Sada se lakše diše...

Miloš Šaranović RSS / 17.08.2008. u 12:45

Dva su razloga, jedan spada u domen vremenskih prilika, poslednjih dana se nad Pekingom vidi nebo. Nije posebno interesantno ali se vidi. Dovoljno.

Drugi, nešto više ličan, su medalje Čavića i Đokovića. Potpuno interesantne. Da li i dovoljne?

Bio sam u Atini pre četiri godine, na pitanje odakle sam odgovarao sam iskreno, uostalom, bilo je i gorih situacija nego što su Igre sa skromnim rezultatima pa nisam imao problem da kažem odakle sam.

Usledilo bi kontrapitanje, šta je sa vašim košarkašima, pokušavao bih da objasnim, nije bilo lako...

Ako bi sagovornik bio dovoljno uporan došlo bi se do vaterpolista, odbojkaša, streljaštvo, uz svo poštovanje prema tim sportistima, nije centralna tema u olimpijskom svetu.

I to je bilo sve.

Ovde su, kao i uvek na Igrama, atletika i plivanje najvažniji, tenis je u vrhu po popularnosti.

Zbog toga je razgovor na temu ko je odakle za nijansu jednostavniji. Posle uvodnog 'Serbija', 'Sirbija' ili u drastičnim slučajevima 'Sajbirija' dolazi se do 'A, Djoković'i onda je lakše.

Ipak, redom, Milorad Čavić je osvojio srebrnu olimpijsku medalju na 100 delfin. Sat kaže da je Majkl Felps bio za stotinku brži, snimak nad vodom i snimak pod vodom, uostalom, svi snimci ostavljaju ozbiljnu dilemu.

Svejedno, gotovo je. Za trideset ili pedeset godina Čavić će biti na spisku osvajača medalja na Olimpijskim igrama. I za sto. On je svoj cilj ostvario.

Na Miloradovom blogu postoji dobra priča o zajedničkom ručku sa, kasnije će se pokazati, još jednim sportistom koji sa medaljom ide iz Pekinga.

Čavić je, iznad tanjira sa nekakvom piletinom, mahao medaljom i 'ubeđivao' Đokovića da se ne vraća praznih ruku sa meča za treće mesto. I ovaj je to uradio. Dobio je Blejka, upisao se u istoriju na način na koji to mnogi veliki teniseri nisu.

Usledilo je slavlje, njihovo interno u Selu, pa su i 'članovi delegacije' odahnuli, a onda je počelo opuštanje.

Dve medalje imamo, još tri selekcije su u igri, gori nego u Atini nećemo biti, ubeđen sam, da li je moglo ili čak moralo više, ne znam. Pokušaću da izračunam kada se sve završi.

Kako trenutno stvari stoje Slovenija ima tri medalje, Hrvatska jednu, Bugarska, na primer, tri, Rumunija sedam, Mađarska pet. Crna Gora, Makedonija i BiH su na nuli.

Tako trenutno stvari stoje.

Nismo nešto dominantni, daleko od toga, ali nismo ni najslabiji u kraju.

A to jeste važno.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 13:21 17.08.2008

Svaka čast Miloradu i Novaku!

Nego, pratim ponekad TV program sa komšijske HRT - to je uvek zabavno. Kada njihovi sportisti pobeđuju, onda ih dižu na visine Olimpa a kada gube, guraju ih u blato. Prvo su se ponosili košarkašima a sad ih kritikuju iako je samo učešće na OI veliki uspeh (pogotovo sa nas, a bogami i Italijane, Francuze...). Za plivače govore kako "plivaju u kadama" (25-metarskim bazenima), a zbog poraza vaterpolista od SAD neko je rekao "važno da su pustili brkove"... a kad smo već kod vaterpola, više se bave našom reprezentacijom (!) nego sopstvenom (kao namerno su pustili Amere da bi mi igrali protiv Mađara što je nemoguće jer će Mađari biti svakako prvi u svojoj grupi a mi ne možemo biti četvrti u svojoj čak i ako izgubimo od Italije... kad su to shvatili, zabrinuli su se kako ćemo pustiti Italijane da pobede i da im preotmu prvo mesto u grupi)

Da je Čavić njihov reprezentativac, imam utisak da bi pi*dili najstrašnije što nije stigao na cilj 2 stotinke ranije...
Doctor Wu Doctor Wu 21:50 17.08.2008

Re: Svaka čast Miloradu i Novaku!

Da je Čavić njihov reprezentativac, imam utisak da bi pi*dili najstrašnije što nije stigao na cilj 2 stotinke ranije...

Po pitanju Cavica i -1/100, mora da je bilo ono "slavilo se na Cetinju i u Zagrebu do duboko u noc..."
loader loader 13:34 17.08.2008

Naši Momci na Kineskom Olimpu !

Lep je osećaj videti naše momke na postolju !!!

Mi tek sada (kad ih nema u vrhu) treba da cenimo košarkaše i ono što su za ovu zemlju decenijama činili. Jer valjlda tek sada, kad ih nema onamo gde smo navikli da jesu, možemo da vidimo kakvih je razmera taj dugotrajni uspeh bio.

Sve u svemu, treba da budemo dostojanstveni i kad ide, i kad ne ide. I sa, i bez medalja.

I, treba da znamo da osim talenta sportistima treba normalna zemlja da bi se razvijali u ono što sada na Olimpijadi priželjkujemo !
loader loader 13:52 17.08.2008

Ste čuli ovo ?!!


Naš poznati sportski komentator pre 3-4 minuta pred dodelu medalja za juče održanu trku na 100 metara kaže:

Evo čoveka koji je prvi u istoriji ovu stazu na 100 metara trčao ispod devet MINUTA i sedamdeset SEKUNDI .. iz 13 koraka .. !!
yanjing yanjing 14:48 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Pukli su skroz. Ja se jos smejem na jucerasnju ispalu sa telesopom. U nekoj pauzi na atletici (cini mi se) uzeli da prepricavaju situaciju sa cavicem i felpsom i kao - da, eto, mozda cavic nije stigao drugi, ali kako to dokazati u ovo doba telesopa !?
loader loader 14:56 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Ne jenjava naš vrli i omiljeni komentator rus(kinjo)fil sa izvaljivanjem bisera. Malopre, pred početak jednog od takmičenja u atletici, upoznajući nas sa učesnicama, između ostalog reče:

.... ... ... kada je postavila i danas važeći svetski rekord i jedan od najboljih rezultata svih vremena !

adam weisphaut adam weisphaut 15:00 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

yanjing
Pukli su skroz. Ja se jos smejem na jucerasnju ispalu sa telesopom. U nekoj pauzi na atletici (cini mi se) uzeli da prepricavaju situaciju sa cavicem i felpsom i kao - da, eto, mozda cavic nije stigao drugi, ali kako to dokazati u ovo doba telesopa !?

Jedna je RTS-ova škola (hvala bogu)
edit: Ova dvojica teoretičara sa RTS-a počinju da upadaju u ozbiljnu paranoju, ko je slušao prenos ž. trke na 100m zna o čemu pričam
loader loader 16:02 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Evo.. !! Ponovo ! ...!

Neposredno nakon trke žena na 100 metara fotofiniš odlučuje hoće li pored zlatne i srebrne medalje Jamajčanke uzeti i bronzanu, ili će ona možda pripasti jednoj od američkih takmičarki. Podsećam, učestvovale su tri trkačice sa Jamajke i tri iz SAD (ostale za ovaj slučaj nisu bitne). U prvi mah su se dvojica naših komentatora RTS-ovaca u glas, histerično radovali što su Jamajčanke osvojile sva tri prva mesta! Ali nisu se radovali što Jamajka jeste osvojila, već zato što Amerika NIJE ! O, infantilizma i neukusa! Kad su sudije krenule da većaju koja je treća, počelo je kod naših komentatora nezadovoljstvo, simnjičavost...

E, onda sledi visokosofisticirani biser. Dok traje pomenuto sudijsko većanje da li će bronza biti za Jamajku, ili za SAD, naši komentatori se čude, pa vele kako sudije nikad duže nisu odlučivale po takvom jednom pitanju. I, dodaju, da se svakako radi na tome da SAD u trci na 100 metara za žene ne ostanu bez medalje.

Onda jedan od njih zlurado izvaljuje kako se, kad su te sporne situacije u pitanju, eto, najbrže odlučilo oko našeg Milorada Čavića. I reče naš mudri komentator - da je u slučaju Čavić-Felps softver unapred bio spreman!!!

Sudije su koji sekund zatim odlučile da je, u sporu Jamajka-SAD, Jamajka ipak zauzela treće mesto, tj. osvojila sve tri medalje.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:11 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

ipak je hit kada je komentator rekao da je Rafael Nadal iz Republike Španije. Samo sam ugasio zvuk i pustio muziku.
loader loader 16:31 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Oh, RTS je jaka, jaka škola! Naši komentatori su spremni na sve situacije! Dirljivo je kako se zalažu za takmičare iz Rusije, Kine i onih iz nesvrstanih zemalja... dok su prema takmičarima iz bivših delova SSSR vrlo suzdržani, a prema ovima iz bivših republika SFRJ totalno hladni, uz davanje najmanjeg mogućeg broja informacija, osim za troskokašicu iz Slovenije za koju rekoše da je pre udaje bila samo prezimena na "ić". A prema ovima iz NATO zemalja jedva guše otvorenu antipatiju.

Pa... rekoše i nešto u smislu da su londonski mediji panjkali kineske organizatore zbog previsoke cene izgradnje stadiona "Ptičje gnezdo". No, čak bolje nego što bi i sami Kinezi to učinili, dadoše se odmah u odbranu našeg azijskog domaćina, pa rekoše kako je stadion zbilja velelepan, da ispunjava sve svoje funkcije i da je potpuno opravdana svaka parica uložena u njega! Imam utisak da su imali još puno toga da dodaju na istu temu i u istom stilu, ali su morali da komentarišu zbivanja sa atletskog borilišta. Ma, čudo od ljudi !

loader loader 16:34 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!


Bejahu to : Nedeljko Kovinjalo i Duško Korać !

Evo, sad se odjaviše. Osećam kako popodne istog časa počinje da biva nepodnošljivo monotono!
NNN NNN 23:24 17.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Duško Korać !

...pa ako je već MORAO da ide i Peking, neka ga bar ostave temo ( pa ćemo mu oprostiti )!
vracarac92 vracarac92 08:27 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Drage kolege blogeri,
Jedna stvar mi ne ide u glavu, Odakle vam živci gledate sportske prenose a da ne isključite ton? Odakle vam hrabrost?
Sportski komentatori u našoj zemlji ( i u zemljama bivše SFRJ) su neelokventni diletanti sa veoma skromnim znanjem i poznavanjem sporta. Ali ipak postoji jedna osoba koja je izronila iz tog sivila, jedna osoba čije prenose obožavam i koja je po meni vele majstor. Jovan Memedović. Svaka mu čast. Zaista ne mogu da se setim kada smo imali komentatora koji je toliko prirodno, lako i duhovito komentarisao sportske događaje.
nesha92 nesha92 09:01 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

e ali ovo je ubedljivo najjaci:

Dakle jedan od pomenutih ( rekao bih Korac) komentarise USA nosioca zastave sa otvaranja igara
(pomenuti atleticar je dobio USA drzavljanstvo)
Elem ovako Korac to objasnjava:

"truc truc bla bla bla ... on je sad njihov citizenship bla bla truc...

yanjing yanjing 09:10 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

"truc truc bla bla bla ... on je sad njihov citizenship bla bla truc...


juce su pominjali i rezidensšip - kao, mnogo sportista ima rezidensšip u monte karlu...
mislim ko kaže da samo zato što rade za srpsku televiziju moraju da poznaju terminologiju na maternjem jeziku i govore srpski.
nothingman nothingman 09:28 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Samo kritikujete, u pitanju su događaji koji zahtevaju maksimalnu koncentraciju.
Niko ne zna kako će se odvijati neko takmičenje, treba mnogo improvizacije, kao da je lako pričati satima.
Kako bi samo bezlično bilo kada ne bi bilo nijedne greške.
Ovde ne mislim na kompetentnost komentatora, to je za posebnu diskusiju, ali lično volim da gledam sportske događaje koje prenose Korać, Memedović i Višković.
Mnogo je lepše kada komentatori unesu malo i svoje emocije, to je potpuno prirodno.
Takođe volim i njihove lapsuse koji se posle godinama prepričavaju.
Mnogo ste negativni, ljudi.
yanjing yanjing 09:41 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Takođe volim i njihove lapsuse koji se posle godinama prepričavaju.
Mnogo ste negativni, ljudi.


sto? pa, samo prepricavamo
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:06 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Takođe volim i njihove lapsuse koji se posle godinama prepričavaju.

jedno su lapsusi a drugo je lupetanje.
a o mržnji, rasizmu, šovinizmu i da ne govorim.
Atomski mrav Atomski mrav 11:31 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

Tja, uvek smo imali "darovite" komentatore, tako da nam te negativne tradicije ne manjka... Jel' ono na Olimpijadi u Los Anđelesu bilo "za gledaoce sa crno-belim TV prijemnicima, naš bokser je u tamnijem šorcu a bokser iz Kenije u svetlijem"?
Vladanko Stojaković, Milojko Pantić, Zvonko Mihajlovski, Jordan Ivanović... sve sami "doajeni" našeg sportskog novinarstva. Ovi novi nisu mogli biti bolji ako su prošli iste "škole"...
loader loader 16:12 18.08.2008

Re: Ste čuli ovo ?!!

nothingman: " "Takođe volim i njihove lapsuse koji se posle godinama prepričavaju.
Mnogo ste negativni, ljudi." "

Pa, bre, rekoh kako mi je juče, nakon odjave njihovog vrlog komentara sa atletskog borilišta, popodne zapretilo da postane neopisivo monotono. Kasnije tokom večeri, bez prisustva glasa D.Koraća, umalo da me obrlate neke prozapadne strukture sa domaćih medija. Zamalo da zastranim i zaboravim da smo za samo stotinku izgubili na Kosovu 1389 i 1999 !! Tek danas, ponovo počuvši sportsko-komentatorsku liturgiju Koraća Duška i njegove audio okoline vratih se na staze iskonskog, sokolskog shvatanja sporta i kretoh da navijam za Ruse u svim disciplinama: u atletici, u ekipnim sportovima, u Gruziji..! Dakle, nothingmane, dont worry, na putu smo utabavanom hiljadu godina! Nećemo da zastranimo. Jer se nema kud više zastraniti !!
jasnaz jasnaz 16:52 17.08.2008

- lako

- lakše

- najlakše

- Usain Bolt

ili:

kako sam ubio Kubertena

važnoje+važnoje=nevažnoje
NNN NNN 23:57 17.08.2008

Re: - lako

Usain Bolt

...kao s decom.
anica92 anica92 17:02 17.08.2008

MUKA MI JE

Ljudi, ja stvarno ne znam sta bi jos trebalo da izgovore ovi ljudi pa da ih sklone. Samo zamisljam Amerikance u Srbiji koji slusaju ove predstavnike javnog servisa. Mi ih znamo, nista nam nije cudno, imali smo i gore (mada sada ne mogu bas da se setim gorih), a o tome da ih ja placam, necu ni da govorim. Muka mi je od sebe same. Nego, bilo bi interesantno da saznamo ko je sve bio u delegaciji Srbije u Pekingu, a da nisu sportisti, njihovi treneri, lekari itd. Da vidimo ko su, koliko ih je, pa da i to saberemo, da vidimo sta smo imali ovde...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:04 17.08.2008

Re: MUKA MI JE

delegacija RTSa u pekingu broji 45 ljudi.
anica92 anica92 19:30 17.08.2008

Re: MUKA MI JE

Srđan Mitrović
delegacija RTSa u pekingu broji 45 ljudi.


Mislila sam na ove iz vlasti, saveza, ministarstava itd. Ali i ovo za RTSposlenike je vredna informacija, i njih mi placamo. Tnx
dali_man dali_man 18:38 17.08.2008

Goran Nava

U celoj prici oko nasih olimpijaca posebno mi je interesantan ovaj atleticar. Dosao niotkuda, istrcao drzavni rekord i to u disciplini gde smo ranije imali solidne atleticare. Koliko sam cuo, nisam gledao tu trku, celu trku je istrcao hrabro i "muski" i za malo dosao do polufinala. Skoro niko, ni pre ni posle trke, ne prica o ovom momku. Kako mi je pricao drug koji je gledao trku, za vreme trke nasi komentatori su ga ignorisali ponasali se kao da on ne trci za nas!
loader loader 18:56 17.08.2008

Re: Goran Nava

Naši komentatori?! Ha..! Pa, oni navijaju za Ruse!!
dali_man dali_man 18:58 17.08.2008

Re: Goran Nava

Koliko vidim i Jamajcani postaju nasa braca (i sestre) a da nisu svesni toga.
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:51 18.08.2008

Re: Goran Nava

Koliko sam ja video, problem oko konachne odluke nije bio u tome dali je treceplasirana bila sa Jamajke ili iz USA. Ono shto se odluchivalo je koja od devojaka sa Jamajke je druga a koja treca. Na kraju su obe dobile srebrne medalje. Ovo su postignuta vremena:

1. 10.78 Shelly-Ann Frazer JAM
2. 10.98 Sherone Simpson JAM
2. 10.98 Kerron Stewart JAM
------------
4. 11.03 Lauryn Williams USA

Chetvrtoplasirana zaostaje 5 stotinki shto je oko pola metra i to se dobro vidi i golim okom.

Artur Dent Artur Dent 10:02 18.08.2008

Re: Goran Nava

marco_de.manccini
Koliko sam ja video, problem oko konachne odluke nije bio u tome dali je treceplasirana bila sa Jamajke ili iz USA. Ono shto se odluchivalo je koja od devojaka sa Jamajke je druga a koja treca. Na kraju su obe dobile srebrne medalje. Ovo su postignuta vremena:1. 10.78 Shelly-Ann Frazer JAM2. 10.98 Sherone Simpson JAM2. 10.98 Kerron Stewart JAM------------4. 11.03 Lauryn Williams USAChetvrtoplasirana zaostaje 5 stotinki shto je oko pola metra i to se dobro vidi i golim okom.

Sto Koracevoj paranoji daje dodatnu dimenziju, zar ne?
loader loader 15:48 18.08.2008

Korać Duško strikes again !!!

Skok s motkom, za žene! Na trenutke verujem da je Duško Korać samo radi toga došao u Peking!! Za njega je Jelena Išibajeva..! Ne znam da li mu žena (ako je oženjen) zna za te intimne, potajne, komentatorske porive !!!

Eno, nakon pobede i obaranja svetskog rekorda Išibajeve, iz usta Koraća je opet sve vrcalo od jednostranosti i neukusa! "Vidite to savršeno telo" ...! Onda je nabrojao "samo tri istinska šampiona ovih olimpijskih igara" - pobednika na 100 metara u atletici, drugog (valjda nekog nesvrstanog) sam zaboravio, i Jelenu Išibajevu! Samo tri istinska šampiona!?!? Ajmo samo jedno pitanje - Kako to da je Jelena Išibajeva sa jednom zlatnom medaljom i jednim rekordom veći šampion od plivača Felpsa koji ima hrpu medalja i rekorda na ovoj olimpijadi ?!?!

Naravno, pitanje je dobronamerna provokacija. Svi znamo odgovor - Felps je Amerikanac, a ne Rus ili nesvrstan!!! Našem tragikomičnom i ideološki i nacionalistički opterećenom sportskom komentatoru Dušku Koraću to je jedino važno! Za Ruse (i nesvrstane), a protiv Amerikanaca! Je li to u našem tzv. Javnom servisu bila instrukcija pred polazak komentatora u "ptičje gnezdo"?

Verujem da je zbog mnogih ovakvih komentara Koraća i njegovog kolege Kovinjala (koji se valjda primio na Duškovu sportsko-nacionalističku ideologiju) naše trezvene građane i posmatrače olimpijade stvarno sramota zbog ovde pomenutih (i mnogih ovde nepomenutih) komentara!

Zar je moguće da RTS ni nakon 20 godina nije mrdnuo napred, nego je osuđen na ovakve komentatore, osuđujući time sve nas koji posmatramo (i ne posmatramo) Olimpijadu!!?

Pa, tolike hiljade ljudi moradoše da odu u penziju da bi rasteretili svoje preduzeće...! Jel toliko neizmerno košta da Korać i slični dobiju neku napojnicu od države (od nas), samo da se više ne pojavljuju na mestu komentatora ?!?!?!
ducaty_01 ducaty_01 16:28 18.08.2008

Re: Korać Duško strikes again !!!

Naravno, pitanje je dobronamerna provokacija. Svi znamo odgovor - Felps je Amerikanac, a ne Rus ili nesvrstan!!! Našem tragikomičnom i ideološki i nacionalistički opterećenom sportskom komentatoru Dušku Koraću to je jedino važno! Za Ruse (i nesvrstane), a protiv Amerikanaca!


Ja ne znam da li si ti gledao prenose Felpsovih trka koje je vodio Korac. Ocigledno da nisi, jer ne verujem da bi onda pisao ovakve gluposti. Korac je komentator koji je sklon preterivanju, pogotovu kad padne niki svetski rekord. Felpsa je proglasio za vanzemaljca, za najboljeg sportistu svih vremena.... Tako da stvarno ne znam ko je "nacionalisticki opterecen"
loader loader 17:17 18.08.2008

Re: Korać Duško strikes again !!!

Čudesni svet Duška Koraća ima i svoje poštovaoce. Pa, dobro, i to se valja. I vokabular vam se uklapa. Cenim vašu brigu za objektivnost u izveštavanju sa sportskih borilišta. Pozdrav :)
amenophis amenophis 18:38 18.08.2008

Re: Korać Duško strikes again !!!

Čudesni svet Duška Koraća ima i svoje poštovaoce.


Mene je fascinirao kada je rekao da je Ivan Cankar (koliko ja znam - pisac), izgubio od Carla Lewisa 1996. godine u skoku u dalj, kao Milorad Cavic od Phelpsa. Em sto uje povezao nespojivo (elektronsko merenje i manualno), em je Gregora zamenio za Ivana.
loader loader 23:34 18.08.2008

Re: Korać Duško strikes again !!!

Nije to ništa šta sve on može !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana