Putevi implementacije zločina Jozefa F.

Dušan Maljković RSS / 26.05.2008. u 18:17

Josef_F_1005810.jpgVest da je  izvesni Jozef Fricl (73), iz austrijskog gradića Amšteten, 24 godine držao zatočenu u podrumu od 60 kvadrata vlastitu ćerku Elizabet koju je od njene 11 godine seksualno zlostavljao i da je s njom dobio sedmoro dece, od kojih je jedno umrlo ubrzo nakon porođaja, troje „usvojio" zajedno za zakonitom ženom, a preostalo troje dece (5, 18 i 19 godina starosti) koja su bila s majkom nikad nisu ugledala sunce, zgrozila je čitav svet, kao verovatno nijedna vest do tada o incestu, pedofiliji i nasilju u porodici. Činjenica da je u Beču svega pre dvadesatak meseci otkriven slučaj devojčice Nataše Kampuš koja je provela 8 godina u podrumu Volfganga Priklopila (od svoje desete godine), kao žrtva pedofilije, smesta je nametnulo pitanje u svetskim medijima - zašto opet Austrija?

Valja odmah podsetiti da su vlastita deca, nažalost, često predmeti crnih hronika svih društava, bilo onih savremenih ili istorijskih (Andre Žid je dokumentovao potresni slučaj „zatočenice iz Poatjea" iz buržoaske porodice koja je bila je zatvorena u svojoj sobi 25 godina i kada je bila otkivena 1901. imala je svega 25 kilograma; grčki vizantinolog Lampsidis je doktorirao na kazni vađenja očiju u Vizantiji, gde je uglavnom prebrojavao izvađene oči u okviru porodice; primera je bezbroj). Nema, razume se, ništa posebno u „austrijanstvu", što bi moglo da uzrokuje slučajeve Kampuš i Fricl, i na što su drugi imuni po sebi. Međutim, postavlja se pitanje da li ipak postoji nešto specifično u društvenoj organizaciji ili pak u „mentalitetu" što je omogućilo ovim zločinima da tako dugo neprimećeno traju? Treba imati na umu da je kroz zgradu u čijem je podrumu bila zatočena E. Fricl sa decom u tom periodu prošlo 100 stanara, da se levo od nje nalazi benzinska pumpa, desno supermarket, apoteka, turistička agencija, pab, doktorska ordinacija. Niko ništa nije primetio ni izvan porodici ni u njoj. J. Fricl je sve vreme živeo iznad podruma sa ženom, a kasnije i sa troje dece-unuka (prvo je usvojio 1993). U zakonskom braku Friclovi imaju sedmoro dece, koji u ovo vreme ne žive zajedno sa roditeljima. Niko ništa nije znao. Niko nije mogao ili nije želeo da zna?!

Postoji čitav niz specifičnih uslova i sticaja okolnosti koji su ovom elektroinžinjeru i uglednom građaninu u svom okruženju omogućili miran provincijski život, na koji on nikako nije imao prava poslednjih decenija. Samo njihova kombinacija, ili bolje sinergija, dopustili mu da 24 godine sprovodi svoj izopačeni plan, neometan od porodice, okoline i vlasti. J. Friclu su naruku katkad išle posledice liberalizacija društva, odnosno zakonodavstva, a katkad su mu arhaični mentalitet okoline i kruti patrijahalni odnosi u porodici bili najbolji saveznici u njegovoj društvenoj mimikriji. Primera radi, iako je Jozef F. silovao 1967. devojku i bio osuđen, a iste godine još jedno pokušao, njemu je dozvoljeno 1993. da usvoji dete, koje je predstavio kao dete koje mu je ćerka, odbegla u opasnu sektu, tajno ostavila pred vratima. U krivičnom registru njegovog imena nije bilo jer rok za brisanje (Tilgungsfrist) istorije prekršaja u Austriji iznosi 15 godina, što je spadalo u deo liberalizacije krivičnog zakonodavstva (nakon slučaja Fricl, po svemu sudeći će u Austriji biti dvostruko povećan za slučajeve teškog seksualnog nasilja). Ostvarenje suvereniteta nad privatnim prostorom u koji zajednica ili država nema pravo da zadire bez jakog razloga, takođe bi bila donekle tekovina savremenog uređenja i normi međuljudskih odnosa koju je Jozef F. zloupotrebljavao. Čak i neke političke prilike su pogodovale implementiranju zločina. Godine 1979. mu je odobreno da proširi podrum u cilju zaštite porodice, jer je savesni Jozef F. izrazio zabrinutost pred pretpostavljenima da će sa Istoka i na Amšteten biti bačena atomska bomba. U jeku hladnog rata i histeričnog projektovanja vlastitih agresivnih namera na druge, izašlo mu se rado u susret, što inače ne bi bilo samo po sebi razumljivo, i nakon pet godina renoviranja i reizgradnje, u podrum je dospela 18-ogišnja ćerka, odmah nakon punoletstva, kako je i planirao. Betonska vrata u podrumu od 1,5 tone i zvučna izolacija nisu čekala na detonaciju i Ruse.

Drugi, tradicionalniji registar uslova, čini se da je Jozefu F. jače duvao u leđa. U ovom slučaju se uistinu može govoriti o nečem specifično austrijskom, ili barem se to ovih dana čini. Austrijski pisac Jozef Haslinger smatra, kako prenosi DerStandard, da se ne treba praviti kao da slučaj Fricl nema veze sa Austrijom. Postoji u Austriji „fatalna tradicija da se stvari guraju pod tepih". Kultura „okretanje glave" je po njemu i dalje dominantna i dosta toga je u vezi s tim što u Austriji zapravo „denacifikacija nije uspela". Dopisnik Neue Zürcher Zeitung-a iz Austrije, Šarl Riterband, problem vidi u sličnom ključu i Švajcarcima piše: „Građanska hrabrost (Zivilcourage) je ovde retkost. Građansko društvo u Austriji je slabo razvijeno, ono nema nikakvu tradiciju. Moć i odgovornost se delegiraju na vlast i pred pretpostavljenima se, koji se rado odgovarajuće ponašaju, saginje glava. Kada „vlast", kao u slučaju familije F. smesta tvrdi da je sve učinila što treba i da ništa nije zapostavila, većina ljudi u to ne sumnja i sve to bespogovorno podnosi". Riterband podseća i da su upravo u Amštetenu bila dva pomoćna logora koji su pripadali KL Mauthauzen. Nakon rata o nacističkim zločinima tu opet niko ništa nije znao niti je čuo.

Ako je od ovakvih odnosa uglavnom sazidan spoljni obruč oko podruma koji ga je štitio od komšija, poznanika, okoline, za konstrukciju unutrašnjeg obruča Jozef F. se despotski pobrinuo da bude sagrađen od još čvršćeg i tradicionalijneg materijala; njega niko iz porodice, po svemu sudeći, nije mogao da probije. Ukoliko je bilo sumnji u to da njegova žena nije ništa znala - živela je s njim godinama iznad, a on je u podrum odlazio svako jutro, ponekad je tamo noćio (izuzev kad je to činio na letovanju na Tajlandu. Nemački tabloid Bild je na internetu objavio video s tajlandske plaže gde se „monstrum sunča dok su mu ćerka i deca u podrumu"), pominju i se studije gde se iznosi da majke u 80 odsto slučajeva slute incest u porodici, onda kad sa sigurnošću ne znaju za njega - nakon brojnih detalja o tome kako su bili regulisani porodični odnosi gotovo je izvesno da ona nije znala, ili da nije mogla da zna. Jozef F. je savršeno otelovio biblijsku definiciju patrijarhata: „apsolutna vladavina muškarca nad ženom, decom i ovcama" (odnosno imovinom). Vladao je tiranski i zahtevao apsolutnu poslušnost. Ženi je rekao da u podrumu pravi konstruktorske planove koje dalje prodaje, zabranio joj približavanje i fertig. Ovde opet stupamo na polje kulturnih specifičnosti jer ni Jozef F. ni bilo ko drugi ne može da samostilizuje svoj društveni identitet kako mu se prohte. Da se takvo ponašanje ne vidi kao puko nasilje, bezobrazluk, egoizam, nego prirodna pozicija koju muškarac treba da zauzima kako čitav društveni poredak ne bi bio doveden u pitanje, ne zavisi samo od J. Fricla, nego od niza institucija i diskursa koji daju kulturnu legitimaciju takvim krutim hijerarhijskim odnosima, u kojima ostaje malo prostora za otpor gospodaru. Ovde se može udenuti „katoličanstvo", više puta spočitavano u slučaju Fricl, koje vekovima u Austriji preporučuje sličnu poslušničku i androcentričnu etiku, nalik na onu koja je u osnovi njene strukture, i koje je anahrone relikte Ura haldejskog uspelo da sačuva i u Amštetenu austrijskom.

Svaki od navedenih elemenata ponaosob koji se odnose na socijalnu strukturu ili „mentalitet", postoji praktično podjednako i u drugim društvima u bližem i daljem okruženju, ali se spoj tih džepova tradicionalizma i modernosti, ne njihova kolizija kako to obično biva, u ovom tužnom slučaju duge implementacije ovakvog zločina, čine pomalo austrijski specifičnim, što opet ne znači da on nije moguć drugde (uz ogradu da bi to „drugde" teško moglo biti, recimo, negde u Africi, gde uglavnom ne postoji slična infrastruktura). Austrijskom društvu, danas prilično zabrinutom za svoj imidž, predstoji lociranje i analiziranje pukotina u mreži institucija, zakona, etabliranih formi međuljudskih odnosa, u koje je Jozef F. mogao neometano da smesti svoj podrum i markira ostale potencijalno opasne društvene procepe u kojima će neko drugi sa incestuozno-pedofilskim porivima pokušati da materijalizuje svoje fantazije dominacije, ne pitajući za cenu. Ukoliko bude bilo konstruktivnog preispitivanja, svakako bi bilo korisno da se i ostali obaveste o njihovim rezultatima.

Dejan Aničić

NIN, 15. 05. 2008. (br. 2994)



Komentari (190)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Luka Ivanišević Luka Ivanišević 18:34 26.05.2008

GROZOTA JEDNA NEVIĐENA!

Kad sam čuo vest o monstruoznosti Jozefa F. načisto sam se zgrozio. Sve vreme pokušavam da shvatim kakav to psihički sklop ličnosti čovek mora da bude da bi tako nešto uradi. Što je najcrnje od svega što ovaj slučaj nije usamljen. Ko zna koliko je takvih slučajeva, a da se o njima ne govori.
Za kraj evo jedne teze za razmišljanje: moj lični utisak je da je patrijarhalno uređenje jedan vid zlostavljanja članova porodice. U ovo sam se uverio na osnovu ophođenja oca jednog mog drugara u čijoj porodici niko nije smeo i ne sme da izrazi svoje mišljenje o nečemu, nego se moralo i mora se raditi što otac kaže pa makar se ostalim članovima to ne sviđalo.
Konbeto-san Konbeto-san 19:02 26.05.2008

Re: GROZOTA JEDNA NEVIĐENA!

Luka Ivanišević
Kad sam čuo vest o monstruoznosti Jozefa F. načisto sam se zgrozio. Sve vreme pokušavam da shvatim kakav to psihički sklop ličnosti čovek mora da bude da bi tako nešto uradi. Što je najcrnje od svega što ovaj slučaj nije usamljen. Ko zna koliko je takvih slučajeva, a da se o njima ne govori.
Za kraj evo jedne teze za razmišljanje: moj lični utisak je da je patrijarhalno uređenje jedan vid zlostavljanja članova porodice. U ovo sam se uverio na osnovu ophođenja oca jednog mog drugara u čijoj porodici niko nije smeo i ne sme da izrazi svoje mišljenje o nečemu, nego se moralo i mora se raditi što otac kaže pa makar se ostalim članovima to ne sviđalo.


JEDNA OD ILUSTRACIJA

Vuk o Milošu Obrenoviću

"Miloš javno preti svakome onom koji hoće da je pametniji od njega (tj. koji hoće da misli drukčije nego što on misli); zato i kad koga, običaja radi, zapita za što, niko ne misli kako će mu odgovoriti istinu po svome mišljenju, nego gleda kako bi pogodio što (on) o tome misli i kako bi rad da mu se odgovori."


"Tako ako Miloš danas deset puta promeni mnjenije o jednoj stvari, moraju ga za njim menjati i oni svi koji su oko njega, i sve ono kako on kaže potvrđivati i dokazivati. Zato se upravo može reći da kod Miloša niko nema (niti sme imati) svoga mnjenija, nego svi moraju onako misliti kako on hoće, a kako niko ne može imati svoga mnjenija i postojanoga karaktera, ne može niko imati ni ni pravoga prijatelja na koga bi se osloniti mogao."
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 19:39 26.05.2008

Re: GROZOTA JEDNA NEVIĐENA!

Konbeto-san

.JEDNA OD ILUSTRACIJAVuk o Milošu Obrenoviću"Miloš javno preti svakome onom koji hoće da je pametniji od njega (tj. koji hoće da misli drukčije nego što on misli); zato i kad koga, običaja radi, zapita za što, niko ne misli kako će mu odgovoriti istinu po svome mišljenju, nego gleda kako bi pogodio što (on) o tome misli i kako bi rad da mu se odgovori.""Tako ako Miloš danas deset puta promeni mnjenije o jednoj stvari, moraju ga za njim menjati i oni svi koji su oko njega, i sve ono kako on kaže potvrđivati i dokazivati. Zato se upravo može reći da kod Miloša niko nema (niti sme imati) svoga mnjenija, nego svi moraju onako misliti kako on hoće, a kako niko ne može imati svoga mnjenija i postojanoga karaktera, ne može niko imati ni ni pravoga prijatelja na koga bi se osloniti mogao."

Upravo tako! Baš kako je Vuk rekao za Miloša, baš je takvo patrijarhalno uređenje.Preporuka!
silver bullet silver bullet 22:43 26.05.2008

Re: zveri i zverinjak

Svaki od navedenih elemenata ponaosob koji se odnose na socijalnu strukturu ili „mentalitet", postoji praktično podjednako i u drugim društvima u bližem i daljem okruženju, ali se spoj tih džepova tradicionalizma i modernosti, ne njihova kolizija kako to obično biva, u ovom tužnom slučaju duge implementacije ovakvog zločina, čine pomalo austrijski specifičnim, što opet ne znači da on nije moguć drugde (uz ogradu da bi to „drugde" teško moglo biti, recimo, negde u Africi, gde uglavnom ne postoji slična infrastruktura


zašto opet Austrija?


Mislim da je odgovor na pitanje - Zasto bas Austrija - bolno ocigledan.
Nije samo Austrija. Dva slicna slucaja? Cista koincidencija i dostupnost informacija.

Deplasirano je i netacno govoriti da postoje odredjeni narodi koji su patoloski, incestuozni, zatucani ili verski fanaticni i da kao takvi otvaraju mogucnost za monstruozne zlocine kojih kod drugih nema, ili ih bar nema u tolikoj incidenci.

Podela je horizontalna, ne vertikalna. Ne na zle i dobre narode, vec na zveri i ljude.
A zveri ima u svakom narodu i svakoj kulturi. Incest ili odsecena srpska glava koja se kotrlja niz ulicu? Ili delovi roditelja u kontejneru? Ili bebe u zamrzivacu smrznute pre 20 godina?

Mozemo samo reci da odredjene specificnosti naroda, njihova kultura, nacin zivljenja i obicaji, pruzaju mogucnost pojedinim zverima da svoje zlocine na razliciti nacin inkorporiraju u drustvo u kojem se nalaze, da iskoriste njegove mogucnosti da se kamufliraju i zastite mimikrijom.

Zato je rat meka za sve vrste zveri.
To je njihovo prirodno okruzenje gde ne moraju da traze okolnosti da izive svoju patologiju - one su svuda okolo - pakao na zemlji, zverinjak.
I nema te mere zakona, rigidnih religija, patrijarhalnog vaspitanja, kaznene politike koja ce da nas zastiti od zveri.

Mozda u dalekoj buducnosti kad covecanstvo genetski evoluira.
Dolybell Dolybell 19:06 26.05.2008

Šta posle ?


Nije problem kad se nešto otkrije - šta da radimo sa onim što još
uvek ne znamo da se trenutno dešava ?
Kao sprečavati takve slučajeve i razne druge o kojima se skoro
svakog dana u nekim novinama može nešto saznati ?

Kako je moguće, na primer, da sudski zastari događaj
Pahomije ?! Uopšte sudsko zastarevanje učinjenih
krivičnih dela !? Koji je genije to smislio ?

Meni Austrija uopšte nije problem, možda samo kao primer
kakva sve društva mogu da postoje...
Jedno lično iskustvo od pre "n" godina, ostavilo me je zauvek u dilemii.
Imala sam prilike da često odlazim u DDR iliti bivšu
Istočnu Nemačku. Kad god sam nekog od stanovnika mesta
gde sam bivala, pitala za neku ulicu - niko nije znao gde je,
a bila je uglavnom "iza ćoška".
Kako su ulice uvek bile blizu, lako sam ih pronalazila i sama.
Ostalo mi je nepoznato da li stvarno nisu znali ili nisu hteli da mi kažu ?

U mom komšiluku, u susednoj zgradi, živeo je jedan stariji bračni par
u prizemlju te zgrade. Niko nije mogao da uđe u zgradu ili izađe
a da oni to nisu videli. Jednostavno, takvi su bili.
Koliko je to nekome smetalo ili nije, ali moja prijateljica je imala
komentar (živela je u toj zgradi): "Jedno sam sigurna, uvek od njih
saznam kad su mi deca došla iz škole, sa kim su bila, kad su izašla...
- iako me nerviraju što su takvi - ustvari mi pomažu."

ivana23 ivana23 19:23 26.05.2008

Ispovest

Elizabet Fricl večeras na austrijskoj državnoj televiziji

Elizabet Fricl koju je 24 godine držao u podrumu i seksualno zlostavljao monstruozni otac, Jozef Fricl, večeras na austrijskoj državnoj televiziji ORF ima prvi veliki intervju. Sav prihod od prodaje intervjua pripašće Elizabet i njenoj deci.

Pregovori oko intervjua bili su dugi i ona je na kraju pristala da progovori o svemu što se događalo u njenoj nesrećnoj porodici. Ugovoreno je da Elizabet za ORF govori bez novčane naknade, ali da joj pripadne sav prihod od prodaje intervjua drugim medijima.
Očekuje se da će intervju emitovati najmanje 300 televizijskih stanica, što bi za Elizabet i njenu decu bio prihod od „nekoliko miliona evra“, procenjuju u Beču.

izvor


Markonio Markonio 00:30 27.05.2008

Re: Ispovest

ivana23
Elizabet Fricl večeras na austrijskoj državnoj televiziji
Elizabet Fricl koju je 24 godine držao u podrumu i seksualno zlostavljao monstruozni otac, Jozef Fricl, večeras na austrijskoj državnoj televiziji ORF ima prvi veliki intervju. Sav prihod od prodaje intervjua pripašće Elizabet i njenoj deci.

Pregovori oko intervjua bili su dugi i ona je na kraju pristala da progovori o svemu što se događalo u njenoj nesrećnoj porodici. Ugovoreno je da Elizabet za ORF govori bez novčane naknade, ali da joj pripadne sav prihod od prodaje intervjua drugim medijima.
Očekuje se da će intervju emitovati najmanje 300 televizijskih stanica, što bi za Elizabet i njenu decu bio prihod od „nekoliko miliona evra“, procenjuju u Beču.


Odvratno. Mislim, nije odvratno to sto je ona pristala da iznosi svoje traume u javnost, vec sto je nekome u ORF-u uopste pala na pamet tako bolesna ideja zarad promocije i povecanja gledanosti. Bljak.
dunjica dunjica 19:29 26.05.2008

Elfriede Jelinek

Spominjala sam na jednom drugom blogu nedavno njen tekst potaknut slučajevima Natascha Kampusch, a prije svega ovim slučajem iz Amstettena. Što da duljim, osim da preporučim svim ljubiteljima Elfriede, a i drugima. U medjuvremenu je objavljen i na engleskom.

Kaže žena, a moje je skromno mišljenje da nije bez vraga to što veli: "Austrija je mali svijet u kojem veliki ima svoju (generalnu) probu."

www.elfriedejelinek.com pa Aktuelles, pa pod 2008 stoji "Im Verlassenen" / "The forsaken place"

AlexDunja AlexDunja 19:42 26.05.2008

uh!


Kaže žena, a moje je skromno mišljenje da nije bez vraga to što veli: "Austrija je mali svijet u kojem veliki ima svoju (generalnu) probu."
WoO WoO 19:38 26.05.2008

Krajnji bezobrazluk...

Necu da komentarisem ovo sto je ovaj pacijent uradio jer je van svakog zdravog razuma, ali da Vi(autor bloga) postavite sliku ovog lika sa zastavom Austrije iza njega je krajnji bezobrazluk.Sta on je sada kao austrijski junak?
Dušan Maljković Dušan Maljković 19:54 26.05.2008

Re: Krajnji bezobrazluk...

?!?!?!

Austrijski junak? Mislim da slika to ne sugeriše, samo da je Asutrijanac, a tekst se bavi razmatranjem zašto se sve to odigralo u Austriji.
Beingness Beingness 20:23 26.05.2008

Re: Krajnji bezobrazluk...

WoO
Necu da komentarisem ovo sto je ovaj pacijent uradio jer je van svakog zdravog razuma, ali da Vi(autor bloga) postavite sliku ovog lika sa zastavom Austrije iza njega je krajnji bezobrazluk.Sta on je sada kao austrijski junak?


Eee sad, jes' baš je to poruka. Konačno Maljković napiše/objavi nešto ovde što nije trange-frange džej-kej SF storija nego actually čitljivo, i sad ti nađe da mu ga daješ po blesavim zaključcima.
Maksa Maksa 21:10 26.05.2008

Re: Krajnji bezobrazluk...

Upozorenje - sledi čaršav od teksta, pa ko ima pametnija posla nek' preskoči...

Mislim da slika to ne sugeriše, samo da je Asutrijanac, a tekst se bavi razmatranjem zašto se sve to odigralo u Austriji.


Jes' da je tekst iz NIN-a, ali ideja nije bez osnova. To naime jeste prilično drugačiji svet sa mentalitetom koji nama deluje kontraverzno (uz punu svest o tome kako naš mentalitet deluje drugima - npr. dok mi njih vidimo kao hladne i krute, oni nas vide kao eratične i neumereno emotivne). Što neko reče negde - slepi smo za naše kulturne pretpostavke kao što je riba slepa za vodu u kojoj pliva.

Elem, Austrija... ne znam baš kako to da složim u koherentnu priču, pa ću da ređam ... nesvakidašnje i čudne stvari onako kako mi padnu na pamet.

- Deda Mraz je u crvenom odelu je, kao što znamo - Koka Kola izmišljotina. Santa Claus, St. Nicholas, Sveti Nikola je zapravo izvorni Deda Mraz iz koje je nastao veseli crveni ho-ho-ho Koka Kola deka. Austrijanci tradicionalno ne zarezuju Koka Kola Deda Mraza kao pojavu, već se drže Svetog Nikole. Kako se ovo manifestuje? Par nedelja pred Božić, u svakom mestu u Austriji se tokom celog dana kao deo pretpraznične atmosfere odvija tradicionalni performans - dva čoveka se preobuku - jedan u Svetog Nikolu, drugi u Đavola, i šetaju po glavnom trgu (u Beču je to npr. onaj deo oko Kertnerstrasse (bečki ekvivalent Knez Mihajlove) i Stefansdoma (ovaj drugi - hrišćanska katedrala koja na portalu ima isklesane paganske simbole plodnosti - penis i vaginuj je priča za sebe). Elem, Sveti Nikola i Đavo uvek Idu u paru i zaustavljaju prolaznike, uglavnom devojke i decu, i pitaju ih i procenjuju da li su bili dobri tokom godine, i na osnovu toga Sveti Nikola simbolično pohvali i nagradi dobru decu a Đavo kudi i kažnjava lošu. Simbolično. Problem nastaje u pasivnim sredinama (kojih u Austriji ima itekako), gde se ponekad dešava da se Sveti Nikola i Đavo napiju, pa se to pretvori u ozbiljan abuse koji se u par navrata završio ozbiljnim nasiljem nad "lošom decom", a pominju se i silovanja ("loših devojaka". Ovo nije nešto što se dešavalo samo u srednjem veku, nego dan danas.

Dalje, kanonična ilustrovana dečija knjiga u nemačkom govornom svetu je Struwwelpeter - zbirka priča o nevaljaloj deci i šta im se desilo zbog nepodopština. Knjiga je apsolutno mračna, i ne mogu da zamislim ovde nikoga ko bi to servirao svom detetu. Za ilustraciju - jedna od priča je priča o malom Konradu koji je sisao palac, i mama mu je rekla da to ne radi, ali on nije slušao pa je došao Crvenonogi Krojač i odsekao mu prste (sve sa ilustracijama odsecanja prstiju), a ostale priče nisu manje bolesne. Jezzzivo. Po meni nisu ništa bolje ni bajke Braće Grim koje počinju sa "zla maćeha je nagovorila oca da odvede Ivicu i Maricu u šumu da se tamo izgube, što je ovaj i u radio..." .. mis'im, 'alo!

Od čudnih stvari ... postoji mesto koje se zove Hallstatt - priča se da je to najstarije i najduže kontinualno naseljeno mesto u Evropi. Totalna je idila - sa jedne strane prelepo jezero, sa druge predivne stenovite planine, i mesto je praktično zarobljeno između ta dva. Ovo rezultuje time da imaju jako malo groblje koje ne može da primi sve ... korisnike. Kako su stanovnici rešili problem? I dan danas, oni zakopaju svoje mrtve, i kada ovi istrunu dotle da ostanu samo kosti, oni kosti vade, šaraju ih veselim motivima i smeštaju u jednu pećinu/kosturnicu. Dan danas. Ko ne veruje nek gugluje "Hallstatt bones" i klikne images.

Od šašavih stvari, sećam se da je u vreme epidemije bolesti ludih krava negde u Tirolu pobijena veća količina stoke. Tirolskim seljacima je bilo skupo da plate helikopter koji treba da pokupi krave da se komisijski unište (to je padalo njima na finansijski teret) pa su stavili sve krave na gomilu i ... digli to u vazduh dinamitom. Posle su zbog toga platili kaznu.

Kult subordinacije i nedovođenja autoriteta u pitanje tamo stvarno jeste duboko usađen. To ne znači da nema emancipovanog sveta, ali ta nit se jasno provlači kroz njihovu kulturu i ponašanje.

I pored toga, to je jedna stvarno bogata i fascinantna kultura, ali tekst o tome bi bio mnogo duži.

Otvorite bilo koje naše dnevne novine, bilo kog dana, i nađite crne hronike i videćete da ovde nije mnogo bolje. Je l' beše pre pola godine uhapšena ona majka čiji je dečko maltetirao i silovao njeno četvorogodišnju devojčicu, a ona je do smrti tukla zajedno sa njim? Mrakova ima gde god se okreneš - nema nacije pelcovane od psihopatologije.
mikimedic mikimedic 23:27 26.05.2008

Re: Krajnji bezobrazluk...

krenuo sam u vienu
da pronadjem svoju djevu
nisam znao sta da radim
isao sam tamo prvi put
hladan kao led
ubilo me beznadje

austrija zemlja teska
za hodace sivih cesta
klasni mir i takve trice
ustajala zabokrecina

hladan kao led
ubilo me beznadje

stara viena dobro ime ima
lijepo ime koje znaju svi
al� djevojke na ulicama
nicemu ne vrijede
i kriplovi su cesti
i svakodnevna stvar
rekoh spasi boze osterreich

Obrenović Obrenović 20:12 26.05.2008

"Tihi prezir"

Austrijsko drustvo je veoma specificno ... Ziveo sam tamo, imam ih i u familiji (nesto predaka, nesto sadasnje dalje familije) i ne bih sad da idem u previse detalja, ali jedan njihov cuveni novinar je rekao da austrijanci smeju da iskazuju emocije samo kad jedu. Opisivao je svoju sestru kako je krkala po pola pleha kolaca kao mala i samo tad je video iskrenu radost. Kod austrijanaca imate i zal za izgubljenom monarhijom, guranje porekla pod tepih (samo 25%-30% su nemci, ostali su iz ceske, madjarske, ex-yu republika), imate coveka koji se preziva Vujich (Burgendladski Hrvat) koga kad pitas o svom poreklu kaze da su mu zabranjivali diskusiju o tome kad je bio mali i da dobija isti odgovor i dan danas od svojih roditelja baba i deda, totalno imaju "blindspot" kad je rec o nacizmu, tamo tek devedesetih pocinju da pise tekstove "sta si radio deda u ratu?", imate memlu iz starih zgrada i sivo nebo, imate misljenja stranaca da je Bec "balzamovan grad", imate ogroman bes jer su bili jedni od glavnih igraca u Evropi pre 100 godina a sad su neka mala republikica u centru Evrope, imate ogroman provincijski mentalitet jer svako (glumac, pevac, sportista) ko uspe u Austriji odmah ide u Minhen koji je nemacka odskocna daska, imate takodje sindrom "malog brata" nasuprot Nemacke, i imate ono sto stranci opisuju kao esenciju austrijskog mentaliteta ... "tihi prezir" ...
mariopan mariopan 20:54 26.05.2008

Re: "Tihi prezir"

Za te bolesnike ne mogu nista da kazem...ostajem bez reci. Ali se slazem sa Dolybel koja pita kako slucajevi zlostavljanja dece mogu ikada da zastare? Kako to moze, pobogu da zastari? Taj ce se promeniti? Nece, samo ce bolje da se krije i opat da radi sta je radio....najzalosnije je sto se sve to mozda i sada dogadja nekome a mi to ne mozemo da sprecimo niti da uticemo da se kazne za te bolesnike tako sprovode da belog dana ne vide u zivotu...u rupu s njima, u neki podrum, u lance kao u srednjem veku, samo to je za njih.
angie angie 21:23 26.05.2008

Re: "Tihi prezir"

austrijanci smeju da iskazuju emocije samo kad jedu.


pa sad cu da umrem od smeha, hej bre obrenovicu, ej si dochekao da je neko drugi nebeski, al sad to nije bash dobro- kad nismo mi, jedini i neprikosnoveni-shta sad se dokazuje da su austrijanci 'specifichni'-zbog ovog ogavno izopachenog ludaka- pa kod nas je najnormalnije, a da nisi za chika docu, da malo zmahnesh sekiricom zbog 15 cm medje na komshiju, ne smem da ponovim sve ovo shto se deshavalo na nashim prostorima zadnjih godina i nije kznjeno, jer javnost je podeljena, da li je to zlochin ili herojstvo,....evo danas, ljubavnik se osvetio zeni, shto ga otkachila- pa joj ubio dete,....
adam weisphaut adam weisphaut 20:37 26.05.2008

Bullshit

Da li se nekjo seća one majke što je pobila silnu novorođenu decu tokom godina (bila je i kao predlog na UTN kada je rekla nešto kao da nije znala da to ne treba da se radi). Celo selo je znalo za to pa niko ni reč nije zucnuo.A pošto je očito slaboumna dobri ljudi iz sela su je koristili za zabavu , otud i silna deca. I to je tako trajalo godinama jer iako su svi znali za to i niko nije hteo da se meša. Govoriti o nekoj odrođenoj aAustriji i ostavljati prostora za spekulaciju o nekoj srođenoj Srbiji je obično sranje. A nekako mislim da ljudska patologija cveta nesmetano na svim meridjanima.
AlexDunja AlexDunja 20:44 26.05.2008

Re: Bullshit

cveta nesmetano na svim meridjanima.

istina!
ivana23 ivana23 21:02 26.05.2008

Re: Bullshit

adam weisphaut
Da li se nekjo seća one majke što je pobila silnu novorođenu decu tokom godina (bila je i kao predlog na UTN kada je rekla nešto kao da nije znala da to ne treba da se radi). Celo selo je znalo za to pa niko ni reč nije zucnuo.A pošto je očito slaboumna dobri ljudi iz sela su je koristili za zabavu , otud i silna deca. I to je tako trajalo godinama jer iako su svi znali za to i niko nije hteo da se meša. Govoriti o nekoj odrođenoj aAustriji i ostavljati prostora za spekulaciju o nekoj srođenoj Srbiji je obično sranje. A nekako mislim da ljudska patologija cveta nesmetano na svim meridjanima.

Porediti slaboumnu zenu iz neke zabiti, sa primerima sa kojima se svakodnevno srecemo u takozvanom civilizovanom svetu je malo degutantno. A da cveta sirom sveta, to je tacno, mada i tu ima gradacije.

primer
Doctor Wu Doctor Wu 21:10 26.05.2008

...

Da li se nekjo seća one majke što je pobila silnu novorođenu decu tokom godina (bila je i kao predlog na UTN kada je rekla nešto kao da nije znala da to ne treba da se radi). Celo selo je znalo za to pa niko ni reč nije zucnuo.

Da, bilo je o tome na bbc-ju pre neku nedelju.
Govoriti o nekoj odrođenoj aAustriji i ostavljati prostora za spekulaciju o nekoj srođenoj Srbiji je obično sranje.

Špekulacije špekulantima. Izgleda opet proradio hector projector. Može se diskutovati o dopuštenim ili nedopuštenim generalizacijama u tekstu, o amaterskom psihologiziranju, ali u njemu niko nije pomenuo Srbiju.
adam weisphaut adam weisphaut 21:23 26.05.2008

Re: Bullshit


Porediti slaboumnu zenu iz neke zabiti

Žena jeste bila slaboumana, ali oklina je dobro znala šta se dešava i to je trajalo godinama.
svakodnevno srecemo u takozvanom civilizovanom svetu

Pa poenta je da takve slučajeve srećemo kako u civilizovanom tako i necivilizovanom svetu.
Da li je onda bezbedno reči da se to dešava u svetu generalno ?
Za gradaciju ti je dovoljno da redovno prelistaš crnu hroniku i srpskih novina.
Pogledaj koliko imaš promera nasilja u našoj sredini, i sad uporedi veličinu Srbije sa tim nemačkim govornim područjem.
Dušan Maljković Dušan Maljković 21:27 26.05.2008

Re: Bullshit

Izvini -- koji je to necivilizovani svet?
VladL VladL 21:30 26.05.2008

Re: Bullshit

I ja pitam: koji je to necivilizovani svet? I mislim da je poziv na bilo kakvo "poredjenje" neukusan.
adam weisphaut adam weisphaut 21:32 26.05.2008

Re: Bullshit

Dušan Maljković
Izvini -- koji je to necivilizovani svet?

Ne vidiš da je italic ?
Pošto Ivana govroi o civilizovanom, to implicira postojanje necivilizovanog, zar ne ?
adam weisphaut adam weisphaut 21:34 26.05.2008

Re: Bullshit

VladL
I ja pitam: koji je to necivilizovani svet? I mislim da je poziv na bilo kakvo "poredjenje" neukusan.

Neukusno je onda i staviti austrijsku zastavu uz onog mostruma.
Doctor Wu Doctor Wu 21:34 26.05.2008

Re: Bullshit


Pošto Ivana govroi o civilizovanom, to implicira postojanje necivilizovanog, zar ne ?

Ne, Ivana piše o TAKOZVANOM civilizovanom svetu.
adam weisphaut adam weisphaut 21:36 26.05.2008

Re: Bullshit

Doctor Wu

Pošto Ivana govroi o civilizovanom, to implicira postojanje necivilizovanog, zar ne ?

Ne, Ivana piše o TAKOZVANOM civilizovanom svetu.

ONda opet imamo i TAKOZVANI necivilizovani i opet ponavljam otud i italic.
ivana23 ivana23 21:41 26.05.2008

Re: Bullshit

adam weisphaut

Dušan MaljkovićIzvini -- koji je to necivilizovani svet?
Ne vidiš da je italic ? Pošto Ivana govroi o civilizovanom, to implicira postojanje necivilizovanog, zar ne ?

Zar se nisam ogradila recju takozvanom, a ta podela je tako uocljiva na ovom blogu (generalno). Jer zasto si dao bas primer vec skoro zaboravljen (iz Srbije) kada si imao mnogo aktuelije iz drugih zemalja..

Jos jedan primer
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:42 26.05.2008

Re: Bullshit

Dusan Maljkovic
Izvini -- koji je to necivilizovani svet?

Ovo je vec zezanje! Nalici na filozofiju iz komunistickog doba - nema visih i nizih rasa (svi su jednaki), nema civilizovanog i necivilizovanog sveta (svi su civilizovani), nema lepih i ruznih osoba (svi su jednaki), nema pametnih i glupih (svi su jednaki) i tako u nedogled.
Ima, Dusane, civilizovanog i necivilozvanog sveta.
Dušan Maljković Dušan Maljković 21:43 26.05.2008

Re: Bullshit

Ja ne kažem da nema, ja samo pitam. S obzirom da tvrdite da ima, kažite mi koji je to necivilizovan svet. Hvala.
adam weisphaut adam weisphaut 21:50 26.05.2008

Re: Bullshit


Zar se nisam ogradila recju takozvanom, a ta podela je tako uocljiva na ovom blogu (generalno). Jer zasto si dao bas primer vec skoro zaboravljen (iz Srbije) kada si imao mnogo aktuelije iz drugih zemalja..

Jos jedan primer

Pa opet to implicira da postojineka podela, pa makar je ti ne proznavala.
A taj primer nam je najbliži a nije li logično da se priupitamo da li je nešto tako mostruozno moguće i u našem komšiluku.?
AlexDunja AlexDunja 22:20 26.05.2008

aj , jos jednom

Pa opet to implicira da postojineka podela, pa makar je ti ne proznavala.
A taj primer nam je najbliži a nije li logično da se priupitamo da li je nešto tako mostruozno moguće i u našem komšiluku.?

moguce je. desava se. ovde.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:41 26.05.2008

Re: Bullshit

Dusan Maljkovic
Ja ne kažem da nema, ja samo pitam. S obzirom da tvrdite da ima, kažite mi koji je to necivilizovan svet. Hvala.

Navlacite me na tanak led?
OK. Bas veceras (ponedeljak) na HRT 1 je bila ne znam vec koja po redu famozna LATINICA, koja je za temu imala - krvnu osvetu. U samom uvodu, receno je da danas krvne osvete ima samo u Albaniji, na Kosovu u i Crnoj Gori.
Ogradjujem se, prenosim najverodostojnije sto mogu ono sto sam cuo i video na HTV, ne tvrdim ni da je tacno ni da nije tacno.
Iz reportaze iz navedenih krajeva, sa mnogo razgovora i svedocenja, nije se provlacila ideja o visokoj civilizovanosti ljudi koji tamo zive i koji jos sprovode krvnu osvetu, danas, na pocetku treceg milenijuma, na nacin kako se to radilo u Srednjem veku.
Da li vam to nesto kaze? Ili mozda zelite da vam se nacrta?
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:47 26.05.2008

Re: Bullshit

Da li znate gde je bio poslednji slučaj kanibalizma? Ne znate?

U Nemačkoj, pre nekoliko godina. Dakle, ono što se smatralo divljaštvom -- iz evropske perspektive (mada je pitanje da li je kanibalizam ikada bio stvaran) -- desilo se u srcu "evropske civilizacije". Na kakav vas zaključak to navodi, s obzirom da navodite primer krvne osvete?
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:06 26.05.2008

Re: Bullshit

Dusan Maljkovic
Da li znate gde je bio poslednji slučaj kanibalizma? Ne znate?

U Nemačkoj, pre nekoliko godina. Dakle, ono što se smatralo divljaštvom -- iz evropske perspektive (mada je pitanje da li je kanibalizam ikada bio stvaran) -- desilo se u srcu "evropske civilizacije". Na kakav vas zaključak to navodi, s obzirom da navodite primer krvne osvete?


Hm. Slucaj kanibalizma koji navodite, secam se kao kroz maglu, cini mi se da je u pitanju bio homoseksualac koji je kanibalizovao svog partnera...
Ali to je bio pojedinacan slucaj, kao sto je slucaj monstruma Fricla u Austriji.
Poredjenje tog slucaja kanibalizma u Nemackoj i krvne osvete u nekim regionima Balkanskog poluostrva nije bas adekvatno.
Time must have a stop, rece Huxley!
Dušan Maljković Dušan Maljković 23:12 26.05.2008

Re: Bullshit

Dakle Vaša teza je da, nasuprot ovom ekscesu, u Crnoj Gori svuda postoji krvna osveta? Ili pak u nekim specifičnim područjima, a možda ipak samo u specifičnim zajednicama? Vidite da se polje sužava -- na kraju stižete do toga da fenomen postoji ipak mnogo ograničenije nego što ste naveli, tako da dolazi u blizinu sa mojim primerom -- možemo pretpostaviti da takvih proždiranja u virtualizaciji kulture ipak ima sve više (čitajte taj fenomen simptomski), pa odatle ne sledi zaključak da je to necivilizavcijski, naprotiv -- upravo je to fenomen koji se dešava u jednoj viskotehlogizovanoj zajednici, naučno naprednoj.

Ali, sve i da je tako kako kažete -- da li bi to implicirali tezu o necivilizaciji ili pak o specifičnoj formi civilizacije? Možete li na osnovu jednog aspekta civilizacije koji proglašavate izrazito negativnim da je otpišete kao takvu, urpkos svemu ostalom?
VladL VladL 21:27 26.05.2008

Povezivanje

Meni nekako uvek smeta kada se u tekstovima na bilo koju temu o Srbiji u inostranim medijima (posebno britanskim), "pod obavezno" makar u prvom ili poslednjem paragrafu stavi nesto o ratovima pre deset godina. Na isti nacin mi smeta kada se u bilo kom tekstu o Nemackoj ili Austriji pomene nacizam. Ovo sto se desilo jeste monstruozno, ali nisam siguran koliko je inherentno samo Austriji, ili povezivo sa kolektivnom "neobavestenoscu" dela drustva (u ovom slucaju austrijskog). Mislim da je za NIN bilo prigodnije da prenese u celosti tekst Spiegel-a ili nekog drugog nedeljnika nego da se time bavi sopstvenom produkcijom.

Generalizacije na temu nacije me uvek podsete na slucaj kada je pre koju godinu kontroverzni britanski eugenicar izneo listu evropskih nacija po inteligenciji, na kojoj su Srbi bili negde na zacelju. Iako bi valjda prvi instinkt trebalo da bude da je samo formiranje takve liste rasisticko, u Srbiji se digla dzeva oko toga zasto su Srbi na zacelju, a ne drugi, kao da bi sve bilo super da je zapravo obrnuto.
Dušan Maljković Dušan Maljković 21:36 26.05.2008

Re: Povezivanje

U samom tesktu se prenose komentari iz nemačke štampe, a nigde se ne tvrdi da sličan fenomen ne može da se desi na drugom mestu. Pitanje -- zašto baš Asutrija postavilo se s obzirom da je u pitanju drugi put da se nešto slično tamo zbiva.

Takođe, ne treba u nekom apstraktnom globalističkom potezu ukinuti specifičnosti lokalnih kultura -- iako svaka poznaje zločin, on ipak može uzeti specifičnu formu -- "rasizam" poznaju sve "rase", ali je holokaust vrlo specifična implementacija rasizma i svaka desingularizacija jeste zapravo akt podrške nacizmu.

P.S. Tekst prenosim, ne potpisujem -- što znači da ga nudim na diskusiju, a ne da se sa tezama slažem.
VladL VladL 22:25 26.05.2008

Re: Povezivanje

Dušan Maljković
"rasizam" poznaju sve "rase", ali je holokaust vrlo specifična implementacija rasizma i svaka desingularizacija jeste zapravo akt podrške nacizmu.
Nisam bas siguran na sta se ovo odnosi u mom komentaru...
Dušan Maljković
P.S. Tekst prenosim, ne potpisujem -- što znači da ga nudim na diskusiju, a ne da se sa tezama slažem.
Apsolutno - to sam i napisao. Naravno da znajuci te ni ne mislim da prenosis sve sa cime se slazes :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:58 26.05.2008

Re: Povezivanje

VladL
Generalizacije na temu nacije me uvek podsete na slucaj kada je pre koju godinu kontroverzni britanski eugenicar izneo listu evropskih nacija po inteligenciji, na kojoj su Srbi bili negde na zacelju. Iako bi valjda prvi instinkt trebalo da bude da je samo formiranje takve liste rasisticko, u Srbiji se digla dzeva oko toga zasto su Srbi na zacelju, a ne drugi, kao da bi sve bilo super da je zapravo obrnuto.

Zasto bi, valjda, prvi instinkt trebalo da bude da je samo formiranje takve liste - rasisticko?
Zar to nije olako potezanje odbrane jednakosti svega i svakoga?
Vec sam malo pre delimicno o tome govorio. Da dodam da ova aluzija da je formiranje takve liste -rasisticko me podseca na reakcije muslimana u Pakistanu i raznim vukojebinama sirom sveta koji reaguju ako se neki nestasni danski karikaturista nasalio sa prorokom Muhamedom, pa pale i lome i prete ubistvima, jer smatraju da je to sto je uradio nadobudni danski karikaturista - verski rasizam?
Da se vratim na temu - zasto neki blesavi Englez ne bi pravio nekakvu anketu inteligencije evropskih naroda, po kojoj bi normalno morali neki narodi biti napred a neki pozadi, odnosno neko na krajnjem zacelju. I sada predstavnik tih na zacelju odmah vitla sa recju - rasizam? Take it easy.
VladL VladL 23:54 26.05.2008

Re: Povezivanje

Dragi Vladimire, mogli biste malo da se upoznate sa problemom o kome se trudite da polemisete.
vladimir petrovic
Zasto bi, valjda, prvi instinkt trebalo da bude da je samo formiranje takve liste - rasisticko?
Zar to nije olako potezanje odbrane jednakosti svega i svakoga?
Da ste upoznati sa datom listom, kao i nacinom na koji je sastavljena, verovatno bi i vama bio rasizam prvi na pameti. Eugenika kao koncept je vrlo rasisticki.
vladimir petrovic
rasisticko me podseca na reakcije muslimana u Pakistanu i raznim vukojebinama sirom sveta koji reaguju ako se neki nestasni danski karikaturista nasalio sa prorokom Muhamedom, pa pale i lome i prete ubistvima, jer smatraju da je to sto je uradio nadobudni danski karikaturista - verski rasizam?
Ne verujem da reakcija muslimana na te karikature ima ikakve veze sa rasizmom nego sa povredom verskih osecanja i manipulacijom stanovnistvom. Ne skrecimo sa teme.
vladimir petrovic
Da se vratim na temu - zasto neki blesavi Englez ne bi pravio nekakvu anketu inteligencije evropskih naroda, po kojoj bi normalno morali neki narodi biti napred a neki pozadi, odnosno neko na krajnjem zacelju.
Pomenuti Englez nimalo nije blesav, sto cete videti ako se upoznate sa njegovom biografijom, niti je u pitanju bila "anketa".
vladimir petrovic
I sada predstavnik tih na zacelju odmah vitla sa recju - rasizam?
A zasto pretpostavljate da se ja osecam predstavnikom "tih na zacelju"? Da se ne ponavljam, vidim da niste shvatili sta sam napisao, pa da se onda citiram, sa naglaskom na delovima koje ste propustili:
VladL
Iako bi valjda prvi instinkt trebalo da bude da je samo formiranje takve liste rasisticko, u Srbiji se digla dzeva oko toga zasto su Srbi na zacelju, a ne drugi, kao da bi sve bilo super da je zapravo obrnuto.
dunjica dunjica 08:27 27.05.2008

Re: Povezivanje

reakcije muslimana u Pakistanu i raznim vukojebinama sirom sveta

Jel´ može konkretno to o vukojebinama? Poučena iskustvom, pomišljam da pod istim podrazumijevate "one koji su drugačiji od nas i naših velepoštovanih uzora"?
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:34 26.05.2008

What's the point?

Preneli ste clanak iz NIN-a o jednom monstruoznom dogadjaju u Austriji. Ja shvatam da taj dogadjaj jeste uznemirujuci, ali smatram da u najmanju ruku nije fer postavljati pitanje da li zato sto se dogodio u Austriji treba izvlaciti zakljucak da su Austrijanci naklonjeniji od drugih naroda da medju sobom odgajaju ovakve ljude kao sto je taj JF... Nisam sklon da se pridruzim takvom procenjivanju. Neverovatne, zaista neverovatne stvari se dogadjaju svuda, i medju vise i medju manje civilizovanim nacijama. Zna se vec da covek, dakle ljudsko bice, moze da iznenadi koliko moze da bude ne-covek, odnosno monstrum u odnosu na druge ljude, ukljuciv (a cesto narocito) clanove svoje porodice i druge bliske osobe.
Ako kazem da mi nije bas jasna motivacija postavljanja ovog teksta onda imam u vidu da je naivno sada "skupljati" cudjenja i zgrazavanja komentatora za nesto sto se podrazumeva kao drustveno neprihvatljivo, pa bilo to u Austriji, ili u Srbiji ili u Zimbabveu.
Ovo tim pre sto i sam NIN-ov clanak je prilicno isprazan, vise sluzi kao informacija o necemu sto se dogodilo, sa cudjenjem, ali bez valjanih zakljucaka ili navodjenja na razmisljanje, u stilu: da li se seksualni porivi u coveku mogu pretvoriti u necuveno zlo za iskoriscavanje odnosno mucenje drugoga i slicno. Ovde se radi i o incestu, ali licno smatram da je on (neka mi se oprosti sto to kazem) nekako sporedan, jer je irelevantno da li se to sto se dogodilo dogodilo sa kcerkom ili sa nekom drugom osobom, odnosno ne bi bilo olaksavajuci da je kreten JF radio to sto je radio sa osobom koja mu nije kcerka...
Dušan Maljković Dušan Maljković 21:40 26.05.2008

Re: What's the point?

"Nema, razume se, ništa posebno u „austrijanstvu", što bi moglo da uzrokuje slučajeve Kampuš i Fricl, i na što su drugi imuni po sebi."

"Svaki od navedenih elemenata ponaosob koji se odnose na socijalnu strukturu ili „mentalitet", postoji praktično podjednako i u drugim društvima u bližem i daljem okruženju, ali se spoj tih džepova tradicionalizma i modernosti, ne njihova kolizija kako to obično biva, u ovom tužnom slučaju duge implementacije ovakvog zločina, čine pomalo austrijski specifičnim, što opet ne znači da on nije moguć drugde (uz ogradu da bi to „drugde" teško moglo biti, recimo, negde u Africi, gde uglavnom ne postoji slična infrastruktura)."


WoO WoO 22:12 26.05.2008

Re: What's the point?

Dušan Maljković
"Nema, razume se, ništa posebno u „austrijanstvu", što bi moglo da uzrokuje slučajeve Kampuš i Fricl, i na što su drugi imuni po sebi."

"Svaki od navedenih elemenata ponaosob koji se odnose na socijalnu strukturu ili „mentalitet", postoji praktično podjednako i u drugim društvima u bližem i daljem okruženju, ali se spoj tih džepova tradicionalizma i modernosti, ne njihova kolizija kako to obično biva, u ovom tužnom slučaju duge implementacije ovakvog zločina, čine pomalo austrijski specifičnim, što opet ne znači da on nije moguć drugde (uz ogradu da bi to „drugde" teško moglo biti, recimo, negde u Africi, gde uglavnom ne postoji slična infrastruktura)."




Ja sam siguran se slican zlocin u Srbiji nikada ne bi otkrio, pa cak ni ovako slucajno kao u slucaju ovog monstruma JF, upravo zbog tradicionalizma kod nas i u nasem mentalitetu.Opste je poznato da kod nas majke cute zbog "bruke u komsiluku".Generalizovati jednu naciju koja je u toleranciji i humanosti bar jedno 50 godina ispred nas, kao naciju koja je specificno sklona ovakvim grozotama je krajnje neodmereno.
angie angie 22:18 26.05.2008

Re: What's the point?

".Generalizovati jednu naciju koja je u toleranciji i humanosti bar jedno 50 godina ispred nas, kao naciju koja je specificno sklona ovakvim grozotama je krajnje neodmereno.


al pazi mi- koji smo sada glasali za radikale, a od sps-a zavisi- sa sve onim istim facama i nasledjem iz bliske tragichne proshlosti.
dunjica dunjica 22:31 26.05.2008

Re: What's the point?

Generalizovati jednu naciju koja je u toleranciji i humanosti bar jedno 50 godina ispred nas

ne treba ni pretjerivati
ni s generalizacijama, ni s hvalospjevima
a, tako mi mlijeka u prahu, ni s pljuckanjem
WoO WoO 22:32 26.05.2008

Re: What's the point?

Ja znam za slucaj u Srbiji od pre par godina, gde su roditelji jedne devojke koja je trebala da se porodi, platili doktoru da ubije dete u stomaku jer nisu zeleli dete sa covekom sa kojim se mimo volje roditelja vencala.Doktor je pristao ali mu plan nije uspeo jer je slucajno jedna doktorka sve to otkrila i pomogla devojci da na svet donese zivo i zdravo dete.Dakle, znali su roditelji njenog muza, znala je doktorka i svi su mogli dokazati ali su zbog mira u kuci precutali svi zajedno i niko nije tuzen ni prijavljen.
dunjica dunjica 22:38 26.05.2008

Re: What's the point?

soft version
angie angie 22:45 26.05.2008

Re: What's the point?

soft version



to dunjice- ne treba nishta vishe!!!!
nsarski nsarski 22:27 26.05.2008

Mislim da je osnovna teza

ovog teksta pogresna. Implicirati da u Austrijskom "mentalitetu" (stagod ta odvratna rec znacila kad se primeni na naciju) ima neceg specijalnog sto omogucava ovakve zlocine je totalno pogresno. Ima li u "mentalitetu" Pakistanaca nesto slicno sto dovodi do toga da otac ubije cerku zato sto je "ukaljala obraz" porodice tako sto se zaljubila u nekog nedozvoljenog klinca (u Engleskoj se to desava ponekad, a u Pakistanu redovno)? Primera ima bezbroj, da ne navodim vise.
U knjizi "To", Mica Danojlic razmislja o ovakvim stvarima. Na jednom mestu kaze kako gleda ljude koji prolaze ulicom za svojim poslom i pita se odakle se regrutuju oni koji, tokom ratova, postaju zlotvori, sefovi konc-lagera, masovne ubice? Pa, odatle, medju "obicnim svetom" uvek postoji klica zla kao sto postoji klica dobrote i plemenitosti. U to smo se uverili tokom skorasnje istorije kod nas. I to nije vezano za bilo koju naciju, veru, ili "mentalitet".
Maksa Maksa 22:39 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Ima li u "mentalitetu" Pakistanaca nesto slicno sto dovodi do toga da otac ubije cerku zato sto je "ukaljala obraz" porodice tako sto se zaljubila u nekog nedozvoljenog klinca


Pa u tom konkretnom slučaju - ima.
Ako ti smeta reč "mentalitet", onda koristi "cultural assumption", ili šta ti već zvuči bolje.
Različite kulture smatraju različite stvari manje ili više prihvatljivim, i žive i ponašaju se po nekim obrascima koji su im na ovaj ili onaj način usađeni, tako je oduvek bilo, i verovatno će biti (ali sve manje kako se kulture mešaju). Na Tahitiju je npr. seks na javnom mestu bio najprirodnija stvar do dolaska hrišćanskih misionara. U Japanu je npr. i dan danas izduvati nos na javnom mestu ili jesti na ulici podjednako nezamislivo kao kada bi ovde pi*ao na ulici.
Ponašanje diktiraju milje + okonosti. Dok god su okolnosti "redovne" ljudi će se ponašati u skladu sa propisima miljea, kada postanu "vanredne" ponašaće se isto kao u nekom drugom miljeu u istim tim okolnostima.

Zašto te to razjaruje?
Doctor Wu Doctor Wu 22:47 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Ako ti smeta reč "mentalitet", onda koristi "cultural assumption", ili šta ti već zvuči bolje.
Različite kulture smatraju različite stvari manje ili više prihvatljivim, i žive i ponašaju se po nekim obrascima koji su im na ovaj ili onaj način usađeni, tako je oduvek bilo, i verovatno će biti (ali sve manje kako se kulture mešaju). Na Tahitiju je npr. seks na javnom mestu bio najprirodnija stvar do dolaska hrišćanskih misionara. U Japanu je npr. i dan danas izduvati nos na javnom mestu ili jesti na ulici podjednako nezamislivo kao kada bi ovde pi*ao na ulici.
Ponašanje diktiraju milje + okonosti. Dok god su okolnosti "redovne" ljudi će se ponašati u skladu sa propisima miljea, kada postanu "vanredne" ponašaće se isto kao u nekom drugom miljeu u istim tim okolnostima.

Koliko sam ja razumeo ovaj slučaj, mada moram priznati da sam ga samo površno pratio, u Austriji zatvaranje silovanje i mučenje sopstvene dece još nije postao deo opšteprihvaćenog "kulturnog miljea".
angie angie 22:48 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Zašto te to razjaruje?


pa nisam primetila da je doca razjaren, samo je rako da nije bash da je to specijalitet austrije kao nacije- jer posmatrati stvar na taj nachin je besmisleno- a ovaj konkretan sluchaj svakako nije adekvatno porediti sa izrkavanjem i sexom.

Mislim, analogiju koju bi mi primerima iz nashe zemlje mogli da podvuchemo, bila bi extremno porazavajuca za nash sluchaj.
Brooklyn Brooklyn 22:48 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

U Japanu je npr. i dan danas izduvati nos na javnom mestu ili jesti na ulici podjednako nezamislivo kao kada bi ovde pi*ao na ulici.

ne znam kada si ti bio u japanu zadnji put ali ja sam bila 98. i ljudi su jeli na ulici najnormalnije (i u javnom prevozu).
nsarski nsarski 22:49 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Zašto te to razjaruje?

Razjaruje?
Aj' ponovo....
Narusavanje moralnih normi obicno u drustvu izaziva burnu reakciju. Koje su tacno moralne norme u pitanju - to je stvar pojedinacnog drustva, njihove istorije, tradicije i ostalih socijalnih konstrukta i prihvacenih konvencija. Zlo i nasilje je generalno kao ljudski govor, na primer, koji se u Kineskom drustvu ostvaruje na kineskom jezuku, u austrijskom na nemackom jeziku, a u Rusiji na ruskom. To je jedna stvar.
Generalizovati na gornji nacin i implicirati da austrijsko drustvo (tradicija, kukltura) olaksava pojavu opisanog zla je prosto pogresno. Jer odatle odmah sledi da poljsko drustvo omogucava pojavu druge vrste zla, itd...
Maksa Maksa 22:55 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Austriji zatvaranje silovanje i mučenje sopstvene dece još nije postao deo opšteprihvaćenog "kulturnog miljea".


Pa, i nije baš deo Zapovesti, tj. propisanog ponašanja - u tom ekstremnom slučaju. Ali premotaj malo gore do primera sa božićnim performansom Svetog Nikole i Đavola u pasivnim krajevima (nasilje, silovanje), ili do Struwwelpeter slikovnice (nasilje nad nevaljalom decom), pa ćeš da vidiš da se ta stvar tamo otme kontroli češće od ovog jednog incidenta. Trenutak kada bilo koje društvo, ma kako civilizovano bilo, može da zažmuri na psihopatologiju (čak i kad su okolnosti "redovne" je bliži nego što volimo da mislimo.

Nadam se da neko neće probati da mi podmetne da branim "mi-super-oni-bezveze" tezu, to bi bilo baš glupo.
Maksa Maksa 22:57 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Brooklyn
U Japanu je npr. i dan danas izduvati nos na javnom mestu ili jesti na ulici podjednako nezamislivo kao kada bi ovde pi*ao na ulici.
ne znam kada si ti bio u japanu zadnji put ali ja sam bila 98. i ljudi su jeli na ulici najnormalnije (i u javnom prevozu


Ja bio prošle godine - 2007, Tokio, Kjoto, i potrudio sam se da saznam u lokalu šta se tamo radi a šta ne, da se ne bih izglupirao. Napisao sam "jesti na ulici", i po mom iskustvu to ide dotle da ni sladoled ne nose sa sobom, nego stoje oko poslatičarnice dok ga ne pojedu. Jesti u prevozu je skroz okej, čak je to deo rituala kupiti bento i jesti ga u Shinkansen (onim superbrzim) vozovima.

Dušan Maljković Dušan Maljković 23:01 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Mentalitet je vrlo problematičan pojam i zato on stoji pod znacima navoda -- ne misli se dakle na mentalitet kao neku vrstu "specifične svesti" već pre svega kulturnih normi, specifično " pravila lepog ponašanja". Tako pročitan, "mentalitet" je kontingentan i promenjiv, i što je najvažnije nije "u glavi" -- primenjeno na ovaj slučaj to bi glasilo da danas u delovima Asutrije gde je najjači spoj tradicionalizma i modernosti postoje dobri uslovi za razvoj ovako specifičnog nasilja (pre svega njegove dugotrajnosti) -- što ne znači da ne postoje nigde van Austrije, kao i da ne postoji drugi delikti, jednako teški, u nekim drugim društvenim okolnostima nekih drugih kultura/nacija.
angie angie 23:01 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

stvar tamo otme kontroli češće od ovog jednog incidenta.


to shto se povremeno neshto deshava u nekoj zemlji- josh ne potkrpljuje tezu- samo pitam, shta bi se to izdvojilo u nashem sluchaju- sa onoliko primera, jel se omaklo kontroli, il je nacionalni psihopatoloshki fenomen?
Maksa Maksa 23:08 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

shta bi se to izdvojilo u nashem sluchaju- sa onoliko primera, jel se omaklo kontroli, il je nacionalni psihopatoloshki fenomen?


Ako sam dobro shvatio pitanje:

Na primer, tradicija da se tamanimo sa susednim narodima svakih 50 godina i kad je to uveliko passee.
Da se (kao što neko ovde reče) pobijemo sekrama oko pola metra njive.
WoO WoO 23:12 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Dušan Maljković
Mentalitet je vrlo problematičan pojam i zato on stoji pod znacima navoda -- ne misli se dakle na mentalitet kao neku vrstu "specifične svesti" već pre svega kulturnih normi, specifično " pravila lepog ponašanja". Tako pročitan, "mentalitet" je kontingentan i promenjiv, i što je najvažnije nije "u glavi" -- primenjeno na ovaj slučaj to bi glasilo da danas u delovima Asutrije gde je najjači spoj tradicionalizma i modernosti postoje dobri uslovi za razvoj ovako specifičnog nasilja (pre svega njegove dugotrajnosti) -- što ne znači da ne postoje nigde van Austrije, kao i da ne postoji drugi delikti, jednako teški, u nekim drugim društvenim okolnostima nekih drugih kultura/nacija.




Analizu uradili svetski psiholozi dr.Dejan Aničić i dr.Dusan Maljkovic.
Doctor Wu Doctor Wu 23:13 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Pa, i nije baš deo Zapovesti, tj. propisanog ponašanja - u tom ekstremnom slučaju. Ali premotaj malo gore do primera sa božićnim performansom Svetog Nikole i Đavola u pasivnim krajevima (nasilje, silovanje), ili do Struwwelpeter slikovnice (nasilje nad nevaljalom decom), pa ćeš da vidiš da se ta stvar tamo otme kontroli češće od ovog jednog incidenta. Trenutak kada bilo koje društvo, ma kako civilizovano bilo, može da zažmuri na psihopatologiju (čak i kad su okolnosti "redovne" je bliži nego što volimo da mislimo.

Ma, dobro, sad će neki pametnjaković da ti se pojavi ovde i da počne da ti objašnjava kako je vampir jedina srpska reč koja se koristi u nemačkom i ostalim germanskim jezicima (omiljena fora poluobrazovanih srpskih snobova), pa šta odatle da zaključujemo: da svi Srbi, pod određenim okolnostima, počinju da piju krv nevinih žrtava (ubeđen sam da bi mme Hague imala da kaže koju na tu temu)?

A šta reći za grčke mitove i legende? Tek tu ima seksa, incesta i krvi do kolena. Ili da je onaj ludak poubijao devojčice iz Sohama zbog surovih dečijih pričica iz viktorijanske engleske ili nursery rhymes iz doba Cromwellovih opsada (humpty dumpty je, na primer, mnogo suroviji nego što se na prvi pogled to čini).

Sve te pričice o zastrašivanju dece, o detetu koje majka u korpi baca u Nil, itd, to su sve neka opšta mesta u svim folklorima na svetu i ne možemo na osnovu toga da zaključujemo da je ovaj ili onaj narod skloniji ovakvim devijacijama.
angie angie 23:19 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

oko pola metra njive.


ja rakla,...al shta vi mislite, da kod nas nema sluchajeva da otac siluje cerku godinama, pa kod nas ne mora ni da je drzi u podrumu zazidanu, da ga eventualno ne bi provalili, nego lepo sve u kuci, veoma chesto i sa majkom u njoj.
Maksa Maksa 23:21 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

A šta reći za grčke mitove i legende? Tek tu ima seksa, incesta i krvi do kolena. Ili da je onaj ludak poubijao devojčice iz Sohama zbog surovih dečijih pričica iz viktorijanske engleske ili nursery rhymes iz doba Cromwellovih opsada (humpty dumpty je, na primer, mnogo suroviji nego što se na prvi pogled to čini).


Ne pričam o hiljadugodišnjim mitovima i legendama, nego o stvarima koje se dešavaju tamo as we speak, ali to nekako prolazi. To nije neka NSPM/Pečat propaganda, već stvari koje sam saznao od domorodaca - civilozovanih bečkih Austrijanaca kojima je to podjednako strano kao tebi i meni.

WoO WoO 23:21 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

angie
oko pola metra njive.


ja rakla,...al shta vi mislite, da kod nas nema sluchajeva da otac siluje cerku godinama, pa kod nas ne mora ni da je drzi u podrumu zazidanu, da ga eventualno ne bi provalili, nego lepo sve u kuci, veoma chesto i sa majkom u njoj.



Pedesetjednogodišnji Lazar U. iz Kragujevca dva puta je silovao jedno od svoje petoro dece. Lazar je, kako saznajemo, nasrnuo na svoju 14-godišnju devojčicu i uz pretnje je silovao krajem marta i početkom aprila ove godine.


Kragujevačka policija uhapsila je silovatelja i juče uz krivičnu prijavu sprovela istražnom sudiji Okružnog suda na saslušanje.

- Lazar U. je saslušan, nakon čega mu je određen pritvor. Žrtva je maloletnik, i Sud će preduzeti sve mere predviđene zakonom - izjavila je istražni sudija za maloletnike Suzana Grujović.

Kragujevačka policija je saopštila da postoji osnov za sumnju da je Lazar U. krajem marta i početkom aprila ove godine u porodičnoj kući dva puta silovao svoju 14-godišnju ćerku. Iz nezvaničnih izvora saznajemo da porodica Lazara U. živi u jednom od kragujevačkih romskih naselja. U policiji navode da Lazar živi sam sa decom u kući, s obzirom na to da ih je njegova supruga napustila.

Silovanu devojčicu odmah su prihvatili socijalni radnici i smestili u Dečji dom „Mladost“ u Kragujevcu. Tu je pod stalnim nadzorom lekara i pedagoga, a o njoj brinu i ostali zaposleni u Domu. Devojčici će po službenoj dužnosti biti određen pravni zastupnik, a tužilac, takođe po službenoj dužnosti, goni oca koji ju je silovao.
Narednih dana, zaposleni u Centru za socijalni rad obaviće i posebne razgovore s ostalom decom Lazara U. kako bi se utvrdilo da li su i oni trpeli nasilje svoga oca.
Maksa Maksa 23:23 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

al shta vi mislite, da kod nas nema sluchajeva da otac siluje cerku godinama, pa kod nas ne mora ni da je drzi u podrumu zazidanu, da ga eventualno ne bi provalili, nego lepo sve u kuci, veoma chesto i sa majkom u njoj.


Ne mislim da toga nema - znam da toga ima.

Ja lepo zamolio da mi se ne inputira neko branjenje ovdašnjeg miljea. Ako treba - mogu opet?
angie angie 23:27 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Ja lepo zamolio da mi se ne inputira


apsolutno ne inputiram, samo povlachim paralelu, kad vec zastupate spornu tezu- pa skoro je bilo i u novinama i ovde na vestima na b92, koliko je dece kod nas u takvim okolnostima i to traje godinama i svi cute, i zrtve i svedoci- chesto majke, pa kada se otkrije, veoma retku se pokrene postupak, jer neko odustane od kljuchnih likova da bi postupak sproveo- da ne ulazim sada u smeshno sprovodjenje zakona.
Maksa Maksa 23:45 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

apsolutno ne inputiram, samo povlachim paralelu, kad vec zastupate spornu tezu-


Aj' da kažemo da "zastupam spornu tezu". Članak govori o jednom suludom ekstremnom slučaju, halo ćerka kojoj je pravio decu i držao ih sve zajedno u podrumu 24 godine, a žena i okolina pojma nemaju, i pita se kako je tako ekstreman slučaj uopšte moguć, i daje odgovor da je milje (+ infrastruktura) u dobroj meri omogućio tako nešto. Znajući pomalo taj milje i njegove mračne strane od ljudi koji su tamo rođeni i tamo žive meni ta teza nije preterano sporna. Komuniciram sa tim ljudima svaki dan, i mislim da bi bilo neukusno da ih pitam "je li, kako se to desilo?" pa mi ne pada na pamet da to potežem, ali sam prilično siguran da bi mi rekli stvari koje su mi već rekli i koje znam.

To opet ne menja ništa u našem miljeu koji omogućava slične stvari, niti bilo kom drugom gde slične stvari događaju.

P.S. Ako nije problem - da izbegnemo persiranje, zbog 1) osećam se kao čika a nisam čika, i 2) potičem iz jednog zatvorenog cyber-miljea u kome za 15 godina u ogromnoj količini rasprava velikog broja ljudi niko nikome nikad nije persirao. :)
Doctor Wu Doctor Wu 23:53 26.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Pedesetjednogodišnji Lazar U. iz Kragujevca dva puta je silovao jedno od svoje petoro dece. Lazar je, kako saznajemo, nasrnuo na svoju 14-godišnju devojčicu i uz pretnje je silovao krajem marta i početkom aprila ove godine.

Kragujevačka policija uhapsila je silovatelja i juče uz krivičnu prijavu sprovela istražnom sudiji Okružnog suda na saslušanje.

Silovanu devojčicu odmah su prihvatili socijalni radnici i smestili u Dečji dom „Mladost“ u Kragujevcu. Tu je pod stalnim nadzorom lekara i pedagoga, a o njoj brinu i ostali zaposleni u Domu. Devojčici će po službenoj dužnosti biti određen pravni zastupnik, a tužilac, takođe po službenoj dužnosti, goni oca koji ju je silovao.
Narednih dana, zaposleni u Centru za socijalni rad obaviće i posebne razgovore s ostalom decom Lazara U. kako bi se utvrdilo da li su i oni trpeli nasilje svoga oca.


Čekajte, ovaj primer pokazuje da je ovaj manijak u Srbiji uhapšen vrlo brzo pošto je načinio zločin dok je Jozef svoje zločine činio nesmetano pune 24 godine.
ivana23 ivana23 00:00 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Doctor Wu
Čekajte, ovaj primer pokazuje da je ovaj manijak u Srbiji uhapšen vrlo brzo pošto je načinio zločin dok je Jozef svoje zločine činio nesmetano pune 24 godine.


Tacno, a na moj drugi primer niko se nije osvrnuo:

Niko nije reagovao

U videosnimku u elektronskom izdanju lista Parizijen ona objašnjava da je mislila da je to što joj se dešava normalno.

“Bježala sam samo kada me je tukao. Svaki put (kada bih pobjegla) ispričala sam šta se događa, ali su me uvijek vraćali njemu“, rekla je francuskim medijima.

Za razliku od Austrijanke, Lidija nije bila zatvorena, ali joj je bilo zabranjeno da napusti kuću bez roditelja i nikada nije išla u školu. Prvo dijete je rodila sa 12 godina, a potom i petoro ostalih.

Porodila se u bolnici u Parizu, gdje je medicinskom osoblju rekla ko je otac, ali, prema njenim riječima, niko nije reagovao. Zlostavljanje je prestalo tek kada je njen otac umro, 1999. godine.

“Zamislite koliko bih još imala djece da je ostao u životu“, rekla je ona francuskim medijima.




Macak Macak 00:50 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Brooklyn
U Japanu je npr. i dan danas izduvati nos na javnom mestu ili jesti na ulici podjednako nezamislivo kao kada bi ovde pi*ao na ulici.

ne znam kada si ti bio u japanu zadnji put ali ja sam bila 98. i ljudi su jeli na ulici najnormalnije (i u javnom prevozu).



E ja se vratih pre nedelju dana iz tih krajeva i moram reci da ni ja nisam primetila da jedu na javnim mestima, duvaju nos, ne daj boze zevaju (bar ne bez pokrivenih usta). Takodje, i dalje svi kulturno prekidaju da jedu kada drugi govore tokom obeda.
Unapred se izvinjavam ako mi je neko neprilicno ponsaanje dalekih istocnjaka promaklo, jer sam ja vec izvesno vrme u Americi, gde toga ima uzasno mnogo!
nsarski nsarski 01:02 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

ja nisam primetila da jedu na javnim mestima

Ovakvih Yakisoba stands ima na svakom koraku.

Nije bas neka super klopa, ali dobra za prezivljavanje.
Maksa Maksa 01:03 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

E ja se vratih pre nedelju dana iz tih krajeva i moram reci da ni ja nisam primetila da jedu na javnim mestima, duvaju nos, ne daj boze zevaju (bar ne bez pokrivenih usta). Takodje, i dalje svi kulturno prekidaju da jedu kada drugi govore tokom obeda.


Moj prvi kulturni šok je bio kad sam video dosta ljudi sa onim kao-hirurškim maskama na licu, odmah mi u glavi Ptičji Gripovi i sl. smrtonosni azijski virusi, pa mi je laknulo kad mi je objašnjeno da to ljudi nose da ne šire viruse kada su bolesni od bilo čega što se prenosi vazdušnim putem (vrlo uviđavno!), ili zbog polenske groznice.
Maksa Maksa 01:10 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Ovakvih Yakisoba stands ima na svakom koraku


http://www.japan-guide.com/forum/quereadisplay.html?0+31544

why is it considered rude to walk and eat at the same time, what is the history behind it?

This is just my guess, but I think it is due to practical and philosophical reasons. Practical, in order not to spill food on passing pedestrians. Philosophical, in that you should show respect towards food, i.e. properly sit down and enjoy the food without distraction or doing something different at the same time.

Drinking, smoking, enjoying ice-cream while walking are ok so why not eating?

No! Drinking, smoking and enjoying ice cream while walking are also considered bad manner!

And is it really that strict, I have seen documentaries and travel videos where a few Japanese eating while walking down the street/forest and noone is taking notice of them.

Of course, people without proper manners exist in Japan, as well. Furthermore, there are some situations, when it is common to eat while walking, for example, at festivals.
Macak Macak 01:47 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

nsarski
ja nisam primetila da jedu na javnim mestima

Ovakvih Yakisoba stands ima na svakom koraku.

Nije bas neka super klopa, ali dobra za prezivljavanje.



Ma da, ali ne setaju po ulici i metrou jeduci. Nabiju se ispod tih tezgi, pomuvaju i guraju dalje. Cesto iza tezgi ima plasticnih stolica i stolova, pomuvaju sta imaju i idu dalje. I nemaju 6 cup-holder-a u kolima:)
dunjica dunjica 08:31 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Sve te pričice o zastrašivanju dece, o detetu koje majka u korpi baca u Nil

Pobrkao lončiće, mama je Mojsija bacila u korpi u Nil da ga spasi od ovih krvožednih momaka iz drugih priča.
Da ne budu "poluobrazovani snobovi" krivi za sve...
Doctor Wu Doctor Wu 09:27 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Pobrkao lončiće, mama je Mojsija bacila u korpi u Nil da ga spasi od ovih krvožednih momaka iz drugih priča.

Ali ne kaže li predanje da su mali Jevrejčići trebali upravo biti udavljeni u Nilu? I majka ni 5 ni 6 nego Mojsija pravo niz Nil, gde ga, gle čuda, nalazi faraonova kćer. O tome zapravo i pišem, da su ta zastrašivanja "krvožednim momcima iz drugih priča" (zašto samo momcima? kao da žene ne mogu biti krvožedne? videti gore priču o bebama u frižideru) odvajkada korišćena za opravdavanje nečega što se inače smatra zločinom i da su postala deo tih arhetipskih slika.

Interesantno je da je i komunistička propaganda koristila slične, pa i još surovije motive. Kao kroz maglu se sećam filma "Kozara" u kojoj Marija Crnobori, čini mi se, davi svoje dete dok nemačke SS divizije (među kojima kako smo kasnije saznali i znameniti austrijski diplomata, izvesni Kurt Waldheim) "pretražuju" teren.
dunjica dunjica 10:23 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

zašto samo momcima? kao da žene ne mogu biti krvožedne?

sasvim se slažem.

Trollčić na comm: nego, zanimljiva je ta selektivna briga za rodnu ravnopravnost kad se pojave crnjaci kojih su žene protagonistice negativke.
JJ Beba JJ Beba 14:18 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Pa, odatle, medju "obicnim svetom" uvek postoji klica zla kao sto postoji klica dobrote i plemenitosti.

svoje viđjenje zla- ljudske agresije i destruktivnosti sa aspekta psihoanalitičke teorije ponudio nam je Erich fromm u Anatomoja ljudske destruktivnosti
Doctor Wu Doctor Wu 14:24 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

svoje viđjenje zla- ljudske agresije i destruktivnosti sa aspekta psihoanalitičke teorije ponudio nam je Erich fromm u Anatomija ljudske destruktivnosti

Da, obavezna školska lektira nadobudnih srednjoškolaca u 80-tim (znam iz iskustva, :)). Naivno, a boga mi i pomalo šarlatanski.
JJ Beba JJ Beba 14:31 27.05.2008

Re: Mislim da je osnovna teza

Doctor Wu
svoje viđjenje zla- ljudske agresije i destruktivnosti sa aspekta psihoanalitičke teorije ponudio nam je Erich fromm u Anatomija ljudske destruktivnostiDa, obavezna školska lektira nadobudnih srednjoškolaca u 80-tim (znam iz iskustva, :)). Naivno, a boga mi i pomalo šarlatanski.

čovek je ponudio. ajd ti. sa globalnostrukturalnog aspekta
:))
Dolybell Dolybell 23:02 26.05.2008

svi ljudi su dobri

Praktično loših ljudi nema- i najgori ima prijatelja i njemu je dobar.
Ovome će olakšavajuća okolnost biti da je o njima vodio brigu -
u podrumu - u podrumu - nije ih ubijao !
Čak je troje usvojio....potpuno svestan svojih postupaka,
koji je "klik" delovao da postane dvostruka ličnost ?
Neshvatljivo je da za tu ćerku NIKO nije pitao NIKAD ?
Pa valjda je neko znao da se rodila ???
Sad mi nije jasno da li mu je zakonita žena druga žena
i nije majka ove jadnice ? Tako mi se čini ali nisam sigurna ?

Kada će muškarci shvatiti i prihvatiti da je silovanje zločin ?
Od njihovog poimanja zavisimo i dalje - bez obzira na sve do sada postignuto.

Svaki muškarac, samim tim što je muškarac - pametniji je od svake žene.

To u glavi ima svaka muška osoba, a naročito često će te čuti
da potpuno nerelevantni muškarac vrednuje neku ženu, o kojoj
inače ništa ne zna - ali ume da kaže: Aaa, ona je pametna !
Kao da je on taj koji to treba po pravilu, da prosuđuje i vrednuje..
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:55 27.05.2008

Re: svi ljudi su dobri

Dolybell, pokrecete puno stvari odjednom...
Najpre svidja mi se sto kazete
Dolybell
svi ljudi su dobri

Mudra Isidora Sekulic je govorila (ili vec citirala nekog, vise se ne secam) DA ZLO NE POSTOJI, OSIM KADA SE DOGADJA. Prema tome, svi su ljudi dobri, osim kada su zli, ali je polazna osnova pozitivna, a zli su, dakle, samo ponekad, he, he, he...
A ovo kasnije sto navodite
Dolybell
Kada će muškarci shvatiti i prihvatiti da je silovanje zločin ?

kao i
Dolybell
Svaki muškarac, samim tim što je muškarac - pametniji je od svake žene.
To u glavi ima svaka muška osoba, a naročito često će te čuti
da potpuno nerelevantni muškarac vrednuje neku ženu, o kojoj
inače ništa ne zna

je veoma diskutabilno, zadire u te proklete musko zenske odnose, koji se nikada ne mogu postaviti na neku idealnu osnovu, verovatno da neke uravnotezene osnove izmedju dva pola i nema...

Licno nisam (naravno) fan feministkinja, ali ponekad poverujem da u necemu imaju pravo. Tako jedna od njih kaze
She (Germaine Greer) devotes an entire section of “The Female Eunuch” to alternatives to the oppressions of the nuclear family and quotes a sociologist from the ’30s: “For a male and female to live continuously together is ... biologically speaking, an extremely unnatural condition.”
Ovo poslednje, moze li biti tacno, da je krajnje neprirodno stanje da muskarac i zena stalno zive zajedno... Polaziste je, valjda, da musko i zensko treba da se sretnu u pravo vreme, da naprave decu, odnosno produze vrstu, i da se razidju... Sve te price o baki i deki koji zive u velikoj ljubavi u osamdesetim godinama su price izlapelih, zar ne?
Dolybell Dolybell 13:21 27.05.2008

Re: svi ljudi su dobri

Polaziste je, valjda, da musko i zensko treba da se sretnu u pravo vreme, da naprave decu, odnosno produze vrstu, i da se razidju... Sve te price o baki i deki koji zive u velikoj ljubavi u osamdesetim godinama su price izlapelih, zar ne?


Sad bi trebalo preći na genetiku koja bi mogla da objasni
zašto je potrebno da se deca rađaju kod parova koji nisu
rođaci do četvrtog kolena - kao posle može...ne smatraju se
više jakom krvnom vezom.

Znači, da bi nepoznati (naravno, uslovno) muškarac i
isto takva žena mogli da produže ljudsku vrstu -
(pretpostavka - normalnu) potrebna je neka pogonska energija
koja će to pokrenuti i spojiti ta dva bića.
Ta energija se obično zove ljubav, ako je izbor slobodan,
i traje taman toliko koliko je potrebno detetu da stane na noge -
maksimum oko pet godina.
Ako veza ne preraste u viši kvalitet i drugi smisao zajedničkog života,
i postane interesna zajednica sa svim stvorenim navikama,
ona će se nakon pet do sedam godina raspasti.
Neke pre neke kasnije, ali uopšteno, ne mogu opstati bez
nadgradnje smisla zajedničkog života.

Treba samo prihvatiti prirodan tok stvari i od nje ne praviti
traume i senzacije.

Finansijski slobodni parovi se zato često razvode,
ne zavise ni u čemu jedan od drugog, početna energija se potrošila,
i u tome ne vidim nikakav problem, potpuno je prirodan.

Obično materijalno zavisna žena ostaje u braku koji to više nije,
uz svo podnošenje pa potom i mržnju koja nastaje nakon završetka ljubavi -
koja se inače troši kao i svaka druga emocija.
Problemi nastaju kada se energija (ljubav) kod pâra,
troši različitom brzinom...

Ako je veza sklop energija koje čine 100%, dok je postotak
50% jedne strane i 50% druge strane - onda je idealna veza.
Kada procenat počne da se menja i preteže na jednu od strana,
veza počinje da se menja i pukne negde oko 70% - 80% udela jedne strane,
a 20% - 30% udela druge strane.
Procenti mogu vremenom i da variraju i da nikad ne prelaze
mnogo više od pola- pola, onda veza može i da traje.

Zaklinjanje na ljubav do groba postoji samo u bajkama,
a i pesnici su to sve "naduvali" - u trenucima inspiracije...




ivana23 ivana23 23:07 26.05.2008

AUSTRIJSKI MONSTRUM UBIJAO I U ČEŠKOJ

Prag - Jozef Fricl, iz austrijskog Aštetena, koji je silovao i držao svoju ćerku zatočenu više od 20 godina u kućnom podrumu, osumnjičen je i za ubistvo u Češkoj, prenose češki mediji pisanje nemačkog Bilda. Žrtva je prostitutka Gabrijela Supekova, poreklom iz Slovačke, koja je ubijena prošle godine u avgustu u Lipenu, na jugu Češke, uz granicu sa Austrijom. Nađena je mrtva u jezeru kod Lipena, svirepo na više mesta izbodena nožem. Ona je pružala seksualne usluge u češkom seocetu Skoronice, uz granicu, gde je poslednji put viđena kako seda s mušterijom u auto austrijske registracije i odlazi u pravcu Austrije. Austrijska policija je ubrzo potom uhapsila austrijskog državljanina iz mesta Valz-Sizenhajm, ali ga je pustila pošto je utvrđeno da je imao sigurni alibi. Novi trag je pronađen nedavno kada je utvrđeno da se Fricl kretao upravo u vreme tog ubistva oko Lipena. Fricl je pre toga pominjan kao mogući ubica dve žena iz 1966. i 1967. godine o čemu se, takođe, vodi istraga. FONET

izvor
BakerStreetIrregular BakerStreetIrregular 23:31 26.05.2008

Gdine Maljkovicu,

Gdine Maljkovicu,

"Not every problem you have with your girlfriend is necessarily due to the capitalist mode of production."
angie angie 23:33 26.05.2008

Re: Gdine Maljkovicu,

BakerStreetIrregular
Gdine Maljkovicu,"Every problem you may have with your girlfriend is not necessarily due to the capitalist mode of production."



he, he,...ma ne duki/maki, samo voli incidentnu postavku, posle bude shorka i sLimi gu popularnost na blogot.
Dušan Maljković Dušan Maljković 09:00 27.05.2008

Re: Gdine Maljkovicu,

BakerStreetIrregular
Gdine Maljkovicu,"Not every problem you have with your girlfriend is necessarily due to the capitalist mode of production."


I couldn't agree more. But when it comes to my BOYFRIEND, it is a completely different story! :)
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:37 26.05.2008

kako to moze d apromakne komsijama

mojema nista ne promakne.
Boro Boro 00:31 27.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

Cekaj, sta ti to sad znaci? Da su Portugalci bolji od Austrijanaca? Da se tako nesto ne bi moglo desiti u Portugalu, ni pod razno?

Vidim ja, ti to na suptilan nacin hoces u stvari da kazes kako su i Srbi ko Portugalci, samo jos bolji! Kao, necemo da provalimo da si tu sposobnost promatranja komsijskog promatranja doveo do perfekcije jos u Srbiji!

Aaaa, pa ne moze to tako. Svi smo mi isti, i sve sto se dasilo "tamo", isto i u istoj meri, i na isti nacin, i iz istih razloga, se desava svuda. I uopste, cela ova diskusija je stoga suvisna...
Macak Macak 00:57 27.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

Dejan Stanković
mojema nista ne promakne.



E bas tako. Alo to je juznjacka prica.
Moji prjatelji zive u Kanadi u italijansko-grckom kraju. Kada su pre par godina montirali alarm, komsija je uredno primetio da za tim nije bilo potrebe, jer on (komsija) i baba mu sve vide sta se desava u komsiluku i odamh alarmiraju ako je sta sumnjivo:)
Cute!

Ja se zato sva ustresem kad manijak na spratu ispod mene pocne nesnosno da lupa, kao da baca tonu teske predmete po stanu. Ne znam mu ni ime ni lik ( a kamoli delo), a zivi tu vec godinu dana.
dunjica dunjica 08:35 27.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

E bas tako. Alo to je juznjacka prica.

Ajd narode, još stereotipa, yeah! Da Švabe konačno shvate koliko su hladni i bešćutni, a južnjaci savršeni u svojoj empatiji!
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:10 27.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

nije empatija nego radoznalost.
Macak Macak 10:23 27.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

dunjica
E bas tako. Alo to je juznjacka prica.

Ajd narode, još stereotipa, yeah! Da Švabe konačno shvate koliko su hladni i bešćutni, a južnjaci savršeni u svojoj empatiji!


Niko nije pominjao savrsenost. Prosto, mentalitet juznjacki i severnjacki se razlikuju. Ali, podela na "zveri" i "ljude", ko sto nsarski lepo rece, ne moze se vrsiti po meridijanima.

Ja samo navodim nacin zivljenja koji stvara manje ili vise pogodne uslove zverima da sprovode svoja zverstva. Zavirivanje u tudji lonac, svojstveno juznjacima, sigurno narusava privatnost i samim tim tera "zveri", ili da se bolje kriju, ili da odustanu od svojih zverskih namera.

Ako mislite da MI treba da objasnimo Zapadnjacima potrebu za socijalizacijom, varate se.
Ovih dana na jednom americkom radiju slusam reklamu (i ne mogu da verujem), napravljanu za nivo "prvirazredosnovne". Poenta reklame je da treba bolje poznavati komsiluk, jer ce se tako lakse primetiti kad neko ko nije iz doticnog susedstva udje na teritoriju. Tako ce se lakse identifikovati eventualni pocinioci krajda, otmica i sl.
Ja cula svojim usima.
Ssvetlana Ssvetlana 00:46 28.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

dunjica
E bas tako. Alo to je juznjacka prica.

Ajd narode, još stereotipa, yeah! Da Švabe konačno shvate koliko su hladni i bešćutni, a južnjaci savršeni u svojoj empatiji!

Na momenat bih se vratila onoj prici o slaboumnoj zeni iz nekog naseg sela, koja je godinama ubijala svoju novorodjencad.
Nasa specificnost je u tome sto su svi seljani znali da je slaboumna i cesto gladna, pa su se okoristili time! Tu i tamo bi joj neko doneo nesto da pojede, i nakon toga je zlostavljali!
Iza lica tih mestana koji su godinama znali i dalje to radili mogli bi da stavimo nasu zastavu i podicimo se time!
Nisu osudili zveri koje su joj pravili decu, nego nju..koja i nije mogla biti odgovorna za svoje postupke!

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:18 28.05.2008

Re: kako to moze d apromakne komsijama

Na momenat bih se vratila onoj prici o slaboumnoj zeni iz nekog naseg sela, koja je godinama ubijala svoju novorodjencad.
Nasa specificnost je u tome sto su svi seljani znali da je slaboumna i cesto gladna, pa su se okoristili time! Tu i tamo bi joj neko doneo nesto da pojede, i nakon toga je zlostavljali!
Iza lica tih mestana koji su godinama znali i dalje to radili mogli bi da stavimo nasu zastavu i podicimo se time!
Nisu osudili zveri koje su joj pravili decu, nego nju..koja i nije mogla biti odgovorna za svoje postupke!

da li se secamo filma DogVille? to se isto desavalo i liku koji tumaci nikol. znam se da je za vreme premijere na festu, kada ona ubija sve njih na kraju, razlegao aplauz i uzdasi olaksanja. film odlicno govori o coveku koji je u mogucnosti da uradi drugom nazao sa svescu da nece biti kaznjen. zver.

izvinjavam se sto je insert te zavrsne scene na spanskom, nema drugi on line.

smizibizi smizibizi 00:15 27.05.2008

lice zla

ja ne mogu cesstito ni u ovu njegovu fotografiju da pogledam,,,nekako me plasi taj njegov samozadovoljni monstruozni pogled i ni trunke osecaja krivice u tim ocima necoveka
Macak Macak 01:44 27.05.2008

Desocijalizacija

Srela sam mnogo Amerikanaca koji misle da se visestruka ubstva, kakva su ovde cesta, narocito u skolama i shopping mall-ovima, desavaju svuda u svetu podjednako ucestalo kao u Americi. Vec je prilicno jasno da su motivi ubica (vecine pocinioca takvih zlocina) vezani za njihovu nemoc da se iskazu u surovom individualistickom, kapitalistickom drustvu na neki drugi nacin. Dobro, ovde je naravno izuzetak onaj mali sto je pobio ljude u Salt Lake City, kome su odmah nasli da je preziveo Srebrenicu, te su tako objasnili zasto mu je kliknulo u glavi.
Whatever, ono sto je meni jako simptomaticno je da clanak objavljen u NIN-u ipak daje jednu dublju analizu zlocina koji su se desili u Austriji. Nista, ni priblizno slicno nisam cula na americkim medijima, iako su danima trubili o tome, ali na cisto senzacionalisticki nacin. A kako drugacije? I onda taj senzacionalizam i "popularnost", pa i objavljene slike koje i ona ovom blogu neko pomenu, normalno podsticu mnoge bolesne umove na jos vece i monstruoznije zlocine. I tako u krug.
Ja ipak glasam za radoznale komsije vs. paranocine zastite privatnosti. Dakle, socijalizacija i komunikacija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana