„Zlatna košpica od šljive“ za najgoru filmsku kritiku

Srđan Mitrović RSS / 05.07.2007. u 22:24

Zvanično saopštenje žirija za dodelu nagrade
„ZLATNA KOŠPICA OD ŠLJIVE“ za najgoru filmsku kritiku

Polustručni i poluobavešteni žiri, u malom ali odabranom sastavu, nakon višednevnog kopanja po intrernetu u potrazi za hejterskim i najhejterskijim kritikama domaćeg filma, doneo je odluku da se na listi kandidata za Zlatnu Košpicu od Šljive nađu sledeći autori.
- Dimitrije Vojnov
- Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac
- Danko Ješić



Pored kritika nominovanih autora, u užem izboru za nominacije našli su se i tekstovi eminentnih kritičara: Milana Vlajčića, Aleksandra Jankovića, Gorana Terzića, Vladislave Vojnović, Kristine Đuković, Saše Radojevića, Ivana Bevca i drugih... Ovi kritičari ne nalaze se na listi kandidata, jer njihovi tekstovi (i pored toga što su stručni i dobro napisani) ne stvaraju efekat „Košpice u grlu“, kakav odgovara ovoj nagradi. Za razliku od tekstova nominovanih kritičara, autori iz užeg izbora uspevaju da ostanu pribrani čak i kada pišu o filmovima koji im se nisu dopali. To je nesumnjivo odlika dobre filmske kritike, ali se „Zlatna Košpica od Šljive“ ne dodeljuje za najbolju nego za najgoru kritiku. (šta god to značilo!)

Budući da je žiri bio ograničen kratkim vremenskim rokom, sporom internet konekcijom i loše tagovanim sajtovima, molimo ljubitelje filma da ovu listu ne smatraju zaključenom. Ukoliko neko od Vas ima svog kandidata, koji se ne nalazi na listi, molimo da njegove kritike objavite na blogu. Svi predlozi će biti razmotreni i uzeti u obzir za nagradu.

U nastavku teksta, slede obrazloženja pojedinačnih nominacija.

S poštovanjem,
Milena Bogavac, za prijatelje: Šljivciga
polukvalifikovana predsednica gistro žirija



1. DIMITRIJE VOJNOV

Nakon dugogodišnjeg truda na polju filmske kritike, uspeo je da postane jedna od najomraženijih osoba, ne samo u srpskoj kinematografiji, nego i javnom životu uopšte. Njegove kritike su se mnogim autorima zaglavile u grlu poput košpice, a to i jeste efekat kakav bi trebalo da proizvedu.
Ovogodišnju nominaciju, po mišljenju žirija, zaslužio je kritikom za film USLOVNA SLOBODA, čije predivno-smrtonosne delove ovde navodimo.

Debitantski film Miroslava Živanovića je uvreda za profesiju kakvu do sada nismo sretali. Naravno, "Uslovna sloboda" ne nudi nešto što do sada nismo videli, ali nikada toliko diletantizma nije viđeno u jednom pojedinačnom filmu....

Samim tim, "Uslovna sloboda" ne dovodi u pitanje kredibilitet umetničkih potencijala svojih stvaralaca, već njihovih visokoškolskih diploma, pošto ovakav film sebi ne bi smeo da dozvoli neko ko ima iole ukusa i prelaznu ocenu iz osnovnih predmeta na Fakultetu dramskih umetnosti. Kako bi neko od njih reagovao da im student donese "Uslovnu slobodu" na ispit?

(kritika u celosti može se pročitati na sajtu KURIRA ili blogu DOBA NEVINOSTI )

Dobra osobina Dimitrija Vojnova kao kritičara, jeste tendencija da s vremena na vreme odbrani nesrećnike među autorima, dakle upravo one likove na kojima drugi kritičari oštre svoja britka pera, bez bojazni da bi im se iko mogao suprotsaviti. To je, ove godine, dokazao kritikom za film KROJAČEVA TAJNA, koja je (mada krajnje negativna) zapravo puna sažaljenja prema mladom reditelju. U prilog Dimitriju Vojnovu ide i to što sve kritike objavljuje na blogu, pa su one lako dostupne čitaocima. Pored toga, Vojnov je najcitiraniji srpski kritičar i osoba o čijim se tekstovima vode najžustrije polemike. Napisao je i najveći broj kritika za filmove koji se nalaze u konkurenciji za grand prix “Zlatna Šljiva”.

2. ALEKSANDAR RADIVOJEVIĆ I NENAD BEKVALAC

Po mišljenju žirija Zlatne Košpice od Šljive, šokantni tim ŠOK KORIDORA zaslužio je specijalnu nominaciju ZA ŽIVOTNO DELO, PODIZANJE NIVOA SVESTI KOD FILMSKE PUBLIKE I OPŠTI DOPRINOS ZAOŠTRAVANJU ATMOSFERE U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI I KRITICI.
Ovu nominaciju nije potrebno dopunjavati primerima.

3. DANKO JEŠIĆ

I ako svoju kolumnu na sajtu FCFa ne naziva kritikom već recenzijom, zbog količne prozivki po kucanoj strani, Danko Ješić zaslužuje da se nađe u izboru za prestižnu nagradu Zlatna Košpica od Šljive. Mada su njegovi tekstovi često ispod svakog nivoa pristojnosti, Ješiću se ne može osporiti ogromna strast s kojom prati domaći film, a koja povremeno stvara duhovite efekte. Dva najmarkantnija teksta u ovogodišnjem hejterskom opusu ovog autora jesu recenzije filmova „SINOVCI“ i „KROJAČEVA TAJNA“ čije najskandaloznije delove navodimo, za vašu zabavu i razonodu.

Iako, sam oduvek bio protiv psihoanalitičkog tumačenja filmova, "Krojačeva tajna" se jedino kroz psihoanalizu može razumeti. Iz svakog kadra izbija neka od rediteljevih fobija: strah od ljubavi, života, seksa, porodice, opšte gnušanje prema svemu normalnom. Ono što u ovom dosadnom i konfuznom filmu može da zabrine je utisak da je scenarista i reditelj smatrao da se radi o komediji. U tom ubeđenju je ostavio i glumce, tako da su se svi oni ponašali kao da je reč o urnebesnoj komediji. Sa izuzetkom Gorana Šušljika koji je izgledao kao da ga boli stomak ili da je tokom snimanja nagazio na ekser, pa je na licu sve vreme imao neprijatnu bolnu grimasu.


... Moguće je da je "Krojačeva tajna" film koji je snimljen uz upotrebu posebne tehnologije pa se njegovi pravi kvaliteti mogu videti uz upotrebu 3D naočara, posebnih pilula za razumevanje, nargila ili bogzna čega, ali na žalost, posle ulaska u salu ste prepušteni sami sebi i rediteljevoj mašti.



Ako za poznavanje činjenice da je rat završen, a Nemci kapitulirali, zaslužuje plus iz istorije, reditelj, scenarista i producent Kovačević zaslužuje minus iz književnosti, jer je jedini Srbin koji nije čuo za drame svog prezimenjaka "Sabirni centar" i "Sveti Georgije ubiva aždahu".Da je možda ipak čuo za njih govori činjenica da je osamdeset odsto filma "Sinovci" plagijat pomenutih drama (i još nekih), a sličnost ide čak i do nivoa pojedinih replika. Ukoliko film bude imao značajniju gledanost, novac bi trebalo uplatiti i Dušanu Kovačeviću, jer je on u najmanju ruku ko-scenarista.... Ostaje nam i da se zapitamo kako se mrtvi-neumrli major na kraju pretvorio u arhangela Mihajla i odvučen dvema sajlama, uz bedno kompjuterski generisan oreol odleteo na legendarnim krilima iz fundusa Avala filma, kako žena majora može da se dere na pukovnika i druge oficire i zašto je oni slušaju (možda zato što je producent?), šta predstavlja njeno kukanje u grob (objašnjenje je da je ona arheolog, pa poznaje stare običaje, uzgred, to radi etnograf), čemu sprdanje sa majorom Gavrilovićem, i na šta je potrošeno 750.000 evra, koliko je navodno, koštao ovaj film?


(Ješićeve tekstove u celini možete čitati samo na sopstvenu odgovornost, s obzirom da nije utvrdjeno kakve to posledice ostavlja na psihofizičko stanje. Žiri za dodelu Zlatne Košpice od Šljive, preuzeo je na sebe taj rizik što je rezultiralo ovom nominacijom. )




Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

johnny011 johnny011 22:50 05.07.2007

slaganja i neslaganja

Posto se sa Dimitrijem u vezi Uslovne slobode 100% slazem, a mislim da ni Jesic nimalo nije preterao, dakle posto mislim da su obojica bili sasvim realni i nimalo hejterski raspolozeni u svojim tekstovima, glasam za br 2. Radivojevic & Bekvalac. Nemam pojma zasto, ali eto, glasam za njih.

Ujedno, koristim ovu dragocenu priliku da nominujem g-dju D. Lakic from Politika, koju vidim da niste stavili ni u uzi izbor, zbog njenog kretenskog izvestavanja sa festivala u Kanu, odnosno stvaranja atmosfere "sa'ce Kusta, samo sto nije" da dobije jos jednu palmu. Dok su svi ostali javljali da je Kusturica, jel'te, clan UO Politike, puko. Mislim da je uspesno ishejtovala celokupnu svesrpsku javnost + national minorities and other citizens i da apsolutno zasluzuje da se nadje medju nominovanima - i da pobedi. Eto o tome.

PS: Izraz 'kretenskog' u slucaju g-dje Lakic je iskoriscen u kontekstu nominacije za Zlatnu koshpicu i samim tim ga smatram prikladnim. Hvalaaaaa.
andjelija andjelija 22:52 05.07.2007

sreca moja

da ne citam kritike :)))

zamislite da su mi ovi ljudi napumpali glavu sa onakvim recenicama i stavovima?!??!?!

pa od ove bombshell plavuse ostao bi samo ET.
newhornet newhornet 23:02 05.07.2007

Čime je D.V. zaslužio autoritet kritičara?

Zvanje vam izgleda obznane novine, ali čime Vojinov zaslužuje autoritet kritičara. O tom momku osim korektne uloge u filmu G.Markovića od pre gotovo 2 decenije, ne znam ništa osim da je potpisao sramotni koscenarijo za kilometre utrošene filmske trake koju je neko kasnije izmontirao i na početku napisao MI NISMO ANĐELI 3. Ako to što izbegavam da nazovem film predstavlja njegov autoritet za zvanje kritičara, onda bez čitanja pomenute kritike odobravam izbor bilo koje grupe koja se samonazvala žiri.
neverlander neverlander 23:04 05.07.2007

Re: Čime je D.V. zaslužio autoritet kritičara?

vaistinu!
neverlander neverlander 23:02 05.07.2007

Glas za Dimitrija

da i on jednom dobije neku nagradu...bilo kakvu.
newhornet newhornet 23:16 05.07.2007

+ jedan PARDON

Nakon ponovnog i pažljivijeg čitanja ovog teksta, vidim da je Vojnov /greškom u prethodnom postu mu pridodah jedno I u prezimenu/ zaseo u grla srpskih filmskih poslenika zbog pljuvačine njihovih dela. Potpuno se slažem sa mladim pokušajem kritičara kao što istu kritiku može da iznese i bilo koji filmski neobrazovani prosečni posmatrač tih epohalnih dela. A i običan tapkaroš ili prodavac prepečenog semena bundeve. Evo, potpuno se i slažem sa momkom - ti svi filmovi ne vrede ni dva fišeka suncokreta!
Ali kao što u jednom svom nadahnutom intervjuu reče Antonije Pušić - ako si kritičar, nemoj me pljuvati nego pomozi!
E, ja sam se usudio da vidim kakvu konstruktivnu kritiku taj mladi, talentovani Vojnov pruža srpskim kinematografima.
ON NIJE ANĐEO - 3 puta, srpski!
nsarski nsarski 23:16 05.07.2007

Ne pratim srpsku filmsku produkciju,

osim, naravno, kad se neki film procuje do usa, pa ga onda pogledam. Dakle, o konkretnoj temi ne mogu nista suvislo da napisem. Ali imam jedan komentar generalne prirode:
Kada se ovde u usa izbaci neki skuplji film (cirka 100 mEleona i navise) nema tog kriticara koji ce se usuditi da lose o njemu pise. Cak se i brojni Oskari dodeljuju ( "Titanik", na primer) za filmove koji su totalno njesra.
U tom smislu, u Srbiji bar imaju ljudi slobodu da kritikuju sto ne valja, ukljucujuci i kriticare. Slobodna zemlja, Srbija.
Brooklyn Brooklyn 00:39 06.07.2007

Re: Ne pratim srpsku filmsku produkciju,

Kada se ovde u usa izbaci neki skuplji film (cirka 100 mEleona i navise) nema tog kriticara koji ce se usuditi da lose o njemu pise.



jelda? evo jedan skuplji film (cirka 100 mEleona i navise) pa jos najgledaniji kad je izasao u americi. kad ono D+ ....huh, sta cemo sad?
nsarski nsarski 00:59 06.07.2007

Re: Ne pratim srpsku filmsku produkciju,

Ima kontra-primera, naravno. Recimo Waterworld, pa Ishtar- sve skupi promasaji kojih se i kritika odrekla. Hvala na podsecanju:))
newhornet newhornet 23:37 05.07.2007

KORIDOR DVA POGLEDA

Emisiju gospode A.Radivojevića i N:Bekvalca sam veoma rado gledao ali ih nikada nisam - u okvirima te emisije - posebno doživljavao kao kritičare, naročito domaćeg filma - osim nekoliko izleta gde su potkačili nesumnjiv talog srpskog filma tipa Hajde da se volimo i slično. Istina, nisam odgledao baš sve njihove emisije ali je činjenica da su MNOGO uradili na popularizaciji dela filmske industrije koja jako teško dolazi do neinformisanih ili poluzainteresovanih konzumenata. Pritom su se veoma kritički odnosili prema ostvarenjima koja su im veoma draga, uviđajući razloge zašto nisu zaintrigirala šire gledalište. Ali njihova emisija se veoma kvalitetno i studiozno bavi filmskom alternativom - verovatno je to trn u oku onima koji su na velika vrata hteli da provuku svoje majušne filmove.
angie angie 01:33 06.07.2007

a to da stane

koshtica u grlu, je l' se misli, ako je nominovani neko njesra dobro opljuno, pa svaka chas' majstore, shto nema nikakvog smisla s nagradom, ili je loshe procenio i josh strashnije opservirao, pa sad je l' te zasluzio ovakvu nagrdu, ali u tom sluchaju, shta ima kome da zapinje u grlu?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 07:12 06.07.2007

Re: a to da stane

bitno je da je nekom zatala košpica u grlu.
Atomski mrav Atomski mrav 09:31 06.07.2007

Re: a to da stane

Ma bitno je da se mi ovde zezamo...
anabel anabel 12:25 06.07.2007

o nagradi

Kakav je domaci film Dimitrije je u pravu za svaku rec, ovde je nominovan za kritiku a ne za pisanje scenarija zar ne? I jos ste nominovali Acu Radivojevica mog apsolutno najomiljenijeg kriticara, nema smisla stvarno!
Zato glasam za Dubravku Lakic!
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 13:39 06.07.2007

Re: o nagradi

Ne zaboravi da je nagrada za najgoru kritiku a ne za najgore napisanu kritiku... po koga je najgora i kome je kospica ostala u grlu, kriticaru ili objektu kritike, u to ne ulazimo previse :)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 13:39 06.07.2007

HVALA ŠTO STE GLASALI!


Dragi ljubitelji filma i pljuvačke kritike!
Zahvaljujem se svima koji su glasali, i obaveštavam Vas da će glasanje trajati do sutra.
Hvala i na opomeni... Dubravka Lakić je zaslužila da se nađe u užem izboru, ali je ipak preterano korektna, ima tendenciju da bude objektivna, ne vređa i ne pravi sebi probleme, tako da se ne može naći u prestižnom društvu srpskih "Muppetovaca sa balkona kinematografije", ako mogu tako da nazovem Vojnova, Radivojevića, Bekvalca i Ješića.

Koliko vidim, borba između Vojnova i Šok Koridoraca je napeta!
Imaju skoro jednak broj vaših glasova, što je super. Kao, tenzija, neizvesnost i to.

I jos ste nominovali Acu Radivojevica mog apsolutno najomiljenijeg kriticara, nema smisla stvarno!

Košpica je specijalna nagrada, i jedina se u nizu Zlatnih proizvoda od šljive, može smatrati pohvalnom, s obzirom da se ne dodeljuje za najlošije napisanu, nego za najbezobrazniju kritiku. Dakle, najomiljeniji kritičar nije u opasnosti... I zato, draga Anabel, ako se slažete Vaš glas dodeljujemo Radivojeviću. Dubravka Lakić nije nominovana! Možda će biti sledeće godine. :)

Što se tiče društva iz ćoška... i ovih prozivki na rad žirija, kao i dovođenje u pitanje autoriteta gospodina Vojnova... molim Vas da se obratite Srđanu Mitroviću, da proveri šta o tome kaže statut Zlatne Šljive. Žiri (na slici, gore) ne dopušta ovakve drske insinuacije, naročito od komentatora koji ne čitaju novine. Dakle, sve po statutu.
Legalizam na prvom mestu.

Glasajte!

Pozdrav, osmeh.
Milena Bogavac
AlexDunja AlexDunja 18:53 06.07.2007

Re: HVALA ŠTO STE GLASALI!

vojnov,nema zbora.
adam weisphaut adam weisphaut 19:11 06.07.2007

Re: HVALA ŠTO STE GLASALI!

Vojinov, Vojinov
za
prestižnom društvu srpskih "Muppetovaca sa balkona kinematografije"

sledi naklon
katilovic katilovic 00:28 07.07.2007

Re: HVALA ŠTO STE GLASALI!

Samo da mu se ne ojede guza...
AlexDunja AlexDunja 01:32 07.07.2007

Re: HVALA ŠTO STE GLASALI!

pa sad je tadic u tom fazonu. 'si vido kako hoda?
-petar- -petar- 01:18 07.07.2007

pa nije pitanje

da li je kritika umesna ili ne, vec da li je utemeljena ili ne!
Ostar ton je u principu dozvoljen, a cesto i pozeljan, ako je pokriven cinjenicama. Doticne filmove nisam gledao, tako da ne znam, ali ne vidim zasto se kriticari napadaju zbog tona kojim pisu, valjda bi trebalo komentarisati da li su u pravu u svojim stavovima?
U svakom slucaju, ostra kritika, kada je utemeljena, meni zvuci Ok, jer 'razmrdava' autore i u krajnjoj liniji podize kvalitet buducih ostvarenja, plust sto explicitno upozorva publiku na to sta je ceka...
Meni ova filmska prozivka, i uopste ovaj blog, deluje kao mesto za prepucavanje filmskih klanova.
Ali, zaboga, obicnog gledaoca, u koje spadam i ja, ne zanimaju klanovi, tj. ko je sa kim dobar i zbog cega;
samo vi napravite nesto dobro i kvalitetno, a koja klanovska strana je to uradila, meni je irelevantno...

Voleo bih, za promenu, da vidim i neku kvalitetno napisanu kritiku na ovom blogu, cisto kao primer kako to treba raditi. Posebno bi bilo instruktivno da neko posalje negativnu a dobro zanatski uradjenu kritiku. Ili je, po 'domacim merilima' svaka negativna kritika obavezno losa?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:10 07.07.2007

zlatna sljiva van granica srbije

dragi prijatelji. samo da vas obavestim da nasu prati i najbolji hrvatski sajt koji se bavi filmom www.filmski.net
hvala urednici nori.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:03 08.07.2007

gde si srle?

samo malo privatno da se upisem, da zloupotrebim place ;-)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana