Kako sam 13 dana dojila moje Oči Plave

Krugolina Borup RSS / 05.08.2008. u 14:57

U jednom periodu života imala sam nadimak "Fosna". To je bio direktan komentar na veličinu mojih grudi, gde me je majka priroda krajnje nepošteno zakinula. Joj, radosti moje, kad su počele da rastu ko pečurke posle kiše nakon što sam ostala u drugom stanju! Čudo su mi za samopouzdanje učinile, u devetom mesecu trudnoće umalo se nisam pobila s jednim čovekom na parkingu, dva puta većim od mene (Ti će' mi kažeš da ne mogu tu da parkiram! Dođi 'vamo ako smeš!). Svu sam snagu iz njih crpela, čini mi se, ko Popaj iz spanaća.

Kao "načitana buduća majka" (prim. aut.: titula potiče od jednog belog mantila, koji mi se s neverovatnom dozom poniženja u glasu obratio: "A, ti si jedna od onih načitanih, a?"), plan mi je bio da svoje dete dojim minimum šest meseci, a uz božju pomoć, možda i celih godinu dana. E, kad bi sve išlo po planu...

Nakon hitnog carskog reza, po nekakvom glupavom protokolu porodilišta, smeste me tri dana na intenzivnu negu. Isti protokol zabranjuje da se bebe unose na intenzivnu negu, kao i da majka s intenzivne nege obilazi bebu na neonatologiji. Tri dana plačem, tri dana dete ne viđam. Doneli ga jednom, kršeći protokol, da mi ga pokažu na udaljenosti od 2 metra, da ne bih nervni slom dobila, ali mi ne daju ni da ga pipnem, a kamoli podojim.

Naravno, dojke nabrekle, hoće da puknu, ali mleko ne izlazi. Onako "načitana", ja znam da treba da glumim kravu i da se muzem, te drljam po njima gore-dole, levo-desno, i sva se ozarim kad izađe koja kap. I tako one bole, ja drljam, trljam, plačem, brojim sate i tešim se... samo da pređem na "Baby Friendly" odeljenje, pa ću da si imam svoje dete pored mene 24 sata...

Svanuo je i taj dan, četvrti u životu moga sina! Konačno mogu da pipnem svoje dete, joj radosti moje! Smeštaju nas u sobu broj 8. Dolaze dve babice da mi pokažu kako da ga podojim. Donose mi stolicu, da sednem na nju, jer ima naslon, jer je tako lakše nego ako sedim na krevetu, ali me istovremeno upozoravaju da stolicu obavezno sakrijem, jer protokol bolnice ne dozvoljava stolice u sobama. Ako je čistačica vidi, ima da je odnese. Gde bih uopšte mogla da je sakrijem u sobi, a da je čistačica ne vidi - ne kažu.

Pripremi se, pozor... SAD! Zinulo moje dete, zgrabilo dojku pa ne pušta! Meni zvezde pred očima, suze niz obraze, krik iz grla. Babice kažu: tako mora, to je normalno, proći će. Oduševljene su načinom na koji moj sin sisa, kažu da se nakon tako dugog odvajanja od majke nagon za sisanjem često izgubi. Zašto onda uopšte odvajaju bebu od majke na tri dana - ne kažu. Nagađaju da li će mu ostati plave oči. Ona starija garantuje da hoće. Deset minuta kasnije, pokazuju mi kako da sinu zapušim nos da bi ostavio dugoočekivanu dojku, i premestim ga na drugu. Opet zvezde, opet suze, opet krik. Ali, trpim. Pa, rekoše mi da tako mora. Proći će i ovih deset minuta.

I prošlo je. Babice kupe pinkle, odlaze u nepoznatom pravcu. S vrata kažu: izmuzavajte se. "Pa, kad ponovo da ga podojim...?" BAM! Zatvoriše se vrata za mnom i za mojim sinom. On zaspao, ostavio me na miru da glumim kravu. Ceo taj dan, ja sam njega dojila na svaka dva sata po dvadeset minuta, imitirajući što vernije mogu ono čemu su me babice naučile, i potom se izmuzavala.

I pade mrak. Meni dojke krvave, izgrižene, u krastama. Od belih mantila, niko da me obiđe. Da je bar baba Jelice, kraste da mi izleči, ili baba Manasije, dojke da mi istrlja... Ja neispavana, u bolovima, sama, uplašena, shvatam da je došlo vreme da ga ponovo podojim. Počinjem da plačem i pre nego što sam ga uzela iz kolevke, i pre nego što sam ga na dojku stavila, znajući šta me čeka - zvezde, krik, suze. Ali, idem hrabro napred, orjentišem se nekako gledajući i kroz te suze, uzimam ga iz kolevke na podoj. Pripremi se, pozor... SAD! To više nisu zvezde. To je sam centar pakla. Krv počinje da se sliva niz dojke od rani koje mi je gladni sin otvorio. Ne, ovo nije u redu. Ja ovo ne mogu više da izdržim. Ja se moram odmoriti, ili ću nervni slom doživeti. Izlazim iz sobe da pronađem dežurnu sestru. Veče je, 9 sati.

"Molim vas, možete li da mi nahranite dete? Ja sam ga ceo dan dojila, ali pogledajte šta mi je napravio. Stvarno ne mogu više. Užasno me boli."

"Dohranjivanje je u ponoć."

"Znam, ali on je sad gladan. Plače."

"Ne mogu ništa da vam pomognem, dohrana se ne priprema pre ponoći, kuhinja je zatvorena."

"Dobro, onda ću ja da pozovem mog muža da mi donese Bebelac, ja ću da ga nahranim, samo da li će ga na ulazu pustiti?"

"Nije dozvoljeno unošenje bilo kakve hrane za bebe na odeljenje."

"Znam, ali šta onda da radim?"

"Čekajte ponoć."

Vraćam se u sobu broj 8, uzimam svog rasplakanog sina u naručje. Šetam gore-dole po sobi. Plače on, plačem ja. Kuka on, kukam ja. Mislim se: kakva sam ja to majka, kada sina ne mogu da nahranim? Nije trebalo uopšte ni da imam dete, kad ga puštam da gladuje. Ali, sama pomisao na bol od ponovnog stavljanja na krastave, ranjive, krvave grudi jedino uspeva da mi plač pojača, nikako da me na podoj navede. I tako od 9 uveče do ponoći... puna tri sata. Isplakasmo se pošteno i on i ja, četvrti dan njegovog života. Niko se nije našalio ni da zaviri u sobu, da proveri kako smo, da pokuša bar da nas uteši, iako je naš zajednički plač odjekivao hodnicima tri sata. Sami smo ostali svo to vreme - moj sin i ja.

Nahraniše ga u ponoć, a onako usput konstatovaše da ja njega uopšte ne dojim kako treba, da on vuče ali slabo šta izvuče, jer se ne izmuzavam pravilno, sve je začepljeno, mleko ne izlazi napolje. Zato mi je kraste napravio. Trebalo je već prvi dan nakon porođaja da se izmuzavam, zar nije došla sestra na intenzivnu da mi pokaže kako to pravilno da radim i da me proveri?

Pa nije došla, sunce joj kalajisano, belog dana više ne videla!

"Pa šta ja sad da radim?" Donesoše mi nekakvu pumpicu i rekoše da s mužom ne stajem dok bočicu od 250 ml ne napunim. U četiri ujutro, bočica je tek napola puna, a ja pumpam i spavam istovremeno. Bar mi je sin sit i spava. Pile majkino.

Kada sam onako sa sve pumpicom na sisi zaspala - ne znam tačno. Znam samo da je u 6 ujutro u sobu ko furija uletela čistačica, i dok sam ja bila bunovna i u polu snu, iznela napolje stolicu. Usput mi probudila dete. A on, pile majkino, gladan. Puna samopouzdanja, uzimam da ga podojim na krevetu, bez mogućnosti da se na išta naslonim, jer stolicu furija odnela. Pripremi se, pozor... SAD! To više nisu ni zvezde, ni centar pakla. To je putokaz za ludnicu. Dovedite čike u belim mantilima - ja upravo doživljavam nervni slom. Spuštam rasplakano dete u kolevku, izlazim na hodnik, spuštam se na kolena ispred stola dežurne sestre, sklapam ruke u znak molitve i kroz plač jecam: "Molim vas, nahranite mi dete! Molim vas nahranite mi dete! Molim vas, nahranite mi dete!"

Sjatiše se beli mantili sa svih strana, shvatili i oni da je vrag odneo šalu. Odnesoše dete da ga nahrane, mene nakljukaše bensedinima, obilaze me na pola sata. "Kako je, majka? Sad će neko da dođe da vam pokaže kako da sredite dojke. One su totalno začepljene, pa vi uopšte ne možete s takvim dojkama da dojite." I stvarno dolazi neko, pokazuje mi da pritisnem ovde, da pritisnem onde, da trljam ovde, da trljam onde... Ja se trudim, hoću, ali ne ide. Ništa se ne dešava. U telefonskom razgovoru, kuma mi kaže da je jedini lek da me neko drugi - ko zna šta radi - izmuze i sredi mi dojke, pa tek onda bilo kakvi moji napori mogu da održavaju to stanje. Sama to da uradim - nema šanse. Kuma mi, preko neke svoje veze, nalazi sestru (koja inače radi u istom porodilištu) da mi sredi dojke. Nakon što joj u desni džep belog mantila zadenem 10 eura. To je, rekla mi kuma, važeća tarifa.

Sat vremena kasnije, dojke su sređene, a ja iscrpljena od bolova i stresa padam u slatki san. Popodne mi vraćaju dete, i mada sam i dalje pod užasnim bolovima, ohrabrena činjenicom da će dojke sad da rade normalno, podojim ga kroz suze i krikove. Pa pumpicu u ruke, dok ne napunim bočicu. Krastama i ranama na bradavicama nema leka. To prosto mora da se trpi, jer dohrana je dva puta dnevno - u podne i u ponoć - a to nije dovoljno da grudi odmorim i rane zalečim. Tešim se... samo da dođem kući!

Svanuo je i taj dan, sedmi u životu moga sina! Idemo kući! Zbogom porodilište i beli mantili, dabogda vas moje oči više nikad ne videle!

Šest dana kasnije, nakon režima u kome sam ga danju dojila kroz plač i krikove, a noću ga moj muž hranio što izmuzenim mlekom, što Bebelacom, moje su se grudi potpuno oporavile. Ustajem po prvi put u 2 ujutro da ga i noću podojim. Pripremi se, pozor... ŠTA JE OVO? Kakav je ovo plik na dojci? Vidi, imam jedan i ovde višlje, na vratu. Ček da vidim na ogledalu. Jao mene, evo jednog i na licu!

"Jel' to 'Halo Beba'?"

"Jeste."

"Vidite, takva i takva stvar, bilo ovo, bilo ono, ja sad ustala da ga podojim, ali imam nekakav plik na dojci, i na vratu i na licu, pa ne znam sad da li smem da ga dojim, šta je to?"

"Kako izgleda plik?"

"Pa, šta ja znam, onako, kao kad se opečem, pa se napuni vodom."

"Meni to liči na ovčije boginje."

"Ma, nemoguće, ja sam to preležala kao dete."

"Ne znam, stvarno. Idite kod lekara ujutro. Nemojte dotle da ga dojite."

U naredna dva dana obilazim lekare.

Lekarka opšte prakse: "To su ovčije boginje. Prestanite da dojite. Izbegavajte dete."

Infektolog: "To su ovčije boginje. Prestanite da dojite. Izbegavajte dete."

Pedijatar: "To su ovčije boginje. Prestanite da dojite. Izbegavajte dete."

Ginekolog: "To su ovčije boginje. Prestanite da dojite. Izbegavajte dete."

Ubediše me, NESREĆNICU i GLUPAČU. Tek 84 sata nakon izbijanja prvog plika, došla sam sebi i počela da googlujem.

Internet: "Bebu treba odvesti na infektivnu kliniku da u roku od 72 sata od kad je majci izbio prvi plik primi vakcinu koja će joj obezbediti kratkotrajnu zaštitu, ali dovoljnu da i ona ne dobije ovčije boginje od majke. Dojenje treba nastaviti."

Dvadest i petog dana svog života, moj je sin dobio ovčije boginje.

A oči mu jesu ostale plave. 

Danas, drugog dana svetske nedelje posvećene dojenju, dok se B92 bavi problemom dojenja na javnom mestu, ja umesto u malograđanštinu, biram da prstom uprem u lekare i lekarsko osoblje. Ja i moj sin, moje Oči Plave, optužujemo ih za:

1) neznanje

2) nezainteresovanost

3) neljudskost

A novinarima bih preporučila da se manu evropskih tema dojenja na javnom mestu, i umesto toga udare u centar balkanskog problema. Odgovor na pitanje zašto manje od 25% majki u Srbiji doji svoju decu tražite, pobogu, u porodilištima, a ne na javnom mestu! 

Atačmenti



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:28 05.08.2008

e,

ova ti priča (sem10e, boginja i plavih očiju, a bogme i stolice) ista kao ona koju čuh od mojih kuma.
p r e s l i k a n a.
sa dodatkom da je jedna od njih,pošto je na carski rez rodila blizance bila anatemisana, jer njena deca mnogo plaču i mnogo jedu i to je njih nekako nerviralo.

druga, meni jako zanimljiva stvar je ono što se i sama pitaš - ukoliko je problem sa dojenjem kada se razdvoji majka od deteta, zašto to rade? ovoj mojoj, su na zapomaganje da ih vidi (pošto je jadnica mislila da nešto nije u redu čim ih ne donose) rekli da ona treba da se odmara od zahvata. OK, nek se odmara, al nek joj donesu decu...
po izlasku iz bolnice su joj rekli da odmah predje na dohranu, jer sigurno neće imati mleka. nije me poslušala, i jednu odličnu lekarku, tj. neonatologa, posetila je tek posle mesec dana - njen odgovor je bio: - vi imate mleka za tri bebe.

znam da sve žene kažu da se to zaboravi,
ali ja mislim da ne treba da se zaboravi.
nedostatak ljudskosti, to ne mogu da shvatim.

kada sam je posetila u bolnici (mesec dana pre porodjaja) bila sam zgranuta.
njihove ormare su koristile sestre, a ona i sve žene iz sobe su držale stvari na simsu.
malter se ljuštio sa zidova, a iznad kreveta, tamo gde su one svetiljke što ne rade, trag neke zardjale tekućine.
soba za preglede...smrzla sam se.
ne pričam da to nije hajtek varijanta, i ne mora da bude,
ali ono je kao u zatvoru.

i tako...
uvek me ganu ovakve priče, bez obzira što je sve OK.

p.s.
plave oči ti se vide samo kad se klikne na link.
gordanac gordanac 15:36 05.08.2008

Re: e,

p.s.
plave oči ti se vide samo kad se klikne na link

klik na link! :))))
i - evo ih!
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:38 05.08.2008

Re: e,

znam da sve žene kažu da se to zaboravi,


Lazu.
Ja to nikad necu da zaboravim.
Vise od cetri godine ima, jos nisam zaboravila.
Sita sam se isplakala blog pisuci.
Svakoga se detalja secam, svake emocije, svake uvrede, svakog ponizenja...
Secacu se dok sam ziva.

p.s.
plave oči ti se vide samo kad se klikne na link.


I kod mene isti slucaj, ama sve sam pokusala da popravim, ali ocigledno ne umem. Ako neko zna za kvaku i sta treba da uradim, nek mi pojasni, pliz.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:49 05.08.2008

Re: e,

znaš šta,
sve mi je bilo muka dok sam čitala.
a nije da sam neka cilemilemaminaitatina...

i ne treba da se zaboravi,
i treba da se laje,
nego sve valjda misle da će im nešto deci uraditi, kad ih odnesu,
pa ćute,
i plaču.

e, to me izludjuje.

meni se desilo (to sam već napisala na blogu) da me žena, iz čista mira pita: a jeli to primarni ili sekundarni sterilitet, ja zranuta. kažem da nemam pojma i da niko to nije utvrdio, da sam samo došla da se pregledam, i da, ako joj je već došlo da nešto unese u kartonče, stavi šta oće.
posle mi druga kaže: u, pa vi ove godine morate da ostanete u drugom stanju. ništa, da počnemo sa stimulacijom jajnika. (i to je videla iz mojih lepih plavih očiju - one su joj rekle da nemam jajašca) ja joj onda kažem da sam koristila trake za ovulaciju i da je imam uvek isti dan, a ona kaže, paisad (ne lažem majke mi)
- znam, babyrapid.

pa me ove priče uznemire...mnogo.

a za sličke.
pazi, ideš na atačmente (browse), onda izabereš sliku sa kompa, pa klikneš upload, a prethodno mišem klikni na deo teksta gde hoćeš fotku, onda te on pita oš levo il desno, i to je to.
gordanac gordanac 15:52 05.08.2008

Re: e,

Ako neko zna za kvaku i sta treba da uradim, nek mi pojasni, pliz.

Klikni desnim mišem na sliku u mom komentaru, klikni na "properties" - skoči prouzorče sa adresom slike, onda "copy" adresu, pa onda uđeš u "izmeni tekst" i u svom editoru klikneš na ikonicu koja liči na drvo, opet skoči prozorče u njega "paste" adresu slike, i još onda izaberi opcije "left", "right"....i slika će se pojaviti u tvom tekstu na mestu gde ti je kursor i izbor položaja slike
nije komplikovano, možeš probati praveći komentar (još jedan, samo sa "očima plavim" - neče da smeta! :)))
margos margos 16:00 05.08.2008

Re: e,

Ove 'ženske priče' su totalni horor. Najgori, najcrnji.:(((((
I povrede koje se teško zaboravljaju, zaista.

Mene razljute - najstrašnije.
I neka me neko ubedi da je ikome od stručnih i odgovornih stalo do nataliteta, dece, dečjeg smeha i dečjeg plača!!! Nema šanse!!!

Za babice, akušere, ginekologe - ja bih da mogu, a ne mogu, pravila tako rigoroznu trijažu i selekciju, da bi testovi za NASA-u bile mačji kašalj!

..."Joj, sutra cu ja da se poradjam (ili: zena ce mi se poradjati), trebace mi, kud tada da mi se svete."

Ili su već to davno oposlile...?
Ili su znale za Ten euros rules...?
Ili su zaboravile, pa im se ove današnje porodilje čine kmezave?

Šta god, ja sam za selekciju! Oštru!
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:51 05.08.2008

Re: e,

Snezana Mihajlovic:
a za sličke.
pazi, ideš na atačmente (browse), onda izabereš sliku sa kompa, pa klikneš upload, a prethodno mišem klikni na deo teksta gde hoćeš fotku, onda te on pita oš levo il desno, i to je to.


To sam originalno i uradila, ama ne funkcionise.

gordanac
Klikni desnim mišem na sliku u mom komentaru, klikni na "properties" - skoči prouzorče sa adresom slike, onda "copy" adresu, pa onda uđeš u "izmeni tekst" i u svom editoru klikneš na ikonicu koja liči na drvo, opet skoči prozorče u njega "paste" adresu slike, i još onda izaberi opcije "left", "right"....i slika će se pojaviti u tvom tekstu na mestu gde ti je kursor i izbor položaja slike
nije komplikovano, možeš probati praveći komentar (još jedan, samo sa "očima plavim" - neče da smeta! :)))


E, to je vec urodilo plodom.)
Bar se s moje strane vidi normalno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:53 05.08.2008

Re: e,

Ove 'ženske priče' su totalni horor. Najgori, najcrnji.:(((((


Draga moja Margos, ovo je samo deo moje price iz porodilista.
U nastavcima cemo da uvedemo u pricu i izbijanje prednjeg zuba od strane anesteziologa, padanje erkondisna s plafona u sred porodjaja, sestru Slobodanku, i kojesta jos...
Sad sam se samo skoncentrisala na dojenje, znas...
)
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:48 06.08.2008

Re: e,

druga, meni jako zanimljiva stvar je ono što se i sama pitaš - ukoliko je problem sa dojenjem kada se razdvoji majka od deteta, zašto to rade?


Sad cu da ti kazem zasto to rade.
Logika je sasvim prosta.
TAKO IM JE LAKSE!

Oko tek porodjene majke, narocito one carskim rezom, ima puno posla. Zena ima problem da podigne bebu, treba joj pomoc, rana boli, a i ne bi trebala da dize teske stvari. To automatski znaci da neko od medicinskog osoblja treba da bude tu na izvolte, da majci dodaje bebu, vraca je, pomaze i slicno - kako bebu, tako i ostale stvari.

Ovako - bebu smeste u boks tri dana, hrane je kad oni hoce, a majku vezu za krevet na intenzivnoj nezi s jedne strane infuzijom, s druge kateterom, cisto da joj ne bi palo na pamet da ustane i pokusa slucajno da ode da vidi dete.

I tako... majka fiksirana za krevet, beba fiksirana za krevet. Nema se tu mnogo posla.
mariopan mariopan 23:31 15.08.2008

Re: e,

Kakva kvaka kad ja vidim divne plave oke? Vide se! )))))))))
Dala bih ti deset preporuka i orden za ovaj tekst, bravo.
margos margos 15:36 05.08.2008

Preznojih se, ženo...

I sve me zabolelo....:((
A novinarima bih preporučila da se manu evropskih tema dojenja na javnom mestu, i umesto toga udare u centar balkanskog problema

Tu se već treba nekom zameriti.. nije zgodno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:39 05.08.2008

Re: Preznojih se, ženo...

Tu se već treba nekom zameriti.. nije zgodno


A ja se mislim da ima i onog..."Joj, sutra cu ja da se poradjam (ili: zena ce mi se poradjati), trebace mi, kud tada da mi se svete."
zeks92 zeks92 17:32 05.08.2008

uf ... zenska tema,nemam iskustva...

ja cu iz muske perspektive....u moje vreme ,pocetkom devedesetih (dvoje dece) bilo je normalno da babicama das 50-100DM
edi-va edi-va 18:32 05.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

zeks92
ja cu iz muske perspektive....u moje vreme ,pocetkom devedesetih (dvoje dece) bilo je normalno da babicama das 50-100DM


:))))))))))))))))

Krugolina,

kad sam prochitala ovu tvoju horor prichu, shvatim koliko sam imala srece da sam se porodila u Nemachkoj.

Sve je toliko dobro uredjeno, planirano i organizovano da nema sta da se brine i strahuje.

Saru sam dojila punih 11 meseci, tad joj izbio prvi zub, pa je sama prestala. Ustvari je kroz bolove koje je prouzrokovao zubic, izgubila apetiti i 7 dana skoro da je sve odbijala. Tako smo preshle na flashicu - nekako glatko.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:09 05.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

kad sam prochitala ovu tvoju horor prichu, shvatim koliko sam imala srece da sam se porodila u Nemachkoj.


A ja ti, sestro, zavidim.
Kako ti samo zavidim...
dilan_dog dilan_dog 21:31 05.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

Sad je tarifa 100 evra za babicu,zena treba da se porodi u oktobru tako da sam se ja vec spremio.Inace kad se prvi put porodila 2002 nismo imali nikakvu vezu pa je ona jadna lezala 6 sati pred porodjajnom salom i samo sto se nije porodila na tom istom mestu,dok neka babica onako u prolazu nije viknula"jao doktore pa ova zena se poradja",posle toga su morali da je "seku" jer je beba vec dobrano krenula napolje zbog njihove nebrige.Iz mog iskustva mogu da kazem samo to da se babici kesira,a doktoru nikako ne davati lovu,ionako nista ne radi za vreme porodjaja(samo sije na kraju)
Goran Vučković Goran Vučković 23:41 05.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...



A ja ti, sestro, zavidim.
Kako ti samo zavidim...

Probaj u Danskoj sledeći put - dobiješ dete u koritancetu, soba za četiri porodilje, a kad ti beba prve noći počne da plače, moraš da ustaneš onako sveže uštepana, odvezeš je napolje (da ne bi prooscilovale ostale bebe i mame) i podojiš - i tako dva-tri puta za noć.

Evo kako izgleda koritance - mali Esbjorn, slika sa jednog od mojih prethodnih blogova, samo sam je tada skratio, pošto je nešto drugo bilo bitno:

Krugolina Borup Krugolina Borup 08:02 06.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

Evo kako izgleda koritance - mali Esbjorn, slika sa jednog od mojih prethodnih blogova, samo sam je tada skratio, pošto je nešto drugo bilo bitno:


Vucko, ti li si?
Jao, bre, nestanem na sest meseci, i kad se vratim ne mogu da se snadjem vise uopste. Promenili statuse, promenili nickove... jedino covek da deveri na blogu non stop.

Esbjorn je presladak, a koritance je apsolutno isto ko i ono u kome su moje Oci Plave lezale. Zahvaljujuci americkoj donaciji. Samo dve godine pre toga, koritanca uopste nije ni bilo. Opcija po kojoj bi beba bila sve vreme pored majke - nije postojala. Jedina moguca opcija je bila: majke u sobu, bebe u boks. Pa su ih donosili na podoj ne kad su bebe gladne, vec kad im oni narede da budu gladne.


Probaj u Danskoj sledeći put - dobiješ dete u koritancetu, soba za četiri porodilje, a kad ti beba prve noći počne da plače, moraš da ustaneš onako sveže uštepana, odvezeš je napolje (da ne bi prooscilovale ostale bebe i mame) i podojiš - i tako dva-tri puta za noć.


Ne verujem da ce uopste da bude "sledeci put", mada ako se desi - svakako cu da gledam da to ne bude ovde. Ako je tvoj gornji opis trebalo da mi objasni kako je to u Danskoj grozno, moram da ti kazem da me ic nisi uspeo ubediti. Ovde drze i po 10 majki u istoj sobi, izuzev kad je u pitanju "Baby Friendly", u kom slucaju ih je izmedju 2 do 4, sa sve bebama. Ja sam bila privilegovana jer u doba kad sam se poradjala jednostavno nije bilo puno porodilja u porodilistu koje su htele na Baby Friendly - sve zapele da im bebe idu u boks, da ih ne maltretiraju tu pored njih. A razlog je uglavnom cinjenica da im upravo medicinsko osoblje, od momenta od kad udju u porodiliste, ali i pre toga, puni glavu kako im je bolje da ostave bebu u boksu, i da se odmore. U mojoj je sobi bilo jos 2 kreveta. Da je bilo majki zainteresovanih da im bebe budu pored njih, ti bi kreveti bili popunjeni.

Razlika je samo u tome sto sam uverena da PROTOKOL PORODILISTA sigurno ovde NE DOZVOLJAVA da se beba iznosi napolje na podoj, nego te teraju da ostanes u sobi i razbudis i ostale bebe.

Reci mi jos samo, molim te, jel' taj izlazak napolje znacio u hodnik, ispred sobe, ili su imali neku posebnu prostoriju, i ako su je imali - ima li u njoj stolica s naslonom? Je li tvoja zena bila poducena kako da doji? Da li je imala problema s dojenjem? Jesu li je obilazili Beli Mantili? Da li je dojila i koliko dugo?

Ma, ajde molim te, napisi blog o porodjaju u Danskoj - zivo me zanima! Jos bolje - daj zeni da napise, pa objavi. "Horse's mouth" je uvek najbolja opcija.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:16 06.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

zeks92
ja cu iz muske perspektive....u moje vreme ,pocetkom devedesetih (dvoje dece) bilo je normalno da babicama das 50-100DM


Zeks, dobro ti nama dosao i podrsku pruzio!
Vec samim tim sto na ovu pricu ne kontriras pricu o vojsci - heroj si u mojim ocima.
)))
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:42 06.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

dilan dog
Iz mog iskustva mogu da kazem samo to da se babici kesira,a doktoru nikako ne davati lovu,ionako nista ne radi za vreme porodjaja(samo sije na kraju)


E, crni mi svi zajedno kad, umesto da jedni druge savetujemo kako da se radujemo svojoj deci, kao savete razmenjujemo koga treba, a koga ne treba potplatiti...

Hvala ti na poseti i komentaru.
zeks92 zeks92 12:02 06.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

Vec samim tim sto na ovu pricu ne kontriras pricu o vojsci - heroj si u mojim ocima.


hehe....spremam ja pricu o vojsci,ne brini....
Goran Vučković Goran Vučković 18:11 06.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

Reci mi jos samo, molim te, jel' taj izlazak napolje znacio u hodnik, ispred sobe, ili su imali neku posebnu prostoriju, i ako su je imali - ima li u njoj stolica s naslonom? Je li tvoja zena bila poducena kako da doji? Da li je imala problema s dojenjem? Jesu li je obilazili Beli Mantili? Da li je dojila i koliko dugo?

Ma, ajde molim te, napisi blog o porodjaju u Danskoj - zivo me zanima! Jos bolje - daj zeni da napise, pa objavi. "Horse's mouth" je uvek najbolja opcija.

Ćao Krugolina,

da, Vučko, zar nije očigledno :)

Bila je soba za dojenje, da, sa nekim jednostavnim foteljama. Bila je jedna prostorijica i za presvlačenje/pranje beba, takođe.

Od skandinavskih uvrnutosti - bila je npr. jedna kutija sa tankim brusovima za mame (meki, kao elastična mrežica), a pored kutije paket uplatnica - pa onda uzimaš, a platiš posle uplatnicom u banci, kad izađeš (a niko ne broji koliko si uzela niti kontroliše posle koliko si platila).

Obuka za dojenje... moguće... verovatno, ne sećam se baš, ali bilo je pre porođaja i časova i za tate par puta. Doktor je čini mi se došao par puta, pregledao kopče (pošto je bio carski rez isto). Dojila je nešto preko 6 meseci, znam za tih preporučenih 6 meseci svakako. Mali razmaženko je tražio posle flašicu, tek smo mu to oteli kad je imao 3 godine, a i sad dobije ujutru doručak u krevet - čoko mleko, ali ne u onoj bebećoj flašici sa gumicom nego u jednoj od onih koje se daju većoj deci, a mogu da se izvrnu a da ne cure (ali je čaršav ipak povremeno čokoladiran )

Pitaću Sašku za blog o porođaju - ali nisam siguran da će biti raspoložena za blogovanje :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:11 07.08.2008

Re: uf ... zenska tema,nemam iskustva...

da, Vučko, zar nije očigledno :)


Pa, sad jeste.:))))

Od skandinavskih uvrnutosti - bila je npr. jedna kutija sa tankim brusovima za mame (meki, kao elastična mrežica), a pored kutije paket uplatnica - pa onda uzimaš, a platiš posle uplatnicom u banci, kad izađeš (a niko ne broji koliko si uzela niti kontroliše posle koliko si platila).


))
Naivni, ko Amerikanci!

Obuka za dojenje... moguće... verovatno, ne sećam se baš, ali bilo je pre porođaja i časova i za tate par puta.


Ima obuka i ovde. Isla ja. Pustili nam film, snimak sa porodjaja, kao, da vidimo kako to izgleda. Samo, taj snimak je na engleskom (bez prevoda!) i potice iz neke civilizovane drzave, gde babice i lekari ne biju i ne psuju zenu na stolu, tako da uopste verno ne docarava sta zenu ceka kad jednom u porodiliste u Srbiji stvarno i kroci.

Sto se obuke za dojenje tice - to i ne moze da se sprovede dok se ne porodis. Teorija je jedno, praksa drugo. Dok se sama sa svojim nabreklim sisama ne suocis (da prostis), nema tu nikakve efektivne obuke. Dakle, to je moralo da je saceka u porodilistu, nakon porodjaja - ako je toga bilo?

Dojila je nešto preko 6 meseci, znam za tih preporučenih 6 meseci svakako. Mali razmaženko je tražio posle flašicu, tek smo mu to oteli kad je imao 3 godine, a i sad dobije ujutru doručak u krevet - čoko mleko, ali ne u onoj bebećoj flašici sa gumicom nego u jednoj od onih koje se daju većoj deci, a mogu da se izvrnu a da ne cure (ali je čaršav ipak povremeno čokoladiran )


Ja sam sinu tek pre nekoliko nedelja (dakle, sa skoro cetiri i po godine) ukinula mleko na cuclu uvece u krevetu. Znam da sam totalno zakasnila, ama nisam imala srca da mu i to oduzmem, kad sam mu vec dojenje uskratila... pustila sam ga sve dok nisam osetila da je stvarno i on spreman od cucle se odvojiti. Coko mleko nikad nije probao u zivotu. Nudila sam mu, nece da proba. Ja ne navaljujem, jel.) Moje je dete cudno: ne voli pizzu, ne voli spagete. Do ove godine uporno je odbijao i sladoled i sokove. Samo je vodu i mleko pio, pile majkino.)
Anjale Anjale 23:45 05.08.2008

...

Identičen događaj se meni desio sa prvim detetom. Jurila sam sestre i doktore po hodniku, hodajući kao Paja Patak, jer me je rana užasno bolela i molila ih da mi nahrane dete, jer ja nisam imala mleka-porodila sam se u 35 nedelji.
Otkačili su me pričom da mi je dete od 2500g jako i mora samo da se snađe

Ipak mislim da koja god žena ima uslova, treba da doji.

P.S.
Tekst je odličan, i duhovito ispričan
Pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:11 06.08.2008

Re: ...

Identičen događaj se meni desio sa prvim detetom. Jurila sam sestre i doktore po hodniku, hodajući kao Paja Patak, jer me je rana užasno bolela i molila ih da mi nahrane dete, jer ja nisam imala mleka-porodila sam se u 35 nedelji.
Otkačili su me pričom da mi je dete od 2500g jako i mora samo da se snađe


E, a sad cu ja da ti kazem zasto to rade (zato sto to MASOVNO rade).
Stiglo je njima naredjenje da teraju majke da doje, jer je dojenje zdravo.
Da bi ispunili to, mogli su da urade jednu od dve stvari:
a) da se posvete majkama, da devere pored njih, pokazuju im kako, hrabre ih, pruzaju im podrsku, objasnjavaju, pokazuju, strpljivo bodre...
b) da ukinu bilo kakvu drugu opciju, pa ili doji ili ce ti dete biti gladno.

Cik pogodi za koju su se opredelili?

Hvala za pohvale teksta.
S puno sam ga emocija pisala.
Ovo je moja vecna tema.
Ponavljam se, znam, ali ponavljacu se i lajacu dok sam ziva!
Dugujem i sebi i svome detetu to lajanje, jer smo doziveli sto niko doziveti ne sme.
Lajacu gde god mogu, gde god hoce bilo ko da cuje to moje lajanje.
Pa, i ako nece da cuje - opet cu da lajem!
AlexDunja AlexDunja 08:52 06.08.2008

zlocin

Ponavljam se, znam, ali ponavljacu se i lajacu dok sam ziva!

sa punim pravom.
vec drugi dan me boli ovaj
tvoj tekst, jedva se odlucih da napisem bilo sta...
imam potpuno suprotno iskustvo,
nikada nisam bila srecnija, zadovoljnija, ispunjenija...
taj osecaj bliskosti i to sedmo nebo je jednostavno neopisivo.
oni su tebi i tvom detetu svojim neznanjem , arogancijom, nebrigom
oduzeli nesto neponovljivo i nenadoknadivo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:57 06.08.2008

Re: zlocin

AlexDunja:
oni su tebi i tvom detetu svojim neznanjem , arogancijom, nebrigom
oduzeli nesto neponovljivo i nenadoknadivo.


Znam. I to me boli vise od bilo cega sto su mi uradili.
Juce ceo dan, malo pisem blog, malo u dete gledam. Pa ga grlim i ljubim iz cista mira. Pa hocu u narucje da ga uzmem, kao bebu moju... a on veliki. Preliva se iz zagrljaja.
Ne znam kako to ni njemu ni sebi da nadoknadim.
AlexDunja AlexDunja 09:04 06.08.2008

Re: ..

meni se cini da znas,
iz svake reci ti se vidi:)
Anjale Anjale 09:09 06.08.2008

Re: ...

Dugujem i sebi i svome detetu to lajanje, jer smo doziveli sto niko doziveti ne sme.
Lajacu gde god mogu, gde god hoce bilo ko da cuje to moje lajanje.
Pa, i ako nece da cuje - opet cu da lajem!


Na žalost, to je jedino rešenje.
Par nedelja posle mog porođaja, doktorika iz porodilišta bila je gost u nekoj emisliji. Ja sam pozvala i kada sam rekla o čeumu hoću da komentarišem, isključili su me iz programa.
Da se obratim bilo kojoj drugoj insituciji, nema efekta.
Vrana vrani oči ne vadi
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:22 06.08.2008

Re: ...

Anjale:
Na žalost, to je jedino rešenje.
Par nedelja posle mog porođaja, doktorika iz porodilišta bila je gost u nekoj emisliji. Ja sam pozvala i kada sam rekla o čeumu hoću da komentarišem, isključili su me iz programa.
Da se obratim bilo kojoj drugoj insituciji, nema efekta.
Vrana vrani oči ne vadi


Ma, mene su i mediji totalno razocarali.
Prekjuce sam kipela od besa citajuci B92 vidjenje stvari.
Sve imam utisak da je neko tu nekom kucni prijatelj, sta li, te se one najvaznije stvari o porodilistima nikad ne pokrecu kao teme. Sve nesto ko kisa oko Kragujevca, da se kaze da se to pomenulo, a u stvari se nista sustinski vazno nije ni reklo ni u javnost iznelo.
gorstak92 gorstak92 10:56 06.08.2008

Re: ...

KB
a u stvari se nista sustinski vazno nije ni reklo ni u javnost iznelo.

Kako nije?
A pochivshi Bane Vukashinovic?
I njegovo cuveno pitanje: ,,Doktore kako je to biti majka?"

A ti si bila sama u krevetu?
Imam drugaricu koju su odmah po porodjaju ugurali u krevet porodilje koja se dan ranije porodila.
I tako 35 u hladu, nema klime, a njih dve zagrljene.
Kazu nema se kreveta ili uslova. Zaboravio sam tacno sta je bio razlog. Da li je bitan?
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:14 07.08.2008

Re: ...

A ti si bila sama u krevetu?
Imam drugaricu koju su odmah po porodjaju ugurali u krevet porodilje koja se dan ranije porodila.
I tako 35 u hladu, nema klime, a njih dve zagrljene.
Kazu nema se kreveta ili uslova. Zaboravio sam tacno sta je bio razlog. Da li je bitan?


Strasno, strasno...
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 11:39 06.08.2008

Neko rece

zenska tema... a ne mora da bude...
Naravno da mi muskarci nikada necemo TACNO znati kako je vama u stvari, u tim situacijama, ali da se solidarisemo je najmanje sto mozemo. Zao mi je sto si to prezivela sto si prozivela, i ko zna koliko vas je jos... Mojoj tetki lekar je rekao da ima " tumorcinu " , a ona zena bila trudna. zamalo da je operisu, i ubiju prelepu Melisu...
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:18 07.08.2008

Re: Neko rece

Zao mi je sto si to prezivela sto si prozivela, i ko zna koliko vas je jos...


Veruj mi, svecom se traze one koje nisu bar jednu losu stvar dozivele.
Hvala ti na poseti i podrsci.
vishnja92 vishnja92 11:23 07.08.2008

hajde

da ipak napisem.

slucaj moj:

sve normalno, osim sto je beba (No2, prva je bila dojena duuugo) bila majusna pa nismo bile na bebi frendliju. doneli su bebe na podoj a meni moju nisu, odjednom i nizbogcega (prethodno su je uredno donosili). onda su mi objasnili da nemam mleka, na sta sam ja rekla da imam, pa su oni rekli da nemam jer pise da nemam.

kad su ukacili da mi nije u planu da me se zeza bez da se dzilitam lepo su mi, kulturno, ocekujuci razumevanje i shvatanje u ocima, priznali da im je tako lakse a za mleko valjda ja znam najbolje.
e?
@#$$#@ ???

sta da sam bila prvorotka? sta bi radila mama kojoj je potrebna podrska i samopouzdanje? koja ne zna da li ima mleka ili ne? upropastili bi i nju i bebu a da ne trepnu, tek tako, usput i rekreativno.

slucaj tudji (susedni krevet, par godina ranije):

zena lepo, uprkos najstrozim zabranama, donela svoju spavacicu od kuce - sram je bilo - umesto da bude ko mi drugi, u iscepanim, prljavim i dopolapostojecim krpama. sad, napravila je stratesku gresku - odgovorila je (ne bas ljubazno) babici koja joj je puna pravednog besa rekla da je krava, prljavica etc.
i sta biva? nisu joj vise nijednom u naredna dva dana doneli bebu na podoj. i onda?onda nista.

fuj
i tako na sve strane
Anjale Anjale 13:09 07.08.2008

Re: hajde

Ne mogu, a da se ne nerviram dok čitam ovako nešto.
Lakše mi je da zaboravim moje iskustvo, ali se sećam žene tzv. drugorotke, kojoj je bila sitne građe, a beba krupna, porađali su je satima (za carski nije imala vezu) i polomili joj neku kost tamo dole. Ne razumem se u to. Znam da je dovezena u sobu gde je bili nas 7+bebe, stalno je dobilala krv i neke infuzije, i kad god je pogledan oči su joj se čudno ukrštale od bola. U toku noći je imala neizdržive bolove, i ja sam se jedva dovukla sa mojom ranom do sestrica, ne bih li ih dozvala. Tako su me slatko ispljuvale, što ih budim u 4 ujutro!!!!!!!!!!!!

Neki umni čovek je rekao: Ne treba da budemo anđeli, dovoljno je da budemo ljudi
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:21 07.08.2008

Re: hajde

onda su mi objasnili da nemam mleka, na sta sam ja rekla da imam, pa su oni rekli da nemam jer pise da nemam.


A i bebe su gladne kad pise da su gladne.

kad su ukacili da mi nije u planu da me se zeza bez da se dzilitam lepo su mi, kulturno, ocekujuci razumevanje i shvatanje u ocima, priznali da im je tako lakse


Eto, pa o tome pricam! Svi ti idiotski protokoli i pravila bolnice, sve je to smisljeno samo da bi njima bilo lakse.
A nas, priplodne krave, ko sisa.

zena lepo, uprkos najstrozim zabranama, donela svoju spavacicu od kuce


E, a meni prvu noc nisu dali nikakvu spavacicu. Moras gola da spavas, pored polomljenog prozora.
Protokol bolnice.
vishnja92 vishnja92 13:31 07.08.2008

Re: hajde

Samo mi je još više muka kada po ženskim časopisima vidim uparađene mame sa bebama i sladunjavom pričom o lepoti porođaja, kojem je zaboga prisusvavao i drčni tata, sa sve kamerom i plaćenim mestom u apartmanu!!!!!

vidi ovo s tatama - ja ne bih muza pripustila ni blizu sale dok se poradjam. samo mi jos on fali usred svega da o njemu brinem :)

medjutim -
razgovarala sam sa nekim muskarcima koji su prisustvovali porodjaju, i osim sto su njihovi utisci neponovljivi i skupoceni (bez izuzetka), postoji jos nesto sto je jako vazno u ovim nasim uslovima - oni te jednostavno drugacije tretiraju ako je pored tebe otac deteta. ne usudjuju se da budu grubi i vise vode racuna. imaju pored sebe zainteresovanog svedoka koji je tama toliko pribran da moze da reaguje a taman toliko nije da nema sale s njim.
Anjale Anjale 13:39 07.08.2008

Re: hajde

Vishnja92, dok sam ja promenila moj komentar, ti si me već citirala :))
A promenila sam ga jer nisam htela da kažem da je loše što tate prisustvuju porođaju, tu se slažem sa tobom, čak mislim da muškarci tek tada dobijaju realnu sliku kako to izgleda. Htela sam da napišem da mi je žao što je većinu žena doživela velike neprijatnosti, o tome retko ko govori, a uparađene mame koje se slikaju za novine odmah posle porođaja mi deluju izfolirano. A ja ne volim folirante.
vishnja92 vishnja92 13:40 07.08.2008

Re: hajde

E, a meni prvu noc nisu dali nikakvu spavacicu. Moras gola da spavas, pored polomljenog prozora.
Protokol bolnice.

ja sam otkrila u cemu je tu tajna. perionica radi valjda do petka u tri, ali realno za petak i vikend ostane ono vesa koliko je stiglo da se osusi do cetvrtka u tri. osoblje perionice ode i do ponedeljka ih nema a zene navale da se poradjaju ko blesave i jos hoce sve da imaju spavacicu.
dakle, ako si se porodila u petak, subotu ili nedelju ko ti je kriv. moras da cekas veliku vizitu da te uparade za doktore :)

ako si se porodila izmedju ponedeljka i cetvrtka objasnjenje je takodje jednostavno. sve spavacice su potrosene za veliku vizitu. tolike zene cekale tri dana a ti hoces spavacicu odmah. eto.
vishnja92 vishnja92 13:44 07.08.2008

Re: hajde

Vishnja92, dok sam ja promenila moj komentar, ti si me već citirala :))

upale smo u zbrku :)
meni se dogadja da otvorim komentar pa mi stoji po 20 minuta nenapisan, a kad ga objavim vidim da je prica u medjuvremenu otisla na sasvim drugu stranu :)
ukapirala sam sta si rekla, bez brige
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:48 07.08.2008

Re: hajde

vidi ovo s tatama - ja ne bih muza pripustila ni blizu sale dok se poradjam. samo mi jos on fali usred svega da o njemu brinem :)


Ja sam moga tadasnjeg muza proklinjala i zaklinjala da bude prisutan, plakala, kukala... nista nije upalilo. Jedini razlog zbog koga sam ga zelela tamo jeste strah. Trebala mi je podrska, i trebao mi je neko ko ce da me zastiti ako krenu da me samaraju. I, mada je on bio divan i jedan u milion kasnije, nakon porodjaja i tokom ovcijih boginja, kada je detetu bio majka umesto mene, ipak mu nikad necu zaboraviti da nije uz mene bio kad je njih troje skocilo na moj stomak i pocelo da gura, sve vicuci usput: "Napni se!"

imaju pored sebe zainteresovanog svedoka koji je tama toliko pribran da moze da reaguje a taman toliko nije da nema sale s njim.


E, pa, bolji opis nisam nikad procitala.) Tacno to mi je trebalo. Ni manje ni vise.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:48 07.08.2008

Re: hajde

Vishnja92, dok sam ja promenila moj komentar, ti si me već citirala :))


A ja se ubih trazeci komentar iz koga je to citirala.)))
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:52 07.08.2008

Re: hajde

Htela sam da napišem da mi je žao što je većinu žena doživela velike neprijatnosti, o tome retko ko govori, a uparađene mame koje se slikaju za novine odmah posle porođaja mi deluju izfolirano. A ja ne volim folirante.


Trebalo je da ostavis i ono za novine. Meni, recimo, casopis "MAMA" i "TRUDNOCA" nevidjeno dizu pritisak. Sve kao ono evropski, svetski, cvetici, leptirici, divota jedna. Kad sam im pisala da pitam a sto ne pisu o nezvanicnim cenovnicima, o stanju u porodilistima... odgovorili nesto u stilu: Necemo da plasimo buduce mame.

Pa, jes. Nece da ih plase, nego ce da ih obmanjuju. Fenomenalno resenje!

Krugolina Borup Krugolina Borup 13:54 07.08.2008

Re: hajde

ja sam otkrila u cemu je tu tajna. perionica radi valjda do petka u tri, ali realno za petak i vikend ostane ono vesa koliko je stiglo da se osusi do cetvrtka u tri. osoblje perionice ode i do ponedeljka ih nema a zene navale da se poradjaju ko blesave i jos hoce sve da imaju spavacicu.
dakle, ako si se porodila u petak, subotu ili nedelju ko ti je kriv. moras da cekas veliku vizitu da te uparade za doktore :)

ako si se porodila izmedju ponedeljka i cetvrtka objasnjenje je takodje jednostavno. sve spavacice su potrosene za veliku vizitu. tolike zene cekale tri dana a ti hoces spavacicu odmah. eto.


Jes' bio petak, majku im njihovu!
Vodeci se opstom odrednicom "tako im je lakse", moj je zakljucak/nagadjanje bio da, u slucaju da nesto podje naopako, hoce da zenu imaju golu na izvolte da odmah mogu da seku/intervenisu, umesto da moraju da se muce da joj skidaju ili seku spavacicu prvo.

Bas sam se pre 15 minuta mislila kako treba da napravim neku vrstu testa/nagradne igre. Da se pobroje glupavi protokoli, pa da se zene priupitaju za misljenje zasto je to tako? Jer, za sta god da sam ja u bolnici pitala: a zasto je protokol takav?, odgovoreno mi je: Pa, takav je. Dakle, drugo nam nista i ne ostaje, nego da nagadjamo.
vishnja92 vishnja92 14:05 07.08.2008

Re: hajde

Bas sam se pre 15 minuta mislila kako treba da napravim neku vrstu testa/nagradne igre. Da se pobroje glupavi protokoli, pa da se zene priupitaju za misljenje zasto je to tako?

bas bi i mogla :))
(molim te, ubaci i pitanja o opremi - zasto sto za porodjaj nema rukohvate koje mozes da stisnes nego zarivas sebi nokte u dlanove i zasto, aman, ne podignu to uzglavlje. nevidjeno glupo smisljeno)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:15 07.08.2008

Re: hajde

bas bi i mogla :))
(molim te, ubaci i pitanja o opremi - zasto sto za porodjaj nema rukohvate koje mozes da stisnes nego zarivas sebi nokte u dlanove i zasto, aman, ne podignu to uzglavlje. nevidjeno glupo smisljeno)


Tesko da ja jedna, ili nas par komada, mozemo da se setimo svih protokola koje treba preispitati.
Mozda je bolje prvo napraviti anketu koja ce prikupiti razno-razne price, neku vrstu kvalitativnog istrazivanja.
Ne verujem da je to iko ikad uradio kako treba.

Ako bih se ja ludo odvazila da tako nesto napravim, bi li meni neko od vas pomogao? Kako idejno, u osmisljavanju pitanja za anketu, tako i fizicki, u pronalazenju zena koje bi opisale svoje dozivljaje.
Sve emailom, nista rad na terenu.
A?
Anjale Anjale 14:18 07.08.2008

Re: hajde

NARAVNO
vishnja92 vishnja92 14:51 07.08.2008

Re: hajde

takodje naravno :)

anjale, pls, nemoj da me zoves 'visnja92'. jel moze samo visnja ili vishnja? ili kako god zelis, bez 92.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:21 07.08.2008

Re: hajde

E, pa cure, kad je takva situacija, odmah da vas upozorim da ja nisam jedna od onih koji samo laju, ali ne ujedaju.) Ja odmah krecem u akciju. Za pocetak, hajde da nabacamo pitanja nasumice, kako nam padaju na pamet, koja bismo mogli da ukljucimo u anketu. Evo dole nize sta je meni odmah palo na pamet, a pozivam sve ostale da pridodaju svoje ideje za pitanja.
-------------------
- Da li ste u porodilistu doziveli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vredjao? Kako?

- Kako su vas oslovljavali u porodilistu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?

- Da li je bilo problema sa smestajem ili opremom? Kakvih?

- Kada ste, nakon porodjaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga cesto vidjali? Da li ste mogli da ga vidite kad god zelite?

- Kada ste, nakon porodjaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?

- Da li ste ikada posumnjali u strucnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zasto?

- Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilistu? Kojih? Zasto? Kako biste ih vi promenili?

Krugolina Borup Krugolina Borup 15:23 07.08.2008

Re: hajde

anjale, pls, nemoj da me zoves 'visnja92'. jel moze samo visnja ili vishnja? ili kako god zelis, bez 92.


E, a u cemu je fora s tim "92", ja sam to propustila. Vidim da mnogo ljudi ima sad taj broj iza imena. Zasto?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:39 07.08.2008

Re: hajde

Pa, kud ovo da zaboravim!

- Da li ste nekoga morali potplatiti? Koga (zanimanje, ne ime)? Za sta? Koliko?

A na kraju moze biti deo za ocenjivanje:

- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili tretman koji ste u bolnici imali?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili ljubaznost lekara i bolnickog osoblja?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili strucnost lekara i bolnickog osoblja?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili zainteresovanost lekara i bolnickog osoblja?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili ljudskost lekara i bolnickog osoblja?
vishnja92 vishnja92 15:47 07.08.2008

Re: hajde

E, a u cemu je fora s tim "92",

aj prvo na ovo da ti odgovorim, za ovo drugo mi treba vise vremena :)

propustila si nevidjenu zabavu - nastanak b92.fm i fuzionisanje korisnika bloga sa korisnicima telekomovog (nekakvog, nisam bas razumela) sajta ili takvog necega. posto je telekom veliki baja a mi smo mali baja, tamo gde je doslo do preklapanja nickova dodato je 92 (u boljoj varijanti). u goroj varijanti ljudima su dodeljivali potpuno nove i ultrasmesne nickove.

sve je bilo propraceno otezanim logovanjem, totalnom zbrkom i meni omiljenim reagovanjem Supermoda u granicnim situacijama (od umora se otkaci pa se ukljucujuje u diskusije :)). dva su bloga propratila zbivanje: vuckov (koji se zvao vucko, pa vucko92, pa sad Goran Vuckovic) sa naslovom "Ja92" i gordanac "92.fm - i kaj sad?". oba su potpuno konfuzna i zabavna :)

i eto.
idem sad da smisljam ovo drugo.
vishnja92 vishnja92 15:57 07.08.2008

Re: hajde

- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili tretman koji ste u bolnici imali?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili ljubaznost lekara i bolnickog osoblja?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili strucnost lekara i bolnickog osoblja?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili zainteresovanost lekara i bolnickog osoblja?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili ljudskost lekara i bolnickog osoblja?


- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili raspolozivost lekara i bolnickog osoblja (danju/nocu)?
- Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili profesionalnu zastupljenost (lekari, babice, one gospodje zaduzene za laktaciju, pomocno osoblje)?

po meni, jedan od vaznih problema je taj sto babice haraju a lekara niotkud.

mislim da je potrebno i da se ponudi opcija za konkretne predloge koji se ticu i trudnoce - evo, ja smatram da je neophodno razdvojiti termine za pregled trudnica od ostalih ginekoloskih pregleda.

tako - trebalo bi, mislim, u anketi da postoji i mesto za licni doprinos/zapazanje/predlog. to je nacin da se covek seti mnogih stvari.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:07 07.08.2008

Re: hajde

mislim da je potrebno i da se ponudi opcija za konkretne predloge koji se ticu i trudnoce


Hm.
Trebalo bi anketu podeliti na nekoliko delova: pre porodjaja, porodjaj, posle porodjaja, s tim sto se ovo posle porodjaja moze podeliti na a) dojenje; b)... c).... ???

tako - trebalo bi, mislim, u anketi da postoji i mesto za licni doprinos/zapazanje/predlog. to je nacin da se covek seti mnogih stvari.


Da, treba na kraju nesto u stilu: "Imate li jos neko zapazanje/komentar, koje pitanjima nije obuhvaceno?"
vishnja92 vishnja92 16:55 07.08.2008

Re: hajde

evo

pre porodjaja:

- preglede ste obavljali u drzavnoj / privatnoj / i drzavnoj i privatnoj ustanovi
- zasto? ocena (1-10 ili kako hoces)

- laboratorijske analize ste obavljali u drzavnoj / privatnoj / i drzavnoj i privatnoj ustanovi
- zasto? ocena (1-10 ili kako hoces)

- preporucene su vam / nisu vam preporucene mogucnosti pohadjanja vezbi, predavanja itd vezanih za porodjaj, dojenje, negu bebe isl.

ne znam da li ima jos nesto bitno.
sto se porodjaja tice, tu mogu da se setim samo odnosa u toku porodjaja ( i tog prokletog stola, $#%@). nemam pojma kako izgleda ona soba za cekanje a o tome niko ne prica.

ovaj deo posle porodjaja je najveci i najkomplikovaniji.
ima tu osim dojenja jos svasta. pomoc u odrzavanju licne higijene? tesko je formulisati a da ne zvuci otuzno kako zapravo izgleda u stvarnosti.
antioksidant antioksidant 18:24 07.08.2008

Re: hajde

Ne verujem da je to iko ikad uradio kako treba.

tomica?

to mu je posao. ili nije?

ono sto meni smeta (muskom u zenskoj temi) jeste nemoc i neznanje.

mi imamo neke divne knjige u kojima sve pise zasto se nesto desava, kako reagovati na to i da li se plasiti ili ne.

porodjaju nisam prisustvovao jer mi nije trazeno. da jeste - bih. nije da sam imao neki poriv, ali ja sebe dozivljavam kao asistenta u celoj prici. i sta komandant parade treba - od mene to i dobije.

licno smo imali bolja iskustva nego sto je prosek jer:

1. smo se dosta informisali da ne bi plivali u mraku

2. "imali" smo babicu (vaznija od doktora u normalnim porodjajima)

3. izbegli smo front (to je fabrika - nema personal touch sa porodiljama a to je krucijalno u prvim satima/danima)

vise posle.

zovu
aleksandarz92 aleksandarz92 20:14 07.08.2008

Re: hajde

vishnja92
evo

- preporucene su vam / nisu vam preporucene mogucnosti pohadjanja vezbi, predavanja itd vezanih za porodjaj, dojenje, negu bebe isl.



Preporučeno nam je da možemo da dobijemo doktora koji će posvetiti više pažnje, uz malecnu finansijsku nadoknadu u iznosu od samo 100EUR.


Anjale Anjale 20:14 07.08.2008

Re: hajde

anjale, pls, nemoj da me zoves 'visnja92'. jel moze samo visnja ili vishnja? ili kako god zelis, bez 92.


OK Višnja, i meni je lakše tako
vishnja92 vishnja92 20:32 07.08.2008

Re: hajde

Preporučeno nam je da možemo da dobijemo doktora koji će posvetiti više pažnje, uz malecnu finansijsku nadoknadu u iznosu od samo 100EUR.

vidi, druze, moje prvo dete (i jos gomila beba u tom 'kontigentu') zaradilo je salmonelu u porodilistu - s tim sto ja nikom nisam platila nista, a neki drugi jesu. i bilo im dzaba. i aj sad na stranu moralne implikacije itakoto (tema velika i posebna) - tih 100 evrica ti po mojoj proceni ne obezbedjuju nista.

osim toga, kako sam ukacila - babice su kljucni faktor. lekar ima posla dok te poradja i racunas da mu je stepen koncentracije dok to radi, hteo on ili ne, nezavisan od podmazivanja. a od njih posle zavisi bas bas mnogo toga.
aleksandarz92 aleksandarz92 21:20 07.08.2008

Re: hajde

Verujem da ne bi obezbedili ništa. Inače ih nismo ni dali.
Samo je malo nezgodno kada se to kaže prvorotki koja još nezna šta je čeka. Preporučio nam ginekolog koji je vodio trudnoću, i rekao da je to "standardna bolnička tarifa", i da može on da nam sredi da to bude neko "njegov", pošto on ne radi u bolnici. Sreća pa je brzo nakon ponude otišao na odmor, pa smo to i zaboravili, u suprotnom bi možda i platili.
vishnja92 vishnja92 07:38 08.08.2008

Re: hajde

ma da.
e neka vala niste, pa makar i slucajno :)

ej, procitala sam tamo na knjigama za decu sta si pisao (mislim da si bio ti) i hocu samo da ti kazem da stoji sve 100%. ja sam u guzvi pa ne smem da komentarisem tamo gde prica preti da ce se razviti u diskusiju (da posao ne trpi :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:47 08.08.2008

Re: hajde

Antioksiant:
tomica?
to mu je posao. ili nije?


Taj Tomica je jedna mnogo cudna pojava.
Izmedju resavanja problema lekara i problema korisnika zdravstvenih usluga, on bira da se bavi problemima lekara.
Izmedju resavanja evropskih i balkanskih problema, on bira da se bavi evropskim, ko i ovi s B92.
Ko sto rekoh vec negde: selo gori, a baba Tomica se ceslja.
I tako vec cetiri mandata.
Sledeci put ocekujem da ga vidim na celu strajkacke kolone siroma lekara.

ono sto meni smeta (muskom u zenskoj temi) jeste nemoc i neznanje.


Ja sam stvarno na to klanje otisla vise nego nacitana. Kad me lekarka pitala "Imate li kontrakcije?", a ja odgovorila: "Samo one Brakston-Hiksove", ona je crkla od smeha i objasnila da ona ima studente koji to ne umeju da izgovore. (Sto mnogo govori i o studentima, buducim lekarima.) Dakle, nemoc je jedina stvar kojoj tu popravke nema. A preveliko znanje je i problem, jer te onda gledaju s visine, kao: ako si vec tako pametna pa sve znas, onda se snadji sama.

mi imamo neke divne knjige u kojima sve pise zasto se nesto desava, kako reagovati na to i da li se plasiti ili ne.


E, imala sam i ja. Problem s tim knjigama je sto ne odslikavaju stvarno stanje stvari, jer to su prevodi inostranih knjiga koji objasnjavaju sta covek da ocekuje u civilizaciji, a ne na Balkanu. Primer: spisak stvari koje treba da ponesem po knjizi, i spisak stvari koje treba da ponesem koji su nam dali na toj obuci pred porodjaj:

Knjiga: Sampanjac (zamolite sestru da ga stavi u frizider); cesalj, da vas sestra cesclja i masira dok kontrakcije postaju sve cesce; opustajucu muziku, da vam sestra pusti muziku... i sve tako.
Spisak sa obuke: sapun; toalet papir; ulosci; peskiri... i sve tako.

3. izbegli smo front (to je fabrika - nema personal touch sa porodiljama a to je krucijalno u prvim satima/danima)


I ja sam izbegla Front, trazila "personal touch"... Pa sam prosla ko sto sam prosla.
antioksidant antioksidant 09:50 08.08.2008

Re: hajde

negde gore (ili kod mene) sam napisao da smo (kad se sve sabere) na kraju imali srece i da je to osnovni razlog sto smo prosli bolje nego sto je prosek. nemo' se ljutis o'ma.

sto se priprema/citanja/znanja tice, koliko god da te neko gleda sa visine (ako si vec tako pametna pa sve znas, onda se snadji sama) a gledace te u svakom slucaju (znala ti nesto ili ne) ako je takva osoba, ipak volim da sto vise skapiram sta se i zasto desava i koje su opcije za reagovanje. pa nek se buni ko stigne ja moram znati o cemu pricamo.

a spiskovi ti trebaju svi (kao sto verovatno znas). toalet papir, sapun i mrezasti ulosci (mrezaste gacice sada - ipak se napreduje ) jer je stanje u nasim porodilistima na nivou "radnih logora" u okupiranoj poljskoj tokom ww2 a cesalj, mp3, knjige, flasice vode (sampanjac nije nas cup of tea)... da bi se osecala kao zena u jednoj u sustini divnoj zivotnoj situaciji.

meni je zao sto je u sustini kod nas potreba za ocem u datoj situaciji tako lepo opisana od strane visnje (zainteresovani svedok koji je tama toliko pribran da moze da reaguje a taman toliko nije da nema sale s njim). ja mogu biti veoma "nepribran" da se potencijalno konfliktne situacije resavaju jako brzo ali sve su to indiviualna resenja (uz ogroman faktor srece) sistemskog problema. to je situacija u kojoj treba da budemo podrska ali i da zajednicki prozivimo celu pricu. a zena i dete su toliko izlozeni raznoraznim rizicima da niko jednostavno nema vremena da za trenutak paznju usmeri na nesto drugo.

sistemski problem se ne percepira od strane onih koji mogu uticati na sistem. i kad ima lepih primera oni su se desili ili slucajno ili zahvaljujuci individualnom zalaganju ili "dopunskom radu". porodilista odaju odvratan utisak i sve porodilje (cije price ja znam) imaju odvratna secanja na te dane.

sve bi bilo drugacije kad bi se znalo ko je u centru sistema. lekari, babice, sestre, cistacice su tu da bi porodilja i beba sto bezbolnije prosli kroz celu pricu. mera uspesnosti sistema je mera zadovoljstva porodilja. a ne lekara.

ali tako je i sa skolstvom. djak je tu usput. sta je on naucio nije bitno. koliko je on pripremljen za zivot/rad nije bitno.

a tomica.

tomica je lekar. tomica sistem vidi samo iz te tacke. i to zamagljeno. jer tomica je ministar 4 mandata vezano. on nema realan pogled na ono sto se desilo sa zdravstvenim sistemom u poslednjih 5 godina. ne verujem da je ikada i imao kapaciteta da realno sagleda tako veliki i kompleksan sistem kao sto je zdravstveni (ali to je moja licna impresija pa je necu dalje siriti). tomica ne resava ni evropske ni balkanske probleme. tomica resava svoje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:11 08.08.2008

Re: hajde

negde gore (ili kod mene) sam napisao da smo (kad se sve sabere) na kraju imali srece i da je to osnovni razlog sto smo prosli bolje nego sto je prosek. nemo' se ljutis o'ma.


Ma, boze sacuvaj, uopste se ne ljutim! Pardoniram ako sam tako zvucala. Ja sam samo mnogo, mnogo frustrirana onim sto sam dozivela (a kompletna slika toga moze se steci tek nakon drugog nastavka, koji se nadam da cu uskoro napisati), da se ponekad previse gubim u toj traumi, i samo nju vidim.

potreba za ocem u datoj situaciji tako lepo opisana od strane visnje (zainteresovani svedok koji je tama toliko pribran da moze da reaguje a taman toliko nije da nema sale s njim).


Jel' da da je najbolji opis potrebe za ocem u datoj situaciji koji se uopste moze dati? Fascinirana sam tim opisom.

A Tomica... ma, niko nije toliko slep kao onaj koji nece da vidi.
antioksidant antioksidant 10:17 08.08.2008

Re: hajde

Ja sam samo mnogo, mnogo frustrirana onim sto sam dozivela


znam. frustirani smo i mi a uspeli smo da manje vise neosteceni prodjemo kroz tu situaciju. a frustacije pokupljene prvog puta su u izvesnoj meri uticale na prolongiranje bebe2 (dok se bar malo ne zaboravi :-
)). ako ti nesto znaci, znaj da nisi sama i da ima dosta ljudi koji su uz tebe i svaku porodilju koja prolazi ili je prosla ili ce proci kroz taj pakao. ovim dole si sve rekla. a moja supruga, moje oci zelene, (trenutno) bebece plave i ja potpisujemo optuznicu

Danas, drugog dana svetske nedelje posvećene dojenju, dok se B92 bavi problemom dojenja na javnom mestu, ja umesto u malograđanštinu, biram da prstom uprem u lekare i lekarsko osoblje. Ja i moj sin, moje Oči Plave, optužujemo ih za:

1) neznanje

2) nezainteresovanost

3) neljudskost
aleksandarz92 aleksandarz92 10:38 08.08.2008

Re: hajde

vishnja92
ma da.
e neka vala niste, pa makar i slucajno :)

ej, procitala sam tamo na knjigama za decu sta si pisao (mislim da si bio ti) i hocu samo da ti kazem da stoji sve 100%. ja sam u guzvi pa ne smem da komentarisem tamo gde prica preti da ce se razviti u diskusiju (da posao ne trpi :))


Pa nije baš toliko slučajno. Stvar je u tome što porođaj čekaju i brinu se kako će sve da prođe i mama i tata. Dovoljno je da jedan bude za to da treba da se plati i platiće se u većini slučajeva. Kako da pogledam uplašenu suprugu i kažem "neću da im platim, ko ih j..." Ili kad se žena ne plaši, ali se muž brine i razmišlja "bolje da platim klošarima, šta ako bude komplikacija". Uvek je tu i onaj detalj, što većina doktora očekuje "malu finansijsku nadoknadu", a ti razmišljaj da li će da ti padne budala koja će da ti napakosti zato što nisi platio.

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:46 08.08.2008

Re: hajde

Stvar je u tome što porođaj čekaju i brinu se kako će sve da prođe i mama i tata.


Znas sta...
Treba nama anketa i za tate, a ne samo za mame.
antioksidant antioksidant 10:56 08.08.2008

Re: hajde

Treba nama anketa i za tate, a ne samo za mame.

1. koje pivo se pilo dok ste slavili?
2. koliko majci/kosulja su vam pocepali?
3. koliko ljudi je bilo na zurci i koliko puta je dolazila policija? (fina neka policija - nece ni da popije nista)
4. za koliko vremena ste pokupavali ceo spisak potrebnih stvari? (sve vreme psujuci sto se to nije uradilo na vreme (ne valja unapred - pa sta) nego moras sad mamuran u kupovinu)
5. za koliko para ste pokupovali ceo spisak potrebnih stvari? (sve vreme psujuci lesinare koji zaradjuju na takvim stvarima - pa kako moze majcica za zgepce od 3 kila da kosta isto kao majca za mene a ja imam 100??)
6. u kom trenutku vam je palo na pamet da iz bolnice treba izvesti i mamu i da sem cveca i njoj treba poneti nesto da obuce? (sad je bar neko kilo manja)
schnappi_m schnappi_m 13:37 11.10.2008

Re: hajde


nisu joj vise nijednom u naredna dva dana doneli bebu na podoj.


cccc....
Ja bih bio kadar da u takvoj situaciji odrobijam te babice!
aleksandarz92 aleksandarz92 11:09 08.08.2008

normalan porođaj

Da li neko zna da mi objasni zašto je porodiljama zabranjeno da imaju mobilni kod sebe?
Supruga i ja smo morali da ga prošvercujemo.

Pojavili se u bolnici ok 10 ujutru. Pregledaju je i kažu nećeš ti još da se poradjaš, idite kući.
- Ali doktore, do kuće je 35km, a imamo uput da sutra svakako dođemo jer je termin već prebačen za 7 dana.
- Pa da te primimo onda.

E sad se mojoj gospođi ne sedi u bolnici, pa mi odemo kod tetke koja živi blizu bolnice.

oko 14h nesnosni bolovi, kontrakcije na po par minuta, mi u bolnici a doktor kaže "opet vi".
Primaju je, pogledaju stvari, vraćaju mi njen mobilni ( to ne sme nikako) i kažu "neće ona danas, ali možete da pozovete večeras, da Vam kažemo kako je"

oko 16h ja opet u bolnici, sad već sa kesom za osoblje i nekim glupostima među kojima je sakrivena strašno opasna naprava opštepoznata kao mobilni. Kesu uzimaju, zahvaljuju se i zovu babicu. Ona pomalja glavu, pogleda nas ružno (sestre sa kesom nisu sa njenog odeljenja jbg.) i objašnjavi mi prolaz kroz neki lavirint do nekih vrata.
- Izvin'te a što da idem tamo?
- Pa da vidiš dete, žena ti je sad na stolu, porađa se.
- ?!?! Ali doktor rek'o neće danas. (Verovatno sam mogao i nešto gluplje da kažem. samo neznam šta)
- Ma pusti doktora šta on zna.

Nakon 15 min. su mi pokazali tatino malo zlato, a malo posle i suprugu. ( kroz neko prozorče 15x15 cm).
Sve je prošlo u redu osim što je malo falilo da se porodi u WC-u jer "neće ona danas"

Danas je tačno pet godina kako su izašle iz bonice, tj otkad sam prvi put uzeo u naručje to malo stvorenje, i shvatio značenje reči tata. ( još me zezaju što sam nosiljku držao odozdole da slučajno ne pukne i hodao kao po jajima)
vishnja92 vishnja92 11:25 08.08.2008

Re: normalan porođaj

- Izvin'te a što da idem tamo?
- Pa da vidiš dete, žena ti je sad na stolu, porađa se.
- ?!?! Ali doktor rek'o neće danas. (Verovatno sam mogao i nešto gluplje da kažem. samo neznam šta)- Ma pusti doktora šta on zna.

:))))
koliko kapiram, vama je pre neki dan bio rodjendan. pa srecan vam rodjendan :)))

a vas dvoje (antioksidant i Krugolina) - molim vas da se malo stabilizujete. osecam se kao jo-jo skakucuci izmedju ova dva bloga :)

jos nesto - hvala na anketi za tate, nikad nisam razmisljala o svim tim detaljima
aleksandarz92 aleksandarz92 12:05 08.08.2008

Re: normalan porođaj

Hvala. Bio nam rodjendan 3.eg.

Inace nisam jedini tata koji je stvarno postao svestan situacije sa zakasnjenjem.
Meni se pravi osecaj javio onog casa kad sam je uzeo u narucje. A tih par dana od porodjaja do uzimanja u ruke sam ipak samo bio svestan toga da sam postao tata, ali osecanja nisu bila ista.
NNN NNN 23:30 10.08.2008

Re: normalan porođaj

prvi put uzeo u naručje to malo stvorenje, i shvatio značenje reči tata. ( još me zezaju što sam nosiljku držao odozdole da slučajno ne pukne i hodao kao po jajima)

ZAR MOŽE DRUGAČIJE DA SE NOSI?
aleksandarz92 aleksandarz92 11:28 08.08.2008

.

I upravo sam postavio svetski rekord u slanju jednog istog posta vise puta.
Molim gazdaricu da pobrise ove tackice ako moze.

PS `bem ti bezicni internet
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:16 08.08.2008

Re: .

I upravo sam postavio svetski rekord u slanju jednog istog posta vise puta.
Molim gazdaricu da pobrise ove tackice ako moze.


Samo dokaz da tate nekad traumaticnije sve prezive nego mame.)
Nemerem nista pobrisati, nema odgovarajuceg dugmica.
Moderator jos uvek misli da mi iz potpalublja treba najpre da ranimo svinje, i da nismo za dugmice.)
vishnja92 vishnja92 13:18 08.08.2008

Re: .

pa posalji superiski pp da izbrise :)))

ja se zgranula, pratila sam ih u jedan na jedan kako se mnoze - zamalo da me uhvati panika... :)
antioksidant antioksidant 13:37 08.08.2008

Re: .

meni su peti i sesti najbolji (dao sam im i preporuku)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:05 08.08.2008

Re: .

pa posalji superiski pp da izbrise :)))


A ko ti je to, sta ti je to 'superiska'?
I kako, gde da pisem njemu-njoj-tome?
vishnja92 vishnja92 15:48 08.08.2008

Re: .

au Krugolina, jel ti mene zezas?
ovaj superiska odozgo:
sve je bilo propraceno otezanim logovanjem, totalnom zbrkom i meni omiljenim reagovanjem Supermoda u granicnim situacijama (od umora se otkaci pa se ukljucujuje u diskusije :))

nas dragi, ljubazni, svemoguci i svevideci Supermod, vrhovno bozanstvo blogouniverzuma. on postoji kao clan u listi blogera i zove se Supermod. napises mu privatnu poruku da ti pobrise bar 17-18 aleksandrovihz komentara.

mada, sad bi to bila ziva steta kad ih je antioksidant vec preporucio :)))
NNN NNN 23:48 10.08.2008

PREPORUKA!

OGROMNA!
Ovo je MNOOOOOOOGOOOOOOOOO bitnija tema od nekakvih kosova, karadžića i drugih ( devetih ) rupa ( na svirali ( kožnoj ) u koju javnost ( vlast, opozicija, crkva,TV, NVO, NLO, The Simpsons, babe na pijaci, u prevozu, u berbernici...uh ) duva )!
Vrlo je lično ( i tužno ), nisam se usuđivo par dana da pročitam, jer mi je poznata i aktuelna situacija ( vidi sliku na mom profilu ), moja žena se potresla dok je čitala.
"dok se B92 bavi problemom dojenja na javnom mestu, ja umesto u malograđanštinu, biram da prstom uprem u lekare i lekarsko osoblje. Ja i moj sin, moje Oči Plave, optužujemo ih za:

1) neznanje

2) nezainteresovanost

3) neljudskost

A novinarima bih preporučila da se manu evropskih tema dojenja na javnom mestu, i umesto toga udare u centar balkanskog problema. Odgovor na pitanje zašto manje od 25% majki u Srbiji doji svoju decu tražite, pobogu, u porodilištima, a ne na javnom mestu! "
Zaljučak je POGODAK TAČNO U CENTAR!
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:45 11.08.2008

Re: PREPORUKA!

Vrlo je lično ( i tužno ), nisam se usuđivo par dana da pročitam, jer mi je poznata i aktuelna situacija ( vidi sliku na mom profilu ), moja žena se potresla dok je čitala


Videla sam avatar, zao mi je sto ti se zena potresla, ali to je u Srbiji normalna situacija. Svecom se traze izuzeci.

Zaljučak je POGODAK TAČNO U CENTAR!


A, vidis, mene UZASNO nervira, sto ti mediji... ma, ko da su s Marsa pali!
Nije to bio svetski DAN dojenja, vec svetska NEDELJA dojenja.
Pratila sam vesti nedelju dana.
B92 je izvestio o tome samo prvi dan, i to kako je izvestio.
Posle toga - nista.
NNN NNN 09:43 11.08.2008

Re: PREPORUKA!

Evo supruge (Biljana) koja se potresla... I sama sam imala problema sa dojenjem, mada ni priblizno tako velikih kao ti... Plakala sam od bolova nekoliko puta dok sam dojila, ali ne bih nikad odustala, cini mi se... tako da ne mogu ni da zamislim kroz kakav si pakao prosla. Pisala sam o tome kako je potrebno da se krene od institucija zdravstva: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=311448#rating (komentar je potisan sa Biljana).
A kao jos jedna dodatak neznanju, nezainteresovanosti i neljudskosti dodacu nesto sto me toliko boli da mi je tesko da izgovorim naglas. Porodila sam se (neplanirano) na carski rez kao i ti... O nipodastavanju od strane pojedinih sestara sto sam pre toga primila epidural necu ni da govorim, ali o ovome moram. Kada sam pitala sestru (nisu sve takve, ni priblizno) u koliko je sati moj sin rodjen, ona je uzela listu sa kreveta, pogledala i rekla: "IZVADJEN u 13 i 50." Mislim da me nista sto sam cula u zivotu nije toliko pogodilo..izvadjen..kao da je nesto..neki tumor ili ne znam ni ja sta.. Plakala sam tiho da me cimerke ne pitaju nista..
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:56 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

E, Biljana, sapatnice...

Potpuno razumem sto si se potresla oko izraza koji koriste Beli Mantili. Meni nije u glavu nikako islo sto me zovu "Sekcija iz sobe br. 8" ili "Majka". Niti sam ja njih rodila da im budem majka, niti imaju pravo reducirati me na naziv operacionog zahvata. Neko ce reci da to nije nista naspram ostalih horora koji se tamo desavaju, a ja pa mislim da je to stvar od koje reforma mora da se pocne. Da se prvo gospoda Beli Mantili nauce kako da komuniciraju s pacijentima. Da im se prvo prepisu one pilule za poboljsanje pamcenja, pa da se svako jutro propituju kako se ko zove. I da pacijente oslovljavaju imenom i prezimenom. I da svakom pacijentu prvo objasne sta imaju nameru na njemu uraditi, pa da zajednicki o tome donesu odluku, a ne samo da rade ovo ili ono, bez pitanja. I svasta jos nesto...

Procitala sam i tvoj komentar ispod one vesti, koja me je mnogo potresla (a i tebe, izgleda mi). Zahvaljujuci njoj je ovaj blog i nastao.
Goran Vučković Goran Vučković 09:12 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

I da pacijente oslovljavaju imenom i prezimenom.

Nemoj imenom i prezimenom, leba ti, Krugolino Borup - odmah se setim šta znači kad tetka Poli kaže "Tomase Sojeru" :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:24 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

Nemoj imenom i prezimenom, leba ti, Krugolino Borup - odmah se setim šta znači kad tetka Poli kaže "Tomase Sojeru" :)


To sto sledi nakon sto tetka Poli kaze "Tomase Sojeru", u datome primeru porodilista, sleduje ti 'vako il' onako.)
NNN NNN 14:17 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

Iskreno razmisljam kako da ovu temu izvucemo na svetlost dana, tj. izvan domena underground blogera ..mozda da postavimo link na ovaj tekst kod nekog od vip blogera koji imaju decu ... i kojima bi tema bila zanimljiva..kod Jelice Greganovic npr...ili Bojane Maljevic ili Gordane Comic. Onda bi tema mozda privukla dovoljno paznje da se nesto i uradi. Sa bloga je npr. potekla incijativa za postavljanje ploce pokojnom glumcu Maksimovicu..i uspelo je. Naravno, ne bih postavljala nista bez tvog odobrenja :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:34 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

NNN
Iskreno razmisljam kako da ovu temu izvucemo na svetlost dana, tj. izvan domena underground blogera ..mozda da postavimo link na ovaj tekst kod nekog od vip blogera koji imaju decu ... i kojima bi tema bila zanimljiva..kod Jelice Greganovic npr...ili Bojane Maljevic ili Gordane Comic. Onda bi tema mozda privukla dovoljno paznje da se nesto i uradi. Sa bloga je npr. potekla incijativa za postavljanje ploce pokojnom glumcu Maksimovicu..i uspelo je. Naravno, ne bih postavljala nista bez tvog odobrenja :)


Ah, pa zar za odobrenje za to treba uopšte da se pita? Ja bih bila počastvovana, ama glupo mi je da bilo koga cimam, ne znam ja te ljude, mada sam s nekima od njih komunicirala, ali blam, ženo, da cimam ljude.
NNN NNN 15:04 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

I dalje "zloupotrebljavam" muzevljev nalog..mrzi me da se logujem. Mislim da to nije cimanje bilo koga.. na kraju krajeva, mi smo svoje otpatile...ali bar da pokusamo da stvorimo malo drugacije uslove za buduce majke...da se u javnosti, pre svega na TV-u progovori o tome. Sestra mog muza (to valjda dodje zaova?) treba da se porodi oko 1. oktobra. Ne bih volela da prodje ono sto sam ja, a nekmoli ono sto si ti... Razmislicu malo, pa da probamo nesto..
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:09 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

Cuj, ja jesam sama asebe bezočno izreklamirala na blogu gordanec, onomad kad je objavila da potpalublje uopste postoji.

Isto tako razmišljam: dosta tih ljudi sigurno neće da prave razliku među blogerima, nije u redu da objave link za jednog, a ne za drugog, pa onda imaju (zamišljam bar) politiku da ne objavljuju nikog. To je meni u redu. Zato mi i glupo da se bilo ko cima. Blam me, nekako. Ako ti misliš da ima neki način, svakako pokušaj. Ama, samo kažem - nezgodno je ljude cimati...

A tema jeste za naslovnu stranu, tu nema zbora.
vishnja92 vishnja92 15:14 12.08.2008

Re: PREPORUKA!

dosta tih ljudi sigurno neće da prave razliku među blogerima, nije u redu da objave link za jednog, a ne za drugog

e pa ovde gresis. nisu tu u pitanju blogeri nego tema i nacin na koji je obradjena.
ja se slazem sa NNN, al nista pametno ne mogu da uradim.
mariopan mariopan 23:52 15.08.2008

Re: PREPORUKA!

Sve komplimente za temu i za karakter jer si smogla snage da ga napises ali tako da svako ko cita shvati sta je vazno i sta je poruka ovog teksta.

I ja sam mastitis dobila sa prvim detetom, sinom, em je cekan ko sunce em ja mlada, nemam koga da pitam sta da radim, sve sam isto kao ti radila pa nista...sve dok mi grudi nisu bile kao kamen, upaljene i tvrde a ja sa temperaturom i u bunilu, uplakana, neispavana...dosla je moja zaova (sestra mog muza) i izmuzla mi grudi uz neljudske bolove.hvala joj do neba. Mog sina sam dojila 9 meseci, bio je divna, sita, mirna beba, budio se samo da ga podojim jer je tada sve bilo u redu.

Cerkicu sam rodila posle godinu dana, nisam imala mleka prvog dana, ali poucena iskustvom zamolim zenu pored mene da podoji moje dete. Naime ja ni sa sinom nisam imala mleka prva tri dana ali su nas pustili kuci, zasto nemam pojma, a cime da ga hranim dok mi mleko ne dodje to mi niko nije rekao. Za cerku sam vec znala da necu imati mleka odmah pa sam se odmah i snasla, bez blama. Do mene je lezala zena koja se porodila kod kuce, pre nedelju dana ali je sve dobro proslo samo su je nadgledali i ona je imala mleka za tri bebe i problem da ih izmuze. Kada sam je zamolila da podoji i moju bebu odmah je pristala, i njoj je bilo lakse. Tako smo dva dana a onda su i mene i nju otpustili. Nastavila sam da je dojim do pola godine, prehranjivanje sam pocela kada vec nisam imala dovoljno mleka i sve je bilo u redu.

Kasnije, taj mladi par, ta zena i njen muz bili su nam gosti i dugo smo kontaktirali sve dok se nisu odselili u drugi grad. Sve vreme nijedna sestra na odeljenju nije znala da ona doji i moju bebu, nijednom nisu proverile da li ja imam mleka jer bebe se ne otpustaju kuci ako to nije utvrdjeno, da beba sisa i da ima hrane...ali sve su nas otpustali samo da nas se rese. Bilo je to odavno, po dve porodilje su lezale u jednom krevetu, pa valjda da nas smanje brojcano? Ko ce ga znati?

Dojenje nije samo hranjenje bebe, to je onaj osecaj sigurnosti i pripadanje, zastite i mazenja koji bebama treba zauvek da usadi osecaj da su voljene i zasticene. To se MORA pruzitit bebi pre svega...a posle ide sve ostalo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:46 16.08.2008

Re: PREPORUKA!

Dojenje nije samo hranjenje bebe, to je onaj osecaj sigurnosti i pripadanje, zastite i mazenja koji bebama treba zauvek da usadi osecaj da su voljene i zasticene. To se MORA pruzitit bebi pre svega...a posle ide sve ostalo.


Ma, i majci treba taj osećaj pripadanja, sigurnosti, maženja... ne samo bebi.
Hvala ti za lepe reči, mariopan, i ovde i tamo višlje. Znači mi mnogo.
Nego... imaš li ti kakvu ideju, šta činiti da se stvari počnu menjati, posle trideset i više godina?
mariopan mariopan 07:17 16.08.2008

Re: PREPORUKA!

Ne znam osim da se na sav glas pocne vikati. Ako za 30 godina nista nije uradjeno i nista se nije promenilo onda treba odmah, brzo i hitno i na sav glas, vec se debelo zakasnilo sa kampanjom. Sve znas sta treba da se menja, tu kampanju treba bas tako usmeriti, da se promeni sve sto nije dobro...a to je dugacak spisak.

Imas pravo da i mamama treba to sve, i meni je trebalo, i razumem zasto to ne mozes da im oprostis, i ne treba. Samo na sav glas traziti da se menja , ne znam drugi nacin.
Svima koji se odluce na bebu ili je vec imaju zelim sve najbolje na svetu.
pozdrav
vishnja92 vishnja92 10:31 16.08.2008

Re: PREPORUKA!

Naime ja ni sa sinom nisam imala mleka prva tri dana ali su nas pustili kuci, zasto nemam pojma, a cime da ga hranim dok mi mleko ne dodje to mi niko nije rekao.

uzasno vazna medicinska cinjenica koja se jako cesto prenebregava je ta da prisustvo bebe podstice lucenje mleka.
priroda je sve lepo organizovala ali drustvance ne haje. kada stvari idu kako treba mehanizam u prvim danima je sledeci: fizicki kontakt bebe i majke - lucenje mleka - dojenje - kontrakcije materice (skupljanje na prethodnu, "civilnu" velicinu). kada bi oni samo malo pripomogli, majke bi iz bolnice najcesce izlazile sa skoro uobrocenom bebom i skoro pa ravnim stomakom.

nego ih bre bole usesa :(
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:20 16.08.2008

Re: PREPORUKA!

Ne znam osim da se na sav glas pocne vikati.


Ja noćas sanjala da sam trudna.
San je bio mnogo lep, dok u njemu nisam shvatila da treba u Srbiji da se porađam.
Onda se pretvorio u noćnu moru.
NNN NNN 23:43 13.10.2008

Re: PREPORUKA!

Ja noćas sanjala da sam trudna.
I MI pre neku noć :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:42 14.10.2008

Re: PREPORUKA!

I MI pre neku noć :)


Prekognitivni? ))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana