БОРБА ЗА ПЕТИ ПАРК ... Београдски синдикат !!

Radovan Nastić RSS / 27.08.2008. u 14:38

           

           БОРБА ЗА ПЕТИ ПАРК И ПРАВА ГРАЂАНА ЈОШ НИЈЕ ГОТОВА            

                 Док пишемо ове редове, упоредо трају још 2 драматичне ствари:                  1) Београд након бројних перипетија, читаво годишње доба након избора, вероватно добија нову градску власт и 2) Понавља се већ много пута виђен сценарио у Петом парку на Звездари: камиони грађевинског материјала и приватног обезбеђења у јеку сезоне врућна и одмора покушавају, противно вољи грађана и обећањима челника свих српских странака (па самим тим и нове градске управе), да поново сруше дечије игралиште, уђу у посед и започну градњу.

           

                   По ко зна који пут, упркос чврстим (додуше неформалним) обећањима надлежних, упркос готово потпуној физичкој обнови игралишта и поновном засађивању посечених стабала од стране Ј.К.П. „Градског зеленила“, будност и спремност на борбу за људска права деце комшија из околине Петог паркића су стављена на тест. Као да мистериозни извођачи радова нису схватили да и једнога и другога наши суграђани са Звездаре имају на претек. Или је у питању покушај да се ствар „брзински одради“ пре него што се конституише нова градска управа? Да ли је у питању провокација уперена против нових градских власти?

           

              Углавном, данас је око поднева, захваљујући хитрој интервенцији припадника М.У.П.-а спречен физички обрачун батинаша из приватне агенције за „обезбеђење“ и грађана из комшилука недавно обновљеног паркића. Сутра можда не буде тако.

           

           Зато Вас, поштовани припадници седме силе, још једном молимо да скренете пажњу шире јавности и новоформиране градске и републичке власти на овај проблем и поруку коју би његово коначно и правно решавање могло да пошаље. Да ли ће политичка елита овог друштва коначно одлучити да стане на страну свог грађанина-гласача и заштити његова елементарна права на правовремено и потпуно информисање и учешће у процесу одлучивања о питањима која се тичу будућности његове деце или ће само наставити да се окреће и обраћа „маси“ у предизборним кампањама, након што је претходно шуровала са сивим капиталом?           

              Помозите да се питање Петог парка претвори у пресудни позитивни преседан и као такав остане у нашој колективној свести. Помозите да следећи натпис о овој малој оази зеленила буде на тему неког школског турнира у баскету. 

Београдски синдикат, 19.8.2008.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 14:48 27.08.2008

!

Lepo je što si nam se vratio.
Dakle nastavljamo borbu za peti parkić a samim tim i borbu za naš grad! Do kraja. Sa štitom ili na njemu.
Unfuckable Unfuckable 14:53 27.08.2008

preporuka

kao što napisah kod constrictoria :

"Pobednik je Onaj koji veruje u Pobedu"
mariopan mariopan 15:05 27.08.2008

Re: preporuka

NE DAJTE PARKIC, SRAM IH BILO, DECI CE DA OTIMAJU PA DA GRADE!
DOLE MAFIJA, TRIPUT URA ZA KLINCE I BRANIOCE !
zeks92 zeks92 22:18 27.08.2008

Pravo u medije! U TV-kamere!

Predlazem da se stvar resi muski:

Da se skupi nas stotinak, da svi skinemo gace ... pa u juris !

KITAMA NA BAGERE!
A zenske obucene da animiraju policiju i donose nam pivo ....

To je akcija, to je solidarnost .... to nam nedostaje!
constrictoria92 constrictoria92 22:36 27.08.2008

Re: Pravo u medije! U TV-kamere!

Zeki, podrzavam i tebe i tvoju ideju. :)))))))
Evo, ja cu prva da animiram policiju i donosim pivo!
:)

vracarac92 vracarac92 09:32 28.08.2008

Re: Pravo u medije! U TV-kamere!

KITAMA NA BAGERE!
Kome padne momentalno sledi porcija vijagre! Donacija apotekarske ustanove i deda Mileta travara.
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:48 02.09.2008

Re: Pravo u medije! U TV-kamere!

ni cijalis nije los / rekao mi ortak :) /
vracarac92 vracarac92 08:39 02.09.2008

Re: Pravo u medije! U TV-kamere!

ni cijalis nije los / rekao mi ortak :) /
Pa da ga testiramo!
jinks jinks 15:10 27.08.2008

Pitanje koje je postavljeno

i na drugom blogu - ko je, na kraju krajeva, taj Investitor, koji je dosao na ideju da jedan od najvecih parkinga u Beogradu gradi tacno na ulazu u jednu od najvecih Osnovnih skola u Beogradu.
Jukie Jukie 19:41 27.08.2008

Mali Off

Pošto ne živim ni u jednom ni u drugom kraju, pa nemam informacije iz prve ruke, interesuje me koliko je situacija sa Petim parkom slična situaciji sa novim Verom (tj. da li je to uopšte ista situacija ili nešto drugo); i ako je to ista situacija, da li mogu zainteresovane grupe branilaca da se udruže u jedno megaudruženje.

p.s. slova su previše velika da bi se dobro čitala, neko nije isključio uvećanje na kraju teksta
margos margos 20:17 27.08.2008

Re: Mali Off

Nadam se da mi Radovan neće zameriti, uputila bih te na još jedan blog današnji. Ima dovoljno informacija.

EDIT: tek sad vidim da si pomenuo i drugi blog. Ok... da ne brišem info.

PS Radovane, mašem ti:)))))
limunada.sa_vanilom limunada.sa_vanilom 21:02 27.08.2008

Re: Mali Off

pa situacija nije ista. svaki od nekoliko desetina problema za koje se trenutno zna u beogradu je specifičan. poredili su nas i sa pejtonom, i sa goce delčeva i sa ustaničkom i sa konjarnikom i sa vidikovcem pa i sa verom...

i sve je slično zato što parama podmažu gde treba, da bi ostvarili profit, i građani kasno saznaju jer je tako i radjeno, da kasno saznaju. i svi se mi povezemo medju sobom da razmenimo iskustva, ali najčešće svako ide u solo akciju jer svaki slučaj je jako specifičan. mada idemo jedni kod drugih kad su akcije... čišćenje, sadnja, koš. turniri, koncerti... (hm kad razmislim, to smo samo mi organizovali a oni svi dolazili kod nas u goste...)

mi smo pogotovo posebni jer želimo povratak na staro. nikakvu gradnju. ne treba nam tu ni prodavnica ni parking... nikakav privatni materijalni interes...

e sad, kad bi se nasao neko ko bi pozeleo da nas organizuje sve zajedno to bi bilo sjajno, ali svi mi imamo mnogo posla i problema u "sopstvenom dvoristu". a ne kazem da nam ne bi odgovaralo da postoji "gradsko udruzenje gradjanskih inicjativa protiv samovolje gradske uprave"

evo dajem oglas:
trazi se dobrovoljac koji bi organizovao sve građanske inicijatiove u jedno udruženje!

MilutinM MilutinM 22:17 30.08.2008

Re: Mali Off

i sve je slično zato što parama podmažu gde treba, da bi ostvarili profit, i građani kasno saznaju jer je tako i radjeno, da kasno saznaju.

Bruka i sramota - i uvek isti šablon. Gradjevinska mafija je jedna od najjačih u zemlji. Kao što kod "obične", kriminalne mafije postoji veza kriminalaca i policije, tako i ovde postoji veza izmedju onih koji bi svaki santimetar slobodne površine zatrpali betonom i gradili za sopstvenu dobit i onih koji će da zažmure, progledaju, popuste kada im se ubaci u džep ili poklone besplatni kvadrati.

Kod mene, u bloku 23, na nekada zelenoj površini (istina neuredjenoj), upravo preko puta Arene, raste centar Velauta. Ništa to ne bi čak i bio problem da taj monstrum već ne nadvišuje okolne zgrade. Dvostruko je veća zgrada od stanova koji su na manje od 10 metar daljine. Ko je mogao da da saglasnost za takvo nešto? Niko normalan, sem ako nije debelo podmazan. Gde je tu Gradski arhitekta da laže da je nemoguće graditi toliko blizu? Gde je predsenik opštine da se bori za prava onih kojima se zgradurina nadvija nad dvenim boravkom? Gde je neki Sekretarijat za saobraćaj da ukaže da je nemoguće omogućiti parkiranje ni onima koji sada tu žive a kamo li najezdi "poslovnih ljudi" ili kupaca?

Ostavljeni smo sami sebi. I, očigledno, neorganizovani.

Evo, javljam se. Ako ima još neko da se udružimo.

Možda nas i izaberu kao "nestranačke ličnosti" da doprinesemo gradu?
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:48 02.09.2008

Re: Mali Off

sitne smo mi ribe, zabole njih.
limunada.sa_vanilom limunada.sa_vanilom 06:39 28.08.2008

novi upad

jutros u 4:30 kamion je istovario građevinsku ogradu. ukljucili smo sirene, lupali u serpe, sišli, izbacili ogradu na ulicu.

u medjuvremenu je došao konvoj marica...
vladimirm1 vladimirm1 09:11 28.08.2008

Peti park

Ovo je stvarno neverovatno sta se desava???!!!!
U 0400 istovaruju ogradu, a policija koja je trebalo da dezura celu noc nije tada bila prisutna da ih spreci??!!
Budimo se uz prasak kao da je ponovo pocelo bombardovanje. Posle praska slede sirene i vriska zena i dece probudjenih u gluvo doba. Deca pitaju da li OPET treba da idu u atomsko skloniste, a mi ih tesimo i objasnjavamo da nevaljale cike hoce da im uniste park i nastavljamo da cemo ih voditi negde drugde da se igraju. A dole u parku, guzva, guranje, povrede, ljudi u pidzamama i spavacicama. Svice, i tada dolazi i "probudjena" policija da potvrdi svoju "nenadleznost" da se spreci uznemiravanje gradjana. Interventna policija koja stize posle njih cuti, konspirativno prica u motorole i postavlja liniju razdvajanja, da se Srbin sa Srbinom ponovo ne "dohvati".
Oni koji tvrde da su papiri "Investitora" u redu za sebe kazu da nisu nadlezni, a nadlezni su zauzeti vaznijim drzavnim poslovima. Prituzbe i argumenti koji rasvetljavaju da papiri nisu u redu sakriveni su u mnogim fiokama raznih administratora. Opstina Zvezdara, svih 53 odbornika, jednoglasno trazi da se vrati park, ona je uz gradjane, ali ni njihov stav niko ne uvazava. Pa kako ce se resavati mnogi znacajniji problemi?
Alo bre dokle vise?. Cetiri godine traje prepucavanje. U park mahom dolaze oni koji svojim izjavama vredjaju zdravu logiku. Oni koji nas ne vredjaju dodju kad god je ptredizborna kampanja, a bogu fala u protekle cetiri godine bilo je puno izbora., i obecaju resenje upravo onakvo kako gradjani traze. Oni obecaju, mi glasamo, oni sednu u svoje kancelarije, i sta, sve zaborave. Kakvu tezinu ima javno izreceno ako niko ne treba da je se pridrzava?
VRACANJE PARKA U PRVOBITNO STANJE JE JEDINO RESENJE. KO NE BRINE O SOPSTVENOM PORODU NI BUDUCNOST MU NE MOZE BITI UGODNA.
margos margos 10:12 28.08.2008

Re: Peti park

Vladimire, ovo što si opisao.je horor :(((
constrictoria92 constrictoria92 10:18 28.08.2008

Re: Peti park

margos
Vladimire, ovo što si opisao.je horor :(((


Jeste.
I sramota je sto je odbrana 5-og parka tako sramotno malo propracena u medijima...
Za sada je jedino B92 objavio sta se desava...
srdjan.zivkovi92 srdjan.zivkovi92 12:27 28.08.2008

Re: Peti park

Čuo sam da je bio dobar prilog u jutarnjem programu RTS1
constrictoria92 constrictoria92 12:30 28.08.2008

Re: Peti park

srdjan.zivkovi92
Čuo sam da je bio dobar prilog u jutarnjem programu RTS1


Izvinjavam se ako sam pogresila. :)
RTS ne gledam jos od "onih dana".
dragan7557 dragan7557 12:48 28.08.2008

Re: Peti park

Vladimire, ovo što si opisao.je horor :(((

Ako je pisanje Horor šta onda treba da bude doživljaj u živo.
Ili gradska Vlast čeka da počnu da padaju mrtvi pa da shvati da se nešto ozbiljno dešava?????????
vracarac92 vracarac92 12:54 28.08.2008

Re: Peti park

dragan7557
Vladimire, ovo što si opisao.je horor :(((Ako je pisanje Horor šta onda treba da bude doživljaj u živo.Ili gradska Vlast čeka da počnu da padaju mrtvi pa da shvati da se nešto ozbiljno dešava?????????
Evo Đičas upravo nešto obećava...
constrictoria92 constrictoria92 14:09 28.08.2008

Re: Peti park

Sa sajta 5-og parka:

Predstavnici Petog parka su odmah otišli u opštinu Zvezdara i ispred gradske skupštine.

U opštini su im rekli da "kucaju na otvorena vrata" i da se obrate gradu.

Ispred skupštine grada, sreli su gradonačelnika koji je obećao da će u ponedeljak da pregovara sa investitorom.

Međutim, mehanizacija i obezbedjenje su još uvek u parku, što je bio jedan od uslova protesta koji koji se odvija svakoga dana od 18h do 19h na uglu ulica Stanislava Sremčevića i Bulevara kralja Aleksandra.

tyson tyson 20:57 30.08.2008

Re: Peti park

vladimirm1
Posle praska slede sirene i vriska zena i dece probudjenih u gluvo doba. Deca pitaju da li OPET treba da idu u atomsko skloniste, a mi ih tesimo i objasnjavamo da nevaljale cike hoce da im uniste park i nastavljamo da cemo ih voditi negde drugde da se igraju.

He, čisto radi istorijske doslednosti, deca koja su pre devet godina išla u sklonište danas su uveliko tinejdžeri i čisto sumnjam da se u konverzaciji sa njima i dalje koriste izrazi poput "nevaljalih čika", te da im je potrebna roditeljska pratnja kada idu u park "da se igraju".
Drama oko petog parka i građanskog angažmana je dovoljno velika da joj ne treba ovo dodavanje patetike oko dece i bombardovanja.
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:46 02.09.2008

Re: Peti park

cisto radi istorijske doslednosti, neka deca koja su tada imala 2-3 godine sada bi htela da se igraju u parkicu.

ne ubacuj stranacka sranja, molim te.

vladimirm1 vladimirm1 08:25 02.09.2008

Re: Peti park

Ne znam da li vi imate decu, pa tako pisete. Moj sin je u vreme bombardovanja imao 5 godina, i sirene i odlasci u atomsko skloniste su ostavili dubok trag. Svaka sirena u petom praku je stres koji podseca na to. Sto se tice izraza "nevalale cike" to je samo personifikacija za "crnokosuljasko privatno obezbedjenje" izvodjaca koji ima "sve dozvole". Pa neko ko ima sve dozvole nema potrebu da ga obezbedjuje 20-tak mandova. Ko se iole ozbiljno bavi gradjevinarstvom ne zapocinje radove sa obezbedjenjem i policijskom podrskom, pogotovo ne u "petom parkicu" koji se procuio i van granica Srbije i Beograda kao "slucaj" gde gradjanski protest daje rezultate. Zar i novi klinci koji sada imaju 4-5 godina treba da se frustriraju sirenama i nasiljem?
tyson tyson 18:14 02.09.2008

Re: Peti park

Radovan Nastić
cisto radi istorijske doslednosti, neka deca koja su tada imala 2-3 godine sada bi htela da se igraju u parkicu.ne ubacuj stranacka sranja, molim te.

Šta je tu stranačko sranje, keve ti?!

Nije sporno da bi ne samo deca koja su 1999. imala 2-3 godine već i starija i mlađa htela da ispred zgrada imaju park a ne stambeno-poslovni centar od 5000 kvadratnih metara, ali evo da li možeš da zamisliš Vladimira (vidi gore) čiji sin je imao 5 godina u vreme bombardovanja a sada je tinejdžer od 14 godina kako svog sina smiruje rečima da "nevaljale čike hoće da im unište park" i da će "nastaviti da ga vodi negde drugde da se igra"?!

U pitanju je prosta matematika i po mom mišljenju nepotrebna patetika pri dovođenju u vezu sadašnje borbe za očuvanje parka sa bombardovanjem 1999. godine. Napisao sam jednu složenu i jednu prosto-proširenu rečenicu, pa nije valjda bilo toliko teško da se razume suština?!
Radovan Nastić Radovan Nastić 15:23 03.09.2008

Re: Peti park

nije tesko nista.

samo mojne da mi kevu / mamu uzimas u usta, molim te. Alergican sam na to.

znam da imas ok nameru, samo mislim da nema potrebe da se skrece sa teme Petog parkica. Verovatno sam prenaglio i ja - moja greska, izvini.

Sve ok ??

constrictoria92 constrictoria92 11:22 29.08.2008

Podrska za 5-i park!

Podrska za 5-i park!
Radovan Nastić Radovan Nastić 15:10 29.08.2008

dzabe, dzabe...

mediji i grad -

obama i mekkejn su bitniji od desavanja u Srbiji , kao i divan festival alkoholizma.

..bes 5i parkic.

murija - eno je na tekmi, koga briga za obicne gradjane i obican park.

tuga.
jannis jannis 11:41 30.08.2008

Dobrodosao:)

Preporuka i od mene Radovane:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana