Budućnost| Gost autor| Politika

Srbija i Rusija, ljubav ili interes

srdjan.pajic RSS / 09.12.2022. u 01:52

Gost autor, hučikučimen, a.k.a. Gvozden

 ?u=https%3A%2F%2Fwallpapercave.com%2Fwp%2Fwp6766141.jpg&f=1&nofb=1&ipt=ba9b78ad4599acbdb73e53c733a0ef0273f7d02d55c8f8df5de4bf60fd813a0e&ipo=images

Najpre dva važna srpska političara, koji se ne mogu svrstati u nekritičke rusofile, i njihova viđenja Rusije iz srpskih opanaka.

Prvi, Jovan Ristić, jedan od najznačajnijih srpskih prvaka, vođa srpske delegacije na Berlinskom kongresu, uveravao i uverio Austrougarsku da je Srbija promenila kurs i da od proruske prelazi na proAU politiku.

On za Rusiju kaže:

"Teško je Srbiji sa Rusijom, ali joj je teže bez nje."

Drugi političar, Ristićev saradnik i član prve vlade posle Berlinskog kongresa, čiji je predsednik bio Milan Piroćanac , vrlo oprezan kad se o odnosu Rusije prema Srbiji radilo, a čiji je član takođe bio otvoreni i žestoki rusofob Čedomilj Mijatović, dakle može se reći član antiruske vlade, prve srpske SNS (Srpska Napredna Stranka) vlade, a radi se o Stojanu Novakoviću, on je za Rusiju govorio

"Bez Rusije Srbije ne bi bilo."

Dakle to su stavovi dvojice nespornih poznavalaca prilika, a koji se ne mogu zvati rusofilima, posebno ne Novaković.

Ako su oni tako govorili, da li je moguće da su u pravu današnji rusofobi u Srbiji, i ne samo u Srbiji, koji tvrde da Rusija nikad ništa za Srbiju nije uradila, i da je uvek bila protiv srpskih interesa?

Takvi uglavnom kao argument navode Sansrefanski mir i veliku Bugarsku, umesto očekivanog srpskog proširenja, što je Rusija zaista pokušala da ostvari.

Kao dokaz austrougarske naklonosti prema Srbiji navode Berlinski kongres, koji je poništio odluke sanstefanskog ugovora, poništio veliku Bugarsku, i obezbedio srpsko proširenje, koje je Beč zaista omogućio Srbiji.

Ali zaključiti samo na osnovu ta dva, tačna, podatka je površno, a samim tim pogrešno.
I to vrlo pogrešno.

Najpre, otkud velika Bugarska, a ne velika Srbija.

Da bi se to razumelo mora se imati u vidu makar malo širi kontekst.

Istočnim pitanjem se zvao splet međunarodnih odnosa, međunarodne konstelacije snaga, interesa, težnji, u situaciji kad je postalo jasno da tursko carstvo, i pored skupih pokušaja, ne može da se reformiše, da ne može da uspostavi kontrolu nad svojim podanicima, čak ni nad svim svojim nameštenicima, pa ni nad celom svojom vojskom, zapravo, kad se shvatilo da to carstvo ne može da opstane, i postavljalo se pitanje šta će biti na tim teritorijama kad turskog carstva nestane.

Na tom pitanju su se sudarili interesi.
Austrougarska, Engleska posebno, su imali interes da Osmanlije što duže, pa i uz njihovu pomoć, opstanu.

Engleska, jer bi u slučaju nestanka turske carevine postojala velika mogućnost da tim prostorima zavlada rusko carstvo, što njima nikako nije odgovaralo, pošto su, dok su Turci držali te prostore, imali nesmetan prolaz na istok, AU uz to i dodatni motiv da u osmanskom carstvu bude mir, jer bi se bune i nacionalni pokreti iz turskog mogli preliti i u njihovo carstvo.

Rusiji pak, je životno važno bilo da izađe na Bosfor i Dardanele, to joj je bio jedini put kojim njena flota, ratna i trgovačka, može da uplovi u topla mora, a to je mogla samo ako Tursku potisne.

Ali odnos snaga je bio takav da niko nije hteo da direktno udari na onog drugog, već su tražili način da se dogovaraju kako bi izbegli međusobne sukobe, što je pospešeno i time da je postojala objektivna mogućnost da se podelom Balkana na sfere uticaja zadovolje i ruski i bečki interesi. (budimpeštanska konvencija, rajhštatski ugovor...)

A pored te zvanične diplomatije je vođena i nezvanična, koja je podrazumevala rusko podržavanje pokreta koji su slabili Tursku, i zapadno podržavanje što daljeg opstanka Turske.

Srbija, kao država (de jure bez nazavisnosti, ali de facto nezavisna) je, u toj konstelaciji, bila bitan politički faktor na Balkanu.

Upravo to što je nadalje otišla u osamostaljenju se nije uklapalo u ruske, a videćemo, ni u bečke interese.

Još jedan osvrt, Velika istočna kriza.
To je pokret ustanaka na teritoriji osmanskog carstva, a najznačajniji je bio ustanak Srba u Hercegovini, Nevesinjska puška.

Raspoloženje u Srbiji je bilo takvo da su svi bili spremni da krenu u rat.
Niko nije sumnjao u srpsku pobedu, a pobedom se smatralo oslobađanje od turske vlasti i prisajedinjenje Srbiji, to je bila podrazumevana stvar, jer tada srpstvo nije deljeno na Srbijance i neke druge, svi su bili samo Srbi.

To nije bio baš sasvim slučaj sa Srbima podanicima bečke krune, uglavnom se odnosilo na Srbe pod osmanskom vlašću.

Knez Milan se tom ratu opirao, nije rado ušao u njega, ali pošto je u Srbiji stanje bilo uzavrelo, raspoloženje za rat ogromno, a baš tad se javljaju i neke republikanske ideje (crveno barjače) on nevoljno, ali ipak ulazi u rat.
I gubi ga.

Za rat nije bila ni zvanična Rusija, ona je Milana savetovala da u rat ne ulazi, ali nezvanična Rusija, uticajni, ali ne krugovi na vlasti, su ohrabrivali Srbiju da u rat uđe.

Srbija nije mnogo izgubila tim porazom jer je Rusija naložila Turcima da ne oduzimaju nikakve već stečene beneficije Srbiji zbog poraza.

E sledeći rat dovodi do velike Bugarske.

Sledeće godine 1877. Rusija ulazi u rat sa Turskom, i zove Srbiju u rat, da udari na Turke s boka.
Naročito joj je pomoć trebala u situaciji kad je naišla na neočekivano jak otpor Turaka kod Plevne.

Milan, međutim, tek izašao iz jednog rata, i to poražen, je ponovo oklevao da uđe, i ušao je tek kad je Plevna pala i kad je bilo jasno da Rusija izlazi kao pobednik iz tog rata.

Srpska vojska zauzima dosta teritorije, dolazi čak do Gračanice, Rusija i Turska potpisuju mir u San Stefan(o?)u, i odatle stiže vest koja odjekuje kao bomba.

Srbija koja je učestvovala u ratu, čija je vojska oslobodila teritorije, mora odatle da se povuče, jer je to Rusija namenila Bugarima, koji praktično to dobijaju na poklon, i Bugarska se porstire na ogromnoj teritoriji , od Crnog pa skoro do Jadranskog mora, ostavljajući samo neprohodne arnautske planine (koje Rusiju nisu zanimale) van Bugarske.

Tako gledano jeste strašno, ali ako pogledamo iz ruske perspektive to izgleda malo drugačije.

Jer, treba se podsetiti šta je ruski cilj, preseći put preko Balkana za istok , i izolovati i zauzeti Carigrad.


Da li im je bolje sredstvo za to Srbija, koja je već odmakla u stvaranju svoje, suverene, države, koja gleda prvenstveno svoje pa tek onda ruske interese, koja zna i da ne posluša (ušla u rat i protiv stava Rusije da ne ulazi, nije htela da pošalje vojsku kad je Rusiji bila najpotrebnija) ili Bugarska koja nema snage da se odupre Rusiji, i koja mora da izvršava njena naređenja, jer ju je ona i oslobodila i napravila?

Logično, više joj odgovara Bugarska, koja je, nije nebitno, bliže osnovnom ruskom cilju, Carigradu.

I drugi razlog, stvaranjem velike Srbije, Rusija bi morala direktno da se suprotstavi Austrougarskoj, jer bi takva Srbija morala da zahvati i teritorije u neposrednom kontaktu sa austrougarskom granicom, a Bugarska ne, pa je tako mogla da svoj potez objašnjava kao potez koji nije usmeren protiv interesa Beča.

Sve to nikako nije povezano sa onim što mnogi, koji Rusiji osporavaju bilo šta pozitivno kad se o odnosu prema Srbiji radi, a to je navodno veća ljubav prema Bugarskoj nego prema Srbiji, jer, najpre, ljubavi u politici nema, a drugo, ona je pravila veliku Bugarsku zbog sebe, Rusije, a ne zbog Bugarske.

Da joj je više odgovarala Srbija, pravila bi veliku Srbiju.

I još jedan pokazatelj, Rusija je u San Stefanu Srbiji dala nezavisnost, a Bugarskoj nije.
Bugarsku je ostavila pod formalnom vlašću Turske, a kako je ona potukla Tursku u ratu, to znači da je suštinsku vlast imala ona, Rusija.

U tim okolnostima Milan, Ristić, Novaković... Srbija zapravo, se okreću Beču, kome je velika Bugarska, tj ruska dominacija na Balkanu, smetala više nego i Srbiji, i šta dobijaju?

Nezavisnost - to su dobili i u San Stefanu.

Teritoriju - u San Stefanu su dobili skoro identičnu teritoriju po površini.

Proširenje na jug - u San Stefanu su dobili proširenje na zapad, u pravcu Hercegovine, Bosne, Crne Gore.

I da se zapitamo, koji je danas pravac mogućeg i poželjnog širenja Srbije, onaj koji je bio predviđen ruskim projektom, dakle na zapad, na Hercegovinu, Bosnu, današnju Republiku Srpsku, ili onaj koji je predviđen AU projektom, na jug, na Staru Srbiju, današnju Severnu Makedoniju?

Jasno je da je "ruski" pravac širenja Srbije bio po Srbiju korisniji, jer je i danas aktuelan, a austrougarski se pokazao kao ćorsokak, jer je vreme pokazalo da Srba na tom pravcu nema u meri da se može razmišljati o uticaju Srbije na to područje u bilo kom obliku.
To je, ipak, više u sferi bugarskog nego srpskog interesa, i otuda danas problemi između Bugarske i Severne Makedonije.


I ovde treba naglasiti da Rusija nije izabrala povoljniji pravac širenja Srbije zbog dalekovidosti ili ljubavi prema Srbiji, već se samo desilo da su se njeni interesi poklopili sa po Srbiju boljom opcijom.

Poklapanje, ili, češće, mogućnost usklađivanja interesa određuje odnose između država, a nikako ne ljubav.

Srbija i Rusija su uglavnom imali slične interese, ili, tačnije, srpski su mogli da se usklade sa ruskim, ne uvek, ali često i po važnim pitanjima da, i otud skladni, ili makar odnosi bez direktnog sukobljavanja, naprotiv.


Posle turbulentnog dvadesetog veka i za Srbiju i za Rusiju, moguće je, a čini se i da jeste, ponovo nastupio period kad te dve države ulaze u fazu poklapanja interesa.



Komentari (1274)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bene_geserit bene_geserit 02:32 09.12.2022

Sad kad ti dođe Gedža

Sad kad ti dođe Gedža, najebo si.
emilia emilia 03:59 09.12.2022

Saša Seregina

Rusija je uspela da okupira Srbiju bez ispaljenog metka.


Ovde u Srbiji je dugo pripreman teren za ovo što sada gledamo. Godinama se radilo na tome. Rusija je uspela da okupira Srbiju, sa kojom se čak ni ne graniči, bez ispaljenog metka. I to su neki novi momenti okupacije, kaže u razgovoru za Danas Saša Seregina, Ruskinja koja u Srbiji živi i radi već 12 godina.

Naša sagovornica, koja se bavi i filmskom umetnošću, je deo neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ (RUBS) koji su od početka ruske invazije na Ukrajinu organizovali više protesta u Beogradu.

“Sada organizujemo akcije drugog tipa. Nedavno smo na dan kada je bilo devet meseci od ruske invazije, organizovali projekciju dokumentarca o Hani Arent.

Zaista sjajan film o jednoj od najuticajnijih filozofkinja 20.veka i njenim razmišljanjima o prirodi zla i opasnosti svih ideologija, ali i o kolektivnoj odgovornosti što je u našoj grupi takođe jako važna tema. Fokusiramo se i na humanitarne akcije a od nedavno i na aktivnost Grupe Oktobar.



*Da li ste vi članica i Grupe Oktobar?

– Da, jesam. Za razliku od RUBSa, Grupa Oktobar je registrovano udruženje i ta grupa je nastala iz RUBSa, koji će sada biti jedan od timova u okviru ove grupe, dok će se rad Oktobra uglavnom fokusirati na lokalni kontekst. Više neće glavni fokus biti samo rat u Ukrajini, već će rad grupe biti usmeren, pre svega, na borbu protiv putinizacije Srbije.

Pretpostavili smo bili da će se u nekom momentu posledice rata, odnosno hibridne ruske agresije preliti na Srbiju i nažalost bili smo u pravu. Tako da je jedna od prvih naših reakcija bilo saopštenje povodom imenovanja Aleksandra Vulina za šefa BIA”.



*Nedavno je savetnik Putina kazao da je Srbija ruska gubernija. U moru propagande koja stiže iz Rusije kako vam se čini ova informacija, tačna ili ne?

– Znate, to je bilo tako da je Sputnjik prvo objavio tu vest pod naslovom „Srbija je deo ruskog sveta“, citirajući tog savetnika, i onda kada su revoltirani ljudi počeli da dele skrinšotove na Tviteru, oni su brzinskom akcijom promenili naslov članka na portalu. Ali mi smo to zabeležili i dobro znamo šta oni misle.

I imenovanje Aleksandra Vulina samo nekoliko dana nakon toga sve govori, jer se tim činom Srbija praktično integriše u ruski obaveštajni sistem, to jest zaista i formalno postaje deo takozvanog „ruskog sveta“.



*Šta to tačno znači?

U Rusiji već godinama je apsolutna vlast u rukama specijalne službe, uslovne KGB, jer je ona menjala nazive nebrojeno puta tokom poslednjih 100 godina.

Treba shvatiti da je samim tim to veoma specifičan (i veoma opasan) režim, možda jedinstven u svetu. Tokom celog trajanja Sovjetskog Saveza do njegovog raspada 1991. trajala je borba za vlast između Komunističke partije i specijalne službe bezbednosti.

Ali raspadom Saveza 1991. se desio taj preokret kada je KGB preuzeo vlast i za samo 10 godina izveo specijalnu operaciju dovođenja svog čoveka na mesto predsednika zemlje.



*Kasnije je i na čelo crkve došao čovek – patrijarh Kiril – za koga kažu da je bio deo te obaveštajne KGB zajednice?

Da, zaista se može tako reći. U Rusiji nema i skoro nikada (od 16. veka) nije postojala crkva nezavisna od političke vlasti u Moskvi. Sasvim je jasno da takva Ruska pravoslavna crkva nije imala mnogo veze sa pravom verom i duhovnošću, dok danas Moskovski patrijarh uništenje i okupaciju tuđih teritorija proglašava svetom misijom.

Budući već duže vreme u funkciji ogranka specijalne službe, RPC je apsolutno instrumentalizovana institucija, i tu ne treba imati nikakve iluzije.



*Kada pogledate Srbiju danas i period kada ste vi došli ovde šta primećujete?

– Došla sam u Srbiju 2010. za stalno, imam porodicu ovde i odomaćila sam se za to vreme. Kada sam došla, nisam znala jezik koji sam delom učila čitajući dnevne novine, pa sam tako upoznavala i društveno-politički život Srbije.

Naravno, kada dođete negde u novo mesto, uvek ima određeni momenat idealizacije, ali ja sam i bez njega bila veoma oduševljena Srbijom. Taj utisak je dugo trajao, ali kako je vreme odmicalo, tako se naravno i produbljivala svest o raznim aspektima društvenog i političkog konteksta.

Primećivala sam promene – sloboda medija postajala sve ograničenija a bilo je i drugih nekih nedemokratskih trendova. Nažalost, neki sličan put, a koji je kasnije doveo do veoma tragičnih posledica, već sam ranije mogla da vidim u mojoj Rusiji.

Ipak, najdrastičnija promena u doživljaju za mene se desila sada od početka ruske agresije na Ukrajinu, iako rat u Ukrajini ipak traje od 2014.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru duboko me je potresla, i ni nakon devet meseci od tog trenutka još uvek nisam uspela da se vratim svom rutinskom funkcionisanju koje sam imala pre toga…

Bila sam takođe veoma potresena reakcijom mnogih ljudi ovde u Srbiji jer sam navikla da većinu njih doživljavam kao srdačne i tople ljude, potpuno neosione, a koji pri tome dobro znaju šta je rat, bombardovanje i mobilizacija, i kako im je to na veoma tragičan način promenilo život.

Moram da dodam da kada sam tek došla u Srbiju, jedna od ključnih razlika u odnosu na Rusiju koju sam odmah osetila jeste ta da su ljudi ovde mnogo miroljubiviji a manje agresivni, mnogo je drugačiji odnos prema deci, društvo je i slobodnije i humanije, i naravno, oseća se veći stepen empatije i solidarnosti – znala sam da nisam pogrešila.

Manje je bilo šovinizma, diskriminacije, tih predrasuda koje u ruskom društvu zaista možete da sretnete na svakom koraku.

Naravno, i to mi je tada bio znak da je ovde društvo mnogo zdravije. Naravno, tokom godina života sam zavolela Srbiju još više, i sada mi je veoma bolno da gledam sve što se dešava nakon što je izbio ovaj rat – agresivni nacionalizam se ponovo zapalio i preti da postane dominantan kurs u zemlji, ovog puta uz potporu u Rusiji.

Kako vreme prolazi sve više uviđam kako je tekao proces koji je doveo do svega ovoga, ali i dalje teško čovek može da se pomiri s tim.



*Onda vas nije iznenadio mali odziv građana Beograda na antiratnim protestima?

-Iskreno jeste, jer sam doživljala Beograd kao slobodarski, antifašistički grad i onda mi je bilo iznenađujuće da je na našim antiratnim protestima često veći deo ljudi su bili Rusi, Ukrajinci i Belorusi i tek možda trećina ljudi odavde. To i nije nešto, posebno uzimajući u obzir masovne proteste podrške Rusiji koji su se održavali u Beogradu.



*Kako gledate na srpsku opoziciju?

– Razmišljam ovih dana baš o tome kakav je bio ruski uticaj na političke stranke i institucije u Srbiji u poslednjih 20 godina, nakon dolaska Putina na vlast.

Kakav god bio, imamo situaciju da nakon ruske agresije na Ukrajinu, nijedna stranka u Srbiji, pa ni ona najprogresivnija, nije zvanično osudila agresiju, nije tražila uvođenje sankcija Rusiji i nije zauzela čvrst stav po pitanju povratka na put evrointegracija Srbije, koja je zemlja-kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji.

Ne znam koliko ima tačno stranaka u Srbiji, ali ovakva situacija mi deluje gotovo nemoguće, odnosno na neki način neprirodno. Verujem i da smo rusko prisustvo u Srbiji i na Balkanu prethodnih godina dosta potcenjivali, pa smo sada iznenađeni brzim rezultatima na unapred pripremljenom terenu.



*Kako vam deluje medijska slika u Srbiji, izveštavanje o ratu?

-Teško da mogu reći tu nešto novo osim dominacija ruske propagande i lažnih vesti, serviranih za sve grublje ispiranje mozga. Ono što me u poslednje vreme dodatno brine su i neki narativi, vesti i sadržaji koje sam počela da srećem i kod mnogo kvalitetnijih opozicionih medija, a koji ponekad mi deluju dosta nelogično i šizofreno.



*Veliki broj nezavisnih medija i novinara napustili su Rusiju i rade iz inostranstva?

-Da, sada u Rusiji više nije ostalo nezavisnih medija, a recimo Letonija je jedna od zemalja koja je primila dosta nezavisnih ruskih medija i novinara.

Kada su mediji u pitanju, najveća šteta koju su ruska propaganda i njena FSB produkcija učinile nije plasiranje iskrivljene, fejk ruske verzije dogadjaja (ili obično više njih), već podrivanje poverenja u istinu, u kredibilne izvore, sluđivanje i na kraju dovođenje do apatije i odustajanja od traganja za istinom i delovanja.

Ruske službe koje se time bave su dokazano uspešni u infiltriranju svojih ljudi u institucije i medije od poverenja, a u tome su se posebno izveštili tokom poslednje dve decenije.

U tom pogledu pratim slučaj oko izveštaja BIRN-a za Crnu Goru i mape ekstremista na kojoj su se našli i neki građanski aktivisti, novinari i organizacije za ljudska prava.

Rukopis ovakvog hibridnog delovanja mi izgleda dosta prepoznatljivo, a posebno kad se setimo i ranijeg pokušaja ruskog državnog udara na Crnu Goru iz 2016. i generalno interesa koje trenutno sprovodi Rusija u regionu.



*Ima li Rusija partnere?

-Rusija na saveznike gleda samo kao na neku vrstu imperijalnog saveza jer Moskva i dalje želi da bude glavna a da joj ostali budu sateliti prinudno integrisani u „ruski svet“, a koje bi ona po potrebi snadbevala „pandurima i propagandom“.

Sve više bivših država SSSR okreće se od Moskve jer niko više ne želi takve saveze, zato što doba SSSR i nametnutog „starijeg brata“ sa kolonijalnim manirima i nasilničkim bekgraundom su odavno prošla.



*Da li je onda ovaj „bratski savez” sa Srbijom iz interesa?

– Da. Jer, Rusija ne zna za iskrene saveze.

Rusija je po svojoj prirodi duboko imperijalijalistička sila koja ne zna za pravo savezništvo i bratstvo već poznaje samo integraciju i potčinjavanje.

Rusija na žalost kao svetska sila ne zna za ravnopravan odnos, posebno prema svojim najbližim komšijama, i to je u mentalitetu veoma duboko ukorenjeno.

Osim toga, ljudi koji neposredno vode tu državu i kreiraju njenu politiku, spadaju u veoma specifičnu vrstu ljudi za koje kažu da ne znaju za iskrena prijateljstva, ali zato sve ostale doživljavaju kao neprijatelje i stalni izvor pretnje.



*Što nagoni na zaključak da je cilj rata u Ukrajini osvajanje teritorije?

-Mislim da se možemo složiti sa tim i zapravo postoje razna objašnjenja te sulude potrebe za ekspanzijom, ali što se tiče Ukrajine, veliki broj istoričara i analitičara smatra da Moskva ima i podmuklijih ciljeva u ovom slučaju, a to je konačno uništavanje nacije koja se vekovima opirala ruskoj dominaciji, da ne bude progutana Imperijom i zbrisana sa lica zemlje.

Sasvim je opravdano reći da ono što radi Putinov režim u Ukrajini sada je genocid, a istorijski uvid u prethodnih par stoleća nedvosmisleno ukazuje na to da je sadašnji napad na Ukrajinu kulminacija agresivne imperijalne politike Rusije prema toj zemlji i njenom narodu, čiji identitet negira.



*Ta „superiornost“ se vidi i po odnosu države Rusije prema sopstvenim građanima nacionalnim manjinama, zar ne? Oni su prvi na front poslati da ginu.

-Da, nažalost svima je već dobro poznat rasistički odnos prema manjinama u ratu kao prema topovskom mesu. A to isto se vidi i kroz svakodnevni život u Rusiji. Ja sam tamo živela do svoje 23. godine i znam da kao dete u školi biti predstavnik neke etničke manjine je najčešće pakao.

Uvek dolazi do podsmevanja, pogrdnih imena, maltretiranja, a onda to prerasta u školsko nasilje, tako da biti predstavnik ili posebno predstavnica manjine znači bukvalno preživljavanje. Velikoruski šovinizam, vera u inferiornost svih ostalih su veoma prisutni i osećaju se na nivou svakodnevice.

Nikad nisam mogla da razumem i da se pomirim sa tim. Imala sam veliku sreću da su sve moje tri najbolje drugarice tokom života bile predstavnice manjinskog naroda.

Slučajnim sticajem okolnosti (jer je moj grad naseljen pretežno Rusima) sve one su bile Tatarke ili napolovinu tatarke, a mamina pokojna najbolja drugarica je bila napolovinu tatarka a napolovinu kazahinja (tek sam mnogo kasnije saznala da Tatjana, kako smo je svi znali, nije bilo njeno pravo ime, već joj je ime bilo Tanzilja).

Verujem da su me te bitne veze tokom života oplemenile i uticali na to da stvorim pogled na svet u kom su svi ljudi jednaki i vredni zato što su različiti.

Jedna od moje dve bake, sa kojom sam kao dete provodila dosta vremena, nije bila te sreće, pa je stalno imala šovinističke ispade, direktne ili prikrivene, i kad je govorila o mojim drugaricama.

Od nje sam saznala i regularno čula, izmedju ostalog, da je navodno „nezvani gost je gori i od Tatarina“ i još štošta. Sve ostalo sam uspela da zaboravim.



*Na to je pretpostavljam dobrim delom uticao i obrazovni sistem, prekrajanje istorije u udžbenicima, propaganda..

– Apsolutno, i razmere toga su zaista zastrašujuće.

Najbanalniji primer (a to je i tema koja se najviše zloupotrebljava propagandom) – kod nas u udžbenicima istorije Drugi svetski rat se uči skoro samo na teritoriji Rusije u periodu od 1941. i trajao do 1945, kada se zove Veliki otadžbinski rat.

Za tajni dogovor Staljina sa Hitlerom 1939. o prekrajanju granica deljenju Poljske niko u školi nije slušao, za razliku od toga kako je Staljin bio dobar vojskovođa i kako smo pobedili u Velikom otadžbinskom ratu samo zahvaljujući Staljinu, a još i sve ostale narode u Evropi oslobodili.



*Ništa recimo o Holodomoru u Ukrajini?

Koliko se sećam, nije se spominjao u našim udžbenicima, ili možda jednom kratkom rečenicom, vrlo minorno. Inače od 1932. do 1933, kada se to dešavalo, bilo je najstrožije zabranjeno da se priča o tome.

Ukrajinci koji su preživeli te strašne godine čuvali su sećanje na tragediju generacijama dok nije postalo moguće pričati o tome.

Moskva je uvek gušila glasove i sakrivala zločine. Sada je zanimljivo upoređivati ono što smo učili o Petru Prvom, Katarini Velikoj kao velikim državnicima, prosvetiteljima koji su doneli veliki napredak svojoj zemlji sa ukrajinskim zapisima o hororima i progonima koji su oni vršili na tim teritorijama.

Katarina Velika je zabranjivala nastavu na ukrajinskom i štampanje ukrajinskih knjiga, ukinula je hetmanat (kozački red), proganjala i deportovala krimske Tatare, gde su se na ih mesto kasnije useljavali Rusi… Ruska imperija je učinila sve moguće da izbriše ukrajinski identitet, da narod rusifikuje i da stavi “šapu” na tu teritoriju.

Da kažem iskreno, meni je trebalo dugo vremena da ovakve stvari saznam, razumem i odreflektujem, a taj proces i dalje traje, umnogome zahvaljujući ukrajinskim prijateljima sa kojima sam u kontaktu uprkos svemu.

Inače u Rusiji samo onaj ko ima istinsku potrebu da traga za istinom može da dodje do nje (uz naravno sve postojeće prepreke i ograničenja), dok prosečan stanovnik konzumira sadržaje koje mu servira televizija, uglavnom.



*Iz Rusije često čujemo da su ukrajinski i ruski slični jezici.

– Ja sam imala bliskog dodira sa ukrajinskim jezikom na prethodnom poslu gde sam radila istraživanja. Stekla sam utisak da se ukrajinski i ruski razlikuje otprilike kao srpski i slovenački, što znači mnogo – i na sluh je zaista teško razumeti. Zanimljivo je i da sam više puta čula mišljenje da je srpskom ukrajinski bliži nego ruski.



*Vaša porodica je u Rusiji, kakav je njihov odnos prema ratu?

– Velika većina prijatelja mojih roditelja ne podržava rat, ali na kraju samo nastavljaju sa svojim životima i gledano sa distance ispada da ga odobravaju ćutanjem.

Oni koji su ga odobravali od početka, u poslednjih dva meseca su dosta ućutali i mnogo rezervisaniji su u odnosu na ranije zbog poraza i gubitaka na terenu koje je nemoguće sakriti, kao i sve bizarnijih nelogičnosti i laži koje se mogu čuti od histeričnih ruskih zvaničnika.

Meni, sa ove distance, je ipak strašno sa kojom lakoćom narod prihvata ono što radi režim zemlje u naše ime. Mnogi ljudi lako prihvataju da se mobilišu, iako postoji više načina da to izbegneš ukoliko si odlučan da ne učestvuješ u ovom ratu.

Umesto toga ljudi idu da sami sebi kupuju opremu, da, za slučaj ako ih ipak mobilišu, budu unapred spremni, jer znaju da u suprotnom biće poslati bez najosnovnije opreme u zonu ratnih dejstava. Imam takve slučajeve i u porodici.



* Koliki procenat ljudi zapravo osuđuje rat među onima koji su bežali od mobilizacije u druge države?

-Ja se nadam da ih je većina, ali svesna sam i toga da je nemalom broju njih bilo donekle podnošljivo ono što Rusija radi u Ukrajini, dok mobilizacija nije pokucala njima na vrata.
Ipak, mnogo je poštenije neučestvovanije u ovom ratu od saučesništva u ubistvima. Mislim da su ljudi koji su došli u Beograd u prvom talasu odmah nakon izbijanja rata, generalno više antiratno opredeljeni idejno i ideološki, a mnogi od njih su učestvovali i u svim našim protestima dok su neki imali i svoje inicijative, organizovali antiratne izložbe, i t.d.



*Šta čeka Rusiju posle, kako se predviđa, neminovonog poraza u ratu?

–Mislim da je proces deimperijalizacije neizbežan i predstavlja mnogo bolji scenario od toga da Rusija postane neka vrsta glomazne, totalitarne i izolovane Severne Koreje ili Gulaga.

Deimperijalizacija i dekolonizacija su jedini put ukoliko ta zemlja (odnosno određene nove elite) odluči da se ne vraća u srednji vek. Da bi dobili nadu u novi početak i mogućnost za razvoj i napredak, istorijski kolonizovanim i zarobljenim narodima u sastavu Rusije neophodna je sloboda od centra u Moskvi.

Verujem da to, kako će izgledati taj proces uz sve postojeće velike rizike i izazove, pitanje koje trenutno zanima i kojim se bave ljudi na najvišem nivou širom sveta.




*Za ubijenog Borisa Njemcova kažu da je bio jedini pravi lider ruske opozicije. A kakve bi bile mogućnosti Navaljnog eventualno sutra na slobodi?

– Navaljni bi verovatno u tom slučaju bio prvi izbor većine opozicionih građana, iako je ubijeni Njemcov bio jedini pravi opozicionar kojeg je Rusija imala. Saradnja i otvoren dijalog sa Ukrajincima u našoj aktivističkoj grupi mi je pomogla da saznam i razumem mnoge stvari koje nisam znala pre toga, a koje se između ostalog tiču i stavova ruske opozicije.

Ja nastojim na tome da treba da budemo ponosni i zahvalni na primeru preostalim herojima današnje Rusije, uključujući Alekseja Navaljnog, Iliju Jašina, Vladimira Kara-Murzu, Alekseja Gorinova i mnogim drugima.

Zadatak i obaveza građanskog društva u ovom prelomnom istorijskom trenutku jeste što pre da osvestimo i kritički pristupimo dosadašnjim političkim praksama i narativima, uključujući i one iz opozicije, da se ne bismo vratili opet u začarani krug, jer plašim se da nećemo još jednu šansu imati.



*To možete vi koji ne živite u Rusiji. Koliko ljudi tamo to smeju i koliko ih ima što kritički razmišljaju?

-Ima ih naravno, ali mogućnosti za delovanje su jako ograničene. Uostalom, nažalost, apatija je dosta uzela maha i mnogi ljudi su se pomirili sa tim da oni ne mogu da učine njišta i da je njihov odgovor na to da se oni prilagode i žive svoj život koliko je to moguće u takvom orkuženju.

Većina ljudi prosto prihvata situaciju i pokušava da živi dalje. Mnogi od njih se nisu nikad ranije interesovali politikom, uključujući veliki broj fakultetski obrazovanih mladih ljudi, kao što su naprimer moji prijatelji.

To je jako tužno, a najteže je sada onima koji se još uvek bore. Potrebna im je solidarnost i podrška kako u zemlji, tako i izvan nje.

Intervju za Danas Ivana Šundić Mihovilović
07.12.2022.
bene_geserit bene_geserit 05:15 09.12.2022

Re: Saša Seregina

Huči, banuj je.
benedykt benedykt 07:52 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

bene_geserit
Sad kad ti dođe Gedža, najebo si.

Došao bi i naš Bane ali ima preča posla u Amerikama, pošto mu tamo naYeb’o jedini crnac koga je ikada uzimao za ozbiljno…

gvozden1 gvozden1 08:23 09.12.2022

Re: Saša Seregina

bene_geserit
Huči, banuj je.

Ma bih ja, al da ne sekiram domaćina, em je morao ovo da objavi pa još da banuje svoje, mnogo bi bilo:)

Znao sam da će da objavi, al ipak, HVALA SRKI!

A posebno hvala što je odustao od ucene da postavi sliku pijane Zaharove, i odabrao ovu lepojku :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:00 09.12.2022

Re: Saša Seregina

emilia

Емилија, молим те, ЛИНКУЈ чланак који желиш да препоручиш нашој пажњи уместо овог копи-пестирања чаршава.
gedza.73 gedza.73 10:20 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

bene_geserit
Sad kad ti dođe Gedža, najebo si.

Ma jok. Ja se iskreno nadam kako ćemo konačno da prelomimo i postanemo ruska gubernija.
Pa zar da bude uzaludna borba naših drugova komunista i kad ako ne sad.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:26 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gedza.73
bene_geserit
Sad kad ti dođe Gedža, najebo si.

Ma jok. Ja se iskreno nadam kako ćemo konačno da prelomimo i postanemo ruska gubernija.
Pa zar da bude uzaludna borba naših drugova komunista i kad ako ne sad.

Ти си канда баш преспавао да је у међувремену Запад постао ”комунистички” у смислу тоталираности и укидања индивидуалних слобода.
shmoo shmoo 10:27 09.12.2022

Re: Saša Seregina

gvozden1
bene_geserit
Huči, banuj je.

HVALA SRKI!

A posebno hvala što je odustao od ucene da postavi sliku pijane Zaharove, i odabrao ovu lepojku :)




И ја се такође захваљујем твом блогодомаћину.






gedza.73 gedza.73 10:32 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

principessa_etrusca
Ти си канда баш преспавао да је у међувремену Запад постао ”комунистички” у смислу тоталираности и укидања индивидуалних слобода.

U odnosu na koju referentnu tačku? Rusiju, Severnu Koreju, Belorusiju ili Kinu?
literatesa literatesa 10:42 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Emilija, ovo je stvarno iživljanje. Iživljavanje i na rusofilskom blogu, to ne može svako.

Gvozdene, preporučila sam tekst i bez čitanja (ko velim, prvenac, ko velim, ajde nisam sitna duša:).

Slika je kao licidarsko srce u ratnoj sceni, visi na raketom srušenom štandu, ono, izginuli svi samo srce svjetluca, lijepo, crveno. :)


gvozden1 gvozden1 10:47 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Gvozdene, preporučila sam tekst i bez čitanja (ko velim, prvenac, ko velim, ajde nisam sitna duša:

Hvala, a da nisi čitala, vidim.
Nije blog rusofilski, srbofilski je.
literatesa literatesa 10:53 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

srbofilski je.

Pa ni ja da nisam pročitala da licidarskih kolača ima i u Srbiji ne bih podjelila sliku jer su hrvacka baština. Kao i ajvar slovenačka. :)
literatesa literatesa 10:54 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

U stvari, nisam bila sigurna jel licidarski ili licederski, u Užicu je liciderski.

Pročitaću poslije. Nemam sad vremena.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:00 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gedza.73
principessa_etrusca
Ти си канда баш преспавао да је у међувремену Запад постао ”комунистички” у смислу тоталираности и укидања индивидуалних слобода.

U odnosu na koju referentnu tačku? Rusiju, Severnu Koreju, Belorusiju ili Kinu?

У односу на то како углавном замишљамо Русију и Кину на врхунцу комунизма и у односу на оно што смо сами живели у титоистичкој Југославији.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:09 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

principessa_etrusca
gedza.73
principessa_etrusca
Ти си канда баш преспавао да је у међувремену Запад постао ”комунистички” у смислу тоталираности и укидања индивидуалних слобода.

U odnosu na koju referentnu tačku? Rusiju, Severnu Koreju, Belorusiju ili Kinu?

У односу на то како углавном замишљамо Русију и Кину на врхунцу комунизма и у односу на оно што смо сами живели у титоистичкој Југославији.

au princezo pa kako ovo?
u poređenju sa Staljinom zapad je danas opresivniji?
aman ženo..
mi smo u Jugoslaviji imali više sloboda?
kojih sloboda?
pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..
i ti to porediš sa tim što neko danas JK Rowling maltretira na tviteru (dok je jednak broj podržava) a pri tom ne mora vala ni da ide na taj tviter ako neće, sasvim troši svoje milione kako joj se ćefne (i zarađuje nove)..
eto daj najeklatantniji mogući primjer opresije danas u UK ili US pa da uporedimo s tim što se radilo u YU 1989. ne mora 1956. a kamo li sa Staljinovim SS

e i odvuče me ti u ove gluposti, jebeš šta je i kako je bilo u YU, to više ne postoji..
šta je i kako je u Srbiji danas..
kako ćeš da platiš u Srbiji danas ako se zamjeriš vlasti..
hvala bogu pa nije kao u YU onda ali je i dalje 10 puta gore nego u UK.. prije svega jer ti je opet ugrožena egzistencija..
jer ne možeš da računaš e boli me, nek mi smjeste ja ću da promjenim posao, preselim ako treba, i idem dalje..
rijetki imaju tu privilegiju.. ostali moraju da paze šta pričaju.. a neki onda biraju da bolje da pričaju šta i kako treba i to mislim da ima cijenu po mentalno zdravlje
gedza.73 gedza.73 11:12 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža


У односу на то како углавном замишљамо Русију и Кину на врхунцу комунизма и у односу на оно што смо сами живели у титоистичкој Југославији.

Meni deluje kako mi uglavnom danas zamišljamo Kinu Sija i Putinovu Rusiju.


gedza.73 gedza.73 11:16 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

u poređenju sa Staljinom zapad je danas opresivniji?
aman ženo..
mi smo u Jugoslaviji imali više sloboda?
kojih sloboda?
pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..

Džabe objašnjavati.
Ako neko ne vidi kako smo sa nekih osam miliona (?) došli na šest i da nas od popisa pre deset godina ima oko 12 procenata manje samo na jugu Srbije a da se ove godine u par meseci doselilo Rusa koliko ceo Kragujevac sa pripadajućim opštinama ima stanovnika i da uporno istrajavamo na tom putu onda ćemo sami sebe da uništimo. A svojski se trudimo.
kamilo_emericki kamilo_emericki 11:25 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:35 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

kamilo_emericki
newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.


ako ti nije jasno koja je država i koje vrijeme ne treba da učestvuješ u raspravi..
ako hoćeš da ti prepričavam lične i porodične priče da bih dokazala tvrdnju.. neću..
poštenije bi bilo da si pitao otvoreno..
a mislim da nisam dužna da ti prepričavam..
kamilo_emericki kamilo_emericki 12:03 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus
kamilo_emericki
newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.


ako ti nije jasno koja je država i koje vrijeme ne treba da učestvuješ u raspravi..
ako hoćeš da ti prepričavam lične i porodične priče da bih dokazala tvrdnju.. neću..
poštenije bi bilo da si pitao otvoreno..
a mislim da nisam dužna da ti prepričavam..

Ja se ne interesujem žiovote blogera. Čitam njihova mišljenja i informacije o ljudima i događajima.
Za razliku o tebe, koja znaš gdje živim i gdje se mogu vratiti, ja o tebi ne znam ništa. Ni gdje živiš ni gdje si živjela.
Ako je u pitanju SFRJ, onda svi koji o njoj nešto znaju, znaju da od Đevđelije do Triglava nije svagdje bilo isto kao ni što nije bio isto svih 45 godina postojanja te države.
Na ili u dijelu SFRJ koji prilično poznajem nije bilo baš tako kako si tvrdila u tvom početnom postu.
Za jedan uži krug ljudi sigurno je tako bilo ali to je tako u svim društvima u kojima ne vlada anarhija. Svi ti krugovi imaju svoje kritrijume i po njima biraju "svježu krv". I ja bih rado išao praviti krov na Notre Dame u Parizu ali ništa od toga.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:15 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

kamilo_emericki
newimprovedtadejus
kamilo_emericki
newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.


ako ti nije jasno koja je država i koje vrijeme ne treba da učestvuješ u raspravi..
ako hoćeš da ti prepričavam lične i porodične priče da bih dokazala tvrdnju.. neću..
poštenije bi bilo da si pitao otvoreno..
a mislim da nisam dužna da ti prepričavam..

Ja se ne interesujem žiovote blogera. Čitam njihova mišljenja i informacije o ljudima i događajima.
Za razliku o tebe, koja znaš gdje živim i gdje se mogu vratiti, ja o tebi ne znam ništa. Ni gdje živiš ni gdje si živjela.
Ako je u pitanju SFRJ, onda svi koji o njoj nešto znaju, znaju da od Đevđelije do Triglava nije svagdje bilo isto kao ni što nije bio isto svih 45 godina postojanja te države.
Na ili u dijelu SFRJ koji prilično poznajem nije bilo baš tako kako si tvrdila u tvom početnom postu.
Za jedan uži krug ljudi sigurno je tako bilo ali to je tako u svim društvima u kojima ne vlada anarhija. Svi ti krugovi imaju svoje kritrijume i po njima biraju "svježu krv". I ja bih rado išao praviti krov na Notre Dame u Parizu ali ništa od toga.


zato ti i kažem da se preciznije izraziš.. bukvalno ne znam šta me pitaš, jesi sarkastičan, ozbiljan, bukvalan.. pojma nemam..
elem, ja sam mislila da je jasno da sam ja iz Bosne.. ne znam odakle bih drugo sa ovom ijekavicom mogla biti.. jedino Hrvatske, ali to ne vidim da je neka velika razlika..
dakle mjesto je Bosna..
vrijme je sve do sredine osamdesetih.. devedesetih se ne sjećam se kako saznalo koji je komšija bio zadužen za slučaj moje porodice..
ja sam znala njegovu kćerku, bili tihi i povučeni ljudi..
moji roditelji jesu oboje bili u menadžmentu i vjeroavtno je to izazvalo podrobnije ispitivanje ali ostaju ključni fakti:
u ex YU do kraja nisi mogao slobodno kupiti sebi krov nad glavom.. pravo da negdje živiš morala ti je odobriti država.. čak i ako si nasljedio nekretninu opet je država morala da se složi da ti u njoj možeš da nastaviš da živiš (i pride da odredi dal će tu da živi još neko)..
posao isto tako nisi mogao dobiti na oglasu, oglasa je jako malo i bilo a i kad je bilo nisi mogao doći bez da to odobre službe..
morao si biti u liniji inače bukvalno ne bi imao od čega i gdje da živiš..
taj nivo opresije porediti sa bilo čime na zapadu danas je zaista.. baš baš pretjerano, ne znam uopšte otkud ideja..
e sad dal je moguće da ti toga nisi bio svjestan..
ne znam..
možda i može da bude..
kapiram ako si bio iz partizanskih krajeva, živio na nekom porodičnom imanju, ne mješao se niušta i nigdje.. pa možda si mogao da te nekako zaobiđe sistem, da ne budeš svjestan.. al sumnjam..
pogotovo ako si imao djecu, ne vjerujem..
bilo je tih sela po Bosni, možda ponešto ima i danas mada ne vjerujem.. koji djecu nisu slali u škole i živjeli tako da možda nisu znali ni da su Turci otišli..
ja sam vidjela ponešto gore između Kladuše i Buzima..
njima možda stvarno sistem nikad u kuću ušao nije,,
al i tamo sumnjam..
iole manje pasivni krajevi su itekako znali šta je podobno a šta nije i plaćali nepodobnost (a bogme i uživali nagrade podobnosti)
bez ulaženja u to koliko je taj sistem bio nepravedan itd, ja mislim da je imao itekako i dobrih strana, opresivnost kad je u pitanju jasno je da je bio izrazito opresivan..
to kako je danas je nesumnjivo dobrim dijelom poslijedica i tog nasljeđa
softelectronics_e softelectronics_e 12:28 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus
kamilo_emericki
newimprovedtadejus
kamilo_emericki
newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.


ako ti nije jasno koja je država i koje vrijeme ne treba da učestvuješ u raspravi..
ako hoćeš da ti prepričavam lične i porodične priče da bih dokazala tvrdnju.. neću..
poštenije bi bilo da si pitao otvoreno..
a mislim da nisam dužna da ti prepričavam..

Ja se ne interesujem žiovote blogera. Čitam njihova mišljenja i informacije o ljudima i događajima.
Za razliku o tebe, koja znaš gdje živim i gdje se mogu vratiti, ja o tebi ne znam ništa. Ni gdje živiš ni gdje si živjela.
Ako je u pitanju SFRJ, onda svi koji o njoj nešto znaju, znaju da od Đevđelije do Triglava nije svagdje bilo isto kao ni što nije bio isto svih 45 godina postojanja te države.
Na ili u dijelu SFRJ koji prilično poznajem nije bilo baš tako kako si tvrdila u tvom početnom postu.
Za jedan uži krug ljudi sigurno je tako bilo ali to je tako u svim društvima u kojima ne vlada anarhija. Svi ti krugovi imaju svoje kritrijume i po njima biraju "svježu krv". I ja bih rado išao praviti krov na Notre Dame u Parizu ali ništa od toga.


zato ti i kažem da se preciznije izraziš.. bukvalno ne znam šta me pitaš, jesi sarkastičan, ozbiljan, bukvalan.. pojma nemam..
elem, ja sam mislila da je jasno da sam ja iz Bosne.. ne znam odakle bih drugo sa ovom ijekavicom mogla biti.. jedino Hrvatske, ali to ne vidim da je neka velika razlika..
dakle mjesto je Bosna..
vrijme je sve do sredine osamdesetih.. devedesetih se ne sjećam se kako saznalo koji je komšija bio zadužen za slučaj moje porodice..
ja sam znala njegovu kćerku, bili tihi i povučeni ljudi..
moji roditelji jesu oboje bili u menadžmentu i vjeroavtno je to izazvalo podrobnije ispitivanje ali ostaju ključni fakti:
u ex YU do kraja nisi mogao slobodno kupiti sebi krov nad glavom.. pravo da negdje živiš morala ti je odobriti država.. čak i ako si nasljedio nekretninu opet je država morala da se složi da ti u njoj možeš da nastaviš da živiš (i pride da odredi dal će tu da živi još neko)..
posao isto tako nisi mogao dobiti na oglasu, oglasa je jako malo i bilo a i kad je bilo nisi mogao doći bez da to odobre službe..
morao si biti u liniji inače bukvalno ne bi imao od čega i gdje da živiš..
taj nivo opresije porediti sa bilo čime na zapadu danas je zaista.. baš baš pretjerano, ne znam uopšte otkud ideja..
e sad dal je moguće da ti toga nisi bio svjestan..
ne znam..
možda i može da bude..
kapiram ako si bio iz partizanskih krajeva, živio na nekom porodičnom imanju, ne mješao se niušta i nigdje.. pa možda si mogao da te nekako zaobiđe sistem, da ne budeš svjestan.. al sumnjam..
pogotovo ako si imao djecu, ne vjerujem..
bilo je tih sela po Bosni, možda ponešto ima i danas mada ne vjerujem.. koji djecu nisu slali u škole i živjeli tako da možda nisu znali ni da su Turci otišli..
ja sam vidjela ponešto gore između Kladuše i Buzima..
njima možda stvarno sistem nikad u kuću ušao nije,,
al i tamo sumnjam..
iole manje pasivni krajevi su itekako znali šta je podobno a šta nije i plaćali nepodobnost (a bogme i uživali nagrade podobnosti)
bez ulaženja u to koliko je taj sistem bio nepravedan itd, ja mislim da je imao itekako i dobrih strana, opresivnost kad je u pitanju jasno je da je bio izrazito opresivan..
to kako je danas je nesumnjivo dobrim dijelom poslijedica i tog nasljeđa

Tadejus, najebala si sada od Titića.
Nije ti dovoljno posle ovoga o opresivnosti titoizma da se vadiš da je bilo nešto i dobrih stvari.
Drži se!
kamilo_emericki kamilo_emericki 13:47 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus


kapiram ako si bio iz partizanskih krajeva, živio na nekom porodičnom imanju, ne mješao se niušta i nigdje.. pa možda si mogao da te nekako zaobiđe sistem, da ne budeš svjestan.. al sumnjam..

Uh.
Da iz partizanskog potkozarja, okolina Prijedora.
Po imenu jednog đedam partizana, i danas se naziva jedna ulica u Prijedoru. Drugi đed bio u ropstvu, u Njemačkoj radio na nekom imanju i po povratku nije se dao utjerati u seosku zemljoradničku zadrugu. Kao 45-godišnjak, bio jedan od najstarijih ljudi u selu a u našem zaseoku 20-ak stariji od najbližeg muškarca po starosti.
Elem, svi ti mladi ljudi, domaćini, rekoše Radi Bašiću, narodnom heroju: "Kad uđe Gojko i mi ćemo". I ne uđoše.
U jednoj, dobro zalivenoj noći oko 80-e Rade mi skoro do u detalje opisao te tri
večeri ubjeđivanja sa đedom Gojkom.
U kući me naučili da nije sloboda uraditi šta hoćeš već odbiti da uradiš ono što ti se ne radi. I bez roptanja istrpiti posledice takvog izbora
Dugačko bi bilo da ispričam što završih automehaničarski zanat ali ga završih i skoro bez dana pauze počeh raditi. Kad god sam htio promjeniti firmu i posao promijenio bez ikakvih problema, jedno 4-5 godina imao svoj kamion

Poslije prodao i našao "državni" posao i to u firmi kojoj je bio direktor čovjek koji je jednom napustio sjednicu radničkog savjeta jer nije mogao izaći na kraj sa mojim strogo fokusiranim pitanjima, a na koje su odgovori bili: da ili ne.
Tri puta odbio članstvo u SK, prvi put u Gardijskoj brigadi 1973.
Ja se uvijek pomalo čudim kad naiđem na izjave kakva je ova tvoja jer znam da su u RŽR Ljubija odgovorne poslove radili ljudi koji nisu bili članovi SK ali su bili vrlo stručni u svojim oblastima. I stanove dobijali i žene im radile i djeca išla u škole i na fakultete.
Čuo sam, nisam lično provjeravao, da su Radovan Karadžić I Momčilo Krajišnik osuđivani za privredni kriminal (muljanje sa materijalom za vikendice ili kuće) ali su to predstavljali kao politički progon. Velibora Ostojića istamburali sinovi zbog kurvanja a on to prikazao kao fizičko-politički napad Muslimana na njega Srbina.
Ovo je nekoliko sličica koje će ti možda objasniti moje ili moja pitanja, jer nam se socijalne sredine, iz kojih smo krenuli i kojima pripadamo, ne podudaraju i ne razumiju.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:03 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

kamilo_emericki

Čuo sam, nisam lično provjeravao, da su Radovan Karadžić I Momčilo Krajišnik osuđivani za privredni kriminal (muljanje sa materijalom za vikendice ili kuće) ali su to predstavljali kao politički progon. Velibora Ostojića istamburali sinovi zbog kurvanja a on to prikazao kao fizičko-politički napad Muslimana na njega Srbina.
Ovo je nekoliko sličica koje će ti možda objasniti moje ili moja pitanja, jer nam se socijalne sredine, iz kojih smo krenuli i kojima pripadamo, ne podudaraju i ne razumiju.


e jbt kad sve mora ličnim primjerima..
ja kapiram površnost misli, rezonovanja, zaključivanja..
al što se trpaš onda u rasprave..
evo još jednom da probam pa odustajem trajno..
jel ne možeš da shvatiš da to što ti pričaš samo kaže da si u ex YU mogao da budeš u menadžemntu bez da budeš u partiji pod uslovom DA ĆUTIŠ!!!
pogotovo inžinjeri ali i ostali stručnjaci su svakako puštani da rade ali DA ĆUTE..
ako ćeš sad još i pitati a o čemu su morali da ćute.. ejebajiga..


softelectronics_e softelectronics_e 14:05 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

kamilo_emericki
newimprovedtadejus


kapiram ako si bio iz partizanskih krajeva, živio na nekom porodičnom imanju, ne mješao se niušta i nigdje.. pa možda si mogao da te nekako zaobiđe sistem, da ne budeš svjestan.. al sumnjam..

Uh.
Da iz partizanskog potkozarja, okolina Prijedora.
Po imenu jednog đedam partizana, i danas se naziva jedna ulica u Prijedoru. Drugi đed bio u ropstvu, u Njemačkoj radio na nekom imanju i po povratku nije se dao utjerati u seosku zemljoradničku zadrugu. Kao 45-godišnjak, bio jedan od najstarijih ljudi u selu a u našem zaseoku 20-ak stariji od najbližeg muškarca po starosti.
Elem, svi ti mladi ljudi, domaćini, rekoše Radi Bašiću, narodnom heroju: "Kad uđe Gojko i mi ćemo". I ne uđoše.
U jednoj, dobro zalivenoj noći oko 80-e Rade mi skoro do u detalje opisao te tri
večeri ubjeđivanja sa đedom Gojkom.
U kući me naučili da nije sloboda uraditi šta hoćeš već odbiti da uradiš ono što ti se ne radi. I bez roptanja istrpiti posledice takvog izbora
Dugačko bi bilo da ispričam što završih automehaničarski zanat ali ga završih i skoro bez dana pauze počeh raditi. Kad god sam htio promjeniti firmu i posao promijenio bez ikakvih problema, jedno 4-5 godina imao svoj kamion

Poslije prodao i našao "državni" posao i to u firmi kojoj je bio direktor čovjek koji je jednom napustio sjednicu radničkog savjeta jer nije mogao izaći na kraj sa mojim strogo fokusiranim pitanjima, a na koje su odgovori bili: da ili ne.
Tri puta odbio članstvo u SK, prvi put u Gardijskoj brigadi 1973.
Ja se uvijek pomalo čudim kad naiđem na izjave kakva je ova tvoja jer znam da su u RŽR Ljubija odgovorne poslove radili ljudi koji nisu bili članovi SK ali su bili vrlo stručni u svojim oblastima. I stanove dobijali i žene im radile i djeca išla u škole i na fakultete.
Čuo sam, nisam lično provjeravao, da su Radovan Karadžić I Momčilo Krajišnik osuđivani za privredni kriminal (muljanje sa materijalom za vikendice ili kuće) ali su to predstavljali kao politički progon. Velibora Ostojića istamburali sinovi zbog kurvanja a on to prikazao kao fizičko-politički napad Muslimana na njega Srbina.
Ovo je nekoliko sličica koje će ti možda objasniti moje ili moja pitanja, jer nam se socijalne sredine, iz kojih smo krenuli i kojima pripadamo, ne podudaraju i ne razumiju.


Ali!
Kamilo, nije problem u tebi i mnogima kao što si ti.
Pošten čovek koji radi svoj posao.
Ali, pošto pominješ stručne poslove, da ti kažem, bez obzira na tehničnost i naučnost moga zanimanja, tehnički poslovi nisu najstručniji poslovi u nekom društvu.
Niti su najvažniji.
Najvažniji poslovi nekoga društva su poslovi rukovođenja i upravljanja drugim ljudima.
A takve poslove komunjare ni slučajno nisu pripuštali nekomunistima.
A kako su ih obavljali, vidimo.
softelectronics_e softelectronics_e 14:07 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus
kamilo_emericki

Čuo sam, nisam lično provjeravao, da su Radovan Karadžić I Momčilo Krajišnik osuđivani za privredni kriminal (muljanje sa materijalom za vikendice ili kuće) ali su to predstavljali kao politički progon. Velibora Ostojića istamburali sinovi zbog kurvanja a on to prikazao kao fizičko-politički napad Muslimana na njega Srbina.
Ovo je nekoliko sličica koje će ti možda objasniti moje ili moja pitanja, jer nam se socijalne sredine, iz kojih smo krenuli i kojima pripadamo, ne podudaraju i ne razumiju.


e jbt kad sve mora ličnim primjerima..
ja kapiram površnost misli, rezonovanja, zaključivanja..
al što se trpaš onda u rasprave..
evo još jednom da probam pa odustajem trajno..
jel ne možeš da shvatiš da to što ti pričaš samo kaže da si u ex YU mogao da budeš u menadžemntu bez da budeš u partiji pod uslovom DA ĆUTIŠ!!!
pogotovo inžinjeri ali i ostali stručnjaci su svakako puštani da rade ali DA ĆUTE..
ako ćeš sad još i pitati a o čemu su morali da ćute.. ejebajiga..



Džaba govora, ne možeš ti to njima da objasniš.
Oni su spavali na klupi u parku i išli na more u fići.
angie01 angie01 14:14 09.12.2022

Re: Saša Seregina

Емилија, молим те, ЛИНКУЈ чланак који желиш да препоручиш нашој пажњи уместо овог копи-пестирања чаршава.


kazi to tasi,...taso ne skaci, pomenut si samo jer fakat jesi taj primer,...Emilija postuje jedan, dva komentara tu i tamo, a linkove niko ne otvara, tako da njoj moze biti oprosteno,

da ne mislis da imam neki drugi motiv- i ja mrzim carsave, i obicno linkujem, al brate to ispada uzaludno, jer niko ne klikne na taj liNak,...
angie01 angie01 14:21 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

kamilo_emericki
newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.


evo i ja ne znam gde se ovo dogadjalo,...jer mi porodica nije bila podobna, al nista od navedenog nije dozivela,...stvarno ne znam o cemu vise pricate ljudi, kao da smo ziveli u razlicitim drzavama,...a ovo jos stoti put ista vrteska, pa kao da smo tesko i neizlecivo oboleli bez sanse za ozdravljenjem.
freehand freehand 14:33 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

principessa_etrusca
gedza.73
principessa_etrusca
Ти си канда баш преспавао да је у међувремену Запад постао ”комунистички” у смислу тоталираности и укидања индивидуалних слобода.

U odnosu na koju referentnu tačku? Rusiju, Severnu Koreju, Belorusiju ili Kinu?

У односу на то како углавном замишљамо Русију и Кину на врхунцу комунизма и у односу на оно што смо сами живели у титоистичкој Југославији.

Poredeći Zapad sa Zapadom kako nam je predstavljan u celofanu i kako smo ga zamišljali pre umivanja surovom istinom?
freehand freehand 14:37 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..

Kakav bulšit... pa ovo toliko nema veze sa mozgom da je prosto nemoguće komentarisati. Kakva služba , kakvi bakrači? Onako, nivo ustaških zbornika pisanih pedesetih po nemačkim staničnim bircuzima posle petog piva.

freehand freehand 14:42 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža


Tadejus, najebala si sada od Titića.
Nije ti dovoljno posle ovoga o opresivnosti titoizma da se vadiš da je bilo nešto i dobrih stvari.
Drži se!

Daj sad nešto od tvojih ličnih iskustava. Ono kad su te vešali, pa streljali, pa si morao pionirsku zakletvu da polažeš, pa si morao da slušaš marksizam, pa na titoistički fakultet, pa u titinu firmu, pa ponižavajuća plata, pa si kroz kukuruz bežao preko granice...
Pa su te opet streljali, pa onda tako mrtvog vešali... Ama znašveć, dotle dasu te naterali da voliš rusiju i Putina.
freehand freehand 14:47 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

e jbt kad sve mora ličnim primjerima..

Izgleda da si ti bila ta koja je sa tim počela?

ja kapiram površnost misli, rezonovanja, zaključivanja..

Naravno, to su ti tri srednja imena, i još sa visine.

al što se trpaš onda u rasprave..

banuj ga. Mislim ne možeš, al probaj, da skapiraš da ne možeš.
kamilo_emericki kamilo_emericki 14:50 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus


e jbt kad sve mora ličnim primjerima..


I na ovom blogu kao i kod Makse ti si počela prva sa ličnim primjerima ili primjedbama na ličnost. Valjda ti je tako lakše da se praviš kako ne razumiješ pitanje.
Globalna slika je uvijek sastavljena od malih sličica. Ja se svoje sličice ne stidim i ne krijem da je ona osnova mog pogleda.
jel ne možeš da shvatiš da to što ti pričaš samo kaže da si u ex YU mogao da budeš u menadžemntu bez da budeš u partiji pod uslovom DA ĆUTIŠ!!!

Pričaš nabubane besmislice.
Staljin smrad jer nije dao buržujima, demokratama da sprovode u djelo socijalne reforme.
Koliko ateista je zaposleno u Vatikanu ili u nekoj patrijaršiji? Koliko je buržuja učestvovalo u vlasti u Francuskoj prije Revolucije a koliko feudalaca i klera poslije?
Zaista nema svrhe nikakva dalja rasprava kao ni sa ekonimistima koji insistiraju na neprekidnom rastu tamo gdje su i prostor i resursi svake vrste ograničeni.
Prijatan dan ti želim gospođo.



gvozden1 gvozden1 14:51 09.12.2022

Re: Saša Seregina

al brate to ispada uzaludno, jer niko ne klikne na taj liNak,...

A šta misliš, koliko njih će da pročita ovaj čaršaf?

Može da se izdvoji par delova, naglasi, podeblja, to bi bilo em efektnije em bi manje smetalo.


Al neka radi ko kako hoće.
angie01 angie01 14:52 09.12.2022

huci,

bulsitovanje o rujama ne mogu da citam, izvini, al cu ti dati preporuku, jer ti meni nikada nisi,..ono da se vidi razlika, ko je frajer, a ko nije.
gvozden1 gvozden1 14:58 09.12.2022

Re: huci,

bulsitovanje o rujama ne mogu da citam,

I nemoj slučajno, možda je prelazno :)
softelectronics_e softelectronics_e 15:06 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand

Tadejus, najebala si sada od Titića.
Nije ti dovoljno posle ovoga o opresivnosti titoizma da se vadiš da je bilo nešto i dobrih stvari.
Drži se!

Daj sad nešto od tvojih ličnih iskustava. Ono kad su te vešali, pa streljali, pa si morao pionirsku zakletvu da polažeš, pa si morao da slušaš marksizam, pa na titoistički fakultet, pa u titinu firmu, pa ponižavajuća plata, pa si kroz kukuruz bežao preko granice...
Pa su te opet streljali, pa onda tako mrtvog vešali... Ama znašveć, dotle dasu te naterali da voliš rusiju i Putina.

Ma jok!
Ja nisam bio pička od malih nogu.
A to su titići, da ne kažem takvi kao ti, vrlo brzo saznavali.
Što se tiče fakulteta, nisu se nešto otimali za moje fakultete.
Pusti te idiotarije za vas radne ljude samoupravljače.
Sigurno nisam pričao kada sam kao mlad inženjer vratio rešenje za stan.
Jebote, kada sam došao u kadrovsku, tako se zvalo, a tamo sve ovejane komunjare, evo vam rešenje za stan, vraćam ga.
A oni se usrali jer nikada nisu imali takav slučaj.
Pa druže ovako, pa druže onako.
Ja rekoh, ajde ne serite, boli me kurac za ta vaša sranja - i bacim im onu papirčinu na stolove.
Zabiberili bi meni komunjare, ali, ja se nisam dao - a i znao sam ono što su drugi bili spremni da plate.
Jebeš samoupravljanje i radničke savete.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 15:15 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..

Kakav bulšit... pa ovo toliko nema veze sa mozgom da je prosto nemoguće komentarisati. Kakva služba , kakvi bakrači? Onako, nivo ustaških zbornika pisanih pedesetih po nemačkim staničnim bircuzima posle petog piva.




a pa nećemo sad ne može se komentarisati..
može, sasvim je lako i osporiti ako ima argumenata..
pa ajde kaži kako su tvoji roditelji dobili stan? dal su ga kupili nema smisla ni da pitam..
a kako su dobili posao?
bilo koji, prvi, poslednji?
pitaj, ako ti ne znaš..
i šta bi se desilo sa drugom koji bi počeo da agituje okolo za uvođenje recimo nekakvih demokratskih izbora? kako bi taj kotirao na listi za stan i pred komisijom za zapošljavanje?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 15:20 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01
kamilo_emericki
newimprovedtadejus

pa nisi mogao osnovna egzistencijalna pitanja da rješiš bez da se služba pita, dakle nemaš krov nad glavom i nemaš posao ako služba ne kaže da si podoban..
bukvalno nemaš pravo na život..
a onda nećeš dobiti ni pravo da odeš ako nisi podoban..

Gdje se ovo dešava? Kad se dešava? U kojoj državi ili u kojem dijelu te države se dešava?
Ako sam neprecizan, ja se izvinjavam. Ne znam preciznije postaviti pitanje.


evo i ja ne znam gde se ovo dogadjalo,...jer mi porodica nije bila podobna, al nista od navedenog nije dozivela,...stvarno ne znam o cemu vise pricate ljudi, kao da smo ziveli u razlicitim drzavama,...a ovo jos stoti put ista vrteska, pa kao da smo tesko i neizlecivo oboleli bez sanse za ozdravljenjem.


samo niste doživjeli da taj koji je bio zadužen za vašu porodicu (a bio je 100%, to bih glavu dala da jeste) nikad nije došao da vam to i kaže..
ostalo ste sve doživljavali samo nisi nikad pitaja roditelje..
pitaj..
kako su dobili stan, ko je odlučio i kako, kako su dobili posao.. kako su išli na radničke savjete i šta se tamo pričalo (sa sve ovim kamilovim, automehaničar je mudro isprozivao direktora svojim britkim da ne pitanjima, pa partijski sastanci u preduzeće, kako su prolazili kad se ne bi pojavili na nekom sastanku)..
pitaj..
pa vidi šta će ti ispričati
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:21 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

u poređenju sa Staljinom zapad je danas opresivniji?
aman ženo..
mi smo u Jugoslaviji imali više sloboda?
kojih sloboda?

Слободе су биле ограничене у овим споменутим системима, и то није спорно, као што није спорно да се на Западу сада поље слобода све више сужава.

Запад се дичио слободом говора, а видимо шта од ње остаје. Политичка подобност из СФРЈ је уступила место данашњој западњачкој политичкој коректности. Прекршиш ли је, лако можеш да будеш канцелован/а.

Жао ми је да пред корону нисам сликала и да немам фотку запослених у Блумбергу како чуче на тротоару и кредама га фарбају у дугине боје, у духу не много различитом од оног који је организовао колективне посете запослених Кући цвећа.

Уз остало, сада знамо и да ни по коју цену не треба питати ”одакле си?” пошто неко може да буде дубоко трауматизован тим питањем.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 15:27 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

principessa_etrusca
u poređenju sa Staljinom zapad je danas opresivniji?
aman ženo..
mi smo u Jugoslaviji imali više sloboda?
kojih sloboda?

Слободе су биле ограничене у овим споменутим системима, и то није спорно, као што није спорно да се на Западу сада поље слобода све више сужава.

Запад се дичио слободом говора, а видимо шта од ње остаје. Политичка подобност из СФРЈ је уступила место данашњој западњачкој политичкој коректности. Прекршиш ли је, лако можеш да будеш канцелован/а.

Жао ми је да пред корону нисам сликала и да немам фотку запослених у Блумбергу како чуче на тротоару и кредама га фарбају у дугине боје, у духу не много различитом од оног који је организовао колективне посете запослених Кући цвећа.

Уз остало, сада знамо и да ни по коју цену не треба питати ”одакле си?” пошто неко може да буде дубоко трауматизован тим питањем.


ja se sasvim slažem da treba potezati pitanje ukidanja sloboda jer nikad ne znaš kad će da se dosjete da ti ih stvarno i oduzmu..
ali ipak treba imati mjere.. pa nećemo valjda sad bbg crtanje duga porediti sa gulazima, majku mu? kakvog smisla to ima?
pošto u toj industriji radim to mogu da ti garantujem da ih niko nije tjerao.. te bbg zaposlene.. prosto svakakvih cvećki imaš..
HR migne a uvijek se nađu zainteresovani..
kod mene je to manje više standard za ove najgore, da zaostajanje u stručnom dijelu posla nadoknađuju extra naporima u crtanju duga, sakupljanju priloga za ovo i ono i sličnim akcijama..
šta se mene tiče, crtajte braćo i sestre..
što je to tebi zasmetalo? i dakle ideja da su natjerani na to?

te bake što se tiče moj je utisak prije da je overstayed her welcome..
zar tebi ne bi smetalo da insistira da se ti izjasniš odakle si a da si rođena ovde, i pride ti pipa kosu u čudu, kao gle ovi balkanski divljaci imaju baš neobičnu kosu..
meni bi smetalo..
a primjeti da je već na doživotnoj funkciji koju nije radom ni trudom stekla no rođenjem.. i sad još treba da je i žalim.. ne znam..
kapiram matora, to je njoj normalno, to sve kapiram, ali nije je niko na lomači spalio čisto joj rekao da može malo sad da odmori..
kako ti to vidiš?
freehand freehand 15:29 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

pa ajde kaži kako su tvoji roditelji dobili stan? dal su ga kupili nema smisla ni da pitam..
a kako su dobili posao?
bilo koji, prvi, poslednji?
pitaj, ako ti ne znaš..

Misliš - tebe da pitam, ako ja ne znam?
Pošto ti sve znaš a naročito ono o čemu blagog pojma nemaš?
Inače, moji su prvu vilu oteli kad su sišli s planine na čelu kolone potšo su streljali prethodnog vlasnika i njegovu familiju do četvrtog kolena, a drugu i treću dobili su od partije jer su bili na liniji pa nisu morali sami da streljaju nego su drugovi to odradili za njih.

Šta bi još da znaš od onoga što ti je služba već predočila?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 15:35 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
pa ajde kaži kako su tvoji roditelji dobili stan? dal su ga kupili nema smisla ni da pitam..
a kako su dobili posao?
bilo koji, prvi, poslednji?
pitaj, ako ti ne znaš..

Misliš - tebe da pitam, ako ja ne znam?
Pošto ti sve znaš a naročito ono o čemu blagog pojma nemaš?
Inače, moji su šrvu vilu oteli kad su sišli s planine na čelu kolone, a drugu i treću dobili su od partije jer su bili na liniji.

Šta bi još da znaš od onoga što ti je služba već predočila?


au brate pa imal kraja..
ne kapiram koji ti je gušt da kao ideš ljude zasipaš pitanjima al bukvalno bilo ko, ali bilo ko, ako se prevari da ti odgovori ti zaspeš gomilom besmislenih uvreda..
i tako godinama..
svtarno ne kapiram..
ja svako malo ostavim prostora za razgovor al jok..

ne vidim šta je sporno u tome da kažeš ako hoćeš kako su tvoji roditelji kroz to prošli (jer ti nisi, kao ni ja)..
nemoj ako nećeš, od volje ti, al ne vidim odakle toliki jal i na toliko različitih tema..
a posebno ne kapiram jer si upravo ti ako se sjećam stravično zapomagao na progon žutih.. to je ta identična matrica.. bukvalno preslikana.. i sad i na tu temu kao ko proganjao, đe proganjao..
e baš ne kapiram
freehand freehand 15:47 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

e baš ne kapiram

Ne čudi me.

ne vidim šta je sporno u tome da kažeš ako hoćeš kako su tvoji roditelji kroz to prošli (jer ti nisi, kao ni ja)..

Sporno je pitanje - šta tebe boli kurac za moje ili bilo čije roditelje ili bilo šta iz privatnog života ovde?
A naročito ako to ide sa insinuacijama koje ti tako ležerno prosipaš, prvo tvrdeći da su svi i sve dobili od službe - naravno, samo ti i tvoji ne?
Razumeš li ti kolika bitanga neko mora biti da na ovaj način insinuira i diskvalifikuje redom?

al da prekršim sopstveno pravilo i da ti odogovrim: moj otac došao je kao seljače iz Velje Glave u Pančevo. prvo je radio na svinjarstvu PIK-a, pa je ond adobio posao u Staklari, u kojoj je radio do invalidske penzije koju nije kupio, astma mu je obezbedila.
Majka je došla za njim, pa je uz večernju školu radila i kao čistačica u hali sportova, sa decom od 3 godine i godinu dana. Koju je svako malo slala sestrama na čuvanje kad je dobila posao u istoj toj Staklari radeći u tri smene do penzije.
Stan su dobili od preduzeća, striktno po tadašnjoj rang listi. Nijedno od njih nikad, ni dan nije bilo u partiji.
U kući se uvek slavilo - skromno, treba li da kažem - sve što je red, i slava, i Uskrs, i Božić, a sa komšijama i prijateljima i njihovi Božići i Bajrami i hanuke.

šta te još interesuje da potvrdi tvoja proseravanja, ako treba jmbg to samo u dm, al ni to nije problem?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 15:58 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
e baš ne kapiram

Ne čudi me.

ne vidim šta je sporno u tome da kažeš ako hoćeš kako su tvoji roditelji kroz to prošli (jer ti nisi, kao ni ja)..

Sporno je pitanje - šta tebe boli kurac za moje ili bilo čije roditelje ili bilo šta iz privatnog života ovde?
A naročito ako to ide sa insinuacijama koje ti tako ležerno prosipaš, prvo tvrdeći da su svi i sve dobili od službe - naravno, samo ti i tvoji ne?
Razumeš li ti kolika bitanga neko mora biti da na ovaj način insinuira i diskvalifikuje redom?

al da prekršim sopstveno pravilo i da ti odogovrim: moj otac došao je kao seljače iz Velje Glave u Pančevo. prvo je radio na svinjarstvu PIK-a, pa je ond adobio posao u Staklari, u kojoj je radio do invalidske penzije koju nije kupio, astma mu je obezbedila.
Majka je došla za njim, pa je uz večernju školu radila i kao čistačica u hali sportova, sa decom od 3 godine i godinu dana. Koju je svako malo slala sestrama na čuvanje kad je dobila posao u istoj toj Staklari radeći u tri smene do penzije.
Stan su dobili od preduzeća, striktno po tadašnjoj rang listi. Nijedno od njih nikad, ni dan nije bilo u partiji.
U kući se uvek slavilo - skromno, treba li da kažem - sve što je red, i slava, i Uskrs, i Božić, a sa komšijama i prijateljima i njihovi Božići i Bajrami i hanuke.

šta te još interesuje da potvrdi tvoja proseravanja, ako treba jmbg to samo u dm, al ni to nije problem?


pa jel moguće i ti sine brute?!?! šta se desilo? ti si nekad vrlo britko zaključivao..
aman..
pa ja dva puta pa još veliki slovima ponavljam, nisu morali da budu u partiji (evo i treći put) ALI SU MORALI DA ĆUTE!!!
sve što su imali su mogli da imaju samo ako ĆUTE
jel moguće da promiče..
momenta kad bi se usudili da počnu da preispituju slobode (ove što ih princeza poteže) ostail bi bez tog stana i posla i penzije..
nije tu bilo slobode nikakve dok se ne bi pristalo na ćutanje..

taman posla da ja prozivam
i evo da i uzvratim da ne misliš ne znam šta..
moj otac je ratno siroče.. deda je poginuo u IISR, baba je onda prolupala na psihičkoj bazi i tatu je odgajala njegova baka dok nije umrla a on je onda poslat u dom..
njegova majka se kasnije oporavila al nikad nije bila baš sasvim ok i čitav su se ostatak života samo svađali..
majčinoj majci su u ratu neznani počinioci (a možemo se dosjetiti ko je vrv bio) obili cijelu širu familiju, ona i dva brata su pobjegli u partizane.. ona je tad imala 17, ostala u partizanima do kraja a bila vrlo vrlo zajeban i ljut lik (ja sam razblažena verzija) te je tako poslije rata uživala puni status prvoborca..
pride se udala za visokog funkcionera ali i razvela ranih pedesetih (baba je bila zmaj) i proglasila dedu mrtvim.. ja ga nikad nisam upoznala..
odgojila je mamu i ujaka sama (istina, država je svakako pomagala)..
tako da su moji bili 100% podobni ali su bili i neki ujaci koji su dvadesetih iselili u US
e ti su ispali sporno tokom napredovanja u karijeri
pride, moji su bili dibidus apolitični, i danas su, nit znaju, nit imaju stav, nit se mješaju i nikad nisu..
tako da su i mogli da budu u nekakvom menadžmentu, oboje inžinjeri, energetičari, u Bosni koja živi od izvoza struje..
a opet naravno popušavali na tim stambenim listama itd. itd.
šta hoću reći jeste da nisi naravno morao da budeš u partiji ali si morao DA ĆUTIŠ
sad ok
možeš eventualno da kažeš pa čuj što da i ne ćute, radili pošteno, živjeli pošteno, šta da se bune..
al to ipak nije sloboda
na strnu što je neko imao rašta da se buni pa je opet morao da jelda.. ćuti
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:07 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

ali ipak treba imati mjere.. pa nećemo valjda sad bbg crtanje duga porediti sa gulazima, majku mu? kakvog smisla to ima?

Нећемо цртање дуге, али можемо Белмарш поредити са Гулагом.
pošto u toj industriji radim to mogu da ti garantujem da ih niko nije tjerao.. te bbg zaposlene.. prosto svakakvih cvećki imaš..
HR migne a uvijek se nađu zainteresovani..

Нико није терао камџијом, већ много суптилније, пошто је то питање доказивања подобности, аутоцензуре итд.
kod mene je to manje više standard za ove najgore, da zaostajanje u stručnom dijelu posla nadoknađuju extra naporima u crtanju duga, sakupljanju priloga za ovo i ono i sličnim akcijama..
šta se mene tiče, crtajte braćo i sestre..

Иста ствар као у СФРЈ. Деликатни баланс стручности и подобности.
te bake što se tiče moj je utisak prije da je overstayed her welcome..
zar tebi ne bi smetalo da insistira da se ti izjasniš odakle si a da si rođena ovde, i pride ti pipa kosu u čudu, kao gle ovi balkanski divljaci imaju baš neobičnu kosu..
meni bi smetalo..



Идеја ношења беџа са именом је да име може да се прочита, а ако погледаш слику, видећеш да дредлок заклања име. Нема ништа страшно да жена жени помери дредлок пар сантиметара лево или десно (чиме је показала да јој се на гади да га додирне).
Све друге жене су обучене у коктел хаљине или костиме, а додична је дошла у одећи пола Зулу, пола Боб Марли, па је призвала питање ”одакле си?”, а не рецимо ”чиме се бави твој черити?”.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:13 09.12.2022

Re: Saša Seregina

A posebno hvala što je odustao od ucene da postavi sliku pijane Zaharove, i odabrao ovu lepojku :)


Nije Zaharova, imao sam ceo set lepih fotografija Putinovih hendlera, uz dekoraciju Kadirov/Prigožin dvojca, i Šojgua u speedo gaćama, mahom uradaka skupljenih po netu, čisto da ilustrijem na čije interese mislimo kad kažemo ruski intresi i merimo im procanat poklapanja za našim interesima (koji su takođe uglavnom sumnjivo definisani, a najglasnije zastupnike tog interesea ne treba posebno ilustrovati).

Ali, reko, nije u redu da, kao domaćin, maltretiram dragog gosta, pogotovu ako je konačno smogao snage i pre svega hrabrosti da napiše svoj uradak prvenac. Jer, svako će to ovde posvedočiti, mnogo je teže izađi na scenu i sesti za kl... nego kenjati i dobacivati iz publike.

...

Usput, da ohrabrim i druge koleginice i kolege koje nisu, ili jesu ali bi opet, kod mene mogu da pišu kad god hoće i o čemu god hoće, mislim, to bi valjda trebalo da se podrazumeva, ali da ponovim za svaki slučaj. Jes da nije na prvoj strani sajta, ali šta da se radi...
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 16:16 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

principessa_etrusca

Нико није терао камџијом, већ много суптилније, пошто је то питање доказивања подобности, аутоцензуре итд.


Иста ствар као у СФРЈ. Деликатни баланс стручности и подобности.
te bake što se tiče moj je utisak prije da je overstayed her welcome..
zar tebi ne bi smetalo da insistira da se ti izjasniš odakle si a da si rođena ovde, i pride ti pipa kosu u čudu, kao gle ovi balkanski divljaci imaju baš neobičnu kosu..
meni bi smetalo..



Идеја ношења беџа са именом је да име може да се прочита, а ако погледаш слику, видећеш да дредлок заклња име. Нема ништа страшно да жена жени помери дредлок пар сантиметара лево или десно (чиме је показала да јсе на гади да додирне дредлок).
Све друге жене су обучене у коктел хаљине или костиме, а додична је дошла у одећи пола Зулу, пола Боб Марли, па је призвала питање ”одакле си?”, а не рецимо ”чиме се бави твој черити?”.


pa jok, za bbg nema govora o pritisku.. bukvalno menadžment couldn't care less..
Bloomberg.. aman.. pa taj samo što ne štipka žene za dupeta baš bi on pritiskao da se crtaju duge..
bukvalno nema veze sa životom..
to imaš ekipu koja vazda nešto signalizira neku dobrotu al da im to prolazi za neka unapređenja nema nikakve šanse..
to porediti sa ex YU je zaista ne disproporcionalno nego dubinski pogrešno..
ovde i dalje ulogu igra samo para.. i ništa drugo.. možeš li im namaći pare (boli ih uvo dal meritom ili vezama) i to je to..
tu si promašila 100%

ovo drugo je meni i dalje neprihvatljivo..
i ako je da vidi bedž opet je condescending.. pogotovo što i sama znaš ona prva bi se grozila da je neko dira po kosi.. pa jel bilo kraljica se uvoštila što je Mišel Obama dodirnula po leđima..
nije mi ok i kako to jeste funkcija koja je privilegija onda mi je ok da se preispita dal zaslužuje tu privilegiju i u tim godinama
pecaros pecaros 17:08 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus

pa ja dva puta pa još veliki slovima ponavljam, nisu morali da budu u partiji (evo i treći put) ALI SU MORALI DA ĆUTE!!!
sve što su imali su mogli da imaju samo ako ĆUTE


To je već opšte mesto - nije se moglo protiv Tita i uređenja.

Ali, zašto neki ljudi misle da su svi u zemlji bili monarhisti, radikali i demokrate? Pa su onda, kao, mnogo patili što nisu mogli da laju na sistem? Potpuna besmislica. Možda bi se neko i bunio da je pre rata bilo bolje (većina stanovništva se sećala tog perioda). Tek, mnoštvo stradalih disidenata su bili nacionalisti a ne borci protiv uređenja.

Ja sam naleteo samo u dva-tri slučaja na neke resantimane kod roditelja mojih vršnjaka, i to baš kod onih koji su bili dobro situirani još od pre rata, pa su bili streljani. Sama činjenica da sam to primetio govori da nisu bili previše tihi prilikom ĆUTANJA.

Dakle - sistem je bio pogrešan, ali, dajte ljudi makar zrno racionalnosti kad pričate o njemu.

P.S. A tek priče o udbi... da je zaista svakome za vratom dahtao po jedan kožni mantil, problem nezaposlenosti u zemlji bi bio idealno rešen.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:27 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

pecaros

P.S. A tek priče o udbi... da je zaista svakome za vratom dahtao po jedan kožni mantil, problem nezaposlenosti u zemlji bi bio idealno rešen.


ja stvarno ne znam do kog je to nivoa išlo i po kom principu..
meni bi bilo logično da organizuješ prvo svu komunikaciju sa zapadom.. znači pregledaš poštu, nadzireš sastanke, pa gledaš ko se tu pojavljuje pa onda češljaš ko se pojavi kako se i zašto pojavio i šta se još o njemu zna..
i vjerujem da je paralelno radila dojava.. ako nekog prijave za nešto da opet češljaš da vidiš šta se još o njemu zna..
moguće da je bilo ljudi koji se nikad nisu pojavili niukakvom od tih slučajeva..
a onda bilo i ovih što su se pojavljivali u više ili bili predlagani za više pozicije pa se ispitivala podobnost pa onda pravio i dosije..
svi koji su se našli u presjeku, da su imali i vezu sa inostranstvom, da su se pojavljivali u izboru za neko mjesto pogotovo ako je mjesto opet imalo kontakt prema inostranstvu ja bih očekivala da su imali i dosije..
ne znam što je to tako iznenađujuće..
gvozden1 gvozden1 17:30 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Možda bi se neko i bunio da je pre rata bilo bolje

Ovo je potpuna besmislica, pokušaj zamena teza, naivan prilično.

Kaže, nije se niko bunio zato što pre rata nije bilo bolje, i time se pokušava prebaciti priča na to kako je bilo pre rata.

Kako god da je bilo pre rata to u ovom slučaju nije važno, važno je kako je bilo u vreme o kome se govori.
A to vreme je bilo vreme diktature u kome se za "bunjenje" gubila glava ili se išlo u zatvor.

Zbog toga se niko nije bunio a ne zbog stanja pre rata.
gedza.73 gedza.73 17:48 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

da je zaista svakome za vratom dahtao po jedan kožni mantil, problem nezaposlenosti u zemlji bi bio idealno rešen.

Al' se zato u svakom selu znalo ko radi za vlast a jedan od njih je na javnim skupovima znao da podseti sa
- pazi šta pričaš da te ne bi' ja prijavio.



Govedo je dočekalo da njegovi padnu s vlasti i umro u bedi i sirotinji sa decom neradnicima i unukom narkomanom.
A da ne pričam o lopovima što su ceo život kenjali o poštenju a krali na vagi jer im se moglo pošto su bili u partiji.

Ili o karakteristikama koje su iz rodnih mesta pratile vojnike a odnosile se na porodičnu ideološku 'neispravnost'.
pecaros pecaros 17:50 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gvozden1

Kako god da je bilo pre rata to u ovom slučaju nije važno, važno je kako je bilo u vreme o kome se govori.


Naravno da je važno, šta god ti mislio o tome.
gvozden1 gvozden1 17:53 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

pecaros
gvozden1

Kako god da je bilo pre rata to u ovom slučaju nije važno, važno je kako je bilo u vreme o kome se govori.


Naravno da je važno, šta god ti mislio o tome.

Važno jer se time opravdava diktatura, ili to dokazuje da diktature nije bilo, u kom smislu je važno?
angie01 angie01 17:55 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

samo niste doživjeli da taj koji je bio zadužen za vašu porodicu (a bio je 100%, to bih glavu dala da jeste) nikad nije došao da vam to i kaže..
ostalo ste sve doživljavali samo nisi nikad pitaja roditelje..
pitaj..
kako su dobili stan, ko je odlučio i kako, kako su dobili posao.. kako su išli na radničke savjete i šta se tamo pričalo (sa sve ovim kamilovim, automehaničar je mudro isprozivao direktora svojim britkim da ne pitanjima, pa partijski sastanci u preduzeće, kako su prolazili kad se ne bi pojavili na nekom sastanku)..
pitaj..
pa vidi šta će ti ispričati


boze tedejus, pa nisam ja rasla pod staklenim zvonom i da ne znam sta se oko mene desavalo, ili u porodici u kojoj se sve govorilo i nisam jedina, ove tvoje opservacije su kao da pricas o Rumunima ili Cesima za vreme Varsavskog pakta, a ne o YU.
Moji roditelji su dobili poslove preko konkursa- oboje su bili vrhunski strucnjaci u svojim strukama, a nisu bas bili cutljivi,...to za stanove, tesko je bilo da neko iz BGDa dobije stan, njih su racunali da su stambeno obezbedjeni- mojoj babi su srusili kucu kod Botanicke baste, da bi tu nesto gradili, pa su joj refundirali u vidu stana na Vracaru, al pazi drustvenim, koji je posle morao jos da se otkupljuje. Znaci postojala su i stara vlasnistva, a i nova, kupovali su se stanovi na kredit, da l od firme il od banke, kupovali se placevi, zidale se kuce-bio je i taj neki kredit za gradnju, znam za Vojvodinu, da su ovim naseljenim iz drugih krajeva, placeve davali dzabe,...u BGDu mnoga naselja su divlja gradnja, niko ih dirao nije ni do dana danasnjeg, evo sada ce sve da se legalizuje.
ja stvarno ne znam gde si ti zivela, a da predstavljas stavri, kao da se zivelo u Brazilu-mislim na film.

isto radnicki saveti- pa to je vise bila zahebancija,...mozda negde pri nekim drzavnim organima nije bas moglo da se lupeta kojesta, sto nije moglo nikada, pa ni sada.

i jos nesto, skoro da ne znam nikog, ko pored osnovnog doma, nije imao neku vikendicu, da l na planini, nekom selu, na moru,...pa eno i danas se citava naselja zovu Beogradskim, a na raznim mestima uz obali, ili po planinama...ovo samo kao primer, jer naravno, nisu samo beogradjani imali vikendice.

a za putovanja mi je stvarno smesno, pa svi oko mene su proputovali Evropu interrejlom, ili na drugi nacin, neki isli i dalje, a da ne pominjem nastavak skolovanja sa raznim stipendijama,...fakat, YU nije bila zatvorena zemlja.

odakle tebi sve to sto pricas, nemam pojma, mozda je kod vas bilo drugacije, vidim, preneki dan su neke tvoje zeme pricali o tucama lancima i skakavcima, kod nas toga nije bilo- bilo je tuca, al bez hladnog oruzja.
angie01 angie01 18:01 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Ali, zašto neki ljudi misle da su svi u zemlji bili monarhisti, radikali i demokrate? Pa su onda, kao, mnogo patili što nisu mogli da laju na sistem? Potpuna besmislica.


pa stvar je u tome, sto je novi sistem bio emancipacija u odnosu na stari i da je vecinsko neobrazovano, siromasno i seljacko stanovnistvo, evoluiralo u opismenjene gradske zaposlenike, cija su deca posle zavrsavala besplatne fakultete-koji sada nesto seru.


A tek priče o udbi... da je zaista svakome za vratom dahtao po jedan kožni mantil, problem nezaposlenosti u zemlji bi bio idealno rešen.


pa ovo je besmislica samo takava- to da su svi bili pod nekim pracenjem i kontrolom.
pecaros pecaros 18:07 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gvozden1
pecaros
gvozden1

Kako god da je bilo pre rata to u ovom slučaju nije važno, važno je kako je bilo u vreme o kome se govori.


Naravno da je važno, šta god ti mislio o tome.

Važno jer se time opravdava diktatura, ili to dokazuje da diktature nije bilo, u kom smislu je važno?


Radi čiste logike. Kad porediš da li je bilo bolje pre rata ili posle, treba da znaš kada je kako bilo, zar ne? Pa eto, ogromna većina se posle rata nije osećala uskraćeno, baš naprotiv. Takav je bio moj utisak.
angie01 angie01 18:15 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

U kući se uvek slavilo - skromno, treba li da kažem - sve što je red, i slava, i Uskrs, i Božić, a sa komšijama i prijateljima i njihovi Božići i Bajrami i hanuke.


isto, kod majcinih, katolicki praznici, kod ocevih pravoslavni sa sve slavom, gde su se okupljali porodica i prijatelji i nikakvih tu specijalnih cuda nije bilo-u smisli, jao nije se smelo, bili bi prokuzeni i slicno.
gvozden1 gvozden1 18:19 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

? Pa eto, ogromna većina se posle rata nije osećala uskraćeno, baš naprotiv.

A kako ti to znaš?
Pusti utiske, varljivo je to.
To se proverava na izborima, a izbori su bili, jel tako, zabranjeni.

Drugo, zakonom je bila ukinuta sloboda govora, i to nije utisak nego fakat.

Pa imamo:
Zabranjene izbore, zabranjeno izjašnjavanje, al ti znaš nekako šta je ogromna većina osećala.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 18:30 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01

boze tedejus, pa nisam ja rasla pod staklenim zvonom i da ne znam sta se oko mene desavalo, ili u porodici u kojoj se sve govorilo i nisam jedina, ove tvoje opservacije su kao da pricas o Rumunima ili Cesima za vreme Varsavskog pakta, a ne o YU.

romantizuješ ali evo stavka po stavka da vidiš šta tačno

angie01

Moji roditelji su dobili poslove preko konkursa- oboje su bili vrhunski strucnjaci u svojim strukama, a nisu bas bili cutljivi,...to za stanove, tesko je bilo da neko iz BGDa dobije stan, njih su racunali da su stambeno obezbedjeni- mojoj babi su srusili kucu kod Botanicke baste, da bi tu nesto gradili, pa su joj refundirali u vidu stana na Vracaru, al pazi drustvenim, koji je posle morao jos da se otkupljuje.

jesu tvoji roditelji ikad pokrenuli pitanje zašto oni nisu dobili stan kad su svi ostali dobili?
jesu ikad pitali zašto nismo dobili kuću kad smo kuću izgubili?
pa nije lo to vrhunski, krunski dokaz trgovine - dobićeš posao, dobićeš i neki krov nad glavom al da ne pitaš teška pitanja..
bila kuća, više nema kuće i to je to..
može i direktorsko mjesto al da ne pitaš za kuću
da ne preispituješ šta smo, kako smo, zašto smo
zamisli da danas tebi neko sruši stan, da ti upola manji i kaže to je to..
i ti kažeš ok, nema problema, sigurno je to pošteno i nikad više ne pitaš kako i zašto
to je sloboda?

angie01

Znaci postojala su i stara vlasnistva, a i nova, kupovali su se stanovi na kredit, da l od firme il od banke, kupovali se placevi, zidale se kuce-bio je i taj neki kredit za gradnju, znam za Vojvodinu, da su ovim naseljenim iz drugih krajeva, placeve davali dzabe,...u BGDu mnoga naselja su divlja gradnja, niko ih dirao nije ni do dana danasnjeg, evo sada ce sve da se legalizuje.
ja stvarno ne znam gde si ti zivela, a da predstavljas stavri, kao da se zivelo u Brazilu-mislim na film.

isto radnicki saveti- pa to je vise bila zahebancija,...mozda negde pri nekim drzavnim organima nije bas moglo da se lupeta kojesta, sto nije moglo nikada, pa ni sada.

i jos nesto, skoro da ne znam nikog, ko pored osnovnog doma, nije imao neku vikendicu, da l na planini, nekom selu, na moru,...pa eno i danas se citava naselja zovu Beogradskim, a na raznim mestima uz obali, ili po planinama...ovo samo kao primer, jer naravno, nisu samo beogradjani imali vikendice.


kakav sad Brazil..
u Brazilu ničeg od ovoga nije bilo..
vikendice da.. to jeste bio neki ventil, i moji su imali..
to je bukvy bio jedini ventil gdje su vrijedni i sposobni mogli da za sebe naprave nešto više..
sve ostalo je bilo stambena komisija
radnički savjeti jesu sigurno bili i smješni.. nekome ko je pristao na trgovinu mi tebi posao i sigurnost ti nama mukajet..
ja i kažem, solidnom broju ta je pogodba i odgovarala.. ne možeš ti mene tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi..
a prosto kakav su izbor i imali
ili da se pomiriš ili da pakuješ kofere, nema treće

angie01

a za putovanja mi je stvarno smesno, pa svi oko mene su proputovali Evropu interrejlom, ili na drugi nacin, neki isli i dalje, a da ne pominjem nastavak skolovanja sa raznim stipendijama,...fakat, YU nije bila zatvorena zemlja.

odakle tebi sve to sto pricas, nemam pojma, mozda je kod vas bilo drugacije, vidim, preneki dan su neke tvoje zeme pricali o tucama lancima i skakavcima, kod nas toga nije bilo- bilo je tuca, al bez hladnog oruzja.


ali ne znam šta ti je smiješno.. ja nigdje ne rekoh nije se putovalo.. samo da su se ispitivali odnosi sa inostranstvom.. vremenom sve manje ali i osamdesetih još uvijek da..
kažeš pa nisam ja živjela pod staklenim zvonom ali jesi ako nisi svjesna da je sve što ti misliš da si spontano, slobodno radila bilo praćeno i poznato..
pa kad je utvrđeno da nisi oapsnost (a očigladno nisi ali ni najmanje) onda je to bilo to..
mogla si da budeš ostavljena u blaženu neznanju
prosto ne biti svjestan kako je vrhunski bila organizovana YU obavještajna služba je baš.. nemati pojma.. ne znam brate pa to je bukvalno tema stranih filmova i knjiga.. jgovići su uvijek odlično špijunirali jedni druge
pecaros pecaros 19:02 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gvozden1

To se proverava na izborima, a izbori su bili, jel tako, zabranjeni.


Za razliku od predratnih koji su, je li, bili zabranjeni. Ne... Prvo su bili zabranjeni, a kasnije pokradeni. Tako nekako.

Meni je utisak važan, a ti filozofiraj koliko hoćeš. Bili su to živi ljudi, savremenici oba sistema. Meni je ostao u sećanju entuzijazam - nešto čega danas nema, nešto bez čega nema ni sreće, ni zadovoljstva.
freehand freehand 19:08 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

pa jel moguće i ti sine brute?!?! šta se desilo? ti si nekad vrlo britko zaključivao..
aman..
pa ja dva puta pa još veliki slovima ponavljam, nisu morali da budu u partiji (evo i treći put) ALI SU MORALI DA ĆUTE!!!
sve što su imali su mogli da imaju samo ako ĆUTE
jel moguće da promiče..

Aman, sad nije dosta što se stidim sebe jer sam besprizornoj bezobraznoj kokoši dozvolio da me isprovocira toliko da me natera da iznesem privatne, intimne stvari ovde što inače smatram izdajom i sebe i svih principa, nego treba da pristanem da još razvlačiš i moju porodicu?
pa otkud tebi ideja da je moj otac ćutao? Sve su tvoje zajedno sa ovim moronom Čarlijem postreljali zato što ste bili hrabri i niste poklelkli kad su vam sve oduzeli i mučili vas na točku i na krstu pa onda znaš da smo samo mi iz kukakvičkih familija preživeli?
Ama lažeš ko pas ovde, još si nadobudna ko seoski popa, mlataraš stvarima o kojima blagog pojma nemaš, vređaš ljude i još sad nešto sereš o britkosti?
Sad nisi rekla što samo desetak komentara iznad PIŠE nego si rekla nešto drugo, što ja, eto, tup kakav jesam ne domašujem?
Ama iš bre i sram te bilo, a i mene još više što se spuštam na kokodakanje i ovu uličarsku dimenziju.
Inače, rekoh gore: sve što ti treba od podataka kaži. I nije problem, pošto sam već pristao na valjanje u govnima sve može- Imena prezimena, jmbg, godine. Samo kaži šta ti služba nije dostavila, nije probvlem. Dopunićemo.
Da vidimo ko je šta ukrao, oteo, nezasluženo dobio.
gvozden1 gvozden1 19:09 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža


Za razliku od predratnih koji su, je li, bili zabranjeni.

Ti ne primećuješ da si prisiljen da ovako napadno bežiš od teme, da li je komunizam diktatura ili ne, skretanjem na, a kako je bilo pre?

Jel vidiš da ama baš ničim ne možeš da braniš to zlo osim, ajd da ne pričamo o njemu?
pecaros pecaros 19:24 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gvozden1

Za razliku od predratnih koji su, je li, bili zabranjeni.

Ti ne primećuješ da si prisiljen da ovako napadno bežiš od teme, da li je komunizam diktatura ili ne, skretanjem na, a kako je bilo pre?

Jel vidiš da ama baš ničim ne možeš da braniš to zlo osim, ajd da ne pričamo o njemu?


Bez ikakve prisile sam već napisao sve što mislim o tom zlu, treba samo da ponovo, nefiltrirano pročitaš i upotrebiš to malo vijuga.
softelectronics_e softelectronics_e 19:28 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gvozden1
? Pa eto, ogromna većina se posle rata nije osećala uskraćeno, baš naprotiv.

A kako ti to znaš?
Pusti utiske, varljivo je to.
To se proverava na izborima, a izbori su bili, jel tako, zabranjeni.

Drugo, zakonom je bila ukinuta sloboda govora, i to nije utisak nego fakat.

Pa imamo:
Zabranjene izbore, zabranjeno izjašnjavanje, al ti znaš nekako šta je ogromna većina osećala.


Pa da.
Bili jedni izbori posle rata sa dve kutije - 'naša' i 'ćorava'.
Drugovi komunisti proklinjali - ko ubaci kuglicu u ćoravu kutiju, sve mu bilo ćoravo.
No, rezultati nisu bili po njihovoj želji, pa su komunisti vršili presipanja ić ćoravih kutija u naše - kako i dolikuje, sve demokratski.
No, ja se ne čudim toliko ovim simpatizerima komunjara i ujedno, demokratama par ekselans.
Ja se čudim ljudima koji i dalje pokušavaju tim budalama da objasne da je komunjarski sistem nešto najgore što neki narod može da zadesi.
Oni su bili ćoravi i tada, a i sada kada su posledice tog jednopartijskog sranja potpuno vidljive.
Oni i dalje misle da su samo 'pod Titom' postojale pionirske organizacije u kojima su se oni zaklinjali dragom drugu Titi potpuno nezavisne od komunista.
A da su pioniri u evropskim zemljama radili 12 sati dnevno već od svojih 10 giduna.
Šta takvim budalam može da se objasni?
angie01 angie01 19:29 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

romantizuješ


pa nego ti izvrces u nekom pravcu, koji lici na Brazil muvie- a nije tako bilo.


jesu tvoji roditelji ikad pokrenuli pitanje zašto oni nisu dobili stan kad su svi ostali dobili?
jesu ikad pitali zašto nismo dobili kuću kad smo kuću izgubili?
pa nije lo to vrhunski, krunski dokaz trgovine - dobićeš posao, dobićeš i neki krov nad glavom al da ne pitaš teška pitanja..
bila kuća, više nema kuće i to je to..
može i direktorsko mjesto al da ne pitaš za kuću
da ne preispituješ šta smo, kako smo, zašto smo


ovo je klasicna projekcija i to prilicno nepristojna-ja ti odgovorila na ono sto si pisala, a daleko je od istine, licnim primerom, a ti na to ucitavas neke nebuloze,..pa narvno da su se bunili, al sta je vredelo,...to sa dobices posao i krov nad glavom- je cist bezobrazluk i vredjanje ljudi o kojima nista ne znas, kroz neku svoju projekciju,...bas ono prizeman pristup.

kako da ti kazem- pa mnogi su isgubili, uzeto im je, od porodice moje majke jos i vise od te kuce druge bake-takav se sistem uspostavljao, sa idejom da se podeli,...sto je naravno zloupotreba, no nikakvih ponuda za uzvrat nije bilo, ne znam odakle ti to.

taj ceo sistem je imao vise faza i nisu sve bile iste i fakat je ona prva bila najgora po neke, a za neke druge, nikada bolja u zivotu.

zamisli da danas tebi neko sruši stan, da ti upola manji i kaže to je to..

poredjenje ti je ono bas glupo, jer bi bilo isto, kao da uporedjujes bilo koji drugi sistem iz proslosti sa necim sada,...a baska sto danas ljudi gube imovinu na razne ne bas korektne nacine.

kakav sad Brazil..


pise ti lepo, mislila sam na film Brazil, kao metaforu.


to je bukvy bio jedini ventil gdje su vrijedni i sposobni mogli da za sebe naprave nešto više..
sve ostalo je bilo stambena komisija


ahahaha, ti hoces da kazes, da je vecini, koja je dosla od negde, gde je bila u losijim uslovima, dobila stan i posao i jos zaradila za vikendicu, ta vikendica bila ventil, jer ih je sve drugo pritiskalo, pa buahahahaha.

radnički savjeti jesu sigurno bili i smješni.. nekome ko je pristao na trgovinu mi tebi posao i sigurnost ti nama mukajet..

o kakvoj trgovini pricas, izlazili su konkursi, ljudi se prijavljivali i dobijali poslove, za neke pozicije si morao da budes doveden i to bi bilo to, kao i sada, kao i pre,...za vreme Yu je bilo 700 000 drugova clanova na 23 meleona stanovnika, sada imas isto toliko clanoca, na 6500 stanovnika i ti hoces da kazes, kako je partija tada represivno uslovljavala svoje gradjane, a danas ne mozes da dobijes ni posao cistacice bez knjizice i obozavanja.

ja i kažem, solidnom broju ta je pogodba i odgovarala.. ne možeš ti mene tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi..


ja ne znam o kakvoj pogodbi pricas,...je su li tvoji roditelji pristali na pogodbu, ili sta, cutali sto su dobili posao i stan sta li?...cutali o cemu?...da je direktor partijac?...pa i sada je, s tim sto je ondasnji morao da barem bude iz struke kojom se bavila firma kojom je rukovodio, sto je danas nebitan detalj.

ne možeš ti mene tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi..


verovatno je bilo pozicija gde je to moglo tako, al je zato bilo mnogo vise onih, gde nije moglo, da li znas da sada ima gomila radnih mesta na koje zaposlenici ni ne dolaze na posao.

ili da se pomiriš ili da pakuješ kofere, nema treće


nikako da shvatim, zbog cega bi pakovao kofere neko ko je dobio bolji zivot?
tada su odlazili nekvalifikovani radnici, danas visokoobrazovani- godisnje oko 50 000 onih sa diplomama, al ne u pecalbu, kao nekada sto su, pa se vracali i gradili i ulagali u svojim zavicajima, nego se iseljavaju.


da si spontano, slobodno radila bilo praćeno i poznato..

ovo je na nivou paranoje, jer ko je mogao da prati onoliko ljudi.

(a očigladno nisi ali ni najmanje)


pa mozda tebi tako deluje ovo moje odgovaranje na kreiranu stvarnost, znaci, odgovoram na nesto,...kada bih pricala svoju pricu, mozda bi ti delovalo drugacije.

prosto ne biti svjestan kako je vrhunski bila organizovana YU obavještajna služba je baš.. nemati pojma.. ne znam brate pa to je bukvalno tema stranih filmova i knjiga.


ovo je Dusko Kovacevic vec obradio:))).
freehand freehand 19:41 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Pa da.
Bili jedni izbori posle rata sa dve kutije - 'naša' i 'ćorava'.
Drugovi komunisti proklinjali - ko ubaci kuglicu u ćoravu kutiju, sve mu bilo ćoravo.
No, rezultati nisu bili po njihovoj želji, pa su komunisti vršili presipanja ić ćoravih kutija u naše - kako i dolikuje, sve demokratski.
No, ja se ne čudim toliko ovim simpatizerima komunjara i ujedno, demokratama par ekselans.
Ja se čudim ljudima koji i dalje pokušavaju tim budalama da objasne da je komunjarski sistem nešto najgore što neki narod može da zadesi.

Ti se sigurno, kao tako načitan i pametan nisi zaustavio samo na pašiću i kralju Aleksandru, kad je u pitanju krađa na izborima, diktatura i progon političkih protivnika, nego si išao dubinski u istraživanje pojma "ćorava kutija"?
Zezam se, nisi. Ti i Bakarec ste zajedno u podrumu komunističkog kazamata čekali sunce slobode.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 19:42 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus
angie01

boze tedejus, pa nisam ja rasla pod staklenim zvonom i da ne znam sta se oko mene desavalo, ili u porodici u kojoj se sve govorilo i nisam jedina, ove tvoje opservacije su kao da pricas o Rumunima ili Cesima za vreme Varsavskog pakta, a ne o YU.

romantizuješ ali evo stavka po stavka da vidiš šta tačno

angie01

Moji roditelji su dobili poslove preko konkursa- oboje su bili vrhunski strucnjaci u svojim strukama, a nisu bas bili cutljivi,...to za stanove, tesko je bilo da neko iz BGDa dobije stan, njih su racunali da su stambeno obezbedjeni- mojoj babi su srusili kucu kod Botanicke baste, da bi tu nesto gradili, pa su joj refundirali u vidu stana na Vracaru, al pazi drustvenim, koji je posle morao jos da se otkupljuje.

jesu tvoji roditelji ikad pokrenuli pitanje zašto oni nisu dobili stan kad su svi ostali dobili?
jesu ikad pitali zašto nismo dobili kuću kad smo kuću izgubili?
pa nije lo to vrhunski, krunski dokaz trgovine - dobićeš posao, dobićeš i neki krov nad glavom al da ne pitaš teška pitanja..
bila kuća, više nema kuće i to je to..
može i direktorsko mjesto al da ne pitaš za kuću
da ne preispituješ šta smo, kako smo, zašto smo
zamisli da danas tebi neko sruši stan, da ti upola manji i kaže to je to..
i ti kažeš ok, nema problema, sigurno je to pošteno i nikad više ne pitaš kako i zašto
to je sloboda?

angie01

Znaci postojala su i stara vlasnistva, a i nova, kupovali su se stanovi na kredit, da l od firme il od banke, kupovali se placevi, zidale se kuce-bio je i taj neki kredit za gradnju, znam za Vojvodinu, da su ovim naseljenim iz drugih krajeva, placeve davali dzabe,...u BGDu mnoga naselja su divlja gradnja, niko ih dirao nije ni do dana danasnjeg, evo sada ce sve da se legalizuje.
ja stvarno ne znam gde si ti zivela, a da predstavljas stavri, kao da se zivelo u Brazilu-mislim na film.

isto radnicki saveti- pa to je vise bila zahebancija,...mozda negde pri nekim drzavnim organima nije bas moglo da se lupeta kojesta, sto nije moglo nikada, pa ni sada.

i jos nesto, skoro da ne znam nikog, ko pored osnovnog doma, nije imao neku vikendicu, da l na planini, nekom selu, na moru,...pa eno i danas se citava naselja zovu Beogradskim, a na raznim mestima uz obali, ili po planinama...ovo samo kao primer, jer naravno, nisu samo beogradjani imali vikendice.


kakav sad Brazil..
u Brazilu ničeg od ovoga nije bilo..
vikendice da.. to jeste bio neki ventil, i moji su imali..
to je bukvy bio jedini ventil gdje su vrijedni i sposobni mogli da za sebe naprave nešto više..
sve ostalo je bilo stambena komisija
radnički savjeti jesu sigurno bili i smješni.. nekome ko je pristao na trgovinu mi tebi posao i sigurnost ti nama mukajet..
ja i kažem, solidnom broju ta je pogodba i odgovarala.. ne možeš ti mene tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi..
a prosto kakav su izbor i imali
ili da se pomiriš ili da pakuješ kofere, nema treće

angie01

a za putovanja mi je stvarno smesno, pa svi oko mene su proputovali Evropu interrejlom, ili na drugi nacin, neki isli i dalje, a da ne pominjem nastavak skolovanja sa raznim stipendijama,...fakat, YU nije bila zatvorena zemlja.

odakle tebi sve to sto pricas, nemam pojma, mozda je kod vas bilo drugacije, vidim, preneki dan su neke tvoje zeme pricali o tucama lancima i skakavcima, kod nas toga nije bilo- bilo je tuca, al bez hladnog oruzja.


ali ne znam šta ti je smiješno.. ja nigdje ne rekoh nije se putovalo.. samo da su se ispitivali odnosi sa inostranstvom.. vremenom sve manje ali i osamdesetih još uvijek da..
kažeš pa nisam ja živjela pod staklenim zvonom ali jesi ako nisi svjesna da je sve što ti misliš da si spontano, slobodno radila bilo praćeno i poznato..
pa kad je utvrđeno da nisi oapsnost (a očigladno nisi ali ni najmanje) onda je to bilo to..
mogla si da budeš ostavljena u blaženu neznanju
prosto ne biti svjestan kako je vrhunski bila organizovana YU obavještajna služba je baš.. nemati pojma.. ne znam brate pa to je bukvalno tema stranih filmova i knjiga.. jgovići su uvijek odlično špijunirali jedni druge


Valjda nije sporno da SFRJ drustvo nije bilo demokratsko i da sistem nije dozvoljavao punu slobodu pojedincu (u poredjenju sa demokratskim zemljama). Ako nista Crni talas na filmu i knjizevnosti svedoci o tome.


Da je postojala klasa privilegovanih valjda isto nije sporno - Nova Klasa od Djilasa izasla vec krajem pedesetih. Zloupotreba od strane nekih boraca bilo koliko hoćeš. Obelezenih porodica isto tako.

U manjim mestima se 'revolucionarni duh' pomesao sa mentalitetom pa je bilo najebavanja samo tako.

Jedna od najzescih politickih psovki je bila 'liberal' (prica oko Nikezica). Ko i danas. Samo sto sada liberal nije antititoista nego antisrbin. Sto godina samoce iliti godine koje su pojeli skakavci.



freehand freehand 19:44 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Ma jok!
Ja nisam bio pička od malih nogu.

Nego kad ti se to desilo?
freehand freehand 19:48 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Valjda nije sporno da SFRJ drustvo nije bilo demokratsko i da sistem nije dozvoljavao punu slobodu pojedincu (u poredjenju sa demokratskim zemljama).

U kojoj je to državi sistem dozvoljavao "PUNU slobodu pojedincu"?
Crni talas nije postojao samo u Srbiji. Valja pogledati i one prave izvore. I Bunjuela, na primer.
angie01 angie01 19:49 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Valjda nije sporno da SFRJ drustvo nije bilo demokratsko i da sistem nije dozvoljavao punu slobodu pojedincu (u poredjenju sa demokratskim zemljama). Ako nista Crni talas na filmu i knjizevnosti svedoci o tome.


Da je postojala klasa privilegovanih valjda isto nije sporno - Nova Klasa od Djilasa izasla vec krajem pedesetih. Zloupotreba od strane nekih boraca bilo koliko hoćeš. Obelezenih porodica isto tako.

U manjim mestima se 'revolucionarni duh' pomesao sa mentalitetom pa je bilo najebavanja samo tako.

Jedna od najzescih politickih psovki je bila 'liberal' (prica oko Nikezica). Ko i danas. Samo sto sada liberal nije antititoista nego antisrbin. Sto godina samoce iliti godine koje su pojeli skakavci.


komsija, ovo sto kazes sve stoji, ali ovde tadejus plete neku pricu koja pak ne stoji,...znaci, niko ne spori zloupotrebe, one povascene, stvari koje nisu bile u redu, al brate, nisi ziveo u Brazilu, kao sto tadejus tvrdi,...ako krenes od pocetne tacke, Yu je vecinskom stanovnistvu omogucila bolje uslove zivota nego sto su imali pre rata i zemlja je fakat napredovala i razvijala se- to govore i zvanicne statistike,...znaci, mozemo da pricamo o svemu sto nije bilo ok, al je kretenski da se spori ono sto je bilo bolje i izvrce u neku devijantnu verziju.
angie01 angie01 19:53 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

U kojoj je to državi sistem dozvoljavao "PUNU slobodu pojedincu"?
Crni talas nije postojao samo u Srbiji. Valja pogledati i one prave izvore. I Bunjuela, na primer.


sa druge strane si imao premijere raznih filmova koji su bili zabranjeni u zemljama sa komunistickim uredjenjem, u isto vreme kada su bili prikazivani i na 5. aveniji, imao si mogucnost da citas stranu stampu, knjige su bile dostupne, nisi ziveo u nekom mraku, kako se predstavlja, pa nekada je Beograd bio svet, koji je ugoscavao svetska imena iz raznih oblasti.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:00 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
Valjda nije sporno da SFRJ drustvo nije bilo demokratsko i da sistem nije dozvoljavao punu slobodu pojedincu (u poredjenju sa demokratskim zemljama).

U kojoj je to državi sistem dozvoljavao "PUNU slobodu pojedincu"?
Crni talas nije postojao samo u Srbiji. Valja pogledati i one prave izvore. I Bunjuela, na primer.


Lepo napisah sta je referenca 'pune slobode'. Ako nije jasno: u poredjenju sa demokratskim drustvima.

Crni talas pomenuh kao mesto gde se neobavesteni Marsovac moze obavestiti o zivotu u tom sistemu. Ima i drugih ilustracija.
freehand freehand 20:01 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01
U kojoj je to državi sistem dozvoljavao "PUNU slobodu pojedincu"?
Crni talas nije postojao samo u Srbiji. Valja pogledati i one prave izvore. I Bunjuela, na primer.


sa druge strane si imao premijere raznih filmova koji su bili zabranjeni u zemljama sa komunistickim uredjenjem, u isto vreme kada su bili prikazivani i na 5. aveniji, imao si mogucnost da citas stranu stampu, knjige su bile dostupne, nisi ziveo u nekom mraku, kako se predstavlja, pa nekada je Beograd bio svet, koji je ugoscavao svetska imena iz raznih oblasti.

Imao si premijere filmova i knjiga koji su bili zabranjeni u zemljama nastanka, na demokratskom zapadu.
freehand freehand 20:04 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Lepo napisah sta je referenca 'pune slobode'. Ako nije jasno: u poredjenju sa demokratskim drustvima.

Tebi je možda lepo, meni je to glupo. To baratanje konačnim istinama koje na prvu primedbu, eto, i nisu baš konačne nego imaju neka podrazumevajuća bulšit-objašnjenja nekolicine ovdašnjih mislilaca postaje urnebesno.

Crni talas pomenuh kao mesto gde se neobavesteni Marsovac moze obavestiti o zivotu u tom sistemu. Ima i drugih ilustracija.

Složili smo se tu, samo crni talas nije ni nastao ni pun procvat doživeo u Jugoslaviji.
Al ko bi se sad zamarao činjenicama kad je zadata teza nešto drugačije...
softelectronics_e softelectronics_e 20:05 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
Pa da.
Bili jedni izbori posle rata sa dve kutije - 'naša' i 'ćorava'.
Drugovi komunisti proklinjali - ko ubaci kuglicu u ćoravu kutiju, sve mu bilo ćoravo.
No, rezultati nisu bili po njihovoj želji, pa su komunisti vršili presipanja ić ćoravih kutija u naše - kako i dolikuje, sve demokratski.
No, ja se ne čudim toliko ovim simpatizerima komunjara i ujedno, demokratama par ekselans.
Ja se čudim ljudima koji i dalje pokušavaju tim budalama da objasne da je komunjarski sistem nešto najgore što neki narod može da zadesi.

Ti se sigurno, kao tako načitan i pametan nisi zaustavio samo na pašiću i kralju Aleksandru, kad je u pitanju krađa na izborima, diktatura i progon političkih protivnika, nego si išao dubinski u istraživanje pojma "ćorava kutija"?
Zezam se, nisi. Ti i Bakarec ste zajedno u podrumu komunističkog kazamata čekali sunce slobode.

Ma jok!
Boleo me kurac nekada, kao i sada, za komunjarska smatranja.
Najobičnije džukele i gamad sa kojima sam morao da delim životni prostor.
Jer nisam bio u mogućnosti da biram gde ću da se rodim.
freehand freehand 20:09 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

softelectronics_e
freehand
Pa da.
Bili jedni izbori posle rata sa dve kutije - 'naša' i 'ćorava'.
Drugovi komunisti proklinjali - ko ubaci kuglicu u ćoravu kutiju, sve mu bilo ćoravo.
No, rezultati nisu bili po njihovoj želji, pa su komunisti vršili presipanja ić ćoravih kutija u naše - kako i dolikuje, sve demokratski.
No, ja se ne čudim toliko ovim simpatizerima komunjara i ujedno, demokratama par ekselans.
Ja se čudim ljudima koji i dalje pokušavaju tim budalama da objasne da je komunjarski sistem nešto najgore što neki narod može da zadesi.

Ti se sigurno, kao tako načitan i pametan nisi zaustavio samo na pašiću i kralju Aleksandru, kad je u pitanju krađa na izborima, diktatura i progon političkih protivnika, nego si išao dubinski u istraživanje pojma "ćorava kutija"?
Zezam se, nisi. Ti i Bakarec ste zajedno u podrumu komunističkog kazamata čekali sunce slobode.

Ma jok!
Boleo me kurac nekada, kao i sada, za komunjarska smatranja.
Najobičnije džukele i gamad sa kojima sam morao da delim životni prostor.
Jer nisam bio u mogućnosti da biram gde ću da se rodim.

Sauičestvujem u tim patnjama i bolovima u predelu pičke, kadgod da si je dobio na institutima kao robijašnicama za bolide. Nego, nisu ta smatranja komunjarska. Lepo sam te pitao - znaš li poreklo i korene ćorave kutije u Srbiji?
gedza.73 gedza.73 20:12 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Kažeš joj
besprizornoj bezobraznoj kokoši

a onda još ona kriva
mene još više što se spuštam na kokodakanje i ovu uličarsku dimenziju.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:12 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01
Valjda nije sporno da SFRJ drustvo nije bilo demokratsko i da sistem nije dozvoljavao punu slobodu pojedincu (u poredjenju sa demokratskim zemljama). Ako nista Crni talas na filmu i knjizevnosti svedoci o tome.


Da je postojala klasa privilegovanih valjda isto nije sporno - Nova Klasa od Djilasa izasla vec krajem pedesetih. Zloupotreba od strane nekih boraca bilo koliko hoćeš. Obelezenih porodica isto tako.

U manjim mestima se 'revolucionarni duh' pomesao sa mentalitetom pa je bilo najebavanja samo tako.

Jedna od najzescih politickih psovki je bila 'liberal' (prica oko Nikezica). Ko i danas. Samo sto sada liberal nije antititoista nego antisrbin. Sto godina samoce iliti godine koje su pojeli skakavci.


komsija, ovo sto kazes sve stoji, ali ovde tadejus plete neku pricu koja pak ne stoji,...znaci, niko ne spori zloupotrebe, one povascene, stvari koje nisu bile u redu, al brate, nisi ziveo u Brazilu, kao sto tadejus tvrdi,...ako krenes od pocetne tacke, Yu je vecinskom stanovnistvu omogucila bolje uslove zivota nego sto su imali pre rata i zemlja je fakat napredovala i razvijala se- to govore i zvanicne statistike,...znaci, mozemo da pricamo o svemu sto nije bilo ok, al je kretenski da se spori ono sto je bilo bolje i izvrce u neku devijantnu verziju.

Meni se cini da Tadejus koristi malo ekspresivniji izraz da bi naglasila poentu ali nije negirala pozitivno nasledje. Jos neki dan je trazila statistiku da bi to ilustrovala.

Dovoljno je vremena proslo da pricamo hladne glave i o tome ko je SFRJ upropastio kao sansu.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:15 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
Lepo napisah sta je referenca 'pune slobode'. Ako nije jasno: u poredjenju sa demokratskim drustvima.

Tebi je možda lepo, meni je to glupo. To baratanje konačnim istinama koje na prvu primedbu, eto, i nisu baš konačne nego imaju neka podrazumevajuća bulšit-objašnjenja nekolicine ovdašnjih mislilaca postaje urnebesno.

Crni talas pomenuh kao mesto gde se neobavesteni Marsovac moze obavestiti o zivotu u tom sistemu. Ima i drugih ilustracija.

Složili smo se tu, samo crni talas nije ni nastao ni pun procvat doživeo u Jugoslaviji.
Al ko bi se sad zamarao činjenicama kad je zadata teza nešto drugačije...


Vazi. Dalje mozes i sam.
gvozden1 gvozden1 20:16 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

ko je SFRJ upropastio kao sansu.

Bolje, kako se došlo u zabludu da je Jugoslavija ikakva šansa.
Srbima bar.
gedza.73 gedza.73 20:22 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Lepo napisah sta je referenca 'pune slobode'.



„Dole crvena buržoazija“, „Izvozimo ljude kao smrznutu govedinu“, bile su neke od parola koje su beogradski studenti postavili na fakultetima

Dvojica drže jednu djevojku, a drugi je tuče, i to pendrekom po grudima."
"Govorili su nam da smo kurve, da ako rodimo decu kao što smo mi da je bolje da se ubijemo jer im takvi ne trebaju."

iz Kaknja u Skupštinu BiH bila krenula delegacija rudara da se žali na to što su im nadnice toliko male da meso mogu priuštiti samo dva puta mesečno. "Skinuti" su sa voza i prebijeni.
Štrajk je trajao desetak dana. Pridružio im se i glumac Zoran Radmilović. Ležali su u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. O protestu je izašao samo jedan tekst u NIN-u.
angie01 angie01 20:28 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Meni se cini da Tadejus koristi malo ekspresivniji izraz da bi naglasila poentu


kako mislis malo ekspresivniju, pa procitaj malo bolje sta je sve napisala,...cak i na licne primere, koji bi trebalo to da negiraju, ona imputira neke nepostojece bezobrazluke-sto onda nije ni slucajno ni ekspresivno.


ali nije negirala pozitivno nasledje. Jos neki dan je trazila statistiku da bi to ilustrovala.


tacno, al ako pogledas malo bolje, te dve price nisu bas kompatabilne, u smislu, da su dve strane istog novcica.


Dovoljno je vremena proslo da pricamo hladne glave i o tome ko je SFRJ upropastio kao sansu.

slazem se, samo sto svaki normalan razgovor, sprecavaju oni koji predstavljaju stvari drugacije, pa se onda sve svodi na ispravljanje toga, na sta se onda odgovara sa ucitavanjem kojecega, tako da je besmisleno.

cinjenica je da je u toj zemlji bilo vise faza koje se mogu izdvojiti i da generalizovanje u negativnom smislu ne vodi nicemu,...ja bih, s obzirom na licne okolnosti, prva mogla da pljujem do prekosutra, al bi to bila besmislica u odnosu na mnoge faktroe koji nisu nepoznanica, al sada ne odgovara da se priznaju,-ovde ne mislim na tadejus- jer sluze kao izgovor za neka druga sranja koja su se desila posle, koje jesu upropastile sansu da zivimo normalno.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:30 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gvozden1
ko je SFRJ upropastio kao sansu.

Bolje, kako se došlo u zabludu da je Jugoslavija ikakva šansa.
Srbima bar.

Ma sve moze. Ne treba da bude svetih krava. Glavno je da se ima dovoljno vremena za dangubljenje. Evo Pajic je otvorio poziv.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:33 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

gedza.73
Lepo napisah sta je referenca 'pune slobode'.



„Dole crvena buržoazija“, „Izvozimo ljude kao smrznutu govedinu“, bile su neke od parola koje su beogradski studenti postavili na fakultetima

iz Kaknja u Skupštinu BiH bila krenula delegacija rudara da se žali na to što su im nadnice toliko male da meso mogu priuštiti samo dva puta mesečno. "Skinuti" su sa voza i prebijeni.
Štrajk je trajao desetak dana. Pridružio im se i glumac Zoran Radmilović. Ležali su u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. O protestu je izašao samo jedan tekst u NIN-u.


Pa valjda je jasno da nisam mislio na Hegelovu apsolutnu slobodu.
gvozden1 gvozden1 20:48 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Evo Pajic je otvorio poziv.

Dakle ti si sledeći:)
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:56 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža


slazem se, samo sto svaki normalan razgovor, sprecavaju oni koji predstavljaju stvari drugacije, pa se onda sve svodi na ispravljanje toga, na sta se onda odgovara sa ucitavanjem kojecega, tako da je besmisleno.

cinjenica je da je u toj zemlji bilo vise faza koje se mogu izdvojiti i da generalizovanje u negativnom smislu ne vodi nicemu,...ja bih, s obzirom na licne okolnosti, prva mogla da pljujem do prekosutra, al bi to bila besmislica u odnosu na mnoge faktroe koji nisu nepoznanica, al sada ne odgovara da se priznaju,-ovde ne mislim na tadejus- jer sluze kao izgovor za neka druga sranja koja su se desila posle, koje jesu upropastile sansu da zivimo normalno


Kod nas oko svake teme polarizacija. Zato su bolje studije o agrarnoj reformi, polozaju radnika u SFRJ, partizanskom pokretu, Jasenovcu... napisali inostrani* naucnici nego nasi. Oni ne moraju da romantizuju ni jednu stranu. Ne bi smeli ni nasi ali...

*Rory Archer, levicar i postovalac Jugoslavije, napravio je odlicna istrazivanja o drustvenoj nejednakosti, radnickom organizovanju i unutrasnjoj migraciji. Covek ne moze da se nacudi koliko se kod nas slabo to vreme istrazuje. Kao sve mi to znamo sta ima tu da se istrazuje.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:00 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01


kupovali su se stanovi na kredit, da l od firme il od banke, kupovali se placevi, zidale se kuce-bio je i taj neki kredit za gradnju,

Svjedočim.
-Moja bivša '79-e na Vidikovcu kupila stan na kredit, uselila krajem '80-e.
-Ne sjećam se koje godine, pijem kavu sa Radmilom M. medicinskom sestrom iz nekog sela kod Laktaša. Na stolu novine i članak o najmlađem predsedniku izvršnog odbora (vlade) opštine u Jugoslaviji. Kaže: " Moj komšija Dodik, imaju par k'o Džajić. Kad je završio mesarski zanat otišao u Beograd i završio FPN. Da se ne muči po domu za keš mu kupili stan u Beogradu.
-"Lipi moj što tako rasipaš novac" kaže meni Duško V. kuvar u Biogradu n/m, gledajući kako trošim to ljeto '76-e, "Da ti prodam ovaj plac, ima 300 m2 pravi lipu kuću pa izdaj ili dođi ovdje daživiš"
Nisam kupio ja, jer me sa nepune 22 godine nije zanimao nikakav plac ili kuća, ali je kupio jedan poznanik, vozač, napravio kuću i kasnije vrlo dobro unovčio.
Znači da je moglo, a što neki nisu nešto uradili to ne znači da niko drugi
nije mogao ili uradio.
O radničkim savjetima neki drugi put ali budi sigurna da sa ozbiljnim ljudima to nije bila nikakva zajebancija.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 21:05 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01

kako mislis malo ekspresivniju, pa procitaj malo bolje sta je sve napisala,...cak i na licne primere, koji bi trebalo to da negiraju, ona imputira neke nepostojece bezobrazluke-sto onda nije ni slucajno ni ekspresivno.

Ali kakve besobrazluke?
Cutanje?
Jos ja lijepo I svoje roditelje u to ukljucujem..
Kako je to besobrazluke?
Cinjenica.. nije bilo protesta, nije bilo cak nibstrajkova.. nicega..
Saglasnost opsta I pristajanje na sve iako je ocito bilo mnogo razloga da se ne pristaje..
Ja Nikoga za to ne krivim, naprotiv, navidim kao dokaz koliko je sistem bio opresivan da se Niko, nikad uspjesno pobunio nije nibprotivcega

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 21:10 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01

tacno, al ako pogledas malo bolje, te dve price nisu bas kompatabilne, u smislu, da su dve strane istog novcica.

Upravo suprotn.. ne samo dve strange nego bez the opresije I sigurnosti vlasti ne bi mogao da radis infrastrukturne projekte koji traze I decenije
Da si morao da mislis na izbore svakih par godina, da podilazis glasacima sanse ne bi bilo za takve iskorake
I To je veliki dio razloga Sto SU ljudi pristajali da precute
freehand freehand 21:16 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Jos ja lijepo I svoje roditelje u to ukljucujem..


Pa što nisi od njih počela?
Na primer - "Evo moji roditelji su se nakrali u socijalizmu, služba im je dala posao, stan i sve a oni su ćutali."
Tu rečenicu nisam video. A ni onu kako je tebi služba obezbedila školovanje i studije, stipendiju i posao i dala ti pasoš, i to si nekako preskočila. Pa sad po nalogu službe prozivaš redom i naširoko da se vlasi ne dosete.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 21:23 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
Jos ja lijepo I svoje roditelje u to ukljucujem..


Pa što nisi od njih počela?
Na primer - "Evo moji roditelji su se nakrali u socijalizmu, služba im je dala posao, stan i sve a oni su ćutali."
Tu rečenicu nisam video. A ni onu kako je tebi služba obezbedila školovanje i studije, stipendiju i posao i dala ti pasoš, i to si nekako preskočila. Pa sad po nalogu službe prozivaš redom i naširoko da se vlasi ne dosete.

Kakva sad kradja?
Jel tebe neko optuzio za kradju?
I kakva stipendija I studied, ja Sam imala 13;godina u komunizmu..
Mojenroditelje jebl, rekoh vec, ta drzava I othranila I odgojila Al to ne negora da je bila vrhinski opresivna
freehand freehand 21:25 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

Mojenroditelje jebl, rekoh vec,

Bože sačuvaj, verujem da su bili časni i normalni, dobri ljudi. Sad, bude tih grešaka i propusta u vaspitavanju al jebiga.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 21:28 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

freehand
Mojenroditelje jebl, rekoh vec,

Bože sačuvaj, verujem da su bili časni i normalni, dobri ljudi. Sad, bude tih grešaka i propusta u vaspitavanju al jebiga.


Sta kazes, kokoska te povukla u kaljugu a ti mikofo..
E ko mi kriv kad kljucam po telefonu
A bukvy iz pet pokusaja je mogu da nabodem
angie01 angie01 21:32 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža


Ali kakve besobrazluke?


to sto si ucitala mojim roditeljima- otkud ti znas sta su i kako reagovali!
Cinjenica.. nije bilo protesta, nije bilo cak nibstrajkova.. nicega..


pa posle rata je bilo nemoguce strajkovati-kada je krenulo oduzimanje imovine, proterivanje i slicno, ko je mogao nesto da uradi?...imas vise knjiga, koje opisuju ta vremena, ja znam od moje bake,...moji roditelji su tada bili deca.


Saglasnost opsta I pristajanje na sve iako je ocito bilo mnogo razloga da se ne pristaje..


o cemu pricas- pa rekoh ti lepo, vecini je tim preokretom kasika pala u med, dobili su bolje nego sto su imali.

da se Niko, nikad uspjesno pobunio nije nibprotivcega

pa ni to nije tacno, bunili su se ljudi za razne stvari, nesto im je proslo, nesto nije-generalno, taj sistem nije bio demokratski, takvo je bilo ustrojstvo,...a gledano u najsirem smislu- vecini je bilo dobro, bolje nego im je bilo pre, tako da oni nisu CUTALI, nego im je bilo ok.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:35 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus
nije bilo cak nibstrajkova..


To što ti ne znaš za njih ne znači da ih nije bilo.
Bilo ih je i nisu se, uglavnom, razvlačili danima. Sistem je radije spaljivao osigurače u licima direktora ili šefova a ponekad je i koji lokalni šef partije cvrknuo da se izbjegne sukob sa radnicima.
freehand freehand 21:37 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

newimprovedtadejus
freehand
Mojenroditelje jebl, rekoh vec,

Bože sačuvaj, verujem da su bili časni i normalni, dobri ljudi. Sad, bude tih grešaka i propusta u vaspitavanju al jebiga.


Sta kazes, kokoska te povukla u kaljugu a ti mikofo..
E ko mi kriv kad kljucam po telefonu
A bukvy iz pet pokusaja je mogu da nabodem

Ne baš. Ja sam taj koji je dozvolio sebi da se zaleti u govnjivu jamu a kokoška se sad još pravi nevešta. Nema pojma šta je sve rekla Kamilu, i kakve je sve teze u obliku dogme ovde postavljala.
Čitaš li ti uopšte šta pišeš? Znaš li šta si u prethodnim komentarima tvrdila? Vrati se i pročitaj samo ono pisano velikim slovima, i idiotske tvrdnje u kojima vrvi od SVI i SVE.

A još jednom - svim roditeljima svih sa ovog bloga o kojima ne znam ništa i tako i treba i da ostane sem tamo gde ih beko od blogera po bilokom osnovu sam pomene i opiše - poštovanje.
gvozden1 gvozden1 21:38 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

, vecini je tim preokretom kasika pala u med

Koja samouverenost jbt!

Pa kad je tako, što bre to ne verifikovaše na izborima, što ostaviše sumnju i priliku ovima što ih ne vole da ih nazivaju diktatorima i uzurpatorima vlasti?

A mogli su fino na izbore, dobiju ih lagano, i svima začepe usta.

Nisu se setili?


I da, kaže se upala sekira u med.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 21:39 09.12.2022

Re: Sad kad ti dođe Gedža

angie01


pa posle rata je bilo nemoguce strajkovati-kada je krenulo oduzimanje imovine, proterivanje i slicno, ko je mogao nesto da uradi?...imas vise knjiga, koje opisuju ta vremena, ja znam od moje bake,...moji roditelji su tada bili deca.


Sama sebi uskaces u usta..
Evo o ovome se radi.. ko je mogao? Niko, bukvalno bi platio glavom nista postigli ne bi..
Porediti danasnje kenselovanje po tviteru s tim je van svake pameti I od toga smo poceli..
To je ta istina koja ne bi smjela biti relativna..

E sad Dal ja sistem kasnije olabavio
Sigurno
Dal je bio opresivan do kraja
Jeste
Dal je I danasnja opresija Dio tog nasledja
Ja mislim da
Ista skola

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana