Od 'Nji hau' do 'Buj buj'

Miloš Šaranović RSS / 18.08.2008. u 16:36

Vozim se prilično redovno taksijem. I u Beogradu i u gradovima u koje me put nanese. Skoro da se smatram ekspertom za pitanja javnog prevoza na bazi privatluka ali su iskustva iz Pekinga neprocenjiva.

Asocijacije su, ako ne grešim, tri. Ili tri velike, svejedno. Nazovimo ih crvenom, plavom i zelenom. Razlike zanemarljive, slična vozila, srednje klase, uglavnom, relativno čista, ne baš prijatnog mirisa. Ili neuobičajenog, možda je prihvatljivija formulacija.

Taksisti su uniformisani, košulja žuta na oker, jedna od onih boja za koje sam siguran da ima ime ali ga ne znam, tamne pantalone, cipeliške iz kategorije šimika, u trećini slučajeva i kravata na košulji.

Zajednički imenitelj je i više nego skromno poznavanje jezika mimo maternjeg (ne mislim na onaj što se govori u Crnoj Gori) i skromno poznavanje grada. Možda je nerazumno da procenjujem koliko ne poznaju grad ali i sramno da ne pomenem poslednji slučaj...

Dakle, ambasada Srbije je u kvartu u kojem je puno ambasada, sa sve obezbeđenjem na nekakvim pijedestalima, klocnama ili kakvim god uzvišenjima. Deluje zabavno, pripadnik obezbeđenja je viši od prosečnog zemljaka i nešto niži od mene, recimo. Nisam siguran da olakšava posao ali skroman vizuelni efekat se postiže. Nebitno za priču.

Taksista koji nas vozi od hotela je pristojan, pitao nas je da li je u redu da izađe da se umije pre vožnje, vratio se za minut, pogledao papir na kojem je napisana adresa na kineskom, uzeo lupu, zaista lupu, pogledao još jednom, podvukao ključne reči solidno izduženim noktom na malom prstu i odvažno krenuo. Imamo i kartu grada, pokazasmo kraj, klima glavom, sve je u redu.

To sa dužim noktom na malom prstu je česta pojava, svaki drugi taksista ga ima, ostali ili puštaju nokat na palcu ili, u ekstremnim slučajevima, oba.

Udaljenost nije velika, bili smo u tom kraju već, nije ni komplikovano doći, jedno 300 metatra pravo, desno pa levo, još dva ili tri kilometra širokim bulevarom pa desno, na kraju još jednom levo ili desno, ne sećam se finiša. Takva vožnja košta petnaestak juana, 120 dinara, otprilike, traje desetak minuta.

Ohrabrenje je nalepnica na prednjem staklu, 'In this vehicle you can get free translation from english, french, spanish, german, korean, japanese, arabic and russian, sve velikim slovima', nema italijanskog, ne znam ga ni ja, ali ovih osam rade posao...

'English?', 'Yes', 'O.K', prvi korak načinjen. Ostatak ne postoji, nastavljamo, ko na srpskom, ko na kineskom, dolazimo do kvarta koji nam je potreban, kreće serija skretanja i zaustavljamo se negde.

Ambasada Jemena, recimo, mi kažemo da nije ta, on rutinski nastavlja do sledeće. Nije ni ta. Ne pogodismo iz jedno sedam pokušaja. Kasnimo dovoljno, zovem nekoga ko je u ambasadi, nalazi nam nekoga ko govori kineski, kraći razgovor, zadovoljstvo na licu vozača. Nastavljamo.

Posle još jednog kruga i pet ili šest pogrešnih ambasada uz dosta obostranog gunđanja nova dobra ideja.

Vozač vadi ključ i izlazi da pita prolaznike kuda dalje. Scena deluje prilično zabavno, svi govore glasno, ruke se koriste više nego glas, pokazuje se u sva četiri pravca, stariji gospodin u nekim crnim papučama za koje su zepe čist šik presuđuje. Idemo u pravcu za koji je on lobirao.

Nešto je pomešao, novi krug agonije i novi telefonski razgovor. Taksista klima glavom, objašnjava nam nešto, kreće veoma ambiciozno iiiiiii... promašuje!

Još jedan krug, nisu krugovi isti, jednom se skrene ranije levo pa kasnije desno, ugalvnom nađosmo. Kaže 'O.K', trijumfalno.

Četrdeset minuta vožnje i 28 juana (230 dinara) i stigosmo. Ponosan je. Srećni smo.

Rekord nije pao. Do teniskih terena smo putovali sat i deset, do odbojkaške hale prvi put 55.

Pohvalismo se nekom našem u belom svetu. Kaže da ga sve to čudi, obično traje duže, par-nepar daje rezultate, nije gužva...

Kaže da je navikao, on ima sreće, od posla do kuće nepunih sat i po i kada je gužva, kaže da su taksisti korektni, uglavnom znaju da nađu značajne destinacije. Kaže i da je mnogo lakše kada putnik govori kineski, zvuči logično, dodaje da su u poslednje vreme naučili i engleski, ne savršeno ali se služe.

I to stoji, uobičajeno je da se po ulasku u vozilo kaže 'Nji Hau', uzvrate uvek, ali se rastajemo sa 'Buj Buj'. Uzvratim, red je.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yanjing yanjing 18:12 18.08.2008

jel ovaj?


ewoks ewoks 21:16 18.08.2008

buji baji..

ludo,bash se ismejah citajuci.. ali ja bih bio ubedjen da sam u skrivenoj kameri kada se prvi put desi sindrom lutajuceg taksiste u njegovom gradu.. :)
ssvetlana92 ssvetlana92 23:38 18.08.2008

Haha

Ti se bas lepo provodis po tom Pekingu! Uskoro se vracas, pa se pripremi fizicki i finansijski da ovo ovde podneses! U poslednje vreme, nasi taksisti nemaju sitan novac za kusur, a posto ne smeju da napustaju radno mesto...mi musterije smo prinudjene da moljakamo po trafikama za sitnis! Mozes misliti kad posle ponoci krenu da nas vozikaju tamo vamo!
Kineski taksisti ce ti biti slatka uspomena, veruj!
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 23:44 18.08.2008

Taxisti

...u uniformama! Auuu, zamisli ti mu kazes nakon voznje do Mirijeva da nemas sitno vec samo hiljadarku, a on tebi komandu: Soldier! Give me ten!!! A ti, sta ces, uniformisan je, ispred vozila, pa udri 10 sklekova... :-P
ssvetlana92 ssvetlana92 23:58 18.08.2008

Re: Taxisti

Ne malerisi sa tim uniformama i sklekovima, u stanju sam samo jedan da uradim! Bez dizanja! Ali zato imam razne zezalice iz trafika, cigare koje ne pusim, upaljace nemam, jer je to sitno za menjanje 'iljadarke! A vec nosim mapu trafika po gradu, koja je malo isarana, jer cesto menjaju namenu!!! :)))
mix 018 mix 018 11:44 19.08.2008

haha!buj,buj!

Pa ubih se od smeha,mogu samo da zamislim kako je tek ludilo to doziveti LIVE!
Svaka cast na textovima,svaki naredni bolji i duhovitiji!
djcorto djcorto 05:40 20.08.2008

Od "Marhaba" do "Ma salaama"

Hehe ...

Kako ovo poznato zvuči.

Nisam imao kinesko, ali imam bliskoistočno iskustvo. Naravno, engleski ne pomaže - ovde, urdu (većina profi vozača su Pakistanci) ili arapski. Dakle vodite nekoga ko priča jedno ili drugo sa sobom.

Pre ohoho u Rijadu, krene nas nekolicina iz hotela na sajam gde smo imali štand. Internacionalno društvo, i na sreću kolega Indus koji je govorio urdu. Posle sata vožnje, a trajalo je sat jer smo mi među sobom razgovarali i nismo gledali gde idemo, shvatimo da kuće postaju sve niže i ređe, a putokaz za aerodrom je bio krunski dokaz. Majstor uopšte nije slušao portira, nego je lepo zaključio da ovakva ekipa može samo da ide na aerodrom, a to je i dobra tura koja lepo košta ...

Dan današnji u Dubaiju nije ništa bolji. Ako je uopšte moguće, gori je, jerbo ovo mesto hoće da živi od turista i bizMismena svih vrsta - a isti kad dođu nit znaju gde je šta nit imaju sopstveni prevoz. Javni prevoz je u planu, razvija se, gradi se ... a dugovečnost je neophodna da bi se i koristio. No, taksi - prvo, zavisi GDE ste u gradu. Iz toga sledi mogućnost nahvatavanja, što traje od 5 do 55, a može i više, minuta. Ako idete sa poznatog na poznato mesto, manje više ćete stići. No, traženje adrese ... e, to je priča za sebe.

Koliko mi se čini, stvar je u ličnim geografijama. Azijski um ima svoju ličnu geografiju mesta, gde ono što je poznato postoji, a ono što je nepoznato je svakako tu, ali ... da li ste sigurni da hoćete baš u tu divljinu Emirates Hillsa, nedajbože Barsha ili nešto malo dublje u pustinju? Tim ljudima su ta mesta izvan karte, jeste, ima on GPS, crta mu taksi mapu sve vreme, ali mapa na ekranu je nešto šareno što smeta ...

Ukratko, ako ste u Aziji, probajte sa saznate gde idete, iako idete tamo prvi put. I, svako putešestvije taksijem će biti u najmanju ruku zanimljivo - jer može da se desi da stignete negde gde niste nikada pomislili da čete biti.
major.tom major.tom 12:36 21.08.2008

Azija...

Bas me je razveselio ovaj tekst, prepoznala sam situacije u kojima sam i sama bila nebrojeno puta. Od izgleda taksista, do telefonskih poziva svojoj kancelariji, kako bi neko na indonezanskom objasnio vozacu kuda da vozi Moje iskustvo je takodje iz Azije, ali jugoistocne - iz Dzakarte.

Dakle, nekoliko asocijacija taksista, razlikuju se po bojama automobila i uniformi (da, da, i oni su uniformisani, stekla sam utisak da generalno obozavaju uniforme), s tim sto samo u nekima radi klima. Na 37C i 98% vlage (i 100% zagadjenja) to je veoma vazan detalj. Miris u automobilu takodje slican. Kako rekoste - neobican? To bi bio eufemizam, zapravo smrdi do neba, jer u kolima i jedu i spavaju. Nokat na malom prstu, a ponekad i na palcevima, je takodje podudaran detalj. Mapu grada im ne treba pokazivati, samo ih dodatno zbuni, jer ne znaju da je rastumace.

Udjete, ljubazno se smeska, kazete adresu, on ljubazno odgovori "Yes, mister / madam" i krene... Nema garancija kada cete (i gde) stici, to verovatno zavisi od toga kako su vam zvezde naklonjene tog dana. Ako pri tom kasnite na vazan sastanak, naravno da pocnete da se nervirate, a onda vas na sve to jos dodatno iznervira sto on uopste ne razume zbog cega se nervirate.

Svemu opisanom dodala bih i neverovatan talenat da se zaglave u saobracajnoj guzvi, i da im to uopste ne smeta, naprotiv. Cak sam imala utisak da uzivaju u tome. Kako inace objasniti sledece: u bulevaru od tri trake, od kojih je u jednoj guzva (jer cekaju na polukruzno), a u ostale dve saobracaj kako-tako protice, on ce da izbere bas tu zakrcenu, iako nece praviti polukruzno... I na pamet mu ne pada da se prestroji, dok ne zaurlam sa zadnjeg sedista.

Vremenom sam naucila jezik i upoznala grad, tako da sam, poucena bogatim iskustvom, prestala da prepustam njihovoj volji kuda ce da me voze, vec bih odmah po ulasku u auto pocela da im diktiram kuda da idu, i to u detalje...
djcorto djcorto 17:50 25.08.2008

Re: Azija...

major.tom
Svemu opisanom dodala bih i neverovatan talenat da se zaglave u saobracajnoj guzvi, i da im to uopste ne smeta, naprotiv. Cak sam imala utisak da uzivaju u tome. Kako inace objasniti sledece: u bulevaru od tri trake, od kojih je u jednoj guzva (jer cekaju na polukruzno), a u ostale dve saobracaj kako-tako protice, on ce da izbere bas tu zakrcenu, iako nece praviti polukruzno... I na pamet mu ne pada da se prestroji, dok ne zaurlam sa zadnjeg sedista.


Ah, da ... :) Mada ovde AC radi, i to i suviše (svi su na reciklaži, što uz ... khm ... zanimljive mirise doprinosi ekskluzivi doživljaja) na 40 i kusur i sličnoj vlazi, saobraćajne gužve su pravilo na određenim pravcima i u određeno doba dana. Da, čak i sada, u doba odmora. I, onda se desi jedino moguće - taksista NEĆE da vozi tamo!

Stvar je u tome da oni nemaju platu, nego rade na procenat, s tim što moraju da ispune dnevnu kvotu pređenih kilometara. To je malo teže ako su po tri sata zaglavljeni u gužvi. I tako, oko pet popodne, na pravcima za koje se zna da će biti još više a već jesu zakrčeni, taksija jednostavno NEMA.

O prestrojavanju (šta je to?) pravcima, polukružnim bez razloga, vožnji po zaustavnoj traci, trotoaru i pesku ovaj put nećemo ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana