Reklamokratija

zeks92 RSS / 25.08.2008. u 11:52

"Ova pricu napisao sam u januaru 2006.godine. A pricica kao da je za beogradsku "Politiku"- za rubriku "Medu Nama"

Pocetkom proleca, ministar je na TV-u, u medijima, smisljeno i sracunato, u nekoliko nastupa ,najavljivao mikrokredite - hipotekarne kredite sa kamatom od 1% za nezaposlene, za osnivanje firmi - izasao je konkurs, a ja sam  ulozio stan i podneo prijavu Sluzbi (Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje ), da osnujem firmu i zaposlim samo sebe - kao jednog, jedinog zaposlenog. Posle dvogodisnje nezaposlenosti, niza konkursa i prijava, dobio sam novu sansu:

“Bicete pismeno obavesteni” – tako su mi tada rekli…

Pocelo je leto, a odgovor nisam dobio…

Otisao sam do Sluzbe, a tamo mi objasnise da su oni samo skupljali prijave, da se za sve informacije obratim Fondu (Fonduza razvoj Republike Srbije). Pa dobro ...  bilo je vruce, ali Fond nije daleko, udaljen je samo par stotina metara. Tamo u Fondu, bas sam se lepo rashladio: u lepo opremljenoj, klimatizovanoj kancelariji sa jednim stolom, razgovarao sam sa ukusno obucenom i samouverenom tetom koja mi je rekla da se javim pocetkom naredne godine, da sam prijavio malo radnika, da ce prvo biti resavane prijave sa pet novozaposlenih radnika, a da ce oni (Fond) do kraja godine razmatrati sve prijave, kojih je stiglo mnogo, oko 7700. To sto nisam dobio nikakvo pismeno obavestenje, nije vazno - podaci su u racunaru...

... a sada, odmah posle Nove godine - pravo je vreme za novu posetu...

Na prijavnici, portir mi rece da idem u kanc.1,a sa mnom u lift zajedno udjose jos trojica: svi u odelima,kao uniformisani, a ja onako, u kineskoj jakni i pazarackim leviskama. Vrata kancelarije otvorise se pred njima bez kucanja, dve tete koje su sedele radosno su im klicale, a treca,vratarka, meni rece - da idem u kanc.2 - bilo je ocigledno nismo zajedno. U kanc.2. prvo su me belo gledale, a onda su,njih tri naizmenicno pricale: kako su to njima uvalili ovi iz Nacionalne sluzbe za zaposljavanje, kako je to ogroman posao,da se javim Sluzbi jer su, dosad, pozitivno resavane samo neke prijave, a sve ostale tamo prosledjene.

"Sta ce biti s njima?"

"Ne znamo"!

Ja rekoh:

"Otpoceti posao u Srbiji, danas, sa kreditom od 5000-20000 evra i pet zaposlenih je nemoguce, a obraditi 7700 prijava s pedesetak rubrika nije tesko - ja sam informaticar, radio sam obradu podataka 15 godina, to bih zavrsio sa jednim operaterom vrlo brzo, eto posla za mene..."

Tisina i belo gledanje. Dobro, idem u Sluzbu.

Sluzba mi je poznat teren, imam dobre odnose sa svojim referentom,uvek se slatko ispricamo, ali nikad tamo nisam dobio ni jedan konkurs - samo pecate. Vidim, da napreduju. Kancelarije im se renoviraju. A moja referentica me je poslala u jednu od njih, gde likove poznajem: tu su se i skupljale  prijave za te mikrokredite, a ranije, jedan drugi moj zahtev - bespovratni kredit za samozaposljavanje - nije se ispunio... ja sam ocekivao 120000, a oni su mi ponudili iznos od 70000 dinara,da im se skinem sa biroa.

Upitah :

“Sta je sa mojim mikrokreditom?”

Teta rece :

“To je u Fond-u”.

“Oni kazu da su prosledili”...

“Ne, nisu” , sklanja pogled, gleda neki svoj posao.

Meni zivci rade.Povisujem ton i pitam :

“Hocete li to da mi date napismeno i potpisete! “

Sad gleda u mene.Pravda se: "To se ne radi, a i nisam ja sef" .

“A gde je sef?”

“Na seminaru”

Tada, pojavi se tracak nade... Jedna od njih, meni iza ledja, masi se telefona i rece da ce ona nesto da vidi: i zaista, uputi me na neki drugi sprat, “oni znaju nesto o tome”...

Tamo su bile dve cicke.Spustile su me na zemlju, ali su mi - hvala im - dale pravu informaciju: prijave su, stvarno kod njih, pokazase mi moj fajl, ali pare su u Fond-u. Njihovom - nekom drugom - sefu, odsutnom i na seminaru, niko jos nije rekao sta da radi sa tim prijavama, a njihova komunikacija sa Fond-om je losa, jer su ovi "jako arogantni".  Mana kredita je da je povoljan, pa ga dobijaju oni koji vec imaju razradjen biznis i neprijavljene ljude.

Sve je jasno.

Od ministra i TV-a - do Fonda i Sluzbe!

Kada mi se dese ovakve stvari, narocito u vreme ove moje nezaposlenosti, trudim se da suzbijem bes. Nasa istoricarka, koja dobro poznaje prilike i neprilike u Srbiji, nedavno je rekla :

“Tamo gde besan covek zgazi - tu trava ne raste”.

Mislim da je u pravu. Ali, kako zaustaviti ministra? Da li sprema novu kampanju? Pa da mnogi od nas prodju, kao samoubica iz vica koji na Pancevackom mostu srece Deda Mraza, a ovaj mu ponudi pusenje za tri zelje (daj mi posao, nadji mi neki stan i vrati mi zenu, ostavila me je - popusicu ti ga).

Sreo se covek sa sudbinom:

"Tako mator, a veruje u Deda Mraza!"



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 12:00 25.08.2008

Opet ja

prva!
:)))
sad odo' da procitam.. :)
zeks92 zeks92 12:03 25.08.2008

Zasluzila si...

constrictoria92 constrictoria92 12:12 25.08.2008

Ovako sam i ja prosla...

meni nisu hteli ni da daju onu pomoc s biroa za nezaposlene. Kad sam htela da se prijavim za kredit, rekli su da probam, al' da nemam bas puno sansi (pa nisam ni probala).
Podigla sam kesh kredit u banci, a i SimaKosmos je; malo smo pozajmili od prijatelja & porodice i krenuli sa poslom iz debelog minusa (sad minus privodimo kraju, al' jos nije gotovo).
Nisam dobila ni olaksice (koje mi zakonom pripadaju) od drzave. Setali su me sa saltera na salter, dok nije istekao rok za prijavu istih... To sto sam ih isprijavljivala na raznim salterima se ne vazi - nisam podnela prijavu na "pravom salteru" - sta god to znacilo...
Najsmesnija stvar mi se desila skoro:
moja banka daje kredit za obrtna sredstva (placanje mesecnih dazbina drzavi). Pitam ja za proceduru i SalterTeta mi kaze:
- Morate da donesete sve zavrsne racune i potvrdu da su sve dazbine drzavi isplacene.
- Pa, zasto bih trazila kredit za obrtna sredstva ako mogu da ispunim sve obaveze prema drzavi????
- Pa, ako mozete - sto trazite?
- Pa, ne mogu...
- Jesu li sve obaveze izmirene?
- Pa, neke nisu...
- Onda ne mozete da dobijete kredit za obrtna sredstva...
- A koji mogu?
- Nijedan.

p.s.
Preporuka!!!!
zeks92 zeks92 12:24 25.08.2008

Marketing je glavno oruzije vlasti...

a kad ono o cemu pricaju treba da se realizuje informacije lutaju izmedju institucija...
Nek mi kazu ne, ne moze, nisi ti za to...to je ok! I nije sve za svakog ... a ja odo na drugu stranu!
Ali ... Sto me zavlacite mesecima! ... i sto me bombardujete apsurdima ( ti si dala odlican primer).
constrictoria92 constrictoria92 12:52 25.08.2008

Re: Marketing je glavno oruzije vlasti...

Umesto da pomognu preduzetnistvo, da novajlijama daju neke olaksice bar prvih godinu dana, oni (drzava) hoce dusu da ti uzmu.
Pa, kad sam krenula, prvih mesec-dva uopste nisam imala posla (sto je i normalno), a dazbine sam morala da placam...
Moja boljka je naplata. Ja mesecno moram da platim PDV za sve izdate fakture. Da li su one realizovane - drzavu ne zanima. Kad mi neko duguje, po njima (drzavi) ja bih trebalo da ga tuzim. Dok sudski proces traje (od 6 meseci do godinu dana) meni utuzeni nece platiti sigurno. A kad sud presudi u njegovu korist, on moze:
a) da zatvori firmu
b) kaze "nemam pare" i sud ce da kaze "cim budes imao, da platis"
c) oglusice se o presudu i ostace mi duzan vecno (ja opet mogu da ga tuzim i tako redom)
Da ne pricam sad i o tome da postoje i "povlasceni" prilikom dodele gore pomenutih kredita i ostalo...
Mnogo sam besna i ozbiljno razmisljam o odlasku iz zemlje...
zeks92 zeks92 13:06 25.08.2008

Re: Marketing je glavno oruzije vlasti...

tesko je poceti biznis u Srbiji od nule...svaka vam cast...naplata je najveci problem...
Pre nekoliko godina, pokojni Gen.Direktor u mojoj fabrici primio je neke Svajcarce...hteli da kupe fabriku...i zapelo na pregovorima...tada su mu rekli:kupicemo neku drugu fabriku sa istom proizvodnjom,ovde jako trziste za tu robu(kartonske kutije), moze se sve prodati....a kad su otisli, direktor je - onako,seretski rekao:
E...Svajcarci,Svajcarci prodacete,prodacete...ali kako cete da naplatite?
AlexDunja AlexDunja 13:22 25.08.2008

e, zex:)

dobar ti blog:))
kad stignem vraticu se na one sto sam propustila:)
pozz.
zeks92 zeks92 13:38 25.08.2008

Re: e, zex:)

Hvala AD....bas mi je drago da ti se svidja...
malasneki malasneki 13:27 25.08.2008

mogu ja?

Kao prvo, sta ste zakukali :))))

Kao drugo, evo jedan besplatan pravni savet: Kad dodje do toga da se utuzuju dugovi, to i nije tako beznadezno, jer (do duse zavisi da li je drustvo sa ogranicenom ili neogranicenom odgovornoscu) ako tuzeni ne postupi u ostavljenom roku po presudi, onda nastupa Mr. Izvrsni postupak tj prinudna naplata, a kamata mu tece i tece :)
constrictoria92 constrictoria92 13:37 25.08.2008

Re: mogu ja?

malasneki
ako tuzeni ne postupi u ostavljenom roku po presudi, onda nastupa Mr. Izvrsni postupak tj prinudna naplata, a kamata mu tece i tece :)


A sta ako je u medjuvremenu zatvorio firmu???? I otvorio/la novu na brata/sestru/muza/zenu (onda to vise pravno gledano nije njegova/njena firma)?
A sta ako je zapalio iz zemlje bez namere da se u istu vrati?
A sta ako nema sta prinudno da mu se naplati (sta meni znaci ako ce u ovom slucaju da robija, ja 'ocu pare)????
Ko ce meni da isplati dug u pomenutim slucajevima?

p.s.
Bojim se da je odgovor: losha karma - NIKO!
zeks92 zeks92 13:46 25.08.2008

Re: mogu ja?

Kao drugo, evo jedan besplatan pravni savet: Kad dodje do toga da se utuzuju dugovi, to i nije tako beznadezno, jer (do duse zavisi da li je drustvo sa ogranicenom ili neogranicenom odgovornoscu) ako tuzeni ne postupi u ostavljenom roku po presudi, onda nastupa Mr. Izvrsni postupak tj prinudna naplata, a kamata mu tece i tece :)


Ne razumem se u pravo...i ne sumnjam da je zakon dobar...ali ko ga i kako sprovodi?

A i to sa naplatom je mali trol (neka ga, nemam nista protiv) ....napisacu pricicu i o naplati...
Nego reci mi Sneki sta ti iz svoje perspektive mislis o glavnoj temi - Reklamokratiji?
malasneki malasneki 14:37 25.08.2008

Re: mogu ja?

Ah zeks, pa ne smem ipak sam ja ona sto reklamira :)))))))))))))))

draga cons, u imovinu za naplatu ulazi sve u protekle dve godine (mislim da bi tako trebalo)... ako ima neki iskusniji kolega po ovom pitanju nek se oglasi
zeks92 zeks92 14:58 25.08.2008

Re: mogu ja?

Ah zeks, pa ne smem ipak sam ja ona sto reklamira :)))))))))))))))


Ministarka?

A to "ne smem" govori vise od svakog odgovora...
To je sustina naseg sistema vec decenijama:
Apsolutna glupost i apsolutna poslusnost!


Sneki, prijateljice ... to nije nista licno...niti upereno protiv tebe ...
A i ja ... uvek sam imao problem sa autoritetima :)))
malasneki malasneki 15:08 25.08.2008

Re: mogu ja?

Ma salim se bre zeks sto sve shvatas tako ozbiljno bre :)

Nisam ministarka, ali nikad se ne zna

Pozdravcic!
constrictoria92 constrictoria92 15:25 25.08.2008

Re: mogu ja?

malasneki

Nisam ministarka, ali nikad se ne zna


Bices, bices... A ja cu licno da ti finansiram kampanju (kad zaradim veelikeeeeeee pare)...
Pa, da me se setis kad pocnes da ministrujes... :)))))))))))))))))

malasneki malasneki 18:25 25.08.2008

Re: mogu ja?

Jes' pa da me posle optuzuju da podrzavam monopol :)
zeks92 zeks92 19:03 25.08.2008

Re: mogu ja?

hehehe... ministarka,ministarka nego sta...ja sam za sto vise zena na javnim funkcijama!
najozbiljnije....briznije su i odgovornije od muskaraca...
malasneki malasneki 09:42 26.08.2008

Re: mogu ja?

zeks92
hehehe... ministarka,ministarka nego sta...ja sam za sto vise zena na javnim funkcijama!najozbiljnije....briznije su i odgovornije od muskaraca...


Apsolutno sam saglasna :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana