Salata od krastavca

Velimir Ćurgus Kazimir RSS / 08.08.2008. u 11:52

 

            Da li ste primetili nešto čudno u vezi sa cenom salate od krastavaca u najvećem broju kafana u Beogradu i okolini? Cena se kreće izmedju sto i stopedeset dinara bez obzira što je pre šest meseci kilogram krastavca koštalo oko dve stotine dinara a danas manje od pedeset dinara. Iz ovoga lako možemo da zaključimo da neka jela imaju svoju cenu bez obzira na cenu sastojaka. Voleo bih kada bi me neki ekonomski stručnjak prosvetlio oko ove stvari.

            No, krenimo na nešto malo razumljivije - o vrstama i kvalitetu salata od krastavaca koje se nude.

            Kao i sve druge salate (kupus, paradajz, mešana salata, zelena salata, salata od mešanog povrća, salata od pasulja...) salata od krastavaca mora biti hladna! Takodje, svakako ne bi smela da bude ranije spremljena, da je isecakana u jutro a da se služi posle podne ili uveče. Kvalitet neke kafane možda najbolje možete da ocenite po svežini i ohladjenosti salata.

            Kod nas se salata od krastavaca najčešće pravi na najjednostavniji način: iseckani krastavac se posoli, posirći i zaulji. Od sirćeta se najčešće koristi alkoholno, belo sirće. Običaj da se u ovakvu salatu doda sitno seckani beli luk sve više se napušta. (Bilo bi normalno da se bar ponudi alternativa.) Osim ovakve salate od krastavaca nudi se i tzv. tarator salata - mešavina krastavca i jogurta, uz dodatak soli i bibera.

            Krastavac je, medjutim, veoma zahvalan za pravljenje mnogo bogatijih i raznovrsnijih salata. Njegov neutralni ukus mami mnoge začine. Izmedju ostalog mirodjiju i anis - pogotovo sa pavlakom. Kad se u martu i aprilu pojavi sremuš, koji preplavi sve beogradske pijace, nije mi jasno zašto se ne pravi salata koja bi bila mešavina krastavca, sremuša i jogurta. Krastavac se može začiniti i prelivom od susamovog tana, u koji obavezno ide senf, beli luk i peršun. 

            Ne znam kako stoje stvari sa mešanjem jogurta, maslinovog ulja i vinskog sirćeta, kao osnove za salatu, meni se to dopada, premda nisam siguran da je to po nekom gastronomskom PS-u. Krastavac se svakako lepo slaže i sa svim vrstama zelenih salata, sa rukolom i sa vlašcem. Mislim da crni luk predstavlja najlošiju kombinaciju - on je idealan za paradajz.

            U svakom slučaju, sada su pijace prepune jeftinog a odličnog krastavca. Mislim da pored ukusa krastavac ima jednu dodatnu vrlinu - miris svežeg krastavca deluje kao antidepresiv!



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

spadalo92 spadalo92 12:26 08.08.2008

Varijacija

Umesto jogurta, stavljam kiselu pavlaku, sto guscu. Jer krastavac je pun soka, pa jos kad se pomesa sa tecnim jogurtom, dobijemo corbu.
vracarac92 vracarac92 12:30 08.08.2008

Re: Varijacija

Svaki krastavac je dobar ali vrh su ipak kiseli krastavčići. Kornišoni.
mariopan mariopan 12:45 08.08.2008

Re: Varijacija

Jao, obozavam salate.Sve. Ja sam mesozder tim se dicim ali mesa pojedem najmanje a salate celu vanglu i nije me sramota.
Kada je zelena, prolecna, puterka, prvo pravim jednu vanglu pa dok probam sve pojedem a onda pravim drugu za sve, jerbo ako ne valja neka meni nesto bude))

Ja u krastavce stavljam pavlaku, isto sto guscu, ali prvo nasecem krastavce i ostavim malo da odstoje posoljeni, onda ocedim vodu i tek onda pomesam sa pavlakom, malo belog luka naseckano sitno, malo zlen lisca i maslinovog ulja, kasicica, hladno cedjeno Ako se doda i malo oraha onda je to slicno bugarskoj salati "tarator" samo tu ide i malo hleba koji se tuckom razbije da da gustinu, ja taj deo preskacem jer to ne volim.Onda OHLADIM sve i sve se sveze pravi, sad za sad.

Evo Grci kako prave svoju:

Isece se crni luk (sve krupno na kriske), onda po pola crvene, zute i zelene paprike babure, dva tri paradajza, jedan krastavac, blago promesati i malo posoliti, onda sve sruciti u ciniju za serviranje, odseci dobru krisku feta sira i staviti preko salate, posuti origanom i preliti maslinovim uljem, okolo naredjati maslinke, sve koje imate, zelene, crne, punjene paprikom ili bademom, sve idu lepo...i onda vam rucak i ne treba.
vracarac92 vracarac92 12:53 08.08.2008

Re: Varijacija

Jao Mariopan,
Kada ovo čitam odmah ogladnim. Vidim da ću i večeras zaglaviti u "Čuburi" sa krastavac salatom u činiji pored ovala punog nekog dobrog, domaćeg "holesterola" sa žara
vracarac92 vracarac92 13:02 08.08.2008

Re: Varijacija

Vidim da ću i večeras zaglaviti u "Čuburi"
Izgleda da ipak neću zaglaviti u Čuburi. Kum mi upravo javlja da su zatvorili na 10 dana zbog godišnjeg odmora. Al' dobro, nema veze snaći ću se nekako još uvek je tu "Stara Srbija" ili "Mlava" ili "Kalenić". Šta ću kad su zlikovci zatvorili "Trandafilović"
mariopan mariopan 13:20 08.08.2008

Re: Varijacija

vracarac92
Jao Mariopan,
Kada ovo čitam odmah ogladnim. Vidim da ću i večeras zaglaviti u "Čuburi" sa krastavac salatom u činiji pored ovala punog nekog dobrog, domaćeg "holesterola" sa žara

Ha ha ha i mi pravimo svinjarije ponekad samo da bi imali sa cime da jedemo ove divne, sveze i hladne salate, obaska sto su mi upravo stigle i originalne komponente, prava feta, maslinke ulje , ma ne smem ni da pisem ako ne ponudim sve
vracarac92 vracarac92 13:24 08.08.2008

Re: Varijacija

ma ne smem ni da pisem ako ne ponudim sve
Samo da operem ruke i sedam za astal. Ti mi za to vrema napravi špricer ako ti nije teško...
mariopan mariopan 13:27 08.08.2008

Re: Varijacija

Evo za domacina i sve goste:
anica92 anica92 12:42 08.08.2008

tarator

Voki Kostic i neki drugi kuvari preporucuju da se za tarator krastavac isece i posoli pa ostavi nekoliko sati u frizideru da pusti vodu, a onda se procedi i stavi sve ostalo - pavlaka, jogurt, zacini... Mozda je ukusnije, ali verujem da se tako bace korisni sastojci iz krastavca
vracarac92 vracarac92 12:43 08.08.2008

Re: tarator

Voki Kostic i neki drugi kuvari preporucuju da se za tarator krastavac isece i posoli pa ostavi nekoliko sati u frizideru da pusti vodu, a onda se procedi i stavi sve ostalo - pavlaka, jogurt, zacini... Mozda je ukusnije,

Zvuči smisleno. Vredi probati.
Doctor Wu Doctor Wu 12:51 08.08.2008

Re: tarator

Voki je kulinarski genije. Kad on nešto preporuči, to treba poslušati a razmišljanja o zdravlju ostavljati za druge prilike.

Inače, u Engleskoj se krastavac dosta često stavlja u salatu neoljušten (što je, po meni, znak elementarne kulinarske nekulture) a sa zaprepašćenjem sam video da su i Grci počeli sa sličnom praksom.
mariopan mariopan 12:51 08.08.2008

Re: dzadziki

Grci imaju salatu "dzadziki" koja se pravi od krastavaca koji se narendaju na krupnu stranu rendice, ocede se i pomesaju sa pavlakom, malo maslinovog ulja i mirodjijom. Sve se hladno servira, pa ko voli...ja mirodjiju ne volim u salati a ni rendane krastavce, pa to ne pravim ali ko voli...
Ispravka..ide i belog luka, setio se Antioksidant , hvala na ispravci, ali kao sto rekoh ne volim je pa je i ne pravim.
Kazezoze Kazezoze 12:58 08.08.2008

Re: tarator

Doctor Wu
Voki je kulinarski genije. Kad on nešto preporuči, to treba poslušati a razmišljanja o zdravlju ostavljati za druge prilike.Inače, u Engleskoj se krastavac dosta često stavlja u salatu neoljušten (što je, po meni, znak elementarne kulinarske nekulture) a sa zaprepašćenjem sam video da su i Grci počeli sa sličnom praksom.

naravno da treba jesti neoljushten, svi vitamini se nalaze u kori... jedino ako razmishljanje o zdravlju ostavljash za drugu priliku ))
Doctor Wu Doctor Wu 13:12 08.08.2008

Re: tarator

Kazezoze

naravno da treba jesti neoljushten, svi vitamini se nalaze u kori... jedino ako razmishljanje o zdravlju ostavljash za drugu priliku ))

Ako već razmišljaš o zdravlju, bolje koristi nešto drugo jer je sa više od 96% vode, krastavac vrlo neefikasan izvor vitamina.

vracarac92 vracarac92 13:22 08.08.2008

Re: tarator

Ako već razmišljaš o zdravlju
Oprostite što se možda malo ponavljam ali ...
U stvari krajnje je besmisleno u velikom i prljavom gradu kao što je Beograd očekivati zdrav život. Na pijacama voće i povrće sija u mraku od pesticida, dečije viršle (i dobar deo prerađevina) nemaju potpunu deklaraciju (piše samo "ostali sastojci" a nigde ne piše koji su osnovni, Šta god da kupimo za jelo nakljukano je raznim MSG i E-230, vazduh koji dišemo se vidi koliko je zagađen. Pa ko zaista želi zdrav život naka ode na planinu čuva ovce i jede kefir. U velegradu je pomalo besmisleno očekivati zdrav život. Naravno, treba se potruditi da makar malo učinimo za svoje zdravlje, makar pojeli i tu koru od krastavca.
Velimir Ćurgus Kazimir Velimir Ćurgus Kazimir 13:29 08.08.2008

Re: tarator

Postoji jedna vrsta krastavca, pravilan i gladak, tamno zelene boje, koji se može jesti neoguljen. On je, medjutim, manje ukusan - slabije mirise, od ovog naseg "grbavog" i nepravilnog.
Sećam se da sam, kao dete, jednom pojeo neoguljen krastavac, tek ubran, nije bio ni opran, i da sam zapamtio kako je bio divnog ukusa. Teško da bih sada to preporučio sa svim ovim herbicidima i djubrivima.
Doctor Wu Doctor Wu 13:44 08.08.2008

Re: tarator

vracarac92
Ako već razmišljaš o zdravljuOprostite što se možda malo ponavljam ali ...U stvari krajnje je besmisleno u velikom i prljavom gradu kao što je Beograd očekivati zdrav život. Na pijacama voće i povrće sija u mraku od pesticida, dečije viršle (i dobar deo prerađevina) nemaju potpunu deklaraciju (piše samo "ostali sastojci" a nigde ne piše koji su osnovni, Šta god da kupimo za jelo nakljukano je raznim MSG i E-230, vazduh koji dišemo se vidi koliko je zagađen. Pa ko zaista želi zdrav život naka ode na planinu čuva ovce i jede kefir. U velegradu je pomalo besmisleno očekivati zdrav život. Naravno, treba se potruditi da makar malo učinimo za svoje zdravlje, makar pojeli i tu koru od krastavca.

Da, i ja sam sličnog mišljenja. Posebno kad su u pitanju hidroponici koji su, zapravo, male biohemijske imitacije života, :).

Inače, deklaracije koštaju i u Engleskoj su norma. U Srbiji bi trebalo izvršiti pritisak da svaka prehrambena prerađevina mora da ima punu deklaraciju sa kompletnim spiskom svih sastojaka i konzervanasa i nutricionističkom vrednošću (to je, na neki način, i ugovorna obaveza proizvođača ili snabdevača). Čitam tu na blogu da ljudi raspravljaju o slobodi informisanja i političkim pravima a, po meni, ovo pravo je mnogo osnovnije i preče.
vracarac92 vracarac92 14:01 08.08.2008

Re: tarator

U Srbiji bi trebalo izvršiti pritisak da svaka prehrambena prerađevina mora da ima punu deklaraciju sa kompletnim spiskom svih sastojaka i konzervanasa i nutricionističkom vrednošću (to je, na neki način, i ugovorna obaveza proizvođača ili snabdevača).
Džaba. Da ironija bude veća kod nas su najnepotpunije deklaracije na proizvodima koje uglavnom koriste deca. Dao sam primer viršli. Nije bitno da li ih proizvodi "agrživ" ili Carnex" (jedini izuzetak je "famis" na deklaraciji piše "barena kobasica" i odmah zatim "dodatni sastojci" nigde se ne navodi koji su osnovni sastojci. Pretpostavljam da bi taj osnovni sastojak trebao da bude meso ali kada zagrizete tu viršlu jasno vam je da mesa tu nema ni u tragovima. Kao da jedete podgrejani stiropor. Druga priča je voće i povrće na pijaci. Niko ne kontroliše koliko se prska i sa čim se prska. Ukoliko kupite paradajz pre juna nema teoretske šanse da u njemu nađete semenku zato što je prskan nekom hemikalijom od koje za 48 sata dobije lepu crvenu boju iako nije ni Z od zreo. Pa ne kažu džabe pijačni nakupci svojoj deci "bacaj to iz ruku, to nije za jelo to je za pijac". I sad ti zdravo živi u sred grada.
a.bogdanovic a.bogdanovic 15:09 08.08.2008

Re: tarator

Velimir Ćurgus Kazimir

Sećam se da sam, kao dete, jednom pojeo neoguljen krastavac, tek ubran, nije bio ni opran, i da sam zapamtio kako je bio divnog ukusa. Teško da bih sada to preporučio sa svim ovim herbicidima i djubrivima.

Hehe, i ja sam kao jako malo dete obozavala da jedem neoguljene krastavce i to tako da ih grizem kao jabuku- nista bon ton, seckanje, salatice. A onda je dosao Cernobilj i svastanesto ruzno, pa je idila prestala.

Nego, meni uzitak u tom povrtarskom zelenisu i sarenisu pocinje mnogo pre samog obroka, vec samim odlaskom na pijacu koji pretvorim u pravi mali hedonisticki dozivljaj. Pa se nakupujem svega i svacega, i sto mi treba i sto mi ne treba, i na kraju zavrsim spartanje nekom kaficom. Milina.

Danas naidjoh na sliku projekta buduceg izgleda Kalenic pijace i meni se to nikako ne svidja. Da ne znam da je pijaca, rekla bih da je jos jedna banka. Ubija skroz taj hedonisticki smek kojim je obojeno to bazanje po marketima. Sta ce nam taj futuristicki izgled na mestu gde najmanje pripada, sto ne bi razvijali duh poput Borough ili Portobello Market-a u Londonu, ili raznih farmers markets-a po ostalim gradovima. Koliko cujem, i opstina Vracar se buni protiv ovakvog projekta i nadam se da ce uspeti da nesto uradi po tom pitanju.


Doctor Wu Doctor Wu 16:14 08.08.2008

Re: tarator

Sta ce nam taj futuristicki izgled na mestu gde najmanje pripada, sto ne bi razvijali duh poput Borough

Joj, nemojte Borough, molim vas. Ako treba neki duh pijace da razvijamo bolje da bude neki Covent Garden nego onaj smrdljvi (a i prljavi) Borough market.
lidiaz lidiaz 17:15 08.08.2008

Re: tarator

Doctor Wu
Voki je kulinarski genije. Kad on nešto preporuči, to treba poslušati a razmišljanja o zdravlju ostavljati za druge prilike.

Inače, u Engleskoj se krastavac dosta često stavlja u salatu neoljušten (što je, po meni, znak elementarne kulinarske nekulture) a sa zaprepašćenjem sam video da su i Grci počeli sa sličnom praksom.

Moj tata ga nikad ne ljusti uz tvrdnju da mu oljusten krastavc izaziva gorusicu.
U Izraelu ga isto ne ljuste, ali u Izraelu prodaju samo mlade krastavce.
Ja ga takodje nisam ljustila u Izraelu, dog ga ovde uglavnom ljustim. Osim kad ga isecem po duzini na osmine i posolim uz rostilj :).
Generalno, kora ne bi trebalo da je stetna, samo se opere kao i ostalo povrce koje se ne ljusti. I skinu se ostecenja. Kojih nema kod mladih krastavaca :).

vracarac92 vracarac92 12:50 08.08.2008

A Šta najbolje ide uz salatu od krastavca?

Pa naravno,
Dobar ROŠTILJ mada ni nešto pod sačem ne bi pokvarilo dobar štimung, kao što ne bi smetala neka poštena svinjarija poput glave u škembetu ili jagnjećih pikljeva na kajmaku.
A još ako sve to zalijemo 'ladnim pivom. Ili ledenim dvotrećinskim špricerom, eto (gurmanske) umetnosti.
Na žalost pravih gastronomskih hramova u Beogradu u kojim se ovakva lepota može naći je sve manje i manje.
E kad se samo setim al se nekad dobro jelo BAŠ
anica92 anica92 12:57 08.08.2008

uzduz na pola

Ja volim i samo oljusten, pa ga presecem uzduz na pola, malo posolim i utrljam medjusobno tim polovinama. Milina jedna kao grickalica ispred TV-a. A i privremeno obuzdavam napad gladi uzrokovan dosadom.
mariopan mariopan 13:35 08.08.2008

Re: uzduz na pola

anica92
Ja volim i samo oljusten, pa ga presecem uzduz na pola, malo posolim i utrljam medjusobno tim polovinama. Milina jedna kao grickalica ispred TV-a. A i privremeno obuzdavam napad gladi uzrokovan dosadom.

Pametno.
Da vidis kako lepu liniju ja imam od toga
Bas zato sto je 90% voda a hladan je i osvezavajuci.
Isto tako i paradajz isecem i samo posolim pa umesto vecere pojedem dva tri veca ako me mrzi da pravim bas salatu. U kasnijim godinama to se sve vraca sa kamatom u vidu nizeg pritiska i manje kilaze, lepse linije i boljeg zdravlja.
anica92 anica92 13:53 08.08.2008

Re: uzduz na pola

mariopan

anica92Ja volim i samo oljusten, pa ga presecem uzduz na pola, malo posolim i utrljam medjusobno tim polovinama. Milina jedna kao grickalica ispred TV-a. A i privremeno obuzdavam napad gladi uzrokovan dosadom. Pametno.Da vidis kako lepu liniju ja imam od toga Bas zato sto je 90% voda a hladan je i osvezavajuci.Isto tako i paradajz isecem i samo posolim pa umesto vecere pojedem dva tri veca ako me mrzi da pravim bas salatu. U kasnijim godinama to se sve vraca sa kamatom u vidu nizeg pritiska i manje kilaze, lepse linije i boljeg zdravlja.


I to primenjujem. Ranije sam paradajz jela kao jabuku, ali je posle toga obavezno tusiranje i bezbroj fleka na majici. A portiklu sam davno prerasla.
antioksidant antioksidant 14:13 08.08.2008

Re: uzduz na pola

Milina jedna kao grickalica ispred TV-a. A i privremeno obuzdavam napad gladi uzrokovan dosadom.

mozes da promenis i kanal na TVu (pa da bude manje dosadno)

anica92 anica92 14:20 08.08.2008

Re: uzduz na pola

mozes da promenis i kanal na TVu (pa da bude manje dosadno)

Dosada je kategorija kompleksnija od TV programa, valjda znas. Probala pa ne ide
antioksidant antioksidant 14:24 08.08.2008

Re: uzduz na pola

ma znam, nego meni smesna ova tema (ne jedem ni paradajz, ni papriku, ni krastavac) pa malo da skrenem na stvari koje razumem

(i nemoj neko da me pita sta cu ovde ako me tema ne interesuje - lepo mi da citam sta pisete, volim kad ljudi nesto vole - makar i krastavac )

@mariopan
u tzatziki ide i beli luk
(ne jedem ali lepo spremam)
vracarac92 vracarac92 14:28 08.08.2008

Re: uzduz na pola

(i nemoj neko da me pita sta cu ovde ako me tema ne interesuje - lepo mi da citam sta pisete, volim kad ljudi nesto vole - makar i krastavac )

Ma samo kad si ti nama stigao. Živ nam bio sto godina.
A da ti smotamo jednu (palačinku) sa celerom?
antioksidant antioksidant 14:38 08.08.2008

Re: uzduz na pola

gde nadje celer?

od povrca najvise volim mladu jagnjetinu. ide uz litarlitar ko bombona. salate prepustam drugima, ja napadam centralni oval
vracarac92 vracarac92 14:41 08.08.2008

Re: uzduz na pola

gde nadje celer?
Ma fazon iz "Balkanskog Špijuna" kada Bata Živojinović nudi Bori Todoroviću...
od povrca najvise volim mladu jagnjetinu. ide uz litarlitar ko bombona. salate prepustam drugima, ja napadam centralni oval
Ako treba pojačanje računaj na mene. Uvek sam spreman.
antioksidant antioksidant 14:54 08.08.2008

Re: uzduz na pola

mozda skrecem sa teme ali ....


imam ortaka koji je u zelji da smrsa (znas ono godine stigle i slauf koji se polako siri oko stomaka (kancelarijski posao i tako to)) a voli sve sto vole mladi, pa tako i kafane.

e pa sad, glupo je da sedi i gleda kako se drustvo ozderava pa se za pecenja/rostilje i takve "izlete" pridrzava sledecih pravila:

1. uz pecenje se jede samo crni hleb (ako nema - onda pecenje bez leba)
2. uz pecenje nista alkohol - samo coca cola light (u poslednje vreme zero)

moz' misliti. a slauf sve veci



pozdrav. ogladne ja od ovog vaseg krastavca. odo' da jedem nesto
mariopan mariopan 15:15 08.08.2008

Re: uzduz na pola

antioksidant
ma znam, nego meni smesna ova tema (ne jedem ni paradajz, ni papriku, ni krastavac) pa malo da skrenem na stvari koje razumem

(i nemoj neko da me pita sta cu ovde ako me tema ne interesuje - lepo mi da citam sta pisete, volim kad ljudi nesto vole - makar i krastavac )

@mariopan
u tzatziki ide i beli luk
(ne jedem ali lepo spremam)

Jeste ide i beli luk i to zadosta a ja zaboravila da ga upisem, fala na ispravci, videla sam posle ;-)))))
blitvar blitvar 16:55 08.08.2008

Re: uzduz na pola

1. uz pecenje se jede samo crni hleb (ako nema - onda pecenje bez leba)
2. uz pecenje nista alkohol - samo coca cola light (u poslednje vreme zero)

slauf sve veci

Prilikom varenja prvo bi trebalo da se razgrađuju namirnice koje sadrže ugljene hidrate. Po toj logici bi tehnika mesožderstva teoretski mogla da prođe bez gojenja ako bi se izbegavali, recimo, hleb , testenina, krompir itd...Treba napomenuti i da su genetika, fizička aktivnost i termin obroka veoma bitni detalji.
[

quote]Шопска салата
Da, jedna od najsvetlijih tačaka lokalne kuhinje.


Što se salate sa krastavem tiče, pamtim sjajnu kombinaciju koja neodoljivo podseća na tzatziki, sa dodatkom nekih, meni, nepoznatih začina. Inače, salatu sam probao u jednom vrlo dobrom turskom restoranu u Skoplju. Restoran bi bio i odličan samo da su mi odali recept...


Vrlo ukusna tema na ovu vrućinu...
spadalo92 spadalo92 06:40 09.08.2008

Re: uzduz na pola

Prilikom varenja prvo bi trebalo da se razgrađuju namirnice koje sadrže ugljene hidrate. Po toj logici bi tehnika mesožderstva teoretski mogla da prođe bez gojenja ako bi se izbegavali, recimo, hleb , testenina, krompir itd...Treba napomenuti i da su genetika, fizička aktivnost i termin obroka veoma bitni detalji.


- Dnevni bioritam ljudskog tela obuhvata tri faze: Od podneva do 20:00 idealno je vreme za jelo, od 20:00 do ranog jutra traje proces apsorpcije hranljivih sastojaka, a od 04:00 do podneva eliminacija štetnih materija iz organizma. Prilagodimo li ishranu tom bioritmu, svome telu činimo veliku uslugu.

- U periodu eliminacije najbolje je jesti samo voće jer je bogato vodom pa pomaže čišćenje organizma. Osim toga lako je svarljivo, pa nam ostaje više energije za jutarnje i dnevne aktivnosti, a crevne resice neopterećene varenjem, upijaju sve vitamine i minerale iz voća.

- Od voća do prvog konkretnog obroka trebalo bi da prođe od tridesetak (za laganije voće, poput jabuka) do 45 minuta – za slađe voće poput banana i krušaka.

- Za ručak i večeru možemo jesti ono što volimo – ali tako da ne kombinujemo ugljene hidrate i belančevine. Za razgradnju belančevina u želucu potrebna je kiselina, a za razgradnju ugljenih hidrata – baza. Jedemo li ih istovremeno (npr. meso i krompir) trošimo više energije na varenje, koje traje i do osam sati. Loše svarena hrana zatim ulazi u creva gde trune, zbog čega se stvara neugodan zadah (stari Kinezi npr. po mirisu daha su proveravali da li je čovek zdrav).

- Dobro je ručak ili večeru početi supom jer ona daje osećaj sitosti. Ako je supa od mesa ili riblja, bilo bi bolje da se jede bez testenine.

- Uz meso, najbolje živinu ili ribu, najbolje je jesti povrće (pirinač i krompir lošija je kombinacija u odnosu na ostalo povrće), jer pravilno kombinovana hrana u želucu se zadržava do četiri sata – upola kraće nego negativna kombinacija.

- Hleb se jede sa malo maslaca (najbolje biljnog npr. od kikirikija). Margarin, donedavno smatran zdravom zamenom za maslac, odnedavno se našao na crnoj listi.

- Kombinacija dvaju različitih ugljenih hidrata, hleba i pekmeza ili hleba i meda, zatim graška i pirinča ili testenine i pasulja, dopuštena je samo onima koji nemaju višak kilograma.

- Večera neka bude do 20:00, jer tada počinje proces apsorpcije koji ne valja ometati.

- Želite li u toku popodneva ili večeri pojesti voće, neka od obroka prođu bar tri, a ako ste jeli meso, četiri sata. Posle nepravilne kombinacije trebalo bi sačekati bar osam sati.

- Napade gladi posle 20:00 stišajte pirinčem na vodi, barenim krompirom ili voćem. Izaberite!

- Tokom obroka nije preporučljivo piti vodu jer tako razređujemo želudačne sokove, što ometa proces varenja. Čašu vode možete popiti tek posle obroka.

- Jednom nedeljno dobro je pročistiti organizam hranom koja sadrži veliki procenat vode. Kako 75% organizma čini voda, ta hrana je veoma korisna. Dakle, izaberemo jednu vrstu voća i jedemo ga koliko želimo. Možemo piti i sokove ali nezaslađene.

- Izbegavajte post pijući samo vodu jer ona ne sadrži vitamine poput voćnih sokova. Uzimanjem preteranih količina vode telo gubi elektrolite, što rezultira suvom kožom, umorom, vrtoglavicom i sl.

- Nipošto nemojte mršaviti uz pomoć diuretika i laksativa. Sredstva za ubrzavanje metabolizma remete srčani ritam, a sredstva protiv gladi sadrže amfetamine, što vas može dovesti u zavisnost i depresiju.

- Ne brojte kalorije – to je zamorno i ne efikasno.

- Morate da se bavite nekim sportom, kojim želite, bitno je da vam godi.

- Ukoliko „zgrešite“, nema razloga za očaj, već sutra možete da jedete samo voće i povrće.

- Ne opterećujte druge svojim stilom života. Ponude li vas pršutom i sirom, nemojte svima objašnjavati zbog čega to ne valja jesti sa hlebom. Ćutite i jedite: već sledeći dan bićete disciplinovani i ispraviti grešku.


Atomski mrav Atomski mrav 13:30 09.08.2008

Re: uzduz na pola

Mudro, samo što su krompir i/ili pirinač najčešći prilog uz meso....
Blade Runner Blade Runner 16:25 08.08.2008

A moze i

Шопска салата

Wikipedia

"Шопска салата је традиционално јело балканске (понајвише српске, бугарске, македонске и чешке) кухиње. Порекло води са Шар-планине. У средњем веку, становници царског града Призрена називали су сточаре који су живели на Шар-планини "Шопови", отуда и назив Шопска салата, пошто је тај крај био познат широм Европе по изузетно квалитетном тврдом сиру (овчји и крављи). Пошто су имали сира у изобиљу они су и у салате од краставаца, парадајза, црног лука и паприке стављали свој сир поврх тога и на тај начин направили прави специјалитет од салате. Та област на Шар-планини се и дан данас зове "Сиринићка жупа" (по том квалитетном сиру који је био раме уз раме са најквалитетнијим швајцарским сиром) иначе та жупа се простире на територији општине Штрпце, Косово и Метохија, Србија.

Састојци укључују:

краставце
паприку (може и љута)
црни лук
парадајз
бели сир (тврди Шар-планински сир или замена: фета или сјенички) "

A uz sve te salate najbolje ide domaca rakija, a onda i ostalo po zelji.
spadalo92 spadalo92 06:35 09.08.2008

Re: A moze i

...Штрпце, Косово и Метохија, Србија.

Па зар Штрпци и Косово и Метохија нису Србија? Хм, пита се Спадало необавештени... Извините на тролу!
muaddib92 muaddib92 14:42 10.08.2008

Re: A moze i

A uz sve te salate najbolje ide domaca rakija
...
која, према данашњем запису у када кажем новине мислеем: чисти крв, проћишћава ум и јача карактер...
Хахаа, ко би ту онда закерао око салате!
jeremija92 jeremija92 16:33 08.08.2008

Sa glatkim krastavcima u EU

g.Velimir Ćurgus Kazimir B92 VIP,

na Vaš post o Solženjicunu i amišima imao sam dve primedbe, na post o tome šta deca čitaju, samo jednu i to manje značajnu. Međutim...
na vaš post o salati od krastavaca nemam baš ni jednu.
Koliko god cepidlačio, ne uspeva mi.

Priznajem, expert ste za salate, na radost nas članova ovog bloga, a i mnogih domaćica diljem nam Srbijice, pa i čitave EU, gde svi težimo, a naročito naši krastavci, nastojeći da od onih hrapavih i grbavih postanu glatki, baš kako je propisala EU i kakve obožavaju EU domaćice.

PS: podrazumeva se da imate moju preporuku za ovaj post.

pozz.
radojicic92 radojicic92 17:21 08.08.2008

...

hahahahaha Velimire
najbolji blog ikad, igde, sad ce valjda da krenu u biblioteku
sto preporuka dajem

moj prilog
vrlo je jednostavno
salatalik (turski naziv) presecemo na pola po duzini, posolimo svaku polovinu i pojedemo, normalno hladan
Turci to na svakom cosku, moze ljusten, a ako je gladak ne ljusti se



jeremija92 jeremija92 17:36 08.08.2008

Re: ...

trol za radojičića92, a jesi li probao na istim ćoškovima, krompir kuvan u ljusci punjen kajmakom sa istom salatom od salatalika? Najukusnije to prave po ćoškovima u Izmiru.
radojicic92 radojicic92 18:00 08.08.2008

Re: ...

jeremija92
trol za radojičića92, a jesi li probao na istim ćoškovima, krompir kuvan u ljusci punjen kajmakom sa istom salatom od salatalika? Najukusnije to prave po ćoškovima u Izmiru.


jesam jeremija, taj krompir je tek ko belo platno, stavis sta hoces, kajmak,.masline, sir, kobaje seckane, salatalik, pasulj...
cudo su Turci sa hranom

PS zaratilo kod Rusa
angie01 angie01 17:27 08.08.2008

ovako,

ko ume da umesi hleb- polabelo, pola kukurzno brashno, so, maslinovo ulje i bundavine semenke- napravi jufke malog prechnika- posle iseche na kolutice, namaze smesom od malo putera ili sojonog margarina, poselejno, malo maslinovog ulja.

E sad- smesa za na hlebchice: iseckan svez krastavac, dobro opran i sa korom, pavlaka, izdobljena makedonska feta, mladi beli i crni luk, pershun,moze i korijander, malo bibera i samo malo sitno izrendane shunke ili pancete- samo zbog mirisa i malo maslinovog ulja-( moze se dodati i seckani paradajz, ali on brzo pusti vodu, pa samo kada je za odmah).

ovom smesom bogato nadograditi hlebchice-kashikom, odgore izrendati tvrdo kuvana jaja i preko svega, bogato posuti isprzeni susam.

( piti valpolichelu)
radojicic92 radojicic92 17:29 08.08.2008

Re: ovako,

kaka


sta je kaka NG?
angie01 angie01 17:44 08.08.2008

Re: ovako,

radojicic92
kakasta je kaka NG?


:))))))))))))))))))))- meesleeem, ja i tipkanje,...nikad ne bi ni za leba zaradila,...samo pogledash prvu sledecu tipku na tastaturi, pa zamenish u glavi, kako je logichno-prim. prev.

evo popravila sam.
drug.clan drug.clan 18:23 08.08.2008

lubenica

i sada ce se neko zapitati sta sada lubenica radi ovde ali za ne upucene lubenica je vrsta krastavca koju ja najvise volim i jedem.

Atomski mrav Atomski mrav 19:12 08.08.2008

Re: lubenica

Tako je, moje najomiljenije povrće. I od nje mi se ne prdi koliko od krastavca...
spadalo92 spadalo92 06:26 09.08.2008

Re: lubenica

Otvoris jedan cep na lubenici pa kroz njega uspes flasu votke. Zatvoris cepom i ostavis da se dobro ohladi. Seces kriske i sluzis vesele goste. Ovo je recept Dzejmija Olivera.
Atomski mrav Atomski mrav 13:29 09.08.2008

Re: lubenica

muaddib92 muaddib92 14:49 10.08.2008

Re: lubenica

Е, то је већ вррло олошки рецепт за напијање!
Boris Pavlović Boris Pavlović 18:27 08.08.2008

caciki grčki, pravi

http://www.cookingforengineers.com/recipe/188/Anghelikas-Tsatsiki-Tzatziki

pre par godina sam bio u bugarskoj. radovao sam se što ću da jedem šopsku salatu od ljudi koji su je izmislili... grdno sam se razočarao. izgleda da bugari, ili bar oni u okolini burgasa gde sam bio, još nisu naučili neke osnovne cake. salata je bila skoro pa topla. bljak. ni prst debeo sloj narendanog belog sira, ni maslina na vrhu, ni dobra rakija nisu mogli da poprave utisak
die hard die hard 23:44 08.08.2008

Re: caciki grčki, pravi

Boris Pavlović
http://www.cookingforengineers.com/recipe/188/Anghelikas-Tsatsiki-Tzatzikipre par godina sam bio u bugarskoj. radovao sam se što ću da jedem šopsku salatu od ljudi koji su je izmislili... grdno sam se razočarao. izgleda da bugari, ili bar oni u okolini burgasa gde sam bio, još nisu naučili neke osnovne cake. salata je bila skoro pa topla. bljak. ni prst debeo sloj narendanog belog sira, ni maslina na vrhu, ni dobra rakija nisu mogli da poprave utisak

Ma da, i mene Bugari razocarali kad sam bio pre par godina.Mislim na restorane.I govorim o moru njiovom.Najbolji bili oni sto peku krompir na ulici, onaj u " kaputu " pa ti kajmak namazu.A Englezi i ostali se dave u tome, sta ce zive duse.
spadalo92 spadalo92 06:22 09.08.2008

Re: caciki grčki, pravi

Najbolji bili oni sto peku krompir na ulici, onaj u " kaputu " pa ti kajmak namazu.

A kebab na ulici?
ganga_horizonti ganga_horizonti 11:55 10.08.2008

Salata od krastavaca

Jedna stvar je jako, jako, važna. Krastavce treba dobro iscediti. Bez toga nema dobre salate!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana