POMOZIMO PORODICI KERAC

dena182 RSS / 27.08.2008. u 13:25

 

Petoro dece porodice Kerac iz Novog Sada ostalo je bez roditelja u roku od dva dana. Majka im je preminula od  srcanog udara koji je dobila dok je prodavala robu na jednoj novosadskoj pijaci a otac im je umro dva dana kasnije nakon sto ga je pogodio treci infarkt.

Najstariji sin, Miroslav, star 19 godina i jedini punoletan od sve dece, preuzeo je brigu o braci i sestri dok se proces odredjivanja starateljstva ne okonca. Najmladje dete je privremeno smesteno od strane Centra za socijalni rad a ostala deca su sa najstarijim Miroslavom.

Miroslav nema stalno zaposlenje koje mu je potrebno kako bi imao sredstava da adaptira porodicnu kucu koja im je ostala od roditelja a koja je u losem stanju jer je veoma trosna. Adaptacija kuce je i jedan od uslova Centra za socijalni rad kako se deca ne bi razdvajala i ostala zajedno da zive.

Novosadski list DNEVNIK pokrenuo je akciju da se Miroslavu pomogne u nalazenju stalnog zaposlenja. Miroslav je zavrsio srednju saobracajnu skolu, smer zeleznicki kondukter a, po njegovim recima,osim svoje struke, mogao bi da radi i druge poslove.

Svi koji bi na neki nacin mogli pomoci Miroslavu u nalazenju zaposlenja, terba da se jave novinarki lista DNEVNIK, Andrei Popov na adresu nshronika@dnevnik.co.yu.

Takodje, ako na neki nacin zele i novcano da pomognu, otvoren je racun u "Metals banci" broj 335-0020100103207-09, pimalac je Miroslav Kerac, ulica Djordja Rajkovica broj 24, Novi Sad.

Hvala svima! 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 21:38 27.08.2008

link

Proveri link. Nešto ne radi.
Edit:
evo vest
margos margos 21:41 27.08.2008

Re: link

Biće da je to samo mejl adresa.
Sačekaćemo, možda Dena ima neke bliže informacije.
ecce-florian ecce-florian 21:48 27.08.2008

Re: link

Hvala Margita
evo izmenio sam sa dopunom vesti
gordanac gordanac 21:40 27.08.2008

vest

Vest "Dnevnik"

"NAKON TEKSTA U „DNEVNIKU” NOVOSAĐANI POKAZALI HUMANOST

Tek posle niza tekstova objavljenih na stranama “Novosadske hronike” u kojima se javnost poziva da pomogne porodici Kerac i članka “Miroslavu nema ko da pomogne?” kojim smo pokušali da alarmiramo i probudimo naše sugrađane, prašina se podigla, a telefoni usijali.


Našoj redakciji javilo se nekoliko vlasnika preduzeća koji bi da najstarijem detetu Miroslavu Kercu ponudili radno mesto, a pojedini sugrađani hteli bi da deci ostaloj bez oba roditelja pruže i materijalnu pomoć. Božidarka Kozomora, direktor Akcionarskog društva “Revnost”, Balzakova 3, Miroslavu je ponudila posao radnika obezbeđenja, a humanost je pokazala i Smiljka Dražić-Kojičić koja mu je ponudila zaposlenje u firmi SZR “Enterijer”, Karađorđeva 16 u Sremskoj Kamenici, koja se bavi proizvodnjom stolarije. Takođe, kontaktirao nas je i Dragan Kojić, direktor firme “Gitros” koja proizvodi kuhinjske elemente i pozvao Miroslava da izabere jednu od deset pozicija za rad na mašinama za koji bi mu prethodno bila obezbeđena obuka.”Auto glas Ivanić DOO” spreman je da ga zaposli na mestu radnika na montaži auto-stakala, a ovaj servis bi u saradnji sa restoranom “Bor” izašao u susret i rešio i druge brige porodice kao što su hrana, odeća, obuća i sl. Verica Petrov iz Begeča čak nam je izložila ponudu da deca dođu da žive sa njom u kući, a naš čitalac, koji je želeo da ostane anoniman izrazio je želju da mališanima kupi komplete udžbenika za školu i školske torbe. “Zmajeve dečje igre” obratile su nam se jer žele deci da dostave sredstva za ličnu higijenu, kao i sveske, blokove i ostali školski pribor.

Nakon objavljivanja članka “Miroslavu nema ko da pomogne?” u kom smo izrazili nevericu zbog opšte apatije i nedostatka humanosti prema tragediji koja je zadesila petoro dece, našoj redakciji obratio se i Centar za socijalni rad u kom su mišljenja povodom članka podeljena. Milica Čamangos iz Centra za socijalni rad i rukovodilac Sigurne dečje kuće, optužila je našu novinarku i autorku tekstova o porodici Kerac zbog objavljivanja fotografije Miroslava i vređala je što je uopšte ulazila u njihov stan nakon sahrane, kao i da novinarka piše o tragediji zbog sopstvene promocije. Miroslav je punoletan i pristao je da ga naš reporter fotografiše i primio nas u kuću da razgovaramo. Članak je napisan da bi Novosađane podstakli na humanost i skrenuli pažnju na socijalno ugroženu decu koja žive u našem komšiluku, a koja su prepuštena sama sebi.

Direktor Centra za socijalni rad Gojko Vujnović, pak, ljubazno nam se obratio i s razumevanjem za našu akciju izjavio za naš list rekao je da je dobro što kao novinari možemo da “pokucamo na mnoga vrata”. Naveo šta je i šta je sve Centar učinio za porodicu Kerac. Omogućeno im je da se porodica ne razdvaja i da će starateljstvo pripasti ujaku dece. Brat njihove pokojne majke Jasminke snabdeva ih hranom, a tako im pomaže i Crveni krst. Osim toga, Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu uplatila je školi koju pohađaju mlađa braća i sestra, OŠ “Ivan Gundulić” sve što im je potrebno za školovanje.

- Prikupili smo ono što im je najhitnije i danas će im biti dostavljena ćebad, posteljina, peškiri, konzervirana hrana, mleko i mlečni proizvodi, sokovi i voda. Popisali smo šta im je potrebno od obuće, odeće i školskog pribora i to će im u petak biti dostavljeno. Ostvarili smo kontakt sa JKP “Stan” i u saradnji sa tim preduzećem popravićemo im kupatilo - kazao je Vujnović i naglasio da je veoma važna sinhronizovana aktivnost javnih preduzeća, jer još dosta toga u domaćinstvu porodice Kerac treba da se popravi i renovira.

- Najurgentnija je sanacija krova, koji je u jako lošem stanju, te bih ovim putem pozvao investitore koji su u stanju da obezbede materijal. Osim toga, traže se i donatori za osposobljavanje kuhinje, potrebne su sanitarije, oko 50 kvadratnih metara laminata i 30 kvadratnih metara pločica. Neophodno je i zastakljivanje vrata i prozora- istakao je Vujnović.

Centar za socijalni rad učestvovao je i u troškovima sahrane roditelja dece, a prema rečima direktora Gojka Vujnovića, u toku je potraga za poslom za Miroslava i kako kaže, traže mu posao u nekom od gradskih javnih preduzeća i to, ako bude moguće u struci, s obzirom da je završio srednju saobraćajnu školu “Pinki”.
Andrea Popov

I gradonačelnik voljan da pomogne

Našoj redakciji javio se i gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, rečima da je povodom članka u našem listu “potresen sudbinom porodice Kerac kao gradonačelnik i kao roditelj”.

- Spreman sam da pomognem pri iznalaženju mogućnosti da se Miroslav zaposli na adekvatnom radnom mestu u što kraćem vremenskom roku- navodi se u pismu gradonačelnika, koji je izrazio nadu da ćemo ovim putem, bar malo uspeti da olakšamo život porodici Kerac nakon tragedije koja ih je zadesila."

margos margos 21:42 27.08.2008

Re: vest

Hvala ti, Goco, uvek si brza, precizna i od koristi širem pučanstvu.:)))))
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 05:54 28.08.2008

Re: vest

Hvala ti, Goco, uvek si brza, precizna i od koristi širem pučanstvu

o, da!
a tebi margos, fala za linak.
mariopan mariopan 10:11 28.08.2008

Re: vest

Hvala Margos
Nisam pratila vesti neko vreme i tek sada vidim ovo, zaista tuzno, tako me podseca na ono kroz sta smo mi kao deca prosli. Po mom iskustvu sve ce ovo da se uradi sada, ima humanih ljudi ali sam zivot ide malo drugacije.

Ko ce ostaloj deci da kuva, pere i sprema kucu ako najstariji decak radi? Da li oni to umeju sami? Zasto centar za socijalni rad ne plati zenu koja ce to sve da radi dok ima maloletnih u kuci? Nas zakon predvidja brigu o deci koja su ostala bez roditelja i na taj nacin da deca zive u kuci a "mama" se brine o svemu sto njima treba, za te potrebe su cak gradjene neke kuce, a "mame" su prosle obuku i zive u kuci sa decom. Mislim da je petoro dece takav slucaj da njima treba odrasla odgovorna osoba neprekidno da bi se i najmladje dete vratilo u porodicu. Zasto Centar za cosijalni rad ne razmotri i tu mogucnost?

Placaju porodican smestaj za decu, takozvano "Starateljstvo" zasto ne plate nekoga da se neprekidno brine o njima? Onaj novac koji bi dali za smestaj dece u hraniteljske porodice treba dati njima i angazovati zenu koja bi radila sve ono sto treba da radi starija odgovorna osoba u kuci. Za ljude koji se brinu o deci predvidjen je i radni staz...zasto se taj probelm ne resava ovako? Bilo bi bolje za decu nego da im sada sve poprave, sve srede, i ostave ih da se sami snalaze sa onom platom koju ce najstarije dete zaraditi? Ovo kazem jer pretpostavljam da kucu treba da odrzava neko ko to ume a da bi deci bilo najbolje da ostanu u svojoj kuci. Ko ce da ih budi za skolu, ko ce da stavi dorucak na sto, ko ce da pere ves (strucno a ne da neko dete otkuve dzempere u masini koju ce verovatno dobiti) i td.
Hvala Margos za ovaj clanak. Podrazumeva se pomoc ali ja razmisljam o prakticnim stvarima koje su isto tako vazne kao ova prva pomoc.
Pozdrav
mariopan mariopan 10:13 28.08.2008

Re: vest

Pardon,

Hvala Dena na ovom tekstu a zahvaljujem se i Margos ,

Pozdrav
margos margos 10:19 28.08.2008

Re: vest

Mariopan, ti si stručna za ova pitanja - iskustveno stručna. I zaista, ono što ti pitaš jeste ono što je toj deci najpotrebnije - da budu zajedno. Nenadoknadiv je njihov gubitak u ta dva dana - ali se samo toplinom može ublažiti, a ne tehničkim aparatima.

No, ja sam uverena da će se pravo rešenje naći. Čula sam da je bila neka emisija o grupi novosadskih penzionera koja se okupila i pomaže takvoj deci - idu i konkretno rade. Lepi i retki primeri, ali ih ima.
mariopan mariopan 12:53 28.08.2008

Re: vest

margos
Mariopan, ti si stručna za ova pitanja - iskustveno stručna. I zaista, ono što ti pitaš jeste ono što je toj deci najpotrebnije - da budu zajedno. Nenadoknadiv je njihov gubitak u ta dva dana - ali se samo toplinom može ublažiti, a ne tehničkim aparatima.

No, ja sam uverena da će se pravo rešenje naći. Čula sam da je bila neka emisija o grupi novosadskih penzionera koja se okupila i pomaže takvoj deci - idu i konkretno rade. Lepi i retki primeri, ali ih ima.

Mene ove price bas potkace, znas zasto, i nas je bilo mnogo ali nisu dali da se razdvajamo. zato i kazem da njima samo treba neka odrasla osoba da ih pazi a novac koji bi drzava ionako dala za smestaj te dece moze da posluzi za njihovo odrastanje. Svaka cast penzionerima, to je prava i prakticna pomoc. Deca brzo uce, mogu ih nauciti mnogom korisnim vestinama, narocito kako preziveti.
Pozdrav i hvala ti sto pazis da nam neko od te dece ne promakne
MilutinM MilutinM 11:08 28.08.2008

Pohvala

Margos,

Svaka čast za reakciju i pokazanu inicijativu. Nažalost, ovakvi slučajevi i vesti o njima tako lako "prodju pored nas"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana