Zašto graditelji stradavaju....

Drago Kovacevic RSS / 01.07.2007. u 00:11

Pre nedelju dana u prepisci na jednom forumu, prognozirao sam da cenjeni kolega Zokster na ovom našem blogu neće ostati duže od nedelju dana. Da budem precizan - rekao sam mu - "ja ti dajem najviše nedelju dana." Odbacio je takvu mogućnost i ponudio mi je opkladu, pa smo se dogovorili - ako se moje zle slutnje ostvare, on meni duguje bocu vina, a ako ne ostvare, ja njemu Milka čokoladu od 300 grama. Samo da napomenem pre nego što dalje razvijem priču, da ja Zokstera u životu nisam sreo i da sa njim nemam nikavih privatnih relacija. Poznajem ga samo sa bloga, tekstova koje je objavljivao u "Danasu", te izvanredne i nadasve hrabre knjige, "Tišina u Aberdarevoj", čiji je autor. Zokster, verujte mi na reč, pojma nema da ću pisati ovaj tekst, a ja nemam pojma kakva će biti njegova reakcija kad ga pročita, ako uopšte ima pristup blogu.

Tri potpuno javne skupine činjenica koje sam izneo i koje su svima dostupne, dovoljne su da o čoveku imam mišljenje,i da kažem da zaslužuje moje poštovanje.

Jučer je Zokster banovan i sudeći po postu gospodina Restaka to je trajno stanje. 

Ja imam ljudsku i intelektualnu potrebu da izrazim svoje nezadovoljstvo tim činom i iskažem stav da je blog oslabljen za jednog važnog učesnika, vrlo originalnog, teško nadomestivog i rekao bih neponovljivog.

Upravo zato što je takav, on je navukao na sebe gomilu protivnika koji su mu svašta govorili,koji su ga psovali, pretili, koji su ga na sve moguće načine napadali i koji su - ne sumnjam u to - verovatno pribegli opanjkavanju i pritisku na upavu bloga da ga eliminiše.

Ne želim tvrditi da Zokster nije znao biti neugodan, taman posla. Nekad bi  preterao, verovatno po koga i povredio, ali je sve to po mom mišljenju tako minorno u odnosu na njegov doprinos kvaliteti bloga, davanju celoj stvari neke posebne estetike, neke humorne crte.

Setimo se samo da je prvi počeo kačiti slike po blogu, da je razvijo čitav sistem izražavanja fotografijom, da je pola foruma naučio da kače slike.

Ono što sam ja kod njega posebno cenio, bio je otpor foliranju, glupostima, fašizmu i nasilju. Mnogi relativizatori, ljudi skloni verbalnom nasilju, foliranti, agresivne neznalice, strepeli su baš od njegovih reakcija. A on ih je redovno sačekivao i stavljao pod "sankcije".

Naravno, u moru tih intervencija bilo je nekih koje možda nisu na mestu, bilo je i "prekomerene upotrebe zezanja", ali generalno, Zokster je blog održavao u granicama pristojnosti i imao preventivnu ulogu.

Sećam se vremena kad je provođen referendum. Gospodin Restak je pustio post sa pitanjem koje je glasilo - Treba li banovati Zokstera - ili tako nekako. Bilo je na stotine reakcija i ogromna većina je imala potpuno jasan stav...Zokster treba blogu i blogerima...

Od prelaska na novi blog on je bio sigurno najproduktivniji bloger. Shvatio je da samo količinom novih tema može eliminisati uočenu manu da ono što je otvorio brzo ode u drugi plan. Ismevao je ono što je smatrao da treba ismevati. Sa svoga bloga nije nikoga banovao. I onda je, na kraju, on banovan.

Dakle, važan graditelj ugleda bloga i njegova duha koji je važniji od svega i koji ga je učinio relevantnim, a on to svakako jeste, jer je uložio veliko vreme i kreativnost, sada odlazi, ne svojom voljom.

Blog ostaje bez začina, i bojim se da će pravi gurmani to odmah uočiti. Prosto, džaba su svi drugi sastojci ako je okus bljutav. 

Nije mudro, nije korisno, nije pošteno.

 



Komentari (206)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 00:33 01.07.2007

Jalapeño

Ja sam se Drago, pravo da ti kažem, us*o kad sam video naslov - nisam stigao da čitam mnogo četvrtak, petak (i uopšte dok sam bio u Bgd - nisam imao noć za blogovanje) - mislio sam da se desilo nešto van bloga. Ovo pisanje o njemu u prošlom vremenu me podseća na to, malo mi je bezveze... nadam se ipak da će se ovo stanje promeniti.

Zoks je zaista sa jedne strane bio prilično kontraverzan, a sa druge strane zaista specijalni priložnik blogu. Večeras sam gledao njegove blogove otkako je počeo da piše na novom blogu - i stvarno su kao bombonjera (do duše bombone punjene Jalapeñom :))

Nije mi jasno da li je moguće da je morao B92 da brani nekog tako elokventnog kao što je Srđa Popović od nekoga za koga sam ubeđen da ima sky-high mišljenje o tom istom Srđi, kao što je Zoks... pretpostavljam da je komplikovanija priča. Svakako bih voleo da se Zoks vrati (tj. da ga puste nazad, a on još bude zainteresovan za tako nešto).

A i ti si našao kako ćeš da se snabdevaš vinom
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:39 01.07.2007

Re: Jalapeño

Vule...
Zaista fali....A priča oko Srđe Popovića je nesporazum zbog koga se on, kad je video da informacija nije do kraja tačna, odmah izvinio i dao ispravku. No čini mi se da je to bio samo povod...
Carlo Ponti Carlo Ponti 00:48 01.07.2007

Re: Jalapeño

Meni je u celoj toj stvari najzanimljivija uloga Srđana Kusovca, njegovo insistiranje da je skandalozno to što je Srđa Popović morao da demantuje vest o peticiji, iako tu nikakvog sklandala nije bilo, a sam demanti očigledno je intoniran sasvim ležerno, u stilu: "Ja tu akciju nisam pokrenuo, ali dobro je da neko jeste."

Bilo bi interesantno čuti zašto li je Kusovac postavio blog da bi se pozabavio tim "skandalom".
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:54 01.07.2007

Re: Jalapeño

Karlo...
Ne verujem da Srđan sa tim ima ikakve veze...Zato ne treba prenagljivati.
Prosto, ja tu vidim neke druge pritiske. One od strane elektrodistribucije..
Zoks je bio antiteza razvodnjavanju bloga...
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 01:54 01.07.2007

Re: Jalapeño

Meni je u celoj toj stvari najzanimljivija uloga Srđana Kusovca, njegovo insistiranje da je skandalozno to što je Srđa Popović morao da demantuje vest o peticiji, iako tu nikakvog sklandala nije bilo


1. Ne koristim termine "skandal" & "skandalozno".
2. Nemam nikakve "uloge".

Probaj da postaviš pitanje tako da ne sadrži netačne iskaze. (Ako te uopšte zanima moj odgovor, budući da si odgovor već dao).
Carlo Ponti Carlo Ponti 10:09 01.07.2007

Re: Jalapeño

Srđan Kusovac
1. Ne koristim termine "skandal" & "skandalozno".2. Nemam nikakve "uloge".Probaj da postaviš pitanje tako da ne sadrži netačne iskaze. (Ako te uopšte zanima moj odgovor, budući da si odgovor već dao).


Reč "uloga" koju sam upotrebio zaista je glupa (posledica dugogodišnjeg čitanja domaće štampe).

Moje osnovno pitanje, medjutim, stoji. Zašto si očiglednu, očigledno nenamernu grešku Zoxtera o tome ko je pokrenuo sakupljanje potpisa da podrži zahtev Srđe Popovića, jasno stavio u skandalozni kontekst, kao jedan u nizu skandala:

"Da li je sramota Nenada Stefanovića sinoćne emisije.... Da li je ljude u redakciji Vremena sramota onoga što je Žarković pre nedelju dana napisao o Miši Vasiću? Da li je Dejanu Restaku neprijatno onoga što se dešava na ostatku Bloga B92 na kojem, evo, imputiraju čak Srđi Popoviću?" (post "Jednoumlje"

Odgovor me zanima utoliko više jer je Zoxter o tome kako je pogrešio ostavio jasne tragove (na blogu Otpor i na B92), iz kojih se između ostalog jasno vidi da je Srđa Popović za celu stvar saznao upravo od samog Zoxtera. Uzgred budi rečeno g. Popović je pre nekoliko meseci predstavio na tribini Zoxterovu knjigu o bombardovanju RTS-a, i njihovi međusobni odnosi sigurno se ne mogu definisati kao "imputiranje".

Na koncu, sam demanti g. Popovića glasio je otprilike: "Ja moram da kažem da nisam ja pokrenuo incijativu za sakupljanje potpisa, ali je dobro da neko jeste". Daleko od "imputiranja", zar ne?




Lee Smolin Lee Smolin 11:17 01.07.2007

Re: Jalapeño

Drago: "Prosto, ja tu vidim neke druge pritiske. One od strane elektrodistribucije.."

Ne vidis? Pa, zar ne pisu blogove i Dracena, Ninoslav, EkipaSaBanjice, sve sami sluzbenici Elektrodistribucije? Jos samo nedostaje Virtuelni Ananije, nas staru udbaski poznanik, pa da EDB-blog ekipa bude kompletirana. Zato su pitanja Carla Pontija na mestu.
Lee Smolin Lee Smolin 12:27 01.07.2007

Re: Jalapeño

Ups, Drago, izvinjenje. Umesto da primetim da si napisao "vidim", omaklo mi se da percepiram "ne vidim". Sorry. I ja vidim pritiske od strane Elektrodistribucije, svakako.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 13:06 01.07.2007

Re: Jalapeño

Moje osnovno pitanje, medjutim, stoji. Zašto si očiglednu, očigledno nenamernu grešku Zoxtera o tome ko je pokrenuo sakupljanje potpisa da podrži zahtev Srđe Popovića, jasno stavio u skandalozni kontekst, kao jedan u nizu skandala:


Opet je previše salate u glavnom jelu odnosno opet pitanje sadrži netačne iskaze.

Meni ništa nije "očigledno" (verovatno ni tebi kad podsvesno pišeš dva puta tu reč) osim da je jedna javna ličnost demantovala nešto što je napisano na Blogu B92.

Izgleda da, kao i uvek kada su onome ko pita poželjni odgovori unapred poznati, pitanja teško mogu proći bez nepotrebnih i netačnih dodataka koji bi trebalo da uvede publiku da je pravi, jedini mogući odgovor onaj koji je sadržan u pitanju, a ne onaj koji će uslediti.

Da poštedim publiku daljeg cepidlačenja evo "traženih" odgovora i tebi i "tvrdom jezgru" koje me tamo na "alternativnom blogu", čujem, razvlači i pljuje jer sam navodno sve smislio da bi neko ostao bez mogućnosti da ovde objavljuje svoje uradke.

Nisam, dok nije krenuo revolucionarni mehanizam "na smrt, na smrt!", imao pojma imao ko je napisao da je Srđa Popović učinio ono što on nije učinio. Zanimalo me, potražio sam, ali predmet njegovog demantija nisam uspeo da pronađem. Iz konteksta nekih drugih poruka sam zaključio da je to napisao neko od onih koji smatraju da ovaj Blog treba da bude nekakav revolucionarni kružok i/ili nekakvo jezgro promena ili nešto slično. Pošto ja to ne smatram i pošto ne živim u tripovima da je ovaj blog ne znam kako važan, i pošto on meni nije životno važan jer imam od bloga pametnija posla, utoliko ne tumačim što reče ovde neko softverska rešenja o uvlačenju ili neuvlačenju komentara kao nešto smišljeno da "otupi oštricu političke borbe" ili šta već.

U tom kontekstu treba posmatrati oduševljenja ili razočarenja "revolucionara" kada su zadovoljni ili nisu zadovoljni onim što neko ovde napiše. Drugim rečima isto kao što su me tapšali po ramenu i dizali u nebesa kad god su u nečemu što sam napisao prepoznavali svoje "revolucionarne" ideje tako me sada razvlače po blatu kada sam "napustio pravi put".

Da li sam, dakle, ja sve smislio da „oteram“ odavde predmeta ove teme? Svako sa zrnom soli u glavi lako može izvesti zaključak da onaj ko se ne libi da otvoreno kaže šta misli o nešto većim šaržama nema nikakvog razloga da u ovom slučaju razvija čitavu dramsku radnju da kao ne bi konkretno rekao šta misli.

Dakle, nemam nikakve veze sa odlukom. Ako sam je i nesvesno inicirao ili potpomogao – sada mi je zbog toga drago. Da sam znao da to mogu da učinim, makar nesvesno, učinio bih to i ranije.
Falsifikovane agencijske informacije (u kojima se nakon zaglavlja i naziva medija objavljuju nebuloze), objavljivanje montirane fotografije predsednika države u halterima i slične infantilnosti ne doživljavam ni kao revolucionarno, ni kao avangardno, ni kao mudro niti na bilo koji način pozitivno nego naprotiv kao glupo i pogrešno. Ako je neko obesmislio u poslednje vreme ovaj blog – onda je to upravo predmet ove teme.

Na kraju: nemoj se previše primati. Ishod je upravo onakav kakav "tvrdom jezgru" odgovara. Dobili su razlog više svoga postojanja: Men in black strepe od infantilnih blogova pa je sistem morao da se reši Velikog Autora koji je drmao establišment.
zana zana 13:17 01.07.2007

Poruka od Zoxtera:

Evo moze ovo:

Posted by zokster

I blogeri dali krv za Verana Matića
30. jun 2007.
Akciji dobrovoljnog davanja krvi za Verana Matića.

B92 blogeri su pokretali mnoge humanitarne akcije, pa tako i akciju dobrovoljnog davanja krvi za Verana Matica, u koju su se do sada uključile mnoge organizacije i poznate ličnosti. Danas, u transfuziološkom autobusu na beogradskom Trgu Republike našli su se i blogeri sajta B92.

“Ovo je samo još jedna od tih akcija u kojima jednostavno pozivamo ljude da pomognu Veranu Maticu, pošto će se svaki davalac krvi osećati mnogo bolje nakon toga a korist za Verana Matića i B92 je zaista nemerljiva. Jednostavno nemam reči koliko je to dragoceno u marketinškom smislu za sve nas sa B92, pa i za mene”, kaže Dejan Restak, direktor sajta B92.

“Prevashodno sam došao zato što sam roker, pa smatram da je ovo ipak jedan human gest”, kaže Dušan Nedeljković, bloger B92. “Inače, koristim priliku da široj javnosti naglasim činjenicu da sam ekstremno glavat i da stoga pišem u okviru Bloga B92 čiji sam VIP bloger”.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi za Verana Matića nastavljena je i u selu Lipe kod Smedereva. Organizatori kažu da se očekuje najmanje 400 davalaca iz Lipe i okoline, a samo od jutros krv za Verana Matića je dalo njih pedesetoro, od kojih se šesnaestoro onesvestilo, ali od radosnog uzbudjenja što će njihova krv otiću Veranu Matiću.


Zokster

bravar bravar 13:26 01.07.2007

Re: Poruka od Zoxtera:

“Prevashodno sam došao zato što sam roker ..." kaže Dušan Nedeljković


Ja mislila da je on panker:(
Aniram Aniram 14:26 01.07.2007

roker - panker

to će ustanoviti posle sveobuhvatne anaalize Duletove krvi i anketnih odgovora.
bravar bravar 15:45 01.07.2007

Re: roker - panker

Iskreno se nadam da nece utvrditi da je turbo-folker rokersko-pankerskog opredelenja:)))
Sta god to znacilo:)))
Zbunjena sam?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:04 01.07.2007

Toplo,

toplo...
BlogKo BlogKo 18:22 01.07.2007

Vas kukavicluk Kovacevicu vrvi iz teksta.

Drago Kovacevic
Vule...Zaista fali....A priča oko Srđe Popovića je nesporazum zbog koga se on, kad je video da informacija nije do kraja tačna, odmah izvinio i dao ispravku. No čini mi se da je to bio samo povod...


Gospodine KOVACEVICU, lepo je sto se otvorili post o bivsem Blogeru gde se samo u naslovu koristili mnozinom...ali ne lezi vraze, citajuci dalje, jos dalje, vidi se da se vi zapravo zalazete i jadate nad sudbinom samo jednog coveka i nikoga vise,,,
mislim da ste se tu pokazali ko ste i sta ste,!?
dakle, jednostrani ste, pristrasni ste, bas vas briga za aninimne ljude, koji su takodje banovani bez ikakvog valjanog razloga, a vi to niste pomenuli niti zucnuli ista o tome, valjda da ne naljutite sefa to jest sudiju i kadiju u istoj ulozi.
pokvareno gosopodine Kovacevicu, kukavicki gospodine Kovacevicu, mislim da ste pokazali da nemate minimum solidarnosti, i pokazali ste da nemate hrabrosti ni u tragovima, steta, valjda zbog toga vam je sef i dao blog, mislim zbog te hrabrosti koje nemate.

v.stojkovic v.stojkovic 23:20 01.07.2007

Re: Jalapeño

Srđane, a "Uskrs u Belanovici", ko je to pisao Ti ili Zokster? Inače, mislim da je to Tvoj najbolji tekst na ovom blogu.u U pojedinim trenucima potsećao si i na Nušića i na Domanovića, istovremeno. Zato sam ti malo asistirao, onako sa pola vijagre (videti u arhivi, starog bloga). Dakle, moje pitanje glasi: Zašto si protiv Zokstera?
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 23:57 01.07.2007

Re: Jalapeño

Nisam protiv njega uprkos uvredama koje sipa na moj račun.
Ne sviđaju mi se sadržaji koje je objavljivao u poslednje vreme.
Violeta Violeta 14:39 02.07.2007

Re: roker - panker

Iskreno se nadam da nece utvrditi da je turbo-folker rokersko-pankerskog opredelenja:)))
Sta god to znacilo:)))
Zbunjena sam?!


:))

toplo...


? :))
Violeta Violeta 14:47 02.07.2007

Re: Vas kukavicluk Kovacevicu vrvi iz teks

mislim da ste se tu pokazali ko ste i sta ste,!?
dakle, jednostrani ste, pristrasni ste, bas vas briga za aninimne ljude, koji su takodje banovani bez ikakvog valjanog razloga, a vi to niste pomenuli niti zucnuli ista o tome, valjda da ne naljutite sefa to jest sudiju i kadiju u istoj ulozi.


Milutine, ti li si?
Violeta Violeta 14:53 02.07.2007

Re: Jalapeño

Nisam protiv njega uprkos uvredama koje sipa na moj račun.
Ne sviđaju mi se sadržaji koje je objavljivao u poslednje vreme.


Pozitivan stav uprkos nedostatku ukusa.
Carlo Ponti Carlo Ponti 00:41 01.07.2007

Neprijatan miris devedesetdvojke

"Protivnici su - ne sumnjam u to - verovatno pribegli opanjkavanju i pritisku na upravu bloga da ga eliminiše."

Zanimljivo je da se B92 (g. Restak) zapravo uopšte nije potrudio da objasni zašto je uveo opštu cenzuru Zoxterovih tekstova, u tipičnom totalitarnom maniru ("svi znamo u čemu je stvar".

Opravdanje B92 "na nas vrše pritisak... morali smo da popustimo" je jadno (i lažno, uzgred budi rečeno), pogotovu za medijsku kuću tako slavne prošlosti. Posebno je bedno što je Restak zatvorio za komentare svoje obaveštenje o cenzuri, a još bednije što je molio Zoxa da ga uzme u zaštitu, da se saglasi sa oduzimanjem mogućnosti komentarisanja.

Ko je na Restaka vršio pritisak da među autore uvrsti Dracenu, Ninoslava i Ekipu s Banjice?
Doctor Wu Doctor Wu 08:05 01.07.2007

Tek je ovo totalitarno razmisljanje

Ko je na Restaka vršio pritisak da među autore uvrsti Dracenu, Ninoslava i Ekipu s Banjice?


Zasto se postavlja pitanje prava na pisanje svojih blogova Dracene, Ninoslava ili EsB? To smrdi na bitno/nebitne, marginalne/mainstream rasprave. Pustiti ljude da pisu pa nek trziste (u ovom slucaju, posetilaca Bloga) odluci ko je citan a ko ne, ko je 'omiljen' a ko ne.

Inace, o tome sta mislim o banovanju zoxtera, pogotovu sa obrazlozenjem koje je dato, postoji trag na Kusovcevom poslednjem blogu.

Carlo Ponti Carlo Ponti 09:50 01.07.2007

Re: Tek je ovo totalitarno razmisljanje

Doctor Wu
Zasto se postavlja pitanje prava na pisanje svojih blogova Dracene, Ninoslava ili EsB? To smrdi na bitno/nebitne, marginalne/mainstream rasprave.


Nisam imao nameru da govorim o bitno/nebitnim, jer nisam poklonik te nezdrave ideje (povodom nje sam uostalom odavno raspravljao sa VIP blogerima koji je zastupaju).

Postavivši retoričko pitanje ko je na Restaka vršio pritisak da među autore uvrsti Dracenu, Ninoslava i Ekipu s Banjice, nisam imao na umu da i njih treba zabraniti (uostalom novi blog pruža nam mogućnost da se s neželjenim autorima nikad ne sretnemo), nego sam hteo da provociram raspravu, koja bi nesumnjivo pokazala da Restak i B92 nemaju pravo da se pozivaju na "pritisak" da bi opravdali svoje nepoštenje.

Naime, ako na Restaka (tu reč upotrebljavam kao sinonim za B92) niko nije vršio pritisak da za autora uzme tipove poput Ekipe s Banjice, i ako nije "vršio pritisak" da s bloga ukloni zloćudne likove koji zatrpavaju blog sad fašističkim sad idiotskim postovima, ko onda može da bude taj kome smeta istinski subverzivan autor poput Zoxtera? I s kojim pravom Restak podleže tom pritisku, pozivajući se pritom (što je izuzetno bedno) na razumevanje i nas, publike, i samog Zoxtera?

Utoliko pre što je "demokratskim referendumom" na blogu pre par meseci ogromnna većina blogera (mislim da je razmera bila barem sto prema jedan) rekla tom istom Restaku da Zoxtera želi i vrlo rado čita na blogu takvog kakav je. Restak ne može da se pozove ni na razloge tržišta, jer su Zoxterovi postovi na novom blogu po pravilu bili na listi najčitanijih. To je kao dva i dva: između nečitane ali maligne Ekipe i sjajnog Zoxtera, B92 izabrao je Ekipu.

Restak je, uzgred budi rečeno, razvodnjavanje bloga, koje je započelo istog onog trenutka kad je blog postao praktično jedini kanal za slobodnu razmenu mišljenja u Srbiji, stalno opravdavao tržišnim razlozima. Razvodnjavanje bloga, međutim, uporedo sa cenzurisanjem jednog od najčitanijih autora (pod smešnom izlikom), jasno pokazuje da B92 već dugo planira kako da "popusti pod pritiskom". Konsekvence toga mislim da su jasne.

Na ličnom planu, rezime svih ovih pitanja mogao bi da bude sledeći: Restak je kukavičlukom opravdao to što je svesno učinio lošu stvar (zlo), i to je izbor koji ga je odredio za ubuduće. Taj izbor izmedju ostalog podrazumeva da je Restak ovim činom izgubio pravo da se njegove reči uzimaju za ozbiljno, uprkos njegovim (Restakovim) planetarnim aspiracijama ("ekspanzija bloga je stvar koja me zadržava u Srbiji" .

On je imao izbor. Nije morao da se odriče tih planetarnih aspiracija.


Aniram Aniram 09:58 01.07.2007

izbor

da li je imao izbor u okviru svojih aspiracija - to ne znamo! ali ono što znamo je da je to "izbor koji ga je odredio za ubuduće"
Lee Smolin Lee Smolin 10:53 01.07.2007

Re: Tek je ovo totalitarno razmisljanje

Carlo Ponti: "Na ličnom planu, rezime svih ovih pitanja mogao bi da bude sledeći: Restak je kukavičlukom opravdao to što je svesno učinio lošu stvar (zlo), i to je izbor koji ga je odredio za ubuduće. Taj izbor izmedju ostalog podrazumeva da je Restak ovim činom izgubio pravo da se njegove reči uzimaju za ozbiljno, uprkos njegovim (Restakovim) planetarnim aspiracijama ("ekspanzija bloga je stvar koja me zadržava u Srbiji" ."

Verovatno je ocenio da Zox stoji na putu planetarnih aspiracija. I da fizicki ne moze da postigne da se bavi Zoxom i planetom u isto vreme.
bravar bravar 00:41 01.07.2007

bez naslova

Hvala sto si mi dozvolio da napisem:
VRATITE NAM ZOKSTERA!
zana zana 01:17 01.07.2007

Pretpostavila


sam ukidanje. Ali nisam znala da ce biti - ubijanje. Covek je ziv sahranjen, a zabranjeno mu je da mu se cuje glas.
Ako Dejan Restak kaze " Oprostaj Od Zoxtera ", to ne znaci nista meta, tako se govori o ljudima kojih fizicki vise nema, tako da ne mogu da kazem- nesrecan izbor reci. Naravno, ocekivano je da se pojave i nekrofili, a to je ono zlosutno cutanje.

Zoxter je bio jedini umetnik na blogu. Umetnost je supstancijalno iracionalna. U tom smislu je potpuno opravdano kojim se je orudjem Zoxter sluzio, umetnost je subverzivna, umetnik uzima " reci kao pistolje i puca. " . U tom kontextu, zapravo je najveci greh ne pucati. Zoxter je ovde uveo nesto novo- reciklazu.

Ideologija je medjutim vrlo racionalna. Njih dve stoje nasuprot. Umetnost moze biti usisana od strane ideologije. Oni koji najavljuju nestaju.

Karl Poper kaze da objektivnost obezbedjuju jake institucije, permanentna kriticka diskusija, politicka klima. Nijedan od ovih uslova ne ispunjavamo da bismo dospeli na put zrelog " otvorenog drustva ".
Imala sam utisak da cemo ovde nesto da menjamo, medjutim, blog je zapravo opasan jer daje samo virtuelnu laznu sliku, a po svojoj formi, da i ovo mesto nije ustajala bara. Posebno je razocaravajuce to sto se desava na B92. Nekada smo bili saborci, vise nismo.

I da li treba da postanemo kompromisni borci, frivolni, da bismo zadrzali pravo ucesaca, jer, mozda uvek nekome moze da pozli? Izgleda da je to jedini i pravi nacin da negde zaista i dospemo.

Ali, homo mensura.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:26 01.07.2007

Zana...

..pametnice..o))
zana zana 01:33 01.07.2007

Re: Zana...


Drago- majstorstvo je postignuto kada se niti gresi, niti okleva! Bravo Drago majstore, orden za hrabrost!!!!
Kazezoze Kazezoze 07:54 01.07.2007

zox

je bio dobar, ali ne i mudar. u moru blogova koje je postavio jedan je morao biti pogreshan, a to je onaj sa srdjom p.
restak i spajic su samo chekali i dochekali priliku... sledeci put mora biti mudriji kad igra sa takvim igrachima.
ili drugim rechima...

niko ne dodirne... lice poput ruzhice,
a da trn ga brzo ne ubode u srce;
dok se cheshalj u sto ne iseche zubaca,
on se ne uplete u kose lepotice!
Spiridon Spiridon 07:37 01.07.2007

Zokster

Blog ostaje bez začina, i bojim se da će pravi gurmani to odmah uočiti. Prosto, džaba su svi drugi sastojci ako je okus bljutav.

Upravo ovako nesto sam mu poslao preko "privatne poruke" ali nije odgovorio.
Rekao sam da ako je blog klopa nas blogera onda je on bio so.
Aniram Aniram 09:43 01.07.2007

Re: Zokster

sem toga što mu je ukinut blog, on je i banovan - ne vredi da mu išta šalješ preko b92!
J. Winter J. Winter 08:08 01.07.2007

zokster?

Pa i Pero Lukovic ima svoj stil pisanja koji bas nije nesto narocito suzdrzan u izrazavanju emocija ili dijeljenju "komplimenata" kad ga netko naljuti.Pa sto onda? Bitno je da od kad pise, nikad nije nista krivo procijenio.A niti preskocio one koje s razlogom "casti" raznim titulama. Cinjenica da ih je pola zavrsilo u Haagu, a pola bi moglo i na domacim sudovima radi sasvim "minornih" stvari kakve su: ubojstva, pljacka, ratna propaganda i sl. pokazuje koliko je u pravu. Kad pitomi pristanu na razgovor sa divljima na prefin nacin, uvijek na kraju popuse. To je jedan od razloga zasto se nekad ne moze i ne smije drugacije. Osim toga za to treba imati i dobre zivce, koji nekad i popuste. Tako da sto se tice "zokstera" kojeg je nemoguce ne vidjeti na ovom blogu, nemam prigovora na sadrzaj i njegovo razmisljanje. A pitanje stila izrazavanja i stila, je stvar necijeg ukusa. O kojem se ugavnom ne raspravlja.Nekad je krasno namirisana i upakirana laz, gora i veca uvreda od neke najobicnije psovke.Ovisi kako se gleda.Konkretan primjer: kad netko kaze da je premjera neke drzave ubio neki bezvezni lik iz ciste dosade ili zabave, onda takvome zaista treba reci da je kreten. Sve drugo je gubljenje vremena i trosenje tipkovnice uzalud.
G r o f G r o f 08:25 01.07.2007

Nije mudro, nije korisno, nije pošteno

Zokster me živcirao do besvesti.
On je bio teretana u kojoj sam bildovao toleranciju
.......ali jegovo banovanje je bedno.

Kao student uredjivao sam poeziju u jednom "studengradskom" književnom časopisu. Neka hipi devojka donela je papir na kome je, u nedogled, bilo ispisano, DOZVOLITE DA BUDEMO RAZLIČITI..
Šta je to?
Pesma.
Zašto si ovoliko puta ponovila naslov?
To je pesma ..
Nije.
Jest.
Nije. Neću da objavim.
(Pogrešio sam. Kad naletim na različitost uvek se setim toga.)


Jednostavno mi se gadi licemerna filozofija koja, kao, ima razumevanja za sve rase, nacije, seksualna opredeljenja, a ne može sažvakati malo drugačiji pristup pisanju i bligovanju.
Restak je očigledno pao pod uticaj nekih koji se u jutro umivaju sujetom.

Sad smo mi. kao, srećna blogovska zajednica jer nema Zokstera. Koja infantilnost.

p.s. Dok se groždje ne namuči na kamenu, ne nasluša cvrčaka i ne nagleda "ždrake " nebeske, nema dobrog vina, Drago.
snezana7plus snezana7plus 10:20 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno

DOZVOLITE DA BUDEMO RAZLIČITI

devojka koja ti je donela svoj tekst, morala je kroz pesmu da vice ono sto drugi nisu mogli da cuju. I ja bih, samo bih promenila malo naslov, posto imam utisak da nije samo problem u losem sluhu, vec se sad razvio i selektivan sluh, zato:
DOZVOLITE NAM SVIMA DA BUDEMO RAZLICITI !

A ti Drago, ako poshtujes Zokstera kao sto kazes, trebalo je da razmislis pre nego sto napises tekst, trebalo je da znas da ce biti ljudi koji ce u ovoj diskusiji da napadaju Zokstera. Mislim svaki pametan covek mora toga biti svestan.
A Zokster nije tu da se brani.
A videli smo kako pogubno moze da bude kad grupa ljudi brani nekoga, umesto da se on brani sam.
A poznajuci Zoksterov stil, mogu samo da zamislim koliko tom coveku sada tesko pada da se o njemu prica, a da on ne moze nista da kaze. Zato sam poshtovala ono sto je Restak napisao:
Dakle od danas Zokster vise nece biti medju ucesnicima Bloga B92. On i ja smo se dogovorili da ne otvorimo ovu temu za diskusiju jer on nece biti u mogucnosti da u njoj ucestvuje.

I zato ja necu reci sta mislim o Zoksteru, ali cu reci da ne znam sta da mislim o tebi kad si ovo odabrao za temu.
Ja razumem neslaganje sa urednistvom, furanje svoje politike i sl., ali zar nije nedolicno koristi Zokstera, mislim - s obzirom da je on tebi
cenjeni kolega Zokster
?
Aniram Aniram 12:03 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno

RESTAK VELI: On i ja smo se dogovorili da ne otvorimo ovu temu za diskusiju jer on nece biti u mogucnosti da u njoj ucestvuje.
kako je samo uvidjavan i fer gdin Restak (ganuta sam), a 'divlji' Drago će otvarajući ovu temu (tako nesmotreno) da dovede Zoxtera u neugodnu situaciju. Snežana, sad ste mi otvorili oči!
snezana7plus snezana7plus 12:17 01.07.2007

Re: Aniram

Znas kako, nije lako biti realan, ali se valja potruditi.
Da li sam ja rekla da je Restak uvidjavan i fer ?
Da li sam bilo cime komentarisala Restakov postupak ?
Da li je tacno da je Restak zaduzen za ovaj blog i njegovo funkcionisanje ?
Da li zato mora da donosi odluke i da snosi posledice ?
Napisite onda, za ime sveta, post u kojoj je glavna tema Restak !
Da li sam ja rekla da je Drago divlji ?
Citaj ono sto sam napisala, pa to komentarisi.
zana zana 12:23 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno


To sto Restak " veli ", on je velio svoje misljenje, mi cemo veliti nase misljenje.
Restak je iskljucio opciju za komentarisanje, ali nije iskljucio opciju za preporuke (??!! )
Ako je Zoxteru oduzeto osnovno ljudsko pravo da govori, nama jos uvek nije.
Dr M Dr M 12:34 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno

Dr M za Snezanu 7plus

Postovana Snezana,
iznenadjen sam Vasom kritikom Draga, sto stiti Zokstera koji nije tu pa ne moze da se brani sam. Naprotiv, BRAVO DRAGO!

Treba li da da odustanemo od odbrane i drugih koji nisu tu pa ne mogu da se brane sami?

Da odustanemo od odbrane Zorana Djindjica, 7000 Srebrenicana, vojnika iz Topcidera, ubijenih novinara, zrtava iz Aberdareve…?

Zato ih i treba braniti, sto ne mogu sami.
snezana7plus snezana7plus 12:34 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno

Ako je Zoxteru oduzeto osnovno ljudsko pravo da govori, nama jos uvek nije.

Naravno da nije. Zato i kazem, mislim da bi trebalo tema da bude drugacija.
Npr: Uredjivacka politika bloga
ili: Da li je Restak ispravno postupio
ili malo gerilski, ali sta fali - vidim da imate kontakt sa Zoksterom, sto neko ne razgovara telefonom sa Zoksterom, pa da nam ovde pise sta on kaze.
Borite se ljudi za one za koje smatrate da treba da se borite ! Ja to poshtujem, samo mislim da ovo nije pravi nacin, a gore sam i rekla zasto to mislim.
zana zana 12:42 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno


naravno, Snezana, mi smo medijumi kroz koje on govori, i rasterujemo lesinare
snezana7plus snezana7plus 12:51 01.07.2007

Re: zana

Pa ne verujem puno u medijume :(
S druge strane poshtujem vase procene ko je lesinar i koga bi trebalo oterati - svako ima pravo na to.
Lee Smolin Lee Smolin 12:58 01.07.2007

Re: Nije mudro, nije korisno, nije pošteno

Snezana, Zox je suvise dostojanstven covek da bi ovde kukumavcio nad onim sto se dogodilo.
Odgovori na Vasa pitanja - ne, naravno da Restak nije pravilno postupio. Njegov post pod nazivom "Oprostaj od Zokstera" je vise poprimio formu nekrofilskog monologa, nego sto je imao tendenciju da bilo sta objasni. A nije objasnio nista, iz prostog razloga sto nije bilo nikakvih razloga za Zoxterov degazman sa bloga.
Naravno da cemo se boriti za one za koje bi trebalo da se borimo, pa tako i za Zoxa, koji sada nije na blogu. Nase reci govore za njega.

Sto se uredjivacke politike bloga tice, otvara se kapitalno pitanje. Svako ko se iole razume u kompjutersku terminologiju, zna sta je firewall. Mali program, koji odbija maliciozne napade sa Interneta, keeping hackers at bay.
Zox je ovde delovao kao kao vrlo uspesan firewall. Sada, otvaraju se tzv. "zadnja vrata", kroz koja ce svaka fasisticka susa moci da udje na blog i da na njemu bestijalno orgija. Posetioci bloga ce to citati, i u nemocnom gnevu biti uskraceni za briljantne, iskricave Zoxove komentare, i scenu kada psi podvijenog repa, skiceci, zazde niz sokak.
zana zana 13:07 01.07.2007

Re: zana


Vidite Snezana, ovde je rec o borbi umetnosti i ideologije.
Nista vise, Zoxter je tu samo subjekt.
snezana7plus snezana7plus 13:14 01.07.2007

Re: Lee Smolin

Tako kako ste objasnili, cini mi se da bolje razumem.
Ja licno zaista ne mogu da pricam o Zoksteru kada nije tu da moze da me "napushi" :)
Sto se "fasistickih susa" tice, na svakom od nas je odgovornost da to sprecimo. Vidim to kao neophodnu borbu protiv takvog zla.
snezana7plus snezana7plus 13:26 01.07.2007

Re:Dr M

Postovani Dr M,
ja sam prosto iskoristila svoje pravo da kazem sta mislim, ma koliko se moje misljenje razlikovalo od misljenja vecine. Iznenadjeni ste - pa ok. Imate drugacije misljenje - pa ok.

Samo molim vas nemojte i vi da sahranjujete zivog coveka.

Da odustanemo od odbrane Zorana Djindjica, 7000 Srebrenicana, vojnika iz Topcidera, ubijenih novinara, zrtava iz Aberdareve…?

Nikako ! Nikako ! Nikako !
Aniram Aniram 13:42 01.07.2007

Re: Re:Aniram

Poštovana Snežana 7+,

cenim Vašu preciznost.
moji komentari su se malo uzdali u (pod)razumevanje ironije.
pogrešna pretpostavka me nije sprečila da Vam persiram.
nije teško biti fin.

snezana7plus snezana7plus 13:53 01.07.2007

Re: Re:Aniram

Mozda sam pobrkala neke stvari, ako je tako ja Vam se izvinjavam.
Naime, bila sam ubedjena da smo nas dve vec komunicirale bez persiranja.
Meni ne morate persirati.
S obzirom da vidim, da Vi zelite da ja Vama persiram, trudicu se da to zapamtim.
Ne, zaista nije tesko biti fin - drago mi je da se u tome slazemo.
adam weisphaut adam weisphaut 09:24 01.07.2007

Dakle uvek postoje

ljudi koji jednostavno strce iz proseka, koji imaju sta da kazu i znaju da to urade na autentican nacin. Sto de mene tice Zoxter je cista blog avangarda i svojim nemalim doprinosom nam je pomagao da se sadrzaj bloga uzdigne iznad ucmalosti mainstream-a i mediokritetsva. Ako je neko imao problem sa Zoxterovim textovima i njihovim sadrzajem to je zato sto su njegovi postovi kao provokacije napadali malogradjansku svest zatvorenu u svoj somodovoljni mali svet i testirale sposobnost posetiaca bloga da izdrze Zoxterov autenticni totalni frontalni napad. Zoxterovo proterivanje sa ovog virtuelnog prostora koje se pravda uljudnoscu je totalni trijumf prosecnosti nad kreativnoscu a na pitanje da li postoji i politicka pozadina za tako nesto ne mogu da ne odgovorim sa u potpunosti da.
dunjica dunjica 13:11 01.07.2007

Re: Dakle uvek postoje

Iz ovoga zaključujem da je prostakluk trijumf kreativnosti.

Bojim se da stvari nisu tako jednostavne.
adam weisphaut adam weisphaut 13:37 01.07.2007

Re: Dakle uvek postoje

Naravno da prostakluk nije vrh kreativnosti, ali kreativnost ima pravo na realizaciju pa cak i onda kada udje u sferu prostakluka. Da li je istorija puna onih koji su bili oznaceni kao prostaci, nemoralni ili cak ludi od strane svojih savremenika samo da bi istorija pokazala vrednost njihovog dela. Sto se tice Zoksterovog delovanja na blogu meni uvek padne na pamet Kralj Ibi.
dunjica dunjica 15:35 01.07.2007

Re: Dakle uvek postoje

Naravno da prostakluk nije vrh kreativnosti, ali kreativnost ima pravo na realizaciju pa cak i onda kada udje u sferu prostakluka.

Tu bih si mogla predstaviti rad Tomislava Gotovca kao ilustraciju ovog što veliš, jer njega i njegov rad neki smatraju prostaklukom, a u stvari
istorija puna onih koji su bili oznaceni kao prostaci, nemoralni ili cak ludi od strane svojih savremenika samo da bi istorija pokazala vrednost njihovog dela.
adam weisphaut adam weisphaut 16:07 01.07.2007

Re: Dakle uvek postoje

Pa upravo sam insistirao na primeru Kralja Ibija zato sto je u njema iskazan politicki stav autora na nacin na koji je izazvao zgrazavanje javnosti. Da li je to bio prostakluk pa samo po misljenju prosecnog francuskog malogradjanina tog doba. da. Danas je ovo delo klasik.no i dalje kada izvadimo iz konteksta npr. recenicu " U londonu su u dupe hteli u dupe da mistave bombonu" ona bi se smatrala prostaklukom . Podjednako kada pogledamo Zoksterove postove kroz laznu moralizatorsku prizmu one su prostakluk, no kada ih sagledamo u kontekstu bloga kao sredstva masovne komunikacije koji nam omogucava da se politicki odredimo oni su snazan social statement. E sad sto neki ljudi nemogu da ga podnesu zbog toga sto ne mogu da svare to sto govori ili/i ih je licno potkacio je njihov problem, ja nikad ne mogu da podrzim da se necije pravo na ekspresiju kaznjava pod firmom uljudnosti, jer ako krenemo tako idemo na vodenicu onih koji smatraju da je Gotovac "ustaska pornografija'
dunjica dunjica 16:19 01.07.2007

Re: Pere Ubu

PAPA UBU: Well, friends, my opinion is we just poison the King by stuffing some arsenic into his lunch. When he begins to graze on it he'll drop dead and so I'll be king.
EVERYBODY: Fie on you, you big ape! Fie, fie!
PAPA UBU: So, you don't like that? Then let Barbage give his opinion.
CAPTAIN BARBAGE: My opinion is, to take a big sword and slit him from his guggle to his zatch.
EVERYBODY: Yes! That is noble and valiant.
PAPA UBU: And what if he kicks you? Now I remember that for his reviews, he puts on iron shoes that really hurt. If I thought that's what you were going to do I'd run and turn you in, to get out of this dirty business, and I think he'd also give me some change.
MAMA UBU: Oh! the traitor, the coward, the villainous downright miser.
EVERYBODY: Booo, Papa Ubu!
PAPA UBU: Now, gentlemen, be still, if you don't want to pay a visit to my pockets. All right, I agree to put myself in danger for you. So, Barbage, you'll take care of slitting the King from one end to the other.
CAPTAIN BARBAGE: And wouldn't it be better if we all jumped on him at the same time, yelling and screaming? That way we have a chance of getting his troops to go along with us.
PAPA UBU: O.K., here goes. I'll try to step on his toes, he'll jump, then I'll say to him: SHITSKY! and at that signal you all jump him.
adam weisphaut adam weisphaut 16:41 01.07.2007

Re: Pere Ubu

When Ubu Roi premiered in 1896 it caused a riot and the play was closed down after only
one performance. Today, the play might not seem so shocking, but in Jarry’s Paris it was
seen as scandalous. Theatre was viewed almost exclusively as entertainment for the upper-
and middle classes. On the whole, plays were conventional affairs, aiming to please rather
than to challenge. The dominating new trend was realism – not exactly a genre that Ubu Roi
fell into. The climate was anything but receptive to the kind of experimentation Jarry was
attempting
The mainstream theatre existed largely as a source of after-dinner light entertainment for the
Parisian bourgeoisie, who went to socialise and enjoy an evening of ‘well-made’ drama
Many of the
audience members that night had read the play before seeing the performance, but were
nonetheless shocked by the puppets, the use of masks, the explicit language and the
unusual style of scenic painting.
The shock at the dress rehearsal, however, was nothing compared to the absolute outrage
created by the first public performance the following night. As soon as the first word was
uttered – the now-famous ‘Merdre!’

– audience members began shouting, fighting and
leaving the theatre.
Rasejani Rasejani 09:45 01.07.2007

AROGANCIJA IMA CENU

Osnovu svake civilizacije čine pravila koja se moraju poštovati.
Ne postoji kultura koja ne poseduje "set of basic rules" koja važe za SVE pripadnike zajednice i oni koji ih ne poštuju snose posledice. Ako je takva civilizacija ikada i postojala, nije preživela.

I u ovoj blog zajednici postoji pravilnik čija je svrha izbegavanje krivičnih dela koja su ovde moguća (kleveta, uvreda, pretnja, pornografija, kršenje autorska prava). Ta pravila uključuju i pravila osnovne pristojnosti. B92 takođe mora da se zaštiti, oni takođe snose zakonsku odgovornost za sve što se ovde napiše. I oni to znaju. Pravilnik je jasan i svima dostupan.

Zoran Janić, alias Zokster, SISTEMATSKI kršio svako pravilo iz pravilnika ponašanja Bloga B92.

Zoran Janić, nezavisno od svih svojih ostalih vrlina i mana, pokazao se SUVIŠE AROGANTANIM I NEVIČNIM CIVILIZOVANOM NAČINU OPHOĐENJA. Dobar ukus i osećaj za meru da i ne pominjem.

Nije ovde u pitanju ničija sujeta već legitimno pravo jedne kuće da se zaštiti od pojedinaca kome pruža gostoprimstvo i s kojim uz najbolju volju ne može da nađe zajednički jezik niti da ga navede da se drži pravila ponašanja. Taj pojedinac joj svojim neodgovornim delovanjem ugrožava ugled, rasteruju publiku a može i da izazove i veće probleme, čak i pred sudom.

Preporuka kliknuta u negativnom smislu - preporučujem ljudima da čitaju kako se brani neodbranjivo.
Aniram Aniram 10:16 01.07.2007

Re: AROGANCIJA IMA CENU

e, gde bi nam bio kraj kad bi prema neznalicama i bezobraznima konstantno bili arogantni!!! nego ih ovde u Srbiji gajimo, mazimo i pazimo, a oni civilizovano cenzurišu sve što ne razumeju.
Carlo Ponti Carlo Ponti 10:27 01.07.2007

Re: AROGANCIJA IMA CENU

Rasejani
Osnovu svake civilizacije čine pravila koja se moraju poštovati.Ne postoji kultura koja ne poseduje "set of basic rules" koja važe za SVE pripadnike zajednice i oni koji ih ne poštuju snose posledice. Ako je takva civilizacija ikada i postojala, nije preživela.


Rasejani, iako s pravom računaš na večnost, to ne opravdava tvoju ideju da demokratski zahtevaš ravnopravnost i jednaka prava za svoje ludilo.
Lee Smolin Lee Smolin 10:38 01.07.2007

Re: AROGANCIJA IMA CENU

Rasejani: "Ne postoji kultura koja ne poseduje "set of basic rules" koja važe za SVE pripadnike zajednice i oni koji ih ne poštuju snose posledice. Ako je takva civilizacija ikada i postojala, nije preživela."

Potpisujem komentar Carla Pontija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:49 01.07.2007

A, nekima

stavljamo i VIP prefiks, da im bude još lepše.
Aniram Aniram 09:46 01.07.2007

provicijalizam u blogosferi

Zoxter je kao vrsta filtera. Kad lupiš nešto, on ti samo zalepi tvoje sopstvene reči ili adekvatnu sličicu. Kada je počelo preterano blogoglagoljanje na 'novoj platformi', čovek je adekvatno odreagovao i dao blogu ravnotežu. Restakovo 'opraštanje' je smešno, počev od naslova, preko samoogradjivanja, nenavodjenja konkretnih razloga i genijalnog momenta gde kako kaže "Na kraju sam Zokster jeste napravio nekoliko gresaka koje nije bilo moguce pravdati i sto je takodje presudilo da krajnji saldo argumenata za i protiv Zokstera presudi na njegovu stetu.", kako je to zgodno. Ali dosta o Restaku, čovek je rekao šta ima. Šta je sa solidarnošću i ostalim 'navip blogerima' ? Ili u potaji trljaju ruke? Za ova dva dana jedino se Drago oglasio!
ps. žao mi je da konstatujem, ali ovaj blog mi sve više liči na provincijalno naklapanje, a bez Zoxa, tek će da procveta!
Lee Smolin Lee Smolin 10:40 01.07.2007

Re: provicijalizam u blogosferi

Aniram: "Ali dosta o Restaku, čovek je rekao šta ima. Šta je sa solidarnošću i ostalim 'navip blogerima' ? Ili u potaji trljaju ruke? Za ova dva dana jedino se Drago oglasio! "

Aniram, verujte, to se i ja pitam. Dakle, sta je sa solidarnoscu? To pitanje sam postavio Vesni Knezevic-Cosic na njenom blogu. Videcemo da li cu dobiti odgovor.
Lee Smolin Lee Smolin 10:36 01.07.2007

Proterivanje i jos ponesto...

Ja sam vec na nekoliko blogova ostavio moju reakciju na trajno (kako se cini) banovanje Zoxa sa ovog bloga. Nemam posebno sta dodati, osim onoga sto sam vec rekao: svaki put kada bi se blog opasno nakrenuo udesno, Zox je bio ta poluga koja je blog vracala u pravu, stabilnu ravan.
Obozavao sam nacin na koji je solirao, tu njegovu crvenu maramu kojom nam je svima mahao pred nosevima.

Onda, iz cista mira, jedan sasvim benigni incident je iskoriscen za proterivanje Zoxa sa bloga, i to je incident sa Srdjom Popovicem. Zapravo, kao sto neke rece, nikakvog incidenta nije ni bilo; potpuno je jasno da je Zox napravio jedan lapsus, Srdja Popovic je reagovao blagim demantijem, Zox se momentalno izvinio.

Dakle, samo se cekao pogodan trenutak.
city_lights city_lights 10:54 01.07.2007

Zato sto je nesto trulo u drzavi Danskoj

Ono sto je na pocetku novog bloga bilo pravdano kao uhodavanje vise ne pije vode.

Novi blog je definitivno drugaciji od starog, a tome verovatno ima vise razloga.

1) Stari blog se hranio energijom ljudi zeljnih stvarnih promena, stvoren u vremenu velikih ocekivanja pred nove izbore. Angazovanost i britkost tema i ljudi koji su o njima pisali doveli su do velike popularnosti bloga, a onda su dosli izbori, pa vakuum u kome je perverzna lakoca politickih kombinacija dostigla vrhunac formiranjem sterilne koalicije, razocaranje, implozija umesto eksplozije, energija izgubljena u nepovrat isisala je dobar deo pozitivne energije i sa Bloga B92.

2) Nepostojanje strogog pravog pravila ponasanja koje bi bilo jednako primenjivano na sve ucesnike, stanje delimicno podrzano i od dela VIP blogera koji su mogli nekaznjeno da rade ono za sta su druge banovali, posejalo je klicu nezadovoljstva.
Za ovakvo stanje najvise je "krivo" rukovodstvo bloga, stavio sam krivo pod znacima navoda jer ne mislim da je bilo zle namere i sa predumisljajem, ali cesto se iz dobrih namera naprave velike greske, a mislim da je ovo bila velika greska jer je time ucinjena medvedja usluga svima: VIP blogerima jer je tesko uzeti nesto sto si nekome dao, celom blogu jer je gubitak tih VIP-ovaca (sa kojima sam se u sustini stvari slagao, ali ne uvek i odobravao nacin) oduzeo vredne clanove

3) Onda nam je dosao dugo ocekivani i bombasticno najavljivani novi blog koji ce ispraviti sve mane starog, ali pored vece stabilnost u radu (pristup mnogo pouzdanije nego kod starog), delimicno boljeg izgleda (mogucnost kreiranja sopstvene stranice i sadrzaja), a delimicno losijeg (nemogucnost hronoloskog pracenja toka diskusije kao kod starog, editovanje, nemanje uvida u najnovije komentare ...), sa tehnicke strane gledano mozda novi blog i nije bolji od starog, ali sustinski za trenutno stanje bloga mislim da je to potpuno irelevantno.

Otvaranje bloga novim VIP blogerima jeste bio dobar potez, ali imajuci u vide 1) i 2) mislim da je izbor morao da bude mnogo stroziji, a otvaranje postepeno.
Ono sto novi blog nije resio je pitanje pravila ponasanje, neka VIP prava su ukinuta, neka dodata ali ponovo sve ostaje na autoru i ucesniku pa ko sta dozvoli ili vise izdrzi umesto nepristrasne moderacije koja bi podjednako dovodila u red i jedne i druge.

Samim tim sto ima VIP blogere Blog 92 i njegovo rukovodstvo su preuzeli odgovornost za njegov sadrzaj i teme, moje licno misljenje je da tekstovima o sadjenju cveca i gajenu akvarijumskih ribica (a radim i jedno i drugo) ne treba da budu teme Bloga B92, time neka se bavi neko drugi, a Blog B92 mora da bude politicki angazovan, kostur moraju da budu aktuelne politicke teme dopunjene drustvenim, kulturnim i naucnim temama, VIP prostor moraju da imaju autori velikog intelektualnog kapaciteta i najbolje sto Srbija ima (pogledajte samo koliko "anonimusa" medju VIP blogerima nema ni jedan objavljen tekst ili nema ni jednog napisanog slova u svom profilu)

U protivnom blog se pretvara u pijacu na kojoj se iznosi sve i svasta, a meni se nikako ne poistovecuje Moja VIP lista sa prodavcem kod koga godinama kupujem kajmak , sa prodavacicom kod koje kupujem jaja jer znam da su kod nje domaca, ... a da uz put moram da zaobilazim nakupce, prekupce, prevarante, dilere.

Da ne bude da samo kritikujem, evo nekoliko radikalnih predloga:
- Pretresti i obnoviti VIP listu, takodje animirati neke stare da se vrate (od Cveleta pa na ovamo)
- Postaviti urednicki tim koji ce od prispelih VIP autorskih tekstova objavljivati ono sto po kvalitetu, temi i sadrzaju zasluzi da se nadje na blogu.
- Postaviti moderatora kao jedinog sa pravom brisanja i banovanja, VIP i obicni blogeri svoje predloge za banovanje i brisanje upucuju moderatoru.
- Pod uslovom da se znaju pravila (javno objavljena da ne bude da niko nije znao), ko u roku od 6 meseci popije 6 brisanja ili 2 banovanja zabranjuje mu se pristup u sledecih 6 meseci (za svako bi uredno bio upozoren putem e-mejla. Povratnici koji u sledecem ciklusu ponovo zarade zabranu trajno bi se oduzeo pristup blogu (pa neka i menjaju nick, mislim da bi kazna gubitka prepoznatljivog nicka isto bila delotvorna)

Blog jeste u nokdaunu i na rukovodstvu bloga B92 je da sedne i da porazmisli kakav blog zeli da ima, bez jasne vizije blog ce nastaviti da posrce i odlazi na marginu interesovanja kako kod citalaca tako i kod onih koji bi se latili VIP blogovanja.
dunjica dunjica 11:47 01.07.2007

Re: Zato sto je nesto trulo u drzavi Dansk

a Blog B92 mora da bude politicki angazovan, kostur moraju da budu aktuelne politicke teme dopunjene drustvenim, kulturnim i naucnim temama,


Ovo čitam sve češće na Blogu, sve glasnije se traži i čini mi se da je od vitalne važnosti za opstanak i održanje kvalitete Bloga. Ono oko čega još nisam stekla jasnu sliku je: šta se točno podrazumijeva pod političkom angažovanošću? Misli li se isključivo na raspredanje dnevno-političkih, odn. unutarnjo-političkih tema od interesa za Srbiju? Koliki je interes za teme koje izlaze iz okvira dnevne i unutarnje politike? Postoji li minimalno slaganje oko toga što smatramo "političkim"?

Da pojasnim: za mene je čovjek, uz ostalo, i političko biće. Naš govor i djelovanje često imaju političku težinu, preuzimaju funkciju političkog statementa, posebno u trenucima društvenih i političkih kriza, tranzicija.

Pored toga, za mene se politika proteže i na pitanje odnosa prema prirodi i njenim resursima, odnos prema "slabijim" članovima društva, kupovne navike, itd.

Iskreno, nedostaje mi više ovih posljednjih tema. Kao da nisu dovoljno sexy za Blog.

Čak sam ponekad pomislila da je samo moje učešće ovdje jedan ponešto politički gest, koji daje doprinos razumijevanju preko geografskih i nacionalnih granica.

Ako imam pogrešna očekivanja, molim da mi se kaže, da ne bih dalje gubila vrijeme i učestvovala na način koji se moguće smatra inferiornim. A samo iz razloga što imamo različito razumijevanje političnosti.
Rasejani Rasejani 15:13 01.07.2007

Dunjice

Ovo čitam sve češće na Blogu, sve glasnije se traži i čini mi se da je od vitalne važnosti za opstanak i održanje kvalitete Bloga. Ono oko čega još nisam stekla jasnu sliku je: šta se točno podrazumijeva pod političkom angažovanošću? Misli li se isključivo na raspredanje dnevno-političkih, odn. unutarnjo-političkih tema od interesa za Srbiju? Koliki je interes za teme koje izlaze iz okvira dnevne i unutarnje politike? Postoji li minimalno slaganje oko toga što smatramo "političkim"?[


znam da je pitanje bilo retorsko ali evo i mog tumacenja.

Ovde se politiko smatra iskljucivo dnevna politika - kategorija veoma bliska ogovaranju. Uglavnom se svodi na upiranje prsta, iskljucivo na nivou ne srbije, nego beogradske carsije.

Kao, tesko je upeti prst u nekog od aktuelnihh ministara i funkcionera i dreknuti: lopov, baraba!
Sta je tu revolucionarno i novo? Pa to svako ume i moze.
Oni koji to cine s malo umesnosti i dubine nisu najbolje citani: primer Jelene Milic.

Ovde su se teme kao alkoholizam, polozaj zene u drustvu, cak i rasizam ukoliko nije senzacionalisticki tretirale kao drugorazredne i nebitne.

Postoje ljudi koji bez svadje ne mogu, pa to ti je. Ovo im je poligon da se svadjaju, pa ako treba i sami sa sobom.
David Icke David Icke 12:05 01.07.2007

Da li će se ovo kretanje završiti suncem?

HRONIKA

Prvoga dana pomreše ptice i zmije nastaniše gnezda i vetrove

Drugoga dana ribe izađoše iz vode i voda oteče prazna

Trećega dana šuma je pošla prema gradu a grada nigde

Četvrtoga dana sazidaše ćele-kulu od lobanja i škrguta

Petoga dana šuma je skupljala kraj reke obezglavljene leševe

Šestoga dana malo vatre zaljubljeno nalik na sunce

Sedmoga dana ne zapevaše anđeli

Osmoga dana u ponedeljak prvi put zapeva ptica od pepela i zid progovori.

(Branko Miljkovic)

zana zana 13:10 01.07.2007

Nepodnosljiva lakoca postojanja


AKO SU NEMILOST I PRIVILEGOVANOST JEDNO ISTO , AKO NEMA RAZLIKE IZMEDJU NISKOG I UZVISENOG , AKO SIN BOZIJI MOZE BITI POZIVAN NA ODGOVORNOST ZBOG GOVANA , LJUDSKA EGZISTENCIJA GUBI SVOJE DIMENZIJE I POSTAJE NEPODNOSLJIVO LAKA.

Milan Kundera
dunjica dunjica 13:21 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Na blogu Vesne Knežević-Ćosić je Zokster uspoređen s Mona Lisom. Eto, već avansovao do Sina Božjeg. Wow! Prava agape ljubav!
zana zana 13:25 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja


Kundera nije ni verovao u sina bozijeg, ovo je samo metafora koja se odnosi na one koji su cisti i iskreni.
Lee Smolin Lee Smolin 13:27 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Lakse malo, Dunjice. Ja sam pisao taj komentar, i nije bilo nikakvog poredjenja Zoxtera sa Mona Lizom. Opet je podlo to sto radis.
dunjica dunjica 13:31 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Opet?! Može li konkretnije?
dunjica dunjica 13:33 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Zana, pretpostavljam da imate ikonu Zoksterovu na zidu.
Lee Smolin Lee Smolin 13:33 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

A sta sam napisao:

"Vesna, kako ne razumes? Zamisli da stojis u Luvru, opcinjena slikom Mona Lize, i da iz cista mira slici pridje neki tip koji u rukama nosi kanticu sa crnim katranom, i prelije katran preko levog obraza Mona Lize?
Avangardno, mozda.... ali to nije vise Mona Liza!

Ni Zokster se ne moze "vratiti" u nekom drugom izdanju, ja ne zelim da citam bezubog Zokstera. Odgovara mi ovaj koji tako sjajno solira. Crvena marama kojom nam mase pred nosevima je samo njegova."

Ovo je bio odgovor Vesni Knezevic-Cosic na njenu opservaciju da ce se Zoxter vratiti u "nekom drugom izdanju".

Dakle, kao sto se iz citiranog da videti, nisam pravio nikakvu komparaciju izmedju Zoxtera i Mona Lize, vec iskljucivo komparaciju izmedju dve forme jednog istog oblika, uzetih na primeru Mona Lize, kao i Zoxtera.

Dok je Dunjica citirana sledecim malicioznostima: "Na blogu Vesne Knežević-Ćosić je Zokster uspoređen s Mona Lisom. Eto, već avansovao do Sina Božjeg. Wow! Prava agape ljubav!"

Nista strasno, shvatam. Zoxter te je par puta propisno "pocistio", pa sada osecas potrebu da ga napadas, pri cemu on ne moze da ti odgovori. Nisko.
Lee Smolin Lee Smolin 13:34 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Imas ispod. Necu vise da gubim vreme sa tobom.
dunjica dunjica 13:37 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Nemam ja šta napadati Zokstera, on se sam legitimiše. Moj komentar se, ako nisi shvatio, odnosio na idolopoklonstvo, gdje se par ljudi prosto nadmeće u dokazivanju lojalnosti Zoksteru. Onako, dupelizački, ako to želiš čuti.

Nemoj gubiti vrijeme sa mnom, predragocjeno je.
dunjica dunjica 13:40 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Iako nisi odgovorio na to, šta znači "opet"? Shvaćam, ne bih da ti kradem dragocjeno vrijeme za razmišljanje.
zana zana 13:41 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja


Mrtvima se nema potrebe ulagivati.

Da li vi znate sta je subjekt, objekt, da li znate sta su sistemi?

Lee Smolin Lee Smolin 13:43 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

"Moj komentar se, ako nisi shvatio, odnosio na idolopoklonstvo, gdje se par ljudi prosto nadmeće u dokazivanju lojalnosti Zoksteru."

Pa si zato falsifikovala ceo moj komentar, da bi dokazala nedokazivo? Kvadraturu kruga? Trisekciju ugla?

"Onako, dupelizački, ako to želiš čuti."

Ne, prostakluke iz tvojih usta nisam rad da cujem. Da ti nije mozda palo na pamet da su u pitanju Zoxterovi prijatelji, koji celu ovu aferu Zoxovog degazmana sa bloga vide kao veliku nepravdu, pa pisu u skladu sa svojim emocijama? Ili te nosi samo sopstvena sujeta?
dunjica dunjica 13:45 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Pretpostavljam da je pitanje retoričko, pa stoga nema potrebe da odgovaram na njega.

Žana, ako doista smatrate Zokstera mrtvim, onda shvaćam da je pesimizam pregolem. One koje volimo obično ne "umiru".
dunjica dunjica 13:47 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Vidim, dopadaju ti se samo Zoksterovi prostakluci.

Komentar nije bio falsifikat, nego interpretacija. Čuo?
zana zana 13:48 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja


Ne, pitanje nije retoricko.
Zoxter je proglasen mrtvim ovde, pa posto je vec tako u ovom sistemu, mi se tako i ponasamo.
Postujemo sistem sada ovde, i rusimo ga.
Lee Smolin Lee Smolin 13:50 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

"Komentar nije bio falsifikat, nego interpretacija. Čuo?"

Da, cuo sam za interpretaciju, samo to sto si ovde napisala nije bila interpretacija mog komentara, vec cist falsifikat.
dunjica dunjica 14:04 01.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Lee Smolin,
jedino mi preostaje zaključiti da višestrukim mjerilima mjeriš. Moju interpretaciju (ja sam sasvim jasno percipirala da uspoređuješ nekog "novog", ili kako ga nazva - "bezubog" Zokstera, s Mona Lisom po kojoj je prosuta kantica katrana) nazivaš falsifikatom, govoriš da je OPET podlo što radim.

Valjda sam kriva i što me Z. "par puta propisno "počistio" " (citat LS), po tvojoj percepciji? To "čišćenje" sam, eto, OPET pogrešno percipirala kao slabost, kao kapric uma koji se dosađuje.
snezana7plus snezana7plus 14:40 01.07.2007

Re: Lee Smolin

Nista strasno, shvatam. Zoxter te je par puta propisno "pocistio", pa sada osecas potrebu da ga napadas, pri cemu on ne moze da ti odgovori. Nisko.

Evo, ovo je upravo ono sto sam gore pokusala da objasnim.
Ovakvim postom Drago je ostavio upravo samo jednu prihvatljivu mogucnost : da se o Zoxteru prica samo pozitivno.
Ako neko kaze nesto negativno - to je nisko, jer Zokster ne moze da odgovori.
Nadam se da sam ovim uspela da objasnim zasto sam gore uputila kritiku.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:47 01.07.2007

Re: Da li će se ovo kretanje završiti suncem?

Kad smo već kod Miljkovića:

Ako smo pali - besmo padu skloni!
Lee Smolin Lee Smolin 14:51 01.07.2007

Re: Da li će se ovo kretanje završiti suncem?

Pseudofilozofska opservacija, g. Milenkovicu, sto bi se svakako dalo ocekivati od nekoga kao sto ste Vi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:10 02.07.2007

Re: Da li će se ovo kretanje završiti suncem?

Hvala, hvala...
Lee Smolin Lee Smolin 12:54 02.07.2007

Re: Da li će se ovo kretanje završiti suncem?

Milenkovic: "Hvala, hvala..."

Nisam Vam uputio kompliment.
sabi sabi 14:54 02.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Dunjice,

Vas je Zokster odmah procitao. Nije ni cudo sto vam je smetao.
dunjica dunjica 19:38 02.07.2007

Re: Nepodnosljiva lakoca postojanja

Po čemu ste zaključili da mi je smetao? Zato što se nisam osvrtala na njegova vrijeđanja, ničim izazvana? Doista, nekim ljudima na najveća kazna kada ih ignorišu.
nikson nikson 12:24 01.07.2007

....

Drago, iako je mozda i bilo razloga da zokster ne pise tekstove, svakako nije bilo razloga da u potpunosti bude banovan, posebno zbog toga sto sada blogeri mogu sa svog bloga da obrisu poruke ako im se ne svidjaju, pa tako i zoksterove.
zana zana 14:55 01.07.2007

Re: ....


Niksone, svaka cast, bez sujete, iskreno. Ja postujem!
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:17 01.07.2007

Re: ....

tek sad vidim.....kapa dole, stvarno!
Brooklyn Brooklyn 12:33 01.07.2007

ja mislim

da mu je grofica doakala.
Violeta Violeta 15:15 02.07.2007

Re: ja mislim

da mu je grofica doakala.


100%
Violeta Violeta 15:17 02.07.2007

Re: ja mislim

100%


a mozda samo 73%
Violeta Violeta 15:18 02.07.2007

Re: ja mislim

a mozda samo 73%


ili 37%
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:40 01.07.2007

raspeće

Pre nedelju dana u prepisci na jednom forumu, prognozirao sam da cenjeni kolega Zokster na ovom našem blogu neće ostati duže od nedelju dana. Da budem precizan - rekao sam mu - "ja ti dajem najviše nedelju dana." Odbacio je takvu mogućnost i ponudio mi je opkladu, pa smo se dogovorili...


ajd, pošto smo prešli i u teologizaciju Zoranovog problema (kod Žane i Milana malo iznad ovog komentara... :) ), da se i ja malo uključim.

pre svega, ćao Drago, stari vuče sajbernijeh mora.

drugo, zanimljivo da ste osetili potrebu da skrenete pažnju Zoranu na tako nešto. zbog čega ste tako osetili, odnosno šta je zaintrigiralo vašu intuiciju pa ste kao apostol Jovan skrenuli pažnju Sinu Božjem da će ga Pilat (Deki Restak) razapeti nedelju dana od ovog časa? šta ste vi i vaš apostolski krug učinili da se ovo proročanstvo ne ostvari? da li ste prestali da čačkate Rimljanima mečku? šta ste uradili da umirite konflikt između Kajafe, Ane i njihovog svešteničkog kruga? gde ste vi i vaš apšostolski krug bili kada je svetina povikala 'raspni ga, raspni', pod Pilatovim balkonom, u bašči Pretorijata?

i tako, mnoga pitanja, ali pre svega, ono prvo, šta vam je, dobri Drago, zaintrigiralo intuiciju te ste poslali Zoranu takav signal pun upozorenja?
oibibio oibibio 14:00 01.07.2007

...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana