Lopta u gradu satova i banaka

MilutinM RSS / 07.06.2008. u 20:36

 

Ženeva je izabrana za jednog od osam gradova domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu koje se od danas do 29. juna održava u Austriji i Švajcarskoj. Bilo je to za očekivanje. Bez ozbira što je zavučena u slepo crevo zemlje na severnoj strani Alpa i što već nekoliko godina nema klub u slabašnoj nacionalnoj ligi, Ženeva je centar Romandije - grupacije kantona koje naseljavaju švajcarci kojima je francuski maternji jezik. Ženeva je, takodje, najmanji veliki grad na svetu, centar mnogih medjunarodnih organizacija i izuzetno dobro povezana sa ostatkom Evrope. Konačno, kako ovako velike akcije nose očekivani izvor zarade i poseban podrstek za razvoj, posebno infrastrukture grada, Ženeva se morala naći na spisku gradova domaćina.

 

Kako nema previše sportskih motiva, ovo treće je, izgleda, i najjači motiv ugošćavanja šampionata, barem za izvorne ženevljane. Otuda je grad pre svega okićen portugalskim zastavama - najbrojniji su medju dodjošima ovde i njihova reprezentacija je jedan od favorita prvenstva a igra dve utakmice u Ženevi. Ostali se uglavnom već ježe od navale gostiju koji će preplaviti ovaj tradicionalno umrtvljeni grad, posebno u večernjim satima.

 

Ipak, kao najmanjem od četiri grada domaćina u Švajcarskoj (ostali su Bern, Bazel i Cirih), ženevljanima i njihovim gostima je pripala samo mogućnost da odgledaju tri meča u prvom krugu takmičenja. I pored toga, grad se odavno ozbiljno priprema za šampionat, mada se time ni najmanje ne remeti uobičajen život a posebno rad domaćina. Ovim tekstom želim da vam malo dočaram atmosferu i prikažem pripreme koje se u Ženevi sprovode. O fudbalu - kasnije; ili na posebnom stranicama b92 posvećenim prvenstvu.

 

Najviše pažnje posvećuje se gledaocima, kako onima koji su toliko srećni da imaju kartu za neku od utakmica, tako i ostalima koji će prvenstvo pratiti na pripremljenim otvorenim prostorima u gradu.

 

Stadion

 

Gradski stadion u Ženevi (Stade de Geneve) je nova arena, otvorena 16. marta 2003. godine. Njenom izgradnjom, u istoriju je otišao raniji stadion Serveta. I sam ovaj klub je ubrzo umalo otišao u istoriju zbog bankrota, a sada tavori u trećoj švajcarskoj ligi. Možda je ovo bio jedan od razloga da se stadion planira kao objekat višestruke namene. Ovde se održavaju različite manifestacije, a u sklopu stadiona je i veliki konferencijski, zabavni i kulturni centar sa brojnim radnjama i restoranima, podzemnim parkingom, hotelom, kancelarijama, fitnes klubom, kuglanom i TV studijom.

 

Kapacitet stadiona je 30.000 gledalaca. Pristup je veoma funkcionalan jer dovoljan broj kapija u nivou zemlje udaljenih samo pesesetak metara od trotoara i gradskih ulica omogućava jednostavan i brz ulazak i izlazak. Uz sam stadion je stanica lokalne železnice, okolo je veliki broj stanica gradskih autobusa i tramvaja, a sasvim blizu je i autoput.

 

Gradske vlasti su simbolično predale klječeve stadiona predstavnicima UEFE 25 dana pred početak šampionata. Dodatno uredjenje koštalo je novih 15 miliona franaka (sama izgradnja odnela je 95 miliona) uloženih u veliku platformu sa zadnje strane, dva panoramska studija sa 212 mesta za izveštače od kojih 180 mogu da ostvaruju prenos uživo i dodatnih 206 mesta na najvišem nivou stadiona, dodatni veliki ekran, poboljšani zvuk i osvetljenje (sve ovo ostaje trajno na stadionu), kao i privremenu infrastrukturu za 500 volontera i dodatni prostor od 4000 kvadratnih metara za potrebe televizijskih ekipa.

 

Pristup

 

Ženeva je mali grad i sve je na 30 do 45 minuta hoda od centra. Mada sistem gradskog prevoza funkcioniše perfektno, domaćini predvidjaju da će većina gledalaca koji dolaze na utakmice do stadiona doći peške i tako moći da usput upoznaju grad, te su posebno obeležili i obezbedili pešačke staze. Za konformiste je ostavljeno 1500 do 2500 parking mesta. Medjutim, postoje jasna i stroga pravila o tome gde se može voziti auto na dane utakmica koja potpuno zabranjuju vožnju u široj okolini stadiona zbog bezbednosti posetilaca.

 

Ženeva je idealan grad za bicikliste i mnogi to koriste za kretanje po gradu. Postoji i poseban program promocije korišćenja bicikala kojim se omogućava besplatno dnevno iznajmljivanje bicikala na tri mesta. Ovaj program je obezbedio dodatnih 150 bicikala samo za vreme šampionata, koji se mogu unapred rezervisati.

 

Karte

 

E, sada, sve pogodnosti korišćenja stadiona i i gledanja utakmica uživaće samo 3 x 30.000 srećnika koji su došli do karata. Fudbalski savez svake od zemlja učesnica dobio je odredjeni kontigent. To, zasigurno, nije bilo dovoljno da pokrije interesovanje svih zainteresovanih. Kum devojke mog kolege rumuna je trener šampionskog tima u ovoj zemlji i na jednite jade i van svih redovnih kanala dobio je čak 12 kompleta karata za utakmice njihove reprezentacije. Mom kolegi, njegovom bratu i tastu dao je po 2, te će morati da na smenu gledaju mečeve grupe smrti u kojoj je Rumunija.

 

Kolega je pokušao da kupi karte od UEFE. Taj sistem je tek bio nešto posebno. Karte su puštene u prodaju i pre nego što se znalo ko se uopšte plasirao na prvenstvo - marta 2007. godine. Pri tom, svako je mogao da se prijavi za kupovinu karte ali uz uplatu njene cene - u proseku 80 evra po karti. Za 350.000 karata, koliko ih je bilo u opticaju, stiglo je 10.359.177 zahteva! Posle tri meseca provera i žrebanja, srećnicima su dodeljene karte a ostalima vraćen novac. E, sada, da izračunam: 10 miliona karata x 80 evra = 800 miliona evra. UEFA je garant pare oročila na tri meseca - pa sada vidite koliko je zaradila samo na toj operaciji (ako ima neki bankar medju blogerima neka izračuna dalje). A ostatak je u kasi UEFE već 15 meseci.

 

Inače, moj kolega nije bio nikakve sreće i nije dobio nijednu kartu na tom žrebanju.

 

U isto vreme, žena jednog drugog mog kolege radi kao prevodilac u UEFI. Dobila žena karte, a on, idiot, nije ponudio nama nego koleginici koja je pre neki mesec napunila 50 godina i večerašnja utakmica izmedju Portugala i Turske će joj biti prvi odlazak na fudbalsku utakmicu u životu! I ko zna koliko će nekih skoro potpuno nezainteresovanih sličnih faca biti na ovim utakmicama dok mi ludi navijači ostajemo uz ekran, semenke i pivo.

 

Ovo je pojava je koja odavno vezana za sve velike sportske dogadjaje. I u nas, klubovi i reprezentacija prvo podele (prodaju) karte raznoraznim sponzorima, prijateljima i firmama, pa tek onda mali broj puste u promet (a tu ih onda dočekaju organizovane navijačke grupe koje rade u sprezi sa blagajnicima, pa je kartu praktično jedino mogući naći kod tapkaroša). A nekada, za najveće utakmice, bilo je dovoljno doći sat - dva pre i kupiti kartu (OK, uz malo guranja, ali moglo se).

 

Fan zona Plenpale
Fan zona Plenpale
Fan zone

 

Za sve koji nisu našli kartu i zaludan svet ženevski, u gradu je organizovano nekoliko mesta u kojima je moguće cela 24 dana besplatno pratiti utakmice na gigantskim ekranima, uz raznoraznu zabavu i specijalitete sa svih strana Evrope.

 

Na stotinak metara od mog stana nalazi se velika Fun zona na Plenpaleu. To je inače prostor koji se koristi za velike manifestacije, cirkuske predstave, pijace i slično. Za ovu priliku, posebno je uredjen. Mogućih 60.000 posetilaca će imati na raspolaganju dva velika ekrana od po 120 kvadratnih metara, prostranu binu za koncerte, tridesetak šatora gde se može kupiti speficična hrana i piće, prostor za decu, garderobe i šta ti ja znam šta sve već nije tu. Zona je sinoć otvorena koncertom Janika Noe, a veliki koncerti planirani su za dane kada nema utakmica. Planirano je gostovanje Sesarije Evore i Gala simfonijski koncert. Zona je potpuno ogradjena i uvedene su bezbedonosne mere prilikom ulaska, zbog mogućih incidenata. Otvorena je od 11 do 24.

 

Svi oni koji žele da nastave sa zabavom, moći će da preko reke Arv, nekih 500 metara dalje, da ostanu u Klubu 08 sve do 5 ujutro. To je najveći klub na ovom prvenstvu sa kapacitetom od 3000 posetilaca. Kao i sve ostalo, ulaz je slobodan, a obezbedjen je program koji vode vrhunski DJ-evi.

 

Navijačko selo je još jedan veliki prostor na raspolaganju posetiocima. To je veliki prostor za kampovanje, u sopstvenim ili iznajmljenim šatorima ili u spavaonicama, kapaciteta oko 3000 ljudi. I tu su obezbedjena dva velika ekrana, koncerti, pozorišne predstava i raznorazne animacije.

 

Po gradu će biti još nekoliko manjih zona na kojima će se u festivalskoj atmosferi na velikim ekranima pratiti utakmice, a organizovano je i gledanje u luksuznijim uslovima, uz ulaznicu od oko 10 evra.

 

Utakmice

 

U Ženevi se igraju utakmice grupe u kojoj su domaćin, Češka, Turska i Portugal. Švajcarci igraju sve svoje utakmice na najvećem stadionu u zemlji, u Bazelu, tako da se ovde igra ona druga utakmica grupe. Evo, upravo je u toku dvoboj Turske i Portugala. Znajući koliko ima i jednih i drugih u gradu, pretpostavljam da je ludilo. Jadni ženevljani se nadaju da će se utakmica završiti nerešeno, jer će inače onaj ko pobedi slaviti i galamiti celu noć!

 

Lopta nad vodoskokom

 

U želji da ostave uspomenu na prvenstvo, gradske vlasti rešile su da postave 15 metara veliku fudbalsku loptu iznad čuvenog Žet d'O vodoskoka koji krasi mnoge razglednice Ženeve. Lopta puna helijuma (1700 kubnih metara), teška oko 2 tone, tako je postavljena 24. aprila na 150 metara visine (10 metara iznad vodoskoka). Koštala je 360.000 franaka, ali gradske vlasti nisu žalile da naprave ovu atrakciju. Medjutim, nisu predvideli da će vreme u maju biti veoma promenljivo, sa vetrom od preko 50 kilometar na sat. Tako je lopta oštećena i brzo spuštena na vodu (ja ne stigoh da je vidim u vazduhu). Pošto je popravka na licu mesta bila nemoguća, pre desetak dana poslata je na popravku proizvodjaču u Veliku brotaniju sa nadom da će se vratiti do početka prvenstva. Popravka će, inače, koštati dodatnih 60.000 franaka i još se ne zna ko će to platiti.

 

 

Bezbednost

 

Najava mogućih terorističkih napada za vreme šampionata pojaćala je ionako ozbiljnu opreznost snaga bezbednosti u Ženevi i u svim drugim gradovima dve zemlje domaćina. Prirodno, cela kantonalna policija je na nogama a regrutovane su i dodatne snage, čak i iz inostranstva. Od pre par dana očigledno je da ih ima mnogo više na ulicama, a na otvaranju Fan Zone sinoć bilo ih je svuda naokolo. Pripreme traju već više od dve godine, a policajcima je onemogućeno uzimanje slobodnih dana i odmora za vreme trajanja šampionata. Uz sve posebne mere, policija garantuje da će redovno obavljati i svoje redovne dužnosti.

 

Sinoć u Ženevi
Sinoć u Ženevi
Na pojedina mesta u gradu postavljene su nove sigurnosne kamere. Kako u Ženevi paze na ljudska prava, za ovo je obezbedjena posebna dozvola, a ta mesta su posebno obeležena.

 

Radi potpune sigurnosti, u Švajcarskoj je mobilisano 10.000 vojnika, a od 16. do 22. juna biće ih čak 13.000.

 

Bezbednost, inače, odnosi najveće ulaganje u šampionat. Eto dokle smo došli.

 

 

Školski projekti

 

Švajcarski fudbalski savez i Savezna vlada organizovali su posebne projekte u školama širom zemlje, pa su i ženevske uključene u celu akciju. Za potrebe "škole fudbala" obezbedjena su dva dodatna prostora koji primaju 300 učenika. U okviru akcije "Fudbal +" podstiče se fizički razvoj i sprema dece, posebno kroz vannastavne aktivnosti. Obučena su 24 specijalizovana trenera za rad sa učenicima. Poseban program podstiče i upoznavanje sa 53 zemlje članice UEFA čime se podstiče multikulturalnost.

 

Volonteri

 

Veliki projekat ove vrste nemoguće je izvesti bez volontera, ma koliko prvenstvo radi na dohodovnoj bazi što podrazumeva veliki profit. Bez obzira što mogu da plate sve usluge, organizatori su ponudili posebne mogućnosti za angažovanje onih koji žele da dobrovoljno doprinesu organizaciji. U Ženevi, njih 400 će pružati informacije turistima (ne samo vezane za prvenstvo već mnogo više za upoznavanje grada i okoline), obezbedjivati objekte i raditi mnoge druge korisne poslove. Uslov za učešće je bilo kvalitetno poznavanje francuskog, a svaki naredni evropski jezik je bio prednost pri odabiru.

 

Ostalo

 

Vlasti Ženeve donele su posebnu odluku o produženju radnog vremena prodavnica u gradu, naročito u blizini Fan zona i to radnim danom do 20 a vikendom do 19 časova! Ovaj obično umrtvljen grad tako će doživeti specifičnu ranimaciju tokom prvenstva.

 

Ženeva je mnogo uložila u domaćinstvo utakmicama šampionata. Očekuje se da se ulaganje isplati kasnijim prihodom od turizma.

 

Usvojen je poseban federalni zakon koji će doneti strožije mere i veća ovlašćenja organima reda u odnošenju prema huliganima.

 

Himnu šampionata "Can you hear me" peva Enrike Inglesijas.

 

Pored himne, jamajčanska rege zvezda Šagi uradio je dva spota za maskote Rtiksa i Fliksa.

 

Kako uz fudbal ide dosta tekućine (zna se koje), domaćini su se potrudili da sačuvaju svoje travnjake, žbunje, ulaze i haustore postavljanjem oko 1000 pokretnih toaleta uz puteve ka stadionu i fan zone.

 

Domaćini su spremni da obrade očekivanih 20 tona dodatnog djubreta koje će doneti prvenstvo, i to na ekološki ispravan način. Jedan od mera je da se koriste tanjiri i posude za više upotreba.

 

Švajcarci se nadaju da neće biti povećane prostitucije oko prvenstva, kao što je to bio sasvim nemio slučaj sa Svetskim prvenstvom u Nemačkoj pre dve godine. Pojačana policija trebalo bi da se lako izbori sa "fudbalskom prostitucijom".

 

Zaposleni u nacionalnoj železničkoj mreži tradicionalno nose zaštitne fluorescentne prsluke narandžaste boje sa belim prugama. Da se ne bi pomislilo da daju pordšku reprezentaciji Holandije čije su to boje, svi će tokom juna nositi potpuno nove prsluke žuto - bele boje.

 

Domaćini su smislili originalan način da požele dobrodošlicu onima koji doleću na šampionat. Ne jednom polju u mestu Kolovre, na pravcu kojim sleću i poleću avioni sa ženevskog aerodroma, mlado žito je pokošeno tako da se iz aviona vidi natpis "Welcome". Natpis je čak 120 metara dugačak i jasno se vidi iz vazduha. Umesto slova "o" postavljena je slika fudbalske lopte prečnika 15 metara. Ono što je još zanimljivo je da će natpis menjati boju kako žito zri, tako da će u jeku takmičenja biti zlatno žute boje - boje zrelog žita.

 

Ako želite da iz vazduha vidite kako izgledaju utakmice, Savezni topografski zavod obezbedio je za to sve vreme prvenstva mogućnost na svom sajtu

 

***

 

Kada sve ovo vidim, setim se finalnog turnira koji je igran u Jugoslaviji 1976. godine. Učestvovale su samo 4 reprezentacije (Češka, Namačka, Holandija i Jugoslavija - ovo je bio konačni poredak). Bio je to daleko manji dogadjaj nego ovo sada (EURO 2008 je treći po veličini sportski dogadjaj u svetu), nešto kao gostovanje jednog balo jačeg evropskog tima. Eto kako se vremena menjaju.

 

***

 

I, dok se sve ovo zbiva po Ženevi, ja jutros rano odoh na službeni put. Završavam i postavljam ovaj tekst u Lisabonu (a spremao sam se nedeljama - šta ću, puno posla). Pomalo mi je drago što nisam u toj gunguli i što ću ovde uz vatrene portugalce pratiti pre svega njihovu reprezentaciju. Vraćam se tek kada se odigraju sve tri utakmice, pa se nadam da će tada malo splasnuti sva graja i halabuka.

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 20:39 07.06.2008

Zaboravio si da kazes

da je Svajcarska, po povrsini, najveca zemlja na svetu. Samo sto je malo zguzvana.
Ali, kad bi se to ispravilo......
MilutinM MilutinM 20:48 07.06.2008

Re: Zaboravio si da kazes

Da mi je znati što su je nadjavola gužvali...
ivana23 ivana23 20:57 07.06.2008

Re: Zaboravio si da kazes

da pored letecih lopti imate i letece krave..

dragoljub dragoljub 21:06 07.06.2008

Re: Zaboravio si da kazes

Samo sto je malo zguzvana


al je diploma sveže ispeglata i isporučeta
Nevenana Nevenana 13:10 18.06.2008

Re: Zaboravio si da kazes

blago vama u zenevi. zavidim vam iz unutrasnjosti srbije. predivan tekst, i vrlo ne verujem da sve moze da se organizuje i da sve bude cakum-pakum. ne verujem da covek moze da bude ponosan na svoju zemlju kao sto moze bilo ko od njih. ne verujem da covek moze da bude srecan sto je rodjen tu gde je rodjen. ali, sve ovo je neka druga tema...

preporuka od mene koja ne volim fudbal, ali tekst je savrsen.
MilutinM MilutinM 08:33 19.06.2008

Re: Zaboravio si da kazes

preporuka od mene koja ne volim fudbal, ali tekst je savrsen.

Nevenana, hvala na preporuci. Moja ideja je i bila da predstavim jedan drugačiji pogleda na ovaj dogadjaj i uglavnom sam tekst pisao za one koje fudbal u stvari ne zanima. Drago mi je da ti se svideo
Zeks Zeks 20:58 07.06.2008

pravi put je prvi put!

Dobila žena karte, a on, idiot, nije ponudio nama nego koleginici koja je pre neki mesec napunila 50 godina i večerašnja utakmica izmedju Portugala i Turske će joj biti prvi odlazak na fudbalsku utakmicu u životu!


Ma kakav idiot- svaka mu cast!
Dobar je kao onaj taksista sto dzaba vozi Miru Banjac u "Rodama"...
dragoljub dragoljub 21:07 07.06.2008

A

шта кажу швајцаркиње<на фузбалску епидемију
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:09 07.06.2008

Re: A

gde Švajcarci gaje žito?
Kazezoze Kazezoze 21:28 07.06.2008

Re: A

Jelica Greganović
gde Švajcarci gaje žito?

u trezoru ))
AlexDunja AlexDunja 21:35 07.06.2008

Re: A

gde Švajcarci gaje žito?

a gde zanju zito, zito....
Kazezoze Kazezoze 21:38 07.06.2008

Re: A

zhanju po celom svetu;-)
ivana23 ivana23 21:40 07.06.2008

Re: A

Kazezoze
u trezoru ))


Vidi ovo:

21:30
ПЉАЧКАШ БАНКЕ У КРАГУЈЕВЦУ ОСТАВИО ПИСМО ШЕФИЦИ У КОЈЕМ СЕ ИЗВИЊАВА
КРАГУЈЕВАЦ – Радник Рајфајзен банке у Крагујевцу, за кога се сумња да је противправно присвојио 1,4 милион евра, главни је благајник те банке Александар С. (29) из Крагујевца, који је оставио и писмо у којем се извињава за то што је урадио, изјавио је вечерас Танјугу истражни судија Окружног суда Слободан Свилкић. Према његовим речима, Александар С. је из банке с торбом и парама изашао јутрос у 10 часова, а запослени су тек на крају радног времена увидели да недостаје око 1,4 милион евра.

Истражни судија је додао да је Александар С. „писмо у којем се извињава за то што је урадио оставио на столу шефице филијале Рајфајзен банке”.

За Александром С. полиција је расписала интерну потрагу.

Танјуг

Kazezoze Kazezoze 21:43 07.06.2008

Re: A

car, obozhavam pljachkashe banaka sa stilom;-)
josh ako ga ne uhvate...
MilutinM MilutinM 21:48 07.06.2008

Re: A

шта кажу швајцаркиње<на фузбалску епидемију

Za sve one kojima fudbal nije zabavan, postavljen je poseban sajt sa preporukama šta mogu da rade u vreme prvenstva. Nisam stigao da ga još nadjem (rumun mi je rekao za ovo). Najbolja preporuka je da se ode u posetu Londonu. Tamo je sada mirno (englezi se nisu kvalifikovali), muškarci ipak gledaju utakmice pa je grad prazan, a letovi raznoraznih Изиџетова su neopterećeni sa su cene pale.
edi-va edi-va 21:56 07.06.2008

Re: A

присвојио 1,4 милион евра


i sheta se po Zenevi, poshto je smestio pare u banku:))))))
MilutinM MilutinM 22:05 07.06.2008

Re: A

i sheta se po Zenevi, poshto je smestio pare u banku:))))))

Gde je ta slika kada se plazi - da ga nadjem u Ženevi pa da se nešto dogovorimo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 07.06.2008

švajcarsko žito

od zelenog do žutog :)
raste i u polugama...
Kazezoze Kazezoze 23:01 07.06.2008

Re: švajcarsko žito

raste i u polugama...

jok, raste u kamatama ))
ivana23 ivana23 14:17 08.06.2008

Re: A

Kazezoze
car, obozhavam pljachkashe banaka sa stilom;-)josh ako ga ne uhvate...


Kragujevac: Uhapšen pljačkaš banke

Kragujevac -- Kragujevačka policija uhapsila je Aleksandra S. (29) osumnjičenog da je iz trezora ekspoziture "Rajfajzen banke" u Kragujevcu odneo nešto manje od milion i po evra.

Policija je po prijavljivanju događaja pronašla osumnjičenog sinoć, u kafiću "Trezor"

:)))))))))))))
Kazezoze Kazezoze 15:34 08.06.2008

Re: A

chuj ufatili ga i to u kaficu koji se zove "Trezor" ))))
bash ima stila))
samo treba josh da se dokazhe da je on opljachkao banku, jer lova nije pronadjena, hehehe;-)
Vera Johnson Vera Johnson 04:14 09.06.2008

Re: A

ivana23

Kazezozeu trezoru ))Vidi ovo:21:30ПЉАЧКАШ БАНКЕ У КРАГУЈЕВЦУ ОСТАВИО ПИСМО ШЕФИЦИ У КОЈЕМ СЕ ИЗВИЊАВА КРАГУЈЕВАЦ – Радник Рајфајзен банке у Крагујевцу, за кога се сумња да је противправно присвојио 1,4 милион евра, главни је благајник те банке Александар С. (29) из Крагујевца, који је оставио и писмо у којем се извињава за то што је урадио, изјавио је вечерас Танјугу истражни судија Окружног суда Слободан Свилкић. Према његовим речима, Александар С. је из банке с торбом и парама изашао јутрос у 10 часова, а запослени су тек на крају радног времена увидели да недостаје око 1,4 милион евра.Истражни судија је додао да је Александар С. „писмо у којем се извињава за то што је урадио оставио на столу шефице филијале Рајфајзен банке”.За Александром С. полиција је расписала интерну потрагу.Танјуг



ufff... nimoj sprski jezik nije sto je nekad bio :( ivana, izvinite, vi ste samo preneli vest, meni bash, ama bash iz ove tanjugove vesti nije jasto zasto je policija raspisala internu potragu. jeli lopov policajac ili policija poseduje rajfajzen banku te je neophodna INTERNA POTRAGA? mozda ja, odovud, bas i nista ne razumem :(
ivana23 ivana23 14:43 09.06.2008

Re: A

Kazezoze
chuj ufatili ga i to u kaficu koji se zove "Trezor" ))))bash ima stila))samo treba josh da se dokazhe da je on opljachkao banku, jer lova nije pronadjena, hehehe;-)



14:09
ПРОНАЂЕН УКРАДЕНИ НОВАЦ РАЈФАЈЗЕН БАНКЕ
КРАГУЈЕВАЦ – Полиција је данас пронашла украдени новац регионалне експозитуе Рајфајзен банке који је био закопан у шест рупа у Шумарицама надомак Крагујевца, потврђено је Танјугу у Полицијској управи тог града.

Службеник трезора Рајфајзен банке у Крагујевцу Александар Спасић (29) изнео је у суботу из експозитуре те банке готово 1,5 милион евра. Он је на столу своје шефице оставио писмо у коме јој је поручио да му је жао и да се извињава што је „морао да уради то што је урадио”.

Спасић је исте вечери ухапшен у кафићу „Трезор” и њему је одређен полицијски притвор који истиче данас, после чега треба да буде саслушан код судије.

Танјуг



* E, da smo znali da odemo na vikend kod kolege blogera Coleta, on rece da je njegova kuca negde u okolini Sumarica.... )
edi-va edi-va 14:46 09.06.2008

Re: A

*
E, da smo znali da odemo na vikend kod kolege blogera Coleta, on rece da je njegova kuca negde u okolini Sumarica.... )


i da trazimo pechurke ... na primer:)))
ivana23 ivana23 15:10 09.06.2008

Re: A

edi-va
*
E, da smo znali da odemo na vikend kod kolege blogera Coleta, on rece da je njegova kuca negde u okolini Sumarica.... )
i da trazimo pechurke ... na primer:)))



Tartufe, oni rastu pod zemljom ))))
Kazezoze Kazezoze 16:31 09.06.2008

Re: A

da trazimo pechurke ... na primer:)))

da, ali pechurke znaju biti i otrovne ))
Kazezoze Kazezoze 16:36 09.06.2008

Re: A

moram ipak priznati da je aco bio mnogo glup kad je zakopao novac.
novac se ostavlja na nekom vidnom mestu, na koje niko ne sumnja jer niko nije lud da bash tu ostavi ukradene pare.
edi-va edi-va 21:53 07.06.2008

Nuno Gomes

je u Zenevi ...
MilutinM MilutinM 22:01 07.06.2008

Re: Nuno Gomes

Nuno Gomes
je u Zenevi ...

Kako je igrao, mogao je i da ne dolazi ((
edi-va edi-va 22:02 07.06.2008

Re: Nuno Gomes

E sad nemoj tako, imao je dve lepe shanse.
Ono sa glavom je bilo tesno:))))
MilutinM MilutinM 22:04 07.06.2008

Re: Nuno Gomes

Ono sa glavom je bilo tesno:))))

To bi Dule Savić dao vezanih očiju.

Uz uobičajeno "dobar dan"
WoO WoO 21:55 07.06.2008

Bec, Aut:Cro

Kao sto znate sutra se u Becu igra jedna od utakmica velikog rizika, bar po policiji, Austrija:Hrvatska.Posto zivim u Becu, grad je vec krcat navijacima iz Hrvatske, Nemacke i Poljske, euforija na zavidnom nivou.Sinoc sam izasao u jedino mesto gde izlaze ljudi iz ex Yu koji ne preferiraju folk muziku, gde ima live svirki etc, svirali su neki klinci akusticnim gitarama uglavnom Hrvatske hitove.U jednom trenutku upada desetak momaka sa crnim majicama na kojima je spreda slovo u i sahovnica.Zasednu i pocnu da uzivaju u muzici i picu, atmosferi koja inace uvek party i u jednom trenutku svi ustaju, podizu desnu ruku i pozdravljaju starim fasistickim pozdravom uz povike UBI SRBINA.Nikome od stalnih gostiju pa ni Hrvatima koji dolaze tu nije bilo prijatno i moram priznati da sam se najezio kako je ono grozno izgledalo.Nastavili su sa istim performansama sve dok nije policija dosla i privela ih.U Becu je vec 50.000 Hrvata navijaca, kazu da ce zesci neredi sutra da budu.
dragoljub dragoljub 22:16 07.06.2008

Re: Bec, Aut:Cro

Nastavili su sa istim performansama sve dok nije policija dosla i privela ih.

kako su necivilizovani ti policajci,nisu nimalo demokrate.što bi rekli neki stanovnici bloga
Aleksandar T Aleksandar T 21:56 07.06.2008

moda

BANJALUKA – Radnik obezbeđenja u „Balkan investment banci“ ukrao je iz trezora ove banke, u samom centru Banjaluke, oko milion KM, saznaje „EuroBlic“.

Prema pouzdanim informacijama „EuroBlica“, radnik obezbeđenja „Balkan investment banke“ u nedelju je, iskoristivši neradni dan, iz trezora uzeo nešto više od milion KM. Policija zna identitet „pljačkaša“ i potraga za njim je u toku. Kradljivac je navodno ukradeni novac sakrio ispod jakne, najnormalnije predao smenu kolegi i napustio prostorije banke.
Njega je, prema nezvaničnim informacijama, snimila i interna kamera u banci, u koju je on nakon pljačke isplazio jezik!
Kako saznajemo, pljačkaš je bio zaposlen u „Balkan investment banci“ kao radnik fizičkog obezbeđenja i danas mu je, kao i ostalim kolegama iz obezbeđenja istekao ugovor o radu, jer je Banka sklopila ugovor o obezbeđenju sa jednom agencijom za ove vrste poslova.
Kada su u pitanju dosadašnje agencije za obezbeđenje,“Balkan investment banka“ do sada je jedino koristila usluge „Wolf sikjuritija“ i to na obezbeđenju transfera novca, dok je interno obezbeđenje angažovala sama.
U banjalučkoj policiji su nam potvrdili da je rukovodstvo „Balkan investmenet banke“ juče ujutro prijavilo da je u prostorijama banke iz trezora ukradena veća suma novca.
„Pripadnici CJB Banjaluka i dežurni tužilac izvršili su uviđaj i u toku je rasvetljavanje ovog krivičnog dela“, saopštila je policija.
Dežurna tužiteljka Okružnog tužilaštva Banjaluka Hana Vranješević, u cilju istrage, mogla je samo da potvrdi da je obavila uviđaj nakon „otuđenja veće sume novca iz banke“.
„Detalje ove krađe još ne možemo saopštiti zbog postupka u daljoj istrazi“, rekla je Vranješevićeva.
U „Balkan investment banci“ Banjaluka juče nisu žleli da komentarišu ovu krađu. Kada smo pokušali da proverimo informaciju u jutarnjim časovima, u Banci su rekli da „ne mogu komentarisati glasine“, a nakon zvaničnog policijskog saopštenja takođe se nisu oglasili, izuzev što je potvrđeno da „Banka sve poslove obavlja nesmetano“.
edi-va edi-va 22:01 07.06.2008

Zao

mi Svajcaraca, bolje su igrali.
Portugal mi je favorit, ali ne zbog Gomesa (kapitena)!

MilutinM MilutinM 22:03 07.06.2008

Re: Zao

Boga mi, i Turci su dobro igrali, samo što su sasvim neefikasni u napadu. Ako portugalski golman ovako nastavi, neće daleko otići.

Odoh da slavim sa lokalcima.
edi-va edi-va 22:08 07.06.2008

Re: Zao

MilutinM
Boga mi, i Turci su dobro igrali, samo što su sasvim neefikasni u napadu. Ako portugalski golman ovako nastavi, neće daleko otići.

Odoh da slavim sa lokalcima.


Jeste, golman je problematichan, a Turci su igrali bahato i prljavo.

Ti sa njima lepo slavi Aninu pobedu:)))
Kazezoze Kazezoze 22:11 07.06.2008

Re: Zao

ja necu bash puno gledati (ne volim fuzbal), ali navijacu za hrvate i holandjane;-)
MilutinM MilutinM 22:13 07.06.2008

Re: Zao

Ti sa njima lepo slavi Aninu pobedu:)))

Već sam - piše tamo na onom prethodnom

A i sad ću...
edi-va edi-va 22:14 07.06.2008

Re: Zao

Kazezoze
ja necu bash puno gledati (ne volim fuzbal), ali navijacu za hrvate i holandjane;-)


Ja najvishe volim da navijam za Holandjane kada igraju protiv Nemaca - oni gaje posebnu vrstu komshijske (ne)ljubavi:)))
Kazezoze Kazezoze 22:35 07.06.2008

Re: Zao

jeste, samo ja tada navijam za nemce))
secam se kad su jedne godine igrali sa talijanima, pa bili penali... napetost u kafani do vrhunca, a ja se potrefio u plavoj majici i pogadjam koji holandjanin ce promashiti))
kako ja kazhem ovaj fula, tako se cela kafana okrene prema meni i streljaju me pogledima.
jebiga nije bilo teshko pogoditi ko ce promashiti, poshto je samo jedan (chini mi se) holandjanin pogodio))
da me nisu poznavali u toj kafani, neznam da li bi zhivu glavu izvukao;-)
edi-va edi-va 22:44 07.06.2008

Re: Zao

jeste, samo ja tada navijam za nemce))


Potpuno te razumem :))))
florian florian 07:38 09.06.2008

Re: Zao

edi, kaz, mali poklon za dobro jutro navijača
edi-va edi-va 08:32 09.06.2008

Re: Zao

florian
edi, kaz, mali poklon za dobro jutro navijača


tnx. cvetko:))

________________________________

EURO 2008 - Nedelja 08.06.

Juche su se odigrale utakmice grupe B.

Austrija - Hrvatska 0:1
Nemachka - Poljska 2:0

Hrvatska je zahvaljujuci opravdanom penalu zavrshila prvo poluvreme sa jednim golom prednosti.
U drugom poluvremenu su Austrijanici igrali bolje, ali ne dovoljno da izjednache.

Druga utakmica je bila daleko zanimljivija. Prvi gol za Nemacku je postigao Podolski (rodjen u Poljskoj), a loptu mu je servirao Klose (rodjen u Poljskoj). Podolski nije euforichno trchao po terenu podognutih ruku, niti je navlachio dres na glavu ... izraz lica mu je bio (blago recheno) pacenichki. Nije se radovao sto je postigao pogodak za Nemachku protiv svoje domovine Poljske. I drugi gol ide na njegov konto, tu je se dodushe, malo neshto i obradovao.

Kada se utakmica zavrshila, krenula je parada zastava i sirena po gradu. Na moju zalost je finalno okupljane i slavlje u ulici na koju izlazi ulica u kojoj ja stanujem. Potrajalo je, dok sam mogla oka da sklopim.


florian florian 14:48 12.06.2008

Re: Zao

edi
Ja najvishe volim da navijam za Holandjane kada igraju protiv Nemaca - oni gaje posebnu vrstu komshijske (ne)ljubavi:)))

jel ovo
MilutinM MilutinM 20:15 12.06.2008

Re: Zao

Boga mi: dosta su im i Hrvati ))
florian florian 22:26 12.06.2008

Re: Zao

danke dojčland
MilutinM MilutinM 09:24 13.06.2008

Re: Zao

danke dojčland

E, tacno to sam rekao mojoj koleginici Nemici ))
edi-va edi-va 17:01 13.06.2008

Re: Zao

florian
edi
Ja najvishe volim da navijam za Holandjane kada igraju protiv Nemaca - oni gaje posebnu vrstu komshijske (ne)ljubavi:)))

jel ovo



Da, bash to:)))

Boga mi: dosta su im i Hrvati ))


Jesu ih juche demontirali, mogli su josh najmanje dva gola da im smeste.
Nemci su se nakostreshili, jer su prizvali u secanje utakmicu sa svetskog prvenstva (2002), gde su ih Hrvati pobedili 3:0:)))
Juche ovde bilo opshte-hrvatsko veselje i paradiranje po gradu od jedno 2-3 sata. Danas vidim jednu ribu u hrv-dresu i sa hrv-kachketom, sva ponosna sheta ulicom, a Nemci se okrecu. Meni to krajnje zanimljivo
stari stari 08:19 09.06.2008

Osoblje! Turi turu za svi od Ja!

Namoj conto !
(s.dođem)
uz antologijsko?-Šta piju (Taško Načić-Radovan III)))

ZDR.
Mozaik Mozaik 13:45 09.06.2008

Lopta je vracena

Milutine, nadam se da si primetio da je lopta vracena i da leluja nad vodoskokom...
MilutinM MilutinM 16:49 09.06.2008

Re: Lopta je vracena

Nazalost, Mozaik, trenutno sam van Ženeve. Videću i snimiću od ponedeljka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana