ČOVEK I VLAST

pukislucaj RSS / 28.08.2008. u 22:01

Čovek kad stupi na vlast,
do koje je došao na bilo koji način (demokratski ili nedemokratski – uz zadršku o smislenosti te podele), istog momenta se suočava sa iskrenim otkrićem koliko su Mu tzv. demokratski instituti i važeća zakonska rešenja (podela vlasti, pluralizam, parlamentarizam, uzajamna kontrola vlasti, nezavisna sudska vlast...) efektivna prepreka za ostvarivanje Njegovih, na sva zvona proklamovanih, „uzvišenih društvenih i državnih ciljeva“.
Potpuno se utapa u suludo osećanje koje je svojevremeno, u zanosu stečene vlasti, izrekao Hitler: „Proviđenje me je odredilo za najvećeg oslobodioca čovečanstva“.

Čovek kad stupi na vlast,
a time i oni nad kojima On vlada, postaju žrtve Njegovog uspenja.
Pojave sada posmatra i doživljava na drugačiji način, u drugačijem svetlu, jer je za Njega sada nastupilo novo vreme. Usled iskri vatrometa, priređenog u ekstazi oduševljenja povodom stupanja na vlast, „pada mu mrak na oči“.
Držeći u svojim rukama prekidače vlasti, svetla i tame, On dolazi u logički i filozofski problem koji Hegel u svojoj „Fenomenologiji duha“ ironično objašnjava višeznačnim aforizmom „Noću su sve krave crne“.

Čovek kad stupi na vlast,
postaje sumanuto opterećen vlašću i uveren u sopstvenu odgovornost za budućnost nacije, uličnim rečnikom „utripuje se“.
Ipak, u cilju stvaranja uslova za ostvarenje sopstvenih umišljenih, „uzvišenih“ ideala, On pošto-poto pokušava da se izbori za sopstvenu slobodu delovanja.
Pretpostavivši sebe svemu ostalom, svoju slobodu je spreman opteretiti rešenjem pojedinih prethodnih pitanja, čijim će rešenjem, po sopstvenom uverenju, stvoriti mogućnost za realizaciju svih svojih ostalih sloboda i htenja.
Između ostalog, spontano i neosetno, većinom pod uticajem bliže okoline a protiv Njegove volje, često u sferama nesvesnog, kod Njega se rađa osećanje koje je Jering izrazio rečima „Moja kesa mi je moja nezavisnost i sloboda na putu“.


PS.
Kakve veze ima koje su krave boje, bitno da je kesa oko pasa teška.
„Ja držim stvar u svojim rukama, lako ćemo se dogovoriti! Viši ciljevi su u pitanju“.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana