Astronomija

NEODOLJIVI MARS

Saša Zorkić RSS / 17.06.2008. u 00:26

Mars
Mars
Posle dužeg vremena pročitao sam domaće vesti i odlučio da napišem nešto o Marsu. To je inteligentnije nego da komentarišem kako je svaka stranka jako zadovoljna svojim rezultatom na izborima, kako je svaka najjača samo ako se pravilno računa, kako će svaka da formira Vladu itd.

Dakle, zašto istražujemo Mars?

Mars  je prosto stvoren za istraživanje. Da njega nema istorija astronomije bi bila pomalo dosadna i svakako osakaćena, a zakoni kretanja planeta bi bili otkriveni mnogo godina kasnije. Mars nam dođe kao poručen. Blizu je, čvrst je, ima sjajnu atmosferu: ni preretku, ni pregustu, a opet dovoljno različitu od naše da imamo šta da istražujemo. Reljef mu je bogat i maštovit, ima godišnja doba, a njegov dan je samo malo duži od našeg, zemaljskog. Za Mars se interesuju planetolozi, biolozi, meteorolozi, geolozi i gotovo svi ostali -olozi, ali i neki -ičari: fizičari, hemičari itd.

Uzmite na primer Merkur. Zbog blizine Suncu nezgodan je za osmatranje i nezgodan za svemirske misije. Sav je ispečen od Sunca i izubijan od meteorita. Ima on svojih čari, ali daleko je to od Marsa. Uostalom, do sada su ga samo dve letelice posetile: Mariner 10 pre tri i po decenije i Messenger ove godine.

Ili Venera: prevrela i sa pregustom i neprozirnom atmosferom. Rusi su spustili nekoliko svojih letelica na Veneru i uvek su bili presrećni kada bi instrumenti na njima radili duže od pola sata - pre nego što bi zarđali, spljoštili se i istopili.

Jupiter je gasovit i dosadan. Najveća atrakcija je kada mu crvena pega pobledi. Njegovi veliki sateliti jesu primamljivi, samo daleko su i letovi do njih su strašno skupi. Sa Saturnom je ista stvar. Uran, Neptun i sve iza njih - daleko je. Za misiju New Horizons Nasa je angažovala tek iščilele stručnjake, a kada njihova letelica proleti pored Plutona oni će već biti popunjeni u struku i nosiće bore na licu. I ako letelica na Zemlju bude poslala podatak da nešto zeleno gmiže na Plutonu ili da na nju, letelicu, upravo naleće neka stena, ovi na Zemlji će bar još pet sati srkati kafu u uverenju da se ne događa ništa.

Ne, sa Marsom se ništa ne može meriti. Do njega se stiže za oko sedam meseci spokojne vožnje, komunikacija kasni podnošljivih dvadesetak minuta u proseku, a ima šta da se vidi. Tu su presahla rečna korita, isušena jezera i mora, vulkani, kanjoni. Atmosfera je prozračna, omogućava blago usporavanje zahuktale letelice, a njom će moći i da se jedri. Meteorolozi imaju pune ruke posla, a i geolozi (areolozi) takođe. A šta tek da kažemo za astrobiologe. Pa oni su najagilniji u istraživanju Marsa. Stalno nas ubeđuju da tamo gore mora biti nečeg živog, ako ne inteligentnog onda neinteligentnog, ako ne složenog onda prostog, ako ne na površini onda ispod, ako ne ispod onda ga je, kažu, bilo ranije. Toliko su napadni da su i druge ubedili u svoju opsesiju. Toliko su uporni da će život možda i pronaći, ako ne u sadašnjosti onda u prošlosti, ako ne u prošlosti onda sigurno u budućnosti, onda kad se na Mars spusti vasionski brod sa prvim živim bićima sa Zemlje.

Istraživanje Mars nam je sudbina.

Nastaviće seKomentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 00:44 17.06.2008

Evo ga Phobos

jedan od dva Marsova satelita:


Vidi kakav je ulubljen. Mora da su se sa Marsa na njega kamenicama bacali.
JJ Beba JJ Beba 00:53 17.06.2008

Re: Evo ga Phobos

Njegovi veliki sateliti jesu primamljivi, samo daleko su i letovi do njih su strašno skupi. Sa Saturnom je ista

daleko? zakuni se?
ja baš tela na evropu. reko mi artur da je tamo budućnost

evo su vid kaki su ko upisani
Io, Evropa, ganimed, Kalisto
Saša Zorkić Saša Zorkić 01:28 17.06.2008

Re: Evo ga Phobos

To je krater Stickney, najveći krater na Fobosu. Njegov prečnik je 9 kilometara. Ime je dobio po devojačkom prezimenu supruge Asapha Halla.

Bilo je to ovako. Duže vreme su astronomi nagađali da Mars ima dva satelita. Asaph Hall se dao u potragu za njima ali bez uspeha. U traganju je istrajao samo zahvaljujući uporonom i tvrdoglavom nagovaranju svoje supruge Angeline. Konačno, 12. Avgusta 1877. otkrio je satelit koji će dobiti ime Fobos po pratiocu boga rata Aresa (odn. Marsa) Fobosu. Mnogo godina kasnije, kada su upoznali reljef satelita Fobosa, astronmi su najvećem krateru dali ime Stickney u čast Hallove supruge.
DAZBOG DAZBOG 00:47 17.06.2008

I m lovin it

mene odusevljava svemir, ceo universe je moj Bog, za nekoga je samo nase Sunce ali za mene je ONO oko cega se ustvari sve vrti, oko cega se vrti Mlecni, Cokoladni, Kratki ili Dugacki Put... a Mars, sta znam kao pocinje da me smara malo iskreno...nikako da ih nadju, a ti Marsovci, sta se kriju, nek idu neka pogledaju Phoneix izbliza, ne grize, NASA kaze da je samo za ispitivanje,,nadamo se i mi, Zemljani da je samo za ispitivanje

ali ne kazem da necu penziju da provedem na vikendici na Marsu,, dok stignem do 60te a to je za nekih 40 godina, bice nesto valjda tamo :)

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:47 17.06.2008

Mars vs Zemlja


MarsPosle dužeg vremena pročitao sam domaće vesti i odlučio da napišem nešto o Marsu


Vesti iz zemlje i ostalih delova planete Zemlje su takve da mi se ponekad cini da bi zivot na Marsu i pored bezivotnosti bio bolji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:54 17.06.2008

Kakve su to

insinuacije o Veneri?!
Ili Venera: prevrela i sa pregustom i neprozirnom atmosferom. Rusi su spustili nekoliko svojih letelica na Veneru i uvek su bili presrećni kada bi instrumenti na njima radili duže od pola sata - pre nego što bi zarđali, spljoštili se i istopili.

Mis'im stvarno ?!
Ne, sa Marsom se ništa ne može meriti.

Ne može, fakat...
Istraživanje Mars nam je sudbina.

Znam...to je sudbina svih žena.

Venera pozdravlja Mars
Radojicic Radojicic 16:40 17.06.2008

Re: Kakve su to

dragoljub dragoljub 07:59 17.06.2008

tačno

nema siniki na mars,kad smosi misomovi naseli nažvaku koju sunam složile venerijanke.telepa siezemlja imasivodu pa travu pa plavosi gu nebo kad ono nemož sigledaš fuzbal,štoovo ono,samosi ćutiš....ee leposi ni beše upostojbinu ,fuzbal kolko oćeš nikote ne smara da pričaš, frljaš se skamenčiki na fobos a i brata, mu sad, ko poterfipotrefi.ete dođe ni glave ta međuplanetarijanska druželjubivos.onosad si čujem ćesi šalju neke sonde udalj ,koj si ga znae kaku ćenibedu navuku navrat ,ni sovej venerijanke se nismo usrećili a kojsi gaznae kake sanđame i zmajovi ima tam natam...
Dolybell Dolybell 11:37 17.06.2008

oblaci - voda


Dolybell Dolybell 11:43 17.06.2008

crvena planeta

margos margos 15:33 17.06.2008

Lepa tema:)))

Pre par godina, kad je Mars bio blizu blizu Zemljici, išli smo na Kalemegdan da ga vidimo tj. gledamo. Nažalost, kapacitet opservatorije je mizeran, nije mogao da primi sve zainteresovane, ali je bilo uzbudljivo. Mnogo ljudi s dvogledima, decom na ramenima, nekakvim ručnim teleskopima... atmosfera nekako slavljenička.

Dok sam se spremala za polazak na Kališ, zamišljala sam Marsovke koje se takođe spremaju za taj susret... da mahnu našim Zemljanma (Zemljacima), a mi njihovim Marsovcima. Sve u svemu, bio je lep provod:)))

Piši nam i dalje:)))
Sarek Sarek 18:33 17.06.2008

Kim Stanley Robinson

Crveni, Zeleni, Plavi Mars Ljudi, za svakog ljubitelja ozbiljne naucne fantastike i nauke generalno, obavezno stivo! I naravno preporuka za tekst. Keep it up! Dosadishe vishe sa politikom...
stevica pilanić stevica pilanić 19:03 17.06.2008

odlican

Marsakr.
Dolybell Dolybell 00:35 18.06.2008

Mars i sateliti

Dolybell Dolybell 00:37 18.06.2008

Mars

Dolybell Dolybell 00:41 18.06.2008

Solar map

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana