Igrajmo se, ljudi!

Milan M. Ćirković RSS / 13.06.2008. u 02:03

U ovo doba raznih lista, uglavnom jako depresivnih, od poslaničkih do crnih, evo nečega znatno veselijeg u pauzi između dva "ozbiljnija" (a navodnici nisu tu sasvim slučajno!) teksta - obećao sam prilično davno nekim cyber-prijateljima da ću nabrojati omiljene računarske igrice, pa evo da ispunim i to obećanje, a pošto sam duboko ubeđen da se radi o novom i često itekako vrednom umetničkom žanru. Dakle, 10 ličnih favorita sledi, uz kratke i vrlo subjektivne primedbe, a neka ovo bude i poziv svim komentatorima da daju svoje omiljene naslove. Koliko je moguće, trudiću se da izbegnem spoiler-e. Pošto su igrice često predmet žestokih strasti braće gejmera, unapred napominjem da je ovo sasvim lični izbor i svako obrazloženje valja shvatiti kao sasvim subjektivno. Neki odlični naslovi su ispali jednostavno zato što bez obzira na to što sam ih igrao jako mnogo, ipak ne poseduju onu vrstu izuzetne individualnosti i kreativne snage po kojoj ih smesta prepoznajem ili se prisećam trenutaka provedenih uz njih (to se odnosi, npr. na većinu kvalitetnih klasičnih strategija, tipa Master of Orion, Age of the Empires, Galactic Civs i sl.). Nagrada žirija van konkurencije: sa stanovišta društveno-političkog života u Srbiji ipak su nenadmašni Wolfenstein i Return to Castle Wolfenstein iz vrlo prostog razloga - u tim igrama se sa članovima (nacional)socijalističke partije, te njihovim vučjacima, mutantima i robotima, pregovara na adekvatan način.

Idemo, naravno, od kraja liste.

 

10. Ultima Underworld I-II - Ovoga se čak i stariji gameri verovatno ne sećaju, na žalost, pošto se radilo o prvim (ili u najmanju ruku skupa sa Doom 1, Wolfenstein-om i prvim System Shock-om) igricama koje su ostavljale utisak realističnog 3-dimenzionalnog kretanja kroz prostor. A kakav je to samo bio prostor! Tamo negde davnih 1993-94, u doba hiperinflacije i opšte depresije, ja završavao fakultet i lutao kroz lavirint svetova (poetski podnaslov UW2), tek se pojavili prvi monitori u boji, cga, vga... Posle kad sam otišao na postdiplomske, prokrijumčario sam ovu igricu kao piratski softver na... osam ili devet disketa! Origin i njegov Looking Glass Studio već odavno ne postoje, ali njihovo delo će živeti kroz mnoge igrice, a UW se ističu po sjajnoj atmosferi, veoma kvalitetnom role-playing-u, nelinearnosti (posebno UW2), prvim kredibilnim NPC-ovima, prilično teškim zagonetkama koje treba rešiti, itd. isl. Ovome treba dodati i pionirski doprinos u smislu definisanja stvari koje će se kasnije uzimati zdravo-za-gotovo, poput oblačenja "manekena" kao dela inventara ili izbora lica. Mada je grafička rezolucija bila nužno ograničena i danas izgleda naivno, privlačnost atmosfere, priče i boja više je od antikvarnog zanimanja.

Da je Piter Brojgel Stariji bio dizajner kompjuterskih igara, Ultima Underworld bi predstavljala sjajan diptih u njegovom opusu.

 

9. Realms of the Haunting - možda jedini istinski "autsajder" na listi, pošto za ovu igru i mnogi strastveni gejmeri ne znaju, a šteta je, pošto je u pitanju sjajna horor-akciona avantura (objavljena 1997), odlična i na momente istinski zastrašujuća atmosfera i veoma teške, na momente preteške zagonetke. Povest Adama Rendala, koji u potrazi za oslobađanjem zarobljene duše svog oca, ekscentričnog kornvolskog sveštenika, obilazi tajanstvenu kuću pored crkve, odvodi ga doista daleko - ispostavlja se da je kuća znatno veća nego što bi se spolja moglo naslutiti. U duhu prave viktorijanske avanture, iz kuće (van koje na početku besni jedna od realističnijih oluja) se otvaraju skriveni putevi u nekoliko paralelnih dimenzija, zaplet polako postaje standardna epska borba protiv iskonskog zla, filmovane scene se sjajno uklapaju u radnju, a standardne reference žanra - vitezovi Templari, tumačenja Jovanovog
egipatski artefakti u Kornvolu?
egipatski artefakti u Kornvolu?
otkrovenja, staroegipatski artefakti, lavkraftovski mitos - se koriste umereno. Čak dvadeset poglavlja čine avanturu doista epskom po dimenzijama (originalno je bila pakovana na čitava 4 CD-ROM-a, što je valjda rekord za igrice iz 90-tih i pre pojave DVD-a). Neproverena glasina kaže da je ovo bila prva igra u kojoj bi, kada se približite ogledalu (a ogledala, kao što možete da zamislite, igraju veliku ulogu u ovoj vrsti horora), videli adekvatno odraz svog lica. Velika šteta što je zbog antičkih grafičkih protokola, ovo ostvarenje praktično neigrivo na savremenim mašinama.

Da je Edgar Alan Po bio dizajner kompjuterskih igara, u ponekoj noći u Čarlstonu, možda pod uticajem raznih hemija, stvorio bi Realms of the Haunting.

 

 

arhitektura, oružarstvo...
arhitektura, oružarstvo...

8. Elder Scrolls IV: Oblivion - Sa monumentalnim RPG-ovima kompanije Bethesda teško je imati bilo šta drugo osim ljubav-mržnja odnosa. Dok sam prvi Elder Scrolls (Arenu), upoznao preko drage prijateljice Nataše (pozdravljam je ovom prilikom!) i veoma mi se dopao - za ono vreme bio je zaista napredan i imao je ponešto od lepote gorepomenutih Ultima Underworld igara - dotle sam Elder Scrolls 2: Daggerfall istinski mrzeo, ne samo zbog bezbrojnih bug-ova, već prevashodno zbog potpuno neinventivne, repetitivne i dosadne rutine sa kojom se morao igrati. Sindrom marksijanskog gesla da "kvantitet prelazi u kvalitet" je i inače kod Bethesdinih dizajnera česta pojava, ali repetitivni lavirinti ove igre su nadmašili i najluđe ideološke snove, pošto se nakon izvesnog vremena mogu prolaziti potpuno naslepo, sa sve identičnim lokacijama neprijatelja i monstruma. Elder Scrolls 3: Morrowind (2002) je bio veliko poboljšanje u odnosu na svog prethodnika, mada je i on zadržao megalomanske pretenzije, koje su bile pojačane time što se gotovo svaki karakter kretao preko overland mape neizrecivo i izluđujuće sporo - a kad bi potrčao onda bi se, naravno, vrlo brzo zamorio i ne bi ništa mogao da radi dok se ne odmori (realistično, mada krajnje neumesno i frustrirajuće u kontekstu realnog igranja). Sa svojim odličnim ekspanzijama, Morrowind je ipak bio veliki korak napred u svetu kompjuterskih RPG-ova, mada je meni lično smetala činjenica da se pojavio u približno isto vreme kao i Wizardry 8 (vidi dole), objektivno bolja igra koju je zahvaljujući Bethesdinom agresivnom marketingu bacio u senku. 2005. godine Bethesda se vratila na scenu sa dugo pripremanim Elder Scrolls 4: Oblivion koji je pre svega drugog umetničko delo. Naprosto, ništa lepše od raskošnih šuma, livada i reka, pa čak i pećina i srušenih tvrđava na koje se nailazi u Sirodilu, centralnoj provinciji tamrijelskog Carstva nije viđeno do sada u svetu računarskih igara. Igra koja vas tera da zastanete, zaboravite sve zadatke, misije, pa i samo spasavanje sveta od demonskih sila - i mirišete virtualno poljsko cvece! Da ne govorim o sjajnim i veoma individualnim portretima hiljada građana ovog ekstremno detaljno simuliranog sveta. (A o ovome sa sve skupa sjajnom grafikom više na sajtu jedne moje cenjene koleginice, baš ovde!)

Da je Jan Vermer bio dizajner kompjuterskih igara, ne bi se postideo Obliviona.

 

mocni Protosi su stigli...
mocni Protosi su stigli...

7. Starcraft - legenda među real-time strategijama, prva igra u kojoj jedinice rivalskih frakcija nisu tek našminkane i preobučene kopije jedne drugih. Siege tenkovi koje stavite na liticu i makar da ste u drugoj sobi, njihovo karakteristično gruvanje označiće da je zergovska horda blizu... Jedna od retkih igara gde multiplayer doista donosi bitan novi kvalitet u odnosu na single player igranje. Skoro sve o Starcraft-u je dobro poznato: tri vrste, Terani (budući ljudi), Zergovi (bljoćkavi zglavkari ili nešto njima najsličnije), Protosi (klasični tehnološki napredni, ali malobrojni i skupi vanzemaljci), beskrajno mnoštvo različitih mapa i scenarija, sa doduše pomalo repetitivnim podlogama, ali je fanovska mašta u izmišljanju novih i originalnih bojnih polja sve to nadoknađivala. I, naravno, sjajni battle.net, prvi masovni centar gejmerskog okupljanja u virtuelnoj realnosti. Jesam li pomenuo tenkove u siege modu? (Nakon mnogo godina priprema, ovih nam meseci/godina stiže i Starcraft 2 - juuuuuuupiiiiiiiii!)

Da je Rihard Vagner bio dizajner kompjuterskih igara, svoju epsku univerzalnost bi najdirektnije iskazao kroz Starcraft.

 

 

6. Wizardry VIII - Proizvod još jedne nestale, a sjajne kompanije, američkog SirTech-a (napravio i takve rane klasike kao što su bili Jagged Alliance i Realms of Arkania; kanadski deo firme radi i dalje), poslednja epizoda legendarne serije Wizardry mi se čini najinteligentnije koncipiranim kompjuterskim RPG-om ikada. Sloboda pravljenja i evolucije karaktera (igrač kontroliše 6 karaktera, a može unajmiti još dva tokom same igre) ovde je dovedena do vrhunca: mnogo rasa, mnogo profesija, mnogo veština, mnogo predmeta koji se mogu naći, pa i napraviti, mnogo parametara koji se mogu kombinovati na najrazličitije načine.
Originalna priča sa mnoštvom manjih i većih zadataka i zagonetki u velikom svetu planete Dominus. Zanimljiva i za ovaj žanr krajnje nestandardna priča, koja meša standardne fantasy elemente sa SF-om, pa i detektivskim žanrom. Odigrao sam je tri puta od početka do kraja, a započinjao... pretpostavljam da tridesetak puta nije preterivanje.

Da je Bakminster Fuler bio dizajner kompjuterskih igara, ne bi mu bio potrebna bolja ilustracija sinergetike od Wizardry-ija.

 

 

5. Deus Ex (I) - ponajviše uznemiravajući naslov na listi, Deus Ex je igrica začudo nedovoljno poznata u Srbiji, a predstavlja pravi rudnik teorija
svaka slučajnost je slična
svaka slučajnost je slična
zavere svih vrsta. Dakle, sve je tu: od crnih helikoptera (kojima se baš vi vozite!), iluminata, templara, oblasti-51, pariskih katakombi, MJ-12, hakerskih sekti, oružja za masovno uništenje, opasnosti od biotehnologije, veštačka inteligencija, Ren-le-Šato, itd. isl. Vaš lik (pucačina u prvom licu, ali sa likom koji se poboljšava, uči i evoluira) počinje kao pripadnik elitne antiterorističke jedinice UN mutne prošlosti, ali postepeno otkriva čitav niz uznemirujućih istina koje ga navode da u jednom trenutku "promeni stranu". Ovo otvara put dramatičnim dešavanjima ove istinski globalne igre (Njujork, Hong Kong, Pariz, Kalifornija, samo su neke od lokacija, prilično detaljno prikazanih). Pored sjajne zabave, Deus Ex je takođe i jedna od politički i društveno najangažovanijih igrica, koja se može igrati i kao svojevrsna distopijska parabola o iskušenjima i korupciji vlasti. Ljudi koji je danas igraju
čudne ambicije pojedinaca...
čudne ambicije pojedinaca...
verovatno ne shvataju da se igra pojavila pre 11. septembra 2001, tako da je čitava priča o međunarodnoj borbi protiv terorizma (koja je dominantan motiv barem prve trećine zapleta) i njenom naličju zastrašujuće proročka. (Konačno, šta reći o igrici unutar koje možete čitati knjige autora poput Čestertona, Genona ili Jana Fleminga?) Eh, da: sjajna muzička tema koja se pojavljuje već na samom početnom ekranu.

Da je Franc Kafka bio dizajner kompjuterskih igara, Maks Brod bi posthumno sačuvao i objavio Deus Ex, koji bi postao predmet čuđenja i izučavanja potonjih generacija.

 

 

 

 

4. Heroes of Might & Magic I-V - ako je nešto zarazno, onda je to dugoživući serijal fantasy-orijentisanih poteznih strategija ukratko poznatih kao Heroji. Ko voli crtane filmove, teško će odoleti vizuelnom šarmu Heroja, potezne strategije sa klasičnim fantasy motivima (elfovi, patuljci, vitezovi, vatrene lopte, čarobne fontane, itd. isl.) koja je doživela čak pet re-izdanja, a ukupan broj expansion pack-ova do danas je dvocifren. Najnoviji, Heroji V (2006) su proizvod dinamičnog ruskog programerskog studija Nival. Mada je svaki nastavak imao kampanju, tj. seriju tematski povezanih scenarija, ipak je
daleko najbitnija vrlina ovog serijala map editor, koji je omogućio fanovskoj bazi da kreira svoje mape sa najrazličitijim motivima. Čak i pre pojave on-line multiplayer-a, brojne sate sam proveo sa drugarima igrajući Heroje u tzv. hot-seat modu, tj. igrajući neku mapu i međusobno i protiv računarskih AI igrača. Svakako najdruštvenija od igrica na ovom spisku, a i politički korektna u drugim smislovima, s obzirom da je prema mom ličnom iskustvu popularnija među ženskim svetom (a voleo bih da čujem i vaše utiske)!

Da je Džon R. R. Tolkin bio dizajner kompjuterskih igara, opušteno pijuckajući u oksfordskom pabu Eagle and Child smislio bi - Heroje.

 

 

3. Planescape: Torment - bez konkurencije psihološki i literarno najsuptilnija igra na koju sam naišao, verovatno jedina koja dovodi do prave aristotelovske katarze. Mnoge scene ove igre su naprosto vrhunac dramatike - moram da priznam da su mi na momente suze išle na oči u trenucima kada se razotkriva sva dubina i tragika prethodnog života karaktera koji vodite; poneki od delova vas jednostavno ne mogu ostaviti ravnodušnim, a mogu vas, kao i svaka istinski velika umetnost, navesti na preispitivanje sopstvenih potraga za "izgubljenim vremenom". Mehanički građena na bazi nešto slobodnije interpretiranog i idiosinkratski primenjenog 2nd Edition D&D sistema (poznatog i kao AD&D; idiosinkrazija se ogleda, recimo, u tome što u celom multiverzumu nailazite na samo dva mača, od kojih samo jedan - u zavisnosti od postupaka vašeg lika - možete i koristiti, a oklopa, recimo, nema uopšte!), ova igra nije tehnički, vizuelno ili zvučno naročito spektakularna. Ono što joj, međutim, obezbeđuje ovako visoko mesto jeste lirska priča, te živopisna i morbidna (ali bez preterivanja) atmosfera, protkana na momente prilično crnim humorom, ali i najboljim ikad renderingom pravih filozofskih sistema u kontekstu računarske igre. Količina izvrsno napisanog književnog teksta (često u slengu koji zahteva ozbiljniji napor za razumevanje nijansi značenja) u samoj igri je gotovo zastrašujuća, u pitanju je pravi hipertekstualni roman, a broj suptilnih nijansi i varijanti odigravanja istih dešavanja nadmašuje uobičajenu ponovnu-igrivost. Npr. brojne situacije i zadaci se mogu rešiti i „miroljubivim" metodama, tj. bez oružja, ukoliko odaberete prave dijaloške opcije i ukoliko su mudrost i harizma vašeg lika dovoljno razvijene; alternativni ishodi su tako dobro razvijeni da se čak i neke od boss­ fights mogu potpuno
opcije, opcije...
opcije, opcije...
zaobići, opet ne bez promene komplikovanih uzroka i posledica. Pored enigmatičnog, na momente i zastrašujućeg, glavnog lika koji vodite - a motiv amnezije razvijen ovde do neslućenih dimenzija i psiholoških nijansi - poznatog kao Bezimeni (The Nameless One), karakteri koje možete regrutovati su verovatno najbizarnija ekipa u istoriji ove vrste igara: lebdeća lobanja Morte, poznata širom multiverzuma po vulgarnom jeziku; odbegli automat iz carstva večnog reda u kome je nešto „kvrcnulo"; sveštenica zakleta na život vrline koja je pri tom slučajno...sukubus, i još šačica sličnih likova koji međusobno interaguju, svađaju se, sarađuju, ljubomorni su zbog pažnje koju im (ne) poklanjate - a svi imaju duboku ulogu u drami koja se odvija. A ta drama, što je ključna vrlina Planescape-a ne bavi se nikakvim spasavanjem sveta, univerzuma i svega ostalog, već je u pitanju potpuno lična drama protagoniste. I to, gle čuda, čini ovaj naslov toliko ubedljivim.

Da je Johan Sebastijan Bah bio dizajner kompjuterskih igara, sors Planescape-abi, nadam se, bio ponovo otkriven u nekoj mesari i zasluženo zadivio svet.

 

 

2. System Shock II - Ovo je temeljna cyberpunk horor igra i još jedna 1st person pucačina, ali na SF pozadini i sa (donekle ograničenim) razvojem karaktera kao u klasičnom role playing-u. Maestralan zvuk (svojevremeno dobila nagradu za najbolje zvučne efekte u istoriji komp. igara), zastrašujuća i često klaustrofobična atmosfera „nasukanog" - ukletog? - svemirskog
pojedinci deluju providno?
pojedinci deluju providno?
broda ispunjenog leševima i još mnogo gorim stvarima, mnoštvo nelinearnih problema i zagonetki, duboki osećaj usamljenosti koji ova igra neodoljivo stvara, osećaj sićušnosti svega ljudskog, čak i tehnološki najsavršenijeg, pred paskalovskim „ćutanjem beskonačnih prostora". I, naravno, ovome treba dodati apsolutno najnenadmašnijeg Neprijatelja u istoriji gaming-a, "bad girl" sa moćnom frizurom i još moćnijom inteligencijom, mada se tokom većeg dela radnje ne manifestuje kao takva. Moto Starcraft-a „Your only allies are enemies" je ovde još primenljiviji. Ne igrati noću ili u zamračenim prostorijama!

Da je Maks Ernst bio dizajner kompjuterskih igara, stvorio bi igru koja se ni po čemu ne bi razlikovala od System Shock-a, osim po možda par tačaka neodredive boje.

 

 

i konačno, naravno, -

 

 

 

1. Civilization (I-IV) - ali ovde se ništa ne može ukratko objasniti. O Civilizaciji - ceo budući tekst.

 

Da je Gospod Bog dizajner kompjuterskih igara, stvorio bi, naravno, Civilizaciju.

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 02:14 13.06.2008

1. Civilization (I-IV)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
medjutim medjutim 09:35 13.06.2008

Re: 1. Civilization (I-IV)

Predstavljanje civilization for Windows u Svetu kompjutera, 02/1994. Jedan od najboljih clanaka u SK ikad.

Strana 1
Strana 2
Strana 3
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:25 13.06.2008

Re: 1. Civilization (I-IV)

Tacno, tacno. Bice ponesto reci o tome u jednom od narednih tekstova sigurno!
Ivan Marović Ivan Marović 02:24 13.06.2008

1. Europa Universalis III

A sada i Europa Universalis III: Rome. Prava strategija.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:26 13.06.2008

Re: 1. Europa Universalis III

Ivan Marović
A sada i Europa Universalis III: Rome. Prava strategija.

Dobar je taj serijal citav. Mada AI dosta krade (ali u svim strategijama to rade, of kors)...
carly carly 13:34 13.06.2008

Re: 1. Europa Universalis III

Sta ti je ostrvska zemlja uvek sam razbijao sa japanom ostalo se merilo u minutima moje trajanje u igri sa nasima neki 100 sekundi to mi je rekord. Inace System Shock II neprevazidjen mada mi pokvariste samozadovoljstvo mislio sam da samo ja igram to
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:39 13.06.2008

Re: 1. Europa Universalis III

carly
Sta ti je ostrvska zemlja uvek sam razbijao sa japanom ostalo se merilo
u minutima moje trajanje u igri sa nasima neki 100 sekundi to mi je
rekord. Inace System Shock II neprevazidjen mada mi pokvariste
samozadovoljstvo mislio sam da samo ja igram to

Eh, pa ne mogu bas uvek prave vrednosti da ostanu tajna! ) (U Srbiji je to ionako previse cesto slucaj.)
Ivan Marović Ivan Marović 14:49 13.06.2008

Re: 1. Europa Universalis III

Milan M. Ćirković
Mada AI dosta krade (ali u svim strategijama to rade, of kors)...
Ah... čitav post bi se mogao napisati o tome. Kada se krešu troškovi u produkciji, prvo što strada je AI, pa onda moraju da se koriste trikovi, ali neću o tome da pišem, to mi je svakodnevna muka, neću još i da blogujem o tome.
lidiaz lidiaz 02:47 13.06.2008

Indy rules

Koja bre nova umetnost, ja sam se prvi put igrala pre 22-23 godine.
I moje omiljene su nekako iz tog perioda, prvih kompjutera i moje srednje skole.
To su razne vrste igrica packman stila, secam se prve koju sam igala: Fruty Frank. Ta igrica je bila i jedini razlog sto je moja mama jos osamdesetih razbila strah od kompjutera. Nismo mogli da je odvojimo.
Onda se pojavio moj favorit, Indiana Jones. Secam se i moje srece kad sam je pre par godina skinula negde sa neta. Nekoliko dana sam po ceo dan sedela zatvorena pred kompom dok su svi drugi mislili da radim.
Danas to su uglavnom neke jednostavne, ili puzzle, ili gde se nesto skuplja, a nisu preterano zahtevne. Nemam zivaca.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:23 13.06.2008

Re: Indy rules

lidiaz
Koja bre nova umetnost, ja sam se prvi put igrala pre 22-23 godine.

Ma ne verujem, nema sanse. Otkud tebi toliko godina?

lidiaz

I moje omiljene su nekako iz tog perioda, prvih kompjutera i moje srednje skole.
To su razne vrste igrica packman stila, secam se prve koju sam igala:
Fruty Frank. Ta igrica je bila i jedini razlog sto je moja mama jos
osamdesetih razbila strah od kompjutera. Nismo mogli da je odvojimo.
Onda se pojavio moj favorit, Indiana Jones. Secam se i moje srece kad
sam je pre par godina skinula negde sa neta. Nekoliko dana sam po ceo
dan sedela zatvorena pred kompom dok su svi drugi mislili da radim.
Danas to su uglavnom neke jednostavne, ili puzzle, ili gde se nesto skuplja, a nisu preterano zahtevne. Nemam zivaca.

Wow, e sa Fruty Frankom si me apsolutno impresionirala! Dakle, kad bih se toga setio... ;o)) Svaka cast. A Indijana je ponovo aktuelan ovih dana, of kors, pa mozda bude neki moderni remake/nastavak.
felixxx felixxx 04:55 13.06.2008

Diablo 2!!!

Osim Starcrafta moja omiljena igra. BTW, Starcraft je u Koreji nacionalni sport, postoje takmicenja, mislim da ima i svetsko prvenstvo.

Ako racunamo i igre za konzole, onda je nezabilazna i Zelda - Ocarina of Time. Proglasena za najbolju igru ikad napravljenu.

Ziveli.
Gaston Gaston 05:23 13.06.2008

Twinsen's Odyssey

Twinsen's Odyssey
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:24 13.06.2008

Re: Twinsen's Odyssey

Slatko, doista. Zli diktator posebno impresivan...
bauer bauer 05:47 13.06.2008

flight simulator :))

jedina 'igrica' (navodnici nisu slucajni, jer to i nije igrica :)) na koju sam se ja ikada navukao je microsoft flight simulator. sigurno sam ulogovao nekoliko stotina sati na njemu, svojevremeno, ali sam se skinuo, ima tome o-ho-ho :(
Carlos Carlos 07:27 13.06.2008

oblivion

Definitivno neverovatna igra... Da budem iskren, malo sam postidjen jer sebe smatram gamerom a za dobar deo tvoje liste nisam nikad ni cuo. Moj glas na listi ide za Oblivion i Starcraft... Ja bih definitivno stavio na listu (subjektivno naravno ) Total War-ceo serijal i Star Wars: Knights of the Old Republic. I definitivno bez obzira sto cu mozda biti kritikovan World of Warcraft posto je pruzila (i dalje pruza) nezaboravne gaming trenutke.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:28 13.06.2008

Re: oblivion

Carlos
Definitivno neverovatna igra... Da budem iskren, malo sam postidjen jer
sebe smatram gamerom a za dobar deo tvoje liste nisam nikad ni cuo. Moj
glas na listi ide za Oblivion i Starcraft... Ja bih definitivno stavio
na listu (subjektivno naravno ) Total War-ceo serijal i Star Wars:
Knights of the Old Republic. I definitivno bez obzira sto cu mozda biti
kritikovan World of Warcraft posto je pruzila (i dalje pruza)
nezaboravne gaming trenutke.

Dobro, dobro, ovde smo tolerantni ;o)) Knights of the Old Republic mi je tu negde "oko liste", da sam naveo 15 sigurno bi bili tu. Donekle ga kvari ovaj bizarni nastavak koji je nedovrsen i antiklimaktican nakon sjajnog pocetka... Ali prica se da ce i tu biti nastavka, tako da hajde da se nadamo povratku "stare slave"!
Zen Master Zen Master 14:39 13.06.2008

Re: oblivion

Milan M. Ćirković

Dobro, dobro, ovde smo tolerantni ;o)) Knights of the Old Republic mi je tu negde "oko liste", da sam naveo 15 sigurno bi bili tu. Donekle ga kvari ovaj bizarni nastavak koji je nedovrsen i antiklimaktican nakon sjajnog pocetka... Ali prica se da ce i tu biti nastavka, tako da hajde da se nadamo povratku "stare slave"!


Da biće i to definitivno Obsidian i Lucas Arts su se najverovatnije dogovorili da naprave 3. deo. Imaš potpuno pravo 2. je bila samo bleda senka onoga što je pružio original...
noboole noboole 07:55 13.06.2008

Lista je odlicna...

pogotovo sto neke od njih nisam igrao. A sada dopuna :

1) Undying - najbolja gothic horror/fantazi igra koju sam ikada video, kao da ju je Barker stvorio ;-). On the same trail, 2) Alone in the Dark - mesavina detektivske price i Lavkrafta. Hajde da nastavimo u vasem maniru - Lovecraft + Doyle. Pored tematike, ono sto povezuje obe igre je odlican scenario i pravi filmski suspense.

3) Ljudi, zaboravite Diablo, to je rip-off Angbanda (ili Morije), ali vrh ove vrste igara je ZAngband. Samo jednom se zivi, hehehe.

4) Favorit mladje coming srednje generacije igraca Another world - platformska igra, fantastican vektorski crtez

5) Jos jedan favorit iste generacije - Elite II: Frontier - Kada postanete intergalakticki tajkun, sa izvesnim uzim specijalizacijama koje necemo pominjati, svaka pomisao da to uradite na nivou Srbije izgleda krajnje bedasto. Da su ovdasnji tajkuni istrazivali prostranstvo virtuelnog svemira Frontiera, danas bi radili postene poslove. E da sve ostalo na tu temu napravljeno do sad je bleeeda kopija. Ukljucujuci X3!

6) "You'll be wearing my sword like a shish-kebab!"

7) Ko se seca Maxis igara tipa sim-earth?

Itd...
medjutim medjutim 09:20 13.06.2008

Re: Lista je odlicna...

6) "You'll be wearing my sword like a shish-kebab!"


First stop waving it like a feather duster! :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:20 13.06.2008

Re: Lista je odlicna...

noboole
pogotovo sto neke od njih nisam igrao. A sada dopuna :

1) Undying - najbolja gothic horror/fantazi igra koju sam ikada video,
kao da ju je Barker stvorio ;-). On the same trail, 2) Alone in the
Dark - mesavina detektivske price i Lavkrafta. Hajde da nastavimo u
vasem maniru - Lovecraft + Doyle. Pored tematike, ono sto povezuje obe
igre je odlican scenario i pravi filmski suspense.

E da, ovo je sjajna dopuna! Hvala! Nije da su ostale lose, ali Undying je bas cool, a ni AitD nije naodmet. Undying disk mi se izgrebao od koriscenja i sad je neupotrebljiv ;o(

Inace, Barker me nikad nije impresionirao kao pisac, ocigledno da mu ovaj rad bolje ide... ;o)
noboole noboole 13:34 13.06.2008

Re: Lista je odlicna...

Barker je bio tip za koga sam uvek mislio da ga lose prevode. Medjutim onda dohvatih original... Da, slazem se, trebalo bi da se presaltuje. Mada, da budem iskren, po tom istom principu, trebalo bi da se penzionise vecina
pisaca Fantazi/Horor mas-produkcije.
jinks jinks 08:53 13.06.2008

Ne zaboravite Spektrum

ili Komodor, ko ga je imao:

- Jetpack,
- Matchpoint,(najruznija moguca grafika i dosada najbolja ikad napravljena simulacija tenisa ... imate
osecaj da racunar pravi razliku izmedju nanonjutna pritiska na taster)
- Elite (jos tamo su nas lepo ucili da se najvise novca zaradi od trgovine sa anarhicnim planetama dictatorship proviniencije)

p.s.

downlodovanje igara preko radija :))

ivana23 ivana23 09:10 13.06.2008

Re: Ne zaboravite Spektrum

downlodovanje igara preko radija :))


Jao.. secam se "krcanaja" kod Modlija :))))
Atomski mrav Atomski mrav 10:33 13.06.2008

Re: Ne zaboravite Spektrum

E da, Elite... ekstra igra!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:30 13.06.2008

Re: Ne zaboravite Spektrum

eh, ta vremena... Ja sam vise bio na strani komodora, ali svejedno, bilo je to zabavno doba. Elita je vladala, ni jetpack nije bio los, naprotiv, a secam se maglovito i da sam razbijao neko skijanje (mladost, ludost)...
jinks jinks 13:10 13.06.2008

Re: Ne zaboravite Spektrum

a secam se maglovito i da sam razbijao neko skijanje


... da nije Winter Games za ZX Spectrum i C64... skijaski letovi, voznja boba ...

Da, bio je i neki Dechatlon, isto dobra igra.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:09 13.06.2008

Homo ludens

Priznajem da sebe ne smatram gamer-om, ali pratim.
Razumem vas entuzijazam i trud koji ste ulozili da bar donekle objasnite vas odnos prema PC igricama.
A opet, pitam se da malo ne preterujete kada u njima vidite - umetnost!

Milan Cirkovic
... a pošto sam duboko ubeđen da se radi o novom i često itekako vrednom umetničkom žanru

Naravno, ne zelim da vam kvarim ugodjaj, ali smatram da su igrice blize onome sto se definise kao "zanatsvo" nego kao "umetnost", premda ima, svakako, prozimanja izmedju zanatstva i umetnosti.
Pada mi na pamet, to sam jednom rekao na blogu Vlaste kada je govorila o zmajevima, da sam nedavno na Art TV gledao jednog mladog, inteligentnog glumca, vrlo obrazovanog, koji je - govoreci o hobijima - rekao da ga najvise uzbudjuje pustanje zmajeva (kites). On je lepo objasnjavao kakvo je to uzbudjenje kada covek potezanjem kanapa upravlja svojim zmajem, znacaj i simboliku cinilaca koji uticu na ponasanje zmaja itd. Ovo pominjem zato sto bi malo ljudi (bar tako mi se cini) moglo da vidi toliko uzbudjenja u jednoj naizgled bezazlenoj zabavi kao sto je pustanje zmaja na poljani, a za pomenutog glumca je TO sigurno na liniji - umetnosti.
Da li se radi o poimanju umetnosti u najsirem smislu?
noboole noboole 10:58 13.06.2008

Re: Homo ludens

vladimir petrovic
Priznajem da sebe ne smatram gamer-om, ali pratim.
Razumem vas entuzijazam i trud koji ste ulozili da bar donekle objasnite vas odnos prema PC igricama.
A opet, pitam se da malo ne preterujete kada u njima vidite - umetnost!

Milan Cirkovic
... a pošto sam duboko ubeđen da se radi o novom i često itekako vrednom umetničkom žanru

Naravno, ne zelim da vam kvarim ugodjaj, ali smatram da su igrice blize onome sto se definise kao "zanatsvo" nego kao "umetnost", premda ima, svakako, prozimanja izmedju zanatstva i umetnosti.
Pada mi na pamet, to sam jednom rekao na blogu Vlaste kada je govorila o zmajevima, da sam nedavno na Art TV gledao jednog mladog, inteligentnog glumca, vrlo obrazovanog, koji je - govoreci o hobijima - rekao da ga najvise uzbudjuje pustanje zmajeva (kites). On je lepo objasnjavao kakvo je to uzbudjenje kada covek potezanjem kanapa upravlja svojim zmajem, znacaj i simboliku cinilaca koji uticu na ponasanje zmaja itd. Ovo pominjem zato sto bi malo ljudi (bar tako mi se cini) moglo da vidi toliko uzbudjenja u jednoj naizgled bezazlenoj zabavi kao sto je pustanje zmaja na poljani, a za pomenutog glumca je TO sigurno na liniji - umetnosti.
Da li se radi o poimanju umetnosti u najsirem smislu?



Dobro, 99,9999999% posto igara je cista industrija unistavanja vremena, ali to isto moze da se kaze i za film glavnog toka. Postoje medjutim igre (tih 0.000...%) koje su zaista nesto posebno. Stoga, ukoliko se strip i film smatraju za umetnost, a pre svega su produkti za siroku potrosnju onda i kreiranje igara moze da se smatra umetnoscu.
Dawngreeter Dawngreeter 11:07 13.06.2008

Re: Homo ludens

Mnogi ljudi su kritikovali ideju da su kompjuterske igre forma umetnosti. Mnoge kritike su potpuno validne. Fora je samo sto su igre interaktivni medijum. Nije moguce napraviti bilo kakvu kritiku medijuma dok se svojerucno ne isproba, a tu upravo lezi i problem - to nije film koji ce se odgledati za dva sata ili knjiga koja ce se procitati za dva dana. Dok ne utrosite sate i sate, dane i dane u neku igru i zavrsite, na primer, posle cetri nastavka Legacy of Kai nserijala sirom otvorenih usta u potpuno shoku buljeci u izvodnu spicu za Legacy of Kain: Soul Reaver 2, ne mozete shvatiti zasto to nije "samo" igra gde se skace i udara po protivnicima. Iako je to 95% desavanja u igri.

Naravno da je ogromna vecina igara bez dublje vrednosti, samo jeftina zabava (ili, skupa zabava ako se uzme u obzir da je industry standard 50 dolara po naslovu) ciji je jedini cilj da u nesto tamo pucate ili skacete ili se vec bavite nekom aktivnoscu koja je sama po sebi ocigledno razonoda. Ali to isto vazi i za filmove i za knjige. Niko nije kritikovao Eraser Head zato sto je Mission Impossible bez ikakvih dubljih kvaliteta.

Al' dobro, ovo je nov medijum. Dajem drustvu jos desetak godina pre nego sto zaista postane drustveno prihvacena forma.
dragan7557 dragan7557 11:57 13.06.2008

Re: Homo ludens

Naravno, ne zelim da vam kvarim ugodjaj, ali smatram da su igrice blize onome sto se definise kao "zanatsvo" nego kao "umetnost", premda ima, svakako, prozimanja izmedju zanatstva i umetnosti.

I pored toga što se često slažem sa vama i sa Milanom ipak ne mogu da odolim da ovoga puta ne delim vaša mišljenja.
Hleba i igara (Julius Cesar) ipak smatram pravom karakterizacijom ove društveno individualne pojave koju lično smatram jednom od najdizastroznijih.

Definisati igre (nema potrebe za tepanjem) kao zanatsvo je moguće samo u kontekstu "Političkih Tehnologija" prilikom primene istih u funkciji odvlačenja pažnje od realne stvarnosti i svesnom zloupotrebom tuđeg vremena, kako se isto ne bi upotrebilo za shvatanje aktuelnih zbivanja i svesno preusmeravanje ličnosti u virtualnu irealnu stvarnost.

Dokaz za ovo je i celokupna "zabavna industrija" koja nema nikakvu drugu namenu do gore iznesenu a nalazi se u funkciji navedenih "Političkih Tehnoligija."

Najeklatantniji primer ovog iživljavanja nad "zdravom pameti" je svakako "Second Life" i svakako se može podvesti pod narkomaniju (zavisnost) najgoreg tipa.
Paralelna upotreba tona i slike kao odlike društva je još uvek naučni teren koji je na samom početku izložen destruktivnim zloupotrebama i opstrukciji od strane establišmenta koji čini sve kako bi velike mase ljudi bile pretvorene u instrument poslušnosti i nezainteresovanosti a posao mas managementa uprošćen do krajnje mogućeg. Ovo je odlično prikazano i filmom "American Hero."

Savremeni čovek prema istraživanjima tokom samo jednog dana vidi više slika nego naš predhodnik za ceo svoj život dok uticaj ovog sadržaja na ljude (i pored toga što se rade mase istraživanja) ostaje van svesti širokih masa.
Vrlo veliko pitanje je mogućnost razdvajanja simulacije života i realnog života u glavi "običnog" čoveka i poistovećenje percepcije realnog i irealnog i interferencije irealnog u realno.

Ovim se odmah dotiče i tzv. simulation argument i (probabilitet života u Matrix-u Nick Bostrom i drugi autori) te samim tim pokušaj poistovećenje igara sa umetnošću pada u vodu.
Lično, smatram igre (igrice) zloupotrebom ljudskog intelekta i vremena (jedini realo ograničavajući faktor slobode individuuma) i nastavkom stare dobre "hleba i igara" odnosno veštačkim stvaranjem opasne zavisnosti (društveno akseptirane) u službi mračnjaštva.

Svakako je sigurno da ovaj moj stav neće naići na "opštenarodno" odobravanje ali isto ne smatram za nešto što ima značaja.
dragan 7557
13 jun 2008
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:38 13.06.2008

Re: Homo ludens

Dobro, ovde ima ozbiljnih pitanja. Ali ne bih to posmatrao na taj nacin. Vi insistirate na percepciji "obicnog" coveka, dok ja, kao ubedjeni nominalista, zaista ne znam sta taj pojam znaci. Ja vidim samo pojedince, a cak tesko mi je da pretendujem da razumem njihove percepcije, a kamoli da govorim o percepciji "obicnog" ili "prosecnog" coveka.

Sa druge strane, cujte, ako vec raspravljamo o Simulation argumentu, onda mi nije jasno sto pristupate celoj tematici sa ocigledno negativnom emocijom -- neki bi rekli da je analiza i istrazivanje raznih mogucnosti u pravcu simulacije nasa racionalna (pa i moralna, ali hajde da ne ulazimo u to) obaveza. A najveci deo istrazivackog rada u tom pravcu se i desava u studijima za dizajn racunarskih igara. I to se u poslednje vreme priznaje i u najvisim high-brow akademskim krugovima. Kao primer navescu Vam nedavnu nagradu koju je dobio dr Endru Hemilton sa U. of Colorado u Boulderu, za najbolju graficku prezentaciju naucnih rezultata, a koja se odnosila na relativisticke i kvantne efekte u blizini horizonta crne rupe, a koju je eksplicitno napravio sa ljudima iz jednog game-dizajnerskog studija koristeci njihove rutine... Da ne govorimo o istrazivanju emergencije i emergentnih fenomena (nedavno i cela konferencija odrzana o tome na primerima iz World of Warcraft).
dragan7557 dragan7557 19:31 13.06.2008

Re: Homo ludens

Milan M. Ćirković
Dobro, ovde ima ozbiljnih pitanja. Ali ne bih to posmatrao na taj nacin. Vi insistirate na percepciji "obicnog" coveka, dok ja, kao ubedjeni nominalista, zaista ne znam sta taj pojam znaci. Ja vidim samo pojedince, a cak tesko mi je da pretendujem da razumem njihove percepcije, a kamoli da govorim o percepciji "obicnog" ili "prosecnog" coveka.

Sa druge strane, cujte, ako vec raspravljamo o Simulation argumentu, onda mi nije jasno sto pristupate celoj tematici sa ocigledno negativnom emocijom -- neki bi rekli da je analiza i istrazivanje raznih mogucnosti u pravcu simulacije nasa racionalna (pa i moralna, ali hajde da ne ulazimo u to) obaveza. A najveci deo istrazivackog rada u tom pravcu se i desava u studijima za dizajn racunarskih igara. I to se u poslednje vreme priznaje i u najvisim high-brow akademskim krugovima. Kao primer navescu Vam nedavnu nagradu koju je dobio dr Endru Hemilton sa U. of Colorado u Boulderu, za najbolju graficku prezentaciju naucnih rezultata, a koja se odnosila na relativisticke i kvantne efekte u blizini horizonta crne rupe, a koju je eksplicitno napravio sa ljudima iz jednog game-dizajnerskog studija koristeci njihove rutine... Da ne govorimo o istrazivanju emergencije i emergentnih fenomena (nedavno i cela konferencija odrzana o tome na primerima iz World of Warcraft).


Tek sada sam video respons,
Ok. što bi rekao nsarski fair enough, sada sam zauzet al ču detaljno odgovori osobiti u pogledu negativne emocije (nije toliko crno kao što izgleda) tokom večeri ili sutra.Ugodno veče,
dragan7557
dragan7557 dragan7557 23:51 13.06.2008

Re: Homo ludens

Dobro, ovde ima ozbiljnih pitanja. Ali ne bih to posmatrao na taj nacin. Vi insistirate na percepciji "obicnog" coveka, dok ja, kao ubedjeni nominalista, zaista ne znam sta taj pojam znaci.

Poštovani,
nisam do sada imao vremena zbog zauzetosti (rezultati refernduma u Irskoj i nastanak krize u EU koju će ovaj izazivati teme mnogo važnije od ove ).
Dakle ne vidim kako nominalizam vas sprečava da ne skinete navodnike i ili postavite direktno pitanje 'šta traže navodnici u tekstu?' Krajnji rezultat bi bila univerzalnost pojma i problem bi bio rešen. Da bih izbegao detaljisanje pod običnim čovekom ja takođe podrazumevam pojedince ali i univerzalnost njihovih reakcija u sličnim ili istim situacijama. Ako se u ovome slažemo onda je u redu.
Uzgred sada mi je mnogo jasnije zbog čega često izgubite živce u diskusijama pošto nisam znao da ste nominalista čak možda i veći od ubeđenog. Hvala na informaciji jer ona pomaže u sagledavanju ličnosti i olakšava komunikaciju.
onda mi nije jasno sto pristupate celoj tematici sa ocigledno negativnom emocijom -

Nije negativna emocija u pitanju već potpuna averzija prema beskorisnom i besciljnom traćenju najdragocenijeg što čovek ima a to je vreme, za koje (još) nemamo dovoljno informacija kako bi mogli da ga zloupotrebljavamo i upotrebljavamo poput ostalih poznatih nam dimenzija sa kojima se uzgred ponašamo veoma neodgovorno čak može se reći i arogantno.

Igre u funkciji simulacije ciljanog naučnog eksperimenta su ne samo opravdane već i preko potreban intrument i imaju svoju svrhu jer rezultiraju nadgradnjom bilo pozitivnom ili negativnom smislu, dok to nije slučaj sa igrama o kojima ovde govorimo jer cilj istih je zadovoljavanje navike a ne postizanje rezultata.
Cilj su trenutni psihološki efekti koje igre imaju na konzumenta a ne zadovoljenje potrebe, ovo naravno ako naviku ne tretiramo kao potrebu što je individualno gledano veoma čest slučaj.

Ja nisam pisao o primeni igara kao instrumenta već o impaktu igara na ponašanje individualne ličnosti a samim tim i masa. Sindrom Kasandre još odjekuje po Srbiji a njeni doživljaji su bili mnogo važniji nego bombardovanje koje je u to vreme bilo svakodnevnica. Sapunjara petorazrednog tipa je bila sigurno sklonište od jezive stvarnosti a ostalo su učinili zaštitni psiho mehanizmi. Dovoljno je reći da ova "opera" nikada nije stigla na ekrane Evrope.

Fudbal (u toku) izaziva preseljenje čitavih čopora navijača ofarbanih kao indijanci iz loših kaubojaca i potpuno pijanih od alkohola i sporta koji nudi zabavu za ogromne pare dok je na drugoj strani izgubio sve osobine sporta i postao gola komercija merena milijardama euro profita.

Primeri koje ste naveli su pozitivnog impakta na društvo u celini dok je najveći deo igrica obično tucanje vremena, ubijanje dosade ili zadovoljavanje veštački kreiranih navika konzumerizma potpuno oslobođenih od svega osim ogromnih profita koje narko dileri (Nintendo i sl,) trpaju na svoje račune a konzument narkoman
u svojoj izolovanosti od mesta i realnosti okruženja za uzvrat ne dobija ništa osim zadovoljenje svoje zavisnosti.
I na kraju nisam ja protiv igara već protiv uludog traćenja vremena koje iste izazivaju.
Dragan7557
14 jun 2008
ps. tekst ste započeli sa .
Dobro, ovde ima ozbiljnih pitanja. Ali ne bih to posmatrao na taj nacin

i nije mi jasno zašto niste postavili ta pitanja bez obzira na moje insistiranje koje u stvari nije bilo dobro formulisano jer su svakako ozbiljna pitanja važnija od nesporazuma oko insistiranja na formulaciji "običan"(u tekstu spomenut jednom) zbog uticaja navodnika.
Dexter Dexter 00:55 14.06.2008

Re: Homo ludens

@Dragan7557

Dragane, da li ste Vi uoste igrali nesto od novijih igara?
Mislim, to jeste zabava kao i svaka druga, a u zivotu se covek , jelte, i - zabavlja.
Ako se govori o zavisnosti ona opet ne moze biti argument za diskvalifikaciju igara. Zavistan se moze biti i od hrane, seksa, neke osobe, neke navike itd... To ne znaci da su pomenute stvari same od sebe lose.
Na kraju, "odvajanje od stvarnosti" moze da bude bas super iskustvo ako se ne preteruje. Mislim da se vecina ljudi igra zato sto kroz igre prozivljavaju neka iskustva koja bi im bila nedostupna u zivotu na drugi nacin. Bilo da je to zbog toga sto nisu u mogucnosti da takva iskustva priuste ili takva iskustva prevazilaze granice naseg sveta.
Dawngreeter Dawngreeter 01:00 14.06.2008

Re: Homo ludens

dragan7557
Igre u funkciji simulacije ciljanog naučnog eksperimenta su ne samo opravdane već i preko potreban intrument i imaju svoju svrhu jer rezultiraju nadgradnjom bilo pozitivnom ili negativnom smislu, dok to nije slučaj sa igrama o kojima ovde govorimo jer cilj istih je zadovoljavanje navike a ne postizanje rezultata.

[...]

I na kraju nisam ja protiv igara već protiv uludog traćenja vremena koje iste izazivaju.


E sada bas. U opste ne znam kako da pocnem da nudim kontra argument kada mi pocetna premisa izgleda tak ostrasno arbitrarno definisana. Spominje se zavisnost i tracenje vremena. Ajd' prvo zavisnost.

Uvodjenje ideje "zavisnosti" u drustvene fenomene vezane za kompjutere je jedna od stvari koje me stravicno iritiraju. Evo, nema problema, prihvatam da postoji neka misticna "zavisnost od kompjutera". Evo, zavisnik sam, priznajem. Ali zahtevam da onda prvo uvedemo zavisnost od televizora, zavisnost od telefona, zavisnost od automobila, zavisnost od gradskog prevoza, zavisnost od dnevne, nedeljne i mesecne stampe, zavisnost od urlanja na tribinama, zavisnost od bioskopa i pozorista (Srbija je barem od ove dve stavke potpuno cista), pa se onda to dalje moze prosiriti i na zavisnost od mikrotalasne rerne, bojlera, toalet papira, tekuce vode, centralnog grejanja, struje, nocnog osvetljenja... Samo jednom neka neko pocne ozbiljno da prica o ljudima koji su ovisnici bilo koje druge drustvene pojave i istog momenta cu prihvatiti kompjutersku zavisnost (mobilni telefoni se ne racunaju, na njih se projektuje ista forma tehnofobije koja je vezana za kompjutere).

Tracenje vremena. Pa, otprilike sve sto sam gore izlistao pod zavisnostima bi moglo i za ovu stavku da ide. Al' da ne duzim, trazio bih prvo da se onda ustanovi sta se to moze raditi sa svojim vremenom pa da ono ne bude izgubljeno i/ili protraceno.

Za kraj, nadam se da je samo po sebi ocigledno koliko je definisanje kompjuterskih igara kao "trosenja vremena u cilju zadovoljavanja navike" argument koji jedino sta iskazuje je nedostatak familijarnosti sa predmetnom materijom.
dragan7557 dragan7557 13:06 14.06.2008

Re: Homo ludens

Dragane, da li ste Vi uoste igrali nesto od novijih igara?

Ne,život mi je preozbiljan i toliko opterećen nedostatkom vremena pa ovakva vrsta zloupotrebe vremena mi do sada nije, niti će ikada biti prioritet.
Mislim, to jeste zabava kao i svaka druga, a u zivotu se covek , jelte, i - zabavlja.

Ama, nemam ja ništa protiv zabave već protiv usvojenog načina zabave koja postaje patron (patern) života a ne tako retko ljude namerno odvlači od poimanja stvarnosti trenutka u kome se dešava život.
U svakom slučaju sloboda pojedinca predpostavlja i pravo na izbor prioriteta
Zavistan se moze biti i od hrane, seksa, neke osobe, neke navike itd... To ne znaci da su pomenute stvari same od sebe lose.

Mislio sam na veštački kreiranu zavisnost radi zloupotrebe ličnog prava na izbor (alkohol, droge, isl.)
Mislim da se vecina ljudi igra zato sto kroz igre prozivljavaju neka iskustva koja bi im bila nedostupna u zivotu na drugi nacin.

Meni je uvek sve u životu bilo dostupno te nemam iskustva takve vrste. Još se nisam sreo sa nečim što je nedostupno.Možda je to zbog toga što svoje prioritete i htenja,težnje i sl., postavljam isključivo u okviru realnih mogućnosti.
Bilo da je to zbog toga sto nisu u mogucnosti da takva iskustva priuste ili takva iskustva prevazilaze granice naseg sveta.

U ovakvim stvarima koristim mogućnostu svog mozga razmišljaje,zamišljanje i vizualizaciju. Vrlo često koristim "viđenja" drugih osobito SF.
dragan7557
14 jun 2008
dragan7557 dragan7557 14:30 14.06.2008

Re: Homo ludens

Uvodjenje ideje "zavisnosti" u drustvene fenomene vezane za kompjutere je jedna od stvari koje me stravicno iritiraju

Mene verovatno još više jer svaku polemiku oko zavisnosti od kompjutera svrstavan u zlonamernu idioteriju.
Svako ko tvrdi da mašine (comp.) izazivaju zavisnost je ili potpuno blesav ili ima zle namere jer ne shvata da je u pitanju do sada najsvestraniji medijum a ne mašina. Iza ovog "argumenta" se krije neznanje, strah od novog i mnogo čega drugog (a o tome kad dođemo do Transhumanizma)
Evo, nema problema, prihvatam da postoji neka misticna "zavisnost od kompjutera"

Ne znam kako ste došli do ovog zaključka o misterioznosti i šta pod tim misteriozno podrazumevate ali znam da nema nikakve misterije. Čini mi se da previše gledate samu mašinu a manje informativni medijum i njegov impakt svakodnevnice. Preveliko davanje značaja mašini sprečava ljude da razmišljaju o medijumu prenosu i dostupnost informacija, dok samo davanje prioriteta diskusiji o mašini a ne o kvalitetu medijuma sprečava da se od drveta vidi šuma.
Samo jednom neka neko pocne ozbiljno da prica o ljudima koji su ovisnici bilo koje druge drustvene pojave i istog momenta cu prihvatiti kompjutersku zavisnost (mobilni telefoni se ne racunaju

Ne mogu da se otmem utisku da mi pričamo o dve različite stvari gde vi težište stavljate na tehnologiju a ja ga opet stavljam na platformu kvaliteta upotrebe tehnologije.
Dobar primer je i telefon (mobilni) koji se ne koristi da bi se poslala i primila poruka, već da bi se u beskonačnost trabunjalo bez fizičkog kontakta. Znači kreirana je veštačka potreba kako bi se saopštila neka poruka koja skoro da nema sadržaj ili po svom karakteru nije zavisna od vremenskog repera .Ova budalaština je prodata kao slogan 'we are conecting people'. Pre ove konekcije šta beše? Diskonekcija ili šta?

Tehnologija kao drštvena pojava i stupanj razvoja sveukupnih društvenih kretanja je od diktiranog razvoja od stane ljudi dostigla nivo u kojem ona diktira ljudima što je možda najpozitivnije što se ljudima moglo desiti jer je tehnologija daleko bolji "diktator" od ljudi.
Još jednom ja ne pišem o zavisnosti od kompjutera jer ona i ne postoji već o zlupotrebi (sa izuzetcima) te iste tehnologije. Nije moguće osuditi mašinu a ni tehnologiju za promociju divljaštva, nasilja i ili agresije ali je svakako moguće osuditi mnoge igrice za ovo. Isti je slučaj i sa idiotom zvanim TV ili Film.
Al' da ne duzim, trazio bih prvo da se onda ustanovi sta se to moze raditi sa svojim vremenom pa da ono ne bude izgubljeno i/ili protraceno.

Živeti ovde i danas a ne pre nekoliko dana, ili doživljavati Kosovski boj u 2000 im a rat u BiH i Hrvatskoj smatrati nečim što je danas bitno ili doživljavati zajednički bol DS i SPS za svojim liderima a pri tome ne hteti znati da
vas ovi koji to pričaju bezočno i bezobrazno lažu radi svojih interesa.Živeti u Palanci zvanoj Tera Nostra umesto
u Tera Incognita.
Traćenje vremena se ogleda i u činjenici da mi vreme označavamo u periodu od juče i danas (malo je privilegovanih koji žive danas ili juče) a o sutra niko ništa i ne spominje osim rekih poput mene jer sutra i ne postoji u njihovom vremenskom intervalu. Hleba i igara podrazumeva život prekjuče a slepoću u životu danas, jer danas se dešavaju stvari koje su bitne dok je ono od juče Istorija i nevažno. Odluke koje se tiču svih nas se donose danas bez naše prisutnosti jer mi glabamo hleb i gledamo igre od juče.

Sadašnja tehnologija ( i ako užasno spora) pruža mogunost da živimo danas dok je juče definitivno bačeno u prošlost gde mu je i mesto, a traćenje vremena na gledanje fudbala i sve ostalo što predstavlja 'hleba i igara'
je upravo u tom kontekstu aktuelno. Vreme koje imamo (24 h) na ovom nivou razvoja i ljudi i tehnologije su ograničavajuči faktori (još nismo naučili da se krećemo kroz dimenziju vreme) te jednostavno svaki trenutak u životu jedinke postaje strahovito važan.
argument koji jedino sta iskazuje je nedostatak familijarnosti sa predmetnom materijom.

U kontekstu gore iznesenog lako je uvideti i da je vaš kontra argument napriliku ono što Milan reče Maroviću u vezi sa spekulacijom.
Igre bilo kog tipa i sadržaja su traćenje vremena ako se igra radi igre same ili ako je igra nametnuta zavisnošću prouzrokovane spoljnim faktorom. Gledanje fudbalske utakmice u kojoj 22 idiota do besveti trče šutirajuću naduvanu kožnu mešinu a nekoliko miliona idiota u ovome uživa se svakako ne može označiti kao nešto intelektualno.
Familijarnost sa predmetnom materijom je neizbežna na ovoj planeti u ovo vreme ali pokušajte da zamislite gledanje sutrašnje ili preksutrašnje fudbalske utakmice, Ako dobro zamislite ovaj eksperiment i odradite ga
mnogo će vam postati jasnije o čemu ja pišem.

I ponavljam još jednom nemam ja ništa protiv da vama dati vremenski interval 24h koristite čak i za Tjanićeve svadbe, jer izbor je slobodan.
dragan7557
14 jun 2008
medjutim medjutim 09:18 13.06.2008

Lako je tebi bilo da zavrsis fakultet...

.. kad je tad postojala samo Civilizacija 1 i King's Bounty (predak Heroja) :) znam ljude kojima diploma kasni godinama zahvaljujuci Herojima 3. Stavise, jedan od prvih komentara na Milosevicevu smrt koji sam cuo bio je "Red player has been vanquished" :)

Koliko vidim po slici, Theodorus glavni heroj.. neobicno, pogotovo sto ne vidim nijedan Tower..

Dok sam citao, ocekivao sam da cu videti i Fallout ili Baldurs Gate na spisku, to sam jednom probao da igram i pobegao, suvise je zarazno.. svi ti FRPovi imaju divnu osobinu da ti treba nekoliko sati da pocnes, ako hoces iole ozbiljno da odigras.. a ti prvi sati su najdosadniji, i zbog njih sam srecom odustao od igranja..

Na spisak bih dodao i

Pirates! (totalna nelinearnost jos u vreme c64)
Diablo II (nesto ne igram u poslednjih mesec dana, ali u ovoj partiji sam ispred Baala na Nightmare nivou, Javazon :)
Dune II (prvi RTS, sa opakom atmosferom)
Indy 3/4
Monkey Island 1-4 (ustvari, skoro sve LucasArts avanture)
Championship Manager (danasnji Football Manager)
Alien Breed serijal (nista bez Amige)

i za kraj, all-time favorit

SWOS (Sensible World Of Soccer) - najzarazniji fudbal ikad (iz njega mi je isecen avatar), iako cesto vise lici na ping pong za 22 igraca, moguce je odigrati karijeru kao igrac/trener, nenadmasan za multiplejer.. vise svetskih turnira odrzano kod nas..
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:43 13.06.2008

Re: Lako je tebi bilo da zavrsis fakultet.

Hvala na detaljnom i dobrom komentaru! Jedino ovaj fudbal... ne znam, nekako ne mirisem te sportske igrice (nakon onog skijanja iz osnovne skole), ali ok, znam da ima mnogo ljubitelja. Inace, od ovih naslova koje pominjes, Baldur's Gate jeste sjajan, on mi je bio "tu negde", ali iz celog tog zanra sam se opredelio za P:T, zato sto ovi ostali uprkos svim osobnostima ipak suvise lice jedan na drugi (Baldur's Gate dva dela, pa Icewind Dale jos dva, pa i Neverwinter Nights, na kraju krajeva su isto to, itd.). Fallout i Dune 2 su zbilja cool, Alien Breeda se ne secam, a Monkey Island mi je bio mnogo sladak prvi deo, ali sam ostale nekako "propustio"... ;o(
Markonio Markonio 13:28 13.06.2008

Re: Lako je tebi bilo da zavrsis fakultet.

medjutim

i za kraj, all-time favorit

SWOS (Sensible World Of Soccer) - najzarazniji fudbal ikad (iz njega mi je isecen avatar), iako cesto vise lici na ping pong za 22 igraca, moguce je odigrati karijeru kao igrac/trener, nenadmasan za multiplejer.. vise svetskih turnira odrzano kod nas..


SWOS rulz ! ! !
Nemanja Starović Nemanja Starović 10:07 13.06.2008

CIV III

1. Civilization (I-IV) - ali ovde se ništa ne može ukratko objasniti. O Civilizaciji - ceo budući tekst.


Jedva cekamo :)

Inace, ja sam pasionirani igrac Civ I-III, ali sam sa izlaskom Civ IV bio prilicno razocaran. No, o tome na sledecem tekstu, kao i o perspektivama izlaska Civ V...

Moram primetiti nedostatak P&C avantura na listi. Moj skromni doprinos, sa kojim cete se mozda sloziti: The Longest Journey.

Sve pohvale za blog!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:44 13.06.2008

Re: CIV III

Hvala na lepim recima!Uvek ste dobrodosli u ovim krajevima!
Zen Master Zen Master 14:50 13.06.2008

Re: CIV III

Nemanja Starović
iv V...

Moram primetiti nedostatak P&C avantura na listi. Moj skromni doprinos, sa kojim cete se mozda sloziti: The Longest Journey.

Sve pohvale za blog!


Da nažalost i meni nedostaje to na listi posebno što je po meni priča iz The Longest Journey jedna od najboljih ako ne i najbolja svih vremena. Ne zaboravimo legendarni Myst serijal, meni lično su se na primer dopali Poljaci i njihov Schizm ( naravno strogo DVD verzija koja se nažalost nikada nije pojavila ovde kod nas )
Dawngreeter Dawngreeter 10:15 13.06.2008

Odlicna lista

Stvarno odlicna top-lista igara, u potpunosti se slazem sa vecinom unosa. Prve dve nisam igrao, do duse, a kao sto je u tekstu napomenuto, za Realms of the Haunting u ospte nisam ni cuo sve do sada. Bas steta, zvuci kao sjajna igra. Za Planescape: Torment i Civilization necu nista detaljnije pricati, jedno je najbolja avantura ikada napravljena, drugo je najbolja igra ikada napravljena, tu nema sta dalje pricati.

U vezi Elder Scrolls - slazem se da je serijal odlican (Daggerfall, do duse, nisam nikada ni probao, ali ostale jesam). Moj problem sa njim je sto ne mogu da ga igram iz psiholoskih razloga. Svet je previse veliki, covek moze da radi sta god prokleto zeli. To nije kompatibilno sa mojim povremenim kompulzijama. Morrowind sam igrao tako sto sam par dana proeo u i oko prvog gradica u koji udjes. Napunio sam ceo inventar stvarima kao sto su mrtvi pacovi, pocepane cizme i tome slicno (sta ako bacim, a na pola igre se ispostavi da za nesto treba?!), nisam hteo da odem dok nisam siguran da sam presao sve sta se preci moze u gradu i onda skontao da u opste nema svrhe tako igrati igru cija je glavna poenta to sto ima otvoren svet u kojem mozes da radis sta god ti padne na pamet. Razmisljam se da ipak probam Oblivion bez da pokleknem ispred tih blesavih kompulzija, al' jos se nisam odvazio na taj korak.

Starcraft - sta reci, medju najboljim real-time strategijama ikada. Do duse, ja imam problem sa Blizzard-ovim RTS igrama jer imam utisak da je previse igre fokusirano na aktiviranje specijalnih sposobnosti pojedinacnih jedinica. Westwood RTS-ovi su mi malo bolje lezali do sada, ali ipak mislim da ni jedna RTS igra nije prevazisla Starcraft. Imam u kuci i ooogromnu kutiju za Starcraft board game. Neverovatno sjajna igra.

Heroes nema svrhe ni komentarisati, stajala bi rame uz rame sa Civilziation kada bi se merilo na koju igru sam najvise vremena "bacio". Secam se da je ceo jedan letnji raspust prosao tako sto sam sa ortacima igrao HOMEM II u hot seat varjanti. Heroes IV je otisao u potpuno pogresnom pravcu, nazalost. Petica se vratila vecini ideja koje trojku cine najboljim nastavkom u serijalu, pogotovo misli mda je sjajan nacin na koji heroji ucestvuju u bitkama, ali opet mi je nesto manjkalo. Mada nisam probao ekspanzje, moguce da petica postaje jos bolja sa njima.

Da ne duzim dalje, mogao bih o svakoj igri satima da lupetam kojesta. Sjajan tekst, podsetio me je na par igra kojih se dugo nisam setio. Nestrpljivo cekam Civilziation tekst (nadam se da ce se osvrnuti i na Apha Centaury :) ).
Artur Dent Artur Dent 10:37 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Dawngreeter
Razmisljam se da ipak probam Oblivion bez da pokleknem ispred tih blesavih kompulzija, al' jos se nisam odvazio na taj korak.

Ne pokusavaj, pokleknuces. Ja sam u Oblivionu sate i sate proveo razmestajuci zaplenjene oklope i oruzja (kao i druge predmete koje sam nasao) po svojim kucama, a nisam ni desetinu opsesivan kao ti, sudeci po Morrowind iskustvu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:59 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Dawngreeter
Stvarno odlicna top-lista igara, u potpunosti se slazem sa vecinom
unosa. Prve dve nisam igrao, do duse, a kao sto je u tekstu napomenuto,
za Realms of the Haunting u ospte nisam ni cuo sve do sada. Bas steta,
zvuci kao sjajna igra. Za Planescape: Torment i Civilization necu nista
detaljnije pricati, jedno je najbolja avantura ikada napravljena, drugo
je najbolja igra ikada napravljena, tu nema sta dalje pricati.

Ima, ima, ali drago mi je da se slazemo oko tih "kljucnih pitanja"! )

Dawngreeter

U vezi Elder Scrolls - slazem se da je serijal odlican (Daggerfall, do
duse, nisam nikada ni probao, ali ostale jesam).

Nista propusteno u vezi sa Dagerfalom, doista.

Dawngreeter

Moj problem sa njim je
sto ne mogu da ga igram iz psiholoskih razloga. Svet je previse veliki,
covek moze da radi sta god prokleto zeli. To nije kompatibilno sa mojim
povremenim kompulzijama. Morrowind sam igrao tako sto sam par dana
proeo u i oko prvog gradica u koji udjes. Napunio sam ceo inventar
stvarima kao sto su mrtvi pacovi, pocepane cizme i tome slicno (sta ako
bacim, a na pola igre se ispostavi da za nesto treba?!), nisam hteo da
odem dok nisam siguran da sam presao sve sta se preci moze u gradu i
onda skontao da u opste nema svrhe tako igrati igru cija je glavna
poenta to sto ima otvoren svet u kojem mozes da radis sta god ti padne
na pamet. Razmisljam se da ipak probam Oblivion bez da pokleknem ispred
tih blesavih kompulzija, al' jos se nisam odvazio na taj korak.

Ha, vidis, ovo je zanimljiva perspektiva. Mada nikad nisam licno razmisljao na taj nacin, mislim da mogu da razumem. Cuj, kad osetis da je "kucnuo cas", obavezno stavi i ove oficijelne expansione, a mozes i razne fan-made modove od kojih su neki doista beskrajno zabavni.


Dawngreeter

Starcraft - sta reci, medju najboljim real-time strategijama ikada. Do
duse, ja imam problem sa Blizzard-ovim RTS igrama jer imam utisak da je
previse igre fokusirano na aktiviranje specijalnih sposobnosti
pojedinacnih jedinica. Westwood RTS-ovi su mi malo bolje lezali do
sada, ali ipak mislim da ni jedna RTS igra nije prevazisla Starcraft.
Imam u kuci i ooogromnu kutiju za Starcraft board game. Neverovatno sjajna igra.

Eh, da doba Westwooda, Dune II i slicno... Lepo, lepo! A taj board game nisam probao, mada znam da postoji. Kad resis da pravis party, ti zovi na PM ;o))

Dawngreeter

Heroes nema svrhe ni komentarisati, stajala bi rame uz rame sa
Civilziation kada bi se merilo na koju igru sam najvise vremena
"bacio". Secam se da je ceo jedan letnji raspust prosao tako sto sam sa
ortacima igrao HOMEM II u hot seat varjanti. Heroes IV je otisao u
potpuno pogresnom pravcu, nazalost. Petica se vratila vecini ideja koje
trojku cine najboljim nastavkom u serijalu, pogotovo misli mda je
sjajan nacin na koji heroji ucestvuju u bitkama, ali opet mi je nesto
manjkalo. Mada nisam probao ekspanzje, moguce da petica postaje jos
bolja sa njima.

Probaj svakako, dobre su ekspanzije, narocito PATULJCI!!!! Jedino sto je programiranje, a ti ces to bolje znati, prilicno clumsy, tako da iz neznanih razloga velike mape postaju naglo prilicno spore, posebno ako imas mnogo AI-ova.

Dawngreeter

Da ne duzim dalje, mogao bih o svakoj igri satima da lupetam kojesta.
Sjajan tekst, podsetio me je na par igra kojih se dugo nisam setio.
Nestrpljivo cekam Civilziation tekst (nadam se da ce se osvrnuti i na
Apha Centaury :) ).

Naprotiv, svi tvoji komentari su vise nego dobrodosli, a Alpha Centauri ce svakako biti spomenut!
Dawngreeter Dawngreeter 14:52 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Milan M. Ćirković
A taj board game nisam probao, mada znam da postoji. Kad resis da pravis party, ti zovi na PM ;o))


Mozemo jednom prilikom da napravimo okupljanje gejmera sa bloga pa da opalimo partiju. Igra se do sestoro ljudi :)
Zen Master Zen Master 14:56 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Dawngreeter

Heroes IV je otisao u potpuno pogresnom pravcu, nazalost. Petica se vratila vecini ideja koje trojku cine najboljim nastavkom u serijalu, pogotovo misli mda je sjajan nacin na koji heroji ucestvuju u bitkama, ali opet mi je nesto manjkalo. Mada nisam probao ekspanzje, moguce da petica postaje jos bolja sa njima.


Heroes IV su zaista bili po meni najveće razočaranje koje čovek može da zamisli. Čim sam saznao daHeroes V pravi ruska ekipa Nival Interactive ( koja je inače napravila odličnu poteznu strategiju Etherlords ) znao sam da će stvari doći na svoje mesto, ali imaš pravo ima dosta manjkavosti kad se sve sagleda.
Dawngreeter Dawngreeter 15:02 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Etherlords je stvarno bio odlican. Prvi deo manje-vise. Bio je ok, imao je mehanicki malo cudnih momenata. Ali dvojka je bila bas-bas sjajna. Mada, ja sam pristrasan po pitanju CCG mehanika, a dvojka se potpuno toem okrenula.
Dexter Dexter 15:24 13.06.2008

Re: Odlicna lista


Mozemo jednom prilikom da napravimo okupljanje gejmera sa bloga pa da opalimo partiju. Igra se do sestoro ljudi :)

I tata bi sine :)

P.S.
Zamislite Velikog Brata sa blogerima :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:49 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Dawngreeter

Mozemo jednom prilikom da napravimo okupljanje gejmera sa bloga pa da opalimo partiju. Igra se do sestoro ljudi :)

Good idea! Pa, kolega, sad kad si dipl. ing. i pre no sto se upustis u postdiplomske avanture, razmisli o detaljima...
medjutim medjutim 15:58 13.06.2008

Re: Odlicna lista

Dawngreeter
Milan M. Ćirković
A taj board game nisam probao, mada znam da postoji. Kad resis da pravis party, ti zovi na PM ;o))


Mozemo jednom prilikom da napravimo okupljanje gejmera sa bloga pa da opalimo partiju. Igra se do sestoro ljudi :)


Dok se nije skupilo 6 najavljenih ljudi, da dignem 2 prsta, mada nisam ni ja probao :)

blagi offtopic, niko nije pomenuo GTA serijal, jeste da nema veze sa igrama kakve su pominjane, ali je neverovatan..
Artur Dent Artur Dent 10:32 13.06.2008

Ah da, OVA tema ;)

Prvo, rukavica u lice. Championship Manager / Footbal Manager. Znam da ih mrzis, ali fantasticni su.
Drugo, Fallout. RPG minus elves, leprechauns and stuff.
Trece, Total War serijal, najbolji blend turn-by-turn i real-time strategije ikada.
Cetvrto, KOTOR, da ispostujemo silu. I Jodu.
Peto, Baldur's Gate i Neverwinter Nights serijali, mozda najbolja stvar posle pravog role playing-a.
Sesto, Silent Storm i nastavci, briljantni Nival Interactive do kraja razvija ideju zapocetu sa UFO (i klonovima) i Jagged Allience-om.
Sedmo, Silent Hunter i nastavci, za one sa mnogo vremena i malo klaustrofobije.
Osmo, CoC: DCoTE. Zbog rednog broja i atmosfere, uz sve zamerke da je preteska.
Deveto, Raibow Six - Raven Shield. Takticka pucacina bez premca.
Deseto, finski dragulj, Unreal World. Survival RPG koji odnosi mesece i mesece.


I naravno, uzivao sam igrajuci skoro sve sa tvog spiska.
Dawngreeter Dawngreeter 10:49 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Artur Dent
Drugo, Fallout. RPG minus elves, leprechauns and stuff.

Hehe, Bethesda privodi novi Fallout kraju. Pretpostavlja da se Fallout 2 i Fallout Tactics nikada nije desio. Bice iz prvog lica. Nisam siguran dal' sam odusevljen ili prestravljen.

Artur Dent
Cetvrto, KOTOR, da ispostujemo silu. I Jodu.

O-BA-VEZ-NO probaj Mass Effect. Isto BioWare pravio, imam utisak kao da su ispizdeli na Star Wars univerzum i potrebu da placaju licencu i da ih neko nadgleda sta rade, pa napravili svoj SF svet za avanture. Tek samo poceo igru da igram (skoro je izasla za PC, do sada bila samo na XBox-u) i odusevljenjima nikad kraja. Stvarno prokleto sjajna avantura, kao KOTOR na kvadrat.
Artur Dent Artur Dent 11:04 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Dawngreeter
O-BA-VEZ-NO probaj Mass Effect.

Tu mi je na hardu, samo ceka da zavrsim Witcher, Assassin's Creed i Bioshock.
Carlos Carlos 11:06 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

O-BA-VEZ-NO probaj Mass Effect. Isto BioWare pravio, imam utisak kao da su ispizdeli na Star Wars univerzum i potrebu da placaju licencu i da ih neko nadgleda sta rade, pa napravili svoj SF svet za avanture. Tek samo poceo igru da igram (skoro je izasla za PC, do sada bila samo na XBox-u) i odusevljenjima nikad kraja. Stvarno prokleto sjajna avantura, kao KOTOR na kvadrat



Cujem da je neverovatna... Jos nisam imao priliku da je probam Meni se licno i KOTOR 2 svideo mada definitivno nema kapacitet prvog dela. Vidim da niko ne pominje MMORPG... Izasao Age of Conan. Takodje sjajan. A na nekoj od ovih lista bi isto trebali da budu Cossacs (veoma zarazni).
Dawngreeter Dawngreeter 11:12 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Artur Dent
Tu mi je na hardu, samo ceka da zavrsim Witcher, Assassin's Creed i Bioshock.


Assassin's Creed je igra ipo. Ima kraj koji je u isto vreme sjajan i izvor neverovatne frustracije. Naravno, bice nastavaka samo tako. Bioshock nisam bio dovoljno hrabar da probam. Sve se nesto mislim da postoji mogucnost da proklinjem sve koji su odlucili da treba napraviti jeste-al'-nije System Shock 2 remake.

Carlos
Vidim da niko ne pominje MMORPG...

Vec neko vreme razmisljam da o tom fenomenu napisem tekst (mada, ja u svakom datom trenutku zongliram jedno desetak ideja za tekstove...), primarno zato sto mi je MMO koncept fascinantan, ali veliak vecina MMO igara katastrofalno losa. Igram trenutno EVE, jedini MMO koji priznajem kao "celokupnu igru". Igrao sam ranije Guild Wars, al' on nije bas u potpunosti MMO u standardnom znacenju termina. Ima potencijala, samo da ljudi prestanu sa game design filozofijom po kojoj svi igraci cuce na istom nivou. Neverovatno me iritira to kada ja kao nesto igram a onda drugi ljudi utrcavaju na moj rodjeni nivo i smetaju. Perzistentnost jeste do jaja, al' ne moze igra samo na ideji "svi smo ovde odjednom" da opstane. Pored EVE, ne znam da je i jedna druga igra napravila napor pravljenja smisla od tako necega.
Carlos Carlos 11:25 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Vec neko vreme razmisljam da o tom fenomenu napisem tekst (mada, ja u svakom datom trenutku zongliram jedno desetak ideja za tekstove...), primarno zato sto mi je MMO koncept fascinantan, ali veliak vecina MMO igara katastrofalno losa. Igram trenutno EVE, jedini MMO koji priznajem kao "celokupnu igru". Igrao sam ranije Guild Wars, al' on nije bas u potpunosti MMO u standardnom znacenju termina. Ima potencijala, samo da ljudi prestanu sa game design filozofijom po kojoj svi igraci cuce na istom nivou. Neverovatno me iritira to kada ja kao nesto igram a onda drugi ljudi utrcavaju na moj rodjeni nivo i smetaju. Perzistentnost jeste do jaja, al' ne moze igra samo na ideji "svi smo ovde odjednom" da opstane. Pored EVE, ne znam da je i jedna druga igra napravila napor pravljenja smisla od tako necega.


Ja sam skroz zaboravio na EVE Online. Probao je dok sam bio u Americi i izgleda fantasticno, ali problem je bio sto u to vreme sam (i jos to radim) igrao World of Warcraft. Bilo je suvise zahtevno igrati dve online igre u isto vreme. Zanima me jel neko probao i jos igra WoW? A ima i jedan fantastican serijal X123 space simulacije koji ne traba propustiti...
Artur Dent Artur Dent 12:20 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Dawngreeter
Bioshock nisam bio dovoljno hrabar da probam. Sve se nesto mislim da postoji mogucnost da proklinjem sve koji su odlucili da treba napraviti jeste-al'-nije System Shock 2 remake.

Ta mogucnost je jako mala. NIje tako dobar kao System Shock 2, ali je sasvim OK, i veoma zabavan, pun citata i refernci na pop-kulturu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:02 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Carlos

Ja sam skroz zaboravio na EVE Online. Probao je dok sam bio u Americi i
izgleda fantasticno, ali problem je bio sto u to vreme sam (i jos to
radim) igrao World of Warcraft. Bilo je suvise zahtevno igrati dve
online igre u isto vreme. Zanima me jel neko probao i jos igra WoW? A
ima i jedan fantastican serijal X123 space simulacije koji ne traba
propustiti...

Eve je stvarno mocan, mada zaista sumnjam da ima mnogo ljudi koji ga igraju onako ozbiljno kako bi trebalo... Ali je malo skup (bar bio u doba kad sam se interesovao).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:04 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Artur Dent
Dawngreeter
Bioshock
nisam bio dovoljno hrabar da probam. Sve se nesto mislim da postoji
mogucnost da proklinjem sve koji su odlucili da treba napraviti
jeste-al'-nije System Shock 2 remake.

Ta mogucnost je jako mala. NIje tako dobar kao System Shock 2, ali je
sasvim OK, i veoma zabavan, pun citata i refernci na pop-kulturu.

Slazem se sa Arturom, sigurno ga treba probati. Jedino sto je ozbiljniji problem sa njim jeste sto je prekratak (bar po mojim frivolnim standardima), nekako se iznerviras kad se zavrsi...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:10 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Artur Dent
Prvo, rukavica u lice. Championship Manager / Footbal Manager. Znam da ih mrzis, ali fantasticni su.
Drugo, Fallout. RPG minus elves, leprechauns and stuff.
Trece, Total War serijal, najbolji blend turn-by-turn i real-time strategije ikada.
Cetvrto, KOTOR, da ispostujemo silu. I Jodu.
Peto, Baldur's Gate i Neverwinter Nights serijali, mozda najbolja stvar posle pravog role playing-a.
Sesto, Silent Storm i nastavci, briljantni Nival Interactive do kraja
razvija ideju zapocetu sa UFO (i klonovima) i Jagged Allience-om.
Sedmo, Silent Hunter i nastavci, za one sa mnogo vremena i malo klaustrofobije.
Osmo, CoC: DCoTE. Zbog rednog broja i atmosfere, uz sve zamerke da je preteska.
Deveto, Raibow Six - Raven Shield. Takticka pucacina bez premca.
Deseto, finski dragulj, Unreal World. Survival RPG koji odnosi mesece i mesece.


I naravno, uzivao sam igrajuci skoro sve sa tvog spiska.

Cccccc, Arture, ne valja ti posao da pocinjes sa tim fudbalom. Ali dobro, ovo ostalo je prilicno dobro, ako ne i sjajno. Silent Storm - toga se nesto ne secam, mogao bi to da posudis ako se setis... ;o))
Artur Dent Artur Dent 13:31 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Milan M. Ćirković
Silent Storm - toga se nesto ne secam, mogao bi to da posudis ako se setis... ;o))

WWII squad based turn by turn startegija, ima nastavke koji se desavaju i posle rata, jake sci-fi elemente (pokusaj nazi bezanije ka mesecu, egzoskeletalne borbene jedinice), zavere na svim stranama, terorizam i svetska dominacija, trista cuda. Pogledacu gde su mi instalacije sva tri dela, pa cu ti ih doneti.
Dawngreeter Dawngreeter 13:59 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Milan M. Ćirković
Eve je stvarno mocan, mada zaista sumnjam da ima mnogo ljudi koji ga igraju onako ozbiljno kako bi trebalo... Ali je malo skup (bar bio u doba kad sam se interesovao).


Trenutno je mesecno 15 dolara, sto za nas iz Evrope izadje malo preko 9e. Meni je to ok cena, obzirom da ne placam ni jednu drugu online igru.

A procentaza ljudi koji je zaista igraju sa svim mogucnostima koje su im na raspolaganju jeste prilicno niska, mada tu su i dalje hiljade ljudi u pitanju. Ja jos nisam na tom nivou, polako se upoznajem sa svim mogucnostima doticnog virtuelnog sveta, ali vec posle par meseci mogu opopljivo da osetim da svet zaista zivi i zavisi iskljucivo od ljudi koji u njemu ucestvuju. Na primer, ekonomija igre je toliko razvijena da je pre par meseci angazovan je i jedan ekonomista da prati i analizira trziste u okviru igre. Mnogi ljudi se zabavljaju samo igrajuci "protiv trzista", prateci kak ocene fluktuiraju, kupujuci i prodajuci...

Ma bra, igra je nevidjena. :)
Zen Master Zen Master 14:45 13.06.2008

Re: Ah da, OVA tema ;)

Artur Dent


Tu mi je na hardu, samo ceka da zavrsim Witcher


Nemam pojma ja sam namerno prekinuo Witcher-a do daljnjeg tj dok Poljaci ne objave ispeglanu i doteranu Enhanced verziju koja bi u suštini trebala da bude sve ono što je od starta trebao da pruži original.
Atomski mrav Atomski mrav 10:34 13.06.2008

Fallout (2)...

Slažem se za Civilization - igra svih igara
Ipak, ne treba zaboraviti ni Fallout 2 - igra koja je toliko dobro urađena da sam rizikovao par ispita ne bih li je završio...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:05 13.06.2008

Re: Fallout (2)...

E to je uvek dobro cuti, mada se nadam da su ispiti uspesno okoncani!
Atomski mrav Atomski mrav 13:17 13.06.2008

Re: Fallout (2)...

Jesu, skontao sam da je bolje praviti pauze u učenju i odmoriti mozak...

A evo i intra iz Fallout 2:

Dexter Dexter 12:16 13.06.2008

Moja lista

1.Starcraft je svakako fenomenalan, igrao sam ga godinama i dosegao nivo umeca da pobedjujem dva kompa na suvom terenu i 3 kompa sa pocetnom pozicijom na ostrvu. Vremenom otkrijete citav niz neverovatnih uspesnih strategija. Inace, u pocetku sam "najvise mrzeo" Zergove, da bi kasnije najvise igrao kao Zerg :)
2. F.E.A.R. Igra iz decmbra 2005. Odlicna grafika, scenario, atmosfera i zvuk za 10. Ubaceni elementi horora od kojih se bukvalno jezite. Atmosfera tenzije, neizvesnosti i straha su u nekim sekvencama igre maestralno odradjene, da bi i Hickok pozavideo (obratite paznju na background music - fenomenalno). Sa druge strane osim akcije mora i da se i malo razmislja. Sve u svemu fenomenalna igra koja se moze zavrsiti za nekoliko dana.
3. Scarface. Ako ste bili ljubitelj fima ovu igru cete obozavati. Igra pocinje tamo gde se film zavrsava (zavrsna scena u kuci kada se brani od Sosinih vojnika), te vodite glavnog igraca ( Al Pacina) uz stepenice crne gangsterske slave.
Atmosfera, grafika i animacija su odlicne. Mapa grada (Majamija) je ogromna, zaplet je zanimljiv. Prozeta je humorom, 18+ rated. Igra se mesecima.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:06 13.06.2008

Re: Moja lista

Hvala! Za ovaj Scarface nisam znao, moracu da ga proverim, volim te "urbane avanture"... ;o)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:07 13.06.2008

Re: Seti se kako smo ziveli nekad...

Ohohohoho! Boze, Boze, eto necega sto ocigledno ima istorijski znacaj... ;o)) Genijalno! A hvala i na linkovima, nostalgija je cudo.
Pape Pape 13:57 13.06.2008

Re: Seti se kako smo ziveli nekad...

Fascinantno je da su i tada, sa igricama nivoa kao na slici, ljudi provodili gotovo isto toliko vremena za kompjuterom igrajuci se kao i danas. Oni zagrizeni, mislim. Kao srednjoskolac, trosio sam svakodnevno sate igrajuci tadasnji veliki hit, Hobita. Da ne nabrajam druge igrice, ovo ne pisem zarad vremeplova/nostalgije vec da kazem kako su kompjuterske igrice bilo kog nivoa dovoljno dobre (zanimljive, opsesivne, zavisnost izazivajuce) da u njih skucas sate, dane, mesece, godine slobodnog vremena.
Naravno, zasto bi danas bilo ko igrao "smesne" igre kad postoji Civilizacija, i zasto bi iko igrao danasnju Civilizaciju za 10-20 godina.

Inace, avanturica XIV2 Beogradska gimnazija je bila takoreci barabar sa Hobitom svojevremeno (nesto manje siroka). Od istorijskih igrica koje su dosle desetak godina kasnije si pomenuo jednu od dve meni omiljene - Wolfenstein, a ja cu drugu: Grim Fandango.
Tibor Jóna Tibor Jóna 13:14 13.06.2008

moj top 10

redosled bez ikakvog znacaja:

1. Civilizacija
2. Sim City
3. Total War
4. Railroad Tycoon
5. Pirates!
6. Heroes V
7. C&C serijal
8. Dune 2
9. Lemmings
10. Panzer General 2
Artur Dent Artur Dent 13:33 13.06.2008

Re: moj top 10

Tibor Jóna
redosled bez ikakvog znacaja:1. Civilizacija 2. Sim City3. Total War4. Railroad Tycoon5. Pirates!6. Heroes V7. C&C serijal8. Dune 29. Lemmings10. Panzer General 2

Pirates i Panzer general. Jos izgubljenih noci i dana. :sigh:
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:42 13.06.2008

Re: moj top 10

eh, Railroad Tycoon i Lemmingsi - svaka cast, Tibore!

Inace, mozda cete Vi znati - ko je onomad od nasih politicara (mislim neki predsednik opstine iz DS-a) tamo negde iza 5. oktobra izjavio da svim poslanicima treba dati da igraju Civ i zameniti ih ako ne postignu neki dobar rezultat, jer to pokazuje kako ne razumeju kompleksnost drustva? Taj bi podatak bio koristan za nastavak...
Atomski mrav Atomski mrav 13:45 13.06.2008

Re: moj top 10

A predsednicima opština i gradonačelnicima dati da igraju Sim City, po istim pravilima
Atomski mrav Atomski mrav 13:49 13.06.2008

Re: moj top 10

Nažalost, većina naših političara bi se patilo i sa pacman-om...
Artur Dent Artur Dent 15:00 13.06.2008

Re: moj top 10

Milan M. Ćirković
eh, Railroad Tycoon i Lemmingsi - svaka cast, Tibore! Inace, mozda cete Vi znati - ko je onomad od nasih politicara (mislim neki predsednik opstine iz DS-a) tamo negde iza 5. oktobra izjavio da svim poslanicima treba dati da igraju Civ i zameniti ih ako ne postignu neki dobar rezultat, jer to pokazuje kako ne razumeju kompleksnost drustva? Taj bi podatak bio koristan za nastavak...

Ja se svojevremeno naigrah CIV-a sa Srdjom Popovicem, mozda je on?
Ivan Marović Ivan Marović 15:03 13.06.2008

Re: moj top 10

Artur Dent
Ja se svojevremeno naigrah CIV-a sa Srdjom Popovicem, mozda je on?
To baš liči na Srđu, baš ću da ga pitam.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:51 13.06.2008

Re: moj top 10

Ivan Marović
To baš liči na Srđu, baš ću da ga pitam.

Dogovoreno. Pa javljaj the outcome...
Ivan Marović Ivan Marović 19:07 13.06.2008

Re: moj top 10

Milan M. Ćirković
Dogovoreno. Pa javljaj the outcome...
Srdja Popovic says:

moguce ali jos 2001
kad sam video na sta nam lici skupstina
to je skroz tacno,
ali tesko da bi 10% njih moglo da pobedi
za pocetak pola ne zna englski
druga trecina ne bi znala cemu sluzi koje svetsko cudo
ostali bi usrali motku ratujuci
sto otprilike ostavlja 5% kandidata
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:12 14.06.2008

Re: moj top 10

)))))))))))) Razveseli me ovom veselom klasifikacijom u sitne nocne sate! Dobro, hajde da jezicke probleme i zanemarimo (da napravimo srpsku lokalizaciju civ-a? ;o)), ali ovi sto bi usrali motku ratujuci mislim da su pravi materijal na kome "valja raditi" (ako su, recimo, imperialistic i aggressive, po civ4 standardu)...
noboole noboole 13:41 13.06.2008

z

Ljudi ,ala smo mi imali slobodnog vremena ))))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:45 13.06.2008

Re: z

noboole
Ljudi ,ala smo mi imali slobodnog vremena ))))

Cekajte, a sad sta - zivot ne moze da ceka?! ;o)
Milija Jovicic Milija Jovicic 13:58 13.06.2008

Aaaa :)

Nisam bas zagrizeni gamer, ali za ovaj izbor ipak moram da kazem reci hvale. Ja bih ovde dodao neka izdanja Paradox Interactive-a:

Europa Universalis (pogotovu drugi deo s vremena na vreme "przim" tokom raspusta, vidim da je i treci izasao pa bih morao i njega da nabavim), i nedavno sam igrao Hearts of Iron II: Doomsday (umesto da ucim za test, igrao sam ovo par dana i bukvalno "olesio" test na temu WWII :))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:14 14.06.2008

Re: Aaaa :)

Milija Jovicic
Nisam bas zagrizeni gamer, ali za ovaj izbor ipak moram da kazem reci
hvale. Ja bih ovde dodao neka izdanja Paradox Interactive-a:

Europa Universalis (pogotovu drugi deo s vremena na vreme "przim" tokom
raspusta, vidim da je i treci izasao pa bih morao i njega da nabavim),
i nedavno sam igrao Hearts of Iron II: Doomsday (umesto da ucim za
test, igrao sam ovo par dana i bukvalno "olesio" test na temu WWII :))

Hvala na recima hvale! I, hej, da, za taj Doomsday sam samo cuo, hvale ga na nekim review sajtovima, trebalo bi ga isprobati...
the the 15:18 13.06.2008

uf

nemam nikakvu dilemu da sam polovinu života protraćio na igrama.
ovu drugu polovinu mi je spašavao mac ali su sada džiberi prešli na intela pa mi ponovo preti pakao.

spomenuli ste dosta toga ali koliko sam video, niko ne spomenu Shivers2 - Harvest of Souls. verovatno jedina igra koja je mogla da pod punom pažnjom drži ekipu od 10-20 matorih ljudi.

jedina igra od nabrojanih koju nikada nisam igrao su heroji. ne toliko zbog same igre koliko zbog averzije prema likovima koji su je hvalili na sav glas.
Dragoberto Dragoberto 15:19 13.06.2008

par prepotopskih

Na PC su mi medju favoritima bili Myth 1 & 2. Trojku nisam probao.

Pa onda Little Big Advenure (Twinsen's Adventure). Twinsen's Odyssey je bila predugacka za moj ukus.

A pre PC naravno Elite. Na Spectrumu.
carly carly 15:45 13.06.2008

zaboravih

gore da pomenem moj dodatak svakako Ghoust Recon verovatno jedna od najboljih stratesko pucackih ako smem da izmislim nov naziv za zanr i naravno odium ako se izuzme kraj igrice
Artur Dent Artur Dent 09:08 16.06.2008

Re: zaboravih

carly
gore da pomenem moj dodatak svakako Ghoust Recon verovatno jedna od najboljih stratesko pucackih ako smem da izmislim nov naziv za zanr i naravno odium ako se izuzme kraj igrice

Rainbow Six Las Vegas 2, juce sam ga probao, konacno u jednoj taktickoj pucacini ima pucanja iz zaklona, lepo zalegnes iza necega, izbacis samo pucu i polivas. :)

Fela Fela 15:48 13.06.2008

Igre


neznam kako niko ne pominje Red Alert 2 is Command & Conquere serijala, sa bezbrojnim plug-inovima i misijama koje mogu da se nadju na netu.... Ziva zaraza. Krajem godine ide i nastavak Red Alert 3

Meni je tu naravno i Medieval Total War

Kao i Hard Core strategija War in the Pacific, koju da budem iskren nisam ni stigao posteno da izigram

I na kraju Mafia, naravno...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:53 13.06.2008

Re: Igre

Da, Red Alert je bio legenda, sa sve Tesla coils i slicnim naprednim igrackicama. Mafiju nazalost nisam praktikovao, deluje mi interesantno, provericu...
Fela Fela 16:25 13.06.2008

Re: Igre

Mafia je igra koja se odigrava u gradu "Lost Heaven", (nesto kao GTA). Odigrava se kao film, tokom cele igre lokalni taksista koji je sticajem okolnosti postao clan mafije, prica svoju pricu policajcu (naravno za status spec. svedoka). Naravno, igrac je u ulozi taksiste i prolazi kroz sve one "svakodnevne poslove", klasicnog gangstera. Naravno, na kraju prelazi na ovu "nasu" stranu i rastura se to krimi drustvo. Medjutim, igra se zavrsava tako sto je provaljen (prilicno aktuelno)... Igra se odigrava u 30-im godinama, a uskoro bi trebao da bude nastavak u 60-im.

Inace, Mafia ume da dosadi zbog raznih voznji tamo-vamo, a s' obzirom da se odigrava u 30-im, voze se prilicno spora kola. Ali atmosfera je odlicna.... Ako se ipak odlucite za ovu igru, preporucujem vam da se raspitate za par cheatova (kako preci nivo sa auto-trkama, npr, jer ce vam zivot biti mnogo laksi ).
carly carly 16:45 13.06.2008

Re: Igre

Fela
Ako se ipak odlucite za ovu igru, preporucujem vam da se raspitate za par cheatova (kako preci nivo sa auto-trkama, npr, jer ce vam zivot biti mnogo laksi ).


Sto rece Aleksandar Babic na nekoj od trka F1 sad ce se videti ko su majstori za volanom a ko je samo stiskao papucicu gasa do maksimuma od temena krivine salim se korisno prevariti igru na toj stazi posto malo ko to igra zbog trke
Vladimir Miković Vladimir Miković 16:29 13.06.2008

igrice

Igrice na racunaru...

Koje kolosalno gubljenje vremena.
Ima li veceg greha...

Leto je, letnje teme, ovaj blog nije za preporuku, ali si i dalje jedini u mojoj VIP listi.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:17 14.06.2008

Re: igrice

Pa hvala na potonjem u svakom slucaju! ;o)) A ovo, leto, opustencija, malo da ipak probas tu civilizaciju...? )
IvanDzo IvanDzo 17:33 13.06.2008

Heroiji

Prvo pozdrav Ciro iz Londona.

Uzivam u tvojim blogovima kao i sto sam uzivao slusajuci radio B92 dok si im pustao govore druga Starog.
Hteo sam da dodam par mojih favorita: Minic Miner (ili tako nekako) jedna od prvih igara na ZX Spectrumu. Jesta da je to prosta platformaska igra, ali mi je bila prva prava kompjuterska zaraza.
Zatim Panzer General, potezna igra sa WW2 tematikom, apsolutni must play mozda i danas.
Slazem se sa tvojim izborom Civ-a, prva igra sa kojom sa proveo celu noc igrajuci se Boga.
I onda su dosli Heroes of Might and Magic i oborili me sa nogu. Ali ne toliko single play verzija, vec prvi multiplay koji sam probao. Naime za vreme bombardovanja smo se skupljali kod naseg druga Dzonija u firmi njegovog oca i igrali Heroje na umrezenim racunarima. Nije postojao bolji osecaj od unistavanja heroja tvog najboljeg prijatelja koji je samo par metera od tebe i nervira se ko lud. Best days of my life, dok dusmani nisu poceli da gadjaju eletro postrojenja i prouzrokovali nestasice struje (i Heroja).
Zatim je dosla duuga pauza i onda pre tri godine mi je zena donela WOW sa sluzbenog puta u UK.
I to je bilo to.. Navukao sam se ko beba na cuclu. Prvo levelovanje mog junaka (Warrior naravno:) i istrazivanje prostanstava Kalimdora. Zatim prvi dungen-i za 5 ili 10 ljudi, i posle 3 meseca igranja prvi raid u Molten Core (40 ljudi mlati jedno cudoviste) i tu sam nacisto odlepio. Svaki petak vece mi je bio reservisan za raidovanje. Zena se grdno pokajala sto mi je to ikada donela. I dan danas skoro svaki dan odem on line cisto da vidim sta ima. Kad sam zadnji put pogledao PLAYED time bilo je 129 days, 7 hours, 33 minutes....



Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:24 14.06.2008

Re: Heroiji

IvanDzo
Prvo pozdrav Ciro iz Londona.

Uzivam u tvojim blogovima kao i sto sam uzivao slusajuci radio B92 dok si im pustao govore druga Starog.
Hteo sam da dodam par mojih favorita: Minic Miner
(ili tako nekako) jedna od prvih igara na ZX Spectrumu. Jesta da je to
prosta platformaska igra, ali mi je bila prva prava kompjuterska zaraza.
Zatim Panzer General, potezna igra sa WW2 tematikom, apsolutni must play mozda i danas.
Slazem se sa tvojim izborom Civ-a, prva igra sa kojom sa proveo celu noc igrajuci se Boga.
I onda su dosli Heroes of Might and Magic i oborili me sa nogu. Ali ne
toliko single play verzija, vec prvi multiplay koji sam probao. Naime
za vreme bombardovanja smo se skupljali kod naseg druga Dzonija u firmi
njegovog oca i igrali Heroje na umrezenim racunarima. Nije postojao
bolji osecaj od unistavanja heroja tvog najboljeg prijatelja koji je
samo par metera od tebe i nervira se ko lud. Best days of my life, dok
dusmani nisu poceli da gadjaju eletro postrojenja i prouzrokovali
nestasice struje (i Heroja).
Zatim je dosla duuga pauza i onda pre tri godine mi je zena donela WOW sa sluzbenog puta u UK.
I to je bilo to.. Navukao sam se ko beba na cuclu. Prvo levelovanje mog
junaka (Warrior naravno:) i istrazivanje prostanstava Kalimdora. Zatim
prvi dungen-i za 5 ili 10 ljudi, i posle 3 meseca igranja prvi raid u
Molten Core (40 ljudi mlati jedno cudoviste) i tu sam nacisto odlepio.
Svaki petak vece mi je bio reservisan za raidovanje. Zena se grdno
pokajala sto mi je to ikada donela. I dan danas skoro svaki dan odem on
line cisto da vidim sta ima. Kad sam zadnji put pogledao PLAYED time
bilo je 129 days, 7 hours, 33 minutes....

Vidividividi! Pa prvo dobrodosli, majstore, lepo te je cuti/citati!

A zatim, nista ne razumem sta pricas to o drugu Starom, gde nadje bas na ovom mestu da me potkazujes, i to pod stare dane? Jel znas ti ko su ovde gazde? Hint: mnogi se nisu promenili... ;o)))))))))

A zatim, zbilja tesko tebi kad pustas da ti zena donosi igrice po svom izboru... Shalu na stranu (pozdravi zenu, podrazumeva se, of kors, sto je nema u ovim cyber-vodama?), nemam pojma, nekako ne mogu da svarim te masivne mmorgove, ili kako god se to vec zivka ovih dana. Sta ces, uvek sam bio konzervativan, znas i sam. Nego, uzmi ti lepo Oblivion, ti si bas covek za to, intuicija mi govori!

BTW, javljaj se ti i cesce (bre!), a takodje i javi kad ste u ovim krajevima! (Mada, mozda i ja budem u tim vasim negde u julu...)
Dexter Dexter 13:09 14.06.2008

Re: Heroiji

Kad sam zadnji put pogledao PLAYED time
bilo je 129 days, 7 hours, 33 minutes....


129 dana, pa to je godinu dana igre po 8 sati dnevno!!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana