Društvo| Religija

Ramazan, stranci i praznici

Budimac RSS / 01.09.2008. u 19:08

Danas je prvi dan Ramazana (ili Ramadana) meseca posta u muslimana. Kao što većina sveta zna tokom tih 30 dana muslimani ne konzumiraju ništa, ni vodu, ni hranu, ni cigarete, niti praktikuju seks, između izlaska i zalaska sunca. To je takođe mesec praštanja i pomirenja. Post koji se ovde naziva oruč, odnosno uzdržavanje od svih želja tokom dana ovog meseca je jedan od pet stubova islama. Naravno, deca, trudnice, bolesnici i putujući nisu u "obavezi" da drže oruč.

Mnogi kažu da je to najlakši za ispuniti od pomenutih pet stubova, pa ga često drže i oni manje religiozni (ko Božić novovernici) pa čak i sekularni. Međutim, i pored toga mi se čini da je jedini rezultat ispitivanja javnog mnjenja koji sam našao online malčice preteran – istraživanje (2006) tvrdi 86,7%. turske populacije drži oruč (post). "Hmmm, izgleda da su anketari bili malo naivni," rekla je Fu (moja supruga). Meni se takođe čini tako. U Istanbulu za pet godina sam poznavao samo tri osobe koje su držale oruč (jedna od njih ne svake godine, zapravo te godine je pokušavala da se skine sa duvana), a ako mislite da sam ih na selu upoznao mnogo više, varate se.S druge strane upoznao sam relativno mnogo "sekularnih" koji se tokom ovog meseca odriču alkohola.

Ramazan pide
Ramazan pide

Večere (Iftar) tokom Ramazana su u principu omanje gozbe (više po raznovrsnosti jela i poslastica nego po količinama, skromnost je jedna od ključnih reči meseca) i tokom praznika se izmenjuju pozivi i posete rodbini i prijateljima. Pogače koje se zovu ramazan pide su jedan od zaštitnih znakova Ramazana. Pekari ne peku te pogače sa savršenim odnosom kore i sredine (u rangu sa francuskim bagetom što se tiče tog kriterijuma) tokom cele godine. To mu dođe kao neki turski eggnock ili česnica – nema razloga da se ne proizvodi & kozumira cele godine ali je ipak sezonski proizvod.

Dok se možda može učiniti da preko dana život malo uspori u pojedinim delovima Istanbula, daleko je od toga da staje. Naročito noćni. Restorani prave posebne programe za iftar, a pošto je to (kao svaki islamski praznik) i mesec brige o siromašnima u svakoj opštini niču šatre gde besplatno može jesti bilo koji namernik. Daleko od toga da je to skup opštinskih klošara, u tim šatrama ramena češu svi slojevi društva, to je neki vid socialising-a – ipak je u pitanju slavlje.

Turski bedekeri, koje pišu Zapadnjaci, dodaju tom prazniku, čini mi se, neopravdano "misteriju", savetujući putnicima da izbegavaju putovanja tokom tog meseca. Takođe savetuju uzdržavanje od hrane i pića na javnim mestima, pa tako se eto desi da osoba na tripadvisor.com forumu kaže/pita: "Ne bih da budem neosetljiva itd. ali ako uspem da kupim sladoled negde, neću želeti da čekam da ga pojedem tek kad se vratim u hotelsku sobu iz očiglednih razloga zato što će se otopiti. Koliko je zaista loše jesti na ulici u toku Ramazana? Mogu prihvatiti da čudno bulje u mene ali da li ću dobiti batine ili imati gomilu koja će mi psovati u lice?"

Don't wanna be insensitive and all that, but if i manage to buy an ice cream from somewhere but i obviously don't want to wait until I get back to my hotel room obvious reasons such as it melting. How bad is it really eating in the street during Ramadan. I can accept the odd person giving me a stare but am I going to get beaten up or have the Turkish public swear in my face.

Slede dve strane ubeđivanja da se ništa slično neće desiti. I neće. 

Međutim, jednom mi se prijatelj Akoš, koji obožava Tursku i mal' malo dolazi, čak je u Budimpešti krenuo na kurs turskog, žalio da mu nije bilo najprijatnije u Istanbulu tokom Ramazana. Naravno, bio je smešten u delu koji jaaako uspori (mi smo već živeli van Istanbula inače bi bio naš gost). Sam je priznao da se osećao OK u drugim delovima grada. 

Razumem. I ja sam jednom (slučajno - zbog proputovanja) bio za Božić u Amsterdamu – verujte nije mi bilo prijatno (koliko god mi je to bilo prijatno svaki drugi put). Nije džaba Morisson pevao: "People are strange when you’re a stranger. Faces look ugly when you’re alone."

U svakom slučaju ovde se ne može desiti ono što se meni redovno (tri godine dok nisam upamtio) dešavalo u Budimpešti, a to je da izađem u neko doba recimo 15. marta ili 20. avgusta na ulicu i da shvatim da nemam gde da kupim 'leba. Sve zatvoreno, nacionalni praznik.

 

Beleška na margini

Mi nismo uživali u Ramazanu u Istanbulu. Naime, brzo bi počeli da patimo od nedostatka sna. O čemu se radi?

Da se narod probudi na vreme ne bi li doručkovao pre izlaska sunca (i prvog ezana –  poziva na molitvu) vladari su smislili, a verujem da što se tiče toga nije promenilo još od vremena carstva, da pruže "besplatnu" (novci od poreza su u pitanju), često neželjenu, a često i omiljenu uslugu buđenja. U tu svrhu svaka opština angažuje odred bubnjara (bas bubanj) i svaki dobije svoj reon koji ima probuditi žestokom upotrebom instrumenta.

No, što se nas tiče oni ne bi bili problem i mi bi verovatno slatko prespavali bubnjara i njegovo bubnjanje u po gluve noći. Međutim, naši džulovi (komada 4) su se useravali od straha od tog zvuka (izgleda da ih je podsećao na zemljotres 1999) i to bi počeli još kada za nas ne bi bio uopšte čujan. Kad bi Mr Drummer, pretpostavljam, tek krenuo od svoje početne tačke počeli bi da cvile(?), bolje reći vrište, kao da ih deru, da grebu vrata i uopšte dobijaju panic attack, te bi neko od nas dvoje morao da ode do njihove sobe i teši ih dok bubnjar ne prođe. Dobrih sat i kusur, najslađeg, barem meni, vremena za san. Svo to utišavanje članova naše porodice je bilo zbog komšija koji nam te pse, ramazan ne ramazan, nisu praštali (naravno, ne zbog pasa nego iz drugih razloga koji prevazilaze okvir ovog teksta ali su psi bili povod za neprestane male pakosti).

Najblesavije je da su naši osvetljeni prozori davali pogrešan signal bubnjaru (verovatno i delu komšiluka) da mi verovatno držimo oruč, te da cenimo njegove usluge. Tako bi kasnije, kad počne akcija skupljanja bakšiša "mi smo vaši bubnjari" veoma dugo držao prst na našem zvonu, verovatno misleći "koje stipse, budio sam ih mesec dana, a sad ne daju ni kuruš bakšiša."

Atačmenti

Tagovi



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Voja Radovanović Voja Radovanović 22:48 01.09.2008

komentar

Odličan blog...puno zanimljivih detalja o životu u Stambolu i prazniku Ramazan...baš sam uživao čitajući...pozz...
Budimac Budimac 16:33 02.09.2008

Re: komentar

Hvala na poseti i lepim rečima. Svrni s vremena na vreme.
Unfuckable Unfuckable 00:21 02.09.2008

sjajno

ali - sjajno !!!!
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 01:45 02.09.2008

Re: sjajno

Tako ste lako preneli deo atmosfere iz Carigrada... Pa jos u vreme Ramazana...
Ne zelim da ostavim utisak na bilo koga, kako mi je to ludacki znacajno iz nekakvih verskih razloga, ne, prosto bilo je vrlo informativno, lepo ispricano, pitko, i slikovito.
Hvala Vam
Budimac Budimac 16:34 02.09.2008

Re: sjajno

@ Unf.
:)) Drago mi je čuti, a još draže videti da ima povratnika :))

@ Mesečeva svetlost
Hvala Vama, no možemo preći na ti, ako ni zbog čeg drugog, a ono što smo koliko shvatam sugrađani (mislim na NS)
AlexDunja AlexDunja 22:26 02.09.2008

Re: sjajno

:)) Drago mi je čuti, a još draže videti da ima povratnika :))

ha!
a ja sto lupam preporuke?!
a?
Budimac Budimac 23:12 02.09.2008

Re: sjajno

:))
vidim preporuke al odakle da znam od koga su?
Izuzetno mi je drago videti jednu od najstrastvenijih blogerki u okruženju.
mariopan mariopan 21:13 27.09.2008

Re: sjajno

Ja tek sada procitala ovaj divan post, e bas nije fer da za njega tek sada cujem)

Jako lepo i slikovito, i realno rekla bih, jer stvarno i ja ujutru volim da spavam pa mogu da zamislim kako je bilo ranom zorom uz bubnjare i pse, veselooo ))))

Posebno mi je drago sto si preveo ime Ajnura Ibrana - Meseceva Svetlost, da li to zaista znaci u prevodu ? Toliko je lepo da sam morala da pitam? Izivni Ajnur ))))
Pozdrav.
Budimac Budimac 21:34 27.09.2008

Re: sjajno

Ja tek sada procitala ovaj divan post, e bas nije fer da za njega tek sada cujem)

Hvala mariopan

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana