пресудан фактор. Вероватно лекари знају зашто...

Pored mene bio mladić što bi se reklo onako baš krupan. Vidim da ga nešto često zagledaju, pa ga često pitaju kako se oseća... Čak su mu rekli da sedi malo duže jer je bled. Kaže momak
'tako ja stalno' a dvadeset puta već dao krv.

Meni samo jednom 'užutelo' pred očima i to pred sam kraj. Lupi ono devojče po kesici da se kao slegne i bukvalno u tom trenutku sam počeo da vidim one leteće meduze iz Avatara samo u nandžarastoj boji. I prođe u trenu.

Drugi put se pored mene onesvestio čovek, u godinama, daje namenski krv za nekog svog, vidi se da je pod stresom, uplakan, žena ga čeka ispred. Baš me pogodilo to što se dešavalo.
shmoo shmoo 21:47 06.12.2021

Re: животна зрнца

gedza.73

I ti? Znači troje je nas sa 'najmodernijom verzijom' j ovde i svi smo dobrovoljni davaoci.Ја сам за вас нижа раса. B+.

Али уз вас сам, браћо и сестре!

gedza.73 gedza.73 22:00 06.12.2021

Re: животна зрнца

Ја сам за вас нижа раса. B+.


Ne b'e Taske. Bez ostalih ne bi postojala AB. Nema tu viša, niža
adviser adviser 05:51 07.12.2021

Re: животна зрнца

gedza.73
shmoo
Да, и ја сам гледао како момци од 2 метра висине и 100 кила падају у несвест. Није крупноћа, да тако кажем, ту пресудан фактор. Вероватно лекари знају зашто...

Pored mene bio mladić što bi se reklo onako baš krupan. Vidim da ga nešto često zagledaju, pa ga često pitaju kako se oseća... Čak su mu rekli da sedi malo duže jer je bled. Kaže momak
'tako ja stalno' a dvadeset puta već dao krv.

Meni samo jednom 'užutelo' pred očima i to pred sam kraj. Lupi ono devojče po kesici da se kao slegne i bukvalno u tom trenutku sam počeo da vidim one leteće meduze iz Avatara samo u nandžarastoj boji. I prođe u trenu.

Drugi put se pored mene onesvestio čovek, onako u godinama, daje namenski krv za nekog svog, vidi se da je pod stresom, uplakan, žena ga čeka ispred. Baš me pogodilo to što se dešavalo.

To se meni desilo kada sam davao krv za tetku - za operaciju karcinoma.
shmoo shmoo 10:15 07.12.2021

Re: животна зрнца

gedza.73
Ја сам за вас нижа раса. B+.


Ne b'e Taske. Bez ostalih ne bi postojala AB. Nema tu viša, nižaТо као она производња компатибилних делова финалног производа у фабрикама широм земље у нашем некадашњем самоуправном социјализму?Не, озбиљно сада, хвала ти. Стварно се ич не разумем у то. Да нисам давао крв, ни до данас не бих знао која сам крвна група него ми пише у оној књижици давалаца у којој се води евиденција.

mariopan mariopan 11:10 07.12.2021

Re: животна зрнца

gedza.73
mariopan
Imam dosta retku krvnu grupu (AB+)


I ti? Znači troje je nas sa 'najmodernijom verzijom' ovde i svi smo dobrovoljni davaoci.

Trebalo bi da se više propagira davanje krvi jer to zaista spasava živote

Zahteva vrlo malo vremena i prava je sramota da su uopšte potrebni javni pozivi da ljudi daju krv jer je u nekim trenucima nema dovoljno.

Da. Baš zato sam se ja i ja ovde raspisala.
mariopan mariopan 11:11 07.12.2021

Re: животна зрнца

I ti? Znači troje je nas sa 'najmodernijom verzijom'

mariopan mariopan 11:14 07.12.2021

Re: животна зрнца

shmoo
gedza.73

I ti? Znači troje je nas sa 'najmodernijom verzijom' j ovde i svi smo dobrovoljni davaoci.Ја сам за вас нижа раса. B+.

Али уз вас сам, браћо и сестре!Nisi, sve je to vredno zlata, svaka kap.
milisav68 milisav68 15:08 07.12.2021

Re: животна зрнца

shmoo
Да нисам давао крв, ни до данас не бих знао која сам крвна група него ми пише у оној књижици давалаца у којој се води евиденција.

Piše ti u vojnoj knjižici, šta se praviš :)

Meni na regrutaciji rekli da nisam za davaoca pošto valjda imam gustu krv (i još nešto, zaboravio sam šta), i svako davanje bi mi bilo naporno, što se pokazalo baš tada, jer mi se slošilo.

Inače, najzajebanija je nulta krvna grupa, nju može svako da primi, a oni samo svoju, tj nultu.
shmoo shmoo 21:08 07.12.2021

Re: животна зрнца

milisav68

Piše ti u vojnoj knjižici, šta se praviš :)Е, јесте, у праву си!

Него сам крв давао и пре регрутације, па сам раније сазнао из те књижице давалаца и то запамтио, а не оно из војне књижице. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana