КАО ПОСЛЕ 9. МАРТА?

Spiridon RSS / 31.07.2008. u 09:10

"moj gost": Slobodan Antonic

t_antonic%20slobodan.jpg

„Рушилачки поход”, „Демонстранти са оружјем кренули на ’мирне’ демонстрације”, „Грађани Београда запрепашћени вандализмом демонстраната”, „Користили демонстрације за пљачку”... Не, ово нису јучерашњи наслови у провладиним медијима. То су наслови из провладиних листова после 9. марта 1991.

И заиста, постоји неколико занимљивих паралела између ова два догађаја. Најпре, сличан је положај српске опозиције онда и сада. Опозиција је такође била изгубила председничке и скупштинске изборе. Она није обављала власт нигде и због тога је била фрустрирана. Вође опозиције такође су се жалиле да су њихове странке жртве необјективног извештавања. Захтевали су да Србија чује и другачије гласове од оних који изражавају само једно, владајуће мишљење. Опозиција се осећала пораженом и медијски изолованом. Зато је митингом покушавала да скрене пажњу на себе и тако добије простор у медијима.

Такође, има сличности и у догађајима током самог митинга. Окупило се и онда доста света – мада су провладини медији минимизовали број присутних. Демонстрације су биле најављене као мирне. Али, део демонстраната упустио се у тучу с полицијом. За њих се касније утврдило да су навијачи (само не „Партизана”, као сада, већ „Црвене звезде”). Исто, једно од главних места окршаја био је угао Македонске и Дечанске. Разбијени су многи излози. Полиција је, тукући се с најагресивнијим метежницима, такође растурила главнину демонстраната који су мирно присуствовали збору. Опозициони прваци су и тада оптуживали полицију за „прекомерну употребу силе”.

И реакције на митинг биле су сличне. Провладини медији и онда су стављали нагласак на вандализам. Јучерашњи наслов из „Блица” – „Хулигани поново ломили Београд” – имао је пандан у наслову од 10. марта 1991, у тада провладиној „Политици”: „Грађани Београда запрепашћени вандализмом демонстраната”. О ономе што се на самом митингу рекло није се могло много тога чути – као што се ни сада, рецимо, на сајту Б92 не може прочитати шта су Николић и остали говорили на тргу.

И идеје ко је виновник нереда и како га казнити биле су сличне. Данас видимо како љутити гледаоци углас захтевају забрану СРС-а (види, рецимо, ВИП блогове и коментаре на Б92). Те 1991. није било блогова и интернет-форума, али су зато исту функцију играли „протестни скупови” по МЗ. Са њих су слати једнообразни захтеви „да се распусти СПО и забрани његов рад” (Политика, 11. март 1991, стр. 10). Такође, идеја да се „забране протестни митинзи у центру Београда” и поруке типа „На Ушће или неко слично место, па митингујте”  (сајт Б92) звуче нам познато. Наравно, јер је баш градска влада те 1991. забранила демонстрације у центру Београда.

Видимо данас, такође, обнову идеје о „контрамитингу”. „Београд је зрео за један контрамитиниг и за једну шетњу, чисто да им објаснимо како се то ради”. „Сазрело је време да се и ми ветерани митингаши деведесетих окупимо и покажемо тој шачици бандита како је то изгледало” (сајт Б92). Онда, 1991, контрамитинг је заиста одржан, 12. марта, на Ушћу. Тада су се такође чуле речи о „шачици бандита” коју треба „разбити” и слични позиви на криминализацију опозиције.

Све ове сличности показују не само да историја уме да се понови. Оне показују и да елита уме да понови грешке из прошлости. Сатанизација, па и криминализација опозиције била је једна од основних погрешака Милошевића. Он те, 1991, јесте био јак. Али, његов однос према опозицији није био израз снаге, већ ароганције. Тиме је у много чему затрован политички живот у Србији. Било би лоше ако би истим путем кренула и садашња владајућа елита.

Са друге стране, улично насиље заиста не може одвести ни опозицију далеко. СПО је 1. јуна 1993. извршио јуриш на скупштину. Том приликом погинуо је један полицајац. Учинак је био хапшење лидера странке и озбиљна криза опозиције. Тек када су СПО и опозиција као своје искључиво средство изабрали мирне протесте (1996/97), постигнути су опипљивији резултати.

На срећу, постоје и неке важне разлике између 1991. и 2008. Наша елита сада има 17 година више искуства са демократијом. Затим, ма колико да је у великим електронским медијима успостављена хегемонија „еврореформског” погледа на свет, присуство опозиције је ипак веће него 1991. Треће, онда је на митингу лидер опозиције командовао „Јуриш!”, а сада су опозициони лидери покушавали да смире милитантне групе. Онда су погинули један полицајац и један демонстрант, овога пута, на срећу, није било мртвих. Онда је морала да интервенише војска, овога пута се све завршило без тенкова.

Све то даје наду да српски парламентаризам може да избегне негативни образац из деведесетих. Некада нам се чини да из историје ништа нисмо научили. Али, некада се види историјско сазревање и напредак друштвене свести. Срби не могу бити народ вечитих историјских понављача. Можда је ово добра прилика да то покажемо. И себи и другима.Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 09:26 31.07.2008

..

Ono sto mi je prvo upalo u oci kada sam video ovaj tekst je vezano za naslov.

Zar ovo u prevodu ne znaci "Kao posle deveti marta"?

Da li Antonic (ili onaj ko uredjuje tekst) zna kako se na tastaturi iskljucuje "Capital letters"?

Moram priznati da sam u samom tekstu nasao toliko nejasnoca (zaista se jedva uzdrzavam da ne napisem gluposti) da sam jednostavno blokirao. Bukvalno. Nisam znao odakle da pocnem, pa sam zato resio da tekst prenesem na ovaj nacin i da pokusam da kroz komentare demontiram ovu "komplikovanu" novinarsku formu.

Iskreno se nadam da mi niko nece zameriti na mojoj nestrucnosti.

Spi
jeremija92 jeremija92 09:28 31.07.2008

Nije ni slično, a kamoli isto

Na pojavnoj strani mogu se naći sličnosti, npr. ugao makedonske i dečanske, ama nije isto po svojoj suštini. zar je moguće da analitičari to ne vide?
Spiridon Spiridon 09:57 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

jeremija92
Na pojavnoj strani mogu se naći sličnosti, npr. ugao makedonske i dečanske, ama nije isto po svojoj suštini. zar je moguće da analitičari to ne vide?


Ovaj tekst bi bio odlican primer novinarskog spinovanja (ako ta rec postoji) za ucenike srednje skole koji planiraju da se bave novinarstvom.

Ovo je cista fikcija naseg poznatog politickog analiticara. Nemam ja nista protiv toga ali ovo bi trebalo da cita nasa intelektualna elita kao presek veoma znacajnih aktuelnih politickih desavanja. To nisu stvari za zayebavanje.

Slika koju pravi ovaj tekst nije iskrivljena. Ona je laicki izdeformisana.

Kao kada dete od 3 godine napravi kulu od peska na plazi.Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:03 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Kako kada dete od 3 godine napravi kulu od peska na plazi.

A, kada covek od 300 godina napravi kulu od peska na plazi ? Jel' to isto tako ? Po Vama ?
Spiridon Spiridon 10:07 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Ninoslav Randjelovic
Kako kada dete od 3 godine napravi kulu od peska na plazi.A, kada covek od 300 godina napravi kulu od peska na plazi ? Jel' to isto tako ? Po Vama ?


Moram priznati da mi izmices. Aj ponovo ako te ne mrzi.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:15 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Aj ponovo ako te ne mrzi.

Mudri Spiridone (koji si trenutno u soku), evo sta sam mislio - ako vec zameras Antonicu da laicki deformise nesto sto nije za zajebavanje, zar nije primerenije da u toj tvojoj "meta fori" tvorac kuli u pesku bude covek mator, iskusan i tako to, a ne dete koje se igra, a koje se ne zajebava sa stvarima koje nisu za zajebavanje.
Spiridon Spiridon 10:18 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Ninoslav Randjelovic
Aj ponovo ako te ne mrzi.Mudri Spiridone (koji si trenutno u soku), evo sta sam mislio - ako vec zameras Antonicu da laicki deformise nesto sto nije za zajebavanje, zar nije primerenije da u toj tvojoj "meta fori" tvorac kuli u pesku bude covek mator, iskusan i tako to, a ne dete koje se igra, a koje se ne zajebava sa stvarima koje nisu za zajebavanje.


Sad kapiram. Istinu zboris, dete definitivno nije bas najbolji primer.
Mada i coveka od 300 godina nekako vise vidim u pesku (na jedno 3 do 5 metara) nego na pesku, kako pravi kulu.

u svakom slucaju hvala
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:52 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Mada i coveka od 300 godina nekako vise vidim u pesku (na jedno 3 do 5 metara) nego na pesku, kako pravi kulu.

Pa, to je meta fora !
u svakom slucaju hvala

U svakom slucaju, nema na cemu.
jeremija92 jeremija92 14:03 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Često se pitam kako "analitičari" poput Antonića, formiraju svoje zaključke, stavove, mišljenje ... , a kojima nas svakodnevno obasipaju sa ekrana i iz novina. Koju naučnu metodologiju, koje metode, tehnike i instrumenate koriste, šta ili ko su im uzorci, kojim postupcima testiraju svoje hipoteze.

Kako je npr. moguće da naši vrli analitičari, analizirajaući jedan te isti događaj, ograničen prostorno i vremenski, vidljiv i dostupan i široj "neanalitičarskoj" javnosti, dolaze do potpuno različitog, ponekad i dijametralno suprotnog rezultata. Ukoliko koriste naučno verifikovnu metodolgiju, to nikako nije moguće. Međutim njima to, za divno čudo, svaki put uspeva.

Više puta sam to hteo da pitam analitičara Antonića. Naime, on i kolega mu Vukadinović, ručaju u istom restoranu, u kome i ja ponekad ručam.

Nisam to učinio, jer oni uvek tako predano i ozbiljno razgovaraju, bolje rečeno šapuću jedan drugom, da mi je uvek bilo žao da ih prekidam. Vidim, naporno rade i za ručkom - pripremaju nove dubokumne analize, koje će naša svekolika javnost, čuti u nekoj od večernjih TV emisija ili pročitati u nekom od jutarnjih izdanja.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:42 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Više puta sam to hteo da pitam analitičara Antonića. Naime, on i kolega mu Vukadinović, ručaju u istom restoranu, u kome i ja ponekad ručam.

U zgradi Magistrata u Zemunu ?
jeremija92 jeremija92 16:20 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Ninoslav Randjelovic
Više puta sam to hteo da pitam analitičara Antonića. Naime, on i kolega mu Vukadinović, ručaju u istom restoranu, u kome i ja ponekad ručam. U zgradi Magistrata u Zemunu ?

Ne, nije reč o toj zgradi. Oprostićete mi na indiskreciji, g. Ninislave, da li se Vi sa njima viđate tamo?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:30 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Ne, nije reč o toj zgradi. Oprostićete mi na indiskreciji, g. Ninislave, da li se Vi sa njima viđate tamo?

Ma, sve Vam je odavno oprosteno dragi gosn Jeremija !!!!
Nego, Antonica nisam nikad sreo. Vukadinovica jesam. Par puta u nekim emisijama (Studio B, Pink...).
U zgradi Magistrata nisam rucavao.
A, sta kazete - oni onako za stolom jedu i nesto shushkaju !
:)))
Spiridon Spiridon 16:57 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

A, sta kazete - oni onako za stolom jedu i nesto shushkaju !


razgovaraju, gde ima fazana

jeremija92 jeremija92 17:06 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Spiridon
A, sta kazete - oni onako za stolom jedu i nesto shushkaju !razgovaraju, gde ima fazana

Nije lepo da se prisluškuju tuđi razgovori, ali rekao bih da su šuškali o statističkim postupcima obrade kvantitativnih poataka u ispitivanju javnog mnenja - varijanci, kovarijanci, HI kvadratu.....)))
ivana23 ivana23 19:36 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

jeremija92

Nije lepo da se prisluškuju tuđi razgovori, ali rekao bih da su šuškali o statističkim postupcima obrade kvantitativnih poataka u ispitivanju javnog mnenja - varijanci, kovarijanci, HI kvadratu.....)))


Vidjala sam ih u Orlu..!?
jeremija92 jeremija92 21:47 31.07.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

ivana23
jeremija92

Nije lepo da se prisluškuju tuđi razgovori, ali rekao bih da su šuškali o statističkim postupcima obrade kvantitativnih poataka u ispitivanju javnog mnenja - varijanci, kovarijanci, HI kvadratu.....)))


Vidjala sam ih u Orlu..!?

a ja u Mornaru, menjaju mesta, ali očito je reč o istim tipovima.:))
Dr M Dr M 18:21 01.08.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

Više puta sam to hteo da pitam analitičara Antonića. Naime, on i kolega mu Vukadinović, ručaju u istom restoranu, u kome i ja ponekad ručam.


Predlazem Vam da izbegavate taj restoran.
Sudeci po inicijalnom tekstu, sluze neke halucinogene gljive.
jeremija92 jeremija92 13:17 02.08.2008

Re: Nije ni slično, a kamoli isto

hvala na savetu, doktore.:))
Colin_bgd Colin_bgd 09:47 31.07.2008

Opet, ponovo, jos jednom...

... cuvena, mnogopominjana zamena teza.

Ali Antonic naravno zna da demonstracije same po sebi ne nose nikakvu politicku tezinu, vec joj to daju stranke koje ih organizuju ili one na vlasti protiv kojih su usmerene.

Vlast posle 9. marta je nakon sto je izvela tenkove na ulice Beograda poslala te iste tenkove u Hrvatsku, a zatim u Bosnu. Ovi demonstranti od prekjuce bi to isto.

Danasnja vlast je izrucila Hagu Radovana Karadzica.

Razlika je dijametralno suprotna, i Antonicev zadatak je da i dalje sludjuje sto vise moze, ali ocigledno to sve slabije prolazi. Upravo je narod posle 17. februara ocistio kamarilu kojoj, ja mislim jos uvek, Antonic sluzi. Da li se i mi necemu ucimo polako? Ajd' i to cudo da vidimo...

Sam Antonic ne zasluzuje ni prezir, samo sazaljenje...
Spiridon Spiridon 10:05 31.07.2008

Re: Opet, ponovo, jos jednom...

Colin_bgd
... cuvena, mnogopominjana zamena teza.Ali Antonic naravno zna da demonstracije same po sebi ne nose nikakvu politicku tezinu, vec joj to daju stranke koje ih organizuju ili one na vlasti protiv kojih su usmerene.Vlast posle 9. marta je nakon sto je izvela tenkove na ulice Beograda poslala te iste tenkove u Hrvatsku, a zatim u Bosnu. Ovi demonstranti od prekjuce bi to isto.Danasnja vlast je izrucila Hagu Radovana Karadzica.Razlika je dijametralno suprotna, i Antonicev zadatak je da i dalje sludjuje sto vise moze, ali ocigledno to sve slabije prolazi. Upravo je narod posle 17. februara ocistio kamarilu kojoj, ja mislim jos uvek, Antonic sluzi. Da li se i mi necemu ucimo polako? Ajd' i to cudo da vidimo...Sam Antonic ne zasluzuje ni prezir, samo sazaljenje...


Covece, pa on je preskocio i to da je devetog marta ubijen jedan decak, bojevim metkom. Policajca je spomenuo (doduse nesto kasnije).

Zaista sam u soku.

Da se razumemo, ne postavljam ovo pitanje zato sto mislim da je to namerno uradio (mada ni to ne iskljucujem) vec i da je slucajno, krajnje je neprofesionalno.

Zreo je da pocne da pise za Kurir.
Colin_bgd Colin_bgd 10:41 31.07.2008

Re: Opet, ponovo, jos jednom...

Zreo je da pocne da pise za Kurir.

Zreo je da prestane da pise...
Dawngreeter Dawngreeter 12:49 31.07.2008

Re: Opet, ponovo, jos jednom...

Pa to je valjda isto. U Kuriru ne potpisuju tekstove.
Spiridon Spiridon 12:58 31.07.2008

Re: Opet, ponovo, jos jednom...

Dawngreeter
Pa to je valjda isto. U Kuriru ne potpisuju tekstove.


ne, ovo je strasnije =]
aleksandarz92 aleksandarz92 10:40 31.07.2008

Naslovi

"montirani haos" - Kurir,
"Tadićevi batinaši", "pendreci za Vučića" - Pravda
"jedan od pilota odbio da vozi Radovana" - Alo

Ovo su neki od naslova iz današnjih i jučerašnjih novina. Baš bih voleo da vidim slične naslove od 10.03.1991.
Ako početne pretpostavke nisu tačne, zašto onda uopšte vredi raspravljati o ostatku? Zašto upšte čitati tekst koji na početku postavi netačne sličnosti između dva događaja pa ih onda analizira? Potpuno je normalno da će sve ostalo ispasti nakaradno.
Spiridon Spiridon 10:49 31.07.2008

Re: Naslovi

aleksandarz92
"montirani haos" - Kurir,"Tadićevi batinaši", "pendreci za Vučića" - Pravda"jedan od pilota odbio da vozi Radovana" - AloOvo su neki od naslova iz današnjih i jučerašnjih novina. Baš bih voleo da vidim slične naslove od 10.03.1991.Ako početne pretpostavke nisu tačne, zašto onda uopšte vredi raspravljati o ostatku? Zašto upšte čitati tekst koji na početku postavi netačne sličnosti između dva događaja pa ih onda analizira? Potpuno je normalno da će sve ostalo ispasti nakaradno.AlexDunja AlexDunja 10:50 31.07.2008

c, c,c...

meni je vrh
cinjenica da se povodi za demonstracije
ne pominju u tekstu...
Spiridon Spiridon 10:55 31.07.2008

Re: c, c,c...

AlexDunja
meni je vrhcinjenica da se povodi za demonstracijene pominju u tekstu...


Znas onaj osecaj kada gledas negog drugog kako pravi budalu od sebe, a ti osecas blam?
AlexDunja AlexDunja 10:59 31.07.2008

Re: c, c,c...

Znas onaj osecaj kada gledas negog drugog kako pravi budalu od sebe, a ti osecas blam?

kako ne znam:)
imam komsije (matorce)
koji igraju u amaterskom pozoristu.
stalno me zovu na predstave...
Spiridon Spiridon 11:08 31.07.2008

Re: c, c,c...

AlexDunja
Znas onaj osecaj kada gledas negog drugog kako pravi budalu od sebe, a ti osecas blam?kako ne znam:)imam komsije (matorce)koji igraju u amaterskom pozoristu.stalno me zovu na predstave...


=]]

Slikovito do jaja. Moram ovo da zapamtim.

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:14 31.07.2008

Re: c, c,c...

(matorce)

?
levitan levitan 11:18 31.07.2008

Re: c, c,c...

Ili , iz one epizode "Only fools and horses", kada se Rodney zaljubi u englesku plemkinju, pa Del boy sa njim ode na ručak na imanje tih aristokrata...Ubio me blam dok sam gledao epizodu:)
AlexDunja AlexDunja 11:20 31.07.2008

Re: c, c,c...

?

sta me pitas?
1.da li je to sto su ozbiljnim godinama od znacaja za meru njihovog talenta?
nije, ja ne mislim.
2. zasto sam navela da su ozbiljnim godinama?
zato sto mi je malo neprijatno da "kritikujem"
njihov pozorisni rad , jer ih postujem, u svakom smislu,
osim kao glumce, eto.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:26 31.07.2008

Re: c, c,c...

Ma, sto u zagrade to "matorci" ?
Zamalo da pomislim da si ti srednjoskolka koju dave starije komsije.
AlexDunja AlexDunja 11:33 31.07.2008

Re: c, c,c...

Zamalo da pomislim da si ti srednjoskolka koju dave starije komsije.

znas ti bolje:)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:40 31.07.2008

Re: c, c,c...

znas ti bolje:)))

patotikaem !!!!
:)))
levitan levitan 10:52 31.07.2008

Antonić skazan Vukadinovićem

Онда је морала да интервенише војска, овога пута се све завршило без тенкова.

Da, baš je bilo neophodno da vojska interveniše.Kakva gnusna podmetačina.
Pa onda, porediti 4 udarca koje je dobio Vučić sa onim razvlačenjem krvavog Vuka Draškovića po podu i batinama koje je dobila njegova supruga je u najmanju ruku, bezobrazno.
Tekst polazi od pogrešne osnovne premise da je u Srbiji 90-ih postojala parlamentarna demokratija.U to će poverovati oni koji danas jurišaju na policiju a tada su imali 2 ili 3 godine, ali mi koji smo živeli u vreme autokratske(na kraju i otvorene diktatorske)vladavine znamo da su Antonićeve komparacije tek isprazne , nesuvislo netačne paralele.
Uostalom, ceo taj pokret "analitičara" koji su se niotkud pojavili zapravo radi ono što radi od 2000-te.Niko se ne seća da su ikada (vukadinovići, antonići, raduni i sl) otvoreno stali na stranu demonstracija(koje se, sem stvari elementarnog opstanka i kulture, bile i stvar dobrog vaspitanja, naročito one 1996-1997).
Kao najobičniji denuncijanti, oni sada relativizuju sve što je vredelo tih 90-ih i na isti način aboliraju neke od najgorih poteza najgoreg režima koji je Srbija imala u svojoj novijoj istoriji.Podsećaju na tipove koji su ustanju da opljunu mnoge koncerte kojima ste prisustvovali i za koje ste sigurni da su bili fenomenalni.A usput biste se i zakleli da nikada nikoga od njih na koncertima niste ni videli.
Spiridon Spiridon 10:57 31.07.2008

Re: Antonić skazan Vukadinovićem

Da, baš je bilo neophodno da vojska interveniše.Kakva gnusna podmetačina.


Sto je najgore, mozda i nije. U pitanju je lose uradjen pismeni zadatak.

kec ko vrata
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:59 31.07.2008

...

znaš šta, imala sam 16 godina ’91.
ali, reč može i da se zapiše. prilog za atmosferu...

Milošević:
Nasa zemlja je najdemokratskija zemlja na svetu. (Politika, 16. jun 1999.)

Razmak: deset godina

Kosovska legenda je ujedinila ceo srpski narod rasut sirom Jugoslavije (& Ona i danas ima znacajnu ulogu u odnosu na polozaj srpskog naroda na Kosovu, ali i u celoj Jugoslaviji (& Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oruzane, mada i takve još nisu iskljucene. ( Politika, 29. jun 1989).

Prvi višestranački izbori održani 1990.

Incidenti
Ceo tok izborne kampanje bio je propraćen incidentima, ponajviše medijskim, koji su kulminirali nastupom Mile Štule, novinara RTS-a, pred samu predizbornu ćutnju na Trećem kanalu, kad je kritikom "bez kočnica", smatraju mnogi, "presudila" Vuku Draškoviću. U jednom nedavnom intervju, tadašnji direktor državne televizije, Dušan Mitević, otkriva da je Milošević sve vreme pokušavao da utiče na uređivačku politiku.
- Zove predsednik Milošević i kaže: "Šta se onoliko pušta Vuk Drašković?" Kažem, ne pušta se nego ide po konvenciji, ali on ni da čuje - priseća se Mitević.

Sam Izborni zakon je, u osnovi, nametnuo dva problema: stranke nisu imale svoje predstavnike u izbornim komisijama, građani Srbije u inostranstvu nisu mogli da glasaju ...
Posle izbora, objavljena je "Bela knjiga" u kojoj su navedene sve pritužbe stranaka, od onih da glasačima nisu proveravani podaci u ličnim kartama, preko tvrdnje Zorana Đinđića da su u nekim mestima policajci cepali izborne plakate, pa do tragedije u selu Dubnica kod Vranja gde je socijalista Radomir Aleksić ubio lokalnog lidera SPO Slobodana Ivanovića.
Najveće iznenađenje bio je pokojni Ivan Đurić, profesor Filozofskog fakulteta, koji je kao predstavnik Saveza reformskih snaga Jugoslavije u Srbiji i UJDI-ja zauzeo treće mesto s 277.398 (5,52 odsto) glasova. Odbijajući da pristane na nacionalnu euforiju i istovremeno pristajući na pregovore s albanskom alternativom, Đurić je na sebe navukao optužbe da je novi Vuk Branković.
To mu, na primer, nije smetalo da pobedi Miloševića u Prištini, i to s duplo više glasova (1.229:546), kao i u većinskim mađarskim sredinama u Vojvodini: Kanjiži, Senti, Subotici i Bačkoj Topoli. Milošević je poražen i od Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru. Kandidat SDA osvojio je 20.583 glasa, naspram Miloševićevih 2.336 glasova. Već na prvim izborima, Novi Sad se definisao kao opoziciono jezgro, jer je pobedila lista Udružene opozicije, a socijalisti poraženi i u drugom po veličini vojvođanskom gradu Subotici, od reformskih snaga Jožefa Kase i Mihalja Sečeia. Bitno je napomenuti da je Vojislav Šešelj, tada kao kandidat grupe građana, ušao u politiku sa svega 277.398 glasova.

Milošević:
Ja licno smatram da u sadasnjoj situaciji u Jugoslaviji sa nacionalnim konfrotacijama koje je stvorio sistem, postojanje vise partija ne bi nista sredilo, naprotiv, dovelo bi do novih konfrotacija i jacalo bi elemente koji zele da uniste Jugoslaviju. (Decembar 1988. godine)

Šešelj:
Hrvati su truo narod. Još nisam sreo pristojnog Hrvata ” /prevod sa francuskog/, izjavio je on još 6. avgusta 1991. u intervjuu za Der Spiegel (što je onda prenela agencija Tanjug iz Beograda u svom biltenu od 8. avgusta, str. 14-15). U izjavi listu Iskra (Birmingham), 1. decembra 1991. u istom je stilu rekao sledece: “ Hrvati su dekadentan narod. Nikad nisam sreo poštenog Hrvata (str. 4-6).

Milošević:
Šešelja cenim zato što je dosledan u svojim politickim uverenjima i zato što sam ubecen da se on i njegova stranka ne finansiraju iz inostranstva. (Tanjug, Beograd , 22. mart 1992.)

dosledan...
Muslimani treba da znaju da bi za njih bilo najbolje da žive u samo jednoj drzavi, kao Srbi. A ako to ne žele, neka naprave svoju džamahiriju na područjima gde imaju većinsko stanovništvo, ali čak ni onda ne mogu da imaju kompaktnu celinu. Ostace raspršeni; inače, preselili bismo stanovništvo. Srbi sa područja s apsolutnom muslimanskom većinom bili bi preseljeni, i obrnuto, ali nijedan Srbin nece da živi pod džcamahirijskim režimom. /prevod s engleskog/ (Intervju Olivere Miletovic, ON, 1. mart 1992.)

Inflacija je opet uzela maha, ali ubeden sam da cemo je drzati pod kontrolom. Mi smo rat docekali sa ukupnom novcanom masom od 10 milijardi dinara, a sada imamo 14 milijardi dinara. Morali smo nesto novca da dostampamo, jer ko bi finansirao sve ove radove. Inflacija vam tu dode kao neka vrsta poreza. Imate 100 dinara u dzepu, inflacija vam to obezvredi, pa imate 80 dinara. (Blic, 19.10.1999.)
Zaključak:
Tamo gde ja odlučujem rata neće biti! (Milošević, februar ’97)

sad izvini što sam svašta nešto nabacala, ali ovo:
Затим, ма колико да је у великим електронским медијима успостављена хегемонија „еврореформског” погледа на свет, присуство опозиције је ипак веће него 1991.

je superrr. e, muka mi je više od tog cikanja kako taj civilizovani svet kome hrlimo 'oće da nas satre, pa ćemo mi malo da se konfrontiramo, jer onda nam neće moći ništa. (pa i kako bi kad smo mi najslobodoljubijivi narod na planeti, i šire)
dalje, antonić greši glede prisustva. ranije je bilo bolje i vidljivije, da ne kažem transparentnije i demokratskije. (a to se gore i lepo vidi)

što se vučka tiče, o tome bi moglo o-ho-ho da se raspravlja.
evo citatata:
Srbijo! Neka da Bog da danas svane sloboda i u našoj otadžbini (...)
Čestitam vam junaci! Rekao sam pre mesec dana da ćemo uzeti 'TV Bastilju', da ćemo pokazati srpsko srce. Podsećam vas na reči naše svesrpske pameti vladike Njegoša: "Svak je rođen za po jednom mreti" (...)
Zbog brutalnog juriša policije na goloruki narod, zahtevamo da i ministar unutrašnjih poslova na prvoj sednici Skupštine podnese ostavku (...)
Neka predsednik odluči šta će - ja sam odlučio: vodiću vas na 'TV Bastilju' rešen da poginem!


a, evo i ovog:
Početkom marta se dešavaju prvi oružani incidenti u Hrvatskoj. Centralni televizijski "Dnevnik" traje sve duže, jer su posle izveštaja iz Pakraca i Plitvica poželjni i edukativni komentari o "odbrani Jugoslavije". Slavko Budihna, "novinar" TV Beograd u subotnjem "Dnevniku" 2. marta optužuje SPO "da je produžena ruka Tuđmana i hrvatskih ustaša".

Srpski pokret obnove 3. marta 1991. godine zakazuje demonstracije sa zahtevom da urednici Televizije Beograd Dušan Mitević, Sergej Šestakov, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Slavko Budihna podnesu ostavke. MUP Srbije 6. marta izdaje saopštenje da "Trg Republike nije predviđen za okupljanje građana, te da se demonstranti mogu okupiti na prostoru Ušća", a dan kasnije i zabranu održavanja mitinga opozicije. Vuk Drašković poručuje ministru Radmilu Bogdanoviću da zabranu prihvata kao da ju je izdao "kineski ministar policije".

oko 15:30 - Poginuo je pripadnik policije Nedeljko Kosović u Masarikovoj ulici kod "Beograđanke". Kosović je pokušao preskočiti zid terase bežeći od demonstranata. Pri tom se nezgodno odrazio i pao sa visine od pet metara, udarivši glavom u trotoar.

15:55 - Grupa od pedesetak milicionara stacioniranih na uglu ulica Admirala Geprata i Kneza Miloša poteže automatsko oružje i puca rafalnim i pojedinačnim hicima prema demonstrantima kod "Londona". Pogođeno je pet građana. Jedan od njih, sedamnaestogodišnji Branivoje Milinović, zadobio je smrtonosnu prostrelnu ranu.
oko 17:00 - Policija upada u redakciju Studija B sa nalogom javnog tužioca da smesta prekine sa emitovanjem informacija zbog "pristrasnog izveštavanja i uznemiravanja javnosti". Studio B od 17:30 emituje cenzurisane vesti (uz titl koji objašnjava cenzuru)

19:32 - Izjava predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića u "Dnevniku" RTB
Danas je u Srbiji u Beogradu napadnuta najveća vrednost koju ima naša zemlja i naš narod. Ugrožen je mir, a mir je osnovni uslov bez koga ni jedan problem koji imamo, a imamo ih mnogo, ne možemo uspešno da rešimo. Zato se snagama haosa i bezumlja Srbija mora suprotstaviti svim ustavnim sredstvima (...)

19:40 - Policija nasilno prekida emitovanje programa Radija B-92

oko 20:00 - Policija upada u Skupštinu Srbije i hapsi Vuka Draškovića


i sad, stvarno za kraj:
Odbijanjem odlikovanja za svog sina, Dušan Vuković je naneo štetu ugledu porodice i svima koji su branili otadžbinu. Nad kostima mrtvog sina pokušao je da dodje do političke afirmacije. (Iz saopštenja Komande Niškog Korpusa, februar 2000)
Spiridon Spiridon 11:15 31.07.2008

Re: ...

Snezana, puno ti hvala.

Ja ti se divim na strpljenju i snazi da napises ovoliki komentar.

Ako nekome posle ovoga nije jasno, koji je ovaj tekst iz Politike "dno dna" onda je to zaista strasno.


Najtuznije od svega je sto se slicne face pozivaju u studio na RTS-u u veoma vaznim trenucima za ovu napacenu zemlju, da daju svoje "strucno" misljenje.
mariopan mariopan 14:42 31.07.2008

Re: ...

Meni je drago da ste se setili tih dana..evo i ja sve te dane pamtim bas tako...a one batine koje su dobili Vuk i Dana i dvoje mrtvih..i telo onog policajca u dnu stepenica...i cenzurisani program studija B........ ostaju mi kao nesto najuzasnije sto je uradjeno u "odbranu" vlasti jednog coveka.Te demonstracije bile su prve, masovne i potrebne da bi se ucmalo drustvo trglo, da bi ljudi progledali i shvatili u kakvom mraku zive.Bez obzira sta je Vuk posle postao i sta je uradio smatram da je pocetak istorije otpora bilo 9. mart..a sve ostalo je doslo posle.Naravno znam da sve to nije sam uradio, ponekad kada nadjem slike iz tog vremena vidim mlada lica nasih politicara od kojih su neki i danas na sceni a neki nisu zivi nazalost.Pa lepo je da ih se setimo i da im tako odamo priznanje za nesto sto je u ono vreme bilo hrabro i tesko izdrzati.
Dr M Dr M 18:38 01.08.2008

Re: ...

Najveće iznenađenje bio je pokojni Ivan Đurić, profesor Filozofskog fakulteta, koji je kao predstavnik Saveza reformskih snaga Jugoslavije u Srbiji i UJDI-ja zauzeo treće mesto s 277.398 (5,52 odsto) glasova. Odbijajući da pristane na nacionalnu euforiju i istovremeno pristajući na pregovore s albanskom alternativom, Đurić je na sebe navukao optužbe da je novi Vuk Branković.


Isti procenti za istu ideju, onda i sada.
Zato Srbija stoji.
Na jednoj, pogresnoj, nozi.
ivana_stevanovic ivana_stevanovic 15:45 31.07.2008

pobogu!

hoce da kaze da je opozicija 9. marta demontsrirala jer je bila frustrirana sto nije osvojila vlast!? hoce da kaze da je grupa huligana iz cista mira krenula da lomi po gradu pa je vojska MORALA (jadna) da izadje na ulice!? hoce dakaze da bi zabrana SRS posle 2000. bila isto sto i zabrana SPO 1991?! satanizacija opozicije 90-tih isto sto i nazivanje huliganima onih koji jos od 17. marta malo malo pa podivljaju po gradu?

ovo je jedna bas gnusna relativizacija i pokusaj stavljanja 90-tih i 2000-tih u istu ravan, Milosevica, Seselja, Djindjica, Tadica na isto mesto. (nije da bas mnogo volim tadica, al nije bas ni da on tu dodje ko neki seselj i sl.)

aj sto jedan relativizator to takvim hoce da predstavi, ali je problem sto izgleda da pola birackog tela ovde u to veruje. ne znam kako nam se to tacno desilo. mislim, znam kako i KO je do toga doveo, al ne razumem kako mu je to uspelo
Spiridon Spiridon 15:52 31.07.2008

Re: pobogu!

ivana_stevanovic
hoce da kaze da je opozicija 9. marta demontsrirala jer je bila frustrirana sto nije osvojila vlast!? hoce da kaze da je grupa huligana iz cista mira krenula da lomi po gradu pa je vojska MORALA (jadna) da izadje na ulice!? hoce dakaze da bi zabrana SRS posle 2000. bila isto sto i zabrana SPO 1991?! satanizacija opozicije 90-tih isto sto i nazivanje huliganima onih koji jos od 17. marta malo malo pa podivljaju po gradu?ovo je jedna bas gnusna relativizacija i pokusaj stavljanja 90-tih i 2000-tih u istu ravan, Milosevica, Seselja, Djindjica, Tadica na isto mesto. (nije da bas mnogo volim tadica, al nije bas ni da on tu dodje ko neki seselj i sl.) aj sto jedan relativizator to takvim hoce da predstavi, ali je problem sto izgleda da pola birackog tela ovde u to veruje. ne znam kako nam se to tacno desilo. mislim, znam kako i KO je do toga doveo, al ne razumem kako mu je to uspelo


Vecina autora tekstova slicne sadrzine bi vas sada pitala.

- Gde ste u mom tekstu to mogli pa procitate? Ja nisam rekao to, nego ...

A sam tekst prosto zraci od svega ovoga sto ste naveli. Jasno ko dan.

ivana_stevanovic ivana_stevanovic 15:59 31.07.2008

Re: pobogu!

e, pa da, otprilike bi to rekli, a zatim bi nastavili da voze istu pricu. to i rade sve vreme.
al ovo mi bas nesto previse. ko da niko od nas nije postojao 9. marta!
gorran2 gorran2 00:21 01.08.2008

Re: pobogu!Naslovna stranica predizbornog broja POGLEDA (9-23 novembar 1990) štampanog u preko 100.000 primeraka. Broj prikazuje "Svetski sabor SPO u Beogradu" održan 28. i 29. oktobra 1990. u Beogradu.
"Svi moramo pod svetosavsku zastavu" rekao je Vuk na saboru. "Niko ne sme da poriče istorijska, etnička i ratna prava srpskog naroda... "
Drašković je stavio u opticaj novi termin - moderna Vizantija - i pri tome zamislio tesni savez Srba, Grka, Bugara, Rumuna i Rusa...
Potpedsednik izvršnog odbora SPO Borivoje Borović "potvrdio je osnovne postavke nacionalnog programa stranke i podsetio da SPO neće dozvoliti, ako dođe do cepanja Jugoslavije, odvajanje teritorija koje su Srbi uneli u ovu zajednicu, ... ni otcepljenje onih teritorija koje su sada u granicama Hrvatske, a na kojima je većinski živalj bio srpski pre pokolja od strane ustaša.
- Ako Hrvati žele neku drugu domovinu, mi im nećemo braniti, - rekao je Borović - ali pre togas moraju potpisati kapitulaciju i platiti ratnu odštetu srpskom narodu."

Na jednom predizbornom mitingu u to vreme, Vuk je, kritikujući nedovoljno nacionalnu Miloševićevu politiku, uzviknuo da će on dati Miloševiću 100.00 dobrovoljaca, samo pod uslovom da skine petokraku i proglasi da se bori za granice Srbije.

Na mitingu 9. marta, dok je Vuk govorio sa balkona pozorišta, masa je frenetično urlala (pored anitvladinih parola) i "zaklaćemo ustaše - ubićemo Tuđmana.

Jedan pravi civilizacijski hepening, zamišljen da propagira miroljubive građanske i demokratske vrednosti, nema šta...

I, što neko reče ovde na ovom blogu, tada je Vuk bio pravi, a posle se pokvario :))
edi-va edi-va 15:49 31.07.2008

Ja se uplashila

da si zastranio ili pod sedativima, kada videh ko ti je gost???
Kasno sam uochila navodnike, tek poshto sam prochitala tvoj komentar kao prvi, a i ostale delimichno.

Jedino sto mogu da kazzem, prosto i jednostavno: meshaju se babe i zzabe, ali na jedan perfidan nachin.

I josh jedno, uspeo si da me naterash da chitam Antonica, mislim, svaka ti chast za podmetachinu:)
Spiridon Spiridon 16:01 31.07.2008

Re: Ja se uplashila

edi-va
da si zastranio ili pod sedativima, kada videh ko ti je gost???Kasno sam uochila navodnike, tek poshto sam prochitala tvoj komentar kao prvi, a i ostale delimichno.Jedino sto mogu da kazzem, prosto i jednostavno: meshaju se babe i zzabe, ali na jedan perfidan nachin.I josh jedno, uspeo si da me naterash da chitam Antonica, mislim, svaka ti chast za podmetachinu:)


Ma ne citam ga ni ja ali sam provalio da ga uvek zovu u emisije kada se desi neko shranje da on da "presek aktuelnog zbivanja".

Ovo sto se desilo na mitingu je bilo zaista ocigledno za svakog normalnog coveka pa sam hteo da vidim sta ce sada da izmisli.

Tekst koji je napisao je prevazisao i moja najcrnja ocekivanja. Po kolicini gresaka (namernih ili onih drugih) i neistinitosti, ladno ga mozes svrstati u Zonu Sumraka.jinks jinks 16:00 31.07.2008

.

.
gligo gligo 18:38 31.07.2008

Izbor reci

Ne bih da ponavljam ono sto su vec drugi komentarisali, samo da dodam jos nesto: trebalo bi obratiti paznju na izbor reci koji sigurno nije slucajan. Pored toga sto propusta da napise razlog protesta 1991. (uvrede na racun SPOa i odbijanje da se objavi demanti) Antonic pise:
"Вође опозиције такође су се жалиле да су њихове странке жртве необјективног извештавања. Захтевали] су да Србија чује и другачије гласове од оних који изражавају само једно, владајуће мишљење. Опозиција се осећала пораженом и медијски изолованом. Зато је митингом покушавала да скрене пажњу на себе и тако добије простор у медијима."
Tu uopste ne pise da je medijska izolacija postojala nego da se opozicija osecala tako i zalila na to... svakako zanimljiv izbor reci... jer, kada se tvoja sopstenja ne prenose u medijima, kada te ti isti mediji vredjaju i odbijaju da objave demanti onda se ne osecas medijski izolovanim nego jesi medijski izolovan...
Inner Party Inner Party 19:21 31.07.2008

Drago mi je...

... sto si preneo ovaj tekst, iz dva razloga:

1) Slazem se sa Antonicem.
2) Bice da Antonic cita i moje postove na Blogu B92 (znamo da cita VASE)

Autor u ovom tekstu nije zalazio u sustinu procesa koji se odvijaju. Samo je naveo da postoji frapantna slicnost u polozaju opozicije, reakcijama na proteste, dogadjanjima na demontracijama... onomad i danas. I tu je potpuno u pravu!

Ako stavite na stranu vasa politicka uverenja i odnos prema tome ko je u pravu (oni 1991. ili ovi danas) - priznacete da je tekst (u odnosu na temu kojom se bavi) napisan perfektno!
Spiridon Spiridon 21:58 31.07.2008

Re: Drago mi je...

Inner Party
... sto si preneo ovaj tekst, iz dva razloga:

1) Slazem se sa Antonicem.
2) Bice da Antonic cita i moje postove na Blogu B92 (znamo da cita VASE)

Autor u ovom tekstu nije zalazio u sustinu procesa koji se odvijaju. Samo je naveo da postoji frapantna slicnost u polozaju opozicije, reakcijama na proteste, dogadjanjima na demontracijama... onomad i danas. I tu je potpuno u pravu!

Ako stavite na stranu vasa politicka uverenja i odnos prema tome ko je u pravu (oni 1991. ili ovi danas) - priznacete da je tekst (u odnosu na temu kojom se bavi) napisan perfektno!


U Antonicevom tekstu je previse toga "stavljeno na stranu" tako da je na kraju malo toga ostalo.

Gotovo nista.

Da se razumemo oko jedne stvari. Covek radi svoj posao, zivi od toga i hrani svoju porodicu. Ja sam anonimni bloger kome smeta ovakva vrsta politickog spinovanja i ne smatra da ovaj blog (koji cak nije ni VIP) ima bilo kakvog uticaja, osim sto mi pomaze da podelim sa drugima stvari koje mi smetaju.

2) Bice da Antonic cita i moje postove na Blogu B92 (znamo da cita VASE)


Ovo bas nisam dobro razumeo. Koji ste to vi koji znate sta Antonic cita?
aleksandarz92 aleksandarz92 00:19 01.08.2008

Re: Drago mi je...

Inner Party
... sto si preneo ovaj tekst, iz dva razloga:

1) Slazem se sa Antonicem.
2) Bice da Antonic cita i moje postove na Blogu B92 (znamo da cita VASE)

Autor u ovom tekstu nije zalazio u sustinu procesa koji se odvijaju. Samo je naveo da postoji frapantna slicnost u polozaju opozicije, reakcijama na proteste, dogadjanjima na demontracijama... onomad i danas. I tu je potpuno u pravu!

Ako stavite na stranu vasa politicka uverenja i odnos prema tome ko je u pravu (oni 1991. ili ovi danas) - priznacete da je tekst (u odnosu na temu kojom se bavi) napisan perfektno!


„Рушилачки поход”, „Демонстранти са оружјем кренули на ’мирне’ демонстрације”, „Грађани Београда запрепашћени вандализмом демонстраната”, „Користили демонстрације за пљачку”... Не, ово нису јучерашњи наслови у провладиним медијима. То су наслови из провладиних листова после 9. марта 1991.


"montirani haos" - Kurir,
"Tadićevi batinaši", "pendreci za Vučića" - Pravda
"jedan od pilota odbio da vozi Radovana" - Alo

Ovo su neki od naslova iz današnjih i jučerašnjih novina.


Stvarno frapantna sličnost....
Ivan Marović Ivan Marović 22:26 31.07.2008

Jadni radikali!

Nije im dosta što im se od milion pristalica na putu ka svesrpskom saboru usput izgubilo 978.634 ljudi, nije im dosta što su im navijači zauzeli binu terajući čitavu Centralnu otadžbinsku upravu u stampedo ka Vasinoj ulici, nije im dosta što su Vučiću leđa ispravljena od strane Dačićeve soldateske, a i popio je koji kamen od svojih, sve to nakon što mu je izmakla gradonačelnička fotelja, nakon što ih je izdao SPS i podržao žutu diktaturu Borisa Broza... kao da to sve nije bilo dovoljno, nego sad i Antonić mora da im staje na muku i da piše kako ga podsećaju na Vuka Manitoga i njegov Srpski pokret obmane!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana