PERSONALNA ISTORIJA ABORTUSA od 1999. do 2004.

Julishka RSS / 24.06.2008. u 18:33

***imena i licne zamenice su promenjene ali cinjenice nisu***

Ova tema mi je pala na pamet u vezi sa jednom nedavnom zakonskim ‘razvojom' ruske demografske politike: prema novom zakonu zena, ako je u braku, ne moze se prijaviti za abortus bez dozvole svog muza.

1999. vec sam bila u prve godine na faksu kao sto i moja najbolja prijateljica, Mira. Mira je imala decka o kome se znalo da je bivsi narkoman. Kada je zatrudnela imala 18 godina i jos cetiri i po godine faksa da zavrsi. Prva mada i svaka sledeca reakcija decka je bila - samo abortus ili cao. Ni Miri nije bas odgovaralo da se porodi. Ja i Mira smo otisle zajedno u Centar zdravlja i planiranja porodice za omladinu ‘Junona' gde smo videle guzvu devojka od 13 do 19 godina u hodnikama ispred sala lekara. Lekari i medicinske sestre pricajuci u hodnikama neretko su se obracali tim devojkama sa osmehom u fazonu - Pa sta sad places, draga moja, nisi valjda plakala dok svrsavala. Izgleda niko nije uzimao u racun da puno od tih devojka su zatrudnele u rezultatu silovanja sa strane muskih clana porodice ili decaka iz skoli. Najveca guzva je bila u hodniku ispred sale psihologa, naravno. Dva dana kasnije posle prvog dolaska ja i  Mira smo se vratile na ‘proceduru' pa ja sam ostala da nju cekam. Gde je bio njen decko? Dosao je kad ona je vec izasla, rekao je da nema smisla da idemo taksijem jer je guzva u gradu i Mira je prihvatila da idemo metroom. Samo posle toga kad je decko ukrao pare od njenih roditelja Mira je raskinula sa njim jer shvatila da tu se ne radilo o ‘bivsem' nego o nikad-bivsem narkomanu.

2001. godine moja prijateljica sa faksa pocela da zivi zajedno sa svom momkom i za neko vreme zatrudnela. Prestala je da pusi, pocela da jede zdravu hranu i tako je trajalo mesec i po dana. Iako su hteli i da se ozeni, nesto je islo cudno pa i odlucili su da abortus je bio najbolje resenje jer su jos mladi, nezreli, moraju zavrsiti studije i tako dalje. Posle toga njihova veza je potrajala jos pola godine i ona se raskinula sa njim jer je postao neizdrzljivo ljubomoran.

2003. godine slavila sam rodjendan, pa otisle ja i  sestra i jedna prijateljica u kafic gde su dosli dva momka jedan od kojih rekao da je odmah se zaljubio u mene. Nekoliko puta smo isli negde u bioskop pa po kaficima i jednog jutra sam se probudila kod njega. Svi smo imali takvih slucajnih neobaveznih veza, svi smo nekad se probudili nesvesni toga kako smo dosli ovamo. Sve bi bilo dobro ali nije taj momak voleo da koristi kondom. Ubedjenjem i poljupcima to se resavalo - poceo je da ga redovno koristi pa sam prestala da brinem. Posle par meseci postao mi je dosadan i naporan ali nesto nije bilo u redu - morala da dobijem a nisam. Posle deset dana sam saznala da sam trudna i nisam poverovala. Kad sam pitala momka rekao mi je sa suzama da je uzasno kriv jer je hteo da ostanem sa njim, da se udam za njega - pa i skinuo je kondom bas pre svrsavanja pa ja nisam to videla niti osetila. Jebu mu mamu... Kako je takva misao nekome uopste moze da padne na pamet? Nisam ga volela, uvek sam bila ubedjena da je abortus pravo svake zene, nisam imala religioznih niti etickih predrasuda. Posle nekoliko pregleda i razmisljenja o postojecim opcijama, kupila sam kod ginekologa lek za vestacko prekidanje trudnoce. Deset dana sam skoro svakih par sati onesvestila od bolova ali morala sam ici na posao svakog radnog dana.

2004. godine upoznala sam Jucu koja je postala jedna od najblizih prijateljica za mene. Juca je jedna vrlo lepa devojka iz Murmanska kao sto i Mira. Bila je Juca manekenka i igracica, Miss Murmansk, popularna i poznata. Valjda mozete zamisliti taj zivot: zurke, nocni klubovi, neki novac tamo i ovamo i naravno muskarci. Od svih mogucih varijanta je Juca izabrala jednog 40-godisnjeg ozenjenog bogatasa-kriminalca... Dugo ta prica trajala, cak kad i bio u zatvoru pa i ponovo kad izasao. Dobijala od njega najskuplji pokloni - a i najzesce batine. Isli su i na nevernovatne putovanja - ali bilo je i batina i silovanja. Doslo je do toga da je najbolja Jucina prijateljica postala njegova zena koja na isti nacin dobijala batine i varanje i svasta. Kad je bio u dobrom raspolozenju donosio je pokloni u dijamantima i zlatu i cipelama i sta ja znam, a kad polude i naljuti, sve bi to slomio, izbacio u djubre pa posle bi silovao damu svog srca. Od ovog bogatasa-kriminalca, poput kola i bunda, dobila je Juca i cetiri abortusa - i to pre nego sto je napunila 22 godine. Odlucila je da pobegne u drugi najveci ruski grad gde je ziveo jedan od bivsih pratioca bogatasa sa svom porodicom. Morala da se sakrije ispod police u vozu jer su pripadnici bogatasa su je svuda trazili. Uspelo je. Sada Juca vozi svoja kola, nosi svoju bundu, zive sa svom deckom i hoce da njih dvoje naprave decu - ali ne zna da li ce moci.

Eh sad, zasto bih sve ovo napisala? Sa jedne strane, abortus je tragedija za svaku zenu cak kad je i ona nesvesna toga. Tuzno mi je da od mojih prijateljica znam samo jednu koja nije radila abortus. Tuzno mi je da ima puno infertilnih zena koje misle da svaki abortus je zlocin protiv njih. Tuzno mi je da nivo obrazovanja u sferi seksualnih odnosa je toliko nizak da cak i vrlo pametne i obrazovane zene ne znaju ili ne umeju da se stiti - niti muskarci su spremni da zrtvuju neki deo svog zadovoljstva za zensko i svoje (!) zdravlje i bezbednost. Tuzno mi je i to da nasa drzava hoce da spreci zensko pravo da se stitimo od posledica svoje i muske gluposti. Sigurne kuce su pune zena koje su se porodile vise puta jer muskarci mislili da deca su u nekom smislu osiguranje za njih - da zena nece pobeci od njih po svaku cenu iako ti muskarci ih tuce i siluju kod kuce. Naravno nije pitanje 'pro-choice' ili 'pro-life' jednostavno ali bar moje licno iskustvo kaze da zene moraju imati pravo da bar na kraju, ako nisu bile od pocetka pametne, preuzme odgovornost za sebe jer muskarci nisu na to spremni. Mozda sam pesimista ali u ovom kontekstu jedino sto me donosi zrnce optimizma je mogucnost izbora koju drzava pokusava da ogranici.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:41 24.06.2008

i

posle se pitamo zasto srbi nestaju
Julishka Julishka 20:01 24.06.2008

Re: da li postoje

isti zakoni i u Srbiji?

*jer ovaj tekst je o Rusiji.
Ssvetlana Ssvetlana 23:52 24.06.2008

Re: i

Velimir Mladenovic
posle se pitamo zasto srbi nestaju

Srbi nestaju iz razloga sto ne placaju alimentacije! Zakon im dozvoljava da nikome ne polazu racun!
KafaJeGotova KafaJeGotova 01:34 25.06.2008

Re: i

Ssvetlana
Velimir Mladenovic
posle se pitamo zasto srbi nestaju

Srbi nestaju iz razloga sto ne placaju alimentacije! Zakon im dozvoljava da nikome ne polazu racun!

i sto lemaju zene i siluju.
a mozda i zato sto vode idiotske ratove i salju svoju decu u smrt.
mozda zato sto deca beze iz kretenske zemlje.
mozda zato sto pop siluje tu istu decu, a zakon ga ne kaznjava.
ali dok je velimira sa takvim rezonom, srba ce i dalje nestajati.
Davie Davie 07:37 25.06.2008

Re: i

Srbi nestaju iz razloga sto ne placaju alimentacije! Zakon im dozvoljava da nikome ne polazu racun!

Vrhunski razlog nema sta... po toj logici svaka zena u brak (ili vezu) ulazi sa saznanjem da ne bi trebalo da radja jer ce joj buduca alimentacija biti uskracena. Bas dobar razlog sto bebe izbegavaju Srbiju...
Ssvetlana Ssvetlana 11:46 25.06.2008

Re: i

Davie
Srbi nestaju iz razloga sto ne placaju alimentacije! Zakon im dozvoljava da nikome ne polazu racun!

Vrhunski razlog nema sta... po toj logici svaka zena u brak (ili vezu)
ulazi sa saznanjem da ne bi trebalo da radja jer ce joj buduca
alimentacija biti uskracena. Bas dobar razlog sto bebe izbegavaju
Srbiju...


Trebalo bi da bude dobar razlog. Moraju biti svesne da ih zakon ne stiti kada radjaju male srpcice i da se preracunaju, koliko ce to da ih kosta! U svakom smislu! Ne samo u materijalnom!
kamichak kamichak 06:59 26.06.2008

...

Ssvetlana
Velimir Mladenovic
posle se pitamo zasto srbi nestaju

Srbi nestaju iz razloga sto ne placaju alimentacije! Zakon im dozvoljava da nikome ne polazu racun!


gledam pre neki dan:
izvrsni postupak.
otac izvrdava, ne daje mu se 22% od prosecne neto zarade u srbiji.
za obe cerke, srednjoskolke.
sta radi klinka sa 30 evra koji joj stignu od oca?
mesecno.
2.400 dinara.
jebote.
Umetnica Umetnica 12:45 29.06.2008

Re: i

Velimir Mladenovic
posle se pitamo zasto srbi nestaju

Joj.
Ovo boli.
Zato što glupost boli više od bilo čega.

Srbi nestaju jer je imati decu preskupo, za mnoge i nedostižno.

Ideal o ocu i majci u krpama, uz musavo potomče koje presrećno žvaće 'leba i mas' koje mu je jedini obrok za taj dan, ali zato svi ponosito i presrećno gledaju u svetlu udarničku budućnost - izvolite s' oproštenjem, nabiti sebi u dupe.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 19:56 24.06.2008

vazno i hrabro


Hrabar i vazan blog.
Velika tema.
Porazne cinjenjice.
U pitanju je ogroman problem...
A mogucnost da se problem resi, postoji samo ako se ucini vidiljivim.

pozdrav.
Ssvetlana Ssvetlana 21:35 24.06.2008

Cestitam!

I ja cestitam na izboru teme. Treba ne samo govoriti, nego vristati o tome! Porazno je koliko smo generalno primitivni i neobavesteni kada je abortus u pitanju.
Zene su krive jer nemaju samopostovanja...da ubede partnera da moraju imati zastitu, ne samo od nezeljene trudnoce nego i od polnih bolesti!

margos margos 21:59 24.06.2008

Dobra tema!

Verujem da svako od nas ima 'Personalnu istoriju' na ovu temu.
Moja je duga i preduga, jer imam mnoštvo saznanja iz prve i druge ruke, a i nemali broj godina.
Jedino što posle svega mislim jeste da žena mora imati pravo da odluku donese samostalno.
Uz to pravo idu i obaveze.

Znam za mnoge koje su svesno, namerno, na dete 'hvatale muževe', jednako kao što je onaj mladić skinuo kondom da zadrži tvoju prijateljicu. E, od tih prevara mi je zaista muka.
Takve slučajeve bih kažnjavala, iako ne znam kako... Negde su takvi ljudi sami sebi kazna, ali bi trebalo sprečiti da se takve stvari dešavaju - mada postoje oduvek.

O svemu ostalom treba i vredi pričati.
Dobru temu si načela.
Dobrodošla:)))
Inner Party Inner Party 22:35 24.06.2008

Fool me once...



Mislim da je to kao i mnoge druge stvari, kako bi to neko rekao: Desi se jednom dok si mlada i glupa. Desi se drugi put ako si malo vise popila. Ali, ako se i treci put desi onda si jednostavno glupa. Glupa i zasluzujes sve sto ti se desava...

Julishka Julishka 22:53 24.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

ali videla sam i takvih istorija u kojima posle jedne greske mlada i glupa vec ne moze nista - kad je ostavljena kuci, zakljucana, bez pristupa telefonu, internetu, novcu, svojim papirima (pasosu, licne), cigarama. samo mora da spremi kucu, da skuva rucak i veceru, da brine o deci - koju i dalje redovno radja kad ON pozeli. i pravi tu decu ON - mlateci i silujuci dok deca gleda kako je pravi...

neke od takvih istorija se zavrsavaju kad mlada i glupa otvori prozor i skoce sa bilo kog sprata, moze i sa detetom... neke od takvih istorija zavrsavaju se kad mlada i glupa otvori fioku u kuhinji, uzme noz i zakole ga.

porazavajuce je ono o cemu Margos prica gore:
Znam za mnoge koje su svesno, namerno, na dete 'hvatale muževe', jednako kao što je onaj mladić skinuo kondom da zadrži tvoju prijateljicu. E, od tih prevara mi je zaista muka.


kad dete se koristi za blackmail - i kako ljudi sa tim se slazu. umesto toga da bi koristile redovno zastitu i bile slobodniji.
Ssvetlana Ssvetlana 23:35 24.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Pre izvesnog vremena sam u bolnici srela zenu koja se podvrgla zahvatu i posle anestezije krenula kuci. Sama! Autobusom! Ali prvo mora da svrati na pijacu jer svi cekaju rucak kod kuce. Ovo joj je 25-ti abortus, jer muz nece da se suzdrzava...ionako nema pojma, niti ga interesuje sta je sa njenim zdravljem. Kaze kako nema kud, ima dvoje dece pa ne moze samo tako da izadje iz kuce, pa cak ni decu da povede. Mala joj plata!
Muz za kondom nece ni da cuje!
Nisam stigla da je pitam da li joj je neki lekar preporucio neki hormonski preparat, u cilju sprecavanja trudnoce...odlelujala je niz ulicu!
dragoljub dragoljub 09:28 25.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Nisam stigla da je pitam da li joj je neki lekar preporucio neki hormonski preparat, u cilju sprecavanja trudnoce.

sigurno da jeste ali i ona se ne razlikuje od muža,ista meta isto odstojanje.
margos margos 11:26 25.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

sigurno da jeste ali i ona se ne razlikuje od muža,ista meta isto odstojanje

I ja verujem da jeste... poznavala sam ženu koja je imala troje dece i 37 abortusa, Njoj je to bilo normalno... svako malo, umesto redovnih pregleda+ redovne kiretaže. I niko je nije tukao, čak su smatrani dobrom porodicom. Nisu abortusi vezani samo za silovanja, batine, nasilje.
Ssvetlana Ssvetlana 11:55 25.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

margos
sigurno da jeste ali i ona se ne razlikuje od muža,ista meta isto odstojanje

I ja verujem da jeste... poznavala sam ženu koja je imala troje dece i
37 abortusa, Njoj je to bilo normalno... svako malo, umesto redovnih
pregleda+ redovne kiretaže. I niko je nije tukao, čak su smatrani
dobrom porodicom. Nisu abortusi vezani samo za silovanja, batine,
nasilje.

Naravno da nije, postoje i drugi vidovi zlostavljanja, samo sto mnoge zene ne znaju to da prepoznaju.
dragoljub dragoljub 13:10 25.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Naravno da nije, postoje i drugi vidovi zlostavljanja, samo sto mnoge zene ne znaju to da prepoznaju.

pa potrebno je malo interesovanja,ako sam se ja kao muško potrudio da kolko tolko budem upoznat sa tom temom,nema opravdanja da neko, kome se radi bukvalno o njegovom telu, ne pokaže nimalo interesovanja.

evo uostalom jedan primerdevojka završava medicinu prijateljica je pita dal upotrebljava pilulu i sledi za mene zadivljujući odgovor buduće intelektualke : nedam da mi niko petlja sa libidom,možda ne taj pojam ali vrlo blisko
pa sad mislim da je vaša(uslovno,odnosi se na ceo korpus) neobaveštenost,nezainteresovanost ili jednostavno brigo moja pređi na drugoga.
Ssvetlana Ssvetlana 22:28 25.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Pa dobro, postoje tu i tamo pojedinacni slucajevi raznih vrsta, sto nije razlog da odustanu ostali, da se informisu! Hocu reci, ako je devojka glupa...neka momak bude taj koji je pametniji, obavesteniji, skrupulozniji!
margos margos 00:47 26.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Hocu reci, ako je devojka glupa...neka momak bude taj koji je pametniji, obavesteniji, skrupulozniji!

Uh... visoka meta... zaista.
Navijam za ovu ideju... što da ne!!!

E, a kakva slučajnost... baš danas u seriji 'Seks i grad' ova tema - abortus, da ili ne?
Dobro su je obradili, nadam ste da ste pogledali.
dragoljub dragoljub 00:54 26.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Ssvetlana
Pa dobro, postoje tu i tamo pojedinacni slucajevi raznih vrsta, sto nije razlog da odustanu ostali, da se informisu! Hocu reci, ako je devojka glupa...neka momak bude taj koji je pametniji, obavesteniji, skrupulozniji!

pa jes kad bi i mi imali mozak,glupost je obostrana ,ovde se priča o ženskoj strani mada ja mogu da nacrnim i mušku bez pardona ali ipak šta da kažem,većinu žena mrzi da ima obavezu po pitanju pilule,moj zaključak iz razgovora a ne plaši ih intervencija ,kako to.s druge strane muškarcima je ta situacija lakša ko ima brze noge će pobegne .
Ssvetlana Ssvetlana 10:13 26.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

margos
Hocu reci, ako je devojka glupa...neka momak bude taj koji je pametniji, obavesteniji, skrupulozniji!

Uh... visoka meta... zaista.
Navijam za ovu ideju... što da ne!!!

E, a kakva slučajnost... baš danas u seriji 'Seks i grad' ova tema - abortus, da ili ne?
Dobro su je obradili, nadam ste da ste pogledali.

Naravno da sam gledala seriju i bas me prijatno iznenadila tema. Obradili su svaku temu divno...blago i bez histerije! Svakome moze da se desi, naravno...ali pitanje je da li svako zeli da istera stvar do kraja.
Tu odluku treba da donosi zena, jer ona je i odgovorna pred ljudima i Bogom!
A svi treba da znaju posledice. Bez razlike!
Ssvetlana Ssvetlana 10:19 26.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

dragoljub
Ssvetlana
Pa
dobro, postoje tu i tamo pojedinacni slucajevi raznih vrsta, sto nije
razlog da odustanu ostali, da se informisu! Hocu reci, ako je devojka
glupa...neka momak bude taj koji je pametniji, obavesteniji,
skrupulozniji!

pa jes kad bi i mi imali mozak,glupost je obostrana ,ovde se priča o
ženskoj strani mada ja mogu da nacrnim i mušku bez pardona ali ipak šta
da kažem,većinu žena mrzi da ima obavezu po pitanju pilule,moj
zaključak iz razgovora a ne plaši ih intervencija ,kako to.s druge
strane muškarcima je ta situacija lakša ko ima brze noge će pobegne .

Sto se tice pilula, i one su opasne po zdravlje zena. Svaki drugi lekar ce reci da se od toga dobija rak itd...
Ja sam svojevremeno imala problem sto sam konzumirala pilule, "zabrinuti" doktori su se sjatili da mi pojasne kako je to katastrofalno za moj organizam...i ne podnosi svaka zena dobro uzimanje istih.
Elem...necemo pojedinacno ulaziti u problematiku...mislim da svi treba da govorimo o tome, svojoj deci, prijateljima...pa ce zastita postati normalna pojava, za te neobavestene...kao pranje zuba!
dragoljub dragoljub 11:02 26.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

Elem...necemo pojedinacno ulaziti u problematiku...mislim da svi treba da govorimo o tome, svojoj deci, prijateljima...pa ce zastita postati normalna pojava, za te neobavestene...kao pranje zuba!

to si lepo rekla ,samo meni je smesan razgovor o ovoj temi jer me vraca 30 godina u nazad,to je bezveze koliko se nista nije promenilo.
sad po ovome sto se desava mogu samo da kazem da su ove mlade generacije podjednako glupe i primitivne kao i one,napr. moja,od pre 30 godina .ista glupa shvatanja i predrasude.
znaci glupost i predrasude su neizlecive kod ljudi,mislim nie to vezano samo za nas ima toga ohoho i na zapadu kod ovih novih klinaca e za to jedino mislim da nisu krivi ali da ne prelazim na drugu temu
Julishka Julishka 14:16 28.06.2008

Re: uglavnom bih se slozila

margos
Nisu abortusi vezani samo za silovanja, batine, nasilje.


naravno da nisu ali ne moze da se zabrane abortusi uopste kad postoji mogucnost da bi za zenu to bio izlaz iz teske situacije. a na onima koje koriste abortus kao kontracepciju treba raditi od skole...
Atomski mrav Atomski mrav 11:07 25.06.2008

Tužne ispovesti...

... zaista tužne. Nadam se da će poslužiti kao opomena mnogima.
dzouzi dzouzi 00:41 27.06.2008

Re: Tužne ispovesti...


Atomski mrav
... zaista tužne. Nadam se da će poslužiti kao opomena mnogima.


Tek sam sada procitala ovaj text, pa imam i ja
da dodam nesto na tu temu: imala sam prijateljicu
koja je bar 20-tak puta abortirala (!!!)...na moje pitanje
zasto tako radi, ona je odgovorila: pa to je dobro za zdravlje
jer svaki put kad se radi abortus, procisti se materica !!!!!!!!!
Bila sam zapanjena...koliko li jos zena ima sa takvim stavom?!
Odakle im to?!

Na svu srecu, ona je vec imala decu,
ali je posle svih tih "prociscenja" imala jednu
vrlo ozbiljnu intervenciju i jedva je izvukla
zivu glavu...

Zar nije za opomenu i ovo?
dragoljub dragoljub 16:34 27.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

jer svaki put kad se radi abortus, procisti se materica !!!!!!!!!

генијално,мислим,шта рећи сем генијално
dzouzi dzouzi 20:33 27.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

dragoljub
генијално,мислим,шта рећи сем генијално


Bas tako, sta reci...?????
Kao da je 18. vek.
Uzas !!!!

`Al se jos uvek pitam odakle im taj stav?
Ne razumem...
dragoljub dragoljub 09:02 28.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

`Al se jos uvek pitam odakle im taj stav?

e to kad bi moglo da se reši ,gde bi nam bio kraj.verovatno lenjost,predrasude i neki oblik primitivnosti i kozna na kraju zašto ljudi rade to što rade.)
dzouzi dzouzi 18:36 28.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

dragoljub
e to kad bi moglo da se reši ,gde bi nam bio kraj.verovatno lenjost,predrasude i neki oblik primitivnosti i kozna na kraju zašto ljudi rade to što rade.)


Dragoljube, nadam se da se ne salis.
Ja sam se pitala odakle im taj stav zato sto mi je to toliko bolesno...
slazem se i za lenjost, predrasude i primitivizam, ali ta moja prijateljica
spada u neke "visokoobrazovane intelektualke!!!!!"- pa mi to vredja zdrav razum.
Licno, imala sam to neprijatno iskustvo sa drugom trudnocom (4.mesec) kad mi je
uginuo plod i morao je da se uradi abortus. i, brate mnogo boli, bas boli...
pa sam se pitala da li su one zene koje to rade x puta mazohiste?!

Pozdrav.
dragoljub dragoljub 19:48 28.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

"visokoobrazovane intelektualke!!!!!"-

ako pod visoko obrazovane smatraš i doktore, onda pročitaj moj komentar malo iznad ovog,baš se radi otome kako jedna doktorka vidi ,,koncept"pilule.a moje lično iskustvo je vrlo loše po pitanju ,,visokoobrazovanih intelektualaca" pa nebih da ga javno iznosim jer bih navuko mržnju na sebe.
drugo žao mi je zbog tvog iskustva,stvarno.e,sad kad bih ti reko kako je jedna žena komentarisala sličan slučaj koji se tebi dogodio,mislila bi da lažem.za nju to nije bilo ništa.


ja jednostavno nisam dovoljno pametan da razumem zašto ljudi rade to što rade.ovde je napisano kako je devojka gledala šta se dešavalo njenim prijateljicama ,čak tri slučaja i nije joj ništa smetalo da i ona napravi takvu glupost.to mu dođe ovako: gledaš reku i jedan skoči i udavi se pa drugi pa treći i nakraju i ti skočiš i udaviš se ...pa ajd sad kakav komentar da daš?ja neznam a i ne razumem

i kao što ja uvek ponekad a bogme i često kažem nekim ljudima pamet uopšte ne smeta da prave budalu od sebe,počev od mene ili me da ne kažem sebe ili se ))
dzouzi dzouzi 00:44 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...


Evo me opet

ako pod visoko obrazovane smatraš i doktore


Da, da i njih...

onda pročitaj moj komentar malo iznad ovog,baš se radi otome kako jedna doktorka vidi ,,koncept"pilule.


Procitala sam i mislim da nije u pravu, jer taj "kocept" pilule njih vise plasi - da se slucajno ne udebljaju ili ne
postanu maljavije
- sto uopste nije tacno (bas na protiv - probala licno). A da mogu da izazovu kancer ima malo istine u tome, ali tek u onim "prelaznim godinama" - tako mi je objasnio moj doktor... A sada su toliko usavrsili te pilule da ne bi trebalo da ih se plase...

drugo žao mi je zbog tvog iskustva,stvarno.e,sad kad bih ti reko kako je jedna žena komentarisala sličan slučaj koji se tebi dogodio,mislila bi da lažem.za nju to nije bilo ništa.


Ma, dobro bilo pa proslo, zivot tece dalje... Kazi za tu jednu zenu, vidis da niko i ne dolazi ovde....daj da "opletemo"
razne slucajeve...znas onako malo rekla - kazala ))

ja jednostavno nisam dovoljno pametan da razumem zašto ljudi rade to što rade.ovde je napisano kako je devojka gledala šta se dešavalo njenim prijateljicama ,čak tri slučaja i nije joj ništa smetalo da i ona napravi takvu glupost.to mu dođe ovako: gledaš reku i jedan skoči i udavi se pa drugi pa treći i nakraju i ti skočiš i udaviš se ...pa ajd sad kakav komentar da daš?ja neznam a i ne razumem


Dobar primer si naveo i tu mogu samo da napisem - no comment.

I sad se pitam nesto - kako ovako bitna tema, a ovoliko malo ljudi ovde? Sta kazes, a?

Ako slucajno ponovo dodjes, a nema nikog drugog, onda ces ti lepo meni da objasnis kako da postavljam one
lepe smajlice...bar da ima neka vajda

Nece da nam zamere jer smo bar malo doprineli kao "strucnjaci" u edukaciji ... i to na relaciji musko - zensko, malo li je? ))

`Aj ciao.







margos margos 00:52 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

Ne zavaravajte se da ste sami...:)))))
dzouzi dzouzi 02:41 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

margos
Ne zavaravajte se da ste sami...: )))))


ooooo, helouuuu Margos :- ))))))

Drago mi je da nismo sami...
nastavicemo sutra.

P.S. Ovo mi dodje kao "Dosije X"...

P.S.S. A bas rek`o da vrbujem Dragoljuba
za smajlice...kako si me upecala Skali jedna ))
dragoljub dragoljub 11:38 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

Ovo mi dodje kao "Dosije X"...

evo ti link za smiley,a postavljanje je lako kliknešna onaj kvadrat ispod ,komentar,sa drvetom ,izađe prozor,u prozoru obrišeš ono što piše pastuješ adresu slike smajlija kog si selektovala i iskopirala adresu slike(desni klik na smajlija u roletni odabereš adresu slike) potvrdiš,klikneš na pregledaj i ako se pojavi smeško sve je u redu ,ako ne ispočetka ceo postupak.

a što se teme tiče nema ljudi da komentarišu jer je to još uvek tabu tema,zato i ima toliko problema
margos margos 18:39 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

a što se teme tiče nema ljudi da komentarišu jer je to još uvek tabu tema,zato i ima toliko problema

I ne samo zato.
Autorka piše o novom zakonu u Rusiji, o kome je teško, osim načelno, komentarisati.
Pretpostavljam da mnogi samo odmahnu rukom ili promrse sebi u bradu 'e, kakva glupost', pa ne komentarišu.
Tema je više nego ozbiljna i gadno je kada se ovakve stvari uređuju zakonima. Po meni su oni pitanje savesti i odluke svakog pojedinca.

No, ako se vratimo na sam Zakon da žena ne može doneti odluku bez saglasnosti muža - pitam se čime je zakonodavac bio vođen da uvede takav zakon, i kako ga je obrazložio???

S jedne strane, stvarno je glupost! A sa druge strane, koliko je podmetnute dece, pa očevi nisu zapravo očevi i o tome pojma nemaju, koliko je dama koje su se dogovorile sa partnerom da će abortirati, pa se predomislile a onda ujuruju alimentaciju - vraća me na početak - na savest i pojedinca.

PS Helou, Dzouzi:)))
dzouzi dzouzi 19:02 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...


Dragoljubce,

Hvala ti k`o bratu ))

Sad zurim, "pisemo" se veceras...

Cao!

dzouzi dzouzi 19:09 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...


Helou "Skali" ; )))

Zurim, samo da ti se javim pa cemo veceras da nastavimo...
margos margos 19:46 29.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

Važi:)))
Julishka Julishka 00:45 30.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

hvala da se setilo da sam pisala o zakonu a ne o slucajama koji se ticu pojedinacnih zena jer takvih zena ima nazalost milione: jedne su abortirali zbog sopstene gluposti, mladosti, neodlucnosti - sopstvene ili decka/muskarca/roditelja (koji ume da budu dovoljno naorne oko toga), druge su to uradili zbog napora decka koji nije hteo da postane otac, trece - zbog gluposti decka ili samo kretena-partnera (aka sopstvene gluposti u izboru partnere - sto i jeste moj slucaj, na primer).

a zakon sada hoce da spreci i u stvari sprecava da zene SAME donose odluke prema tome. to mi je strashno: radi se ponovo o politici, iako to se zove nicely - politika u smislu demografije i razvoja porodice - ali ne bitno jer sustinski drzava zeli da se umesa u licne pitanja ne samo socijalnog statusa (ko je ozenjen/udata a ko nije) nego i zdravstvenog. umesto toga da bi se pobrinulo o edukaciji - i glupih momaka i glupih devojka.

mozda, jeste to preterano u, recimo, belgiji, ali tamo od treceg razreda skole deca se uci kako se koristi kondom i ZASTO se koristi. ovde ja znam devojke, zene, momke, muskarce - koji nemaju pojma... i strashno je to kad zamislis kolika je nama populacija - i koliki procenat ljudi stvarno nema pojma...

a propos toga imam jos neku statistiku, ne vezanu za abortuse:
u peterburgu, drugom po vecini gradu rusije, kampanija protiv side je bila upropascena, i sida je postala bolest svakog (i ne samo kao u reklamama). problem je u tome da je kampanija bila orientisana na grupe rizika kao sto su IV narkomani (za kojih mnogo vise u prenosu virusa vazi syringe nego ne-koriscenje kondoma) i homoseksualci (koji mnogo vise brinu i mnogo cesce koriste kondom od presecne hetereseksualne populacije).
dok su se borili protiv sida u navedenim grupama rizika, sida se polako razvijala i sirila po svim drugim grupama (heteroseksualne) populacije, ne koristecim narkotici - a i ne koristecim kondom.
na primer, kad sam pricala o ovom probelmu sa svojim studentama i samo ih pitala kad su poslednji put isli da se provere u kliniku, cula sam od svih (osim jedne devojke koja je zavrsila osnovnu u americi) da niko nije nikada isao na hiv/aids blood test... i mnogi su mi kasnije pitali privatno gde da nadju informaciju o side i o tome zasto i kako se koristi kondom... imali su tada vise od 20 godina...
chobanica chobanica 10:38 30.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

mozda, jeste to preterano u, recimo, belgiji, ali tamo od treceg razreda skole deca se uci kako se koristi kondom i ZASTO se koristi. ovde ja znam devojke, zene, momke, muskarce - koji nemaju pojma... i strashno je to kad zamislis kolika je nama populacija - i koliki procenat ljudi stvarno nema pojma...


To samo pokazuje da je drzava odabrala pogresan nacin da smanji broj abortusa. Jedini nacin je pruziti dobar zivotni standard gradjanima i EDUKACIJU. A Srbiji nedostaje i jedno i drugo - pretpostavljam i Rusiji.
Atomski mrav Atomski mrav 13:36 30.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

A i tehnologija napreduje...

Prezervativ u spreju
dzouzi dzouzi 17:43 30.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

hvala da se setilo da sam pisala o zakonu a ne o slucajama koji se ticu pojedinacnih zena jer takvih zena ima nazalost milione...


Draga Julishka,

Zasto se nisi malo ranije javila pa da nas
opomenes da si "pisala o zakonu"?

Koliko znam ovo je blog, a ne skupstina...

Ispade sada da sam se nalupetala ovde
(da ne govorim u tudje ime) jer te nisam
dobro skapirala?

Mozes slobodno da obrises sve
sto sam napisala. I sledeci put,
kad budes pisala, budi prisutna ...
i brisi sve sto ti se ne svidja...
Ali, sumnjam da cu opet doci
"kod tebe" pa i ne moram da brinem
sta ces raditi... ((

Adios.



Julishka Julishka 21:42 30.06.2008

Re: Tužne ispovesti...

draga dzouzi,

ako ne dodjes vise, neces ovo procitati, ali sto da ne napisem :)

zao mi je da nisam ja se dovoljno jasno izrazila. naravno, nisam htela nikako spreciti diskusiju, samo sam htela reci da po mom mislenju bez obzira na glupost ili slucajevi u zivotu pojedinaca NE MOZE drzava praviti od toga zakoni u skupstinu. tako da mislim da smo mislile slicno. ako nisam se dobro izrazila, izvini. pokusavam da pricam i pisem na srpskom - i mislim da nisam rekla nista za sta bih zasluzila takav odgovor od tebe.

sto se tice brisanja tudjih komentara, nikad ne bih to radila osim slucajeva navedenih u politici sajta prema govoru mrznje i slicno.

i sto se tice imperativa da budem prisutna - svaki pise i komentarise koliko god zeli pa ne bih mislila da neko ima pravo bilo kome reci nesto slicno onome sto si mi na kraju rekla. mogu i sama da odlucim o svom prisutstvu, posebno zato sto po meni blog je mnogo vise razlog i povod da ljudi pocnu razmisljati i pricati o odredjenim stvarima nego konverzacija sa autorom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana