ATLASOV TIME OUT

Sestre Bogavac RSS / 30.06.2008. u 00:00

sasvim savršen trenutak

„(...) Okrenuo je glavu i samo za trenutak nije video univerzum položen na njegova pleća. Nosio je samog sebe, kolosalnog i masivnog, mali je Atlas očajnički pridržavao atlas sveta. Onda je vizijia nestala. (...) "  

Tiho nedeljno svitanje. Grad okupan suncem. Oštra bela svetlost. Golubovi doručkuju nešto, sa trotoara. Ulicom se razvlače retki ranoranioci. I neki drugi, zgužvani, razmrljani, zapetljani, zaostali od sinoć. Na klupi u parkiću kod Skupštine, sedimo Anja, Sonja, Igor, Periša i ja. Pijemo pivo iz limenki. Jedemo otmenu čokoladu.

Pričamo ubrzano, euforično, smejemo se, jedni drugima upadamo u reč... Svako malo, neko i zapeva. Na nesreću prolaznika, taj neko sam najčešće, najmanje muzikalna- ja... Pričamo o umetnosti.

Muzici. Pozorištu. Muzičkom pozorištu. Pozorišnoj muzici. Totalnom teatru. Totalnom autorstvu. O Šimlfeningu. I o Sari Kejn. Hip-hopu, takođe. I nekim novim predstavama s beogradskog repertoara. Nekim kritikama koje su dobile... Kritikujemo kritike i kritičare. 

Prema predstavi koja je prošle večeri, premijerno izvedena na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, odnosimo se sasvim nekritički. I neobjektivno.

„Ja tebi Serdare, ti meni Vojvodo!". S vremena na vreme, neko nekom potapše rame. S vremena na vreme, nekom se na glavu sruči po koja gromoglasna titula ili kompliment.

Anja je još uvek u kostimu.

Svilena, večernja haljina- autorska kreacija Marie Jelisijević, u kombinaciji s „Nike" patikama, klupom kraj pretrpane kante za đubre, i mamurnim jutarnjim svetlom- stoji joj totalno cool. Anja je zvezda!  

Sinoć je, baš na svoj nećudavamkažemkoji rođendan, pred prepunim parterom scene Ljuba Tadić izvela scensku kantatu za glas, naratora i kamerni orkestar. Aplaudirali smo. Svetla su se popalila i ja sam se u poslednjem trenutku setila da obrišem suze, koje su mi se, tokom poslednje numere, zbog nečeg nakupile u očima.

Aplaudirali smo njoj, dirigentu i orkestru, sve dok nas nisu pozvali sa scene. „Pisci!!! Gde su nam pisci?!" , vikala je Anja, kojoj su tonci, srećom, već isključili bubicu. Mi smo - prozvani i stidljivi- pokušavali da se sakrijemo iza stolica u prvom redu. Nije upalilo! Primetila nas je i naredila da se odmah popnemo na scenu... Aplauz se nastavio, čitava sala gledala je u nas  i OK- shvativši da nemamo kud, Maja, Periša i ja smo se uhvatili za ruke i krenuli ka vratima koja vode na scenu. Uh, što ne volim da se poklanjam! Bar ne kad nisam bila na sceni... Anja je, međutim, posle generalne probe, naglasila da takva opcija ne postoji. Mislili smo da će zaboraviti, ali kad već nije- ko bi joj se mogao suprotstaviti? ...

Kad napokon stižemo do vrata i shvatamo da su zaključana, Maju i mene obuzima histeričan smeh. „Ovo je blam godine!",  šapućemo. Periša s ozbiljnim izrazom na licu, pokušava da održi stvari pod kontrolom i pravi se kako je ova situacija „režirana"... „Vrata su zatvorena", dovikuje. Umetnički direktor nam sa sredine sale, savetuje da pokušamo okolo... Situacija je glupa i predugo traje i nas troje se napokon popenjemo na scenu. Preko preoscenijuma i bez stepenica. Trapavo i smešno, utoliko pre što Maja i ja imamo svečane, premijerne haljine. Periša nosi svoj stylish ceger, kao za pijacu. Aplauz traje i dalje.

Grlim Anju, čestitam joj rođendan i izvedbu, čestitanje se nastavlja i mene, u sveopštoj gužvi, preplavljuje super osećaj ponosa.

Raditi s Anjom na ovoj kantati, bilo je neobično inspirativno iskustvo.

I neka misli ko šta hoće: proces kroz koji smo prošli bio je krajnje ozbiljan i krajnje zabavan. Ni nalik na usputne, slučajne i polunamerne tezgice kojima se svi mi, najčešće bavimo.

Počelo je od knjige „Teret: Mit o Atlasu i Heraklu", britanske spisateljice Dženet Vinterson.

Knjižicu sam kupila u Platou, sat ili dva pre prvog, radnog sastanka s Anjom. Sela sam Kod Konja, poručila minjone i kafu i počela da čitam... Kafa se ohladila. Minjoni nestali sa tanjira, a da nisam bila svesna kad sam ih stavila u usta, i ako sam jasno osećala nekakvu sveopštu slatkoću... Kada sam krenula ka Anji, činilo mi se da se trotoar kreće pod mojim nogama... da imam mlazni pogon u cipelama, tako da ne hodam ja, već one same...

Slušala sam Anjine upute bez reči i bez komentara na pročitan roman. Tek kasnije, kad sam joj na mail, poslala neke od svojih novih tekstova, usudila sam se da u poruci napišem: „Sada će ti postati jasno koliko mi se sve ovo sviđa!" ... I zaista.

Knjižica koju nam je Anja dala u zadatak da pročitamo, varirala je motive kojim se poslednjih godina opsesivno bavim u svom pisanju.

Kompozitorka Anja Đorđević to nije mogla da zna kada je od svih raspoloživih dramaturga i poeta u ovom gradu, pozvala baš mene... Mislim da nije mogla da zna ni koliko volim muziku. Ni da ništa na ovom svetu ne volim više nego da pišem, slušam i osećam pesme...

Stvari su krenule, lepo i lako.

Razgovarali smo o Atlasu, u Anjinoj sobi punoj starih geografskih karti... razgovarali smo o teretu i svetovima koje nosimo, a meni se nakon svakog sastanka činilo da taj svet koji nosim na svojim plećima, postaje nešto lakši.

Okupljali smo se da čitamo nove pesme i slušamo radne verzije Anjinih kompozicija i vokalnih interpretacija.

Sasvim bez tenzije i sasvim bez napora, usput smo govorili o duboko ličnim, intelektualno-emotivnim dilemama i činilo se da se za jedan autorski tim, svi kapiramo neverovatno dobro.

Maja Pelević, Bojana i Sale Denić, Periša Perišić, Marija Stojanović... Anja je paralelno bila na vezi s Premilom Petrovićem, Sonjom Lončar i ostalim članovima orkestra. Svakodnevno nas je obaveštavala o njihovim komentarima na nove pesme, naše tekstove i njenu muziku. U mesecima koji su usledili moja omiljena kompozitorka i ja, uletele smo u još dva zajednička projekta. Najsmešnije je bilo kada smo u Malom pozorištu „Duško Radović" radile predstavu „Tinejdž klub" u kojoj glavnu ulogu igra Anjina sestra, Vaca. Rediteljka Elizabeta Zemljić, Šveđanka ovdašnjeg porekla, smatrala je kako njen srpski nije dovoljno dobar da bi sa mnom završila adaptaciju teksta.

Tako mi je kao dramaturšku ispomoć za dramaturga, dodelila Vacu... Dani su mi izgledali tako što od ujutru sedim s Vacom i radim na tekstu predstave, da bih popodne otišla kod Anje da s njom debatujem o kantati. Drage Sestre Đorđević potpuno su ispunile svo moje radno i slobodno vreme, a mene je od svakog susreta s bilo kojom od njih dve, ispunjavalo sjajno raspoloženje.

Na premijeri Mijačeve „Nevinosti" u Ateljeu 212, toliko sam se zanela u slušanje Anjinog glasa, da sam se tek na poslednjem taktu završog songa setila kako su te reči moje. Znam da zvuči neskromno ili preskromno, ali song mi se učinio kao preterano dobar. Toliko dobar, da mi je bilo teško i da zamislim kako sam imala nekog udela u njegovom nastanku. ... Anja je jednom pitala: kako je vama piscima kad slušate kako je neko iskomponovao vaše reči? ...

Nisam znala šta da joj kažem. U konkretnom slučaju, slušajući njene kompozicije, obično zaboravljam na svoje tekstove...

Oni postaju njeni. Neodvojivi od njene muzike i glasa, kao što se to ponekad desi kad vaš alter-ego u drami dobije najbolji glumac.

Upravo je to razlog iz kog mi je bilo toliko neprijatno da se poklonim nakon izvođenja kantate „Atlas". Činilo mi se da sav aplauz zaslužuje upravo Anja. Meni je dovoljno to što sam imala čast da joj pomognem... Čast da se moje ime nađe u programu za jedno ovako snažno, dirljivo, pravo od pravog Umetničko delo.     

Svesni smo da, doterani i odrasli, izgledamo sasvim smešno, s limenkama piva, u parkiću kod Skupštine, dok okolo sviće i dok na klupi pored nas neki tinejdžeri, metalci, motaju džoint.

Svesni smo da izgledamo u najmanju ruku neprimereno, ali ostajemo na toj klupi i nastavljamo svoj euforični razgovor pun akademskih termina... Metalci vare i gledaju zblanuto: petoro odraslih u večernjim toaletama diskutuje o mogućnosti katarze.

Grad okupan Suncem. Golubovi doručkuju nešto s trotoara...

Za trenutak, ućutim. Pokušavam da ovu sliku zapamtim što bolje.

Da memorišem golicanje na koži ili šarenilo u glavi... da što bolje zapamtim ovaj trenutak, kako bih mogla da ga se setim kada me sledeći put napadnu moje tuge, sumnje i poplave.

Ovo je odličan trenutak.

Sasvim savršen!

I smejem se kada mi Igor kaže: „Upalilo ti je! Na kraju ove udarničke sezone, ipak si zabola pravu Premijeru."  ... Uplalio mi je!

I ja se osećam ko da me je zahvatio požar... ko da me je zahvatilo ludilo i opet se smejem... jer sam zbog ovakvih svitanja, ovakvih ljudi i razgovora, zbog baš ovakvih trenutaka silne sreće koju donosi umor, od svega na svetu odlučila da se bavim Pozorištem.

... Taksista koji me dovozi kući je mlad , čak relativno dobar frajer i ja mu kažem kako sluša super muziku, i ako to uopšte ne mislim.

Bacam se na krevet, bez skidanja šminke.

Gledam u plafon, i dugo se, dugo osmehujem.

Ovo je odličan trenutak, Atlase!  

Jedan od onih zbog kojih se isplati sagnuti leđa i na njih primiti svet.

„Gledam u nebo koje sakriva plafon", i dugo se, dugo osmehujem.

 

                                                                                                          Minja Bogavac  

Atačmenti



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kasya kasya 00:40 30.06.2008

pun tekst dobrog

ti si jedna dobra :=)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:42 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

ti si jedna dobra :=)


Kako kad...
Hvala za dobar komentar. :)
Ruben Ruben 00:44 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Šta reći...
angie angie 00:46 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

ti si jedna dobra :=)



Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:50 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Angie, kad hocu ovo da pogledam pise mi "sorry, this video is no longer available" a mene bas zanima... Smrc!

Pozdrav.
angie angie 00:54 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Sestre Bogavac
Angie, kad hocu ovo da pogledam pise mi "sorry, this video is no longer available" a mene bas zanima... Smrc! Pozdrav.


e- meni se to deshava, pa probam ponovo, u stvari, htela sam da nakachim istu stvar, ali drugi klip, pa mi je to pisalo, pa sam pronashla drugi- tako da pogledaj sa strane i nadji isti naslov ili probaj josh jednom.

pozzz
angie angie 00:54 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

evo ja sad probala- kod mene radi!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:58 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog


e- meni se to deshava, pa probam ponovo, u stvari, htela sam da nakachim istu stvar, ali drugi klip, pa mi je to pisalo, pa sam pronashla drugi- tako da pogledaj sa strane i nadji isti naslov ili probaj josh jednom.


Hajde, stavi link pa da pogledam. Ovo ne ide. :)

HVALA.
angie angie 01:02 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Sestre Bogavac

e- meni se to deshava, pa probam ponovo, u stvari, htela sam da nakachim istu stvar, ali drugi klip, pa mi je to pisalo, pa sam pronashla drugi- tako da pogledaj sa strane i nadji isti naslov ili probaj josh jednom.Hajde, stavi link pa da pogledam. Ovo ne ide. :)HVALA.



klik


i ovako,


http://www.youtube.com/watch?v=A8TwNEDo6kY
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:23 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Hej, Angie!!!
i ovako,
http://www.youtube.com/watch?v=A8TwNEDo6kY

Pa, to je stari dobri HIT!!!
Hvala... ili umesto hvala- evo jedne infantilne rime bačene u vis... baš pod tim i takvim muzičkim uticajem.
Nije u pitanju prava poezija, ali nema veze... Važno je da nastavljamo s treningom optimizma.
:))))
Juuhuuu!!!!

Nadam se da ti neće biti dosadno. :)))
A i kad već zakačim na blog, možda ubedim Igora da mi napravi matricu pa da se malo igram slem poezije. :)))



Siv dan, roze jakna, kišobran i čizme.
Ejmi Vajnhaus, oba albuma i sluške.
Preko Brankovog mosta idem peške
Siv dan, roze jakna kišobran i čizme.

Izvesni zidar bi za mnom da zvizne.
Samo nek duva- ne čujem od pesme.
Na trafici kupujem ice tea od breskve,
Crveni Kim, kikiriki, čokoladicu Nestle.

Na ćošku zastajem da vežem pertle.
Semafor crveni a bio je zelen.
Iz plave Lade gleda me kreten
Ne brije bradu pa misli da je šmeker.

Pojačam ziku, kad ulicu pređem.
Sve mi je ovo u fulu bezveze.
Tipovi koji se kraj mene voze.
Njihove blajhane gospođe žene.

Siv dan, roze jakna, kišobran, čizme.
Hodam, u korak prati me jesen.
Ne čujem es em es koji stiže
Mada već znam ko i šta mi piše.

Niz Kneza Miloša, kod zgrade vlade
Bacam u kantu omot od čokolade.
Potrčim napred, da stignem bas
Pa zatim stanem- pustim neki haus.

Sve mi je super i sva sam u plusu.
Samo bi me smorile face u busu.
U sivom danu samo ja sam u boji
Đuskam dok hodam i dobro mi stoji

Ovaj pink kolorit, dobro mi stoji!
Ovaj beat koji vozi, dobro me vozi!
Ovaj grad koji volim, dobro mu stojim!
Ovaj dan koji prolazi, dan koji prolazi...

Dan koji prolazi, ja koja prilazim,
Dan koji prolazi, usputni osmesi
Dan koji prolazi, dan koji prolazi...
Siv dan, roze obrazi. Smejem se,
Odlazim...

angie angie 01:38 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

U sivom danu samo ja sam u boji
Đuskam dok hodam i dobro mi stoji

Amy mi glasom groz mozak ljulja
lagodno teche i nishta ne zulja
pravim u ramu i sliku roze
od ove njene sumorne proze.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:43 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Amy mi glasom groz mozak ljulja
lagodno teche i nishta ne zulja
pravim u ramu i sliku roze
od ove njene sumorne proze.


Spretna sam poput divokoze,
Kada se napijem hladne boze
U slici nema ni traga od nervoze
Ne znam šta znači reč "špilhozne".
Bolja je Amy od svake grozne
Pevaljke što bi fazon da joj mazne.

)))

Angie, ovo se pretvara u žešći freestyle.
Hehehehee!!! ;-)

angie angie 02:36 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Ne znam šta znači reč "špilhozne".


to su one, na tregere lone
shto na guzi stoje ko cuker bobmone.

(izvinjavam se na kashnjenju- telefunken me zarobio)




angie angie 02:54 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Spretna sam poput divokoze,
Kada se napijem hladne boze
U slici nema ni traga od nervoze
Ne znam šta znači reč "špilhozne".
Bolja je Amy od svake grozne
Pevaljke što bi fazon da joj mazne.


i eto meni Amy skroz je roza,
koloritu pripomogla i ova je boza
a i talas prhutavog smeha
shto me pljusnu lako, bez i malo greha
shto dan je siv i po vodi hodam.
i josh cu par tufni na sliku da dodam.





man ray loves me man ray loves me 08:45 30.06.2008

Re: pun tekst dobrog

Cestitam ti Minja
za predstavu dobru
nadam se da ce se jos uvek davati
kad dodjem u oktobru :)
nsarski nsarski 01:10 30.06.2008

Divno!

Ovo je bas lepo. Cista radost. Cestitam.
Preporucujem svima za turobne dane. (A cvrčci u mojoj duši pokušavaju da me razvesele):)))
angie angie 01:17 30.06.2008

Re: Divno!

(A cvrčci u mojoj duši pokušavaju da me razvesele):)))

je l oni mirini?
nsarski nsarski 01:19 30.06.2008

Re: Divno!

e l oni mirini?

Nemoj, molim te:)) Ovo je Lorka.
angie angie 01:22 30.06.2008

Re: Divno!

Nemoj, molim te:)) Ovo je Lorka.


he, he-donro ondaK, ja neshto odmah prepoznala ove domace, valjda zbog ukljuchenosti na pogreshu stranu.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:26 30.06.2008

Re: Divno!

Preporucujem svima za turobne dane. (A cvrčci u mojoj duši pokušavaju da me razvesele):)))


Dragi nsarski!
Vi po Lorki, a ja samo ove trivijalne sadrzaje... hehehe. :)))

Salim se!

Hvala na veselom komentaru i cestitkama.

Sve najbolje.
m.
nsarski nsarski 01:29 30.06.2008

Re: Divno!

Vi po Lork

Ja mogu sa vama na Vi jer vas ima mnozina, sestre Bogavac. Ja sam jedan, ili kako rece Ricard III, I am myself alone - znaci Ti. Hvala na razumevanju drage sestre:)))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:39 30.06.2008

Re: Divno!

Ja mogu sa vama na Vi jer vas ima mnozina, sestre Bogavac


Lepo je biti u množini, kad zadržavaš svoju individualnost! :)
Vi ili Ti... hm... Na blogu se obracanje na Ti smatra dobrim manirima, i to je super- podrzavam stvar. Ali, kako citam Tvoje ozbiljne tekstove i iz njih uvek ponešto naucim, desi mi se da "zapersiram", bez razmišljanja. Nadam se da je jasno: to radim iz cistog poštovanja. ))

p.s.
Eto, sad i Ričard Treći... Sjajni citati samo pljušte!
Suuuupeeer. :)))

nsarski nsarski 01:43 30.06.2008

Re: Divno!

Lepo je biti u množini, kad zadržavaš svoju individualnost! :)

I have a beginning this a feeling of a beautiful friendship....or something like that...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:47 30.06.2008

Re: Divno!

I have a beginning this a feeling of a beautiful friendship....or something like that...

Very nice! ;-) ...or something better.

Friendly,
...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 03:03 30.06.2008

Re: Divno!

nsarski
Ovo je bas lepo. Cista radost. Cestitam.
Preporucujem svima za turobne dane. (A cvrčci u mojoj duši pokušavaju da me razvesele):)))

svidja mi se ovaj tekst.

A oko mene zabe krekecu u horu.
Bas je lepo
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:13 30.06.2008

e pa znam o cemu pises :-)

u maju je bila jedna premijera u BG (muzicko-teatarsko-instalaciona...well...?) za koji sam radila muziku i druzenje cetiri autora na toj predstavi je bila slicna tvom druzenju sa sestrama Dj. od redovnih odlazaka po kucama onih drugih, rada na svakom segmentu predstave zajedno, preko uvlacenja u privatne zivote (neminovno je kad radis 9 meseci sa nekim tako intenzivno i tako dugo), do planiranje buducih zajednickih projekata...bilo je stvarno iskustvo koje se retko dozivi. skoro da mi je bilo svejedno kako ce da prodje kod publike (i jos vise svejedno kod kritike) i kad je proslo, najvise se secam samog rada i susreta, beskonacnih telefonskih razgovora, zajednickih vecera/doruckova/ruckova/kolaca/palacinki...

pretpostavljam kakav je bio koncert jer anjinu muziku poznajem (a i kako je izvodi).

sve cestitke!

ps. nazalost nisam bila...blam. a ona jeste meni...blamblam.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:22 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

skoro da mi je bilo svejedno kako ce da prodje kod publike (i jos vise svejedno kod kritike)


Hehe, baš tako. Juče sam s filozofskim mirom slušala razne komentare i zaključila da čovek koji sebe shvata ozbiljno, ne sme sebi da dozvoli da se izražava samo pohvalno.

ps. nazalost nisam bila...

Iskreno se nadam da će biti još prilike! I ako su izgledi za sad slabi, ne mogu da verujem kako ni jedno pozorište nije zainteresovano da tako zanimljivu stvar uvrsti u stalni reoertoar.

:)))

Puno te pozdravljam, draga Bebo od Lonchara. :)))

Sve naj!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:27 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

Juče sam s filozofskim mirom slušala razne komentare i zaključila da čovek koji sebe shvata ozbiljno, ne sme sebi da dozvoli da se izražava samo pohvalno.

i kad se izrazava samo pokudno )))) te najvise volim!!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:32 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

i kad se izrazava samo pokudno


Ja ne znam... u poslednje vreme se pitam s koje sam ja planete... Meni se sviđa sve ono o čemu se važna lica izražavaju pokudno, i obratno: ne mogu da verujem kakve stvari prolaze na velika vrata... Nije, stvarno, u pitanju neki moj izdrkani stav da sam protiv celog sveta... samo, izgleda da imam neki drugačiji ukus.

Što se pozorišta tiče, jedno je sigurno. Ništa na svetu nije zabavnije... ali, kada je dosadno, Pozorište je dosadnije od svega drugog na svetu.

:)))))))
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:16 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

vazna lica su obicno matora )))) to je sigurno! najvise mrzim one face kojima je sve 'vec vidjeno', 'to je taj-i-taj radio jos pre toliko-i-toliko godina'...i mean, so what?!
ja se poslednjih par godina sve nesto lozim na lepo i raspevano, ne mogu hevi teme da podnesem ma kako uradjene. i drzim se kratke forme - kome je dosadno, brzo ce mu proci; kome je lepo - trazice jos

a to da kad je pozoriste dosadno nema nista dosadnije...ima: koncert lose savremene muzike )))) da se ubijes!
Dolybell Dolybell 07:34 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

Ja ne znam... u poslednje vreme se pitam s koje sam ja planete... Meni se sviđa sve ono o čemu se važna lica izražavaju pokudno, i obratno: ne mogu da verujem kakve stvari prolaze na velika vrata... Nije, stvarno, u pitanju neki moj izdrkani stav da sam protiv celog sveta... samo, izgleda da imam neki drugačiji ukus.

Što se pozorišta tiče, jedno je sigurno. Ništa na svetu nije zabavnije... ali, kada je dosadno, Pozorište je dosadnije od svega drugog na svetu.


Draga moja, nikada ne obracaj paznju na kritiku, ni kada te hvale - ni kada te kude.
Skupljaj tekstove osvrta - samo se tako mogu i zvati (cisto zbog arhive i podsecanja,
a ne zbog sebe licno) iako te verovatno, niko nece pominjati.
Nemoj zbog toga da se sekiras nikad.
Kod nas vise ne postoje oni koji bi se kritikom bavili kako bi trebalo.
Sve vise podsecaju samo na osobe koje pisu zbog sebe samih, a ne zbog
neceg sto su gledali.
Ja ih cesto citam, iako mi nista ne znace, ali navika je ostala - navika.

Nista lakse - nego nesto nagrditi (da ne kazem neku goru rec),
mi smo bar poznati po tome - bezbroj uspeha ne moze da nadoknadi
jedan neuspeh. Odmah neuspeh dignemo u nebesa - zaboravljajuci
pri tom, na sve prethodne uspehe...
(Ne brini - nijedan pisac nije napisao sva dela savrseno. )

Kad budu poceli da te hvale - zapitaj se da nisi negde pogresila ili lupila
nesto. Drzi se sebe i svojih stavova i shvatanja. Samo tako mozes da ih branis
i stojis iza njih. Ako budes povlađivala - nista neces napraviti. Trust me.
Mozes da cinis kompromise - oni su neophodni u takvoj vrsti posla - ali
gledaj da ih bude sto manje, da se ne gubi tvoja glavna nit.
To ce uvek zavisiti od tebe - ne daj se, biraj samo ono sto vredi,
a vidim da to umes, iako ces nekad, neke stvari morati da radis preko svoje volje -
i to je neminovno - ako mislis od toga da zivis.

Zelim ti od srca da uspes u svemu, a mora da ti se to desi, jer toliko
prave radosti i neke lepe iskranosti ima u tebi, a to pravi ljudi uvek vide i osecaju.





Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:15 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

Nista lakse - nego nesto nagrditi (da ne kazem neku goru rec),
mi smo bar poznati po tome - bezbroj uspeha ne moze da nadoknadi
jedan neuspeh. Odmah neuspeh dignemo u nebesa - zaboravljajuci
pri tom, na sve prethodne uspehe...
(Ne brini - nijedan pisac nije napisao sva dela savrseno. )


Draga Dolybell,
Hvala na lepom, toplom, umirujućem komentaru. ;-)

Ma, jasno je da kod nas kritika većinom pati od potresa mozga, ali - treba čuti sve glasove. Sve to ide u rok službe... Ja volim da čitam kritike, i ako nikada ni jedna nije uticala na moje mišljenje. Prosto, čitam ih da vidim kako i šta misle drugi. Ako je u pitanju kritika mog rada, ne propuštam da pročitam. Svako koga nije mrzelo da provede neko vreme u razmišljanju o mojoj predstavi, zaslužuje da bude ispraćen s moje strane.... Što ne znači da se potresam kad me pljuju, ni da se ložim kad me hvale.

Tebi još jednom hvala za comment i sličicu. Divna je!
:)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:21 30.06.2008

Re: e pa znam o cemu pises :-)

a to da kad je pozoriste dosadno nema nista dosadnije...ima: koncert lose savremene muzike ))))


Pa i to je neko pozorište! Ne u dramskom smislu, naravno... ali, ima elemente scenskog nastupa. I, da. Slažem se. Može da bude jednako nesnosno kao i dosadna predstava po lošem tekstu, naprimer.

drzim se kratke forme - kome je dosadno, brzo ce mu proci; kome je lepo - trazice jos

Haha. Dugo sam na pitanje kakvo pozorište volim, kratko odgovarala: "Kratko!" ... Ali, onda su pre nekog vremena stvari počele da izmiču kontroli... Za mene nema većeg čuda od predstave FAKE PORNO koja traje i traje i traje... a s nje nikada niko ne izlazi i svi bi hteli još. Trajanje je, dakle, relativna stvar.
Dva sata može da proleti, ali i petnaest minuta može biti kao večnost.

Hehehe
angie angie 03:13 30.06.2008

pa to je TO,

kad sam prepoznash, kad si siguran!

Znam da zvuči neskromno ili preskromno, ali song mi se učinio kao preterano dobar. Toliko dobar, da mi je bilo teško i da zamislim kako sam imala nekog udela u njegovom nastanku. ...
Dolybell Dolybell 03:26 30.06.2008

Čestitam, samo napred



AlexDunja AlexDunja 07:48 30.06.2008

bravo, mala!

najiskrenije, cestitam:))
cuvaj to jutro,
i zelim da svoj teret nosis sa lakocom, uvek.
nastavi da pevas!
jasnaz jasnaz 11:05 30.06.2008

svetiljka

za nove!

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:08 30.06.2008

Re: svetiljka

Jao, Jasna sto je leeeepooo. ... Stvarno!
Hvala na sličici. Nasmešila me je. :)

Dirty Dirty 11:11 30.06.2008

Djido u NS! Izdavac

Smara vrucina! Program INFANT-a nije mnogo bolji. Dobri svajcarci na otvaranju? Mislim da ima kvalitetne cokolade i piva u limenci. Klupe u gradu su bezbedne. Valja pecetiti dobre price?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:07 30.06.2008

Re: Djido u NS! Izdavac


Djido u NS! Izdavac #Link Replika: 0Smara vrucina! Program INFANT-a nije mnogo bolji. Dobri svajcarci na otvaranju? Mislim da ima kvalitetne cokolade i piva u limenci. Klupe u gradu su bezbedne. Valja pecetiti dobre price?


Oh, THE DIRTY, najbolji izdavač u ovom delu kosmosa, opasan pisac, šmeker, muzičar i car?! :))))
Da, to je On, one and only!!!!
Lepo te je videti, pa makar i na blogu. Da, da. Dolazim ovih dana u NS.
Pa, došlo je i to godišnje doba kad se čitava Srbija u talasima seli ka Dunavskoj Atini i njenim festivalima.
INFANT- nešto gledam, sigurno.
Javiću se, pa da popijemo jedno u limenci, može i na klupi, što se mene tiče, sasvim OK:

Švajcarce nisam gledala.
Bila mi je te večeri generalna proba.
Nela kaže da su carevi,... utoliko pre mi je žao.

Pozdrav, OOOGROMAN.
M.

krunoslava krunoslava 12:32 30.06.2008

e, to je umetnost ......

slušajući njene kompozicije, obično zaboravljam na svoje tekstove...

Oni postaju njeni. Neodvojivi od njene muzike i glasa, kao što se to ponekad desi kad vaš alter-ego u drami dobije najbolji glumac.



bastard bastard 17:56 01.07.2008

Danas bez pitanja....

lepo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana