Red, mir i batine

jameson RSS / 31.07.2008. u 20:32

„U ovoj zemlji će se poštovati red, mir i svako ima obavezu da poštuje red i mir i ustavni poredak. Svako ima obavezu da radi svoj posao”, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić povodom divljanja na beogradskim ulicama za vreme mitinga podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Repetitio est mater studiorum, pa je potrebu za uvođenjem reda i mira Tadić naglasio još dva puta u samo pet minuta. Da sve ide ka tome, najbolji je primer srpska policija koja je naprasno postala neverovatno efikasna. Uhapšeni su Radovan Karadžić, glavni napadač na snimatelja B92 Milan Savatović, zaječarska ekipa koja, takođe, ne ljubi novinare, a tokom mitinga je sprečen pohod na Specijalni sud i haos većih razmera.

U novom ustavnom poretku nosioci reda i mira (pa i samog ustavnog poretka) dobijaju mnogo značajniju ulogu. Tako smo pre nekih 15-20 godina imali situaciju da “nas niko ne sme da bije”, a onda je ministar s koferčetom razvejao sve sumnje u taj postulat rekavši da “policiju niko ne sme da bije”. Što je samo light verzija čuvene izjave nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića, koji je svojevremeno rekao: “Ima građanin da poštuje policajca. Svaki kamen u policajca može da se uzvrati metkom”. Batine su, dakle, relativna stvar, jer ih neće dobiti ni onaj ko “sme” ili onaj ko “ne sme”, već onaj ko “mora”. Sve to, naravno, da bi se održali “red i mir”. Zbog “reda i mira” ćemo imati zadovoljstvo da putujemo sa biometrijskim pasošima, a pošto to nikako nije dovoljno, RATEL je odlučio da zaviri u tajne elektronske pošte. I sve se to dešava u momentu kada je oko Velikog brata prestalo da nas prati putem malih ekrana, odnosno neposredno nakon koncerta legendarne grupe “The Police”.

Da se razumemo: red je red (i ja to poštujem, baš kao i Đorđe Balašević), mir nam je sada neophodniji nego ikada, a batine svakom prema zasluzi. Ali, najava ponovnog uvođenja policijske države je nešto sasvim drugo. Iskreno se nadam da sam samo paranoid android. A možda se, ipak, u koferčetu kriju genetski kodovi Radmila Bogdanovića, Zorana Sokolovića, Vlajka Stojiljkovića, Dušana Mihajlovića...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana