Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

STRAH OD VODE

horheakimov RSS / 07.05.2022. u 16:45

Mlada majka leži u krevetu. Budna je. Beba je na dah od nje, može je čuti kako diše. Leđima dodiruje leđa svog nevenčanog supruga, oca deteta, još uvek tinejdžera. On diše bučno, kroz široke nozdrve ali njegove zvuke izvlači odškrinut prozor kroz koji mu pun mesec obasjava lice. Majka gleda u svoju sedam dana staru bebu i predoseća da će se uskoro probuditi. Senke breze na zidu sobe ispred nje stvaraju ruke, stvaraju male ljude, stvaraju Breznika, biće kojim je plašena kada je bila dete… U susednoj prostoriji čuje se tango. Komšija tokom nedelje ustaje u četiri posle ponoći. Radni dan započinje argentinskom muzikom. Provodi ga u tramvaju.

Beba se budi uplakana. Majka ustaje, seda na ivicu kreveta, otkopčava spavaćicu. Dugmići su poređani u dva reda od sredine, udaljeni za širinu šake. Noge joj vise sa kreveta ali ne dodiruju pod koji je potopljen celom svojom površinom, neprimetnom, tek prst dva dubokom vodom.

 

 

            Voda se ispod vrata sobe izliva iz sobe. U tankom tek vidljivom sloju nadire kroz hodnik. Na dnu hodnika je kabina čoveka u crnoj uniformi. On stoji na svojim vratima. Gleda u prazno. Hodnik je pust i sva vrata su zatvorena kako bi i trebalo da bude u ovo doba noći. Čovek u crnoj uniformi predoseća da nešto nije u redu ali više obraća pažnju na eho koji bi mogao da čuje nego na ono što bi mogao da vidi. Vraća se u svoju kabinu, koja je kao neka neprirodna šupljina ugrađena u anatomiju prostora. Seda u stolicu i podiže noge na sto. Prati ekrane, devet slika devet hodnika, žmirkaju i zuje crno-sivo-beli.

            Beli šporet, beli lončić, beli zid, beli kredenac, beli prsti, beli mantil. Voda miruje. Voda miruje ali počinje da najavljuje nemir. Voda počinje da ključa. Voda iskače iz lončića i pucketa po plotni. Prsti sklanjaju lončić. Zaklonjena leđima sprema kafu, crnu. Njena svetla kosa skupljena je iako je čista. Miriše na brezu. Kopčanje na leđima je uredno, doseže do iznad kolena. Bele najlonske čarape se spuštaju u bele pamučne nazuvice a one u drvene klompe. Voda iz hodnika ulazi u kuhinju i dohvaća do polovine visine klompi. U kuhinji je toplo ali je nezgodno otkopčati dugme na mantilu.

            Majka vraća bebu da spava i kada je sigurna da je zaspala spušta noge u dva prsta duboku vodu i ustaje. Ona se teši da je mala količina vode, u glavi, podnošljiva, i da je sve u redu dok nije veća. Želi da izađe na terasu ali se plaši šta bi mogla da vidi. Zakorači ka vatima od terase i proviri. Površina je prevelika za jednu bolničku terasu i nekako je doterana, mladu majku podseća na mondensko letovalište, koje je videla samo na filmu, mesto sa kog se pruža pogled ka pučini, ka velikoj vodi. Stolice i suncobrani su razmešteni po terasi u krug oko fontane koja ne radi. Suncobrani nisu veseli, imaju dezene kišobrana. Mnoge majke koje su prošle kroz istu vodu kao i ona, sede na terasi u bolničkim spavaćicama. Neke od njih puše i kašlju, neke su mokre. Neke se smeju iako je kraj noći/rana zora. Mlada majka lagano iskorači na terasu i pažljivo prohoda nekoliko koraka. Baci pogled preko ivice terase, kojoj jutros nedostaje ograda, i ugleda sliku kojom dominira crna refleksija koju odaje voda jezera oko kog je bolnica izgrađena. Videvši ono za šta se odvažila, pokupi ka kolenima svoju spavaćicu da je ne ukvasi i brže bolje se vrati u sobu. Sva voda je već nestala iz sobe i ona se došunja do ivice kreveta kako ne bi probudila bebu i sedne na krevet. Tango je prestao. Otac iz susedne sobe, istog odeljenja, otišao je na posao i ostavio je svoju ženu i dete da sami čekaju jutro i dolazak lekara specijaliste za ultrazvučni pregled glave.

            Čuvar, sa istog sprata, u crnoj uniformi, završio je još jednu noćnu smenu i bez minuta sna krenuo kući.

            Medicinska sestra sa kosom koja je mirisala na brezu vodila je mladu majku i njenu bebu ka ultrazvučnom kabinetu. Čule su se klompe i eho kroz hodnike koji će uskoro ponovo oživeti.

            Voda na ultrazvučnom snimku daje crni eho.

 

 

 

Iz zbirke kratkih priča MAGENTA...

 

Tagovi



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 23:52 07.05.2022

кестеном у слепо око

ili, tragom priče iz Zbirke

у истину ....баш сам..... понет
игрореком причице мамљиве,
(ал' на жалост не баш многим
поруке јој ..............схватљиве)
zoja444 zoja444 21:39 08.05.2022

nesto me je strah od ove price

sta je u zbirci: magenta? da li su zbirke tematski klasifikovane? ako jesu, sta je tema te zbirke?
horheakimov horheakimov 08:21 09.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

Žene...
zoja444 zoja444 13:21 09.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

zene, dodjite na mene... a ima i ona... zene su zenstvene, zene su zenstvene... da li znaci da su u toj zbirci jelena i bivse devojke/drugarice? kad oznacis tag horor, stvarno je horor.
horheakimov horheakimov 19:07 09.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

Sve su izmišljeni likovi, nema niti jedna doslovno preslikana...

Evo npr. ova mlada majka, sastavljena od dve osobe koje poznajem/sam poznavao i od kolektivnog iskustva...
zoja444 zoja444 21:15 10.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

ima li ovde na blogu jos prica iz te zbirke, da potrazim? sve sam procitala u jednom dahu, da nisam obratila paznju.
horheakimov horheakimov 21:22 10.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

Ima, ali neke nisu tako potpisane jer su napisane pre shvatanja da će biti deo Magente...

Evo Diskontinuitet, ili 11 dana, namenski pisane, pa opet nepotpisane... Ver još neke...

Neke neću objaviti ovde jer su predugačka i za 11 nastavaka, to retko ko može da isprati...
zoja444 zoja444 21:35 10.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

meni je lakse da pratim kad su u nizu. ako je bilo u delovima, tako sam ih citala. deo za delom. onda sam se vracala na one izmedju.
horheakimov horheakimov 06:41 11.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

Neke su preduge za ovde...
zoja444 zoja444 00:58 12.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

nista ja ne sugerisem, ne predlazem. samo sam objasnila kako sam ja citala.
horheakimov horheakimov 07:09 12.05.2022

Re: nesto me je strah od ove price

Jasno...
nask nask 11:54 09.05.2022

Neće biti dobro,

kako je krenulo sa bojama. Crno i belo u magenti, boji koja ne postoji. Žao mi deteta i majčine patnje u nagoveštaju.
horheakimov horheakimov 12:45 09.05.2022

Re: Neće biti dobro,

Biće šareno, ovde je crno i belo i sivo, ali ovo je tek 5% zamišljenog a kad urednici krenu da seku, možda dobaci do 10%...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana