Šta bre oćete ?

Goran Miletic RSS / 17.06.2008. u 00:49

a lokomotive ?
a lokomotive ?
Naslov ovog bloga kao i ona čuvena rečenica Velimira Ilića - „Zato što mnogo pitate !" govore o očekivanjima vlasti (na svim nivoima), gotovo svih političkih partija, ali i tzv. neformalnih centara moći (npr. lokalna mafija & tajkuni). Sve se svodi na to da „od kolevke pa do groba" možete živeti, zahtevati , pitati, očekivati i kritikovati samo onoliko koliko se to sviđa pomenutim subjektima. U iole normalnom društvu uglavnom se očekuje da ovu granicu prelaze dve grupe. Prva grupa su mediji, ali kod nas je 90% njih trenutno ošamućeno, a „prelaženje granice" i previše pitanja se lako sredi kroz smanjenje reklama, dok se postavljanje pitanja „dokle se sme" nagrađuje adekvatnim reklamnim prostorom. Nije nikakva teorija zavere, čisto se zapitajte čemu služe reklame tipa NIS, Telekom (jedine firme svoje vrste), RTS (najnovija reklama je tipa Hvala Beograđanima za Eurosong) ili naprimer razne verzije reklamiranja grada Beograda. Pored medija, tu je i druga grupa koja „stalno bre nešto 'oće" i „mnogo pita" a to je civilno društvo. Nažalost, kod nas se sindikati, akademska javnost i stručna udruženja slabo čuju (sem kad slave neku slavu), pa je knjiga spala na nevladine organizacije.

Pošto retko možemo u Srbiji, danas smo na primeru Austrije videli šta to nevladine organizacije „'oće". Kao što ste pročitali, u Beču su se pojavili plakati neprihvatljive sadržine, puni govora mržnje i sa kukastim krstovima na kojima je bio Boris Tadić, Dušan Petrović i još neki. Oni su potpuno nebitni za priču, nebitno je da li ih volite ili ne, važno je da su ti plakati uklonjeni istog dana.  Ukoliko su plakate uklonile vlasti u Austriji, postavlja se pitanje kako to da kod nas niko ne uklanja slične plakate, grafite, nalepnice (bilo one uperene protiv političara, bilo protiv manjinskih grupa), a smatra se i da mnogo 'oćemo kada zatražimo da policija hapsi neonaciste i njihove koalicione partnere kada krenu da prebijaju učesnike nekog javnog skupa. Još gora je činjenica da se uklanjanje desilo u zemlji koja niti je susedna, a oni koji su na plakatima su se saglasili da odatle povučemo ambasadora zbog priznanja susednog Kosova. Ukoliko plakate nisu uklonile vlasti Austrije nego građani ili npr. organizatori prvenstva, postavlja se pitanje zašto se kod nas ne dešava to isto ? Ako izuzmemo nekoliko nevladinih organizacija i pokreta, kao i par političkih partija (uglavnom tokom kampanje), nikom ne pada na pamet da se ovim bavi. Ono što ćete čuti od građana je to da je ružno što žvrljaju, lepe nalepnice ili plakate jer nam time „ruže grad" dok gotovo nikog ne tangira ono što na tim medijumima piše. Naprotiv!

Umesto da se svrsta u red onih nekoliko institucija sistema koje rade svoj posao, „šta bre 'oćete" je postao i Direktor službe za ljudska i manjinska prava. Pretpostavljam da ste pročitali saopštenje 30-tak organizacija u kojem se zahteva njegova smena.  Naravno da niko ne očekuje da on bude na istim pozicijama jer je ipak državni službenik, ali čak i kada branite državu ili vlast, onda to radite na jedan iole pristojan i uljudan način npr. „svesni smo problema", „uradili smo to i to da popravimo stanje", „to je veliki problem u našoj zemlji i planiramo da ...". Za razliku od takvih izjava, gospodin Lađević je posle par godina zimskog sna, izašao iz pećine i počeo u kratkom periodu da daje izjave u stilu Velimira Ilića. Em kaže da „trućamo" kada kažemo da kod nas ima govora mržnje, em su fašističke organizacije iritantne koliko i one koje se bore za prava LGBT populacije, em čovek kaže da je kod nas sve ekstra što se tiče manjinskih prava. Možda bih i pokušao da nađem neko opravdanje za njega da nisam sedeo iza dotičnog direktora na jednoj konferenciji u Sava Centru. Sedeo je u drugom redu, na ćošku i glasno pričao na mobilnom, dok su govorile porodice ubijenih vojnika, radnika stradalih u zgradi RTS, advokati koji zastupaju žrtve ratnih i drugih zločina. Pored priče na svom omiljenom aparatu zabavljao se i vrtenjem brojanica na ruci, gledanjem u plafon, a veoma brzo je i napustio skup. Valjda je još tada zaključio da to i nisu neke povrede ljudskih prava. (Nekoliko blogera je bilo na toj konferenciji pa će se setiti datuma, ali i Lađevićeve nevidljivosti).

Gospodin Lađević koji kritikuje NGO nije najtužnija činjenica, niti je to Velja kada kaže da B92 mnogo pita. Tužno je što građani prestaju da budu građani time što nemaju nijedno pitanje  (sem naprimer „A zašto Americi neko ne oduzme Kaliforniju kao nama Kosovo?"), što ih ne zanima šta piše na nalepnicama/grafitima pored kojih prolaze svaki dan, što nemaju empatiju za bilo koga ko ima drugu boju kože, drugu seksualnu orijentaciju, pripada drugoj naciji ili ima fizički ili drugi hendikep. Ne zanima ih kako žive stari ili siromašni sugrađani, gde spavaju deca sa ulice, otkud 900 leševa kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama 10km od centra grada niti ko je ubio gardiste na još manje kilometara od Terazija. Kada umesto njih, takva pitanja postave organizacije ili mediji, onda uglavnom dobijemo odgovor „pa dobro, jeste da to treba da se reši, ali što su dosadne te organizacije i zašto baš sada (i po čijem nalogu) pokreću to pitanje". Sve u svemu,  „narodu" je najakše plasirati tezu da su svi isti, da se ništa ne može promeniti i naravno na kraju mu obećati - „i Kosovo i Evropa" .

I na kraju, za one koji ne znaju, juče smo dobili rezultate testa „Koliko smo se upristojili". Naime, naivna kompanija „Telenor" je odlučila da park na Studentskom trgu postane Internet park, pa je postavila priključke za internet (a valjda i bežični u funkciji), mediji su to lepo slikali, a ja sam čekao koliko će sve to da traje. Čak i svaki turista u Beogradu zaobilazi ovaj park noću zbog količine popijenog piva. Nije problem što se tu okuplja „alternativna omladina" niti je problem što u parku nema osvetljenja prema meri „starijih sugrađana", a nisam ni od onih koji očekuje da policija izigrava Kerbera time što će legitimisati svakog ko u park uđe. Naprosto, ako je već neko uradio nešto veoma dobro, onda valjda svako treba da uradi svoj deo posla - npr. policija da se malo više šeta preventivno, a kada se već desi uništavanje opreme (posle samo TRI dana), onda da privede pravdi „našu decu" koja su to uradila. Ako ne znaju koje je to krivično delo/prekršaj - dobrovoljno se javljam da pomognem. Što se građana tiče, bilo bi lepo da nešto kažete, sem što slegnete ramenima i progovorite „pa šta su BRE to stavljali kad su znali da će deca to da polome". Oh sorry, vi ste od onih koji samo gledaju svoja posla, vesele se Noletu i Ani i misle da kritika loših pojava u društvu znači manjak patriotizma.

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:25 17.06.2008

Hobsovska Srbija

Doista ovo...

Naime, naivna kompanija „Telenor" je odlučila da park na Studentskom trgu postane Internet park, pa je postavila priključke za internet (a valjda i bežični u funkciji), mediji su to lepo slikali, a ja sam čekao koliko će sve to da traje. Čak i svaki turista u Beogradu zaobilazi ovaj park noću zbog količine popijenog piva. Nije problem što se tu okuplja „alternativna omladina" niti je problem što u parku nema osvetljenja prema meri „starijih sugrađana", a nisam ni od onih koji očekuje da policija izigrava Kerbera time što će legitimisati svakog ko u park uđe. Naprosto, ako je već neko uradio nešto veoma dobro, onda valjda svako treba da uradi svoj deo posla - npr. policija da se malo više šeta preventivno, a kada se već desi uništavanje opreme (posle samo TRI dana), onda da privede pravdi „našu decu" koja su to uradila.


...predstavlja skandal, sasvim tipican i sasvim uobicajeno odvratan. Moram da priznam jedino da me je prijatno iznenadila cinjenica da je ova vest izazvala koliko sam video jednodusno negativne i kriticke komentare, bez onog uobicajenog kukavickog i sramotnog opravdavanja tipa "pokazimo razumevanje za huligane, imali su tesko detinjstvo". Treba bataliti humanisticke iluzije tipa Zan-Zak Ruso o prirodnoj dobroti coveka (posebno u vecim grupama, posebno nakon visedecenijskog ispiranja mozga, posebno u uslovima turbokulture i smanjivanjem i nestajanjem svih vrednosti, od pismenosti nadalje) i uspostaviti ostru kaznenu politiku, skupa sa radom u medijima i drugde na povratku istinskim moralnim i kulturnim vrednostima. Zalosno je sto se bas u Srbiji usred nakaradno shvacene "slobode" manifestuje istinitost ideja Hobsa, Nicea i Frojda o autenticnoj ljudskoj prirodi (pocev od "bellum omnium contra omnes".
Queeria Queeria 02:49 17.06.2008

Re: Hobsovska Srbija

Kroz glavu su mi prolazili razni motivi ovog vandalskog čina i sve bih osudio, osim jednog:

- ako je to neko učinio iz socijalnog bunta. oni će na svojim laptopovima od hiljadu jura da koriste besplati wireless internet dok meni krče creva od gladi i spavam na klupi tog parka jer sam beskućnik -

Nema šanse da se taj scenario dogodio, već je najverovatnije reč o bahatosti i vandalizmu, ali je meni ipak pao na pamet...
adam weisphaut adam weisphaut 06:43 17.06.2008

Re: Hobsovska Srbija


Nema šanse da se taj scenario dogodio, već je najverovatnije reč o bahatosti i vandalizmu, ali je meni ipak pao na pam

Šanse su minimalne da je to bio neki beskućnik.
Kladim se na nekog obesnog klinca iz dobre kuće.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:20 17.06.2008

Re: Hobsovska Srbija

Socijalni bunt se obicno koristi kao *izgovor* za vandalizam i ispoljavanje autenticnog zla u ljudima. Tako i dojucerasnji (kvazi)revolucionari sa blazenom lakocom postaju upravnici zatvora i egzekutori hiljada ljudi (od Robespjera do Ce Gevare), a onda ih obozavaoci opravdavaju jer su ili sami bili beskucnici ili se solidarisali sa njima.
Doctor Wu Doctor Wu 15:39 17.06.2008

Re: Hobsovska Srbija

Tako i dojucerasnji (kvazi)revolucionari sa blazenom lakocom postaju upravnici zatvora i egzekutori hiljada ljudi (od Robespjera do Ce Gevare), a onda ih obozavaoci opravdavaju jer su ili sami bili beskucnici ili se solidarisali sa njima.

Uf, gde Leshiju pomenu Čea u ovom kontekstu...
Sarek Sarek 17:56 17.06.2008

Re: Hobsovska Srbija

Milan M. Ćirković
Treba bataliti humanisticke iluzije tipa Zan-Zak Ruso o prirodnoj dobroti coveka (posebno u vecim grupama, posebno nakon visedecenijskog ispiranja mozga, posebno u uslovima turbokulture i smanjivanjem i nestajanjem svih vrednosti, od pismenosti nadalje) i uspostaviti ostru kaznenu politiku,


To nikad, NIGDE nije donelo dobro. Pitajte bracu amerikance (najbrojnija zatvorska populacija na svetu) kako im "3 strike laws" pomazhu...
adam weisphaut adam weisphaut 22:26 17.06.2008

Re: Hobsovska Srbija

Uf, gde Leshiju pomenu Čea u ovom kontekstu...

Molim moderaciju da me sačuva od napada na pretpostavljenoj nacionalnoj osnovi
Rade Rade 09:27 19.06.2008

Re: Hobsovska Srbija

A sta ako je neko svoj laptop od hiljadu jura zaradio radeci 20 sati, a ne pitajuci se sto je svet tako nepravedan, pa da neko spava na klupi?

Bez namere da uvredim ljude koji zaista iz fizickih razloga ne mogu da zarade za hleb, kojom logikom bih trebao da imam razumevanja za nekoga ko nece da radi, a hoce da unistava?
Markonio Markonio 04:15 17.06.2008

cheap

I na kraju, za one koji ne znaju, juče smo dobili rezultate testa „Koliko smo se upristojili". Naime, naivna kompanija „Telenor" je odlučila da park na Studentskom trgu postane Internet park, pa je postavila priključke za internet (a valjda i bežični u funkciji), mediji su to lepo slikali, a ja sam čekao koliko će sve to da traje. Čak i svaki turista u Beogradu zaobilazi ovaj park noću zbog količine popijenog piva. Nije problem što se tu okuplja „alternativna omladina" niti je problem što u parku nema osvetljenja prema meri „starijih sugrađana", a nisam ni od onih koji očekuje da policija izigrava Kerbera time što će legitimisati svakog ko u park uđe. Naprosto, ako je već neko uradio nešto veoma dobro, onda valjda svako treba da uradi svoj deo posla - npr. policija da se malo više šeta preventivno, a kada se već desi uništavanje opreme (posle samo TRI dana), onda da privede pravdi „našu decu" koja su to uradila. Ako ne znaju koje je to krivično delo/prekršaj - dobrovoljno se javljam da pomognem. Što se građana tiče, bilo bi lepo da nešto kažete, sem što slegnete ramenima i progovorite „pa šta su BRE to stavljali kad su znali da će deca to da polome". Oh sorry, vi ste od onih koji samo gledaju svoja posla, vesele se Noletu i Ani i misle da kritika loših pojava u društvu znači manjak patriotizma.


Jeftina reklama za Telenor. Neko iz njihove medijske službe se setio da bi postavljanjem "lake mete" mogao duplo da profitira: medijska zastupljenost prilikom predstavljanja tog sistema i prilikom reportaža o vandalizmu. Za nekoliko stotina evra je dobijena fina reklamica. Ceo posao je sa bezbednosne strane traljavo urađen. Mnogo skuplji i mnogo obezbeđeniji kablovi se svakoga dana kradu, a kamoli ovako smešno obezbeđena tehnika.
Nemojte pogrešno da me razumete, pre svega sam gnevan na grad Beograd, koji ima mogućnosti da celu teritoriju grada pokrije bežičnim internetom sa sredstvima koja su jednaka desetom delu ukupno potrošenog goriva za službena vozila na dnevnom nivou.
Ali za to je potrebna želja. Kakva vlast takvi i građani. Kakvi političari takvi i huligani.
van mor for d roud van mor for d roud 07:19 17.06.2008

Re: cheap

Ali za to je potrebna želja. Kakva vlast takvi i građani. Kakvi političari takvi i huligani.


sve je time receno... nazalost, uzasno tacno...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 07:19 17.06.2008

Nije, slažem se...

"Gospodin Lađević koji kritikuje NGO nije najtužnija činjenica"

Nije Gorane, slažem se....On je uporno i dosledno izbegavao svako mešanje u svoj posao...i obavljao to baš onako kako je njegova stranka od njega tražila...o))
I čim je nešto o tome progovorio napravio je skandal...
bladerunner bladerunner 07:38 17.06.2008

E i ja se isto pitam

i cudim kako niko od gradjana ne reaguje i ne protestuje na ovo povampirenje sps-a npr? Gde su bili ljudi sa transparentima kad je onomad bila promocija knjige one 'revolucionarke'? Mislim za kratko vreme sam gledala predlog za premijera- Ivica Dacic, oslobodjenje Marka Milosevica i promociju knjige Mire Markovic . I niko nista . Nigde coveka , nikakav protest. Meni je to za transparente od pola kilometra bre! Meni je to previse .Sta je bre s ljudima jel su sve zaboravili? Sledece ce da bude da slecu na aerodrom i docekuju ih sa cvecem !
I pojava nekih ovde na blogu koji proganjaju neke druge.One thing leads to another. Ne svidja mi se to. Necu da se vracam u vreme da se plasim sta sam napisala i sta sam rekla!
bladerunner bladerunner 07:59 17.06.2008

Re: E i ja se isto pitam

da dodam da me pogresno ne shvate ljudi...pa da ne pisu
mislim na 'proganjanje ' nekih blogera ne nas 'komentatora'
ili se meni samo ucinilo da sam primetila nesto?
normalan1 normalan1 08:00 17.06.2008

BUDI FIN-PLATI KARTU

Srbija bi u Evropu ali pod našim uslovima, malkice da se vrluda, malkice da se kraducka, malkice da se grebucka... Nisam siguran da u Srbiji, a posebno u Beogradi nema građanske svesti. Ima je, ali je utopljena u moru primitivizma, političke zatupljenosti i ekstremizma, kulturne netolerancije i erozije morala.
Od Nušića i Domanovića pa do danas Srbija je imala državne službenike koji nisu radili u korist naroda no u svoju korist. Da li baš samo od Nušića? Rekao bih od Kraljevića Marka! Kogod se u ovoj zemlji dokopa kakve mrvice vlasti postaje ozbiljno važan u sopstrvenim očima da od tolike važnosti zaboravi da taj komadić vlasti od njega zahteva i kakvu malu uslugu narodu - da obavlja savesno svoj posao!
A narod k'o narod. Godinama sakupljam viceve i još nijedan nisam našao o plemenitom Srbinu, a zašto, Bog da me ubije ako znam! Stalno Srbin nekog zajebe, nekom zabije, nekog nabije! Ima jedan vic o Srbima koji je poseban, ispričaću ga:
Bog obilazi pakao. Pored svakog kotla stoji đavo sa vilama i nabada one koji slučajno izrone iz kotla. Pored srpskog kotla đavo spava. Bog ga probudi i ukori zbog nemarnosti a ovaj će:
- Ma nema problema. Kad neko izroni ovi drugi ga ponovo uvuku, pa nema potrebe da intervenišem!
E zato nema građanske hrabrosti! Ako neko i digne glas protiv kakvog zla stotine će ga poklopiti svojim primitivizmom.
Zato svi okreću glavu kada se lome obdaništa, škole, parkovske igračke a u ovom slučaju i internet park.
Sećam se da je u vreme mrskog Titovog režima dok je neki tip pljačkao banku u Njegoševoj i naoružan istrčao iz banke sa plenom, neki čistač metlom razoružao pljačkaša a policajci samo dovršili njegov započet posao. To je bila građanska hrabrost!
Da je u Studenstkom parku bilo i policajaca sumnjam da bi intervenisali. Devedesetih su okretali glavu i gledali svoja posla pa im prešlo u naviku.
O naci i ostalim organizacijama takođe imam svoje mišljenje. I JEDAN SRBO NACISTA JE PREVIŠE za ovako malu zemlju koja je fašistički zulum zapamtila.
I da završim. Građansko vaspitanje je fakultativno u osnovnim školama, deli fond časova sa veronaukom. Nemam ništa protiv veronauke, ali građansko vaspitanje ali ne ovakvo gde deca crtaju i pričaju pričice je ozbiljno pitanje. Predlažem da se GRAĐANSKA INICIJATIVA uvede kao ozbiljan predmet u školama gde bi se učilo o moralu, pristojnosti, humanosti... Usput, mislim da bi i jedna večernja škola za ODRASLE sa istim ciljevima dobrodošla. Siguran sam da po gradu više ne bi bilo grafita tipa EU, NE HVALA! A, umalo da zaboravim, Mirjana Bobić Mojsilović je za vreme svog kratkog stolovanja na mestu urednika kulture na RTS-u povela akciju "Tako je lepo biti fin", od nje je ostalo samo reklama na autobusima GSP-a "BUDI FIN - PLATI KARTU"!
dragoljub dragoljub 08:37 17.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

I JEDAN SRBO NACISTA JE PREVIŠE za ovako malu zemlju koja je fašistički zulum zapamtila.

nemoj tako o drugovima fašistima pa oni su samo došli da nam pomognu u borbi protiv gospode komunista
normalan1 normalan1 09:20 17.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

Pa jeste, ali nešto mi se nisu dopali dizajni automobila i aviona kojim su doputovali. Ne dopadaju mi se izduvne cevi napred koje umesto dima šibaju petarde... avioni koji izbacuju neke čudne rasprskavajuće bombone... A da vidiš, najmanje mi se dopada 100 Srbina, Jevreja, Roma za jednog fašistu...
dragoljub dragoljub 09:41 17.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

A da vidiš, najmanje mi se dopada 100 Srbina, Jevreja, Roma za jednog fašistu...

*novo 

pa to im je bilo univerzalno na svim teritorijama gde su pomagali antikomunistički pokret od norveške do kipra isti zakon,bili su dosledni
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:14 17.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

dragoljub

nemoj tako o drugovima fašistima pa oni su samo došli da nam pomognu u borbi protiv gospode komunista

Nisu oni niotkuda dosli. Fashizam je podjednako lokalno i autohtono zlo kao, uostalom, i komunizam. Treba jednom reci: smrt svakom totalitaritarizmu, bilo desnom bilo levom.
krunoslava krunoslava 12:01 17.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

normalan1
Nisam siguran da u Srbiji, a posebno u Beogradi nema građanske svesti. Ima je, ali je utopljena u moru primitivizma, političke zatupljenosti i ekstremizma, kulturne netolerancije i erozije morala . . . .


IZVINI, molim te . . . a kakva je to onda gradjanska svest ?!
normalan1 normalan1 12:32 17.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

Srbija je duboko podel;jena na nacionalnu i kosmopolitsku, tolerantnu i netolerantnu, demokratsku i nedemokratsku, jedina i najmanja vidljiva podela je na građansku i primitivnu. Građansku svest, na žalost, poseduje MANJINA(jedan malecki deo Srbije, delić koji stane u salu REX-a ili CZKD), ali, mada je to jako tužno, od nečega se mora početi!!! Za građansku svest se ne bori oružjem, bezbol palicama, bacanjem kolača od blata na neistomišljenike za nju se bori obrazovanjem, edukacijom i mladih i starih, glasnim negodovanjem protiv onih i onakvih koji Srbiju vuku u neki davno prošli vek!
A kakva je doista građanska svest - mala!
A ne bi trebalo i smelo tako da bude!
dragan7557 dragan7557 11:50 18.06.2008

Re: BUDI FIN-PLATI KARTU

A, zašto bi građanin uopšte plaćao kartu kada se velika grupa PRIVILEGOVANIH vozika na račun svih građana bez plaćanja karte ili službenih atutomobila aviona i ostalog.
Kada bi postojalo uopšte nešto pameti saobraćaj bi trebao da bude besplatan jer je jedna od kljućnih komponenata modernog društva.

Idiotizam pravljenja profita i još goreg zahteva za stalnim ekonomskim rastom( jednda od najidiotskijih u
ekonomici propasti je između ostalog cenu jestivog ulja iu EU dovela do jednakosti sa cenom litre nafte.
Važno je da se providnom pričom o tzv. eko diizelom postigne veštački nedostatak hrane kako bi razni UV i
SUV imali pune tankove goriva koje se pravi već od jestivog ulja što je osnovni razlog skoka cene istog.
Diskusije vođene na državnim i EU panelima 80ih i 90 ih (NL, BE, L,F idr.) jasno su pokazale da saobraćaj mora biti besplatan kako bi bio plativ i odgovarao potrebama modernog društva na čega su počele da ukazuju čak i transnacionalne naftaške kompanije i - ništa. Uzgred najveći profiter od ovog suludog stanja je nesposobna država koja uzima milijarde na akcizama i porezima odnosno nametima koje troše u ime naroda baš oni koji osim drugih privilegija imaju i džab-džaba prevoz.
dragan 7557
18 jun 2008
Anjale Anjale 08:26 17.06.2008

Akcija-reakcija

Sećam se koncerta Balaševića sa kraja 90-ih. Rekao je da ga ne bi povredilo da dođu ljudi u plavom i pokupe ga sa bine. Ali bi ga povredilo da niko od nas ne reaguje.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:00 17.06.2008

nesredjen komentar

ceo tekst je ok,
samo mi nije jasno zašto potežeš ovo dvoje tenisera, dovodeći ih u vezu sa mentalom naroda koji...(pa sve ono iz teksta).
zar ti klinci ne pokazuju da ukoliko radiš mnoooogo, možeš postići dobre rezultate? a ukoliko su ljudi kadri da to prepoznaju, onda prepoznaju i taj potencijal individualnog - valjda. (za razliku od onog: mi smo naši, ti si naš = sve može)

Sve u svemu, „narodu" je najakše plasirati tezu da su svi isti, da se ništa ne može promeniti

ovi klinci (izvini, al' moram još jednom), upravo pokazuju suprotno. sve je podložno promeni ukoliko se svako (od nas) zalaže.

zašto ljudi ne biraju svoj put, gutajući plasirano?
pa, zato što im je tako lakše, zato što tako nalaze alibi sa sopstveno nečinjenje, zato što tako mogu opravdati sebe - pred sobom.
otud i ono što pišeš ne iznenadjuje: "zašto baš sada (i po čijem nalogu) pokreću to pitanje"
od ovog zašto baš sada, još važnije je: po čijem nalogu, iz čega sledi da to opet, neki tamo hoće da nas...jer nas ceo svet mrzi, jer...
ukoliko to sve posmatraš iz sužene perspektive jednog čoveka koji nije uspeo - za neuspeh uvek krivi druge, uvek je kriv neko sa strane. (druga varijanta je "uspeh", ne kroz afirmaciju individue, već kroz: "mi smo naši"

gledala sam skoro neku emisiju o roditeljstvu i kako je jedan grad rešio da pomogne roditeljima, tako što je organizovao radionice i non-stop pomoć - ovo ćirković stalno poteže: učiti, učiti i samo učiti.
(kod nas, kad moja prijateljica pozove nekakav baby servis, da pita - jer nije sigurna: žena sa druge strane viče)

da bi ljudi reagovali i da bi zahtevali bolje, prvo moraju da budu svesni da to bolje nije samo puka fraza, već dostižnost svakodnevnice.

moja prva misao nakon priloga o klupama u parku je bila: lepo, al' da vidim koliko će to da traje.
a, s'tim u vezi - je l' znaš da postoje deca na fakultetima koja ne znaju kako da otvore nalog na gmail-u?

u vezi sa plakatima - da malo okrenem.
gradovi nakon izbora: plakati - na mostovima, na gradilištima, na zgradama, na...gde god hoćeš.
je l' je teško da se traži od vlasti i nalepljivača da to prestanu da rade? je l' nikom iz njihovog odeljenja za marketing nije palo na pamet da je to ružno? kako tretiraju svoje sugradjane ti, koji sa plakata poručuju (nasmejani) da će rešiti sve njihove probleme? (ja, bih na primer počela od toga: hajde da nam grad bude lep, pa bih sa novcem za štampu uradila nešto konkretno, nešto što posle teškog boja ne mora da se ljušti)
u našem slučaju, odgovornost za činjenje ili nečinjenje ne postoji, tako da kad neko nalepi novo ime za bulevar, sa sve smeškom, on z n a da mu se ništa neće dogoditi. (i to onda postaje normalnost, ili šala, ili sve zajedno + dodaj po potrebi)

ako ti se čini da branim običnog gradjanina, tog koji okreće glavu i sleže ramenima - na branim (mada priznajem da sam tu u konfliktu sopstvenom, jer ja ne okrećem glavu i isti ti slegajući i okretači mi se, u najboljem slučaju čude - svakodnevno).
ne postoji jednostavan odgovor, jer, čini mi se da je sve ovo o čemu pišeš mix svega i svačega, ali od nečeg treba početi, zar ne.

ono što ovde nedostaje je pozitiva - tj. pozitivne akcije, naspram onog iz citirane rečenice.
i sad, izvini,
malo mi je, kako u naslovu rekoh, nesredjen komentar (svašta nešto bih htela da strpam) - pade mi na pamet scena od pre godinu dana.
prilazi mi dete i pita da li hoću da stavim svoj potpis na papir i objašnjava da je to za školu protiv nasilja.
devojčica (14 god) nosi neke flajere po najvećem suncu i sa osmehom ti prilazi: pozitiva.
ima jedan mnogo dobar video - make your influence positive. (i nije samo o deci)
Goran Miletic Goran Miletic 10:18 17.06.2008

Re: nesredjen komentar

Samo da ti odgovorim u vezi Noleta i Ane...

Kao i hiljadu puta do sada, ljudi cesto letimicno prelete preko teksta i ne citaju ono sto pise. Tako je nazalost uradio u Cavic kada sam pisao blog posle incidenta sa njim ...

Dakle, ono sto rade Nole i Ana i medalje koje osvajaju jesu za svaku pohvalu, kao i njihov rad i trud i to jeste pravi nacin, ALI... ono o cemu ja pisem su LJUDI, gradjani ove drzave koji te manje/vise mrze ako pomenes nesto sto je lose u drzavi (pa makar se i slagali sa tim) + sami nece da dignu zadnjicu i pobune se ili nesto urade (pogledaj proteste u Argentini itd). Ti nasi gradjani nece da reaguju NIKADA, a jedino sto HOCE je da se raduju & izadju na ulicu kad im vaterpolisti, Nole i Ana donesu neku pobedu...

Ukoliko umesto njih ukazes na nesto lose sto treba popraviti (a naprimer neka strucna udruzenja su pre Ane i Noleta ukazivala na katastrofalno stanje u teniskoj org. u ovoj zemlji) onda
1. ti imas neki skriveni interes koji je tvoj ili interes nekog drugog (ali svakako nesto jako zlo)
2.platila te neka strana sluzba da to radis (da bi Srbiji bilo gore)
3. nisi objektivan, nego ekstreman (simboli objektivnosti su postali Vukadinovic, Antonic i ekipa)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:58 17.06.2008

Re: nesredjen komentar

gorane,
jasno mi je šta si hteo da kažeš.

iako mi ne smeta
da se raduju & izadju na ulicu kad im vaterpolisti, Nole i Ana donesu neku pobedu...

bez obzira što nemam osećaj da su meni doneli pobedu, smeta mi nečinjenje i kvazi-činjenje. uvek.
a, na ulice i ne bi izašli (u tom broju i organizovano) da ih neko na iste ne poziva.
(o toj manipulaciji ne bih sada)
ljudi cesto letimicno prelete preko teksta i ne citaju ono sto pise

verovatno si ovo meni uputio - tekst nisam letimice, već pročitala od početka do kraja - i jedino što mi je sporno je:
Oh sorry, vi ste od onih koji samo gledaju svoja posla, vesele se Noletu i Ani i misle da kritika loših pojava u društvu znači manjak patriotizma.

ne zato što ne razumem problematiku nedizanja zadnjice (čije sam efekte osetila na svojoj koži), već zato što pokušavam da shvatim uzroke, a ono što si, velikim slovima podvukao, sa sve prisvajanjem uspeha, nije uzrok - već posledica.

ovo oko skrivenih interesa, stranih službi i koječega drugog sam već prokomentarisala, al' evo još jednom:
u zemlji gde oni (al' kao) najodgovorniji mogu da daju izjave (što je još i benigno), kako jedva čekaju da postanu opozicija pa da traže da se odgovornost aktera afere kofer aktuelizuje u potpunosti, a sa druge strane poručuju da još uvek ostavljaju prostor da sa istim formiraju vladu (gde verovatno potrebe za raskoferavanjem ne bi ni bilo), nema mesta čudjenju.
noboole noboole 09:22 17.06.2008

jednostavno

Gradjani ne skidaju plakate da ne bi dobili batine. Ovo vazi i za druge anti-Obraz etc. akcije. A, u stvari, i neke od njih zalepe bas visoko, pa ne mogu da dohvatim.
Ssvetlana Ssvetlana 10:29 17.06.2008

Ne kapiram!

Nikada necu shvatiti zasto nas mediji tako podrobno obavestavaju o nekim tamo plakatima, koji su osvanuli u Becu? Pa kako izgledaju, pa sta pise na njima itd. Verovatno bi to vlasti ionako skinule sa bandera, ovako svi smo lepo obavesteni! Cesto mi serviraju i neke tamo potpuno bezveze izjave nekih nevaznih ljudi i uzurpiraju medijski prostor. Zar ne bi bilo bolje da se pozabave vaznijim pitanjima i o tome nas tako podrobno obaveste. Na pr. o zlostavljanju dece, zena...zivotinja! Ima toga koliko hocete! O tome treba da se polemise, a ne o izjavama nekih krimosa, politicara ili nekom plakatu o kome niko i ne treba da donosi sud. Samo da se skine i to je to!
Goran Miletic Goran Miletic 10:38 17.06.2008

Re: Ne kapiram!

Naravno, ja sam vise potresen kada mi na zgradi osvane "Srbija Srbima, ostali napolje" nego ovaj u Becu, ali eto sam epilog (a i publicitet ili odsustvo istog) govori dovoljno toga
Ssvetlana Ssvetlana 11:08 17.06.2008

Re: Ne kapiram!

Naravno da je ta parola, mnogo ozbiljnija i zavredjuje paznju i polemiku! Mediji prenose ono sto im odgovara i time raspiruju govor mrznje, mnogo vise nego sto je to potrebno!
krunoslava krunoslava 12:19 17.06.2008

gradjanska svest....

Tužno je što građani prestaju da budu građani time što nemaju nijedno pitanje (sem naprimer „A zašto Americi neko ne oduzme Kaliforniju kao nama Kosovo?", što ih ne zanima šta piše na nalepnicama/grafitima pored kojih prolaze svaki dan, što nemaju empatiju za bilo koga ko ima drugu boju kože, drugu seksualnu orijentaciju, pripada drugoj naciji ili ima fizički ili drugi hendikep. Ne zanima ih kako žive stari ili siromašni sugrađani, gde spavaju deca sa ulice, otkud 900 leševa kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama 10km od centra grada niti ko je ubio gardiste na još manje kilometara od Terazija. . .

Da, Gorane.... tuzno i tragicno!
Uvek se vracam na sustinu svakog problema ovog drustva - gradjanin !
U svakom gradjaninu je formula ali ja mislim da je kod "ogromne vecine"
potpuno pogresna ta formula gradjanske svesti :


normalan1
utopljena u moru primitivizma, političke zatupljenosti i ekstremizma,
kulturne netolerancije i erozije morala...


Tužno ...pa pretužno .....
bavard bavard 17:40 17.06.2008

Re: gradjanska svest....

Slazem se, i jeste tuzno...i onda mi na um pada pesimizam, losa vibracija,ustajanje na levu nogu jer ...NE ZNAM KAKO BI SE KOD NAS MOGLO NAPRED...I BOLJE!? Ili nas je premalo? Obrazovanje je srz svega, a kakvo nam je vidimo.... Nije grad odredjen velicinom, niti brojem stanovnika vec kulturoloskim obrascem bitnim za zivot i rad u zajednici. Suzivot pripada kulturi i mora da se uci. Obrni okreni ponovo zapinjemo na obrazovanju. A kavi smo, i odkle smo se u gradove sjatili ne mora se objasnjavati. Nasi su gradovi,(geografski u uzoj Srbiji narocito,gde je raji bilo cak i zabranjivano da se u istima trajno naseljava),odvajkada bila mesta gde se nesto muvalo, obavlalo pa se vracalo kuci. Zato je sve van dvorista tudje...zato narod bas briga i za bandere, zidove, izloge isl.mesta za plakatiranje, ne mesati se u tudje, jer ovde je kriv ko vice lopov a ne lopov, a udruzuje se samo radi marifetluka ili hajducije, a nikako radi boljitka, jer boljitak je u siromasnim drustvima vezan za muvanje i kradju. Otuda se svaki izabrani gradjanin i ponasa kao Ladjevac jer se smatra "posebnim" samim izborom a ne i cinjenjem, pa sto bi i cinio bilo sta jer ga mi gradjani na buducim izborima opet biramo...Zato su nam i sanitarni cvorovi uzas, a o mestima gde se odlaze otpad ne vredi ni govoriti! Svako normalno celjade koje samo predje granicu ostane zblanuto urednoscu i cistocom (prvo ovih nabrojanih mesta), pa onda svim ostalim i svega ostalog sto cini i zivot i suzivot dostojim coveka, a ovde se gradjanske vrednosti proglasavaju djavoljom rabotom... Ne znam...ne znam...ne znam...?!Ali nam debelo nesto fali...Ne znam vise ni da li je bas Srbija onako izdeljena kako rece normalan1 u 12:32 sa cijom se svakom recju slazem, ili mi polako nestajemo...gubimo se u vremenu...i rastacemo u neznanju, ne obrazovanju...ne cinjenju...ne znam...
Inner Party Inner Party 19:34 17.06.2008

Posao, porodica, prezivljavanje.

što ih ne zanima šta piše na nalepnicama/grafitima pored kojih prolaze svaki dan,


Pa koga to zanima?! Mene ne. Zamisli da se sad obazirem na svaku nalepnicu i svaki grafit! Kakvih grafita sve ima... Naprosto, oni nikome ne znace ama bas nista! Cak ni onima koji ih pisu - jer i oni vremenom odrastu!

što nemaju empatiju za bilo koga ko ima drugu boju kože, drugu seksualnu orijentaciju, pripada drugoj naciji ili


Sta, jel' su nesto bolesni?! Empatija se ima prema ljudima u nevolji! Ljudi koje navodis dele sudbinu svih nas...

ima fizički ili drugi hendikep.


Pa ko normalan ne saoseca sa hendikepiranim ljudima? Nije valjda da Srbi imaju drugaciji odnos ka ljudima sa posebnim potrebama nego Bugari, Rumuni, Madjari?!


Ne zanima ih kako žive stari ili siromašni sugrađani, gde spavaju deca sa ulice,


Pa zanima ih, ali nije njihovo da to resavaju. Ne mozemo svi biti superheroji i resavati svaku nepravdu koju vidimo.

otkud 900 leševa kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama 10km od centra grada niti


Sta otkud?! Sto se pravis naivan?! Taj slucaj je vec resen i ti ga sad ponovo izvlacis. Samo se pitam zasto?! Sigurno ne iz casnih namera...


ko je ubio gardiste na još manje kilometara od Terazija.


Taj slucaj je resavan i jos ce se resavati...

***


Hocu reci, imaju ljudi svojih briga. Imam ih i ja. I da ti pravo kazem bas me briga za stvari koje nisam odgovoran da resavam. Moje je da glasam za najsposobnije ljude koji ce to da resavaju. To je najzdravije stanoviste i zato ga poseduje vecina ljudi u Srbiji...

Slovenci nisu usli u EU tako sto su se stresirali oko streljanih vojnika JNA. Nisam siguran da ih je iko ikada pitao nesto na tu temu...

Hrvati nece uci u EU zato sto ce resiti problem Srba u Hrvatskoj, vec zato sto ce postati ekonomski i politicki kompatibilni...

Sve u svemu, Ameri bi ti rekli Get a Job!



die hard die hard 21:45 17.06.2008

Re: Posao, porodica, prezivljavanje.

Sigurno ne iz casnih namera


A ovo tvoje je bas iz casnih namera.Ovoliko lupetanja i zamena teza odavno ne procitah ni ovde na blogu niti bilo gde.
Ovo je upravo i tema teksta.Kakav strasan komentar.Uzas.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana