Srbija, Olimpijada i jos ponesto

lidiaz RSS / 15.08.2008. u 18:23

U momentima kad se nada da ce Djokovic osvojiti medalju svela na mozda bronzu, sa tugom shvatam da je Srbija (YU, SCG, kako god) kao sportska sila prestala da postoji sa raspadom predjasnje drzave.

Na ovu Olimpijadu ispratili smo 95 takmicara. Prvo o onima koji nisu tu. Prvi put od kad ja pamtim nemamo musku kosarkasku reprezentaciju. Onog momenta kad je ekipu trebalo da cine produkti rada devedesetih, reprezentacija je u raspadu. To ne znaci da nemamo dobre kosarkase, mladi osvajaju sva prvenstva. Nesto prestane da funkcionise kad prestanu da budu mladi.

Nema ni rukometasa i rukometasica. Njih doduse nema od raspada zemlje, iako su pojedinacno ( i muskarci i zene) bili medju najboljima na svetu.

Nemamo ni Natasu Janjic. Nju smo izgubili jos davno, posto nije moglo da se nadje novca za njeno finansiranje. Kad nije clan nekog od nasih propalih muskih KK, naprimer Crvene Zvezde koja je dobila novog investitora, Ministarstvo za dijasporu. Ona je trazila manje nego sto je npr Gurovic dobio za godinu dana.

Sad o onima koji su otisli. Prvo o turistima, fudbalerima. Glavna tema mesecima je ko ce da igra, koga ce klub da pusti, ko je 'povredjen", ko se ponasa kao u Milosevicevo vreme... Svetska fudbalska organizacija ne smatra Olimpijadu zvanicnim takmicenjem, nije u kalendaru. I pored toga naredila je klubovima da puste mlade igrace. U vreme kad neki od tih klubova igraju najvaznije utakmice u sezoni, kvalifikacije za evropske kupove. Barselona je zbog Mesija podnela tuzbu sudu i dobila. Partizan je trazio svoje igrace nazad, selektor Djukic pretio povlacenjem celog tima. Na kraju ceo tim se vratio. Sa jednim poenom iz 3 utakmice.

Sledeci na listi turista su atleticari. Obicno ispune normu, i onda svakako zasluzuju da putuju, ali nekako uvek na samom takmicenju podbace i ne plasiraju se u finale. Cast izuzecima, ali ja slabo pamtim da su atleticari na najvecim takmicenjima uspevali da pokazu svoj maksimum. Opet uslovi u kojima treniraju, bez pravih zatvorenih objekata, bez dobrih staza, bez stipendija, tesko da doprinose njihovom uspehu. Nije ni cudo sto je Olivera Jeftic resila da trci maraton, oni se trce po ulicama, a toga imamo.

Sada o promasenim nadama. U ekipnim sportovima ostali su vaterpolisti, odbojkasi i odbojkasice. Vaterpolisti su imali tezak gubitak uoci Olimpijade s povredom Dace Ikodinovica. Prema nekim informacijama, igraci su medjusobno posvadjani, podeljeni u klanove. A selektor im je dojucerasnji saigrac, koji ni na koji nacin ne moze da ima autoritet. Nijedna ekipa ne moze da funkcionise ako su medjusobni odnosi losi. Pored toga nasa liga ostala je samo na jednom klubu, Partizanu. To nikako ne moze da bude dovoljno za kvalitet. Pitanje je opet kako napraviti ligu u zemlji koja ima svega par zatvorenih bazena van Beograda. A pitanje je i u kakvom su stanju oni u Beogradu.

Tu su i odbojkasi, sa tri poraza iz tri utakmice, posle dobrog finisa svetske lige. Doslo je do smene generacija i pad je ocekivan. Opet i tu nema novca u klubovima, ne postoji drzavni intres da se ulaze u odbojku, kao npr u KK Crvena Zvezda (ja sam zvezdas). Odbojkasice su dobro pocele protiv slabih protivnika, ali prvi jaci izazovi, i pale su. Obe ekipe jos imaju sanse da se poprave.

I to nas ostavlja kod Cavica i tenisera. Ana je odustala zbog povrede pre pocetka turnira. U mnogim komentarima moglo se procitati kako izvodi i kako nije patriota. Narod, koji je pre mesec dana obozavao sad se sprda sa njenom povredom. Posto je valjda zdrava dok god moze da stoji i drzi reket. Jelena je ispala u cetvrtfinalu od Safine. Igrala je sa povredom misica lista. To je onemogucili da se krece koliko treba. Nole je ispao od Nadala, kad mu je popustila koncentracija na kraju. Sve troje su do svih svojih uspeha dosli bez ikakve pomoci drzave. I pored toga je ministarka sporta nagovestila kako to sto oni igraju u svojim, a ne reprezentativnim dresovima pogresno i da oni to rade zbog novca od sponzora. koji su im i omogucili da dodju na Olimpijadu.

I Cavic. Koji je postao plivac zahvaljujuci tome sto se rodio u Americi. Da se kojim slucajem rodio kod nas, pitanje je da li bi i kad naucio da pliva, da li bi mogao da trenira. Ili bi, kao Lendjer, morao da tuzi Ministarstvo sporta za neisplaceni nagradu. Rece ministarka da se nagrade isplacuju samo za uspehe u seniorskoj kategoriji, a ljudi iz plivackog saveza su mu porucili da uvek moze da se iseli iz Srbije.

Inace u intervjuu Presu (valjda, ne mogu sada da nadjem) rece ministarka kako su oni (drzava) tako mnogo ulozili, nikad vise. I kako su ih sportisti debelo rezocarali. Od tog sto su oni ulozili na Olimpijadu je isla ona sa svitom, i tadic sa svitom i bez zene, i Jeremic sa svitom, i razni sponzori, tipa Pajtica.

Od ostatka Olimpijade, ja pratim ono sto prati americka TV, trenutno plivanje i gimnastiku. Divim se plivacima, koji su fenomenalni. I uzivala sam u gimnastici. Ova poslednja mi je uvk intresatna na olimpijadama. Svetska prvenstva ne uspevam da uhavtim. To nikad nisam umela. Nekako samo uspevala da preskocim konja, nikad nisam mogla da napravim zgibove, ili da se podignem rukama, na krugovima sam se samo ljuljala, i uspevala sam da predjem preko grede. Za razliku od vecine ostalih sportova, gdemakar znam da uradim to isto, sporije, ili losije, ali znam.

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Alava Alava 18:41 15.08.2008

Ja htela da kazem

samo da me je Novak, uprkos onakvom neochekivanom kraju, odushevio.
Ja necu pamtiti kraj ovog mecha, pamticu onaj drugi set koji je odigrao perfektno.

Sa celim se tekstom slazem, nazalost je tako kod nas, valjda ce se i to nekad promeniti.
Pozdrav!
lidiaz lidiaz 19:23 15.08.2008

Re: Ja htela da kazem

Nije ni humano da zavrsavaju mec u ponoc. Organizacija turnira, iz moje prespektive, je prilicno losa. Da nije Olimpijada, i da biraju, verujem da pola tenisera ne bi dosli uopste.
Atomski mrav Atomski mrav 15:17 16.08.2008

Re: Ja htela da kazem

Kinezi su totalno podbacili sa organizacijom teniskog turnira na Olimpijadi. Termini su bili van svake pameti, a mogli su baš da edukuju publiku da ne vrišti i ne urla tokom poena kad su već mogli da ih edukuju da ne pljuju po ulicama i da se ne šetaju u pidžamama i belim čarapama...

Inače, preporuka za tekst.
jack_bauer jack_bauer 19:05 15.08.2008

...

ja pratim ono sto prati americka TV, trenutno plivanje i gimnastiku. Divim se plivacima, koji su fenomenalni. I uzivala sam u gimnastici.


samo da se zavrsi ova odbojka na plazi pa da pocinemo :)) a zenska gimnastika, pa meni je ono gore nego child labor. uzasno je sta rade sa onom decom.
lidiaz lidiaz 19:21 15.08.2008

Re: ...

Olimpijksa prvakinja ima 19 :).
To je los trend, Kineskinje izgledaju ko da imaju 10 godina. A sve do dvadesete prestanu da se bave sportom. Mada mi se cini da nisu mlade kao ranije, sad uglavnom imaju 16 i vise. Mada se za Nemacku takmici i bivsa sovjetska reprezentativka Oksana Chusovitina u 33 godini. Njen sin je dobio leukemiju i moralu se da se odsele u Nemacku zbog lecenja. U znak zahvalnosti ona se takmici za Nemacku.
Bile je deveta u viseboju, i bice i u finalu u preskoku. Sto samo pokazuje da nije neophodno da su deca.
mara92 mara92 21:25 15.08.2008

Re: ...

...Донета је одлука да на међународним такмичењима не могу да наступају гимнастичарке млађе од 16 година. Стручни коментатор на "NBC" -ју , Бела Карољи је изразио сумњу у старост Кинескиња (мени је то одвратно, јер му је жена селектор америчке репрезентације, мада, ко зна?)...

Гимнастика је изузетно захтеван спорт (уосталом, врхунски спорт је, генерално, захтеван). Такође, уколико неко жели да постане шампион , боље речено, држава која жели шампиона, почиње са селекцијом гимнастичара и гимнастичарки у узрасту од 3-4 године и то је свуда тако (не само у Кини, него и у САД-у). Е сад, трик је у томе што НР Кина има совјетски приступ где се деца одаберу и одведу у Гимнастичке академије, што преведно на нормалан језик значи да једном одабрани, малишани улазе у машинерију производње врхунског спортисте...то подразумева специјални режим исхране (дијете од којих се коса диже не глави, јер су заправо, гладовање), тренинге током целог дана (балет, због покрета; теретана и билдовање; техника - вишечасовно понављање једног те истог покрета, окрета, премета, салта...све док се не уради без грешке)....Већина родитеља - Кинеза је срећна, јер деца постају "хероји народа" и неће завршити у фабрикама (можда баш наших омиљених Пума, Најк или тако нечег)...опет, и да имају нешто против, не могу ништа против тога...
Међутим,
Немам превише обзира ни према Америма...Они не узимају као кинески јаничари децу, али кад дете почне да тренира, е методи су готово у длаку исти (подједнако сурови тренинзи и додајте томе медијско оптерећење потенцијалних "хероја" - као што је то ових дана фантастични Мајкл Фелпс......исто тако, овде нема милости за трагичаре - као што је то Алиша Сакрамоне - "промашила" је греду при наскоку и оклизнула се у партеру па се сматра главним кривцем за неуспех, јер је овде створена слика о супериорности америчких гимнастичарки и очекивало се злато у екипној конкуренцији (јер су светске шампионке), али је пре свега њеном грешком, најсјајније одличје отишло домаћинима....

Медаља има своје лице и наличје...спорт, рекли смо нешто о томе на неком другом блогу, одавно није само спорт (разумете ме)...и иза сваког успеха и врхунског резултата стоји паклен рад, страховита одрицања и новац, свакако....
сад одо' баш сам се распричала...
lidiaz lidiaz 01:29 16.08.2008

Re: ...

Da shvatam. Juce sam cula kako Kubanci sav novac koji dobiju od nagrada, bilo da ih nagradjuje kubanska vlada ili organizator, moraju da vrate maticnoj sportskoj organizaciji koja onda ulaze u razvoj sporta.
Za ameicke sportiste, slicno je u celom drustvu, ili na vrh, ili te nema. Jedino sto oni, za razliku od Kineza, mogu da unovce svoj uspeh. A i ako negde u procesu ne uspeju, opet mogu do sportske stipendije.

Za sam proces treninga, da surov je, ali da bi osoba postala madju deset najboljih na svetu u bilo cemu, potreban je surov trening.
Ono sto je tragicno kada je u pitanju Srbija, a verovatno i mnoge druge zemlje, je da se taj silan napor da se dodje do uspeha nikad ne isplati. Trstena je zavrsio u zatvoru zbog poslova sa drogom, Vera Nikolic je ko zna gde, a nisu mnogo bolje prosli ni neki drugi. Zaboravljeni.
simkke simkke 19:50 15.08.2008

Mnogo smo...

...GROZNI !
loader loader 20:04 15.08.2008

Bilo nekad, sad se pripoveda ..

Opet ista, stara priča, sa istim korenima. Narod je tako hteo krajem osamdesetih godina i dugo glasao za uništavanje. Uništilo se, onako, svojski, skoro sve što se moglo. Sad se, vidim, mnogi, nešto silno iznenađuju kako je to ispalo tako, teško i gadno. I sport je dokačen. Inercija rada od pre dve-tri decenije važila je sve do pre par godina, dok većina tih momaka nije otišla u sportsku penziju, ili je digla ruke od reprezentacije u kojoj cveta haos.

Koliki je taj haos u sportu? Tačno onoliki koliko je bilo potrebno da se uništi mit o košarci i košarkaškoj reprezentaciji. Košarka je bila na izuzetnom nivou, to svi pamtimo. E, kad smo to uspeli da uništimo, onda valjda znamo kolike su razmere destrukcije kojoj smo se podvrgli.

Ostalo je još ponešto, ali to je plod individualnih napora nekih pojedinaca ili grupa pojedinaca, a ne sistematskog rada i podrške društva.

Jasno je da se naša košarka nikada neće oporaviti. Kako, bre?!! - pitaće neko. Eto, mi smo onih godina jako puno investirali u taj sport i gajili ga na svakom koraku, dok su ostali, ipak, uglavnom zaostajali, više ili manje, izuzev naravno Amerikanaca i neke druge reprezentacije koja bi se periodično pojavila i namučila nas na nekom takmičenju. Danas mnoge zemlje jako puno ulažu u košarku i postižu sve bolje rezultate, dok mi još uvek stagniramo. Ta razlika na našu štetu će biti još veća. Možda se neke godine i opasuljimo, ali tada ćemo možda uspeti da budemo tek jedna od dvadesetak relativno kvalitetnih reprezentacija. Dakle, od negdanje premoći ništa.

O fudbalu je smešno i započinjati temu. Tu su i rukomet, i atletika...



skyspoter skyspoter 20:06 15.08.2008

cini mi

se da je Olimpijada u Pekingu bila izgovor za "free ride"
mara92 mara92 20:42 15.08.2008

...

Одакле да почнем?

Начела си супер тему и не знам о чему бих пре причала: о нашим илузијама, о систематском уништавању спорта, о томе како ми, као грађани и грађанке ове државе, то јест као навијачи, признајемо само златну медаљу, а остале су пуј-пике не важи....или опет о томе ко и како одређује састав представника на Олимпијади (у смислу: кога шаљемо да "стекне искуство са великог такмичења", кога шаљемо са очекивањем освајања медаље и у том правцу)...ко су нам председници и шефови разних савеза, комитета, агенција, више не успевам да испратим називе организационих "јединица" у Србији...о томе како и ово мало спортских асова гледамо да отерамо и понизимо (као тамо неки апартчик који, што рече Ленђерова мама, прво себи исплати дневницу, плати пут и остало, а онда увређен/а сикће што "тамо неки" Ленђер хоће неки динар и стипендију....)...

"Loader" је лепо приметио један феномен, а то је разлика између јуниорских и сениорских наступа...пример:ми имамо, рецимо, младу фудбалску репрезентацију (до 21 године, нека ме исправи неко ако грешим), која оде на шампионат Европе и буде вицешампион...а онда, у сениорској конкуренцији, ми попасемо траву у Азербејџану, јер смо арогантни те смо бодове против баш тог Азербејџана рачунали као 1000% сигурне...или најсвежији пример: млади кошаркаши су одбранили титулу првака Европе, а нас у баскету, у сениорској конкуренцији нема нигде...

Ленђер и остали, добро да имају купаћи костим...сећам се да је, да ли у Сиднеју или негде, био проблем са прастарим кајаком или тако нечим (који је у путу пукао или већ тако нешто)...али зато, имамо неки Тим за навијање (будиБогснама), Комитете, шефове нечега - не знам чега...а Чавић и остали би рецимо, требали да имају масере и физиотерапеуте...људи, игра се/плива се у Пекингу, тамо се дише на шкрге...

....
јој, што сам бесна....

lidiaz lidiaz 21:13 15.08.2008

Re: ...

....или опет о томе ко и како одређује састав представника на Олимпијади (у смислу: кога шаљемо да "стекне искуство са великог такмичења", кога шаљемо са очекивањем освајања медаље и у том правцу)...

Za ovo srecom postoje norme, inace bi se nagledali maminih i tatinih sinova. Moj bes zbog atleticara vise je opet prema funkcionerima nego prema sportistima. Osim par stvarno vrhunskih, i to tek kad postanu vrhunski, oni nemaju nikakvo finansiranje. Vidjala sam ih u sred zime kako trce na atletskim stazama na zvezdninom i partizanovom stadionu. Kao sto rekoh, nemaju uslova za treniranje preko zime, posto ne postoje sale. I to u Beogradu. Sportisti iz drugih delova Srbije nemaju cak ni staze za treniranje preko leta.
Da ne pricamo o bazenima, hladnoj vodi zimi, nedostatku termina, terminima za treninge (zorom ili kasno nocu). Trebalo bi izvrsiti analizu koliko ljudi u Srbiji zna da pliva uopste.


"Loader" је лепо приметио један феномен, а то је разлика између јуниорских и сениорских наступа...пример:ми имамо, рецимо, младу фудбалску репрезентацију (до 21 године, нека ме исправи неко ако грешим), која оде на шампионат Европе и буде вицешампион...а онда, у сениорској конкуренцији, ми попасемо траву у Азербејџану, јер смо арогантни те смо бодове против баш тог Азербејџана рачунали као 1000% сигурне...или најсвежији пример: млади кошаркаши су одбранили титулу првака Европе, а нас у баскету, у сениорској конкуренцији нема нигде...

Do 23 fudbaleri, to su turisti iz mog teksta, tako su se kvalifikovali :).
mara92 mara92 21:34 15.08.2008

Re: ...

...гледе критеријума...знам то - подразумева се... журим сад, али молим те, иди на "NBC Olympics" и "зађи" међу тенисере...има неки лик, наша застава - значи наш је...е, ја немам појма ко је и којим поводом је тамо ... човек је Миљан Амановић...надам се да линк ради (не знам како се лепо качи, али идите на страну, па нека ми неко објасни, уз дужно поштовање за господина и моје извињење због незнања, ко је он
[url=http://www.nbcolympics.com/athletes/athlete=75969/bio/index.html][/url]
lidiaz lidiaz 22:01 15.08.2008

Re: ...

Noletov kondicioni trener. Googlovala :).
Za trenere se secam od ranije da za pojedinacne sportove nisu mogli da plate da svi vode svog trenera, pa je isao jedan za njih nekoliko. Za funkcionere je naravno uvek bilo novca.
mara92 mara92 03:49 16.08.2008

Re: ...

Да,

Зато сам се горе оградила...после сам и ја видела да је тренер...
Niš-tavilo Niš-tavilo 20:50 15.08.2008

Prenosi u Srbiji

Uz slaganje sa svim sto je lidiaz napisala samo jos jedan osvrt na nacin na koji nam Olimpijadu servira javni servis evropske Srbije. Uvek se hvale da su dobri kao javni servisi u svim normalnim zemljama, e pa, sudeci po onome sto sam uspeo da vidim na satelitu, nema nacionalne televizije koja OI ne prenosi na bar 3 kanala. A ovi nasi nesretnici vodjeni tihim ubicom (muva) su morali da u dogovoru sa BZP (bagrom zvanom politicari) da srede odlaganje skupstine do kraja Olimpijade da bi mogli da rade prenose iz Pekinga. Da mi nije Abu Dhabi Sportsa, Dubai Sportsa, RIKSata, Rai-a... ne verujem da bih ista gledao. Mogao bih da razumem da je preci boks ili recimo sinhroni skokovi u vodu od kosarke, rukometa i ne znam cega jos, da su to nasi nacionalni sportovi, ali kako nismo velesila u tim sportovima, onda mi tu nesto ne stima. Mozda sredjuju da svaki covek za mikrofonom (greh je reci komentator) RTS-a ima priblizno jednaku satnicu. Najzad je pocela i atletika, sport koji ZAHTEVA celodnevnu paznju (u smislu poseban kanal), u koju se povremeno ukljucuju i svojim komentarima teraju ljude da promene kanal Nedeljko "Muc Muc" Kovinjalo i Dusko "Kleka" Korac. Licno mislim da kada bi se poredili neuspesi nasih sportista (koji su mozda i realnost) i nesposobnost RTS-a, nasi atleticari, fudbaleri i svi ostali koji su u Pekingu kao turisti bi delovali kao svetski rekorderi. Cak su i Pedju Strajnica koji je do sada uvek iz studija vodio neke sportske varijante Zikine Sarenice poslali u Peking, valjda zato sto je dovoljno vremena proveo kao radnik RTS-a. Sve to naravno o trosku gradjana. A o ukidanju HRT2 na kablovskoj dok traju OI ne treba ni govoriti. Mozda jeste malo off topic, ali ipak je vezano za Srbiju, Olimpijadu i jos ponesto.
gorio92 gorio92 21:08 15.08.2008

Očekivanja

Lidia, vi ste rekao bih, očekivali više od srpskih olimpijaca.
Po meni rezultati su realni, u odnosu na to kakva nam je država, još i dobri.
Koristim priliku da čestitam OK Srbije što je uspeo da ubedi 95 mladih ljudi da zastupaju OVO OVDE.
lidiaz lidiaz 21:15 15.08.2008

Re: Očekivanja

Ma nisam ocekivala vise. Samo mi nekako zao. I setim se '84 i '88 i kako nisam spavala. Uzivala sam ja i tad u gimnastici, ali sad takoreci samo u tome :(.
gorio92 gorio92 21:29 15.08.2008

Re: Očekivanja

I setim se '84 i '88 i

Setim se i ja, naročito 88.
Tada su počele pripreme za ove rezultate.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:59 16.08.2008

Re: Očekivanja

gorio92
Lidia, vi ste rekao bih, očekivali više od srpskih olimpijaca.
Po meni rezultati su realni, u odnosu na to kakva nam je država, još i dobri.
Koristim priliku da čestitam OK Srbije što je uspeo da ubedi 95 mladih ljudi da zastupaju OVO OVDE.

101% ste u pravu, Gorio. S obzirom na opsti mentalitet i stanje u drustvu, to je zbilja postignuce...
Davie Davie 22:27 15.08.2008

Opsti pad

nije samo u sportu, pad je u svim oblastima drustva, obrazovanju, privredjivanju (kazu da je industrijska proizvodnja 2008. u Srbiji manja nego 1998, o osamdesetim da ne govorimo), kulturi, moralu... studenti koji izlaze sa fakulteta su prosecno poprilicno losiji od njihovih kolega pre 20 godina, srednjoskolci neobrazovaniji i nespremniji itd pa sve do sporta i uspeha na velikim takmicenjima.

Ljudi se pitaju zasto je sve tako... odgovor je jednostavan, tokom 90-tih se iz Srbije iselio veliki brokj mladih, obrazovanih, svesnih ljudi i taj gubitak je bar za sad nenadoknadiv za Srbiju. Eto, i najbolji nam sportisti na Olimpijadi su svoj sportski profil izgradili napolju, Cavic u USA a Djokovic u Minhenu kod Pilica.
mara92 mara92 03:38 16.08.2008

БРАВО ЧАВИЋУ!!!!

Милорад Чавић је јунак ових олимпијских игара (што се нас, каотаквих тиче)!!!

пс. једини који је намучио Фелпса и ја му скидам капу, не само зато што је Србији донео прву медаљу, него зато што је пливао фантастично....
lidiaz lidiaz 04:27 16.08.2008

Re: БРАВО ЧАВИЋУ!!!!

Steta za finis.
Ovo ce biti uamceno kao dan losih finisha.
NNN NNN 06:05 16.08.2008

Re: БРАВО ЧАВИЋУ!!!!

rayzippo rayzippo 09:31 16.08.2008

Re: БРАВО ЧАВИЋУ!!!!

jedini koji je pobedio amera !!! a to tako ne moze....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana