Rođendan na nebu: Luj Armstrong

pape92 RSS / 05.08.2008. u 00:06

Na današnji bi dan (mislim na 4 avgust) Luj Armstrong napunio 108 godina da je poživeo. Nađe se još po koji njegov vršnjak živ po svetu. Sam Armstrong bi se verovatno usprotivio proslavi, i održao je mesec dana ranije, jer je tvrdio da je rođen 4 jula 1901. No činjenice su dokazane.

O njegovom životu i karijeri se sve zna, i lako je dostupno. Izdvojiću najznačajnije momente. Najpre je potrebno naglasiti da je Luj Armstrong ne samo ozbiljan džez muzičar, nego i inovator koji je presudno uticao na razvoj džez muzike tokom 20tih i 30tih. Period po kojem je mnogo bolje upamćen, pevanja dopadljivih pesmica, došao je kasnije. Bilo je to ovako. 
GeorgeWettling.jpg 

U Nju Orleansu, gde je rođen, se svirao njuorleanski džez (otud i naziv). To je ona arhaična, zapaljivo-šaljiva vrsta pleh muzike koja se dan danas može čuti npr. baš u Nju Orleansu, ali i bilo gde drugde po svetu u izvođenju entuzijasta. Nije ni nju lako dobro svirati, a jedan od prvih virtuoza bio je izvesni  Joe Oliver, zvani King. Kod njega je mladi Armstrong kasnije nazvan Sačmo (Satchmo) ispekao zanat. Evo šta Armstrongov nadimak znači. Satchel je vrsta torbice, male vreće (sack). Satchmo je nadimak za one koji imaju vrećaste usne, Satchelmouth u integralnoj verziji. Daleko od toga da je bio jedini u tom delu sliva Misisipija, ali je nadimak zapravo dobio kao već internacionalna zvezda u smsilu opisivanja embažure koju je imao...

Od plejade sjajnih instrumentalista tog doba treba izdvojiti Kid Orija, Biksa Bajderbeka, posebno Sidni Bešea. Armstrong je naravno svirao sa svima njima, pa je u jednom trenutku otišao u Čikago, kao i toliki crnci sa juga države u to vreme, ranih dvadesetih. Tamo je fino živeo zahvaljujući svom umeću, a sve više je razvijao inovaciju u džezu koju sam pomenuo na početku. Ona se, u najkraćem, odlikuje stavljanjem individulane solo improvizacije u prvi plan. Ova rečenica predstavlja i najkraću i najtačniju definiciju džeza, pa sad vidite koliko je "Vrećasta usna" bitan za razvoj džeza. Pre njega se džez svirao kao kolektivna improvizacija, sa solo tačkama usmerenim prevashodno na to da solista pokaže koliko je vešt. Satchmo je to razumeo drugačije, i kao solista davao značaj i strukturu celoj kompoziciji.

Armstrong je živeo životom tipičnim za uspešnog muzičara tih dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka: svirao po poznatim klubovima sa drugim poznatim muzičarima (npr u klubu koji je držao Al Kapone), svađao se sa King Oliverom (sa njim su se svi svađali, zakidao je na plati), selio u Njujork  gde je svirao za Dač Šulca u njegovom Cotton Club-u, vraćao u Čikago, pa u Njujork, i finansijski bio na rubu ponora u prvoj polovini tridesetih. Tada su veliki orkestri već počeli da propadaju, iz istog razloga zbog kojeg će najzad propasti i najveći, Djukov i Bejzijev. Nije se mogao plaćati rad tolikih muzičara (šesnaestak) po bendu. Tako je Flečer Henderson objavio bankrot, King Oliver se patio da zaradi platu makar samo za sebe, Sidni Beše je postao krojač muških odela, Kid Ori se vratio u Nju Orleans i posvetio uzgajanju živine, Biks Bajderbek umro, a Luj Armstrong počeo da peva. Posle, kada je džez opet postao nešto od čega se dalo živeti, pedesetih, bilo je kasno. No, tako je zapravo i najbolje. Armstrong je svoju misiju u džezu ionako završio, promenivši ga nabolje zauvek. Pevanje mu je donelo, najzad, i već kao sredovečnom čoveku, kuću u Kvinsu, na koju je bio dirljivo, ali sa pravom ponosan (najobičnija omanja kuća, u to vreme nije bilo dovoljno biti zvezda da bi sagradio Neverland, bar ne ako si crn). Nama je donelo nezaboravne pesmice koje je ovaj veliki čovek izvodio sa šarmom i darom koji se retko sreće. I tu je bio inspirator kasnije slavnim pevačima, prvenstveno Bing Krozbiju. Dobar deo uspeha Armstrong mora da zahvali i tehnologiji. Baš u vreme kada je počeo da peva, izmišljen je revolucionarni mikrofon, i pevači više nisu zvučali kao preko telefona.

Nije da je voleo baš sve pesme koje je izvodio. Kada su mu pustili da čuje Hello Dolly jedva je pristao da učestvuje, nazivajući stvar ordinarnim sranjem. Maja 1964 je ta stvar skinula Bitlse (Can’t buy me love) sa prvog mesta US liste. To je uradio još jednom, sa mnogo boljom pesmom, What a wonderful world, četiri godine kasnije (malo pre toga Bitlsi su imali na br 1 Lady Madonna).

Crtice: marihuana je bila deo njegovog života. Nije bio čiča Toma, mada su ga mnogi tako doživljavali. Predsedniku Ajzenhaueru je javno poručio da nema muda po pitanju rasne segregacije, a kada ga je Nikson pozvao na prijem u Belu Kuću, poručio je fuck that shit, i ostao kod sopstvene.

Kao veoma mlad, još u Nju Orleansu, zajedno sa prvom ženom je usvojio trogodišnjeg retardiranog dečaka, sina poginule rođake, i vodio računa o njemu do kraja svog života.

Srećan mu rođendan, tamo na nebu, gde pretpostavljam igra sa nekim obraz uz obraz.



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 01:29 05.08.2008

:)))

pape92 pape92 01:56 05.08.2008

Re: :)))

Ovu sam pesmu znao da odsviram i odpevam, kad sam bio mlad. Uvek me oraspoloži.
pape92 pape92 01:52 05.08.2008

Link na sajt...

...Muzeja Luzijane gde se može videti i poslušati njihova kolekcija o Satchmu. Ima tu fotografija, muzike, kao i snimljenih intervjua koje je Armstrong dao. Za ljubitelje - istraživače, prava poslastica.

http://louisdl.louislibraries.org/cdm4/results.php?CISOOP1=any&CISOFIELD1=CISOSEARCHALL&CISOROOT=/JAZ&CISOBOX1=Armstrong&CISOSTART=1,41
gordanac gordanac 02:02 05.08.2008

o,...

....đe me nađe sa "jednim i jedinim" ! :))

dobar tekst, baš dobar...

Danas na blogu zajedno
Marlyn Monroe i Louis Armstrong
kao da i nisu bili ljudi nego hodajuče radosti, uprkos svemu - ljudska bića koja izgledaju tako kao da su znali vrednost trenutka, svakog koji im je poklonjen ...baš blistaju

Louis i ja
tako bi se mogao zvati dugačak, patetičan tekst o svemu što sam umela da izbrojim kroz tonove koje je stvarao....
Idem da pustim "Dream a little dream" i "Kiss to build a dream on", pa Blueberry....pa Knife....leleeeee!
pape92 pape92 02:50 05.08.2008

Re: o,...

...da ga se setimo i za sledećih 108 godina, sestre i ...sestre blogeri!

Ja idem da pustim onu pesmu o nosu...
Mića Marković Mića Marković 19:20 05.08.2008

Re: o,...

Quoting.
Ona se, u najkraćem, odlikuje stavljanjem individulane solo improvizacije u prvi plan. Ova rečenica predstavlja i najkraću i najtačniju definiciju džeza.

Ako mi je dozvoljeno da se malo umesam u vezi definicije sta je dzez.
Maršal Sterns predavač Engleske literature Šekspirovog doba na Univerzitetu u Njujorku i veliki poznavalac džez muzike dobio je zadatak od izdavača Vebsterovog rečnika da pokuša doći do tačne naučne definicije džez muzike.
Okupio je muzičare svih stilova i kritičare svih smerova. U jednom malom selu daleko od gradske vreve pune dve nedelje je trajala rasprava.
Nakon dugih diskusija došlo se do sledeće definicije koja je precizna,naučno dokazana i besprekorna.

Džez je improvizovana američka muzika,koja koristi evropske instrumente, a ujedinjuje elemente evropske harmonije, evropsko afričke melodije i afričkog ritma.
radojicic92 radojicic92 19:36 05.08.2008

Re: o,...

Džez je improvizovana američka muzika,koja koristi evropske instrumente, a ujedinjuje elemente evropske harmonije, evropsko afričke melodije i afričkog ritma.
*novo



hahahahahahahahaaaaa, ima stvarno cudnih likova
ja bih rekao da nema definicije, jer kad bi bilo, to vise nije jazz

Mico nema vas dugo, ako ste jos tu molio bih za misljenje o sedmom minutu pa na dalje, a i malo pre, tamo negde od petog
gordanac gordanac 19:57 05.08.2008

Re: o,...

Džez je improvizovana američka muzika,koja koristi evropske instrumente, a ujedinjuje elemente evropske harmonije, evropsko afričke melodije i afričkog ritma.

:))))
Ovo kokanda da je neki fizičar smišljao! :))
I prvo što mi je palo na pamet je "aha, zvuči tačno, ali mnogo bolje zvuči na saksofonu i crnom i belom!" :)
jazz ruleZ
i - tačka
meknows
being killed wtih this song:

Mića Marković Mića Marković 20:10 05.08.2008

Re: o,...

hahahahahahahahaaaaa, ima stvarno cudnih likova
b]ne razumem?[/b]j

ja bih rekao da nema definicije, jer kad bi bilo, to vise nije jazz
[i Definiciju smatram vrlo tacnom i preciznom.[/i]

Mico nema vas dugo, ako ste jos tu molio bih za misljenje o sedmom minutu pa na dalje, a i malo pre, tamo negde od petog

Trenutno nemam tehničkih mogućnosti za sedam minuta.
radojicic92 radojicic92 21:12 05.08.2008

Re: o,...

Mića Marković
hahahahahahahahaaaaa, ima stvarno cudnih likova
b]ne razumem?[/b]j

ja bih rekao da nema definicije, jer kad bi bilo, to vise nije jazz
[i Definiciju smatram vrlo tacnom i preciznom.[/i]

Mico nema vas dugo, ako ste jos tu molio bih za misljenje o sedmom minutu pa na dalje, a i malo pre, tamo negde od petog

Trenutno nemam tehničkih mogućnosti za sedam minuta.


nisam mislio nista lose, ali definicije ovog tipa su smisljene da nam kazu kako je jazz nastao u Americi, sto naravno nije tacno sem kada je u pitanju sama rec. Glas, bubanj su prvi instrumenti, kasnije tek evropski, mada su i ti evropski nastali pa nekakvim africkim. Ni gitara nije evropska
I opet, svi koji definisu jazz i dovode ga na akademski nivo, su isti oni koji su jazz kakav je u svojoj osnovi i unistili



pape92 pape92 22:44 05.08.2008

Re: o,...

Ono što džez čini drugačijim od ostale muzike je improvizacija u toku svirke. Mislim da je nekakva deficinija (koja eto postoji i zvanično, hvala M.M. na intervenciji) potrebna, ne zbog slušalaca, već zbog onih koji se muzikom bave. Kao što je u slikarstvu iz sličnih razloga neophodna definicija npr. postimpresioniozma (koji nekako ide najviše ukorak sa džezom). Da se zna kada se govori o muzičkom intermecu na saksofonu između dve scene Seksa i Grada da to nije džez, ili da šlager Just a two of us (Grover Vašington) takođe nije džez. Ako to i nije važno da zna slušalac (mada nije ni zgoreg u smislu opšte kulture, ne u smislu kapaciteta za uživanje u muzici) neki kriterijum je neophodan muzičarima i kritičarima.
Što se same definicije tiče, malo mi je labava u delu koji pominje "izvođenje na evropskim instrumentima", ali ajde, teško je zamisliti džez bez ijednog takvog instrumenta. Ostatak nije netačan, uključujući i deo koji kaže da je to američka muzika. Skuvala se i nastala u Americi, a koreni su drugo. Zapravo je džez jedina autentična američka umetnička tvorevina, bez sumnje i nedumice nastala isključivo tamo. Kao što su koreni drugo, tako je i razvoj drugo, i on pomalo - ali zaista ne mnogo - duguje evropljanima. Tako da Amerikancima sve dirajte, samo džez ne.
Uzgred, džez nije umro, samo je prestao da ide napred. Jer se više nije imalo gde, u pitanju su prirodne, matematičke, muzičke zakonitosti, nazovimo ih kako hoćemo. Nije to ništa strašno, jer se džez svira. A improvizacija, suština džeza, je garancija da će nastaviti da bude barem malo drugačiji od onog koga su svirali slavni prethodnici.
pape92 pape92 23:38 05.08.2008

Re: o,...

jazz ruleZ
i - tačka
meknows
being killed wtih this song:


Meni se dopada i ona You Say Tomato (Lets call the whole thing off)...Ela malo guši, ali kad Sachmo počne, milina.

Tražio sam na yutube stare stvari koje bi najbolje pokazale zašto je on toliko važan i koliko je zapravo dobar. Ima sjajna verzija Stardust-a i meni još lepša izvedba When you're smiling iz 1929. Tu treba izdrzati "ciganjske" violine i dočekati predivan solo Luja Armstronga. (Ustvari ni violine nisu loše :))
radojicic92 radojicic92 23:56 05.08.2008

Re: o,...

pa to i kazem pape, nije umro, ali prestao da ide napred, i to onog momenta kada je izasao iz jazz klubova i barova, a presao u Linkoln Centar, komercijalizovao se. U Blue Note i slicne vec dugo svracaju samo turisti
Eto uvredio sam Micu, sad mi krivo sta se petljam gde mi nije mesto. Al volim dzez i to je to

a bas kad smo kod toga odakle dzez, ja kazem od Betovena
pape92 pape92 00:33 06.08.2008

Re: o,...

Ma nije se Mica uvredio, nije takav covek po onome sto znam. Al da ne govorim u njegovo ime.
U svoje, jazz se i dalje svira po klubovima i barovima. Treba to videti u Njujorku, pomislio sam da u glavi romantizujem stvar kada sam tu scenu doziveo kao produzetak onoga sto znam iz price, tj iz muzike, knjiga, dokumentaraca o cetrdesetim i pedesetim u Njujorku kad je jaz u pitanju, ali obisavsi Njujorske barove i klubove, video sam i filmsku blaziranost u klubu gde svira Vudi Alen, "našprican" kvazipoznavaoc stav u nekim čuvenijim klubovima (Smoke), ali i pravu radost spontanih gaža vrednih i odličnih muzičara po poslastičarnicama, društvenim klubovima, bilijar salama i onim za ping pong i šah, restoranima ili specijalizovanim jazz klubovima koji nemaju ime jednog Vilidž Vangarda, ili Iridijuma...u kojim (tim skupim) opet može da se sluša jazz koji izvode etablirani umetnici, ali daleko da je to samo po sebi loše. Ne mora da znači ni da je dobro, ali ne treba ga odmah diskvalifikovati. Možda si gledao No better blues, kada Denzel Vašington razgovara sa Vesli Snajpsom u vezi ovog pitanja (da li svirati komercijalizovano "shit they like" ili drzati se svoje vizije). Prava je istina da muzički dođe kraj svakom izrazu, kao što ne možeš dva puta da otkriješ Ameriku, ili da osvajanje Severnog Pola bude premijerno...nestane teritorije za napredovanje i osvajanje. Ali ne znači da su te teritorije postale sasvim dosadne samo jer nisu nove.
Da ipak skratim, džeza ima kakvog ti duša ište: komercijalnog, nekomercijalnog, laganog, teškog. Mislim na snimljene stvari. Čak i krajnje skromna 92 po tom pitanju, može da bude mali rudnik. Samo nema novog :)
Što se tiče žive svirke, to je drugo pitanje...

Jeste, pa piše i u definiciji, niko ne spori Betovena: ...ujedinjuje elemente evropske harmonije itd. Ali Betoven slabo koristi ritam sekciju :)
Mića Marković Mića Marković 00:52 06.08.2008

Re: o,...

Eto uvredio sam Micu, sad mi krivo sta se petljam gde mi nije mesto.

Nema reci ni o kakvoj uvredi. Radi se o razmeni saznanja. Meni je uvek drago da u tome ucestvujem, ako mogu da doprinesem pojasnjenju nekih stvari.
Ima nesto o cemu nisam pisao kada je Luis u pitanju. Nisam zeleo da previse komplikujem.
Pokusacu da to objasnim.
Pored improvizacije koju je L. posebno razvio, ima jos jedan momenat od krucijalnog znacaja.
L. je u improvizaciji ucnio ogroman korak napred, i bio preteca modernog dzeza.
On je,kako se to strucno kaze "presviravao cezure".
Njegova improvizacija, iako je u potpunosti postovana forma,kao i harmonska i melodijska struktura, nije pocinjala u prvom taktu i zavrsavala se na osmom, ili dvanaestom, kao kod muzicara tog vremena, nego je, primera radi, pocinjala u trecem, a zavrsavala se u drugom taktu sledeceg korusa, a bila istovremeno savrseno logicna.
To se moze cuti kod vecine muzicara modernog dzeza. Od saksofonista posebno kod S.Rolinsa.
Zanimljivo je, da toga nema u preteranoj meri kod jednog od rodonacelnika modernog dzeza Ch. Parkera.
To ne treba da cudi, jer je njegov doprinos u drugim elementima nemerljiv.
Ne znam da li sam dovoljno jasan.
pape92 pape92 01:06 06.08.2008

Re: o,...

Njegova improvizacija, iako je u potpunosti postovana forma,kao i harmonska i melodijska struktura, nije pocinjala u prvom taktu i zavrsavala se na osmom, ili dvanaestom, kao kod muzicara tog vremena, nego je, primera radi, pocinjala u trecem, a zavrsavala se u drugom taktu sledeceg korusa, a bila istovremeno savrseno logicna.


E, radujem se ovom prilogu. Ovakve stvari volim da čujem. Možda nisu važne za uživanje u muzici, ali ja volim i da znam. Skromno muzičko obrazovanja na nivou jaslica mi dozvoljava i da razumem.
radojicic92 radojicic92 01:22 06.08.2008

Re: o,...

Ne znam da li sam dovoljno jasan.


sve je jasno Mico
poklon
Sonny Rollins by Radojicic


gordanac gordanac 01:42 06.08.2008

Re: o,...

leeleee....đe me nađoste u ovi čas...

pape92 pape92 01:51 06.08.2008

Re: o,...

Soni. Da mi je da ga cujem uzivo. Bio sam blizu jedared.
AlexDunja AlexDunja 06:20 05.08.2008

:)

and the ladys
lady day
mahalia
betty
pape92 pape92 11:44 05.08.2008

Re: :)

Satchmo nije izbegavao dame. Primetiti kako mu nije neprijatno u nedrima Mahalie Jackson. Siroma, umro je sledeće godine...

Ovo sa drugaricom Bili (link lady day) je iz filma snimljenog 1947 koji se zove New Orleans. Film je prepun muzike (ima čak 9 numera) i u njemu se pojavljuju mnogi poznati njuorleanski muzičari. Poslednji link sa liste, betty, ne radi. Mozda si mislila na Betty Carter, možda na Betty Boop. Prilažem crtać, u kome su kombinovani pravi snimci Sačma i njegovog orkestra sa prizorima iz crtanog filma. Ima tu i tzv. seksualnih konotacija u rečima pesme koju peva Sačmo (nešto u fazonu: you gave my wife a bottle of cola so you can play with her viola s tim što viola Sačmo izgovara kao vigola :)) Crtać je iz 1935, a inače što idemo ranije u džez to je on bezobrazniji glede reči. Ima stvar koja se zove My Girl`s Pussy, sa sve odštampanim naslovom na ploči. Pa posle Rambo Amadeus bio inovator :)


Hvala za priloge AlexDunja!
AlexDunja AlexDunja 12:01 05.08.2008

Re: :)

Prilažem crtać, u kome su kombinovani pravi snimci Sačma i njegovog orkestra sa prizorima iz crtanog filma. Ima tu i tzv. seksualnih konotacija u rečima pesme koju peva Sačmo (nešto u fazonu: you gave my wife a bottle of cola so you can play with her viola s tim što viola Sačmo izgovara kao vigola :)) Crtać je iz 1935, a inače što idemo ranije u džez to je on bezobrazniji glede reči. Ima stvar koja se zove My Girl`s Pussy, sa sve odštampanim naslovom na ploči. Pa posle Rambo Amadeus bio inovator :)

taj link je bio:))
hvala tebi, sto si prepoznao,
a ja ga htela za kraj, pa zabrljala
:))
stari92 stari92 13:30 05.08.2008

Re: :)

Д.А. - да ми ниси пријатељица,била би ми другарица колегиница због

Б.Холидеј.
AlexDunja AlexDunja 17:23 05.08.2008

Re: :)


neponovljiva
ecce-florian ecce-florian 08:23 05.08.2008

Hvala

lepo
pape92 pape92 11:56 05.08.2008

Re: Hvala

Hvala lepo takođe. Evo cveća i vama.

I see trees of green........ red roses too
I see ’em bloom..... for me and for you
And I think to myself.... what a wonderful world.
jeremija92 jeremija92 14:22 05.08.2008

čestitke x2

Srećan Luju nebeski rođendan, a tebi uspešan i lep autorski početak.
pape92 pape92 17:12 05.08.2008

Re: čestitke x2

U svoje i Armstrongovo ime, najlepše zahvaljujem.
pape92 pape92 01:47 06.08.2008

Daje se na znanje

Vođen nepogrešivim osećajem za marketing, koristim drugi, najčešće poslednji dan života bloga da sve one ljubitelje džeza koji su blog pogledali i više mu se sa pravom neće vratiti ne obavestim da se nekoliko autorskih tekstova o džez muzičarima mogu naći u okviru grupe koju sam otvorio na B92.fm sajtu, a koja se zove Jazz za početnike.
Tekstovi su o sledećim muzičarima: Jo Stafford, Johnny Griffin i Charles Mingus, uz ovog poslednjeg sam priložio i plejlistu. Kao ohrabrenje napominjem da su kratki. Kao obeshrabrenje da će ih biti još.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 05:46 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Kao obeshrabrenje da će ih biti još.

što ja volem kad me neko ovako obeshrabri.
Mića Marković Mića Marković 10:50 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Johnny Grifin je umro pre desetak dana u 81. godini.
Neka mu jue vecna slava!
AlexDunja AlexDunja 11:01 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Tekstovi su o sledećim muzičarima: Jo Stafford, Johnny Griffin i Charles Mingus, uz ovog poslednjeg sam priložio i plejlistu. Kao ohrabrenje napominjem da su kratki. Kao obeshrabrenje da će ih biti još.

ja se prikljucih, formalno, kad ufatim vreme,
pogledacu bolje:)
pape92 pape92 11:06 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Johnny Grifin je umro pre desetak dana u 81. godini.
Neka mu jue vecna slava!


Da...ili se preselio na "svoju" planetu.

(U jednom intervjuu je rekao da misli kako je u prethodnom životu živeo na drugoj planeti, a na Zemlju poslan da putem muzike širi poruku ljubavi. To je zvučalo tako kul kada sam pročitao...)
pape92 pape92 11:27 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Dobrodšla!
Od kako sam kao tinejdžer počeo da slušam džez, kod mene se učvrstila misao da je to, kako da se izrazim, plemenita vrsta muzike, i da je za ljude dobro da je slušaju.
(Da ne kompikujem ovu misao, naravno da to ne važi za sve što postoji u džezu, i naravno da se ovim ne mešam u pravo da se mnogima svejedno džez ne sviđa pa zbog toga nisu ništa manje plemeniti)
Zato sam od malena pokušavao da utičem na njih, ljude mislim, da ga slušaju. Snimao sam prijateljima kasete (dobro, još više prijateljicama), podsticao izlaske u klubove gde se svira džez, najzad čak vodio nekakvu emisiju na radiju o džezu. Sve je to bilo davno, ali evo, pojavila se nova i besplatna mogućnost da taj posao nastavim. (Jedino ja nisam više mlađani student, ali nađe se vreme i sad).
Biće mi drago da obiđeš ponekad grupu, pogledaš plejliste, pročitaš nešto u diskusijama. (Koje su za sada doduše pretvorene u čitulje).

Takođe, ko kod želi, podrazumeva se da na tom mestu, u grupi Jazz za početnike, može da ostavi sopstveni tekst ili plejlistu, što su neki na moje zadovoljstvo i iznenađenje i uradili.


Mića Marković Mića Marković 12:14 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

(U jednom intervjuu je rekao da misli kako je u prethodnom životu živeo na drugoj planeti, a na Zemlju poslan da putem muzike širi poruku ljubavi. To je zvučalo tako kul kada sam pročitao...)

Kada je pre dosta godina imao svirku na Kolarcu, posle probe je bio slobodan do uvece. Predlozio sam da dodjemo kod mene.Proveli smo nekoliko izuzetno zanimljivih sati. Pricao mi je o svom zivotu .Johny je ziveo strasno intenzivno. Odmor je za njega bila gotovo nepoznata rec.Ako nije bila svirka, posvecivao je vreme svojoj drugoj strasti - zenama. Imao je sa sobom tenor, pa smo malo sviruckali, razgovarali o vecnim temama svih saksofonista, koji usnik,koje trske. Nezaboravno....
pape92 pape92 12:25 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Grifin je jedan od velikana, nisu ga džabe zvali Mali Div. Imao je koncert u ponedeljak, preminuo je u petak, sledeći koncert je trebao biti kroz dva dana...radio je do kraja (81 godina!). Privilegija umetnika.
AlexDunja AlexDunja 12:43 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Od kako sam kao tinejdžer počeo da slušam džez, kod mene se učvrstila misao da je to, kako da se izrazim, plemenita vrsta muzike, i da je za ljude dobro da je slušaju.

:) prvo, hvala!

da dodam:
ja sam stasala u rock kulturi, najbolje je poznajem,
i tu se bas snalazim...
naravno, bluz i dzez su deo moje kulture , takodje,
uvek su najbolji provodi bili po dzez klubovima,
i najveca uzivancija na koncertima,
i jos nesto sam htela da kazem , za razliku od rock
muzike, dzez se nekako bas dobro "primio" na ovim prostorima.
uvek je bilo vrhunskih muzicara, ali, i mozda malobrojne, ali
odane i posvecene publike.
tu smo.
margos margos 12:58 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Ja se sve štekujem, kao nije moja tema, pa nemam šta da kažem, i osim 'otvaranja vrata', dežuram, slušam i ućim na ovom blogu.
Setih se ...
....'92. na Majorci... dolazi neki neobični krupni Francuz sa raskošnom ženom boje čokolade, sa Martinika u bar u kome smo muž i ja radili. Posle kraće, vesele, šašave, neobične priče, Francuz kaže da je džez muzičar... nastave njih dvojica 'o temi'... i Francuz, da nas obraduje, ode do gepeka, izvadi trubu i u tišini noći, odsvira 'Tišinu'. Delovala je veselo, prkosno, mangupski....

....za razliku od reskog tužnog zvuka na sahrani Miće Kotlića (komponovao svašta nešto lepo i... 'Ti si bila moja najlepša zvezda'...), kada je jednog grozno hladnog i snežnog januarskog dana odzvanjala u uglu Novog groblja....
pape92 pape92 13:26 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Da, džez je dovoljno širok da može da pokrije većinu raspoloženja. U Nju Orleansu, što zna svako ko iole gleda filmove, se na sahranama svira džez, mahom veseli džez štaviše...ali u Nju Orleansu nema snežnih januarskih dana. Džez za takve dane je drugačiji...eto teme, mada je več provaljena - Moods in jazz.

Moja anegdota o "vađenju instrumenta": sa burazerom sam seo u taksi na Menhetnu i rekao vozaču da vozi u klub "Smoke". A, idete da slušate jazz, kaže čovek. Dozvolite, nastavi, i izvadi sopran saksofon, i to onaj koji ne ide pravo kakvi su većina sopran saksofona nego izuvijan kao "pravi", tako da izgleda kao igračkica. I raspali neki solo sa kojim bi odmah dobio posao u npr. Beogradu. No priča o tome kako je teško naći gažu u Njujorku je već nešto drugo...

pape92 pape92 13:31 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

tu smo


O, yeah!
pape92 pape92 13:52 06.08.2008

Re: Daje se na znanje

Ako nije bila svirka, posvecivao je vreme svojoj drugoj strasti - zenama

A, ta je stvar u krvi većine džez muzičara (i ponekom ljubitelju). Spisak Kazanova među džezerima je toliki da se ne isplati postavljati ga. Ipak, ima i izuzetaka. Džek Tigarden je trombonosta otprilike Sačmove generacije, i jednom prilikom su bili zajedno na turneji. Tigarden je mnogo pio, toliko da je to predstavljalo problem na sceni. Osim toga i trezan je govorio toliko otegnuto da ga je malo ko razumeo, a pripitog niko. Da bi ga pred važan nastup održali treznim, unajmili su lokalnu žensku da mu ode u sobu i da ga, metodom za koju je bila plaćena, drži podalje od pića. Kad su preveče došli po Tigardena, bio je mrtav pijan. Žena se dosađivala na kauču, a Džek je na tepihu puštao električne voziće (od kojih se nije rastajao), zamišljeno držeći praznu bocu viskija i ponavljajući kako ga, avaj, ni ova žena uopšte ne razume...
(Hvala Veselom Svetu Rekovca na ovoj anegdoti).
ecce-florian ecce-florian 10:38 11.08.2008

Re: Daje se na znanje

....'92. na Majorci... dolazi neki neobični krupni Francuz sa raskošnom ženom boje čokolade, sa Martinika u bar u kome smo muž i ja radili. Posle kraće, vesele, šašave, neobične priče, Francuz kaže da je džez muzičar... nastave njih dvojica 'o temi'... i Francuz, da nas obraduje, ode do gepeka, izvadi trubu i u tišini noći, odsvira 'Tišinu'. Delovala je veselo, prkosno, mangupski....

džez muzičar
margos margos 14:21 11.08.2008

Re: Daje se na znanje

Cvetko, majstore, pa ti ceo youtube imaš u malom prstu:))))
ecce-florian ecce-florian 00:54 12.08.2008

Re: Daje se na znanje

Mixed-media, mešovita tehnika, praktičan je izraz koji obeležava korišćenje različitih sredstava u umetničkoj praksi, ili, najtačnije, spajanje materijala disparatnog porekla u artističku celinu, umetnički predmet, delo.

Mikst, mikstura, smeša, mešavina, bućkuriš, umešanost, složenost, raznovrsnost, raznolikost, metež; medija, medijum, srednji stepen, sredina, okolina, sredstvo, ono što se nalazi u sredini ili što predstavlja sredinu, sprovodnik svetlosti, posrednik između ljudi i duhova (u spiritizmu), stanje koje stoji između radnog i trpnog (u grčkoj gramatici), medijevalan (srednjovekovni), Medial.

Hvala, na poklon ti evo integralno
Черевићан Черевићан 20:39 06.08.2008

џез дунстер

на указ ево ме на првенцу тазе блогера уз констатацију да се г. Папе посве лепо снашао а саставом ми и делом разгрно џез мрену углави , ХВАЛА, но допринеше тому и коментатори ,офскроз, јер посве искрено и поред својевремног интензивног муз. образовања ја се уђезу неснађох ( оно ние да нисам пратио свирку сачмову) но танбураши и непримерен живот пар децениа превагнуше ( ха,цена теренског живота ) а потом ТАЈ суноврат алалих те се, посве дијаметрално, пробраној класици усмерих, што ево трае . . .

по питању џеза . . .стање ми исто, неснађено.
pape92 pape92 21:24 06.08.2008

Re: џез дунстер

Znate kako kažu: ljudi ne žele drugačiji džez, ljudi žele manje džeza. Ne uzimam im to k srcu.

To što ja slušam džez, ne znači da ne volem i drukču muziku, da se izrazim malo i ja prečanski. Najtanji sam sa klasikom, al ako je probrana, pokleknem.

Hvala na poseti Mr Cher (ovo bi hladno mogao da bude jazz pseudonim, tek da znate), znači mi.
Unfuckable Unfuckable 02:44 10.08.2008

očekivano sjajan prvenac

izvinjavam se što kasnim, btw
bravo, Sledž !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana