Tribute to Feral Tribune

ceda_urosevic RSS / 23.06.2008. u 07:03

y138174672719777581_2.jpgVerovatno ste čuli, a možda i niste - gasi se Feral Tribune. U saopštenju Hrvatskog novinarskog društva koje se oglasilo povodom najave da se Feral više neće štampati navodi se da je u pitanju najnagrađivaniji hrvatski list u poslednje dve decenije, a gašenje lista takvog formata pogubno je za demokratsko i slobodno misleće društvo.

Prenosim tekst iz poslednjeg Ferala objavljen i na portalu e-novine koji najavljuje da će prenositi tekstove Ferala do daljnjeg. Glavni urednik tog portala, poznato vam je, redovno piše za ovaj list. Meni je to super ideja. Solidarnost sa kolegama iskazana na ovakav način nije nešto što se kod nas viđa svaki dan. Kad smo već kod nas, u blogu grupe autora freedom of information saznajemo da je samo tokom maja meseca bilo ukupno 23 napada na novinare. I kad smo već tu, u našoj avliji, čemu li se (pored nas ostalih) novinari u ovoj zemlji mogu nadati formiranjem nove vlade takvekakvajeste? Verujem da su ovi napadnuti odahnuli ako su poverovali u glasine da će Ici Dačić biti novi ministar policije.

NIŠTA VIŠE BAČVICE
 
Nakon više od petnaest godina Feralovoga redovitog tjednog izlaženja, pred sobom imate zadnji broj. Usprkos tome što je kroz proteklu godinu list imao stabilnu nakladu, usprkos tome što su redakcijski troškovi i troškovi proizvodnje svedeni na minimum, zbog nagomilanih financijskih teškoća - koje su se kumulirale kroz duže razdoblje - te naprasno i jednostrano prekinutih pregovora (za koje smo vjerovali da su praktički dovršeni) s potencijalnim poslovnim partnerom, Europapress holdingom, nismo više u mogućnosti izdavati tjednik. Novinari i urednici Ferala suočili su se s teškoćama koje se u ovome trenutku pokazuju nepremostivima.

Prije nego nas naivni, ili zlobni, svejedno, otpile kao „tržišno neuspješne” - a zasigurno hoće, jer što bi osim „tržišta” moglo biti presudno za opstanak u Hrvatskoj?! - prigoda je da po tko zna koji put upozorimo na karakter toga „tržišta” i profil „uspjeha” koji je na njemu dopušten, ali i na konfiguraciju hrvatske medijske scene, iznikle iz logike „tržišta”, na kojoj, čini se sasvim razumljivo, nema mjesta za Feral.

SANITARNI KORDON: Poznato je da ovaj list, bez obzira na pristojnu nakladu, i to uz činjenicu da je 20% skuplji od konkurencije, od svoga pokretanja nema oglasa, jer je marketinška industrija, u skladu s uzusima koji vrijede na  „tržištu”, procijenila da ga ne može disciplinirati ni kontrolirati. Poznato je da ni prema jednom drugom mediju u ovoj zemlji oglašivači nisu postavili tako neprobojan sanitarni kordon. Poznato je također da u  „regularnim” tržišnim okolnostima novine ostvaruju natpolovični dio svojih prihoda od oglasa, pa je tjednik koji živi isključivo od broja prodanih primjeraka - bez obzira na veličinu čitalačkog tijela - po definiciji osuđen na propast.

Nije to dakle otpravak na marginu, što bi bila relativno komotna pozicija, nego osuda na nepostojanje, jer u Hrvatskoj je margina poželjna samo ako od sebe ne daje znake života. Međutim, nismo više naivni da bismo imali iluzije oko „tržišta”: sektaška marketinška politika samo je instrument vladajuće političke i ekonomske oligarhije, oruđe pomoću kojega će nekadašnji politički teror biti zamijenjen onim „slobodnoga tržišta".

U niz navrata pokušali smo za taj problem senzibilizirati javnost, naročito strukovne organizacije, ali bez uspjeha. Hrvatsko novinarsko društvo zadržalo se na uopćenim frazama o tome kako „oglašivači sve više utječu na uređivačke politike”, pazeći da kakvom neopreznom inicijativom ne naruši poslovični konformizam, s članstvom koje se doslovno trese od straha pred vlasnicima medijskih korporacija, jer im o njima, eto, ovisi egzistencija.

y138174672780336646_3.jpgI zbilja, „uređivačke politike” više i ne postoje kao iole autonomne činjenice. O njima se više i ne raspravlja iz perspektive novinarskog zanata i kreacije. One su puki produkti interesa vlasnika i njihovih partnera i sponzora, gdje se - sada već bez ikakvog novinarskog otpora - intervenira na dnevnoj bazi. Prije dvije godine na ovim smo stranicama postavljali pitanja koja su nam se činila dramatičnim:

„Postaje li novinarstvo ambalaža za oglase? U kolikoj je mjeri marketinška industrija preuzela kontrolu nad prioritetima i razvojem novinarske struke? Kolika je izvjesnost da će se, nakon mnogih desetljeća služenja raznim političkim ideologijama, žurnalizam i propaganda ponovo - ovaj put 'bezbolno' - stopiti u jednu te istu profesionalnu djelatnost, sada na prividno bezideologijskim osnovama? I koliko je ta 'dezideologiziranost' uistinu lišena političkih utjecaja?”

U međuvremenu, upitnici su se uspravili u uskličnike: stvari su se promijenile utoliko što su vlasnici medija postajali i vlasnici oglasnih agencija, najveći oglašivači postali su, pak, vlasnici novinske distribucije, interesi su preprženi s više strana, ostvarena je kohabitacija „do groba”, a predstavnicima vladajuće političke elite - koji su sve to omogućili - na novinskim stranicama, radijskim i televizijskim kanalima pjevaju se ditirambi bez kraja i konca. Izbori se ovdje dobivaju ako se osigura potpora vodećih medijskih koncerna, uz odgovarajuće protuusluge, dakako. Sve je podređeno „tržištu”.

HRVATSKI PARADOKS: U tom kontekstu ostvaruje se hrvatski paradoks: sve agresivnija medijska ekspanzija dovodi do sve većeg sužavanja javnog prostora. Raspolažući sa sve više medija, Hrvatska - za vraga - postaje sve manje slobodna zemlja. Jer mediji u svojoj jednoobraznoj šarolikosti više ne provociraju dijalog, nego su zamišljeni takvima da perpetuiraju isključivo  „poželjne” vrste informacija i mišljenja, kao što revijalnim stranicama i televizijskim programima defiliraju samo „poželjni” medijski intelektualci.

Temeljna svrha insistiranja na „obilju” i jest da se ne primijeti ono što je iz njega odstranjeno. Novine već duže vrijeme nisu generatori kritičke misli, već idealni poligoni za njezino pripitomljavanje. Cenzura više nije interventna, nego sistemska. Sasvim rijetki nezavisni mediji i pojedini internetski portali postali su spasonosna mjesta gdje će se objaviti nedopuštene informacije i stavovi, strukturno nalik nekadašnjim „samizdatima”. Samo u zadnjih mjesec dana Feral je objavio pet priča koje su bile doslovno zabranjene u redakcijama vodećih domaćih dnevnih listova, pa su nam ih tamošnji frustrirani novinari ilegalno doturili, a ticale su se visokorangiranih pripadnika političke, gospodarske i pravosudne nomenklature. Kao i devedesetih - ali sada bez rata, Tuđmana i žestokih nacionalističkih naboja - Feral bi danas mogao temeljiti svoju cjelokupnu uređivačku politiku na cenzuriranim člancima sa sve bogatije medijske scene. Samo što „tržište” to neće prihvatiti, logično, jer je ono i uspostavilo cenzuru.

Diktatura tzv. „slobodnog tržišta” realizira se, dakle, u Hrvatskoj tako što se ono ne ukazuje ni kao slobodno, ni kao tržište u smislu elementarnog fair-playa i tradicionalnih liberalnih standarda.  „Tržište” koje je skrojeno i modelirano prema interesima političkih i ekonomskih moćnika zapravo je predložak za masovno ispiranje mozga - ideološko trovanje nečim što „nije ideologija”, nečim što je „proizvodnja sadržaja”, kako to vole reći kreatori korporacijskih manifesta - tim više što tu formalno vrijede zakoni slobodnoga natjecanja i jednakih šansi za sve.

y138174672780336646_1.jpgI dakako, kad vas marketinška industrija s političkom potporom jednostavnim komesarskim potezom izbaci iz igre, vjernici novoga doba slavodobitno će vas proglasiti poslovno neuspješnim. „Tržište” je tu sasvim neumoljivo, „tržište” je zadano da iznjedri dodatne uspjehe izabranim monopolistima i skutrenoj armiji njihovih poslušnika: svako obrazloženje njegovih „učinaka” svodi se na goli cinizam.

(Tu valjda vrijedi podsjetiti da živimo u zemlji gdje se „uspješnost”, kao pokazatelj društvenoga etabliranja, i inače mjeri čudnim parametrima. Ovdje optuženik za najgora ratna zvjerstva biva izabran za zastupnika u parlamentu, dok najpopularniji estradni fašist, u organizaciji političke vlasti, drži crnu misu na središnjem zagrebačkom trgu, pred desecima tisuća ljudi, i to na bini koja je okićena golemim oglasnim panoima brojnih sponzora: marketinški magovi nemaju predrasuda prema širiteljima mržnje, nego prema „radikalizmu” onih koji se tome suprotstavljaju.)

Čvrsto spareni triling političke, ekonomske i medijske sile, uz poznate tranzicijske blagodati, funkcionira danas (neka nam bude dopuštena ta mrka fraza, obećavamo da je zadnji put) kao svojevrsna zločinačka organizacija, a u Hrvatskoj - koja je dovoljno mala da se zagadi u frapantno kratkom razdoblju - perjanice toga trilinga dadu se sasvim jasno pojedinačno locirati.

 

Postojeća medijska arhitektura, uostalom, najviše i podsjeća na posljedice djelatnosti građevinske mafije (pa nije ni čudo da ti poslovi sve češće idu jedni s drugima): „staništa” su sve nekvalitetnija i sve kričavije obojena, betonizacija ne posustaje, okoliš je trajno devastiran, ali profiti su zajamčeni, i to samo za izabranu skupinu. Svaki novi uspjeh možemo promatrati kao spomen upozorenja na ono što je zbog njega uništeno.

Zato „medijsko tržište” na hrvatski način, umjesto uobičajenih liberalnih refrena, podrazumijeva reket, ucjenu, političku klimoglavost i duboko poštovanje prema već konstituiranim tvrđavama moći. „Prilagoditi se tržištu” u takvim okolnostima znači pristati na toliko kompromisa da je u pravilu neizbježno izdati osnovna načela novinarske profesije, ako to još išta znači.

Feral Tribune, jasna stvar, nije bio spreman na takvu prilagodbu. Nije „pravilno osluhnuo duh vremena”, što bi rekli oni analitički zlobnici. Sasvim je razumljivo što je propao „na tržištu”. Hrvatska zbog toga neće postati bolja, ali će biti „tržišno” još zanimljivija.

TRAGIKOMIČNI PREGOVORI: Svi su se ti elementi kristalno jasno pokazali i kod tragikomičnih pregovora s Europapress holdingom, u koje smo se upustili nošeni naivnom vjerom da je „unutar sustava”, bez oglasnih opterećenja, moguće zadržati uređivačku autonomiju, te da bi moćna medijska kompanija - jedna od dviju koje su zaposjele praktički cjelokupnu scenu - mogla iskazivati stanovitu sklonost prema emancipaciji društva.

No, medijske korporacije u Hrvatskoj - dvije, kažemo, koje su zaposjele cjelokupnu scenu - očito funkcioniraju na principu apsolutne lojalnosti (do toga da glavni urednici ispisuju komitetske pamflete protiv vlastitih novinara ako ovi rogobore štogod glupo protiv vlasnika), pa su u EPH-u vjerojatno ispravno shvatili kako razina lojalnosti u Feralu neće biti takva da zajamči „uspješne poslovne rezultate”. (Ako pišeš o Todorićevu Agrokoru, recimo, radiš izravno protiv „uspješnih poslovnih rezultata”, a ne možeš biti novinar ako ne pridonosiš uspjehu kompanije, što znači da si novinar uglavnom po tome o čemu ne pišeš, eto toliko je to složena problematika...)

Pregovori s EPH započeti su još prije četiri godine na inicijativu Ninoslava Pavića. Od tada, sve je teklo sporo ali verbalno glatko: pomoć u vidu kredita i odgode plaćanja tiska u Slobodnoj Dalmaciji trebala je biti pretvorena u vlasnički udio EPH, jer je pod drugim okolnostima ne bismo prihvatili, zajamčena je uređivačka autonomija postojeće redakcije, iskazano je oduševljenje ponuđenim konceptima, a prošloga ljeta čak je i potpisan predugovor, te ovjeren kod javnoga bilježnika.

y138174672780336646_2.jpg I onda, kad je sva „papirologija” napokon zgotovljena, nastao je - muk. Vlasnici i menadžeri kompanije uspješno su izbjegli svaki pokušaj da se s njima stupi u kontakt. Na pismeni upit da odgovore jesu li odustali od potpisivanja već pripremljenog ugovora - odbili su se izjasniti, kao da ga nisu ni primili. Niži činovnici, koji su dotad tražili bilance, biznis-planove i osnivačke akte, proglasili su se „nenadležnima”. Kada smo shvatili da se radi o jednostranome prekidu pregovora, pa još lišenom elementarnoga bontona, pokušali smo logički objasniti čitav proces, ali bez naročitog uspjeha, osim konstatacije da smo se zatekli u nekoj vrsti dužničkoga ropstva, onemogućeni da kontaktiramo s bilo kojim potencijalnim partnerima.

Tek, moglo bi biti ovo: budući da s Feralove strane tokom pregovora nije inzistirano ni na čemu drugome osim na uređivačkoj autonomiji redakcije, jer su nam svi ostali uvjeti bili više-manje irelevantni, jedino je logično da se baš ta uređivačka autonomija ispostavila kao problem za EPH, mada su je energično podržali. Ako je pak to točno, a bit će da jest, onda to znači da su pregovori propali točno u trenutku kada su započeli. Zašto su onda uopće započeti?...

Teško je o tome suditi, jer nije lako ulaziti u motive histerije, bila ona stvarna ili hinjena. Jedno je, međutim, sigurno: začetak, tok i okončanje pregovora s Feralom spada u jedan od podlijih uspjeha najmoćnije medijske korporacije u Hrvatskoj.

Kroz desetljeće i pol svoga postojanja Feral Tribune pisao je o temama o kojima su drugi mediji šutjeli. Otkrivao je istine koje su drugi prikrivali. Iznosio je stavove od kojih su drugi zazirali. List i njegovi novinari u tih su petnaest godina dobili više međunarodnih priznanja i nagrada nego cjelokupno hrvatsko novinstvo u cjelokupnoj svojoj povijesti.

Čitateljima, bez kojih toga ne bi bilo, zahvaljujemo na vjernosti i nesebičnoj podršci.

Redakcija Ferala učinit će sve da, što prije to bude moguće, iznova pokrene list.

 

PS:
U tjednima pred nama, kada se Feral Tribune neće pojavljivati na kioscima, Petar Luković nastaviće da piše kolumne za Feral, kao da je sve savršeno regularno; pod bannerom Ferala svakog četvrtka, dok Feral opet ne počne sa radom, tekstove Petra Lukovića možete čitati na web-portalu: www.e-novine.com, čiji je glavni urednik – Petar Luković. Na istom mestu obaveštavaćemo vas o situaciji oko Ferala; recimo, hoće li se i kad u štampanom obliku opet pojaviti na kioscima diljem Hrvatske i rahmetli SFRJ.

Prošle nedelje izašao je poslednji broj splitskog nedeljnika Feral Tribune, na veliku žalost mislećih i poštenih ljudi u Hrvatskoj i mnogo šire. Redakcija je obećala da će učiniti sve ne bi li taj list oživela jednoga dana; bilo je i nekoliko za Feral neizbežnih crnohumornih šala na sopstveni račun. Na primer, naslovna strana: "Hrvatska ide dalje, Feral ispao". Samo po sebi jasno je koliki je to gubitak za medijsku scenu i javno mnjenje ne samo Hrvatske već i ostalih zemalja koje dele isti jezik.

Redakcijsko objašnjenje gašenja lista zanimljivo je i opominjuće: de tu fabula naratur (o tvojoj je priči reč), trebalo bi da pomisli svaki novinar u Srbiji i ostalim tranzicijskim ekspres-loncima bivše Jugoslavije; Slovencima se to već desilo. Srbija je, plašim se, prva na redu, jer ide za Hrvatskom stopu u stopu. Naime, u poslednjem uvodniku Ferala sa izvesnom stoičkom gorčinom kaže se da je taj list propao zbog nezdrave i opasne veze medijskih monopola s krupnim kapitalom i političkim koterijama. Gašenje Ferala tumači se po medijskoj i poslovnoj čaršiji kao "neuspeh na tržištu". Medijskog tržišta, kaže uvodničar (najverovatnije Viktor Ivančić; uvodnik je nepotpisan, ali je stil poznat), u Hrvatskoj zapravo i nema: ono je monopolisano. Krupni monopolistički kapital, kao i u Srbiji, vuče svoje korene iz političke sfere; inače ne bi stekao monopol. Taj kapital ušao je u marketinško, dakle oglašivačko, tržište i tamo takođe uspostavio svoj monopol - uz podršku političkih koterija sa kojima deli interese (i deo profita). Citiraću deo tog uvodnika; upamtite ga dobro, kolege novinari i dragi čitaoče:

"Diktatura tzv. ‘slobodnog tržišta’ realizira se, dakle, u Hrvatskoj tako što se ono ne ukazuje ni kao slobodno, ni kao tržište u smislu elementarnog fair-playa i tradicionalnih liberalnih standarda. ‘Tržište’ koje je skrojeno i modelirano prema interesima političkih i ekonomskih moćnika zapravo je predložak za masovno ispiranje mozga - ideološko trovanje nečim što ‘nije ideologija’, nečim što je ‘proizvodnja sadržaja’, kako to vole reći kreatori korporacijskih manifesta - tim više što tu formalno vrijede zakoni slobodnog natjecanja i jednakih šansi za sve".

feral_m.jpgPropast Ferala dade se jasnije razumeti ako čovek pogleda ostatak hrvatske štampe i uporedi ono što je Feral objavljivao, a niko od njih nije. Feral je zvonio na uzbunu, gurao prst u oko, ljuljao čamac, kvario igru, zastupao standarde zdrave pameti i osnovne pristojnosti, grdio ratne zločince, ismevao šovinističku desnicu, zastupao javni interes i razlikovao dobro od zla, ispravno od pogrešnog. Pa koja bi marketinška firma njima ponudila oglas? Oni su stali na zadnje noge i zalajali protiv jednog Thompsona, dok je ostatak medijskih pudlica bio pun razumevanja za malog ustaška. To je samo najnoviji primer; lajali su oni i na Oca Domovine, na Poglavnika, na tajkune i na "žestoke momke sa vrelog zagrebačkog asfalta", sve same "domoljube" i "branitelje" kao i ovi naši. E, pa dosta je toga bilo, mi moramo u Europu i takvi nam ne trebaju, zaključili su tajkuni i njihovi političari. Naime, njihovi tajkuni, kao i ovi naši u Srbiji, odlagaće ulazak u Evropu sve dok ne budu bili spremni i dok ne steknu sve potrebne startne pozicije. Tako će naše države u Evropu ući skladne, složne i saborne, bez remetilačkih čimbenika, sa gleichschaltovanim, tj. ispeglanim medijima. Cvetaće hiljadu cvetova i svi će biti isti državotvorni pitomi smrdljevak.

Sudbina Ferala zlokobno je predskazanije za sve nas: novinarstvo se zamenjuje tom "proizvodnjom sadržaja" na koju je još Džordž Orvel upozorio u svojoj "Hiljadu devetsto osamdeset i četvrtoj": stočna hrana za proletere, najamnu radnu snagu koja ima da rinta i da se zabavlja da ne bi mislila. Pojam javnog mnjenja polako se svodi na fudbalske navijače: ko njih ima u ruci, ima stabilnu državu. Njih zanima s kim se ovih dana krešu Vlatka Kokoš i Seka Aleksić (ili Goga Sekulić, ne razlikujem ih); ko je napravio sise i od koliko kubika; da li je ovaj ili onaj pederčina (implicira se da su svi) i ko su sve lezbejke na estradi (takođe). Multinacionalne medijske korporacije time su zadovoljne i rado će investirati u takve medije, jer im treba podrška političke klase. To je budućnost i to je pretnja slobodi štampe, a ne kojekakvi provincijalni skorojevići i primitivci koji pljuju i tužakaju novine i novinare.

Istini za volju, treba reći još nešto "glede i svezidbeno": ima u celoj ovoj tužnoj i opominjućoj priči i Feralove krivice. Kroz taj list prošlo je četrdesetak najboljih novinara u Hrvatskoj: došli i otišli. Zašto? Zbog surove eksploatacije po vlasnicima i urednicima (mnogo uzaludnog rada za nikakve plate); zbog beskonačne sujete istih tih vlasnika i urednika koji su morali da budu najpametniji i najtalentovaniji, kao da im nije bilo dosta što su već veoma pametni, talentovani i duhoviti. Zbog neodgovornosti menadžmenta koji je sebi dozvoljavao da ne plaća poreze i tako list učinio ranjivim; i konačno, zbog pohlepe kojoj je sujeta bila izgovor i pogonsko gorivo: i Zagreb i Split već mesecima govore o nekretninama koje su vlasnici i šefovi porodično nakupovali dok se Feral davio u dugovima. Svaliti krivicu na koncern EPH koji, kao, nije hteo da uloži u Feral samo da bi ga upropastio nije cela istina: Feral nije bio u stanju da upozna pregovarače iz EPH sa stvarnim iznosom svojih dugova; nošeni sujetom, feralovci su se malo precenili u cenjkanju i Ninoslav Pavić, vlasnik EPH, izgubio je strpljenje. Feral ipak nije bio glavno grlo u njegovoj ergeli; sigurno mu je laknulo kad je mogao da ih se otrese, jer su bili rizična investicija.

Sve to, međutim, nimalo ne umanjuje ozbiljnost upozorenja iz poslednjeg Feralovog uvodnika. Uzgred, Hloverka Novak Srzić, glavna urednica HTV, izbacila je iz programa dve kultne emisije, "Latinicu" Denisa Latina i "Nedjeljom u dva" Aleksandra Stankovića. Hloverka je hrvatska verzija Tatjane Lenard, ali njoj je uspelo.

Upozorenje putnicima: sa aerodroma Split više nema autobusa do grada. Županija zabranila nacionalnoj avio-kompaniji da svoje putnike vozi u grad, jer nemaju koncesiju za javni prevoz. Taksisti naplaćuju 300 kuna do grada, više od avionske karte Zagreb - Split kupljene na vreme. Eto im turizma.

nota bene:

:)



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dolybell Dolybell 07:37 23.06.2008

Feral Tribune

Da neće više izlaziti "FeralTribune", već je najavljivano kao mogućnost,
ali su oni ostali dosledni - da ne objavljuju oglase, od kojih sve novine žive
i opstaju.
To je bio jedini časopis koji se čitao od korica do korica, sad više
ne postoje takve novine - časopisi.
Ovde takve nisu ni postojale.
Ja imam dosta dobru arhivu članaka, i bar mi je to za utehu,
do daljeg, možda se opet pojave - nekad ?
Nisam upoznata da li će ostati bar pristup arhivi ?
Još ne znam gde bih mogla da čitam osvrte Bore Ćosića ,
a i mnogih drugih ?
Sad sledi potraga....

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:08 23.06.2008

Re: Feral Tribune

Dolybell
Još ne znam gde bih mogla da čitam osvrte Bore Ćosića ,

A cega posebnog ima u osvrtima Bore Cosica? Enlighten me, please, u nekoliko recenica.
A ako ima neceg ekstra u njegovim osvrtima, zar drugde nije mogao da stampa nego samo u - Feralu?
P. S. Ja sam uvek verovao da nam je i jednog Cosica (Dobrice) previse!
die hard die hard 23:08 23.06.2008

Re: Feral Tribune

P. S. Ja sam uvek verovao da nam je i jednog Cosica (Dobrice) previse!
*novo


Ovo nije samo zlonamerno, nego i bezobrazno.Sta, svi su Cosici isti? Je l ti to po prezimenu?
ajgor ajgor 09:30 23.06.2008

Pretplata je bila preskupa

Pre nego što su "Feralovci" na svojoj web stranici dali slobodan pristup za sve članke, pretplata na elektronsko izdanje je bila veoma skupa, čak i za čitaoce boljeg imovnog stanja. Delovalo je prilično čudno da se štampani primerak u Srbiji prodaje povoljnije nego, recimo, primerak na kiosku u Hrvatskoj i Sloveniji. S druge strane, odavno se zna da se štampa sličnog profila prodaje u tiražima koji ne prelaze desetak hiljada primeraka, uprkos svim pokušajima redakcija da ga povećaju, pa je gotovo jedini način opstanka dobar rad marketinga i/ili obezbeđivanje donacija sa strane.
rayzippo rayzippo 09:49 23.06.2008

Re: Pretplata je bila preskupa

steta....,nadam se da ce feral uskoro da nastavi sa radom.koliko je meni poznato nije da oni nisu hteli da stavljaju reklame u svoj caspopis nego niko nije hteo da se reklamira..feral je imao status drzavnog neprijatelja...
Davie Davie 10:03 23.06.2008

Sta

sami gradjani Hrvatske misle o gasenju Ferala: anketa
Dolybell Dolybell 11:12 23.06.2008

Re: Sta

Davie
sami gradjani Hrvatske misle o gasenju Ferala: anketa


Hvala za link - dali smo se anketirati...
mariopan mariopan 13:23 23.06.2008

Re: Sta

Davie
sami gradjani Hrvatske misle o gasenju Ferala: anketa

Hvala za link..nesto me podseca na nase koji tako isto gledaju B92?
Nikad kraja divljastvu,.. i tamo ima, kao i kod nas, naroda koji se raduje da mu neko ne donese svetlost u mrak u kome zivi.. mnogo ce vode proteci jos pre nego se razume zasto je potrebno imati nekoga ko zabode prst u oko (problem) i sve nas opomene na neku losu pojavu. Zao mi je sto je ugasen, citala sam ovaj tekst i pre neki dan.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:03 23.06.2008

Re: Sta

Pa ako je najveci broj onih medju gradjanima Hrvatske kojima nece nedostajati Feral, onda nije cudo sto se gasi. Novine sluze gradjanima, valjda. Ili su anketirani pogresni ljudi (gradjani su cesto - pogresni).
duck duck 10:06 23.06.2008

pogled u buducnost

Evo vec zadnjih 8 godina pratim politicka desavanja u Hrvatskoj jer se ona 100% odslikaju kod nas posle 3 godine. Sudeci po trenutnoj situaciji kod nas mozemo ocekivati velike probleme za b92 vec u narednih godinu-dve dana. Znam da je medijska kuca B92 skroz drugacijeg koncepta od Ferala ali tiha trzisna blokada ce da preraste u otvorenu. Svima je poznato da se Miskovic jedino na b92 ne reklamira a s obzirom kako njegova imperija vrtoglavo raste mozemo ocekivati "trzisne" probleme i za B92.
vishnja vishnja 14:04 23.06.2008

Re: pogled u buducnost

tiha trzisna blokada ce da preraste u otvorenu

kakva bre tiha trzisna blokada, kad krenu reklame ja redovno odem da spavam :)
duck duck 15:30 23.06.2008

Re: pogled u buducnost

vishnja
tiha trzisna blokada ce da preraste u otvorenu

kakva bre tiha trzisna blokada, kad krenu reklame ja redovno odem da spavam :)

Tu si u pravu, reklama im jos uvek ne fali :)
ali uporedi reklame na B92 sa ostalim TV stanicama.
vishnja vishnja 16:08 23.06.2008

Re: pogled u buducnost

B92 je radio na kome su izrasle razne zanimljive izbocine u vidu drugih civilizacijskih izumetaka: TV, ovo mesto gde smo sad i svasta kojesta. sve i da miskoviceva imperija metastazira (a nije daleko od toga) 92-ka je kao radijska kuca mnogo vitalnija od bilo kojih novina. sve i da jednom smanji okvire to moze biti samo deo beskrajnog ciklusa rasta i sazimanja - kao vasiona :)))

ne mogu bas da uporedim reklame, jako malo gledam TV. ali ako je ovo manje nego na drugim stanicama, kuku i lele:)
man ray loves me man ray loves me 19:42 23.06.2008

Re: pogled u buducnost

ne bih se brinula za b92 - znaju oni i da se 'prilagodjavaju'.
die hard die hard 23:13 23.06.2008

Re: pogled u buducnost

ne bih se brinula za b92 - znaju oni i da se 'prilagodjavaju'.


Cini mi se i previse.No valjda je to moderno drustvo i trzisni uslovi poslovanja!?
Mara Mara 15:42 23.06.2008

...

Штета, заиста штета...
Да ли то истраживачко новинарство умире на Западном Балкану (или га тихо убијају)? Чини ми се, из овога што читамо да оно што ни сва сила Милошевићевих и Туђманових медијских "комесара" (уз свесрдну помоћ подземља) није успела - то ће поћи за руком новопеченим милионерима, тзв. бизнис-естаблишменту, који је свој капитал почео да стиче деведесетих...
Не улазећи у детаље приче "Како је пропао Ферал" (не познајем "околности случаја"...ипак ћу рећи следеће: и са грешкама менаџмента у финансијском пословању, превеликом сујетом уредништва - како нам је то натукнуо Васић, дакле, без обзира на све, Ферал је био пристојан политички недељник. Таласали су жабокречину и постављали питања, чачкали тамо где највише боли, подстицали нас читаоце да се запитамо (народски речено: "ставимо прст на чело"...Писали су о неким стварима које народ - као народ, не воли да чита, не воли ни себи да призна, рецимо о злочинима почињеним деведесетих, као што поједини покушавају о томе да говоре и у нашем дворишту, мање или више успешно - дакле, писали су о врло болним темама.
Бринем се, хоћемо ли заиста за коју годину да утонемо у море оног вриштећег ђубрета које просто скаче са киоска? Хоћемо ли заиста да будемо осуђени на причице-бљувотинице о певаљкама (ко је кога, како и шта)...
...
...Ферал данас, а сутра...?....
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:11 23.06.2008

Re: ...

Mara
Штета, заиста штета...


Sve sto je dobro - kratko traje.
dunjica dunjica 19:19 23.06.2008

ovo je sramno za državu Hrvatsku

Plus, Hloverka izbacila Latinicu (za Stankovićem ne žalim)?! Očekujem da budu protesti svuda, ali ne vjerujem da će građani podići svoju guzicu i protestirati protiv ukidanja sloboda. Sve u duhu onog predratnog (91.): "šta će nam opozicija kada imamo Srbe!" Sada ni Srba, ni opozicije, samo žabokrečina u ekspanziji.
dobronamjeran dobronamjeran 05:48 24.06.2008

Re: ovo je sramno za državu Hrvatsku

To je sanaderizacija medijskog prostora u Hrvatskoj. ako tome dodamo najavljivani ulazak Tv Pinka onda je slika skoro pa potpuna.
Jedino sto nam je ostalo to je van o van.
dunjica dunjica 20:33 25.06.2008

Re: ovo je sramno za državu Hrvatsku

Jedino sto nam je ostalo to je van o van.

Koliko daleko dopire van o van? Mislim, na kojem području RH se može čuti?

Ljuta sam i gnjevna! Baš!

man ray loves me man ray loves me 19:41 23.06.2008

I love feral

Feral je bio tako super. Prvo secanje - tamo negde devedesetih izasao je kalendar i jedan od meseci je bio Sloba i Tudjman u SM kostimima. Nema takvog lista nadaleko. Cak i Canard Enchainé je bezveze u odnosu na Feral.
kenozoik kenozoik 23:43 23.06.2008

Re: I love feral

genijalan list - najbolji koji poznajem.

Nekako me je ta perfekcija razmazila, mislio sam bice vecna, pa nisam cesto kupovao, priznajem.
Mozda je to deo problema. Mozda je trebalo malo "neceg" da te natera da kupujes. Nekad su to primitivne stvari: prica u nastavcima, nagradna igrica - ne treba tu biti specijalno mastovit. Mi smo ljudi u nekim stvarima predvidljivi, bez obzira na sofisti..kaciju. Za moj pojam je i format bio malo prevelik, vise mi prija manji format nego kupusara.

Ma sve je to boranija. Strahovito mi je zao ako se Feral ugasi! Sta drugo da kazem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana