Politika

O idealnoj državnoj vlasti

jeremija92 RSS / 31.08.2008. u 14:43

Godinama gledam kako se narod zlopati sa svojim političarima. Kako koju vlast izabere, ona mu okrene leđa i radi po svome, ne za narod već za sebe. Narod vidi zajebao se, izabere drugu vlast, misli ova će biti bolja. Kad ono Q. Nova vlast zauzme kabinete, fotelje, rezidencije, audije, stanove i čitav bogovetni mandat tera po svome. Isto kao prethodna.

Zbog takve vlasti kogod je mogao odcepio se od nas. Već sam skoro i zaboravio ko sve odcepio. Više se od nas odcepilo, nego što nas je ostalo. Čini mi se da je poslednje bilo Kosovo, ukoliko se prošlih nekoliko dana nije odcepio još neko, nisam gledao dnevnik.

Svi od naše vlasti odcepljeni, čim se odcepe, žive bolje. Porastu im plate i penzije, skoče im životni standardi i putuju po svetu bez sramotnog višednevnog čekanja u kilometarskim redovima za vize. Ko je od odcepljenih hteo u NATO, ode u NATO, ko je hteo u EU, ili je već u EU ili čeka u predsoblju, ko je hteo ekološku državu, to je postigao. Kud ćeš više i bolje.

I naša vlast to isto nama obećava, ali nekako ne postiže. Mi gde smo tu smo, korak napred dva koraka nazad. Doduše, nije da naša vlast ne postiže baš ništa. Postiže i ona mnogo toga. Ali samo za sebe. Čim ih izaberemo skaču im plate i dnevnice, uslovi stanovanja i prevoženja, putuju sa diplomatskim pasošima po svetu, i sve to o našem trošku. Njima lepo, nije da nije, ali mi koji smo ih birali i koji ih plaćamo i dalje se zlopatimo.

Odmah da kažem nisam političar, a ni politikolog, nisam ni, nedaobog, politički analitičar, ali politički zrelo i logički zdravo razmišljam. Sve tako razmišljajući evo do kakvih sam zaključaka došao: Ako svi koji su se od naše vlasti odcepili bolje žive, zašto se onda i mi građani Srbije ne odcepimo, ili bar ogradimo, od te vlasti i da zatim, tako odcepljni, živimo kao sav normalan svet.

Kao što smo videli odcepljenja je bilo raznih. Isto je i sa ograđivanjem. Moj inovativni doprinos teoriji i praksi separatizma i independentizma podrazumeva da se građani Srbije odcepe od svoje vlasti i to tako da nju, vlast, ograde. Ne, u logore i u zatvore. Ni slučajno. To ne bi bilo demokratski. Šta bi svet o nama mislio i govorio? Uostalom, smeniti ili oboriti, a zatim pobiti ili pozatvarati vlastodršce nije nov metod. Istorija je puna takvih primera, a i današnji kazamati bivših vladara. To što taj metod nije nov, pa i malčice grub, manje-više, ama ne daje rezultate, jer oni koji zauzmu vlast ne bivaju bolji od svojih prethodnika.

Prema mojoj teoriji izabrane predstavnike čim stupe na vlast treba zatvoriti u legalne institucije vlasti. Poslanike u zgradu visokog doma, predsednika u njegov kabinet, premjera i ministre u zgradu vlade. Eto im fotelje, eto im mandati, neka vladaju, ali sa nama građanima da nemaju ništa.

Kako bi to izgledalo u praksi, pokazaću na primeru zakonodavne vlasti.

Parlament bi bio u stalnom, takoreći danonoćnom zasedanju. Narodni poslanici bi raspravljali do mile volje, držali bi govore bez vremenskog ograničenja, glasali, nadglasavali se, diskutovali, replicirali, oponirali, vikali, psovali, pljuvali, pevali,polivali jedni druge vodom,

 čupali kablove mikrofona, hvatali se za guše.

Jednom rečju, radili bi ono što jedino i umeju da rade, ono što su radili i do sada. Razlika u odnosu na dosadašnju praksu srpskog parlamentarizma, a koja nije dala nikave rezultate, bila bi u tome što narodni poslanici ne bi mogli napolje iz visokog doma sve dok im traje mandant i što ne bi bilo TV prenosa.

Za neophodan im poslanički rad i poslanički odmor zgrada parlamenta bi bila adekvatno preuređena. Svaki poslanik, kako pozicije, tako i opozicije, imao bi zasebnu sobu, sa krevetom, WC-om i tuš kabinom, svakako i radnim stolom, a zavisno od vrste pismenosti i priborom za pisanje ili kompjuterom. Nešto poput Ševeningena. 

Parlamentarni red i rad bio bi jednak za sve. Ustajanje, obroci, prepodnevno i popodnevno zasedanje, vreme za šetnju dvorišnim krugom visokog doma, popodnevni odmor i povečerje bili bi striktno propisani. Svi poslanici bi bili odeveni u istovetnu prugastu odeću u bojama nacionalne zastave. Narodni poslanici vladajuće koalicije imali bi vertikalne, a poslanici opozicije horizontalne pruge, dok bi na poslaničkimm kapama nosili stranačka obeležja. A ne kao do sada.


Da bi se onemogućilo ometanje narodnih poslanika u državničkim poslovima, mobilni i drugi telefoni bi bili zabranjeni. Podrazumeva se da bi postojala interna ambulanta sa stacionarem, a teži slučajevi, pod adekvatnim obezbeđenjem, prebacivali bi se na lečenje u specijalizovane ustanove - VMA, Laza Lazarević i dr.

Da ne bi dolazilo do neprincipijelnih koalicija, posete supružnika bi bile odobravane dva puta mesečno.


Isto bi važilo i za neudate i neoženjene predstavnice/ke naroda, ukoliko bi imao ko da ih poseti. Za tu namenu bila bi opremljena posebna prostorija sa obaveznim francuskim ležajem, prezervativima, a poslanici PUPS-a i drugi po godinama stariji narodni poslanici, prilikom poseta supruge, mogli bi koristiti i odgovarajuće časopise, video-filmove i tablete vijagre. Posete iz agencija za poslovnu pratnju ne bi bile dozvoljene. Nije po zakonu.

Ostavke pre kraja četverogodišnjeg mandata ne bi bile moguće. Kandidovali ste se, dobili ste povernje naroda, narod vas je izabrao, a volja naroda je volja boga, izvolite pa vladajte. Kad vam istekne mandat pustićemo vas napolje. Ako vam vladanje nije bilo po volji, nemojte se ponovo kandidovati.

Izborni sitem bi, također, pretrpeo izvesne promene.

Predizborna kampanja bi trajala jedan dan, obavezno neradni, najbolje subotom. Svaki nosilac liste dobio bi pola sata da izloži svoj program na nacionalnom javnom TV servisu. Ko nije u stanju da kratko i jasno kaže kako će usrećiti svoj narod, bolje da se i ne kandiduje. Pre nastupa voditelj bi na identičan način upozorio sve kandidate jednom jedinom rečenicom: «Imate pravo da ćutite. Sve što budete rekli može biti iskorišteno protiv vas i vaše partije.» Isti tekst bio bi krupnim ćiriličnim slovima ispisan na uređaju iznad TV kamere, takozvanom «idiotu». Kandidati, koji se odluče na ćutanje, odćutali bi svojih pola sata, narod bi ih gledao i sve bi mu bilo jasno. Predizborna tišina bi trajala od nastupa polednjeg kandidata pa do nedelje ujutro.

U nedelju počev od 10.00 do 14.00 časova narod bi glasao. Glasanje bi bilo SMS porukama, na način dobro poznat građanima Srbije, koji je uspešno primenjivan u glasanju za izbacivanje iz kuće Velikog brata ili pri glasanju za Eurosong i Zvezde Granda. Glasalo bi se sa posebnih, tzv. izbornih mobilnih telefona, koje bi svakom građaninu sa glasačkim pravom besplatno obezbedila država. Izborni mobilni telefoni nosili bi matični broj građanina i bili bi tehnički urađeni tako da se ne mogu koristiti u druge svrhe, sem za izbore predstavnika vlasti. Kad glasač umre sa njim bi bio sahranjen i njegov izborni telefon.

Da bi se građani motivisali da glasaju, u okviru državnog budžeta bila bi planirana sredstva za nagrade. Do 5% glasača, srećnih dobitnika, bio bi nagrađeno adekvatnim nagradama. I to, od simboličnih nagrada u vidu šajkača, jeleka, anterija i opanaka za glasače iz rasejanja, preko motika za poljoprivredne glasače, do radnih mesta za nezaposlene glasače.

U tako izmenjenom izbornom sistemu Republička izborna komisija je suvišna, a i mnogo košta poreske obveznike. Logističku podršku, kontrolu izbora i pravilnosti izvlačenja nagrada za glasače, vršio bi CESID, koji poreske obveznike ne košta ništa.

Kao što je i uobičajeno CESID bi u nedelju uveče na PRES konferenciji objavio izborne rezultate. Zatim bi se prešlo na lepši deo izborne večeri, tj izvlačenje nagrada za srećne glasače.

U skladu sa rezultatima partije bi do narednog petka stupile u postizborne koalicije i formirale vlast. Novi predstavnici vlasti bi vikend proveli sa svojom porodicom, a u nedelju uveče prešli bi u legalne institucije gde bi, na gore opisan način, četiri naredne godine radili za svoj narod, tj. vršili vlast.

Ekonomske i sve druge prednosti novopredloženog sistema organizacije državne vlasti u Srbiji, toliko su očite da ih nije potrebno obrazlagati. Iz istorije mi je poznato da mnoge velike ideje nisu nailazile na razumevanje savremenika. Platonova ideja o idealnoj državi još uvek čeka na realizaciju. Predpostavljam da će slično biti i sa mojom idejom o idealnoj državnoj vlasti u Srbiji.

Ako je Platon mogao da čeka, čekaću i ja. Međutim, Srbija neće moći još dugo da čeka.

 



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 15:19 31.08.2008

dear jeremija,

pa svi oni gore, shto se smenjuju, su u stvari udruzeni partneri u firmi , koja se zove drzava, zato se nishta za nas ni ne menja- izborne kampanje i rasprave u skupshtini su samo zabava za publiku,...a oni kao shto vidish, igraju zajedno basket i taj rad.

a shto se ocepljenja tiche- pa vidish valjda da je trenutno u toku, mi protiv nas, kako je to Radovan vec odavno predvideo, jer niko drugi nije ostao, a mi valjda moramo negde da odrzimo kontinuitet ispoljavanja naravi, zar ne?

A za ovaj drugi predlog ocepljenja vlasti od nas- pa oni to vec uspeshno godinama rade, jer nishta shto chine i nema neke veze s nama, barem ne za nashe dobro, s tim shto oni nas nisu izdvojili u pomenute prostorije- nego u tor.
jeremija92 jeremija92 15:27 31.08.2008

Re: dear jeremija,

angie01

A za ovaj drugi predlog ocepljenja vlasti od nas- pa oni to vec uspeshno godinama rade, jer nishta shto chine i nema neke veze s nama, barem ne za nashe dobro, s tim shto oni nas nisu izdvojili u pomenute prostorije- nego u tor.


Mi, dakle građani, a u skaldu sa građanskom tradicijom, bićemo na nivou, nećemo mi našu vlast u torove, nego u legalne institucije, sve sa foteljama.
Bolje da mi njih ogradimo u kabinete, nego oni nas u torove.
Poenta je da se, bar jedno vreme oslobodimo vlasti, ovakve kakva je.
A kakva je, ukoliko je neko zaboravio, videće se narednih dana, kad počne jesenje zasedanje Narodne skupštine.
mariopan mariopan 15:30 31.08.2008

Re: dear jeremija,

Glasam za tvoj predlog. Ima li neka nagrada i za to? ))))

Jedino gresis sto mislis da svi drugi bolje zive, nece biti, i njma je isto tako zaseo Murta kada je sjahao Kurta a obojica misle da jasu jos dugo. Smenjivace se. Dogovorili su se, oni se uvek dogovore. Ruka ruku mije, vrana vrani oci ne vadi itajrad.

Pozdrav )))))
jeremija92 jeremija92 15:44 31.08.2008

Re: dear jeremija,

mariopan
Glasam za tvoj predlog. Ima li neka nagrada i za to? ))))

Svakako, čim se odcepimo od naše vlasti, svi ćemo živeti lepše i sretnije.
Kud ćeš veće nagrade? :)
Anjale Anjale 15:32 31.08.2008

...

Odmah da kažem nisam političar, a ni politikolog, nisam ni, nedaobog, politički analitičar, ali politički zrelo i logički zdravo razmišljam.


Takodje:))))
Ali ne videh neku korist od toga:(

Poz
jeremija92 jeremija92 15:41 31.08.2008

Re: ...

Anjale
Odmah da kažem nisam političar, a ni politikolog, nisam ni, nedaobog, politički analitičar, ali politički zrelo i logički zdravo razmišljam.


Takodje:))))
Ali ne videh neku korist od toga:(

Poz


Ne vidim ni ja nikakvu korist od razmišljanja, a pogotovo ne od pisanja na političke teme. Ali...
... ali svi veliki pisci su vazda bili nadneti nad sudbinu roda svog.
Setimo se samo Cankara (Sluga Jernej i njegovo pravo), Silvija Strahimira Kranjčevića i svih drugih koji su bili u obaveznoj lektiri.
Eto, po ugledu na njih i ja pokušavam da se nametnem urednicima čitanki.:))))

Brooklyn Brooklyn 16:08 31.08.2008

*

kazem ja, "politicka" i "intelektualna elita" su najveci sljam u srbiji.
jeremija92 jeremija92 16:14 31.08.2008

Re: *


Brooklyn, ako sam te dobro razumeo i reč "intelektualna" trebala bi biti pod navodnicima, kao i "elita". Molim pojašnjenje.
Brooklyn Brooklyn 16:18 31.08.2008

Re: *

:)
jeremija92 jeremija92 16:25 31.08.2008

Re: *

O.K. razumeo, prisutene isključujemo. :))
Nisu pod navodnicima.
Pozz.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:03 31.08.2008

Pitanje

A šta će Crkva da radi?
))
angie01 angie01 17:10 31.08.2008

Re: Pitanje

Krugolina Borup
A šta će Crkva da radi?))


:)))))))))))
jeremija92 jeremija92 17:13 31.08.2008

Re: Pitanje

Nekad su političari (čitaj: komunisti), jahali popove.
Sad episkopi i vladike (čitaj: popovi), jašu srpske političare (čitaj: Koštunicu i sl.).
A svi zajedno jašu nas (čitaj: narod), ponekad i doslovce (čitaj: Pahomije).
Ko koga jaše, ko je tu lud, a ko zbunjen, teško je razmrsiti.
Ja bih nekako, da se izmaknem i jednima i drugima.
ivana23 ivana23 17:33 31.08.2008

Re: Pitanje

Krugolina Borup
A šta će Crkva da radi?))


Nista!

Sto kaze moj sin - dominantna religija u Srbiji je sujeverje...
jeremija92 jeremija92 17:43 31.08.2008

Re: Pitanje

ivana23
Krugolina Borup
A šta će Crkva da radi?))


Nista!

Sto kaze moj sin - dominantna religija u Srbiji je sujeverje...


Ivana23, dugo sam mislio da ti patiš od neke neobične vrste disgrafije. Bogfufala, pogrešio sam. :))))))))))))

PS: šalim se.:))
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:50 31.08.2008

Re: Pitanje

Sto kaze moj sin - dominantna religija u Srbiji je sujeverje...


)))))))))))))))))))
Smešno, ali istinito.
constrictoria92 constrictoria92 18:11 31.08.2008

Re: Pitanje

jeremija92
Nekad su političari (čitaj: komunisti), jahali popove.
Sad episkopi i vladike (čitaj: popovi), jašu srpske političare (čitaj: Koštunicu i sl.).
A svi zajedno jašu nas (čitaj: narod), ponekad i doslovce (čitaj: Pahomije).
Ko koga jaše, ko je tu lud, a ko zbunjen, teško je razmrsiti.
Ja bih nekako, da se izmaknem i jednima i drugima.


Izmichemo se svi godinama i izmakosmo se sve do duvara...

Pod 'itno da se tvoj predlog usvoji!

jeremija92 jeremija92 18:14 31.08.2008

Re: Pitanje

constrictoria92

Pod 'itno da se tvoj predlog usvoji!


Iz tvog PC u božje oči.
vracarac92 vracarac92 09:04 01.09.2008

Re: Pitanje

A šta će Crkva da radi?
Ništa. Da nastavi da radi kao i do sada. Znači da nastavi sa dobrim poslom koji obavlja.
jeremija92 jeremija92 10:11 01.09.2008

Re: Pitanje


vracarac92
A šta će Crkva da radi?Ništa. Da nastavi da radi kao i do sada. Znači da nastavi sa dobrim poslom koji obavlja.

TI, vračarac92, mora da stanuješ blizu Hrama Sv. Save pa bolje vidiš od mene šta i kako radi SPC.

Sa moje distance gledajući SPC ne radi sve poslove na najbolji način. Ako bih bio stroži u oceni rekao bih da malo poslova koje radi, radi kako treba. Svakako, ne bih ulazio u ocenu bogosluženja. Nisam stručan da ocenjujem tu njene osnovnu delatnost. Pretpostavljam, da to radi dobro. Mada, kad god sam bio u crkvi, ništa ne razumem. Bogosluženje je na crkvenoslovenskom.

Većinu drugih poslova koje SPC radi, radi loše, pre svega zato što i ne bi trebala da ih radi. Npr. da se meša u politiku, ili da se bavi građevinsko-preduzimačkim biznisom, kao što to radi pop Simanić, vladika Artemije i verovatno mnogi drugi božji službenik.

Neke, pak, poslove koje bi trebala da radi, SPC neće da radi. Npr. kad već ima građevinsku operativu, a čini se i novca, zašto ne gradi bolnice i svratišta za bolesne i uboge.

Složena je to tema, svakako složenija nego što to, ja laik, mogu videti.

poz.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:58 01.09.2008

Re: Pitanje

Neke, pak, poslove koje bi trebala da radi, SPC neće da radi. Npr. kad već ima građevinsku operativu, a čini se i novca, zašto ne gradi bolnice i svratišta za bolesne i uboge.


Ajde, bolan, jeremija, ne budali.
Prvo mora Hram da se sagradi.
Vala, zidaju ga ko Skadar na Bojani...

Znači, one markice, to mi Artemiju, u stvari, plaćamo?
jeremija92 jeremija92 11:22 01.09.2008

Re: Pitanje

Krugolina Borup
Znači, one markice, to mi Artemiju, u stvari, plaćamo?


Kao što rekoh, po pitanjima crkve, ja sam laik, a i po pitanjima građevinske operative.

A laik, kakav jesam, mislim da bi narodu bilo bolje, a Bogu milije, da SPC, umesto tolikog broja novih crkava, izgradi bar poneko sirotište ili svratište za beskućnike. Npr. u odnosu 1:1.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:41 01.09.2008

Re: Pitanje

A laik, kakav jesam, mislim da bi narodu bilo bolje, a Bogu milije, da SPC, umesto tolikog broja novih crkava, izgradi bar poneko sirotište ili svratište za beskućnike.


Pa šta su crkve nego sirotišta ili svratišta za beskućnike.
Vidi kolike siroma haške optuženike beskućnike udomiše.
vracarac92 vracarac92 14:16 01.09.2008

Re: Pitanje

Sa moje distance gledajući SPC
Izgleda da problem jeste u toj distanci. SPC radi ono što i jeste njen posao, pruža duhovnu podršku onima koji je traže.
Što se Artemija tiče, nemojmo trčati pred rudu. Imam utisak da su mnogi jedva dočekali bilo kakvu vest u kojoj je neko iz SPC predstavljen u negativnoj konotaciji pa da iz samo njima znanih razloga ospu drvlje i kamenje na crkvu. Uzgred, da li je vest o navodnim proneverama vladike Artemija negde dobila potvrdu?
Neke, pak, poslove koje bi trebala da radi, SPC neće da radi. Npr. kad već ima građevinsku operativu, a čini se i novca, zašto ne gradi bolnice i svratišta za bolesne i uboge.
Sticajem okolnosti, zahvaljujući svom navijačkom angažmanu svedok sam da SPC odvaja ogromne sume novca za pomoć izbeglicama a naročito za pomoć Srbima u enklavama na Kosovu. Crkva takođe ulaže i velike svote u veoma uspešne programe odvikavanja od narkomanije koji se sprovode u manastirima, Crna Reka, Gradac, Krušedol...
jeremija92 jeremija92 14:54 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Pre nekoliko godina, SPC- i je vraćena zgrada škole u Zemunu, koja pre rata jeste bila njeno vlasništvo. U vreme kad joj je vraćena u toj zgradi bila je škola za hendikepirane. Kao što kod nas obično biva, za hendikepirenu decu prethodno nije nađeno drugo rešenje. SPC i sam patrijarh Pavle nisu imali ni malo razumevanja za jadnu decu (gluhu ili slepu ili retardiranu, ne sećam se, ali nije ni bitno), isterali su ih, a objašnjenje je bilo da zgrada pripada njima i da će u njoj otvoriti bogosloviju, koja je tu bila i pre rata.

Gde je tu saosećanje? Gde je tu Isus? Gde je tu Bog? Gde je Sveti duh? Gde je Sveti Sava?

vračarac92, s obzirom da jesi u prilici, navedi mi koje je to objekte za pomoć najsiromašnijima, bolesnima, hendikepiranima, koje je to bolnice, narodne kuhinje, svratišta za uboge... izgradila SPC u Beogradu, u Srbiji ili bilo gde drugde. Sem ogromnih crkava, koje su i dalje prazne i poluprazne?

Ako takvih humanitarnih objekata ima u prihvatljivom broju, sklon sam da promenim mišljenje o SPC, kojoj bi uostalom po rođenju i krštenju, trebao i da pripadam.
Mišljenje o SPC ću promeniti vrlo rado.
vracarac92 vracarac92 15:05 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

vračarac92, s obzirom da jesi u prilici, navedi mi koje je to objekte za pomoć najsiromašnijima, bolesnima, hendikepiranima, koje je to bolnice, narodne kuhinje, svratišta za uboge... izgradila SPC u Beogradu, u Srbiji ili bilo gde drugde. Koje, sem ogromnih crkava, koje su i dalje prazne i poluprazne?
Finansiranje narodnih kuhinja u severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Novom Brdu, Gračanici, Ranilugu, Goraždevcu, Štrpcu, Orahovcu. Kupovina zgrade u severnoj Mitrovici u kojoj su sada smeštene izbegle udovice sa decom iz drugih delova pokrajne. (Navijačka grupa Delije Sever finansijski pomogla i finansirala kupovinu nekoliko stanova). SPC snosi i kompletene troškove života svih Srba u Orahovcu pošto oni nemaju nikakvih prihoda jer im je zabranjeno da izađu iz svoje ulice. SPC takođe pomaže i brojna pojedinačna, raštrkana, staračka domaćinstva na Kosovu koja bez te pomoći ne bi mogla da opstanu. Donacije humanitarne organizacije SPC - Dobročinstvo su prisutne u većini bolnica u Srbiji i RS. To je ono što ja znam. Takođe znam da su i Srbi na Kosovu ostali upravo na onim mestima gde je SPC bila jača i uticajnija.
A siguran sam da bi bilo još više pomoći kada bi vlast vratila sve posede koje je komunistički režim oteo SPC.
vracarac92 vracarac92 15:10 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

I ne zaboravite jednu veoma bitnu stvar, Crkva svoja "dobra dela" ne raklamira na sva zvona. Za razliku od političara.
jeremija92 jeremija92 15:28 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC



Sve je to vrlo maglovito, kao i kupovina zgrade uz sufinansiranje navijača. Sve što si naveo liči na spin, marketing.
Ja, za razliku od tebe, govorim vrlo konkretno. Evo ti i drugi primer :

1994. godine u Dalju, vladika osečkopoljski i baranjski Lukijan, jednoj delegaciji u kojoj je bila i moja malenkost, hvaleći se poakzivao je obnovljeni Patrijaršijski dvor u Dalju, za ručkom govorio o silnim uloženim sredstvima. Dvor je zaista velelepan.
Usudio sam se da pitam: " Vaše preosveštenstvo, a zašto bar deo sredstava niste odvojili na obnovu crkve Sv. Nikole u Vukovaru, koja je u ruševinama, a druge crkve vernici nemaju? Zar nije trebalo prvo Crkvu, a onda dvor obnoviti?"
Samo me je mrko i oštro pogledao, a njegov bodigard još oštrije i mračnije.
jeremija92 jeremija92 15:33 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

vracarac92
I ne zaboravite jednu veoma bitnu stvar, Crkva svoja "dobra dela" ne raklamira na sva zvona. Za razliku od političara.

Lukijan reklamira, veruj mi. Jedino što su ta dela dobra za njegov hedonizam, ali ne i za uboge i bolesne.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:11 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Finansiranje narodnih kuhinja u severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Novom Brdu, Gračanici, Ranilugu, Goraždevcu, Štrpcu, Orahovcu. Kupovina zgrade u severnoj Mitrovici u kojoj su sada smeštene izbegle udovice sa decom iz drugih delova pokrajne. (Navijačka grupa Delije Sever finansijski pomogla i finansirala kupovinu nekoliko stanova). SPC snosi i kompletene troškove života svih Srba u Orahovcu pošto oni nemaju nikakvih prihoda jer im je zabranjeno da izađu iz svoje ulice. SPC takođe pomaže i brojna pojedinačna, raštrkana, staračka domaćinstva na Kosovu koja bez te pomoći ne bi mogla da opstanu. Donacije humanitarne organizacije SPC - Dobročinstvo su prisutne u većini bolnica u Srbiji i RS. To je ono što ja znam. Takođe znam da su i Srbi na Kosovu ostali upravo na onim mestima gde je SPC bila jača i uticajnija.


A jel' ima neki primer iz Srbije?
Ili je samo Kosovo Srbija, a Srbija nije Srbija ili je manje Srbija?
Nema li i u Srbiji-Srbiji izbeglica i prognanih, što iz Bosne, što iz Hrvatske?
Oli se to samo Srbi s Kosova računaju?
Srbi iz Srbije, Srbi iz Hrvatske, Srbi iz Bosne - nikom ništa.
jeremija92 jeremija92 17:52 01.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Džaba nabrajaš.
Nema.
Kad je odnos SPC i siromašnih u pitanju, važi ona:

"Bežte slepci, idu Smederevci. Dinar daju, deset uzimaju"
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:19 01.09.2008

Re: Pitanje

Jeremija
Kao što rekoh, po pitanjima crkve, ja sam LAIK a i po pitanjima građevinske operative.
A LAIK, kakav jesam, mislim da bi narodu bilo bolje, a Bogu milije, da SPC, umesto tolikog broja novih crkava, izgradi bar poneko sirotište ili svratište za beskućnike. Npr. u odnosu 1:1.


I da nisi vise puta rekao da si laik, vidi se iz aviona. Ako mislis da SPC treba da gradi sirotista i svratista za beskucnike, onda verovatno smatras da bi drzava trebalo, sa svoje strane, da GRADI CRKVE. Dakle, SPC da uskoci i pomaze drzavi (budzet drzave formira se velikim delom od narodnih, odnosno nasih para) sa izgradnjom socijalnih ustanova, a vlasti da uskoce i pomazu SPC sa izgradnjom hramova (ocito je da ih nema dovoljno, a i ovaj na Vracaru nikako da se zavrsi). Ili ti mislis, o Jeremija, da SPC ima veci budzet (koji se ne formira pomocu nekakvih poreza i uzimanja od naroda vec samo od dobrovoljnih priloga vernika, dakle ne svih gradjana Srbije) od drzave? SPC nije Vatikan.

Voleo bih da znam kada si ti poslednji put uplatio pare na racun SPC ili na drugi nacin pomogao SPC?

Malo je cudno, to se sve vise primecuje, kako ljudi na blogu B92 olako potezu pitanje Crkve, prozivaju SPC za sve i svasta, te kritikuju a pritom se izgovaraju "da su laici". Jos su Latini govorili: NE SUTOR SUPRA CREPIDAM (Obucar neka ne sudi iznad cipela). Neka se SPC ostavi na miru!

By the way, nedostaju mi tvoje price.
jeremija92 jeremija92 22:56 01.09.2008

Re: Pitanje

Razumeo poruku: da se kao laik okanrm crkve i da kao pisac pišem priče.
hm...hmm... da znaš da si u pravu, vladimire.:))
vracarac92 vracarac92 08:27 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Sve je to vrlo maglovito, kao i kupovina zgrade uz sufinansiranje navijača.
Maglovito je ukoliko VI želite da to bude maglovito. Nabrojim vam narodne kuhinje, vi ignorišete, pomenem vam cele sredine koje izdržava SPC - vi ignorišete, pomenem donacije bolnicama - vi ignorišete, pomenem nepostojanje bilo kakave potvrde navodnih Artemijevih pronevera - vi ignorišete, navdem lečenje (uspešno) narkomana - vi ignorišete. Oprostite, ali mislim da ste prilično zlonamerni. Navijači su pomogli akciju SPCa za kupovinu stanova raseljenim licima, priključili smo se akciji eparhije Raško-prizrenske jedan SMS jedan obrok, pravimo humanitarne koncerte, skupljamo priloge od naših navijača i u Srbiji i u inostranstvu. Da li je za vas i to maglovito?
I još jedno pitanje, Šta ste VI uradili? Šta ste vi uradili kada sebi dajete za pravo da kritikujete one koji nešto rade?
vracarac92 vracarac92 08:32 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

A jel' ima neki primer iz Srbije?
Svi pomenuti manastiri su na teritoriji, kako neki vole da kažu, uže Srbije. Donacije koje Dobročinstvo dodeljuje se odnosi na mnoge bolnice u Srbiji i RS. Uostalom, to sam i naglasio.
Činjenica je da SPC najviše pomaže Srbima na Kosovu. To je i normalno jer je to trenutno mesto gde je život i opstanak vernika SPC (Srba) najugroženiji.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:38 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Vracarac92
Maglovito je ukoliko VI želite da to bude maglovito. Nabrojim vam narodne kuhinje, vi ignorišete, pomenem vam cele sredine koje izdržava SPC - vi ignorišete, pomenem donacije bolnicama - vi ignorišete, pomenem nepostojanje bilo kakave potvrde navodnih Artemijevih pronevera - vi ignorišete, navdem lečenje (uspešno) narkomana - vi ignorišete. Oprostite, ali mislim da ste prilično zlonamerni. Navijači su pomogli akciju SPCa za kupovinu stanova raseljenim licima, priključili smo se akciji eparhije Raško-prizrenske jedan SMS jedan obrok, pravimo humanitarne koncerte, skupljamo priloge od naših navijača i u Srbiji i u inostranstvu. Da li je za vas i to maglovito?
I još jedno pitanje, Šta ste VI uradili? Šta ste vi uradili kada sebi dajete za pravo da kritikujete one koji nešto rade?

Lepo receno. Slazem se. Preporuka.
jeremija92 jeremija92 13:06 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

vracarac92
Sve je to vrlo maglovito, kao i kupovina zgrade uz sufinansiranje navijača. Maglovito je ukoliko VI želite da to bude maglovito. Nabrojim vam narodne kuhinje, vi ignorišete, pomenem vam cele sredine koje izdržava SPC - vi ignorišete, pomenem donacije bolnicama - vi ignorišete, pomenem nepostojanje bilo kakave potvrde navodnih Artemijevih pronevera - vi ignorišete, navdem lečenje (uspešno) narkomana - vi ignorišete. Oprostite, ali mislim da ste prilično zlonamerni. Navijači su pomogli akciju SPCa za kupovinu stanova raseljenim licima, priključili smo se akciji eparhije Raško-prizrenske jedan SMS jedan obrok, pravimo humanitarne koncerte, skupljamo priloge od naših navijača i u Srbiji i u inostranstvu. Da li je za vas i to maglovito?I još jedno pitanje, Šta ste VI uradili? Šta ste vi uradili kada sebi dajete za pravo da kritikujete one koji nešto rade?


Mislio sam, vračarac92, da ovde ne diskutujemo o meni, a ni o tebi, ni o navijačima, već o tome kako bi SPC, prema mom mišljenju, mogla umesto tolikog broja novih crkava, za koje stalno skuplja priloge od građana, za koje ima izuzetna fiskalna olakšanja pri gradnji od države, a koje kad ih završe ostaju gotovo prazne, dakle da bi mogla izgraditi i pokoji objekat kao što su sirotišta ili bolnice. To druge velike crkve rade.

Ti si naveo to što si naveo, ja sam rekao da mi je to maglovito, jer nije isto izdvajati sredstva za donaciju nekoliko narodnih kuhinja i graditi nove humanitarne objekte.
Uopšte ne ignorišem humanitarni rad ni SPC, ni bilo čiji drugi.

Kad je reč o SPC njeno angažovanje u dobrotvorne svrhe je daleko maje nego bi moglo biti, nego recimo, katoličke crkve.
To nije slučajno, katolički sveštenici, ne mogu posedovati nekretnine i drugu imovinu u ličnom vlasništvu, zbog čuvanja crkvene imovine uveden je celibat. Sveštenici SPC mogu posedovati i poseduju, na sahrane dolaze najnovijim modelima audija, itd. O tome se piše i govori. To bode oči.

PS: vračarac92,mi ovde razgovaramo, a mišljenja nam mogu biti različita, čak i suprotna i takva ostati do kraja.
Bićeš uvek drag gost na ovom blogu.
pozz.
vracarac92 vracarac92 13:23 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

vračarac92,mi ovde razgovaramo, a mišljenja nam mogu biti različita, čak i suprotna i takva ostati do kraja.
Bićeš uvek drag gost na ovom blogu.

Naravno. Pa zbog toga ovaj blog i postoji.
Kad je reč o SPC njeno angažovanje u dobrotvorne svrhe je daleko maje nego bi moglo biti, nego recimo, katoličke crkve
A da li vam je poznato koliko je komunistička vlast otela poseda Crkvi? A ti posedi su bili glavni izvor prihoda, trenutni izvor prihoda SPC su gotovo isključivo donacije. Katolička crkva, koju ti pominješ, nikada nije imala takav problem.
jeremija92 jeremija92 13:43 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

vracarac92
vračarac92,mi ovde razgovaramo, a mišljenja nam mogu biti različita, čak i suprotna i takva ostati do kraja.Bićeš uvek drag gost na ovom blogu.Naravno. Pa zbog toga ovaj blog i postoji.
Kad je reč o SPC njeno angažovanje u dobrotvorne svrhe je daleko maje nego bi moglo biti, nego recimo, katoličke crkveA da li vam je poznato koliko je komunistička vlast otela poseda Crkvi? A ti posedi su bili glavni izvor prihoda, trenutni izvor prihoda SPC su gotovo isključivo donacije. Katolička crkva, koju ti pominješ, nikada nije imala takav problem.


Itekako je imala i katolička isti problem u Hrvatskoj, recimo, a i u svim zemljama soc.lagera.
Komunistička vlast je otele imovinu i Beogradskom univerzitetu i gotovo svima koji su je imali.

vračarac92, rekao sam da je tema preširoka i preozbiljna, a evo ti je sad i dalje širiš.

pozz.

vracarac92 vracarac92 14:01 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Itekako je imala i katolička isti problem u Hrvatskoj, recimo, a i u svim zemljama soc.lagera.
I kakvu je humanitarnu aktivnost imala? I još nešto, za kraj, Katolička crkva nikada ni iz daleka nije imala problema niti je trpela takvu represiju (u SFRJ) kao SPC.
jeremija92 jeremija92 17:23 02.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

vracarac92
Itekako je imala i katolička isti problem u Hrvatskoj, recimo, a i u svim zemljama soc.lagera.
I kakvu je humanitarnu aktivnost imala? I još nešto, za kraj, Katolička crkva nikada ni iz daleka nije imala problema niti je trpela takvu represiju (u SFRJ) kao SPC.


Za kraj: naša crkva, naša zemlja, naša krv, naš narod, naša nacija, mi, naša deca, naši preci, naši potomci...
...sa takvim premisama, vračarac92, u meni nemaš sagovornika.
Znam kud to vodi.
Jednom nam se već dogoodilo.
A i tad su navijači, a pogotovo njihov veliki vođa, vodili glavnu reč, određivali smer.
U tome ne želim da učestvujem.
Ni na koji način, čak ni kao onaj koji se ne slaže.

vracarac92 vracarac92 07:38 03.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Za kraj: naša crkva, naša zemlja, naša krv, naš narod, naša nacija, mi, naša deca, naši preci, naši potomci...
Oprosti, ali ko pomnje naše?
jeremija92 jeremija92 10:53 03.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Explicite niko, ali implicite ti. Čini mi se da to izvire iz svakog tvog stava, a možda ja loše čitam.
vracarac92 vracarac92 12:22 03.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Explicite niko, ali implicite ti. Čini mi se da to izvire iz svakog tvog stava, a možda ja loše čitam.

Nemojmo sad još i vidovnjaštvo da potežemo.
Pozdrav
dragoljub92 dragoljub92 11:21 04.09.2008

Re: Kad i kako sam se razočarao u SPC

Za kraj: naša crkva, naša zemlja, naša krv, naš narod, naša nacija, mi, naša deca, naši preci, naši potomci...

за крај: Твоја црква,ТвојаТвој народ,Твоја нација,Твоја деца,Твоја земља,Твоја крв,Твоји преци,Твоји потомци
то си уствари реко
због таквих као Ти ово све што си набројао није све и моје и са људима као Ти не желим да делим ништа
по теби будисти,муслимсни,харе кришна,протестанти и остали не могу да буду срби,или грешим

Neka se SPC ostavi na miru!

јавне институције немају право на мир,баш супротно .увек треба да буду изложене критици јавности.
ја и ти можемо да се слажемо и неслажемо са тим критикама ,али нико нема право да забрани исту.
sentinel26 sentinel26 17:14 31.08.2008

Ne mogu da se odreknem

ovoga
. Posete iz agencija za poslovnu pratnju ne bi bile dozvoljene. Nije po zakonu.
Kako more nije po zakonu ?
Pa ko ih je registrovao no zakon, a zakone pišu pooslaanici.
Začas će nadjemo dvije rupe (jednu rezervnu) u zakonu.
Ako ne može drugačije, ja bi ih uvukao kroz prozor.
mariopan mariopan 17:18 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

sentinel26
ovoga
. Posete iz agencija za poslovnu pratnju ne bi bile dozvoljene. Nije po zakonu.
Kako more nije po zakonu ?
Pa ko ih je registrovao no zakon, a zakone pišu pooslaanici.
Začas će nadjemo dvije rupe (jednu rezervnu) u zakonu.
Ako ne može drugačije, ja bi ih uvukao kroz prozor.

))))))))))))))))))))))))

Ma i oni ce kroz prozor, sto ih izdajete, sad Jeremija mora da ih zazida, nije se setio al sad ce sigurno ))))))

Ja bih i kljucaonice zapusila za svaki slucaj.
jeremija92 jeremija92 17:24 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

Kad je reč o agencijama za poslovnu pratnju, problem i jeste što registar usluga istih nije kompletno naveden. A i oznake nisu prepoznatljive, nedostaje fenjer crvene boje.
Narodni poslanici ne moraju tražiti rupe u zakonu, mogu menjati stare i donositi nove zakone. Da postoji zakon o prostituciji, ne bi bilo agencija za poslovnu praqtnju. Bob bi se zvao bob, a pop pop.
jeremija92 jeremija92 17:28 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

mariopan
sentinel26
ovoga
. Posete iz agencija za poslovnu pratnju ne bi bile dozvoljene. Nije po zakonu.
Kako more nije po zakonu ?
Pa ko ih je registrovao no zakon, a zakone pišu pooslaanici.
Začas će nadjemo dvije rupe (jednu rezervnu) u zakonu.
Ako ne može drugačije, ja bi ih uvukao kroz prozor.

))))))))))))))))))))))))

Ma i oni ce kroz prozor, sto ih izdajete, sad Jeremija mora da ih zazida, nije se setio al sad ce sigurno ))))))

Ja bih i kljucaonice zapusila za svaki slucaj.


Eh, mariopan, ti baš nevoliš naše narodne poslanike. :))
sentinel26 sentinel26 17:34 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

jeremija92
mariopan
sentinel26
ovoga
. Posete iz agencija za poslovnu pratnju ne bi bile dozvoljene. Nije po zakonu.
Kako more nije po zakonu ?
Pa ko ih je registrovao no zakon, a zakone pišu pooslaanici.
Začas će nadjemo dvije rupe (jednu rezervnu) u zakonu.
Ako ne može drugačije, ja bi ih uvukao kroz prozor.
))))))))))))))))))))))))
Ma i oni ce kroz prozor, sto ih izdajete, sad Jeremija mora da ih zazida, nije se setio al sad ce sigurno ))))))
Ja bih i kljucaonice zapusila za svaki slucaj.
Eh, mariopan, ti baš nevoliš naše narodne poslanike. :))
Ma Joook !
Voli ih ona, ali nesrećnooo.
Samo joj to niko još nije javio. A ni oni još ne znaju.
jeremija92 jeremija92 17:53 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

U svakom slučaju ključaonice treba začepiti, a na vrata i prozore okačiti vence belog luka, da narodni poslanici&poslanice ne izađu. Vešti su oni, jako. .
ivana23 ivana23 18:20 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

jeremija92
U svakom slučaju ključaonice treba začepiti, a na vrata i prozore okačiti vence belog luka, da narodni poslanici&poslanice ne izađu. Vešti su oni, jako. .



jeremija92 jeremija92 18:28 31.08.2008

Re: Ne mogu da se odreknem

ivana23
jeremija92
U svakom slučaju ključaonice treba začepiti, a na vrata i prozore okačiti vence belog luka, da narodni poslanici&poslanice ne izađu. Vešti su oni, jako. .




Baš sam tako zamislio totalno ograđivanje vlasti od naroda. Jer, kako kaže tvoj sin dominantna religija u Srbiji je sujeverje....
Političkim idejama počivših srpskih vlastodržaca ne bi bio na odmet i pokoji glogov kolac.
Izgleda da sam i ja sujeveran, al što je sigurno, sigurno je.:)))
blackbox92 blackbox92 18:04 31.08.2008

ne može

Kao što smo videli odcepljenja je bilo raznih. Isto je i sa ograđivanjem. Moj inovativni doprinos teoriji i praksi separatizma i independentizma podrazumeva da se građani Srbije odcepe od svoje vlasti i to tako da nju, vlast, ograde.

Pustio bih ja njega ali neće on mene.
jeremija92 jeremija92 18:11 31.08.2008

Re: ne može

Znam da ne može, ali lepo je maštati.
Zamislite sve poslanike SRS, DSS, NS.... u prugastim odelima zatvorene čitav mandat, i to bez TV penosa.
Nirvana.
ivana23 ivana23 18:39 31.08.2008

Poslednja vecera pred...


Al Capone, John Gotti, Carlo Gambino, Lucky Luciano, Joe Bonanno, Sal Maranzano, Vito Genovese, Joe Masseria, Fran Costello, Paul Castellano, Joe Colombo, Albert Anastasia, Gaetano Lucchese, La Cosa Nostra

jeremija92 jeremija92 18:47 31.08.2008

Re: Poslednja vecera pred...

Dobro ivana23, hajde da ne poričemo da su svi nabrojani bili mafijaši.
Izabrali su takav životni poziv.
Ali što reče jedan od njih, Lucky Luciano: "Da sam svoju pamet i energiju uložio u bilo koji drugi posao, bio bih, također, u vrhu".
Za naše političare to se nikako ne bi moglo reći.
U svakom drugom poslu, bili bi luzeri.
U tome je razlika.
ivana23 ivana23 18:58 31.08.2008

Re: Poslednja vecera pred...

jeremija92
Dobro ivana23, hajde da ne poričemo da su svi nabrojani bili mafijaši. Izabrali su takav životni poziv. Ali što reče jedan od njih, Lucky Luciano: "Da sam svoju pamet i energiju uložio u bilo koji drugi posao, bio bih, također, u vrhu".Za naše političare to se nikako ne bi moglo reći. U svakom drugom poslu, bili bi luzeri.U tome je razlika.


Moj dragi druze Jeremija. Nisu oni luzeri, vec mi pored njih!
Njima je super, puni k'o brod... stanovi, kuce, kola - a mi?
jeremija92 jeremija92 19:04 31.08.2008

Re: Poslednja vecera pred...

Drugarice ivana23, rekao sam da bi u svakom drugom poslu, oni bili luzeri, sem u političkom.
U tom poslu, svakako, nisu luzeri, več veliki dobitnici, a svi mi koji ih biramo, a zatim čitav mandat trpimo, de facto smo gubitnici.
Nismo se, samo na jedan trenutak ,razumeli.
Ne poričem, dame su uvek u pravu. Pogotovu četiri dame u pokeru.:)))
blackbox92 blackbox92 18:15 31.08.2008

blago nama ili blago njima

"BLAGO i celomu narodu Serbskom! Ako vi postanete i budete Bogoljubivi, pravdoljubivi i prosvešteni! Od vas će se ova nacija naša prosvetiti i na svako dobro nastaviti, zašto vi ćete biti s vremenom narodni poglavari, sudije i upravitelji, i od vas će zavisiti sve opštenarodnje blagopolučije, čest i slava. Ako li budete (sačuvaj Bože!) zli, nepravedni, grabitelji i mučitelji, teško narodu i s vami zajedno!".
Ovim se rečima Dositej Obradović, 1808. godine, obratio prvim učenicima Velike škole. Taj datum, 13. septembar označio je nastanak visokog školstva u Srbiji.
Dobro bi bilo da se svi nosioci vlasti, ili oni koji su preuzeli odgovornost kako vole da kažu za doći na vlast,preispitaju da li se ponašaju u skladu sa prvim ili drugim stavom u Dositejevoj besedi.
Činimi se da ima mnogo onih čije je ponašanje u skladu sa drugim stavom.
jeremija92 jeremija92 18:17 31.08.2008

Re: blago nama ili blago njima

Problem je u tome što oni nisu završili škole. Bar ne slične Dositejevim.
blackbox92 blackbox92 19:16 31.08.2008

Re: blago nama ili blago njima

jeremija92
Problem je u tome što oni nisu završili škole. Bar ne slične Dositejevim.

Jeste. Onda nije bio onaj smer za turizmološkinje iliti turističke voditeljice a ni smer šormazologija.
markonio92 markonio92 18:18 31.08.2008

I ja ga imaaaaam

Kad glasač umre sa njim bi bio sahranjen i njegov izborni telefon.

Ja bih iz predostrožnosti ipak da se telefon oduzme i dematerijalizuje pre sahrane.
Za svaki slučaj.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:24 31.08.2008

Re: I ja ga imaaaaam

Ja bih iz predostrožnosti ipak da se telefon oduzme i dematerijalizuje pre sahrane.
Za svaki slučaj.


Jes.
Da ne bude posle, ono, zagrobni Bodrum i tako to...
jeremija92 jeremija92 18:31 31.08.2008

Re: I ja ga imaaaaam

markonio92
Kad glasač umre sa njim bi bio sahranjen i njegov izborni telefon.

Ja bih iz predostrožnosti ipak da se telefon oduzme i dematerijalizuje pre sahrane.
Za svaki slučaj.


U pravu si. Sava Savanović je ipak bio prvi evropski vampir.
margos margos 00:57 01.09.2008

Džeremaja,

zalud nam trud. I ako je samo izmaštavanje, pretera ga - šanse nema.
Najpre je godinama bilo najprofitabilnije biti običan krimos, a sada politički potkovan.
Generacije su stasavale zamišljajući 'leba (i preko leba) bez motike' i šta misliš kolika nam fizička, mentalna i svakojaka snaga treba da se ogradimo.

Što kaže jedan prijatelj 'Svi mi znamo ko je i kako izgleda Marko Milošević - a znamo li decu drugih funkcionera koji su žarili i palili prethodnih decenija. Ne znamo. A oni sad žare i pale....'

jeremija92 jeremija92 08:47 01.09.2008

Re: Džeremaja,

U pavu si, margos, sada je politika najprofitabilniji biznis u Srbiji.
Stasale su nove generacije političara.
Nove jesu, ali bitno različite od prethodnih iz ere SM, nisu.
Promenili su dlaku, pa se ponekad izdaju za jagnjad, ali ćud nisu.

Mislim da ipak treba raditi na demistifikaciji politike i političara u Srbiji. Duga je i čvrsto ukorenjena tradicija da je svaka vlast od Boga, bogu božje, a caru cadevo i sl.
Većina građana zna da svojim glasovima biraju predstavnike vlasti, ali još uvek nisu dovoljno svesni da ih mogu menjati i pre isteka mandata, i da je ta vlast, koju izaberu, odgovorna glasačima, a ne obrnuto.

Ja se, eto, za te svetle ciljeve borim sprdnjom spram naše vlasti.:))
Черевићан Черевићан 12:34 01.09.2008

12+1 афоризам натему (г.Баљак)

-Ja sam veoma zabrinut. A cime se vi bavite?
-Tisina! Partija se igra.
-Koliko ima nezadovoljnih po glavi stanovnika? . . .Samo jedan!
-Gore je sve po starom, a dole je jos gore.
-Rezultati uzbora unapred su poznati. Vlast od naroda nema sta da krije.
-Biracemo ih dok im ne dosadi. Ne mogu ni oni vecno.
-Ocigledno je da imaju poverenja u svoj narod,okrenuli su mu ledja.
-Na politickoj klackalici prevagnuo je narod.I ostao dole.
-Prvo su stekli tudje poverenje, a potom i sve ostalo.
-Sve je prolazno, samo su posledice trajne.
-Mi u svakom trenutku znamo sta hocemo, samo ne znamo kad je trenutak.
-Iako nisam politicar, zelim da nam svima bude bolje.

-Kad mulj ispliva, gore je dno.
jeremija92 jeremija92 12:57 01.09.2008

Re: 12+1 афоризам натему (г.Баљак) +1

Eto g. Čer, i ja nađoh malo vremena, pa sedoh da pišem sastav na temu političku.
Na šta je to izašlo vidite i sami.
Računam, toliki je analitičar, politikolog i političar govorio i pisao kako i šta treba raditi da bi narod bio srećniji, pa zašto ih, mislim narod, ne bih i ja usrećio.
I narod i sebe.
Ja bih bio najsrećniji da naše političare zatvorim u institucije im, pa nek rade svoj posao. Da ih moje oči ne gledaju, a uši ne slušaju.
Kažem, za narod ne znam, ali znam za sebe.

Hvala g. Čer, što ste ovaj blog upotpunili Baljkovim aforizmima.
Evo još jednog, ne znam da li je njegov, ali je dobar:
Ili mi ne propadamo, ili ova rupa uopšte nema dna.
Unfuckable Unfuckable 18:36 01.09.2008

ja sam malo zbunjen

u vezis tim - oko vlasti....
(ok, bar je jasno onda ko je tu - Lud...)

naime, odavno sam se - samobitno, kako već i dolikuje - odcepio od Vlasti....ali ne živim bolje, naprotiv :
sve češće dolazim u situaciju da, brojeći pare koje mi otimaju zavapim - "ODakle, više...?"...a oni samo - CEPAJu, i cepaju...

tako da sam došao do zaključka da sam malo pobrkao pojmove i , shodno tome - loše primenio : izgleda da se radilo o glagolima odcepiti i - cepiti
jeremija92 jeremija92 18:46 01.09.2008

Re: ja sam malo zbunjen

Tipična greška, unf, jedan si od mnogih koji istu grešku pravi, pripadaš većini.
Od naše vlasti se ne treba na taj način odcepiti, a ni cepiti. Ta vakcina još nije pronađena, kao ni za sidu.
Kvaka je u tome da nju, vlast, odcepimo od nas građana, da je ogradimo ili zatvorimo tamo gde je i želela:
predsednika u njegov kabinet, poslanike u visoki dom...etc. I da im ne damo napolje do kraja mandata.
Tako zatvoreni, od nas odcepljeni, ne mogu nam ništa.
Dokle god nam je vlast na slobodi, mi građani smo najebali.

Kontaš?
ivana23 ivana23 21:24 01.09.2008

Re: ja sam malo zbunjen

jeremija92
Tipična greška, unf, jedan si od mnogih koji istu grešku pravi, pripadaš većini.Od naše vlasti se ne treba na taj način odcepiti, a ni cepiti. Ta vakcina još nije pronađena, kao ni za sidu.Kvaka je u tome da nju, vlast, odcepimo od nas građana, da je ogradimo ili zatvorimo tamo gde je i želela:predsednika u njegov kabinet, poslanike u visoki dom...etc. I da im ne damo napolje do kraja mandata. Tako zatvoreni, od nas odcepljeni, ne mogu nam ništa. Dokle god nam je vlast na slobodi, mi građani smo najebali.Kontaš?


jeremija92 jeremija92 22:58 01.09.2008

Re: ja sam malo zbunjen

Čini se da su okovi slabi.:))
Unfuckable Unfuckable 00:18 02.09.2008

Re: ja sam malo zbunjen

,,,kontAm..; )))
blackbox92 blackbox92 23:19 02.09.2008

Što reče Ivo Andrić

„Kada slušam tako nekog kako daje opšte i uopštene sudove (crno ili belo) o zemljama ili narodima, ja ni jednog trenutka ne mislim o tačnosti ili netačnosti tih sudova, jer to zaista ne vredi, nego se pitam kako je stalo sa razumom i moralom toga koji te sudove daje.“
I dalje
”Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanja jednog naroda da zdrav razum i prav sud u njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla u svetu oko sebe nego ni svoju sopstvenu korist od očigledne štete.”
Ivo Andrić, Znakovi pored puta
jeremija92 jeremija92 00:18 03.09.2008

Re: Što reče Ivo Andrić

Pavić kaže da se nešto slično događalo Hazarima. Pre nego što su nestali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana