DAY STAR u KUĆI PUNOJ PUKOTINA

Sestre Bogavac RSS / 04.07.2008. u 12:04

preporuka za čitanje

atrakcija dana
atrakcija dana

U knjižarama je roman „Kuća puna pukotina". Sa svih bilborda u gradu, smeši nam se zgodna autorka i to u pozi koju njen recenzent Periša Perišić opisuje rečima: „Gola Dana, atrakcija dana!" ... Od svih golišavih spisateljica u Srbiji, Danica Nikolić-Nikolić zvana Day Star prva je koja ume da piše. To radi bez kompromisa, bez uvijanja, bez pretenzija ali s puno talenta i strasti. Pretvarajući se da piše „lako" uspeva da nokautira čitaoce težinom spoznaje o mestu žena u društvu... ali i o nekim drugim mestima, u svom sećanju i svesti. Štivo koje je autorka žanrovski okarakterisala kao „ljubavni vikend roman", sasvim je nazamenjivi detalj - ovog leta, u vašoj torbi za plažu. ... Ako vas ova najava i Danini bilbord-aduti, još nisu ubedili da pročitate knjigu- slede recenzije. Moja (anegdotska) i Perišina (ozbiljna).

Objavljujem ih uz saglasnost autorke i u nadi da mi nije potrebna i saglasnost izdavača. Uživajte!!!

ŽIVOT I PRIČA NA ŽICI

(recenzija ili nešto slično)

„Umetnost je autobiografija. Biser je autobiografija školjke."

Federiko Felini

1.

Rukopis ove knjige dobila sam kao FW. Stigao je u moj inbox, bez ikakvog pratećeg pisma ili komentara. Kada sam pitala Jelenu Bogavac šta mi je to ustvari poslala, rekla je samo da je to nova knjiga Danice Danice Nikolić- Nikolić.

Od kad je izvela tu administrativnu vratolomiju s dodavanjem muževljevog prezimena, Jelena i ja smo Danu počele da oslovljavamo krajnje službeno. Punim imenom i prezimenom (not 2 say: oba prezimena!), sa sve cenzurom na mestu povlake, i značajnim dizanjem obrva. Ah, da... Vest o tome da se udala, stigla nam je istovremeno kada i knjiga poezije, s njenim imenom umesto naslova. („Hej, ženska! Cmok-cmok. Šta ima novo?"... „Ništa naročito. Samo sam se malo udala i izdala zbirčicu." - ?!)

Tako se manir „službenog oslovljavanja" zapravo pretvorio u pravilno navođenje punog naslova njene zbirke. Danica Nikolić postala je Danica Nikolić na kvadrat. Postala je naslov svoje knjige. Na neki način, postala je svoja knjiga. Kraće: artefakt. Zvati je nekim friendly nadimkom, ili samo imenom, kao svaku drugu, značilo bi ne razumeti ... još gore! Značilo bi ignorisati njen jasan, razumljiv i dosledno sproveden koncept: Ja sam svoja Umetnost. Ne to što pišem, već to što živim. Pisanje je tek posledica. Pakovanje mog trajanja u trajniju, kvalitetnu  ambalažu.

Moram da priznam da sam i ranije Danicu doživljavala na sličan način. Družila se i radila s Jelenom. Svraćala kod nas... Glasno se smejala. Bojila usne u sve (ne)moguće boje, ekspresivno pušila dugačke cigarete. Mnogo i zabavno pričala... Da li sam već pomenula kako se smejala? ... S mog šiparičko-srednjoškolskog aspekta, ova mi se Jelenina koleginica činila kao pokretno pozorište, dostojno svakog aplauza. Svaku sam njenu novu posetu, shvatala ko vraćanje na bis. Pa, ipak, nisam bila sigurna da li je i sama toga svesna? Odgovor je stigao u njenoj prvoj zbirci. Nekoliko godina kasnije, kada smo već bile koleginice i kad smo mogle da se pohvalimo zapaženim studentskim projektom: „Hrkanje u duetu", na kom smo posvećeno radile tokom projekcija dosadnih filmova u maloj sali FDU-a.

Naslov: „Danica" autorke Danice Nikolić- Nikolić na mene je već ostavio ozbiljan, umetnički dojam. Od Danice sam naučila da biti pisac ne znači samo pisati knjige i drame, već osmisliti i ono što ti piše u ličnoj karti. Pa i onda, kad se najednom zaletela u tu Dominikanu, učinilo mi se da se na svoj način bavi dramaturgijom.

I kako upravo radi na drugoj, trećoj... petoj, konačnoj ili beskonačnoj verziji svog života. Svoje drame.

Kakva je knjiga, pitala sam Jelenu. Nije rekla dobra. Nije rekla loša. Rekla je samo: „Već danima mislim na nju." ... Ne nju, kao knjigu. Nju- Danicu. Downloadovala sam „Kuću punu pukotina" na desktop. A onda je, zbog nečeg, ili ni zbog čega posebno,  još nedeljama nisam otvarala.

2.

Leeds, Velika Britanija. AM. Hotelska soba. Znak za zabranjeno pušenje na zidu. Protivpožarni alarm na plafonu. Moj kompjuter i ja. Sami. Hiljade kilometara daleko od kuće... Gledam ja njega, gleda on mene. A onda, kao da mi se osmehne. Zapravo, kao da se nasmeje, na onaj Danin, glasno- zarazni način.

I ja napokon kliknem po ikonici koja mi već neko vreme stoji na desktopu. „KUCA. doc". Open.  

Knjigu sam pročitala u dahu.

Knjiga me ostavila bez daha.

Ne znam kada sam zapalila prvu cigaretu. Ne znam kako je protekla, ni kuda otekla ta bez-disanja noć. U svitanje, nešto je u mojoj sobi zapištalo. Budilnik! Zar već? ...  

Još nisam uspela ni da se okrenem, kad su na vrata nahrupili vatrogasci.

Nevešto (strani jezik je uvek- strani) pokušala sam da im objasnim kako nisam kriva za ni za kakav požar... Jeste, da. Možda sam popušila paklu, ali nije to... Nije ono... Radi se o tome da čitam krajnje zapaljivu literaturu! Vidite, biografija moje prijateljice stigla je do tačke usijanja... i ako biste bili tako ljubazni da sklonite taj vatrosprem i ostavite me da završim poglavlje, ja ću sama isprazniti pepeljaru i već od sutra ostaviti duvan... „How yes no." ... Strani jezik je, kao što rekoh, strani, a Englezi uopšte nisu nice ni polite as they tend to make out.

Za doručkom, sve su oči uprte u mene. Strani jezik je ... pa, strani, i ne uspevam da se poigram rečima: roman- piroman... Zgranutim kolegama iz Evrope potrebno je podrobnije objašnjenje. Pričam o Daničinoj knjizi... mnogo i zbrkano. Zapravo, pričam o Danici. Kako je praunuka velikog srpskog pisca i kako je najmlađa studentkinja ikada primljena na katedru za dramaturgiju. Kako je extremly talented person i kako je veoma i seksi i... Pričam još neke stvari, koje ovde ne navodim, da vam ne bih otkrivala radnju romana... Govorim kako sam upravo otkrila srpski „Strah od letenja", beogradski „Seks i grad" i karibsku Anais Nin, 3 in 1- i pričam kako se ona smeje, i pričam kakve karimine maže i... onda čujem pitanje: „To je njena autobiografija?" ...

Pa, kažem... Da.

„Koliko godina ima ta autorka?", pita me ozbiljno, stariji kolega. Priznat i poznat  evropski dramatičar i pisac.

Hm. Koliko godina ima? ... Zapravo, ne znam. Ima devet i devedeset godina, kažem. Zavisi... Od poglavlja do poglavlja. U svakom slučaju, Danica je mlada.

Kažem to, više u smislu, da je Danica od onih što će i u devedesetoj ostati mlade...  „Ako je tako, zar nije malo prerano za njene memoare?" ...

Nismo se razumeli. Strani jezik je... u ovom slučaju dobar. Taj me čovek preko puta, ne bi razumeo ni kad bi pričali u 100%  beogradskom žargonu.

Odjednom to shvatam. Prećutim odgovor.

Ko odlučuje o tome kada je pravo vreme za memoare?! To negde piše? Postoji takvo pravilo?... I ko je uostalom iscrtao granicu između memoara i beletristike? Fikcije i autobiografije?! ... Zar nije sve ikad napisano, takođe, svojevrsna  autobiografija pisca? Zar se uopšte može pisati o nekom drugom?! Nečemu drugom?! Nečem što nema veze sa Ja, što nema nikakve veze s ličnim iskustvom? Nečem što nas se ne tiče, dakle, nečemu o čemu nemamo pojma?

Naravno da može.

Može i tako da se piše. Pitanje je samo: ko to može da čita?       

 3.

Razgovaram s Jelenom. Kažem joj: stvarno, i ja danima mislim na Danicu. Razgovaram i s drugim ljudima... Kad se povede priča o „ženskom rukopisu", „ženskom pismu", „ženskom pisanju u Srba" i „najznačajnijim ovdašnjim piskinjama", nikad ne propuštam da pomenem Danicu Nikolić, na kvadrat.

Uvek upadam u istu zamku, pa pričajući o njenoj knjizi, uhvatim sebe kako  pričam o njoj... „Kuća puna pukotina" za mene je neodvojiva od njenog napuklog smejanja, boje njenog ruža, njenog imena, tačnije: adminisrativne vratolomije i njene vratolomno-srcolomne biografije, svih njenih adresa, njene lude hrabrosti... I to je u redu.

Nije u redu to što se o nekim piscima (i spisateljicama, svakako) može pričati i drugačije. Nije u redu to što uopšte pričamo o njima, kada nam za to nisu dali nikakvog povoda. Zašto se bavimo onima, koji se ne bave sobom?

Šta tu ima?! Beline između redova. Slova u logičnom poretku. Sasvim bez strasti. Prosto: slova- kojima ništa ne piše. Ni na stranom, ni na domaćem... ni na jednom jeziku. 

Kad pričam o Danici, zapravo pričam o pisanju. Hodam po liniji: život- priča, a ta je linija u njenom slučaju žica, stotinu metara visoko od zemlje. Hiljade kilometara daleko od kuće... I nema sigurnosne mreže. Nema povratne karte. Nema suflera, nema šminkerke, nema dramaturga ni reditelja.

Upoznajte Danicu! Njen život i priču... Divnu, uzbudljivu Danicu: pokretno pozorište.

4.

Važno upozorenje: ova knjiga sadrži ekstremno zapaljive sadržaje. Nemojte je čitati u blizini protivpožarnih alarma i u prostorijama u kojima je zabranjeno pušenje. Čuvajte je van domašaja otvorenog plamena. Autorka, izdavač ni recenzenti ne snose ogovornost za moguće posledice i neće vam nadoknaditi materijalnu, intelektualnu kao ni emotivnu štetu nastalu u slučaju požara.

Milena Minja Bogavac  

ROMAN-HIPERBOLA(N)

Tamo gde se anđeli boje da kroče, Danica Nikolić-Nikolić je odavno zagazila. Survala se u ponore sopstvene prošlosti i odande priziva i proziva (odluka je neopoziva) zlu kob sudbine. Raskošna u preteranosti, kontroverzna koliko i naivna, ukleta, kako samo unuka Milutina Bojića može biti, autorka u delo transponuje privatni elitizam i suprotstavlja ga populističkom žanru ljubavnog romana, porodičnu lektiru uličnom žargonu, akademizam (ef-de-u-izam) sočnim psovkama i crnom humoru, katkad dvosmislenom a često namerno vulgarnom.

U želji da šokira, ona prva biva šokirana otkrićima o samoj sebi, i upravo taj paradoksalni obrt razoružava sve potencijalne kritičare njenog misaonog i stilskog sinkretizma. Dirljivo bombastičan autoportret jedne raspričane a nedopričane, pregažene ali ne i umrle mladosti. Posle čitanja ovog apartnog pseudobiografskog romana (više bio nego pseudo) preostaje vam dilema, sročena, takođe, u autorkinom maniru: da li da se umijem ili da se ubijem?! Plakanje u međučinovima je obavezno. Maramice su, pak, neobavezne.

Zbacite sa sebe (malo)građanski kostim i uronite. Duboko. Ne zovu je tek tako (autorku, dakako): Danica-Plava grobnica.

Periša Perišić

 

p.s.

Nemam običaj da na blogu recikliram ranije objavljene tekstove. Ovo shvatite kao izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

m.

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jesen jesen 12:28 04.07.2008

bas mi treba nesto za citanje na plazi

...gde ima da se kupi knjiga?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 13:18 04.07.2008

Re: bas mi treba nesto za citanje na plazi

bas mi treba nesto za citanje na plazi


:)
Ali samo ako citas u hladovini i nikako u vremenu od 11-17h.
:)

Važno upozorenje: ova knjiga sadrži ekstremno zapaljive sadržaje.

Autorka, izdavač ni recenzenti ne snose ogovornost za moguće posledice i neće vam nadoknaditi materijalnu, intelektualnu kao ni emotivnu štetu nastalu u slučaju požara.


:)))

Knjiga je sinoć promovisana.
Dalje informacije slede. :)
jesen jesen 13:27 04.07.2008

Re: bas mi treba nesto za citanje na plazi

nema sanse za pozar kada sam ja u pitanju :)).....mi'sim, nikada ne citam na suncu a i generalno se slabo suncam...uvek sam u ladovini...Cekm dalje informacije...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 13:30 04.07.2008

Re: bas mi treba nesto za citanje na plazi

uvek sam u ladovini

rece Jesen.

:)))
To stvarno nešto znači. ;-)))
jesen jesen 13:34 04.07.2008

Re: bas mi treba nesto za citanje na plazi

...znaci..:))
mariopan mariopan 14:14 04.07.2008

Re: bas mi treba nesto za citanje na plazi

HVALA...ovo je ono "trazli ste"?
Uzalud sam trazila one sa spiska ali ne odustajem..pa uzeli ih "na citanje" i iz biblioteke gde sam na krju zavrsila sa 4 kom sasvim druge literature da ne idem dzabe kuci...ali pravim spisak sta sledece da trazim...pa sta nadjem..izem ti selendru u kojoj jos narod cita pa ne moze da se dodje do odredjene knjige.
Odoh sad da sve procitam natenane i poalko, prvo sam se zahvalila ko sto je red. )))))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:03 04.07.2008

Re: bas mi treba nesto za citanje na plazi

HVALA...ovo je ono "trazli ste"?

Hehe. Moram priznati da sam mislila na Tebe kad sam postovala ovaj tekst.

Mislim da je upravo interesantno to sto smo prosli put diskutovali o pojedincima koji degradiraju jedan zanr, protiv kog nemam nista. Neko je rekao: "Kakva zemlja, takva i Erika Džong" ali ja mislim da je Danica Nikolić Nikolić, prava kandidatkinja za tu laskavu titulu. :)
Ostale su fejkerke, nisu osećajne i što je najgore- vole da pišu i ako o pisanju nemaju pojma. ;-)

Uhh,al sam oštra.

Nadam se da ces imati srece u lovu na literaturu!

Pozdrav. Sve najbolje!
nikola svilar nikola svilar 17:07 04.07.2008

e ako ti kazes onda

kupujem... blago 2xnikolić na ovakvoj recenziji ili nečemu sličnom
mariopan mariopan 17:25 04.07.2008

Re: e ako ti kazes onda

A gde da kupim i da li moze pouzecem?
"Danica je mlada " ...to mi je najlepsi opis )))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:05 04.07.2008

Re: e ako ti kazes onda

Hej, Nik. Svilar! :) Kako si?

Blago recenzentima s Daninom knjigom.
Uopste ne moras da se mucis i objasnjavas... Dobroj knjizevnosti, kao i svakoj drugoj robi, ne treba agresivna reklamna kampanja. :)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:06 04.07.2008

Re: e ako ti kazes onda

gde da kupim i da li moze pouzecem?

Verovatno moze. Izdavac je kuca Euro Giunti. ... Raspitracu se za detalje kod Autorke, pa cu zakaciti na blog. :)
mariopan mariopan 22:02 04.07.2008

Re: e ako ti kazes onda

Sestre Bogavac
gde da kupim i da li moze pouzecem?

Verovatno moze. Izdavac je kuca Euro Giunti. ... Raspitracu se za detalje kod Autorke, pa cu zakaciti na blog. :)

Hvala, tako mi je lakse, nema da trazim, donese postar...
radojicic92 radojicic92 17:58 04.07.2008

...

pa sto nisi objavila i malo iz knjige nego samo recenzije?
i malo joj je glupo ovo duplo Nikolic kad vec ima jedno. Mogla je 92 na kraju da stavi, Nikolic92 to je sad popularno
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:10 04.07.2008

Re: ...

pa sto nisi objavila i malo iz knjige nego samo recenzije?

Nije moja knjiga. ;-) Nije lepo raditi takve stvari bez saglasnosti autora... :)
Ako mi dozvoli, mozda odaberem neki odlomak. Pa, ipak, mislim da je poenta da knjigu procitate u celini. :)

Btw. , ovo sa 92 ti je super!
Ja sam MB92 ... to su moji inicijali i datum mog rodjendana. :)
Oduvek mislim da je to bas zato toliko moderno. :))))
radojicic92 radojicic92 20:20 04.07.2008

Re: ...

Nije moja knjiga. ;-) Nije lepo raditi takve stvari bez saglasnosti autora... :)


kako nije lepo, knjiga je javno dobro, samo ti stavi ne moras celu pa posle pitaj autorku
Unfuckable Unfuckable 18:32 04.07.2008

mnogodobro u najavi

Ko odlučuje o tome kada je pravo vreme za memoare?! To negde piše? Postoji takvo pravilo?... I ko je uostalom iscrtao granicu između memoara i beletristike? Fikcije i autobiografije?! ... Zar nije sve ikad napisano, takođe, svojevrsna autobiografija pisca? Zar se uopšte može pisati o nekom drugom?! Nečemu drugom?! Nečem što nema veze sa Ja, što nema nikakve veze s ličnim iskustvom? Nečem što nas se ne tiče, dakle, nečemu o čemu nemamo pojma?
Naravno da može.
Može i tako da se piše. Pitanje je samo: ko to može da čita?


ferpektno
(rekoh li već ranije da voUlim da dođem na ovaj blog...?)

p.s. -
e, radojičiću, daj pišemo peticiju ili nešto, hebote - baš ti šljašti nick, onako, k'o da si .....sendvičmen
radojicic92 radojicic92 19:55 04.07.2008

Re: mnogodobro u najavi

ma ne ljutim se


sad mi se svidja da budem Radojicic Radojicic



ja ovo znam kad je bilo zgepce, stvarno bih voleo da stavi Bogavac malo iz knjige jer Danica je cudo
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:12 04.07.2008

Re: mnogodobro u najavi

(rekoh li već ranije da voUlim da dođem na ovaj blog...?)

Uvek te je lepo videti ovde!
Iskreno. ;-)
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 18:55 04.07.2008

get together right now

...oh yeah in sweet harmony. Ista poza kao onaj spotic sa gomilom golih teta. Dobro, i pokoji goli cika. A koga zanimaju i gole cike na bilbordu eno onih osam likusa sto tako protestvuju protiv trgovine ljudskim robljem. Poenta-skini se da bi te saslusali -kad vec nisu sezdesetih kad je to bilo in. E ako je tako...ziiiiiiip!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:17 04.07.2008

Re: get together right now

Poenta-skini se da bi te saslusali -kad vec nisu sezdesetih kad je to bilo in. E ako je tako...ziiiiiiip!

Šezdesetih? ... Znaš kako se kaže: nema novih viceva, samo novih budala. Mislim da isto važi za modu i ostale in/out oblasti.

Nisam sigurna da li moraš da se skineš da bi bio saslušan, ali u slučaju Daničine literature, taj koncept 100% prolazi. Ona se svojim pisanjem, već sasvim ogolila pred nama. I njen roman, kao i ove slike, podrazumeva razgolićenost... Ali ni roman, kao ni slike... tu ništa nije pornografski, nego art.

Nema umetnika bez egzibicioniste!
:)
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 11:43 05.07.2008

Re: get together right now

Ok,proverio sam jutros-sve je na svom mestu, skladna atletska gradja, muskulozna, bez malja-znam razocarao sam vas (nema onog macho "djevojackog cvijeca",ali mislim da mogu lepo da ukoricim novo pisanije. Playgirl, hmmm,sto da ne? Cak i ako uradim kao Morisi dobro cu proci-videti kompilaciju a narocito korice-your arse an' all, izasla nedavno.I tacno-egzibicionizam je to, nema greske-znam po sebi,hehehe!
Maksa Maksa 19:02 05.07.2008

Re: get together right now

Ok,proverio sam jutros-sve je na svom mestu, skladna atletska gradja, muskulozna, bez malja-znam razocarao sam vas (nema onog macho "djevojackog cvijeca",


Pogodio si sobu, ali si promašio sprat. Verovatno si hteo da pošalješ sliku ovde: Ako Već Blenete U Muške Gaće
Unfuckable Unfuckable 20:24 05.07.2008

Re: get together right now

Pogodio si sobu, ali si promašio sprat.


genijalno
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:59 06.07.2008

Re: get together right now

Pogodio si sobu, ali si promašio sprat.



genijalno


Apsolutno DA. Genijalno i vrlo duhovito.

Makso, hvala ti za osmeh.

Socijalisto, ne znam šta je tebi. Verovala sam da kvazilevičari i gistrosocijalisti postoje samo u SPS-u, a da su svi ostali dragi, pomalo naivni ali pošteni ljudi. To što iz tebe tako spontano izlazi, a da knjigu nisi ni otvorio... to je u najmanju ruku zastrašujuće.


Ok,proverio sam jutros-sve je na svom mestu, skladna atletska gradja, muskulozna, bez malja-znam razocarao sam vas (nema onog macho "djevojackog cvijeca",ali mislim da mogu lepo da ukoricim novo pisanije. Playgirl, hmmm,sto da ne?


Da. Strašno!
Rekoh: zastrašujuće, kao mizogijia sama.

Mizoginijakaotakva ... što bi rekao Unfuck.

Sve u svemu: i pored najbolje volje ne vidim ništa simpatično u tvom komentaru. Čak ni ako je bio ironičan... opet je nekako odvratan. ... jer nije ni u kakvoj vezi sa temom.
......

m. b.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:26 04.07.2008

PROLOG (tražili ste, čitajte)

Zbog interesovanja za objavljivanje inserta iz Danine knjige, postovaću vam PROLOG. I to je vrsta recenzije, ali je u njoj spisateljica sama svoj recenzent. To nije toliko ekscentrično kao odluka da bude sama svoj glavni lik i inspiracija. :)))

Evo kako nas za svoju knjigu priprema Danica Nikolić Nikolić.
APLAUZ- OFF

PROLOG:
Present Time, Santiago, 2006.

Početak je 21-og veka. Radnja se dešava ovde ili bilo gde. Kao postulati ili derivati, prezasićene planete Zemlje. Kroz priču se provlače stereotipi: seks, cipele, droga, pročitane knjige, alkohol, muzika, kontraceptivna sredstva, bolnice, parfemi, sredstva za skidanje šminke, projekti, čekovi, putovanja, stagnacije dugogodišnje, hrana, dosada i obilje propalih i neuspešnih veza, (ne nezanimljivih, uzgred). Svet se neće promeniti. Svet srlja u prazno. Akterke ove priče su listom (zaokružiti tačan odgovor, posle pročitanog romana):


-lepe

-pametne

-talentovane

-duhovite

-obrazovane

-kvalitetne

-poliglote

-uspešne

-same

-bez dece

-pune iskustava

-u potrazi za muškarcem

-nezavisne

-ponekad i zavisne, (od stvari i tvari, ne muškaraca)

-ponekad trivijalane


Tendencija autora nije da napiše remek delo. Tendencija je da objasni, da na svim geografskim dužinama ljudi drugačiji, ljudi od kvaliteta, prolaze kroz istu priču. Od Biblije pa do danas, sve je već dobro poznato. Ovo je roman za mame, bivše muževe i ljubavnike. Kako bi Meredith rekao, maske komedije i tragedije, počeće da se bore za svoj prostor, a vi, pripremite maramice.
Unfuckable Unfuckable 20:34 04.07.2008

Re: PROLOG (tražili ste, čitajte)

dobar intro
a ja obožavam kad je dobar intro (zato voUlim Acu Stojanovića....)

samo ono za maramitze .....hm : je l' i dečaci treba da spreme maramice ???
(ono...da obrishu pljuvaonu, maybe... ; )))))))

Tendencija je da objasni, da na svim geografskim dužinama ljudi drugačiji, ljudi od kvaliteta, prolaze kroz istu priču

ovo mi zvuči jednostavno & logično

(za razliku od radojičićevog nick-a..... ; ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

e, paz' kada sam jakaotakav doživeo da prozivam nekoga za nick....missseeemmmm....blog je čudo
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:46 04.07.2008

Re: PROLOG (tražili ste, čitajte)

dobar intro
a ja obožavam kad je dobar intro

I ja! A tek sto gotivim kad je interaktivan!!! ... mislim, kad imaš , kao, nešto da popunjavaš, zaokružuješ i križaš... Odmah vidi da knjiga neće biti dosadna, jer je autor duhovit, slobodan, zainteresovan za čitaoce a i da će pisati populistički... Btw. moja prva zbirka ima formular za posvetu na prvoj i drugoj strani. Potpuno su isti, s tom razlikom da na drugoj strani postoji i preporuka da se ta posveta popuni grafitnom olovkom.
To je zgodna stvar! Mrzela sam kad mi za rodjendan poklone glupu knjigu a stave ONOLIKU posvetu, da ne možeš da je proslediš dalje... Ovako: cepaš i uživaš. Moram ti reći da sam razmišljala da objavim i jednu knjigu u kojoj će od prve do poslednje strane biti takvi formulari... U Srbiji i tako niko ništa ne čita, mada se knjige regularno poklanjaju. :)

samo ono za maramitze .....hm : je l' i dečaci treba da spreme maramice ???

Unfuckable, nisi valjda i ti od zagovornika mačističkog vaspitanja muške dece?
Idi, beži... Samo neka plaču! To je zdravo i dobro za kardiovaskularni sistem.
:))))

jakaotakav

Sjajno, zar ne? :)
Unfuckable Unfuckable 22:58 04.07.2008

Re: PROLOG (tražili ste, čitajte)

To je zdravo i dobro za kardiovaskularni sistem.


zdravo&dobro u prvih 5 minuta života
i...posle, ponekad
ali, samo - ponekad

To je zgodna stvar! Mrzela sam kad mi za rodjendan poklone glupu knjigu a stave ONOLIKU posvetu, da ne možeš da je proslediš dalje... Ovako: cepaš i uživaš. Moram ti reći da sam razmišljala da objavim i jednu knjigu u kojoj će od prve do poslednje strane biti takvi formulari..


ti si genije, vaistinu

edit : ...mislim, što me trpiš ovde : )))))))))))))))))))))
jesen jesen 09:15 05.07.2008

Re: PROLOG (tražili ste, čitajte)

...bas mi se dopada....ja sam od onih koji odustaju od "knjige" ako im se ne dopadne prva strana..:)).....prosto imam nos za ono sto se meni dopada.....pokusavala sam da odustanem od svog pravila ali nije uspelo....desavalo se da procitam nekad i dvadesetak strana ali prvobitni utisak mi se nikad nije promenio....zato sledim svoje pravilo kada je citanje u pitanju.....Cekam informacije o kupovini knjige ove lepe i ,ocigledno , pametne devojke....
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:28 05.07.2008

Re: KAKO I GDE DA KUPITE KNJIGU?

Cekam informacije o kupovini knjige ove lepe i ,ocigledno , pametne devojke....


Evo, dragi moji...
Upravo sam dobila Daninu poruku u kojoj stoje sve potrebne informacije o prodaji i kupovini knjige. MOŽE SE KUPITI POUZEĆEM... treba samo da je naručite na e-mail:
prodaja@evro-giunti.com
ili
marketing@evro-giunti.com

Sve ostale informacije na adresi www.evro-giunti.com

U nastavku sms korespodencije, Dana mi je odobrila da na blogu objavim deo knjige po svom izboru.
JUUUHUUU!

Postujem, s velikim zadovoljstvom, u narednom komentaru.

Jesen, nećeš se pokajati. Dana je, kao što neko reče, ČUDO.
:)
Hemičarka Hemičarka 20:43 04.07.2008

Minja,

Hvala na ovoj recenziji, taman sam razmisljala sta bih mogla da citam u avionu. Dolazim u Srbiju u avgustu, a u avionu nikada ne spavam pa uvek sa sobom nosim 3-4 knjige. Ponesem nesto odavde, procitam i ostavim tamo nekome da cita, a u Beogradu kupim par knjiga na srpskom i citam u povratku. Ako imas jos neki predlog, bice dobrodosao.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:49 04.07.2008

Re: Minja,

Ako imas jos neki predlog, bice dobrodosao.


RIO BAR Ivane Sajko je na Hrvatskom, ali bitno je da se razume.
:) ... Ma, ima jos masa predloga.
Volis poeziju?
:)
Hemičarka Hemičarka 22:54 04.07.2008

Re: Minja,

Hvala na predlogu. Nije nikakav problem sto je na hrvatskom, dobro se tu snalazim. Na HF je na prvoj godini dugo bio osnovni udzbenik "Opca i anorganska kemija" pa sam dobro uvezbala (cuvena recenica: "Opna otapa otapalo ali ne otapa u otapalu otopljenu tvar."

Volis poeziju?


Volim, ali mi za avion treba nesto sto mora da se cita redom i od pocetka do kraja, da mi brze prodje vreme. Poeziju vise citam pred spavanje ili u kratkim pauzama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana