Moj sukob s pameću III - Koga birati na sledećim izborima?

Ivan Marović RSS / 19.06.2008. u 14:34

Ne znam za vas, ali ja sam čovek vizionar, ja volim da planiram sve po nekoliko godina unapred. Svi već znate iz prethodnog posta šta se sve planiralo još dok je Milošević bio na vlasti i kako se sve to izjalovilo i ko je za sve to kriv. Ali ne treba posustajati, već na vreme planirati ko će preuzeti vlast za četiri godine kada budu sledeći izbori.

Kao što svi već očekuju, uskoro će biti formirana vlada pomirenja na levici. Mnogo je pisano o sukobu na levici, a nedovoljno o pomirenju na levici. Zato par redaka o tome, a potom i o alternativi, odnosno o desnici.

Dakle prvo o levici. Mada je ceo poduhvat nespretno nazvan nacionalno pomirenje on zapravo to nije. Nacionalno pomirenje se već dogodilo onog trenutka kada je Koštunica najavio formiranje nacionalne vlade sa radikalima. Međutim, nacionalna vlada je propala već tokom pregovora, jer socijalisti nisu moglu u vladu sa Koštunicom, čovekom koji ih je oborio 24. septembra 2000, a tako nešto se ne zaboravlja i ne oprašta. Stoga su zaključili da je za njih bolje pomirenje na levici, nego pomirenje sa zakletim neprijateljem Koštunicom.

Tu je zatim Boris Tadić kao lider najveće stranke levice, oko koje su se okupili vojvođanski levičari, zatim stari levičar Vuk Drašković (smejte se vi, ali čovek je bio član), zatim levičari iz Sandžaka, jedini koji nije levičar u tom društvu je Mlađan Dinkić zato zapamtite ovo ime, biće važno u drugom delu teksta.

S druge strane imamo rasulo na desnici, radikali su se sve nadali da ako nešto bude pomoglo u osvajanju vlasti, to će biti proglašenje nezavisnosti Kosova, ali oni ne poznaju ovaj narod i nisu shvatili da nacionalizam ovde nema prođu, te nisu ostvarili očekivanu pobedu. Udružili su se sa Koštunicom koji se u međuvremenu razočarao u zapadni svet, ono bombardovanje im je nekako oprostio, ali ovaj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nikako, pa je prešao u antievropski blok. Međutim ni zajedno SRS i DSS nemaju dovoljno pa stoga idu u opoziciju.

Postavlja se pitanje, za četiri godine, kada se razočara u vladu levice, za koga će Srbija glasati? Za radikale i Koštunicu? Mož' da bidne al' ne mora da znači. Tu glavnu ulogu treba da odigra LDP. Na svu sreću, LDP ne mora da ulazi u vladu levice i time kompromituje svoj liberalni program, iako će tu vladu podržati zarad viših ciljeva. Oni će moći da prikupe glasove na narodnom nezadovoljstvu radom levičarske vlade koja će da troši neumereno, kao svaka levičarska vlada. Doduše neće u svemu biti povećana javna potrošnja. Recimo, ako socijalisti uzmu Ministarstvo prosvete, oni će recimo iz škola da izbace veronauku i bar u tom segmentu smanje državne rashode. Ali zbog te puste socijale ni takva smanjenja neće uspeti bitno da umanje budžetski deficit.

Dakle na izborima za četiri godine, LDP sa jednim liberalnim programom može da ostvari dobar rezultat, pa da konačno od njih zavisi. Međutim, ako sklope koaliciju sa G17+, onda već govorimo o preuzimanju vlasti. Ono što LDP-u fali je stručnosti i energija Mlađana Dinkića, ono što njemu fali je energija i doslednost Čede Jovanovića, zajedno će činiti nezaustavljivu političku snagu, kao dva najenergičnija političara na domaćoj sceni (energije nikad dosta).

Za LDP je to čist zicer, pošto je Mlađan Dinkić bio konstantno na vlasti od petog oktobra naovamo, udruživanjem sa njim, LDP će zasigurno doći na vlast. Za Mlađana Dinkića je to prilika da se jasno pokaže kao liberalni političar, jer je zbog celog ovog posla oko evropskih integracija i zaustavljanja desnice, morao da pravi mnogo kompromisa sa levičarima u DS-u i da pristaje na preveliku javnu potrošnju, umesto da sprovodi svoj originalni liberalni ekonomski program, a ne tamo neke investicione planove.

Dakle, posle nacionalnog pomirenja između DSS-a i SRS-a, a potom pomirenja na levici između DS-a i SPS-a, ono što Srbiji treba je pomirenje u centru, među liberalima, između LDP-a i G17+. Možda pomirenje nije najbolja reč, ali nazovite to strateško partnerstvo.



Komentari (148)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vračarac Vračarac 14:54 19.06.2008

Koga birati?

Nikoga. Pecati. Tako bar ne dajemo glas strankama koje nas na kraju iznevere. Jedni se ubiše izjavljujući ljubav socijalistima, drugi crkoše od sreće što mogu da podrže vladu u kojoj su socijalisti, treći se ponašaju kao uvređene seoske mlade što socijalisti neće njih već "onog" drugog. Sve u svemu glasali mi ili ne ispada da je sve jedno. Sudbinu će nam krojiti stranka (i likovi) za koje smo mislili da pripadaju prošlosti ili bar nekoj drugoj priči. I kao vrhunac licemerja, stranka za koju smo glasali (ukoliko smo uopšte glasali) će sa punim pravom očekivati da se smejemo i budemo presrećni zbog takvog razvoja događaja. I ponovo će nam, bez imalo stida, tražiti potpise za "siguran glas". Naravno, zato što su dosledni. A socijalisti su divni, pošteni i pravi evropejci. I demokrate.
Ovaj put "udavača" je SPS a ko će biti posle nekih narednih? DSS? SRS? LDP? DS? Kod nas je sve moguće. I na kraju svi nas iznevere. Osim štapa za pecanje.
vucko vucko 15:18 19.06.2008

Što jes, jes...

Jedni se ubiše izjavljujući ljubav socijalistima, drugi crkoše od sreće što mogu da podrže vladu u kojoj su socijalisti, treći se ponašaju kao uvređene seoske mlade što socijalisti neće njih već "onog" drugog. Sve u svemu glasali mi ili ne ispada da je sve jedno.

Onda je najlogičnije da na sledećim izborima glasamo za SPS
sylvana sylvana 15:21 19.06.2008

Re: Koga birati?

nemoj dinkica please, on je samo ekspert za manipulaciju i za pronalazenje nacina da bude ministar sa svim sto je u vezi sa parama. imao je on dobre i hrabre poteze, tipa da se ugasi zzo, protivio se nacinu prodaje nisa, ali zaboga, da nije mogao je odmah da vrati diplomu. svako ko iole nesto zna o makroekonomiji bi se slozio sa tim, kao i sa cinjenicom da je privatizacija javnih preduzeca neophodna, a trebalo je da bude sprovedena do kraja 2008. od cega nema ni govora. i dolazimo do pitanja eksperta, ko je potvrdio to da je svaako, ali svako ko je g17 ekspert. isto kao sto je napravljena greska sa kostunicom 2000. tako je napravljena i greska u spinovanju da je dinkic ekspert. pa nasa drzava je sto se tice budzeta toliko u minusu i toliko su buduce generacije prezaduzene, trosi se daleko vise nego sto se ima, dinar kao jaca u odnosu na evro, pa kako moze jedna valuta da bude jaka ako se u zemlji nista ne proizvodi. ma kakav dinkic, pisala bih jos ali sada zurim, nije da nemam argumenata :)
Vračarac Vračarac 15:47 19.06.2008

Re: Što jes, jes...

Onda je najlogičnije da na sledećim izborima glasamo za SPS

Pecati prijatelju. Pecati.
To je izgleda jedini način da nateramo političare da posle izbora rade ono što su obećavali pre izbora. Definitivno im je jedino stalo do vlasti, a na vlast dolaze našim glasovima, dakle motivišimo ih da čine ono što treba na jedini (miran) način na koji možemo - ucenimo ih glasom.
Ovde se uglavnom javljaju članovi i simpatiteri LDP i DS, i da li je iko od njih mogao pre izbora i da pomisli da će svojim glasom uvesti SPS u vladu ili da će svojim glasom podržati vladu u kojoj je SPS? Sumnjam.
Ivan Marović Ivan Marović 15:49 19.06.2008

Re: Što jes, jes...

Vračarac
...da li je iko od njih mogao pre izbora i da pomisli da će svojim glasom uvesti SPS u vladu ili da će svojim glasom podržati vladu u kojoj je SPS?
Pa nije baš da niko nije mogao da pomisli, ja pisao o tome krajem aprila, pre izbora. Nema ovde nikakvog iznenađenja, ovo je sve što se kaže "po planu".
Vračarac Vračarac 15:52 19.06.2008

Re: Što jes, jes...

Pa nije baš da niko nije mogao da pomisli, ja pisao o tome krajem aprila, pre izbora. Nema ovde nikakvog iznenađenja, ovo je sve što se kaže "po planu".

Znači Drago debelo greši?
A da li ste vi Ivane zadovoljni što nam "vaša" stranka ponovo dovodi SPS na vlast?
Ivan Marović Ivan Marović 16:05 19.06.2008

Re: Što jes, jes...

Vračarac
Znači Drago debelo greši?
Drago kao svaka iskusna vračara predvidi sve moguće ishode, pa na kraju kaže: "Eto, šta sam vam govorio."
Vračarac
A da li ste vi Ivane zadovoljni što nam "vaša" stranka ponovo dovodi SPS na vlast?
Pa malo mi je sve to bezveze, ali onda pročitam šta kažu Vučić, Koštunica i Velja pa sam vrlo zadovoljan.
Zen Master Zen Master 16:18 19.06.2008

Re: Što jes, jes...

Vračarac
Onda je najlogičnije da na sledećim izborima glasamo za SPS
Pecati prijatelju. Pecati.
To je izgleda jedini način da nateramo političare da posle izbora rade ono što su obećavali pre izbora. Definitivno im je jedino stalo do vlasti, a na vlast dolaze našim glasovima, dakle motivišimo ih da čine ono što treba na jedini (miran) način na koji možemo - ucenimo ih glasom.


Upravo tako simpatizer sam jedino samoga sebe i svog interesa. A gospoda neka izvole pa neka se potrude najbolje što umeju da dobiju moj glas na sledećim izborima. Jednostavna podela zadataka, moj posao je da glasam za sebe a njihov da me ubede ko je od njih najbolji za mene. Ukoliko nam se interesi poklope evo ruke i zaokruženog listića u kutiji...
Unapred im zato hvala na razumevanju...
Vračarac Vračarac 08:19 20.06.2008

Re: Što jes, jes...

Ukoliko nam se interesi poklope evo ruke i zaokruženog listića u kutiji...

Problem nastaje posle izbora. Tada uglavnom niko ne radi ono što je obećavao. Sve se zaboravlja, a zarad mrvice vlasti prave se koalicije sa onima koje su pre izbora poistovećivali sa crnim đavolom. I još nas ubeđuju da je to odlična stvar. Pravo rešenje za sve naše probleme. Prosto ne znaju kako su do sad mogli jedni bez drugih.
P.S. Zna li neko šta se sada, mesec dana posle izbora, dešava sa mostovima, obdaništima, investicijama, autoputevima? Jasno mi je da se vlada još nije formirala ali te stvari sa kojim su pecali naše glasove niko više i ne pominje. Važnije je pitanje u koju će fotelju Dačić da smesti svoju guzicu (oprostite na izrazu). Most može da čeka a i u konstantnim gužvama se lakše socijalizujemo. A i Krkobabić se uselio u kabinet i službeni AUDI. On je izgleda, za sebe, ostvario jednu od glavnih tačaka svog programa - besplatni prevoz. A i primanja su mu skočila. Siguran sam za više od 10% koliko je tražio za penzionere.
ivy ivy 12:07 20.06.2008

Re: Koga birati?



nemoj dinkica please, on je samo ekspert za manipulaciju i za pronalazenje nacina da bude ministar sa svim sto je u vezi sa parama. imao je on dobre i hrabre poteze, tipa da se ugasi zzo, protivio se nacinu prodaje nisa, ali zaboga, da nije mogao je odmah da vrati diplomu. svako ko iole nesto zna o makroekonomiji bi se slozio sa tim, kao i sa cinjenicom da je privatizacija javnih preduzeca neophodna, a trebalo je da bude sprovedena do kraja 2008. od cega nema ni govora. i dolazimo do pitanja eksperta, ko je potvrdio to da je svaako, ali svako ko je g17 ekspert. isto kao sto je napravljena greska sa kostunicom 2000. tako je napravljena i greska u spinovanju da je dinkic ekspert. pa nasa drzava je sto se tice budzeta toliko u minusu i toliko su buduce generacije prezaduzene, trosi se daleko vise nego sto se ima, dinar kao jaca u odnosu na evro, pa kako moze jedna valuta da bude jaka ako se u zemlji nista ne proizvodi. ma kakav dinkic, pisala bih jos ali sada zurim, nije da nemam argumenata :)




pojedini bi trebalo da se informisu da Dinkic trenutno nije ministar finansija. Takodje, trebalo bi ponesto zaista nauciti o makroekonomiji pa iznositi ovakve zakljucke. Ne kazem da Dinkic nije svakakav, ali s obzirom da pouzdano znam iz cijih usta naivno parafraziras komentare, moram da ti kazem da pucash corke.... ne moze svako da se bavi ekonomijom, i to u totalu, zao mi je... upravo ti koji pljuju G17 institut pokusavaju da budu intelektualci opsteg profila, a jedino im je cilj da jos malo istezgare i jos nekoga pljunu... smesno

Najzad, ja se ne slazem sa neoliberalnim konceptom propagiranim od strane G17, ali to je druga prica.
Brooklyn Brooklyn 15:05 19.06.2008

*

Dakle na izborima za četiri godine, LDP sa jednim liberalnim programom može da ostvari dobar rezultat, pa da konačno od njih zavisi. Međutim, ako sklope koaliciju sa G17+, onda već govorimo o preuzimanju vlasti.

da, ja se bas u to uzdam.
antioksidant antioksidant 15:11 19.06.2008

Re: *

da, ja se bas u to uzdam.

Brook,
do sad sam bio ubedjen da si liberal.
Brooklyn Brooklyn 15:36 19.06.2008

Re: *

do sad sam bio ubedjen da si liberal.

pa kazi koji su liberali pa cu za njih?
vucko vucko 15:54 19.06.2008

Re: *

pa kazi koji su liberali pa cu za njih?

JUL
antioksidant antioksidant 17:14 19.06.2008

Re: *

Sedi u tu Ameriku ako volis liberale. Ovde jos nisu pronadjeni
jinks jinks 15:09 19.06.2008

Da li je uvek

predznak "levo" asocijacija za vece drzavne rashode
radom levičarske vlade koja će da troši neumereno, kao svaka levičarska vlada
... kako je naprimer u US. Tamo se, pretpostavljam, Demokratska stranka kotira kao levija opcija ... da li su uvek za vreme vladavine demokrata u US obavezno bili veci rashodi drzave u odnosu na period vladavine republikanaca. Kako je u drugim zemljama, odnosno da li je bilo nekih primera da je liberalna ekonomija dozivela procvat i pod nekim uslovno levijim vladama (manji socijalni rashodi da bi se omogucila veca ulaganja u privredu).

Mozda je nekad i najliberalnija ekonomija na duze staze i najvise socijalno odgovorno resenje ... u trenutcima kada je potrebno izgraditi i razviti privredu i ekonomiju - sto bi moglo da znaci da mozda i nece biti nekih levih skretanja ... dapace :)
ivy ivy 15:37 19.06.2008

Re: Da li je uvek

da li su uvek za vreme vladavine demokrata u US obavezno bili veci rashodi drzave u odnosu na period vladavine republikanaca


To je, po misljenju Amerikanaca, a i sire, osnovna razlika izmedju date dve opcije. U tom smislu je sada pitanje sta ce demokrate raditi na vlasti sa svojom politikom kada je USA u "lepoj" recesiji, pa budzete nema gde siriti. Jedino da drasticno smanje vojni.

Najzad, neko ce vam reci da je ustvari osnovna razlika izmedju demokrata i republikanaca u tome sto " Republikanci sve rade zbog para, to je jasno, ali su demokrate mnogo opasnije, oni vecinu stvari rade zbog neke svoje glupave i retko kome jasne ideologije".
wk wk 15:48 19.06.2008

Re: Da li je uvek

da li su uvek za vreme vladavine demokrata u US obavezno bili veci rashodi drzave u odnosu na period vladavine republikanaca

Video sam grafik gde zakljucak govori ovako: deficit raste kada su republikanci na vlasti, a stagnira kada su demokrate. Rekao bih da su u pitanju isti rashodi ali smanjeni porezi kod republikanaca. U poslednjem slucaju (W), povecani rashodi i smanjeni porezi.

Danas biti neokonzervativac (republikanac, prakticno) ispada da znaci biti finansijski neodgovoran.
antioksidant antioksidant 15:10 19.06.2008

.

pošto je Mlađan Dinkić bio konstantno na vlasti od petog oktobra naovamo

sem kratkog perioda Zivkoviceve vlade ali je zato Zivkovic do dobrano platio.

Inace, mislim da ce nepogresivi njuh Mladje Dinkica koji uvek dovodi Tomicu do ministarskog polozaja celu stvar dovesti do udruzivanja G17 i DSa.

A LDP?

Pa LDP je i onako DS, samo ceka da DS postane DS



Dakle na izborima za četiri godine


Inace - imajuci u vidu cinjenicu da ce u vladi biti i Dinkica nece izbora biti za 4 godine. Bice toga mnogo ranije
Brooklyn Brooklyn 15:13 19.06.2008

Re: .

Pa LDP je i onako DS, samo ceka da DS postane DS

ledepe su liberali. DS nisu. dakle, LDP nije DS, ni ovako, ni onako. ali mozda postanu. ja se nadam da nece.
Ivan Marović Ivan Marović 15:17 19.06.2008

Re: .

antioksidant
Inace - imajuci u vidu cinjenicu da ce u vladi biti i Dinkica nece izbora biti za 4 godine. Bice toga mnogo ranije
Vala i to što kažeš.
antioksidant antioksidant 15:20 19.06.2008

Re: .

ledepe su liberali

niko ne zna sta je LDP jer nikad nisu bili na vlasti
G17 nisu liberali jer su smislili NIP
DS nisu socijalisti jer im fokusu nije socijalno pravedna raspodela drustvenog proizvoda
Brooklyn Brooklyn 15:25 19.06.2008

Re: .

niko ne zna sta je LDP jer nikad nisu bili na vlasti

u pravu si. ja to po programu koji imaju sada. zato sam se ogradila da ce mozda postati levicari :)
Vračarac Vračarac 15:49 19.06.2008

Re: .

ledepe su liberali

...koji zdušno podržavaju vladu DS-SPS
Zen Master Zen Master 16:29 19.06.2008

Re: .

antioksidant


A LDP?

Pa LDP je i onako DS, samo ceka da DS postane DS





Nadam se da je onaj značio da se šališ, jer u suprotnom ti moram reći da užasno grešiš. LDP po svemu može biti jedino i isključivo naslednik GSS-a. Tu tezu da je LDP onaj pravi DS protura od starta Čedomir Jovanović pa koga ubedi ubedio ga je. DS je postojao godinama pre nego što će on uopšte ući u tu stranku, i postoji i danas sasvim normalno i nije propao iako Čedomir Jovanović više nije član DS-a. Sve drugo je plašim se samo sujeta nekoga ko nije umeo sportski da podnese poraz. Nažalost ta njegova sujeta i operećenost bivšom DS devojkom su doveli do tužne činjenice da odnosi DS i GSS-a budu najniži ikada od osnivanja obe stranke.
Zen Master Zen Master 16:35 19.06.2008

Re: .

antioksidant
ledepe su liberali
niko ne zna sta je LDP jer nikad nisu bili na vlasti


Čedomir Jovanović je bio na vlasti i to izuzetno visoko kotiran, tako da bi se moglo makar ponešto zaključiti o njegovim potezima ako ništa drugo a on je složićeš se trenutno neprikosnoveni lider LDP-a
vucko vucko 16:37 19.06.2008

Re: .

LDP po svemu može biti jedino i isključivo naslednik GSS-a.

A šta su GSS bili (u ekonomskom kontekstu)? Socijalisti ili liberali? Meni se čini da je i njima srce bilo više na levoj strani...
antioksidant antioksidant 17:17 19.06.2008

Re: .

Nadam se da je onaj značio da se šališ, jer u suprotnom ti moram reći da užasno grešiš. LDP po svemu može biti jedino i isključivo naslednik GSS-a.

Ne salim se

GSS vise ne postoji.

LDP je bivsi LDF sto je deo DSa.

Tu tezu da je LDP onaj pravi DS protura od starta Čedomir Jovanović pa koga ubedi ubedio ga je

Cedomir Jovanovic je predsednik te stranke pa bi mu se trebalo verovati kad kaze nesto tako
Maksa Maksa 18:07 19.06.2008

Re: .

GSS vise ne postoji.


Postoji, postoji. Gorska Služba Spašavanja - oni momci i devojke u crvenim jaknama na Kopu koji dođu i pokupe te ako se izlomiš na stazi.
Zen Master Zen Master 18:07 19.06.2008

Re: .

antioksidant

Ne salim se

GSS vise ne postoji.

LDP je bivsi LDF sto je deo DSa.

Tu tezu da je LDP onaj pravi DS protura od starta Čedomir Jovanović pa koga ubedi ubedio ga je
Cedomir Jovanovic je predsednik te stranke pa bi mu se trebalo verovati kad kaze nesto tako


Ukoliko pogledaš stavove LDP-a po većini ključnih političkih pitanja videćeš skoro identične stavove sa stavovima koje je imao GSS dok je egzistirao. Tu pre svega mislim na gradjansko otvoreno društvo tj Srbija bez granica kako to danas LDP naziva, odnos prema ratnim zločinima i sudu u Hagu, odnos prema EU, odnos prema Kosovu i bivšim republikama SFRJ. Čak se i procenat ljudi koji su nekada glasali zai GSS i koji danas glasaju za LDP skoro u procenat poklapa. Ne sporim da postoji veliki broj glasača LDP-a koji su došli iz DS-a razočarani politikom koju vodi Tadić ali mi se ipak čini da je srž i okosnica cele priče onaj stari GSS plus naravno Čedomir Jovanović.
Pogledaj inače ko je tačno činio tu LD frakciju i videćeš da skoro niko od vodećih ljudi DS-a ( onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih ) nije bio u njoj. Frakciju su predvodili Čedomir Jovanović učlanjen tek tamo krajem devedesetih i Branislav Lečić učlanjen valjda tek posle 2000, ispravi me ako grešim i ako ima neko koga sam slučajno prevideo.
antioksidant antioksidant 18:17 19.06.2008

Re: .

Čak se i procenat ljudi koji su nekada glasali zai GSS i koji danas glasaju za LDP skoro u procenat poklapa.

2% glasackog tela. (da se razumemo u tih 2% sam spadao i ja)

Cedomir Jovanovic je motor cele price (sto kaze Marovic energija) i moje misljenje o njemu je da je sve zreliji u poslu koji radi. Nisam siguran da je u njemu skroz usahla zelja da se vrati u DS. Mozda i gresim.

A od starog GSSa nije ostalo skoro nista. GSS je po svom nacinu rada bio vise NGO nego stranka. Verovatno zato i ima logike da se stavri ovako razvijaju....

@ Vucko GSS jeste bio liberalan. Ne da je isticao svoje ekonomske stavove u prvi plan, ali osnovna konotacija te stranke po pitanju ekonomije je bila liberalna
antioksidant antioksidant 18:20 19.06.2008

Re: .

Pogledaj inače ko je tačno činio tu LD frakciju i videćeš da skoro niko od vodećih ljudi DS-a ( onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih ) nije bio u njoj

Pogledaj tacno danasnju DS i videces da skoro niko od vodecih ljudi DS-a (onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih ) nije u njoj
Ivan Marović Ivan Marović 18:23 19.06.2008

Re: .

antioksidant
Pogledaj tacno danasnju DS i videces da skoro niko od vodecih ljudi DS-a (onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih) nije u njoj
A Mićun?
Zen Master Zen Master 18:27 19.06.2008

Re: .

vucko
LDP po svemu može biti jedino i isključivo naslednik GSS-a.
A šta su GSS bili (u ekonomskom kontekstu)? Socijalisti ili liberali? Meni se čini da je i njima srce bilo više na levoj strani...


Pa iskren da ti budem taj deo programa im je uvek bio najslabija strana, ali ako pogledaš kako sastav ljudi koji su činili tu stranku kao i odnos prema političkim pitanjima nesumnjiva je bila leva orijentacija tu se slažemo. Čini mi se da je ova podela koja se danas pravi možda ključna tj istorijska za neki budući odnos snaga u Srbiji. Jer svaka ozbiljna demokratija u svetu počevši od Engleske preko Francuske i USA ima u sebi onu osnovnu podelu na stranke levo od centra i stranke desno od centra. Šta je SPS plašim se da ni oni to sami ne znaju, jer su neka mešavina rusko komunističke škole sa desnicom.
Ali ono što je svima jasno je da su DS,LDP i G17 plus tu negde levo ka G17 centru, dok su novi Bajić The Brothers u sastavu Kalimero Dr Vojislav & Nikolić Grobar Tomislav okosnica neke buduće desnice. Voleo bih zaista da kroz koju godinu imamo situaciju kao u Hrvatskoj gde je biračko telo praktično podeljeno izmedju levog SDP-a i desnog HDZ-a, jer previše partija vodi konfuziji i nestabilnim sistemima za šta nema boljeg primera od Italije
Zen Master Zen Master 19:07 19.06.2008

Re: .

antioksidant


Cedomir Jovanovic je motor cele price (sto kaze Marovic energija) i moje misljenje o njemu je da je sve zreliji u poslu koji radi. Nisam siguran da je u njemu skroz usahla zelja da se vrati u DS. Mozda i gresim.

A od starog GSSa nije ostalo skoro nista. GSS je po svom nacinu rada bio vise NGO nego stranka. Verovatno zato i ima logike da se stavri ovako razvijaju....


Pa kao što rekoh GSS + Čeda i njegova energija jednako LDP. To da je Čedomir Jovanović sve zreliji i kompletniji kao političar tu se u potpunosti slažemo. Ako mene pitaš Čedomir nije smeo da napušta DS, pravi borci padnu pa posle ustanu na noge i vrate se u meč. Ako je već i otišao iz DS-a trebao je da bude dovoljno velik da zaboravi DS i prestane da konstantno sebe uporedjuje i konfrontira sa DS-om i Borisom Tadićem.
Evo pogledaj samo onih 500000 glasova razlike u izlaznosti II krug predsedničkih vs republički izbori i videćeš da smo i sada 11 maja imali šansu za apsolutnu pobedu bez SPS, bez ovog jadnog poniženja i budalaština o zajedničkom bolu. Jer tih 500000 glasova su bili bunar skoro isključivo za LDP, pretežno mlada urbana populacija koju mrzi da izadje i da svoj glas. Čedomir Jovanović je morao da se okane potpuno nepotrebne fiksacije DS-om i Borisom Tadićem, jer oni koji su se razočarali su to već odavno uradili. Znaš i sam da je LDP-u nedostajalo nekoliko desetina hiljada glasova pa da imamo vladu bez SPS-a, jer čini mi se da je DS sa svojom populističkom Kosovo + Evropa ( evo ljudi biće mnogo bolje glasajte za nas ) izvukao svoj trenutni maksimum na izborima.
nebojsam nebojsam 20:04 19.06.2008

Re: .

Ivan Marović
antioksidant
Pogledaj tacno danasnju DS i videces da skoro niko od vodecih ljudi DS-a (onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih) nije u njoj
A Mićun?

Ubedjen sam da je upravo zahvaljujuci njemu DS ovoliko "napredovao". :)))
Ivan Marović Ivan Marović 20:09 19.06.2008

Re: .

nebojsam
Ubedjen sam da je upravo zahvaljujuci njemu DS ovoliko "napredovao". :)))
Nemoj tako. Pogledaj izbore 2003, na predsedničkim izborima u novembru Dragoljub Mićunović, tada predsednik DC, osvaja 35.3% a Boris Tadić, nosilac liste DS, mesec dana kasnije na parlamentarnim svega 12,6% pa se ti smej dedi Mićunu.
nebojsam nebojsam 20:29 19.06.2008

Re: .

Nemoj tako. Pogledaj izbore 2003, na predsedničkim izborima u novembru Dragoljub Mićunović, tada predsednik DC, osvaja 35.3%


Pitam se, sto zaboravi da kazes od koliko izaslih na izbore!? :)
Nekako u to vreme je i smoljko kostic postao gradonacelnik Nisa sa mnogo vecim procentom dobijenih glasova pri izlaznosti od 36%. :))
Ivan Marović Ivan Marović 20:43 19.06.2008

Re: .

nebojsam
Pitam se, sto zaboravi da kazes od koliko izaslih na izbore!? :)
Ako insistiraš: Mićunović je dobio 893.906 glasova, a Tadić 486.579, dakle i procentualno i u apsolutnim brojkama deda Mićun je zakon.
Dr M Dr M 20:45 19.06.2008

Re: .

deda Mićun je zakon.


Marfijev?
antioksidant antioksidant 21:20 19.06.2008

Re: .

Ako mene pitaš Čedomir nije smeo da napušta DS,

nije da ga branim ali Cedomir je iskljucen iz DSa
Znaš i sam da je LDP-u nedostajalo nekoliko desetina hiljada glasova pa da imamo vladu bez SPS-a

DA li si ti svestan da su DS i LDP zajedno izasli na proslim izborima da bi sa istim brojem glasova imali 3(mozda i 4) poslanika vise?

Ja znam samo jednu stvar - da nije u DSu postojao strah da bi preteranim priblizavanjem DSSu poceli osetnije da gube glasace Kostunica bi i danas bio premijer. Secas li se kad je Tadic udario rukom u sto? I zbog cega?
blackbox blackbox 23:30 19.06.2008

Re: .

antioksidant
Pogledaj inače ko je tačno činio tu LD frakciju i videćeš da skoro niko od vodećih ljudi DS-a ( onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih ) nije bio u njojPogledaj tacno danasnju DS i videces da skoro niko od vodecih ljudi DS-a (onih koji su bili prepoznatljivi tokom devedesetih ) nije u njoj

Mislim da je DS naročito hendikepirana što u njoj nisu tako prepoznatljivi likovi kao što su Kosta Čavoški, Vojislav Koštunica, Marko Janković, Slobodan Vuksanović, Gojko Đogo.......
die hard die hard 23:47 19.06.2008

Re: .

A Mićun?


Pa gledaj Ivane, Micun je vec legenda.I kad cujem da je nesto Micun rekao ispostavi se da je to i ZAISTA i stav DSa.I dobro je dok je tako.
Zen Master Zen Master 07:33 20.06.2008

Re: .

antioksidant
Ako mene pitaš Čedomir nije smeo da napušta DS,
nije da ga branim ali Cedomir je iskljucen iz DSaZnaš i sam da je LDP-u nedostajalo nekoliko desetina hiljada glasova pa da imamo vladu bez SPS-a
DA li si ti svestan da su DS i LDP zajedno izasli na proslim izborima da bi sa istim brojem glasova imali 3(mozda i 4) poslanika vise?

Ja znam samo jednu stvar - da nije u DSu postojao strah da bi preteranim priblizavanjem DSSu poceli osetnije da gube glasace Kostunica bi i danas bio premijer. Secas li se kad je Tadic udario rukom u sto? I zbog cega?


Veliki Sun Tsu kaže kada se povlačiš uradi to u tišini kao da ispod zemlje hodaš, a kada napadaš napadaj kao oganj sa nebesa. Trebao je tada da kaže ok ljudi pobedili ste, evo u većini ste a ja ću malo da se odmorim od neke važne funkcije u DS-u, možda se sa vama ne slažem ali preglasan sam šta da radim. Jednostavno rečeno nije svaki dan i svaki teren dobar za bitku, pametan političar strateški bira vreme i mesto kada će uraditi ono što treba.
Sećam se kada je Tadić udario šakom ali ima za to po mom skromnom sudu više razloga, ne znam na koji tačno aludiraš ?!
antioksidant antioksidant 08:32 20.06.2008

Re: .

Sećam se kada je Tadić udario šakom ali ima za to po mom skromnom sudu više razloga, ne znam na koji tačno aludiraš ?!

Srdja Popovic kaze - sujeta.

Moje misljenje je da je jako blizu istine ali da je sve to upakovano i u cinjenicu da glasaci DSa zele reformisano drustvo i dok god rukovodstvo DSa (bar delimicno) ispunjava taj zahtev - imace podrsku. Tadic je u odredjenom trenutku preterao u popustanju i stavio glasace pred dilemu da li je on (tj DS) pravo resenje. LDP je nudio alternativu. Da je DS ostao "mek" prema Kostunici otvorena vrata koja nudi LDP bi bila iskoriscena.

A sad dolazimo i na sujetu koju pominje Srdja Popovic. Tadic je najzad dobio osecaj da nesto radi sam i to mu se svidelo.

Moj trenutni problem sa tim je sto je poceo previse da radi sam (pa je od GO trazio i dobio ovlascenja da sam pregovara sam postavlja ministre...). Nije da je to njegova posebnost, ali mi kod "demokrata" takav apsolutisticki pristup malo vise smeta.
Zen Master Zen Master 12:54 20.06.2008

Re: .

antioksidant
Sećam se kada je Tadić udario šakom ali ima za to po mom skromnom sudu više razloga, ne znam na koji tačno aludiraš ?!
Srdja Popovic kaze - sujeta.

Moje misljenje je da je jako blizu istine ali da je sve to upakovano i u cinjenicu da glasaci DSa zele reformisano drustvo i dok god rukovodstvo DSa (bar delimicno) ispunjava taj zahtev - imace podrsku. Tadic je u odredjenom trenutku preterao u popustanju i stavio glasace pred dilemu da li je on (tj DS) pravo resenje. LDP je nudio alternativu. Da je DS ostao "mek" prema Kostunici otvorena vrata koja nudi LDP bi bila iskoriscena.

A sad dolazimo i na sujetu koju pominje Srdja Popovic. Tadic je najzad dobio osecaj da nesto radi sam i to mu se svidelo.

Moj trenutni problem sa tim je sto je poceo previse da radi sam (pa je od GO trazio i dobio ovlascenja da sam pregovara sam postavlja ministre...). Nije da je to njegova posebnost, ali mi kod "demokrata" takav apsolutisticki pristup malo vise smeta.


Pa uzmimo da je to što pričaš i moj personalni utisak onoga što se desilo naravno uz gomilu kao povoda da se uradi što se uradilo. LDP je počeo da vadi mast Tadiću i da ga svugde u svim medijima naziva previše mekanim i popustljivim, sećam se jako dobro nekog intervjua Bože Djelića gde je ubedjivao novinara da to uopšte nije tačno i da je to samo utisak koji se stvorio u javnosti. Tako da je Tadiću pobeda na predsedničkim izborima dala krila da dokaže svima da nije marioneta u Koštuničinom lutkarskom pozorištu i da je došlo vreme da malo pokaže zube.
Tadić je po meni odličan dokle god ima uspeha u tome da Koštunicu otera u penziju, jer svaki trenutak u kome smo mi bliže EU i nekom uredjenom društvu je korak dalje u tome da se počnu i na političkoj sceni ceniti neke prave vrednosti a ne busanje u grudi i velike a prazne reči. To jest da vreme ljudi kao što su Šešelj, Nikolić, Vučić, Samardžić i Koštunica mora lagano ali neumitno proći i biti samo ružna prošlost. Srbiji treba desnica naravno ali reformisana, okrenuta tržišnoj ekonomiji odnosno najsličnija onoj kakvu na primer ima Hrvatska u HDZ-u odnosno Ivi Sanaderu
antioksidant antioksidant 13:57 20.06.2008

Re: .

Tadić je po meni odličan dokle god ima uspeha u tome da Koštunicu otera u penziju

Sve je to lepo ali ne zaboravi da je Kostunica bio politicki mrtav u jesen 2006te. Tadic mu je pruzio ruku i vratio ga u zivot. U prolece 2007me dss nije bio toliko spreman za saradnju sa srsom (nije ni danas a sad je mnoooogo vise tamo nego sto je bio pre godinu dana).

Mada pretpostavljam da sve zavisi od ugla posmatranja.

Po meni - Tadic je odrzao Kostunicu ovoliko dugo i stvorio (tj nastavio da stvara samostvorenog) monstruma - Dinkica (pricam samo o "gujama" u nasim redovima)
Ivan Marović Ivan Marović 14:29 20.06.2008

Re: .

antioksidant
Sve je to lepo ali ne zaboravi da je Kostunica bio politicki mrtav u jesen 2006te. Tadic mu je pruzio ruku i vratio ga u zivot.
Može to i ovako da se posmatra: početkom 2007 da je DS rekao ne DSS bi mogao sa SRS-om, danas ne može. Da li hteo, da li bi smeo, to je otvoreno za debatu, ali činjenica je da bi mogao, danas ne može. Mislim da je to logika kojom se DS vodio. S druge strane, u samom DS-u je pre godinu dana postojala jaka želja da se uđe u vladu, što je umanjilo pregovaračku čvrstinu DS-a. I konačno treći faktor je SSP, odnosno jasan signal iz DSS-a da su protiv evropskih integracija, toga nije bilo 2007 i veliki broj ljudi je kapirao da je DSS naš, a ne njihov.
antioksidant antioksidant 15:09 20.06.2008

Re: .

Ivane sve se slazem (ali bas sve) ali ja pricam o jeseni 2006te. Ti pricas o prolecu 2007me



Ivan Marović Ivan Marović 15:12 20.06.2008

Re: .

antioksidant
Ivane sve se slazem (ali bas sve) ali ja pricam o jeseni 2006te. Ti pricas o prolecu 2007me
Ne razumem, šta je bilo na jesen 2006?
SMT SMT 15:21 19.06.2008

Ko bi rekao...

Da ću se složiti sa tobom. Dakle, nikad ne reci nikad :)
Ivan Marović Ivan Marović 15:34 19.06.2008

Re: Ko bi rekao...

Vidiš da nisam baš toliko blesav, samo se pravim
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:24 19.06.2008

Hm

Ivan

Na svu sreću, LDP ne mora da ulazi u vladu levice i time kompromituje svoj liberalni program, iako će tu vladu podržati zarad viših ciljeva. Oni će moći da prikupe glasove na narodnom nezadovoljstvu radom levičarske vlade koja će da troši neumereno, kao svaka levičarska vlada.


Ivane,

u ovom tvom internom sukobu sam bio na strani tvoje pameti koja se sve do ovog posta odlicno drzala ... u ovom postu izgleda da ... pobedjujes ti:)))))

Tacno je da je jedan od osnovnih zakona demokratije da partijama u opoziciji raste podrska u glasackom telu ali to, kako smo videli u ovih zadnjih godinu i vise dana, nije slucaj sa LDP. Pa ne verujem da ce se to desiti ni u skorijoj buducnosti (ok, mozda hoce malkice ali ce biti nedovoljno za znacajniji uticaj na politickoj sceni ... osim da eventualno pomognu DS da ostane na vlasti jos jedan mandat). U razloge ne bih ulazio osim da napomenem jednu njihovu ociglednu protivurecnost: ne zna se da li su levica ili desnica ... odnosno i jedno i drugo su. A da su bili u stanju da zauzmu svoje pravo mesto u politickom spektru onda je LDPetc trebalo da se podeli pa da SDU nase gospodje Hag bude zajedno sa DS i SPS (odnosno izmedju njih ... kao sto prilici jednoj partiji socijaldemokratske orijentacije ). A LDP kao partija koja se zalaze za librealni kapitalizam bi prirodno trebalo da bude desno od centra ... negde uz bok Kostunici - zasto to nije moguce, nema svrhe ni analiziramo...

Moja prognoza bi onda bila da ce DSS-narodnjaci na celu sa Kostunicom povratiti svoje izgubljeno glasacko telo a mozda preuzeti jos jedan deo SRS glasaca koji su odvajanjem "nase Maje" vec poceli da se osipaju ... i kako izgleda taj trend ce se nastaviti, pa ne bih iskljucio da se pojavi jos jedna znacajnija stranka na desnici na racun smanjenja radikala. E da li ce takva desnica imati dovoljno za vecinu pitanje je ... ali ako to ne bude za 4, bice za 8 godina ... Mladja naravno ima povoljnu poziciju u centru pa nije iskljuceno da se opet jednog dana prikljuci desnom krilu ...

pozz
Ivan Marović Ivan Marović 15:29 19.06.2008

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
u ovom tvom internom sukobu sam bio na strani tvoje pameti koja se sve do ovog posta odlicno drzala ... u ovom postu izgleda da ... pobedjujes ti:)))))
U sukobu sa mnom niko nema šanse, pa ni moja sostvena pamet.
Virtuelni Vasilije
A da su bili u stanju da zauzmu svoje pravo mesto u politickom spektru onda je LDPetc trebalo da se podeli pa da SDU nase gospodje Hag bude zajedno sa DS i SPS (odnosno izmedju njih ... kao sto prilici jednoj partiji socijaldemokratske orijentacije )
Tačno, taj detalj sam zaboravio, SDU treba u tu levu koaliciju, LDP sa G17+, a Batić nazad kod Koštunice. Svaka ptica svome jatu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:35 19.06.2008

Re: Hm

U sukobu sa mnom niko nema šanse, pa ni moja sostvena pamet.



Hahaha, da zaboravio sam dodam: moja prognoza vazi sve dok se ti sa svojim pobednickim mentalitetom ne pojavis opet na politickoj sceni. A onda zna se: ko nece s tobom ode u opoziciju ...

pozz

ps. ok onaj poraz od Tadica iz prethodne epizode cemo da ignorisemo ... to je bio samo izuzetak koji potvrduje pravilo ...
Ivan Marović Ivan Marović 15:43 19.06.2008

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
ps. ok onaj poraz od Tadica iz prethodne epizode cemo da ignorisemo ... to je bio samo izuzetak koji potvrduje pravilo ...
Znaš kako se kaže - ko pogodi cilj, promaši sve ostalo, a moj profa iz menadžmenta sa Fletchera, Bernard Simonin, je razvio čitavu teoriju o tome kako je dobro doživljavati poraze s vremena na vreme. On čak tvrdi da se neuspesima pridaje malo pažnje i da se uglavnom proučavaju uspesi. A neuspeh nije ništa strašno, čak je mnogo poučno.
Brooklyn Brooklyn 15:59 19.06.2008

Re: Hm

Bernard Simonin, je razvio čitavu teoriju o tome kako je dobro doživljavati poraze s vremena na vreme.

apsolutno. dobro je i za buduci uspeh i blagotvorno za dusu ( kljucne reci su s vremena na vreme)
Maksa Maksa 16:17 19.06.2008

Re: Hm

On čak tvrdi da se neuspesima pridaje malo pažnje i da se uglavnom proučavaju uspesi. A neuspeh nije ništa strašno, čak je mnogo poučno.


Ili kako još to kažu: Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.
Kazezoze Kazezoze 21:11 19.06.2008

Re: Hm

Znaš kako se kaže - ko pogodi cilj, promaši sve ostalo, a moj profa iz menadžmenta sa Fletchera, Bernard Simonin, je razvio čitavu teoriju o tome kako je dobro doživljavati poraze s vremena na vreme. On čak tvrdi da se neuspesima pridaje malo pažnje i da se uglavnom proučavaju uspesi. A neuspeh nije ništa strašno, čak je mnogo poučno.

ja mislim da je nedostojno choveka da nekog porazish, a da je slabost osecati se porazhenim.
blackbox blackbox 00:09 20.06.2008

Re: Hm

Ivan Marović

Virtuelni Vasilijeu ovom tvom internom sukobu sam bio na strani tvoje pameti koja se sve do ovog posta odlicno drzala ... u ovom postu izgleda da ... pobedjujes ti:)))))U sukobu sa mnom niko nema šanse, pa ni moja sostvena pamet.

Virtuelni VasilijeA da su bili u stanju da zauzmu svoje pravo mesto u politickom spektru onda je LDPetc trebalo da se podeli pa da SDU nase gospodje Hag bude zajedno sa DS i SPS (odnosno izmedju njih ... kao sto prilici jednoj partiji socijaldemokratske orijentacije )Tačno, taj detalj sam zaboravio, SDU treba u tu levu koaliciju, LDP sa G17+, a Batić nazad kod Koštunice. Svaka ptica svome jatu.

A možda nastane Stranka zdravog razuma???
DaliborBogdanovic DaliborBogdanovic 15:42 19.06.2008

Re:

Vidimo da se svakim danom Toma sve vise udaljuje od izvorne Seseljeve politike,i sta ce biti kad se Voja S. jednog dana vrati iz Haga(ako),rascep medju radikalima...ko zna mozda onda i Toma podje Majinim stopama,pa osnuje Liberalno radikalnu stranku i onda sa Cedom napravi "stabilnu" vladu....ipak je ovo Srbija i sve je moguce....naravno do tada vise nece biti"kombi" stranaka DSS,NS...i ostalih nazovi "patriota".
Doctor Wu Doctor Wu 15:50 19.06.2008

Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Ono što LDP-u fali je stručnosti i energija Mlađana Dinkića, ono što njemu fali je energija i doslednost Čede Jovanovića, zajedno će činiti nezaustavljivu političku snagu, kao dva najenergičnija političara na domaćoj sceni (energije nikad dosta).

:)))). Care!
Vračarac Vračarac 15:56 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

(energije nikad dosta).

Đerdap 3
mariopan mariopan 16:39 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Kada sam procitala onaj deo: "...socijalisti nisu mogli u vladu sa kostunicom, covekom koji ih je oborio sptembra 2000 te.." bilo mi je smesno....oni nisu mogli iz ideoloskih razlika ili sta? Zlopamti pa vrati?
Vi ste verovatno jedini covek koji misli da ovde ulogu igra neka ideologija ili programi te neke razlicitosti....ovde ulogu igra samo sigurno smestanje sopstvenog dupeta u neku fotelju i to kod svih. ne razlikuju se ni po cemu ni oni koji su ih primili pod svoje skute....jer to je cista prodaja, otisli su onima koji im nude vise, placeno- prodato...nema tu ideologije osim koristi, one proste iskazane novcem koji ce pokupitii tamo gde ih smeste nove gazde.
Ivan Marović Ivan Marović 16:44 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan
Kada sam procitala onaj deo: "...socijalisti nisu mogli u vladu sa kostunicom, covekom koji ih je oborio sptembra 2000 te.." bilo mi je smesno....
Pa jeste, ovde se za svaki potez može naći ideološko ili neko drugo objašnjenje, ali se o pravim razlozima ne govori. Nego interesuje me da li je i ovo bilo smešno:
Ivan Marović
Udružili su se sa Koštunicom koji se u međuvremenu razočarao u zapadni svet, ono bombardovanje im je nekako oprostio, ali ovaj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nikako, pa je prešao u antievropski blok.

mariopan mariopan 18:06 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?Vec sada se sasvim jasno vidi da Evropi treba od nas samo Vlada koja ce im razresiti nebulozu u koju su sa Kosovom upali a za dalje ih Srbija ne zanima..shodno tome i vek trajanja nasih politicara ce biti kratak, kada potpisu gde treba i sta treba i njih ce da puste niz vodu.

A pretpostavka da ce LDP i Dinkic da preuzmu vlast...ne verujem, Dinkic ne sme samostalno vec odavno da izadje na izbore jer ne bi presao cenzus, on to zna i vesto se prihefta na svaki voz koji vuce u njegovom pravcu. LDP je bar samostalno izasao na izbore i zna koliko ima glasaca...a to je malo za preuzimanje vlasti. Kako te dve, tako male stranke mogu da pobede na izborima?

Ako dodje do novih izbora mnogi ce se neprijatno iznenaditi...zaboravili su na faktor "narod"...to su oni sto treba da glasaju...a sada gledaju kako se njihovim glasovima trguje i kako debelguze tvrde pazar...tesko da ce opstati neke umisljene velicine.
Ivan Marović Ivan Marović 18:10 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan
Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?
Pa da, bombardovanje nam je donelo Rezoluciju 1244, a SSP nam otfikario deo teritorije.
Zen Master Zen Master 18:45 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan
Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?Vec sada se sasvim jasno vidi da Evropi treba od nas samo Vlada koja ce im razresiti nebulozu u koju su sa Kosovom upali a za dalje ih Srbija ne zanima..shodno tome i vek trajanja nasih politicara ce biti kratak, kada potpisu gde treba i sta treba i njih ce da puste niz vodu.
.


Ta nebuloza sa Kosovom će trajati još ko zna koliko veruj mi na reč, jer dokle god ti imaš ovakav sastav Saveta bezbednosti UN cela priča će stajati tu gde jeste. Za to vreme daj da mi gledamo naš interes pusti sad Kosovo, a naš primarni interes je EU hteli mi to ili ne. I to EU ne da bi imali super plate, nova kola i sve nam u životu krenulo ( što je naravno šarena laža ) već zato da bi ova zemlja i mi svi u njoj konačno počeli da ličimo na neko iole uredjeno i normalno društvo. Počevši od najsitnijih stvari da svi vezujemo pojaseve u kolima, ne pljujemo po ulici, plaćamo svoje račune itd itd
Mada čisto sumnjam da ni 9 EU ovaj narod od ružnog i nevaspitanog ponašanja uključujući i pomenuto pljuvanje po ulici ne može odučiti, ali kao nada umire zadnja...
mariopan mariopan 18:59 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Ivan Marović
mariopan
Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?
Pa da, bombardovanje nam je donelo Rezoluciju 1244, a SSP nam otfikario deo teritorije.

Po rezoluciji to je deo teritorije Srbije..po SSPu nije...ko je smeo da proemni osim SB UN? Evropa...a to nije njen posao i sda im atreba neko samo da to potvrdi odavde iz Srbije ako je moguce neka Vlada...zato se Manter toliko zalaze za nasu "proevropsku"Vladu koju bi najradije licno sastavio.
mariopan mariopan 19:08 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Zen Master
mariopan
Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?Vec sada se sasvim jasno vidi da Evropi treba od nas samo Vlada koja ce im razresiti nebulozu u koju su sa Kosovom upali a za dalje ih Srbija ne zanima..shodno tome i vek trajanja nasih politicara ce biti kratak, kada potpisu gde treba i sta treba i njih ce da puste niz vodu.
.


Ta nebuloza sa Kosovom će trajati još ko zna koliko veruj mi na reč, jer dokle god ti imaš ovakav sastav Saveta bezbednosti UN cela priča će stajati tu gde jeste. Za to vreme daj da mi gledamo naš interes pusti sad Kosovo, a naš primarni interes je EU hteli mi to ili ne. I to EU ne da bi imali super plate, nova kola i sve nam u životu krenulo ( što je naravno šarena laža ) već zato da bi ova zemlja i mi svi u njoj konačno počeli da ličimo na neko iole uredjeno i normalno društvo. Počevši od najsitnijih stvari da svi vezujemo pojaseve u kolima, ne pljujemo po ulici, plaćamo svoje račune itd itd
Mada čisto sumnjam da ni 9 EU ovaj narod od ružnog i nevaspitanog ponašanja uključujući i pomenuto pljuvanje po ulici ne može odučiti, ali kao nada umire zadnja...

Cuj, meni to ne moras ni da objasnjavas ja to znam...i glasala za Borisa upravo zato da krenemo napred...ima ovde jos 10 miliona ljudi koji zasluzuju sansu a to Kosovo moze jos 40 godina da bude ni na nebu ni na zemlji...ali treba biti realan u vezi te Evrope...ona sada od nas zeli da resimo njihovu brljotinu tako sto cemo sami sebi da otfikarimo deo koji njima treba a nas ce da prime za 20 godina jer nam nista drugo i nisu obecali...sve je na predugackom stapu i sa previse uslova. Oni tacno znaju da je narod na ivici strpljenja i da ce samo sad moci da uzmu (ako uzmu) deo nase zemlje a da nam zauzvrat ne daju nista drugo nego stap i sargarepu a to ih ne kosta nista, inace ce sve da im se iskomplikuje ako neko drugi dojde na vlast. Zato tolika obecanja a i ucene. Ja jednostavno njima ne verujem i ne verujem politicaru kome je svejedno ako mu maznu deo zemlje a on na to samo cuti i ljubi ruku...neka bar ujede malo da znaju da moraju dati vise i konkretnije...neka se pogadjaju i neka izvuku za ovu zemlju maksimalno sta mogu...na dobrobit svih njenih gradjana i onih na Kosovu i ovih ovde u Srbiji.
Zen Master Zen Master 19:41 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan


neka se pogadjaju i neka izvuku za ovu zemlju maksimalno sta mogu...na dobrobit svih njenih gradjana i onih na Kosovu i ovih ovde u Srbiji.


Slažemo se mi u potpunosti veruj mi, EU hoće da pegla svoje brljotine, mi automatski treba da se na kvarno i uz ljubim ruke Miloš Obrenović osmeh iscenjkamo maksimalno sa njima. Zato treba da uletimo u EU što pre dokle god ih grize savest i muka im je od nas ovakvih pa nam to oberučke nude te da maksimalno iskoristimo sve dobrobiti EU za to da nam društvo i ekonomija stanu na zdrave noge. A kada budemo tamo ekonomski snažniji i normalniji biće veruj mi vremena za priču i oko Kosova.

mariopan mariopan 20:58 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Zen Master
mariopan


neka se pogadjaju i neka izvuku za ovu zemlju maksimalno sta mogu...na dobrobit svih njenih gradjana i onih na Kosovu i ovih ovde u Srbiji.


Slažemo se mi u potpunosti veruj mi, EU hoće da pegla svoje brljotine, mi automatski treba da se na kvarno i uz ljubim ruke Miloš Obrenović osmeh iscenjkamo maksimalno sa njima. Zato treba da uletimo u EU što pre dokle god ih grize savest i muka im je od nas ovakvih pa nam to oberučke nude te da maksimalno iskoristimo sve dobrobiti EU za to da nam društvo i ekonomija stanu na zdrave noge. A kada budemo tamo ekonomski snažniji i normalniji biće veruj mi vremena za priču i oko Kosova.


Pa to ti kazem..ali nasi ce i to da zabrljaju dok se svadjaju sta ce kome da zaoadne u deo...videces.
Doctor Wu Doctor Wu 22:13 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Nego interesuje me da li je i ovo bilo smešno:

jeste.
blackbox blackbox 23:41 19.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?

Nije smešno , to je totalno netačno. Radi se o laži i manipulaciji DSS da bi na odbrani Kosova dobio više glasova. pošto je narod pametniji nego njegovi pravni eksperti i konstruktori, narod mu je dao onoliko glasova koliko mu veruje.
Kosovo je krajnje nemoralno instrumentalizovano radi dobijanja glasova. Ko još razuman može verovati da će 1,5 miliona Albanaca da se odreknu proglašene nezavisnosti i da će zemlje koje su priznale Kosovo povući svoje odluke.
blackbox blackbox 00:04 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan

Ivan Marović

mariopanTaj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?Pa da, bombardovanje nam je donelo Rezoluciju 1244, a SSP nam otfikario deo teritorije.Po rezoluciji to je deo teritorije Srbije..po SSPu nije...ko je smeo da proemni osim SB UN? Evropa...a to nije njen posao i sda im atreba neko samo da to potvrdi odavde iz Srbije ako je moguce neka Vlada...zato se Manter toliko zalaze za nasu "proevropsku"Vladu koju bi najradije licno sastavio.

Po SSP Kosovo je po čl.135. i dalje u skladu sa R 1244. Pa pročitajte već jednom.
Vračarac Vračarac 07:39 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Kosovo je krajnje nemoralno instrumentalizovano radi dobijanja glasova. Ko još razuman može verovati da će 1,5 miliona Albanaca da se odreknu proglašene nezavisnosti i da će zemlje koje su priznale Kosovo povući svoje odluke.

A šta nam je činiti? Ja mislim da je jedino što možemo da nastavimo diplomatsku borbu i da ne priznajemo Kosovo. Podela je jedino rešenje koje bi se eventualno moglo nazvati "pravednim" a čini mi se da i svet polako počinje da razmišlja u tom pravcu. Albanci se neće odreći nezavisnosti ali se ni Srbi nikada neće odreći Kosova. Dakle, u ovom trenutku Kosovo je praktično već podeljeno. Ukoliko ste u poslednjih dve-tri godine bili na kosovu jasno vam je da su severno Kosovo i veće enklave (Štrpce, Gračanica, Laplje Selo, Novo Brdo, Lipljan, Goraždevac, deo Kosovskog pomoravlja) deo Srbije. Za ostale delove se to ne može reći. Dakle treba pronaći formulu koju bi i srpski i albanski političari mogli da prodaju svom narodu (naravno uvijeno u oblandu "pobede" i ozvaničiti stanje na terenu.
Zen Master Zen Master 07:42 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan


Pa to ti kazem..ali nasi ce i to da zabrljaju dok se svadjaju sta ce kome da zaoadne u deo...videces.


Imam glupi utisak i neku nazovi nadu da onog trenutka kada nestane ono smetalo od Kalimero Dr Vojislava će mnoge stvari ići mnogo lakše i bolje. Kočenja će biti to ne sumnjam, ali majka samo jednom radja onakvu nesposobnu zla baba zamlatu. Tu se Ivan i ja u potpunosti slažemo Koštunica je poslužio svojoj svrsi, za Zorana nažalost ova zemlja nije još bila spremna a Boris Tadić će takodje poslužiti svojoj svrsi, samo neka se ova krntija od države kotrlja u pravom smeru i sve će biti u redu...


blackbox blackbox 08:15 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Vračarac
Kosovo je krajnje nemoralno instrumentalizovano radi dobijanja glasova. Ko još razuman može verovati da će 1,5 miliona Albanaca da se odreknu proglašene nezavisnosti i da će zemlje koje su priznale Kosovo povući svoje odluke. A šta nam je činiti? Ja mislim da je jedino što možemo da nastavimo diplomatsku borbu i da ne priznajemo Kosovo. Podela je jedino rešenje koje bi se eventualno moglo nazvati "pravednim" a čini mi se da i svet polako počinje da razmišlja u tom pravcu. Albanci se neće odreći nezavisnosti ali se ni Srbi nikada neće odreći Kosova. Dakle, u ovom trenutku Kosovo je praktično već podeljeno. Ukoliko ste u poslednjih dve-tri godine bili na kosovu jasno vam je da su severno Kosovo i veće enklave (Štrpce, Gračanica, Laplje Selo, Novo Brdo, Lipljan, Goraždevac, deo Kosovskog pomoravlja) deo Srbije. Za ostale delove se to ne može reći. Dakle treba pronaći formulu koju bi i srpski i albanski političari mogli da prodaju svom narodu (naravno uvijeno u oblandu "pobede" i ozvaničiti stanje na terenu.

Slažem se.
Ta formula se može naći jedino u neposrednom razgovoru Beograda i Prištine i da se političari koncentrišu na stvarne probleme života ljudi na Kosovu a ne da ih drže kao taoce za političke manipulacije.Treba takođe imati na umu da se niko u MZ ni u EU, pa ni Rusija neće mnogo potresati što se problemi ne rešavaju i nisu rešeni jer i oni to koriste za svoje kalkulacije.I mora se imati u vidu da broj Albanaca na Kosovu biva sve veći a broj Srba sve manji.
Vračarac Vračarac 08:37 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Ta formula se može naći jedino u neposrednom razgovoru Beograda i Prištine

Ta formula se može naći jedino kao direktno nametnuta od strane "više sile". U ovom trenutku takva "jedinstvena" viša sila ne postoji. Sa jedne strane Rusi + Kina, Indija i mali milion manje bitnih zemalja, a sa druge SAD i EU.
Mislim da bi u ovom trenutku i srpski i albanski političari oberučke prihvatili podelu ali imaju problem kako to da objasne svojim građanima kojima godinama pune glave pričama apsolutnoj nezavisnosti celog Kosova ili teritorijalnom integritetu. Da bi se izbegao problem sa političarskim sujetama potrebna je viša sila da tu stvar prelomi. A narod ko narod. I u Srbiji i u Prištini dva dana će da se ljuti i besni, da zapali Mc Donalds ili ponovo ruinira crkvu svetog Nikole u Prištini i kraj. Nikom ništa. Idemo dalje.
Artur Dent Artur Dent 09:03 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

mariopan
Po rezoluciji to je deo teritorije Srbije..po SSPu nije...

Manje laganja, od toga rastu brkovi, pogledajte Samardzica.
Po SSP-u, Kosovo je ono sto je po Rezoluciji 1244. Ni vise ni manje od toga.
mariopan mariopan 10:25 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

blackbox
Taj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?

Nije smešno , to je totalno netačno. Radi se o laži i manipulaciji DSS da bi na odbrani Kosova dobio više glasova. pošto je narod pametniji nego njegovi pravni eksperti i konstruktori, narod mu je dao onoliko glasova koliko mu veruje.
Kosovo je krajnje nemoralno instrumentalizovano radi dobijanja glasova. Ko još razuman može verovati da će 1,5 miliona Albanaca da se odreknu proglašene nezavisnosti i da će zemlje koje su priznale Kosovo povući svoje odluke.

Ja ne slusam sta govori Kostunica vec slusam sta govori Solana, Ren, Manter i ostali...sta god da negde pise bice onako kako oni kazu....a oni kazu da je Kosovo nasa susedna drzava i da moramo da izgradimo dobrosusedske odnose sa njima. Kad oni kazu onda to i misle...samo ne mogu to da proguraju kroz iglene usi nekih medjunarodnih zakona. Zato negde sitnim slovima napisu jedno a rade drugo. Taj SSP sluzi samo da se progura proevropska vlada koja ce da im zavrsi tu nebulozu sa Kosovom, da im da mandat za EULEKS koji je sada bespravno na Kosovu i to njima treba ODMAH, a nasa dobra vremena kojima se nadamo bice jednog dana a mozda i pre.....

A ko veruje da ce se 1,5 miliona Albanaca odreci zamisljene drzave u drzavi?
A ko veruje da ce se 10 miliona gradjana Srbije odreci svoje teritorije i ostaviti svoje gradjane koji ne zele da zive u jednonacionalnoj drzavi izlozeni teroru ....i zasto to veruje? Zato sto dobija signale iz Srbije da ovde ima ljudi koji ce to i da potpisu.
Da se razumemo i ja sam glasala za tu Evropu, svesna sam sta nam to znaci, ali da neposteno igraju s anama igraju i to EU a ne Kostunica...ja njega ne slusam odavno. I Tadic je tvrdio " I Kosovo i Evropa " a znao je da laze i da je to nemoguce...zato mi se smrko, neka kaze narodu sta MORA i da idemo dalje.
mariopan mariopan 10:28 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Artur Dent
mariopan
Po rezoluciji to je deo teritorije Srbije..po SSPu nije...

Manje laganja, od toga rastu brkovi, pogledajte Samardzica.
Po SSP-u, Kosovo je ono sto je po Rezoluciji 1244. Ni vise ni manje od toga.

Otkud onda EULEKS na Kosovu? Po 1244 ne pominje se nikakva druga misija osim UN..?
mariopan mariopan 10:34 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

blackbox
mariopan

Ivan Marović

mariopanTaj sporazum nam je otfikario deo teritorije da li je to smesno?Pa da, bombardovanje nam je donelo Rezoluciju 1244, a SSP nam otfikario deo teritorije.Po rezoluciji to je deo teritorije Srbije..po SSPu nije...ko je smeo da proemni osim SB UN? Evropa...a to nije njen posao i sda im atreba neko samo da to potvrdi odavde iz Srbije ako je moguce neka Vlada...zato se Manter toliko zalaze za nasu "proevropsku"Vladu koju bi najradije licno sastavio.

Po SSP Kosovo je po čl.135. i dalje u skladu sa R 1244. Pa pročitajte već jednom.

Procitali mnogo puta...ali i na tarabi pise...nesto...pa nista....a otkud onda onaj EULEKS na Kosovu kada se ne pominje u 1244? Mislim kada negde nesto pise to se valjda postuje ili ne? Tako i ja slusam sta govore i gledam sta rade a ne verujem im onime sto napisu jer to ni oni sami ne postuju.
Vračarac Vračarac 10:40 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Otkud onda EULEKS na Kosovu?

Krajnje nelegalno. Gotovo nasilnički. Delite Kosovo pa da polegamo. Najpoštenije. A takođe se neće dogoditi da je jedna strana zbog svojih zločina apsolutno kažnjena i osakaćena a druga za svoje stravične zločine bogato nagrađena. Kosovo u ovom trenutku predstavlja neku vrstu "divlje gradnje" u srcu Evrope baš kao što je pokojni Đinđić lepo primetio neposredno pred smrt
-Prema mišljenju pokojnog premijera, „stvari će početi suštinski da se menjaju tek kada međunarodna zajednica kaže da je rešenje u kompromisu koji traži Rezolucija 1244“.
- Rešenje je u suštinskoj autonomiji za Kosmet, vraćanju proteranih Srba i vraćanju predviđenog broja naših policajaca u pokrajinu. U striktnom sprovođenju Rezolucije 1244, do poslednjeg slova. Pribojavam se da međunarodna zajednica u dogledno vreme ne kaže - kosmetska „divlja gradnja“ je postala tako velika da ne možemo da je rešimo, hajde da je legalizujemo. Srbija nije pod protektoratom da bi iko mogao da joj nameće bilo koje rešenje za neki deo njene teritorije - bile su proročke reči pokojnog Zorana Điniđića.

Situacija je sada nešto drugačija i zato smatram da bi podela bila najbolje rešenje.
blackbox blackbox 12:21 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

A ko veruje da ce se 10 miliona gradjana Srbije odreci svoje teritorije i ostaviti svoje gradjane koji ne zele da zive u jednonacionalnoj drzavi izlozeni teroru ....i zasto to veruje? Zato sto dobija signale iz Srbije da ovde ima ljudi koji ce to i da potpisu.

A po čemu mi tvrdimo da je ta teritorija samo srpska a ne i albanska.
Što se odricanja tiče, da li mislite da svih 10 miliona misle da je to teritorija koja je vlasnistvo Srba i da onih 1,5 milion Albanaca ne postoji.
Ako neko misli da je Kosovo Srbija i da tamo imamo vlast onda je to njegov problem sa realnošću kao što i Albanci imaju problem kad misle da će Mitrovica jednostavno priznati vlast Prištine.
Nešto mi ovaj tvrd patriotsko nacionalni stav da ne damo Kosovo mnogo liči na svojevremeni da nme damo Republiku Srpsku Krajinu ni Istočnu Slavoniju a da RS nikad neće biti u sastavu BiH.
Sa Vašom ocenom SSP se uopšte ne slažem niti ga treba dovoditi u takvu vezu sa Kosovom.Inače ne mislim da bi bilo pametno da se Splana i društvo zalažu za eskalaciju sukoba umesto za normalne odnose Srbije i Kosova, valjda u interesu građana Srba na Kosovu.Zovimo mi to kako hoćemo ali su odnosi Srbije i Kosova faktički susedski (carina,granica, policija, vlast).
Vračarac Vračarac 13:12 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Zovimo mi to kako hoćemo ali su odnosi Srbije i Kosova faktički susedski

Delovi Kosova. samo delovi.
mariopan mariopan 13:24 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

blackbox
A ko veruje da ce se 10 miliona gradjana Srbije odreci svoje teritorije i ostaviti svoje gradjane koji ne zele da zive u jednonacionalnoj drzavi izlozeni teroru ....i zasto to veruje? Zato sto dobija signale iz Srbije da ovde ima ljudi koji ce to i da potpisu.

A po čemu mi tvrdimo da je ta teritorija samo srpska a ne i albanska.
Što se odricanja tiče, da li mislite da svih 10 miliona misle da je to teritorija koja je vlasnistvo Srba i da onih 1,5 milion Albanaca ne postoji.
Ako neko misli da je Kosovo Srbija i da tamo imamo vlast onda je to njegov problem sa realnošću kao što i Albanci imaju problem kad misle da će Mitrovica jednostavno priznati vlast Prištine.
Nešto mi ovaj tvrd patriotsko nacionalni stav da ne damo Kosovo mnogo liči na svojevremeni da nme damo Republiku Srpsku Krajinu ni Istočnu Slavoniju a da RS nikad neće biti u sastavu BiH.
Sa Vašom ocenom SSP se uopšte ne slažem niti ga treba dovoditi u takvu vezu sa Kosovom.Inače ne mislim da bi bilo pametno da se Splana i društvo zalažu za eskalaciju sukoba umesto za normalne odnose Srbije i Kosova, valjda u interesu građana Srba na Kosovu.Zovimo mi to kako hoćemo ali su odnosi Srbije i Kosova faktički susedski (carina,granica, policija, vlast).

Teritorija Kosova je srpska teritorija to kaze rezolucija 1244.
Niko nikada nije tvrdio da tamo ne mogu da zive Albanci, jedino sto je trazeno je da postuju zakone zemlje u kojoj zive isto kao svi drugi gradjani Srbije bilo koje nacionalnosti. Ako se njihova zelja za samoopredeljenjem postuje jer spada u red ljudskih prava, tamo gde su vecina, zasto se isto pravo ne priznaje Srbima tamo gde su vecina?
Rezolucija 1244 pise negde na papiru a nikad nije sprovedena u zivot, to je bio Trojanski konj da vojska NATO pakta udje na Kosovo i pocne da ostvaruje svoje prave ciljeve a to je vojno prisustvo na nasoj teritoriji. Gde su ljudska prava kidnapovanih (posle dolaska KFORa), opljackanih, proteranih, ubijenih...sasve vojskom svih zemalja, prisutnom i ravnodusnom, a te zemlje su sada nama ponudile taj SSP? To su iste te zemlje koje nisu ispostovale nijedno slovo iz rezolucije 1244 a sada tvrdite da ce postovati nesto sto pise u SSP?
Pa lepo sto im verujete...ja se eto osvedocila da oni Trojanskih konja imaju sve dok imaju budala (mislim na nase politicare) koje im veruju...ja im ne verujem .
Nesprovodjenje rezolucije 1244, a to je bio mandat UN i KFORa kostalo je zivota oko 2 500 ljudi, mahom nealbanaca i niko za to ne odgovara kao da su u pitanju krompiri..dovelo je do masovnog etnickog ciscenja i pljacke imovine proteranih, vecinom Srba i drugih nealbanaca, pa se takva etnicka slika smisljeno gradila da biste vi danas mogli da kazete ...pa to je fakticko stanje, realnost....e tu realnost oni su svesno gradili uprkos onoj rezoluciji 1244 koju su potpisali...eto koliko vredi njihov potpis.
Zato im ne verujem, uverila se na delu da ce oni uraditi svoje krseci zakone i svoje potpise na bilo cemu pa i na SSP.
blackbox blackbox 15:24 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Rezolucija 1244 pise negde na papiru a nikad nije sprovedena u zivot, to je bio Trojanski konj da vojska NATO pakta udje na Kosovo i pocne da ostvaruje svoje prave ciljeve a to je vojno prisustvo na nasoj teritoriji.

E vidite oni kažu da je to bio ustupak Srbiji kako bi se bombardovanje prekinulo a da se to ne trertira kapitualcijom, a Srbija ipak uradila šta se od nje traži- napustila Kosovo . Bilo je jastrebova koji su insistirali da Srbija potpiše kapitulaciju a da Kosovo odmah postane nezavisna država.
Nesprovodjenje rezolucije 1244,

Ozbiljno pitanje ali Srbija nije znala da iskoristi R1244 i da uz pomoć EU postigne više. Mi smo se ponašali dosta pasivno čekajući da se sve samo po sebi reši, plaćali ogroman novac na održavanje institucija povučenih sa Kosova, a kažu da je bilo mnogo i zloupotreba.
Ono oko povratka 999 pripadnika naše vojske i policije je neozbiljan argumenat jer za to nisu stvoreni uslovi.
Zašto se ne zapitamo zbog čega smo odbili Sporazum iz Rambujea po kome bi na Kosovu ostalo 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije i ne bi se povlačili.
mariopan mariopan 16:57 20.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

blackbox
Rezolucija 1244 pise negde na papiru a nikad nije sprovedena u zivot, to je bio Trojanski konj da vojska NATO pakta udje na Kosovo i pocne da ostvaruje svoje prave ciljeve a to je vojno prisustvo na nasoj teritoriji.

E vidite oni kažu da je to bio ustupak Srbiji kako bi se bombardovanje prekinulo a da se to ne trertira kapitualcijom, a Srbija ipak uradila šta se od nje traži- napustila Kosovo . Bilo je jastrebova koji su insistirali da Srbija potpiše kapitulaciju a da Kosovo odmah postane nezavisna država.
Nesprovodjenje rezolucije 1244,

Ozbiljno pitanje ali Srbija nije znala da iskoristi R1244 i da uz pomoć EU postigne više. Mi smo se ponašali dosta pasivno čekajući da se sve samo po sebi reši, plaćali ogroman novac na održavanje institucija povučenih sa Kosova, a kažu da je bilo mnogo i zloupotreba.
Ono oko povratka 999 pripadnika naše vojske i policije je neozbiljan argumenat jer za to nisu stvoreni uslovi.
Zašto se ne zapitamo zbog čega smo odbili Sporazum iz Rambujea po kome bi na Kosovu ostalo 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije i ne bi se povlačili.

Oni kazu? Ali to nigde ne pise pa sada mogu da kazu sta hoce, njih je to bombardovanje kostalo vise nego sto su planirali i vec su bili toliko besni da su gadjali i civiljne ciljeve, urdarali gde god su stigli toliko su bili ljuti sto j rat potrajao duze od dva dana koliko su oni mislili da hoce. Njima je prekid tog bombardovanja odgovarao kao i nama..samo sto oni sve izokrecu kako njima odgovara.
Na Kosovu su svu vlast imal KFOR i UN..one nisu ispunile nijedan uslov iz rezolucije 1244...to je bio njihov posao i njihova greska, tu Srbija nema nista, nema vlast, nema oruzane snage da spreci zlocine, nema sudove da sudi za zlocine koji su se sve vreme dogadjali, sva odgovornost je na medjunarodnoj zajednici.
Novac koji je drzava Srbija davala ljudima koji tamo zive bio je namenjen pukom prezivlajavnju ljudi koji nisu imali prihode, koji ne smeju do svojih njiva, zive izolovani u kucama i da nije bilo te pomoci tragedija bi bila daleko veca. Bilo je i zloupotreba, sigurno, kao i svuda gde nema kontrole, ali koristi je bilo vece, neki ljudi su preziveli....sve to ne bi bilo potrebno da je MZ omogucila slobodu kretanja, sigurnost, povratak izbeglih, sprecavanje progona, pljacke, ubistava....ne znam sta je tiu mogla Srbija da uradi? A sve to pise u rezoluciji 1244....pa nista, oni potpisu pa onda pljunu na svoj potpis i kazu "puj pike ne vazi".
blackbox blackbox 00:40 21.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

njih je to bombardovanje kostalo vise nego sto su planirali i vec su bili toliko besni da su gadjali i civiljne ciljeve, urdarali gde god su stigli toliko su bili ljuti sto j rat potrajao duze od dva dana koliko su oni mislili da hoce. Njima je prekid tog bombardovanja odgovarao kao i nama..samo sto oni sve izokrecu kako njima odgovara.

Pa u pravu ste, jer su racunali da ipak do toga nece doci.
Prvo, niko od njih nije racunao da ce imati posla sa tako neodgovornim rukovodstvom koje zarad svoje sulude politike izlaze celi narod i drzavu bombardovanju.
Drugo, oni su mnogo vise znali sta hoce nego mi.
Trece, prava agresija i rat nisu ni poceli jer su se dejstva odvijala po selektivnim ciljevima a civili su bili kolateralna steta
Cetvrto, nisu se oni bas mnogo sekirali koliko ce rat trajati jer im je dobro doslo uvezbavanje varijanti dejstava i trosenje municije i projektila kojima isticu resursi
Peto, ono cega su se oni plasili je da se njihovo javno mnenje ne okrene protiv agresije i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtava
sesto, naravno da je svakome odgovaralo da se ta kampanja obustavi, inace bi NATO presao u sledecu fazu a to je eskalacija masovnih vazdusnih udara po vitalnim objektima radi primoravanja na beyuslovnu kapitulaciju, odnosno pripremu uslova za nesmetan dolazak kopnenih snaga
E da je to te faze doslo ne dao bog.Ako ne mozete pretpostaviti setite se filmova o bombardovanju Beograda u 2.sv.ratu ili slika razrusenih nemackioh gradova od saveynickih bombardovanja.
Onaj ko je odbio sve ponude a da bi na kraju prihvatio nepovoljniju , kriv je i ya zrtve i bombardovanje jer nije bio odgovoran
Kada je onaj Ahtisari posle 2 meseca bombardovanja rekao sta sledi , pokazujuci ociscen sto ispred sebe, onda je nase rukovodstvo pristalo da proglasi pobedu i yavrsetak agresije. A moglo je sve bez toga.
Analogno tome, i onaj ko sada priziva da se ratuje kako bi povratili "nase Kosovo" niti je odgovoran ni razuman jer Kosovo se u raniji status vratiti ne moze, a i sto bi.
vucko vucko 01:45 21.06.2008

NATO kampanja 1999. za predškolski uzrast

niko od njih nije racunao da ce imati posla sa tako neodgovornim rukovodstvom
oni su mnogo vise znali sta hoce nego mi
prava agresija i rat nisu ni poceli ... a civili su bili kolateralna steta
i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtava
inace bi NATO presao u sledecu fazu ... masovnih vazdusnih udara po vitalnim objektima
setite se filmova o bombardovanju Beograda u 2.sv.ratu
A moglo je sve bez toga.

Blackbox, ti obično pišeš smislene stvari...
sentinel26 sentinel26 09:22 21.06.2008

Re: NATO kampanja 1999. za predškolski uzr

vucko
niko od njih nije racunao da ce imati posla sa tako neodgovornim rukovodstvom
oni su mnogo vise znali sta hoce nego mi
prava agresija i rat nisu ni poceli ... a civili su bili kolateralna steta
i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtava
inace bi NATO presao u sledecu fazu ... masovnih vazdusnih udara po vitalnim objektima
setite se filmova o bombardovanju Beograda u 2.sv.ratu
A moglo je sve bez toga.

Blackbox, ti obično pišeš smislene stvari...

Pridružujem se !
mariopan mariopan 10:01 21.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

blackbox
njih je to bombardovanje kostalo vise nego sto su planirali i vec su bili toliko besni da su gadjali i civiljne ciljeve, urdarali gde god su stigli toliko su bili ljuti sto j rat potrajao duze od dva dana koliko su oni mislili da hoce. Njima je prekid tog bombardovanja odgovarao kao i nama..samo sto oni sve izokrecu kako njima odgovara.

Pa u pravu ste, jer su racunali da ipak do toga nece doci.
Prvo, niko od njih nije racunao da ce imati posla sa tako neodgovornim rukovodstvom koje zarad svoje sulude politike izlaze celi narod i drzavu bombardovanju.
Drugo, oni su mnogo vise znali sta hoce nego mi.
Trece, prava agresija i rat nisu ni poceli jer su se dejstva odvijala po selektivnim ciljevima a civili su bili kolateralna steta
Cetvrto, nisu se oni bas mnogo sekirali koliko ce rat trajati jer im je dobro doslo uvezbavanje varijanti dejstava i trosenje municije i projektila kojima isticu resursi
Peto, ono cega su se oni plasili je da se njihovo javno mnenje ne okrene protiv agresije i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtava
sesto, naravno da je svakome odgovaralo da se ta kampanja obustavi, inace bi NATO presao u sledecu fazu a to je eskalacija masovnih vazdusnih udara po vitalnim objektima radi primoravanja na beyuslovnu kapitulaciju, odnosno pripremu uslova za nesmetan dolazak kopnenih snaga
E da je to te faze doslo ne dao bog.Ako ne mozete pretpostaviti setite se filmova o bombardovanju Beograda u 2.sv.ratu ili slika razrusenih nemackioh gradova od saveynickih bombardovanja.
Onaj ko je odbio sve ponude a da bi na kraju prihvatio nepovoljniju , kriv je i ya zrtve i bombardovanje jer nije bio odgovoran
Kada je onaj Ahtisari posle 2 meseca bombardovanja rekao sta sledi , pokazujuci ociscen sto ispred sebe, onda je nase rukovodstvo pristalo da proglasi pobedu i yavrsetak agresije. A moglo je sve bez toga.
Analogno tome, i onaj ko sada priziva da se ratuje kako bi povratili "nase Kosovo" niti je odgovoran ni razuman jer Kosovo se u raniji status vratiti ne moze, a i sto bi.

Naravno da si u pravu...ali posle tog rata na Kosovu su svu vlast imale UN i nisu ispostovale nijednu obavezu koju su preuzeli na sebe, sigurnost za sve, sloboda kretanja, zivota, imovinska sigurnost, sprecavanje zlocina...a sve su to potpisali. Toliko je vredan njihvo potpis. O tome govorim. Oni jos nisu ostvarili sve svoje interese upravo zato sto su potpisali da je Kosovo deo Srbije (1244) i oni sutime sebi vezali ruke...sto ih nije sprecilo da krse sopstvene potpise kada su njihovi interesi u pitanju.
Ako su Srbiju bombardovali zbog zlocina i zrtava na Kosovu...kako se dogodilo da se posle njihovog dolaska i prisustva na Kosovu dogode jos gori i masovniji zlocini prema Srbima i nealbancima...sve uz njihovu asistenciju, zatvaranje ociju, skrivanje zlocinaca, oslobadjanje iz suda u Hagu i slicno? Toliko o "razlozima" za bombardovanje...ako su to bili zlocini kako ista intervencija nije preduzeta kada su se jos gori zlocini dogodili u njihovom prisustvu?
blackbox blackbox 10:34 21.06.2008

Re: NATO kampanja 1999. za predškolski uzrast

to Vucko
Blackbox, ti obično pišeš smislene stvari...

da li to kažete da ovo nije smisleno ?
vucko vucko 11:13 21.06.2008

Re: NATO kampanja 1999. za predškolski uzr

da li to kažete da ovo nije smisleno ?

Pa ono... ne baš preterano - vidi ono što sam izvukao...
blackbox blackbox 12:11 21.06.2008

Re: NATO kampanja 1999. za predškolski uzr

vucko
da li to kažete da ovo nije smisleno ?Pa ono... ne baš preterano - vidi ono što sam izvukao...

Pa ono kad se izvuče iz konteksta??
Nema baš prostora, a to i nije glavna tema , da se šire obrazlaže, mada se ne slažem da je to što sam napisao za predškolski uzrast, izuzev ako niste mislili afirmativno da deca lako shvate suštinu.
Inače, ne vidim šta tu nije tačno.
Da se razumemo, ako ste možda pogrešno zaključili, ja sam apsolutno protiv te agresije i nikada je nisam odobravao i koristio sam i koristim svaku priliku da to i njima kažem. Međutim, njima je to u krajnjem i trebalo ali nama uopšte nije i nismo se trebali nameštati, a znalo se kakav ishod i u najpovoljnijem slučaju može biti.
pozdrav
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:01 21.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

blackbox

Trece, prava agresija i rat nisu ni poceli jer su se dejstva odvijala po selektivnim ciljevima a civili su bili kolateralna steta
...
Peto, ono cega su se oni plasili je da se njihovo javno mnenje ne okrene protiv agresije i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtava


Blackbox,

prosto ne mogu da verujem da ste vi ovo napisali i da ste toliko neinformisani?! Ako nista drugo mogli ste bar da vidite bar link i citat koji sam ja vise puta ovde citirao o citavom nizu NAMERNO gadjanih civilnih ciljeva od strane NATO. Izvestaj od Human Rights Watch-a Nove Procene o Civilnim Zrtvama u Kosovskom Ratu (mada su te informacije i tako bile odavno poznate kod nas i bez HRW ... na zapadu se i tako nikad o tome mnogo ni pisalo):

Izvestaj Human Rights Watch-a zakljucuje da je trecina slucajeva u kojima su poginuli civili bila posledica napada na nelegitimne ciljeve ili ciljeve ciji je status sporan. Polovina od ukupnog broja civilnih zrtava zabelezena je upravo u u tim slucajevima. U devet slucajeva pogibija civila bila je rezultat napada na ciljeve za koje Human Rights Watch zakljucuje da nisu bili vojne prirode. U ovakve slucajeve spadaju zgrada Radio Televizije Srbije u Beogradu, toplana na Novom Beogradu, i sedam mostova koji nisu bili na glavnim transportnim rutama niti su imali vojnu funkciju.

Ostali slucajevi nelegitimnih ciljeva ukljucuju sedam potvrdjenih i pet mogucih slucajeva u kojima su civili izgubili zivot kao posledica koriscenja kasetnih bombi, sedam napada na konvoje, i nekoliko slucajeva gde je cilj lose ili pogresno identifikovan (kao sto je sanatorijum u Surdulici, ili metereoloska stanica na Palicu).

blackbox blackbox 17:46 22.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Virtuelni Vasilije

blackbox Trece, prava agresija i rat nisu ni poceli jer su se dejstva odvijala po selektivnim ciljevima a civili su bili kolateralna steta...Peto, ono cega su se oni plasili je da se njihovo javno mnenje ne okrene protiv agresije i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtavaBlackbox,prosto ne mogu da verujem da ste vi ovo napisali i da ste toliko neinformisani?! Ako nista drugo mogli ste bar da vidite bar link i citat koji sam ja vise puta ovde citirao o citavom nizu NAMERNO gadjanih civilnih ciljeva od strane NATO. Izvestaj od Human Rights Watch-a Nove Procene o Civilnim Zrtvama u Kosovskom Ratu (mada su te informacije i tako bile odavno poznate kod nas i bez HRW ... na zapadu se i tako nikad o tome mnogo ni pisalo):Izvestaj Human Rights Watch-a zakljucuje da je trecina slucajeva u kojima su poginuli civili bila posledica napada na nelegitimne ciljeve ili ciljeve ciji je status sporan. Polovina od ukupnog broja civilnih zrtava zabelezena je upravo u u tim slucajevima. U devet slucajeva pogibija civila bila je rezultat napada na ciljeve za koje Human Rights Watch zakljucuje da nisu bili vojne prirode. U ovakve slucajeve spadaju zgrada Radio Televizije Srbije u Beogradu, toplana na Novom Beogradu, i sedam mostova koji nisu bili na glavnim transportnim rutama niti su imali vojnu funkciju.Ostali slucajevi nelegitimnih ciljeva ukljucuju sedam potvrdjenih i pet mogucih slucajeva u kojima su civili izgubili zivot kao posledica koriscenja kasetnih bombi, sedam napada na konvoje, i nekoliko slucajeva gde je cilj lose ili pogresno identifikovan (kao sto je sanatorijum u Surdulici, ili metereoloska stanica na Palicu).

Pa Vasilije , i ostali,
prosto ne mogu da verujem da niste pročitali šta sam napisao a to je:NATO AGRESIJA JE IMALA PLAN KOJI SE SASTOJAO OD VIŠE FAZA , OD SELEKTIVNOG UDARA PO ODABRANIM CILJEVIMA PREKO UDARA PO SVIM VOJNIM I CIVILNIM CILJEVIMA OD VITALNOG ZNAČAJA; DO MASOVNIH UDARA PO SVIM OBJEKTIMA; NE VODEĆI RAČUNA O CIVILNIM ŽRTVAMA. UPRAVO DA NIJE DOŠLO DO POTPISIVANJA KUMANOVSKOG SPORAZUMA USLEDILA BI PRIPREMA ZA KOPNENU OFANZIVU A TO ZNAČI DEJSTVA PO SVIM OBJEKTIMA ADI POTPUNOG NEUTRALISANJA BILO KAKVOH VOJNOG OTPORA, GDE NE BI BIO YAOBI}EN NI BEOGRAD I MOSTOVI U BEOGRADU.
Lepo rekoh , ne daj bože da je do toga doslo, broj civilnih žrtava bi bio katastrofalno veliki.
JA NIGDE NISAM REKAO DA NIJE BILO GAĐANJA CIVILNIH CILJEVA POD IZGOVOROM DA IMAJU VEZE SA VOJNIM, PA I NAMERNOG, ALI SAM HTEO DA KAŽEM KAKVA BI TEK KATASTROFA BILA DA JE BOMBARDOVANJE NASTAVLJENO.
Peto, ono cega su se oni plasili je da se njihovo javno mnenje ne okrene protiv agresije i zato su vodili racuna da ne dodje do vecih civilnih zrtava


Šta je ovde sporno. Jesu li bile demonstracije u Grčkoj, jesu li se pripremale demonstracije u Nemačkoj i da je npr.bilo još slika sličnih onim iz Aleksinca, Surdulice, a pogotovo da je to bilo u Beogradu, prvo bi u Nemačkoj došlo do demonstracija.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:23 22.06.2008

Re: Ne mogu da prestanem sa smejanjem

Blackbox,

priznajem: procitao sam samo delimicno taj jedan deo (ostalo ovlas preleteo) pa sam ocigledno pogresno ukapirao da ste vi branili NATO bombardovanje i tumacili nam ga sa poznatih NATO pozicija. Pa je onda u mom odgovoru izbilo razocarenje ... Ali kad procitam pazljivije jasno mi je (a kome ne bi pored tolikih "caps lock" ... da ne kazem tolikog vikanja:))) da vas nisam dobro razumeo ... Ali moje (neutemeljeno) razocarenje je valjda i indirektan dokaz da vas nastup na ovom blogu cenim(bez obzira da li se bas u svemu i uvek slazemo)?

sorry i sve najbolje
Brooklyn Brooklyn 17:38 19.06.2008

*

a sta ce biti sa zimbabveom?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana