Ko je veća svetinja HILENDAR ILI VOJA KOŠTUNICA ?

Branislav Kovačević Cole RSS / 26.06.2007. u 13:09


Sv. Voja
Sv. Voja

Tu nedavno jedan od poznatijih kolumnista upita...“Pa dobro ljudi, Kosovo je 15% teritorije i to ne damo, nego šta ćemo sa ostalih 85 % teritorije....sa gradjanima koji ne žive na Kosovu...? OK, ovi što su na Kosovu uskoro će na ovu stranu, pa ćemo i njih da primimo, ali GDE, KAKO....Misli li neko da će ONI ostati na Kosovu, kad postane nezavisno...?“ Obrušila se tada na njega sva salva državnih medija, od tzv nezavisnih do Javnog servisa..kako se zaboga opet javljaju izdajnici i strani plaćenici....a moguće je da se deo para koje je „primio“ Ahtisari (?) našlo i u džepovima pojedinih opozicionih lidera, koji su svakako po defaultu narko dileri, kriminalci...... (Jes bogati, šta nam je sa Bogijem Karićem?). Niko ne sme ništa da pita drugo, osim za Kosovo....Kakva bre „Zastava“, kakav bre ugovor o koncesiji u Vojvodini....nema tu šta da se gleda, kad je Veljo sve pregledao...Kakav bre budžet, što ga sa malim zakašnjenjem od više od pola godine usvojismo....Kakvi bre vojnici ubijeni na Topčideru, kakva bre Dada Vujasinović...Kakav bre Ćuruvija.....Kakav bre Vučelić u duvanskoj mafiji...????? (Dopisati prema slobodnoj volji.....)

Al ne lezi vraže nekako se i sam predsednik Srbije, Boris Tadić, pridruži tom izdajničkom talasu neprimerenim izvinjenjem i to nikom drugom do Hrvatima i Bošnjacima. Ajd da je Eskimima ili Belorusima, našim tradicionalnim prijateljima, nego našim viševekovnim neprijateljima...Najpatriotskija stranka na svetu i njen veliki i neprikosnoveni Koštunica, se odmah, a kroz usta potparola, nekog nesrećnog Andrije..... (valjda je Aligrudić na odmoru), ogradiše od takve izjave i bespotrebnog izvinjenja. Kome se BRE to Tadić izvinjava, pita se pomenuti Andrija...! Nismo ni stigli da se otreznimo od ovog šoka, kad eto ti Veljinog udara u kome nam toplo preporučuje da se vozimo srpskom železnicom, koja funkciniše besprekorno, od kada su je on i Šarančić preuzeli ....Još nam se parne lokomotive vijaju po kolosecima, al Veljo kaže da je železnica Srbije najbolja. I moglo bi se tako do u beskraj, kad nam se dogodi ovejani narko diler, od ranije poznat organima gonjenja i separatista opšte prakse sa imenom Nenad Čanak, koji udari na, ništa manje, nego na Svetu Goru, na našu svetinju....Usudio se da pita odakle tol’ke pare za Hilendar...a još nismo saznali ni ko ga je, ni kako svojevremeno pot-palio...a stiže im novih 90 miliona dinara...tričavih milion i nešto eura!!! Bilo bi to u redu kada bi članovi Vlade, bar oni koji te novce imaju, skupili to kao lični prilog...ili kada bi se toga dosetio neko od tajkuna bliskih ovoj Vlasti...Ne to su budžetske pare, za čije trošenje MORAJU biti zainteresovani , bar, svi poreski obveznici....Ne! Čanak je jedna prokletinja i avetinja, kome nije stalo ni do Kosova, a kamoli do Svete nam Gore...Budžet je u rukama prečasnog Voje, koji je na sličan način davao novce i vojsci Republike Srpske ( a šta, Milošević je radio nešto drugo ?), a da pri tom to ni premijer Djindjić nije smeo da zna, a nekmoli poreski obveznici....Zna Voja kako se kupuje i plaća patriotizam ! O tome će, na jednoj TV stanici do u beskraj razgovarati (mrsomuditi) tri musekatara, jedan urednik, jedan analitičar i jedan pozorišni reditelj – platica po platica, kućica!!!

Metalci Kragujevca se spremaju za vruću jesen, ali da izvinite ko njih j....? Vojvodjani kukaju već decenijama da ih država potkrada, ali da izvinite ko njih j....? Ništa nije bolje ni u ostalih 85 % ustavom zagarantovane teritorije, ali ko nas sve zajedno j...? Kad je u pitanju Hilandar i naše sveto pravoslavlje ne sme se ništa priupitati. Ne daj Bože da neko pita ko je i kako blagoslovio sajt Crvenih beretki, to se ne sme ili šta to bi sa svetlim Vladikom Pahomijem..to se ne sme..da se ne vraćam u prošlost i prisetim Arkanovog venčanja , to se isto ne sme, ili helikopterskog ateriranja Srpske crkve na Cnogorsko brdo, ni to se ne sme....ali se mogu blagosiljati zločinci koji ubijaju civile.............

Čak je i u Titovo vreme smelo ponešto da se pita...Eto na primer Dobrica Ćosić je, kao veliki Titov opotunista još u njegovo vreme štampao milionske tiraže knjiga (baš me zanima koliko je testamentom Dobrica namenio Hilendaru), a okrutni režim ga je toliko mučio da ga je naterao da živi na Dedinju, tik pored mrskog mu Tita....Užas od torture najvećeg srbomrsca. Gadna vremena..su to bila kada je nesrećni Brana Crnčević morao na silu da se druži sa Krcunom, Rankovićem..i ostalim DB-ovcima, pa sve do današnjih dana sa Jovicom Stanišić – zbog kontinuiteta, naravno! A tek Vučelić, koji je Hilendar prigrlio kao dedovinu, kao tompus sa Kube, dok mu se deca pate po belom svetu, sa sve školarinom od par stotina hiljada EU...Ne brine Vučela, navikao je on i na pevaljke sa Ibarske magistrale...Zna Vučela da će mu deca biti bar ministri spoljnih poslova, čim se malo zaboravi na to kako je zaradio prvi milon.... Uostalom, tako je to u demokratiji!

Sremskomitrovačka kazniona se sprema za one koji pitaju DOKLE BRE VIŠE?

A Hilendar?

Mislite da sam se raspisao, pa otisao u digresiju...Ma ne! On mi je uvek u srcu, posebno kad pomislim da će on jedini pre- ostati od teritorije Srbije, ako nastave da je vode, kako je vode V.K i njegovi čauši....

Brine me samo da li će nam naši tradicionalni prijatelji Grci dati vize, ako krene izbeglički talas na Hilendar. Valjda hoće, zaslužili smo da se vratimo svojim korenima, a neko normalan će valjda znati da ŽIVI na onom delu teritorije što je činilo 85% Ustavom definisane Srbije...Nenada Čanka treba što pre osuditi, kako bi svi mi ostali živeli u blagostanju. Zlobnici pričaju da je uz pomoć svetogorskih manastirskih pečata svašta uvoženo i prevoženo put Kosova,Trebinja, Crne Gore...Ja ne verujem! Možete li zamisliti da Milošević, Stanišić, Kertes & ostali zloupotrebe njihovo veliko poverenje. To bi Vam isto bilo kao kada bi rekli za Voju da je veća štetočina od Miloševića.

E, ako sam Nenadu Čanku mogao i da oprostim za Hilendar, preko ovoga za Voju ne mogu preći!

Voja je najveća srpska svetinja!

BKC

Atačmenti



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikson nikson 13:18 26.06.2007

bkc

a sada ozbiljno, zasto je problem da se odredjena novcana sredstva uloze u hilandar. Jasno mi je da njihov iznos treba da bude primeren situaciji u zemlji, ali znate, ima i onih koji kada bi bili na vlasti ne bi ni dinara prilozili za hilandar.
Milan Petrovic Milan Petrovic 13:20 26.06.2007

Re: bkc

Zato što se ulažu sredstva svih poreskih obveznika među kojima ima i građana Srbije veroispovesti različite od pravoslavne....
nikson nikson 13:23 26.06.2007

Re: bkc

Milane ako i postoje razlozi da se sredstva smanje ili ne daju to onda nije razlog. Pa zasto se ulazu sredstva za muzeje, ako ja nisam umetnik? ili ne volim umetnost na primer. Jel mislite da Hilandar pre svega kao kulturni spomenik, pa tek onda verski treba da postoji? ili mozda da se srusi i onda ce sve biti u redu...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:25 26.06.2007

Re: bkc

Onda niste dobro razumeli....NIKO NORMALAN nije protiv toga da se pomaze ne samo Hilendar, nego i sve drugo....upravo kako ste rekli primereno situaciji..A posebno je sporno da se napadne neko ko je kao poslanik samo pitao odakle pare i zasto toliko????Poseban problem je zloupotreba budzeta.....kao i cinjenica da se ta vrsta pomoci koristi kao dokaz patriotizma jednih, spram nas drugih "izdajnika"...itd..Milosevicev nacin vladanja, Milosevicev a retorika...dovojno?
poz
BKC
m.agrippa m.agrippa 15:53 26.06.2007

Re: bkc

Па, у реду, ја сам православац али кроз порез плаћам одржавање верских објеката у Србији који су католички, протестантски, исламски... Лепше ми је да гледам увек нову фасаду католичке катедрале, него да малтер пада по главама људи.

Не можемо сад рећи, "Е, католика је само 3-4% у Србији - нећу ја да издвајам за њих!".

Такође, не говорим мађарски, ал' кроз порез вероватно финансирам рад медија на мађ. језику (као и додатке на језицима мањина у два градска недељника).

Шта је у томе лоше?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:30 26.06.2007

Re: bkc

Apsolutno nista nije lose....osim sto morate, kao poreski obveznik da znate gde su potrosene VAse/NAse pare i da se pri tom ne kaze da nam je neko napravio put, sa nasim parama....Dakle sustina je u kontroli budzeta, Drzavnog, pokrajinskog, lokalnog.....
poz
BKC
Mirko Kontic Mirko Kontic 20:08 26.06.2007

Re: bkc

da, o tome je rec i slazem se i sa tekstom i sa Canakom, iako me taj covek u parlamentu uvek zasmejava.
Lala iz Banata Lala iz Banata 10:25 27.06.2007

Re: bkc

@Milan Petrovic: "Zato što se ulažu sredstva svih poreskih obveznika među kojima ima i građana Srbije veroispovesti različite od pravoslavne...."

... i građana BEZ veroispovesti. Tek toliko. A kladio bih se da je takvih na ovom blog B92 najviše.

I kako, dole niže u tekstovima rekoše, poenta je u JAVNOSTI u odlučivanju i tačnom i blagovremenom obaveštavanju oko trošenja para iz budžeta.

A što se tiče dinstanja u paklu... priključujem se... ali što kasnije ako je moguće. :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:29 27.06.2007

Re: bkc

E kad je dinstanje u pitanju....necce mocci da se bira kad....a i kod Vas Lala ima malo vise toga za dinstanje....mala shala, naravno!
poz
bkc
milandez milandez 22:15 27.06.2007

Re: bkc

Pa, i Madjari placaju porez. U cemu je kvaka?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:38 28.06.2007

Re: bkc

Kvaka je u transparentnosti koriscenja budzetskog movca...Nista vise...a ni manje !!!
Džudi S Džudi S 13:24 26.06.2007

Mala korekcija...

Portparol DSS-a se zove Andreja... a na Andrija...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:26 26.06.2007

Re: Mala korekcija...

Oprostite mi sto tako vaznoj licnosti nisam upamtio ime....
izvinjavam se i doticnoj osobi!
BKC
Džudi S Džudi S 14:26 26.06.2007

Re: Mala korekcija...

Poštovani BKC,

Andreja Mladenović, pored funkcije portparola DSS-a, obavlja i funkciju člana Gradskog veća - grada Beograda, ispred DSS-a.
adam weisphaut adam weisphaut 15:12 26.06.2007

Re: Mala korekcija...

Zar se nije pre koju godinu utvrdilo da je tata prepametnog Andreje kao gradski funkcioner Beograda u sukuobu interesa jer ima firmu registrovanu za istu aktivnost kojom je i sluzbeno trebalo da se bavi?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:32 26.06.2007

Re: Mala korekcija...

To gore po nas /po Beograd/jane!
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:05 26.06.2007

Ti ces se, Cole,

u paklu dinstati.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:34 26.06.2007

Re: Ti ces se, Cole,

Ajd neka me vec neko izvadi odatle...pregoreh od dinstanja....od 1989....18 godina se dinstam na patriotskim izjavama, nakon koji je sve gore, a Srbija sve manja.....Nemote vise da me branite....sam ccu!
poz
BKC
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 26.06.2007

Knjaže,

ako ti je lakše, evo i ja ću sa tobom da se dinstam, da nisi sam. Samo neka nam pokažu račune. Transparentno? Transparentno neka i bude.
bravar bravar 20:56 26.06.2007

Re: Knjaže,

Crkla im fiskalna, a plajvazi se potrosli. Sad racunaju napamet, pa nisu u mogucnosti da Vam iste pokazu
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:01 26.06.2007

Na šta

računaju?
auu...načekaćemo se.
tuzlanac tuzlanac 05:06 27.06.2007

Re: Ti ces se, Cole,

Branislav Kovačević Cole
Ajd neka me vec neko izvadi odatle...pregoreh od dinstanja....od 1989....18 godina se dinstam na patriotskim izjavama, nakon koji je sve gore, a Srbija sve manja.....Nemote vise da me branite....sam ccu!pozBKC


hahahah, ima vic u bosni gdje sin trazi pomoc od oca i dobije jos vise batina i na kraju kaze; "nemoj me, babo, vise branit"

kovacevicu, sa zadovoljstvom citam sta pises .............................
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:34 27.06.2007

Re: Ti ces se, Cole,

Hvala ..ako ste Tuzlanac pozdravite mi Vehida Sehica-Seleta & G-dina Beslagicca....!!!
Inace su Tuzlaci, deca oko 14 godina vec vise puta gosti naseg turnira za "klince" u basketu na Djurdjevdan, kada je dan Grada!!! Toliko od mene..
poz
BKC
tuzlanac tuzlanac 15:49 27.06.2007

Re: Ti ces se, Cole,

Branislav Kovačević Cole
Hvala ..ako ste Tuzlanac pozdravite mi Vehida Sehica-Seleta & G-dina Beslagicca....!!!Inace su Tuzlaci, deca oko 14 godina vec vise puta gosti naseg turnira za "klince" u basketu na Djurdjevdan, kada je dan Grada!!! Toliko od mene..pozBKC



Dobro, BKC, hvala na persiranju. Saleta nisam vidio godinama, a beslagic u posljednje vrijeme ima strahovitih problema, jer mu je Interpol Srbije prisio medjunarodnu potjernicu. nazalost milosevicev sistem pljuni one koji vrijede, a nagradi barabe jos je ziv. ali to bi bila druga tema.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:01 28.06.2007

Re: Ti ces se, Cole,

Da li se mi poznajemo?
Javite mi se na private////
poz
BKC
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:20 26.06.2007

Hilendar ili Hilandar

pitanje je sad.
Ja nisam nigde nasao da se kaze Hilendar.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:31 26.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

Umesto mog odgovora>Nie valjda da Vam samo to smeta....cak i da sam pogresio/gresan!
bkc
Ime Hilandar (ili Hilendar) grčkog je porekla. To je, u stvari, preuzeto ime ranijeg grčkog manastira koji je na istom mestu postojao, verovatno, već od sredine X do druge polovine XII veka. Nazvan je tako po ktitoru, svetogorskom monahu iz viđene grčke porodice Helandros (Helandrós) ili, po nekima, Hilandros (Hilandrós) na čijem je posedu i izgrađen. Poslednjih decenija XII veka razorili su ga gusari, pa je potpuno opusteo, kao i drugi tadašnji manastiri na Svetoj gori (Atosu). Razvaline svetilišta godine 1198. vizantijski car Aleksije III daruje Simeonu Nemanji i njegovom sinu Savi, odredivši hrisovuljom (darovnicom) da ih „o svom trošku obnove, ili, bolje, nanovo sazidaju, i vaspostave u manastir, koji će služiti za primanje ljudi od srpskog naroda”. Uz materijalnu potporu velikog župana i kasnijeg kralja Stefana (Prvovenčanog), srednjeg sina Nemanjinog, 1199. dovršena je obnova manastira, koji je zadržao staro grčko ime (Helantárion) nastalo po pomenutom prezimenu. Etimologija prezimena nije sasvim jasna, iako u svom sastavu ima prepoznatljivu grčku reč andros (anér, andrós) sa značenjem 'čovek, muž'.

Mada se oblik Hilandar, koji danas prevladava, javlja konstantno od XII stoleća (što, pored ostalog, potvrđuju i objavljeni dokumenti u Daničićevoj zbirci Monumenta serbica i Srpskim pomenicima Stojana Novakovića), postojale su i druge varijante toga imena: Hilantar, Hilendar, Hilindar, Filindar, a u narodnom govoru i narodnim pesmama i Vilindar. Ovaj poslednji oblik nastao je prostonarodnom etimologijom, tj. preoblikovanjem izvornog imena pod neutemeljenom pretpostavkom da ono znači 'vilin dar'. Upravo taj oblik beleži Vuk Karadžić u Srpskom rječniku 1818: „Vilindar, m. manastir u Svetoj gori.”

Varijanta Hilendar nastala je u našem jeziku usled disimilacije (razjednačavanja istih ili sličnih glasova; ovde u susednim slogovima: -andar --> -endar). Prvi oblik (Hilandar) češći je u standardnoj upotrebi, ali u govornoj praksi često se susreće i Hilendar.

U Pravopisu dveju Matica (1960) obe varijante bile su prihvaćene kao standardne: „Hilandar i Hilendar”. U novijim priručnicima, međutim, daje se prednost varijanti sa a. Tako u Pravopisu srpskoga jezika Matice srpske iz 1993. stoji „Hilandar, hilandarski (bolje nego Hilendar itd.)”, a isto je i u Jezičkom priručniku P. Ivića i dr. (Beograd 1991, str. 284). Uostalom, Aleksandar Belić u svom Pravopisu (1950) davao je samo oblik Hilandar, a tako čini i „Prosvetina” enciklopedija.

Na osnovu svega može se zaključiti da su obe pomenute varijante imena, kao i odgovarajući pridevi izvedeni od njih, dopušteni u upotrebi, ali se ipak preporučuje oblik Hilandar, jer je bliži grčkom izvoru i prevladava u savremenom standardnom jeziku.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:15 26.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

hvala na iscrpnom odgovoru.

Ni znam čemu taj ton "Nije valjda da Vam samo to smeta..." Ja sam samo pitao bez zadnje namere.

Samo me je zanimalo zašto se izabrali baš taj oblik "Hilendar" a ne "Hilandar", jer kako sami kažete "ali se ipak preporučuje oblik Hilandar".

što se ostalog tiče iz vašeg teksta, ništa mi ne smeta. Svaka vam je na mestu.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:25 26.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

Sorry,
zaista....ako Vam se ucinilo ili mozda jeste bilo tako...Nije mi bila namera...Najgore je kad odgovore pisete u cajtnotu, a ja se trenutno bavim nekim drugim pisanijima, pored Bloga.Zaista cenim VAse pisustvo na Blogu, pa Vam se jos jednom izvinjavam zbog brzopletosti.
Inace i ja sam sebe uhvatim da ponekad kazem Hilendar. pa mi zazvuci rogobatno...pa onda vec sledeci put kazem Hilandar....zbog toga sam stavio odgovor koji je dat od strucnih lica..nije zla namera!
poz
BKC
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:30 26.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

nema problema. mali nesporazum. ništa strašno
hvala vam još jednom.

srdjan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:33 26.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

...vrednost coveka se meri i po priznavanju krivice,,,sada sam tek ponovo procitao Moj odgovor Vama.U pravu ste,,ton nije bio kakav ja praktikujem.Drago mi je da smo otklonili nesporazum..kad se hocce brzo se razumemo!
poz
BKC
milandez milandez 22:21 27.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

Hiljadu ljudi, coveka, muskaraca?
milevami milevami 14:37 28.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

pa on je namerno napisao hilendar u nadi da ce neko da postavi pitanje i onda on ispadne pametan kao u traktatu koji sledi
milevami milevami 14:39 28.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

pardon, ne sledi vec prethodi
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:25 29.06.2007

Re: Hilendar ili Hilandar

..ako se odnosi na mene, zahvaljujem Vam sto ste mi pripisali traktat..Da ste pazljivije citali Videli bi da sam objasnio da se radi o strucnom tumacenju....a ne mom tekstu...Ostalo je Vasa konstrukcija, na koju naravno imate pravo.
BKC
adam weisphaut adam weisphaut 15:07 26.06.2007

Ne znam

da li cete mu vi oprostiti, ali Vukadinovic, Antonic i Smajlovicka ne mogu i nece!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:35 26.06.2007

Re: Ne znam

a tek Dj Vukadinovic, Zarkovic & Gorcin....Wow, kakav trio...za Kafku!
bkc
adam weisphaut adam weisphaut 15:47 26.06.2007

Re: Ne znam

Ja sam ih od miloste nazvao the three stooges
Ali stvarno kad ta trojica raspredu o Kantu i kselom kupusu uvek mi padne na pamet ona pesma Dzonija Stulica Pametni knjiski ljudi.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:53 26.06.2007

Re: Ne znam

Nemojte dirati starog dobro Dzonija....Milos Obrenovic.....je imao uzrecicu > "Uceni ljudi, mater..Vam..J,,,,,sve mi sasave dovodite....!!! " Naravno takav Milos kakav god da je bio, manje se postuje od prekog Karadjordja....Milos ubio kuma,naredio.,..a Karadjordje ? Milos napravio drzavu, pristao na Ustav (makar i tolicko vremena..koliki je i bio stepen njegove demokratije!), Milos otvorio Licej, Teatar....malo li je za ONA vremena...pa ipak nema spomenik u Kragujevcu..recimo!!!
BKC
adam weisphaut adam weisphaut 08:41 28.06.2007

Re: Ne znam

Mali dodatak u vezi Dragoljuba Zarkovica od strane njegovog kolege Mise Vasica:
Alternativni uvodnik :
Dani jedinstva koji slede

(ili odgovor na uvodnik Dragoljuba Žarkovića iz prošlog broja "Vremena"
piše: Miloš Vasić

Teška srca i veoma preko volje stupam u polemiku sa mojim glavnim urednikom Dragoljubom Žarkovićem, ali drugog izlaza nemam. Desilo se, naime, nešto krajnje neuobičajeno – čak i u ovoj mahnitoj profesiji: da se glavni urednik ogradi od teksta svog novinara i praktično ga denuncira, a sve to u nepriličnoj žurbi. Reč je o tekstu pod čudnim naslovom "Povlenski dim i duvanske magle: ko je ubio Zorana Đinđića?" ("Vreme" br. 859, dakle prošli broj). Zaista, ko je ubio Zorana Đinđića: Beba, Cane, Batić ili Dulo? Odgovora u tom uvodniku nema; ima samo to pitanje koje ostaje da visi, a čak ni Čede nema...

Ali, hajdemo prvo sa činjenicama:

1. Vladan Batić nije bio moj jedini izvor na okolnost ko je s kim bio u Klubu književnika te subote uveče; on je samo u utorak po podne u Narodnoj skupštini potvrdio nešto što sam znao bar 24 sata ranije. Dragoljub Žarković je na vreme od mene čuo upravo to: da Vladan Batić nije jedini, nego kolateralni izvor te informacije.

2. Nikada se mi nismo "u redakciji dogovorili da političarima ne verujemo, a ovome pogotovo" (misli se na Vladana Batića), kako Dragoljub Žarković piše. Ako se čitalac od toga razočarao – žao mi je, ali je tome tako. Vera se ne poklanja profesijama, nego ljudima: lagali su nas popovi, doktori, generali, akademici, političari, profesori, ministri i svi mogući; takođe su nam govorili i istinu, ali ne ti isti koji su nas lagali – kao što ispravno nagađate. Mene Vladan Batić nikada nije slagao, naprotiv, a znamo se godinama; ali to je nebitno, jer je najlakše pljunuti Batića (pa onda Čedu, Bebu, Biljanu Srbljanović itd., znate već; to je postala stvar političke korektnosti u Srbiji).

3. Vidim da smo konačno stekli "vladu jasne većine sa jasnim interesom da se distancira od jedne revolucionarno tranzicione epohe u kojoj je Đinđićevo putovanje Subotićevim avionom pravdano neodložnim državnim poslom" (Žarković). "Revolucionarno tranziciona epoha" je ona u kojoj je likvidiran šverc cigareta, rasvetljeni najveći zločini i Srbija dovedena u, koliko je to bilo moguće, normalno stanje; sretno nam "distanciranje". Dobili smo Velju Ilića, ponovljenog Dejana Mihajlova i "Novu srpsku političku misao", čiji diskurs je, eto, provalio i u "Vreme". Sada valjda dolazi ono što je Bogdan Tirnanić u "Pressu", zamerajući Borisu Tadiću što je došao da izrazi svoju podršku Dejanu Anastasijeviću kad je ono preživeo pokušaj ubistva, proročanski nazvao "dani jedinstva koji slede". A što se aviona tiče, svedoci i saputnici kažu da Zoran Đinđić nije ni znao da to nije avion JAT-a ili Vlade. Uostalom, sve i da je znao – pa šta? Cane Subotić može da prevozi svojim avionom koga hoće, a Zoran Đinđić može da leti i u njegovom avionu; je li to neka sramota? Mnogi su zaboravili čijim su sve avionima leteli...

A sada o profesiji.

Redakcijska atmosfera pravi novine, glasi staro pravilo. Dakle, uzajamno poverenje, solidarnost, razmena saznanja i pomoć kolegama; svest da čovek ima nekog pouzdanog uz sebe i iza sebe. Dragoljub Žarković dozvolio je sebi da sa nepriličnom žurbom, ne pitajući me ništa, počne da se izvinjava Saši Tijaniću u moje ime i zbog mog teksta. Otkrio je, kaže, naknadno da je "Vasićev jedini izvor bio niko drugi nego – Vladan Batić" (kome se, naravno, "pogotovo ne veruje". E, pa nije bio jedini izvor: postoje svedoci na tu okolnost. Žarković je skrušeno priznao "uredničko nečinjenje", pa je obećao da će "solidarno snositi troškove" ako ja budem oglobljen, "mada" (pazite sad) "niti je radio za Karića, kao Tijanić, niti je dobio njegovu nagradu, kao Vasić". Eto Saše Tijanića i mene udobno smeštenih u istu rečenicu u svojstvu Karićevih ljudi, pa neka mi vidimo između sebe, a Žarkovića tu nema.

"Uredničko nečinjenje" postoji: nije se konsultovao sa mnom pre nego što je počeo da se izvinjava u moje ime (i u ime "Vremena", što je još gore) i da unapred priznaje krivicu, opet u moje ime. Ako i kada to dođe do suda, prvi argument Tijanićevih advokata biće upravo Žarkovićev uvodnik iz prošlog broja, hvala lepo. Molim te, Žare, ne brani me više!

Na moje jedino ključno pitanje – zašto? – nisam dobio odgovor od Dragoljuba Žarkovića, osim uopštenih priča o "pouzdanosti" i "ugledu" novina, što je u redu, ali nije objašnjenje. Naime: zašto je banalna priča o tome ko je s kime kada sedeo u kafani toliko važna da jedan glavni urednik uzme svog novinara, ponizi ga javno i obriše pod njime? Mora biti da tu postoji neki uzrok tog razloga... Jedino mesto gde taj uzrok mogu da potražim je u tački 3. (videti gore). Ja ne znam učinak tog Žarkovićevog nesrećnog (vidite kako sam suzdržan) uvodnika na redakciju "Vremena"; namerno nisam pitao; znam kakav je učinak bio na mene.

Na kraju o osećanjima; nećete mi zameriti, čitaoče, već se dovoljno znamo. Dragoljuba Žarkovića lično i prijateljski poznajem od 1981. (Sašu Tijanića tačno trideset godina, kad smo kod toga). Poslednje što bih u životu očekivao bilo je da će me Žarković baciti u ralje "nikom drugom nego" Tijaniću, a zato što je "Tijanić svoje pismo i vest o tužbi istelalio na sve četiri strane sveta", kao da inače radi nešto drugo (kad izgubi sudski spor, Tijanić, naravno, ćuti). Šta se onda događa sa uzajamnim poverenjem o kome je gore bilo reči; sa uzdanjem u kolegu i šefa koga sam branio sa samurajski tvrdoglavom vernošću čak i od nekih (retkih, ali to je duža priča) umesnih primedbi? Ne znam.

P.S. Sorry sto sam copy-pastovao text, no imao sam problema sa linkom.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:25 28.06.2007

Re: Ne znam

..nema potrebe da se izvinjavate..zbog teksta Mise Vasica...nekako se i on uklapa, ako ne u temu (a zasto ne i u temu?) a ono bar u milje/atmosferu koja pocinje da hara Srbijom....O zalosti li ?
poz
bkc
woland woland 15:27 26.06.2007

???

Dobrica Ćosić je, kao veliki Titov opotunista


Oportunista??? Valjda opozicionar...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:42 26.06.2007

Re: ???

Svejedno....nije zapamceno u svetu da neko ko je tzv disident uzziva sve drzavne privilegije, stampa milionske tirazze sa pristojnim honorarima....prvo brani rezzim, a onda nam u sledecim sabranim delima objasnjava kako je gresan, pa nam ponovo prodaje to isto ali u drugom pakovanju,,,,,pri tom je akademik, vila na Dedinju...etc...Ruski, Madjarski, ceski....disidenti bi voleli da su sa njim delili njegovu sudbinu, Osim sto je od svoje sekiraciju za Srbiju...poput Radikala..sasvim lepo...ziveo i zivi.,...Neka je ziv i zdrav,....na srecu svih NAS!
A krstite ga kako god...oportunista, opozicionar....cudna pozicija u kojoj njegove kolege iz Simine igraju poker sa Krcunom....Hm...tesko je to bilo izdrzati..Pa poseta Golom otoku gde se nasekirao za osudjenike..pa je to prijavio A,Rankovicu, nakon cega im je bilo mnogo lakse,....Ma majka Tereza!
BKC
nsarski nsarski 15:49 26.06.2007

Re: ???

Oportunista je covek koji koristi priliku (oportunity) da profitira ili napravi sebi korist. (Od Latinskog: opportunus je "povoljnost"; od fraze ob portum veniens - kada vetar duva u povoljnom pravcu da se stigne u luku).
Cosic je odlicno iskoristio priliku za sopstvenu promociju i oreol disidenta, pa je, dakle, oportunista.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:55 26.06.2007

Re: ???

ma naravno..da je tako!
Ali da se ne bavimo formalnim stvarima, mada se slazem da stvari treba nazvati pravim imenima....
hvala na dopuni!
poz
BKC
sun_to_rock sun_to_rock 16:15 26.06.2007

Re: ???

Pa, da, to je kao i sezdesetih u Americi. Tutnji Vijetnamski rat, a njima najveci problem hipici. Mediji su cudo.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:27 26.06.2007

Re: ???

Hipici su krivi za sve, kao i rokenrol/...ne dj Bozze, da je kriv neko drugi....pa i veseli Voja kaze na radiju jednom prilikom da je saslusao jedan CD....saslusao, eh kakav lapsus iz podsvesti!
poz
bkc
bravar bravar 21:02 26.06.2007

Re: ???

Pita mene kcerka:
-Znas li ti mama ko su hipici?
-Cuj, da li znam:) No, dobro, ti mi reci.
-Pa to su ti oni koji se naduvaju, pa posle sede i pricaju kako ce da promene svet:)))
Domazet Domazet 15:53 26.06.2007

U' bre bata Cole,

Mnogo glupav taj tvoj kolumnista sa pocetka teksta. Pa gde, bre, nadje da pita sta sa Srbima sa Kosova ove sto bi da ne daju Kosovo i da zadrze tamo Srbe za vjeki vjekova. Valjda je trebalo da pita LDP i Koaliciju. LDP i koalicija vec mesecima na sva usta vice kako Kosovo mora da postane nezavisno. I kao jedna ozbiljna stranka, sasvim sam siguran, imaju detaljno razradjen plan sta treba ciniti da se oni Srbi sa Kosova koji ne vide svoju buducnost u nezavisnom Kosovu zbrinu. E sada posto si ti, koliko ja znam, jedan ugledan i ozbiljan clan LDPa i koalicije a onaj kolumnista je glupav pa ne zna koga da pita, daj se ti lepo pokloni i pocni i bez pitanja kolumniste. I objasni nam sta nam je ciniti. Da ne pomisle zli jezici da se krijes iza Hilandara izbegavajuci odgovore na neka teska pitanja. Sudbina tih ljudi sa Kosova je, nadam se da ces se sloziti sa mojom malenkoscu, barem podjednako vazna. Dakle, daj ti nama lepo odgovori bar na neka pitanja. Kao recimo sta predlazu LDP i koalicija:

1. Gde da se smeste Srbi sa Kosova koji rese da ga napuste posle sticanja nezavisnosti?

2. Kako da im se obezbedi egzistencija? Posebno ako se ima u vidu da se dobar deo Srba koji su ostali na Kosovu bavi poljop[rivredom. Mora biti da LDP i koalicija imaju razradjen plan agrarne reforme kojom bi se ovim ljudima dodelila zemlja na obradu? Mozda u Vojvodini?

3. Gde da se skoluju njihova deca? Kako LDP i koalicija planiraju da ublaze gnev HAOSa zbog skolovanja srpske dece poreklom iz susednih zemalja.

Da stanem ovde, da nas ne zatrpas svojim smislenim i detaljnim odgovorima. Treba, bre, vremena da se svare ozbiljni, detaljni i nadasve promisljeni odgovori koje ces ti kao neko iz vrha LDPa i koalicije, siguran sam, da nam ovde izneses.

A sada malo i oko Hilandara. Uzasno me nerviraju pravoslavni talibani poput ovog Milana Petrovica koji misle da Hilandar i svo kulturno nasledje koje sa sobom nosi pripadaju samo (i iskljucivo) pravoslavnim gradjanima Srbije. A da drugoverci i, ne daj boze ,ateisti poput mene, sa Hilandarom i kulturnim nasledjem koje on nosi nemaju nista. Ali nisam hteo o tome, znam da ces ti, kao izuzetno tolerantan, sirok, ozbiljan i uopste tako to, covek naci nacina da se obracunas sa talibanizmom pomenutog Petrovica. Vise me interesuje ovo sto pricate ti i tvoj prijatelj Canak. On je zabrinut za prenapregnuti budzet Srbije a ti predlazes alternativni izvor finansiranja gde bi brigu za kulturno nasledje svih gradjana Srbije preuzeli bogatiji pojedinci. Da li nam vas dvojica to suptilno nagovestavate da gos'n Canak i Kum mu (ili bese prijatelj) planiraju neku akciju? Zaduzbinu cak? 'Ajde, nemoj da si tajanstven, kazi o cemu se radi?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:20 26.06.2007

Re: U' bre bata Cole,

Cenim Vasu zabrinutost, pa i nategnutu duhovitost, sa izvesnom dozom ironije i cinizma, ali...to je Blog zar ne?
Dakle niti sam clan koalicije sa LDP.om, niti sam bio u kontaktu sa njima, bilo koje vrste, bar poslednjih 6 meseci..Ne pravdam se ja to Vama nego pojasnjavam....jer je to jos gore po mene, sam sam smislio..Avaj!
Odgovoricu vam na pitanja..mada ne znam kakve imam veze sa LDP/om...dakle nadjite njihov sajt, pa im se obratite,,,Sto se mene, licno, tice, ja sam 1989 govorio (posedujem materijalne dokaze...mislim isecke iz novina) da ce se svi Srbi sjatiti u Srbiju, ako krenemo za Milosevicem...ali znate rezultat ! 1991.godine jedini u Srbiji sam napravio Koncert za MIR, sa ucesnicima sa cele teritorije sada vec ex SFRJ (Rade Serbedzija, Atomsko skloniste, Gorica Popovic, Bora Dugic, Galija, Zabranjeno pusenje,......)ali ako ne znamo da radimo, znamo da se bijemo, rece Sloba, a ostali ga poslusase....!!!Elem ...necete meni natovariti krivicu..za nesto na sta sam upozoravao...na vreme!
Kada su izbeglice i raseljena lica u pitanju, sva, ne samo sa Kosova, pomagao sam gde god sam mogao i kad god sam mogao..Nemam nameru da se Vama ili bilo kome zaklinjem da mi je zao svakog ko se mrdnuo sa kucnog praga, alii to je cena nakaradne politike SPS, SRS/a//i sl...ali i njohove podrske toj politici.Ne uzivam sto sam bio u pravu, verujte mi, vec samo podsecam!!!
Dakle zbog mojih stavova i razmisljanja, pa i Cankovih, niko glavu nije izgubio, niko se mrdnuo nije iz svog dvorista, a Vi se presaberite zbog cijih jeste?Nije tesko ni pitanje, a jos manje odgovor.
- Naravno da Srbija, kao drzava MORA DA BRINE o svima, pa naravno i o ljudima koji ce najverovatnije napustiti Kosovo, ali se ja pitam gde ce ti ljudi, sta ce raditi, od cega ziveti/.///Od ambasadorske plate Sande Raskovic, tesko!!!!
- Ja sam takodje ateista, ako me ne spale zbog javnog priznanja, ali kao covek koji se bavi/o kulturom citavog svog zivota svakako znam sta je vrednost svega onoga sto Hilandar ili Hilendar nosi sa sobom i u sebi, ali on ne sme da bude nacin obracuna sa neistomisljenicima, a posebno ne sa poslancima kojima je posao da pitaju...a posebno kada je budzet u pitanju....On nije i NE SME DA BUDE TAJNA , niti Vojina prccija za kvazipatriotizam...U Kragujevcu postoji biblioteka sa stotinama hiljada knjiga, starih i retkih...Kragujevac je grad sa 250.ooo stanovnika ima Univerzitet sa oko 12.ooo studenata...a Biblioteka nema svoju zgradu...ma nema cak ni projekat....itd
Eto....otprilike stvari stoje...Mogao bih i neku populisticku parolu da izbacim,,,ali hajd neka ostane za drugu priliku!
BKC
Vukota Vukota 18:25 26.06.2007

Re: U' bre bata Cole,

Ja i mogu da "razumem" doticnog gdina @Domazeta na ovako ostrom komentaru.Verovatno je covek jedan od Kostunicinih pulena pa ga nerviraju realni komentari. Da bi razumeo materiju mislim da bi trebalo prvo da "polozi" bazicni online kurs iz oblasti gradjevinarstva. Zasto gradjevinarstva, pa zato sto pomenuti @Domazet ne zna da se kuca pravi od temelja,a ne od krova. Gdin je onako "s neba pa u rebra" nagrdio LDP zbog njihovog stava prema Kosovu i ne obracajuci ni minimum paznje kako se doslo dovde, ko je izgradio temelj "nezavisnog Kosova", ko je iks puta obecavao Srbima sa Kosova da njih ne moze niko da bije i da su oni ravnopravni gradjane matice Srbije (posebno pred izbore kada je Kosovo davalo vise (SPS-JUL) poslanika nego pola Srbije). Medjutim ovo su samo (ne)dela jednog pokojnika.
Da se ipak malo vise pozabavimo realnoscu tj. @Domazetovim cistuncima DSS i Kostunicom. Kao prvo,zaista me cudi da premijer daje bilo kakve komentare o Kosovu kada je on uglavnom neobavesten i uglavnom pocinje da peva i svira kada se "veselje" zavrsi. Verovatno je na njegovoj fruli prosvirala i 10. rupa (Kosovo) bas onako kako je prosvirala i 9. (Hag). Frula mu uglavnom sluzi za naduvavanje predizbornih balona koji pucaju kada se prigrabi vlast. Kostunica vrlo "lepo" razume stvari i uglavnom povlaci "prave" poteze bez obzira na obecano,vratimo se samo par meseci unazad: SRS i Toma Nikolic, "dogovor" sa Tadicem kod formiranja nove Vlade, hvatanje gen.Djordjevica,....i sve to za dobrobit Srbije (Srbija =Kostunica ili DSS). Kao sto se "bunio" kod Haga pa "popustio" kada mu se zatresla stolica,tako ce identicno da se "buni" za Kosovo pa ce popustiti kada mu se ponovo zatrese stolica, to je jasno kao dan. I ptice znaju da ce premijer pustiti Kosovo niz vodu kada to bude najpovoljnije po njega (verovatno posle lokalnih izbora krajem godine).
Sto se tice pitanja gdina @Domazeta uz dopustenje dgina BKC dao bih par kratkih odgovora:

1.Tamo gde su ih zadnjih petnaest godina smestali SPS,JUL i SRS po sistemu “Dobro prodaj na Kosovu i jeftino kupi u Srbiji”. Kostunica kao Milosevicev odlican djak ce to pitanje vrlo lako resiti.
2.Odgovoreno pod 1.
3.Odgovoreno pod 1.

Mislim da je gdin @Domazet i ovde pobrkao loncice (oko temelja i krova) pa veci problem vidi u sacici Srba sa Kosova koji su vec osudjeni da odu (jer nisu uspeli ili hteli da dobro unovce svoj imetak) nego to sto cemo zauvek izgubiti rodjenu zemlju!

P.S.Izvinjavam se "fruli" zbog cestog povezivanja tako dobrog instrumenta sa tako losim covekom.
pufna pufna 18:54 26.06.2007

Domazetu

malo podsecanja da obnovi gradivo, jer sam sigurna da u prvom citanju nije sve zapamtio!
Dakle zbog mojih stavova i razmisljanja, pa i Cankovih, niko glavu nije izgubio, niko se mrdnuo nije iz svog dvorista, a Vi se presaberite zbog cijih jeste



ali se ja pitam gde ce ti ljudi, sta ce raditi, od cega ziveti/.///Od ambasadorske plate Sande Raskovic, tesko!!!!


Kragujevac je grad sa 250.ooo stanovnika ima Univerzitet sa oko 12.ooo studenata...a Biblioteka nema svoju zgradu...ma nema cak ni projekat...

da zamolimo drzavu da one veljine koji samo " kraduckaju" pohapse i konfiskuju im pokradeno pa ce se i para naci! Ali domazet i slicni misle da imaju monopol nad brigom svesrpskog stanovnistva pa isto tako misle da ako o tome danonocne misle problem ce se sam od sebe resiti.
Domazet Domazet 18:58 26.06.2007

Ene de bata Cole,

Sta kazes, vec sest meseci nisi bio u kontaktu ni saq LDPom niti sa koalicijom. Pa zar ima vec sest meseci od onog tvog puta u Vojvodinu na prijateljski skup sa gos'n Cankom i njegovima o kome si nas obavestavao u jednom od tvojih blogova. Mislim na onaj put na koji si otisao ljut zbog veza srpskih politicara sa kojekakvim tajkunima pa si onako u ljutini zaboravio da Canka priupitas za zdravlje kuma mu, prijatelja, sta bese? Vidis ti molim te kako leti vreme!?

A bas mi je drago sto cenis moju zabrinutost i nategnutu duhovitost, sa izvesnom dozom ironijei cinizma. Hvala ti za to k'o bratu. Medjutim mi nije jasno zasto toliko ne cenis moju inteligenciju. Pa nisam ti ja jedan od ovih tvojih klimoglavaca koji na pljuvanje Kostunice odmah pocnu da klimaju glavom k'o, ne daj boze, oni kucici sto su ih drzali u kolima kada sam ja bio mali. I ne mozes meni da na direktno pitanje sta ti, kao neko prisutan u politickoj javnosti Srbije i kao neko ko podrzava nezavisnost Kosova, predlazes da se cini sa ljudima koji ce napustiti Kosovo ako ovo dobije nazavisnost - odgovaras sa litanijom tvojih prvoborackih zasluga. Prvo zato sto sam ja dosada procitao barem dva tvoja teksta tako da nema sanse da nisam do detalja upoznat sa njima. A drugo zato sto te nisam to pitao. Nego sam te pitao, da te potsetim:

1. Gde da se smeste Srbi sa Kosova koji rese da ga napuste posle sticanja nezavisnosti?

2. Kako da im se obezbedi egzistencija? Posebno ako se ima u vidu da se dobar deo Srba koji su ostali na Kosovu bavi poljop[rivredom. Mora biti da LDP i koalicija imaju razradjen plan agrarne reforme kojom bi se ovim ljudima dodelila zemlja na obradu? Mozda u Vojvodini?

3. Gde da se skoluju njihova deca? Kako LDP i koalicija planiraju da ublaze gnev HAOSa zbog skolovanja srpske dece poreklom iz susednih zemalja.

A to sam te pitao, opet da te potsetim, zato sto mislim da je onaj komentator o kome si ti pricao glupav i pita ta ili slicna pitanja pogresne ljude. One koje bi da Kosovo ne bude nezavisno i da Srbi sa Kosova ostanu gde jesu. I da odgovor na takva i slicna pitanja treba traziti od onih koji jesu za nezavisnost Kosova. A ti, ako se ne varam, jesi jedan od takvih. Dakle, 'oce li ovaj put biti odgovora?

A sto se tice Hilandara, ovo sto kazes Hilandar ne sme da bude nacin obracuna sa neistomisljenicima, je l' ti to mene kritikujes za to sto opletoh po onom pravoslavnom talibanu Petrovicu koji bi hteo da prisvoji Hilandar samo za Srbe pravoslavce? Mora da je to, ne vidim sta bi drugo moglo da bude. Pa da znas da se ja u nacelu slazem sa tobom, bas ga preterase sa tim, evo i ovde na blogu malo, malo pa potegnu Hilandar a ne bi li se obracunali sa neistomisljenicima. Nije tome odoleo cak ni cuveni Prvoborac BKCole, nego je uveo Hilandar u pricu o nedobijanju odgovora na neka vrlo ozbiljna pitanja vezana za nezavisnost Kosova. Nego da ne duzim, dakle, u pravu si, nije trebalo uplitati Hilandar u raspravu ali nisam mogao da odolim a da ne odbrusim onom pravoslavnom talibanu Petrovicu odozgo sto bi 'teto tebe i mene i ko zna koga jos da lisi Hilandara i kulturnog nasledja koje ide sa njim. I pri tome sam, pravo da ti kazem, vise hteo da ga namestim na volej tebi, beskompromisnom prvoborcu za postenje politicara, neobezvredjivanje Hilandara u dnevnopoliticke svrhe i uopste za sve one stvari koje vole mladi (Drugi i Bolji, razume se). Medjutim, tebi danas isgleda nije do sporta i rekreacije.

A potpuno se sa tobom slazem da je bilo neuputno (da ne kazem nesto gore) iskoristiti Hilandar u obracunu sa Cankom. Covek (mislim na Canka, da ne bude zabune) se verovatno nasao u cudu od nezasluzenih napada i pri tome potpuno zaboravio da iznese alternativni plan finansiranja jednog opsteg kulturnog dobra neprocenjive vrednosti kakav je Hilandar. A sigurno da je hteo da kaze neku i o tome. Nije on nekakvo lokalno lupetalo koje ume samo da laje i laprda o problemima a da pri tome nema sopstveno resenje. On je bre ozbiljan politicar. Nego sreca da ima tebe za prijatelja pa si ti ipak uspeo da nam natuknes o cemu se radi i kako on misli da obezbedi nepropadanje Hilandara. Da znas da mi se ta vasa ideja o Zaduzbini mnogo dopada. Imas li jos kakvih detalja.
pufna pufna 19:12 26.06.2007

Re: Ene de bata Cole,

1. Gde da se smeste Srbi sa Kosova koji rese da ga napuste posle sticanja nezavisnosti?

2. Kako da im se obezbedi egzistencija? Posebno ako se ima u vidu da se dobar deo Srba koji su ostali na Kosovu bavi poljop[rivredom. Mora biti da LDP i koalicija imaju razradjen plan agrarne reforme kojom bi se ovim ljudima dodelila zemlja na obradu? Mozda u Vojvodini?

3. Gde da se skoluju njihova deca? Kako LDP i koalicija planiraju da ublaze gnev HAOSa zbog skolovanja srpske dece poreklom iz susednih zemalja.

sta si se napovrzo kao mutav. Ni tvoja opcija o tome ne pregovara, oni bi samo zemlju, ljudi su im pioni.
Ostace na Kosovu, kao sto i dan danas ima srba u Hrvatskoj. Pitaj Pupovca i ostale kako im je kad su na udaru svega pristojnog i nepristojnog posto se formirala vlada u senci republike srpske, i to u domu omladine, ako se dobro secam.
Ni srbima na Kosovu nece biti bolje, ali im sigurno egzistencija na Kosovu ne bila losija kad bi im politicari u Bgd manje verbalno divljali.
Domazet Domazet 19:21 26.06.2007

Da znas Bata Cole,

da sam nekako predosecao da nasoj Pufni federa za klimanje glavom ne 'fali. Jedino me je malo iznenadilo koliko je okrenuta proslosti pa umesto da spasava glave koje se jos mogu spasiti ona razmislja samo o onim vec izgubljenim. Meni malo tu nesto sa prioritetima nije u redu. Sta ti mislis, ima li sanse da se ljudi u Srbiji otrgnu od razmisljanja samo o proslosti i pozabave se malcice i sadasnjoscu a boga mi i buducnoscu?

Mada, moram da joj se zahvalim jer sam na osnovu njenog klimanja glavom ustanovim da sam te nepravedno optuzio da mi nisi odgovorio ni na jedno od mojih pitanja. Vidim da si iskljucio mogucnost da se o tim buducim nesretnicima postara Sanda Raskovic. Dobro, i to je nesto. Ali ako vec znas na koga/sta ne moze da se racuna, na sta onda moze da se racuna. Mora da i to znas, nisi ti jedno od onih lokalnih lupetala, samo neces da kazes.

Onda opet, ovo tvoje i Pufnino stavljanje buduce kragujevacke biblioteke ispred Hilandara bi zli jezici mogli da proglase za lokalpatriotizam ili, jos gore, za ideolosko slepilo koje vas onemogucava da vidite bilo kakvu sliku koja je sira od vase uske dnevno-politicke.

I na kraju, jos jednom da ti kazem da mi se mnogo vise svidja ovaj tvoj predlog o zaduzbini gos'n Canka i kumova mu, prijatelja, sta li, nego ovo sto predlaze Ms Pufna. Prvo i pre svega, zato sto se kod Canka i njegovih radi o posteno stecenim parama. A drugo, i zato sto je dobrovoljno i iskreno. Sasvim sam siguran da ce i ona, kada zrelije razmisli, da se slozi da je tvoj predlog bolji. Ne bi me iznenadilo da i ona uzme ucesca u spasavanju svetske kulturne bastine. Ne mora novcano, mudrica kakva je i jos pri tome sklona delovanju, naci ce nacina.
pufna pufna 19:43 26.06.2007

Re: Ene de bata Cole,

ti si skriboman i vecim delom nesuvislo pises. Cole ocigledno nije mazohista da bi se upustao u neprekidne diskusije sa tobom, a i ja ne bih vise. Ako ti se da jos koji primer ti ces ga uspesno izvrteti, obesmisliti i nastaviti da redjas kontradokaze nekoj tezi koju ti niko nije napisao. Mislim da finalno si i ti sludjen, jer pises totalne besmislice. Niti znas sta je razmena stavova jer je tebi piskaranje sport i rekreacija. Naravno posledice su po nas zamor. odmori malo na klupi domazete.
Kada neko prvi put u prepisci napise to sto ti pises, onda mu se objasni da nije u pitanju alternativni plan finasiranja Hilandara vec transparentnost istog, onda mu se takodje kaze da nije stavljanje hilandara ispred biblioteke ili iza ,vec da je i biblioteka od vitalnog znacaja, a da se na populistickim akcijama u ime hilandara svasta sa strane moze zahvatiti, ali to je samo prvi put, ali kad neko iz posta u post postaje sve nerazumniji, onda se treba maniti tih coravih poslova.
ostaj zbogom
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:52 27.06.2007

Re: Ene de bata Cole,

Postovani,
najbolje Vam ide kad sami pitate i dajete odgovore...! Ne ide Vam lose ni kada se smejete sopstvenim duhovitostima...ali opet to je Vasa stvar. Nisam do sada izbegavao ni jedan odgovor, pa nisam ni Vama, pokusavajuci da Vam genezom, a ne prvoborackim zaslugama, pojasnim.,...ali kako, kad Vi unapred imate odgovor. Nikada nigde nisam izasao sa stavom da Kosovo TREBA da bude nezavisno, vec sam samo rekao da je to danasnja realnost u koju su nas uvukli upravo oni koje Vi ne-svesno branite....Tako nas je branila i Sanda Raskovic sa sve ocem, pa eto Ona postade ambasador a oni koje je branila na traktorima, ako ih jos poseduju, strapaciraju Srbijom,....eto jednog primera...Da ne govorim o kadrovima sa Kosova koji su do juce (pre 05,oktobra) gadjali DOS-ovce paradajzom,kamenjem i jajima, pa cak i presvetlog Kostunicu, da bi danas sedeli sa njim u Bgd-u ili Becu, kao clanovi pregovarackog tima.,..E ti ce, kao i Sanda biti sutra nasi buduci ambasadori, a narod sa Kosova ce se poput onih iz Krajina setati Srbijom..Ko razume, bice mu jasno!
Postovani G-dine,
Ja kao opozicija imam pravo da pitam, a Kostunica je DUZZAN da resava probleme gradjana,a ne JA ! Sustina mog Bloga je bila kako se formira, trosi i kontrolise BUDZET....a to je ono sto Kostunica vesto skriva od svojih koalicionih partnera ili mozda NE, ko zna.....
Drago mi je da pratite moje tekstove, samo nastavite....mozda ponesto i promenite u svojim stavovima...Dakle nisu krivi oni koji su nas doveli dovde, nego bas JA koji postavlja pitanja....Hm, zanimljiva teorija demokratije..
Poz.
BKC
PS: Drago mi je da se Bar slozismo oko zloupotrebe Hilandara....to isto je radio i MIlosevic,,,pa sada uspesno nastavljaju Voja, Velja, Palma & ostali veliki vernici !!!
bladerunner bladerunner 14:31 27.06.2007

Gde da se smeste Izbegli Srbi

pa od para koje ste utrosili na Hilandar mogli ste da napravite stanove svim izbeglicama.

Ja nisam ateista ,
verujem u Boga ,
obozavam sto imamo Hilandar ,
ne zelim da Kosovo postane nezavisno
zao mi je Srba sa Kosova
kako cete mene uklopiti u profil nekoga ko misli da ste smesni i da koristite ponovo celu situaciju za epp?

ne zelim da Kosovo bude neazvisno ali ne zelim ni da moj brat ide sa puskom da ga kolju
btw jel imate vi decu g-dine Domazet?svako ko ima sina ili brata koji bi trebalo da ide da se bori za zemlju i imovinu Srba koju su tu imovinu debelo naplatili i otisli nece vas podrzati
bladerunner bladerunner 14:32 27.06.2007

Cole

odlicno da ponovo pisete
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:40 27.06.2007

Re: Cole

Hvala/////odlican post////
POZDRAV
BKC
pufna pufna 19:50 27.06.2007

karlsdorf

potrazi strucnu pomoc, mozda jos nije kasno da izadjes iz te naci organizacije i ustanovis da ti drugi nisu krivi sto te nisu dovoljno voleli u porodici.!
milandez milandez 22:40 27.06.2007

Re: Ene de bata Cole,

Tako nas je branila i Sanda Raskovic sa sve ocem, pa eto Ona postade ambasador a oni koje je branila na traktorima, ako ih jos poseduju, strapaciraju Srbijom,....eto jednog primera...


Sandru za ambasadorku u Tirani! Domazeta za ambasadora u Pristini!
dezelin dezelin 23:32 27.06.2007

Re: Ene de bata Cole,

"Covek (mislim na Canka, da ne bude zabune) se verovatno nasao u cudu od nezasluzenih napada i pri tome potpuno zaboravio da iznese alternativni plan finansiranja jednog opsteg kulturnog dobra neprocenjive vrednosti kakav je Hilandar"

Nadam se da cete to finansiranje "Vi pravoslavni hriscani" da preuzmete na sebe nekim donacijama. Red bi i bilo a ne da vam finansiramo Hilandar mi ateisti i ostali.

poz.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:44 28.06.2007

Re: Ene de bata Cole,

Hilandar nije samo pitanje za a/teista..nemojte sada da idemo u drugu krajnost....Moja ideja je samo da se zna kako, gde i zbog cega idu pare iz BUDZETA....kao i to da se znaju prioriteti....A posebna stavka je patriotska manipulacija....Eto Velja je mpogao sam da da za Hilandar tolike pare, ali on pravi privatnu kliniku za bisnis (sto je OK, ako su pare ciste i njegove) a sa drzavnim parama propoveda pravoslavni patriotizam....U tome je kvaka.//
Milan Sremac Milan Sremac 17:30 26.06.2007

Hilendar ili Voja

Pa ovako svetinje su samo ne prolazne stvari tu je vec i odgovor.
Ali da imaju slicnosti to stoji obadvoje su izgoreli samo ste se jadan isplati renovirati a drugi nikako.
Džudi S Džudi S 19:34 26.06.2007

Za gospodina Domazeta i za ostale

@ Gospodine Domazet,

Vaša pitanja vezana za Kosovo i za srpski narod sa Kosova, potpuno su na mestu.
Oni koji žele da se Srbiji otme 15 posto njene teritorije ne razmišljaju o tome.

**********************************

Porediti Srbe sa Kosova i Srbe iz Hrvatske koji su ostali tamo, pomalo je besmisleno.

Takođe je velika besmislica tvrditi da je Kosovski problem nastao za vreme spsa i slobe. Nije, dame i gospodo- NIJE!

Šta se dešavalo na Kosovu 1981 i ranije....Setite se!

Tada još nije bilo ni slobe, ni višestranačkog sistema....

Kosovo je decenijama problem...odnosno Albanci i Šiptari već dugo, dugo, dugo traže nezavisnost.
zana zana 19:49 26.06.2007

Za Dzudi:



sta li ti znaci ovo Albanci i Siptari??!!!

Problem je nastao ranije, ali ga je Sloba i SPS samo produbio, i unistio svaku sansu da se normalnim, civilizovanim putem bilo sta dalje resava.
pufna pufna 20:03 26.06.2007

Re: Za gospodina Domazeta i za ostale

Kosovo je decenijama problem...odnosno Albanci i Šiptari već dugo, dugo, dugo traže nezavisnost.

da, ali u kom broju? koliko Albanaca je svim srcem to zelelo osamdesetih i koliko ih se sve vise regrutovalo sa svakim institucionalnim ili fizickim nasiljem od strane srba?! Zasto ne pomislite da je bas taj S.M. gusio mogucnost razgovora sa istim mirnijim Albanskim politickim opcijama, koje su se od 24. marta 1999. potpuno ugasile.
Nedavno su u Belgiji napravili test emisiju na prvom programu gde se oko sat vremena pravila histerija da se Belgija raspada na francuski i flamanski deo. Naselo je mnogo a medju njima i vaznijih ljudi, i stranih diplomata. Nesuglasica svuda, ali mogucnost mirnog izbora se prvo mora ucutkati da bi se samo opcija raskida i rata nametnula kao jedino resenje.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:54 27.06.2007

Re: Za gospodina Domazeta i za ostale

hvala sto ste u mom odsustvu....kratko i tacno odgovorili....
poz
BKC
Violeta Violeta 20:36 26.06.2007

samo da pitam

da li je moguce da neko jos uvek cita komentare izvesnog domazeta?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:56 27.06.2007

Re: samo da pitam

..demokratija, bar kako je ja vidim, podrazumeva i takve stavove....Zasto da ne...? Jedini je problem u argumentaciji, pa kad nje nema, onda se lako predje na teren patriotizma....i busanja u junacke grudi....Navikao sam....i ispratio mnoge takve..
poz.
BKC
sentinel26 sentinel26 21:48 26.06.2007

Biblioteke kvare omladinu...

Poštovani BKC
Riječ koju sam ja čuo prije mnogo godina bila je "Hilindar" a tek kasnije u školi sam saznao za ovaj današnji naziv.
Ja nikako da se načudim, šta će narodu Kragujevca biblioteka? Kada se užele čitanja lijepo, put pod noge pa u Hilandar. Knjige mogu štetno da utiču na djecu. UIzgred, šta tu ima da se pita narod Kragujevca, kada ima ko da misli šta je dobro za njih? Neka jedu proju i neka ćute.
Vidim da vam spočitavaju zbog nebrige za Srbe koji planiraju da se sele sa Kosova.
Ja sam u grupi onih koji prate šta (će) se dešava(ti) sa onima koji hoće da ostanu na toj "svetoj" zemlji. Prije jedno dva mjeseca čuo sam na jednoj ("izdajničkoj" TV) izjave dva poljoprivrednika sa Kosova, ok kojih je jedan povratnik a drugi nije ni odlazio. Kažu da je njihov najveći problem što nemaju kome da prodaju svoje proizvode. Ovo izgleda ne spada u procente.
Večeras na jednoj TV gospodin Risto Radović izjavi da je Kosovo za Srbe isto što i Jerusalim za Jevreje.
Dotični gospodin reče da bi ponovo nad odrom Z.Djindjića održao isti govor (što mi nešto poznata ova matrica - pitanje - odgovor - ne mogu da se sjetim odakle je?).
Na komentar da ga zovu pukovnikom, reče da bi njegovom položaju više odgovarao čin generala. Ovo su sve njegove riječi.
Da dopunim ispravan komentar Pufne za Belgiju. Iako je tamo veliki broj ljudi u prvi mah povjerovao u lažnu vijest, niko se nije dohvatio noža niti puške. Toliko ja o nekima koji kažu za sebe da su hrišćani.
joshka joshka 23:00 26.06.2007

Re: Biblioteke kvare omladinu...

A ti bas volis lik i delo generala Amfilohija?
sentinel26 sentinel26 21:23 27.06.2007

Re: Biblioteke kvare omladinu...

joshka
A ti bas volis lik i delo generala Amfilohija?

Ma nije da ne volim....
Ali rekoh kad je već tu da čujem je li mu Velja opravio Vezirovu ćupriju i jeli mu nabavija nove jeksere da ne koristi one zahrdjale.
Ponadah se da će biti štogodj i u desetercu, odavno nije. Kad ono umjesto gusala, mali moleban Iračanima.
Ovo je ono što sam izostavio. Ako sam kome nažao učinio izvinjavam se.
Domazet Domazet 02:16 27.06.2007

Vidis li ti ovo cudo,

dobri moj bata Cole, onaj dundjer Vukota i Cuvar Biblioteke 26 su jos grdji i gori od mene. Oni izgleda da misle da je ovaj tvoj komentator bas didbidus glupav. Ne samo da pogresne ljude pita nego jos i pogresna pitanja postavlja. Dundjer tvrdi da je bez veze pitati sta sa tim ljudima, ko im je kriv kad nisu na vreme sicarili prodajuci to sto su imali. A 26tica misli da ona pitanja iz tvog uvodnog teksta nema potrebe bilo koga pitati kad je tim ljudima na Kosovu dobro i kad ih brinu samo cene na pijaci.

Sto je sasvim u redu. Mislim to sto bi njih dvojica da se ta pitanja ne pitaju. Jedino mi nije jasno sto mi se sve nesto cini da su se obojica razgalamili na mene. Prevideli, valjda, Dundjer u zurbi da duva u frulu a Cuvar da sto pre izgradi kragujevacku biblioteku, da je ta pitanja postavio onaj tvoj komentator a ne moja malenkost. A da sam ja samo preusmerio pitanja na tebe posto mi se cinilo da si ti pravi covek za njih. A sada moze biti i da nisi, vidim, cutis. Ili to nema veze sa pitanjima nego je samo zacutao jos jedan od onih koji (inace?) nikada ne cute.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:01 27.06.2007

Re: Vidis li ti ovo cudo,

Ma jok nisam zacutao...nego imam ja i druga posla...a Vama sam u medjuvremenu odgovorio....Nisam ja zacutao ni onda kada ste svi bili za Slobu,. a kamli sada kada ste za Voju, neprikosnovenog.,....Nemojte da ste neozbiljni..mnogo Vam bolje ide kada se uozbiljite onako patriotski....kao Velja kad gradi svoj klinicki centar....Ma samo Vi uzivajte...kad god stignem ..odgovoricu Vam, ali ne zamajavajte se..sa mnom, svratite na Blog kod nekog ozbiljnijeg od mene,.Ima ih!
BKC
Vukota Vukota 10:29 27.06.2007

Re: Vidis li ti ovo cudo,

Vi bas kao i Vas "tata" Kostunica tumacite onako kako Vam odgovara,a ne onako kako pise. Mislio sam da nema potrebe bas sve objasnjavati jer se ponekada neke stvari i podrazumevaju,ali s obzirom na Vasu "neobavestenost" moracu da dodam jos par reci.
Naravno da su ljudi najbitniji,ali sam smatrao da bar kada su ti ljudi (iskorisceni 1000 puta) u pitanju da ne treba pisati i pricati neke nerealne stvari kada i ptice znaju da je samo pitanje kada ce ih Kostunica pustiti niz vodu. Medjutim s obzirom da ste Vi Kostunicin pulen Vama vise odgovara da se non-stop ponavlja kako mi ne damo Kosovo (kao da smo nekada hteli da ga damo),kako je Kosovo srce Srbije (kao da do sada nije bilo), kako su ljudi najbitniji (kao da do sada nisu bili), da je Kosovo deo Srbije (kao da do sada nije bilo),......iz fraze u frazu.
Osnovni problem Kostunice i ljudi kakav je Domazet je taj sto samo posmatraju stvari na njima koristan i povrsan nacin koristeci maksimalno trenutne situacije (krize).
A to sto sam napisao: “Dobro prodaj na Kosovu i jeftino kupi u Srbiji”, je recept koji im je Kostunica odavno prepisao sledeci svog ucitelja Milosevica koji je glavni kuvar kosovske corbe.
Sto se tice frule,mislim da je Vas vodja izjavio da mu je Hag 9. rupa na svirali,pa na osnovu toga zakljucujem da mu je Kosovo10.!

P.S.Molio bih Vas da u sledecem komentaru formirate recenice kako treba i izrazite jasno Vase misli kako bi se nekako shvatilo sta zelite da kazete!
Domazet Domazet 20:43 27.06.2007

He, he...

Bata Cole, pa sta je ovo, u teksticu od sedam redova jednom je pomenut Sloba, jednom Kostunica, jednom Velja i jednom patriotizam. Da nije onih nekloliko redova tvoje samokritike jos bi ispalo jedan kljucni argument po redu tekst!? A ni frulas Vukota mnogo ne odstupa. U svom, doduse nesto duzem, teksticu on uspeva da Kostunicu pomene pet puta, uz po jedno pominjanje Milosevica, Haga i vodje. A sve samo zbog toga sto je svima sa imalo mozga u glavi jasno ne samo da nemate pojma sta da se radi sa onima koji ce napustiti Kosovo ako ono postane nezavisno nego da vas i boli ona stvar za njih. Sta kazete, ostace dole, ako se smanje cene na pijaci. A ako i ne ostanu, ko ih s' oprostenjem..., ko im je kriv kada nisu na vreme usicarili. Tragikomicni ste kada zapenuseno pljujete kad se pitanja sta ciniti sa tim nesretnicima upute vlasti i kada podjednako zapenusano odbijate da date bilo kakav suvisli odgovor kada se ta pitanja upute vama. Umete samo da pljujete i pokazujete prstom. Na to ste se sveli, dve pljuvacne zlezde i kaziprst u sredini. Nimalo lep prizor bata Cole. Ali to ste postali.

Ne bih voleo da sam u kozi onih iz vrha LDPa i koalicije. Mora da sa strahom otvaraju ovaj blog. I mora da im se dize kosa na glavi kada vide kako se ovde batrgate. Lepo kaze Kamicak, ovaj im je blog napravio medvedju uslugu. Da ne moze biti medvedjija. A kao sto ja vec rekoh, da nije tuzno bilo bi tragicno. Da nije tragicno bilo bi smesno.
pufna pufna 20:52 27.06.2007

Re: He, he...

mucenice,
sta svojatas kamichka, ona bi te za ove i slicne gluposti kamenom u glavu. Onda bi posto je prazna danima zvecao
)))))))))))))))
movas movas 22:01 27.06.2007

Re: He, he...

Čuješ, bre, ti mangupe! Baš me briga šta misliš o sebi, ali kad počneš da lupaš (baš tako: lupaš, ali i ostalo!) oko Kosmeta, treba da ustaneš, da zacviliš zbog mnogo čega, a možda zbog činjenice, bar po niku, da su Tvoji šibenčani - Sandra (ambasadorka) Rašković - savetnica jedinstvenog Koštunice (pošto u Srbiji nema druge, treće ili bilo koje osobe sa njegovim prezimenom), i Branko Radujko - savetnik neponovljivog (daj Bože) Tadića. - Da, hoću da Te opomenem da si u Srbiji dobrodošao - makar da je i od-nužde-došao, ali se nužda vrši na dugom mestu, ne!
Samo ne brani, ali ni bilo ko kome Šešelj viri iz dupeta, išta srpsko, a NI U KOM SLUČAJU nemoj braniti moje porušene kuće u Goraždevcu kod Peći, rušena i porušena groblja, nabijene na kolac, spržene u krečanama, one s nabijenim flašama u utrobi, zaklane u majčinim rukama, na kombajnu, decu na kupanju - neki su mi rodbina!
Ne napadaj one poarnaućene u poslednjih stotinak i nešto godina, od kojih su današnji najgori ološ: Tači, Haradinaj, Čeku - čiji deo porodice časno žive negde na tromedji kao Čekovići... Jer, kada neki "domazet" brani ili napada pod Šešeljevim likom i delom - ako nije Srbin - posreći mu se! Tako je bilo Kučanu, Tudjmanu, Izetbegoviću, Gligorovu, Djukanoviću, Rugovi... A već je preraslo u melenu (krvav proliv!) ponašanje svih "domazeta": koji na bilo šta, bilo kakve argumente i razumna objašnjenja - postavljaju pitanja, pitanjapitanjapitanjaPITANJA...
A nikako da odgovorite: kako je sa trinaest i po godina mladjani Nikola, Šešeljev sin - u vreme arlauka po Srbiji.., ono kada je Zemun postao "Kioskburg", bio ODJEDNOM savetnik Vučiću u hali Pinki i Tomi Nikoliću u podpredsednikovanju Zemunom? I to za bednih 2000 dojč-maraka po jednom "radnom mestu" - ukupno 4000 maraka? Ili, kako je potegao cug od nekih par miliona otac onog kuštravog Steve Dragišića, kako će da asfaltira "brzi autoput" od Subotice do Beograda, a nisu prokopali niti jedan ZEMLJANI ispust? Ili, kako je barajevčanka Pop-Lazić okupirala prestižne lokacije na Kalvariji? Kako je urnisala "šumadijka" Vjerica Radeta zemunski budžet, obezbedjujući svoje i najudaljenije rodjake? Kako je "vojvoda velikog trbuha" - jedan blento, izmanipulisao celu Stradiju (pardon, neki je još zovu Srbija) - kako je završio pravni fakultet - a ono je završio SAMO predvojničku obuku U ZGRADI PRAVNOG FAKULTETA u Sarajevu.., ali je odmah procenjen njegov intelekt, pa je čak i za "bosansku elitu" bio nepodoban. (a kada će biti priznato da je onaj ko se zaleteo, makar i kao sprdačinu! - Pop Djujić, pa "osveštao Šešelja" u vojvodu - brže bolje ga RAŠČINIO, jer mu je ovaj pokrao nešto preko 400 hiljada dolara! Da, da, onih dolara zbog kojih je "veliki vojvoda" prestao da kaki, kako bi mu bilo omogućeno da ih koristi! Ta mani se budalštine kako je običan lajavac Šešelj nekome držao govore - a ovi presrećni mu podarili pola milona dolara!!? Pih!
A šta reći za "Vojvodu od krompira" - Tomu Nikolića, koji za cigle i nepune DVE NEDELJE podpredsednikovanja mafiozu Marjanoviću, mesec dana od početka bombardovanja za koje su razni "domazeti" pod Šešeljijevskom zastavom itekako zaslužni, OSVOJI stan od TRI ARA, a kada ga Boža stišće oko struka - traži "90 dana da sakupi pare..." - a u medjuvremenu stan prodade i kupi tri manja - ispod 100 kvadrata - na koje se pojedinačno ne plaća ekstra-porez? Misliš da je Toma vidovit? Pa ono naruči "nekome ko vidi Djindjića da mu kaže da je i Tito pre smrti imao problem s nogom!" - samo tako da dokaže vidovitost ili je bio na tajnim sastancima, na kojima su nikogovići, anonimusi, desperadosi i jajare-mafijaši, uglavnom prekodrinski.., SAČINILI scenario - svakako u ovom slučaju ne ostavljajući neobaveštenu legendu neobaveštenom, o "krvavom proleću" - kako se pobednik nad Haškim pedeVima, oglasi pred poletanje.., ili kada šurak (u ime zeta Voje?) reče, cereći se nad odrom jadnog Djindjića: ko mačem vitla - od mača strada! Šta misliš, na šta je samoubedjeni general (ili samo pukovnik, šta li) je mislio?
I samo, da pomenem: jah, sudbinom li obojenih imena, koje su "domazeti" i šešeljijanci okitili Beograd: Zbeg, Grmovac, Plavi Horizonti (analogno sa Plava Grobnica?)...
Dakle, pusti ovog čoveka (vlasnika BLOGA) onima kojima je melem na srcu, a Ti idi na drugo mesto - gde se može ponašati kao na B(R)LOG-u. Onako, iz prikrajka, priseti se koji sve časni ljudi su videli, na vreme ili s kašnjenjem, LAŽ i bedu onih koji uporno zaludjuju ovaj polupismeni narod NETAČNOM matematikom: pripadnici (Šešeljeve) Jadikalne stranke (na žalost i nesreću) sakupe oko milion glasova - bez tzv. rastura! Ali, to nikako nije 1/3 iliti 30 % "gradjana Srbije" - već tačno 14-14,5 %!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! od BIRAČKOG tela, a jedva 10 % od ukupnog stanovništva! Ej!!!
I to je tragedija - u skupštini SVI tandrču o "GRADJANIMA SRBIJE" - kao (tobože) znaju šta gradjani misle? Umesto da se obraćaju SVOJIM glasačima - kada već nije bilo razuma da budu(te) ZABRANJENI, a mnogima da se omogući branje voća na gročanskim plantažama.
Dakle, bez obzira što Čeda rasprodaje moju imovinu, tačnije - poklanja je Arnautima - a još tačnije poarnaućenima, jedini je čista obraza na javnoj sceni!
Misliš da "klinika" Veljina iznad Morave - za koju podrazumevano uštedi na svaki milion eura po 180 hilja eura na ime neplaćanja PDV-a, jer se na zdravstvene objekte ne plaća PDV - neće posle par meseci biti "zatvorena", a potom preimenovana u HOTEL?
A i Velja pripada klanu LEGIJALISTA, ne? Uh, da ne zaboravim: patriota i legijalista!!!
Momčilo Vasić
(vidiš: ja imam ime i prezime i ponosan sam na to!)
milandez milandez 22:54 27.06.2007

Re: He, he...

Sta drugo reci - no: bravo Vaske!
Domazet Domazet 03:41 28.06.2007

Cujes bre,

Blentavko (kad si vec poceo sa ti meni serdare ja tebi vojvodo), sto se deres? 'Ajde sto si svasta naglupetao, ali sto se deres?

Nego, u svom ovom tvom haosu nekoherentnog glupetanja ipak si ubo sustinu:

Dakle, pusti ovog čoveka (vlasnika BLOGA) onima kojima je melem na srcu


Stvarno se ovaj blog pretvorio u sabirno mesto onih kojima su pljuvacne glandule potpuno istisnule mozak. I onih koji od bezmozgovica zive. Doduse ne onoliko udobno koliko bi hteli.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:27 28.06.2007

Re: Cujes bre,

Stvarno se ovaj blog pretvorio u sabirno mesto onih kojima su pljuvacne glandule potpuno istisnule mozak. I onih koji od bezmozgovica zive. Doduse ne onoliko udobno koliko bi hteli.

beži onda, dobri čoveče,
možda je zarazno
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:56 28.06.2007

Re: Cujes bre,

Obe strane su sve rekle sto su imale, pa predlazem da se manemo komentara na Domazetove postove....Na srecu on je ipak u manjini.,...a kompleksi se lece na drugom mestu (eto mu Sande kao prva pomoc), a ne na Blogu....jer praveci galamu pokusava da zametne sustinu Bloga. Dakle..pokusavam da rezimiram...Nije problem u tome kako ko vidi patriotizam, vec cijim sredstvima ga praktikuje.Ako je to drzavni budzet, onda kao poreski obveznik hocu da znam i da se pitam, a ako su njihove pare, licne, onda me ne zanima osim ako se to ne cini uz krsenje ljudskih i gradjanskih prava....Kratko i jasno...!
Braniti pravo na sopstveno misljenje i licni integritet od napada tipa Domazet je besmisleno...a i cemu...Neka se kuva u sopstvenom zlu i mrznji....!
poz.
BKC
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:07 28.06.2007

Re: Cujes bre,

Hahahah///Tako je BEZI ODAVDE DOBRI COVECE....MOZDA JE STVARNO INFEKTIVNO!!!
Neka proba sa forumom na DSS web/u.....bice to hor istomisljenika...
miladin miladin 10:20 28.06.2007

pozdrav coletu

hvala cole na divnom tekstu od pre dva dana....umesto da vasa prica probudi neke ljude iz svog ucmalog
fundamentalizma a la recimo branika crncevic,ona je postala mali epp za neki podpuno nebitan personaliti na ovome svetu...ali na srecu vi i dalje vasim tekstovima pogadjate stvari pravo u centar i to tako treba da ostane
pozdrav od vaseg kragujevcanina!
movas movas 11:44 28.06.2007

Re: Cujes bre,

Domazet
Blentavko (kad si vec poceo sa ti meni serdare ja tebi vojvodo), sto se deres? 'Ajde sto si svasta naglupetao, ali sto se deres?

Slušaj, dok sam ja ratovao, kao dobrovoljac, tri godine, i toliko puta ranjavan - po Tvojim krajevima (?) - Ti i slični ste prodavali gaće po NBgd, švercovali SiSe (sve-i-svašta), i kukurikali iza mojih ledja kako vas "majčica Srbija" izdala.., ona Stradija u kojoj je jedinac poslat "na odbranu srpstva" po SAO (jao!) "Krajinama" - vraćan u kesama za smeće! I s toga IMAM pravo da vičem na Tebe i sve ostale plitkoumnike i plitko-pametnike, jer necu BRE da ćutim i pravim od sebe budalu - da bi Ti i takvi šećkali se po Stradiji, uživali u plodovima svojih mračnih "misija" ubijanja jedinog palidrvceta u balkanskom mraku - pok. Djindjića... 'Oćeš da Ti pomenem i začepim gubicu? Pa evo: kolovodje i organizatori su bili u apsu, ali su pušteni što zbog opstrukcije, što zbog korupcije a što zbog simpatije, neki su dobili i goleme "odštete"... a neki su samo "sumnjivi" zdravom razumu!
Da, mislim ubrojati u prve: Mikelića, Crnčevića, Šešelja, Jovicu Stanišića i njegovog dvojnika Simatkovića, pa Bulatovića i td - kao što vidiš - ni jedan nije korenom iz Stradije!
A tek egzekutori! Kojekakvi Ulemeci (znaš li šta semantički znači ova imenica?), Tojage... i slična egzotična prezimena - kojih nekada nije bilo u Srbiji.
Ili, pogledaj: posle uzastopnih 3 načelnika Gen.štaba iz Srbije - Perišić, Ojdanić i Pavković, nailaze TRI sa "egzotičnim prezimenima" - Paskaš, Krga i Ponoš! I, raspitaj se: GDE su bili pomenuta trojica svo vreme "borbe za kućni prag", kada se besomučno ratovalo BEZ ideje i cilja! Da ne kažem išta o elementarnoj gluposti i neznanju strategije i operatike VAŠIH dičnih "vojskovodja"...
Dakle, svima je jasno, osim izgleda Tebi, da tvoje mrsomudjenje i "sijanje" nekim znanjem i "inteligencijom" ovde nema potporu; malignitet si i sam i sa svojim činjenjem - i idi tamo gde se i inače skupljate - oko svog 13. proroka i "jevandjeliste" - Šešelja i njegovih kožunlija, šinjelnija i monstruma, koji u skupštini oponašaju trake koje su im ostavili američki stručnjaci za psihološki rat!
Rekoh Ti i da Ti je nik jako, jako sumnjiv - a da ima išta normalno u ovoj Stradiji - takvi bi brali jabuke po Grockoj, Barajevu.., ili iskopavali krompir po Karadjordjevu i u Ivanjici, a ne bi ruinirali ovu jadnu i iscrpenu nejač, koja stenje pod invazionim silama kojekakvih Šešeljka, Poplašenka, Mirčića, Radića, Vjerice i kojekakvih spodoba iz JEDNE POLOVINE zla, ali i Vučeljića, Obradovića, Aligrudića..; Radovića, Bulovića, Stojčevića i bulumente na pomračenom čelu SPC... Da, da, očekivati kad-tad i prosvetljenje SPC, pa da se prisetimo nekog kongresa JUL-a, SPS-a, SRS-a ili DSS-a bez Patrijarha u "počasnoj loži", uz OSVEĆENJA skenera i ostale opreme kupljene krvavim i opljačkanim novcem i iznetim u Švajcarsku "potpredsednika iz ratnog perioda" i ortaka crveno-crnom vojvodi - Milovana Bojića! Ili, da li će mene ateistu, onaj osvećeni skener na VMA pregledati tačno, kao što će pregledati nekog vernika? No, na žalost Tebe i sličnih, na ulsaku u sedmu deceniju života - zdravlje, a vidiš i pamćenje i razum me služe - i tako će i biti sledećih sto godina!
A ostaje da se ukuvava duša vas koji samo nešto zapitkujete, kao da je pametno, a sami se služite najcrnjom manipulacijom i najmračnijom demagogijom! Ako ne, onda se pohvali nečim što si uradio za svoj rodni kraj - ne mora za moju Metohiju... Jer nije čudo što Arnauti planiraju, i to najozbiljnije, da naprave spomenike Slobi i dvojici Voja - podno onog golemog spomenika Klintonu...
Dakle, ako treba i da glasamo: mislim da delim (vidiš, ja nisam kao Tvoji pa da tvrdim kako "narod zna" - a ja imam nepobitnih dokaza da ovaj, MOJ narod, ništa ne zna i ima pamćenje od jednog mesečevog kruga!) - mišljenje da si Ti sa Tvojim ispraznim mudrostima, po principu da moraš progovoriti makar na rebru - običan i usmrdeli tumor!
Poslušaću od ovog trenutka vlasnika ovog BLOG-a, ali zbog toga što je u pravu a ne što se ičega plašim! S toga, izbegavaj uvrede na moj račun, jer sam neuračunljiv sa idiotima, pa Te mogu potražiti - što lako umem, bez obzira kako se skrivao ko, jer postoje IP svih poruka... Ne, ne mislim da Te ućutkavam, ali Ti preporučujem da kevćeš na mestu gde ste jedan drugome do - zadnjice!
Nego, u svom ovom tvom haosu nekoherentnog ...

... Evo, vidiš, pri pokušaju da budeš smešan - i uspevaš!
Još samo da se dokopaš neke krugovalnice i objaviš, a da stižeš zrakomlatom obići postrojbe oko svoje hiše, kako neki dojebnik ne bi umakao...

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:22 28.06.2007

Re: pozdrav coletu

Hvala....mom sugradjaninu,
neka se ne ljute ostali..ali mi najvise prijaju ,misljenja sugradjanina, jer oni jedini mogu da znaju, tacno ,sta je ko i kako radio....Naravno da se sa ovim misljenjem nece slozziti vecina mojih sugradjana...ali je ponekad zadovoljstvo pripadati manjini!
Poz
BKC
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:25 28.06.2007

Re: Cujes bre,

Postovani G/dine Vasiccu,
necu ulaziti u vas post, kao sto ne ulazim ni u druge..ali vas molim da jalovu diskusiju sa Domazetom, privedete kraju....Hvala Vam sto ste se javili, ali zaista nema smisla iznositi argumente pred nekoga koji ispred sebe ima takav "patriotski stit"..Sve dodje na svoje, samo lagano !
poz
BKC
bladerunner bladerunner 13:12 28.06.2007

Cole, G- din Vasic

je koliko sam ja razumela jedan iz grupe ljudi za koje sam i pitala Domazeta gde takve ljude misli da 'smesti' jer je on jedan od ljudi (ratovao 3 puta, iz Metojihe, ima i rodbinu medju poginulima koliko sam shvatila) na koje 'tipuju' Domazet i njegove patriote da bi ih prvi podrzali u njihovim idejama. Ali pogledajte sta se desava . Zato je vrlo vazno sto smo culi i njegovo razmisljanje . Da je pametan taj isti Domazet bi preneo svojim drugarima da se malo zapitaju da li su stvari bas takve kakve izgledaju da jesu .
Jer ovom narodu je dosta politicara koji zimuju u Italiji i cija se deca skoluju u inostranstvu a ovamo zaluduju ovu sirotu decu idejom ratovanja.
Nece Tadiceva maloletna deca da odu da ratuju
nece ni Kostunicine macke da odu da ratuju
ko sto ni Milosevicev sin nije isao da ' cuva svoju malu porodicu'
nego treba da ide neko ko sto je moj brat ili necji sin ili taj g'din Vasic
ako se budu izborili za Kosovo pregovorima ja cu im cestitati i izviniti se ( mada i dalje mislim da je to epp i ne vidim nacin kako posle misle da ga rese prakticno ) ali ako se bude ispostavilo da drze ovu pricu samo do izbora i da drze u nadi onaj narod tamo a posle da ga puste niz vodu ko sto neko rece i ostave ih tamo na milost i nemilost da se sami snalaze i beze u Srbiju na traktorima ....eee vala g-dine pametni Domazet recite vi meni kako VI mislite da se operete posle toga i izadjete na ulicu ko da nista nije bilo i kako VI tako pametni sto mnogo postavljate pitanja mislite da zbrinete izbeglice?
Ja se slazem da se da novac za Hilandar ali da se daje toliki novac pored tolikih izbegllica koje jos zive u izbeglickim centrima, kuvaju na reshoima i zive sa zajednickim kupatilom to je sramota i cista propaganda. Zaludjivanje nacionalistickim idejama. Kad cu da ih vidim da urade nesto prakticno za svoj narod i da resavaju probleme prakticno?

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:22 28.06.2007

Re: Cole, G- din Vasic

..ja vec napisah da je tesko nekoga, ko ima nalog, preobratiti pa makar mu sve to pustali na svim TV stanicama...G/din Vasic je nazalost sve ovo preziveo...i SVAKA MU CAST STO JE IZNEO SVOJE SVEDOCENJE!Nije lako sebi, ne drugima, priznati sopstvenu zabludu, te je zbog toga G.Vasic (nadam se da mu je to pravo ime) pravi heroj na ovom Blogu !
bkc
movas movas 15:05 28.06.2007

Re: Cole, G- din Vasic

Moze i ovako: ja jesam Momčilo Vasić, iz Goraždevca. I svi me znaju kao "pečeno čelo". I ja sam jedan od "retkih primeraka" koji zbog savesti rizikuje mnogo! Borba za istinu je počesto "Sizifov posao" - ali neka...

A dodaci istini su da su mi u smrdljivim barakama Majka (s veliko M, 1920. godište) dva brata s decom... sve u svemu 29-devetoro! Prošle godine, slučajno oko izbora, posetili su naselje (nešto preko 350 osoba), gn. Tadić i Djilas.., pala su obećanja da će, bar struju i vodu, imati... Ranije su posećivali i Karići..: moja majka, dakle od 87 godina, dobila - ULOŠKE! Snahe su dobile igrice "monopol"! Malo, malo pa dodju iz distribucije i iskidaju struju, a cere se - strava: tražite od Slobe, vele Naumovi stručnjaci. Ništa čudno, taj isti Naumov je javno, posle dve i po godine ministrovanja, priznao da NIJE UPAMTIO cenu struje!!! I ni ovo nije čudno, sada će pevati, kao 'minster' vera - DODOLE, i svom nasledniku će pomoći da naprave struju - makar preko Hamovića i Lazarevića, gde se struja ne dobija iz uglja i vode, već iz "zelembaća" ili ojra. I krckaće se zanimacija, pijuckati "Zabunovićev viski", a osvežavati "Kajmanskim Knjazom"...

Pazi, molim te, imamo ministarstvo za vere... Kao da nije dovoljno stavljeno u Ustav (bilo je i u onom "Žabljačkom", ali i u ovom "Vampirskom" - u 4 sata ujutro, BRE) i potom tražiti da svako se meša u svoj posao: tužilaštva, sudovi. Ili i ovako: šta se to novo može desiti u Hrišćanstvu, Islamu i Davidovoj veri - da se mora dežurati CELIM ministarstvom? Da nije na vidiku neka procesija promocije "Srbijanskih svetaca" - k'o 'no u Milovoj - "crnogorski pravoslavni sveci".

Elem, JEDINI proizvod Evropskog i Svetskog kvaliteta su nam SPORTSKI REZULTATI... Ali, tugo moja, mi smo jedina zemlja na svetu koja ima svetski priznate sportiste - ali nema ministarstvo za sport! Mi imamo učene popove i u klanu Cekića (ako ih ugleda nekada kada nije pijan...) i ništa.
Dakle, kako da se pokrene razum pa da se ukinu ministarstva vera i svedu na neki odbor u ministarstvu kulture, da se ukine ministarstvo za "ekologiju" - a u okviru ministarstva zdravlja osnuje neki odbor za to?
Dakle, samo malo treba reda - pa da sve bude na svom mestu.., ali, siguran sam sasvim - u Stradiji? - Nikada! Ovde svako ima svog favorita - a zabole koga zdrav razum. Moj narod.., tuga božija!

Iskrena zahvalnost za toplinu i za bladerunner, uz sve i što je "amaterski" - za razliku od "profesionalaca" - shvatila svu tugu i beznadje onih koji su okusili poslednji slast pobede nad NATO paktom.
Domazet Domazet 16:20 28.06.2007

Da ugrabim priliku Snezana,

da ti se, izmedju pozivanja na rat i izbegavanja da ja odgovorim na pitanja koja je postavio onaj poznati bata Coletov komentator, zahvalim na brizi o meni. Mada je, srecom, nepotrebna. Izgleda da sam prirodno imun. Sve jedno, hvala ti, retko je videti ovih dana da se ljudi brinu o drugima.

A sada ozbiljno. Mucno je gledati Drugu i Bolju Srbiju kako, saterana u cosak sopstvene neadekvatnosti, neodgovornosti i apsolutne indiferentnosti prema svemu sto je direktno ne pogadaja, peni, podmece, pravi se gluplja nego sto jeste, laze, lupeta, bez ustezanja se krije iza ocigledno nekoherentnih tipova...A sve samo zato da bi od sebe sakrila sopstvenu nemoc i dvolicnost. Mucno ali poucno. Zato pozdravljam one skorasnje statistike o citanosti sajta. Ne znam samo da li i gospodin Ceda Jovanovic deli ovaj moj sentiment?
pufna pufna 17:01 28.06.2007

Re: Da ugrabim priliku Snezana,

Zato pozdravljam one skorasnje statistike o citanosti sajta

evo nama odgovora zasto na domazet zasipa go.....ma
adam weisphaut adam weisphaut 17:43 28.06.2007

Re: Da ugrabim priliku Snezana,

zgleda da sam prirodno imun.

Gospodine Domazet, Vi ste priorodno nesto drugo, ali shvaticete vec jednom ! (mali hint igrajte se sa rasporedom slova reci plug)
Mucno je gledati Drugu i Bolju Srbiju kako, saterana u cosak sopstvene neadekvatnosti, neodgovornosti i apsolutne indiferentnosti bla, bla, bla

A Vi se spasite muka pa lepo skoknite na neki domoljubniji i bogougodniji sajt a nas postedite Vasih skribomanskih doprinosa
A sve samo zato da bi od sebe sakrila sopstvenu nemoc i dvolicnost.

Dok Vi se i ne trudite ds prikrijete svoju.!

milandez milandez 22:32 28.06.2007

Re: Cujes bre,

Svaka cast gospodine Vasicu - taman sam pomislio da u zemlji Srbijici nije ostalo mnogo srcanih i pametnih ljudi... Samo, ali samo na prvi poled to dvoje se ne prozima.
Milan Dezelin
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:38 29.06.2007

Re: Cole, G- din Vasic

Iskreno mi je zao..svakog stradalnika..zvao se on Jovam , Dubravko ili Fikret...Zao mi je svake srusene kuce i svake kapi prolivene krvi, a posebno mi tesko pada, kada vidim da postoje monstrumi, kojima tudje krvi nikad dosta!!!
Na zalost Srbija ili Stradija, kako je Vi zovete (a ja sam radio dramatizaciju te predstave...i jos nekih na tu temu!) nema ni snage ni pameti da ljudima konacno kaze, sta se dogodilo, ko je za to kriv, kao i sta i kako dalje....Teritorije se menjaju, drzave takodje, ali kada ostanete bez stanovnika/gradjana...onda su teritorije samo pustinje...
U domenu sopstvenih mogucnosti, politicke snage, znanja i obrazovanja, uradio sam bas sve sto sam mogao da do toga ne dodje...i zbog toga mi jer mirna savest, pred svima!Mozda to nije mnogo, ali u tom smislu nisam nezadovoljan...
A sto kazete , mon narod tuga Bozzija, delim to misljenje, ali je to vrzino kolo, u kome se ne zna sta je starije "kokoska ili jaje"...Bgd politicka elita koju zabole za sve izvan BGD/a ili narod koji podrzava takvu, nazovi elitu....Naravno ima casnih izuzetaka, ali su oni na nivou statisticke greske....Ako se na sve to doda Medj zajednica sa svojim ne/namernim greskama i procenama...Onda se dobije stanje gde jesmo!
Poz
BKC
PS>Nadam se i verujem da ce sve ipak biti bolje, a da ce mnoge biti sramota sta su cinili drugom, ali i svom narodu!
movas movas 11:44 30.06.2007

Re: Da ugrabim priliku Snezana,

Domazet
Ne znam samo da li i gospodin Ceda Jovanovic deli ovaj moj sentiment?

Pitao sam ga - ne pada mu na pamet da išta s Tobom deli!
Samo par poznatog:
# Ko o čemu - baba o uštipcima
# Uostalom - mislim da Kartaginu treba uništiti
# Neka visi Pedro!
# Jao meni do Boga miloga, dje pobedih boljega od sebe... (jauk Marka Kraljevića)

Pitali Teslu je li mu žao što mu drugi kradu ideje...
- Ne, obrecnuo se Nikola.
-Žao mi je što nemaju svoje!!!

Siguran sam da će svi shvatiti gore napisano - osim Tebe...
Tebi će i dalje u grlu biti Čeda ili nešto Čedino..?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana