Uloga Srbije u sastavljanju francuskog ručka u Lionu

Mozaik RSS / 09.06.2008. u 21:01

Neobavešteni posetilac Liona ovog vikenda bi mogao da pomisli da su Francuzi nacija koju zanimaju dve stvari: moda i hrana. Ukusno namešteni izlozi i izazovni restorani. Posto zivim sa nekoliko primeraka dotične nacije reci cu da postoje i jos neki interesi (inventar mi je prilicno precizan, iako nisam racunovodja po struci), ali mi se priča o njima ne uklapa u blog, pa cu elegantno preskočiti.

Nebo iznad Liona je bilo prilično kišno ove subote pre podne. Krenemo u šetnju od gradske opštine pa glavnim ulicama ka jednom od najlepših gradskih trgova na kojem Luj XIV sedi na konju. A na trgu... Puno malih belih šatora. Na svakom se vijori jedna zastava! Konzulati stranih zemalja predstavljaju gradjanima Liona turističku ponudu svoje zemlje. Ulazimo polako i s nepoverenjem. S pozornice se čuje muzika i posle nekog vremena shvatimo da su šareni kostimi na sceni nepalska folklorna sekcija.

Satorcici africkih zemalja su ko Diznilend za decu. Mozes da udjes u pravi sator, da se slikas pored maske... Madagaskarski konzulat doneo rakove, rekonstruisali plazu, brodice... Dele recepte za jela sa rakovima (da li sam vec napomenula da Francuze izuzetno zanima hrana?), imaju citav sto sa prelepim kamenjem (mislim da sam napomenula i modu...).

Mora da je i sator Srbije negde na trgu, diskretno razmisljam ja.

Prilazimo tajlandskom satoru. Prelepo obucene zene ukrasavaju lubenice i voce (savrseni spoj mode i hrane!). Prolaznici se zaustavljaju da razgovaraju, uzimaju prospekte o tajlandskim prirodnim lepotama. Ispred svajcarskog satora, situacija postaje znacajno ozbiljnija. Sluzi se vino (da li ste za belo ili crno?), sir i salama. Nagradna igra se podrazumeva, a pitanja su vise nego lagana. Primer: Svajcarska je u a) Africi, b) Evropi, c) Australiji, zaokruzite tacan odgovor, a ako ne znate pitajte sluzbenika koji sluzi vino... Dele se knjige, prospekti, privesci, kacketi. Sve je dzabe, naravno. Jedan Svajcarac, kao da je sisao sa razglednice, objasnjava deci da svajcarski sir uopste nema rupe.

Ma gde li je srpski sator?

Poljaci dele takodje zimsku salamu (temperatura je bila 12 stepeni, pa nam bas prijalo) i razne druge djakonije od mesa. Kod Slovenaca, situacija mnogo privlacnija. Svi sluzbenici konzulata opasani velikim keceljama, sluze vino iz bacve i corbu koja se pusi iz kazana. Salamice i sirevi se pozdrazumevaju. Da li da napomenem da je oko satora nevidjena guzva i da se prilazenje stolu sa djakonijama granici sa vrhunskim podvigom?

Pazljivim planiranjem putanje je bilo moguce sastaviti kompletan francuski rucak: krenete od svajcarskog belog vina, nastavite sa corbom, vratite se na salamu, pa na sir sa fino isecenim crnim hlebom i zavrsite kod Belgijanaca na finim cokoladama... Mada... ako vise volite turske kolace i caj, mogli ste i do satora Turske na desert. Mislim da su sluzili i kafu. Po celom satoru cilimi, dzezve, cajnici, soljice. Radost za oko.

Cela setnja po trgu je bila zadovoljstvo. Svuda oko vas jake boje, sluzbenici atraktivno obuceni, kacketi, nosnje, posteri, cilimi... Svedjani dele kese Ikee, Lukemburzani postavili soljice za kafu Villeroy & Boch, pa se sve zlati i crveni. Sluzbenici mnogih konzulata vam prilaze da vas pitaju da li ste vec bili u njihovoj zemlji i ako niste, sta cekate!?

Ma sta me briga za sve njih, gde je Srbija??? Znam da imamo konzulat u Lionu. Moramo biti ovde! Bacim se u ozbiljno trazenje i nadjem svoju zemlju! Malo su nas skrajnuli (mora da je zavera!). Na ulazu Beli andjeo i Turisticka mapa Srbije. Unutra, zidovi oblepljen posterima, a na njima: Nole, Ana i Jelena i nekoliko pejzaza. Na jednom stolu puno prospekata koji opisuju turisticku ponudu Srbije. Iza stola dve sluzbenice sede i cekaju da prodje vreme. Povremeno dele prospekte radoznalim prolaznicima. A radoznalih prolaznika skoro da i nema. Da je bio bar tanjiric sa bombonama, bilo bi vise interesanata (da li sam vec napomenula da se Francuzi skupljaju na hranu kao pcele na med?). Prospekti su bili lepi, nema im se sta zameriti, ali ceo satorcic je bio tako nekako neprivlacan... Da je bar bio buket lepog cveca... Ili neka narodna nosnja (modni trenutak). Ili neka privlacna sarena odeca na sluzbenicama. Ili malo vise zaposlenih koji se muvaju oko satora... Ili jedan cilim... Ili jedan zlatiborski dzemper... Ma bilo kakva improvizacija koja moze da se opipa ili okusa i predstavlja neki proizvod Srbije.

Posmatram setace i sve se mislim: ko ce se zaustaviti pored srpske zastave. Koliko njih ce uci u sator da porazgovaraju? Svi pogledaju unutra, ljubazno uzmu poneki prospekt, razmene poneku rec sa suzbenicama, a najcesce samo diskretno prodju ka nekim sarenijim destinacijama...

Atačmenti



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mozaik Mozaik 21:16 09.06.2008

Sator Filipina...

mariopan mariopan 21:49 09.06.2008

Re: Sator Filipina...

Uzivala sam citajuci..jer i ja imam Francuze...brat je ozenjen Francuskinjom i imaju dvoje dece, pa i on je Francuz postao (uzeo drzavljanstvo odavno)...a sto kazes da uzivaju u hrani, to je za njih uemtnost. Za ovu Novu Godinu i meni je stigao veliki tovar sireva svih vrsta, senf iz Dizona, Le sel de Camargue, vina i sampanjca i COKOLADE iz Belgije, sva pakovanja koja se mogu naci, sve to samo da osetimo i mi one ukuse i mirise samo za uzivanje svih cula stvorene.Oni jedu polako i malo od svega, vitki su i lepi, vole supe od odmace koke i lake kolace....a odvade nose pekmez od kajsija (moj rucni rad) ajvar i kajmak, ...pa ne znam zasto neko nije ponudio nesto i na nasem satoru, znam pouzdano da bi se i nasa hrana dopala francuzima. A neke prilike da se reklamiramo ne bi smeli propustiti.
Lepo si sve opisala, uzivala sam, pogotovo kada si vise puta rekal da Francuzi vole hranu jer znam da je tako )))
Mozaik Mozaik 21:53 09.06.2008

Re: Sator Filipina...

To je TOTALNO tako. Kuhinja je umetnost u Francuskoj. O tome ne smem da napisem blog, jer mi se cini da prvo moram da zavrsim fakultet na te teme, pa tek onda da se upustim u pisanje...

Hvala na lepim recima.

Ni ja ne razumem zasto je nas sator bio tako siromasan i nikakav. Bas je bilo tuzno...
mikimedic mikimedic 22:46 09.06.2008

Re: Sator Filipina...

Mozaik
To je TOTALNO tako. Kuhinja je umetnost u Francuskoj. O tome ne smem da napisem blog, jer mi se cini da prvo moram da zavrsim fakultet na te teme, pa tek onda da se upustim u pisanje...Hvala na lepim recima. Ni ja ne razumem zasto je nas sator bio tako siromasan i nikakav. Bas je bilo tuzno...


Na primer u firmi kolega Englez svaki cas organizuje rucak tako da svako donese ponesto iz svoje nacionalne kuhinje....e sad jeste da sam ja malo losiji kuvar pa ako nema sta bolje dobro dodje i flasa Vranca. Jes' da je crnogorski ali bolje ista nego nista...ali bar se potrudim da ga nadjem. U svakom slucaju akcija za podrzati.

... a malo inventivnosti? nema, tesko je oplemeniti... pozvati bar nekog iz dijaspore da se pridruzi; siguran sam da bi mnogi rado podrzali akciju. Prvi Milutin. A verujem i mnogi drugi. Makar svojim prisustvom i kroz razgovore sa ljudima.... Zar je tesko imati jos ponesto sem postercica.... inventivnost uz postere Ane i Noleta? aman pa cela Francuska zna danas da su oni iz Srbije, zar je to potrebno isticati posebno? cak mi deluje vise u stilu 'a jel znate da su ONI Srbi'.... malo pateticno, zar ne?

Slazem se da nije trebalo potezati to pitanje na licu mesta, jer je to pre svega stvar mentaliteta i nista se time ne bi postiglo. Potrebno je mnogo mnogo rada na nama samima da shvatimo na koji nacin se voli sopstvena zemlja.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:59 09.06.2008

Treba pitati Konzulat Srbije u Lionu

Zanimljivo.
Razumem vase razocarenje. Ali se pitam sto ga niste diskretno izrazili tim dvema sluzbenicama iz Konzulata Srbije. Ako su svi drugi nudili hranu (vole dzabe da jedu i svi drugi, ne samo Francuzi) trebalo je da to cine i nasi, jer stara izreka kaze "Kada si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin", odnosno ako je neko u Lionu treba da se ponasa kako se drugi ponasaju u Lionu...
Verovatno nema para, mi smo siromasni he, he, he...
Mozaik Mozaik 22:02 09.06.2008

Re: Treba pitati Konzulat Srbije u Lionu

Nisam uopste imala srca da se upustam u diskusije, delim im savete i pravim se pametna... One su sigurno imale razloge zasto nisu mogle bolje da predstave svoju zemlju.
pufna pufna 10:57 10.06.2008

Re: Treba pitati Konzulat Srbije u Lionu

pa izbori!
sta radi administracija kad su izbori? Nista!
eto i odgovora
umesto da kontaktira turisticki savez i za pocetak prestane da vesa slike tih tenisera. ''Istrosice'' ih totalno!
Konbeto-san Konbeto-san 22:48 09.06.2008

U "OTADŽBINSKOM ŠATORU"... TRT !!!

Na početnoj strani sajta naišao sam na članak u kome sagovornik na pitanje:

"Šta su naši glavni izvozni aduti?"

Odgovara sa:

"To su pre svega usluge, pri čemu bih i posebno izdvojio turizam i saobraćaj."

Posle ovih lepih želja nailazim na ovaj blog koji realno sagledava napore i trud "otadžbinskoga šatora"...

Prospekti su bili lepi, nema im se sta zameriti, ali ceo satorcic je bio tako nekako neprivlacan... Da je bar bio buket lepog cveca... Ili neka narodna nosnja (modni trenutak). Ili neka privlacna sarena odeca na sluzbenicama. Ili malo vise zaposlenih koji se muvaju oko satora... Ili jedan cilim... Ili jedan zlatiborski dzemper... Ma bilo kakva improvizacija koja moze da se opipa ili okusa i predstavlja neki proizvod Srbije.
Mozaik Mozaik 12:18 10.06.2008

Re: U "OTADŽBINSKOM ŠATORU"... TRT !!!

Pazi, mozda je turizam super, ali je marketing doticnog turizma malo slabasan...
edi-va edi-va 12:00 10.06.2008

Sto nisi slikala srpski sator?

Verujem (apsolutno) tvom opisu, ali bash bih volela da vidim i te dve sluzbenice u shatoru "slepo crevo"!
Je li bilo barem neke muzichke podloge (kad vec nije bilo nishta da se klopne), neki etno mix npr., koji nenametljivo trubi iz pozadine?!
Mozaik Mozaik 12:17 10.06.2008

Re: Sto nisi slikala srpski sator?

Slikala sam, ali nekako mislim da sluzbenice treba da ostanu anonimne.
Nije bilo muzicke podloge, jer je sa bine isla muzika.
chocolate chocolate 15:43 10.06.2008

Re: Sto nisi slikala srpski sator?

Nama je PR uvek bio slaba tacka. Kad cemo nesto da naucimo i na tu temu...
Takav dogadjaj nije smeo da prodje bez lepinje sa kajmakom.
Sreca da nije bilo muzike, bolje nista nego da su pustili turbo-folk.

p.s. U poslednje vreme slabo pazim na blog-casu jer sam u guzvi. Moram sa zakasnjenjem da nadoknadjujem gradivo.
ivana23 ivana23 17:27 10.06.2008

Mala sala...

Kada su vec zalepili postere tenisera, mozda je moglo i ovako:



*Ako mislis da je trol, ili ti se ne uklapa, slobodno obrisi!
mariopan mariopan 15:46 11.06.2008

Re: Mala sala...

Da su ovo videli sigurno bi zastali , mani se slika bas svidela, malo rusticne Srbije sto da ne? ))
Mozaik Mozaik 17:27 11.06.2008

Re: Mala sala...

I meni se svidja... a pristoji temi...
ivana23 ivana23 22:38 11.06.2008

...Ili jedan zlatiborski dzemper...

Mozda i ova... upravo je nadjoh..

Mozaik Mozaik 07:23 12.06.2008

Re: ...Ili jedan zlatiborski dzemper...

Bas lepa slika. Hvala.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana