o rasprodajama i dalje-u velikim i malim lancima

Jelena Milić RSS / 03.07.2007. u 15:45
Old  sins cast  long shadows.
irska narodna poslovica
Nije žena karala muža što se kockao nego što se vadio.
srpska narodna poslovica
  Bila sam danas na odličnoj konferenciji HOLJPS -Bosna i Hercegovina: deo srpskog nacionalnog projekta. Oliveru Milosavljević je uvek ludo slušati. Nije samo sadržaj onoga što govri sjajan, već i način na koji to  plasira. I Latinku Perović, naravno. Onda se skupu obratio neko iz nekog udruženja istoričara ( kriva što nisam zapamtila ime i organizaciju, dopuniću) i pročitao otvoreno pismo čalnova sa argumentima zašto neće da učestvuju na skupu tipa sastav i stavovi panelista proporcionalno ne odgovaraju idejama koje zastupaju stranke koje su izabrane demokratskim putem, tako nekako, sa 1 mill $ Q -koga vi predstavljate! E što sam uživala u odgovorima i Sonjinom, i Oliverinom i Latinkinom. Ukazali su mi se Ronaldinjo i Žostin Anan.
  Naravno, nažalost ali očekivano, mnogo više publike ( ali ne i predstavnika medija!)bilo je na  drugom, takođe vrlo dobrom,  panelu Uloga medija u istinitom obaveštavanju javnosti, kojom prilikom je predstavljena knjiga Željko Cvijanović novinar u civilu u izdanju YUCOMa,   no pretpostavljam da će o tome detaljnije pisati Srđan koji je bio jedan od panelista.
   Pričalo se o odgovrnosti novinara, o definiciji novinara, navodili su se primeri manipulacija i nekorektnosti. BTW, ja jako cenim metod koji je i u ovoj knjizi primenjen-name and shame-i bi mi simpatičan  kometar jednog dragog mi novinara- zašto samo izrodi novinarske struke dobiju ovako dobra izdanja, dobar papir i prelom, a ne mi, služila bi mi kao CV. Ovaj metod mnogo je sistematičniji i argumentovaniji od paušalnih ocena tipa Veran Matić=Ratko Mladić, a i Vreme i B92 su se srozali na nivo miloševićeve Politike, koje perjanice progresivnog novinarstva i drugi  u nas iznose  od 2000 na ovamo. Pa onda regrutuju neke.
  No mi se ceo panel smučio ( mada je bilo provokacija i pre toga  tipa robinhudovskog žrtvovanja za evetulne tužbe protiv izdavača publikacije-:) kad je Senad Avdić, glodur Slobodne Bosne, počeo da proziva Ljiljanu Smajlović za to što je zadržala  to prezime kad se razvela, zašto nije uzela natrag neko svoje pre udaje koje nisam dobro čula, kao tipa bilo bi primerenije, ili joj trenutno nije u skladu sa konceptom ...tako nekako. To nit je name and shame, nit je politički korektno, nit je, nadam se, u skladu sa novinarsko esnafskim kodeksima. Ako mene pitate i dodatno je štetno jer pokazuje da nemamo bolje argumente za kritiku njenog rada, a žena je rudnik neiscrpan u tom smislu. No, i pored mog neslaganja  sa skoro svim što ona uređuje i piše, grozno mi je ovo nepotrebno povlačenje ličnih momenata na  javnim skupovima i u janom diskursu. I grozno mi je bilo što među panelistima koji su se tog momenta upravo napalili i  odvajali novinarsko žito od kukolja,   nije niko reagovao na ovaj ispad. Osmehe, na žalost,  brojim u podršku. Šta bi sa onim-univerzalnost principa!
  Stalno se vraćam na to, zašto progresivna, i oni koji bi to da budu,  Srbija neretko poteže za istim oruđem i metodama, i nelegitimnim i nelegalnim, u obračunu sa onima koji je kriminalizuju i satanizuju. Ali i sa nekim kojima to uopšte nije namera. Gde je kvaka, ko je bog da kaže u tvojim rukama ovo je OK, u njihovim nije? U čemu je onda razlika između "nas" i "njih", ko će primetiti kad se istopi? Da li nam naše ubeđenje da zastupamo pravu stvar daje pravo da i sami koristimo metode kojih se, sa pravom, gnušamo?
  Jednog momenta je tokom debate nastao fajt između novinarke Tanjuga i SK, kad je on sa razlogom reagovao na njenu glupost tipa -80% stranih novinara radi za službe-to je opšte mesto-i/ili reče mi jedan čoek. SK je, naravno, insistirao na izvoru te informacije. Ne bi bilo loše kad bi se isti princip primenjivao i za sve učesnike javnog života.
   Čemu izjeve Pravdi, Pressu i Kuriru, pitala sam se i ovde pre par meseci,  koji su sada među glavnim generatorima novog talasa kriminalizacije Đinđićeve vlade na starim i demantovanim pričama.  O ovom medijskom linču, takođe,  je bilo reči na panelu. Šta će Batić i Čanak and Co, kao da preobrlate nekog ko to čita. Ovo pitanje se ni ovog  puta nije poteglo. Ako već tužilac ne nalazi za shodno da vidi ima li osnova da se neka od ovih oglasnih tabli zatvori, onda bi bar mi mogli da prestanemo da im dajemo legitimitet. Ovako je tek  apsurdno, deo  bloka odbija da da izjave, deo  bloka ordinira.
    Argument tipa medijske diskrimanacije ne stoji skroz. Postoji neiskorišten prostor autorskih tekstova u novinama poput Danasa  i Blica koji se uopšte ne koristi u meri u kojoj bi mogao. Jeftino i brzo inače.
    I za kraj, šta mislite o Tompsonu na HRT i Stanku na TVCG?


Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

telekomunista telekomunista 16:38 03.07.2007

joj

Shvatio sam vasu poentu, ali, zaboga Jelena, kako konfuzno napisan tekst!
Mene uzasno nervira taj stav: dok "nasi" pljuju po "njihovima" sve je ok, to je simpaticno, duhovito, Ronaldinjovski lucidno .
Onog trenutka kad se neko "njihov" usudi, pomisli, drzne, pa makar i recenicom,da umrlja idealnu sliku koju "smo" "mi" kreirali o nekom "nasem", eeee to je onda udar na ljudske slobode, prava, napad na dostojanstvo pojedinca, onda se pisu otvorena pisma koja su opet namijenjena samo za "domacu javnost", dakle opet samo za "nase".
Zato su se sve te diskusije, paneli, tzv. rasprave pretvorile u kolektivne terapeutske seanse, ezotericne mantre.
Kako je to nedavno, nakon jednog slicnog skupa u Zagrebu, to rekao Ivan Zvonimir Cicak, na pitanje novinarke oko "pomirenja u regionu": sve mi ovo lici na neku putujucu sektu, koja ponavlja istu pricu stotinu puta za jednu te istu publiku.
Meni je zao sto je to tako, ali stvarnog dijaloga nema, stvarnog verbalnog, naucnog, intelektualnog "rata" stavova i ideja.
Zbog toga me uopste ne cudi da se npr. Senad Avdic spusti tako nisko, mi koji citamo Slobodnu Bosnu znamo da on moze i mnogo nize.
Jelena Milić Jelena Milić 18:39 03.07.2007

telekomunisti od blogovandjeliste

sta nije jasno u tekstu mozda mogu da objasnim naknadno?

ronaldinjo pomenut ko majstor poteza ne luckasto nego brilijantno, minijatura bravura...tako su i latinka i olja onog tipa oduvale...latinka mu rekla, vi mi imponujete, potvrdjujete moju tezu koliko se ovde brka istorija kao egzatna nauka i ideologija , istorijografija i istoricizam...

olja mu rekla hello sta ima mene neko da izabere, nisam ja politicar, nastupam ja kao ja, individua...

"sve mi ovo lici na neku putujucu sektu, koja ponavlja istu pricu stotinu puta za jednu te istu publiku..." o dometima mozemo diskutovati, ali dokle god stasavaju nove generacije u startu zatrovane skolskim knjigama koje su na katastrofalnoj razini, vredi ponavljati
adam weisphaut adam weisphaut 16:51 03.07.2007

Dakle...

Stalno se vraćam na to, zašto progresivna Srbija neretko poteže za istim oruđem i metodama, i nelegitimnim i nelegalnim, u obračunu sa onima koji je kriminalizuju i satanizuju. Ali i sa nekim kojima to uopšte nije namera. Gde je kvaka, ko je bog da kaže u tvojim rukama ovo je OK, u njihovim nije? U čemu je onda razlika između "nas" i "njih", ko će primetiti kad se istopi? Da li nam naše ubeđenje da zastupamo pravu stvar daje pravo da i sami koristimo metode kojih se, sa pravom, gnušamo?

What goes around, comes around. Protiv onih koji su prljavi i primitivni ne mozes da se nosis u belim rukavicama, sve i da hoces. Smajlovickina Politika iznosi gomilu stvari koje su za (moji licni favoriti su (Dordje & Slobodan the dynamic NSFM duo) i iskreno mi nije zao kada cujem da je neko napadne pa makar i niskim startom.
Čemu izjeve Pravdi, Pressu i Kuriru, pitala sam se i ovde pre par meseci, koji su sada među glavnim generatorima novog talasa kriminalizacije Đinđićeve vlade na starim i demantovanim pričama. O ovom medijskom linču, takođe, je bilo reči na panelu. Šta će Batić i Čanak and Co, kao da preobrlate nekog ko to
čita
To ni meni nije jasno. Posle svega ja ne da ne bi davao izjave pomenutim glasilima, nego im bi zabranio da prisustvuju konferencijama za novinare ( da ne bude diskriminacije ja bi na listu dodao i NiN i Standard, da ne ispadne da su ovo ozbiljni mediji )
I za kraj, šta mislite o Tompsonu na HRT i Stanku na TVCG?

Stanka nisam gledao, pa ako neko moze da mi da kraci sinopsis bio bi blagodaran. Sto se tice Thupsona na HRT-u licno mislim da je sve to deo promidzbe HDZ (kao i povika o kriznim putevima, k'o je gledao HRT mogao je dojmiti da su partizani bili vece zlo od NDH
SDP ima dobre sanse da pobedi a HDZ koji i nema mnogo stvari da ponudi bracima i koji ljudi mahom povezuju sa korupcijom mora da igra na kartu patriotizma./domoljublja
P.S.
Bolje da je Yucom dao naslov ZC bezbednjak u novinarstvu
skyspoter skyspoter 17:01 03.07.2007

sta znaci

HOLJSP?
adam weisphaut adam weisphaut 17:10 03.07.2007

Re: sta znaci

Valjda Helsinski odbor za ljudska parava !
YoKey YoKey 19:30 03.07.2007

Re: sta znaci

Valjda Helsinski odbor za ljudska parava

A šta je onde S u HOLJSP?
Jelena Milić Jelena Milić 20:19 03.07.2007

Re: sta znaci

oh pobogu helsinski odbor za ljudska prava u srbiji
Atomski mrav Atomski mrav 20:25 03.07.2007

Re: sta znaci

Znači, H.O.LJ.P.S. :)
YoKey YoKey 20:28 03.07.2007

Re: sta znaci

oh pobogu

iju vaistinu!
YoKey YoKey 20:30 03.07.2007

Re: sta znaci

HOLJSP - Helsinški Odbor za Ljudska Srpska Prava
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:46 03.07.2007

Ljija i Tompson

Protiv onih koji su prljavi i primitivni ne mozes da se nosis u belim rukavicama, sve i da hoces

naravno da se ne moze sa njima u rukavicama. I na treba. Moze joj se npr. reci:"....slusaj, ti pojma nemas o novinarstvu, jasno je u ciju korist, a za ciju stetu radis, Politiku si srozala na nulu, o tvom profesionalnom i ljudskom moralu razmisli ako mozes....", ali pominjati da li je ili nije zadrzala prezime, je stvarno idiotski. Bas me briga kakvo joj je prezime i kako je do njega dosla. Jos ce ispasti da joj je to najveca mana.
Ne sme se sa njima u rukavicama, mora se tu u fajt, ali dajte bre da ne postanemo kao i oni, razlika valjda postoji, inace cemu sve ovo.

šta mislite o Tompsonu na HRT i Stanku na TVCG?

Tompson je jedna budaletina, od koje mi nikakvu stetu nemamo, nek se njegovi sa njim akaju, imamo i mi budala koliko hoces.

adam weisphaut adam weisphaut 18:28 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

aravno da se ne moze sa njima u rukavicama. I na treba. Moze joj se npr. reci:"....slusaj, ti pojma nemas o novinarstvu, jasno je u ciju korist, a za ciju stetu radis, Politiku si srozala na nulu, o tvom profesionalnom i ljudskom moralu razmisli ako mozes....", ali pominjati da li je ili nije zadrzala prezime, je stvarno idiotski. Bas me briga kakvo joj je prezime i kako je do njega dosla. Jos ce ispasti da joj je to najveca mana.
Ne sme se sa njima u rukavicama, mora se tu u fajt, ali dajte bre da ne postanemo kao i oni, razlika valjda postoji, inace cemu sve ovo.

Znam da je pitanje bilo destilirani debilizam ali try as I might ne mogu da osetim empatiju prema njoj. To je kao pitanje Seselja, ne mogu npr. da shvatim ljude kao M. Nikolic koji se sa njim soledarisu. Znam da ce da zvuci okrutno ali je tako!
Jelena Milić Jelena Milić 18:33 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

nije stvar empatije prema njoj, niti podrske vojislavu seselju

to je stvar uverenja, prihvatanja svetinje ljudskih prava kao univerzalnog principa npr.

ako su vojislavu seselju ugrozena ljudska prava u hagu--a stvar jeste cupava--podrzavam njegovo pravo da mu sva budu zasticena

nije stvar ljiljane smajlovic vec principa sta je dozvoljeno sta ne, inace pocinje arbitriranje i uzimanje pravde u svoje ruke...gledamo to na srpskoj sceni trenutno oko kriminalizacije djindjiceve vlade-- solidno opasno--u oba pravca

Jelena Milić Jelena Milić 18:34 03.07.2007

oko povlacenja privatnih stvari

maj point egzaktli
YoKey YoKey 19:32 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

gledamo to na srpskoj sceni trenutno oko kriminalizacije djindjiceve vlade-- solidno opasno--u oba pravca

Kako to u oba pravca?
gogo gogo 20:06 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

hoochie coochie man

Tompson je jedna budaletina, od koje mi nikakvu stetu nemamo, nek se njegovi sa njim akaju, imamo i mi budala koliko hoces.

imamo budala koliko hoćeš, samo ne znam el se snimak njihovog koncerta pušta na nacionalnoj televiziji.
nisam primetila. a to imamo li štetu ili nemamo.. videću sledeći put kada odem u zg.

ne znam..
prvo sam se zabezeknula, bukvalno, kada sam čula da će biti snimka u udarnom terminu na hrt-u.
pogotovo jer sam čula da se pevala "bojna čavoglave" + povici publike: za dom spremni.
da ne govorim o pratećoj "dekoraciji". ustaškoj.
a onda me je zaintrigiralo kako će to sve hrt predstaviti.. hoće li seckati koncert, pesme, snimke publike..
sela ispred tv-a. na žalost (il na sreću) nisam izdržala. nije mi baš držalo pažnju..
u krajnjem rekoh sebi: ma šta me se to tiče.. (al da li je tako?)
onoliko koliko sam izdžala, nisam videla ništa, da kažem: inkriminišuće..
neki kažu da je isečen povik: za dom spremni. ne znam.
nađoh neki snimak za koji mi se čini da je sa hrta. jasno i glasno se čuje.

nu, ono što nisam videla (ili: hrt nije prikazao), ne znači da ne postoji:
sa i oko koncerta
sa i oko koncerta II
čavoglave - amaterski
čavoglave - valjda s hrt-a

i dalje mi nije jasna poenta.. neki objašnjavaju: to hdz prikuplja glasove..
meni se čini da je čisto licemerje u pitanju. što se hrt-a tiče. da ne idem dalje.

a ko je stanko? i šta je radio na tvcg?

Jelena Milić Jelena Milić 20:14 03.07.2007

to gogo

i pupovac kaze da ce se tek osetiti posledice.

tice nas se. big time.

ono sto je meni indikativno je koliko su savet evrope i neke druge institucije u stvari vezanih ruku kad intenzivniji proces eu integracija krene...pa d akazem i kad se obavi prvi deo obaveza prema hagu ( ovde ne mislim na sudjenja pred domacim sudovima)


stanko je stanko subotic koji je optuzen za sverc cigara big time koji je via javni servis optuzivao milove politicke protivnike na neprihvatljiv nacin
Jelena Milić Jelena Milić 20:18 03.07.2007

oba pravca

kao sto je opasna neagumentovana kriminalizacija djindjiceve vlade-za mene je vrh slika natase mici u kuriru sa koncerta rhcp, naslov i posle sadrzaj tog debilnog teksta koji je zasluzio naslovnu u nedostatku iceg drugog

tako je opasno i davati primer da je prihvatljivo tudje privatne stvari koje nemaju veze sa njegovim/njenim javnim delovanjem iznositi u javnost. i/ili iznositi pausalne ocene o eventualnoj krivici politickih protivnika bez dokaza, na rec i obraz. devalvirajuce, pa na dalje. otupljuje ostricu kritike z aono gore npr. daje los primer. relativizuje ideju i princip. pa na dalje i mnogo gore. uzimanje pravde u svoje ruke, mimo institucija, ma kavih ipak su nekakve i subjekt nazora, je jako opasno bez obzira cije su ruke.
adam weisphaut adam weisphaut 20:24 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

ako su vojislavu seselju ugrozena ljudska prava u hagu--a stvar jeste cupava--podrzavam njegovo pravo da mu sva budu zasticena

Znam da skrecemo s teme ali Seselj je svojim upornim sabotiranjem procesa sam najvise doprineo ovolikoj duzini boravka u zatvoru. O moralnom pravu da se on poziva na krsenje ljudskih prava ne zelim ni trositi reci, a sto se tice duzine procesa imajuci u vidu ekstraorsinarnost zlocina za koji je optuzen nije li prirodno da i druzina procesa nadmasi normalne okvire.
nije stvar ljiljane smajlovic vec principa sta je dozvoljeno sta ne, inace pocinje arbitriranje i uzimanje pravde u svoje ruke...gledamo to na srpskoj sceni trenutno oko kriminalizacije djindjiceve vlade-- solidno opasno--u oba pravca


Lijlana Smajlovic sama u velikoj snosi kao glodur jednog od najuglednijh srpskih listova odgovornost za stanje u srpskim medijima Njen list se koristi za prljeve politicke kampanje kao onu koju sada vidimo protivu saradnika pokojnog premijera. Drugim recima kada bi i ona doprinela poboljsanju kvaliteta javne reci u Srbiji imala bi puno pravo da trazi da se osudi ovaj ispad. Taj ispad je rezultat medijske scene i da je ona drugacija ( a LJ S je jedna od njenih najeminentnijih cinilaca) i reakcija bi bila drugacija.
Sto se tice kriminalizacije o kojoj pricate znate i sami da arsini koje sada koristimo ne mog da se upotrbljavaju na period rane postpetooktobarske Srbije. Situacija kou su nove vlasti nasledile bi bilo realno uporediti sa ogromnom deponijom, na zalos ko je vrsio njenjo ciscenje nije mogao biti 100& cist..
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:58 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

imamo budala koliko hoćeš, samo ne znam el se snimak njihovog koncerta pušta na nacionalnoj televiziji.
nisam primetila. a to imamo li štetu ili nemamo.. videću sledeći put kada odem u zg.

Da pusta se. Evo pre par minuta je na televiziji sa nacionalnom pokrivenoscu isla emisija u kojoj je bio gost onaj Andreja M. A ko ste gledali videli ste da je to veci problem za Srbiju nego da li na HRT peva Tompson. Da bismo imali stete od pevanja Tompsona moramo da odemo u ZG. a od ove budaletine sa nase TV imamo problem sad i ovde. Dalje, budala Tompson je pevac, a ovaj ovde VLAST.
Naravno da treba da znamo sta se desava u okruzenju i da eventualno uticemo na procese tamo ali sta je ovde prioritetnije valjda nije sporno.
YoKey YoKey 21:00 03.07.2007

Re: oba pravca

tako je opasno i davati primer da je prihvatljivo tudje privatne stvari koje nemaju veze sa njegovim/njenim javnim delovanjem iznositi u javnost. i/ili iznositi pausalne ocene o eventualnoj krivici politickih protivnika bez dokaza, na rec i obraz. devalvirajuce, pa na dalje. otupljuje ostricu kritike z aono gore npr. daje los primer. relativizuje ideju i princip. pa na dalje i mnogo gore. uzimanje pravde u svoje ruke, mimo institucija, ma kavih ipak su nekakve i subjekt nazora, je jako opasno bez obzira cije su ruke.

Ma sve je ovo u redu, nego ne znam na šta konkretno misliš kad kažeš
trenutno oko kriminalizacije djindjiceve vlade
?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:09 03.07.2007

Re: Ljija i Tompson

To je kao pitanje Seselja, ne mogu npr. da shvatim ljude kao M. Nikolic koji se sa njim soledarisu. Znam da ce da zvuci okrutno ali je tako

E u tome i jeste problem. Stvoriti sistem koji nece zavisiti od toga da li nam je neko simpatican ili ne, i u kome ce svacija ljudska prava biti zasticena na isti nacin, pa bio on nama drag ili nas nervirao najvise na svetu. Isto tako, u takvom sistemu ce svako odgovarati za krsenje pravila, pa ma ga i voleli neznamkako. Tek tada cemo imati mogucnost (slobodu) da volimo i mrzimo koliko hocemo, bez straha da te nase emocije nekome nanesu zlo.
Onda mozemo biti okrutni do mile volje, jer ce sistemom biti zasticen onaj na koga smo besni.
Jelena Milić Jelena Milić 00:01 04.07.2007

yokeju

kako ti se cini naslovna kurira od pre neki dan, natasa micic na koncertu rhcp sa casom piva u ruci kao i tacno izmedju 60 000 i 100 000 drugih ljudi koliko ih je bilo ! a naslov. a tekst unutra!

Jelena Milić Jelena Milić 00:04 04.07.2007

oko prv se ne slazem skroz okodrugog aps

apsolutno.

I? kakve sve to veze ima sa cinjenicom da joj dok se ne dokaze neko krivicno delo kad joj drzava ima pravo smanjiti obim nekih prava, imaju biti zagarantovana sva prava?!

da li ti je jasno da zvucis/izgledas kao slika u ogledalu onih koji tvrde d aje djindjic sma kriv sto je ubijen jer je ovo i ono!
tuzlanac tuzlanac 08:09 04.07.2007

Re: Ljija i Tompson


nije stvar ljiljane smajlovic vec principa sta je dozvoljeno sta ne, inace pocinje arbitriranje i uzimanje pravde u svoje ruke...gledamo to na srpskoj sceni trenutno oko kriminalizacije djindjiceve vlade-- solidno opasno--u oba pravcaLijlana Smajlovic sama u velikoj snosi kao glodur jednog od najuglednijh srpskih listova odgovornost za stanje u srpskim medijima Njen list se koristi za prljeve politicke kampanje kao onu koju sada vidimo protivu saradnika pokojnog premijera. Drugim recima kada bi i ona doprinela poboljsanju kvaliteta javne reci u Srbiji imala bi puno pravo da trazi da se osudi ovaj ispad.

primijeti se da bez zle namjere niste shvatili bosanski sarkazam. avdic je kroz ljiljanu nazivajuci je "smajlovic" otvorio vrata srbiji da analizira bosanske novinarske kadrove, bas kadrove, u srbiji.
i ja se pitam kao bosanac da li je "smajloviceva" bosanka, jer mi je pera lukovic blizi.
YoKey YoKey 08:39 05.07.2007

Re: yokeju

kako ti se cini naslovna kurira od pre neki dan, natasa micic na koncertu rhcp sa casom piva u ruci kao i tacno izmedju 60 000 i 100 000 drugih ljudi koliko ih je bilo ! a naslov. a tekst unutra!

Odvratna mi je naravno, ama ti izgleda ne razumeš moje pitanje. A pitam te: kada kažeš
pocinje arbitriranje i uzimanje pravde u svoje ruke...gledamo to na srpskoj sceni trenutno oko kriminalizacije djindjiceve vlade-- solidno opasno--u oba pravca

koja su to oba pravca? Ja prepoznajem pravac DSS-a, tabloida (između ostalih, primer NM & vopi), analitičara po službenoj dužnosti, itd. Ali, šta je drugi pravac iskreno ne umem da odgonetnem. Može neki primer?
telekomunista telekomunista 19:41 03.07.2007

a kalasnjikov?

Sto se tice Tomsona.
To je posljedica one Tudjmanove stare ideje "o pomirenju" koja je navodno odbacena, a sustinski egzistira i biva promovisana na HTV-u. U fazonu, jednu vece ide "Bitka na Neretvi" za partizane, a onda nakon par dana koncert Tomsona za ustase. Tako je dobijen efekat banalizacije NOR-a i istovremene estradizacije NDH.
Ono sto mene pogadja nije nedostatak reakcija iz Hrvatske na taj dogadjaj, nego nedostatak reakcije iz BiH i Srbije, kao, to se nas ne tice. Na zalost BiH i Srbija su toliko zagledani u svoje probleme da ih ne interesuje nista sto se dogadja u krugu dalje od 30km.
I te kako bi trebalo da nas se tice!
Jelena Milić Jelena Milić 20:11 03.07.2007

Re: a kalasnjikov?

a sto vi mucite crnce :)

imate, btw, odgovor na prvi komentar negde gore.

moje pitanje ovde na blogu oko stanka i tompsona je upravo zato sto mi je zanimljivo-indiktivno, sto se ovde vise o tome ne prica.

prosli put mi je neko ocitao bukvicu tipa sta mene briga za mila, meni srbija, ...e pa region is ms maj ojster
Atomski mrav Atomski mrav 20:37 03.07.2007

Re: a kalasnjikov?

Jelena,

vikali su i viču na nas da gledamo svoja posla i u svoje dvorište. A meni nikako nije jasno šta su tačno "naša posla", a i dvorište nam baš nije ograđeno nekom visokom ogradom + ograda mestimično propala pa naša i susedna dvorišta spojena...

Kad smo samo gledali "svoja posla" i nismo obraćali pažnju na to šta drugi misle o nama i kad mi nismo mislili na druge (ispostavilo se doduše ni na sebe same), znamo šta smo imali i šta se desilo. Treba sagledati što je moguće širu sliku, pa onda zumirati određene detalje...
Jelena Milić Jelena Milić 23:58 03.07.2007

globalno dvoriste

znas ono think globali stil lokali :)
zaga m zaga m 10:00 04.07.2007

@ Telekomunista

Ono sto mene pogadja nije nedostatak reakcija iz Hrvatske na taj dogadjaj, nego nedostatak reakcije iz BiH i Srbije, kao, to se nas ne tice. Na zalost BiH i Srbija su toliko zagledani u svoje probleme da ih ne interesuje nista sto se dogadja u krugu dalje od 30km.


Tesko da drzava Srbija ima moralno pravo da reaguje na pojave kao sto je Tompson. Svaka moguca zvanicna reakcija Srbije ili jos gore genocidne tvorevine Srpske bila bi cista hipokrizija. Srbija je optuzena pred jednim medjunarodnim sudom za zmurenje pred genocidom. (U ono vreme samozvana) Republika Srpska ga je organizovala je li? Tako nesto sugerise presuda. A mi svi znamo (osim onih koji su rodjeni posle 1985 pa nisu bili svedoci) da je zvanicna Srbija ne samo zmurila nego je saucesnik u genocidu. Deceniju i po kasnije, Srbija krije i manipulise izrucenjem svojih ratnih zlocinaca.

E pa dragi moji bacali smo vecinom cvece pred Kasapina, isli smo u milionima na Gazimestan, zatim smo, mislim mi gradjani Srbije, opet bacali cvece pred tenkove kad su polazili na Vukovar.... Sad bismo zeleli da nasa drzava ulozi protest protiv fasistickih skupova u inostranstvu protiv istih onih i onakvih kakve smo slavili ovde. Hajde da ne budem grub. Nismo svi slavili. Pola nas je slavilo a pola samo ckiljilo na jedno oko. Cast izuzecima. Nek se javi ko je isao da stane pred tenk na Nbgd.

Prvo izrucenje zlocinaca ICTY, pa da predsednik i premijer odu da kleknu u Srebrenicu i zamole Majke za oprostaj, pa onda da razmisljamo o kritici Tomposona i ikonografije NDH u Hrvatskoj.

Ovde za mnoge istorija pocinje od Tudjmanovog izbora z predsednika. A pre toga bila crna rupa, pa pre toga Jasenovac. Srebrenicu, Ovcara - Vukovar, batajnica hladnjace. Toga nema. Zaboravi se ocas posla.
Kazu ljudi - dosadne teme. Za telekomunistu narocito.






zaranj zaranj 11:46 04.07.2007

Re: @ Telekomunista

Pa jeste i nije. Pitanje Tompsona nije samo pitanje protiv srpskih osecaja u Hrvatskoj nego jedne politike koja se zvala fasizam. Izmedju ostalog kao sto svi znamo znacajna komponenta te politike je bio i antisemitizam koji se ispoljio kroz holokaust, a poslednje pomenuti bio sproveden u delo, izmedju ostalog i od strane NDH i one "ikonografije" koja okruzuje lik i delo gore pomenutog umetnika.
Osudjujuci zlocine koje su pocinile vojne i paravojne formacije u ime mog naroda, ne mogu a da se ne zgrozim nad jednom odvratnom manifestacijom na kojoj hiljade ljudi koriste nacisticki pozdrav.
Ja generalno smatram da Hrvati imaju istorijski maler da se stvaranje njihove nacionalne drzave pocetkom 40ih poklapa sa jednim evropskim politickim trendom koji se zvao fasizam. I kako god okrenuli sa ili bez srpskih tenkov i cvetnih aranzmana uvek kad budu koristili tu ikonografiju, uvek ce krsiti granice, u najmanju ruku, dobrog ukusa.
I jos jednom, sto se tenkova i cveca tice, kad bi svaki put u zivotu kad osetim potrebu da se zgadim i/ili osudim neku fasisticku budalastinu ulazio u to sta je "neka druga" strana uradila, pa onda to "nesto" koristio kao argument za opravdanje takvog postupka, gde bi nam kraj bio. Zato treba svi da protestvuju i sto nas je vise to bolje.
telekomunista telekomunista 12:08 04.07.2007

Re: @ Telekomunista

Aha, a onda treba da svi cutimo sto neko promovise fasizam, zato sto "nemamo moralno pravo"?
Ne! Mi smo DUZNI, kao ljudska bica, da reagujemo na svaki oblik iskazivanja fasisticke ideologije, bilo da se radi o Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Togou ili Trinidadu!!!
Sta, "mi" kao nemamo moralno pravo da reagujemo, a "oni" kao imaju pravo da velicaju ustastvo jer su to "moralno pravo" stekli time sto "smo" "mi" izvrsili agresiju na "njih"???!!!
Pogotovo se MORA REAGOVATI kad se nesto tako desava u susjedstvu, neprestano, uporno.
To nije nesto "sto se nas ne tice"!
corn mouth corn mouth 12:20 04.07.2007

@ Telekomunista

"Mi smo DUZNI, kao ljudska bica, da reagujemo na svaki oblik iskazivanja fasisticke ideologije, bilo da se radi o Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Togou ili Trinidadu!!!"


Tacno. Potpisujem.
Ali gde ste bili da to kazete na primer jogurt-1988? Ili 1991? ili one nekako najmracnije 1995?
Ovo je retoricko pitanje - odgovorite sebi.

Mozda se niste jos rodili.
u tom slucaju smatrajte da se ovo ne odnosi na vas.

I na kraju vidim da ne citate dobro sta je komentator/ka povise vas pisala. jos jednom:
zaga m
Tesko da drzava Srbija ima moralno pravo da reaguje na pojave kao sto je Tompson. Svaka moguca zvanicna reakcija Srbije ili jos gore genocidne tvorevine Srpske bila bi cista hipokrizija.


znaci rec je o reakciji drzave srbije a ne o reakciji gradjanina drzave Srbije. Citajte poazljivo. Mislite pre nego sto kucate. Ovo sto sam citirao iz vaseg koemntara potpisujem opet kazem. Utome me racunajte za saveznika.
Poz. CM

P.S. Da li znate koliko je ljudi poginulo u Sarajevu u periodu 1992-1996? Da li znate koliko je bombi palo?Koliko dnevno u proseku? Da li znate ko je bombardovao? I gde su ti sada?
zana zana 12:24 04.07.2007

Re: @ Telekomunista


I sta smo time dobili MI , mislim kada reagujemo na njihovu glupost?

Bas me zanima sta bi uradio, da se nadjes u Splitu na svadbi, a pevaju ti Tompsona na uvce?
Nista, veruj mi. Odsedeo bi mirno.
zaga m zaga m 12:39 04.07.2007

@ Telekomunista

Sta, "mi" kao nemamo moralno pravo da reagujemo, a "oni" kao imaju pravo da velicaju ustastvo jer su to "moralno pravo" stekli time sto "smo" "mi" izvrsili agresiju na "njih"???!!!


Hahahah,
Varate se. To ne pise u mom komentaru. To je vasa losa interpretacija mojih reci, pa jos i zlonamerna. Budite dobri pa me citirajte ubuduce.

I molicu vas jos da citate pazljivije.
Zaga
zaranj zaranj 12:50 04.07.2007

Re: @ Telekomunista

Ja se secam yogurt revolucije. I kakve veze ima Mihalj Kertes Bracika sa holokaustom? Secam se i te 95. Ih secam se, odo po njoj bolan. I dalje ne vidim kakve to veze ima sa Tompsonom.
Na isti onaj nacin na koji me nervira da neko nosi majcu sa likom Ratka Mladica, me nervira i da neko dize ruku na koncertu i vice "za dom spremni". I kao sto drzava treba da reguje na nosenje majce sa dobrim i postenim Ratkom, tako treba da reaguje i na ovakve izlive fashizma i antisemitizma.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:10 04.07.2007

...

Old sins sins cast long shadows.

jako dobra rečenica - sa jednim "sins", ili dva. : ))))
gresi i gresi grehova (samo što u ovom drugom slučaju ide jedan ' )
Šta bi sa onim-univerzalnost principa

in the shadow, my dear, in the shadow...
Jelena Milić Jelena Milić 08:59 05.07.2007

Thompsonove gluparije-VJESNIK

KIOSK - VJESNIK - ZAGREB

Thompsonove gluparije


Koncert Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu, iako je već davno prošao, i dalje izaziva brojne reakcije, koje su se preselile i na stranice najuglednijih svjetskih novina, od New York Timesa do Herald Tribunea, ali i židovske zajednice i manjina koje žive u Hrvatskoj.
Čuju se žestoke riječi osude, jer je Thompson - glazba, kao i sve ostalo što se oko njegovih koncerata zbiva - za Europu i svijet personifikacija onoga što suvremeni svijet nikako ne prihvaća. Može Thompson govoriti koliko hoće da je njegova glazba vezana samo i isključivo s domoljubljem, jer je svima jasno što je u pozadini, a to je podsjećanje na vrijeme koje je davno iza današnje Hrvatske.
U mnogočemu su autori tekstova koji su ovih dana objavljeni u uglednim novinama posve u pravu, ali nisu u pravu kada govore kako sadašnja vlast blagonaklono gleda na očijukanje s fašizmom. Upravo ova vlast, od prvoga dana kako je Ivo Sanader ušao u Banske dvore, posve se jasno opredijelila oko prošlosti. Sanader je kao jedan od prvih poteza učinio da je otišao Srbima čestitati pravoslavni Božić. Prije njega to bivši premijeri nisu učinili nikad. Bez ikakve dileme uklonjeni su spomenici ustaškim zločincima, poskidana ikonografija koja podsjeća na vrijeme kvislinške vlasti u Hrvatskoj iz vremena II svjetskog rata.
Sanader je otišao u posjet Izraelu i jasno govorio i o zločinima koje su ustaše učinile u Hrvatskoj. Sadašnji premijer toliko puta je naglasio da je antifašizam temelj stvaranja suvremene Hrvatske, koja je tijekom Domovinskog rata izborila svoju neovisnost.
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Europi je danas prepoznat kao političar koji je izgradio izuzetni ugled upravo i na činjenici što je jasno postavio stvari oko hrvatske prošlosti, istaknuo važnost antifašističkog pokreta i kao istinski demokrat postavio standarde koje je Hrvatska i usvojila.
Povezivati Thompsonove gluparije s današnjom vlasti, u bilo kojem kontekstu, nije korektno. Hrvatska kao demokratska zemlja ne može ni zabranjivati koncerte popularnih zvijezda, pa makar oni svoju popularnost gradili na svemu onom na čemu ju je izgradio Thompson.
Druga je stvar što je javna televizija požurila prikazati Thompsonov koncert, što zaista nije bilo nužno. Druga je stvar i to što svugdje u Europi postoji percepcija da aktualna vlast ima na neki način utjecaj na javnu televiziju, što sada u Hrvatskoj svakako nije slučaj.
Treba li u Hrvatskoj više edukacije kada je riječ o prošlosti? U svakom slučaju treba i na tome se već izuzetno radi. Mladi moraju znati i o zločinima koji su učinjeni i u Drugom svjetskom ratu, ali i o zločinima koje su Srbi činili i u nedavnom Domovinskom ratu. Od prošlosti se ne može niti smije bježati, ali i mladi ljudi prije svega moraju više biti okrenuti budućnosti.
Svi koji poznaju današnju Hrvatsku, mogu potvrditi da je ona prije svega okrenuta budućnosti, da su teme iz prošlosti sve udaljenije i minornije. Današnja Hrvatska sigurno nije Hrvatska iz Thompsonovih pjesama.
Kič nastup u kojemu je na Maksimiru bilo mahanje mačem, neke operetne uniforme i slično, trebalo bi okarakterizirati onako kako je to učinio ugledni profesor Predrag Matvejević. Kao estradni nastup provincijskog pjevača. Koji u Europi ne znači ništa i nikad ništa neće značiti. Jurica Kerbler
zaranj zaranj 11:37 05.07.2007

Re: Thompsonove gluparije-VJESNIK

Hahaha kakav clanak, ovi su mracni!

"Može Thompson govoriti koliko hoće da je njegova glazba vezana samo i isključivo s domoljubljem, jer je svima jasno što je u pozadini, a to je podsjećanje na vrijeme koje je davno iza današnje Hrvatske."

- Pa 40000 ljudi sa uzdignutim rukama upravo govori drugacije!

- Ovde cu da preskocim hvalospev o vlasti i dobroti i nemoci iste da usled viska demokratije u Hrvatskoj stane na put masovnim izlivima nacizma.

"Mladi moraju znati i o zločinima koji su učinjeni i u Drugom svjetskom ratu, ali i o zločinima koje su Srbi činili i u nedavnom Domovinskom ratu. Od prošlosti se ne može niti smije bježati, ali i mladi ljudi prije svega moraju više biti okrenuti budućnosti."

- I opet dolazimo do opravdanja. Autor teksta pokazuje sustinsko ne razumevanje osude. Ne osudjuju ljudi Tompsona samo zbog Srba, nego zbog nacisticke ideologije koju propagira a u okviru toga, pored ostalih (Jevreji, Romi...) i Srba koji su stradali u koncentracionim logorima u NDH.
Hrvatska ima ozbiljan problem sa objektivnim sagledavanjem sopstvene proslosti, delimocno i mozda zbog amortizacije tog procesa u okviru SFRJ. Ali i pored toga ovo nije samo Hrvatski problem nego Evropski. Veoma slicna situacija se srece u baltickim republikama.
Mozda bi way forward bio da se napravi okrugli sto zemalja koje su opterecene odredjenom istorijskom hipotekom i razmene iskustva kako i na koji nacin drzava da se odredi prema tom pitanju.
Hahaha koji sam ja utopista, ovo nema sanse da se desi )))
telekomunista telekomunista 11:59 05.07.2007

Re: Thompsonove gluparije-VJESNIK

Jelena, hvala za preneseni tekst iz Vjesnika koji sjajno odradjuje posao banaliziranja, minimiziranja koncerta i njegovog znacenja:
1. "U mnogočemu su autori tekstova koji su ovih dana objavljeni u uglednim novinama posve u pravu, ali nisu u pravu kada govore kako sadašnja vlast blagonaklono gleda na očijukanje s fašizmom.[/b]"- opste poznata stvar je da su na koncertu bili i aktuelni politicari iz Vlade RH, npr. Dragan Primorac ministar, pazite sad, obrazovanja!

2. "Druga je stvar što je javna televizija [b]požurila
prikazati Thompsonov koncert, što zaista nije bilo nužno."-znaci nije strasno, ali eto nisu bas morali odmah da prikazu, trebali su malo sacekati da ovi sa strane malo olade, pa onda fino u nekom terminu oko 21 ili 22 sata, fino prije spavanja.

3. "Sadašnji premijer toliko puta je naglasio da je antifašizam temelj stvaranja suvremene Hrvatske, koja je tijekom Domovinskog rata izborila svoju neovisnost."- tacno je da je Sanader to vise puta naglasavao, ali to je vise plod njegove zelje da se danasnja Hrvatska takvom dozivi u svijetu, a inace ta konstatacije je samo djelimicno ili vrlo malo tacna.Kljucne ideje nastanka danasnje Hrvatske nemaju veze sa antifasizmom, jedino ukoliko se pod antifasizmom ne podrazumijeva nacionalizam, ksenofobija, zelja za etnicki cistom teritorijom i sl.

4. "Treba li u Hrvatskoj više edukacije kada je riječ o prošlosti? U svakom slučaju treba i na tome se već izuzetno radi. Mladi moraju znati i o zločinima koji su učinjeni i u Drugom svjetskom ratu, ali i o zločinima koje su Srbi činili i u nedavnom Domovinskom ratu."- Pazite kako se sa teme neoustastva i koketiranja sa fasizmom prelazi na neodredjeniji pojam-proslost. I odmah, gle, proslost nisu samo zlocini u Drugom svjetskom ratu , nego eto neizbjeznih Srba.

5. "Svi koji poznaju današnju Hrvatsku, mogu potvrditi da je ona prije svega okrenuta budućnosti, da su teme iz prošlosti sve udaljenije i minornije"- tesko, buraz.

Jelena Milić Jelena Milić 12:22 05.07.2007

Re: Thompsonove gluparije-VJESNIK

mislis-- nije zena karala muza sto se kocako nego sto se vadio
Jelena Milić Jelena Milić 12:24 05.07.2007

i ovo

ali pazi, bar se zna kako bi bilo OK ...hocu reci jeste visfultinking big time -40 000 na koncertu nije proslost--ali vjesnik bar sliku ulepasava u dobrom pravcu :)
zaranj zaranj 15:14 05.07.2007

Re: i ovo

Jelena Milić
ali pazi, bar se zna kako bi bilo OK ...hocu reci jeste visfultinking big time -40 000 na koncertu nije proslost--ali vjesnik bar sliku ulepasava u dobrom pravcu :)


hahahaha cool ti je komentar. I onda kazu nema drzava Rvacka uticaja na medije. hahaha

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana