Dijasporo i blogu si teška

Jelica Greganović RSS / 28.06.2007. u 09:44

Pravo da vam kažem, mene reč Dijaspora, prvo asocira na daljinske seksualne odnose mahovine ili možda paprati. Povremeno mi zvuči i kao kožna ili venerična bolest. A, kad joj se doda reč Matica, to dočara scene iz prvih filmova naučne fantastike. One u kojima se pojavljuju mravci i insekti uopšte, veliki ko kuća, koji se ljuljaju svojim kartonskim sastavom i prete da pognjave gomilu statista, koji im uz, pristojno plaćeni vrisak, beže ispod mnogobrojnih nogu.

Ima, doduše i ona druga reč, Rasejanje. Nju kao domaću, cvrkuće, javna ku...izvinjavam, servis (mada kada bi, ta kuća, "odomaćila" i svoj naziv, verovatno bi bila "javna radionica"). E, to rasejanje mi tek zvuči. Vuče na poljoprivredu, semensko bilje i pesticide. Ali i na pogubljenost i zaboravnost. Obaška me zanima, kako se onda zovu pripadnici Rasejanja? Rasejani? Pogubljeni?

Nisam nameravala da se time bavim u životu, niti sam slutila da bi se to moglo i meni desiti, ali šta da vam kažem...i ja sam dijaspora. I sama sebi zvučim, kao da imam šest nogu i tri para pipaka, svetlim noću i ostavljam lepljive, zelene tragove. A povremeno sam i rasejana. I pogubljena.

Iskreno, ja ta društva za okupljanje rasejanih, ne trošim. Ovde ih ima oko dvadeset. I u njih je učlanjeno nekih dva posto Srba (koji ovde nemaju, bez obzira na svoju brojnost, status manjine). Iz čega zaključujemo da svako od tih društava, ima predsednika, blagajnika, okretača ražnja i organizatora zaduženog za Svetosavski dan. Sa svim dužnim poštovanjem, meni je već zlo od sv. Save. Što je zaista šteta. Čovek bio prosvetitelj. A malo koji prosvetitelj je, zbog takvih zasluga, postao svetac. Dakle, cenim. Ali to, da se aktivnost, pomenutih dijasporičnih društava, svodi na svetoslavlje, e toga mi je stvarno dosta. Uz folklor, normalno. Nisam još videla da se organizuje pregled filmskog stvaralaštva, izložba slika...ičega...nikada nikome, u tim društvima, nije palo na pamet da išta organizuje za decu. Na sve strane samo zastave, grbovi, orlovi, duhovnost i folklor. I nepoznati likovi, koji dolaze da drže višesatna predavanja o sv. Savi. Jednom sam se prevarila i otišla. Slušala. Čovek je došao iz Banjaluke da nam pročita 259 strana, sitno kucano, bez dijaloga i sa kucaćim greškama. Zaspala. Tad' su me videli i više nikad.

Ah, da ne zaboravim, bila jednom i jedna čuma iz Srbije, koja je držala predavanje o beloj kugi međ Srbljem, planetarno...ljudi, to je bilo takvo predavanje, da bi Gebels iz groba ustao da ga čuje. Dobro da domaći organi nisu za to znali, inače bi robijala tu količinu fašizma, bar koju godinicu, na našu bruku i sramotu. Tad je i svoju knjigu promovisala. Sa iskasapljenim bebama na naslovnoj. I ginekolozima sa mačetama, kako bebama seku noge. I Bogorodicom sa iskasapljenom bebom u krilu...'Oćete još? Ja kad sam čula onu objavu rata celom svetu, od pomenute čume, sa takvom količinom neviđene mržnje i ograničenosti, pozlilo mi. Zbog takve promocije rađanja, ja bih otišla, najradije, da se sterilišem. Za inat.

U pomenutim društvima nema ni dijasporaca (lepo ja kažem, zvuči bar kao buba), koji su, u Sloveniji, "uspeli". Nema profesora, dizajnera, režisera, novinara, glumaca... Svi se drže podalje. Ja im pravim društvo. Između ostalog i zato što ni jednom od tih društava nije palo na pamet da se pozabavi time da dijasporični potomci, tj. deca nam naša, imaju gde da se malo priuče jeziku Matice (bzzzzz).

I zbog nečega, žive u prostornoj i vremenskoj rupi. Za njih je vreme stalo odavno. Bio je mali preskok sa srednjeg veka na Miloševićevo doba (pu, pu, pu, pomerisesmesta) i to je to...Drugi svetski rat je ispao sa liste popularnosti, partizani su ponovo po šumama, a ostali filmski likovi se povremeno, zapomažući zarad nepravde, pojavljuju i isto takođe tumaraju po šumama.

Vidim da se danas u Strava Centru održava Sabor dijaspore. Što isto takođe zvuči guslarski. A povodom Vidovdanskih dana dijaspore. Ja sam em rasejana, em imam sina Vida, a nisu me zvali. Nameravaju da popričaju oko komunikacije mahovine i bzzzzz. Napraviće portal. Što je odlično. Onda ćemo moći da imamo Sabor na Portalu. Zvuči, a? Pa, ćemo moći o Vidovdanu da interaktivno, globalno i svemirski četujemo na forumu. I da se informišemo. Srećna sam unapred.

Ma, da ne čangrizam previše. Neka oni samo vidovdanuju, možda proradi. Mada, kada bi im palo na pamet da, umesto za amaterske predstave i svetosavska predavanja, daju pare za neku bibliotečicu, knjige za decu nam našu u njoj, ni to ne bi bilo na odmet. Da mladunci Dijaspore ne zaborave jezik Matice (bzzzzz). Jer i podosta roditelja ga je već zaboravilo. Tema panela, na skupu, je očuvanje srpskog jezika i kulture u dijaspori...koji put? Sa tri ili četiri nule? 'Ajd bože daj da upali...vaistinu na portalu.

Idem da se saberem, povodom Vidovdana. Ovako rasejana.

P.S. Primećujem i da je to prelazna kožna bolest. Beže mi maternje reči i sakrivaju se. Sajtadžije umiru od smeha, kada mi uleti neka slovenačka u izveštaj. A ja sam odavno rekla da je potpuna asimilacija, kada slovenački prestane da ti bude smešan. Meni već odavno nije (mada se još nisam navikla na bicikle i pivo, tu sam stranac, još uvek).

Drugo, postajem emotivna prema grnčariji. Moja Gorica me odvede na pijac, najbolje Kalenić, "tamo gde ti voliš" i cereka se srećno dok ja pazarim glinene plehove, lonce, činije. Koje je tako teško popakovati sa knjigama, u isti kofer. Jedared me vozač kombija pitao, digavši moj kofer: "Je l' ti to 'oćeš crkvu da zidaš?!" Prodavci, u beogradskim knjižarama, trljaju ruke kad' me vide i odmah uplaćuju skuplji aranžman za more.

Šta da vam kažem...rasejanje.

 

 

 

AtačmentiKomentari (238)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:01 28.06.2007

dija(spora)

vama samo nešto smeta tamo daleko
dodji da se mučimo zajedno u matici. imamo previše trutova, fale nam radilice.
jel ovo beše tekst o biologiji?
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:18 28.06.2007

I o

medicini naročito :)
pufna pufna 10:19 28.06.2007

Re: dija(spora)

dodji da se mučimo zajedno u matici. imamo previše trutova, fale nam radilice.

mislis mnogo drakula, a malo sveze krvi?!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:20 28.06.2007

Re: dija(spora)

drakula ima previše. samo je jedan drakulić
koliko vidimo po akciji, krvi će biti dovoljno.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:21 28.06.2007

Re: dija(spora)

zaboravih da kažem da se jedino plašim doborvoljnih davalaca tuđe krvi.
izvini jelice na trolu
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:22 28.06.2007

Srđane,

dooooobra!
pufna pufna 10:22 28.06.2007

Re: dija(spora)

koliko vidimo po akciji, krvi će biti dovoljno.

ma to samo u drakulskom svetu, nekako su paralelna stvarnost.
Spiridon Spiridon 10:37 28.06.2007

Re: dija(spora)

Srđan Mitrović
zaboravih da kažem da se jedino plašim doborvoljnih davalaca tuđe krvi.izvini jelice na trolu


pravo u centar, bravo

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:39 28.06.2007

Nema frke,

ovde je, inače, bila reklama za davanje krvi, upravo sa Drakulom...nekoliko sekvenci iz starih filmova i za kraj natpis "Mi prvo pitamo" :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:52 28.06.2007

Re: Nema frke,

bez komentara
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 11:27 28.06.2007

Re: dija (bola)

i dijabolnicari. Nego, kako se ono na slovenackom kaze Pipi duga carapa na slovenackom? I saksija?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 28.06.2007

PA,

Pipi je Pika Nogavička
saksija je cvetlični lonec
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 08:54 29.06.2007

Re: PA,

: ))
dunjica dunjica 10:11 29.06.2007

Re: PA,

Moja omiljena riječ na slovenačkom: ŽELVA (kod nas poznatija kao kornjača). A omiljena mi i ista uživo.
blue blue 10:24 28.06.2007

scarabey

e vi'sh Jelice.. ja sve to slichno ko ti.. mnogo slichno..

a rasejanje je rech koju i ja koristim.. i vuchem je iz nekog drugog filma...
filma u kojem teleportuju ljude (u nashem sluchaju od matice do .. ovoga)..
prilikom tog teleportovanja, desi se da im se ta sprava neshto sjebe, da izvinesh, i onda njihovi molekuli ostanu rasejani po vaseljeni...
nit' su tamo odakle su poshli, niti su doshli tamo gde su krenuli... nego sve neshto tamo vamo.. nikad do kraja na okupu sa samima sobom.. uvek je il ruka, il noga, il praznik, il rodjendan, il srce odalecheno..

a shto se tiche buba, ja sam balegar.. stalno neshto guram, guram... i to uglavnom uzbrdo..
al dobro, nije tako loshe biti balegar.. taj kad se skotrlja... to se zove vooooozhnjaaaaa


Jelica Greganović Jelica Greganović 10:34 28.06.2007

Re: scarabey

jeste balegar, ali je i sveta, plemenita buba. Nisu Egipćani bili mutavi. Em je vizantijski plav.
wk wk 10:28 28.06.2007

Glineni pleh

Svasta Srbi izmislili... a ti posle neces ni clan da budes...
Черевићан Черевићан 10:29 28.06.2007

sunca žega tudjeg neba

Nije potrebno isticati da se savremeni čovek oseća veoma nesigurnim u svemu što prevazilazi njegovo lično iskustvo, posebno danas, u vremenu uticaja, jer zapadosmo, ne svojom voljom, u vreme nesigurnosti opšte. Medjutim, zbunjuje me sama lakoća kojom se manipuliše pojedincima u novim, samim tim i nepoznatim situacijama, jer stabilni stavovi neraskidivo su povezani sa stabilnim vremenima. živeo sam više od pola veka u okruženju gde sam kao pojedinac bio toliko identifikovan sa zajednicom, te nisam ni osećao potrebu da sebe označim kao nešto različito, jer zamišljah, besmo jedno veliko i snažno telo, a mi pojedinci organi mu.
vele Dela apostolska: a u naroda koji vjerova bješe jedno srce i duša jedna (gl. 4, stav 32).
Potom se pomenuta impresija pokarabasila, spakovah par knjiga pod mišku te bupnuh, doduše pozvan, u posve novo ostrvsko okruženje, gde su kulise već odavno bile postavljene, a igrokaz započeo. Ne znajući tekst naizust, predadoh se šaptaču. Na sreću, za razliku od sličnih poznanika, shvatih ubrzo da veoma malo mogu menjati tok radnje i sudbini se u ruke predadoh te vremenom osetih da sam, ne želeći to, potpao pod uticaj onih koji koriste ideju o promenljivosti ljudske prirode delovanjem spoljašnjih okolnosti, odbacujući pri tom ideju o urodjenim obrascima ponašanja. Uočih potom da se na momente, a i češće, počeh očaravati trenutnim okruženjem, no ne shvatajući ga u potpunosti, ali što je evidentno, polako zaboravljajući ono u kojem mi veći deo životnog trajanja proteče.
MuadDib MuadDib 23:02 28.06.2007

Re: sunca žega tudjeg neba

Разумели. Поверовали.
MaryJane MaryJane 10:34 28.06.2007

:)

Sto se tice Svetosavlja, biblioteka, srpskog jezika i kulture, mislim da stvari nisu mnogo drugacije ni u "Matici" pa nije ni cudno sto u "Rasejanju" stvari tako (ne)funkcionisu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:35 28.06.2007

Biće

da je tako, valjalo bi o tome i misliti.
Mića Marković Mića Marković 13:13 28.06.2007

Re: Biće

Moma Kapor:
EL DORADO
Pročitati!
pufna pufna 10:34 28.06.2007

dijaspora

nama S.M. bas zacinio corbu sa tom dijasporom, u vecem procentu nepismenom ( koja se vrti oko matice). Ona koja je bezala 90.-tih, intelektualnog sklopa drugacija od one koja je isla preko biroa za zaposljavanja 60. -tih, se cuva matice kao drakula krsta .
U parizu je ta ista primitivna i sujetna dijaspora , sve na celu sa Lj. Popovicem ( slikar) onesposobila Cubrilo zbog navodno tehnickih neznamnijasta nedostataka da uz pomoc turistickog saveza oplemeni prostor Kulturnog Centra Srbije ( tik preko puta Bobura). Uspanicili se da ce izgubiti svoje prostorije za zasedanje- citaj opijanje. Dala velicina intervju u nin-u ili gde vec, pa se jos veca velicina Draskovic uplasio i prekinuo projekat sredjivanja prostora K.C. Sad i dalje izgleda oronulo i one mucene devojke sto tamo stoje na ulazu iza stuba, kao baba-sere, ne mogu tu nista. Po koja izlozba,nista nije izreklamirano. S kojim budzetom raspolazu ne znam, ali znam da nema mnogo k.c. nasih po svetu, pa bi se trebao i naci neki budzet.
E, sad ta ista Cubrilo sto je zglajznula, postade novi ministar dijaspore, i najavila da ce se od sada druga dijaspora forsirati?!
bice veselo videti, kako cemo se rastosiljati onih koje B.S. sa pravom opisala kao likove koje bi " cekicima prepravljali kompjutere, a sopstvena im dece ne govore srpski jezik".
p.s. a da vidite samo kakav je kreten predavanje drzao na sorboni o srbiji i takoto... :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:41 28.06.2007

E, baš

mi milo...da vidimo kako će sad odgurivati ministarku...a o ne-govorenju srpskog jezika, kako bih ti rekla, izgleda da ni ovdašnju decu dijasporsku, nije imao ko ni da nauči. I oni sami lomataju srpski tako, kao da da im je strani jezik, a o deci da ne govorimo.
oh la la oh la la 10:43 28.06.2007

Re: KC

Taj Kultirni Centar u Parizu je "žali Bože", ni boljeg mesta, ni lošijeg iskorišćenja.

Pre neku godinu nešto su renovirali, preko leta (kad u tom kraju sve vrvi od turista), ofarbali stakla iznutra belo, da se ne vidi, pa zalepili papirče sa objašnjenjem, rukom napisano, samo na srpskom, naravno:

"Kulturni Centar je u toku renoviranja"

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:59 28.06.2007

Normalno

da je samo na srpskom, nadam se i da je ćirilica. Šta ima ostali da saznaju šta dešava kod nas. Udariš farbu i bog te radovao.
Olga Medenica Olga Medenica 10:49 28.06.2007

Ha, ha , ha ...THEM

Film sa mravima se zove THEM (kako prikladno!)
rezirao Gordon Douglas 1954

KULT!

Zar nismo "them"? Mislim, mi veliki rasejani mravi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:56 28.06.2007

A zamisli

nam tek Maticu...uuuuuuuuu...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:57 28.06.2007

Re: A zamisli

šta ima da zamišljaš...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:00 28.06.2007

IJU!

Ti nas prvo isprepada Drakulama, a sad i ovo! Nemoj Srđane, tako, mi smo emotivno labilni...je l' ovo slika sa poternice?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:04 28.06.2007

Re: IJU!

izvinjavam se osobama sa slabim srce, živcima i trudnicama.
mislim da nije slika sa poternice. možda je iz slobinog novčanika.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:06 28.06.2007

A

zato je tako velika.
pufna pufna 11:06 28.06.2007

Re: IJU!

.je l' ovo slika sa poternice?

mozda je prvo uhvate oni sto dele bele kosulje...
Queeria Queeria 12:23 28.06.2007

Re: A zamisli

Propala Mira Gastarbajterka... Živeo Photoshop :)

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:26 28.06.2007

Re: A zamisli

jesi li ti to izučio školu kod dejana GLOW milićevića?
moram par svojih slika da ti pošaljem na doradu. sve su mi kao iz pasoša
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 12:29 28.06.2007

Re: A zamisli

odlicno!! Sad vec lici na pevacicu.
Queeria Queeria 12:48 28.06.2007

Re: A zamisli

Srđan Mitrović
jesi li ti to izučio školu kod dejana GLOW milićevića?
moram par svojih slika da ti pošaljem na doradu. sve su mi kao iz pasoša


Slobodno šalji :)
Možeš i neka golišava, skidam uspešno stomake, neželjene malje, strije, povećavam tamo gde treba da se poveća, smanjujem tamo gde treba da se smanji... Sve radnje radim, a jeftiniji sam od plastičnog hirurga :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:59 28.06.2007

Re: A zamisli

Queeria
Srđan Mitrović
jesi li ti to izučio školu kod dejana GLOW milićevića?
moram par svojih slika da ti pošaljem na doradu. sve su mi kao iz pasoša


Slobodno šalji :)
Možeš i neka golišava, skidam uspešno stomake, neželjene malje, strije, povećavam tamo gde treba da se poveća, smanjujem tamo gde treba da se smanji... Sve radnje radim, a jeftiniji sam od plastičnog hirurga :)

a vidim da si doktorirao na podočnjacima ))
reanimator reanimator 13:49 28.06.2007

Re: Ha, ha , ha ...THEM

Olga Medenica

Zar nismo "them"? Mislim, mi veliki rasejani mravi.


Jok..veliki rasejani mrav je MANT :)
A kad smo već kod "mant", najtoplije preporučujem ovaj filmic :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 28.06.2007

Liči, liči...

na pevačicu sa viokom temperaturom. Zrela za zamotavanje u hladne, mokre čaršave.
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 15:40 28.06.2007

Re: Liči, liči...

visokom temperaturom i visokim celom! doduse prekrivenim...... kako se ono zvase album neke nase estradne zvezde: idealno losa, ili carobno losa....?! ne mogu da se setim...
Queeria Queeria 16:35 28.06.2007

Re: Liči, liči...

Idealno loša - Mama Ceca
Mislim stvarno... Ako si Prilično Anonimna, ne moraš da budeš i Prilično Neinformisana!!!
edi-va edi-va 16:39 28.06.2007

Meni lichi na gejshu ...

sayonara!
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 16:45 28.06.2007

Re: Liči, liči...

ok. Sve stoji ali spasava me to sto furam otkriveno celo!! Ako dolazis u Madrid, ponesi plocu!
Queeria Queeria 17:07 28.06.2007

Re: Liči, liči...

Misliš CD :))
Ajoj, ova dijaspora baš kasni u tehnološkom razvoju od matice :)
edi-va edi-va 17:14 28.06.2007

Re: Mislish CD ...

xexeexex ... dobra fora!
Nego i ovde kod mene ce za koji dan Love Parade. Berlin nece vishe da prljaju, pa je "uvalili" nama u Rurskoj oblasti! Bila sam na drugoj po redu u Berlinu (96 - te mislim), a sad su mi je doveli pred vrata! Bice shareno i veselo!
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 17:28 28.06.2007

Re: Liči, liči...

Ma, KP bre - kompaktnu plocu ! Sad sam jos i PZ , prilicno zaostala.
dunjica dunjica 18:40 28.06.2007

Re: Ruhrpott...

... ima itekako infrastrukturu da ponudi Love Parade. Ja sam apsolutni fan te njihove industrijske arhitekture, baš kao sa slika Hille i bernda Becher. Cool!

Dobro došli u Essen!
edi-va edi-va 19:14 28.06.2007

Re: Ruhrpott...

da ... ove godine Essen, a sledece Bochum, pa redom ...

P.S. ... red je da se malo osvrnem i na temu bloga. Ja sam dete dijaspore. Rodjena u Essenu, odrastala u Srbiji, a onda opet nazad u Essen. Da li sad da kazem zahvaljujuci ratu??? Ne znam. Sme li tako neshto uopshte da se kaze?! Plan mi je bio da zavrshim fax i da se vratim u Srbiju. Splet okolnosti lichne prirode, a i vishe sile me je ostavio u gradu u kojem sam rodjena. Klub u kojem se sastaju ljubitelji rodne grude ne znam ni gde se nalazi, ali znam da ga je moj otac osnovao, tachnije jedan je od osnivacha. Stim sto ga ni on ne posecuje vishe od dvadeset godina. Kada ga pitam zashto je prestao, on me pogleda popreko, s chudjenjem sto uopshte i pitam ... i ne odgovri mi. Odem nekad do SPC u obliznjem gradu, sa bakom, i svaki put se vratim smorena od ponashanja, priche i nastupa tih nashih u rasejanju. Ne uklapam se u taj njihov svet. Moj sistem jednostavno ne podrzava taj format! Teshko mi je svaki put da se pomirim sa chinjenicom da sam manjina medju svojima. Manjina u manjini ... takoreci. Verovatno sam zato i ovde, na blogu.

:(
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:16 28.06.2007

Zašto misliš

da si i ovde manjina?
edi-va edi-va 20:40 28.06.2007

Re: Zašto misliš

Jelice draga ti si me pogreshno razumela, a mozda sam se ja i nejasno formulisala. Nisam manjina na blogu, vec sam na blogu da bih popunila tu prazninu.
dunjica dunjica 12:59 29.06.2007

Re: Ruhrpott...

opet nazad u Essen. Da li sad da kazem zahvaljujuci ratu???


Ma, reci slobodno, što se mene tiče. Ja stalno govorim da sam ratna profiterka, jer da nije bilo rata, ja bih u Australiju, umjesto u Njemačku (ne pitajte sada detalje, duga priča). I tada ne bih upoznala moju najveću ljubav, što bi Jelica rekla - žmua, i još neke sjajne, sjajne ljude, ideje, a tko zna da li bih imala prilike i biti dio nekih izvanrednih projekata. itd, itd.

Potpis: Ratna Profiterka
sabi sabi 13:48 29.06.2007

Re: A zamisli

Cekajte,

Pa zar nije ova matica presla u dijasporu?
cvijus cvijus 11:09 28.06.2007

...

Jelice, sve je stvar licnog izbora. Ko hoce da ucestvuje u raznim organizacijama Srba u dijaspori i u tome sebe nalazi, neka ga, ko nece, neka tera svoje i gleda svoja posla. Ja u Nemackoj ne ucestvujem u drustvenom zivota Srba ovde, ali niti ih branim ili kritikujem za ono cime se oni bave. Jednostavno imam dovoljno svojih stvari da radim da bi trosio svoje vreme, ali opet, nasa dijaspora se po tim pitanjima nista ne razlikuje od recimo grcke ili od italijanske. Zato mi je nekako tvoj clanak ostavio gorak ukus jer mi vise lici da je to averzija prema tome sto se Srbi organizuju medju sobom. Ja sa svoje strane nemam nista protiv toga da se Srbi u dijaspori organizuju u razna kulturno-umetnicka drustva, ali svakako bi mogli malo da obrate paznju na kvalitet, kao i da prosire svoje ciljnu grupu radi promovisanja Srbije i srpske kulture u dobrom svetlu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:15 28.06.2007

Pa i jeste gorko,

što da ulepšavamo. Uostalom nisam ja ni tvrdila da je to teranje ili pod obavezno. Niti da je gledanje svog posla zabranjeno. Sa druge strane, ne vidim što ih ne bi kritikovala. Na neke njihove projekte se troše i pare poreskih obveznika u Srbiji, gde i ja porez plaćam. Prema tome, nije mi baš svejedno da idu na svakogodišnje svetosavljenje i netolernanta predavanja (ovo je jako nežno rečeno).
Ja uopšte nemam averziju prema organizovanju Srba i mislim da je potrebno, ali kada se isto svede na gore pomenuto i kada svako malo pametniji i obrazovaniji biva izguran, jer nije iz njihovog roštilj-folkor-crkva-miloševićinijebiološ filma, e onda ja imam protiv.
Nisam ni rekla da je bolja situacija u drugim dijasporama, ali ovde pričamo malo o srpskoj, tj. o svom dvorištu.
A tovoja poslednja rečenica je upravo ono što sam i napisala. Tako da se ipak slažemo :)
cvijus cvijus 11:25 28.06.2007

Re: Pa i jeste gorko,

U sustini se slazemo, samo imam par zamerki:
Mislim da drzava treba da izdvaja pare za dijasporu, jer im to daje osecaj da u teskim vremenima imaju na koga da se oslone i na koga da racunaju. Da bi se to ostvarilo, treba drzava da zauzme jednu odgovornu poziciju u cilju edukacije tih ljudi, tj. usmeriti ih ka pravim vrednostima. Folklor je deo nase tradicijie, sv. Sava je bio veliki prosvetitelj (retki primer medju Srbima) i to je vec jedna baza na kojoj se mozemo osloniti, ali tu se ne treba zaustaviti. Drzava treba kod tih ljudi da gaji prave vrednosti i da neguje vrline sprskog naroda, koje za divno cudo postoje, a ne parade pijanstva i hvaljenja Milosevica koji najvece zlocine upravo sopstvenom narodu ucinio. Protiv rostiljanja nemam nista protiv, i to je drustvena aktivnost. To bi za drzavu bila jedna kvalitetna investicija, sa zagarantovanim profitom. Zato mi je i nova ministarka povratila nadu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:35 28.06.2007

I ja

sam za to da se daju pare za dijasporu, ali ne za ove svedene aktivnosti. Ja sam i napisala u postu da nemam ništa protiv sv. Save, čak suprotno...u suštini nemam ništa ni protiv folklora i roštilja, ali imam jako protiv kada se sve aktivnosti svode na to i to u cilju vraćanja u neku prošlost, naročito u ovu nedavnu, ne povratila se...I pravo da ti kažem, još nešto mi smeta (govorim za ovde). Ok mi je da Srbija daje pare društvima u dijaspori, ali mi strašno smeta kada ta društva ni ne pomisli da bi ikako mogla da vrati mrvicu ljubavi, makar i reda radi...bili su neredi na Kosovu, ljudi ostali bez kuća, ovima ni na pamet nije palo, da sem busanja u grudi, skupe neku paricu ili makar odeću i pošalju. Bile su poplave u Vojvodini, misliš da su se setili, par ćebadi da pošalju?! Ne. Ali kada Srbija treba da da pare za amatersku predstavu u cilju dizanja ega lokalnom aktivisti, da bi imao sučim u kafani da lupa o sto, e onda se sete. Znaju da me obaveštavaju o svetosavljenju dan i noć, a da me pozovu da dam jednu krpicu ili paricu, za nekoga, kome je u Srbiji baš sad teško, to se ne sete. Njihov patriotizam se svodi, na žalost, za sada, svodi na mesto gde se im leđa prestaju pristojno zvati.
I ja očekujem više od ove ministarke, pravo da ti kažem.
cvijus cvijus 11:44 28.06.2007

Re: I ja

Sve to sto si napisala stoji. Medjutim, moram da te razuverim za neke stvari, makar je to bilo u proslosti. Tokom progroma Srba sa Kosmeta, srpska zajednica u Grckoj, nezavisno od ambasade, je organizovala citav konvoj slepera za prognane Srbe sa Kosmeta. Sada druga je prica sto je milosevicevska tada policija zaplenila konvoj i sve te lekove, odecu i hranu prodavala izbeglicama. Ipak cesto nalecem na srpska drustva u Nemackoj koja organizuju sakupljanje hrane, lekova i odece za izbeglice, mnoge su porodice cak i primala izbeglicku decu na odredjeno vreme u Nemackoj. Cak sam u martu cuo da su srpske porodice u Norveskoj ugostile decu sa Kosmeta. Doduse ne znam kako to izgleda u Sloveniji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 28.06.2007

Ne izgleda uopšte.

Nešto su davno, za Miloševića, skupljali za krajinu, pa usput nestalo...u stvari, ti dobrotvorci na licinom mestu su ukapirali da je to za tržišnu distribuciju, pa prodavali i pare zaradili. Za sebe, naravno.
cvijus cvijus 17:32 28.06.2007

Re: Ne izgleda uopšte.

svakako se i to dogadjalo da se pod okriljem humanosti sakupljalo za Slobu, ali je bilo i ljudi koji su casnih namera sakupljali za ugrozene. U sustini ima i ovakvih i onakvih, stoga me iritira kad se cela dijaspora generalizuje i prikacuju joj se razni stereotipi.
m.agrippa m.agrippa 18:08 28.06.2007

Re: ...

Potpisujem.
bauer bauer 18:31 28.06.2007

Cvijus:

Mislim da drzava treba da izdvaja pare za dijasporu, jer im to daje osecaj da u teskim vremenima imaju na koga da se oslone i na koga da racunaju.


e, pa kad sad nisam pao u nesvest? ili ce drzava imati osecaj da ce u teskim vremenima imati na koga da se osloni?
bauer bauer 19:21 28.06.2007

edi,

Manjina u manjini ... takoreci. Verovatno sam zato i ovde, na blogu.
... :)
dracena dracena 11:09 28.06.2007

Dijaspora i povratak

Na svoj originalni humorni način opisala si većinu problema "dijasporičara", ali nisi pomenula probleme zemlje njihovog porekla. U Srbiji se oseća veliki nedostatak tih ljudi, mada većina te činjenice možda nije sasvim svesna. Negde na starom blogu sam predložila osnivanje vladine agencije za podršku onima koji planiraju da se vrate u zemlju. Uz nešto sredstava, dobru organizaciju i mnogo više dobre volje i predusretljivosti nego dosad, mislim da bi se mnogi podstakli da se vrate. Povratak tih ljudi bi za Srbiju značio ubrzanje reformi i razvoja. Čini mi se da je to jedna od malobrojnih šansi koja nam je iza Miloševićevog desetogodišnjeg pustošenja ostala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:19 28.06.2007

Slažem se

sa tobom, potpuno. Samo, iz toga se da videti i koliko je Matici do toga da vrati svoje vredne i sposobne ljude...i da li joj je uopšte...Đinđić je počeo sa tim...sećam se i onog "Preko zeta do sveta"...i to je bila dobra priča. Šteta što se time nije više bavilo i više u to uložilo i volje i sredstava. Ali kako su i u Srbiji stvari u jednom trenutku opet stale, to je stala i ta priča.
Olga Medenica Olga Medenica 11:29 28.06.2007

Re: Slažem se POVRATAK

Pa nije matica luda da vraca dijasporu pa da joj se ista mota oko nogu, maznjava poslove, ulazi u kompeticiju sa cesto vecim i relevantnijim iskustvom, koje je, jel'te, stekla u tom velikom razvijenom svetu.
Nema shanse!

Te zvake: odose nam najsposobniji kadrovi, bla, bla......cist marketing, kuknjava ove vrste koristi se kao deo politicke propagande kad zatreba a od stvarne zelje tu nema nista.

O ovome sam vec negde tupila.
dracena dracena 13:11 28.06.2007

Re: Slažem se POVRATAK

Olga, gde si "tupila" o tome, da idem da pročitam, pošto nisam videla. :)

Vrlo je moguće da si uglavnom u pravu što se tiče onog "mota oko nogu":), "mažnjava poslove":) "ulazi u kompetencije sa često većim i relevantnijim iskustvom koje je stekla u velikom i razvijenom svetu". Pa upravo u tome i jeste stvar. Zato dijaspora i treba da se vrati, da se mota oko nogu i uporedjuje kako to radimo mi, a kako beli svet, da mažnjava poslove i pravi oštru konkurenciju, a naročito treba da ulazi u kompetencije sa većim i relevantnijim iskustvom donetim iz razvijenog sveta, jer bez tih kompetencija iz razvojenog sveta mi nikad nećemo postati konkurentna privreda ni razvijeno društvo.
dracena dracena 13:18 28.06.2007

Re: Slažem se

Matica će morati da krene da podstiče svoje ljude iz sveta da se vrate. Samo se bojim da kao i u većini stvari ne zakasni. Ovde ako zakasni, onda je zauvek izgubila šansu. Ljudi se polako privikavaju, asimiluju, deca polaze u školu, pa je sve teže doneti odluku o povratku. Zato bi matica još danas morala da krene u vrlo ofanzivnu akciju da pruži punu podršku svake vrste svakom ko želi da se vrati. Nema veze što će se povećati broj nezaposlenih, to će se vrlo brzo regulisati, jer ovi ljudi koji bi se vratili imaju vredna znanja koja su potrebna i tražena.
pufna pufna 13:42 28.06.2007

Re: Slažem se

Samo, iz toga se da videti i koliko je Matici do toga da vrati svoje vredne i sposobne ljude...i d

matica zeli da se distancira od sadasnje postmilosevicevske dijaspore koja je podjednako drparena od strane matice ( ipak ja znam za mnostvo drugih primera, gde su davali za vreme bombardovanja i sve godine za vreme milosevica?!, mozda je zbog promene rezima zmija u dzepu, ne znam) i ciji predstavnici ( direktori klubova i sta jos) drpare i drzavu i cevap- rakija dijasporu. Tuzno je da je matica odlicno zaigrala kod njih na tu sentimentalnu notu i zato ih je tako uspesno cedila.
pufna pufna 13:45 28.06.2007

petar lukovic

U Njujorku živi jedan Čačanin, koji tamo živi već 10 godina i nedavno, pre jedno mesec dana, prvi put u goste je trebalo da mu dođe familija iz Čačka. Kako Srbin da ugosti svoju familiju iz Čačka? Naravno da neće da je ugosti specijalitetima azijske, arapske kuhinje, engleske, nego je on smislio da nađe prasence. Međutim, pošto je klanje mladih prasića u Americi kažnjivo krivično, tamo nigde ne možete da kupite mlado prase. I Srbin je upotrebio onu svoju fantastičnu dosetljivost. Taj je otišao u pet šop i kupio je malo prase kao kućnog ljubimca. I pokazao mu je kakva su njegova životinjska prava kada je došao kući.

Prase je naravno odmah zaklao i po starom srpskom običaju zakačio ga na kuku u dvorištu da mu se cedi krv. I posle jedno 20 minuta su počeli helikopteri da kruže iznad njegove zgrade i pojavili su se, sad vam čitam redom - snajperisti, onda FBI, onda Special Forces Squad, onda Agencija za brigu o životinjama, naoružani, Njujork Police Force, ukupno njih 300 je došlo da ga uhvati, jer nisu znali da li je to član bizarne sekte spreman da posle klanja životinja počne da kolje Njujorčane. Sedam dana su ga držali u zatvoru i umalo nije završio u Gvantanamo Beju. Ali cela ta priča da je čovek kupio prase u pet šopu mi je najlepša priča o našem mentalitetu. Svejedno što je on 10 godina u Americi, ništa, Srbija je tamo gde je naše prase, šta da vam kažem. Prijatno.
oldtajmer oldtajmer 15:29 28.06.2007

Re: petar lukovic

Ovo je science fiction. Po Chicagu kolju mlade prasice samo tako, i nikom nista. Naravno ne kace bas u dvoristu da se cedi krv, ali to je vec stvar sanitarne inspekcije...
pufna pufna 16:26 28.06.2007

Re: petar lukovic

Ovo je science fiction. Po Chicagu kolju mlade prasice samo tako, i nikom nista. Naravno ne kace bas u dvoristu da se cedi krv, ali to je vec stvar sanitarne inspekcije...

a jel nema nesto od koliko kila i slicno, kao sto vazi za telece meso...
drugo, ovde i jeste iskoricen nesporazum kao metafora neprilagodjenosti. ipak da ga kupujes u pet shop-u da bi zaklao , stvarnooooo
Olga Medenica Olga Medenica 17:19 28.06.2007

Re: Slažem se POVRATAK

ne secam se gde sam tupila.
Mozda negde kod Dejana S?
Probacu da se setim.
Matica dijaspori nece dati ni da primirise nikakvom poslu.
Matica se vec utalila i preprecila.
Hoces, neces, povratka nema.
m.agrippa m.agrippa 18:39 28.06.2007

Re: petar lukovic

Ne postoji "Special Forces Squad", a ni "New York Police Force". Cenim da je prica izmisljena, sto me ne cudi buduci da je to Lukovic. Taj covek ima patolosku potrebu da truje svojim jezikom mrznje (evo blazeg primera: "[...] nisu znali da li je to član bizarne sekte spreman da posle klanja životinja počne da kolje Njujorčane".

Drugo, cisto sumnjam da je u Americi zabranjeno klanje/prodavanje "mladih prasica" jer u Kanadi nije (drustvo ga okrenulo pre 3 nedelje). A, ako u ovoj socijalistickoj, etatistickoj, drzavi ovako nesto nije zabranjeno, male su sanse da je u SAD.

A prica mu je haos, mislim... Uzeo covek (fiktivnog?) Cacanina ('de bas Cacanina - da nije zbog Velje?) pa mu je to argument za tezu da je cca. 12-13 miliona Srba na planeti sve go divljak i primitivac.

oldtajmer oldtajmer 18:43 28.06.2007

Re: petar lukovic

pufna

a jel nema nesto od koliko kila i slicno, kao sto vazi za telece meso...
drugo, ovde i jeste iskoricen nesporazum kao metafora neprilagodjenosti. ipak da ga kupujes u pet shop-u da bi zaklao , stvarnooooo


Shvatam da je metafora, ali je preterana i ima odredjenu tendencijoznu konotaciju. Kao sto rece ovaj dole m.agrippa , doduse ja nisam bas toliko kritican prema Lukovicu, ali cinjenica je da izmislja. Zato mislim da vredi to pojasniti.
pufna pufna 19:10 28.06.2007

Re: petar lukovic

aman nije u pitanju petar lukovic niti dosledna tacnost. i neka je totalna fikcija tako slikovito pokazuje nasu ( pa i grcko to pouzdano znam!) i iz drugih drzavica sa balkana simpaticnu neprilagodjenost.
potpuno ste bez duha, moram da priznam
m.agrippa m.agrippa 04:15 29.06.2007

Re: petar lukovic

pufna
aman nije u pitanju petar lukovic niti dosledna tacnost. i neka je totalna fikcija tako slikovito pokazuje nasu ( pa i grcko to pouzdano znam!)


Pa, ako je fikcija, onda ne moze "slikovito pokazivati". Jedno je bazirati fiktivnu licnost na nekoj stvarnoj pa pisati, a sasvim drugo jednostavno izmisliti i licnost i dogadjaj, a onda to predstaviti kao 'slikovitu' stvarnost.

Ne vidim kako se nesto sto se nije desilo moze koristiti kao primer stvarnosti, svakodnevnice. I simpaticno je kako je sam tekst napisan - nema sanse da dokazes da taj Cacanin ne postoji. Bar ime da je dao - lako bi se utvrdilo. Moze i ovako ali ja nemam bas toliko vremena... New York Times slicnu pricu nikada nije preneo, a veruj mi da bi.

Dijasporskih bisera ima na sve strane, ne samo u nasoj zajednici (ovo 'zajednica' koristim veoma, veoma labavo jer ja sebe ne smatram delom te zajednice, osim na etnickoj osnovi). Grci, Portugalci, Italijani, Poljaci, Shvabe... sve je to poprilicno isti shablon kao nash.

Sa Shvabama sam sedeo u njihovom kulturnom centru na nekoj vecheri... Kad je tu krenulo da se prdi i podriguje, ja -- "balkanski primitivac" -- sam zanemeo. Ali mi nekako nije palo na pamet da, kao Lukovic, "predvidjam" i budim bojazan da ce Nemci izvesti "hemijsko-bioloski napad" na Montreal i potrovati hiljade metanom iz sopstvenih utroba. A bas imaju iskustva s gasiranjem ljudi, ne? Lukovicev modus operandi: izmisljotine, govor mrznje i prostakluk gori od onog protiv kog se, navodno, bori.


Umetnica Umetnica 05:11 29.06.2007

Re: petar lukovic

m.agrippa

Lukovicev modus operandi: izmisljotine, govor mrznje i prostakluk gori od onog protiv kog se, navodno, bori.

Isti takav je i modus operandi Mark Tvena, Nušića, Kišona i ostalih satiričara, ili kako bi ti to lepše rekao "autora izmišljotina, govora mržnje i prostakluka" (na račun sopstvenog naroda, dakako). Monti Pajton da ne spominjem, njih bi verovatno propustio kroz mašinu za mlevenje mesa. I to dvaput - da bude za roštilj.

Za razumevanje humora i satire je potreban duh - a to je jedna stvar za koju je većina ljudi u Srbiji (kako si svojim komentarom lepo ilustrovao) žestoko uskraćena. Seljačka uvredljivost, pa to ti je...
m.agrippa m.agrippa 13:21 29.06.2007

Re: petar lukovic

Evo sad se primitivizam Lukovica prodaje kao satira na nivou jednog Tvena ili Nusica i u istoj recenici se tvrdi da sam ja, napadajuci ovog kralja vulgarnosti i prizemnosti, u stvari, napao gore navedene literarne divove.

Vi, gospodjo, imate poteskoca pri citanju/razumevanju ili ste dense on purpose...?

Odrastao sam na skecevima i filmovima Kliza, Cepmena, Dzonsa, Pejlina, Ajdla i Gilijama tako da savetujem da se manete dalje blamaze.
pufna pufna 13:33 29.06.2007

Re: petar lukovic

Odrastao sam na skecevima i filmovima Kliza, Cepmena, Dzonsa, Pejlina, Ajdla i Gilijama tako da savetujem da se manete dalje blamaze.

pa ne mogu da kazem da se nesto prilepilo za tebe
a jel si ti neka velicina pa je njena ocena toliko pogresna i shodno tome blamaza?
Umetnica Umetnica 21:59 29.06.2007

Re: petar lukovic

Vi, gospodjo, imate poteskoca pri citanju/razumevanju ili ste dense on purpose...?

Odrastao sam na skecevima i filmovima Kliza, Cepmena, Dzonsa, Pejlina, Ajdla i Gilijama tako da savetujem da se manete dalje blamaze.

Gospođice, hvala na pitanju.

Naravno da verujem da su ti skečevi i filmovi Pajtona bili smešni - pa zaboga, šale se na račun onih nakaradnih, genetski poremećenih Engleza! Da su kojim slučajem piknuli Cara Lazara ili Gazimestan, ne sumnjam da bi potegao svijetlo oružje i zagalopirao put Britanije da se obračunaš sa mrskim jereticima.
m.agrippa m.agrippa 07:01 30.06.2007

Re: petar lukovic

Niste culi da su najduhovitije osobe, zapravo, veoma ozbiljne? Ne, nisam velicina... Mislim, jesam - fizicka; ali verovatno niste mislili na to.

Sugestija o blamazi odnosila se na MPFC i na moj krajnje dobronameran savet da se te price manemo jer se radilo o sasvim pogresnoj pretpostavci doticne da ja o njima nemam pojma. Nekako mi je delovala samouvereno u svojoj analizi moje malenkosti... That's all.m.agrippa m.agrippa 07:14 30.06.2007

Re: petar lukovic

Ne secam se da su se salili na racun genetski poremecenih Engleza... Osim ako klasna pripadnost i snobizam spadaju u genetske poremecaje, jel... (The Gumbies su ipak izuzetak; ne pravilo. Pritom se tu ismevaju "velicine" koje se kriju iza akademskih/doktorskih zvanja, a ne mentalno poremecene osobe).

Evo, vec vidim pozitivan pomak - prvo nisam imao pojma ko su Pajtonovci, a sada sam vidjen kao neko ko je ipak upucen. Napredujete. Jedino mi nije jasno otkud tu Gazimestan i Princ Lazar (ne car - on to nikada nije bio. toliko bi trebalo da znate valjda.). Jel mi to vracate za napad na Svetu Kravu?

skyspoter skyspoter 11:29 28.06.2007

nije

mi jasno zasto se Sabor Dijaspore odrzava u Boegradu? Koja je to dijaspora u Beogradu?

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:37 28.06.2007

Pa, tamo je

ima najviše, nisi znao?
skyspoter skyspoter 11:52 28.06.2007

Re: Pa, tamo je


ja sam pogresila u rodu kada sam birala nick. skyspoter is female. grickam nokte ali to je sve, keve mi.

beograd centar dijaspore - da. kako to gordo zvuci. ; - )

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:56 28.06.2007

Re: Pa, tamo je

znači SkysporterKA. ili Skykasporterka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 28.06.2007

Izvinjavaj sky,

nisam znala :)
Colin_bgd Colin_bgd 12:01 28.06.2007

Eh, dijaspora...

Vi mora da shvatite jednu stvar. Po tim "drustvama dijaspore" se skupljaju uglavnom oni koji su otisli po sluzbenoj duznosti, tj. oni koji samo borave "napolju", ali rade za sluzbe iz zemlje direktno.
Mi ostali smrtnici, koji smo tamo negde da bi svojoj porodici i sebi omogucili pristojan zivot, kad god nam treba "pomoc drzave" obracamo se upravo drzavi kojoj placamo porez i cije pasose dajemo na granicama po svetu, jer to je nasa drzava, a ne Srbija. To sto smo jednom davno rodjeni tamo gde smo rodjeni i sto smo odrasli tamo gde smo odrasli, ne znaci nista za dnevne, pa i politicke probleme.
Uostalom ko je otisao da ne mora da trpi da mu se natura opanak i mesano meso zaliveno deklamovanjem beckovicevih stihova, to niti praktikuje, niti se povezuje sa drugima iz istog cilja. Ponavljam, to rade samo oni koji iz Srbije nisu otisli dobrovoljno, koji nisu cak ni proterani, vec oni koji privremeno, za ceo zivot, obavljaju raznorazne "inostrane" poslove, jer tako treba. Ko ne veruje ili je fantasticno naivan, ili nije iz Srbije...
dunjica dunjica 13:34 29.06.2007

Re: Colin_bgd

obracamo se upravo drzavi kojoj placamo porez i cije pasose dajemo na granicama po svetu, jer to je nasa drzava,


E, ove ti se pozlatile!

Nego, što ti onda stoji bgd u nicku?
Queeria Queeria 12:29 28.06.2007

Show me the MONEY

Dijasporo manje pričaj, više PARA u maticu šalji !!!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:31 28.06.2007

Re: Show me the MONEY

moja baka je imala na zidu one čuvene "kuvarice". e pa na jednoj je pisalo:
Domaćice manje zbori da ti ručak ne zagori"
što li sam ovo ispričao?
Vlasta Vlasta 12:58 28.06.2007

Re: Show me the MONEY

Da nisi gladan? Ili sediš sam u dijaspori i sanjaš gibu sa sirom, slatki kupus i slovački kulen? IIli si u rasejanju? A da nisi samo brezobrazan?
))
oh la la oh la la 13:15 28.06.2007

Re: Show me the MONEY

he, he, imam i ja jednu pravu dijasporsku
na njoj kralj Aleksandar, izvezen plavim koncem, a gore piše "čuvajte mi jugoslaviju" (malim slovom)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:23 28.06.2007

Re: Show me the MONEY

mislim da sam samo bezobrazan.
ti me baš poznaješ dobro.
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 15:34 28.06.2007

Re: Show me the MONEY

Queeria, pozivam te u Madrid na Love paradu, ovog vikenda. Posle lepo pisi o tome i ja svoj "dug" matici odradila. Moze?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:13 28.06.2007

Kakva bre Love parada?!

Pa, je l' ti nisi čula da je naš premijer objavio rat Americi i da je u toku kosovski boj, ovaj put sa Amerima?! Da lepo nađeš neki mač, štit, šarenicu i petla, par rezervnih obojaka i da kreneš peške iz tog Madrida. Svrati usput u Ljubljanu, pa ćemo dalje zajedno. Dakle, kako neodgovorno...sad kad smo najpotrebniji Matici, ti bi se švrćkala po paradama...još i Peđicu navlačiš...a ja kol'ko znam, on upravo oštri koplje, češlja perjanicu i kreće...
kuki kuki 17:16 28.06.2007

Re: Kakva bre Love parada?!

Ne razumem samo da li da povede Sanca Pansu sa sobom iz Espanje ili se ti prijavljujes?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:20 28.06.2007

Nek' povede

magarca, on će se odlično uklopiti u pomenuti boj.
Prilicno Anonimna Prilicno Anonimna 17:43 28.06.2007

Re: Kakva bre Love parada?!

Pa malo da se prove demo pred boj ! Dolazimo po tebe, racunaj. Necu Sanchu, on nije dovoljno lud a i mnogo je poslusan. Ja cu Kihota sa sobom. On je kolovodja...
Ma, dodjite svi! Sad kad malo bolje "sagledam", da se lepo dogovorimo k´o ljudi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana