"Dragulj Medine" i sloboda govora

Nikola Knežević RSS / 18.08.2008. u 14:34

51dhqVIYhCL._SL500_AA240_.jpgKontraverzni roman "Dragulj Medine" (eng. The Jewel of Medina), američke spisateljice Sherry Jones, kojeg je izdavačka kuća "BeoBuk" nedavno objavila u Srbiji, povučen je iz prodaje nakon oštrih reakcija mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem. Odluci o povlačenju ove knjige koja opisuje život Aiše, jedne od žena proroka Muhameda, prethodilo je izvinjenje, direktora izvadačke kuće gospodina Aleksandra Jasića.

Ipak, ono nije zadovoljilo zvaničnike Islamske zajednice koji su izdavanje ove knjige uporedili sa objavljivanjem karikaturama proroka Muhameda koje su pre dvije godine objavljene u jednim danskim novinama. "Izvinjenje izdavača je previše blago, a posledice objavljivanja sporne knjige ne mogu tek tako da nestanu i zato je Mešihat od Jasića tražio još jedno izvinjenje s pokajanjem, kao i da nam do određenog roka dostavi sve neprodate primerke", rekao je Zukorlić.

On je također dodao da plan delovanja Mešihata u akciji osude objavljivanja knjige zavisi od izdavača."Ukoliko on iskreno pokaže da želi da sanira nastale posledice, utoliko će i plan naših reakcija biti blaži", kazao je Zukorlić. Nije do kraja sasvim jasno na šta podrazumeva ovakav plan i kakve bi reakcije trebalo da budu, ali je zanimljivo da za sada ni jedna od organizacija koje deluju u domenu zaštite ljudskih prava nije do sada u ovome videla nikakvu povredu slobode govora.

Knjiga "Dragulj Medine" početkom meseca je trebala biti objavljena u SAD-u, ali je izdavač odustao zbog straha od reakcija radikalnih muslimana. Iako je spisateljica bila optužena za ismejavanje islamske vere i njene istorije, ona tvrdi da je o islamu pisala s velikim poštovanjem. Srbija je do sada prva i jedina zemlja koja je objavila ovu knjigu.

Važno je napomenuti da je nekoliko godina ranije obljavljena kniga Davinčijev kod, koja između ostalog insinuira na intimnu vezu Isusa sa Marijom Magdalenom i brojne druge tvrdnje od kojih neke sežu u domen naučno-fantastičnog žanra, nije ni izbliza doživela takve reakcije od SPC ili neke druge crkve kod nas, niti je neko eksplicitno tražio njenu zabranu, već se poštovala sloboda govora i mišljenja, bez obzira na to što ova knjiga vređa osećaje miliona hrišćanskih vernika.

Na kraju, postavlja se pitanje zbog čega se jedna ovakva knjiga povlači iz prodaje, a druga ne?



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 14:50 18.08.2008

Povlačenje knjige iz prodaje je...

... ugrožavanje slobode govora a zašto niko od zaštitnika iste ne reaguje, to je dobro pitanje.
Anjale Anjale 14:57 18.08.2008

...

Knjigu "Da Vinčijev kod" sam čitala, jako mi se dopala, i nisam u njoj tražila uvrede ni za hrušćanstvo, ni za bilo koju drugu veru.
"Dragulj Medine" nisam čitala. Verovatno i neću, obzirom da je povučena iz prodaje.

Za mene je umetnost kao i književnost sama po sebi lepa, možda iz sopstevenog neznanja ne tražim ništa dublje.
Ne znam...
Atomski mrav Atomski mrav 15:03 18.08.2008

Re: ...

Čitao sam knjigu "Sefora, žena Mojsijeva"... dakle, svojevrsni pandan knjizi "Dragulj Medine" i takođe nisam "detektovao" ništa problematično. Zanimljivo je doduše da je knjiga "Dragulj Medine" do sada jedino objavljena u Srbiji i da je ekspresno zabranjena... hm.
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:24 18.08.2008

Re: ...

Zapravo, knjiga nije zabranjena nego je izdavac povukao iz prodaje! Postavlja se pitanje iz kog je razloga to uradio: da li iz straha od reakcije ili se to desilo kao posledica direktive drzavnih organa.
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:25 18.08.2008

Re: ...

Anjale
Knjigu "Da Vinčijev kod" sam čitala, jako mi se dopala, i nisam u njoj tražila uvrede ni za hrušćanstvo, ni za bilo koju drugu veru.
"Dragulj Medine" nisam čitala. Verovatno i neću, obzirom da je povučena iz prodaje.

Za mene je umetnost kao i književnost sama po sebi lepa, možda iz sopstevenog neznanja ne tražim ništa dublje.
Ne znam...



Slazem se sa Vama, upravo knjigu kao umetnost i treba posmatrati. Na zalost, u ovom slucaju, ne misle svi tako a oni koji ne misle tako, imaju ocigledno veliki uticaj na to da se knjiga povuce iz prodaje.
vishnja92 vishnja92 15:36 18.08.2008

Re: ...

pa religije su kao ljudi - prolaze kroz razne faze svog trajanja.

ne mogu se islam i hriscanstvo uporedjivati onakvi kakvi su u ovom trenutku. hriscanstvo je starije i mirnije. islam je trenutno negde u fazi mladalackog preobilja. to sto ona korespondira sa trenutkom koji je u zapadnoj civilizaciji obelezen razvojem ljudskih sloboda moze nama da se ne dopada, ali je jednostavno tako.

ja smatram da treba voditi racuna o tudjim osecanjima. sloboda da neko mase rukama zavrsava se ispred tudjeg nosa.

nsarski nsarski 15:28 18.08.2008

Prilicno je skandalozno

da je Random House otkazao izlazak knjige iz stampe na "neodredjeno vreme". Cak je i sam Salman Rushdie rekao za njih da su "kukavice". RH nije dobio nikakve pretnje, samo je po misljenju jednog profesora iz Teksasa moguce da uposlenici u RH imaju neprijatnosti, ili cak da dozive napade od strane ekstremista.
Prema recima autora, knjiga je pisana u poetsko istorijskom maniru, i na svojstven nacin skrece paznju na praksu udavanja maloletne dece. Aisa je imala 9 godina kada se za Proroka Muhameda udala, i sa 11 godina je taj brak postao kompletan. Ova praksa nije nimalo naivna - poznato je da mnogi bogarasi iz Saudijske Arabije odlaze u Indiju, Pakistan i Avganistan i tamo se "zene" decom od desetak godina koje dovode u svoje hareme. To je i bio jedan od rezultata ispitivanja izbeglica po avganistanskim kampovima. Skoro sve devojcice starije od 11 godina bile su udate, a jedna od 10 je bila "verena" za coveka iz Saudijske Arabije starog 60 godina. Mozda je to obicaj u tom svetu, ali ako UN ustaju protiv slanja dece i maloletnih decaka u rat, onda je i ova, posebna vrsta, trgovine zasluzila paznju sveta.
U svakom slucaju, ko zeli da procita Prolog knjige, napisan od strane autorke Dzons, moze da nadje pdf fajl ovde. Ja u tom tekstu ne vidim nista posebno skandalozno, ali to je samo moje misljenje.
Na kraju, i knjiga "Vreme Cuda" B. Pekica se ne moze nazvati pohvalom Hristu i njegovim "cudima", pa se ne secam da se oko toga digla neka prasina.
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:56 18.08.2008

Re: Prilicno je skandalozno

Očigledno da se u Muhamedov lik ne sme taći, a islamski fundamentalisti će već naći neki izgovor za ovakvu praksu koju ste spomenuli.
dusanj92 dusanj92 21:54 30.09.2008

Re: Prilicno je skandalozno

Trenutno je na razmatranju u Ujedinjenim nacijama predl;og muslimanskih zemalja da se donese povelja kojom se zabranjuje sprdanje sa Muhamed, Alahom i Islamom. Ako ne sada uskoro, zahvaljujuci brojnosti i novcu muslumanskih zemalja tako nesto ce buiti uscojeno.
Podseca me na "Zakon o zastiti lika i dela druga Tita".
Evo nesto slicno na tu temu, deo govora engleza koji pokusava da upozori na opasnost od Islama.

Krugolina Borup Krugolina Borup 15:36 18.08.2008

Zašto?

Na kraju, postavlja se pitanje zbog čega se jedna ovakva knjiga povlači iz prodaje, a druga ne?


Zato što će zbog jedne da bace fatvu na tebe, a zbog druge neće.
Znate li kako danas izgleda život karikaturista iz Danske, koji su se usudili nacrtati to što su nacrtali?
Od jutra do mraka ih prati danski ekvivalent FBI.

Ako Random House nije imao petlju da rizikuje fatvu, ne treba i ovi naši iz BeoBuka da budu lučonoše slobode govora.
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:00 18.08.2008

Re: Zašto?

Ako Random House nije imao petlju da rizikuje fatvu, ne treba i ovi naši iz BeoBuka da budu lučonoše slobode govora.


Interesantno, u islamskim zemljama se zbog hrišćanstva gubi glava, a u hrišćanskim se zbog islama zabranjuju knjige i ugrožava sloboda govora....
corn mouth corn mouth 18:24 18.08.2008

Re: Zašto?

u islamskim zemljama se zbog hrišćanstva gubi glava

koje su to zemlje islamske, a onda u kojim se islamskim zemljama i da li bas "zbog hriscanstva gubi glava"?


a u hrišćanskim se zbog islama zabranjuju knjige i ugrožava sloboda govora

Ni EU ni USA nisu hriscanske zemlje, jer nemaju oficijelnu religiju. Prema tome ovo sto ste napisali nema smisla.

Reagujem zato sto se ovde podmece kako je hriscanstvo tolerantno za razliku od islama. Mnogi su skloni da identifikuju evropsku i hriscansku kulturu (sta uopste ti termini znace?), pa se onda pogresno izvodi zakljucak da sloboda govora u Evropi duguje nesto hriscanstvu, umesto da se uvidi da je sloboda govora proistekla iz sekularizacije i prihvatanja liberalizma.

Nije ovde rec o dvema religijama niti dvema kulturama, nego mozda pre o sukobu liberalizma i neokonzervativizma. Konzervativnim krugovima u Sjedinjenim drzavama i Evropi neophodni su radikalni islamisti. I obrnuto. I jedni i drugi se protiv liberalnih vrednosti bore najefikasnijim sredstvom - sirenjem straha od nasilja.

U vezi povlacenja iz prodaje Dragulja Medine - knjigu nisam citao pa ne mogu o tome da imam misljenje. Ali u skladu sa prethodno recenim imam puno poverenje u ono sto kaze Salman Rushdie.
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:44 18.08.2008

Re: Zašto?

Neće biti da je moja izjava površna.

Evo Vam samo nekih primera, a Vi mi navedite jednu zemlju u kojoj je hrišćanstvo većinska religija a u kojoj muslimani imaju ovakav tretman.

Pakistan: http://www.blessedquietness.com/ALHAJ/miseries.htm

Indonezia, Nigeria, Egipat:

http://archive.newsmax.com/archives/articles/2001/10/16/210223.shtml
http://www.warriorsfortruth.com/christians%20in%20muslim%20countries.html

Avganistan:

http://www.chick.com/bc/2001/muslim.asp

Saudijska Arabija:

http://deathby1000papercuts.com/2008/08/christians-in-muslim-countries-saudi-girl-burned-alive-for-being-christian/
nsarski nsarski 18:52 18.08.2008

Re: Zašto?

koje su to zemlje islamske

corn,
Saudijska Arabija je definisana kao sveta islamska zemlja i nema govora da na njoj "nevernici" grade bilo kakve svoje verske objekte ili da drze vojsku.
Libija je islamska Dzamahirija.
Iran je zemlja napravljena po uzoru na islamske zakone.
Malo moja zemlja sa vecinskim islamskim stanovnistvom je sekularne prirode.

da li bas "zbog hriscanstva gubi glava"?

Pa. nedavno je bio slucaj onog Avganistanca koji je presao iz Islama u Hriscanstvo pa su morali da mu nadju azil u Italiji.
O Sudanu i tome kako tamo upravo tece genocid nad Hriscanima ne treba da ti pricam, znas i sam.
corn mouth corn mouth 20:01 18.08.2008

Re: Zašto?

Ove formulacije vec mogu da ispratim:
Nikola Knežević
a Vi mi navedite jednu zemlju u kojoj je hrišćanstvo većinska religija a u kojoj muslimani imaju ovakav tretman.


(Da Vam usput odgovorim na pitanje: pre desetak godina izvrsen je genocid nad muslimanima u Republici Srpskoj)

Izvinjavam se ako komuniciramo na razlicitim talasnim duzinama. Ne uspevam da razumem da li tvrdite da je Islam protivurecan slobodi govora ili mozda apelujete na G Zukorlica da se seti da je Srbija sekularna i da se u ovom slucaju treba da rukovodi reakcijom hriscanskih crkava?


Ako pretpostavim ovo drugo onda Vas pitam u kojoj su relaciji drzave u kojima je zvanicna religija Islam sa slobodom govora u Srbiji? Jel' G Zukorlic drzavljanin Sudana, Libije, Irana ili Saudi Arabije, a u poseti Srbiji, pa da ga pitamo za hriscanske glave u njegovoj maticnoj drzavi?

Ja Vas stvarno ne razumem i zato sam reagovao na, podvlacim, Vas gornji komentar.

(Hvala za linkove)
corn mouth corn mouth 20:15 18.08.2008

Re: Zašto?

nsarski
[
corn,
Saudijska Arabija je definisana kao sveta islamska zemlja i nema govora da na njoj "nevernici" grade bilo kakve svoje verske objekte ili da drze vojsku.
Libija je islamska Dzamahirija.
Iran je zemlja napravljena po uzoru na islamske zakone.
Malo moja zemlja sa vecinskim islamskim stanovnistvom je sekularne prirode.
nedavno je bio slucaj onog Avganistanca koji je presao iz Islama u Hriscanstvo pa su morali da mu nadju azil u Italiji.
O Sudanu i tome kako tamo upravo tece genocid nad Hriscanima ne treba da ti pricam, znas i sam.


Pozdrav mr Sarski!
Velika preporuka za poslednji blog o (ne)uredjenosti prostih brojeva.

Btw, znam sve to, nespretno sam postavio pitanje, pa smo se udaljili od teme bloga.
Usput, sta mislis o ovom talentu?
antioksidant antioksidant 22:45 19.08.2008

Re: Zašto?

Malo moja zemlja sa vecinskim islamskim stanovnistvom je sekularne prirode.

meni se cini i da ce biti sve manje sekularnih zemalja sa hriscanskim vecinskim stanovnistvom.

lose je sto jedni od drugih ucimo lose stvari. ukoliko muslimani nisu u stanju (ili en zele) da se podsmevaju sopstvenim religioznim vrednostima, zasto oduzimati to pravo drugima?

pitam se, da li bi monti pajtonovci danas mogli da snime zitije brajanovo?

muslimanska verzija ne bi dosla u obzir.
dusanj92 dusanj92 19:30 01.10.2008

Re: Zašto?

rizikuje fatvu

Samo da te podsetim na ono "Mora Marko ne ori drumove".
makar to bila pesma ili legenda ipak je tuzno je koliko se menjamo.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:01 18.08.2008

Kultura Vs. Politika

Ne volim sto ovo govorim ali da knjiga nije kontroverzna sigurno ne bi izazivala takve reakcije. Nisam je citao ali mi se cini da nije imala u sebi politicke korektnosti. Ne svidjaju mi se ni argumenti koji se zalazu za objavljivanje knjige a koji se baziraju na insistiranju na slobodi gvovora, jer se trazi od jednog sistema vrednosti koji ne poznaje takve kategorije da se takmici na tim, za njega nepostojecim, osnovama.

Slazem se da umetnost ne bi trebalo da se poznaju granice, ali smo svedoci da je umetnost danas postalo jedno veoma jako politicko oruzje, naravno onda kada treba da bude, tako da se ta granica izmedju umetnosti i politike danas negde toliko izlizala da je i ne vidimo. Ovo je taj slucaj.

Pa stoga, ako pricao kroz kulturnu dimenziju, mozemo se sloziti da je knjizi kao bastionu umetnosti mesto u knjizari. Ali takodje siguran sam da je ovo bio politicki angazman "par excellence, a kao takav da je veoma bljutav u ovo osetljivo vreme u kojem se dve civilizacije jednostavno ne podnose, i tu je granica dobrog ukusa predjena.

U borbi izmedju kulture i politike gotovo uvek pobedi politika, a to se ocitava onda kada se kulturne teme sa poslednjih strana novina prebace a pocetne strane. I ova knjiga sve vise se mze naci u prednjim delovima novina.
vishnja92 vishnja92 17:06 18.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Aleksandar Stosic - Teca

potpisujem
i lepo rekoh malocas - teca je teca :)
Nikola Knežević Nikola Knežević 17:54 18.08.2008

Vera Vs Politika

Poz Aleksandre, duge te nije bilo.

Slažem se uglavnom sa svime što si rekao. Sve je danas politika, ni vera se ne može odvojiti od politike, nikad zapravo nije ni postojala jasna granica između vere i politike. Tako je to još bilo u vreme judaizma kada su jevreji očekivali mesiju kao političkog vođu i državnog vladara. Uvek su određena verska stanovišta imala i određene verske implikacije. Ne znam da li je knjiga politički opredeljena ili ne, ali znam da muslimani imaju veoma povlašćen položaj u hrišćanskim zemljama, dok je situacija u islamskim zemljama sasvim suprotna.

Poređenja radi, pitanje je da li bi se hrišćanske zajednice u nekoj islamskoj zemlji smele usprotiviti kad bi se neka knjiga sličnog sadržaja pojavila kod njih? Naravno da ne, jer u islamskim zemljama, gde vlada šerijatski zakon, hrišćanin ne sme ni bibliju da ima, a kamoli da javno praktikuje svoju veru. A što se odnosa islamske vere i politike tiče, to je već nova tema, o tome može mnogo da nam kaže prof. Miroljub Jeftić sa FPN-a, koji se posebno bavio ovom tematikom.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:07 18.08.2008

Re: Vera Vs Politika

prof. Miroljub Jeftić sa FPN-a

to mi je jedan od predmeta koje treba "cim prije" da polozim. Planirao za Septembar, ali odustao, pa ce verovatnod aga spremam za januar.
BTW, predavanja prof. Jeftica su veoma intersantma, i to je vazno reci, ma koliko se ne slagao s njegovom politickom opredeljenoscu.
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:14 18.08.2008

Re: Vera Vs Politika

Baš me zanima kako je politički opredeljen? Razgovarao sam nedavno nekoliko puta sa njim apropo pripreme predloga doktorske disertacije na FPN-u, deluje mi kao čovek širokih shvatanja. Verovatno ću dosta ubuduće komunicirati sa njim, pa me interesuje više kakav je kao profesor, mentor?
braindead braindead 00:29 19.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Ne svidjaju mi se ni argumenti koji se zalazu za objavljivanje knjige a koji se baziraju na insistiranju na slobodi gvovora, jer se trazi od jednog sistema vrednosti koji ne poznaje takve kategorije da se takmici na tim, za njega nepostojecim, osnovama.


Jako dobar komentar, ali ovo je ipak tanak argument. Znam da je banalan primjer, ali ako imam komsiju koji tuce zenu/djecu, opravdanje ne moze biti "svi njegovi su tukli, on ne zna za bolje".
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:25 19.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Aleksandar Stosic
Ne volim sto ovo govorim ali da knjiga nije kontroverzna sigurno ne bi
izazivala takve reakcije. Nisam je citao ali mi se cini da nije imala u
sebi politicke korektnosti. Ne svidjaju mi se ni argumenti koji se
zalazu za objavljivanje knjige a koji se baziraju na insistiranju na
slobodi gvovora, jer se trazi od jednog sistema vrednosti koji ne
poznaje takve kategorije da se takmici na tim, za njega nepostojecim,
osnovama.

Vidite, neki bi ovo sto ste napisali, da nije kontroverzna, ne bi izazvala takve reakcije, rekli i za dokazani zlocinacki falsifikat kao sto su "Protokoli Sionskih mudraca"... A ipak se oko njihovog pojavljivanja u knjizarama i na standovima i kioscima na najistaknutijim mestima u Beogradu ne dize (nazalost!) ni hiljaditi deo buke koja je podignuta oko jednog, po svemu sudeci, sasvim bezazlenog "romana za plazu". Da li je iz ovoga moguce izvuci zakljucak - koji nece biti nimalo politicki korektan, ali me bas zabole za to - da su neki narodi/konfesije doista i po svakom racionalnom i objektivnom kriterijumu tolerantniji od drugih?
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:45 19.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Potpuno sam zaboravio na "vrhunsko" delo iz opusa zavereničke tematike. Koliko je tek ono vređalo pripadnike jevrejske zajednice, pa opet, sve je prošlo bez neke veće pompe... Mišljenja sam da je te dve knjige je teško porediti, prva je proizvod boljševičke propagande, prepuna gnusnih laži i koja je zajedno sa otrovnim perom Henrija Forda s'kraja dvadesetih i početkom tridesetih godina prošloga veka uveliko pomogla stvaranju atmosfere antisemitizma u Nemačkoj, a druga je, kako ste i sami rekli laka beletristika, tako je treba i shvatiti....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:00 19.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Vidite, neki bi ovo sto ste napisali, da nije kontroverzna, ne bi izazvala takve reakcije, rekli i za dokazani zlocinacki falsifikat kao sto su "Protokoli Sionskih mudraca"... A ipak se oko njihovog pojavljivanja u knjizarama i na standovima i kioscima na najistaknutijim mestima u Beogradu ne dize (nazalost!) ni hiljaditi deo buke koja je podignuta oko jednog, po svemu sudeci, sasvim bezazlenog "romana za plazu". Da li je iz ovoga moguce izvuci zakljucak - koji nece biti nimalo politicki korektan, ali me bas zabole za to - da su neki narodi/konfesije doista i po svakom racionalnom i objektivnom kriterijumu tolerantniji od drugih?

Da se zadrzim na Protokolima, sticajem okolnosti moj poslednji posao u Srbiji je bilo u Ambasadi Izraela. Ni sam ne znam koliko sam izvestaja napisao na tu temu, koliko smo samo jurili knjizare samo da nadjemo gde se sve prodaje, koliko smo se trudili, ali sve ostane ne jednom obecanju, po sistemu lakocem, jer je to pitanje za sve knjizare poslednja rupa na svirali...
Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac 10:48 19.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Nikola Knežević
Potpuno sam zaboravio na "vrhunsko" delo iz opusa zavereničke tematike. Koliko je tek ono vređalo pripadnike jevrejske zajednice, pa opet, sve je prošlo bez neke veće pompe... Mišljenja sam da je te dve knjige je teško porediti, prva je proizvod boljševičke propagande, prepuna gnusnih laži i koja je zajedno sa otrovnim perom Henrija Forda s'kraja dvadesetih i početkom tridesetih godina prošloga veka uveliko pomogla stvaranju atmosfere antisemitizma u Nemačkoj, a druga je, kako ste i sami rekli laka beletristika, tako je treba i shvatiti....

"Protokoli..." su, ako se dobro sjećam, (ne)djelo tajnih službi carske Rusije.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:44 20.08.2008

Re: Kultura Vs. Politika

Mada su te tajne sluzbe (a posebno doticni funkcioner Ohrane, Rackovski) bile pune "dvostrukih agenata" koji su radili i za boljsevike i za carski rezim. Protokolima se, inace, koristio i Staljin, posebno u doba "lekarske afere" i vrhunca njegove antisemitske paranoje...
skener92 skener92 17:22 18.08.2008

,,,

inquisition, what a show!!!
najcrnji najcrnji 22:53 18.08.2008

sloboda govora

Hvala autoru sto je pokrenuo na blogu ovu vaznu temu. Ovo je osetljiva tema i o njoj ne mogu tako lako da formiram misljenje. Ocekivao sam da se povodom ovoga izjasni Queerija - ekspert za pitanja ljudskih i verskih sloboda i EKSPERT uopste. Za ovu temu nedostaje britkost njegove satire.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:18 20.08.2008

Re: sloboda govora

Najcrnji
Hvala autoru sto je pokrenuo na blogu ovu vaznu temu. Ovo je osetljiva tema i o njoj ne mogu tako lako da formiram misljenje. Ocekivao sam da se povodom ovoga izjasni Queerija - ekspert za pitanja ljudskih i verskih sloboda i EKSPERT uopste. Za ovu temu nedostaje britkost njegove satire.


Ja se, takodje, zahvaljujem autoru sto je pokrenuo ovu temu. (Medjutim, ne nedostaje mi komentar Kvirije, mislim da bi se oni mogli javiti samo ako poseduju informacije da je Prorok, pored sedam ili dvanaest supruga, jos imao i muske miljenike).
sentinel26 sentinel26 11:20 19.08.2008

Zukorlićev autogol ..?

Sadržaj knjige mi nije i neće ni biti poznat.
Znam, medjutim, gospodina Zukorlića, mnogo puta sam podržavao njegovu borbu da sačuva prava vjernika IZ a protiv lokalnih političkih moćnika koji su htjeli da tu IVZ stave pod svoju kontrolu.

Zaprepašćen sam medjutim njegovim reagovanjem na pojavu ove knjige. To njegovo istupanje i ton obraćanja izdavaču je ne samo neprimeren već i nedopustiv.
Svuda u svijetu, pa i u Srbiji se diskutuje o cenzurisanju i zabranjivanju knjiga i o tome koliko je to kontraproduktivno.

Broj onih (mimo državnih organa koji to jedini i imaju pravo da rade u skladu sa zakonom) koji žele da se bave cenzurom i zabranama knjiga se povećava, umjesto da se smanjuje.
Dokle ? Gde je granica ?

Da li to svaki roman koji se i usput dotiče hrišćanstva treba da se nosi biskupu, patrijarhu (Sinod-u) na uvid i saglasnost.

Obje Islamske zajednice i Zukorlićeva i ova režimska iz Beograda smatraju da je trebalo od njih da se traži saglasnost i mišljenje prije štampanja i objavljivanja knjige. S kakvim pravom?

Je li Srbija stvarno vjerska država ?

Onaj koji je u ovu žalosnu epizodu uvukao i priču o "bezbjednosti zemlje" morao to hitno da objasni i državi i narodu.

Nijesu samo vjernici ovlašćeni da tumače gdje je granica izmedju umetnosti i vrijedjanja vjere, a šta spada u običan neukus. I oni koji nijesu vjernici su pozvani da o tome sude taman koliko koliko i ovi prvi.

Ako Srbija želi stvarno da bude sekularna država, mora hitno svim vjerskim i nevjerskim dušebrižnicima da saopšti da im nije prenijela nijedno ovlašćenje iz svoje ustavom utvrdjene nadležnosti, (a ako možda jeste da to kaže gradjanima).
Poz.


vishnja92 vishnja92 11:43 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

Je li Srbija stvarno vjerska država ?

iskreno, meni je potpuno neverovatno da se ovakvo pitanje postavlja ovakvim povodom.

(a jos mi je neverovatnije da sa gospodinom Zukorlicem ocigledno nije ni postojao pokusaj ravnopravnog dijaloga, vec je on u startu tretiran kao lokalni predstavnik potencijalno opasne sile. precenjivanje i potcenjivanje ruku pod ruku - retkost, ali evo - dogadja se)
sentinel26 sentinel26 12:19 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

vishnja92
Je li Srbija stvarno vjerska država ?

iskreno, meni je potpuno neverovatno da se ovakvo pitanje postavlja ovakvim povodom.

(a jos mi je neverovatnije da sa gospodinom Zukorlicem ocigledno nije ni postojao pokusaj ravnopravnog dijaloga, vec je on u startu tretiran kao lokalni predstavnik potencijalno opasne sile. precenjivanje i potcenjivanje ruku pod ruku - retkost, ali evo - dogadja se)

Nije jasno šta je vaš (kontra)stav ili komentar ili šta vi osporavate u mojem komentaru?

Za mene Srbija još uvijek nije vjerska država ali može to da postane ilegalnim putem.
Ako Srbija nije vjerska država a "sporna" knjiga nije o vjeri, po kojem to kanonu je neko trebao da vodi dijalog baš sa Zukorlićem i o čemu? Njegov "kolega", Zilkić saopštava da je trebalo njegovoj IZ da se obrate i osporio je Zukorliću da govori u ime svih muslimana (u Srbiji).

Imaju li izdavači takve obaveze i iz čega one proizilaze?

Suština mojeg posta je da država ne može dozvoliti nikome da u njeno ime arbitrira šta jeste a šta nije dopušteno.

Vjerskim poglavarima (ni VZ) se ne može (u sekularnoj državi) dopustiti status sudije (to pravo im ne daje ni vjera) ni po jednom pitanju a ponajmanje su to knjige.

Ja mislim da izdavač mora imati slobodu izbora da li će ili neće da se obraća organima (organizacijama) koji nijesu državni.

Zukorlić se sam predstavio kao sila i sa te pozicije se i obratio izdavaču, što je nedopustivo.
Ko je ovlašćen da ocjenjuje da li nešto ugrožava bezbjednost zemlje? Gospodin Zukorlić po tom pitanju ima prava koliko bilo koji gradjanin Srbije i ni milimetar više.

vishnja92 vishnja92 12:47 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

meni se cini da gospodin Zukorlic ovde gde jesmo moze da nastupa sa pozicije sile otprilike koliko i Pedja Azdejkovic. mozda malo vise, zbog straha u nasim glavama.

a umesto sto se bojimo trebalo bi da razgovaramo.
sentinel26 sentinel26 13:30 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

vishnja92
meni se cini da gospodin Zukorlic ovde gde jesmo moze da nastupa sa pozicije sile otprilike koliko i Pedja Azdejkovic. mozda malo vise, zbog straha u nasim glavama.
a umesto sto se bojimo trebalo bi da razgovaramo.

Ja sam pisao isključivo pisao u svoje ime i izneo svoje mišljenje (stav) i ne pretendujem da govorim u ime nekog kolektiva.
U mojoj glavi ne postoji nikakav strah a ne osjećam obavezu ni potrebu da treba da razgovaram ni sa muftijom ni sa izdavačem koji je sam povukao knjigu shvativši prijetnju veoma ozbiljnom i to je uradio u svoje ime i svoje firme a ne u ime države.

Muftija ima dva plana (reakcija), jedan oštriji i drugi "blaži".
Tražio je izvinjenje ali sa pokajanjem i tražio da mu se dostave svi neprodati primjerci knjige.
Kada je vidio da je pretjerao sa zahtjevima on je rekao da nije htio da mu se dostave svi primerci knjige , "već smo hteli da znamo sudbinu te knjige".
Da nema možda i muzičku želju ?
Tek pošto je Rojters objavio razloge za odlaganje (na neodredjeno vrijeme) štampanja i distribucije knjige u SAD, neko se sjetio da to iskoristi i te "razloge" preslika na Srbiju i u Srbiji.


vishnja92 vishnja92 15:50 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

mene po blogu vec pocinju da zabavljaju ovi nicim izazvani i prenaglaseni antikolektivisticki nastupi bez imena i porekla. mislim da ste me veoma dobro razumeli te ovaj deo komentara ne smatram dobronamernim.

sto se straha tice: ta knjiga nikada ne bi bila povucena da ne postoji strah od islamskog ekstremizma. u tom smislu - da pojasnim - ovde niko nije komunicirao sa Zukorlicem kao predstavnikom Islamske zajednice u Srbiji vec sa Zukorlicem PredstavnikomOnihNeuracunljivih. svaki, kako kazete, plan podlozan je korekciji a svaka namera izmenama, ali cisto sumnjam da je bilo ko pokusao sa covekom normalno i razumno da razgovara. cisto sumnjam.

i - izvinjavam se, ali nisam spremna za dalju diskusiju. polazni stavovi su nam suvise udaljeni.
i ne volim metanisanje.
sentinel26 sentinel26 19:21 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

vishnja92
mene po blogu vec pocinju da zabavljaju ovi nicim izazvani i prenaglaseni antikolektivisticki nastupi bez imena i porekla. mislim da ste me veoma dobro razumeli te ovaj deo komentara ne smatram dobronamernim.
sto se straha tice: ta knjiga nikada ne bi bile povucena da ne postoji strah od islamskog ekstremizma. u tom smislu - da pojasnim - ovde niko nije komunicirao sa Zukorlicem kao predstavnikom Islamske zajednice u Srbiji vec sa Zukorlicem PredstavnikomOnihNeuracunljivih.

Ništa od svega ovoga nema u mojim tekstovima i ne znam zašto ste se zakačili za moje pitanje: "Je li Srbija stvarno vjerska država?" a sami ne nudite nikakav odgovor.
Ja pisao o tome da niko (pa ni vjerske zajednice) nema pravo da preuzima ingerencije države i da traži zabranjivanje knjiga, a vi o tome da treba neko da razgovara sa Zukorlićem, što ja nijesam ni osporavao.

Apsolutno se ne slažem sa stavovima jednog i drugog muftije da je prije objavljivanja knjige izdavač trebao njima da se obraća za dozvolu. Ne osporavam nikome pravo da drugačije misli.

Ono o imenu i porijeklu ne bih komentarisao, to je vaše ogledalo nije moje, a vama ili nekom drugom ne osporavam pravo da nastupate u ime nekog "kolektiva" ako imate takvo ovlašćenje.
svaki, kako kazete, plan podlozan je korekciji a svaka namera izmenama, ali cisto sumnjam da je bilo ko pokusao sa covekom normalno i razumno da razgovara. cisto sumnjam.

S kakvim pravom vi citirane (muftijine) riječi prvo preformulišete potom meni pripusujete?
Ja ne zastupam ni muftiju ni izdavača.
i - izvinjavam se, ali nisam spremna za dalju diskusiju. polazni stavovi su nam suvise udaljeni.

Kukavički, nijeste citirali nijedan moj stav sa kojim se ne slažete. Nadam se da je "udaljenost" dovoljna.
i ne volim metanisanje.

Pošto ja nijesam baš stručan za "metanisanje", evo ovdje, sa današnje konferencije za štampu, ćete možda naći nešto interesantno:
"Islamska zajednica Srbije (Beograd) smatra da niko nema prava da traži povlačenje knjige Šeri Džons iz prodaje, da je zabrani i traži sve primerke štampanog tiraža, iako u osudi spornog romana cela islamska zajednica ima jedinstven stav, rečeno je na konferenciji za novinare IZ Srbije, kojoj je prisustvovao i direktor izdavačke kuće Beobuk, Aleksandar Jesić."

Uzgred, iz prodaje ipak nijesu povučeni svi primerci knjige. Neke knjižare nijesu vratile (vjerovatno plaćene) primjerke, već su nastavile prodaju, pa ko voli nek izvoli.

vishnja92 vishnja92 19:56 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

da vam kazem nesto - cepkanje tudjeg komentara i analiza istog nije moj stil razgovora.
ja to Vama, zauzvrat, necu raditi.
"poreklo" i "ime" se odnose na komentar koji meni pripisuje nesto sto nisam rekla. Vasa misao o kolektivu nema poreklo u mom komentaru.

moja reakcija na Vase pitanje 'da li je Srbija verska drzava" izrazava cudjenje sto u zemlji gde je SPC presla sve dopustive granice svega vi "versku drzavu" vezujete za Islam, i to zbog jednog pojedinacnog slucaja.

ostatak mog komentara nije se uopste odnosio na Vas.

ovo nije politicki blog - ja na takve ne idem jer ne zelim da se svadjam. obidjite malo ovo mesto, postoje daleko dobronamerniji i pitomiji vidovi komunikacije od onih na koje ste navikli kod vip politicara. to moze i da se nauci.

over&out
sentinel26 sentinel26 21:25 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

vishnja92
"poreklo" i "ime" se odnose na komentar koji meni pripisuje nesto sto nisam rekla. vasa misao o kolektivu nema poreklo u mom komentaru.
Na moju primjedbu da ja pišem samo u svoje ime vi ste ovako:
mene po blogu vec pocinju da zabavljaju ovi nicim izazvani i prenaglaseni antikolektivisticki nastupi bez imena i porekla. mislim da ste me veoma dobro razumeli te ovaj deo komentara ne smatram dobronamernim.
To što ja nemam ovlašćenje i ne želim da nastupam u ime nekog kolektiva vi dodajete "anti" pa još i "bez imena i porekla", pa se sada igrate riječima "nema poreklo u mom komentaru". Toliko o dobrim namjerama.
moja reakcija na Vase pitanje 'da li je Srbija verska drzava" izrazava cudjenje sto u zemlji gde je SPC presla sve dopustive granice svega vi "versku drzavu" vezujete za Islam, i to zbog jednog pojedinacnog slucaja.
Ovo ste izmislili, takvo nešto nema u mojim tekstovima niti se može izvući takvo tumačenje.
Pitanje je glasilo: "Da li je Srbija stvarno vjerska država?"
Moje mišljenje (koje sam i napisao) da Srbija još uvijek nije postala "vjerska država" vam ne dopušta "vezivanje" potvrdnog odgovora za mene i bilo koju religiju.
SPC ja nijesam pominjao i nijesam procjenjivao stepen sile kojom raspolaže gospodin Zukorlić, koga ste vi u replici meni uporedili sa Pedjom Azdejkovićem. Ovo je bila kao neka "udica" za trolovanje, samo ne znam za koga ?
ovo nije politicki blog - ja na takve ne idem jer ne zelim da se svadjam. obidjite malo ovo mesto, postoje daleko dobronamerniji i pitomiji vidovi komunikacije od onih na koje ste navikli kod vip politicara. to moze i da se nauci.
Da li ste vi ovo predstavili svoj položaj na ovom blogu? Da li ste i jedan od suvlasnika ili urednika na blogu (autor "teme" nijeste)? Ubacivanje "VIP političara" i povezivanje istih sa mnom vam je onako za zabavu.
To što vam "ne dopuštam" da bez odgovora replicirate meni stavovima koji nijesu povezanim sa mojim tekstovima, vi nazivate "svadjom" je možda vaše vidjenje slobode govora.

Tema bloga je bila (i sada je po meni) sloboda govora (pisanja) - izdavanja knjiga.
Ne znam i nijesam ovlašćen da ocjenjujem karakter ovoga bloga, ali je moguće da sloboda govora ima "neke veze" sa politikom.
over&out
Selam alejkum.
antioksidant antioksidant 22:49 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

a jos mi je neverovatnije da sa gospodinom Zukorlicem ocigledno nije ni postojao pokusaj ravnopravnog dijaloga

uz opasnost da se prvi put koliko se ja secam ne slazemo - vishnja - zukorlic nije zeleo ravnopravan dijalog. on zeli da se knjiga svuda tretira onako kako bi je on tretirao. zasto bi uvreda za zukorlica bila ukoliko ja procitam tu knjigu?
antioksidant antioksidant 22:50 19.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

a jos mi je neverovatnije da sa gospodinom Zukorlicem ocigledno nije ni postojao pokusaj ravnopravnog dijaloga

uz opasnost da se prvi put koliko se ja secam ne slazemo - vishnja - zukorlic nije zeleo ravnopravan dijalog. on zeli da se knjiga svuda tretira onako kako bi je on tretirao. zasto bi uvreda za zukorlica bila ukoliko ja procitam tu knjigu?
vishnja92 vishnja92 07:26 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

uz opasnost da se prvi put koliko se ja secam ne slazemo - vishnja

zasto opasnost? pa nije ni to lose ponekad :)

ja uopste ne opravdavam Zukorlica. jasno mi je sta je on uradio i to mi se ne dopada. htela sam da kazem da je drzava mogla (i jos uvek moze) mnogo vise da uradi na unapredjenju odnosa sa ovdasnjim muslimanima koji su u odnosu na svet (narocito zapadni) i te kako specificni (odnosi, a i muslimani). ta sansa se svakodnevno propusta.

tribine, seminari, razni skupovi predstavnika raznih konfesija isl su itekako korisni ali se odnose na jedan opstiji plan. kada se desi konkretan problem nedostaje vestina da se stvar prevazidje kako treba (moje je intimno uverenje da nedostaje i dobra volja).

knjige su povucene -'izvinte izvinte izvinte', a posle toga je usledilo gundjanje. to deluje veoma trapavo i nesvrsishodno. ako me pitas za bolji nacin - ne znam ga, ali ocekujem da ga zna onaj koji se time bavi. a bolji nacin postoji, to je sigurno.

tako ja to vidim :)
antioksidant antioksidant 09:20 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

htela sam da kazem da je drzava mogla (i jos uvek moze) mnogo vise da uradi na unapredjenju odnosa sa ovdasnjim muslimanima

slazem se u potpunosti s tim sto ne mislim da je u ovoj prici uloga drzave presudne (sumnjam da je cak i postojala)

u pitanju je privatni izdavac. kada je preuzeo knjigu, sumnjam da je i razmisljao da to moze izazvati neke probleme bilo kome.

kad su se pojavile reakcije muslimanske zajednice on (izdavac) je mogao da:
- ili povuce knjigu iz prodaje
- nastampa jos jer bi mu inicijalni tiraz (1 000 primeraka) bio nedovoljan zbog reklame koja je knjizi napravljena reakcijama (reklama u sirokom smislu - vise kao cinjenica da je knjiga postala poznata javnosti)

ovaj izdavac je resio da krene putem broj 2. ocekujem preduzimljivog izdavaca da otkupi prava na izdavanje knjige. veliki tiraz je posle ove price garantovan (uporedi samo prodaju da vinci koda i kvalitet knjige). kontroverza je dobra za tiraz (druga stvar koja je isto toliko dobra je da se knjiga deli dzabe - seti se imena ruze 50 000 primeraka za 45 minuta)

e sad oko reakcija muslimanske zajednice. prvo smatram da je bilo kakva reakcija bilo koje crkvene zajednice neprimerena.
drugo - znam da knjiga sama po sebi prestavlja uvredu (u stvari pretpostavljam - knjigu nisam procitao) za verujuce muslimane. ali kakve to veze ima sa mnom? siguran sam da je konzervativne hriscanje zitije brajanovo vredjalo ali to me nikad nije sprecilo da uzivam u filmu. jedan od mojih omiljenih filmova je dogma. jedna od mojih omiljenih knjiga je the last temptation of christ.

siguran sam da su osecanja uvredjenosti koje oseca konzervativna hriscanska zajednica povodom tih dela podjednaka sa ovim sto osecaju konzervativni(?) muslimani povodom ove knjige ali...

mi zivimo u drustvu koje je posledica francuske revolucije. sekularnom. religija je privatna stvar svakog pojedinca i svaki pojedinac ima pravo ispovedanja svoje religije. i obavezu da ne namece svoju religiju (ili svoj poged na svet iz pozicije svoje religije) drugima. i kakav je odnos prema hriscanima, istio treba da bude i prema muslimanima. koliko je meni besmisleno da neko pita spc da li prikazivati film mela gipsona ili crtac o mojsiju, toliko mi je besmisleno da se zukorlic (ili bilo ko) pita povodom objavljivanja ove knjige.


uh al se raspisa. i sto vise pisem to sam konfuzniji.
poenta je - ako knjiga ne poziva na nasilje i ne upire prstom u neku grupu - neka se stampa
vishnja92 vishnja92 09:57 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

prosla opasnost, slazem se potpuno :))

razumem zasto postajes sve konfuzniji (mada se to na ovoj22' hartiji ne vidi) - tema je preopsirna i mnogo toga je ukljuceno u bas svaku recenicu koju pokusavas da izgovoris.

ali to se ne kosi nisacim sto sam ja rekla. lenjost me naterala da napisem "drzava" - gore sam napisala "mi" pa je doslo do nekakve zbrke u razumevanju. ono sto sam htela da kazem je mnogo tananije i zahteva puno, puno puno pisanja a potom skoro isto toliko brisanja. osetljiva tema :)

jednoga dana - ako i kada budem imala vremena - pokusacu da uoblicim to sto mislim o sirem kontekstu ovog dogadjaja pa cu te pozvati da procitas.

pozdrav tebi i domacinu kome se izvinjavam zbog svojih ostrih reakcija. sa uvazavanjem pratim njegove blogove i veoma cenim toleranciju i sirinu koje ispoljava u svakoj prilici.
antioksidant antioksidant 10:16 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

jednoga dana - ako i kada budem imala vremena - pokusacu da uoblicim to sto mislim o sirem kontekstu ovog dogadjaja pa cu te pozvati da procitas.

vremena nadji pa neka bude tvoj tekst br2.
dosadno mi sto sam samobanovan a vi se tamo sigurno zabavljate bez mene.
ako hoces moze i zajednicki projekat
pozdrav i tebi
antioksidant antioksidant 10:18 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

dopuna - meni ova tema jeste jako bitna zbog toga sto pokusavam da pronadjem put kojim bih krenuo u priblizavanju cele teme svojoj deci

stariji se vec opasno priblizava uzrastu kada i ovakve teme (ne cenzura ali odnos prema organizovanoj religiji) postaju bitne
vishnja92 vishnja92 10:45 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

vremena nadji pa neka bude tvoj tekst br2

pokusacu :)
dosadno mi sto sam samobanovan a vi se tamo sigurno zabavljate bez mene

jok, umro blog. ko ti kriv kad si dosledan :))
ako hoces moze i zajednicki projekat

sa velikim zadovoljstvom
pokusavam da pronadjem put kojim bih krenuo u priblizavanju cele teme svojoj deci

vodi racuna o tome da te okolnosti ne preduhitre. meni se to desilo po pitanju nacije. nisam bila spremna na taj stepen indoktrinacije kod vrsnjaka :(

zato ovaj mali zenski tandrcak dobija isti input kao i on, pa ako je prerano - sta da joj radim. bolje to nego ono drugo.
antioksidant antioksidant 11:05 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

vodi racuna o tome da te okolnosti ne preduhitre. meni se to desilo po pitanju nacije. nisam bila spremna na taj stepen indotrinacije kod vrsnjaka :(

svesni smo stepena indoktrinacije kod vrsnjaka zato i razmisljamo o celoj stvari jako intenzivno. nije mi frka ni od jednog stava svoje dece ni po kom pitanju ukoliko su do toga dosli sami. ne bih zeleo da razmisljaju kao ja samo zato da bi razmisljali kao ja. ukoliko se ikada nadjemo na istoj talasnoj duzini - bice mi drago ali moj cilj je da oni razumeju svoj put i kako su se nasli na njemu...

sto se tice nacije - ja to skrecem u navijanje. ta doza kolektivizma moze biti veoma korisna a lako se odatle skrene u sport. mada je sad situacija drasticno drugacija od vremena mog odrastanja. tad je navijacko nasilje bilo incidentno, sad je pravilo...

ne znam. nisam pametan

ajd dogovoricemo se pa odradimo nesto zajedno

pozz
Nikola Knežević Nikola Knežević 11:44 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

@antioksidant
@vishnjab92

Podržavam vašu ideju i dobrodošli ste da na mom blogu objavite tekst, naravno, ukoliko to budete želeli.
vishnja92 vishnja92 13:14 20.08.2008

Re: Zukorlićev autogol ..?

hvala najlepse na poverenju :)
cucemo se preko pp.
jeremija92 jeremija92 12:54 19.08.2008

Ljudi...

...da l je ovo:

"Izvinjenje izdavača je previše blago, a posledice objavljivanja sporne knjige ne mogu tek tako da nestanu i zato je Mešihat od Jasića tražio još jedno izvinjenje s pokajanjem, kao i da nam do određenog roka dostavi sve neprodate primerke", rekao je Zukorlić.

"Ukoliko on iskreno pokaže da želi da sanira nastale posledice, utoliko će i plan naših reakcija biti blaži", kazao je Zukorlić.
...moguće?!?
Inner Party Inner Party 23:20 19.08.2008

Outrage!

Ovo je gore nego kada drzava zabranjuje!

PS

Srpski izdavac nije imao ni jednog razloga da postupi ovako. A mogao je postati slavan ...
margos margos 03:28 20.08.2008

Re: Outrage!

Srpski izdavac nije imao ni jednog razloga da postupi ovako. A mogao je postati slavan ...

Ja verujem da je imao vrlo jak razlog, čim je tako postupio i gotovo 1000 knjiga je spreman da preda Islamskoj zajednici na uništenje. Koji je razlog, to ne znam. Možda su mu platili više no što bi zaradio prodajom knjiga,. pa je razlog jak, iako banalan....

Sila (ton i reči) kojom se Reis Zukorlić obraća izdavaču (prema svemu što sam večeras pročitala na internetu) bi i mene uplašila. Možda bih se potom suprotstavila - sloboda govora i sve ostalo, ali - nisam sigurna.

sentinel26 sentinel26 10:05 20.08.2008

Sloboda govora i dodatak na ...

Kada sam se već, ničim izazvan upetljao u ovu priču, riješih da prošetam okolo-naokolo, da malo otvorim oči i nakrivim uši da vidim jesam li se i ja možda o nekoga ogriješio i da li treba da nosim nekome nedje pokajanje.
Računjam da svi znaju šta je hronologija dogadjaja, pa da krenemo.

1) Spisateljica Šeri Džons piše roman „Dragulj Medine“, o Ajši, sedmoj ženi proroka Muhameda.
2) Pronalazi izdavača, „Rendom haus“ za štampanje i sklapa ugovor.
3) Izdavač traži mišljenje profesorke Deniz Spelberg iz Teksasa.
4) Profesorka ocjenjuje roman kao moguću „pretnju po nacionalnu bezbednost“.
5) Izdavač odlučuje da „odloži“ štampanje knjige na neodredjeno i raskida ugovor.
6) Poznata feministkinja i novinarka Azra Nomani osudjuje postupak izdavača.
7) Poznati pisac Salman Ruždi takodje osudjuje izdavača i naziva ga „kukavicom“.

8) Na scenu stupa vila Ravijojla i uspostavlja vezu izmedju beogradskog izdavača knjiga „Beobuk“ i autorice, sklapaju ugovor i ovi spremaju štampanje knjige.

9) Rojters objavljuje vijest da je „Rendom haus“ odustao od objavljivanja knjige i navodi da je izdavač prihvatio savjet profesorke iz The Teksasa.

10) Gospodin A.J. iz kuće „Beobuk“ izdaje saopštenje da će povući knjigu iz prodaje, ukoliko ičija vjerska osećanja budu povrijedjena.

11) Niko se ne oglašava tim povodom. Svi ćute i čekaju, tko će prvi (i da li će) da se baci kamenom.
12) „Beobuk“ štampa i distribuira knjigu knjižarama i kreće prodaja.

13) Zasijeda Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (u N.Pazaru) i oštro osudjuje knjigu i izdavača i postavlja poznate zahtjeve. Saopštenja se dostavljaju medijima.

14) Izdavač se izvinjava i povlači knjigu iz prodaje. Povlačenje primjeraka ne ide glatko jer je na dobrovoljnoj bazi (samo država ima naredbodavna prava).

15) Oglašava se druga, Islamska zajednica Srbije (iz Beograda) i lupa dva šamara, jedan izdavaču a drugi muftiji g-dinu Zukorliću zbog načina reagovanja i „nedostatka“ ovlašćenja da govori u ime svih muslimana..

16) IZ Srbije iz Beograda se „miri“ sa izdavačem, prihvata izvinjenje, drže zajedničku konferenciju za štampu. Kao neku vrstu nadoknade štete izdavač se obavezuje da će za potrebe te IZ (Bgd), štampati knjigu Muhamedovih izreka „Ruža pomirenja“.

17) Mešihat IZ iz N.Pazara je jako ljut na list „Danas“ (šilje pismo) jer je i on „navodno uvrijedio“ muslimane. List „Danas“ je samo pružio šansu da o „spornom“ dogadjaju, kažu svoje mišljenje: profesor Mirko Djordjević, sociolog religije, profesor Darko Tanasković, stručnjaku za islamistiku, vjerski analitičar Živica Tucić i neki pisci, političari i poslanici.

18) List odgovara da činjenica što se povremeno ispoljava netolerancija prema manjinskoj vjerskoj zajednici ne daje joj alibi da može i treba da „raspali“ po svima.

19) Knjiga se i dalje prodaje i to po „popularnoj“ cijeni.

20) Ne mogu da otkrijem, ko je, ali mi se čini da neko ovdje nas zavitlava ili je u pitanju nova varijanta marketinga ?
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:56 20.08.2008

Re: Sloboda govora i dodatak na ...

Sentinel26
Lepo sto ste dali svoje vidjenje "hronologije dogadjaja". Kao i mnogi drugi, bio sam na moru, tako da sam tek po povratku cuo za ovu tuznu pricu oko "Dragulja iz Medine".

Drago mi je da je G. Nikola Knezevic pokrenuo ovo pitanje na svom blogu. Ucinio je to dosta obazrivo, ne izjasnjavajuci se mnogo, s tim sto na kraju pita da li je u redu da se jedna knjiga povlaci iz prodaje ("Dragulj iz Medine) a druga ("Da Vincijev kod" ne povlaci.
Moj stav je malo rigurozniji. Smatram da je izdavac Beobuk nesmotreno napravio propust koji moze da ima teske posledice kako po njega, tako i po drzavu Srbiju. Njegovo reagovanje POSLE je u redu, ali "dete se rodilo" (knjiga je stampana, umnogome je vec prodata i sadasnje povlacenje preostalih primeraka ne mora da bude efikasno - te ne moze da popravi stvar).
Mislim da ne treba advokatisati prava na slobodu govora, bla, bla... Ako iz iskustva drugih (Ruzdi, Danski karikaturisti) vidimo da su lose prosli, klonimo se izazivanje muslimana. Intimno, mozemo mi misliti sto god hocemo o njima (uskorgrodost, nedostatak smisla za slobodu i demokratiju i slicno) ali ne smeme raditi U KORIST SVOJE STETE, niti je na nama da mi ukazujemo da su muslimani takvi kakvi jesu - da se prekomerno zestoko ljute ako im se se nesto ne svidja. Ne zaboravimo da su danske ambasade u islamskim zemljama paljene, danski gradjani napadani, bojkotovani danski proizvodi itd. Ne daj Boze da naknadno u Bangladesu, Maleziji, Indoneziji, Nigeriji ili Alziru pokrenu kampanju (ne protiv Beobuka) nego protiv Srbije - stete bi bile nesagledive, pogotovu sada kada nam je vazna podrska ili neangazovanje muslimanskih zemalja oko Kosova.
Ako americki renomirani izdavac nije imao petlju da stampa tu knjigu, zasto bi neki mali i nepoznati izdavac u Srbiji se istrcavao????????
A to da li je trebalo zabraniti "Da Vincijev kod" je drugo pitanje. Odnos civilizovanih (hriscanskih) zemalja je tolerantniji, jer bilo je dosta knjiga i filmova koji vredjaju hriscanstvo, pa se prelazi preko toga. (By the way, meni se nije svideo "Da Vincijev kod", ni knjiga ni film, pa nikako nisam razumeo zasto je doziveo planetarni uspeh... Stupid me!).
Mali Sizif Mali Sizif 08:38 21.08.2008

Tužno, strašno i gorko...

Cela priča oko " kontraverzne" knjige mi je strašna i nekako gorka, kao da smo još u srednjem veku....tužno.
Zašto je Davinčijev kod stigao na police a Dragulj Medine nije, i verovatno neće?
Mislim da se odgovor na ovo pitanje može naći u činjenici da je kod hrišćana često u upotrebi psovka "je... ti boga", a kod muslimana retko ćete čutu "je... ti alaha".
Muslimanska percepcija religije je izuzetno ozbiljna i krajnje isključiva, sa Muhamedom i Alahom nema šale, protivrečenja ili bilo čega neafirmativnog...u protivnom će posledice biti...jedanaestoseptembaristične...
Poznato zvuči... inkvizicija beše??.."veštice" gore..."jeretici" se muče na 1001 i još jedan način... pogrešna reč vas može koštati glave( a pre toga verovatno i drugih delova tela)..
Tužno i strašno nekada bilo, a i sada je...
Ateista sam i sve više sam ponosan na sebe zbog toga, bez uvrede.
Poštujem svaku i svačiju veru koja je mira i tolerantna, ali institucionalizovana religija i afirmacija ili čak insistiranje na bespogovornom prihvatanje dogmi, iz bilo koje "svete" knjige... od toga mi se diže kosa na glavi.
Sekularna država.. teško ali ponegde i ponekad može biti...
Sekularna planeta, kad se Elvis provoza perpetumobilom po Atlantidi...
idemo na Mars... da verujemo u sebe i ljude oko nas...

Krugolina Borup Krugolina Borup 23:45 21.08.2008

Vesti...

Sad čitamo na danskim vestima o Beobuku i celoj situaciji oko knjige. Danska javnost je zgrožena. A jedan danski izdavač će da objavi knjigu.

Oni baš imaju muda, da prostite.
Već su na listi zemalja kojima preti teroristički napad ispred Amerikanaca, tj. na prvom mestu.
A čikaju i čikaju i čikaju... samo zato što im je taj osećaj za slobodu govora nekako genetski usađen.

Eto, ja samo da izvestim da smo i u danske medije dospeli. Kao i da nije samo srpski izdavač lud. Ima ih i u Danskoj.
zdrav_razum zdrav_razum 19:45 16.09.2008

U prodaji je sad i u Srbiji!!!

BAS me interesuje sta ce se sad desiti, ali u svakom slucaju procitacu knjigu....
dusanj92 dusanj92 05:08 01.10.2008

Sta koga vredaj

ja sam na temu ove knjige imao mali blog ali posto se ne pojavljujem na naslovnoj strani nije imao veliki promet. Da ne ponavljam sve ko hoce moze da pogleda More Marko ne ori drumove
Ovde cu da kopiram nesto sto sam procitao jos pre 20 godina(kada je Iran osudio Rasdija zbog knjige) i sto je opet aktuelno. Autor je Isaak Asimov, a ceo clanak mozete naci na adresi http://warmstuff.blogspot.com/2008/09/old-man-of-mountain.html
...... In 1989, however, something new was added. A religious call went out to kill the author of a book that some people found offensive. It was complete with the offer of money and premise of heaven.
Now many books are offensive. One can refuse to read them. One can denounce them. One can demonstrate against them. I can easily (all too easily) imagine books that I would find so offensive I would join · marsh against them.
But it is wrong to attempt to force people not to read it, or use force against the writer. Think what a horrible precedent that would set. Any book, any book at all, is offensive to somebody Or other. If the present threat succeeds, it will encourage future threats of the sort. Think of what a chilling effect that would have on free speech. Even the United States wouldn't remain a haven. What is the defense against fanatics? It takes only one.
Will it become necessary for writers to weigh every word? Is this going to offend the baby-carriage manufacturers? Is that going to offend the pole-vaulters?
A certain well-known Cardinal denounced the book in question and said he would recommend that Catholics not read it because it offended another religion. And of course he was against the threatened murder. However, was he doing the right thing?
Since then, there has been a threat to blow up Dante's tomb because in "The Divine Comedy," he placed in Hell some individuals that are revered by other religions. Would the Cardinal suggest that his flock not read Dante? Is he going to disown the Crusaders? Is he going to disown Philip H of Spain? And how about Torquemada? I find him offensive.
In other words, where does this sort of thing stop?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana