Na današnji dan

SP(L)AV SRBIJA!

Filip Mladenović RSS / 01.01.2023. u 20:25

 

Википедија каже да је сплав најпримитивније пловило од међусобно повезаних балвана, греда или дасака. Модерни сплавови, фиксирани уз обале река, могу користити понтоне, бурад или блокове од екструдираног полистирена. На њима су кућице за одмор - викендице и угоститељски објекти.

Новогодишње полупотонуће једног од најпопуларнијих београдских сплавова на реци Сави, познатом по тупавој музици, лако приступним наркотицима и дилерском „обезбеђењу", главна је тема друштвених мрежа.

Највећи број коментара о овом сплаву и његовоj злехудој судбини, да не кажем страдији прве ноћи 2023. године,  потенцира симболику савремене Србије. За ову прилику издвајам један илустративни, сублимирани коментар:

„Ово је слика државе Србије! До пола потoнула, духовна беда нашминкана „гламуром" и кичем, а иза јефтиних кулиса крими власници, неуки гости жељни рада без мотике, свакојаке певаљке и старлете у друштву празилук џет сета, а све то док трубачи свирају, додуше другачију композицију од оне на 'Титанику'."

Сплав Србија већ три деценије почива на 4 бурета, да не кажем балвана: митови, бежање од стварности, демагогија и фрустрирани национализам. Треба ли напоменути да су та 4 бурета, између осталог, набијена и барутом таблоидне и пинкоидне производње!?

Да не би дошло до потпуног потонућа сплава Србија, постављени (митомани би рекли „изабрани") менаџер својски се труди да одржи илузију безбедног и сигурног сплаварaња. На тај сплав се хвата свакојако смеће, које плута рекама историје, па се и оно користи у циљу спасавања од тоталног потонућа.
Најгоре је то што је сплав чврсто везан за разне безбедоносне службе на обали, тако да не може ни да се откачи и крене низ Саву у Дунав ка Европи. Дакле, status quo, па зато долази до - полупотонућа.

И тако, три деценије се вртимо у зачараном кругу балвана и сплавова, док главни токови историје протичу мимо нас, подсећајући нас на речи чувеног руског писца Ивана Буњина: „Овде се ништа не мења, само је живот прошао!"

 

Tagovi



Komentari (222)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:06 01.01.2023

1.

emilia emilia 05:10 03.01.2023

Splav

Ovo je zemlja gluposti i takva će ostati zauvek. Hajde da okrivimo Zapad za ovaj polupotonuli splav... Ili Tita još bolje.

I nije nešto mnogo potonuo, mogla bi da se organizuje repriza. Ne verujem da bi došlo manje sveta nego 31-og.

Nepismen narod nikad neće izabrati pismenu i sposobnu vlast, pa ćemo stalno imati ovakve "nesreće", od iskakanja železničkih vagona iz šina, poginulih u saobraćaju do ovakih "nezgoda".

Ovo je slika drzave srbije! Do pola potonula beda nasminkana "glamurom i sjajem" a iza jeftinih kulisa krimi vlasnici, neuki gosti zeljni rada bez motike, sumnjive pevaljke i praziluk jet set.

Neka, neka.. ionako sve to mafija drzi. Nece propasti u Srbiji, sve dok ih AV predstavlja.

Lici na Srbiju, brod koji tone.

Sada je prilika da se svа обала očisti od đubreta i vrati prirodi, ribolovcima i šetačima, a zatim poruše i one zgradeterine okolo.

Pa kako će onda “biznismeni” i finansijeri stranke da se izdržavaju? Od poštenog posla?

Leglo primitivizma, narkomanije, kriminala, kiča.

Tragedija. Jadni naši kontroverzni i besno bogati vlasnici Fristajlera. Možda bi mogla da im se uplati neka pomoć.

Ne brini. Svi smo već uplatili. Kroz budžet .

Šta znaju Srbi o nosivosti. Bitna je zarada. A ljudski život je u Srbiji odavno u vrednosti života muve.

Ima druže jedino i samo veze sa Srbima i srpskim društvom. Pohlepu imaš svugde u svetu, ali ovakve incidente samo u banana državama.

Zar da tako strada jedno tradicionalno leglo kulture i odgajalište nove elite? Strašno!

Pa jel onaj Nemac letos doplivao Dunavom do Bg, pa batalio... Osetio se nedostojnim pred pravoslavljem i srpskom kulturom, pretposravljam. Ili je osetio nešto drugo...?

Saće ga izvade, malo ga očiste i primenuju ga u "Titanik". Ima bizmis da im procveta!

Pa baš lepo izgleda...

Analogija sa tigrom u regionu.

Ako su po jutru dan poznaje, biće ovo dobra godina.

Doček za pamćenje.



bene_geserit bene_geserit 07:39 03.01.2023

Re: Splav

Opet se ovo ustaško govno razmahalo sa pljuvanjem po Srbiji.
Jel te to loži kozo glupava?
emilia emilia 03:34 04.01.2023

Pismo



Uvaženi Predsedniče,

u ovim vremenima bezumlja, kada se bubnjevi rata sve glasnije čuju u svetu, jedan mali hrišćanski narod na Balkanu, po Bog zna koji put, nalazi se na vetrometini svetskih dešavanja, pritisnut sa svih strana pretnjama i ucenama. Taj maleni i ponositi narod, u njegovoj milenijumskoj duhovnoj kolevci, Kosovu i Metohiji, preko dvadeset godina okupiran od strane svetskih moćnika, ponovo je na Golgoti.


Oklevetan, unapred osuđen, popljuvan i ponižen, on hrabro stoji noseći svoj Sveti Krst. Iako porobljen, on nije ostavljen ni od Boga ni od svoga srpskog roda, ni od Vas kao njegovog Predsednika.


Najdivniji primer toga jeste Vaša nepokolebljiva i hrabra odluka, da zajedno sa Srpskim Patrijarhom, kao dva krila na orlu srpskog državnog grba, odlučno pohitate i doletite u pomoć braći na barikadama slobode.


Da, znamo da okupatori naše duhovne kolevke, koji trenutno gordo i bez stida gaze po tuđoj svetoj zemlji, ne dozvoljavaju ni Vama ni Srpskom Patrijarhu da i lično posetite svoj stradalni narod i najsvetiji deo Vaše i naše države, ali isto tako znamo da ničija sveća nije gorela do zore i da je svaka zemaljska sila vremena, a jedino Božija sila svevremena i nadvremena.


Ono što sve nas i u ovim teškim trenucima naročito raduje i čini veoma ponosnima jeste Vaša lična hrabrost i požrtvovanost, da kroz Vaš lični primer neustrašivosti svima pokažemo, da iako smo mali narod, nismo mali duhom, hrabrošću, požrtvovanošću, bogoljubljem i bratoljubljem.


Naša srca puna su ponosa kada vidimo kako i u duboku noć donosite važne i mudre odluke, hitajući da svuda stignete, ne štedeći sebe ni najmanje. Posebno nas sve lično ohrabruje i daje nam novog poleta i novog elana, jer sve to činite po onoj večnoj Božijoj i Evanđelskoj reči Hristovoj: budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. Sve pozivajući na razum, mir i ljudski i demokratski dijalog.


Vapajući dan i noć u odbranu srpskog naroda u ovoj nebivaloj međunarodnoj pustinji dvostrukih standarda i otvorenog licemerja njenih moćnika,koji trenutno drže Kosovo i Metohiju pod svojom gordom vojnom čizmom.


Uvereni smo da bi se Vašom političkom mudrošću i odmerenošću, u ovom istorijskom trenutku, ponosili i naši najveći, sveti i drevni preci, utemeljivači srpske državnosti i duhovnosti, Sveti Sava i Sveti Nemanja, kao i noviji mudri poslenici na teškom poslu državnog rukovođenja kao što su bili knjaz Miloš ili Nikola Pašić.


U najtežim političkim okolnostima i u trenutku kada smo okruženi mnogim neprijateljima Vi ste ujedno pokazali da ste iako miroljubivi i uvek spremni na sprečavanje tragedija i krvoprolića, u isto vreme, kao nekada i Sveti knez Lazar ili Karađorđe, neustrašivi i spremni da, ako na to budemo izazvani, i vojno i odlučno reagujemo i zaštitimo svoj okupirani i raspeti srpski narod na severu Kosova.


Iako ste po svojoj državničkoj mudrosti i najvišoj funkciji Vi uvek prvi na udaru, jedno uvek znajte - SVIM SRCEM I SVOM DUŠOM SMO UZ VAS, dragi Predsedniče. Imate našu i celoga srpskoga naroda najširu i najiskreniju podršku da, kao i do sada, mudro, hrabro, mirotvorački i požrtvovano branite interese Srbije i celog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.


S dubokim poštovanjem,

Nikola Vučen član predsedništva Srpske napredne stranke i predsednik opštine Smederevska Palanka
emilia emilia 03:46 04.01.2023

Zvučni top

Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima povučen je pre tri dana, ali ono što je njime bilo predviđeno i dalje je u fokusu javnosti, posebno odredbe koje se tiču sredstava prinude. Osim što je njihov broj sa 13 povećan na 17, nacrtom je predviđena upotreba zvučnog topa - koji potencijalno može biti vrlo opasan. Mediji su preneli nezvanične informacije da ga je MUP Srbije već nabavio i isprobao. Niko od nadležnih ova saznanja nije demantovao.


Šta je to zvučni top? Reč je o oružju koje nije smrtonosno, emituje intenzivne zvučne talase u određenom pravcu, a kod pogođenih osoba može izazvati glavobolju, mučninu, dezorijentaciju, ali je moguća posledica i trajno oštećenje sluha. Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su u Srbiji, inače, nabavke bezbednosnih sistema zatvorene i da niko nikome ne polaže račune.




Ako ogluvimo od tog topa kako ćemo čuti šta cenjeni preCednik govori? I nećemo valjda od mučnine da rigamo u toku obraćanja naciji?


Šta ste očekivali? Prvo su bili u rukavicama, glasali ste za njih. Onda su pravili otvorene afere i govorili "Pa šta!" i opet ste glasali za njih. Sada su se osilili. I ako se opet bude glasalo za njih, bojim se da će oni koji misle drugačije biti istrebljeni u Srbiji. A ti narode razmisli i glasaj.


Bežanija bi nastupila i bez upotrebe topa ako bi se preko razglasa puštali vođini govori u vezi njegove lavovske borbe i nebrojenih uspeha.


Pa i treba tako za narod koji glasa za 3 crvene.Nikako drugačije.


Sećam se kad je Sloba sa lisicama na rukama protiv svoje volje napustio vilu "Mir", sećam se sasvim drugačijih vesti na slobodnoj RTS. Moglo bi opet ovako, zar ne?


Pod hitno da se top STO RANIJE UPOTREBI... Valjda kada oseti na svojoj kozi Srbin ce poceti da misli scojom glavom a ne da ga manipulise trecerazred i diplomac pravnog fakulteta koji nikada radio jednog dana nije, koji nema iskustva nikakvog a vlada vec preko 10 godina...


Sto ga pre upotrebe to bolje ! Gde su ministri sile Gasic i Vulin tu mora da bude tragedije i nesrece za gradjane Srbije.


Narod trpi, trpi ali kad mu dođe preko glave tad će biti kasno za njih a može se desiti bilo kad.


Precenjujes ovaj robofilni narod. Njegova granica trpljenja ima epske razmere. Naravoucenije je, ko je mladji, skolovan, neka bezi odavde, nada da ce se narod prosvetliti i nesto promeniti unistila je zivote mnogih pametnih ljudi!


Tako i treba! Ma kakav top, nešto još gore nek nabave. Ovaj narod upravo zaslužuje sve što mu se dešava! Rokajte radikali!


Tako je, neka rokaju, dok pola nas ne popada mrtvo. Valjda će onda ona druga polovina da se opameti i da ih pregazi, barem se nadam.
gvozden1 gvozden1 21:14 01.01.2023

Geografija

крене низ Саву у Дунав ка Европи
.

Uz, Filipe, uz Dunav i naročito Savu.
Geografija, peti razred.


Nego, kad pročitam ovako nešto pomislim, ćuti, Vučić je suvo zlato.
Kad bi ovakvi zavladali Srbijom, daj bože da bi dve godine sastavila
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:24 01.01.2023

Re: Geografija

Reka Sava se uliva u reku Dunav, pa splav, kada se otkači, krene niz Savu u Dunav.

Tačno je, Vučić je suvo zlato za sve one koji su se obogatili tokom njegovog ličnog režima.
Na splavu Srbija ima dosta njih sa poznatim "domaćinskim" sloganom: "IMA LI TU MENE!?"

I umesto zaključka - DVE filipike:

Politika je najveća kurva. Patriotizam je njen makro!

Kako je opljačkana Srbija? Jednostavno: potpali se narod, a onda se temperatura održava usijanim glavama!
gvozden1 gvozden1 21:50 01.01.2023

Re: Geografija

Patriotizam je njen makro!

Samo srpski, arnautski i hrvatski ti ne smetaju.

Al sve je to predaleko za tebe, srpska sreća da vas je malo, i sve manje.
Izumirete, konačno.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:07 02.01.2023

Re: Geografija

Reka Sava se uliva u reku Dunav, pa splav, kada se otkači, krene niz Savu u Dunav.

’Шприце бацају директно у Саву,...’ :)
shmoo shmoo 12:43 02.01.2023

Re: Geografija

principessa_etrusca
Reka Sava se uliva u reku Dunav, pa splav, kada se otkači, krene niz Savu u Dunav.

’Шприце бацају директно у Саву,...’ :)



Прво су нам Савом пре 70-80 година пристизали до Београда лешеви из Јасеновца, па су онда деведесетих почели Савом да пливају шприцеви, а сада нам тону сплавови.

Замисли када Савом почну да нам плутају сплавуше и старлете.

Какав епски крај за ову нашу српску причу на обалама Саве и Дунава.







П.С. -





kamilo_emericki kamilo_emericki 00:37 03.01.2023

Re: Geografija

gvozden1
крене низ Саву у Дунав ка Европи
.

Uz, Filipe, uz Dunav i naročito Savu.
Geografija, peti razred.




Putujući niz Dunav se stiže u Evropu. I geografski i politički.
Pomalo se osjeća zadah rasizma u tvrdnjii da je Evropa samo na sjeveru i zapadu
Kao dokaz prilažem geografsku kartu sliva Dunava i kartu na kojoj sum plavom bojom, obilježene članice EU




gvozden1 gvozden1 00:50 03.01.2023

Re: Geografija

Putujući niz Dunav se stiže u Evropu. I geografski i politički.

E baš na tu Evropu je mislio.
A i inače svi hrle u tu Evropu.
solo solo 12:18 03.01.2023

Re: Geografija

Замисли када Савом почну да нам плутају сплавуше и старлете.

Какав епски крај за ову нашу српску причу на обалама Саве и Дунава.


Sava se giba to je zbog riba.

Oj Dunave reko plovna tvoji vali nose govna.

Na dnu reke Morave razna govna borave.

Površinom reke Peka pliva govno od čoveka......

Ljuba Moljac

Ekološka još onomad 'ebo te.
solo solo 21:31 01.01.2023

misliš da poznaješ ovaj narod?


Filipe Sizife.

Mada vredi pokušati.

To cenim kod tebe unatoč svemu i bez obzira na motivaciju.



,,Znaš ti nas,jebo ti nas,,
B.Ćopić
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:38 01.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?

СВЕ СЕ МОЖЕ, КАДА СЕ ХОЋЕ!

И СРБИ ЋЕ ОПЕТ ЖИВЕТИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ. Неће се звати YU, већ EU!

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је данас на гранични прелаз Брегана, између Хрватске и Словеније, где су је дочели хрватски премијер Андреј Пленковић и словеначка председница Наташа Пирц Мусар, а повод је симболично обележавање чланство Хрватске у Шенгену.

Фон дер Лајен је изразила задовољство доласком на Брегану и истакла да је овај 1. јануар 2023, дан нових почетака.

Фон дер Лајен је рекла да је Хрватска, као најмлађа чланица ЕУ постигла да истог дана уђе у шенгенски простор и еврозону.

Она је за данашњи дан рекла да је "дан за памћење, дан радости и поноса за хрватски народ".

"Ово је славље за све грађане Европе. Пролазимо без контрола европским границама, нема више контрола пасоша, нема више редова", рекла је председница Европске комисије, пренели су хрватски медији.
magnus magnus 22:08 01.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?

solo

Filipe Sizife.

Mada vredi pokušati.

To cenim kod tebe unatoč svemu i bez obzira na motivaciju.



,,Znaš ti nas,jebo ti nas,,
B.Ćopić


Moja psihoanalitičarka je govorila da je u ovom filmu crni srbin a marko hrvat , natalija jugoslavenska politika
solo solo 22:53 01.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?

Moja psihoanalitičarka


Kad sanjaš šporet to ti je simbolično majka.
Kad sanjaš konja to ti je otac.
Kad sanjaš gomilu govana to ti je psihoanalitičar kod koga ideš na seanse.

To beše Erica Jong. Strah od letenja. Ako se dobro sećam.
solo solo 23:11 01.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?


Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је данас на гранични прелаз Брегана, између Хрватске и Словеније, где су је дочели хрватски премијер Андреј Пленковић и словеначка председница Наташа Пирц Мусар, а повод је симболично обележавање чланство Хрватске у Шенгену.


Kad si spomenuo Breganu i tamo sam išao u školu.Živeli smo u Brežicama a išli u školu u Breganu.

Granica Slovenije i Hrvatske je jedan mali most preko potoka. Sećam se,škola je bila blizu,gledali smo kako slovenačka milicija ne dozvoljava ciganima mečkarima da uđu u Sloveniju nego ih vraća u Hrvatsku. U ono vreme. 60 tih godina.
Ostalo mi u sećanju kao ružne scene.

Oni su sada Europa o kojoj maštaš.

E do kurca.
gedza.73 gedza.73 20:00 02.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?

Filip Mladenović
И СРБИ ЋЕ ОПЕТ ЖИВЕТИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ. Неће се звати YU, већ EU!

I radiće po SOUR-ima i OUR-ima.
Filipe ovo tvoje opasno liči na diskusiju koju sam imao povodom slučaja 'splav'. Kaže meni drugar
- Sve je to došlo sa Zapada.
- Šta bre došlo sa Zapada, gde na Zapadu imaš da tokom radne nedelje klinci izlaze tek od ponoći po kafićima, da im se tamo 'sipa droga u piće', da skaču celu noć a onda spavaju do tri popodne?
- Nigde nema života i provoda kao kod nas.
-


magnus magnus 22:29 02.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?

Kad sanjaš šporet to ti je simbolično majka.
Kad sanjaš konja to ti je otac.
Kad sanjaš gomilu govana to ti je psihoanalitičar kod koga ideš na seanse.

odprilike , mada za govna nisam siguran,
predatortz predatortz 19:43 07.01.2023

Re: misliš da poznaješ ovaj narod?

И СРБИ ЋЕ ОПЕТ ЖИВЕТИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ. Неће се звати YU, већ EU!


Срби већ живе у ЕУ. У једној држави која је чланица и једном протекторату у ком ЕУ има великог удела у извршној и судској власти.

На оба места за Србе важе правила веома слична оним Хитлеровим.

Србима се може чинити све, злочини над Србима неће бити кажњени.

Убиство Србина није злочин, протеривање такође, запалити српску цркву, кућу је ок, Србин је грађанин другог реда, нижа раса.

Сличности са Рајхом у односу према Србима су велике. Разлика једна - Хитлер је био мање лицемеран.


Зато ти се посерем у ЕУ, њене стандарде и њене вредности.
solo solo 21:43 01.01.2023

.



И СРБИ ЋЕ ОПЕТ ЖИВЕТИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ. Неће се звати YU, већ EU!


Dok je Save i Dunava teško.

Ovo je Azija brate i ostaće dovijeka.

Ovde zurle duvaju.

SVE SE HOĆE AKO SE MOŽE!

Teško da se može.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:40 01.01.2023

Re: .

Može se! Ključ je u Beogradu, prestonici Srbije!

Medjutim, moj grad tone.
Sve je manje kičmenih stubova!
solo solo 22:48 01.01.2023

Re: .

Medjutim, moj grad tone.
Sve je manje kičmenih stubova!


Neće potonuti.

Vaterpolista brine o njemu.



No tu je blog b92 koji je poslednja odbrana slobode misli i govora.

Dok je bloga i blogera ima nade.
gvozden1 gvozden1 23:23 01.01.2023

Re: .

Ovo je Azija brate i ostaće dovijeka

A ono tamo je Europa, garant.
Ono gde se za dve godine posle zemljotresa, obnovi čak šest kuća.

Tri godišnje, eurposki je to standard.

solo solo 23:27 01.01.2023

Re: .

A ono tamo je Europa, garant.
Ono gde se za dve godine posle zemljotresa, obnovi čak šest kuća.

Tri godišnje, eurposki je to standard.


Pa to ti kažem. Azija je za Europu Amerika.
gvozden1 gvozden1 23:38 01.01.2023

Re: .


Pa to ti kažem. Azija je za Europu Amerika

Mora da je lep osećaj kad napišeš jednu rečenicu, koja naravno ništa ne znači, a misliš da si rekao neku veliku istinu.

Ono, sam si sebi kul.

Šta znači, ovde je Azija?

Nikad ni po čemu nije bila, i nikad neće, jer ne može, biti.

Al zvuči, veruješ?
solo solo 23:51 01.01.2023

Re: .

Šta znači, ovde je Azija?

Nikad ni po čemu nije bila, i nikad neće, jer ne može, biti.


Uz svo uvažavanje tvog patriJotizma što je babi milo to joj se i snilo.

Mora da je lep osećaj kad napišeš jednu rečenicu, koja naravno ništa ne znači, a misliš da si rekao neku veliku istinu.


Ma osećaj je do jaja.

A što se Azije tiče,pošto su beogradski splavovi tema očigledno nisi upućen uz šta se veseli i odrasta na istim tim splavovima.

Pa da te uputim.



Čista Šumadija

gvozden1 gvozden1 00:10 02.01.2023

Re: .

Uz svo uvažavanje tvog patriJotizma što je babi milo to joj se i snilo.

Opet jedna od onih rečenica.
Verujem da ima onih koje to fascinira, pa ako je to cilj, ajd bar nešto.

A bilo bi zanimljivije čitati neko obrazloženje toga.

Teže jeste nego sklepati frazu, ali dovoljan je Filip da ispucava prazne fraze.

A moj patriotizam, pa to je valjda normalno, nekako mi se kosi sa logikom da Srbin kaže super je Tuzla iako su sve Srbe odatle proterali.

Ili da se hvali kako do u metar zna gde je granica između Hrvatske i Slovenije.
Jebala ih njihova granica, što je to ove ikome važno?
Mora da je lep osećaj kad napišeš jednu rečenicu, koja naravno ništa ne znači, a misliš da si rekao neku veliku istinu.


Neka se veseli uz šta ko hoće.
Privatna kafana, slobodni ljudi, ko će da im određuje uz šta će da se vesele?
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:39 02.01.2023

Re: .

Kako nisu važne granice!?

Pa zar san svih velikih Srba, tzv. prve Srbije, nije bio "SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI"?

I evo, kad Srbija udje u EU, opet će svi Srbi biti u jednoj državi: umesto YU, biće EU, razlika je samo u jednom slovu.
solo solo 00:56 02.01.2023

Re: .

A moj patriotizam, pa to je valjda normalno, nekako mi se kosi sa logikom da Srbin kaže super je Tuzla iako su sve Srbe odatle proterali.


Idi begaj bre.Nek ti se kosi i dalje.

Ili da se hvali kako do u metar zna gde je granica između Hrvatske i Slovenije.
Jebala ih njihova granica, što je to ove ikome važno?


Pa sticajem okolnosti znam no spomenuto je u kontekstu koincidencije da sam tamo išao u školu a Filip spomenuo Breganu.Ništa važno osim što su još tada Slovenci iskazivali svoje Europske vrednosti prema Romima.

Neka se veseli uz šta ko hoće.
Privatna kafana, slobodni ljudi, ko će da im određuje uz šta će da se vesele?


Naravno,to ti kažem,zurle i azijski trileri i vibrato.

Nisi ukapirao karikiranje,dobro nije Azija nego Evroazija ako ti je lakše.

Ali azijski mentalitet svakako.
predatortz predatortz 01:03 02.01.2023

Re: .

Filip Mladenović
Kako nisu važne granice!?

Pa zar san svih velikih Srba, tzv. prve Srbije, nije bio "SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI"?

I evo, kad Srbija udje u EU, opet će svi Srbi biti u jednoj državi: umesto YU, biće EU, razlika je samo u jednom slovu.



Dve stvari, Filipe:

1. Srbija nikad neće ući u EU. Prosto, ne postoji iskreno interesovanje EU za prijem Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Njima više odgovara da te zemlje drže u polukolonijalnom statusu nego da ih prime kao ravnopravne. Potom, ni u samoj Srbiji ne postoji preveliki interes za ulazak u EU. Obaška što EU u današnjoj formi neće još dugo trajati. Klub elitnih država će se izdvojiti, napraviti neki novi savez i rešiti se kurtona tipa Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske...

2. Deplasirano je više objašnjavati tebi da EU nije država, da ni jedna njena članica nije trajno poništila svoje granice, naprotiv imamo granične sporove među članicama. Hrvatska i Slovenija, recimo... Stupanjem (hipotetičkim) Srbije u EU nikako neće značiti da Srbin iz Zagreba i Srbin iz Beograda žive u jednoj državi. Ako ne veruješ meni, probaj u to ubediti Hrvate.

Bilo bi lepo da prestaneš da nas tretiraš kao idiote, jer ove tvoje fraze su upravo za tu kategoriju.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:30 02.01.2023

Re: .

Ako je tako, zašto Madjari iz Vojvodine masovno uzimaju madjarske EU pasoše, a Srbi izbeglice iz Hrvatske hrvatske EU pasoše?

P.S. Ironijom sudbine, agresija zločinačkog Putinovog režima na Ukrajinu pogurala je ulazak država tzv. zapadnog Balkana u EU.
shmoo shmoo 01:55 02.01.2023

Re: .

Filip Mladenović

Pa zar san svih velikih Srba, tzv. prve Srbije, nije bio "SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI"?



Јесте. И зато је 1918. године створена Југославија, баш због тог сна свих великих Срба, што нас је заиста много коштало али смо мислили да за остварење тог сна о слободи вреди платити ту цену.

Југославија се распала после 70 година постојања.

Кажу да смо ми Срби највећи кривци за то.

А видим данас неке сличне процесе и у тој Европској унији који воде ка распаду какве сам видео и у тој Југославији пред њен распад.

Надам се само да када се ЕУ буде распала неће опет нас Србе да криве за то као што нас криве за распад Југославије.

Зато је и боље да ми Срби уопште и не улазимо у ту ЕУ.

Нека то виде ко ће им да буде после распада ЕУ крив ти "грађани Европске уније" са њиховим пасошем, што вазда нас Србе да криве за своје распаде.





mlatisa mlatisa 09:38 02.01.2023

Re: .

Filip Mladenović
Ako je tako, zašto Madjari iz Vojvodine masovno uzimaju madjarske EU pasoše, a Srbi izbeglice iz Hrvatske hrvatske EU pasoše?

P.S. Ironijom sudbine, agresija zločinačkog Putinovog režima na Ukrajinu pogurala je ulazak država tzv. zapadnog Balkana u EU.


Тзв. Европа не жели државе са овог дела Балкана у ЕУ. Може НАТО. ЕУ не.

ЕУ да је хтела, могла је имати Србију у ЕУ. Али није!
gvozden1 gvozden1 09:38 02.01.2023

Re: .

1918. године створена Југославија, баш због тог сна свих великих Срба

Nije bilo baš tih velikih Srba koji su maštali o Jugoslaviji, osim Aleksandara, a i on je na prečac krenuo da mašta o njoj.
gvozden1 gvozden1 09:43 02.01.2023

Re: .

Ali azijski mentalitet svakako.

Evropski svakako.

Oduvek, da ne pominjem srednji vek, a od Karađorđa nesumnjivo.

Ali da bi se pljuvalo po Srbiji, onda se pomene Azija, jer je nametnut model da je jedino ispravno "zapadne vrednosti"

gvozden1 gvozden1 09:48 02.01.2023

Re: .

Kako nisu važne granice!?

Pa zar san svih velikih Srba, tzv. prve Srbije, nije bio "SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI"?

Granice Srbije jesu važne, a na kom je mostiću granica između nekih drugih država, zaboli me.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:18 02.01.2023

Re: .

mlatisa
Filip Mladenović
Ako je tako, zašto Madjari iz Vojvodine masovno uzimaju madjarske EU pasoše, a Srbi izbeglice iz Hrvatske hrvatske EU pasoše?

P.S. Ironijom sudbine, agresija zločinačkog Putinovog režima na Ukrajinu pogurala je ulazak država tzv. zapadnog Balkana u EU.


Тзв. Европа не жели државе са овог дела Балкана у ЕУ. Може НАТО. ЕУ не.

ЕУ да је хтела, могла је имати Србију у ЕУ. Али није!


Htela je, ali nije mogla zbog Zlobe i Franje i njihovog "tisućljetnog sna" na račun cepanja Bosne i Hercegovine:

Prema svedočenju Kire Gligorova, pred samo rasturanje Jugoslavije kao poslednji pokušaj da ne dođe do rata između republika u Beograd je došla "trojka iz Evropske zajednice". Žak Delor, predsednik Evropske komisije, Hans Van den Bruk i ministar inostranih poslova Luksemburga Žak Santer, iz zemlje koja je u tom trenutku predsedavala. Okupili su članove predsedništva i izabrane predsednike republika, kako bi im izneli plan.

"Žak Delor je pročitao predlog koji je bio usaglašen na Ministarskom savetu EU: 'Prvo, političkom odlukom Jugoslavija će biti odmah primljena u EU. Drugo, da uspe reforma Ante Markovića, dobićete iz budžeta EU pet i po milijardi dolara', rekao nam je Delor. A onda se pokazao sav nerazuman odnos između predsednika republika - ako jedan kaže A, drugi kaže B", ispričao je Kiro Gligorov pre 15 godina!
shmoo shmoo 12:30 02.01.2023

Re: .

gvozden1
1918. године створена Југославија, баш због тог сна свих великих Срба

Nije bilo baš tih velikih Srba koji su maštali o Jugoslaviji, osim Aleksandara, a i on je na prečac krenuo da mašta o njoj.


Мислиш да је примарни циљ Краљевине Србије због чега се онолико изгинуло (знаш и сам, трећина становништва Краљевине србије и 60% мушкараца старости од 18 до 55 година) био ослобађање Хрвата и Словенаца од туђинског ропства и империјалне амбиције краља Александра и српске елите?

Или ослобађање Срба који су живели на тим територијама за шта нисмо платили само ту најтежу цену у људским жртвама него смо, заједно са Црном Гором, свесно жртвовали свој државни суверенитет да бисмо га подарили Хрватима и Словенцима?

Не знам...

Није то баш тако једноставно... Краљ Александар хтео јер су га натерали масони, велики Срби нису хтели... Није баш једноставно...

Ипак је иза свега тога била та једна велика идеја о слободи (свих Срба на Балкану) у једној заједничкој држави.

А то што смо после тога имбецилном политиком и неслогом сами упропастили ствар и практично се посрали на гробове оних који су се за то жртвовали, почевши од етнофилетизма Српске православне цркве па до губљења монархије, јер је распад почео одмах по стварању те државе 1918. када су центрифугалне и центрипеталне силе кренуле одмах здушно да је растурају, то је већ нешто друго.

Пошто Филип данас воли да пије кафу на Страдуну ( ), ево ти овде као илустрација за ово што ти кажем одломак из једног текста из Савиндана.

(Не могу да га нађем на нету, али га имам јербо сам га лекторисао.)



Три дубровачка портрета

Онда када су моји преци пријатељевали са госпарима дубровачким

Кадгод сам кроз Врата од Пила ушао у Град и пошао Страдуном до предворја Кнежевог двора које ме својим витким стубовима распричаних капитола одводе у негдашње славно доба, застанем пред заносном готско – ренесансном фасадом палате Спонза, свратим на Гундулићеву пољану да купим слатко воће од старих Конављанки у живописној одећи какву носише њихове мајке и мајке старе, како се у Дубровнику и околини говорило, сретах сени негдашњих госпара дубровачких. Кад кад бих с неким од њих започињао разговоре угодне да их завршимо на Порпорели у освит, док са црвеног стуба жмирка бело светло у модру тмину још поспаног мора а над Градом се уздижу силуете неосвојивих тврђава, Минчета, Ревелин и горди Ловријенац на врху усамљене хриди. Беху ти госпари постојани у свему, господствени, складних мисли и понашања. Књижевници, сликари, свештеници, правници, новинари, политичари. Срби родољубиви, католици који су светог Саву доживљавали као свог, волели га и називали великим и славним.

Данас скоро заборављени. Медо Пуцић, Матија Бан, Валтезар Богишић, Луко Зоре, Петар Будмани, Милан Решетар, Антун Фабрис, дум Иван Станојевић, жупник који је довикивао народу у Дубровнику: ''Србин си по роду и обичајима; у Српству ти је једини спас; вјера ти ни најмање не пријечи, да будеш Србин!''... За Руђера Бошковића и Ивана Џива Гундулића, ваљда су сви чули.

Свак близак и драг. Али срцу и души најближи су Марко Мурат, ИвоВојновић и брат његов Лујо. Због њихових дела, али и пријатељства које их је везивало за моје претке. Зато ова прича има и емотивну ноту.



Та југословенска идеја (читај, сан о слободи поробљених и потлачених Срба на Балкану) ипак је много старија и од краља Александра и од 1918. и корени јој иду скоро читав век пре тога, ако не и више од века.

Па шта мислиш, о чему сањарили Срби православне, католичке и муслиманске вероисповести под Хабзбурзима и Османлијама кроз толике генерације?


П.С. - Ако те занима, окачићу читав овај текст из Савиндана у посебном коментару. Само кажи.

Занимљив је. И добијаш неку другу перспективу читавог тог питања и идеје југословенства када га читаш.

Каже између осталог аутор текста Радослав Веснић млађи:

Своје пријатељство са Миленком Веснићем, мојим прадеда стрицем, Лујо Војновић отпочиње у Риму 1901. године.


literatesa literatesa 13:33 02.01.2023

Re: .

Samo mi je žao što sam se sa Nsarskim zamjerila radi Filipa. Mislim, dao je Nsarski meni razloga mnogo, često čini se i nesvjesno :), ali radi Filipa je bila moja greška.
gvozden1 gvozden1 14:06 02.01.2023

Re: .


Мислиш да је примарни циљ Краљевине Србије због чега се онолико изгинуло (знаш и сам, трећина становништва Краљевине србије и 60% мушкараца старости од 18 до 55 година) био ослобађање Хрвата и Словенаца од туђинског ропства и империјалне амбиције краља Александра и српске елите

Primarni cilj je bio da se isteraju Švabe, sve drugo je bilo sekundarno, Jugoslavija tercijalna.
To, tačno to, je zaključak srpske vlade na Krfu i to posle donošenja Krfske deklaracije.

Tu su taksativno nabrojani ciljevi
1. Oslobađanje Srbije
2. Oslobađanje Srba van Srbije
3. Oslobađanje Hrvata i Slovenaca.

Nije postojala ni jedna jedina stranka u Srbiji koja je u programu imala ikakvu Jugoslaviju, Srbija je bila podrazumevajuća stvar kod svih stranaka i u narodu.

Gde je trebalo da bude granice te Srbije, to je već drugo pitanje, i ono se postavilo odavno, i Karađorđe ga je postavio.

Preko Drine svakako.



Па шта мислиш, о чему сањарили Срби православне, католичке и муслиманске вероисповести под Хабзбурзима и Османлијама кроз толике генерације?


O različitim stvarima.
Srbi o Srbiji, katolici o "trećem entitetu" kao II sad.
O trojnosti monarhije, ali da budu pod Bečom, nisu oni bili zreli za svoju državu.


Ако те занима, окачићу читав овај текст из Савиндана у посебном коментару. Само кажи.


Naravno da me zanima, ali možda je bolje da neko napiše blog posvećen jugoslovenstvu, a da to ne bude Filip jer on pojma nema o tome, pa da tu raspravljamo.
shmoo shmoo 14:23 02.01.2023

Re: .

gvozden1

Primarni cilj je bio da se isteraju Švabe, sve drugo je bilo sekundarno, Jugoslavija tercijalna.



Редослед у Декларацији са Крфа је разумљив због унутрашњеполитичких (не)слагања око свега.

Али... Заборављаш ко је примао метке да би се ти Карађорђевићи довели на власт деценију раније?

Ко је био алфа и омега Србије до Солунског процеса 1917?

И шта је ту онда са Србима ван Србије, на територијама данашње Хрватске, Босне, Херцеговине, Македоније, Црне Горе?

Какав је мото био те алфе и омеге?

Откуд Млада Босна? (са све Србима, Хрватма и муслиманима као својим члановима)






Мислиш да би Карађорђевићи и Пашић били живи до 1918. да су рекли пре 1917. да их не занимају Срби ван Србије?

Не верујем.


Naravno da me zanima, ali možda je bolje da neko napiše blog posvećen jugoslovenstvu, a da to ne bude Filip jer on pojma nema o tome, pa da tu raspravljamo.



Слажем се.


gvozden1 gvozden1 14:42 02.01.2023

Re: .


Редослед у Декларацији са Крфа је разумљив због унутрашњеполитичких (не)слагања око свега.

Nije to redosled u deklaraciji, to su zaključci vlade usvojeni kasnije, posle donošenja deklaracije.

I dobri su da se vidi koliko je Pašića obavezivala deklaracija, da li ju je posmatrao kao sveto pismo, ili kao nešto što može da bude ali ne mora da znači.

Ovo drugo je u pitanju.
Ко је био алфа и омега Србије до Солунског процеса 1917?

.Daj ne zajebavaj, kakva Alfa i Omega.

Par nižih oficira koji su imali i pristalice i protivnike.

Šta je pod njihovom pritiskom Srbija uradila, tj šta bi uradila drugačije da nije bilo njih?
Ništa.

Osim da oni koji su trebali da budu pohapšeni, budu na slobodi.

Preveliki značaj se daje Apisu u kreiranju srpske politike.

Uticajan do neke mere jeste bio, ali da je on kreirao politiku vlade, veze sa životom nema.

Ali zvuči bombastično, Apis jebote.


Ima još jedna stvar koja može da pojača efekat, on je pred streljanje uzviknuo, Živela Velika Srbija, Živela Jugoslavija "

Ali to su samo efektne stvari za blog, to nije sagledavanje srpske politike.

Jes, baš su Apis i Crna Ruka napravili Jugoslaviju.
Daj ne zajebavaj.

Ako ju je iko napravio, napravili su je Englezi, jer im je trebala.
gedza.73 gedza.73 14:57 02.01.2023

Re: .

shmoo
А видим данас неке сличне процесе и у тој Европској унији који воде ка распаду какве сам видео и у тој Југославији пред њен распад.


Amerika već određeno vreme kuburi s budžeti. Japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu. Nemačka privreda posrće
Srećko Šojić 1991.


mlatisa mlatisa 16:01 02.01.2023

Re: .

Filip Mladenović


Htela je, ali nije mogla zbog Zlobe i Franje .....


Не бих ја ишао толико далеко у прошлост. Од 2001 до 2012 су имали прилике да нас озбиљније помогну али нису. Више се Вучић сретао са Меркеловом 2012-2016 него што су се пре њега сретали 2001-2012.

И ја сам у почетку мислио да је до нас. Сада сам мишљења, што је неко овде рекао, да су од почетка желели управо ово: колонију без зуба која не може да прави проблеме.

Чак иако грешим, нашу позицију сам поприлично верно описао. Уосталом, довољно је видети позицију новинара широм "запада".

Уосталом Асанжа треба ослободити!
shmoo shmoo 18:22 02.01.2023

Re: .

gvozden1

Jes, baš su Apis i Crna Ruka napravili Jugoslaviju.
Daj ne zajebavaj.



Без њих тешко да би те Југославије из 1918. уопште и било.

Знаш већ, узрок-последица-узрок-последица-узрок-...


Daj ne zajebavaj, kakva Alfa i Omega.

Par nižih oficira koji su imali i pristalice i protivnike.

Preveliki značaj se daje Apisu u kreiranju srpske politike.

Uticajan do neke mere jeste bio, ali da je on kreirao politiku vlade, veze sa životom nema.

Ali zvuči bombastično, Apis jebote.



Ух, Хучи!

Па да је Апис био баш тако безначајан (и безопасан) у српској политици у то време, зашто би га краљ Александар уопште и уклањао 1917. ослањајући се на Перу Педера (Петра Живковића) и тиме усред рата изазивао бес тих војних кругова?

А претпостављам да су по теби и Млада Босна и комите у Јужној Србији пред балканске ратове такође све самоникли спонтани народни покрети?


Ako ju je iko napravio, napravili su je Englezi, jer im je trebala.



Ја нисам помињао ко је држао леђа Апису до 1917. јер то не знам.

Можда и јесу Енглези, па га онда, "пошто су га искористили као испушени цигаршпиц" (ђенерал Милан Недић) пустили 1917. низ воду, исто као твог Чича Дражу 1944, пошто су схватили да ће Александар одиграти игру која се од њега захтева исто као и Тито четврт века касније?

А вероватно се у једноме слажемо.

Ту Југославију су 1991. растурили исти они кругови из иностранства који су је и направили два пута (краљевину 1918. и републику 1945.) за своје стратешке циљеве, па када им више није била потребна, онда су је и разјебали.

Срби, понајвише, али и остали Југословени, послужили су оба пута само као инструмент у рукама тих smooth operators.

Рекох ти већ, нисам сигуран да је све то баш тако једноставно и црно-бело како пише у тим до сада објављеним историјским чињеницама које си ти читао.

А Југославија као идеја и Југославија као држава су биле две сасвим различите приче где је ова друга јахала на леђима оне прве.

Не заборави да су сви људи на овом свету у својој суштини луди прво за истином, па за правдом, а онда и за слободом. И спремни су да се жртвују и за једно и за друго и за треће.

shmoo shmoo 18:28 02.01.2023

Re: .

gedza.73
shmoo
А видим данас неке сличне процесе и у тој Европској унији који воде ка распаду какве сам видео и у тој Југославији пред њен распад.


Amerika već određeno vreme kuburi s budžeti. Japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu. Nemačka privreda posrće
Srećko Šojić 1991.





Гдејс, Геџо!

Јебе те "идеолошки" ( ) неиздрж, а?

Па јес, штета да се баци.

'Ајде, срећна и теби нова година.







П.С. - Си видео вести да се оснива некакав источни НАТО?

Азија, Русија, дрнде-мрнде,...

Пази, пише у медијима баш тако, "источни НАТО".

Јеботе, што каже Хучи.

gvozden1 gvozden1 19:05 02.01.2023

Re: .


Без њих тешко да би те Југославије из 1918. уопште и било.

Знаш већ, узрок-последица-узрок-последица-узрок
-...

Ako prihvatiš tezu da je uzrok prvog svetskog rata atentat u Sarajevu, pa još i da je to Crna Ruka organizovala, pa da je posledica toga Jugoslavija, onda možeš to iskonstruisati.

Ali ni jedna od tih teza nije ni blizu istine, tako da tvrdnja da se Crna Ruka išta pitala o Jugoslaviji 1918. spada u red besmislica.

Baš su Vudro Vilson i Lojd Džordž obraćali mnogo pažnje na to šta su želeli Apis i Pera Peder.
Па да је Апис био баш тако безначајан (и безопасан) у српској политици у то време, зашто би га краљ Александар уопште и уклањао 1917. ослањајући се на Перу Педера (Петра Живковића) и тиме усред рата изазивао бес тих војних кругова?

Ajd razmisli o ovome što si rekao u kontekstu Jugoslavije.

Apis hteo Jugoslaviju, Aleksandar hteo Jugoslaviju, a onda Aleksandar ubije Apisa.
Zbog Jugoslavije?

Sasvim drugi su tu razlozi bili, koji sa Jugoslavijom nikakve veze nemaju.


Ја нисам помињао ко је држао леђа Апису до 1917. јер то не знам.


Nisam ni ja jer ne znam.
Verovatno niko bitan.

А претпостављам да су по теби и Млада Босна и комите у Јужној Србији пред балканске ратове такође све самоникли спонтани народни покрети?


Dva odvojena pokreta.

Četnički je organizovan samoinicijativno iz krugova van vlasti, a onda ga je država potpomagala, nema tu nikakve tajne.
Jedan Valjevac je u to prvi krenuo, Milorad Gođevac.

Mlada Bosna, da, autohton pokret sa kontaktima u Srbiji.


Можда и јесу Енглези



Naravno da jesu.
Trebalo im je da neka država sprečava ruski uticaj na Balkanu.
Za to im je najpre služila Turska, kad je ona propala proširili su AU na jug, kad je ova propala napravili su Jugoslaviju jer im Srbija nije bila pogodna za to, previše su Srbi bili mali Rusi da bi ih ostavila same u velikoj državi.
shmoo shmoo 19:32 02.01.2023

Re: .

gvozden1

Ako prihvatiš tezu da je uzrok prvog svetskog rata atentat u Sarajevu,



Не узрок, повод. Не би им ваљда успело да само због Срба натерају у смрт онолике милоне људи?

Узроци су били много озбиљнији.

А Апис и Млада Босна су баш лепо одиграли улогу инструмента за за такве потребе.

Ajd razmisli o ovome što si rekao u kontekstu Jugoslavije.


Размислио сам.

Aleksandar hteo Jugoslaviju,


Хтео или морао?

Apis hteo Jugoslaviju


А какву је хтео? Онакву каква је направљена?

Не бих рекао.

Зато је и уклоњен.

a onda Aleksandar ubije Apisa.
Zbog Jugoslavije?



Какве Југославије? То је било кључно питање. Како ће изгледати та будућа Југославија.

Српска Југославија или јужнословенска Југославија?

То је био проблем.

И онда... Апис хтео, краљ морао... Бум, Солунски процес.

Ali ni jedna od tih teza nije ni blizu istine, tako da tvrdnja da se Crna Ruka išta pitala o Jugoslaviji 1918. spada u red besmislica.



О Југославији из 1918. Црна рука се више ништа није питала после Солунског процеса.


Dva odvojena pokreta.

Četnički je organizovan samoinicijativno iz krugova van vlasti, a onda ga je država potpomagala, nema tu nikakve tajne.

Mlada Bosna, da, autohton pokret sa kontaktima u Srbiji.



Идејно одвојена?

Хммм...


Можда и јесу Енглези




Naravno da jesu.
Trebalo im je da neka država sprečava ruski uticaj na Balkanu.
Za to im je najpre služila Turska, kad je ona propala proširili su AU na jug, kad je ova propala napravili su Jugoslaviju jer im Srbija nije bila pogodna za to, previše su Srbi bili mali Rusi da bi ih ostavila same u velikoj državi.



Драго ми је што је макар теби све то у глави тако кристално јасно.

Мени, богами, није, а ове твоје изричите тврдње за које се не допушта ни трунка сумње нимало ми не помажу да и мени буде кристално јасно.

Не заборави да је у међувремену почела и револуција у Русији, а не верујем да су Срби тада баш тако жарко жудели да постану мали Совјети на Балкану.

Ни 1945. нису Срби баш жудели за тим, али их натерали пушком и пендреком тзв. револуционарног терора.

Тако да је та прича о Србима као малим Русима на Балкану у 20. веку једна празна прича која се користи као аргумент не би ли се и Срби и сви остали мали балкански народи држали у некаквом колонијалном статусу какав је потребан Западу за читав Балкан.

gvozden1 gvozden1 19:41 02.01.2023

Re: .


Не узрок, повод

A da je povod bio neki drugi, stvari bi drugačije tekle?

Reče gore, uzrok posledica.
Znači ipak je, povod posledica?

Хтео или морао?

I hteo i možda morao.
То је било кључно питање. Како ће изгледати та будућа Југославија.

Ni blizu.
Идејно одвојена?

Šta znači idejno?
Dva nezavisna pokreta.
Драго ми је што је макар теби све то у глави тако кристално јасно


Nije sve, ali neke stvari su nesporne.
Prati se samo hronologija, i te stvari, osnovne, postaju jasne.

Ajd da sačekamo blog o tome, ipak.

Valjda će se neko setiti.

Previše je opširno da bi se ovako raščivijalo.
gedza.73 gedza.73 19:52 02.01.2023

Re: .

'Ајде, срећна и теби нова година.

Hvala. I tebi Taso sve najbolje ne samo u ovoj nego u svim godinama koje nam dolaze u susret.
Јебе те "идеолошки" ( ) неиздрж, а?

Lečka
Source: OECD, PISA 2018 Database, Tables I.1 and I.10.1.
• Students in Serbia scored lower than the OECD average in reading, mathematics and science.



shmoo shmoo 19:55 02.01.2023

Re: .

gvozden1

Ajd da sačekamo blog o tome, ipak.



Слажем се.

Са подтемом:

Зашто је режим оличен у бившем хабзбуршком каплару 1952. коначно окренуо леђа Истоку, а своје младо и полетно лице нове републике Југославије усмерио ка Западу да би одмах већ 1953. године рехабилитовао Аписа, а Мустафи Голубићу као хероју СССР-а, оперативцу прво Црне руке, па затим НКВД-а, поставио надгробну плочу на Новом гробљу у Београду?



Кажем ти, ни изблиза ми све то заједно није тако кристално јасно.

Много питања без јасних одговора.

А ја ти лепо рекох, од југословенске идеје (о слободи за поробљене и потлачене) до југословенске државе 1918. и 1945. пут је био много дугачак и свашта се ту још утрпало да се вози на тим таљигама у 20. веку.

predatortz predatortz 21:26 02.01.2023

Re: .

Ako je tako, zašto Madjari iz Vojvodine masovno uzimaju madjarske EU pasoše, a Srbi izbeglice iz Hrvatske hrvatske EU pasoše?


Da idu u Nemačku, eto zašto! Kao što i Hrvati idu, Slavonija je prazna.

Ti tvrdiš da se izbegli Srbi vraćaju u Hrvatsku?

Činjenice te demantuju!

Uzgred, ni Mađare iz Vojvodine, ni izbegle Srbe iz Hrvatske ne zanima nikakva EU.
Zanima ih odlazak u Nemačku, kao i u vreme SFRJ.

Koga boli kurac da ide u Rumuniju, Bugarsku i ostale EU bantustane?
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:56 02.01.2023

Re: .

predatortz
Ako je tako, zašto Madjari iz Vojvodine masovno uzimaju madjarske EU pasoše, a Srbi izbeglice iz Hrvatske hrvatske EU pasoše?


Da idu u Nemačku, eto zašto! Kao što i Hrvati idu, Slavonija je prazna.

Ti tvrdiš da se izbegli Srbi vraćaju u Hrvatsku?

Činjenice te demantuju!

Uzgred, ni Mađare iz Vojvodine, ni izbegle Srbe iz Hrvatske ne zanima nikakva EU.
Zanima ih odlazak u Nemačku, kao i u vreme SFRJ.

Koga boli kurac da ide u Rumuniju, Bugarsku i ostale EU bantustane?


Srpska mladež je proteklog leta masovno pohrlila na privremeni rad u bratsku Hrvatsku, odnosno na tamošnje primorje i ostrva.

Lepe novce su tamo zaradili, dobro se proveli i vratili se u rodnu Srbiju sa
fantastičnim uspomenama.

Život uvek nadmudri sve budalaštine, pre ili kasnije!

predatortz predatortz 23:00 02.01.2023

Re: .

Srpska mladež je proteklog leta masovno pohrlila na privremeni rad u bratsku Hrvatsku, odnosno na tamošnje primorje i ostrva.


Hrvatska ima mladež, Srbija mladost. Hrvatska nije bratska, brat ti ne ubija decu u logoru i ne pravi za njih vešala visine jednog metra. Ko takvog može zvati bratom, taj nije čovek.
Išli su naši momci i devojke na rad kojekuda i to jeste žalosno.
Samo, brat je jako skupa reč. Njom se ne zove svako. Naročito ne ološ.


Filip Mladenović Filip Mladenović 23:26 02.01.2023

Re: .

predatortz
Srpska mladež je proteklog leta masovno pohrlila na privremeni rad u bratsku Hrvatsku, odnosno na tamošnje primorje i ostrva.


Hrvatska ima mladež, Srbija mladost. Hrvatska nije bratska, brat ti ne ubija decu u logoru i ne pravi za njih vešala visine jednog metra. Ko takvog može zvati bratom, taj nije čovek.
Išli su naši momci i devojke na rad kojekuda i to jeste žalosno.
Samo, brat je jako skupa reč. Njom se ne zove svako. Naročito ne ološ.


Problem odnosa srpskog naroda prema stvarnosti davno je objasnila književnica Isidora Sekulić:

"...Ми смо народ који у стварност не верује и који стварност не води. Док је не познамо, сневамо о њој; а кад нам постане јасна, ми је подцењујемо. Вере и љубави никада немамо за њу. У томе смо слични једноме народу који такође не уме кућу да скући: Ирцима.
Бернард Шо, велики социјални реформатор, прича на једном месту како су се Ирци приликом једне спортске игре дивљачки покрвили око лопте, која је међутим већ одавно летела на другом крају игралишта.
Као Ирци, тако смо и ми сањала и неплодне бунџије, тако и нас никад не привлачи прави циљ, тако и ми никад не трошимо снагу онде где треба. У сваком раду и задатку видимо сензацију, личну амбицију и снове. А кад екстаза прође, ствар, наравно, изгледа незнатна, ситна и недостојна.
Код нас нема јединства између оног што треба и што се мора и оног што се ради. У мислима умемо бити стварни, у делима не. Силу мисли трошимо на расправљање неспоразума и несугласица. Практично би било не опажати их. Логика и практика су далеки сродници, а премудрост је врло често - немудрост..."


predatortz predatortz 23:30 02.01.2023

Re: .

Problem odnosa srpskog naroda prema stvarnosti davno je objasnila književnica Isidora Sekulić:


Stvarnost je jednostavna- Hrvati su u dvadesetom veku izvršili tri genocida nad mojim narodom.
Meni braća nisu.
Onaj Srbin kome jesu treba da preispita svoje mentalno zdravlje.
gvozden1 gvozden1 23:37 02.01.2023

Re: .


Hrvatska ima mladež, Srbija mladost

Možda su ti što su išli imali mladeže:)

Ma kad vidiš da neko Hrvate smatra braćom, šta s njim pričati.

Popije fraj kafu u Dubrovniku, i to mu je životni uspeh.

A pucao na visoko nekad, na mesto generalnog RTSa:)

Onda ti život pokaže gde ti je mesto.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:42 02.01.2023

Re: .

predatortz
Problem odnosa srpskog naroda prema stvarnosti davno je objasnila književnica Isidora Sekulić:


Stvarnost je jednostavna- Hrvati su u dvadesetom veku izvršili tri genocida nad mojim narodom.
Meni braća nisu.
Onaj Srbin kome jesu treba da preispita svoje mentalno zdravlje.


Opet ne uvažavate STVARNOST:

NAUKA zvana genetika ponudila je svima konkretne dokaze, koji brišu sve sumnje o poreklu Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Srba, Hrvata i Makedonaca. Konačno je dokazano da su narodne legende mitovi, dakle bekstvo od stvarnosti!

Tako su Srbima u biološkom bratstvu najbliži Hrvati, Bošnjaci, Mađari, Rumuni, Bugari, zatim u širem krugu Česi, Slovaci, Poljaci, Austrijanci, Grci, Italijani, Nemci, a vrlo udaljeni u evropskim okvirima - Rusi!
predatortz predatortz 23:48 02.01.2023

Re: .

Filip Mladenović
predatortz
Problem odnosa srpskog naroda prema stvarnosti davno je objasnila književnica Isidora Sekulić:


Stvarnost je jednostavna- Hrvati su u dvadesetom veku izvršili tri genocida nad mojim narodom.
Meni braća nisu.
Onaj Srbin kome jesu treba da preispita svoje mentalno zdravlje.


Opet ne uvažavate STVARNOST:

NAUKA zvana genetika ponudila je svima konkretne dokaze, koji brišu sve sumnje o poreklu Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Srba, Hrvata i Makedonaca. Konačno je dokazano da su narodne legende mitovi, dakle bekstvo od stvarnosti!

Tako su Srbima u biološkom bratstvu najbliži Hrvati, Bošnjaci, Mađari, Rumuni, Bugari, zatim u širem krugu Česi, Slovaci, Poljaci, Austrijanci, Grci, Italijani, Nemci, a vrlo udaljeni u evropskim okvirima - Rusi!


Ja svoje razloge rekoh.
Brat je onaj kojeg ti je majka rodila. Bratstva među narodima nema. Postoje prijateljski i neprijateljski odnosi.

Sa Hrvatima su ti odnosi ispisani našom krvlju i njihovim zverstvima.

Nažalost, nenaplaćenim. Jer je, kad je došlo vreme na naplatu, bilo više takvih poput tebe kojima je kavica u Dubrovniku ostavila jači utisak nego srbosijek na dečjem vratu.


gvozden1 gvozden1 23:53 02.01.2023

Re: .


NAUKA zvana genetika ponudila je svima konkretne dokaze,

A i u genetiku se razumeš.

Nema veze što tvoji Hrvati kolju Srbe kad god im se ukaže prilika, ti o genetici.

Neće te čoveče, neće sa Srbima koliko god im se ti uvlačio u dupe.

Srbi su im isuviše učinili, pred bogom su čisti.
A ti tvojim uvlačenjem malom, nebitnom, nezahvalnom narodu samo sramotiš svoj.

Sva je sreća da si i ti mali i nebitan pa ne možeš nikakvu štetu Srbima da naneseš.

Nedaobog da o nečemu možeš da odlučuješ, o programu RTSa npr.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:58 02.01.2023

Re: .

predatortz
Filip Mladenović
predatortz
Problem odnosa srpskog naroda prema stvarnosti davno je objasnila književnica Isidora Sekulić:


Stvarnost je jednostavna- Hrvati su u dvadesetom veku izvršili tri genocida nad mojim narodom.
Meni braća nisu.
Onaj Srbin kome jesu treba da preispita svoje mentalno zdravlje.


Opet ne uvažavate STVARNOST:

NAUKA zvana genetika ponudila je svima konkretne dokaze, koji brišu sve sumnje o poreklu Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Srba, Hrvata i Makedonaca. Konačno je dokazano da su narodne legende mitovi, dakle bekstvo od stvarnosti!

Tako su Srbima u biološkom bratstvu najbliži Hrvati, Bošnjaci, Mađari, Rumuni, Bugari, zatim u širem krugu Česi, Slovaci, Poljaci, Austrijanci, Grci, Italijani, Nemci, a vrlo udaljeni u evropskim okvirima - Rusi!


Ja svoje razloge rekoh.
Brat je onaj kojeg ti je majka rodila. Bratstva među narodima nema. Postoje prijateljski i neprijateljski odnosi.

Sa Hrvatima su ti odnosi ispisani našom krvlju i njihovim zverstvima.

Nažalost, nenaplaćenim. Jer je, kad je došlo vreme na naplatu, bilo više takvih poput tebe kojima je ksvica u Dubrovniku ostavila jači utisak nego srbosijek na dečjem vratu.




Nauka zvana GENETIKA srušila je i vekovni mit o velikoj seobi Slovena na Balkan, jer je slovenski gen malo izražen kod svih današnjih naroda na Balkanu, uključujući skromni procenat slovenskih potomaka kod Srba (30 odsto), Hrvata (20 odsto) i Bošnjaka (15 odsto). Naučna istraživanja potvrđuju da su Bosanci i Hercegovci, u najvećoj meri, potomci Ilira (40 odsto), Germana (20 odsto) i Kelta (15 odsto), pa tek onda Slovena (svega 10 odsto).

A što se tiče "srbosjeka na dečjem vratu", moja porodična istorija dobro pamti "bratske" četničke kame na dečjem vratu u rodnoj Šumadiji!!!
gvozden1 gvozden1 00:02 03.01.2023

Re: .

A što se tiče "srbosjeka na dečjem vratu", moja porodična istorija dobro pamti "bratske" četničke kame na dečjem vratu u rodnoj Šumadiji!!!

Pa kad ste bili na komunističkoj strani.

I da ti objasnim nešto.
Kad se priča o nacijama i državama, priča se o društvenim kategorijama, ne biološkim.

Onaj ko u razgovor o naciji uvodi genetiku je nacista.
U ovom slučaju si to ti.

Ni toliko ne znaš a hoćeš da trtljaš nešto.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:03 03.01.2023

Re: .

gvozden1

NAUKA zvana genetika ponudila je svima konkretne dokaze,

A i u genetiku se razumeš.

Nema veze što tvoji Hrvati kolju Srbe kad god im se ukaže prilika, ti o genetici.

Neće te čoveče, neće sa Srbima koliko god im se ti uvlačio u dupe.

Srbi su im isuviše učinili, pred bogom su čisti.
A ti tvojim uvlačenjem malom, nebitnom, nezahvalnom narodu samo sramotiš svoj.

Sva je sreća da si i ti mali i nebitan pa ne možeš nikakvu štetu Srbima da naneseš.

Nedaobog da o nečemu možeš da odlučuješ, o programu RTSa npr.


Srpski izrodi su masovnim klanjem bošnjačkog naroda u istočnoj Bosni i klanjem srpskog naroda u Šumadiji i širom Srbije tokom II svetskog rata ispisali najcrnje i najsramotnije stranice istorije.

A onda su tu istorijsku sramotu još više ocrnili etničkim čišćenjima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu od 1991. do 1999. godine i počinjenim mnogobrojnim ratnim zločinima nad hrvatskim, bošnjačkim i albanskim civilima!
predatortz predatortz 00:05 03.01.2023

Re: .


A što se tiče "srbosjeka na dečjem vratu", moja porodična istorija dobro pamti "bratske" četničke kame na dečjem vratu u rodnoj Šumadiji!!!


Pamti Šumadija kada su tvoj idol Stjepan Filipović, Borota i Josip Majer, pre tih kama, u avgustu '41. odvodili seljake na streljanje a živog čoveka sekli testerom.

Pamti Šumadija i kada im je partizanija sinove ubijala kao da su životinje, a ne mladost Srbije.

Svašta Šumadija pamti!

Da i ti tvoji nisu možda klali sa Josipom Majerom pre nego što ih je stigla kama?

Jer, četnička kama jeste mnoge stigla. I komuniste, i ustaše i muslimanske milicije... Samo, ona nije prva krv pustila.
Ona je bila osvetnička!

gvozden1 gvozden1 00:06 03.01.2023

Re: .

Srpski izrodi su masovnim klanjem bošnjačkog naroda u istočnoj Bosni i klanjem srpskog naroda u Šumadiji i širom Srbije tokom II svetskog rata ispisali najcrnje i najsramotnije stranice istorije.

A onda su tu istorijsku sramotu još više ocrnili etničkim čišćenjima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu od 1991. do 1999. godine i počinjenim mnogobrojnim ratnim zločinima nad hrvatskim, bošnjačkim i albanskim civilima!

Došlo im pa krenuli sa kolju redom:)

Sve fine i pitome komuniste ustaše i sličnu bagru.
gvozden1 gvozden1 00:09 03.01.2023

Re: .


Pamti Šumadija kada su tvoj idol Stjepan Filipović, Borota i Josip Majer, pre tih kama, u avgustu '41. odvodili seljake na streljanje a živog čoveka sekli testerom.

E, ali Vrabac kaže da to nije bilo u Šumadiji.

Bilo u Valjevu, ali on tvrdi da to nije Šumadija:)
predatortz predatortz 00:09 03.01.2023

Re: .

Došlo im pa krenuli sa kolju redom:)

Sve fine i pitome komuniste ustaše i sličnu bagru.


Da slave Čiču, jer je bio kolebljiv i meke duše!

Čisto da čovek zažali što matori vuk Pećanac nije bio glavni.

Taj bi znao i kako i kada! Ne bi se kolebao dok se zaraza širi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:10 03.01.2023

Re: .

gvozden1
A što se tiče "srbosjeka na dečjem vratu", moja porodična istorija dobro pamti "bratske" četničke kame na dečjem vratu u rodnoj Šumadiji!!!

Pa kad ste bili na komunističkoj strani.

I da ti objasnim nešto.
Kad se priča o nacijama i državama, priča se o društvenim kategorijama, ne biološkim.

Onaj ko u razgovor o naciji uvodi genetiku je nacista.
U ovom slučaju si to ti.

Ni toliko ne znaš a hoćeš da trtljaš nešto.


Naučne, biološke karakteristike određuju sestrinstvo i bratstvo.

Dakle, ako uvažavamo stvarnost, tj. naučne činjenice, Srbi i Hrvati su braća.

A što se tiče ratova među narodima, o tome je veliki hrvatski antifašista i književnik August Cesarec (streljale ga ustaše 17. 7. 1941.) upečatljivo i tačno pisao:

“Rat naroda s narodom je ludorija. Ali rat naroda sa vlastodršcima, sirotinje sa gospodom, opravdan je. I dok god narod ne bude uvidio da su zakoni današnjeg vijeka zli a poredak truo, bit će mu rođena domovina tamnicom, a vlastita država krvnikom.”
gvozden1 gvozden1 00:12 03.01.2023

Re: .


Dakle, ako uvažavamo stvarnost, tj. naučne činjenice, Srbi i Hrvati su braća

Pobratimili se u Jasenovcu.

Ajd Filipe ne glupuraj se više, ne misliš valjda da si ti sposoban da promeniš značenje reči brat, bratstvo.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:12 03.01.2023

Re: .

gvozden1
Srpski izrodi su masovnim klanjem bošnjačkog naroda u istočnoj Bosni i klanjem srpskog naroda u Šumadiji i širom Srbije tokom II svetskog rata ispisali najcrnje i najsramotnije stranice istorije.

A onda su tu istorijsku sramotu još više ocrnili etničkim čišćenjima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu od 1991. do 1999. godine i počinjenim mnogobrojnim ratnim zločinima nad hrvatskim, bošnjačkim i albanskim civilima!

Došlo im pa krenuli sa kolju redom:)

Sve fine i pitome komuniste ustaše i sličnu bagru.


Od kada su to srpske bebe, dečaci i devojčice, zaklane četničkom kamom - komunisti, ustaše i slična bagra!
solo solo 00:14 03.01.2023

tverkujemo

Naučne, biološke karakteristike određuju sestrinstvo i bratstvo.

Dakle, ako uvažavamo stvarnost, tj. naučne činjenice, Srbi i Hrvati su braća.


,,Ko ti iskopa oko prijatelju?

Brat.

Aaaa zato je tako duboko,,


p.s.

Sjajno,ampak sjajno.

Od radnog naslova Fristajler stigosmo opet do klanja i bratstva i jedinstva.

Obrni,okreni dupe uvek otpozadi.
predatortz predatortz 00:17 03.01.2023

Re: .

Filip Mladenović
gvozden1
Srpski izrodi su masovnim klanjem bošnjačkog naroda u istočnoj Bosni i klanjem srpskog naroda u Šumadiji i širom Srbije tokom II svetskog rata ispisali najcrnje i najsramotnije stranice istorije.

A onda su tu istorijsku sramotu još više ocrnili etničkim čišćenjima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu od 1991. do 1999. godine i počinjenim mnogobrojnim ratnim zločinima nad hrvatskim, bošnjačkim i albanskim civilima!

Došlo im pa krenuli sa kolju redom:)

Sve fine i pitome komuniste ustaše i sličnu bagru.


Od kada su to srpske bebe, dečaci i devojčice, zaklane četničkom kamom - komunisti, ustaše i slična bagra!



Od momenta kad su Solunci i njihove porodice postali žrtve komunističkog terora Josipa Broza, Josipa Majera, Stjepana Filipovića i sličnih srbomrzaca. Onda su stradali i oni koji su se bagri priklonili. Pa i deca, nsžalost. Samo što u Srbiji, kada je četnička kama u pitanju, govorimo o zverstvu nad nekoliko dece, dok su tvoja braća pobila desetine hiljada samo u sistemu koncentracionih logora.

gvozden1 gvozden1 00:17 03.01.2023

Re: .


Od kada su to srpske bebe, dečaci i devojčice, zaklane četničkom kamom - komunisti, ustaše i slična bagra!

Od onda kad si ti izmislio tu glupost o klanju beba.

Filip Mladenović Filip Mladenović 00:20 03.01.2023

Re: .

gvozden1

Od kada su to srpske bebe, dečaci i devojčice, zaklane četničkom kamom - komunisti, ustaše i slična bagra!

Od onda kad si ti izmislio tu glupost o klanju beba.



Onaj ko ne uvažava ni naučne činjenice ni istorijske fakte ne zaslužuje ni poštovanje ni civilizovan odgovor.

Zaslužuje samo prezir!
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:22 03.01.2023

Re: tverkujemo

solo
Naučne, biološke karakteristike određuju sestrinstvo i bratstvo.

Dakle, ako uvažavamo stvarnost, tj. naučne činjenice, Srbi i Hrvati su braća.


,,Ko ti iskopa oko prijatelju?

Brat.

Aaaa zato je tako duboko,,


p.s.

Sjajno,ampak sjajno.

Od radnog naslova Fristajler stigosmo opet do klanja i bratstva i jedinstva.

Obrni,okreni dupe uvek otpozadi.


Dupe na polupotonulom splavu SRBIJA!
gvozden1 gvozden1 00:24 03.01.2023

Re: .


Onaj ko ne uvažava ni naučne činjenice ni istorijske fakte ne zaslužuje ni poštovanje ni civilizovan odgovor.

Zaslužuje samo prezir!

A naučna činjenica je, tako kaže Filip?

Naučna činjenica je da po masovnosti zločina, četnički su daleko, daleko iza vaših, komunističkih i ustaških.
Po masovnosti i po monstruoznosti.
predatortz predatortz 00:25 03.01.2023

Re: .

gvozden1

Od kada su to srpske bebe, dečaci i devojčice, zaklane četničkom kamom - komunisti, ustaše i slična bagra!

Od onda kad si ti izmislio tu glupost o klanju beba.




Bila su dva ili tri slučaja.
Ništa manje dece nisu ubili partizani.
Brajević je pošteno preneo sećanje njegovog oca, komunističkog oficira, u kom opisuje kako su komunisti u Hercegovini ubijali hrvatske dečake.
U Crnoj Gori su u jame bacali kompletne porodice.
U Hercegovini su maljevima ubijali ljude i bacali ih u jame.

Filip je od svega upamtio četničku kamu!

Ne Jasenovac, ne Jadovno, ne pasja griblja, ne jame koje su Dragica Pravica, Vlado Šegrt i Miro Popara punili Srbima iz Hercegovine.

Samo kamu!

E, moj Šumadinac!

predatortz predatortz 00:27 03.01.2023

Re: .

istorijske fakte ne zaslužuje ni poštovanje ni civilizovan odgovor.


Koliko je dece u Srbiji ubijeno četničkom kamom?

Daj istorijski podatak?
Tačan i lako proverljiv!

gvozden1 gvozden1 00:28 03.01.2023

Re: .

Bila su dva ili tri slučaja

Klanja beba?

Ne mogu da tvrdim da nije postojao ni jedan slučaj, ali ja za to nisam čuo.

predatortz predatortz 00:41 03.01.2023

Re: .

gvozden1
Bila su dva ili tri slučaja

Klanja beba?

Ne mogu da tvrdim da nije postojao ni jedan slučaj, ali ja za to nisam čuo.



Ma, dece.


Znam da porodične priče nisu popularne, ali evo priče iz moje.
Tetka 4 godine, stric 2 i otac još beba, sa ostalim ukućanima su bili u kući koju su maja 1945. zapalili partizani.

Sigurnu smrt u buktinji izbegli su jer je jedan od partizana bio čovek i čuvši plač dece utrčao i sve ih izbacio napolje.

Eto, toliko o partizanima i njihovom odnosu prema deci.

bene_geserit bene_geserit 01:37 03.01.2023

Re: .

Nauka zvana GENETIKA srušila je i vekovni mit o velikoj seobi Slovena na Balkan, jer je slovenski gen malo izražen kod svih današnjih naroda na Balkanu, uključujući skromni procenat slovenskih potomaka kod Srba (30 odsto), Hrvata (20 odsto) i Bošnjaka (15 odsto). Naučna istraživanja potvrđuju da su Bosanci i Hercegovci, u najvećoj meri, potomci Ilira (40 odsto), Germana (20 odsto) i Kelta (15 odsto), pa tek onda Slovena (svega 10 odsto).

Dobro bre Filipe, ne lupetaj.
Ili objasni mentolu šta je to slovenski a šta ilirski gen.
Kad konobar krene da priča o genetici ...
shmoo shmoo 01:50 03.01.2023

Re: .

Filip Mladenović

Srpska mladež je proteklog leta masovno pohrlila na privremeni rad u bratsku Hrvatsku, odnosno na tamošnje primorje i ostrva.



Откуд толико посла у Хрватској?

Зато што су они у ЕУ па се тиме усрећили, а Србија није?

Добро је онда што нама сада стално долазе ови са Блиског и Средњег Истока да и ми у Србији имамо ко да нам ради у фаст фудовима итд. а не само Хрватска да се дичи тиме.





principessa_etrusca principessa_etrusca 03:31 03.01.2023

Re: .

Lepe novce su tamo zaradili, dobro se proveli i vratili se u rodnu Srbiju sa
fantastičnim uspomenama.

Нешто овако?

Претучена жена је одрадила сезону у Задру, а на колодвору је чекала аутобус да отпутује назад у Србију.
emilia emilia 03:44 03.01.2023

Reč nedelje 1.

SVETISLAV BASARA

Akcident“, reč nedelje! Onomad, kad je voz sa tovarom amonijaka iskliznuo iz šina, kad je iz dveju cisterni iscurio oblak otrovnog gasa - i kad je potom usledilo šta je usledilo - novinčine serbske su objavile vest da se dogodio „akcident“.


Ne znam koja je majka novindžijske intencije prva pustila „akcident“ u promet (sumnjam na Novu.rs), bilo kako bilo sve ostale novine, uključujući Rotopalalanku, stale su da izveštavaju o „akcidentu“.


Novinčine u suštini nisu grešile, ali nisu grešile na engleskom (ili francuskom). „Akcident“ se na srpskom kaže „udes“, što je doslovan prevod reči akcident. Kad ste, pitam ja vas, poslednji put čuli da je neko napisao „udes“.


Naići ćete, doduše, na „nesreću“ ili „nezgodu“, ali to su široki pojmovi. Ono što se dogodilo u Pirotu je upravu udes: sadejstvo mnoštva faktora koji mic po mic dovedu... Recimo, da iskliznuća voza iz koloseka.


Osnovano sumnjam da najmanje 80% novindžijskog kora uopšte ne zna da postoji reč udes, a eto, piskaraju i nepristrasno i objektivno informišu javnost na francuskom i engleskom, koje takođe ne znaju. Ali jao ti ga majci ako „akcident“ ne napišeš srpskom ćirilicom.


Idemo dalje. Koliko ste puta pročitali „incident“, a koliko puta „izgred“ ili - alternativa - „ispad“. To što čitate zato što tupoumni novindžiluk smatra da „udes“, „izgred“ i „ispad“ ne zvuče onoliko katastrofalno i senzacionalno koliko akcident i incident.


Pre nego što pređem na meritum stvari citiraću mog omiljenog mračnjaka De Mestra, koji je vaktile napisao: „Propasti jednog naroda prethodi propast njegovog jezika.“


Kad god zakeram na ovu ili slične teme, 90% onih koji pročitaju Famozno odmahnu rukom i kažu „tera mak na konac“ ili „filozofira“ (čitaj: sere). Svejedno, ja i sada držim čas.


Nebriga o jeziku majka je svih ostalih nebriga, od kojih je jedna dovela do pirotskog „akcidenta“, koji je odneo dve ljudske žrtve. Ili do strmopizda onog ovčarbanjskog mosta, koji je, zbog nebrige, takođe odneo dva života.


Igrom slučaja, preko inkriminisanog mosta sam prešao godine 2007. i još tada je delovao klimavo, derutno, oguljeno, zarđalo. Praktično je još tada visio o koncu, koji se prekinuo 2022.


Pirotska pruga nije održavana, voz je u jednom momentu iskliznuo iz šina, ovčarbanjski most svih ovih godina nije zamenjen novim, dvoje ljudi umrlo, dvoje se utopilo. I nikom ništa. „Istraga je u toku“.


Umalo da zaboravim. Vlast je krivicu za pirotski akcident pripisala opoziciji, opozicija nije ostala dužna pa ju je upisala na raboš vlasti.
emilia emilia 03:51 03.01.2023

Re: Reč nedelje 2.

SVETISLAV BASARA

Druga reč nedelje - „tenzije“ - rođena je sestra jučerašnje reči nedelje „akcident“. „Tenzije“ i „akcidenti“ su i inače tesno povezani. Naime, kad tenzije postanu prevelike, izbijaju akcidenti, tj. pičvajzi. I tenzijama i akcidentima je zajedničko i to što za njih postoje odgovarajuće srpske reči - napetosti i udesi (pičvajzi), koje (osim pičvajzi) gotovo niko i ne koristi.

Često - najčešće na sajtu NSPM - čitam tekstove nacionalsuverenista, osebujne mešavine novolatinskog, engleskog i turskog, napisane srpskom gramatikom, pa se ponekad zapitam: može li jedna država biti doista suverena ako nema svoju reč za „suverenitet“.

Ali mnogo zakeram, nemamo ni reč za „čekić“ i „ekser“. U stvari siguran sam da imamo, samo smo ih zaboravili u zapećku. Pre, recimo, nekoliko godina u Famoznom sam preveo sintagmu „nacionalni suverenitet i integritet na srpski“. Nije to čak zvučalo ni previše rogobatno, ali nije imalo šanse da zaživi. Kasno Marko došao na Kosovo.

Koje je uostalom tema naše današnje kolumne. Upravo su se - na sreću, bez žrtava u ljudstvu i materijalima - završile još jedne „tenzije“ u našoj južnoj pokrajini „bez Srbije“, naopakom ostvarenju svojevremenog društvenopolitičkog lupinga „Srbija bez pokrajina“. Postignuta je i neka sitna vajda. Bar do sledećih „tenzija“.

Uobičajilo se - ne samo u beogradskoj Euromahali nego i u Kiraj Gorodu - smatrati da na Kosovu rovare ruske službe, što je ravno otkriću tople vode jer ruske službe rovare svugde. Potpuno ispod (javnog) radara ostaje činjenica da po Kosovu rovare i konkurentske, zapadne službe.

Već i vrapci pod strehama cvrkuću kako bi Rusima baš bilo došlo da otvore još jedan front - a ima li boljeg od kosovskog - retko ko se zapita, a da možda i zapadnim službama (i delovima Zapada) ne bi dobrodošlo otvaranje istog tog fronta.

Velika je zabluda - koju smo verovatno nasledili od Rusa - da su zapadnjaci mekušci, u kojima su blagostanje i demokratija utulili junački duh njihovih djedova. O, ne, učtivost i uzdržanost su kamuflaža.

Stvar stoji ovako, zapadne službe i NATO imaju mnogo veću autonomiju u odnosu na „centralu“ u Briselu (čitaj Vašingtonu) nego što su Varšavski pakt (i varšavske službe) imale u odnosu na Varšavu (čitaj Moskvu).

Ta autonomija, naravno, ne ide tako daleko da bi se službe i NATO uskurčili i usprotivili odlukama političke centrale, daleko od toga, ali autonomija ide dovoljno daleko da im ostavlja odrešene ruke da događaje na terenu - čitaj na Kosovu - namikare tako da politički centri ostanu bez drugog izbora osim komande „pod mač, bato“.

emilia emilia 04:13 03.01.2023

NEĆEMO MOGUĆE, HOĆEMO ODMAH

SVETISLAV BASARA


Ako bi, recimo, BBC dobio nacionalnu frekvenciju u Srbiji - pod uslovom da se finansira od pretplate - teško da bi sakupio više od 5.000 pretplatnika, otprilike istih onih koji kupuju nerežimske novine.


Ne bi BBC-ju bilo druge nego da skupi pinkle i da se vrati u London. Ako vas interesuje zašto bi tome bilo tako, znajte da je to zato što na BBC-ju nema ni aktivnog ni pasivnog nasilja, što ne znači da nema oštrih sučeljavanja i polemika.


Mi smo, kako onomad rekoh, kultura nasilja. Prijatno me je, recimo, iznenadilo kako je promena automobilskih registarskih tablica nasleđenih od omraženog SFRJota - koja je, inače, urađena 20 godina posle SFRJotovog raspada - prošla bez višemesečnih demonstracija i žrtava u ljudstvu i materijalu.


Stvari sa velikim zakašnjenjem dolaze iz dupeta u glavu. Shvativši da je Srbiji trebalo 20 godina da promeni jednostavnu, neutralnu stvar kao što su registarske tablice, zapitao sam se koliko li će joj decenija trebati da uvidi da se političko nasilništvo pre ili kasnije obije o glavu i nasilnicima i da je krajnje vreme da se monopol nad nasiljem vrati pravom vlasniku - državnim institucijama, a da se, pod pretnjom kazne, oduzme političkim strankama i (pogotovo) privatnicima.

Rečeno važi za sve stranke i sve privatnike na ovdašnjoj histeričnoj sceni.


Vratimo se u famozne devedesete. Miloševićev režim jeste bio nasilnički - nadasve lopovski - ali da li je bilo pametno traćiti snage na pokušaje nasilnog rušenja ili je za tadašnju opoziciju bilo probitačnije da se organizuje, omasovi, da Miloševića „sruši“ na izborima, pa da tek onda - ako Milošević odbije da prizna poraza, kao što je odbio - izađe na ulicu i otpravi ga u ropotarnicu istorije nasilnim putem.


Priznajem da je ovo naknadna pamet. Moja neznatnost je vo vremja ono takođe mislila da su juriši na TV Bastilje i ostale Slobine vetrenjače najbolji put do pobede demokratije. Ti juriši jesu uzdrmavali režim, ali su uzdrmavali i kakav takav građanski poredak i pojačavali režimsku nasilnost.


Što je najgore, desetogodišnji meteži su potrošili energiju otpora, koja nije neiscrpni resurs, pa smo došli u situaciju da ne samo što nema demonstracija vrednih pomena nego nema ni političke stranke, još manje lidera koji bi na agendi DS-a okupili pedesetak hiljada članova, organizovala ih i krenuli da mic po mic osvajaju vlast i renoviraju državu.


Kratki fitilji, to ti je to. Poklič „Hoćemo nemoguće, hoćemo odmah“ više priliči srpskim političkim elitama svih boja (čast retkim izuzecima) nego studentskim demonstracijama iz ‘68, koje su se prelile i u SFRJot i - treba li reći - nasilno su ugušene.


Pa kad se već sve rešava nasiljem, bilo bi dobro nasilno ugušiti i tvit Krleta22, a.k.a. „cenzurisanog“ - stiže mi malopre na Viber - koji ću citirati: „I sad se Latinka Perović izvukla a nas (jebo ja vas, prim. S. B.) ostavila sa njenom armijom idiota korisnim svakom neprijatelju Srba i Srbije.“


Pa kad je već tako, i ja ću pribeći nasilju i Krleta22 nabiti na onaj figurativni Crveni Ban, da pravi društvo Smajlovićki i drugim divnim stvorenjima.
gedza.73 gedza.73 10:50 03.01.2023

Re: .

Filip Mladenović
Srpska mladež je proteklog leta masovno pohrlila na privremeni rad u bratsku Hrvatsku, odnosno na tamošnje primorje i ostrva.
Lepe novce su tamo zaradili, dobro se proveli i vratili se u rodnu Srbiju sa
fantastičnim uspomenama.
Život uvek nadmudri sve budalaštine, pre ili kasnije!

SFRJ gastarbajteri



Jedino što je život u bratskoj Nemačkoj nadmudrio sve budalaštine u SFRJ pa se retko ko vratio u jugoslovensku bedu i partijsku zaostalost.


gedza.73 gedza.73 10:57 03.01.2023

Re: .

Filip Mladenović
Onaj ko ne uvažava ni naučne činjenice ni istorijske fakte ne zaslužuje ni poštovanje ni civilizovan odgovor.

Što ti nikada nisi pisao o zločinima nad Albancima koje su izvršili komunisti i masovnim grobnicama?

Masakr u Baru (albanski: Masakra e Tivarit) je naziv za masovno ubistvo velikog broja kosovskih Albanaca u Baru koje su počinile jedinice Desete crnogorske brigade NOVJ u proleće 1945. godine, krajem Drugog svetskog rata.

Prema albanskoj verziji, čim su regruti dovedeni unutar zgrade Monopola, Crnogorci su okrenuli puškomitraljeze prema njima i otvorili vatru. Oko 14 časova su napadnuti sa četiri strane svim vrstama oružja kao što su automati, mitraljezi, ručne bombe, pištolji i sl. Istovremeno, vatra je otvorena i na regrute koji su se nalazili u dvorištu "Monopola". Jedan od preživelih, Azem Hajdini, svedoči da je u zgradi bilo oko 1000 ljudi, unutar dvorišta oko 2200 do 2500 ljudi, a neki su ostali na ulici ispred dvorišta. Prostor dvorišta je pretvoren u reku krvi, a zgrada je uništena, sa telima stotine mladića unutar nje. Prema svedočenjima preživelih, pokolj je bio pripremljen, a unapred su bile pripremljene i iskopane jame.

U SFRJ je ovo bila tabu-tema o kojoj se desetljećima šutjelo.


solo solo 10:17 04.01.2023

Re: .

Samo mi je žao što sam se sa Nsarskim zamjerila radi Filipa. Mislim, dao je Nsarski meni razloga mnogo, često čini se i nesvjesno :), ali radi Filipa je bila moja greška.


I šta ćemo sad?
Черевићан Черевићан 02:53 02.01.2023

in hoc casu

а све то док трубачи свирају

фрке тек тек ...................у Ноћи Дочека
мало рекламе ..Freestyler-у... не шкоди,
на себе су помпезно јавност потсетили
јер где ћеш угоднијег.. провода на води

п.с.
размишљам нешто (нaведен примером)
како сплав је ................тонуо са мером
softelectronics_e softelectronics_e 07:17 02.01.2023

Eeeee, da!

Dok je bio drug Tito, nije bilo splavova.
Spavalo se na klupama i išlo fićom na more.
zoja444 zoja444 08:33 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

bilo je splavova.
solo solo 09:39 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

Dok je bio drug Tito, nije bilo splavova.
Spavalo se na klupama i išlo fićom na more.


Da stvarno. Šta se jelo u vreme druga Tita?






softelectronics_e softelectronics_e 17:56 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

solo
Dok je bio drug Tito, nije bilo splavova.
Spavalo se na klupama i išlo fićom na more.


Da stvarno. Šta se jelo u vreme druga Tita?





Ma!
Da nije bilo Tite, ne bi ni jeli.
Videli smo kako su se zlopatili silni Francuzi, Englezi, Danci, Italijani i Belgijanci.
Jer nisu imali druga Titu da ih nahrani.
zoja444 zoja444 18:34 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

bila je jeftina i kvalitetna hrana. mogla su se uzimati jela iz restorana svaki dan. putovalo se i opel rekordima i ford taunusima. na klupama je moglo dobrovoljno i bezbedno da se spava.
shmoo shmoo 19:04 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

zoja444
bila je jeftina i kvalitetna hrana. mogla su se uzimati jela iz restorana svaki dan. putovalo se i opel rekordima i ford taunusima. na klupama je moglo dobrovoljno i bezbedno da se spava.






softelectronics_e softelectronics_e 20:02 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

zoja444
bila je jeftina i kvalitetna hrana. mogla su se uzimati jela iz restorana svaki dan. putovalo se i opel rekordima i ford taunusima. na klupama je moglo dobrovoljno i bezbedno da se spava.

Jeste!
Ali u kurcu!
Jebote, kada će da krepaju ti ljubitelji u druga Titu i njegovu demokratiju?
Kako im ne dosadi to smaranje o užicima jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja?

zoja444 zoja444 21:15 02.01.2023

Re: Eeeee, da!

nisam niciji ljubitelj a odvratno je sto zelis nekom da krepa. kakav si ti to covek?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana