Arsen Dedić - Čovjek kao ja

angie RSS / 18.05.2008. u 21:13

 (Malo smo se prepirali oko toga ko vishe zna o Arsenu, pa je moj oponent seo i skocako prichu, te vam, na osobito zadovoljstvo, iako mi je ukrao temu, predstavljam KRALJA MAJMUNA.)

Davnih šezdesetih godina moja starija sestra počela je da mi pominje pevača čiji se neobičan glas čuo sa našeg radio aparata marke KOSMAJ. Arsen Dedić - mladi pevač koji je pevušio ili skoro pričao. Glas koji je moj otac posprdno nazivao „onaj što kobojagi peva". Zavoleo sam taj glas, te note i stihove. U početku samo zbog poverenja u sestrin ukus, a vrlo brzo i zbog sopstvenog uverenja. KOSMAJ mi je bio omiljena igračka i kada bih čuo nešto što mi se dopadalo (pesmu, Davnih šezdesetih godina moja starija sestra počela je da mi pominje pevača čiji se neobičan glas radio dramu, poeziju, muziku) moj doživljaj je bio tako intenzivan da kasnije to nije mogla da dostigne nikakva TV ili filmska slika. Tako pamtim i Arsenove pesme. „Kuća pored mora" i „Moderato kantabile" su mi izazivali uzbudljive slike, intenzivna osećanja, žive mirise mora, žmarce, grč u stomaku, tugu zbog provincije u kojoj sam živeo i mislio da nikada neću otići do tog mora, do te kuće (tu kuću sam imao u glavi potpuno jasno!), tugu što nikada neću moći otpevati, odsvirati, recitovati kao Arsen, što nikada neću izgledati tako dobro J kao Arsen,..Takav dečiji pristup Arsenovoj muzici i poeziji zadržao sam do danas. Smešno jeste ali sad me baš briga. Nekada sam to krio kao zmija noge i niko nije mogao u kratkovidom i neupadljivom dečaku,  koji je najviše ličio na popularnog Medenog Đokice Milakovića (sad se to zove tinejdžer), ni da nasluti takva osećanja i osećaje koje su po mom tadašnjem mišljenju mogle da pripadaju samo mojim zgodnim poznatim i nepoznatim  vršnjacima. Kako sam im zavideo i kako sam ih mrzeo! J I stalno sam imao u glavi Arsenove jednostavne stihove i u njima samoga sebe:

„Al' uvijek ima treći,
taj treći koji zna,
sve one prave riječi,
što nisam znao ja..."

„Ne znam da l' dan će doći,
kad ćemo sami ostati,
kad ćemo dugo pričati,
jedno drugom sav, sav život svoj..."

"Ne, za te nije čovjek kao ja,
što ljubav tužnu može da ti dâ,
u ovom stanu ne postoji ništa,
što bi moglo zadržati tebe,
ničeg nemam da dam osim sebe,
a dao bih sve..."

A onda je širom ondašnje Jugoslavije počelo ludilo za tim mršavim talentovanim Šibenčaninom koji se nekada predstavljao i kao Igor Krimov. Devojke, šiparice, pevačice, urednice, ...sve što je nosilo suknju bilo je zaljubljeno u njega i njegove note i stihove. Bilo je toga, bilo...Pesme, turneje, koncerti, koncerti, koncerti, TV emisije, knjige, knjige, knjige, muzika za filmove, čak i gluma u ponekom filmu.

Javnost je polako, vrlo polako shvatala da se radi o nestandardnom zabavljaču. Koji je, sada je to valjda svima jasno, već tada prevazišao estradne okvire i uskočio u voz koji ide kroz malo poznate krajeve i gde se snalaze samo veliki majstori  poezije i muzike.
A počeli su, pored žutih tekstova, da se pišu i ozbiljni tesktovi. Igor Mandić je objavio odličnu monografiju o Arsenu, o njemu pišu Slobodan Prosperov Novak, Veselko Tenžera, Zdravko Zima, Miroslav Mićanović, Dragan Kremer, Milan Vlajčić, Petar Popović, Rade Šerbedžija   u svojoj knjizi Do poslednjeg daha opisuje komplikovani odnos između Arsena i njega, Momo Kapor  (jedan od onih čiji mi Glasni obrt, ratna hematološka specijalizacija i nasilna duhovitost baš ne prijaju) je nekada pisao o Arsenu,  Petar Luković je napisao lep tekst u svojoj knjizi Bolja prošlost, ...

Bilo je tekstova i komentara koji su vremenom dobijali na svojoj bljutavosti i na moje zadovoljstvo nestali su iz kolektivnog sećanja. Zato ih i nema ovde.    

Proletelo je 20, 30, 40 godina. Između nas rat je stao. I tihi obrt je sve  vratio na početak.
I došli su opet gorki stihovi, strašne note i refreni.

„Opet u nigdinu

i ususret metku

Zar ću poslije svega

biti na početku"

"Zavijam kao čagalj
Sam u rijetkom snijegu
Na Promini kobno
Na čarobnom brijegu
Zavijam kao čagal
Malo tko da shvati

Da artist preživi

Mora ovce klati."

Arsen je postao kantautor, autor koji piše tekstove, muziku i izvodi svoje pesme. Još 1964. godine pisao je i izvodio pesme koje traju i danas posle više od 40 godina. Koje i danas mogu da izazovu uzbuđujuće drhtaje u stomaku i ubrzano kucanje srca i druge simptome. Simptome koji se inače pokazuju na poligrafu - detektoru laži - i koji jasno ukazuju da si kriv i da nešto kriješ i da  je onaj koji pita pogodio pravo pitanje koje će te izbaciti iz ravnoteže i naterati da priznaš da si dete i da priznaš da si još zaljubljen i da nosiš oklop kao rak samac.

Arsen koji i danas, kad ima 70 godina, može da napiše, otpeva, izgovori, odsvira nove pesme i da ti opet natera suze u oči.

Kompozitor je muzike za ko zna koliko pozorišnih predstava, muzika za više od 30 igranih filmova, za 14 dokumentaraca, 10 crtanih filmova, zatim za 21 TV dramu i seriju. Sada misli da bi moglo da se nabroji i preko 200 pozorišnih predstava- jer zaboravlja se, zaboravlja.

Arsen pesnik je autor desetak zbirki pesama od kojih su neke ušle u legendu na prostoru bivše SFRJ.  Zamislite zbirku pesama Brod u boci koja se prodavala „k'o alva", kao što se danas prodaju besmislene zbirke laži i tlapnji nestajućih političara, kvazi istoričara i književnika koji protrčavaju scenom kao sprinteri na zlu putu i nestaju u mračnoj rupi iza scene. Brod u boci je knjiga u kojoj je, zabeležiće Veselko Tenžera , Arsen "pronašao formulu nove osećajnosti; gdje su se plodotvorno doticali tišina pjesničke imaginacije i buka estrade".
U šali kažem da je 59970 osoba kupilo knjigu jer sam ja kupio bar 30 primeraka i, osim jednog dragocenog koji na sebi ima Arsenov potpis iz aprila 1979., sve sam ih poklonio devojkama. Ako nije bilo koristi za mene bar je bilo za devojke-nadam se

Autor je mnoštva gramofonskih ploča, CD-ova, pevač, flautista, aranžer, autor i izvođač više stotina „lakih" pesama, šansona, zabavnih pesama, kako se sve ne zove taj žanr. Interpretator Brelovih, Montanovih, Okudžavinih, Lenonovih, Aznavurovih, Tenkovih, Paolijevih, Endrigovih pesama koji sjajnim prepevima premošćuje sve moguće jezičke barijere. Muzičar koji je uglazbio Krležu, Ujevića, Krkleca, Kovačića, Bećkovića, Cesarića,...

Dobitnik je prestižnih nagrada u Jugoslaviji, Hrvatskoj, Evropi. Dobitnik  Premio Tenco i Premio Brel, čovek koji stoji ravnopravno u društvu Bulata Okudžave, Serđa Endriga, Đina Paolija, Leonarda Koena,...

A ponekad-sve ređe, naravno-duhoviti, sjajni, prpošni scenski zabavljač u crnom stonom odelu.

Arsen je rođeni pesnik koji i u bolesničkom krevetu u borbi za sopstveni život, kada mu u Padovi uspešno presađuju jetru,  ne prestaje da piše pesme od kojih nastaje nova zbirka Padova.   

Drago mi je da se moj odnos prema njegovoj umetnosti i estadnoj veštini nije promenio više od  40 godina. Slušati i voleti nekoga toliko dugo nije šala. Videćemo kakav je njegov novi CD
Rebus  koji je nedavno izašao.
 
Naravno da bi bilo nepravedno ne pomenuti Gabi Novak. Ona zaslužuje posebnu priču. Preporučujem svima da oslušnu i muziku koju izvodi njihov sin Matija, sjajni džez  pijanista.

Dok ovo pišem, u Beogradu se otvara izložba Voja Stanića. Na Arsenovom duplom CD-u Dueti, na omotu se nalaze fragmenti Vojinih slika. Još jedan od Arsenovih omiljenih slikara, pored Peđe Neškovića, Munira Vejzovića, Matka Trebotića,...  Koga zanima, da kažemo da Arsen, osim što voli slikarstvo,  pomalo i sam slika. A i njegov brat Milutin je zanimljiv i slikar i lik.

Pokušavao sam više puta da napišem neki tekst o Arsenu. Ali ne možeš tog đavola opisati. Znam mnoštvo činjenica o njemu, imam skoro sve njegove pesme, CD-ove, ploče, bio sam na mnogo njegovih koncerata, hiljadu puta preslušavao i stare i nove pesme, i opet ne umem da to što osećam i znam napišem. Izgleda da ga treba samo slušati i čitati pa kom se dopadne - dopadne. Kome se ne dopada toga ne možeš ni ubediti u suprotno.
Znajući da se na Inetrnetu može naći mnoštvo podataka o njemu, i da se može pročitati i mnogo stihova i čuti i videti mnogo snimaka, postavljam malo niže samo još nekoliko linkova i nešto citata, što Arsenovih što od drugih ljudi koji ga dobro razumeju i vole.

Iz toga se može nazreti kakav je to čevek. Naravno da ima mnoštvo boljih izbora citata. Nije mi namera da budem „prepametan".    

Ostalo treba slušati, osećati, razmišljati o njegovim stihovima, notama. I opet ćemo  imati samo približnu sliku o Arsenu, umetniku koji tako dugo traje.

I ne mogu vam reći koja mi je Arsenova pesma omiljena. To, prosto, zavisi od raspoloženja, iskustva, situacije, lošeg vina,...


http://www.nacional.hr/articles/view/13679/5/
http://www.mediaclub.cg.yu/arhiva1/yu/kultura/kultura-arsen.htm
http://www.youtube.com/watch?v=CX4Kur6VtMU
http://www.arsen.hr/
http://www.youtube.com/watch?v=Pgkavi_mK6E Džoni Štulić
http://www.youtube.com/watch?v=WMQ0kCwIM9U Zamisli


„Uobičajena beletristika, a kamoli poezija nije ljudima neophodna. Razvili su se TV, novinstvo, nosači diskova i aviona. Sve to nisu braća i sestre poezije koja bi trebala biti kruh svagdašnji i temelj emocionalnosti."Arsen Dedić


„U Sloveniji me za Ne daj se, Ines uvijek pitaju: "In gdaj je to Rade napisal?" Zaludu me svitovala mati napisao sam za Tadejev film Pakleni otok. Kada je Matija radio džez-aranžman na tu pjesmu, nije znao da je moja. Tu su i Maškare, Veslaj. Pjesma te počne napuštati. Nije više tvoja. Postaje suvlasništvo onoga tko je najviše troši. Za nju je to kompliment. Za mene i gubitak i dobitak." Arsen Dedić

„U Šibeniku je bio prekrasan spomenik Nikoli Tommaseu. Srušen je nakon rata. Mislim da je uni­šteno i poprsje piscu Simi Matavulju. Nestalo je i mnogo spomenika šibenskim herojima anti­fašizma kao što je bio Miro Višić. Moja spomenička strast ne postoji. Volio bih imati jedan mali trabakul koji bi se zvao Gabi i Arsen. Šibenik mi je temelj, a Zagreb nadgradnja. U šibenskoj obi­teljskoj grobnici nema više mjesta. Određeno je da ću biti zapaljen u Zagrebu. Ako tu bude previše troškova, sam ću se zapaliti kao Palach. A onda se možemo naći tamo gore i nastaviti razgovor." Arsen Dedić

"Na njegovim Duetima-duelima nalaze se tako dueti s velikim glumačkim imenima Milenom Dravić, Radom Šerbedžijom, Zlatkom Vitezom, Božidarom Alićem, ali i drugim velikim imenima poput Gina Paolija, Tereze Kesovije, Darka Rundeka, Kemala Montena, Sergija Endriga, mlade Tine Vukov i naravno nezaobilaznih Gabi Novak i Matije Dedića. Ukupno 29 dueta stalo na je na ovo hvalevrijedno izdanje za čiju je naslovnicu odabran detalj sa slike Dueti-dueli, Arsenovog prijatelja, crnogorskog slikara Voje Stanića. Za pisanu riječ Arsen je odabrao dio intervjua publicista, kritičara, pisca Igora Mandića za časopis Tema u kojem je on između ostalog rekao kako je Arsen pisac u samom vrhu suvremenog pjesništva koji sebe ironično naziva obrtnikom i pjevačem." Anonimus

"Dedic je pjesnik sjete. Za to raspolozenje on je pronasao toliko prikladnih rijeci i stvorio je toliko uvjerljivih dogadjaja da se ne moze sumnjati u njegovu iskrenost." Igor Mandic


"Dediceve poeme i sansone pokusavaju da prizovu jednostavnost reci i neophodnost ljubavi" Milan Vlajčić

"Siguran, elegantan, intiman, čas graciozan i prpošan a čas, može li se to reći, vedro melankoličan, Dedić je... pun sočnih kontrasta i lirski topao i razdragan i blag i nenametljiv, a svaka njegova pjesma puna lakoće, prozračnosti i neke svijetle harmonije." Saša Vereš

"Moja mater je otamo, isto kao i moj dida Mate, kojeg sam vidio jedan jedini put u životu, koji je devet godina radio u Americi i '43. se, usred rata, vratio ovamo da umre i samo me jednom vidio i pokrio dekom jer sam bio u ognjici. Nego, da se vratim na "Tango u Đevrskama". Nisam u toj pjesmi imao nikakvu namjeru, ni dobru ni zlu, nego sam samo razmišljao, zašto ne imenovati to naše zaledje, spomenuti te nazive kojih nema ni na televiziji ni na radiju. Jer, čuješ i za Poreč, i za Dubrovnik, i Varaždin i Sisak... ali di su Rupe, di su Dubravice, Raslina, Konjevrate, di su Đevrske i Meterize? Sva ta mjesta zvučnih imena dio su moga djetinjstva i ja sam ih poželio zabilježiti, tek tako da ih negdje bude. To je jedno. Drugo, u toj je pjesmi ovaj naš pseudoglamur. Apsurdno je kada otvorite novine, gotovo da vam nije dobro, gledate zemlju u kojoj je toliko muke i jada, penzionere koji sasvim nedostojanstveno skapavaju, pa obitelji koje žive s tisuću kuna, s druge strane, gdje god pogledaš - "Brod ljepote", "Miss Rogoznice", "Mister Pakova sela", druga pratilja iz Unešića, šesta pratilja iz Perkovića... Ma, čekajte malo! Tu sam osjetio jednu skoro malu sućut, jer sam vidio da ljudi imaju potrebu da im se nešto zbiva, da nešto u njihovim sumornim životima bude lijepo, da to njima nasušno treba da bi imali privid kako imaju nekakav spoj s nekakvim sretnim svijetom, da će tako brže u Europu, u Europsku uniju i što ti ja znam, za što mene, uzgred budi kazano, baš puno boli... Tako da sam naposljetku spojio te dvije svoje želje, imenovao sam svoje male prešućene vukojebine šibenskoga zaledja i dao im da postoje, dao im medijski odjek u uglazbljenoj priči o priredbi jednog izbora, koji ovaj put iznimno nije izbor za političara, nego izbor za najbolju žensku." Arsen Dedić

„Naravno, i o tome je ovdje riječ, ti krajevi su krvavo prošli krz rat, i bilo im je i teško i časno, i čak bih mogao reći i onima s jedne i onima s druge strane. Recimo, ovdje gdje sada sjedimo, u ovoj kužini, moja je mater Ljerka, krštena Veronika, od smrti mojega oca četrnaest godina živjela sama, i sama je tu prošla rat, jer nije htjela napustiti prostor u kojemu je ostavila svoj život. Otkad je došla iz Rupa nikada nikamo odavde nije otišla. Sjećam se, 16. i 17. rujna je bio, Šibenik su napadali, a ja gledam taj Šibenik kako se dimi, i moja mater je, znam, tu negdje. Bio sam potpuno izbezumljen od brige. Slušajte ovu priču, živa istina, imam i svjedoke. Zovne me jednog od tih dana, jedno popodne jedna žena iz Šibenika i usplahireno govori: "Arsene, zovi mater da vidiš što je s njom?" Jer, što je bilo? Jedna mina je pala dolje u našoj ulici i ubila jednog čovjeka. Mene oblio znoj. Zovem kući, nitko se ne javlja. Upalim televiziju, a kad tamo - moja mater od 87 godina ide po ruševinama s Unproforom da malo izvidi situaciju." Arsen Dedić 

"Ne, ne ozbiljno, ja stvarno nisam pjesnik specijalist, ako me razumijete, nego sam tu samo ako djevojkama treba neka hitna intervencija. Ja to ambulantno rješavam... I onda, ajde, pomalo sam pisao svima: Kabilju, Nikici, Stipici, Gabici... Njoj sam '58. napravio prvi prepjev jednoga Gershwina, a ona će ga sada, poslije toliko godina, uvrstiti na novi CD koji radi sa Matijom. I to sasvim solidno drži i danas, ne ponižava ni nju ni mene... Zanimljivo je, kad već govorimo o oskudici tih godina, ja sam svoj prvi pijanino imao tri godine nakon diplome na Akademii. U medjuvremenu sam imao, isto pred kraj Akademije, jedan žalobni češki gramofon "Suprafon". Komponirao sam u pustoši, uvijek napamet, jer tog nekog vraga nosim u sebi, pa čujem i prije nego što odsviram. Jedino ako mi je bilo nešto zahtjevnije, onda sam otišao do nekog prijatelja. Tada nekako, tih godina počeo sam izražavati i svoju kantautorsku prirodu. Zanimljivo da mi je prva pjesma koju sam poslao na neki festival bila u Splitu '63. "Onaj dan" se zvala, i nije odmah primljena u finale. Ali sam zato '64. imao "Kuću pored mora", tako da mi je Split u tom promotivnom smislu dosta važan. "Kuću" je baš nedavno Tereza pjevala s Michelom Legrandom. Dat će mi snimku, rekla je. Nikada u životu nikoga ni na što nisam nagovarao, niti molio, niti prisiljavao, niti savjetovao. Svoju despotsku gestu izražavam samo u radu, u studiju i s ljudima koji me ne smiju iznevjeriti, nego znaš što ti je posao i izvoli ga napraviti... Nego, da se vratim, prva pjesma koja me je autorski obilježila bila je "Moderato cantabile" u siječnju '64, a koja je, zanimljivo, bila na svim našim festivalima odbijena. Zagreb, Beograd, Sarajevo... svi su je odbili" Arsen Dedić

"Pevač, pesnik, muzičar, šansonjer. Dugo traje, od šezdesetih godina. Rodom iz Šibenika, 1938. Niz legendarnih pesama od Čovjek kao ja, Kuća pored mora, Vraćam se do Ministarstva straha. U paru sa Gabi Novak, pevačicom neponovljivo karakterističnog glasa i muzikalnosti, još više dobija na značaju. Jedna od njegovih zbirki pesama Brod u boci spada u najprodavanije pesničke knjige u SFRJ. Oplemenio ljubav mnogih generacija. Pesme će ga sigurno nadživeti." Anonimus

„Inace, 1969. je bila za mene jedna zgodna godina. Do tada nisam imao ni jednu veliku crnu plocu i ni jednu objavljenu knjigu, nisam imao ni pozorisnih, radijskih ili televizijskih "uradaka". Sjecam se kao sada kada se pojavila ta moja prva ploca. Bila je zima, studeni 1969., i meni su donijeli otisnutu omotnicu. Primijetio sam nesto cudno, gresku na ovitku, jer u slogu je ispala pjesma "Sandra". Otisao sam usred noci po snijegu u zeljeznicarsku kopirnicu u kojoj je radjen album, poput logornika se prebacio preko ograde - jer vrata su tako kasno u noc bila zakljucana, i ti graficari su zbog mene ponovno otisnuli omot s ispravkom. Bio je to dobar omot, a, budimo posteni, i danas on imponira. Radio ga je Arsovski, zacijelo najbolji i najpotentniji nas dizajner, koji je opremao knjige, casopise, radio plakate za Teatar "&td"...

Arsovski je jedan od rijetkih domacih dizajnera u svjetskoj enciklopediji dizajna. Cini mi se da se na ovitku albuma "Covjek kao ja" cak prepoznaje dio njegova rukopisa tada zabiljezenog na sjajno oblikovanom Pop Expressu... „ Arsen Dedić

"Scensku muziku poceo sam pisati 1966. U Zagrebu sam radio muziku za jednu od rijetkih ljubavnih drama Ive Stivicica, a zvala se "Mediteranska klima", u reziji mog vrlog prijatelja, također pokojnog, Joakima Marusica. Nakon toga smo radili seriju "U registraturi", eto bas ovih dana ona ide reprizno na Televiziji, a iste godine sam radio u Beogradu muziku za dramu iz obiteljskog zidovskog zivota, za prekrasno napisan komad Filipa Davida "Jednog dana moj Jamele". Sve je potom islo svojim tokom... Glazba koju nikada necu zaboraviti je "uradak" za Petera Weissa u reziji Koste Spajica, a s Kostom sam radio i kasnije. Recimo, glazbu za Marinkoviceve "Inspektorove spletke", za sto sam dobio svoju prvu pozorisnu nagradu "Tijardovic". S Histrionima sam radio cak 19 ili dvadeset predstava, ali i mnogo muzike za film, dugi i kratki. Recimo "Glembajeve", pa film koji strasno volim: "Zivu istinu" Tomislava Radica, s Bozom Frajt, jedan krasan i neobican cinéma vérité; "Od petka do petka"... Sjecam se dobro rada na glazbi za "Vlak u snijegu", koji je rezirao nas Sibencani Mate Relja. E sad, Mate - koji je bio strasno vezan za pleh-muziku - htio je da se u filmu sviraju samo marsevi. Kada smo razgovarali kako posloziti muziku u filmu, i kako zapravo zapoceti film, Mate je bio odlucan: "Valja odmah krenuti s jednim marsem!" "A kako cemo zavrsiti film", pitao sam ga... "E, moras mi stavit jedan mars", veli Mate. "A ona scena kada djeca probiju konacno snijeg i krenu, sto tu?" "Pa jedan mali mars!" Arsen Dedić

"Ja nisam ni rocker ni sansonjer ni trendovima blizak... Ovdje u Sibeniku, vidjeli ste i sami, imam prvi Dylanov singl "Times They Are A Changing" iz 1960., koji mi je poklonio Karlo Metikos. Karlo je valjda jos tada vidio da bi meni Dylan mogao odgovarati... Karlo je tada s "Africkim korpusom" harao po Hiltonima u Africi i u Grckoj, imao je svoj talent i pravu karizmu. Znate, Karlo i ja smo u sijecnju 1966. Otpjevali na zagrebackom festivalu "Znat ces". Ne, nismo pobijedili, jer te je godine nastupila i Gabi, dosla za mikrofon s onim "Pusti me da siiivim, siiiivim..." te pokupila sve nagrade. Napisao sam muziku i za Karlov tekst "Tamara"... koju smo izveli na Opatiji, a i za Josipu sam, za njezin festivalski debut, napisao "To je ono sto me cini sretnom"... Ali, kako starim, a ocito je da starim na ocigled i ocevid, mogu se samo pokusati saliti da bih izbjegao tu opaku dosadu i dosađivanje drugima. No takođe vam sa zaljenjem moram kazati da sve vise volim ozbiljnu intonaciju... André Gide je uostalom kazao da svaka duhovitost u sebi drzi klicu gluposti. Ja koji sam toliko puta zelio biti duhovit, slazem se sa Gideom. Tko zna, mozda je i to slaganje dio moje neozbiljnosti" Arsen Dedić

„Zbirka pesama Brod u boci je, zvanično prodata u bar 60.000 primeraka." Anonimus

arsen.dedic-vracam.se.jpg Arsen-Dedic-2004-Na-zlu-putu.jpg  arsen_2.jpg

 

STG50174.GIF?OpenElement   Arsen-i-Gino-Paoli.gif

 

 

art_5201_big.jpg  ars2.jpg 

 

arsen_covjek.jpgslika.php?table=naslovi&field=slika&id=60&width=150

 

PS

O meni i mom tekstu možete pisati bilo šta. Jedino molim da ne pravite nikakve aluzije na ono   što je bilo sastavni deo rata devedesetih. Hematologija i rodoslovi nisu predmet ovog teksta. Ako imate potrebe za hematološkim komentarima molim vas da ih postavljate na drugom mestu.  


 Komentari (217)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bravar bravar 21:20 18.05.2008

bez naslova

Samo da Vas pozdravim, cestitam na gostovanju i ostavim Vas da se lepo druzite uz njega))
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:27 18.05.2008

Re: bez naslova

Kralju... čestitam ti na pisanju, gde si bio do sada?

Mnogo dobar post, mnogo truda nadam se da će ti odziv biti maksimalan!

Od srca preporuka baš si me iznenadio- pozitivno !

Čestitke i bravarici, kako li sve pohvata... Bravarka ti si čudo Božje?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:28 18.05.2008

Re: bez naslova

Zaboravih najvažnije pozdrav i domaćici...
angie angie 21:30 18.05.2008

Re: bez naslova

Arsen Dedić (Zoran Predin) - Balada o prolaznosti


Kad lutali smo svijetom
k'o raspršeno sjeme,
govorili smo sebi -
to je za neko vrijeme.

I ne znajući da smo
na izgubljenom brodu
mi vikali smo: "Kopno!"
dok gledali smo vodu.

Kad ljubili smo kratko
u tuzi kišne noći,
govorili smo za se
da ljubav tek će doći.

Postavljali smo stvari,***
ali opet ne za dugo.
Za sva smo mjesta rekli -
odredit ćemo drugo.

Kad rađala se sreća
i čekala je slava,
pomišljali smo opet -
to nije ona prava.

Kad prijatelja nema,
a dani idu sporo,
govorili smo za se
da vraćaju se skoro.

Gdje najviše smo dali
dobijali smo manje,
ali mislili smo - to je
tek privremeno stanje.

Kad gubili smo život,***
govorili smo: "Neka"
i vjerovali čvrsto
da pravi tek nas čeka.

Putovali smo dalje
kad davno već smo stigli.
Tek počeli smo nešto,
a drugo već smo bili.

I ostali smo tako
kraj odlazeće vode,
nerazjašnjeni sasvim
i pomalo van mode.

U započetoj priči
u ljubavi bez traga,
jer svakoj smo se kući
približili do praga.

U privremenom redu***
nekorištenih stvari
ni osjetili nismo
da sami smo, i stari.

Dok vjerovali još smo
da samo put se mijenja,
mi rekli smo si zbogom
govoreć doviđenja.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:50 18.05.2008

Re: bez naslova

vidomir pavlovic 22:27 18.05.2008
I ti si mene prijatno iznenadio sto si me pohvalio)
Izvinjenje za tehnicek poteskoce na pocetku teksta. A fotke su mi nestale, ali sam Angie poslao mail sa adresama.
Izgleda da nam stvari srca idu bolje od moderne tehnike.
ivana23 ivana23 21:52 18.05.2008

Re: bez naslova

ivana23 ivana23 21:29 18.05.2008

A

Doctor Wu Doctor Wu 21:36 18.05.2008

Kad reče Kremer

šta bi s tim čovekom? Kamo ga? Sećam se da je bio na prvoj listi VIP Blogera (što je bio i jedan od razloga što sam se prijavio na Blog), onoj prvoj, najboljoj...
angie angie 21:37 18.05.2008

*****

ivana23 ivana23 21:39 18.05.2008

Kada se izgovori Arsen,

meni je ova slika pred ocima..

angie angie 21:43 18.05.2008

Re: Kada se izgovori Arsen,

ivana23
meni je ova slika pred ocima..e Ivana, poslao Km fotke, ali bez adresa, pa ih sada chetkam-pa da linkujem- mislslio je on na sve, samo ne mogu da ih kopiram tako iz teksta:-ili ja barem ne znam)))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:51 18.05.2008

Re: Kada se izgovori Arsen,

ivana23
meni je ova slika pred ocima..


U mom profilu uglavnmom stoji ta slika. I meni je baš dobra.
jesen jesen 22:20 18.05.2008

Re: Kada se izgovori Arsen,

...a i ovo ti stoji u profilu...
...
cestitke za prvi blog i od mene....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:41 18.05.2008

Re: Kada se izgovori Arsen,

jesen
...a i ovo ti stoji u profilu...
...
cestitke za prvi blog i od mene....

Hvala, Jesen. Ulepšala si mi ovo proleće.
jesen jesen 23:16 18.05.2008

Re: Kada se izgovori Arsen,

Hvala, Jesen. Ulepšala si mi ovo proleće
...nema na cemu, idemo dalje...zelim ti jos blogova...

ne znam dal je ovo neko linkovao al iako jeste nadam se da ne smeta..

angie angie 21:42 18.05.2008

*****

Kazezoze Kazezoze 22:11 18.05.2008

Re: *****

preporuka za odlichan tekst i moderato cantabile
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:42 18.05.2008

Re: *****

Kazezoze
preporuka za odlichan tekst i moderato cantabile

Kazezoze, priznaj da još nisi ostario.
Hvala na javljanju.
Kazezoze Kazezoze 22:50 18.05.2008

Re: *****

Kazezoze, priznaj da još nisi ostario.

kakvi ostario, nije ni arsen ))
evo kako je brega upotrebio arsenove stihove sa grkom delaresom...
mila mila 22:02 18.05.2008

Za dobar ugođaj ;))

angie angie 22:04 18.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

Tvoje nježne godine
Arsen Dedić

Tvoje nježne godine , sto mi mogu dati
tvoje srce dugo znam, neće da me shvati
tvoje oči pune sna, kako da me slijede
moje pjesme tužne su, za te još ne vrijede

Ti bi htjela zauvijek što sam davno dao
tebi život nudi sve, ja sam ljubav krao
svoje nježne godine ti ćeš dati drugom
jer ja bih tvoje poljupce ispunio tugom

Refren
Ne budi, ne budi se mala
ti ne znaš ni dobro, ni zlo
me budi, ne budi se mila
jer nije još vrijeme za to

Tvoje ruke malene, kako da me grle
jer dok moje traže mir, tvoje nekud hrle
tvoje nježne godine, nježne misli tvoje
mogu da nas razdvoje , prije nego spoje


angie angie 22:09 18.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

O Mladosti

Poklanjala si al' si krala
I nevjerna si bila ti
Ne, suvise mi nisi dala
O mladosti, o mladosti,
O mladosti moja

To skrto sunce sto je palo
Ta ljubav jadna, kratki sni
Za uspomene to je malo
O mladosti, mladosti

Daj stani na cas, i daj mi snage
Da oprostim se bar od nje
I da mi drustvo pjesmu svrsi
I da se casa ispije

Jos prepun nade, sto da radim
Na pola puta tek smo mi
A jutros vec su drugi mladi
O mladosti, o mladosti
O mladosti moja

Pa zbogom, budi bolja s drugim
I daj mu vise njeznosti
Jer to je nista sto ja gubim
O mladosti, mladosti

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:44 18.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

Tvoje nježne godine
Arsen Dedić

Za stare i mlade, uzimati pre večere, sa malo vode.
mila mila 11:23 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

http://blog.b92.net/text/1797/Mnoge%20smo%20i%20mnogo%20voljeli/

nadam se da je uspelo
gordanac gordanac 13:48 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

pomoć prijatelja :))
Mitrović&Šerbedžija&stranci u svemiru:)
p.s. hvala za Cohen!

EDIT:
i najbolja, ever
"Odlazak"
U slutnji, u čežnji daljine, daljine,
u srcu, u dahu planine, planine

Malena mjesta srca moga,
spomenak Brača, Imotskoga

I bjesak slavna šestopera,
I miris, miris kalopera

Tamo, tamo da putujem,
tamo, tamo da tugujem.

Tamo, tamo da putujem,
tamo, tamo da tugujem.

Da čujem one stare basne,
da mlijeko plave bajke sasne

Da više ne znam sebe sama
Ni dima bola u maglama

Tamo, tamo da putujem,
tamo, tamo da tugujem.

Tamo, tamo da putujem,
tamo, tamo da tugujem.


mila mila 15:46 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))Na ovo sam mislila, fala na pomoći)

angie angie 15:50 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

Na ovo sam mislila, fala na pomoći)


aaa, pa moja omiljena vrezija:)))
AlexDunja AlexDunja 16:09 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

aaa, pa moja omiljena vrezija:)))

e, ng, prastaj, ja nocas odoh da citam nesto,
i ne videh da je trebalo da posluzim specijalitet,
evo ga sada, pa ko voli...
:))))
mila mila 16:15 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

I moja verzija, dakako, a iz pouzdanih izvora znam da i gordanac ovo vole, al ima jedna od Brataša i Lepog Jovice, možda baš i ova koju su često počinjali pitanjem: " Kud plovi ovaj brod?", pa onda i odgovoarali:
"U svemir, u svemir".....(između pitanja i odgovora bio je uvek neki muzički trešić da se phopije nešto sa astala zajedno naravno uz nazdravljanje muzikanata i gostiju)
Uuuuu, sentiment me jopet spopo, svakako Arsen je prva liga, a i svi koji izvode njegove krasne stihove i rime:))
Ovaj, ko je Tarzan a ko Džejn u ovom vrlom postu, obuzelo me pitanjce dok sušam mjuze )
gordanac gordanac 16:25 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

...a iz pouzdanih izvora znam da i gordanac ovo vole, al ima jedna od Brataša i Lepog Jovice,...

:)))))))))))))
....ima evo lepih pola sata kako tražim "Dalmaciju" negde, sve u čast Brataša i Jovice ! :)))) (s rizikom za troll!), ali nema nigde....

...možda baš i ova koju su često počinjali pitanjem: " Kud plovi ovaj brod?", pa onda i odgovoarali:
"U svemir, u svemir".....

:)
e. o ovome bi mogao ceo post!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:34 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

gordanac 14:48 19.05.2008
Hvala za LINK, hvala za Tina.
Ostalo nam je još mnogo tako dobrih relacija.
mila mila 16:37 19.05.2008

Re: Za dobar ugođaj ;))

Jeste gordanac, Dalmacija je stvarno bila jedna od najboljih izvedbi, neprevaziđena, što jes jes, kad se setim kako su na tu pesmu derani kupovali cveće za dame od gospođe koja je prodavala bukete, a od te žemske saznavalo se i ko je s kim "ašikovao" .....( Žaao mi što sam joj zaboravila ime) Post o tome, pa naravno, ne brigaj biće matrijala )
ivana23 ivana23 22:09 18.05.2008

A

angie angie 22:11 18.05.2008

Re: A

Djordje Balasevic
Pesma Arsenu

Uvek sam imao namere jasne
sta zelim biti kad odrastem
ja bicu Arsen

Neki su hteli biti lekari
neki piloti, a neki stolari
a ja jedino Arsen

Nisam bas imao osnove krasne
ni muzikalnost, ni zice glasne
a, a, o, ne kao Arsen

Ali sam ipak bas zbog te farce
vezbao cesto do noci kasne
aha, da budem Arsen

Jer mi smo ucili kako se voli
sa ukusom mora i ukusom soli
i mi smo pjevali da nam prodje vreme
o, sve u glas

Ne daj se, Ines, za ime sveta
pa mi sudbina smo ovog planeta
moje nezne godine
da mi je opet u vas

Ponekad namerno ranije zaspem
da sanjam sto duze kako sam Arsen
aha, kako sam Arsen

On ima petnaest godina prednost
prekratko vreme da dostignem vrednost
aha, kao Arsen

On ima petnaest godina prednost
prekratko vreme da naucim
ono sve sto zna Arsen
__________________


Spiridon Spiridon 22:19 18.05.2008

Re: A

ivana23


ivana na vrhuncu zadatka kao uvek
MilutinM MilutinM 22:10 18.05.2008

Bravo majstore

Iscrpno, ali nadahnuto.

Arsena sam počeo da slušam negde ranih sedamdesetih. Slučajno, kod kuma Ljube koji je već imao celu kolekciju.

Ne poznajem ga, ali mu je brat sjajan čovek. Piše, crta, peva sličnim stilom. Liče mnogo. Drag mi je, imenjak
MilutinM MilutinM 22:17 18.05.2008

Re: Bravo majstore

Njihova pesma

Kuća za ptice

Već sedmi dan je kišilo
ko sa mnom da je čitav svijet
zaboravljen.

A ti si se nasmiješio
i nebo se nasmiješilo
u isti tren.

I život svoj si listao
i zvijezde su svjetlucale
u život moj

a onda si me ljubio
ko ptice što su kucale
na prozor tvoj

Ja slavim večeras
dan ljubavi tvoje
u kući za ptice
u kući za dvoje ...

Ja slavim večeras
dan ljubavi tvoje
u kući za ptice
u kući za dvoje ...

I dok ti pričam o nama
ti gledaš me i smiješiš se
jer sada znaš

i makar dani prolaze
još uvijek ptice dolaze
na prozor naš

Ja slavim večeras
dan ljubavi tvoje
u kući za ptice
u kući za dvoje ...

Ja slavim večeras
dan ljubavi tvoje
u kući za ptice
u kući za dvoje
angie angie 22:18 18.05.2008

Re: Bravo majstore

TAKVIM SJAJEM MOZE SJATI


åTakvim sjajem moze sjati
ono sto je proslost sad,
sto ne moze da se vrati,
sto je bilo tko zna kad.
Ljubav nasa ranih ljeta
za oboje bjese jad.
Sad je prava, sad je sveta
kada vise nisam mlad.
Otkriva mi svoju tajnu
i zlocinac, starac sijed -
imao sam proslost sjajnu,
ganjao me citav svijet.
Pocast se na kraju primi.
Ide vrijeme, bije sat.
Pobjedom se poslije cini
izgubljeni neki rat.
Ove bitke, ove rane
otkrit ce ljepotu svu
kada budu stvari davne,
kad ne budu vise tu.
Ova jutra sto te muce
pruzit ce i tebi sve
kada sutra bude juce,
a ti budes tko zna gdje.
Uzalud od ove noci
trazis da ti vise dâ,
jer najprije mora proci
da se o njoj nesto zna.
Pravim sjajem moze sjati
ono sto je proslost sad,
sto ne moze da se vrati,
sto je bilo tko zna kad.
MilutinM MilutinM 22:22 18.05.2008

Re: Bravo majstore

I divna (ali samo kada je peva Čola, ne oni kopiranti)

ne vjeruj mi nocas
svakog casa nudit cu ti vise
ne vjeruj mi kad gitara svira
i padaju kise
iz zlatnih visina
sve je to od loseg vina

ne ljubi me nocas
bit ce suza, stihovi ce teci
ne slusaj me, mala, jer ces cuti
sto ne zelim reci
i nije istina
sve je to od loseg vina

ne gledaj me tako
dok se ludi snovi mnoze
prevarit cu sebe
srce nudi vise no sto moze
i sto mu je sudbina
sve je to od loseg vina
sve je to od loseg vina

ne vjeruj mi nocas
svakog casa nudit cu ti vise
ne vjeruj mi kad gitara svira
i padaju kise
iz zlatnih visina

sve je to od loseg vina

sve je to od loseg vina

Ili Masimo
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:34 18.05.2008

Re: Bravo majstore

MilutinM 23:17 18.05.2008

Milutine, ne pominji takve pesme. Ja se smrznem i kad ih samo pomeneš. Čovek ne sme da ih konzumira previše.
Gabi je zaista posebna pevačica. Na poslednjem koncertu u Beogradu je prvi deo koncerta bio njen i svi se slažu (svi iz našeg reda ;-)) da je bila neshvatljivo dobra i da je za dlaku "pojela" Arsena.
MilutinM MilutinM 22:38 18.05.2008

Re: Bravo majstore

Milutine, ne pominji takve pesme. Ja se smrznem i kad ih samo pomeneš. Čovek ne sme da ih konzumira previše.

Majstore,

Nikada nisam bio neki sentimentalac, romantik i preveliki emotivac, ali od kada sam čuo ovu pesmu znam šta to znači. Tako suptilno, tako nežno, tako ljubavno.
MilutinM MilutinM 00:26 19.05.2008

Re: Bravo majstore

Pronadjoh Milutina

Vidim, pominjao ga i Mungos ranije
MuadDib MuadDib 22:14 18.05.2008

Višnja na Tašmajdanu

У овом филму млади Арсен пева Неди Арнерић одабраћеш горе/од два срца/ што ти се нуде и, заведе је.Како га је тада мрзео један пубертетлија...
Препорука као Авала за диван текст, јавнућу Вам се
Kazezoze Kazezoze 22:19 18.05.2008

josipa

mariopan mariopan 22:20 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

Volim Arsena
Sve njegove pesme znam, obelezio je moju mladost i mnoge lepe trenutke...divna tema i tako puno lepih pesama, bas uzivam i hvala vam.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:25 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

MuadDib
У овом филму млади Арсен пева Неди Арнерић одабраћеш горе/од два срца/ што ти се нуде и, заведе је.Како га је тада мрзео један пубертетлија...
Препорука као Авала за диван текст, јавнућу Вам се

Hvala za preporuku. I sećanje na dijalog iz filma kad Arsen kaže praznoglavcu: Kakva je razlika između nas punoglavaca i vas praznoglavaca?
Jedna od starih legendarnih pesma Odabrat ćeš gore:

Odabrat ces uvijek gore

Od zivota koji ti se nude

I radices opet protiv

Kada budes radila za sebe

Odabrat ces gore

A krivicu ostavices nama

Jer ti, ti ne vidis ni ti

Da mogucnost odabires sama
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:27 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

mariopan
Volim Arsena
Sve njegove pesme znam, obelezio je moju mladost i mnoge lepe trenutke...divna tema i tako puno lepih pesama, bas uzivam i hvala vam.

Još jedan obožavalac Arsena je, na moje zadovoljstvo, i Mariopan.
Hvala na javljanju.
G r o f G r o f 22:30 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu


Volim Arsena


Ja volim Josipu Lisac..Pa šta? :))))))))
jesen jesen 22:32 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

znam da ce biti i boljih i lepsih i onih koje ce me vise voleti i vise razumeti ali nece vise biti Visnje
...tako nekako bio kraj knige i filma....dok je arsen pevao "odabraces gore" ja navijala za onog Misu koji izrekao citiran tekst...:))
ivana23 ivana23 22:37 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

mariopan mariopan 22:45 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

G r o f

Volim Arsena


Ja volim Josipu Lisac..Pa šta? :))))))))

Pa nista..i ja je volim, ha ha ha...
Imala je mocan glas, a Arsena smo zvali ARSENIK, tako je i delovao, jao kada si zaljubljen i mlad a on udara pravo u srce.....pa sada kada sve vidim ko peva...nekako mi je drago da sam u penziji pa sam U MOJE VREME slusala prave ljude kako pevaju.
angie angie 23:08 18.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

Pa šta? :))))))))


ako ce ti biti lakeshe, zagrli me, zaaagrli me:)))
trener trener 01:49 19.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

G r o f

Volim Arsena


Ja volim Josipu Lisac..Pa šta? :))))))))

Dodji u NS ,Josipa peva na trgu krajem meseca
MuadDib MuadDib 22:05 19.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

jesen
znam da ce biti i boljih i lepsih i onih koje ce me vise voleti i vise razumeti ali nece vise biti Visnje...tako nekako bio kraj knige i filma....dok je arsen pevao "odabraces gore" ja navijala za onog Misu koji izrekao citiran tekst...:))

До књиге Синише Павића сам дошао битно касније, али филм - па, наравно да сам и ја навијао за Мишу, пошто сам филм гледао '69 у биоскопу Фонтана заједно са другарицом из првог 3, комшиницом, треба ли рећи заљубљен у исту до ушију (а има их, клемпаве!), која ми је била далеко лепша од Неде-тамо-на-платну...
Арсен је остао део младости свих овде, запањује нешто друго: на горе поменутом концерту ноншалатно је певао, више у шали, одломке из Морем плови бијела лађа/кроз тај далматински крај/у наручју моја драга/зар то није прави рај. Настаде главоломка накратко, па се присетих да су то Плетерси (Red Sails In The Sunset), али онда нова мука - док не затворих пун круг (прастари шлагер Брод плови за Шангај).
Тако нас је мајстор прошетао...
ПЕСНИК
jesen jesen 15:54 20.05.2008

Re: Višnja na Tašmajdanu

....ah pletersi....mnogo me raduje kad vidim da ima ljudi na blogu sa kojima delim slicna secanja....nekako mi milo sto nase generacije nisu jos uvek out...ne strcimo mnogo u ovom vecinski mladom drustvu..:))
Radojicic Radojicic 22:19 18.05.2008

Arsenpogle ovu ekipu

Ja kad cujem Arsen prvo mi na pamet padne Gabi i Arsen

top klas
angie angie 22:21 18.05.2008

Re: Arsen


angie angie 22:27 18.05.2008

Re: Arsen

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:29 18.05.2008

Re: Arsen

Radojicic


pogle ovu ekipu

Ja kad cujem Arsen prvo mi na pamet padne Gabi i Arsen

top klas

Čuvena anegdota kad poštar dolazi na Arsenova vrata i pita Arsena: Da li ste vi Arsen i Gabi?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:36 18.05.2008

Arsen, Golob, grlice

angie
klik

klik

klik


Angie, zaduzila si ovaj blog. Hvala ti, živote!
ivana23 ivana23 22:47 18.05.2008

Re: Arsen, Golob, grlice

angie angie 21:15 19.05.2008

Re: Arsen, Golob, grlice

Hvala ti, živote!klik


florian florian 22:25 18.05.2008

Kralju

Hvala i tebi i Angie

Lepo, jako lepo urađeno.

Uživanje je bilo pročitatati, pogledati i poslušati.

Pre mesec ili dva, sam noću budio prijatelje da pogledaju emisiju na HRT-u gde su gosti bili Arsen i Pero Kvrgić. Čini mi se da je isto bila subota ili nedelja.Ne mogu da nađem da'l negde postoji snimak.

Još jednom hvala.
Spiridon Spiridon 22:34 18.05.2008

ja mnogo volim ovu

Sine moj

Nedaj da ti igru kvarim
samo mirno kocke slazi-zamak svoj.
Ostaje ti malo dana
bez nevolje i bez lazi,sine moj.
Ja sam znao gdje je sreca
kojim putem treba ici
al' ni danas neznam prici njoj.
Samo spavaj,snijeg je vani
ovo staro srce brani tvoj san.

Kad bi znao sto je tamo
nebi zurio da primis dio svoj
al' ne vrijedi sto mi znamo
sve je bolje sam sto cinis,sine moj.
Ti bez straha uvjek podji
kamo god te zivot salje,sine moj
i ne misli nikad na me
znam da ljubav ide dalje,sine moj.

Sto da pricam da te ucim
bice bolje da te ljubim
mnogo vise trebace ti to.
Samo spavaj,snijeg je vani
ovo staro srce brani tvoj san.
Sam ces znati cemu sluzi tvoje srce
njeznost,znanje,zanos tvoj.
Sve ce pasti pred tim zidom
i imaces uvjek manje,sine moj.
Sine moj,sine moj.
Sam ces znati cemu sluzi tvoje srce....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:37 18.05.2008

Re: ja mnogo volim ovu

Spiridone, sine, hvala ti na pesmi. Jedna od mnogih sjajnih pesama.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:37 18.05.2008

Moderato kantabile


Arsen je postao kantautor, autor koji piše tekstove, muziku i izvodi svoje pesme. Još 1964. godine pisao je i izvodio pesme koje traju i danas posle više od 40 godina.


upravo tako

moderato i vlakom prema jugu moj su izbor. unf ce se verovatno setiti stulicevih anala
i dzonijeve interpretacije moderato... (na nju se verovatno i odnosi you tube link prilozen u tekstu).
posebno mi je draga vesela "kad bi svi ljudi na svijetu..." kao i ona melanholicna pesma o svetionicaru


hvala na tekstu, preporuka

ponosni vlasnik knjige "brod u boci"
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:39 18.05.2008

Re: Moderato kantabile

bojan ljubomir jugovic

Arsen je postao kantautor, autor koji piše tekstove, muziku i izvodi svoje pesme. Još 1964. godine pisao je i izvodio pesme koje traju i danas posle više od 40 godina.


upravo tako

moderato i vlakom prema jugu moj su izbor. unf ce se verovatno setiti stulicevih anala
i dzonijeve interpretacije moderato... (na nju se verovatno i odnosi you tube link prilozen u tekstu).
posebno mi je draga vesela "kad bi svi ljudi na svijetu..." kao i ona melanholicna pesma o svetionicaru


hvala na tekstu, preporuka

ponosni vlasnik knjige "brod u boci"

Još da imaš Arsenov potpis. Možda bi taj primerak knjige vredeo danas više od potpisane fotografije Jelene Karleuše.
MilutinM MilutinM 22:55 18.05.2008

Re: Moderato kantabile

Uz ovo smo rasli
(Primeti karoseriju likova koja učestvuje)

A evo i originala
Черевићан Черевићан 22:44 18.05.2008

уопште неболи

г KRALJу MAJMUNA ,јелда, постирати приче,посебно оваке.АЛАЛ ,па где сте досад били, потом ?
наравно похвале и домаћици блога зарад правог избора Госта.

а што се г Дедића тиче њега сам својевремено заволео онако успут поред гђице Новак да би убрзо редослед обрнуо.и то траје . . .завазда.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:53 18.05.2008

Re: уопште неболи

Черевићан
г KRALJу MAJMUNA ,јелда, постирати приче,посебно оваке.АЛАЛ ,па где сте досад били, потом ?
наравно похвале и домаћици блога зарад правог избора Госта.

а што се г Дедића тиче њега сам својевремено заволео онако успут поред гђице Новак да би убрзо редослед обрнуо.и то траје . . .завазда.

Redoled nije tako bitan, u ovom slučaju.
A da domaćica zaslužuje velike pohvale-jasno je.
Čast mi je da ste se javili.
Ne boli, samo nisam navikao, prvi mi je put. Valjda je tako i sa vinom i kavijarom - u početku.

Da objavim malu nagradnu igru na ovom mestu: da će prvih pet blogera koji mi se jave na PP dobiti po CD - Arsena ili Gabi ili Matije - po izboru )).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:56 18.05.2008

Re: уопште неболи

Черевићан
г KRALJу MAJMUNA ,јелда, постирати приче,посебно оваке.АЛАЛ ,па где сте досад били, потом ?
наравно похвале и домаћици блога зарад правог избора Госта.

а што се г Дедића тиче њега сам својевремено заволео онако успут поред гђице Новак да би убрзо редослед обрнуо.и то траје . . .завазда.

Sve tacno i lepo receno, pridruzujem se pozdravima i cestitkama! Odlicna, sjajna tema! Inace, mozda najaktuelnija Arsenova pesma nije jos pomenuta:


Kamarade, Ti si prijatelj mi bio, kamarade
Jednom gradili smo skupa barikade
Ja i danas zivim kao u dane mlade
moj kamarade...

Jedne nedelje te vidim sred parade
Ti otpozdravljas mi kratko sa estrade
danas vazniji se polozaji grade
moj kamarade

Ja sam i sad deo one stare garde
nase postelje su svake noci hladne
s malo izgleda da spasicemo glave
moj kamarade

Kroz moj prozor samo dio neba kradem
cetiri iste sive ledene fasade
iz tog kruga vise izic' se ne dade
moj kamarade

...

Bombe padaju na grad, na ambasade
usred noci mene bude kanonade
kad se popnes svaki put ja nize padnem
moj kamarade...
angie angie 23:15 18.05.2008

Re: уопште неболи

A da domaćica zaslužuje velike pohvale-jasno je.e nemoj sad, maznesh mi temu na gurku i ja ti josh okachim, pa gde to ima:)))

je l shaljesh te adrese za slichke???
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:27 18.05.2008

Re: уопште неболи

angie
A da domaćica zaslužuje velike pohvale-jasno je.e nemoj sad, maznesh mi temu na gurku i ja ti josh okachim, pa gde to ima:)))

je l shaljesh te adrese za slichke???

Poslao odavno na tvoj mail ...rogers.com
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:46 18.05.2008

Re: уопште неболи

Odlicna, sjajna tema! Inace, mozda najaktuelnija Arsenova pesma nije jos pomenuta:

Od mnogo verzija teksta ostala je ova koja je objavljena. Sa sve stamparskim greškama. Ispali su delovi koji su se primicali politici. To je bila mudra preporuka nekih naših drugarica blogerki .
Arsen ima mnogo UŽASNO aktuelnih pesama koje je pisao ko zna kad. Jednu od njih je otpevao i vi ste je ljubaznmo ovde postavili. Kad ste već dodirnli tu temu evo još jedne slične:
...
tko stoji iza mene
u ovim dobrim danima
danima za šovene
iza jednih je mafija
kad najgore je samima
...
"Kino Sloboda" 1987.
angie angie 00:38 19.05.2008

Re: уопште неболи

Bombe padaju na grad, na ambasade
usred noci mene bude kanonade
kad se popnes svaki put ja nize padnem
moj kamarade...

angie angie 00:41 19.05.2008

Re: уопште неболи

Dragi gosn Cher, pa tu su negde zajedno, on narvano autorski nadmocniji, al ona s onim promuklim barshunom,ipak da neponovljiv pechat.
Gorio Gorio 22:53 18.05.2008

KRALJU

za ovo divno pisanje o Arsenu,
zaslužili ste biti CAR.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:56 18.05.2008

Re: KRALJU

Gorio
za ovo divno pisanje o Arsenu,
zaslužili ste biti CAR.


Majmunisanje nam nije strano, to ste videli. Ali biti CAR - nisam toliko zaslužan. Mada, kad može onaj da bude u Skupštini ili Vladi...razmisliću da li da prihvatim vaš predlog. U svakom slučaju ušli ste u istoriju kao prvi predlagač)
ivana23 ivana23 22:58 18.05.2008

Sa okusom mora

Sa okusom mora, sa okusom soli
na usnama zarkim, u kosi
i kozi,
ti si dosla iz mora
da se pruzis kraj mene,
dosla si tu,
pracena suncem.

U okusu mora, u okusu soli,
ti nosis gorcinu svih onih stvari
sto sam volio davno i
izgubio negdje,
sve ono sto traje
daleko od nas.

Ovo vrijeme i dani sto prolaze lijeno,
ostavljaju okus soli na usni,
ti skaces u more
pa me ostavljas samog
na pijesku i suncu
da te ponovo gledam...

A kada se vratis
ja te pustim da padnes
u narucaj pijeska i u moje ruke
a onda te ljubim
sa okusom mora,
sa okusom soli,
i okusom sna...
_________________
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:15 18.05.2008

Re: Sa okusom mora

Ivana23:

Veliki majstor šansone Đino Paoli. Ima i duet gde njih dvojica, pod stare dane, pevaju. To je odlično.
ivana23 ivana23 23:21 18.05.2008

Re: Sa okusom mora

KRALJMAJMUNA
Ivana23:Veliki majstor šansone Đino Paoli. Ima i duet gde njih dvojica, pod stare dane, pevaju. To je odlično.malo je mutna.. sorry
Radojicic Radojicic 23:02 18.05.2008

Dzoni

ivana23 ivana23 23:05 18.05.2008

Djevojka za jedan dan

Još jedan susret, koraci u snijegu
I ruka neka, već je pored mene
Jer neprestano, mi smo u bijegu
I slijedimo se dugo kao sjene

U mojoj sobi ostaješ do jutra
A sad su noći ledene i plave
Pričaš o svemu što nas čeka sutra
Kad dođe vrijeme buđenja i jave

Maštaš o moru, kamo ćemo poći
Jednoga dana u suncu i sjaju
Gasimo svjetlo, ti zatvaraš oči
I priča nam se tako bliži kraju

Zar je sve to samo san
Djevojke za jedan dan
Djevojke za jedan dan
Za dan

Od tad te viđam mnogo mnogo puta
Na trgu, plesu, u nekoj kavani
I želio bi makar pet minuta
Da ti se javim da budemo sami

Govorio sam, već je bilo kasno
O našoj davno zamišljanoj sreći
I vidio sam, vidio sam jasno
Da mi ne želiš ništa više reći

Ja opet živim sam na kraju grada
I često slušam vlakove na mostu
Ili u ponoć kada kiša pada
Otvaram vrata nepoznatom gostu

Volio sam sada znam
Djevojku za jedan dan
Djevojku za jedan dan
Za dan...
ivana23 ivana23 23:10 18.05.2008

A

ivana23 ivana23 23:12 18.05.2008

Re: A

Upućujem ovu lijenu popodnevnu misao,
Nježnu i pohotnu
U ono dvorište u kojem sam Vas gledao,
Draga susjedo,

Tisuću devetsto pedesetsedme godine,
Kada je bila jesen, slična ovoj,
I kada su još u moj san udarali prozori roditeljske kuće
Utopljene u šibenskoj jugovini,
U gradu koji je postajao moja bolnica,
A mojom napola razbuđenom glavom kolali prvi tramvaji,
Plavi i uspavani…

Adresiram tamo ovu misao,
I kažem -

Šteta.
Bili ste ljubavnica moga cimera
Od osam do jedanaest svakog jutra…

Kako ste se zvali?

Ema,… Selma,… Alma,… Adela?…
Da li je što izmjenilo vaše lice, oči i trbuh?…

A kako sam Vam zavidio vraćajući se iz šetnje
od osam do jedanaest izjutra

uz četvrt kruha i mlijeko u jednom blijedom peščeničkom lijekarstvu…

Svim je bojama moj već prvi studentski rujan
dodavao crnog i malo tamno zelenog.
…I danas Vam iskreno kazem, šteta,
Šteta.

Više vjerojatno i niste za takvo šta…

Ponovo ono dvorište,

Vrijeme je za nedjeljni ribolov,
I Vaš suprug odlazi…

Vi, znači, danas dolazite još ranije u moju sobu,
Oko pola sedam…

A ja baš izlazim, šteta,
Jer je moj cimer mrzovoljan tako rano,
Ja bih Vam vjerojatno pružio mnogo više,
Ali, ja idem u šetnju…

I šetao sam tako godinu, i drugu…
I ne da Vam se hvalim, bilo je toga…
Kakve sve zemlje, pića, kakva mora…
Gdje sam sve bio…

Gdje sam sve ljubio, i kakve žene…
Jer, Vama otvoreno mogu reći
Kuda sam sve šetao po kiši,

Ujutro nekakav vlak je istruo u crnom proljeću
U Poljskoj, blizu Rusije…
Kakvu sam tamo ženu ostavljao…
Isukrste…

I kakva je mene ostavljala na sjeveru,
Pijući neko nerazgovjetno piće svog naroda,
Daleko, daleko, kao u snovima…Opet, netko ovdje u Zagrebu,
U Jurijevskoj,
Pa oči, providne i dragocjene, jedne Čehinje iz Brna,
Vozderkove…

Premještene zauvijek u moju utrobu…
A takav snijeg, i sve što treba…
Bilo je, bilo…

Ali ono dvorište, u kojem sam Vas viđao
Izmađu dva neodređena stabla crna od vlage
One jeseni…

Vas, tako običnu i raskošnu domaćicu…

I mirisi koje ste ostavljali u mojoj sobi
U sezonama tisuću devetsto pedesetsedme, pedesetosme,
I slijedeće, hm,

Šteta, nepovratno šteta…


- U izvodjenju Radeta Serbedzije


KLIK
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:19 18.05.2008

Re: A

Ivana, to je jedna od ONIH pesama. Šteta, nepovratno šteta što će ova sorta ljudi izumreti i biti zaboravljena pod navalom miliona praznih ljudi kojima vjetar huji kroz glavu i kroz grudi. Baš šteta. Lepa Popodnevna pjesma.
angie angie 23:26 18.05.2008

Re: A

Radojicic Radojicic 23:31 18.05.2008

Re: A

angie
veliki prijatelj i saradnikivana23 ivana23 23:34 18.05.2008

Re: A

KRALJMAJMUNA
Ivana, to je jedna od ONIH pesama. Šteta, nepovratno šteta što će ova sorta ljudi izumreti i biti zaboravljena pod navalom miliona praznih ljudi kojima vjetar huji kroz glavu i kroz grudi. Baš šteta. Lepa Popodnevna pjesma.


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:38 18.05.2008

Re: A

Radojicic 00:31 19.05.2008
Odlična fotografija-Serđo i Arsen.
Radojicic Radojicic 23:48 18.05.2008

Re: A

KRALJMAJMUNA
Radojicic 00:31 19.05.2008
Odlična fotografija-Serđo i Arsen.


a gledajte ovo Kralju, sta sam zahvaljujuci Vama iskopao
pogledaj listu desno ako volis muziku iz tog perioda, sve je za "pozajmicu"
Ssvetlana Ssvetlana 00:16 19.05.2008

Re: A

Ova pesma, poema...sta god da je, je obelezila i moju mladost. Prve, druge i trece ljubavi...cesto je slusam. Nema dodirnih tacaka u tekstu sa mnom, ali sve kao da je moje! I tuga je moja, koja u nepromenjenom obliku opstaje tolike godine! Hvala na podsecanju!
Radojicic Radojicic 19:56 19.05.2008

Re: A

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:18 19.05.2008

Re: A

Ssvetlana
Ova pesma, poema...sta god da je, je obelezila i moju mladost. Prve, druge i trece ljubavi...cesto je slusam. Nema dodirnih tacaka u tekstu sa mnom, ali sve kao da je moje! I tuga je moja, koja u nepromenjenom obliku opstaje tolike godine! Hvala na podsecanju!

molim i drugi put)
AlexDunja AlexDunja 23:22 18.05.2008

odlican post

zaista.
sjajno kralju.
a arsen je divan pesnik!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:26 18.05.2008

Re: odlican post

AlexDunja
zaista.
sjajno kralju.
a arsen je divan pesnik!

I vi ste divni.
A dunja lepo miriše na ormaru.
Moram da kažem da me je iznenadio ovoliki odziv.
A znam da je bitka izgubljena.
angie angie 23:42 18.05.2008

Re: odlican post

sjajno kralju.e Alex, daj tu dunju, pa da posluzimo:))))
angie angie 00:35 19.05.2008

Re: odlican post

A znam da je bitka izgubljena.


al ne i rat!:)))
ivana23 ivana23 23:39 18.05.2008

Poslije ljubavi

Poslije ljubavi
ostaje sto u kavani i začuđen pogled konobara
što nas vidi sa drugima

Poslije ljubavi
ostaje na usnama metalni okus promašenosti
i adrese pozajmljenih soba od 4 do 6

Poslije ljubavi
ostaje rečenica – dobro izgledaš ništa se nisi promijenila,
javi se ponekad
imaš još moj broj

Poslije ljubavi
ostaju tamne ulice kojima smo se vraćali
poslije ljubavi,
ostaju melodije sa radija koje lagano izlaze iz mode,
ostaju tajni znaci,
ljubavne šifre,
ostaje tvoja strana postelje
i strah da ce neko iznenada doći,
spuštena slušalica kada se javi nečiji tuđi glas,
hiljadu i jedna laž.

Poslije ljubavi
ostaje rečenica: „Ja ću prva u kupatilo"
i odgovor: „Zar nećemo zajedno?"
„Ovaj put ne"

Poslije ljubavi
ostaju saučesnici,
čuvari tajne koja nije više tajna,
ostaje laka uznemirenost kada u prolazu udahnemo
poznati parfem na nepoznatoj ženi.

Poslije ljubavi
ostaju nepotpisane razglednice Venecije i Amsterdama...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:53 18.05.2008

Re: Poslije ljubavi

Ivana23,
pusti me da spavam. Nemoj tako mnogo dobrih stihova. Zaista može teško da padne, kao kamen sa srca u bubreg.
Rastužićeš čitaoce.
A sve je to prošlost.. Novi klinci ne komplikuju
"Ostaju melodije sa radija koje lagano izlaze iz mode,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana